Sport

Kraljevski

NNN RSS / 10.08.2013. u 00:23

2013_World_Championships_in_Athletics_logo.png

rogers-cup.jpg

Počinje svetsko prvenstvo u atletici

(oko pola 8 otvaraju desetobojci, naravno, navijamo za Dudaša)

 

U Montrealu Novak pleše 

dancing-djok.jpg

 

Igraju se i evrokupovi u fudbalu (za one koje igraju fudbal, logično)

 

Uskoro opširnije, pre svega o atletici (nadam se)...

 

...Opširnije :)

 

Svetska prvenstva u atletici se održavaju već 30 godina,

prvo je održano u Helsinkiju davne 1983. i ne sećam ga se,

sledeće u 1987. u Rimu sam već pratio sećam se svetskog rekorda Štefke Kostadinove u skoku u vis (2,09m),

a Tokio 1991. pamtim kao da je juče bilo (ee, šta je sve bilo u Tokiju 1991.)

tada se (između ostalog) desio i jedan od najvećih spekatkala u sportu, po čemu ću najviše pamtiti to prvenstvo – takmičenje u skoku u dalj. Iako je je Karl Luis postavio svetski rekord na 100m (9:86s) u ultra spektakularnoj trci u kojoj su svi takmičari bili u nekoliko stotinki i ispod 10 sekundi, ipak je skok u dalj ono po čemu će se to prvenstvo pamtiti.

Najbolji skakač svih vremena Luis (ubedljivo prvi po broju skokova preko 8 i po metara) je već sredinom takmičenja ostavrio (tada) 3. rezultat svih vremena 8, 83m

(iza 8,90 Boba Bimona iz Meksika 1968. i 8,86 sulodog evropskog rekorda Emijana), a onda je na zaletište izašao Majk Pauel (koji je tada imao 8,54) i izveo možda najbolji skok u istoriji ljudske vrste, skočio je na crtu od 9 metara, ali je prestupio za pola centimetra! U sledćoj seriji Luis skače fenomenalnih 8,91 ali sa vetrom u leđa od (nedozvoljenih) 2,9m/s – to bi se priznalo kao rekord setskih prvenstava, ali ne bi bilo priznato kao svetski rekord. A onda je Pauel «ponovio» prethodni skok, savršeno meso odraza i 8,95m, 23 godine star svetski rekord je oboren! (vetar u leđa je bio oko 1,5m – dakle u granicama dozvoljenog – ispod 2). Luisu je ostao poslednji skok, zaleće se i tu je negde...»samo» 8,87 – najveći je ostao bez zlata.

Ovo prvenstvo ćemo pamtiti i po najbržoj beloj štafeti na 4x400 Jovković, Đurović, Mačev, Branković – prva bela štafeta ispod 3 minuta – 2:59.95 i «samo» 4. mesto (što je ujedno i naš najveći uspeh na svetskim prvenstvima, Legendarni Dragan Perić ima bronzu, ali sa dvoranskog prvenstva sveta).

Posle toga se svetska prvenstva održavaju na svake dve godine, pa je 1993. održano u Štutgardu, pobednici su pored zlatne medalje dobijali i Mečku :) Ovo Prvenstvo se pamti po svetskom rekordu na 4x400 (znam da sam celo prvenstvo tu trku čekao), sjajne američke štafete (Endrju Volman, Kvinsi Vats, Bač Rejnolds i najveći od svih Majkl Džonson), oduvali su svetski rekord (2:54,29), a Majkl Džonson je poslednju izmenu (iz letećeg starta, naravno) istrčao za manje od 43 sekunde (42, 94)!

1995. je SP bilo u Geteborgu i to mi je ostalo u najlepšem sećanju – more, ženske, a posle sam se oženio :P, a samo prvenstvo ću pamtiti po Džonatanu Edvardsu koji izgleda kao neki kolega student sa ETF-a, ali je prvi koji je troskočio preko 18m (18,16, a u sledećoj seriji 18,29m) i to tako lagano.

1997. u kolevci olimpizma, a 1999. u Sevilji će se pamtiti po onome što se čekalo celu deceniju, da Majkl Džonson postavi svetski rekord na 400m i on je to i uradio 43, 18s!

...itd (ostalog se sećate i sami :)) Poslednja dva svetska prvenstva je svakako obeležio Jusein Bolt obarajući (razbijajući!) svetske rekorde u sprintu.

Ono po čemu su svetska prvenstva specifična su dobri rezultati u sprinterskim disciplinama, jer svi tempiraju formu, dok dugoprugaši obaraju rekorde na atletskim mitinzima, jer tamo imaju «zeca», a niko ne dolazi na SP da bude zec. Svesko prvenstvno u atletici je kao desetak uzastopnih atletskih mitinga :)

Mi smo minorna zemlja, što se ovih prvenstava tiče, još nemamo medalju, a na prethodnim takmičenjima, retko da smo imali i finaliste (jedino su Perić i Topić bili u igri za medlje, ali nažalost nisu uspeli). Na ovo prvenstvo po prvi put odlazimo sa nekim optimizmom, jer imamo nekoliko takmičara koji realno mogu do finala (u desetoboju nema finala, ali jednu grupu možemo tako tretirati). Mihail Dudaš je top10 desetobojac, isto se može reći i za Asmira Kolašinca  u bacanju kugle (15. avgusta počinje kugla). Za finale će da grize i Ivana Španović (kod žena danas 7 metara znači sigurna medalja – pamtim mnogo bolja vremana Galina Čistjakova, Hajke Dreksler, Džeki Džojner Kersi). Dragana Tomašević nas do sada nije prijatni iznenađivala, ali zato Emir Bekrić (400 prepone) i Amela Terzić (1500)  jesu. Oboje su jako mladi i obaraju sopstvene rekorde, što je najvažnije. Iz prve ruke znam da Emir nema adekvatne uslove (a ko kod nas ima), ali realno je očekivati polufinale, maštam o finalu, ali ono što bih najviše voleo je da ponovo popravi svij najbolji rezultat (48,96). Isto važi i za Amelu, koja se od skoro takmiči u seniorskoj konkurenciji i teko očekujem da napreduje. Ako Goran Nava istrči dobro, u rangu svog najboljeg rezultata, biću zadovoljan, jer najvažnije stvar na velikim takmičenjima je pobediti sebe, dati najbolje kad je najvažnije.

Svetski šampionat u atletici održava se po 14. put. Od 10. do 18. avgusta u Moskvi, na stadionu Lužniki, takmičiće se muštakci u 24 a žene u 23 discipline (jedna koja je više za muškarce je hodanje na 50 km).

Pripremni period je bio vrlo kompleksan sa nizom mitinga (oni najvažniji u Dijamantgskoj ligi) ali i sa nizom doping skandala u Turskoj, Ruciji, SAD i Jamajci.

Stručnjaci preporučuju da se svakako pogledaju nastupi ovih takmičara:
- Alison Feliks (SAD) koja se takmiči na 200, 4 x 100 i 4 x 400. Ona je prva sprinterka koja je osvojila 3 zlata u sprinterskim disciplinama još od 1988 (Olimpijske igre u Seulu). Ima samo 55kg, a deo je dobrovoljnog anti-doping programa "Project Believe".
- Mutaz Esa Baršim (Katar) daje posebnu boju skoku u vis koji se ionako smatra jednom od najvećih predstava u atletici. Juna meseca je u Judžinu (SAD) skočio 2,40 što je peti rezultat u istoriji, "samo" 5 cm niže od legendardnog i do sada neprevaziđenog Sotomajora. Imaće sjajnu konkurenciju u Rusu Ukovu i Ukrajincu Bondarenku (od koga očekujem najbolji rezultat), posebno je lud bio na poslednje mitingu Dijamantske lige u Londonu, kada je lagano preskočio 2,38 (najbolji rezultat mu je 2,41), a onda zamalo srušio letvicu na 2,43 (to bi bio novi ER, Patrik Sjebarg 2,42 i najbolji rezultat iza najvećeg Havijera Sotomajora), a onda je ludak probao da preskoči 2,47 i nije mu mnogo falilo!
- Mo Farah (Velika Britanija) je rodjen u Somaliji ali je do maksimuma razgalio Britance prošle godine i zadobio svetsku slavu pobedivši (ostale) afričke takmičare na 5 i 10 kilometara. Trenutno je evropski, svetski i olimpijski prvak u ovim disciplinama. Okušava se i na 1,5 i 3 kilometra (u dvorani), a "izazvao" je Bolta da se trkaju na stazi koja je "izmedju njih" (negde na 600m).
- Ešton Iton (SAD), drugi desetobojac koji je do sada sakupio preko 9000 poena na jednom takmičenju. Videćemo koliko će inspirisati ostale i uspeti da im se odupre u Moskvi.
- I, svakako, Usein Bolt (Jamajka), koj i će trčati na 100, 200 i 4 x 100 metara. Od Bolta svi očekuju ne samo da pobedi nego i da postavi svetske rekorde, što baš i neće biti lako koliko god se staza u Moskvi smatra brzom. Bolt je uneo veliki stepen zabave u atletiku i tako joj vratio svetsku slavu koju je nepravedno bila izgubila u odnosu na recimo tenis ili fudbal. Na prethodnom prvenstvu u Daeguu diskvalifikovan je na 100 metara (tada su važila pravila da prerani start odmah znači diskvalifikaciju, a sada je vraćeno ranije pravilo da takmičar ima priliku za još jedan start), pa se veruje da mu je to prvi cilj. No, ove godine je već pobedjivan, pa će trka biti jedna od najvećih poslastica prvenstva, mada na ovom prvenstvu ne očekujam rekorde posebno što su dva velika konkurenta Tajson Gaj i Asafa Pauel bili su nedavno pozitivni na doping kontroli!

I naravno u fokusu će svakako biti Jelena Išinbajeva (koja se čak nalazi na logou ovog prvenstva!) i koja je najavila penziju posle ovog takmičenja (a ko zna možda i Duško Korać krene za njom ;)

detalji na http://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-championships

 

 



Komentari (334)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

razmisljam razmisljam 00:36 10.08.2013

Добро јутро :)

Једва чекам атлетику.
NNN NNN 08:49 10.08.2013

Re: Добро јутро :)

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 01:46 10.08.2013

zipa

Počinje svetsko prvenstvo u atletici


Da!
Preksutra (nedelja) palim na odmor a pošto putujemo "dvokratno" odnosno iz dva dana, neću biti u prilici da pratim prve dane.
Al su zato finala moja!

jebiga, žena ćemeubije (znaš ono "pa zar na moru, da bleneš u to?" ), al šta ću...
NNN NNN 08:50 10.08.2013

Re: zipa

žene
(i ja treba nekao da preživim ovo SP )
docsumann docsumann 02:24 10.08.2013

ajde usput ...

... I sa zakašnjenjem ... oboren apsolutni WR u benču



p.s. koliko samo asistenata ima oko klupe, gotovo ko mehamničatski tim u F1
NNN NNN 08:53 10.08.2013

Re: ajde usput ...

Đe si sivi sokole,
čestitam srebro na SP u vaterpolu!
Kad ste izbacili najjače, šteta što niste uzeli zlato.

Ovde nema trola, ako je o sportu reč,
u to ime:
Legendarni Havijer Zaneti danas slavi 40. rođendan.
mlekac mlekac 10:40 10.08.2013

Re: ajde usput ...

docsumann
... I sa zakašnjenjem ... oboren apsolutni WR u benču



p.s. koliko samo asistenata ima oko klupe, gotovo ko mehamničatski tim u F1

A koliko je sad rekord????
NNN NNN 10:56 10.08.2013

Re: ajde usput ...

skoro pola tone,
ali Strongmen ne priznaje te rekorde sa odelima, to je za devojčice
blogovatelj blogovatelj 15:25 10.08.2013

Re: ajde usput ...

A koliko je sad rekord????


1076.9 funti.
Pomnoži ovo sa 0.454 i dobićeš u kilogramima.
NNN NNN 06:29 10.08.2013

Ustvari

zvanično prva disciplina (upravo počinje!)
je bacanje diska za žene, kvalifikacije - imamo Draganu Tomašević,
a za 5 minuta počinju i desetobojci - 100m
Milutin Milošević Milutin Milošević 07:06 10.08.2013

Re: Ustvari

Dragana se nije baš pokazala - u drugom hicui 58 zarez nešto (šesta u grupi). Norma 63. Pitanje je da li će ući u finale. Pre polaska situacija je bila ovakva:

Dragana Tomašević naša je najbolja bacačica diska. Na Svetsko prvenstvo u Moskvi odlazi sa ličnim rekordom od 63.63m.

“Dosta dobro smo uradili i sproveli pripremni period na Bjelolasici, bez većih problema i povreda. Ono što smo zamislili polako privodimo kraju. Na Svetskom prvenstvu očekujemo da se dobar rad na pripremama realizuje na najbolji mogući način. Nadam se dobrim rezultatom a i plasmanom”, izjavila je Dragana Tomašević.
NNN NNN 07:42 10.08.2013

Re: Ustvari

Dragana nas je do sad razočaravala
ako i druga kvalifikacio grupa bude loša kao prva, možda i uđe u file ali teško.
NNN NNN 08:43 10.08.2013

Re: Ustvari

Tomaševićeva (po običaju) zasrala
NNN NNN 06:56 10.08.2013

Dudaš i Iton

jedan do drugog!
Milutin Milošević Milutin Milošević 07:04 10.08.2013

Re: Dudaš i Iton

A sa druge strane Dudaša Sintnikolas.

Hvala za blog. Noćas, pred spavanje, razmišljao sam i ja da li da napišem tekst - ipak je ovo Svetsko.
Milutin Milošević Milutin Milošević 07:08 10.08.2013

Re: Dudaš i Iton

Jeee - Dudaš 10,67. Lični rekord! Bravo, majstore.

Pre odlaska, situacija je bila ovakva (sa stranice Atletskog saveza Srbije)

Mihail Dudaš je naš najbolji desetobojac, koji je spreman za Svetsko prvenstvo u Moskvi.

“Zadovoljan sam sto šmo ranije otišli u Moskvu zbog adaptacije na vremensku razliku i vremenske uslove. Ova sezona je po pitanju treninga prošla odlično i iz ove pozicije očekujem dobro takmičenje. Spreman sam za obaranje ličnih rekorda.” izjavio je Mihail Dudaš.

Dudaš će se prvog dana Prvenstva sveta, takmičiti na 100m u 7:35h, u skoku u dalj u 8:35h, bacanje kugle u 10:20h, skok u vis u 13:30h i 400m u 17:40h. Prva disciplina drugog dana, 11.avgusta, jeste 110m prepone u 7:05h, bacanje diska u 9:20h, skok motkom u 11:05h, bacanje koplja u 15:15h ili 16:30h, a poslednja disciplina je 1500m u 18:35h, po našem vremenu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 07:16 10.08.2013

Re: Dudaš i Iton

O Dudaši sam napisao u jednom radu pre dva meseca:

Vrlo zanimljiv svež primer aplikacije je ona koju je atletičar Mihail Dudaš postavio na svoju Fejsbuk stranicu na Sprskom i Engleskom jeziku po imenu 'Dudas Athletics', čiji je autor Aleksandar Hašović. Navijači ovog desetobojca (ili sedmobojca, u zavisnosti od formata takmičenja) i drugi zainteresovani mogu se upoznati sa ovim mladim sportistom, a takodje i uživo pratiti njegove rezultate tokom vrlo zahtevnog takmičenja putem Tviter naloga @dudasathletics, te na osnovu rezultata koje postiže u svakoj od disciplina vrlo jednostavno računati koliko bodova je osvojio. Pred svako takmičenje Mihail pokreće nagradnu igru u kojoj je cilj pogoditi koliko će bodova osvojiti. Pored praćenja ovog atletičara, aplikacija je sjajna promocija atletike i može zainteresovati mnoge da je prate ili počnu da treniraju.
NNN NNN 07:40 10.08.2013

Re: Dudaš i Iton

ranije otišli u Moskvu zbog adaptacije na vremensku razliku
Čuo sam da Bekrić stiže dva dana pred takmičenje, što i nije baš nešto
Milutin Milošević Milutin Milošević 07:44 10.08.2013

Re: Dudaš i Iton

Zar nisu svi otišli u sredu/četvrtak? Video sam i njega na aerodromu, davao je izjavu. A mislim da on trči tek za koji dan.

EDIT: Bekrić će prvi put na stazu izaći 12. avgusta u 9.05 sati po srednjeevropskom vremenu.
NNN NNN 07:48 10.08.2013

Re: Dudaš i Iton

to mi je i logučno,
znam da je mesec dana pred prvenstvo bila priča kako će drugi da stignu nekoliko dana ranije,
verovatno se u međuvremenu promenilo u njihovu korist,
400 prepone počinje u ponedeljak.
NNN NNN 08:10 10.08.2013

Re: Dudaš i Iton

Dudaš, za sad je gomna (prestupa) u skoku u dalj ,
nadam se da će da preskoči te nedaće.

Iton, za svoje kriterijume slam, sa ličnim rekordom 8,23 bi osvojio medalju u sokuku u dalj na OI!
michiganac michiganac 08:16 10.08.2013

Jutro

..i preporuka!

Pozdrav svim poklonicima ovog jedinstvenog sporta.

Za sam pocetak, kratka predvidjanja o nasima:

-Od Emira se nadam najvisem plasmanu, mislim da je ulazak u finale posve izvjestan. I dalje je u izvrsnoj formi.
-Kolasinac naravno takodje u finalu.
-Amela, uvjeren sam i ona. (:
-Oko Spanoviceve ostajem skeptican.

Ali da ispratimo Dudasa danas, odlicno je startovao.. predvidjam ukupno do 8350 poena, sto je vise nego sjajan rezultat, ako se kojim slucajem ne povrijedi usljed konstantnih napora danas i sutra.


Za kraj pored Isinbajeve, da stavim akcenat jos na Francuza Lavilenia. Skokovi u vis i s motkom cijenim bice highlights ovogodisnjeg WC-a.
NNN NNN 08:29 10.08.2013

Re: Jutro


Nadam se da se predviđanja obistine.

Za kraj pored Isinbajeve, da stavim akcenat jos na Francuza Lavilenia. Skokovi u vis i sa motkom cijenim bice highlights ovogodisnjeg WC-a.

Pre nepunih mesec dana je lagano išao preko 6 metara.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:34 10.08.2013

Re: Jutro

kratka predvidjanja o nasima

Četiri finala + dobar rezultat Dudaša + rezultati blizu ili iznad ličnih rekorda (uz Bekrićev novi državni rekord) = uspeh. Sve preko toga je vrrrrrrlo nerealno.

I meni je Španović najveća enigma, a Amela može najviše da me iznenadi.
NNN NNN 08:42 10.08.2013

Re: Jutro

Četiri finala + dobar rezultat Dudaša + rezultati blizu ili iznad ličnih rekorda (uz Bekrićev novi državni rekord) = uspeh.

Milutin Milošević Milutin Milošević 07:41 10.08.2013

O prvenstvu

Svetski šampionat u atletici održava se po 14. put. Od 10. do 18. avgusta u Moskvi, na stadionu Lužniki, takmičiće se muštakci u 24 a žene u 23 discipline (jedna koja je više za muškarce je hodanje na 50 km).

Pripremni period je bio vrlo kompleksan sa nizom mitinga (oni najvažniji u Dijamantgskoj ligi) ali i sa nizom doping skandala u Turskoj, Ruciji, SAD i Jamajci.

Stručnjaci preporučuju da se svakako pogledaju nastupi ovih takmičara:
- Alison Feliks (SAD) koja se takmiči na 200, 4 x 100 i 4 x 400. Ona je prva sprinterka koja je osvojila 3 zlata u sprinterskim disciplinama još od 1988 (Olimpijske igre u Seulu). Ima samo 55kg, a deo je dobrovoljnog anti-doping programa "Project Believe".
- Mutaz Esa Baršim (Katar) daje posebnu boju skoku u vis koji se ionako smatra jednom od najvećih predstava u atletici. Juna meseca je u Judžinu (SAD) skočio 2,40 što je peti rezultat u istoriji, "samo" 5 cm niže od legendardnog i do sada neprevaziđenog Sotomajora. Imaće sjajnu konkurenciju u Rusu Ukovu i Ukrajincu Bondarenku koji je skoćio čak 1 cm više jula u Lozani!
- Mo Farah (Velika Britanija) je rodjen u Somaliji ali je do maksimuma razgalio Britance prošle godine i zadobio svetsku slavu pobedivši (ostale) afričke takmičare na 5 i 10 kilometara. Trenutno je evropski, svetski i olimpijski prvak u ovim disciplinama. Okušava se i na 1,5 i 3 kilometra (u dvorani), a "izazvao" je Bolta da se trkaju na stazi koja je "izmedju njih" (negde na 600m).
- Ešton Iton (SAD), drugi desetobojac koji je do sada sakupio preko 9000 poena na jednom takmičenju. Videćemo koliko će inspirisati ostale i uspeti da im se odupre u Moskvi.
- I, svakako, Usein Bolt (Jamajka), koj i će trčati na 100, 200 i 4 x 100 metara. Od Bolta svi očekuju ne samo da pobedi nego i da postavi svetske rekorde, što baš i neće biti lako koliko god se staza u Moskvi smatra brzom. Bolt je uneo veliki stepen zabave u atletiku i tako joj vratio svetsku slavu koju je nepravedno bila izgubila u odnosu na recimo tenis ili fudbal. Na prethodnom prvenstvu u Daeguu diskvalifikovan je na 100 metara (tada su važila pravila da prerani start odmah znači diskvalifikaciju, a sada je vraćeno ranije pravilo da takmičar ima priliku za još jedan start), pa se veruje da mu je to prvi cilj. No, ove godine je već pobedjivan, pa će trka biti jedna od najvećih poslastica prvenstva. Dva velika konkurenta Tajson Gaj i Asafa Pauel bili su nedavno pozitivni na doping kontroli!

I, da ne zaboravim, jedna od sada već legendarnih atletičarki sadašnjice Jelena Isinbajeva najavila je da se oprašta od atletike ovim takmičenjem. Želim joj svu sreću u Moskvi.
NNN NNN 07:52 10.08.2013

Re: O prvenstvu

Hvala!
za muškarce je hodanje na 50 km

Prilika da se naš Fića prošeta po Moskvi
Nisi pomenuo Bondarenka, meni deluje kao da je "vruć"
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:29 10.08.2013

Re: O prvenstvu

Nisi pomenuo Bondarenka

Jesam, ali iza Kuvajćanca. Tekst sam samo preveo sa jednog sajta, a njega očigledno smatraju većim zabavljaćem od Ukrajinca koji je očigledno prvi favorit takmičenja.
NNN NNN 08:34 10.08.2013

Re: O prvenstvu

e stvarno, samo sam preleteo boldovane

Ubaciću i ovo u tekst (dogovoreno)
niccolo niccolo 07:59 10.08.2013

A kad se šta održava,

ko prenosi i tako to?
NNN NNN 08:07 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

http://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-championships

sad ću da tutnem i u tekst

Na na Eurosportu (standardno),
a na RTS-u ću da pratim kad bude skakala Išinbajeva
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:39 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

na Eurosportu

Gost ovog jutra Topić. Solidno rade.

na RTS-u ću da pratim kad bude skakala Išinbajeva

možda i Duško Korać krene za njom

To možda bude naš najbolji rezultat na prvenstvu
niccolo niccolo 08:52 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Dudaš peti posle dve discipline, koliko vidim na sajtu. 1872 poena.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:01 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

kad bude skakala Išinbajeva

oči poput ruskih breza


,prokleti Duško Korać
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:25 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Saće kugla - Dudaševa slaba strana. Bilo bi dobro da ostane među 8 - 10. Trojica mu dišu za vratom, ostali 60+ poena iza.

EDIT: Loš prvi hitac 13:08. Metar manje ili oko 90 bodova manje od očekivanog. Loše tehnički odrađeno, skoro ja izašao sa strane kruga. Biće valjda bolje u naredna dva pokušaja.

Francuz Majer loš za sada, u prve dve discipline posebno a evo i u kugli.
michiganac michiganac 10:01 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

EDIT: Loš prvi hitac 13:08. Metar manje ili oko 90 bodova manje od očekivanog. Loše tehnički odrađeno, skoro ja izašao sa strane kruga. Biće valjda bolje u naredna dva pokušaja.

Francuz Majer loš za sada, u prve dve discipline posebno a evo i u kugli.


Djeluje mi da su svi prilicno zamoreni. Mladi amer Nixon ostavlja najjaci utisak. Cini se da ce pokupiti Hardievu slavu, naravno ipak iza Itona.

EDIT: Dudas, jako losa tehnika i naravno razocarenje.
AlexDunja AlexDunja 11:01 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Bilo bi dobro da ostane među 8 - 10.

ostao na 10.

niko baš ne blista, osim malog niksona...
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:54 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Da, ralika do trećeg je 100 poena, što nije mnogo. Sada dolaze Dudaševe discipline. Počeo na 1,90 skok u vis, preskočio iz prve. Propustio 1,93.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:17 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Mihail i 1,96 iz prve.

Trej Hardi, pobednik desetgoboja na prethodnom prvenstvu, nije preskočio ništa! Oprostio se od nekog dobrog plasmana.

Preostaju samo baš favoriti. Počinje krkanje.

Sad već počinje da me (već poslovično) nervira ovaj komentator na ES. Jutros je Topić u realnom vremenu na Netu nalazio rezultate Dudaša, a njemu je trebalo po 5 - 10 minuta kada je Top otišao. Sada se zalepio za ženski maraton. OK, to prenosi, ali može povremeno da baci oko na rezultate Dudaša na Internetu i obavesti ljude koji nemaju pristup.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:39 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Kurafte - nije preskočio 1,99. Baš šteta
AlexDunja AlexDunja 13:41 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Baš šteta

jbg
NNN NNN 14:03 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Milutin Milošević Milutin Milošević 14:05 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Vrlo zanimljiva stranica za praćenje desetoboja je na http://ergorej.net/moscow2013/

Recimo, ima link na poređenje sa predviđanjem: http://ergorej.net/moscow2013/men_comparison.php?l=eng

Tu se vidi dosadašnji rezultat Dudaša. On je tako na 100 metara bio bolji 0,5 sekundi (32 poena), u skoku u dalj bolji 7 cm (+37), u bacanju kugle lošiji (-11) a u skoku u vis takođe (-9). Sveukupno, bolji je 49 poena od očekivanja. E, sada, ova stranica od njega je očekivala 8203 boda, a mi preko 8300.

Inače, do sada su najbolji po ovim očekivanjima Sintnikolas, Nikson, Frajmut, Kercen pa Dudaš (ali još skaču Majer i Varner, barem)

EDIT: JBT, tek sad vidim da su barem OSMORICA preskočili 2,05
AlexDunja AlexDunja 14:19 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,


EDIT: JBT, tek sad vidim da su barem OSMORICA preskočili 2,05


nikson poveo
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:07 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

Dudaš veoma dobro trčao 400 metara.

Španovićeva izgleda u trećoj seriji obezbedila finale. Do tada njih 5-6 bile u 3-4 santimetra.
AlexDunja AlexDunja 17:21 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,


Dudaš veoma dobro trčao 400 metara.


trenutno deveti, ali ima ih mnogo blizu...

trebaće mu puno sreće sutra.

dobra trka, though, treći sveukupno:)
NNN NNN 17:25 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

AlexDunja

Dudaš veoma dobro trčao 400 metara.


trenutno deveti, ali ima ih mnogo blizu...

trebaće mu puno sreće sutra.

dobra trka, though, treći sveukupno:)

Jeste, 7. mu beži 2 poena što je potpuno zanemarljivo.
AlexDunja AlexDunja 17:33 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,


Španovićeva izgleda u trećoj seriji obezbedila finale. Do tada njih 5-6 bile u 3-4 santimetra.


ivana se kvalifikovala kao sedma

edit; bolja od britni ris
NNN NNN 17:40 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

ivana se kvalifikovala kao sedma

Jeste,
a ako ponovi rezultat od pre mesec dana (6,76m) moći će možda da se nada medalji, ostale takmičarke nisu blistale, samo 3 su preskočile kvalifikacionu normu od 6,75, ali niko 7 (ni blizu).
michiganac michiganac 18:35 10.08.2013

Re: A kad se šta održava,

NNN

Jeste, 7. mu beži 2 poena što je potpuno zanemarljivo.


Nazalost, mislim da nikog vise od prvih 7 ne moze dostici. Behrenbruch je upravo najbolji u bacackim disciplinama. Ako se odrzi u prvih 10, ostaje opet vise nego sjajan uspjeh. Francuz Mayer je takodje mnogo podbacio, a iznenadjenje mi je da nema ni Ceha Helceleta.
NNN NNN 09:06 10.08.2013

Re: Za legendu

A Gigs za dan republike :)
NNN NNN 09:11 10.08.2013

Svetski rekord

će biti izjednačen u 2:00

Đoković - Nadal
će odigrati 36. međusobni meč i time se izjednačiti sa
Lendl - MekInro
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:22 10.08.2013

Re: Svetski rekord

A igraće, zdravljebože, još nekoliko godina
NNN NNN 17:42 10.08.2013

Re: Svetski rekord

evo ove vesti i na B92
ali su se zeznuli kod Lendl - MekInro (oni su igrali "samo" 36 puta, a ne 37 kako tamo piše)
AlexDunja AlexDunja 17:45 10.08.2013

Re: Svetski rekord

nemojte da zaboravite
jelena i kata igraju u pola devet:)
mlekac mlekac 10:45 10.08.2013

Po obicaju...

Ja cekam srednje/duge pruge, Nijela i Amantle.

PUULA!!!!
mlekac mlekac 17:12 10.08.2013

Re: Po obicaju...

mlekac
Ja cekam srednje/duge pruge, Nijela i Amantle.

PUULA!!!!

Amantle, ocekivano, prosla bez frke. Morace da se potrudi, za sad ima 4. vreme.
NNN NNN 09:13 15.08.2013

Re: Po obicaju...

PUULA!!!!
Pula jana
mlekac mlekac 12:39 15.08.2013

Re: Po obicaju...

NNN
PUULA!!!!
Pula jana

Jutros malo promicala...
BTW, jesi li gledao kako joj zlato izmace za dlaku?
Kazezoze Kazezoze 12:06 10.08.2013

hot shot godine!

ovaj potez gaskea sinoć je verovatno najbolji poen ove godine: drop šot volej sa tako jakim povratnim spinom da se loptica vratila na njegovu stranu mreže.
čarobnjak!

ivana23 ivana23 13:25 10.08.2013

Re: hot shot godine!

Kazezoze
čarobnjak!


Jeste vanserijski poen, al' nadji neki drugi izraz... Carobnjak je iskljucivo Santoro.
NNN NNN 13:27 10.08.2013

Re: hot shot godine!

Ne znam koliko je baš "to hteo".

Inače, često sam se pitao zašto se to ne događa, ali evo konačno sam i to video :)
Sinoć je bilo uživanje, mada Gaskea baš nije hteo servis, pa je to malo ubilo takmičarski deo, ali je zato Novak pogađao kao lud,
bilo bi lepo da i večeras tako odigra.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:34 10.08.2013

Sinsinati

Objavljen zDrijeb.

Novak ima na papiru vrlo lak žreb. Sa njegove strane su Gaske, Ferer i Del Potro od viđenijih. Sa druge strane su Mari (i Berdih) i Federer i Nadal koji se opet mogu naći u četvrtfinalu ako ne riknu kao na VImbldonu.

Za devojke se baš plašim. Jelena odmah ide na Lisicki, a ako je prođe slede Makarova na Šarapova. Ana se prvo bori sa Korne, ali odmah slede Ribarikova koja je bila odlična u Kanadi pa odmah Azarenka. Vesna Dolanc danas kreće u kvalifikacije.

Gde li je uopšte Bojana, to izgleda ne zna ni Veljović ni Kimi.
Kazezoze Kazezoze 18:11 10.08.2013

Re: Sinsinati

Novak ima na papiru vrlo lak žreb. Sa njegove strane su Gaske, Ferer i Del Potro od viđenijih. Sa druge strane su Mari (i Berdih) i Federer i Nadal koji se opet mogu naći u četvrtfinalu ako ne riknu kao na VImbldonu.

a mari prvi meč igra sa pobednikom između južnog i gulbisa koji ga je izbacio pre par dana u montrealu.

dudaš dobro trčao 400, mislim da je imao treće vreme...
NNN NNN 18:31 10.08.2013

Re: Sinsinati

Mari već tri godine zaredom pukne u Kanadi u ranoj fazi i sačuva se za Sinsinati,
i Federer isto preskače Kanadu, da bi se sačuvao za Sinsinati,
a ludi Đoka uvek ide do kraja,
zato i jeste prvi na listi,
a nadam se da će da osvoji i Sinsinati,
ako je neko zaslužio - on je!
Kazezoze Kazezoze 19:44 10.08.2013

Re: Sinsinati

NNN
Mari već tri godine zaredom pukne u Kanadi u ranoj fazi i sačuva se za Sinsinati,
i Federer isto preskače Kanadu, da bi se sačuvao za Sinsinati,
a ludi Đoka uvek ide do kraja,
zato i jeste prvi na listi,
a nadam se da će da osvoji i Sinsinati,
ako je neko zaslužio - on je!

novak voli turnir u kanadi jer mu je to prvi masters koji je osvojio, a i ima podršku velikog broja naših ljudi koji žive tamo.
nezgodna stvar je što se ta dva turnira igraju u dve sedmice, ali posle pauze od vimbldona (3-4 sedmice) mislim da mu to ne bi trebalo predstavljati veliki problem.
prošle godine je igrao oba finala, dakle, s te strane nema frke... mislim da ako dobije danas rafu "dobrom igrom", ima šansu da tu formu prenese i u sinsinati.
NNN NNN 20:02 10.08.2013

Re: Sinsinati

Prvi Masters mu je bio Majami 2007.,
ali je Monteral 2007. osvojio u veelikom stilu
3. Rodik
2. Nadal
1. Federer (tada praktično nepobediv)

U Sinsinatiju 2011. je u finalu predao Mareju zbog premora i povrede ramena
to mu je bio 10. meč u 12 dana (Mari odmah ispao u Monteralu).
U Sinsinatiju 2012. prvi set protv Federera je odigrao ko prebijen (tako i prošao), to mu je bio 10. meč u malo više od 11 dana, a Federer preskočio Toronto.
Poslednji koji je osvojio oba vezana je bio Rodik 2003. dok je bio na vrhu, a nije bilo ozbiljije konkurencije.
niccolo niccolo 16:22 10.08.2013

A kad se takmiči

sestra Tiruneš, iz bratske Etiopije?
niccolo niccolo 19:38 11.08.2013

Re: A kad se takmiči

Molim da se primeti kako ih je na 10km sve ponovo ostavila u zadnjem krugu, kao da je tek počela da trči i uzela još jedno zlato...


p.s. I Bolt po običaju prvi...sa 9.77
AlexDunja AlexDunja 19:45 11.08.2013

Re: A kad se takmiči

p.s. I Bolt po običaju prvi...sa 9.77

iskreno, ja kad vidim startnu ekipu trke na 100

uplašim se

jbt 7 ih je bilo ispod 10
a osmi, siroti francuz je imao 10.00 u polufinalnoj trci

pa el to normalno???
AlexDunja AlexDunja 19:47 11.08.2013

Re: A kad se takmiči

Molim da se primeti kako ih je na 10km sve ponovo ostavila u zadnjem krugu, kao da je tek počela da trči i uzela još jedno zlato...

btw, sestra tiruneš je neopisiva
Kazezoze Kazezoze 19:52 10.08.2013

nego...

vidim na b92 sport stranici da partizan igra, mislim fudbaleri...je l' se zna kome je kimi poverio kapitensku traku?
onaj šćepović nije imao 30 uklizavanja, pa mu je oduzeo traku...ko je srećnik sa tolikim brojem uklizavanja koji je zaslužio kimijevu traku?
NNN NNN 20:04 10.08.2013

Re: nego...

u komentarima o Zanetijevom 40. rođendanu,
je bio neki dobar tipa,
da vidim da njemu neki navijaš proba da skine traku - pregazio bi ga traktor.
NNN NNN 20:23 10.08.2013

Re: nego...

partizan igra, mislim fudbaleri

Sad čitam Novi Pazar došao samo sa 11 igrača
i vodili na poluvremenu
sudija im isključi jednog
i dosudi penal za partizan,
i ovi opet izjednače
i partizan u poslednjem minutu da "gol" posle faula uz to da lopta možda nije ni prešla liniju,
i posle se neko čudi kad ih guze u Evropi

Važno je da su vođe navijača zadovoljne
niccolo niccolo 22:47 10.08.2013

Re: nego...

Vidim da se Zvezda naljutila i izdala saopštenje...
NNN NNN 02:02 11.08.2013

Re: nego...

To je jedino što rade u poslednjih nekoliko sezona
NNN NNN 21:09 10.08.2013

Tenis

u istorijskom meču za kanadski tenis Raonić je uzeo prvi set.

Ono što mi se nikako ne sviđa je što vidim da duva vetar
(što ne odgovara Đokoviću protiv defanzivnog Nadala),
nadam se da će da prestane ili da bar neće imati značajnu ulogu.
AlexDunja AlexDunja 21:20 10.08.2013

Re: Tenis

kata i jelena opet sjajne:)))
AlexDunja AlexDunja 22:35 10.08.2013

Re: Tenis

u istorijskom meču za kanadski tenis Raonić je uzeo prvi set.

tenis je sve u svemu bio smejurija

ako će ovako da izgledaju polufinala mastersa, meni će se sloši
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:12 10.08.2013

Re: Tenis

A Kirstea prošla u finale

(ove dve naše da se pokriju ušima, koju su šansu opet propustile)
NNN NNN 22:29 10.08.2013

Naši košarkaši

rasturili (nejaku) Ukrajinu u Areni
anfieldroad anfieldroad 01:33 11.08.2013

lakse za dudasa?

Koliko sam razumeo, Hardi je u desetoboju posle skoka u vis odustao od daljeg "natjecanja". Favorit br.1. Da li sam dobro skapirao?
Inace za starije, da li se secate velicanstvenog uspeha na Marakani kad je atletski tim Crvene zvezda postao prvak Evrope. Posto sam sa istoka pratio, imao sam priliku da gledam Tijeri Vinjerona u skoku s motkom kao na dlanu,fenomenalnu stafetu 4 puta 100 Zvezde, Stekica, Milica,Zdravkovica..A uz to stadion popunjen ohoho. Lepo vreme,zar ne?
NNN NNN 01:46 11.08.2013

Re: lakse za dudasa?

Naravnno,
posle toga smo postali evropski prvaci i u fudbalu
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:48 11.08.2013

Re: lakse za dudasa?

da li se secate

Ja se, bre, sećam Abebe Bikile, a kako ne bih kada smo bili prvaci Evrope!
NNN NNN 01:49 11.08.2013

Đoković - Nadal

Nadal servira kao lud!
Sudije svaku sumnjivu loptu sude u korist Nadala
Đoković mnogo grešaka pravi pri servisu

Mislim da su sve te stvari statistički neodržive!
NNN NNN 01:51 11.08.2013

Re: Đoković - Nadal

Konačno brejk!
(iz 5. puta)
a Nadal je oba dobio na poklon - servis greškama
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:52 11.08.2013

Novak vs. Nadal

Domaćin gore napisa da ova dvojica danas izjednačuju svetski rekord po broju odigranih mečeva (36. međusobni). Po podacima sa Vikipedije, u otvorenoj eri rekord je 37 mečeva (Lendl - Mekinro), a 36 mečeva odigrali su još i Konors - Lendl.
NNN NNN 01:58 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

Lendl—McEnroe (21–15)
ja sam išao logikom da je 21 + 15 = 36 (po podacima iz Wikipedije)
Interesantno je da su poslednji put igrali upravo na Mastersu u Kanadi

(inače sad vidim da imaju i jedan nezavršen, tako da jeste 37! - i to ćemo da oborimo )
Milutin Milošević Milutin Milošević 02:01 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

i to ćemo da oborimo

Ima da se sudimo do Strazbura!

JBT, tek tu videh: Evert - Navratilova igrale 80 puta! Mora da su poslednji meč igrale kao Miško - vezanih očiju

I još da kažem:
Mrzim kad komentator kaže "imao je sreću, pogodio je liniju". Pa on to ceo život trenira, kretenu jedan!
NNN NNN 02:05 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

Mada je bilo sitaucija "imao je sreću, sudija misli da je (ni)je pogodio liniju"
Milutin Milošević Milutin Milošević 02:13 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

Ha, tek sada primetih da Nadal prilikom servisa, pored redovnog rituala koji uključuje čačkanje po dupetu, vrhom leve noge (ona na koju nije oslonjen) dodiruje podlogu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 02:44 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

Treći set.

A Dudaš sutra već u 7:05
NNN NNN 03:16 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

Tenis sve bolji!
NNN NNN 03:39 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

taj-brejk u 3.
NNN NNN 03:46 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

možda najgori taj-brejk u karijeri
neverovatan pad
NNN NNN 03:50 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

možda je prelomio onaj poen kad ga je nadal pogodio.
tj. kad mu je Novak omogućio da ga pogodi,
umesto da dođe do brejk lopte.
svejedno, posle skoro dva seta odlične igre,
neverovatno lagane greške na kraju.
šteta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:51 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

Bolje da ne kenjam
AlexDunja AlexDunja 09:59 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

ja prespavala

dudaš se lepo drži. oko svojih najboljih rezultata,

no se bojim da če mu rus pobeći u skoku s motkom...

sve u svemu, kugla i skok u vis su morali da budu bolji
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:33 11.08.2013

Re: Novak vs. Nadal

Konkurencija u desetoboju je jača nego u prethodnim takmičenjima. Pojavili su se ozbiljni mladi momci, kao i Činin iz Brazila koji je imao dosta povreda. Dudaš je u suštini dobar, ali su drugi odlični. Pet (valjda) ispred njega su na 50 bodova. Da je bio malo bolji u visu, bio bi dosta gore. No, sada baš i nisu njegove discipline, pa ćemo videti gde će na kraju završiti.

Amela imala poslednje vreme. To mi je baš čudno i žao mi je. No, ovo je njeno prvo zaista veliko takmičenje - i došla je da uči.

Samo da dodam neke rekorde mečeva Novaka i Nadala, kad sam već tu:

* Only male pair in Open Era history to have met in each of the four Grand Slam finals
* Only male pair in Open Era history to have met in four Grand Slam finals in a row
* Record of 10 finals played against each other in Masters 1000 (shared with Federer-Nadal)
* Record of 20 matches played against each other in Masters 1000
* Longest Grand Slam final in Open Era history (at the 2012 Australian Open final)
* Longest match in Australian Open history
* Longest ATP three-set match of the Open Era with tiebreak in last set (at the 2009 Madrid Masters)
* Longest ATP Masters 1000 three-set match of the Open Era (at the 2009 Madrid Masters)
* Most consecutive defeats of the world number 1 in a season by the same player (No2/No3 Djokovic def No1 Nadal 5 times in 2011)
* Latest finish for an uninterrupted Grand Slam match (2012 Australian Open Final)
* Latest finish for an uninterrupted Grand Slam final (2012 Australian Open)
* This rivalry is ranked second in most matches played in the Open Era (only behind Lendl-McEnroe)
* Only rivalry to take place in nine of ten ATP Masters Series tournaments (played in Hamburg but missing Shanghai)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana