Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Sex, Brooks & Virtual (Kambodža)

Snezana Radojicic RSS / 12.07.2013. u 07:26

1-11. jun 2013.

DSCF9207.JPG

Kmerski albatros

Sedim u prijemnoj sobi neuglednog hostela u Sihanoukvilu. Mesto je nadaleko poznato po plažama koje izgledaju kao na razglednicama iz tropa. Ali u junu nije sezona i jedva da ima turista. U ovom hostelu, ja sam jedini gost.

Izašla sam iz moje sobe u ovu 'zajedničku' zbog velikog ventilatora na plafonu. Ne znam zašto su u ovom delu sveta odustali od njih i prešli na male, moderne ventilatore, koji nisu u stanju da rashlade ni najmanju prostoriju. S ovim plafonskim, unutra je prilično podnošljivo. Koristim to što nema nikoga – ne samo gostiju nego ni spemačice sa malom ćerkom koja obožava da ovde gleda televizor, pojačavši ton maksimalno, a nema ni 'menadžera' – mladog momka koji verovatno još uvek spava u paviljonu do gostinskog. Pišem tekst za blog i sasvim lepo mi ide.

DSCF9186.JPG

Malo posle deset, dolazi bunovni menadžer. Nag je, sa obmotanim peškirom oko pasa. I kod žena i muškaraca u Kambodži uobičajeno je da se uvijaju u saronge. U Kraljevskoj palati u Pnom Penu gledala sam trodimenzionalnu animaciju njihove primene kao raznih modela suknje, pantalona, šalvara... Oko glave ili vrata obmotavaju karmas, ali često se može videti da su tu manju i kraću maramu muškarci obavili oko pasa  kao sarong.

Menadžer koji se zove Puthikar malo je opušteniji, pa umesto tradicionalnog saronga radije koristi peškir. Ovaj je intezivno roze, ali već sam primetila da ovdašnjim muškarcima to uopšte ne smeta. Ne ustežu se da ponesu ženski šešir sa karnerima ili tašnu iako nisu feminizirani. Jednostavno, ne obraćaju pažnju. U tom kontekstu postalo mi je jasno i kako je moguće da su pidžame postale modni hit kao garderoba za ceo dan.

ChorngKboeun.gif

Puthikar mi nazdravlja dobro jutro i seda na trosed naspram moje fotelje. Osmehujem se ljubazno mada me je prekinuo baš usred rečenice.

– Opet sam mnogo pio sinoć. I pušio sam drogu, naravno – kaže. Ako se izuzme nemogućnost Kmera da izgovore glasove poput 'š' -- zbog čega recimo 'sure' zvuči kao 'cure' -- njegov engleski je veoma dobar.

Odgovorila bih mu da je to normalno za njegove godine, ali bi to verovatno značilo početak razgovora za koji je očito raspoložen, za razliku od mene. Zato samo klimam glavom i nastavljam da se osmehujem. U pozi sam koja bi svakom Zapadnjaku jasno prenela moju želju da što pre nastavim sa mojim poslom. Ali – a to stalno zaboravljam – kod Azijata ne prolazi diskretnost. Oni naprosto ne razumeju da neko želi da ostane sam sve dok im se to ne kaže izričito i to odlučno ponovi više puta, po mogućstvu zapovednim tonom praćenim gestom kojim nekoga teramo od sebe. Primenila sam to nekoliko puta, i uvek uspešno, ali sam se nakon toga svaki put osećala loše, kao neka nadrndana, neljubazna turistkinja koja se iživljava nad vazda osmehnutim lokalcima. Zato se sada uzdržavam i odlučujem za pasivno neučestvovanje u razgovoru.

kramas.JPG

Ali Puthikar je namerio da mi ispriča svoj problem.

– Izašao sam sa tri belkinje i platio im po dva pića. Ali nijedna nije htela da ima seks sa mnom!

Samo što nisam zinula. Pričati otvoreno o intimnosti je nešto nezamislivo u tradicionalnih Kmera. Pogotovu sa strancima, pa još suprotnog pola.

– Nikako ne uspevam da spavam sa belkinjom. A to toliko želim. Ne znam šta je problem. Pokušavao sam na sve načine, ali sve je bezuspešno – nastavlja da mi se žali.

Smešno mi je. Imam na umu razne pretpostavke, ali nijedna mu se ne bi dopala. Sigurno ne bi voleo da čuje kako -- za razliku od većine belih muškaraca koji azijske devojke smatraju veoma privlačnima -- belkinje nešto i ne luduju za Azijatima. Slučajevi poput junakinje čuvenog romana Ljubavnik Margaret Diras (zapravo same autorke?), zaista su retki. Problem neprivlačnosti azijskih muškaraca vidim u tome što ne deluju muževno. Mahom su previše sitni, a i u zrelim godinama ostaju ćosavi i sa kratkim nosićima, zadržavajući lik dečaka.

Dodatni razlog je njihov 'look'. Kod azijatskih mladića (kao i devojaka) – posebno u Laosu i u Kambodži – postoji trend bojenja kose. Obično ih boje u crvenu ili u plavu. I dok prvo još i može da prođe uz njihovu mrku boju kože, drugo deluje potpuno neprivlačno, čak odbojno. Uz sve to, mnogi nose frizure kakve su na Zapadu bile moderne pre više decenija. Tako ovaj mladić liči na azijatsku kopiju Limahlija, frontmena nekadašnje grupe Kajagoogoo. Zbog toga mi deluje smešno, na onaj simpatičan način na koji odraslima deluju 'alternativne' frizure tinejdžera, koji ih pak smatraju dokazima svoje posebnosti.

limahl.jpg

Ništa od toga, naravno, ne kažem Puthikaru. I dalje ne bih da ulazim u priču, no on ima svoju ideju.

– A ti si sama, m? – pita me.

O, ne! Nadam se da nije to što mislim da jeste.

Klimam glavom i pokazujem spremnost da nastavim da radim.

– A koliko imaš godina?

Oh! jeste to.

– Mogu da ti budem mama – odgovaram.

– Ja imam 23 a moja mama je starija od tebe – kaže dečak.

Najradije bih se nasmejala grohotom. Ma da li on to ozbiljno misli?

Biram da se pravim blesava, pa se samo smeljuljim. I počinjem da kucam po tastaturi, sa jasnom porukom momku da ode.

– Ja to toliko želim da mi nije problem ni koliko ima godina, ni ništa. Samo da jednom budem sa belkinjom. Bio sam sa mnogim Kambodžankama i to mi nikad nije bio problem. Ali sanjam da imam seks sa belkinjom. Evo, ti si sama...

Oh! i oh!

Vreme je da odem.

– Ne mogu da ti pomognem – kažem mu s osmehom. Zatvaram moj računar, ustajem i odlazim u moju sobu. -- Pokušaj da im ne pričaš o tome koliko to silno želiš -- dobacim mu s vrata. Malo suptilnosti svakako mu neće škoditi.



Zašto su veliki -- velikib17_narrow_imperial_w800_h600_vamiddle_jc95.jpg

 

Brooks je najbolje biciklističko sedište na svetu. Reč je o engleskom proizvođaču koji ima tradiciju dugu dva veka. Sedište koje proizvode u više od deset različitih modela, koji se razlikuju za muškarce i žene shodno njihovoj anatomiji, specifično je po tome što se oblikuje prema onome ko sedi na njemu.

Pripremajući se za ovu avanturu, jedna od obaveznih stavki bila je sedište Brooks. Koštalo me je oko sto britanskih funti, što je gotovo polovina cene mog bicikla. No, za dugu vožnju dobro sedište je presudno važno.

I moj Brooks služio me je dobro skoro pune dve godine. A onda se dogodio 'kvar'. Naime, sa unutrašnje strane ovog sedišta postoji šraf koji se zateže kako se koža sedišta opušta. Specijalnim ključem, koji se dobija uz kupovinu Brooksa, koža se povremeno zateže kako bi sedišta stalno imalo anatomski oblik. Ali na mom primerku taj šraf je nakon dve godine jednostavno počeo da šlajfuje. Sedište se ulubilo i nakon tridesetak kilometara na njemu počela sam da osećam bol u krstima.

U razmišljanju šta da uradim i kako da dođem do novog, objavljen je jedan intervju sa mnom. Autorka je postavila kopiju teksta na Fejsbuk. U prvom planu na mojoj fotografiji je moj bicikl i sedište.

I tako je sve počelo. Izvesni Aleksandar, koji do tada nije bio među mojim FB prijateljima, ostavio je poruku s pitanjem da li je to Brooks model B17. Odgovorila sam potvrdno i požalila se kako ću uskoro morati da ga zamenim jer je postalo nefunkcionalno.

Nakon dve nedelje otprilike, u mom Fejsbuk sandučetu, našao se ovaj Aleksandrov dopis:

Hi Brooks,

My name is Aleksandar Gazibara and I am an avid recreational cyclist from Belgrade, Serbia.

A couple of months ago I read an article about the Brooks B17 which was touted as a perfect long haul ride, lifetime lasting saddle for all types of cyclists.

DSCF0666-1024x768.jpg

From that point on, I've read numerous articles and seen various promotional and inspiring videos about your saddles and just couldn't help my self but order it :)

I am perfectly satisfied with my saddle - nothing wrong there.

There's something else, or better yet someone else, I want to talk to you about. Before i begin, let me say I do hope this is still the time where people are important and customers' trouble is a thing of interest to a company like yours.

Snezana Radojicic, my fellow citizen embarked on a wonderful journey around the world on a bike. She's pedalled a total of 22 000 km so far and doesn't intend to stop any time soon.

You can read all about her adventures on her blog http://gea-tour.com/o_meni/.

Can you guess which is the choice of saddle she made? :) Of course it is Brooks B17.

Now, the only problem is the saddle malfunctioned and Snezana might be left without her Brooks B17 soon...

My question to you is this: Is this still the time when the company like yours cares about a misfortune like this?

And do you feel replacing the saddle for a new one and creating a short film about her adventures would ultimately contribute to Brooks as a brand and bring even more loyal and satisfied customers (like myself)?

I do hope this email will not go un-answered and I do hope there will be a positive outcome to my efforts - we would make a girl happy and allow her to continue wandering around the planet on your amazing product.

Thanks.

Regards,

Aleksandar

DSCF0663-300x225.jpg

I, naravno, Brooks je odgovorio pozitivno. Nakon pomalo napetog koordiniranja, poslali su mi novo sedište na adresu prijateljice u Ženevi, odakle ga je ona nedavno otposlala na adresu mog onlajn prijatelja na Tajlandu. U međuvremenu, moje staro Brooks sedište se i polomilo. Nekako sam ga fiksirala izolir trakom, mada pravi nepodnošljivu buku i škripu dok vozim. I leđa me otkidaju. Ali, izdržaću do Tajlanda gde će me sačekati novo.

A Aleksandar? Pitala sam ga da bude moj PR, iako mu to nije posao, čak nema nikakve veze s marketingom – čovek je u IT sektoru. Tim pre sam oduševljena. Nikada, ni na srpskom, ja ne bih sastavila tako dobru molbu za sponzorstvo. Ne dobru nego briljantnu.

Verovatno je to jedan od razloga zašto mi nijedna, rečju -- nijedna – frima iz Srbije, nije odgovorila. Ni nakon dve godine na putu oko sveta, nijedan srpski distributer bicikala ne vidi interes da me donira novim dvotočkašem. Ili novim gumama. Ili nekim delom opreme. I kao i u mnogim slučajevima, opet se potvrđuje pravilo da stranci imaju više sluha za uspešne poduhvate naših ljudi od nas samih.


Digitalna rekonstrukcija

DSCF9423.JPGVirtualSambor09ShrineLavovi.jpg

 

Od mog povratka sa Tajlanda, nakon kratkog boravka u Sihanoukvilu, otkrila sam da sam umorna od Kambodže. Da želim promenu, drugačiju kulturu, drugačije ljude, običaje, pejzaže. Otišla bih, recimo, u Nepal. Otišla bih koliko sutra, ali ne mili mi se ideja da se usred kišne sezone nađem na dve ili tri hiljade metara nadmorske visine. I da se smrzavam. Zato odlučujem da dva najkritičnija meseca – od sredine jula do sredine septembra – dok traju monsuni, provedem na Tajlandu. Nakon pljuskova kakve Evropa nikada nije doživela, ovde se barem sve osuši za pola sata.

DSCF9376.JPGVirtualSambor11Library.jpg

No pre nego što pređem u susednu zemlju, ostaje mi da posetim Angkor Vat – jedan od najfascinantnijih kompleksa hramova na svetu, mesto koje se nalazi na svim listama novih sedam svetskih čuda, a kome, prema poznavaocima, jedino može da parira Makču Piču, ili pak obrnuto – Angkor Vat parira njemu. Što je u stvari nebitno. Bitno je da ne mogu da napustim Kambodžu dok ga ne posetim.

A na putu do tamo, prolazim pored kompleksa Sambor Srei Kuk, najbolje očuvanih ostataka hramova iz pre-angkorske ere. Hramovi su podizani počev od sedmog veka pa do devetog. Iako su na listi Uneskove kulturne baštine, kao deo Angkor Vat kompleksa, uopšte nema turista. A ni ulaznicu od dva dolara nisam morala da platim, da se nisam zaustavila kod otvorene rampe i skoro tri minuta dozivala bilo koga iz obližnjih kuća da izađe i naplati mi.

Sambor Srei Kuk je u sedmom veku bio prestonica kraljevine Čenla, kako su je nazvali kineski hroničari. Njegovo malo kraljevstvo zauzimalo je oko dvadeset kvadratnih kilometara, a u okviru njega nalazilo se deset kompleksa sa preko hiljadu hramova. U središtu su bila tri kompleksa, koja su činila ritualno, političko i socijalno središte kraljevine. Sva tri su relativno dobro očuvana. Ipak, prosečni posetilac poput mene, kome arheologija ili istorija umetnosti nisu profesije, teško može da zamisli kako je sve to nekada izgledalo. No zato je tu virtuelna prezentacija.DSCF9404.JPG

VirtualSambor13FirePujaVatra.jpg

Pripremajući se za posetu Sambor Srei Kuku, naletela sam na projekat profesora i studenata sa Berkli univerziteta, koji su napravili digitalnu rekonstrukciju ovog mesta. Malo je reći da sam bila oduševljena, poput deteta koje je otkrilo novu video igricu. Jer, postoji i aplikacija za virtuelni obilazak Sambora, koja se može preuzeti sa sajta. Jedini problem je što nakon nje, poseta stvarnom mestu nije ostavila prevelik utisak na mene. A opet, da nije bilo virtuelnog doživljaja, teško da bih u stvarnosti shvatila veličinu ovog mesta, i razumela običaje i život tadašnjih ljudi.

Kako god, sada se osećam dovoljno potkovanom predznanjima da krenem u avanturu obilaska Angkor Vata. Do tamo imam još samo sto dvadeset kilometara ili jedan dan vožnje. I jedva čekam.

.

Fotografije su ovde

.

.



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 08:34 12.07.2013

od Brooksa

najvolijem BLAZING SADDLES
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:00 12.07.2013

Re: od Brooksa

ecce-florian
najvolijem BLAZING SADDLES

Eto šta se dešava kad je prva reč u naslovu bloga - sex
bolid1 bolid1 09:05 12.07.2013

Re: od Brooksa

Mogu da reklamiram tvog kolegu?

Drugar iz Stambola je krenuo na svoje putesestvije, ja ga cekam u Lj, sa sve kaucom i tusom

LINK!

Sta se desi kad je prva rec u naslovu Sex? Broj poseta poraste 4x, ali se vreme provedeno na tekstu smanji za bar 2x. Kad vide da nema sexa ne citaju do kraja, samo begaju.
cassiopeia cassiopeia 09:22 12.07.2013

Re: od Brooksa

Sta se desi kad je prva rec u naslovu Sex? Broj poseta poraste 4x, ali se vreme provedeno na tekstu smanji za bar 2x. Kad vide da nema sexa ne citaju do kraja, samo begaju.


Nije tačno. Evo ja sam pročitala do kraja...nadala sam se nekom p.s. ili p.p.s.

Šalu na stranu, nego, kada ćeš doći do svog novog sedišta? Želim ti da bude što pre.

A dijalog sa navalentinim je totalno filmičan. Tačno sam mogla da vas vidim. :)

U zdravlju ti pedalanje
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:26 12.07.2013

Re: od Brooksa

bolid1
Mogu da reklamiram tvog kolegu?

Drugar iz Stambola je krenuo na svoje putesestvije, ja ga cekam u Lj, sa sve kaucom i tusom

LINK!


Naravno! Nego, nešto mu ne radi blog dobro. pokušala sam da otvorim stranice Ruta i O meni, ali jedino može da se učita FB stranica.
Super mu je naziv projekta i odlična mu je tura do Helsinkija. Pozdravi ga puno :)

Aporpo kauča i tuša, juče sam dobila ovu poruku na Warmshowers stranici na FB-u:
Sabrina Ro: "Snezana, Michael and I have been following your trip a bit, and we are now in Serbia! We just met a family that follows your trip as well, and you have inspired them to get into cycle touring, as well as having given tour cyclists a good reputation in their eyes. We are benefitting from that because they offered to host us for a few days. They are great people. I love how the circle of trust and adventure grows..."
I neopisivo sam srećna i ponosna što sam doprinela da se ti krugovi poverenja prema putnicima šire u Srbiji. To je zaista pravo otvaranje prema svetu.


bolid1

Sta se desi kad je prva rec u naslovu Sex? Broj poseta poraste 4x, ali se vreme provedeno na tekstu smanji za bar 2x. Kad vide da nema sexa ne citaju do kraja, samo begaju.

Ma ionako je posle dela o (vrućem) sedlu sve o nekom kamenju, i to starom vekovima

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:34 12.07.2013

Re: od Brooksa

cassiopeia
Sta se desi kad je prva rec u naslovu Sex? Broj poseta poraste 4x, ali se vreme provedeno na tekstu smanji za bar 2x. Kad vide da nema sexa ne citaju do kraja, samo begaju.


Nije tačno. Evo ja sam pročitala do kraja...nadala sam se nekom p.s. ili p.p.s.

Šalu na stranu, nego, kada ćeš doći do svog novog sedišta? Želim ti da bude što pre.

A dijalog sa navalentinim je totalno filmičan. Tačno sam mogla da vas vidim. :)

U zdravlju ti pedalanje


Hvala puno što si čitala do kraja
Što se sedišta tiče, ja bih već bila tamo (Kačanburi), ali je moj domaćin, inače čitalac B92 preko kojeg se i znamo, trenutno van Tajlanda, pa tempiram vreme prema njegovom povratku. To je kraj ovog meseca. Čovek je bezmalo zatrpan paketima za mene: sedište, dve knjige koje su mi poslali hrvatski putopisci, sjajni Davor Rostuhar i mladi biciklista Hrvoje Jurišić (preporučujem od srca za čitanje!), prečišćivač za vodu od virtuelne prijateljice iz Ženeve koji mi je kupila kao poklon, dokumenta iz Srbije potrebna za novi pasoš, neki lekovi kojih ovde nema...

Što se dečarca tiče, meni je žao što ga nisam ufotkala,jer to bi stvarno bilo smešno videti njega i mene skupa. Em sam skoro duplo starija, em sam duplo veća od njega, a u toj sceni on je zaista i bio ko mušica
kukusigameni kukusigameni 09:45 12.07.2013

Re: od Brooksa

Snezana Radojicic
Em sam skoro duplo starija, em sam duplo veća od njega, a u toj sceni on je zaista i bio ko mušica

Vinska?
Hm, staro vino i vinska mušica?!

Sjajan tekst, kao i uvek!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:48 12.07.2013

Re: od Brooksa

kukusigameni

Vinska?
Hm, staro vino i vinska mušica?!



Bravo za komentar! Samo što ja preferiram meĐede, po mogućstvu balkanske
bolid1 bolid1 10:38 12.07.2013

Re: od Brooksa


Pozdravi ga puno :)


Ocem!


I neopisivo sam srećna i ponosna što sam doprinela da se ti krugovi poverenja prema putnicima šire u Srbiji. To je zaista pravo otvaranje prema svetu.




Ma ionako je posle dela o (vrućem) sedlu sve o nekom kamenju, i to starom vekovima


Vruce, kamenje, vekovi....


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:47 12.07.2013

Re: od Brooksa

bolid1

Vruce, kamenje, vekovi....




O, sjajan izbor! Hvala!
NNN NNN 10:54 12.07.2013

Re: od Brooksa

Sta se desi kad je prva rec u naslovu Sex? Broj poseta poraste 4x, ali se vreme provedeno na tekstu smanji za bar 2x. Kad vide da nema sexa ne citaju do kraja, samo begaju.


Ja sam odma' krenuo da potražim sex (u tekstu ),
a kasnije ću na čitanje

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:14 12.07.2013

Re: od Brooksa

NNN
Sta se desi kad je prva rec u naslovu Sex? Broj poseta poraste 4x, ali se vreme provedeno na tekstu smanji za bar 2x. Kad vide da nema sexa ne citaju do kraja, samo begaju.


Ja sam odma' krenuo da potražim sex (u tekstu ),
a kasnije ću na čitanje



I već pobeže
ecce-florian ecce-florian 17:25 12.07.2013

Re: od Brooksa

em sam duplo veća od njega

Meni lepo da gledam kad se bave nekim sportovima.

Ovo baš nije pravi odnos,mada je teško napraviti blok

Još je izraženije kad nagrnu one outdoor activities engleske triatlon cure ( ronjenje, daskanje, skijanje) po povratku sa bungee jump-a iz Nepala,pa traže da nju i njenog novog dećka sa letovanja na dalekom istoku smnimim da okače na fejs ( ne mogu da stanu u displej telefona kolike su).
* (biciklistkinja nisam viđao baš mnogo)

...postoji trend bojenja kose. Obično ih boje u crvenu ili u plavu. I dok prvo još i može da prođe uz njihovu mrku boju kože, drugo deluje potpuno neprivlačno, čak odbojno.


Baš si isključiva.Ona varijanta Sun In Hair Lightener ( a, kako baratam, objasnila mi jedna poznanica stručnu terminologiju) je skroz kul.


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:23 13.07.2013

Re: od Brooksa

ecce-florian
em sam duplo veća od njega

Meni lepo da gledam kad se bave nekim sportovima.

Ovo baš nije pravi odnos,mada je teško napraviti blok


Ovi tvoji su krupni mnogo, znaš kakvi su ovde vitki, tanušni asvi nose strukirane košulje i uske pantalone pa izgledaju još tanušniji. Reče mi poznanica koja je endavno bila u Japanu da je tamo isti trend. bili su odseli kod Japnke udate za Amera. Njegov komentar je da bi poal Japanaca (a to znači i Kambodžana i Laošana...) u zabitima Amerike nagraisalo od homofobičara jer bi ih smatrali gejovima. U Srbiji garant ne bi mogli d aprođu ulicom mirno a da im ne dobace barem na svakih deset minuta nešto uvredljivo. Meni taj 'look' zaista ne deluje muževno, a koliko vidim, ni većini belkinja.
Ima, naravno, uvek izuzetaka, inemam ništa protiv.
Inače, lepo ih jeste gledati kad igraju odbojku (ovde je obožavaju) jer su kao dečaci, svi vitki i skladni i glatki. Ne znam, meni bude materinske instikte


ecce-florian
...postoji trend bojenja kose. Obično ih boje u crvenu ili u plavu. I dok prvo još i može da prođe uz njihovu mrku boju kože, drugo deluje potpuno neprivlačno, čak odbojno.


Baš si isključiva.Ona varijanta Sun In Hair Lightener ( a, kako baratam, objasnila mi jedna poznanica stručnu terminologiju) je skroz kul.




Pa ne znam, plavo na taj taman ten deluje prilično neestetski i izgleda kao da im je kosa izgorela. Kao kad se naši Romi blajhaju. ne ide, brate, svaki stilista će ti reći da je svetla kosa za svetlu kožu a ne za tamnu.
dzango dzango 10:37 12.07.2013

A dva pića?

Mogao je bar da plati ona dva pića, pa onda da te pita. Nego našao baš kod tebe da se stisne. Neka sanja i dalje.
bolid1 bolid1 10:39 12.07.2013

Re: A dva pića?

Mogao je bar da plati ona dva pića,


- Mala, sta pijes?
-Sok.
-Dje ti je?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:45 12.07.2013

Re: A dva pića?

dzango
Mogao je bar da plati ona dva pića, pa onda da te pita. Nego našao baš kod tebe da se stisne. Neka sanja i dalje.


Znači, smejem se već deset minuta
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:46 12.07.2013

Re: A dva pića?

bolid1
Mogao je bar da plati ona dva pića,


- Mala, sta pijes?
-Sok.
-Dje ti je?



Mlad je, možda nauči
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:12 12.07.2013

U stvari

trebalo bi da Aleksandar poduči malo ovog Kmera pregovaračkim sposobnostima
Onda bi ova priča, osim intrigantnog naslova, verovatno dobila i intrigantni(ji) sadržaj
st.jepan st.jepan 18:30 12.07.2013

tup ili buć

zašto mi nijedna, rečju -- nijedna – frima iz Srbije, nije odgovorila

Ja to zovem Ponositom Ćutnjom.
Od koje redovito popizdim.
Kad bacim kamenčić, očekujem da čujem tup.
Ili buć.
Ne mogu ni da zamislim šta bi neko morao da mi uradi ili kaže, pa da ga iskuliram.

A epizoda s Kmerićem podsetila me na potresnu priču iz dr Dulitla o crnom princu koji je žudeo da postane beli princ. Doktor ga okrečio, i tako ućinio srećnim. Do prve kiše srećnim, ali srećnim. Eto, bio humanista, a ne kao tu neke..., da prostiš, blogerke.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:33 13.07.2013

Re: tup ili buć

st.jepan
zašto mi nijedna, rečju -- nijedna – frima iz Srbije, nije odgovorila

Ja to zovem Ponositom Ćutnjom.
Od koje redovito popizdim.
Kad bacim kamenčić, očekujem da čujem tup.
Ili buć.
Ne mogu ni da zamislim šta bi neko morao da mi uradi ili kaže, pa ga iskuliram.



Upravo to. Jednom sam prozvala jednu našu frimu, čijeg menadžera poznajem, da me makar udostoji negativnog odgovora, ali odgovora. Prozvala sam ih za neprofesionalizam a lik me je napao i u deset mejlova mi je držao lekcije kako moram d abudem ponizna i da razumem da oni ne mogu da odgovore na 300 mesečnih upita (Brooks verujem ima 3000 ili 30000, pa odgovara nekom tamo Aleksandru iz neke tamo Srbije u vezi s nekom tamo Snežanom). Bezmalo je tražio da mu se izvinim što sma očekivala da dobijem odgovor! Ne preterujem, mogu da psotiram pisma ovde, ali verujem da imaš, nažalost, dovljno i sam sličnog materijala pa ti moj nije potreban.


st.jepan

A epizoda s Kmerićem podsetila me na potresnu priču iz dr Dulitla o crnom princu koji je žudeo da postane beli princ. Doktor ga okrečio, i tako ućinio srećnim. Do prve kiše srećnim, ali srećnim. Eto, bio humanista, a ne kao tu neke..., da prostiš, blogerke.


Ne znam za priču. Danas doktori ovde preporučuju kreme za izbeljivanje kože, kojima su zatrpane sve kozmetičarske radnje. Tužno. Kao što su po Evropi bile (a negde sujoš uvek) hit kreme za tamnjenje kože, tako je ovde za beljenje.
pedjalon pedjalon 18:59 12.07.2013

Seks

Pojavom reči seks u naslovi, pomislih da si (još) u Tajlandu.
Tamo ćeš tek, biti u spolnim izazovima.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:33 13.07.2013

Re: Seks

pedjalon
Pojavom reči seks u naslovi, pomislih da si (još) u Tajlandu.
Tamo ćeš tek, biti u spolnim izazovima.


Uskoro stižem tamo, za par dana
blogovatelj blogovatelj 00:37 13.07.2013

Zanimljivo podneblje

– A ti si sama, m? – pita me.
O, ne! Nadam se da nije to što mislim da jeste.
Klimam glavom i pokazujem spremnost da nastavim da radim.
– A koliko imaš godina?
Oh! jeste to.


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:51 14.07.2013

Re: Zanimljivo podneblje

blogovatelj
– A ti si sama, m? – pita me.
O, ne! Nadam se da nije to što mislim da jeste.
Klimam glavom i pokazujem spremnost da nastavim da radim.
– A koliko imaš godina?
Oh! jeste to.




Pa jest, brate, ne mere sam sa sebe
norden norden 11:15 13.07.2013

Travel chanel

Snezana, citam redovno sve Vase blogove, postala sam pravi zavisnik, to sigurno govori sve a imam jednu luckastu ideju vec neko vreme i sad procitavsi o Aleksandru i sedistu koje Vam je obezbedio usudjujem se da Vam iznesem moju zamisao. Potrebno ju je samo ostvariti Gledam vec neko vreme na Travel chanel-u, prvo Wrack Trek a sada Trabant Trek, putovanje grupe mladica i devojaka prvo iz Berlina za Kejp Taun sa nekim krsevima od automobila a ovo drugo sa Trabantima iz Madjarske za Kambodzu koju sam i prestala da pratim jer mi nije dovoljno kvalitetna i zanimljiva. Mislim da se te serije ni u kom slucaju ne mogu uporediti sa izazovima, kvalitetom dozivljenog i prenetog citaocima kao ni sa avanturistickim aspektom Vaseg putovanja i ne mogu da verujem da ne biste mogli da prodate Vase putovanje istom kanalu. E, sad, ako Aleksandar cita ovo mozda ce pozeleti da i ovde pomogne
Nadam se moj predlog nije neprikladan i neumesan!?

Zelim Vam svaku srecu ma gde vozili.

Srdacan pozdrav od Ljiljane
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:58 14.07.2013

Re: Travel chanel

norden
Snezana, citam redovno sve Vase blogove, postala sam pravi zavisnik, to sigurno govori sve a imam jednu luckastu ideju vec neko vreme i sad procitavsi o Aleksandru i sedistu koje Vam je obezbedio usudjujem se da Vam iznesem moju zamisao. Potrebno ju je samo ostvariti Gledam vec neko vreme na Travel chanel-u, prvo Wrack Trek a sada Trabant Trek, putovanje grupe mladica i devojaka prvo iz Berlina za Kejp Taun sa nekim krsevima od automobila a ovo drugo sa Trabantima iz Madjarske za Kambodzu koju sam i prestala da pratim jer mi nije dovoljno kvalitetna i zanimljiva. Mislim da se te serije ni u kom slucaju ne mogu uporediti sa izazovima, kvalitetom dozivljenog i prenetog citaocima kao ni sa avanturistickim aspektom Vaseg putovanja i ne mogu da verujem da ne biste mogli da prodate Vase putovanje istom kanalu. E, sad, ako Aleksandar cita ovo mozda ce pozeleti da i ovde pomogne
Nadam se moj predlog nije neprikladan i neumesan!?

Zelim Vam svaku srecu ma gde vozili.

Srdacan pozdrav od Ljiljane



Ljiljana, zdravo!
Hvala na citanju i na ideji. Ali, ima tu jedno veliko ali kad je rec o kamerama i ovakvom nacinu putovanja / tipu avanture. Snimanje je uzasno naporna rabota, koja podrazumeva beskrajni broj vracanja i ponavljanja istih scena, i tu od stvarne voiznje i uzivanja i spontanosti nema nista.
Svojevremeno sam ucestvovala kao statista u snimanju dokumentarnog filma o bicilistickoj ruti Euro velo 6 ciji deo prolazi kroz Srbiju, u trajanju od dva-tri dana, a pred kamerama nekih Nemaca, i to je bilo nesto najnapornije i najdosadnije sto sam dozivela kad je rec o voznjama'. Ovde je prica o tome.
S druge strane, zaista bi bilo lepo imati dokumentovano nesto od ovih avantura. Mozda u formi nekog dokumentarca, najpre. No, ja zaista nemam ni vremena ni snage da trazim zainteresovane i da im saljem molbe. Sve moje vreme van pedalanja odlazi na pisanje i sredjivanje fotki te na iscitavanje relevantne literature o vidjenom i onome sto cu posetiti.
Mozda se pojavi neko poput Aleksandra, ko bi tu posredovao. Ali na to ne mogu da racunam.
U svakom slucaju, ideja je dobra, pa ko zna, mozda jednom, nekako, negde...
norden norden 10:12 14.07.2013

Re: Travel chanel

Da, znam da to zahteva veliku ekipu/logistiku i citala sam i taj Vas blog sa Nemcima. Samo mi je izgledalo kao velika steta da Vas poduhvat ne vidi veci broj ljudi. Ja svakako uzivam u vasem putovanju i pisanju. A bas sam se, kroz Kinu, i mnogo brinula i jedva cekala da je napustite i predjete u drugu zemlju.
Srecno jos jednom.
Ljiljana
cicaaa cicaaa 12:24 13.07.2013

Ponuda, potraznja i marketing

Pozdrav Snezo!

Da se nadovezem i ja na temu naslova bloga, mozda nesto nije u redu samnom, ali upecatljiv mi je postao tek nakon sto sam procitala komentare, medjutim zakljucih da ja i neobracam paznju na sam naslov, eventualno na zagradu, trazeci zemlju o kojoj pises u odnosnom blogu. I nema govora o tome da blog necu procitati odmah i do samog kraja ukljucujuci i komentare!

E sad kad sam iskazala svoju vernost kao pratilac bloga mogu da kazem da sam uzivala "çitajuci te", i ovaj put kao i svaki prethodni

Inace, posto sam morski tip (tropski tip), fotografija one plaze, i devojcice koja crta srca u pesku mi je hrana za dusu, te hvala ti na tome!

Sto se tice Brooksa i Aleksandra, svaka cast x2!!! Podsetilo me je na pricu koju sam procitala o decaku koji je napisao pismo Lego kompaniji moleci ih da mu posalju 1 izgubljeni delic, naravno epilog price je isti kao i sa Brooksom. I tu nema puno iznenadjenja, velike komapanije i uspesne komanije jesu to jer zaista prepoznaju i cene vernost svojih konzumenata, momente i prostor za dobru reklamu, prosto ljudi znaju da posluju za razliku od domacih firmi (cast izuzecima). Mada ja licno verujem da ima nesto i u lepoj reci (ili u ovom slucaju lepo srocenim recima i prepoznatljivo iskrenoj i lepoj nameri, te jos jednom hvala Aleksandru).

Do sledeceg citanja masem i pozdravljam
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:01 14.07.2013

Re: Ponuda, potraznja i marketing

cicaaa
Pozdrav Snezo!

Da se nadovezem i ja na temu naslova bloga, mozda nesto nije u redu samnom, ali upecatljiv mi je postao tek nakon sto sam procitala komentare, medjutim zakljucih da ja i neobracam paznju na sam naslov, eventualno na zagradu, trazeci zemlju o kojoj pises u odnosnom blogu. I nema govora o tome da blog necu procitati odmah i do samog kraja ukljucujuci i komentare!

E sad kad sam iskazala svoju vernost kao pratilac bloga mogu da kazem da sam uzivala "çitajuci te", i ovaj put kao i svaki prethodni

Inace, posto sam morski tip (tropski tip), fotografija one plaze, i devojcice koja crta srca u pesku mi je hrana za dusu, te hvala ti na tome!

Sto se tice Brooksa i Aleksandra, svaka cast x2!!! Podsetilo me je na pricu koju sam procitala o decaku koji je napisao pismo Lego kompaniji moleci ih da mu posalju 1 izgubljeni delic, naravno epilog price je isti kao i sa Brooksom. I tu nema puno iznenadjenja, velike komapanije i uspesne komanije jesu to jer zaista prepoznaju i cene vernost svojih konzumenata, momente i prostor za dobru reklamu, prosto ljudi znaju da posluju za razliku od domacih firmi (cast izuzecima). Mada ja licno verujem da ima nesto i u lepoj reci (ili u ovom slucaju lepo srocenim recima i prepoznatljivo iskrenoj i lepoj nameri, te jos jednom hvala Aleksandru).

Do sledeceg citanja masem i pozdravljam


Cico, hvala veliko! Znam ja da ti mene pratis
I drago mi je bas sto si ansla fotku za sebe, osecam se kao da sam i ja tebi nesto darovala (zauzvrat za ono divno psimo kada si se prvi put javila).

veliki pozdrav!
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:56 13.07.2013

bruks

Ne znam, meni su ta sedišta sa ugradjenim federima otpočetka bila sumnjiva. A tek ovo sa zatezanjem kožure da ne pominjem . Previše mehanike <=> sklono kvaru.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:05 14.07.2013

Re: bruks

srdjan.pajic
Ne znam, meni su ta sedišta sa ugradjenim federima otpočetka bila sumnjiva. A tek ovo sa zatezanjem kožure da ne pominjem . Previše mehanike sklono kvaru.


Federi su na modelu 17S, sad dobijam bez njih. ne znam koje drugo sediste bi izdrzalo u komadu tolike kilometre i sva ta tumbanja po divnim azijskim putevima. Svako gel sediste bi se izlizalo, te bi prica bila slicna - trebalo bi mi novo.
Nego, podsecas me na bivseg sa ovim upornim trovanjem i pljuckanjem na Brooks.
Tako je on bio uzasno protiv i skeptican kad je rec o mojim Swalble Marton Plus gumama koje su neprobusive (skoro). I nije mi verovao prvih 5.000 km. Tokom njih, njegove neke fensi gume busile su se prosecno svakog drugog/treceg dana najmanje jednom. Ja sam za 5.000 imala samo jedno busenje, kada se ekser zario pod pravim uglom u gumu.
Nakon 5.000 km, tvoj sugradjanin trazio je od roditelja da mu za Bozic kao poklon posalju Schwable Marthon Plus
ace1 ace1 19:22 13.07.2013

Nikad nije kasno da se ljubi strasno......

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:06 14.07.2013

Re: Nikad nije kasno da se ljubi strasno......

ace1
http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2013&mm=07&dd=13&nav_id=732090


bakica JE SUPER, SVAKA JOJ CAST!
ace1 ace1 14:46 15.07.2013

Re: Five important things you'll learn travell

P.S. : Poslao zahtev za prijateljstvo na FB kao : " Aca Aca Aca " .
Onaj iz Narodne Biblije.
bolid1 bolid1 16:13 15.07.2013

Re: Five important things you'll learn travell

Shvatio to kad sam prvi put spakovao ranac sa 17, od tad sa nekim, ako se bas, bas, bas uklapamo i ako se isto tako poklopi...citaj, jedan drugar kog' znam 100 godina
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:20 17.07.2013

Re: Five important things you'll learn travell

bolid1
Shvatio to kad sam prvi put spakovao ranac sa 17, od tad sa nekim, ako se bas, bas, bas uklapamo i ako se isto tako poklopi...citaj, jedan drugar kog' znam 100 godina



Slažem se.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:20 17.07.2013

Re: Five important things you'll learn travell

ace1
P.S. : Poslao zahtev za prijateljstvo na FB kao : " Aca Aca Aca " .
Onaj iz Narodne Biblije.



Hvala, uvršćen u FB 'prijatelje', uz odgovor, da, znam ga iz RL
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:21 17.07.2013

Re: Five important things you'll learn travell

ace1
http://www.hostelworld.com/blog/five-important-things-you-ll-learn-travelling-solo/157710?omnsml=fbgbl999


Da, tačno.
49 41 49 41 18:25 15.07.2013

Eeemmm

mi se iska, em mi se stiska; sto govorase moja Baba.

Nece valjda biti da obidjes zemljinu kuglu; a, da te bas niko ne "strefi"?





Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:19 17.07.2013

Re: Eeemmm

49 41
mi se iska, em mi se stiska; sto govorase moja Baba.

Nece valjda biti da obidjes zemljinu kuglu; a, da te bas niko ne "strefi"?








Meni je drago što deluje kao da ja baš sve pričam kako se zaista i dešavalo i da pričam baš o svemu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana