In memoriam| Život

Tašta

Milutin Milošević RSS / 18.08.2013. u 20:33

bazen.jpg

Kao što to i ide, tašta je došla u paketu sa mojom ženom - ako ženu jesam, nju nisam mogao da biram. Narodna izreka kaže: "gledaj majku, biraj kćerku". Zaista, u najvećem broju slučajeva kćerke su i fizički i duhom i ponašanjem kopije majki. Ja sam, eto, osam ipo godina proveravao majku sve dok se nisam ubedio da je tetka Ljilja dovoljno dobra kandidatkinja za moju gospođu.

Prirodno, u početku je odnos sa ženinim roditeljima vrlo pažljiv i "na note". Tasta, kao tvrdokorno vojno lice, nije valjalo ljutiti kako ne bi usledile neke zabrane, dok sam sa taštom razrađivao pravila lepog ponašanja.

Pošto sam u vreme kada smo se upoznali već bio prilično samostalna i izgrađena osoba, nikada mi nije palo na pamet da je oslovljavam sa "tetka" ili tako nešto. Persiranje i "gospođa Tašta" (sa velikim "T", svakako), bilo je dovoljno sve dok nisu došli unuci, a onda smo oboje nekako jednostavno prešli na "baba" i "Šile", kakav je moj višedecenijski nadimak.

Tašta je bila od onih domaćinskih žena, koje najviše uživaju kada spreme toliko hrane da ne može da stane na astal i kada svi na kraju obroka brekćemo dok ona pokušava da nas natera da pojedemo sve što je ostalo. "Ovo sve mora da se pojede", "u frižideru nema mesta", "niko ne hvali moj ručak" uobičajene su reči kojima nas je nutkala, ne libeći se da zahvati i doda svakom u tanjir po ko zna koji put. Nekoliko prvih godina, najveća mora mi je bila koji izgovor da smislim dolazeći kući ne bi li izbegao da se ponovo prejedem. Iz želje da mi ugodi, ona je u talasima kuvala sve više i bolje, trudeći se da se barem nekako približi hrani koju je spremala moja majka (zna se da, bez obzira na sve, majka kuva najbolje na svetu). Koliko puta je mojoj ženi rekla "njemu se ne sviđa kako ja kuvam".

Svako od nas ima nešto što ne voli. Tako ja nikako ne volim kuvani kupus. Tu sam izvojevao prvu malu pobedu - već drugi put kada je skuvala sarmu pitao sam da li mogu da odvojim kupus što je ona prihvatila. Kasnije, kada je naš odnos toliko uznapredovao da smo se šalili jedno drugom na račun, jednom sam joj podvalio onaj dižonski senf tako da su je usta žarila pola sata.

U hranu je obilato dodavala povrće, uverena da je to zdravo i da tako treba. Meni to baš nije prijalo, pa sam imao običaj da kažem da ona za svako jelo u lonac prvo stavi glavicu luka, šargarepu, krompir, šaku pirinča, koren celera i struk mirođije, pa tek onda pasulj ako kuva pasulj ili grašak ako je to na meniju.

Obilju hrane se jedino radovao moj tast, koji bi se po povratku sa posla skidao u "siledžijku", stavljao peškir oko vrata, i navaljivao na gomile pred sobom obilato se čašćavajući ljutom paprikom i brišući znoj koji je lio sa njega. Imao je običaj da vikendom već pola sata pred ručak, koji je uredno postavljan oko pola 2, dolazi do trpezarije sa rukama na leđima uz pitanje "kad će taj ručak" pokušavajući da štrpne ponešto od onoga što će se uskoro naći na stolu, dok ga je tašta nervozno terala od kuhinje. Nakon što je pre nešto više od osam godina tast umro, ja sam nastavio da dobacujem to čuveno "kad će taj ručak" pa se ona pojavljivala izbečena iz kujne mlateći varjačom prema meni.

Bez obzira na sve nevolje koje su nas stigle devedesetih, u porodici je uglavnom uvek bilo šale. Tako smo probili led i počeli da se šalimo. Nas dvoje, svakako, na tu večitu temu o odnosu tašte i zeta. Ubrzo sam joj naglasio da mi napomene kada smatra da na nešto treba da obratim pažnju da bi zatvorio jedno uvo kako bi mi ono što kaže ostali u glavi.

Oni su sredinom sedamdesetih kupili nešto zemlje kod Banatskog Karlovca i provodili svaki slobodan trenutak tamo, uživajući u prirodi. Posadili su dva reda oraha, sedam jabuka i ponešto svega drugoga. Uvek se imalo za po kući, ali im je bio žalo što ti prokleti orasi ne rađaju malo više da se ponešto i zaradi. Ja sam od prve posete "ranču" rekao da sve treba povaditi, posaditi samo travu i napraviti bazen i teniske terene. Tašti sam odmah namenio ulogu cepkanja ulaznica, a kada mi ne nešto zadirkivala lako bih je prekomandovao na naplatu usluge WCa.

Taj ranč je zaista obožavala, te je po odlasku u penziju bivala na njemu po pola godine, koliko god bilo problema sa vodom, nabavkom, odlaskom do grada i samoćom koja je nastajala prirodnom selekcijom te njene generacije koja joj je činila komšiluk. Kad je izjavila da bi volela da zauvek bude na ranču, ja sam joj mrtav ozbiljan rekao da ćemo je kremirati i kao Mahatmu Gandija prosuti pepeo po njemu. "More, kremiraj ti svoju Radu", izbečila se na mene.

Tako su šale o njenoj smrti postale sve češće. Jednom sam iz Albanije, uz podršku prijatelja koji radni na aerodromu Rinas, doneo jednu veliku starinsku "kutiju za spremu", onakvu kakvu su i naše bake koristile. Zaista je lepa, ali malo velika, pa me je tašta pitala što sam je doneo. "Za vas, tašta", spremno sam odgovorio. Od tada je to bila "njena" kutija.

Ubrzo su se unuci, šurakov mali i moja Mica, toliko navikli na naše šale da su počeli da pruzimaju inicijativu. Njoj nikada nije smetalo što je u centru zafrkancije. Bazenče na uvodnoj slici našao sam na Vukajliji sa porukom "bazen za taštu". Unuk joj je tokom jedne posete ranču najavio da imam bazen za nju. Silno se obradovala, pa možete zamisliti reakciju kada je videla sliku.

"Zašto baba čita Bibliju? Sprema prijemni!" vic je koji sam doneo jednog dana.

Na jednom od izviđačkih druženja pojavi se neki novi lik iz Slavonije koje je svima podelio reklamne upaljače svoje firme. Ispostavilo se da ima agenciju za pogrebne usluge. Taj upaljač sam podmetnuo tašti, ostavivši ga nehajno ispod njenog televizora. Posle nekog vremena, videh da ga koristi, ali ništa komentarisala. Igrom slučaja, tek tokom jednog porodičnog okupljanja pročitala je šta piše na upaljaču. Odmah ga je bacila prema meni - znala je ko se šali sa njom.

Tokom jedne posete, kad je već bila ozbiljno u bolnici, unuk joj je rekao da je dan ranije bio na treningu. Odmah se nadovezah da sam i ja bio na treningu. Kad me je čudno pogledala, objasnih da je mom drugu umro otac pa sam bio na sahrani. Iznemoglo se nasmejala, odmahnuvši samo rukom.

Mojoj dragoj tašti juče smo davali 40 dana. Bolovala je tri meseca, nekom kratko, a nekome dugo. Nekako nas je iznenadno napustila. Svi su tokom bolesti, od dana kada je umrla pa i juče isticali da bi bila srećna i zadovoljna da zna kako smo je pazili i posle ispratili. Zaista, zaslužila je.

Kada bi mogla da pročita ovaj tekst verovatno bi rekla: "A, doći ćeš ti ovde gore, čekam te ja", ali verujem da bi odmah zatim, sa osmehom kao i uvek, prihvatila da se kucnemo i nazdravimo lepim danima koje smo proživeli.

Atačmenti



Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 20:34 18.08.2013

Prvi

Umesto da dodelim "diplome" za prvog, davaću sitne nagrade onima koji postave dobre viceve o taštama.
maksa83 maksa83 20:55 18.08.2013

Re: Prvi

Umesto da dodelim "diplome" za prvog, davaću sitne nagrade onima koji postave dobre viceve o taštama.


Prolazi tip ulicom i vidi drugog tipa kako stoji i sa izvijenim vratom gleda visoko nagore u zgradu.

- Šta se to dešava? (gleda i on gore)
- Sa simsa visi jedna gospođa, jedva se drži.
- Pa čoveče zovite vatrogasce, uradite nešto!
- Gospođa je moja tašta.
<kratka pauza, sad već relaksirano gleda gore, smirenim glasom>
- U al' je žilava...


Milutin Milošević Milutin Milošević 20:58 18.08.2013

Re: Prvi

Kod pisanja teksta, nisam mogao da se setim baš svega što smo zajedno proživeli. Sada se polako vraćaju uspomene, pa ću ih dodavati u komentarima.

Evo jednog vica koji sam joj prodao:
Šta je to: danju laje, noću pliva?
Taština proteza
maksa83 maksa83 21:05 18.08.2013

Re: Prvi

Dolazi čovek u pogrebni zavod i raspituje se oko cena kovčega.
- Evo imate ovaj od maslinovog drveta sa ornamentima od orahovine, 40000 DIN.
- Uh, skupo...
- Evo orahovina sa ornamentima od hrasta 30000 DIN.
- I to mi je skupo.
- Evo hrastovina bez ornamenata 20000 DIN.
- Skupo.
- Uredu, obična neobrađena čamovina - 4000 DIN.
- Znate šta, to je moja tašta i stvarno ne bih toliko da se trošim.
- A pa što ne kažete... donesite gospođu i 400 DIN i ugradiću joj ručke sa strane.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:13 18.08.2013

Re: Prvi

Bravo, Makso. Za tebe musaka od tikvica, omiljeno jelo moje tašte i žene

libkonz libkonz 23:09 18.08.2013

Re: Prvi

kad se sporečkam sa taštom samo joj kažem kako jedva čekam da dobije snaju. to je štrecne, a na moje viceve je već oguglala.
siguran sam da je tvoja tašta bila srećna što ima zeta kao što si ti.

I jedan vic:
Uplakana ćerka zove majku: "moj muž je najgori na svetu, neka pati, napuštam ga".
A kaže joj majka: "kćeri, ako hoćeš da pati, bolje da ja dođem da živim kod vas".
mariopan mariopan 20:37 18.08.2013

prva:)

Ovo nije vic
Ja sam najbolja tašta na svetu, kaže moj zet.
Živim 1300 kilometara daleko od njih i ne govorim (dobro) grčki.
Šta ćeš bolje?

PS
sad na čitanje.

Edit

Vidim da povod nije veseo...ali da ti kažem.
I ja sam redovna žrtva zafrkanicje u familiji, i u tome svi uživamo, i ja i deca,moja braća... a tu računam i zeta, pa i on je moj.

I nama vreme ide.
Verujem da tvoja draga tašta sada sa neba čita ovaj blog i toplo joj je oko srca.
Tako sam ja volela moju svekrvu, i ona mene.
I zaista je pamtim još, po dobru, i često pominjem, možda češće nego nejne ćerke.
To bi joj bilo drago da čuje.
A čuje ona, ne brinem.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:43 18.08.2013

Re: prva:)

Sigurno mu kuvaš naše domaće sarme (za razliku od onih nihovih)



PS Sarma - jedino jelo koje nije naučila kćerku da kuva
mariopan mariopan 20:48 18.08.2013

Re: prva:)

Milutin Milošević
Sigurno mu kuvaš naše domaće sarme (za razliku od onih nihovih)



PS Sarma - jedino jelo koje nije naučila kćerku da kuva

Po tome si isti kao moj zet.
On ne može ni da shvati da mi jedemo nešto pokvareno - a to je pokvareno jelo.
Sin skida kupus ali ja i ćera sve to pojedemo, meni samo kupus iz sarme i treba.

Inače, sve ono o kuvanju i nutkanju i za mene važi.
Dok sigurno ne nahranim familiju ne mogu mirno da spavam.
jedi-knight jedi-knight 20:47 18.08.2013

...

Nemam vic za taštu, ali da pomenem da nam je upravo u gostima i sprema mi grilovanog lososa u nekom sosu od belog luka.

A za tebe Milutine pozdrav
kukusigameni kukusigameni 20:50 18.08.2013

Re: ...

jedi-knight
Nemam vic za taštu, ali da pomenem da nam je upravo u gostima i sprema mi grilovanog lososa u nekom sosu od belog luka.



Promuvaj se po kući da nije negde odložila i glogov kolac.
jedi-knight jedi-knight 20:53 18.08.2013

Re: ...

Promuvaj se po kući da nije negde odložila i glogov kolac.



bocvena bocvena 20:59 18.08.2013

Re: ...



da l' će i meni zet ovakve poslednje reči da uputi? ma ima da ga opsedam krckanjem u zidovima i lupanjem vratima ako ne bude:)))

(saučešće tetka ljilji)
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:03 18.08.2013

Re: ...

ma ima da ga opsedam krckanjem u zidovima i lupanjem vratima

Aha, to je to. A ja mislio komšije krenule u akciju

PS Hvala
nurudin nurudin 20:56 18.08.2013

...

Волим ташту ко кока-колу -- хладну и на столу!


zilikaka zilikaka 20:56 18.08.2013

7

Kad se moj dever svojevremeno reklamiro za ženidbu, to je izgledalo ovako:

-umem da kuvam i radim sve po kući - 15 poena
-ne pijem - 10 poena
-nisam loše naravi - 7 poena
-nemam oca i majku - 75 poena

mariopan mariopan 20:59 18.08.2013

Re: 7

zilikaka
-nemam oca i majku - 75 poena

zilikaka zilikaka 21:04 18.08.2013

Re: 7

mariopan

zilikaka
-nemam oca i majku - 75 poena


Toliko on cenio da vredi nemati u startu svekra i svekrvu.
Nego, opusti se, ovde nas Gazda pozvao na malo iščašen humor, a meni leglo.

mariopan mariopan 21:10 18.08.2013

Re: 7

zilikaka
mariopan

zilikaka
-nemam oca i majku - 75 poena


Toliko on cenio da vredi nemati u startu svekra i svekrvu.
Nego, opusti se, ovde nas Gazda pozvao na malo iščašen humor, a meni leglo.


Naravno, ali kakva bih ja tašta bila kad ne bih malo zakerala?
mariopan mariopan 20:58 18.08.2013

...

Da ne veruješ, danas ceo dan sam kuvala.

Komšija mesar zaklao june iz sopstvenog uzgoja, strogo prirodno gajeno, pa ponudio meso na prodaju, ja uzela 5 kila, ali kada sam raspakovala vidim da je jako mlado, to je teletina.

Jaoooo, pa to je da se raspametiš, šta sve lepo od toga može da se skuva.

Uzmem zemljani sud i skuvam gulaš u rerni, prste da poližeš, krčkao se 4 sata, supa obavezno sa onom šupljom koskom i mesom.
Obarim italijanske testenine i salatu od svežeg kupusa.
Naravno, na takav ručak zoveš još nekog, pa smo do uveče imali goste, drugari mog sina, mladi...a meni srce na mestu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:15 18.08.2013

Re: ...

Al se tašta oraspoložila...
mariopan mariopan 21:17 18.08.2013

Re: ...

Milutin Milošević
Al se tašta oraspoložila...

Setila se zeta
dr.wagner dr.wagner 21:39 18.08.2013

Re: ...

mariopan
Milutin Milošević
Al se tašta oraspoložila...

Setila se zeta


-Ups ... Mrs Robinson ???


W
mariopan mariopan 21:58 18.08.2013

Re: ...

dr.wagner
mariopan
Milutin Milošević
Al se tašta oraspoložila...

Setila se zeta


-Ups ... Mrs Robinson ???


W

mikele9 mikele9 12:29 19.08.2013

Re: ...

Setila se zeta

Moja tašta zvana i punica, zlatna žena, prvo pitanje posle pozdrava je bilo: Šta najviše voliš da jedeš da ti to spremim. Ona je bila u Cirihu a mi smo se spremali da joj se pridružimo za dan, dva. Obožavala je da nahrani bližnje a bogami je nahranila i pola sveta koji je moj druželjubivi tast dovodio u kuću. Kad se vratila u Novi Sad, često smo išli a kako je starila a tast bio umro, ja sam malo, malo odlazio kod nje. Jednom stignem oko deset sati pre podne a ona iznosi na sto kuvanu kolenicu i domaći ren. Zvoni telefon, moja žena, njena ćerka proverava da li sam stigao i pita: Šta radite? Ono deset i dvadeset! Ručamo, odgovaram, šta bismo drugo! Crkla je od smeha.
freehand freehand 21:12 18.08.2013

Meni tašta...

... nikad nije zabroavila jednu stvar: na befel donela svojoj ćerci metlu sa pijace.
I tako se ona pojavila na vratima, sa tom metlom, a zet je pita - "...pa zar po ovako lepom danu nije mogla i to malo peške da prošeta?"

Al nije se naljutila, aždaja lička.

Edit: pretpostavljam da svi znaju za jedinu (a tako široko omiljenu!) ikonu na kojoj je tašta prikazana?
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:39 18.08.2013

Re: Meni tašta...

Edit: pretpostavljam da svi znaju za jedinu (a tako široko omiljenu!) ikonu na kojoj je tašta prikazana?

Da, svakako. Kako sam to mogao da zaboravim - to sam joj odaaaaavno rekao.

Inače, samo da javim da imam užasne probleme sa pristupom Netu (i kući i ovde na Teniskom), pa kasnim a možda se i isključim uskoro.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:13 19.08.2013

Re: Meni tašta...

Milutin Milošević
Edit: pretpostavljam da svi znaju za jedinu (a tako široko omiljenu!) ikonu na kojoj je tašta prikazana?

Da, svakako. Kako sam to mogao da zaboravim - to sam joj odaaaaavno rekao.

Inače, samo da javim da imam užasne probleme sa pristupom Netu (i kući i ovde na Teniskom), pa kasnim a možda se i isključim uskoro.

Na tom teniskom ispadaju dobri tekstovi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:45 19.08.2013

Re: Meni tašta...

Na tom teniskom ispadaju dobri tekstovi.

Neke podzemne vode, kosmička energija ili inspiracija devojkama koje rade i kafeu, šta li je?

Kad pomenuh devojke, sad se setih još jednog bisera. Pita mene tašta jednom: - Imaš li ti, zete, mašinu za sudove u Ženevi. Ja hladnokrvno odhovorih: - Imam, ali ne dolazi baš toliko često.
dr.wagner dr.wagner 21:16 18.08.2013

Ma kakav vic

... večer

-O gospođi Punici sve najbolje ...

-Nikad nisam jeo ništa što je ona skuhala , zapravo i njezina kćer rijetko kuha ...
... ali pio sam kavu što je skuhala sa nekim "aparatom" ..., više puta

Wagner
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:20 18.08.2013

tašta

Moja tašta je hirurški patolog u sijetlanskoj dečjoj bolnici. Svake godine uzima mesec dana neplaćenog odsustva, i o svom trošku odlazi u Afriku da radi u lokalnim bolnicama. Tamo trenira njihove lekare, patologe, zauzvrat dobija stan i hranu.
maksa83 maksa83 21:22 18.08.2013

Re: tašta

Moja tašta je hirurški patolog

Qq Pajiću, ti da budeš miran ko bubica inače će te izrezbari na živo ki šumadijsku čuturu.
mariopan mariopan 21:22 18.08.2013

Re: tašta

srdjan.pajic
Moja tašta je hirurški patolog u sijetlanskoj dečjoj bolnici. Svake godine uzima mesec dana neplaćenog odsustva, i o svom trošku odlazi u Afriku da radi u lokalnim bolnicama. Tamo trenira njihove lekare, patologe, zauzvrat dobija stan i hranu.

Kapa dole.
jedi-knight jedi-knight 21:24 18.08.2013

Re: tašta

Moja tašta je hirurški patolog u sijetlanskoj dečjoj bolnici. Svake godine uzima mesec dana neplaćenog odsustva, i o svom trošku odlazi u Afriku da radi u lokalnim bolnicama. Tamo trenira njihove lekare, patologe, zauzvrat dobija stan i hranu.


Jel zna da skuva sarmu?
kukusigameni kukusigameni 21:24 18.08.2013

Re: tašta

srdjan.pajic
i o svom trošku odlazi u Afriku da radi u lokalnim bolnicama.

A nadaš se, nadaš?!
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:29 18.08.2013

Re: tašta

jedi-knight
Moja tašta je hirurški patolog u sijetlanskoj dečjoj bolnici. Svake godine uzima mesec dana neplaćenog odsustva, i o svom trošku odlazi u Afriku da radi u lokalnim bolnicama. Tamo trenira njihove lekare, patologe, zauzvrat dobija stan i hranu.


Jel zna da skuva sarmu?


Ne zna da skuva sarmu, ali me je jedne godine iznenadila kad je izguglala recept za ćevape i spremila ih za mene. I to se baš potrudila, jer je recept bio krajnje ozbiljan, ono, 4 vrste mesa, plus začini.



srdjan.pajic srdjan.pajic 21:34 18.08.2013

Re: tašta

kukusigameni
srdjan.pajic
i o svom trošku odlazi u Afriku da radi u lokalnim bolnicama.

A nadaš se, nadaš?!


Moj tast je moja tašta .

Pusti, jedne godine je za vreme njenog volontiranja u zemlji izbila revolucija (pokrao lokalni Sloba izbore, pa se digla mačeta i motika), zatvorili granice, bilo je baš zajebano. Jedva se kući vratila, uz pomoć ambasade. Još je i tast došao u posetu, zamalo oboje da završe kao hrana lavovima.
kukusigameni kukusigameni 21:40 18.08.2013

Re: tašta

srdjan.pajic
Jedva se kući vratila, uz pomoć ambasade. Još je i tast došao u posetu, zamalo oboje da završe kao hrana lavovima.

Dobro, ne očajavaj, uvek može neka malarija ili žuta groznica niotkuda da se pojave.
mariopan mariopan 21:41 18.08.2013

Re: tašta

Još je i tast došao u posetu, zamalo oboje da završe kao hrana lavovima.

Eto !

Više sreće drugi put.
freehand freehand 21:45 18.08.2013

Re: tašta

I to se baš potrudila, jer je recept bio krajnje ozbiljan, ono, 4 vrste mesa, plus začini.

Dabre: divokoza, puma, grizli i bizon. Od začina sve što ide u tatar plus šafran i pejotl.
I zovu se "Лесковатшки оригинал".
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:47 18.08.2013

Re: tašta

maksa83
Moja tašta je hirurški patolog

Qq Pajiću, ti da budeš miran ko bubica inače će te izrezbari na živo ki šumadijsku čuturu.


Vodila nas je jednom na svoje radno mesto, pa sam gledao kad u neki vosak umaču pa zamrzavaju i na sitno seckaju ljudska tkiva za biopsiju. Onda ona to gleda pod mikroskopom i odredjuje koja vrsta raka je u pitanju, i da li je operacija dosegla margine, ili mora i dalje da se seče-zrači.

Krvav posao, žena je bila non-stop on call, jer je pokretna enciklopedija i pattern recognition mašina. Nema veze da li je Božić, Dan zahvalnosti ili godišnji odmor (jedino dok je u Africi ne mogu da je dohvate). Ne znam koliko puta su je odvukli od šporeta, ili, ono, Božić, gotova klopa, svi posedamo oko stola, otvori se vino, zvoni pejdžer, ona se pakuje i u bolnicu, jer su sve te operacije na deci po default-u hitne i nema odlaganja.
maksa83 maksa83 21:48 18.08.2013

Re: tašta

Dabre: divokoza, puma, grizli i bizon.

I to marinirano u pacu od Saskvoča.
maksa83 maksa83 21:49 18.08.2013

Re: tašta

Krvav posao, žena je bila non-stop on call, jer je pokretna enciklopedija i pattern recognition mašina.

Kapa dole i naklon do zemlje gospođi, svakako. (bez trunke ironije sad)
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:27 18.08.2013

Re: tašta

maksa83
Krvav posao, žena je bila non-stop on call, jer je pokretna enciklopedija i pattern recognition mašina.

Kapa dole i naklon do zemlje gospođi, svakako. (bez trunke ironije sad)


Pazi, totalni je geek, ali posao na stranu, skroz je ok gospodja, easy going, sasvim nenametljiva. To, recimo, za Afriku, moraš baš da je gnjaviš da bi ti ispričala avanture i dogovštine. U svakom slučaju, jedna od onih mitskih (dobrih) tašti, kao što je ova Milutinova bila, za koje valja niko ne veruje da mogu da postoje.

angie01 angie01 22:41 18.08.2013

Re: tašta

Pred čas veronauke, pita sin oca:
- Tata, kako se zvala Adamova tašta?
- Adam nije imao taštu. To je bio raj, sine moj...






Milutine, nisam skoro procitala nezniji tekst-saucesce Ljilji i porodici.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:16 19.08.2013

Re: tašta

Adam nije imao taštu. To je bio raj, sine moj...

HVala, Endži. Za tebe omiljena taština čorba - od brokolija (i to sam, jadan, morao da jedem)

appendix appendix 21:22 18.08.2013

Kako znaš da tašta sigurno spava..?




Milutin Milošević Milutin Milošević 10:18 19.08.2013

Re: Kako znaš da tašta sigurno spava..?

To ti ka'em

Za tebe jelo koje sam ja doneo u porodicu i na neki način naučio taštu

iqiqiq iqiqiq 21:55 18.08.2013

Meni je to tužno

ali poštujem ideju da se najdražih koji su nas napustili, sećamo sa osmehom i da sve te datume kasnije obeležavamo pričajući o lepim stvarima po kojim ih pamtimo.
mariopan mariopan 21:59 18.08.2013

Re: Meni je to tužno

iqiqiq
ali poštujem ideju da se najdražih koji su nas napustili, sećamo sa osmehom i da sve te datume kasnije obeležavamo pričajući o lepim stvarima po kojim ih pamtimo.

Ja mojima ostavljam u amanet da me se ovako sete, nikako drugačije.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:16 18.08.2013

e pa Milutine

ja sam pre nedelju dana zvanično postala tašta:)

...

ps. saljem zagrljaj za Ljilju
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:20 19.08.2013

Re: e pa Milutine

Jeeee, bravo Vesna.

Nemoj mnogo da zezaš zeta, da ti ne dođe blogovska inspekcija
razmisljam razmisljam 18:03 19.08.2013

Re: e pa Milutine

Vesna Knežević Ćosić
ja sam pre nedelju dana zvanično postala tašta:)


Е, па, чееестииитааамооо!!!
mariopan mariopan 18:35 19.08.2013

Re: e pa Milutine

Vesna Knežević Ćosić
ja sam pre nedelju dana zvanično postala tašta:)


Tvoj zet je srećan čovek, čestitam
zilikaka zilikaka 18:42 19.08.2013

Re: e pa Milutine

Vesna Knežević Ćosić
ja sam pre nedelju dana zvanično postala tašta:)


mariopan
Tvoj zet je srećan čovek, čestitam



Ja tebi serdare...

P.S.

...ono, da ne bude zabune... obema
mariopan mariopan 20:29 19.08.2013

Re: e pa Milutine

zilikaka
19:42 19.08.2013 / *novo

Ja tebi serdare...

P.S.

...ono, da ne bude zabune... :cveticbema


Bićeš i ti tašta
ecce-florian ecce-florian 22:44 18.08.2013

gde Karlovac tu i Sokolac

ecce-florian ecce-florian 15:28 19.08.2013

Re: gde Karlovac tu i Sokolac

ebala te segregacija, svima neka klopa a meni?

nego kad sam se već javio.....
Potpuno te razumem, život bez tašte je besmislen. No to može da se promeni.
Ako nađeš ženu koja ima živu majku, i to još mlađu ( ovo se ne odnosi na majku) onda dobiješ reinkarnaciju tašte na savremen način. Jes da je surogat, ali...

Uostalom vidim da se friške tašte javljaju. Kasniš gazda, kasniš!
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:17 19.08.2013

Re: gde Karlovac tu i Sokolac

svima neka klopa a meni?

Nema nagrade za ponavljače (mislim duple tašte i taj rad).

Ipak, dobre sam volje pa evo za vas punjenih tikvica

ecce-florian ecce-florian 21:27 19.08.2013

Re: gde Karlovac tu i Sokolac

Nema nagrade za ponavljače (mislim duple tašte i taj rad).

siguran sam da je ovo neki -izam al me mrzi da guglam. Praštam
not2old2rock not2old2rock 22:50 18.08.2013

azdaja

Koja je razlika između tašte i lešinara ?
Lešinar sačeka da umreš, pa ti onda jede džigericu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:22 19.08.2013

Re: azdaja

Težak vic, teška 'rana - prebranac za tebe

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 22:55 18.08.2013

Немам виц

али ево слика!

myredneckself myredneckself 00:19 19.08.2013

Re: Немам виц

Moja mama, i moj muž su se uvek šalili, do njenog poslednjeg dana.

Jednom davno B. bio bolestan, od ljute gripe pao u krevet, a ona došla da ga vidi i donese vitamine.
Razume se da mu je rekla ono, što u sličnim prilikama kažu sve vojvođanske tašte praveći ujedno i ugovore o nenapadanju sa zetovima.

-Šta je ovo, kakvo j' ovo sad izležavanje?!

A posle par sekundi, kad ga je dobro osmotrila...

-Ustaj zete akobogaznaš, jedva smo te zapatili.

B. pao u nesvest od smeha.
freehand freehand 00:23 19.08.2013

Re: Немам виц

...
-Ustaj zete...

Nije valjda tako rekla?!
myredneckself myredneckself 11:42 19.08.2013

Re: Немам виц

freehand
...
-Ustaj zete...

Nije valjda tako rekla?!

Fri, ne kapiram.
rade.radumilo rade.radumilo 12:47 19.08.2013

Re: Немам виц

-Ustaj zete akobogaznaš, jedva smo te zapatili.


Ovo me podseća na onaj vic:

- Kevo, zašto ti preko nedelje spremaš pasulj i grašak, a kada vikendom dođu seka i Branko, ti zetu: šnicle ili krmenadle ili pile.
- E sine, Branko je veliko đubre iz kuće izneo...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:51 18.08.2013

nedelja

Dirljiv tekst. Mene inace nije tesko rasplakati. A ti nedeljni ruckovi sa familijom. Ja sam obozavala mog svekra.
Черевићан Черевићан 00:09 19.08.2013

бешему

мамљив састав постирасте
побудисте многим машту
мој присет је позитиван
имао сам . . другар Ташту

г Милошевићу
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:28 19.08.2013

Re: бешему

Gosn, Čer,

Za tebe jedno prigodno jelo koje je pravila na svoj način: riblja čorba



Uvek sam je kinjio da je pravila čorbu od povrća sa ribom umesto riblju čorbu
ephemeris ephemeris 07:11 19.08.2013

ZG

Umire Zagrepcaninu tasta. Svi se okupili oko kreveta, a ona stalno pusta jecaje: "Aaaakkkhhh... aaaaakkkhhh...". Na kraju on joj rece: "Punice, koncentrirajte se, koncentrirajte se!"
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:30 19.08.2013

Re: ZG

mariopan mariopan 11:18 19.08.2013

...

Šta biste uradili da je vašu taštu napao tigar?
Pa ništa. Sam je napao sam neka se brani.
rade.radumilo rade.radumilo 12:39 19.08.2013

Neke istinite anegdote

Moj otac je idealni davalac krvi (nulta negativna) i često je davao krv. Između ostalog i za moju pokojnu nanu, koja je umrla kada sam ja imao svega tri godine. Često je moj otac, kada je prošlo dosta godina od njene smrti umeo da kaže:
- Dao sam krv za taštu, pa je ona odma otišla da se zahvali Bogu kako ima dobrog zeta.

Moja tašta je seosko dete iz Šumadije, a tast mi je odrastao na BG asfaltu. Pokupi se tako, po prvi put, njegova tazbina da dođu da vide gde im se ćerka udaje, a njegova majka (Bogu 'fala eno je sa praunučetom po ceo dan) priča svojoj budućoj priji:
- Draga moja šta da vam kažem, ja sam ovog mog i previše razmazila.
Kretoše Šumadinci nazad, a taština majka poče da nariče i zakukava:
- Joj kuku meni, gde mi dete ide?! Kakav li je, kada mu majka tako priča za njega...

Jedno od zabavnijih, mojih, iskustava je bilo upoznavanje sa taštinom sestrom. Sedim tako u njihovoj dnevnoj sobi, neupadljivo sa svojih 195cm i 120kg. Ona dolazi i uleće u dnevnu sobu i kreće da priča nešto mojoj supruzi 200 na sat. Tek kada je primetila da je svi gledaju, samo što ne puknu od smeha, ona pogleda levo desno:
- Iju, pa ja tebe nisam videla, izvini molim te. A ti, što mi nisi rekla da je čovek tu, šta će da pomisli o tvojoj familiji: kakvi su ovo ludaci?
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:27 19.08.2013

Re: Neke istinite anegdote

bolid1 bolid1 16:56 19.08.2013

Re: Neke istinite anegdote

Milutin Milošević
E, za tebe progodna muzička numera


Ne znam jel' slucajno, ali kad sam otovrio pesmu, YT je izbacio ovo <--link kao cetvrti predlog.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:47 19.08.2013

Re: Neke istinite anegdote

YT je izbacio ovo

Vrlo praktično!
cgubg cgubg 13:22 19.08.2013

A jel moze o svekrvi

Moja svekrva dodje u Bg kod nas na kontrolu kod lekara jednom godisnje. Posle 48 h krece kuci. Na moje pitanje gde zuri kaze: "Cero, ne moras bas kad dodjes s posla prvo da ugledas svekrvu". Sta reci? Pamtim je samo po lepom i toliko pricam o njoj da je moja keva ljubomorna
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:22 19.08.2013

Re: A jel moze o svekrvi

Misliš: svekriva?
cgubg cgubg 18:44 19.08.2013

Re: A jel moze o svekrvi

Milutin Milošević
Misliš: svekriva?

Ova moja ne da nije kriva, nego ne bih smislila vic do sutra. Ni za tvoju musaku npr. od patlidzana
razmisljam razmisljam 18:51 19.08.2013

Моја мама ми је,

када сам се удала, одржала предавање у смислу: дете, чувај свог човека, пази га, мази га, зови га Ђорђе...
- У реду. - рекла сам - А јеси ли њему рекла да треба да чува, пази и мази мене?
- Не. Што?- одговорила ми је, искрено зачуђена мојом реакцијом.

Ех, те таште...

Леп текст, Газда.
Поздрави тетка Љиљи.
nicknaylor nicknaylor 23:23 19.08.2013

Kineski

kako se kaze tasta na kineskom ?

Cim cim dalje tim tim bolje.
Spiridon Spiridon 07:49 20.08.2013

..

Kada bi mogla da pročita ovaj tekst verovatno bi rekla: "A, doći ćeš ti ovde gore, čekam te ja", ali verujem da bi odmah zatim, sa osmehom kao i uvek, prihvatila da se kucnemo i nazdravimo lepim danima koje smo proživeli.


posteno









tom tom 14:19 20.08.2013

vic

Dovede ćerka kući tri mladića i kaže:
- Mama, ako pogodiš za koga od ove trojice ću se udati, carica si.
Kaže mama:
- Za onog levo.
- Otkud znaš??? pita ćerka
- Pa, čim je ušo, odma počeo da me nervira :)
rade.radumilo rade.radumilo 15:13 20.08.2013

Re: vic

Dovede ćerka kući tri mladića i kaže


Stasala mlada seljančica za udaju, pa njeni roditelji razglasiše po selu a i šire. Na finalnu audiciju došla tri prosca.
Prvi: - Ja imaem 20 hektara pod kukuruzom i 10 hektara pod žitom.
Drugi: - Ja imam 5 hektara pod šljivom, 20 grla rogate stoke i 50 svinja.
Treći: - Ja nemam ništa osim ovog alata (tu skine gaće i otpusti "dokolenca" ).

Roditelji: - Ćero, koji ti se od ovijeh najviše sviđa da se udaš?
Ćerka: - Pa ne znam, svaki ima šta da ponudi, ne znam koji je bolji...

Roditelji: - E pa pošto one ne um' da se odluči, ajd vas trojica da se trkate do onu lipu tam' pa koji prvi stigne taj će je ženi.

Nameste se oni na startnu poziciju, a njena majka priđe i šapne jednom od njih:
- Ej ti kurati, prečica je kroz buraniju.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:43 20.08.2013

Re: vic

Oba odlični. Za nagradu, gomila sitnih kolača, specijalitet moje tašte

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:41 20.08.2013

85

- Tata, kako se zvala Adamova tašta?
- Adam nije imao taštu. To je bio raj, sine moj...

Prijatelju, pozdrav i tebi i tetka Ljilji
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:45 20.08.2013

Re: 85

Hvala, prijo. Tebe baš briga - ne'š biti tašta nego svekrva
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:57 20.08.2013

Re: 85

Milutin Milošević
Hvala, prijo. Tebe baš briga - ne'š biti tašta nego svekrva


Mother in law mnogo bolje zvuči
mirelarado mirelarado 21:06 20.08.2013

Re: 85

Tebe baš briga - ne'š biti tašta nego svekrva


Ево, ја ћу вероватно бити ташта, али немам намеру да се уживљавам у улогу. :)

Родоначелник шаљивих прича о таштама у нас, био јер, наравно, Бранислав Нушић, све док га једног дана нека наочита ташта, трепћући и са смешком није упитала шта има против њих. Према властитим речима, комедиограф се збунио, поцрвенео и промуцао да нема ништа против ташти, таман посла...

За госпођу Љиљу
mlekac mlekac 09:30 21.08.2013

Elem...

Meni su, kad se pomenu zet i tasta, uvek u glavi moj cale i baka, posto smo ziveli u istom stanu.

Lepo su se slagali, ponekad, cini mi se, bolje nego sto se baka slagala sa kevom, njenom rodjenom cerkom, ali povremeno, cale jednostavno nije mogao da odoli...

Ili bi je pred punom kucom ljudi nazvao "Gospodja Nikolajevic" (da, to je ono vreme kad je startovalo "Pozoriste u kuci" ), pa bi ga ona ozbiljno zgranuta samo belo gledala, ili je izvodio neki od svojih stosova.

Onaj, koji je cela porodica zapamtila i koji se prepricava i danas izveo je kad je baka vec duboko zagazila u godine:

Daklem, sedi cale, bistri "Politiku" i konstatuje:
- E, sta sve nece da odluce! Evo, pise u novinama, svi penzioneri koji su u penziji onoliko koliko su radili, sad ce morati da se vrate i da nastave da rade, posto su iskoristili svoje pravo na penziju...

Naravno da je njegova tasta, koja nas je, inace, tih dana neprekidno gnjavila cinjenicom da je vec 30 godina u penziji, to shvatila kao istinu.

Jedva joj dokazasmo, posle par dana i posto je ispreturala celu kucu u potrazi za svojim starim beleskama sa casova, da takav propis nikada nije donet!


Milutin Milošević Milutin Milošević 11:44 21.08.2013

Re: Elem...

Moja tašta se, posle nekog vremena, navikla da sve šta ja kažem proveri par puta, ne bi li bila sigurna da sam ozbiljan.

Za tebe, njen omiljeni doručak - kačamak sa sirom (a često je bio i sa mlekom)

rade.radumilo rade.radumilo 18:28 21.08.2013

Redefinisanje termina

Šta će biti ukoliko Srbija legalizuje gej brakove? Ko će tu kome biti tašta/zet/svekrva/snaja/zaova/jetrva/šurnjaja
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:19 21.08.2013

Re: Redefinisanje termina

QQ; zamisli da ti je žena iz lezbejskog braka - onda imaš dve tašte

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana