Politika| Život

Račun za struju

gordanac RSS / 01.08.2013. u 07:48

- šta je ŠTA na računu za struju i ŠTA u stvari poskupljuje, kad poskupljuje? -

struja2-ek_zpsf317565d.jpgKo god je ikad i igde bio nadležan za oblik, sadržaj i izgled računa za struju dobio je pitanje "šta je ŠTA na tom računu i zašto je tako teško napraviti jasan, pregledan i svima čitljiv račun za struju?". O pitanju o "angažovanoj snazi" i da ne govorim, Pitala sam sve vlade, sve ministru, sve agencije, sve državne sekretare, pomoćnike, bilo koga ko je nadležan da odgovori na to pitanje za vreme dok sam ja imala i imam obavezu i nadležnost da takvo pitanje - postavljam.(i nisam bila jedina s tim upitom)

I - odgovora još uvek nema.

Tako mi je (uz znakove pored puta, malo ću posle i o tome, moja pitanja o natpisima na tim znakovima traju koliko i pitanja o računu za struju) dakle, tako mi je račun za struju svojevrsna paradigma o svim našim poslovima koji se mogu obaviti, koji su na opštu korist, koji su u prilog kontroli javnih finansija, ali se ipak - NE obavljaju.

Tako da pri svakom poskupljenju struje nastaje dodatno pitanje - ŠTA u stvari poskupljuje?

Ako ne znamo jasan i tačan odgovor na osnovno i dodatno pitanje - možda ćemo svi imati sasvim bezrazložnu reakciju da je u pitanju samo neosnovano "otimanje para", mada se u stvari radi o sasvim opravdanom i razumnom određivanju cene, a problem je što zbog nejasnog računa za struju ostajemo u neznanju - cene čega?

Ministarka Zorana Mihajlović (kao poslednja pitana u dugom nizu odgovornih) čini se da je razumela, sasivm, koliko je pitanje računa za struju - važno pitanje i obećala je u aprilu jednostavnije, jasnije i čitljivije račune, jer zna da ćemo takve, pre ili kasnije morati imati, želeli ili ne, trudili se ili ne, jer će jednostavno - morati tokom pregovora svima da bude sasvim jasno koliko šta i zašto košta.

Mediji su takođe počeli da se bave temom računa za struju, evo primera:

362155_1011_origh_zps5e521119.jpg 

 

Izvor je "Blic", link: "Račune za struju ne bi razumeo ni Nikola Tesla"

Šta je suština preglednosti računa?

Jasna cena proizvodnje, prenosa, distribucije i poreza po KWh i uklanjanje "angažovane snage" i ostalih "obračunskih kerefeka" (ovo nije moj izraz, ovo sam čula od jednog koji je pitan, rekao mi je da "moraju te obračunske kerefeke", jedan drugi mi je rekao "vi ste laik, zato vi ne razumete račun za struju, to je komplikovano" Ajde?! - rekoh, a na moju kratku opasku o tome šta znam o struji i računima za istu inače i kod drugih, odgovorio je "mislio sam da ste pravnik" Ajde?!... i otišao je ne razumevši da račune za struju mora da razumeju SVI, bez obzira na formalno obrazovanje ili znanje o tome kako se struja "pravi" )

Zašto je to tako teško (po rečima mnogih sasvim nemoguće) izvesti?

I kao na sva komplikovana pitanja odgovor je uvek jednsotavan:

NEĆE SE DA SE IZVEDE. NIKO NEĆE I NIKO NE BI.

Zašto?

Zato što jasan, čitljiv, pregledan i tačan račun za struju predstavlja posledicu dveju stvari: - odgovornost kompanije i javnih finansija za prikupljeni novac i odgovornost prema onome od koga se novac prikuplja, a za prodati proizvod (u ovom slučaju KWh električne energije, jer je to ono što svi kupujemo, ne kupujemo ništa drugo osim - KWh)

Znajući da ljudi čine sistem, znam i kolika i kakva je prepreka pred svima koji će ipak morati da, kako god znaju i umeju, za sve korisnike električne energije u Srbiji naprave jasne, čitljive, pregledne i tačne račune za struju, ako ne pre, a ono sigurno pre zatvaranja poglavlja kojim se sa EU pregovara o - energetici.

A ja ću pitati sve dok se to ne dogodi koliko god puta dobila nadimak i šalu o "Don Kihotu" (jer meni se taj momak sviđa, u stvari i mislim da "donkihotovski" stav ima neverovatnih prednosti kad ga imaš, a i tačno znaš da su vetrenjače realne i prave i znaš da ih i drugi vide, samo se prave da ih nema ...)

Recimo: nema pravog odgovora na pitanje "Kada i kako će biti vraćen novac sa računa za struju građanima za septembar 2012 na kome je obračun PDV od 20%, a zakon o povećanju PDV je stupio na snagu 1.10, tako da je obračunat "unatrag", nezakonito, s obrazloženjem Vlade i ministra finansija da se "PDV obračunava u trenutku isporuke"? Jes`, pajz da nije, isporuka je izvršena prethodnog meseca, kad je PDV bio manji, sasvim je jednostavno.

"Donkihotovski"?

Možda, ali je vetrenjača svima vidljiva, čak i na nejasnom računu za struju, da je PDV 20% za period kada, po zakonu - nije bio toliki.O odluci da se izdaju "manji računi", ali da EPS neće biti na šteti, jer će toliko manje (opet odlukom vlade) uplatiti manje u budžet ne treba ni govoriti. Ono što ja znam od građana - oni NE VIDE to vraćanje novca na svojim računima za struju.

Jer ni inače malo šta sasvim tačno razumeju na tom računu za struju.

Zašto sam spomenula na početku i "znakove pored puta"? (za sve koje usput nisam izgubila pri čitanju predugog teksta)

Zato što je matrica - ista, ta jedna ista matrica da se NE ŽELI uraditi ono što se MOŽE uraditi. Računi za struju su ljudima (verovatno, novac je u pitanju) zanimljiviji od putokaza, a meni su putokazi zanimljivi već godinama, takođe, od prvog puta kada sam, prelazeći državnu granicu kopnenim prelazima videla veliku tablu i na njoj natpis:

Drž. granica (i još uvek ih ima, na raznim graničnim prelazima)

pa obratila pažnju na to kako se "osakaćuju" imena naseljenih mesta, varoši i gradova ili kako uopšte NEMA znakova tamo gde bi moralo da ih bude ili kako su loše postavljeni.

 

 zu9t.jpg8w6r.jpg

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pa tako imamo "Sr. Karlovci", "N. Selo", "N. Beograd", "Srp. Crnja", "Sr. Mitrovica", "Smed.Palanka", "Bač.Palanka" ... da ne ređam dalje, svima je poznato, ali ja pokušavam to da - promenim, ako ikako može.

Mislim: Zašto, pobogu?! Zašto ne može da piše "Državna granica", aman?! Zašto ne mogu da budu napisana puna imena mesta nego ovako "osakaćena"?!

 I niko mi ne bi verovao kakve sam sve odgovore dobijala na ta pitanja, ali sam ja naučila da je ova priča sa znakovima pored puta paradigma našeg otpora dobrim promenama, paradigma naše površnosti, šlamepraja, paradigma našeg nedostatka samopoštovanja za mesta u kojima živimo, a koja imaju svoja puna imena

I koliko god kome izgledalo nebitno ili nevažno - mnogo je važno u stvari i neću odustati dok na svim graničnim prelazima ne bude pisalo "Republika Srbija" "Državna granica", sa sve grbom i zastavom i dok ulazak u svako naše mesto, opštinu i varoš ne bude jasno obeležen - punim imenom ... kad budemo razumeli zašto je to važno, jako važno, razumećemo i šta je još svašta drugo važno

I možda se učini da nije isti posao napraviti putokeze i račune za struju dobrim, možda se učini da je ono prvo lakše, jeftinije i jednostavnije nego ovo drugo. Pa ako je tako - što nemamo jasnih, pismenih, čitljivih, svuda dobro postalvjenih putokaza? 

"Treba tomu vremena" bio je najčešći deo kakvih-takvih odgovora koje sam dobijla tokom dijaloga sa pitanjima o putokazima i računima.

Dobro, razumem to "sa vremenom", pa ponudim nastavak dijaloga pitanje "koliko nam vremena treba'". I tu obično dijalog zastaje ili prestaje.

Stvarno - koliko nam vremena treba da nam svima zasmeta "osakaćeno" ime našeg mesta, varoši ili grada, koliko nam vremena treba da nam zasmeta nedostatak putokaza ili njihovo loše postavljanje?

Koliko vremena treba da se obajsni šta je šta na računu za struju i šta u stvari poskupljuje?

Od dijaloga i objašnjavanja takve vrste može biti samo koristi. Svima.



Komentari (166)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mnenadic mnenadic 08:09 01.08.2013

Račun za struju,

kao i bilo koji račun treba da sadrži samo one stavke koje korisnik kupuje. U ovom slučaju to je utrošeni kWh električne energije, na koji se dodaje PDV. I to je sve. E sad, što država preko EPS-a želi da prikrije pravu cenu kWh, kome dodaje razne izmišljene pojmove poput angažovane snage i sl., to je drugo pitanje.
Ali sjajno je da se tim pitanjem bavi neko (ti Gordanac) ko je blizu izvora problema. Još samo da se pokaže dobra volja kod onih koji o tome odlučuju i možemo se nadati da će, jednostavne stvari, konačno takve i biti.
bolid1 bolid1 08:31 01.08.2013

Re: Račun za struju,

angažovanoj snazi


Nema tu mnogo nejasnog, bar ne u teoriji, angazovana snaga je snaga koja ti je na raspolaganju u svakom trenutku i to tebi distribucija garantuje.

Kvaka je sto niko ne moze da razmislja koliko ces ti uredjaja da ukljucis istovremeno, oni odrede prosek za sve (zaboravio sam vise detalje), ako iskocis iz proseka ili sracunas da ti je to malo, oni daju vise, al' vise i platis.

gordanac gordanac 08:48 01.08.2013

aha ...

... i naplati se taj "prosek" bez obzira što nisi koristio mogućnost istovremenog uključivanja koje ti je na raspolaganju, jer uopšte ništa nije ukljućivano tokom dužeg perioda ...
(ima primera, znam od građana)
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 08:51 01.08.2013

Re: Račun za struju,



Nema tu mnogo nejasnog, bar ne u teoriji, angazovana snaga je snaga koja ti je na raspolaganju u svakom trenutku i to tebi distribucija garantuje.


Ne, to sto garantuje je odobrena snaga. Angazovana snaga je maksimalna povucena snaga u tom mesecu (sad sam pogledao racun zove se obracunska snaga).
babmilos babmilos 08:53 01.08.2013

Re: aha ...

angazovana snaga je snaga koja ti je na raspolaganju u svakom trenutku i to tebi distribucija garantuje.

To je kao plaćenje Internet usluga: garantuje se (ili se "garantuje", jel) određeni protok, pri čemu nije bitno da li tokom meseca samo proveravaš poštu ili 24/7 udaraš po torentima, isto plaćaš u okviru garantovanog protoka.
gordanac gordanac 08:58 01.08.2013

nije isto

Internet je izbor za XXI vek, a struja je izbor za XX vek.
Cena KWh i električna energija je tema javnih finansija - internet nije.
Možeš i `aljinče da kupiš i nikad da je ne obučeš, opet nije uporedivo sa - računom za struju, nikako, o tome se i radi.
babmilos babmilos 09:07 01.08.2013

Re: nije isto

Možeš i `aljinče da kupiš i nikad da je ne obučeš, opet nije uporedivo sa - računom za struju, nikako, o tome se i radi.

Ali upravo jeste uporedivo, i bolji ti je primer nego moj. Da li ima smisla da tražiš pare nazad ako haljinu ne nosiš nekoliko godina? Pošteno govoreći, stanje "uopšte ništa nije ukljućivano tokom dužeg perioda ..." je pomalo suludo.
bolid1 bolid1 09:09 01.08.2013

Re: aha ...

i
naplati se taj "prosek" bez obzira što nisi koristio mogućnost istovremenog uključivanja koje ti je na raspolaganju, jer uopšte ništa nije ukljućivano tokom dužeg perioda ...
(ima primera, znam od građana
)


K'o sto rece babmilos, isto k'o internet, kad odem za BG SLO telekom se ne potresa sto po mojoj optici ide nista, ja placam optiku do stana i 2Mb/s, i za mail i za torrent.



Ne, to sto garantuje je odobrena snaga. Angazovana snaga je maksimalna povucena snaga u tom mesecu (sad sam pogledao racun zove se obracunska snaga).



Obracunsk snagaa <- link

" OBRAČUNSKA SNAGA – izražava se u kilovatima. Cena jednog kilovata obračunske snage je 23,750 dinara. Naknada za snagu plaća se svakog meseca. To je snaga koju je kupac tražio, odnosno ugovorio, a elektrodistribucija odobrila kao najveću jednovremenu snagu uključenih uređaja u stanu/kući. Ona je određena i osiguračima u domaćinstvu. Elektrodistribucija tu snagu stavlja kupcu na raspolaganje kad god je to njemu potrebno."
gordanac gordanac 09:18 01.08.2013

Re: nije isto

babmilos
Možeš i `aljinče da kupiš i nikad da je ne obučeš, opet nije uporedivo sa - računom za struju, nikako, o tome se i radi.

Ali upravo jeste uporedivo, i bolji ti je primer nego moj. Da li ima smisla da tražiš pare nazad ako haljinu ne nosiš nekoliko godina? Pošteno govoreći, stanje "uopšte ništa nije ukljućivano tokom dužeg perioda ..." je pomalo suludo.

Fino.
Kako mi je poskupelo `aljinče?
Mislim - koji tačno deo `aljinčeta je poskupeo i zašto, ako je poređenje "odlično"

A stanje "neuključenosti" nikako nije "suludo" - ne bih ga pominjala da mi nisu došli građani sa računima za prostore u kojima struja nije uključivana (neki čak traćili da "se skinu s mreže", a to je tek proces ...)
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 09:22 01.08.2013

Re: aha ...




Ne, to sto garantuje je odobrena snaga. Angazovana snaga je maksimalna povucena snaga u tom mesecu (sad sam pogledao racun zove se obracunska snaga).


Obracunsk snagaa <- link

" OBRAČUNSKA SNAGA – izražava se u kilovatima. Cena jednog kilovata obračunske snage je 23,750 dinara. Naknada za snagu plaća se svakog meseca. To je snaga koju je kupac tražio, odnosno ugovorio, a elektrodistribucija odobrila kao najveću jednovremenu snagu uključenih uređaja u stanu/kući. Ona je određena i osiguračima u domaćinstvu. Elektrodistribucija tu snagu stavlja kupcu na raspolaganje kad god je to njemu potrebno."


Onako je za poslovne potrosace jer imaju u brojilu i merac snage. Za kucne korisnike ni ne mere snagu pa su izgleda (logicno ) uzeli da ce domacinstvo svakog meseca povuci bas maksimalnu mogucu snagu.

Tako da slobodno palite sve ringle odjednom, sve je to vec placeno

alselone alselone 09:22 01.08.2013

Re: nije isto

Vi kao da zaboravljate da prvodnik ima konacan kapacitet i da rezervisana snaga itekako ima smisla.
gordanac gordanac 09:28 01.08.2013

Re: aha ...

grebostrek.lurker



Ne, to sto garantuje je odobrena snaga. Angazovana snaga je maksimalna povucena snaga u tom mesecu (sad sam pogledao racun zove se obracunska snaga).


Obracunsk snagaa

" OBRAČUNSKA SNAGA – izražava se u kilovatima. Cena jednog kilovata obračunske snage je 23,750 dinara. Naknada za snagu plaća se svakog meseca. To je snaga koju je kupac tražio, odnosno ugovorio, a elektrodistribucija odobrila kao najveću jednovremenu snagu uključenih uređaja u stanu/kući. Ona je određena i osiguračima u domaćinstvu. Elektrodistribucija tu snagu stavlja kupcu na raspolaganje kad god je to njemu potrebno."


Onako je za poslovne potrosace jer imaju u brojilu i merac snage. Za kucne korisnike ni ne mere snagu pa su izgleda (logicno ) uzeli da ce domacinstvo svakog meseca povuci bas maksimalnu mogucu snagu.

Tako da slobodno palite sve ringle odjednom, sve je to vec placeno


:)))))))))

To pričam, na zid nailazim
(inače, ovako kažu - "prosek" se obračunava, šta god da je i kako god da je izračunato da je to - prosek)
Kazezoze Kazezoze 09:29 01.08.2013

Re: nije isto

babmilos
Možeš i `aljinče da kupiš i nikad da je ne obučeš, opet nije uporedivo sa - računom za struju, nikako, o tome se i radi.

Ali upravo jeste uporedivo, i bolji ti je primer nego moj. Da li ima smisla da tražiš pare nazad ako haljinu ne nosiš nekoliko godina? Pošteno govoreći, stanje "uopšte ništa nije ukljućivano tokom dužeg perioda ..." je pomalo suludo.

u holandiji ti elektro distribucija koju odabereš (ima ih nekoliko) odredi neki mesečni prosek i na kraju godine se pregleda strujomer i utvrdi se da li si potrošio u visini tog proseka. ako si potrošio više stigne ti račun za nadoplatu i povećava ti se mesečna tarifa, ako si potrošio manje, uplate ti razliku na račun i smanje ti tarifu.
ukoliko dođe do opšteg poskupljenja za sve građane, dobiješ pismo sa obrazloženjem zašto je do poskupljenja došlo.
babmilos babmilos 09:33 01.08.2013

Re: nije isto

Kako mi je poskupelo `aljinče?

Nisam rekao da je aljinče poskupelo. Nego da ste (da prostite) vi ugojili... :)

Da, stanje neuključenosti jeste "pomalo suludo". Uvedeš električnu energiju, a onda je ne koristiš. Ali dobro, jasno mi je o čemu pričamo: kada električnu energiju ne trošiš, a naplati se obračunska snaga. E, mislim da bi to trebalo da se naplati, i to kao posebna stavka: "luksuziranje".
gordanac gordanac 09:48 01.08.2013

Re: nije isto

babmilos
Kako mi je poskupelo `aljinče?

Nisam rekao da je aljinče poskupelo. Nego da ste (da prostite) vi ugojili... :)

Da, stanje neuključenosti jeste "pomalo suludo". Uvedeš električnu energiju, a onda je ne koristiš. Ali dobro, jasno mi je o čemu pričamo: kada električnu energiju ne trošiš, a naplati se obračunska snaga. E, mislim da bi to trebalo da se naplati, i to kao posebna stavka: "luksuziranje".

:)))))
Ako je primer s `aljinče da sam se ja ugojila - gde je analogija s poskupljenjem struje i zašto to ostaje dobar primer?
Bacila sam pare na aljinče, nisam ga nijednom obukla, sad sam se ugojila i - šta?
Obračunsku snagu nisam koristila, nisam je ni dalje koristila, a onda mi je - povećana cena? Zato što je nisam koristila ili zato što isporučilac struje ne može da gleda kako ja ne trošim šta mi je omogućeno da trošim, pa će me povećanjem cene "motivisati" da koristim?
I čak i da je tako - zašto ne može da piše na računu?
Primer sa `aljinče je smešan, zabavan, zgodan za pamćenje, ali - s računom za struju, na žalost nema nikakve veze.
vabugdev vabugdev 10:00 01.08.2013

Re: nije isto

Paralela sa vodovodom:

Obračunska snaga = prečnik vodovodne cevi
Struja = voda

Tu leže odgovori na skoro sva Vaša pitanja. Hoćete veću obračunsku snagu od komšije, za vas onda mora da se postavi veći presek žice, a to košta više. Takođe, za Vas moraju biti rezervisani veći proizvodni kapaciteti. Zašto bi to plaćao Vaš komšija umesto Vas?

A ono što protiče kroz cev ili žicu plaćate isto.

P.S. Za znakove se u potpunosti slažem, ali ovo vezano za struju je čist populizam



grebostrek.lurker grebostrek.lurker 10:08 01.08.2013

Re: nije isto

vabugdev
Paralela sa vodovodom:

Obračunska snaga = prečnik vodovodne cevi
Struja = voda

Tu leže odgovori na skoro sva Vaša pitanja. Hoćete veću obračunsku snagu od komšije, za vas onda mora da se postavi veći presek žice, a to košta više. Takođe, za Vas moraju biti rezervisani veći proizvodni kapaciteti. Zašto bi to plaćao Vaš komšija umesto Vas?

A ono što protiče kroz cev ili žicu plaćate isto.



Cev si vec platio kad si trazio odobrenje za prikljucak, energetsku saglasnost ili sta vec.

Placas koliko vode (kWh) i koliko si maksimalno posisao pa drugima pao pritisak u slavini (angazovana snaga)
milisav68 milisav68 10:14 01.08.2013

Re: aha ...

grebostrek.lurker
Onako je za poslovne potrosace jer imaju u brojilu i merac snage. Za kucne korisnike ni ne mere snagu pa su izgleda (logicno ) uzeli da ce domacinstvo svakog meseca povuci bas maksimalnu mogucu snagu.

Brojila su svuda ista, a druga je stvar što se struja za poslovne korisnike naplaćuje pet puta skuplje (tzv industrijska struja, pa imao fabriku ili običan butik).

P(W) = U(V) x I(A)

snaga = napon x jačina struje

Jačina struje se "ograničava" osiguračima, odnosno presekom kablova, pa se tako na osnovu potrošnje može izračunati koje osigurače imaš, pa se samim tim i određuje maksimalna moguća potrošnja - obračunska snaga.

E sad, možeš da "prevariš" EPS pa da staviš jače osigurače (ili eksere) i da uključiš sve potrošače u kući i.....da čekaš vatrogasce.....
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 10:23 01.08.2013

Re: aha ...

milisav68
grebostrek.lurker
Onako je za poslovne potrosace jer imaju u brojilu i merac snage. Za kucne korisnike ni ne mere snagu pa su izgleda (logicno ) uzeli da ce domacinstvo svakog meseca povuci bas maksimalnu mogucu snagu.

Brojila su svuda ista, a druga je stvar što se struja za poslovne korisnike naplaćuje pet puta skuplje (tzv industrijska struja, pa imao fabriku ili običan butik).

P(W) = U(V) x I(A)

snaga = napon x jačina struje

Jačina struje se "ograničava" osiguračima, odnosno presekom kablova, pa se tako na osnovu potrošnje može izračunati koje osigurače imaš, pa se samim tim i određuje maksimalna moguća potrošnja - obračunska snaga.

E sad, možeš da "prevariš" EPS pa da staviš jače osigurače (ili eksere) i da uključiš sve potrošače u kući i.....da čekaš vatrogasce.....


Ma nije, za poslovne na racunu ima izmerena snaga (zovu je jos i "maksigraf" ) i zna da bude poveca stavka. Ta sprava se resetuje jednom mesecno i opet meri maksimum snage.


gordanac gordanac 10:27 01.08.2013

Re: nije isto

vabugdev:
.. ali ovo vezano za struju je čist populizam


Šta je tačno populizam u zahtevu za čitljivim, svima jasnim, preglednim računom za struju i sa pitanjem ŠTA je tačno poskupelo? Šta je, koji deo tog pitanja je - populistički?
milisav68 milisav68 11:22 01.08.2013

Re: aha ...

grebostrek.lurker

Ma nije, za poslovne na racunu ima izmerena snaga (zovu je jos i "maksigraf" ) i zna da bude poveca stavka. Ta sprava se resetuje jednom mesecno i opet meri maksimum snage.

To prvi put čujem, doduše nikad nisam gledao račun neke fabrike , ali za obične lokale jesam i tamo toga nema (barem nije bilo do pre neku godinu).

Kada je to uvedeno?
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 11:43 01.08.2013

Re: aha ...

milisav68
grebostrek.lurker

Ma nije, za poslovne na racunu ima izmerena snaga (zovu je jos i "maksigraf" ) i zna da bude poveca stavka. Ta sprava se resetuje jednom mesecno i opet meri maksimum snage.

To prvi put čujem, doduše nikad nisam gledao račun neke fabrike , ali za obične lokale jesam i tamo toga nema (barem nije bilo do pre neku godinu).

Kada je to uvedeno?


Ne znam, ima ga vec dugo (par godina otkad ja pratim), i za lokale i vece potrosace isto ima 5 stavki ocitanih sa brojila: obracunska snaga, utrosena aktivna energija VT, aktivna NT, reaktivna VT, reaktivna NT. Na osnovu toga se obracunava.
milisav68 milisav68 12:08 01.08.2013

Re: aha ...

grebostrek.lurker
Ne znam, ima ga vec dugo (par godina otkad ja pratim), i za lokale i vece potrosace isto ima 5 stavki ocitanih sa brojila: obracunska snaga, utrosena aktivna energija VT, aktivna NT, reaktivna VT, reaktivna NT. Na osnovu toga se obracunava.

Ok.
babmilos babmilos 12:09 01.08.2013

Re: aha ...

Zamotali smo se. Ideja plaćanja Distribuciji je zapravo da mi nešto KUPUJEMO. (To je zanimljiv jezički kucršlus. Kad kažemo da nešto "plaćamo", onda se i ne nadamo da ćemo nešto da dobijemo).

Šta kupujemo od Distribucije?
1. električnu energiju (KWh), i
2. mogućnost da je na određeni način potrošimo (obračunska snaga).

I to jesu jedine dve stavke na računu koje imaju cenu. Električnu energiju plaćamo po utrošku (postpaid), a obračunsku snagu plaćamo unapred (prepaid).

Račun se menja samo onda kada se promeni cena neke od ove dve stavke. Promenu cene stavke 1 razumem, pre svega kod nas, jer je cena KWh socijala, zbog koje smo se i upetljali u raznobojne tarife.

Ja priznajem da ne razumem zašto bi se menjala cena stavke 2 (mada se nešto ne sećam i da se menjala od kako je uvedena, ali tu možda grešim).
Atomski mrav Atomski mrav 12:47 01.08.2013

Re: aha ...

Ja priznajem da ne razumem zašto bi se menjala cena stavke 2 (mada se nešto ne sećam i da se menjala od kako je uvedena, ali tu možda grešim).


Meni se čini da se stavka 2 (bar dok se zvala angažovanom snagom) izračunavala na osnovu stavke 1 (utrošene električne energije), pa ako poskupi stavka 1, samim tim poskupljuje i stavka 2. Ne znam da li se to sada promenilo, tj. da li je u pitanju fiksni iznos. Moj profesor elektroenergetike na fakultetu je za angažovanu snagu na računu za električnu energiju uvek govorio da je to "čisto trgovačka kategorija", tj. da nema nikakvog tehničkog opravdanja za njeno naplaćivanje.
blogovatelj blogovatelj 13:57 01.08.2013

Re: nije isto

Šta je tačno populizam u zahtevu za čitljivim, svima jasnim, preglednim računom za struju i sa pitanjem ŠTA je tačno poskupelo? Šta je, koji deo tog pitanja je - populistički?


Jel račun za struju dok je DS bio vlast bio isti kao sada ili nije?
Je li bio čitljiviji?
Ako nije, to je populistički. Imali ste godine da ga promenite, ali niste.
A ako jeste bio čitljiviji, pa ga sada novi menadžment EPS-a zakomplikovao, onda se izvinjavam.
gordanac gordanac 14:11 01.08.2013

Re: nije isto

blogovatelj
Šta je tačno populizam u zahtevu za čitljivim, svima jasnim, preglednim računom za struju i sa pitanjem ŠTA je tačno poskupelo? Šta je, koji deo tog pitanja je - populistički?


Jel račun za struju dok je DS bio vlast bio isti kao sada ili nije?
Je li bio čitljiviji?
Ako nije, to je populistički. Imali ste godine da ga promenite, ali niste.
A ako jeste bio čitljiviji, pa ga sada novi menadžment EPS-a zakomplikovao, onda se izvinjavam.

Pa napisala sam u tekstu jasno da jasnije ne može biti "sve vlade, svi nadležni ..."
Šta je tu populistički?
Moj posao je da takva pitanja postavljam, to takođe piše u tekstu i nije prvi put da o tome pišem, ima link o znakovima u tekstu, takođe.
I nemate se rašta izvinjavati.
Čitanje teksta je dovoljno.

jedan.kub jedan.kub 21:03 01.08.2013

Re: aha ...

gordanac
... i naplati se taj "prosek" bez obzira što nisi koristio mogućnost istovremenog uključivanja koje ti je na raspolaganju, jer uopšte ništa nije ukljućivano tokom dužeg perioda ...
(ima primera, znam od građana)


Sve nemerljive (fiksni iznosi) veličine su proizvod čistih matematickih (ekonomski prevrtljivih) kalkulacija, posle kojih naravno, ne može da bude smislenih objašnjenja.
jedan.kub jedan.kub 21:40 01.08.2013

Re: nije isto

babmilos
Možeš i `aljinče da kupiš i nikad da je ne obučeš, opet nije uporedivo sa - računom za struju, nikako, o tome se i radi.

Ali upravo jeste uporedivo, i bolji ti je primer nego moj. Da li ima smisla da tražiš pare nazad ako haljinu ne nosiš nekoliko godina? Pošteno govoreći, stanje "uopšte ništa nije ukljućivano tokom dužeg perioda ..." je pomalo suludo.

Nije suludo ako se želi krajnji rezultat, a to su sredstva koje treba elektrodistribucija da skupi kako bi isplatila sve svoje mesečne troškove.
Ako bi se plaćala samo izmerena potrošnja po domaćinstvima u kw tada bi cena struje bila mnogo veća (što ne bi mogli da objasne) nego što je sad, domaćinstva koja nisu imala potrošnju (0kw) ne bi imali šta da plate, tako da ma koliko štedeo na kraju ćeš uvek imati da platiš taj fiksni deo.
Sećam se, kad su nam uvodili ovakav tarifni sistem obračuna, objašnjenje je bilo da se to tako radi na zapadu (laž).
U ostalom i svi drugi računi su u tom stilu (gas, voda) a cilj je izgleda izvući što više od onih koji redovno plaćaju, jer su apetiti (pljačka)tih javnih preduzeča nezajažljivi.
Pretpostavljam da će ti fiksni nameti po računu rasti u odnosu na izmerenu potrošnju, što samo potvrđuje ono što sam do sada navela.
Oprostite što se raspisah a nije moj stil osim kad su mahinacije u pitanju.

i naravno da nas varaju preko mernih uređaja za vodu.
jedan.kub jedan.kub 23:34 01.08.2013

Re: nije isto

gordanac
vabugdev:
.. ali ovo vezano za struju je čist populizam


Šta je tačno populizam u zahtevu za čitljivim, svima jasnim, preglednim računom za struju i sa pitanjem ŠTA je tačno poskupelo? Šta je, koji deo tog pitanja je - populistički?

Ovakav način obračuna struje traje duže vreme, čak i kad je vaša stranka bila na vlasti.
Da li ste tad postavili ovakvo pitanje vašem stranačkom kolegi?
Kakvo ste smisleno objašnjenje dobili ako ste uopšte pitali?
gordanac gordanac 02:52 02.08.2013

Re: nije isto

jedan.kub
gordanac
vabugdev:
.. ali ovo vezano za struju je čist populizam


Šta je tačno populizam u zahtevu za čitljivim, svima jasnim, preglednim računom za struju i sa pitanjem ŠTA je tačno poskupelo? Šta je, koji deo tog pitanja je - populistički?

Ovakav način obračuna struje traje duže vreme, čak i kad je vaša stranka bila na vlasti.
Da li ste tad postavili ovakvo pitanje vašem stranačkom kolegi?
Kakvo ste smisleno objašnjenje dobili ako ste uopšte pitali?

Pa o tome sve piše i u tekstu i nekoliko puta u komentarima, sam tekst počinje sa time da "su svi pitani ...", sa ilustracijama raznih odgovora.
I taj "spisak" pitanih završava sa linkom na kome minstarka "kao poslednja u nizu pitanih ..." u aprilu govori o tome zašto i kako će se raditi na "jednostavnijem i preglednijem računu za struju ..."
Ne mislim da je potrebno da svima sa tog "spiska" pominjem imena, od 2001 do danas, dovoljno je da kažem "svi". a ima ih raznih, sasvim.
Zašto su pitani, svi?
Zato što građani pitaju - mene. I zato što ja mislim da i treba o takvim temama da pitaju poslanike, ali i da je mnogo bolje da se SVIMA omogući jasan, pregledan i čitljiv račun za struju, da to ne bude nejasno ljudima koji tu struju plaćaju.
Skoro svi komentari mi (u tom smislu) daju za pravo jer je zajednički zaključak da (najjednostavnije rečeno) je "račun nejasan, ali nije nepravilan" kako dobro reče jedan od učesnika razgovora.
Pa što ga onda ne učiniti - i jasnim?
Šta je tu "populistički"?
Posebno što ima raznih komentara u kojima se sagovornici zaista trude da objasne šta je šta od pojedinih stavki na računima koje svi dobijamo i što se kroz njihov dijalog vidi da se to pokušava i primerima i analogijama i dodatnim pojašnjenjima.
A to je posao nadležnih u izvršnim organima i u kompaniji koja račune "šalje", to - da objašnjavaju, (a o tome sam dala primer kako je urađeno u Crnoj Gori, na procenu svima valja li ili ne).


jedan.kub jedan.kub 22:34 02.08.2013

Re: nije isto

Posebno što ima raznih komentara u kojima se sagovornici zaista trude da objasne šta je šta od pojedinih stavki na računima koje svi dobijamo i što se kroz njihov dijalog vidi da se to pokušava i primerima i analogijama i dodatnim pojašnjenjima.

Ok.
Hajde ovako da budem jasnija.
Na mom dvotarifnom brojilu mogu se očitati samo dva-2 izmerena stanja (vt i nt) i ništa više. Sve ostalo nemerljivo mojim strujomerom je čista računska-nemerljiva spekulacija.

Da li na vašem strujomeru ima više izmerenih podataka?

Po meni, za ovakav obračun niko nije smeo da da odobrenje za njegovo uvođenje.
Naravo da će stučnjaci iz elektrodistribucije uvek imati spremno obrazloženje koje u našem slučaju ne bi trebalo da prođe.

Izvinjavam se što sam bila neprijatna.

mariopan mariopan 13:51 04.08.2013

Re: nije isto

Gordanac
Posebno što ima raznih komentara u kojima se sagovornici zaista trude da objasne šta je šta od pojedinih stavki na računima koje svi dobijamo i što se kroz njihov dijalog vidi da se to pokušava i primerima i analogijama i dodatnim pojašnjenjima.
A to je posao nadležnih u izvršnim organima i u kompaniji koja račune "šalje", to - da objašnjavaju, (a o tome sam dala primer kako je urađeno u Crnoj Gori, na procenu svima valja li ili ne).

Teško ćeš dobiti odgovore zašto nije jasan račun jer nije jasan ni onima koji to obračunavaju.

Pišu NOVOSTI:

Polovina brojila u Srbiji je neispravna

SVAKOM drugom domaćinstvu u Srbiji mesečni račun za električnu energiju stiže - pogrešno sračunat. Naime, utrošak struje meri se brojilima koja ne smeju da se koriste, jer njihova ispravnost nije potvrđena. Procene govore da upravo takvo brojilo, za koje se ne zna da li očitava manje ili više kilovata od potrošenih, ima 1,8 miliona domova u našoj zemlji.
-----

Zato i kažem da nas kradu.
Ako nije u njihovom interesu da brojila budu baždarena i ispravna onda im je u interesu da budu neispravna??
gordanac gordanac 15:13 04.08.2013

Re: nije isto

jedan.kub
Posebno što ima raznih komentara u kojima se sagovornici zaista trude da objasne šta je šta od pojedinih stavki na računima koje svi dobijamo i što se kroz njihov dijalog vidi da se to pokušava i primerima i analogijama i dodatnim pojašnjenjima.

Ok.
Hajde ovako da budem jasnija.
Na mom dvotarifnom brojilu mogu se očitati samo dva-2 izmerena stanja (vt i nt) i ništa više. Sve ostalo nemerljivo mojim strujomerom je čista računska-nemerljiva spekulacija.

Da li na vašem strujomeru ima više izmerenih podataka?

Po meni, za ovakav obračun niko nije smeo da da odobrenje za njegovo uvođenje.
Naravo da će stučnjaci iz elektrodistribucije uvek imati spremno obrazloženje koje u našem slučaju ne bi trebalo da prođe.

Izvinjavam se što sam bila neprijatna.


Nemate se rašta izvinjavati, jer ne vidim nikakvu neprijatnost.
Vidim dve teme koje samo izgledaju isto:
- prva tema je "zastarelost" brojila i način očitavanja
- druga tema je način, izgled i čitljivost računa za struju
I - naravno obe teme da jesu povezane jer dobar podatak sa brojila jeste neophodan za početaka "dobrog računa". (da bi otklonili svaku sumnju obračunavaju li se KWh koji nisu utrošeni)
Ono o čemu je tekst je procena o tome da li je račun za struju čitljiv, jasan i pregledan bez obzira na to koji i kakvi podaci su uneti kao broj potrošenih KWh - zato sam pisala tekst, svakome na procenu, da li je tako ili nije.
Meni građani kažu - da nije. Zato ja pitam nadležne - da bude, ako može.
gordanac gordanac 15:20 04.08.2013

Re: nije isto

mariopan
Gordanac
Posebno što ima raznih komentara u kojima se sagovornici zaista trude da objasne šta je šta od pojedinih stavki na računima koje svi dobijamo i što se kroz njihov dijalog vidi da se to pokušava i primerima i analogijama i dodatnim pojašnjenjima.
A to je posao nadležnih u izvršnim organima i u kompaniji koja račune "šalje", to - da objašnjavaju, (a o tome sam dala primer kako je urađeno u Crnoj Gori, na procenu svima valja li ili ne).

Teško ćeš dobiti odgovore zašto nije jasan račun jer nije jasan ni onima koji to obračunavaju.

Pišu NOVOSTI:

Polovina brojila u Srbiji je neispravna

SVAKOM drugom domaćinstvu u Srbiji mesečni račun za električnu energiju stiže - pogrešno sračunat. Naime, utrošak struje meri se brojilima koja ne smeju da se koriste, jer njihova ispravnost nije potvrđena. Procene govore da upravo takvo brojilo, za koje se ne zna da li očitava manje ili više kilovata od potrošenih, ima 1,8 miliona domova u našoj zemlji.
-----

Zato i kažem da nas kradu.
Ako nije u njihovom interesu da brojila budu baždarena i ispravna onda im je u interesu da budu neispravna??

Stavila sam link na taj tekst prekjuče (negde pri kraju komentara je) i mislim da je dobro što se i novinari bave ovom temom, bez obzira da li istražuju ispravnost brojila ili način obračuna.
To je dobro, jer bi dobro očitano brojilo i čitljiv račun mogli da otklone svaku sumnju u to "krade li iko" i "ako neko išta krade, šta - krade?".
Zato je čitljiv, pregledan i lako objašnjiv račun za struju takođe važan, čini mi se. Zato ih pitam - može li da se neko potrudi i da obavi taj posao, uz "zastarela" brojila ili bez njih?
(Tek su priče o tome šta vlasnici brojila rade sa njima - posebna tema, o toj temi nadležni vole da pričaju :))
Ali meni to - nije tema, računi jesu.
mariopan mariopan 18:46 04.08.2013

Re: nije isto

gordanac

Svaka čast što pokušavaš da rešiš taj problem ali to je teško ili bolje da kažem nemoguće. To korenje je preduboko raslo, ne da se iščupati.

Računi za vodu su slični, ne možemo da ih pohvatamo ni za glavu ni za rep, ali da se plati - mora.

I ja bih volela da taj račun razumem i platim bez onog osećaja da mi rastu magareće uši.
gordanac gordanac 18:55 04.08.2013

Re: nije isto

mariopan
gordanac

Svaka čast što pokušavaš da rešiš taj problem ali to je teško ili bolje da kažem nemoguće. To korenje je preduboko raslo, ne da se iščupati.

Računi za vodu su slični, ne možemo da ih pohvatamo ni za glavu ni za rep, ali da se plati - mora.

I ja bih volela da taj račun razumem i platim bez onog osećaja da mi rastu magareće uši.

:))
Sve se može od korova opleviti, a korenje koje ne daje dobrih, novih izdanaka - ukloniti, koliko god ga duboko bilo.
"... samo korov nikako ne treba zalivati ..."
mariopan mariopan 21:06 04.08.2013

Re: nije isto

gordanac

Onda predlažem stari dobri model koji je uvek radio...deda za korov, baba za dedu, ti za babu, ja za tebe, kuca za mene, maca za kucu, miš za macu....i iščupasmo korov?
Kad god rešiš da čupamo javi, dolazim o'ma.
gordanac gordanac 21:59 04.08.2013

Re: nije isto

mariopan
gordanac

Onda predlažem stari dobri model koji je uvek radio...deda za korov, baba za dedu, ti za babu, ja za tebe, kuca za mene, maca za kucu, miš za macu....i iščupasmo korov?
Kad god rešiš da čupamo javi, dolazim o'ma.

Pa to se stalno i radi. :)
Čim si tu - radiš i ti to, već si došla ... nije svaki korov jednako lako počupati, ali - jedno po jedno i ovi "računski" će biti zamenjeni nečim zelenim i lepim, naporima svih i raznih koji "čupaju" ...
babmilos babmilos 08:44 01.08.2013

Analiza

Račun za utrošenu električnu energiju trenutno sadrži sledeće stavke:

1. Podaci o brojilu. Pošto postoje dve tarife, viša i niža, onda imamo početno i krajnje stanje brojila na višoj i nižoj tarifi.

2. Utrošena električna energija, razbijena na tri tarife. Za svaku tarifu imamo koliko smo potrošili energije, koliko košta jedinica energije, i koliko to ukupno izađe novaca.

3. Odobrena obračunska snaga, odnosno snaga koju možemo u jednom trenutku da povučemo iz mreže i koliko ona košta.

4. Ukupno potrošeno, popusti, PDV, ukupna cifra za plaćanje.

5. Podaci za plaćanje RTS pretplate.

Želim da sve ove podatke vidim na računu (izuzev RTS pretplate, što je sistemska budalaština, i ovde i tamo odakle smo ideju plaćanja javnog servisa strujom prepisali). Podaci idu od formalnih (stanje brojila) do interesantnih (koliko sam potrošio u kojoj tarifi, da li sam ušao u popust), ali u svakom slučaju to su podaci koji detaljno govore o tome koliko sam i kada potrošio.

Ono što bi moglo da se uradi jeste dvostrano štampanje, slično računima Telekoma. Sa prednje strane ukupna cifra, sa zadnje detalji.
rade.radumilo rade.radumilo 08:53 01.08.2013

Nije tako komplikovano

Evo kako funkcioniše,
a svojevremeno je moj kum napravio i program za obračun, na osnovu očitavanja na električnom brojilu". To je čak bilo i okačeno na web strani škole računara, koja je potom dobila mail od EPS-a u kome su se pozitivno izrazili o aplikaciji i ponudili da daju dodatne informacije u slučaju potrebe. To je bilo pre jedno 8-9 godina i od tada smo zaboravili na celu tu priču, a i ubrzo potom smo se pozapošljavali po nekim drugim mestima. Šteta, bila bi to lepa aplikacijica za Android ili IOS, da smo još u toj priči.
Enivej, nisu kilovat sati ili ti energija ono što EPS zapravo obračunava, već snaga. Razlog je jednostavan:
E = P * t
gde je E energija, P je snaga a t je vreme. Kako je u obračunskom periodu vreme zapravo konstanta (imaš tačno određen broj časova u jeftinoj i skupoj tarifi) promenljiva koju oni mere je snaga.
Razlog za to je sledeći: EPS ima određeni kapacitet u megavatima koji može da isporuči i njih najviše žulja ukoliko zahtev (potrošnja) počne da se približava toj gornjoj granici. Ukoliko situacija postane kritična, oni moraju povući dodatnu količinu energije iz okolnih elektroenergetskih sistema u protivnom može doći do kolapsa celog sistema. Naravno, takva incidentna povlačenja energije iz drugih zemalja se žestoko plaćaju, pogotovo u vreme kada je u celom regionu velika potrošnja (odecembar-januar). Mi imamo viška električne energije na godišnjem nivou, ali u vreme kada i ostali u Evropi imaju viška i energija je jeftiniija, a imamo manjak kada i ostali i kada je najskuplja.
Zone potrošnje: zelena, plava i crvena ne oslikavaju ukupnu potrošnju električne energije u toku obračunskog perioda (približno 1M), već koliku snagu je jedno domaćinstvo u nekim trenucima "vuklo". Otuda ćete na nekom računu imati deo obračuna u višoj zoni iako je ukupan broj kWh manji od obračuna na kom recimo nema ove stavke, usled drugačijeg vremenskog intervala obračuna.
Takođe, obračunski period nije ravnomeran iz jednog vrlo glupavog razloga. Naime, električna brojila se i dalje očitavaju ručno tako što neko (moji neki prijatelji su ovo radili tokom studija preko zadruge) ima mali uređaj nalik na "digitron" u koji ukuca broj el. brojila, datum i stanja na pokazivaču više i niže tarife. Obračunski period stoga zavisi od toga kada su obavljena očitavanja. ETF je još davno napravio projekat daljinskog očitavanja brojila, tako što bi brojilo kroz naponsku mrežu slalo informacije do sabirnih uređaja u trefo stanicama, a odatle dalje u EDB. Na žalost projekat nije makao dalje od pilot projekta u bloku 28.
Nadam se da sam malo pojasnio kako cela skalamerija funkcioniše. U svakom slučaju, evo malog saveta kako da značajno smanjite svoje račune za el. energiju:
- Nemojte uključivati nekoliko velikih potrošača od jednom (šporet, veš mašina, bojler itd...). Uobičajena scena u Srbiji je da se nedeljom pouključuju sve ringle na šporetu i rerna, jer se sprema nedeljni ručak i još za nekoliko dana unapred a za to vreme mašina za veš veselo tandrlja "belo rublje" na 95C dok bojler greje, jer se već neko okupao pa je sada prazan. Eto vama crvene zone, samo tako.
- Veliki broj manjih potrošača mogu da vam naprave problem ukoliko su stalno aktivni. Stari frižideri i zamrzivači, često uključuju kompresor češće (ako ne i stalno) zato što im je izolacija sanduka u propadanju i ne može da zadrži temperaturu. Kupovinom novog frižidera, samo, smanjio sam račun za struju za 500din mesečno.
- Koristite nočnu, jeftinu tarifu što više za velike potrošače. Mašine za sudove i veš sa tajmerima se itekako isplate. Šta više, pranje sudova "na ruke" je totalono rasipanje energije, pogotovu ukoliko je kuhinja kao kod mene "vezana" na "veliki" bojler.
- Hranu zagrevajte u mikrotalasnoj, ne na šporetu. Više ćete potrošiti energije na grejanje kuhinje nego hrane.
Za četiri godine koliko živim u sadašnjem stanu, postepeno sam uveo štedljive sijalice u svim prostorijama, mašinu za veš sa tajmerom, mašinu za sudove sa tajmerom, novi frižider i novi LCD TV aparat umesto CRT i novi laptop umesto desktop računara (iako nije na prvi pogled bitna razlika, nakupi se usled velikog broja radnih sati). Računi za struju su "spali" sa 4-5000 RSD na 2-2500RSD mesečno (sa sv RTS pretplatom) i pored nekoliko poskupljenja u prethodnih nekoliko godina i pored dolaska bebe u kuću.
gordanac gordanac 09:11 01.08.2013

jeste komplikovano ...

... ipak :)

rade.radumilo:
Nadam se da sam malo pojasnio kako cela skalamerija funkcioniše.

Jok.
(osim dela o efikasnijem korišćenju električne energije)

KWh ili W - svejedno, tekst je (koliko god bio informativan) objašnjavanje nepostavljenog pitanja (inače slična objašnjenja po pravilu dobijam iz agencije ili od državnih sekretara "koji su tu zbog struke, a ne zbog politike" )
Dakle, šta je pojašnjeno u komentaru:
- da je priličan problem znati obračunski period i da nam je očitavanje "zastarelo"
- da EPS nema na raspolaganju uvek dovoljnu količinu struje (to odmah izaziva asocijaciju na čuvena "havarijska isključenja" i na decenijski "manjak" struje tako da smo sve do 2001 imali čuvene "grupe za isključenja" i nikad dovoljno struje)
- da postoje različite tarife i da potrošači treba da se "ravnaju prema njima)

I da treba štedeti, naravno.
PITANJE JE:
Šta je poskupelo i koliko?
babmilos babmilos 09:23 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Šta je poskupelo i koliko?


Poskupljuje jedinična cena utrošene električne energije, kWh.
gordanac gordanac 09:31 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

babmilos
Šta je poskupelo i koliko?


Poskupljuje jedinična cena utrošene električne energije, kWh.


E, onda dobro :)

rade.radumilo rade.radumilo 09:33 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

- da je priličan problem znati obračunski period i da nam je očitavanje "zastarelo"
- da EPS nema na raspolaganju uvek dovoljnu količinu struje (to odmah izaziva asocijaciju na čuvena "havarijska isključenja" i na decenijski "manjak" struje tako da smo sve do 2001 imali čuvene "grupe za isključenja" i nikad dovoljno struje)
- da postoje različite tarife i da potrošači treba da se "ravnaju prema njima)

I da treba štedeti, naravno.
PITANJE JE:
Šta je poskupelo i koliko?


- Ni jedan sistem nema na raspolaganju "dovoljnu" količinu struje u nekom trenutku. Postoje "pikovi" potrošnje koji mogu baciti celokupan sistem na kolena. Sistem se projektuje da pokrije neku ukupnu godišnju potrošnju plus određeno povećanje. "Pikovi" mogu nastati iz raznih razloga, a kon nas su najčešći upravo u zimskim mesecima ukoliko npr. centralno grejanje nije adekvatno temperaturama. U Srbiji se veliki broj domaćinstava greje na struju, što u Evropi nije slučaj, a praktično sva dogrevaju. Ja lično imam instaliranu grejalicu od 3 kW u dečijoj sobi i koristim je oko 1h dnevno, u vreme kupanja deteta.
- Na obračunu, stoji stavka o utrošenim kWh po tarifama i zonama. Tu je takođe i cena jednog kWh za tu zonu i tarifu. Tu cenu treba uporediti sa prethodnom i tako će se dobiti koliko je povećanje. Mislim da nije ravnomerno po svim zonama i tarifama.
alselone alselone 09:38 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Ovo nije tacno. Sistem se projektuje da pokrije pikove jer bi se sistem raspao da nema dovoljno snage u piku potrosnje.

Ta snaga je najskuplja za proizvodnju i zato nas i mole da smanjimo potrosnju u piku jer proizvodnja ili kupovina takve energije nije profitabilna.
gordanac gordanac 09:52 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

alselone
Ovo nije tacno. Sistem se projektuje da pokrije pikove jer bi se sistem raspao da nema dovoljno snage u piku potrosnje.

Ta snaga je najskuplja za proizvodnju i zato nas i mole da smanjimo potrosnju u piku jer proizvodnja ili kupovina takve energije nije profitabilna.


Istina.
Može se pratiti (kroz godine) i veza između (malih, ali ipak) promena u samom upravljanju sistemima i "vladanja pikovima", odnosno (ne)opravdanim apelima i informacijama o potrebama za štednjom.
rade.radumilo rade.radumilo 09:56 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Ovo nije tacno. Sistem se projektuje da pokrije pikove jer bi se sistem raspao da nema dovoljno snage u piku potrosnje


Sistem može da pokrije samo "uobičajene" oscilacije u potrošnji plus neka bezbednosna margina. Sistem direktne proizvodnje koji bi mogao da pokrije sve "pikove" bi imao veliku količinu praznog hoda, što bi bilo izuzetno skupo.
Veliki "pikovi" se pokrivaju interventnim preuzimanjem električne energije iz drugih elektroenergetskih sistema, ukoliko su raspoloživi, ili hitnim isključivanjem određenog broja potrošača iz sistema ukoliko nisu.
Jedini način da se veliki pikovi pokriju, jeste da u sistemu postoji akumulacija energije u periodu kada je potrošnja mala. Ovome služe reverzibilne HE i još u vreme SFRJ je osmišljen Đerdap 3 kao reverzibilna HE, ali je to još na nivou lepih želja.
gordanac gordanac 10:06 01.08.2013

ma, jeste komplikovano, ali ... :)

:))))))
Dragi blogeri i još draži posetioci i komentatori ovog posta, imam za vas (možda za neke, ne za sve) jednu malko neobičnu informaciju:
- skoro svi komentari koje čitam skoro nimalo se ne razlikuju od svega što sam poslednjih godina (više od deset) čula od raznih "nadležnih iz izvršne vlasti" (i svih i raznih)
Ergo:
a) ili je svima sem meni jasan, pregledan i čitljiv račun za struju i tu nema nikakvih problema
b) ili "tu niko ništa ne bi menj`o" jer je svima jasno šta je poskupelo i zašto

Zahvaljujem na tome, jer je takvo šta meni izuzetno korisna informacija.

rade.radumilo rade.radumilo 10:15 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

ili je svima sem meni jasan, pregledan i čitljiv račun za struju i tu nema nikakvih problema


Ma meni je jasan, jerbo sam godine proveo na ETF-u . Jasno mi je i kako radi ceo sistem (nisam bio na Energetici, pa ne znam baš sitne detalje) i kako mi mere potrošnju i kako mi mere deo koji nisam potrošio (ima i toga i u pitanju je čist zakon fizike, odnosno njenog EM dela) a koji je "prošao" kroz moju kuću i vratio se nazad u sistem.
Takođe znam i kako da maksimalno smanjim merenu potrošnju i cenu a da ne uskratim sebi koriščenje aparata.
Tu sam da objasnim drugima, koliko mogu
angie01 angie01 10:27 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

a) ili je svima sem meni jasan, pregledan i čitljiv račun za struju i tu nema nikakvih problema
b) ili "tu niko ništa ne bi menj`o" jer je svima jasno šta je poskupelo i zašto



evo ja, nije ni meni.
bolid1 bolid1 10:28 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

ili je svima sem meni jasan, pregledan i čitljiv račun za struju i tu nema nikakvih problema



Ako cemo iskreno mnogo veci problem imam sa Telekomovim racunom gde ziv stvor ne moze da uhvati koliko impulsa ima u minutu razgovora, ovo za struju mi je cisto, poprilicno.

Sto se snage i svega ostalog tice, to mi je isto cisto, sistem se dizajnira za maximum + margina. Stvar je takve prirode da EPS mora, priblizno, da zna koliko koje domacinstvo vuce da bi moglo da planira sistem, otud i ta cuvena snaga. To je tehnicki deo koji mi je apsulutno cist.

Sto rece neko gore, precnik cevi i voda, internet i protok. Ajd, moze i ovako: imam pojacalo 2x90W, ni u ludilu ne odvrnem tih 90w, tu su za peak-ove i da izvuku peak-ove, a ne da ih zdemfaju.
alselone alselone 10:29 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Sistem direktne proizvodnje koji bi mogao da pokrije sve "pikove" bi imao veliku količinu praznog hoda, što bi bilo izuzetno skupo.
Veliki "pikovi" se pokrivaju interventnim preuzimanjem električne energije iz drugih elektroenergetskih sistema, ukoliko su raspoloživi, ili hitnim isključivanjem određenog broja potrošača iz sistema ukoliko nisu.


Da, tu jesi u pravu da se projektuje sa nekim confidence intervalom, ne gadjaju se dogadjaji "jednom u sto godina" ali se mora racunati na peak, glavno zbog prenosne mreze, pa drugo zbog proizvodnje.
Malo drzava se moze pohvaliti mnogo vecim instalisanim kapacitetom od godisnjeg pika, i to nije nacin da se projektuje sistem bas zbog bacenih para u veliku hladnu rezervu, ali ni obrnuto nije nacin jer je prisilno iskljucivanje sve neprihvaljivije i skuplje a dobrovoljno jos nije zazivelo. I, na kraju krajeva,na nivou celog sistema mora postojati dovoljno vruce rezerve jer neke masine moraju i frekvenciju da regulisu.
gordanac gordanac 10:34 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

bolid1:
Ako cemo iskreno mnogo veci problem imam sa Telekomovim racunom gde ziv stvor ne moze da uhvati koliko impulsa ima u minutu razgovora, ovo za struju mi je cisto, poprilicno.

:)
Primljeno k znanju! (i biće pitano, dok se ne objasni, kad-tad)
Svako ima neku muku kad niko ništa ne objašnjava (to sam htela da kažem)
alselone alselone 10:38 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

Primljeno k znanju! (i biće pitano, dok se ne objasni, kad-tad)


iskreno - jebes racune. racun za struju je nejasan ali nije nepravilan.

opljackase nam drzavu, pisite o tome.
Koliko sam cuo, iz Informatike u NS je do sada izvuceno oko milion evrica na razne gluposti. Poslednja u nizu je avansno uplacivanje 250,000 eur sudskom izvrsitelju koji svugde u svetu radi na procenat po realizaciji. Razne donacije KUD ovima opskurnih naziva, reklamiranje na sajtu Kurira i slicno da ne spominjem.
angie01 angie01 10:47 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

Ako cemo iskreno mnogo veci problem imam sa Telekomovim racunom gde ziv stvor ne moze da uhvati koliko impulsa ima u minutu razgovora



utomsmislu-meni je favorit racun infostana, gde je infostan samo servis za skunu naplatu raznih stvari koje stoje na racunu, od kojih neka kolicina nikada nije "dobijena", neke su pausalno odredjene, a neke se cudno povecavaju, a da se nista na terenu ne menja na bolje, dapace.
gordanac gordanac 10:51 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

alselone
Primljeno k znanju! (i biće pitano, dok se ne objasni, kad-tad)


iskreno - jebes racune. racun za struju je nejasan ali nije nepravilan.

opljackase nam drzavu, pisite o tome.
Koliko sam cuo, iz Informatike u NS je do sada izvuceno oko milion evrica na razne gluposti. Poslednja u nizu je avansno uplacivanje 250,000 eur sudskom izvrsitelju koji svugde u svetu radi na procenat po realizaciji. Razne donacije KUD ovima opskurnih naziva, reklamiranje na sajtu Kurira i slicno da ne spominjem.


Pa to je skoro jedna ista tema, ma koliko bila saglasna sa opaskom o potrebi da se detaljno piše o pomenutim temama.
Budem, samo da proverim sve info, da se ne ogrešim o nekoga i malko se raspitam.
A ovo "nejasno, ali nije nepravilno" je dobro, zato i tražim da se - objasni.
niccolo niccolo 10:52 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

neke su pausalno odredjene

Dobro, neke moraju da budu paušalno određene. Recimo odvoženje smeća ne možeš da odrediš svakom građaninu prema količini bačenog smeća u kontejner, nego mora da se odredi jedan paušalni iznos koji plaćaju svi. Ono što mora da se uradi u vezi sa određivanjem cene tih usluga jeste postavljanje jasnih pravila u propisima, od Zakona o budžetskom sistemu (kao krovnog zakona na osnovu u skladu sa kojim se uvode sva moguća plaćanja državi, od poreza preko taksi i naknada) pa nadalje, kako se može određivati cena tih usluga, da ne bi paušalni iznos bio zaista paušalno određen...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:55 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

alselone


Alse, možeš li ti tj. tvoja ekipa da napravi račun za struju koji ima "drill down" tako da počnemo sa nekim vrlo jednostavnim prikazom sumarnih informacija, a onda da vidimo nivo detalja koji nas zanima (onoga koga to zanima)? To bi značilo klik na neki plusić pa onda dobavljanje detalja o tom delu računa i tako u dubinu (naravno sa računara, telefona i slično). Ovo pitam Alsa jer znam da pravi "programe za struju" u nekom drugom smislu. Pretpostavljam kakav je odgovor, ali ne bi bilo loše da i o tome diskutujemo. :)

Recimo da pogledamo koliko smo struje trošili u kom delu dana i noći, kog dana u nedelji ili mesecu, i posebno važno: koju snagu smo povlačili u kom trenutku i slično. Postoje korisnici koji bi možda analizirali svoju potrošnju u određenim periodima, pa je možda i prilagodili. Sa druge strane, pomoglo bi nam i da znamo da li tu ima nekih logičnih i nelogičnih iskakanja. Možda je analogija sa detaljnim telefonskim računom donekle korisna (ali samo ugrubo): možemo da vidimo koga smo zvali, koliko smo pričali, koliko podatka preneli i kada.

Možda bi ovo pomoglo i elektrodistribuciji da malo detaljnije analizira potrošnju sa više detalja i izvede neke zaključke.

Verujem da većina ljudi uopšte ne gleda sadržaj računa nego samo iznos koji treba da plati, osim ako je račun značajno izvan standardnih iznosa pa izazove sumnju. Ipak, ima korisnika koji bi voleli da detaljno znaju šta plaćaju i da provere računicu. Čini mi se da je to sada nemoguće i time nemoguće kvalitetno reklamirati račun.

Pretpostavljam da bi za ovo trebala neka druga vrsta električnog brojila (strujomera), dosta raznog softvera i ko zna šta još.
alselone alselone 10:56 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

niccolo
neke su pausalno odredjene

Dobro, neke moraju da budu paušalno određene. Recimo odvoženje smeća ne možeš da odrediš svakom građaninu prema količini bačenog smeća u kontejner, nego mora da se odredi jedan paušalni iznos koji plaćaju svi. Ono što mora da se uradi u vezi sa određivanjem cene tih usluga jeste postavljanje jasnih pravila u propisima, od Zakona o budžetskom sistemu (kao krovnog zakona na osnovu u skladu sa kojim se uvode sva moguća plaćanja državi, od poreza preko taksi i naknada) pa nadalje, kako se može određivati cena tih usluga, da ne bi paušalni iznos bio zaista paušalno određen...


Ovde si potpuno u pravu ali pazi ovaj detalj - u Novom Sadu je pausalno odredjen iznos za dimnicara tako da sada svi, bilo da zive u kuci, stanu, prikolici, imali ili nemali odzak, placaju dimnicara.
Gospode boze.
Cemu sluzi - da se nakupi lova pa da se kasnije izvadi iz firme.

To kao sto je Marjanovic iz Drzavnog posla trazio od radnikia 5% plate zbog teske situacije i restruktuiranja pa on i Cvarkov onda sa lovom otisli u Bukurest na nedelju dana. Uzeli najskuplji apartman, ovi mislili da je stigao Tito.
Kad ce septembar da pocnu ponovo!
alselone alselone 10:59 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Alse, možeš li ti tj. tvoja ekipa da napravi račun za struju koji ima "drill down" tako da počnemo sa nekim vrlo jednostavnim prikazom sumarnih informacija, a onda da vidimo nivo detalja koji nas zanima (onoga koga to zanima)? To bi značilo klik na neki plusić pa onda dobavljanje detalja o tom delu računa i tako u dubinu (naravno sa računara, telefona i slično). Ovo pitam Alsa jer znam da pravi "programe za struju" u nekom drugom smislu. Pretpostavljam kakav je odgovor, ali ne bi bilo loše da i o tome diskutujemo. :)


Naravno, ali postoji jedan problem - prikupljanje podataka. Trenutno su nam brojila analogna i morao bi sam da ukucavas stanje svaki put kada se menja tarifa, sto je dva puta dnevno.
Kada brojila u jednom momentu postanu digitalna onda ce prica biti mnogo laksa a i theft detection, zbog kog delom i placamo skupo struju (za nase uslove), biti veoma olaksan.
angie01 angie01 11:02 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

Ono što mora da se uradi u vezi sa određivanjem cene tih usluga jeste postavljanje jasnih pravila u propisima, od Zakona o budžetskom sistemu (kao krovnog zakona na osnovu u skladu sa kojim se uvode sva moguća plaćanja državi, od poreza preko taksi i naknada) pa nadalje, kako se može određivati cena tih usluga, da ne bi paušalni iznos bio zaista paušalno određen...


pa ovo je bio pojnt.
niccolo niccolo 11:02 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

Ovde si potpuno u pravu ali pazi ovaj detalj - u Novom Sadu je pausalno odredjen iznos za dimnicara tako da sada svi, bilo da zive u kuci, stanu, prikolici, imali ili nemali odzak, placaju dimnicara.

Sad me podseti - još jednu stvar koju treba precizno zakonski definisati jeste koje usluge (komunalne i ostale) se paušalno utvrđuju, koje prema potrošnji itd.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:02 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

alselone
Naravno, ali postoji jedan problem - prikupljanje podataka. Trenutno su nam brojila analogna i morao bi sam da ukucavas stanje svaki put kada se menja tarifa, sto je dva puta dnevno.
Kada brojila u jednom momentu postanu digitalna onda ce prica biti mnogo laksa a i theft detection, zbog kog delom i placamo skupo struju (za nase uslove), biti veoma olaksan.


Jesu li digitalna brojila mnogo skupa?
alselone alselone 11:05 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Dragan Pleskonjic

Jesu li digitalna brojila mnog skupa?

Na ovu kolicinu jesu, ali em se do sada nisu proizvodila kod nas (od skora je poceo da ih pravi Bodiroga negde u istocnoj Srbiji), em su distribucije kod nas leglo najgoreg nemara i nerada i metodom puca mi prsluk rade veoma malo na modernizaciji.

Tacnu cenu ne znam, ali sam siguran da bi se vrlo brzo isplatila kada bi se postavila.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:07 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

alselone
Na ovu kolicinu jesu, ali em se do sada nisu proizvodila kod nas (od skora je poceo da ih pravi Bodiroga negde u istocnoj Srbiji), em su distribucije kod nas leglo najgoreg nemara i nerada i metodom puca mi prsluk rade veoma malo na modernizaciji.

Tacnu cenu ne znam, ali sam siguran da bi se vrlo brzo isplatila kada bi se postavila.


Aha, znači za plasman softvera i sličnih usluga je bolje da se držimo zapadnog i drugih tržišta još neko vreme, a domaće kad dođe vreme, nekad. :)
rade.radumilo rade.radumilo 11:15 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Da, tu jesi u pravu da se projektuje sa nekim confidence intervalom, ne gadjaju se dogadjaji "jednom u sto godina" ali se mora racunati na peak, glavno zbog prenosne mreze, pa drugo zbog proizvodnje.


Distributivna mreža u Srbiji može sasvim fino da podmiri mnogo veće potrebe od sadašnjih. Zahvaljujući tome smo mi '99-e uspostavljai napajanje relativno brzo iako je uništeno nekoliko bitnih tačaka u distributivnoj mreži.
Problem je proizvodnja. U Srbiji nije izgrađen nijedan proizvodni kapacitet u poslednjih 30-ak godina, a vadi nas to što su proizvodni kapaciteti u Srbiji u vreme SFRJ građeni za potrebe cele SFRJ, a ne samo Srbije. Da nije toga sad bi imali konstantnu dubiozu uvoza električne energije.
alselone alselone 11:15 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...


Aha, znači za plasman softvera i sličnih usluga je bolje da se držimo zapadnog i drugih tržišta još neko vreme, a domaće kad dođe vreme, nekad. :)


Ap-so-lu-tno.
Nista sa softverom za nas. Slusaj pricu:

Bili smo na moru skoro. Soba do nas srpski biznismen. Pricamo jedno vece, sa terase na terasu. Covek je platio more 1500 eur, vozi auto od 30k, i kaze - ti se bavis softverom, mogao bi nesto da mi sredis. Reko - sta?
Kaze - zamisli, trazili mi 400 (ovde usklik kao da je 400 hiljada) evra za softver, da mi vodi neke knjige. Pa nisam valjda poludeo, ja sam kupio one velike registratore i sve lepo zapisujem.

Eto. Covek pojede i naprdi nedeljno jedan softver i to mu je normalno ali mu je jednokratna investicija koja mu olaksava rad neprihvatljiva.

Sto kaze moj drugar praveci analogiju sa kolima - Kod nas investitori ne kapiraju da ako naruce X5 a spremni su da plate samo cenu juga, da ce juga i dobiti.
niccolo niccolo 11:21 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Sto kaze moj drugar praveci analogiju sa kolima - Kod nas investitori ne kapiraju da ako naruce X5 a spremni su da plate samo cenu juga, da ce juga i dobiti.

To isto kažemo i mi u kancelariji. Ko je spreman da za advokatsku uslugu plati kiririki, dobiće majmuna. Ja to inače zovem sindromom sirotinje. Znaš ono kako svi nešto gledaju da dobiju nešto za dž, da izmuzu nešto od prijatelja, rođaka i inih...a ne shvataju da je sve to krug, ako ti ne platiš svom prijatelju koliko bog zapoveda, neće ni tvoj prijatelj moći da kupi nešto drugo, pa onda proizvođač tog drugog neće moći da kupi nešto treće, a proizvođač tog trećeg neće moći od tebe da kupi tvoj proizvod i svi smo u totalu siromašni.
rade.radumilo rade.radumilo 11:25 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Jesu li digitalna brojila mnogo skupa?


Nisu skupa, nego ceo taj projekat mora da se dogovori i da se odredi koji krokodili će da se najedu.
rade.radumilo rade.radumilo 11:31 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

Ako cemo iskreno mnogo veci problem imam sa Telekomovim racunom gde ziv stvor ne moze da uhvati koliko impulsa ima u minutu razgovora, ovo za struju mi je cisto, poprilicno.


Ma meni telekomovi računi (jedan fiksni, jedan ADSL/IPTV i dva MTS) nisu nejasni nego me NERVIRA što je poziv na broj REFERENCA OBRAČUNA, odnosno različita svakog meseca, pa ne mogu da snimim kao šablon za e-banking plaćanje (odnosno taj deo moram da ukucavam svaki put)... . Samo zato što banditi nemaju softverski rešeno RASKNJIŽAVANJE AVANSA!
Čekam da mi u novembru istekne ugovorna obaveza za IPTV i prebacujem za početak internet i IPTV kod kablovskog operatera. Nude i fiksni u paketu, samo ću da vidim sa vlasnikom stana oko odjavljivanja telekomovog broja.
mariopan mariopan 11:59 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

babmilos
Šta je poskupelo i koliko?


Poskupljuje jedinična cena utrošene električne energije, kWh.

А да ли поскупи и накнада за мерно место, зашто нам и то наплаћују и како то поскупљује кад смо то сами куповали и платили прво на мосту (при куповини) па онда и на ћуприји (кроз ту накнаду ЕПС-у) заправо откупљујемо сопствено бројило?
antioksidant antioksidant 12:24 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

Ko je spreman da za advokatsku uslugu plati kiririki, dobiće majmuna.

problem je sto se majmun često dobija i za vrednost šlepera kikirikija (ne samo u advokatskoj delatnosti)
ta veza između cene i kvaliteta je davno izgubljena
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:43 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

jer je svima jasno šta je poskupelo i zašto

probaj da nazoveš elektrovojvodinu ili još gore,da odeš tamo i pitaš ih koje nadležan za tvoj problem (bilo kakav)
to je izgubljen dan ,jer će te šetati od jednog do drugog i na kraju će ti reći/rešićemo vaš problem

...uskoro.

rešio sam sledeći put da uletim sa skrivenom kamerom tamo / ovde se problem rešava,i to samo ponekad,ako se digne frka po medijima.drugačije nikako.
niccolo niccolo 14:37 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

antioksidant
Ko je spreman da za advokatsku uslugu plati kiririki, dobiće majmuna.

problem je sto se majmun često dobija i za vrednost šlepera kikirikija (ne samo u advokatskoj delatnosti)
ta veza između cene i kvaliteta je davno izgubljena

Ti to nešto o javnim nabavkama?
Hansel Hansel 15:04 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

bolid1
Ako cemo iskreno mnogo veci problem imam sa Telekomovim racunom gde ziv stvor ne moze da uhvati koliko impulsa ima u minutu razgovora

Телеком је шампион у замумуљивању и закукуљивању (вероватно и другио порвајдери, али с њима немам искуства) -- ако мислиш на фиксну телефонију, бисеран им је рачун с минутима, а они још увек обрачунавају потрошњу преко импулса. Рачун за мобилни телефон, а тек комбинован са моб. интернетом је бар 90% нејасан, па је корисницима једина утеха ако су остали у потрошњи уинутар претплате, па се онда много не секирају због нејасноћа...
Hansel Hansel 15:04 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

Очигледно опет фантомски клик, ово јесте за брисање.
bolid1 bolid1 18:05 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

Hansel
ако мислиш на фиксну телефонију, бисеран им је рачун с минутима, а они још увек обрачунавају потрошњу преко импулса.


Mislio sam.

To je kvaka, sto ziv covek ne ume da uhvati br. impulsa/min, samim tim, mogu da ti rade sta 'oce, a cenim i da rade, na sitno
Hansel Hansel 21:40 01.08.2013

Re: ma, jeste komplikovano, ali ... :)

bolid1

Ако ти је то битно, крајем сваког месеца одеш на "подсајт" "Мој рачун" на Телекомовом порталу, узмеш листинг за текући период, рецимо као .xls (нуде и друге формате) и ту имаш број импулса за сваки разговор. Када се формира рачун, листинг за претходни месец "губи" колону са импулсима и добија колону са ценом сваког појединачног разговора.
expolicajac expolicajac 21:43 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

alselone
Dragan Pleskonjic

Jesu li digitalna brojila mnog skupa?

Na ovu kolicinu jesu, ali em se do sada nisu proizvodila kod nas (od skora je poceo da ih pravi Bodiroga negde u istocnoj Srbiji), em su distribucije kod nas leglo najgoreg nemara i nerada i metodom puca mi prsluk rade veoma malo na modernizaciji.

Tacnu cenu ne znam, ali sam siguran da bi se vrlo brzo isplatila kada bi se postavila.

Sram te bilo. "Negde u istočnoj Srbiji". Ko da smo mi južnjaci kužni.
Mogao bi da se povežeš sa njegovim direktorom za proizvodnju Džunićem. Pametan momak. Moglo bi tu mnogo da se uradi.
Edit. Video sam ja odmah da Draganče može da namiriše kvalitet i sa razdaljine od 15.000 km.
jedan.kub jedan.kub 23:48 01.08.2013

Re: jeste komplikovano ...

rade.radumilo
Jesu li digitalna brojila mnogo skupa?


Nisu skupa, nego ceo taj projekat mora da se dogovori i da se odredi koji krokodili će da se najedu.


Zbog tih krokodila i obračuni struje su takvi kakvi jesu a i svega ostalog što nam stiže na računima.
mariopan mariopan 09:03 01.08.2013

...

Преко неразумљивих рачуна се пљачкају грађани - то је мој закључак. Шта друго да мислим?
Зато толики отпор надлежних да рачун буде јасан и разумљив свима. Ако на том рачуну буде писало колико нас краду биће револуција. Онда боље да то затрпају неразумљивим ставкама па да свако од нас помисли како је глуп па зато не разуме - и мирна Бачка.
Не верујем да ће Зорана успети да се избори за јасне и разумљиве рачуне, превише је заинтересованих за оне паре које нам отимају.
Навијам за тебе ( и себе) да добијемо такве рачуне али сам скептик, јер много корова треба почупати да се дође до јасне слике шта и зашто плаћамо.
stopalo stopalo 09:08 01.08.2013

apsolutno se slazemo :-)

Zato što jasan, čitljiv, pregledan i tačan račun za struju predstavlja posledicu dveju stvari: - odgovornost kompanije i javnih finansija za prikupljeni novac i odgovornost prema onome od koga se novac prikuplja, a za prodati proizvod (u ovom slučaju KWh električne energije, jer je to ono što svi kupujemo, ne kupujemo ništa drugo osim - KWh)


potpuno je ista analogija sa zavrsnim racunom budzeta. zato vas molim da nam kazete i nesto o tome obzirom na funkcije koje ste obavljali

molim vas da ovo ne shvatite kao provokaciju (bolje obrisite ako pitanje shvatite kao napad na ds)

sto se znakova tice, mogli bi novinari malo da se pozabave temom ko izradjuje te znakove, po kojoj ceni (ovo je prilicno zanimljiva tema, posebno kad su u pitanju braon-turisticki putokazi)
gordanac gordanac 09:15 01.08.2013

Re: apsolutno se slazemo :-)

stopalo
Zato što jasan, čitljiv, pregledan i tačan račun za struju predstavlja posledicu dveju stvari: - odgovornost kompanije i javnih finansija za prikupljeni novac i odgovornost prema onome od koga se novac prikuplja, a za prodati proizvod (u ovom slučaju KWh električne energije, jer je to ono što svi kupujemo, ne kupujemo ništa drugo osim - KWh)


potpuno je ista analogija sa zavrsnim racunom budzeta. zato vas molim da nam kazete i nesto o tome obzirom na funkcije koje ste obavljali

molim vas da ovo ne shvatite kao provokaciju (bolje obrisite ako pitanje shvatite kao napad na ds)

sto se znakova tice, mogli bi novinari malo da se pozabave temom ko izradjuje te znakove, po kojoj ceni (ovo je prilicno zanimljiva tema, posebno kad su u pitanju braon-turisticki putokazi)


Šta želite, koje i kakve informacije o završnom računu i kog budžeta, za koju godinu?
(ne razumem zašto bi takvo pitanje bila ikakva provokacija, završni računi su javni, Izveštaji revizora takođe, sve je na internetu, uključujući stenograme sa sednice na kojoj je revizor podnosio poslednji izveštaj)
stopalo stopalo 09:23 01.08.2013

Re: apsolutno se slazemo :-)

Šta želite, koje i kakve informacije o završnom računu i kog budžeta, za koju godinu?


koliko je zavrsnih racuna budzeta usvojeno u skupstini od 2000 godine? tj, ako sve postoji i sve je javno zasto skupstina nije raspravljala o tome?

a mozda ja i gresim ali pojedine godine bi bile bas zanimljivo stivo
gordanac gordanac 09:41 01.08.2013

Re: apsolutno se slazemo :-)

stopalo
Šta želite, koje i kakve informacije o završnom računu i kog budžeta, za koju godinu?


koliko je zavrsnih racuna budzeta usvojeno u skupstini od 2000 godine? tj, ako sve postoji i sve je javno zasto skupstina nije raspravljala o tome?

a mozda ja i gresim ali pojedine godine bi bile bas zanimljivo stivo

S izveštajima revizora ili bez?
Usvajani su 2002, zajedno sa odlukama o promenama u metodologiji izrade budžeta (što je, između ostalog bio jedan od glavnih razloga razmatranja), dostavljani redovno.
Sve je dostupno.

A jedina zanimljivost svih budžeta oko kojih sam učestvovala u raspravama (dakle 13 ukupno) je, osim što je samo budžet za 2013 a 2012 debatovan na vreme i po zakonu, da niko nikad nikako nije hteo nikakav dijalog o ključnom i jedinom problemu naših budžeta - Fond PIO i RFZO su indirektni korisnici budžeta, na žalost, a niti su Fondovi niti bi to tako trebalo da bude, ali - biva.
Nas par (i u ovom sazivu) ipak ne odustaje od toga da se to promeni, bilo kada, jer je ta promena ključ mnogo boljeg budžeta.

stopalo stopalo 10:00 01.08.2013

Re: apsolutno se slazemo :-)

meni opet nije nesto jasno u vasem odgovoru?

revizor postoji od 2008 ako se ne varam. ali to nije bilo pitanje

Zakon o zavrsnom racunu budzeta za 20XX (zakon sa velikim Z)

koliko je ovakvih zakona usvojeno od 2000 godine?

Zakon o zavrsnom racunu budzeta, odnosno rasprava o njemu je deo javne kontrole finansija.

sad sam opet pretrazio bazu propisa i ja takve zakone ne mogu da nadjem.

zato kazem, mozda gresim i ne znam da pronadjem. zato molim vas za linkove
gordanac gordanac 10:16 01.08.2013

Re: apsolutno se slazemo :-)

Pa napisala sam gore u komentaru - 2002.
Može se naći na internet stranici NSRS (primer je za 2011, podnet 2012, tako se nađu i raniji)
NSRS

A izveštaji revizora su dostupni.
DRI SRBIJA

I DRI je osnovan zakonom iz 2005, ne 2008, bila sam jedna od potpisnica Predloga Zakona o državnoj revizorskoj instituciji, taj zakon nije predložila vlada, nego poslanici (grupa narodnih poslanika)
stopalo stopalo 10:38 01.08.2013

Re: apsolutno se slazemo :-)

postovana gordana

beli brat je po drugi put stao na grabulje i po drugi put sam dozvolio sebi da se diskusija sa vama zavrti i zavrsi ko zna gde

ja sam rekao da je transparetnost eps-a jednaka transparentnosti drugih institucija u ovoj drzavi. i kao primer toga naveo Zakon o zavrsnom racunu budzeta.

prvi spin je bio u vezi sa ovom-onom godinom, razlikom izmedju zavrsnog racuna i zakona o zavrsnom racunu

drugi spin je bio sa DRI gde je odjednom postalo bitno da je osnovan zakonom 2005 bez obzira sto je prvu reviziju zavrsnog racuna uradio 2008

nema potrebe da budemo dalje na ovom ringispilu

kada vlada bude podnela potpuno transparetan budzet (bez mastovitih razdela i diskrecionih ovlascenja ministara) i kada se posle uradi transparentan zavsrni racun (na primer bez XYZ razlicitih obracuna javnog duga), tada ce i sva ostala javna preduzeca morati da podnose racune kako zaradjuju (racun za struju ) i kako trose pare

tuzno je sto je srbija od bagera na koji se pucalo za svega 5-6 godina dosla do bagera koji radi 25 sati

gordanac gordanac 11:06 01.08.2013

Re: apsolutno se slazemo :-)

Pa to s "transparentnim budžetom" će se desiti kad se ukine sadašnje stanje sa Fondom PIO i RFZO, razumela sam ja šta je pitanje, samo treba pažljivije čitati.
I da - važno je da sve činjenice budu tačne, meni je to oduvek bilo važno i uvek će biti.

To što vi mislite da može biti jasnijeg budžeta BEZ promene u stausima Fondova (koji to nisu, u stvari) je - pogrešna procena.

rade.radumilo rade.radumilo 09:49 01.08.2013

Pogrešna meta.

Poskupljenja u Srbiji uglavnom završe drvljem i kamenjem po EPS-u, a država "izvuče dupe" iako je glavni krivac za sledeću situaciju:
1. Cena struje je socilajna a ne ekonomska, što dovodi do sledećeg:
- da bi EPS obezbedio dovoljnu količinu energije u vremenu kada ima manjak, a kada i ostatak Evrope ima manjak energije i kada je energija najskuplja mora izvesti veću količinu energije u vreme kada imamo viškove, ali kada i drugi sistemi u Evropi imaju viškove pa je energija jeftina.
- Električna energija se koristi kao sredstvo grejanja i dogrevanja, što se svugde u svetu izbegava.
- Prethodno navedeno dovodi do toga da se arče osnovni energneti u Srbiji: lignit i mrki ugalj.
2. Korišćenjem EPS-a kao izvora prihoda za članove upravnih odbora koji dobiju ovu nahiju kao nagradu posle izbora, država održava monopol EPS-a i sprečava proizvodnju električne energije na preduzetničkom nivou (vetrenjače, solarne elektrane, mini hidro elektrane).
3. Država je slupala neviđene količine resursa na ratove koje nije vodila i na kriminalnu ekonomsku politiku, usled čega nije u stanju da investira u izgradnju novih energetskih (pogotovu hidro) potencijala. Projekat Đerdap 3, projekat reverzibilne HE je upravo bio zamišljen u doba SFRJ kako bi rešio problem "kritičnih" meseci u potrošnji.
gordanac gordanac 09:59 01.08.2013

Pogrešan odgovor

Čak i da je sve napisano u komentaru istina - to je opet odgovor na nepostavljeno pitanje.
Interesantno je da vrlo slične odgovore redovno dobijam od lica u minstarstvima nadležnim za pitanje (raznih je bilo do sada) "da li može čitljiv, jasan, pregledan račun za struju i da li može objašnjenje šta poskupljuje i zašto?" koje tako postavljam.
Čini se kao da negujemo nekakvu vrstu netrpeljivosti prema jednom neophodnom procesu koji je svima na korist - objašnjavanje.
Što bi se reklo:
- kaži k`o što bi kaz`o detetu od šest godina :)

Ili (ozbiljnije) jedan prepevani citat A.A. "ako ne ume da objasni jednostavno - onda ne razume" :)
rade.radumilo rade.radumilo 10:10 01.08.2013

Re: Pogrešan odgovor

Čini se kao da negujemo nekakvu vrstu netrpeljivosti prema jednom neophodnom procesu koji je svima na korist - objašnjavanje.


A ko da objasni? Šest godina sam 'leba zarađivao praveći softver za banke. Od najednostavnijih matematičkih operacija sabiranje i oduzimanje i ne daj bože množenje i deljenje, računovođe, napraviše nauku sa hiljadu naziva i termina za iste stvari.
Odluke NBS kada pročitaš, to je da padneš u nesvest. Na x strana ti objašnjava kako treba da se obračunava ovo ili ono a da nijedne formule nema! Sve se rečima objašnjava i nekakvim izrazima izvučenih iz malog mozga obično pogrešnim prevodom stranih izraza.
Najjača glupost u našim računovodstvenim terminima mi je: "datum valute" koji predtavlja posrbljeno: "value date", odnosno datum kada određena finansijska transakcija utiče na stanje računa, za razliku od "booking date" odnosno datuma kada je uneta u knjige.
Nekoliko puta sam tokmo tog perioda pitao šta im znači otkupni/prodajni kurs za efektivu a šta za devize. Uvek zaboravim objašnjenje, posle nekog vremena.
Da vidiš mog šoka, kao IT-jevca kada sam natrčao na izraz: default, koji u svetu pa i kod nas označava kašnjenje po obavezama od preko 90 dana, sa svime što uz to ide...
gordanac gordanac 10:23 01.08.2013

Re: Pogrešan odgovor

rade.radumilo
Čini se kao da negujemo nekakvu vrstu netrpeljivosti prema jednom neophodnom procesu koji je svima na korist - objašnjavanje.


A ko da objasni? Šest godina sam 'leba zarađivao praveći softver za banke. Od najednostavnijih matematičkih operacija sabiranje i oduzimanje i ne daj bože množenje i deljenje, računovođe, napraviše nauku sa hiljadu naziva i termina za iste stvari.
Odluke NBS kada pročitaš, to je da padneš u nesvest. Na x strana ti objašnjava kako treba da se obračunava ovo ili ono a da nijedne formule nema! Sve se rečima objašnjava i nekakvim izrazima izvučenih iz malog mozga obično pogrešnim prevodom stranih izraza.
Najjača glupost u našim računovodstvenim terminima mi je: "datum valute" koji predtavlja posrbljeno: "value date", odnosno datum kada određena finansijska transakcija utiče na stanje računa, za razliku od "booking date" odnosno datuma kada je uneta u knjige.
Nekoliko puta sam tokmo tog perioda pitao šta im znači otkupni/prodajni kurs za efektivu a šta za devize. Uvek zaboravim objašnjenje, posle nekog vremena.
Da vidiš mog šoka, kao IT-jevca kada sam natrčao na izraz: default, koji u svetu pa i kod nas označava kašnjenje po obavezama od preko 90 dana, sa svime što uz to ide...

Welcome to my world! I još - now you are talkin` :)
Sve se to mora objašnjavati, sve to mora kroz dijalog, o tome pričam i kada pričam o računu za struju - ko god da je na bilo kom javnom poslu TO mu je obaveza i nadležnost, po prirodi stvari.
Ako ne zna, ne ume, ne želi da objasni moraju postojati procedure kojima će to biti otklonjeno.
Taj nedostatak dijaloga i objašnjavanja ljudima zašto i kako se nešto dešava je ono što nas čini udaljenim od uspešnih (ili uspešnijih), ta "volja" da se malo šta objasni i obrazloži je "deficit, manjak" najgore vrste i to je jedan od razloga zašto pišem o potrebi objašnjavanja računa za struju. (Između mnogo drugih sličnih ili različitih stvari)
vladaxy vladaxy 10:08 01.08.2013

To je kao razgovarati sa zidom

mnogo je važno u stvari i neću odustati dok na svim graničnim prelazima ne bude pisalo "Republika Srbija" "Državna granica", sa sve grbom i zastavom

Vraćao sam se iz Grčke i primetio da nema ni zastave ni grba ni dobrodošlice, i iz nekog čudnog razloga sam pisao MUP-u. Odgovor je bio da zastava stoji, da je grb na mestu i da piše dobrodošlica. Onda sam pomislio da sam možda doživeo toplotni udar od čekanja na granici i zbog toga nisam video ništa od navedenog.

A što se tiče struje, jedini lek je da se uvede još dobavljača i da građani biraju od koga će da kupuju struju (ovako). Onda EPS može da šalje i enkriptovane račune, koga briga.
alselone alselone 10:30 01.08.2013

Re: To je kao razgovarati sa zidom

Vraćao sam se iz Grčke i primetio da nema ni zastave ni grba ni dobrodošlice, i iz nekog čudnog razloga sam pisao MUP-u.


To Filipe kralju. Ponekad se stvarno prijatno nasmejem i ulepsa mi dan kad vidim koliko zaludih ljudi ima na blogu.
niccolo niccolo 10:45 01.08.2013

Re: To je kao razgovarati sa zidom

Onda sam pomislio da sam možda doživeo toplotni udar od čekanja na granici i zbog toga nisam video ništa od navedenog.

Naravno da je zbog toga. Pa valjda veruješ ministarstvu a ne sopstvenim očima...

O temi - ono što ja razumem da sve ove godine fali jeste jedno vrlo prosto objašnjenje koje bi reklo otprilike ovako:

ukupna naknada koja se plaća strujadžijama se sastoji iz X, Y i Z. X je to i to i računa se tako i tako (formula sa objašnjenjem šta je svaka komponenta formule). Y je to i to i računa se tako i tako (formula sa objašnjenjem šta je svaka komponenta formule). Z je to i to i računa se tako i tako (formula sa objašnjenjem šta je svaka komponenta formule).

Gde je X utrošena el. energija, Y obračunska snaga, a Z ta naknada za merno mesto.

Pa tek onda može da se argumentovano razgovara o tome da li je način obračuna za svako od X, Y i Z valjan ili nije. A u kontekstu Gordaninog pitanja, tek onda postaje jasno šta poskupljuje, X, Y ili Z (i to koja komponenta formule na osnovu koje se svako od ova tri izračunavaju).
vladaxy vladaxy 10:54 01.08.2013

Re: To je kao razgovarati sa zidom

To Filipe kralju

Da nisi pomešao malo
Ponekad se stvarno prijatno nasmejem i ulepsa mi dan kad vidim koliko zaludih ljudi ima na blogu.

Znam. Uvek misliš da će neko drugi da primeti i da prijavi problem. Onda niko ništa ne uradi.
gordanac gordanac 10:54 01.08.2013

:))))

@niccolo

Zahvaljujem!
I ne bi ti meni verovao, ali u jednoj od svojih "pitajućih faza" predložila sam nešto vrlo slično, jer su mi rekli "pa kad tako znaš kako bi trebalo, a ti napravi!"
I - ja napravila, mislila - stvarno misle to što govore.
Jok.
Završila se i ta faza sa "treba vremena da se sve to proveri"
niccolo niccolo 11:00 01.08.2013

Re: :))))

Eh, koliko izgovora kad se nešto ne želi uraditi...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana