Moj grad

Beograd je svet

Đorđe Bobić RSS / 03.08.2013. u 15:45

Pre  pet  godina  i  neki  mesec  više otvorio sam svoj  sajt  „djordjebobic.com“  i  objavio prvi  tekst,  pa  evo  ga  sada  ovde, da se podsetim  o  čemu  to  beše ...

Beograd je svet ...

Beograd je svet. Čini se kao da je svet za sebe, ili svet u sebi, pa često deluje zatvoreno i kao da se plaši drugih svetova. A ti drugi, ili neki još drugačiji svetovi, kao da su došli do ulaza u grad, i tu stali. Zatečen svetom sa druge strane gradske kapije, i onim u sebi samom, Beograd, uveren da je svet, nekako okleva. I tako se dva sveta gledaju preko gradskih vratnica, vide se, ali se ne zna žele li se obostrano ili možda zaziru jedan od drugog, kao kod svakog upoznavanja kad je susret neminovan.

Kao i svaki susret i ovaj može biti nežan, može biti ljubav na prvi pogled, ali i grub, jer sjedinjavanje dva sveta ipak podrazumeva borbu i nadmetanje. Samo što u toj borbi nema pobednika, odnosno, svi imaju pravo da misle da to jesu. Tako to i treba prihvatiti, i sigurno je da tu nema gubitnika, i da gubitnik svakako ne može biti Beograd.

Beograd je svet, ali je i svet iz okružja takođe svet, a u okružju ih ima više. Koji je od ovih svetova pravi? Možda je to ipak jedan isti svet, povremeno razdvojen. Ili možda samo ovaj beogradski čezne za tim da ti svetovi budu isti, kao kriške jedne jabuke. Možda se, pak, u jednoj od njih nalazi crv, te se one druge, bez crva, plaše ove crvljive kriške, pa od cele jabuke nema ništa? Ako su dva sveta, ili više njih, u dodiru, neminovno će jedan od njih težiti da nametne svoja pravila, što je loše, jer će se izgubiti draž novog i neočekivanog, ma koji svet bio u pitanju. Beograd je svet sasvim poseban i ličan, samosvojan i neponovljiv. Jedino takav može biti dobar partner onom drugom svetu, ili svim drugim svetovima, i otvorena gradska vrata biće izazov za ulazak, a to je nužan i neodoljiv izazov.

Beograd je svet, ali mali, mada, kad je svet u pitanju, veličina nije važna. Šta je, zapravo, svet, kakva je to civilizacijska odrednica? Komunikacija među ljudima gde nije važna dimenzija, rasa, jezik, obrazovanje, poreklo ili način odevanja, a o hrani da i ne govorimo. Posebnost i samosvojnost je odlika jednog sveta i mogućnost da se bude kompatabilan sa drugim svetovima i njihovim posebnostima.

Odlika jednog sveta je isto tako i sposobnost komuniciranja i mogućnost da se učestvuje u planetarnim poslovima kao deo celine koji ima pravo da nudi, da prihvata ili da bira. Svet nije neka određena činjenica, predmet koji ima oblik, boju ili miris, to nije stvar koju možemo dodirnuti, preneti, ili ugraditi gde je kome volja. Beograd je svet zato što može da učestvuje u razmeni sa drugima svetovima, da svoje lepote ili gadosti nudi drugima, i da u toj razmeni zaista bude jedan od mogućih svetova. Razmena vrednosti i mogućnost razmene je znak da je Beograd svet, a Beograđani građani planete, ili bilo kog drugog mesta u kosmosu.

Biti svet - uopšte nije jednostavno. To je zaista i teško i zametno, neki put izgleda opasno, ili previše privlačno, ali Beograđani to mogu jer oni jesu - svet. Možda da počnu da komuniciraju sa drugim svetovima bez straha, da pažljivo posmatraju, da budu bez predrasuda otvoreni ka svemu, i da pokušaju da razumeju zašto neki svetovi mnoge stvari čine na drugačiji način.



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 17:22 03.08.2013

Neka ti bude...

oskar-z-wild oskar-z-wild 17:30 03.08.2013

Re: Neka ti bude...

Emigranti u Beogradu: projekcija za godinu 2025

The top ten emigrant countries in 2025 (excluding member states of the European Economic Area) will be:
Rank Country Immigrants
All nationalities (including 72,000 Europeans) 211,055

1 Algeria 23,605
2 Morocco 23,382
3 Poland 22,951
4 China 11,893
5 Tunisia 9,103
6 Turkey 7,607
7 Romania 4,922
8 Mali 4,535
9 Cameroon 3,913
10 United States 3,847
According to Oscar Trib

Mogu li Beograđani da se nose sa ovim? Za Beograđanke znamo.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:37 03.08.2013

Re: Neka ti bude...

I šta? Samo tolicko ...
Uostalom zaključak oko Beograđana i Beograđanki i ko će kako da se tim nosi je sasvim neosnovan jer su ti podatci falični ... a gde je polna struktura, znaš, ono muško pa žensko, i tek onda da postaviš pitanje o nošenju ... ajde malo prilježnije sa tim stvarima ...
max.cohen92 max.cohen92 22:42 03.08.2013

R.I.P ili P.I.R

Beograd je koliko-toliko bio svet dok mu se nije desio Milosevic. Srbiji takodje, mada je vanbeogradska Srbija bila i ostala pogranicna provincija Vizantije, istok na najvecem istoku zapada, nigde...u magnovenju vecnog trazenja svoje pripadnosti koju nikada naci nece, ukleta prokletstvom dva orla sa konstantinove zastave koja neodlucna i zbunjena stoje nigde...

Beogradu se desilo budjenje onog dela Srba koji su taj isti Beograd uvek gledali sa strahom, jer je bio tako drugaciji od njihovih kasaba i kaldrma, zapadan u svojoj biti, otvoren i progresivan, a to njih plasi. I plasice. I onda su neki iz krajeva odakle su i oni sami pohrlili u taj strasni Beograd koji guta njihov svet Peruna, blata, Beograd koji im je prao detinjstva i biografije koje su hteli da zaborave, za koje su zalili sto nisu bili beogradska detinjstva i zivotne price...a tako su zeleli to. Dosli, neko svojom voljom, neko sticajem pizdarija izazvanih zeljom pomenutih dodjosa da sad kad su vec tu, sve sto nije Beograd i jos je preko (u Srba samo, jer Srbi su jedini narod na planeti kome su istocni pripadnici progresniji umom od zapadnih, zapadu blizih pripadnika pastve) zdravorazumne granice zvane Drina, bude Beograd. 'Vako ili 'nako...
I onda ih je doslo jedno cetvrt miliona, a kao kod svake posasti, onaj koncentrovani deo, agresivni, se zapati i kontaminira dobro tkivo i svest, tako da Beograd i nije imao neku sansu. Nije bio spreman za bitku sa demografijom i iditotizmom...i poklekao je. Vise nije svet. Sad je samo jos veca provincija kaljave vizantijske provincije, koja tamo preko iste one proklete Drine gleda u neone, opere, grad ako ni u sta drugo, Evrope, civilizacije, nadajuci se da ce on jednog dana biti tamo u drustvu kome se nada da pripada. Divlji su dosli, ali nisu oterali, samo su ucutkali pitome i jos vise taj pir onanisanja nad intelektom i duhom jednog grada ucinili svojom pobedom u ocima retrogradne perspektive svojih u svemu limitiranih suplemenika iz katunskih nahija i vojnih krajina. Beograde, bio si svet...i onda su dosli''nasi''. Vecnaja ti pamjat, grade.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 05:58 04.08.2013

Re: R.I.P ili P.I.R

Dragi MAX, pre neku godinu sam i ovo napisao: "Postoji i Beograd u mislima onih što su u njega došli, koji u virtuelnu matricu grada upisuju svoje kuće i njive iz sećanja, one u kojima behu i što su ih ostavili, a koje su sasvim prirodno i dalje sa njima. Beograd se i na taj način obogaćuje lepotom iz drugih krajeva i zato je metropola."
jbga, možda sam pogrešio ...
max.cohen92 max.cohen92 08:02 04.08.2013

Re: R.I.P ili P.I.R

Gosn. Djordje, uz svo duzno postovanje, debelo ste porgesili...nema tu mesta romantizmu i idealima. Kad kolhoznici udare na civilizaciju, tu trava ne raste.


Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:43 04.08.2013

Re: R.I.P ili P.I.R

Ali zato raste salata ...
dali76 dali76 01:41 05.08.2013

Re: R.I.P ili P.I.R

Ono sto sam naucio ziveci u Beogradu tih sedam godina, jeste da su najveci Beogradjani ustvari sinovi, il’ najdalje unuci onih kojih se toliko zgrazavaju.
Ljudi koji vlastiti ,a njima znan kompleks, zele resavati tako sto ce za sve svoje propustene sanse kriviti nekog drugog.
Njima je najveci domet valjda naci zrtvenog jarca
A ako je vec Bgd prestao da bude svet sa dolaskom Milosevica, kako to da jedan pisac kao sto je bio Borisav Pekic izgubi na lokalnim izborima (tada vecinski system) od jednog Dr Seselja.
Sta, te su izbeglice, koje su naknadno “okupirale “ glasale postom?

max.cohen92 max.cohen92 09:08 05.08.2013

Re: R.I.P ili P.I.R

A ako je vec Bgd prestao da bude svet sa dolaskom Milosevica, kako to da jedan pisac kao sto je bio Borisav Pekic izgubi na lokalnim izborima (tada vecinski system) od jednog Dr Seselja.
Sta, te su izbeglice, koje su naknadno “okupirale “ glasale postom?


Lepo...pre Milosevica je dosla Sesta licka, postreljala sve sto nisu SS Waffen i krenula da zatire sve ono progresivno u Beogradu, sa istim premisama kao kasnije Milosevic, Seselj, Vucic i sl. IZbeglice i prevareni prekodrinski Srbi su samo iskorisceni, bezobrazno iskorisceni da budemo precizni, od strane pomenute gospode od Milosevica na ovamo za sopstveno ostajanje na vlasti. Bili su idealno demagogijom kupljeno topovsko meso i masa.
Milosevic je Beogardu bio samo terminalna faza kancera pocetog 27. marta 1941.
politicar politicar 10:37 04.08.2013

I fotografije koje potkrepljuju

Evo nekoliko najlepših fotografija Beograda da upriliče ovu priču!
iqiqiq iqiqiq 11:31 04.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

ha ha, slike jesu prelepe, ali da li primećujete da su ili iz ptičije perspektive, ili gro plan ili noću, da se ne bi primetilo koliko su fasade prljave, a o smeću po ulicama te natmurenim licima građana, da ne govorimo
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:00 04.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

iqiqiq

Ne budite sitničavi, fotke su zaista lepe jer su snimane u lepom gradu ... sve ostalo su detalji iz bilo koje urbane sredine ... zamislite grad u kome je sve čisto i oprano a građani idu ulicama nasmejani i razdragani ... imao bi se utisak da je sa njima sve gotovo i da nemaju čemu da se nadaju ili za nečim da čeznu ... mi toga u Beogradu imamo zavidnu količinu ...
iqiqiq iqiqiq 13:14 04.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

Ne budite sitničavi, fotke su zaista lepe

Neću, izvinjavam se fotke su stvarno lepe, a i naš grad je lep

zamislite grad u kome je sve čisto i oprano

evo zamišljam, nedavno sam kratko bila u jednom gradiću u Holanadiji, izbio mi je dah prizor na čisto i oprano, kulturni šok...a putovala sam dosta po Evropi i često sam imala taj sindrom "kulturni šok" i neku vrste "depresije" kada se vratim u Beograd, bude mi žao što kod nas nije bar umiveno, ako već, realno, ne mogu građani da budu nasmejani i razdragani ,mada je to stanje svesti, najbolji primer je Beninijev film "Život je lep"
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:01 04.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

"Život je lep"


apacherosepeacock apacherosepeacock 16:18 04.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

nedavno sam kratko bila u jednom gradiću u Holanadiji,


Da, da, lako seoce neko malo oprati i oribati (zaludni penzioneri cupkaju korov izmedju poplocanih stazica), dojdi u Amsterdam (narocito) za vikend - srce od polomljenih flasa, razbacane konzerve i djubreta po ulicama koliko ti dusa iste.
iqiqiq iqiqiq 19:45 04.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

zaludni penzioneri cupkaju korov izmedju poplocanih stazica),

eh koji ti je to stav, pa u tome i jeste poenta, mnogi od tih penzionera su posle II svetskog rata gradili srušeno...
naši "zaludni penzioneri" sve i da hoće da čupkaju korov, ne mogu, uglavnom su uključeni u "sistem preživljavanja", malo njih ima luksuz da ima vremena da čupka travicu...

Verujem da je u većim gradovima ponekad prljavo, ali se puno radi na tome da se i očisti, pa taj ružni prizor ne traje dugo, a uzgred svi ti gradovi imaju gradsku legalnu deponiju, a da vidiš našu deponiju u Vinči...pa skoro da ti dođe da to đubre vratiš u grad, manja šteta (šalim se naravno)

Ali neću sad da skrećem temu, poenta je ako voliš grad u kome živiš (a trebalo bi, jer inače odmah se pomeraj negde drugde, život je lep i jedan imamo), onda nekada možeš i zaludno da čupkaš korov i travicu da ti bude lepo tu gde jesi
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:55 04.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

iqiqiq


U pravu si ti, sve se slazem, al moram malo da prigovaram jer mi smeta prljavstina i djubre pobacano pored korpi za otpatke (polupraznih) kojih ima na svakom cosku. Kao i bahati pijani majmuni koji zafrljace flase staklene po trotoaru.

Pocisti se, da (dzaba, doduse, ako izbusis gume pre toga), pa placa se sve to kroz takse razne.

Sta sam htela reci u stvari - uporedila si malo mesto (u Holandiji) a ja dodajem kako je u glavnom gradu - bolje je poredjenje naravno sa Beogradom.

Ume bas da bude strokavo i ovde.
iqiqiq iqiqiq 15:52 06.08.2013

Re: I fotografije koje potkrepljuju

Ume bas da bude strokavo i ovde.

znam , verujem, slažem se , ali gradacija je velika pa poredili isto sa istim ili ne...
iqiqiq iqiqiq 15:51 06.08.2013

Uzgred

Čestitamo jubilej
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:06 06.08.2013

Re: Uzgred

Hvala lepo ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana