Region| Roditeljstvo| Život

Ofalimtisebožeisvisveci

Jelica Greganović RSS / 16.07.2013. u 12:46

vatromet.jpg

Maturiralo.

Poslednje u tročlanom nizu.

Koristim priliku da se od srca zahvalim svim bogovima, bez obzira na boju, izgled i razlog postojanja. Svi panteoni bogova mogu da računaju na moje ponizno, sujeverno obožavanje. Zajedno sa pratećim ekipama svetaca.

Izdržasmo.

Juče u pet ujutru je Sveta Maturska Komisija objavila rezultate mature svih pet milijardi gimnazijalaca u Sloveniji. Tih sedam milijardi mladih osoba, željnih titule »maturant«, je vascelu tekuću noć provelo na zajedničkim bdenijima. Naravno, jer ko bi mogao da zaspi i promaši sabajlističku, sadističku objavu. Naročito kad se u obzir uzme da je pomenuta komisija bar mesec dana proučavala maturske testove. To je zato što u Sloveniji ima devet milijardi maturanata, što je bar deset posto od ukupnog broja stanovnika koji je na sunčanoj strani Alpa presegao rekordnih sto milijardi. Jeste da vlada bela kuga, ali komisija o tome nije obaveštena.

Zajedno sa deset milijardi maturanata se snu upiralo bar dva puta toliko roditelja, ako se ne računaju poslerazvodni brakovi. San je bio ometen i braći i sestrama, koji su poslednjih dana pred objavu maturskih rezultata samo gledali kako da iznesu živu glavu iz kućnih situacija koje su varničile zahvaljujući pomenutim maturantnima. Dvanaest milijardi njih. Mi roditelji smo mahom primenjivali vaspitni princip koji koriste dreseri u cirkusu da razdvoje podivljale životinje, i ako je ikako moguće prežive napetost kojoj se kraj nije ni slutio. Slovo »m« je odavno, u svim kućama, izbačeno iz upotrebe da ne bi razdraživalo objekte mature. Samo neobavešteni i navni su se usuđivali da priupitaju: »Jesi maturirao?« U tom trenutku se obično jedan od roditelja bacao na osobu koja je pitanje postavila, a drugi je pokušavao da svim raspoloživim sredstvima savata maturanta-čekača i spreči ga da ujede gosta. Ostatak ukućana se brzinski, što kroz vrata, što kroz odvodne cevi u sanitarnim čvorovima, evakuisao čim je čuo stravični glas »m«.

Za to vreme je Sveta Maturska Komisija sitan vezak vezla, radeći u formi goblena rezultate maturskih testova za četrnaest milijardi slovenačkih maturanata. Neki od maštovitijih članova komisije su rezultatima dodavali i resice, filigransko cveće, nizane bisere i uopšte sve što bi moglo još da odloži konačno objavljivanje rezultata mature.

Naravno da tako pripremljeni rezultati nisu mogli da se objave u neko uobičajeno dnevno ili večernje doba. Finiširanje je moralo da bude dramatično. Ponoć je suviše otrcana, sva strava je to doba već odavno potrošila, bezveze. Sati odmah posle nje, takođe, nisu nešto posebno, niti zvuče, niti se može računati da maturanti tada spavaju. Čak je verovatnije da su tada budniji no ikada preko dana. Dakle, tražio se sat kada i oni već iznemognu, a ni roditelja nema u svesnom stanju. A, onda se jedan od briljantnih umova komisije setio doba koje nije ni noć, ni dan, đavo bi ga znao šta je i čemu služi – pet ujutru. Doduše, Društvo za uvođenje mučenja kao načina za unapređenje međuljudskih odnosa je imalo izvesne primedbe zbog surovosti izabrane satnice, ali komisija se nije dala omesti, pet sati je prava trešnja na šlag jednomesečnog čekanja na rezultate.

Zbog toga još uvek Slovenijom bauljaju izbečeni maturanti, oni koji su položili čekaju da se obraduju čim se povrate, a oni koji će reprizno morati da izađu na crtu komisiji, još uvek nisu ni svesni šta im se desilo, odnosno nije im se desilo. Za to vreme roditelji i prateća porodična svita, krvavih očiju i podočnjaka u džepovima, pokušava da se povrati, teturajući se širom Slovenije. Živa šteta što ne nabasa neki režiser trendovskih filmova o mrtvima koji su ustali, imao bi šta da snimi, samo malo da pocepaju garderobu i zombiji su slovenačka realnost.

Na svu sreću, naš Mali Sin je položio, maturirao, obraz nam osvetlao. Jeste da smo još bunovni i da nas oči peku, ali srećni smo onoliko. Još kad se uzme u obzir da je poslednji u našoj osnovnoj društvenoj ćeliji zbog kog smo morali da se bečimo i trpimo ga mesec dana, radost je još veća. Jeste da je pred nama galijanje fakulteta povodom. Još dva komada su nam ostala za izdržati. Ali, u poređenju sa onim šta je iza nas ostalo, to će biti pesma. Tvrdim iz iskustva. Naravno, kad ga upiše. A ovo sada je predivno. Neprocenjivo. Realno. Vrh.

Hvala vam dobri bogovi što se ponekad setite i nas, roditelja ubogih. Makar u vas i ne verovali. Hvala na bis.



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:01 16.07.2013

Svi ste maturirali

Napred!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:05 16.07.2013

Re: Svi ste maturirali

Hvala kralju, dajemo sve od sebe...oni napreduju, a mi radimo u rudniku...ponekad i na galiji veslamo...
Dr M Dr M 13:10 16.07.2013

M


Jes` da mi nick sadrži omraženo slovo, ipak, iz prikrajka, čestitam!

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:15 16.07.2013

Re: M

Hvala, doktore, ovoooliko! Samo da smo već jednom odrobijali, moja radost je neizmerna. Praštaj za M, al razumećeš...
Dr M Dr M 13:17 16.07.2013

Re: M

Jelica Greganović
Hvala, doktore, ovoooliko! Samo da smo već jednom odrobijali, moja radost je neizmerna. Praštaj za M, al razumećeš...



bladerunner92 bladerunner92 13:17 16.07.2013

Jelice

to je stvarno WOW
cestitam ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 16.07.2013

Re: Jelice

Hvala, hvala, hvala, hvala...samo kad pomislim da više nema roditeljskih sastanaka, meni je i to dosta...
iqiqiq iqiqiq 14:15 16.07.2013

Re: Jelice

samo kad pomislim da više nema roditeljskih sastanaka

uh, to je možda i jedini uzrok svađe između mene i mog muža, obično ja moram da idem, uh uh zavidim ti

Čestitamo i maturantu i roditeljima!
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:34 16.07.2013

Re: Jelice

Jelica Greganović
Hvala, hvala, hvala, hvala...samo kad pomislim da više nema roditeljskih sastanaka, meni je i to dosta...


Čestitam!

Što se roditeljskih sastanaka tiče, da dobih zabranu od moje novopečene gimnazijalke da ubuduće prisustvujem. Kaže - neka ide tata, bolje je, ti se samo svađaš.

Tako ja maturirah pre mature
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:17 16.07.2013

Re: Jelice

neka ide tata, bolje je, ti se samo svađaš.

Kod ovo dvoje mlađih u gimnaziji je bilo pavilo da i učenici prisustvuju roditeljskom, to je obično izgledalo tako da su mi visili na rukavu: "Mama, ćuti!" Što da ćutim, nisam mutava...
freehand freehand 16:30 16.07.2013

Re: Jelice

"Mama, ćuti!" Što da ćutim, nisam mutava...

Pcovala si na pogrešnom jeziku?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:15 16.07.2013

Re: Jelice

Pcovala si na pogrešnom jeziku?

Ne upražnjavam niskokalorične, vegeterijanske pcovke, tako da autohtone otpadaju. Nisam psovala, samo sam ih malo ispitivala...
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 22:25 16.07.2013

Re: Jelice

Jelica Greganović
Pcovala si na pogrešnom jeziku?

Ne upražnjavam niskokalorične, vegeterijanske pcovke, tako da autohtone otpadaju. Nisam psovala, samo sam ih malo ispitivala...

Ma i ja se nisam svađala, majke mi, nego ko i ti ispitujem, nego im se to ne sviđa pa nabediše dete da ima majku svađalicu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:50 16.07.2013

Re: Jelice

Ma i ja se nisam svađala, majke mi, nego ko i ti ispitujem, nego im se to ne sviđa pa nabediše dete da ima majku svađalicu.

Sestro slatka, padni mi na grudi...tačno taj slučaj, čim ja pripitam da mi se nešto objasni, druga strana počne da plače...ko da su im oči na mokrom mestu...
freehand freehand 23:14 16.07.2013

Re: Jelice

čim ja pripitam da mi se nešto objasni

Ijao... Nači najgore.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 16.07.2013

Re: Jelice

Ijao... Nači najgore.

Pa, kad samo kukulevče, kad ih čovek sluša rekao bi da nisu sami birali svoj prosvetni posao, nego ih uhvatilo u krađi na Beverli Hilsu i sad kaznu odrađuju društveno korisnim radom...
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 13:27 16.07.2013

Epa...

ovo je zaista predivno...
Realno, saznati ovako pompezno rezultate je neprocenjivo...
VRH!!!



cestitke još jedared...

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:40 16.07.2013

Re: Epa...

Fala, Stojo...još samo malo, pa ću ti uzvratiti čestitke
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 14:00 16.07.2013

Re: Epa...

Malo, zaista... Samo za 8 godina, kako stvari stoje, testovi za maturu će se prodavati uz burek.... ili kao određeni CD-Ji uz prašak za pranje...

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:01 16.07.2013

Re: Epa...

Stojo, mislim da neće morati da se dele, burek će se u njih umotavati
rade.radumilo rade.radumilo 13:46 16.07.2013

Potpuni trol...

Omladincu najiskrenije čestitke!

A evo ja da se pohvalim, nekako mi ide uz naslov bloga. Nepunih dva meseca nakon krađe, jutros sam seo za volan mog novog auta. Oficijelni naziv: Suzuki Swift - sunčano bakarne boje

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:50 16.07.2013

Re: Potpuni trol...

Čestitam, Rade!
Ja sam isto ostala bez auta, jedino što ga meni neće vratiti...deca rođena...maturant je iskoristio čekanje na sitan vez i položio vozački, sad se sa bratom svađa oko auta. Mog.
rade.radumilo rade.radumilo 14:45 16.07.2013

Re: Potpuni trol...

sa bratom svađa oko auta. Mog.


Milica je jutros ubola nervni slom, kada je shvatila da ću ja novim autom na posao.
"Nemoj moj auto, cicija policija, ne moze, vlati! itd."
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:57 16.07.2013

Re: Potpuni trol...

Pričaj mi o tome, prošle nedelje mi se najmlađi žali na brata starijeg koji je, zamisli, otišao na tri dana na more i to - autom. I kako on sad bez auta da živi, a već je 20ak dana kako je položio ispit, takoreći u autu se rodio...za to vreme onaj matori me masira svojom pesmom...a ja sedim i čekam hoće li se ijedan od dvojice okupatora setiti da se svađaju oko MOG auta.
mrale54 mrale54 15:35 16.07.2013

Re: Potpuni trol...

Jelica Greganović
a ja sedim i čekam hoće li se ijedan od dvojice okupatora setiti da se svađaju oko MOG auta.


Jel'?

Si sigurna oko tog "MOG"?

Mis'im, a da ti to poklonis - da ti ne propadne?

Pa se oni svadjaju oko NJIHOVOG auta, a ti se, sa strane smejuljis sa zadovoljstvom...

PS. Jedno od neprocenjivih licnih iskustava.
Koje mi je, by the way, ponovo otkrilo drazi i lepote pesacenja...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:18 16.07.2013

Re: Potpuni trol...

Si sigurna oko tog "MOG"?

Pa i nisam više, pravo da ti kažem, toliko se već dugo moj auto i ja videli nismo da mi se sve čini da me je ostavio...
maksa83 maksa83 17:15 17.07.2013

Re: Potpuni trol...

Nepunih dva meseca nakon krađe, jutros sam seo za volan mog novog auta.

Aj pa sretno, i da te ne uhvate!


P.S. Promenio si broj šasije?
rade.radumilo rade.radumilo 15:52 18.07.2013

Re: Potpuni trol...

P.S. Promenio si broj šasije?


Jok, uradio kompletan refactoring iz Dacia Sandero u Suzuki Swift.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 13:48 16.07.2013

море, све је то

једна велика белосветска завера, ја кад ти кажем! Видиш како се без увођења веронауке у школе и сличне захебанције придобијају нови верници!

Шалу на страну, честитке за матуранта, (и за осталих 15 милијарди његових сапатника словеначких)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:51 16.07.2013

Re: море, све је то

Jeste, bez veronauke ništa, onoliki bogovi dirindže džab džaba...
Hvala
niccolo niccolo 13:50 16.07.2013

Bravo

bravo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:51 16.07.2013

Re: Bravo

Hvala, niccolo.
Obećanje pamtim, sam da znaš
niccolo niccolo 14:03 16.07.2013

Re: Bravo

Da, da, bez brige, pamtim i ja
nurudin nurudin 13:52 16.07.2013

Ноћна матура... :-)

Честитке!

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:01 16.07.2013

Re: Ноћна матура... :-)

Hvala, dobri Nurudine
natasavb natasavb 13:48 18.07.2013

Re: Ноћна матура... :-)

Čestitke i od mene.:)

Nas to čeka dogodine...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:15 18.07.2013

Re: Ноћна матура... :-)

natasa, drži se!
stasava stasava 14:19 16.07.2013

čestitke

Bravo, čestitam ! Znači, tako dugo Sveta komisija pregleda maturske radove ? Koliko predmeta je polagao ?Važno da je gotovo, mada tek počinje !
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 16.07.2013

Re: čestitke

stasava, pet predmeta...i tako svaki od petnaest milijardi slovenačkih maturanata u ovoj belokužnoj generaciji...
Lord Greystock Lord Greystock 14:26 16.07.2013

I još...

... jedna čestitka!

A možda će ti ipak nedostajati ta vrsta uzbuđenja, a?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:14 16.07.2013

Re: I još...

Ne brinem se Lorde za uzbuđenja...bar te boranije imamo i da poklanjamo naokolo...ima sad mladunac da položi nemački, pa da se upiše na faks, jerbo je za prvi rok okasnio kako zbog ovih što pregledavaju mature mesec dana, tako i zbog bečkog mu faksa koji je upis pomerio mesec dana unazad...što ne bi i oni malo moje živce rastezali...pa da
Voja Radovanović Voja Radovanović 15:07 16.07.2013

Blog ...

Čestitam zaista od srca...pozz Jelice i prijatan dan želim tebi i tvojoj porodici...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:14 16.07.2013

Re: Blog ...

Hvala, Vojo
hajkula1 hajkula1 15:29 16.07.2013

Čestitke


Čestitke i treći put



Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 16.07.2013

Re: Čestitke

Fala, hajkulo...što se maturiravanja tiče, to bi bilo to...
mariopan mariopan 15:46 16.07.2013

честитаааам

Прво да честитам

Онда да те подсетим да ће дете вероватно да још учи, значи немој превише да се опушташ, само да'ни душом до следеће дипломе.
Уздравље
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:18 16.07.2013

Re: честитаааам

mariopan, samo vatam zalet...
Fala
freehand freehand 16:00 16.07.2013

Au

... asimatoraaaaa...
Sažaljevam slučaj.

A dečko odradio, ša sad tu ima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:19 16.07.2013

Re: Au

Au
... asimatoraaaaa...

Kobre mator?!
muaddib92 muaddib92 17:16 16.07.2013

Re: Au

Jelica Greganović
Au
... asimatoraaaaa...

Kobre mator?!


Freehand-е, срам те било Ти као не знајеш да су од старе, матуриране коке најслађе јухе
...дизвине сретна мајката на ДЦ-3
freehand freehand 17:40 16.07.2013

Re: Au

...дизвине сретна мајката на ДЦ-3

Kobre?
Jeca,sele-Jele, Jeki, Jeličica-devojčica?
Ma šta dizvinjava, ona najbolje obožava te kokošije vicove.
jednatanja jednatanja 18:57 16.07.2013

Re: Au

Matora šipak. Jelica je pametno rodila mlada, i kidala živce dok su joj se ćelije još bez problema regenerisale. Dok ja dođem do mature sa najmlađim, biće bogami 55 banki.

Čestitamo Jelice, nek je sa srećom. Uživajte!
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 19:52 16.07.2013

Re: Au

Dok ja dođem do mature sa najmlađim, biće bogami 55 banki.


QQ,ја ћу у тим годинама матурирати са најстаријом ''милицом''
razmisljam razmisljam 20:09 16.07.2013

Re: Au

Тања

Доматјица


Девојке, у вашем случају то ће се ондаК звати матОрирање.

Јелице, честитам од .

За тебе нешто специјално и посебно за смирење и веЏбање стрпљења и концентрације. Требаће ти, мним, након свега. ЛИНАК!!!

P.S. А лепо се надовезује и на твоју претходну тему.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:17 16.07.2013

Re: Au

Ти као не знајеш да су од старе, матуриране коке најслађе јухе

Nemoj više da me braniš, rasplakaću se...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:18 16.07.2013

Re: Au

Jeca,sele-Jele, Jeki, Jeličica-devojčica?

Dobro je, ono najmrljavije nije na spisku...
Obožavljem
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:17 18.07.2013

Re: Au

Hvala, jednatanjo

Dok ja dođem do mature sa najmlađim, biće bogami 55 banki.

Ma, izguraćeš...zamisli kako je tek onima koji na maturu izlaze stari 65...i više.
Черевићан Черевићан 18:07 16.07.2013

безгурке

Малом Сину некје алал
(даље редом како иде)
честитаћу алал Тати
а и алал Мами, приде

верујем да Двоје Веће
деле парче Ваше среће
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 16.07.2013

Re: безгурке

Gazda Čer, hvala na prigodnoj pesmi...dele, jašta, i njima je svanulo, čekali smo rezultate ko ozebo grejanje...
ivana23 ivana23 20:11 16.07.2013

***



Pridruzujem se cestitkama, a sada u nove radne pobede...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 16.07.2013

Re: ***

Hvala, draga...hrlimo!
mlekac mlekac 21:15 16.07.2013

E, sad...

Malo da predahnes, pa kad stignu unuci da krenes ponovo u skolu...

Cestitke!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 16.07.2013

Re: E, sad...

E, u te škole će njihovi roditelji ići, a ja ću da se seirim
Hvala
Vlasta92 Vlasta92 08:26 17.07.2013

Re: E, sad...

Aha..već vidim kako te to uopće ne dodiruje i ne petljaš se...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:24 17.07.2013

Re: E, sad...

Aha..već vidim kako te to uopće ne dodiruje i ne petljaš se

Znaš ti mene koji sam karakter...i opuštena.
mlekac mlekac 12:33 17.07.2013

Re: E, sad...

Jelica Greganović
Aha..već vidim kako te to uopće ne dodiruje i ne petljaš se

Znaš ti mene koji sam karakter...i opuštena.


Vec vidim kako te Bob crta kao lotos baku!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:46 17.07.2013

Re: E, sad...

Vec vidim kako te Bob crta kao lotos baku

kleinemutter kleinemutter 07:09 17.07.2013

čestitka

Srećno u novim pobedama!

----------------

Moja kćerka pametnica (4 godine) na moje, jedva čekam da mi deca porastu , uvek sa osmehom odgovori, da znaš mama da će to i da se desi!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:24 17.07.2013

Re: čestitka

jedva čekam da mi deca porastu ,

Nemoj, i bez te želje će prebrzo porasti, dva puta ćeš se okrenuti i tri puta trepnuti i biće devojka...
lady_d lady_d 08:02 17.07.2013

cestitka

Draga Jelice,
od srca cestitam malom-velikom djaku. Ako se resave da studira prirodne nauke... slobodno neka se javi pa ako treba neka pomoc (mislim sad su te Bologne, a kad zavrsite ocekuje se da imate iskustva kao da ste radili 15 godina u nekoj industriji) u buduce.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:25 17.07.2013

Re: cestitka

Hvala lady, on jeste za maturu izabrao fiziku, al namerava da studira ekonomiju...umetnulo se na oca.
lady_d lady_d 19:29 17.07.2013

ekonomija ili fizika

fizika je samo za zaludjenike (sebe ubrajam u njih) a ekonomija... pa moze uvek da bude Ministar Finansija
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:47 18.07.2013

Re: ekonomija ili fizika

pa moze uvek da bude Ministar Finansija

Samo mi još to fali...
fizika je samo za zaludjenike (sebe ubrajam u njih) a ekonomij

Ne'š verovati, ali ima dosta poznavalaca koji kažu da su te dve nauke itekako povezane. Doduše, meni je fizika čista mađija, tako da ne uspevam da izvršim poređnje i uspostavim vezu.
49 41 49 41 20:48 17.07.2013

Maturanti i Diplomci,

vec magistriraju?

Blago njima, ja sam mog'o da sanjam o tome.

Kad se docepaju maminog auta; jel samo magistriraju ili i kolokviraju po zbunovima pored magistrala?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:48 18.07.2013

Re: Maturanti i Diplomci,

Ne pominji mi moj auto, uopšte ni ne želim da znam šta mu se sirotom dešava...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana