Ekonomija

Malo neformalno uputstvo za male akcionare NIS-a

Hansel RSS / 21.08.2013. u 11:40

Dakle, obavestila su nas prekjuče sredstva nam informisanja da će NIS uplatiti sledećeg dana dividende, što je za male akcionare (vlasnike pet akcija NIS-a) iznos od oko 322 dinara. (Bilo još manje ‒ oko 10 dinara ‒  za jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla" pre nekog vremena.) Da li zbog relativno malog iznosa, ili zbog nečeg drugog, moj slučajni raznorodni uzorak građana nije pokazao značajnu motivaciju, a ni informisanost. Ako ste od tih, slobodno čitajte dalje. :)

U vesti je "zanimljiva" rečenica u kojoj se kaže da će građanima novac biti uplaćen na račune koji su im otvoreni u Poštanskoj štedionici. Kakvi računi, kada se pri upisu akcija tražio broj postojećeg računa, kod bilo koje banke, uz napomenu da će onima koji nemaju otvoren račun, Poštanska štedionica sama otvoriti račun?

Evo šta sam saznao (nije bilo mnogo teško, ali izgleda da mnogom građaninu nije palo na pamet da to radi): svim malim akcionarima su za isplatu dividendi otvoreni računi kod PŠ, pa ‒ da bi se novac podigao ‒ treba otići na šalter Pošte ili Poštanske štedionice, naravno ‒ treba poneti ličnu kartu. (link)

Naravno, posebno je zanimljivo, ako je moguće, proceniti koliko građana za ovu proceduru ne zna i na osnovu toga lako izračunati koliko je (stotina) hiljada ili čak miliona evra kojima se neko služi (ili bi se služio, zbog ovog "bi" je ovaj blog) , pretpostavljam bez kamate...

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 11:55 21.08.2013

I koliko je sad to?

Mislim, koliko para?
Jukie Jukie 12:01 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

mlekac
Mislim, koliko para?

Piše, oko 322 dinara

podseća me na ono kad Paja Patak dobije platu, pa plati račune, a pačići ga pitaju
-Ujka Pajo, šta ćeš da kupiš za pare što su ti ostale od računa?
-Stvarno ne mogu da se odlučim, da li žvaku ili lizalicu...
arcins arcins 12:02 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

mlekac
Mislim, koliko para?


Nulica, tu svotu ce ti zemiti za odrzavanje racuna, a vec od sledeceg meseca si u buli za par stotina dinarijusa. Hm, sta kazes na konstrukciju?
Hansel Hansel 12:18 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

Valjda to nije ta vrsta računa. Pošto PŠ i dalje bez provizije prodaje besplatne akcije po nalogu vlasnika.
mlekac
Mislim, koliko para?

I u slučaju prodaje akcija, daleko od onih 1000 €, ali u porodicama gde je više vlasnika, može malo da zakrpi neku rupu u budžetu (mislim, u slučaju prodaje akcija)... Mada, neki savetuju da će cena još rasti, samo ne znam baš koliko taj rast može da bude značajan...

EDIT: Evo, za one koji ne znaju da li su uopšte upisali akcije, koji im je status... link: www.priv.rs/Besplatne+akcije/131/Provera+statusa+nosilaca+p%D1.shtml/nav_start=0
zox.zox zox.zox 12:49 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

Odlična konstrukcija samo neće proći ove noći. Možda bi i prošlo kod nekih ali neće kod svih.

Ajde da pitamo našeg blogokolegu Šabića kako se ovo otvaranje računa uklapa u Zakon o zaštiti ličnih podataka. Nešto mi govori da NIS nije imao pravo da MOJE podatke daje PŠ bez moje izričite (pismene) dozvole.

Uz to imaju broj ŽR koji sam im ja dala za ovakve potrebe i ne tiče me se da li je njihov "sistem u mogućnosti da to odradi" što će biti najverovatniji izgovor ako se digne halabuka oko ovoga. O tome su trebali da vode računa kad su upisivane akcije.

Što se tiče održavanja računa i tu mogu da se "ubrišu" jer PŠ NEMA zaključen ugovor s mojom malenkošću na osnovu čega bi tražila da ja nešto plaćam. Ako pokušaju da to urade suočiće se sa jednom finom tužbicom i oni i NIS i svi učesnici u ovoj raboti a nešto mi govori da neću biti sama u tome.
Hansel Hansel 12:57 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

Bilo bi zanimljivo dalje istražiti... Ali, lični podaci (JMBG, a možda još nešto) je ovde najverovatnije "ustupio" Centralni registar, a ne NIS, pošto mi NIS-u podatke nismo ni davali. (Zanimljivo bi bilo znati da li ih, pak, oni sada imaju, i da li su uplaćivali na svaki račun posebno, ili je to PŠ raspodelila, a NIS njoj doznačio ukupnu sumu.)

Pošto se nigde ne spominju troškovi održavanja računa (izgleda da je od bruto iznosa skinuto oko pola dinara, verovatno je to neka osnovna provizija na transakciju), rekao bih i da ih nema osnova za neku ljutnju u tom smislu, a da li je sve po propisu u smislu zaštite podataka o ličnosti i da li se otvorio neki prostor za zloupotrebe, najbolje bi bilo da se oglasi g. Šabić.
zox.zox zox.zox 13:31 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

Zamenimo u mom postu onda NIS sa Centralni registar radi dalje diskusije. Taj Centralni registar je od mene tražio prilikom "upisivanja" da dam broj ŽR preko kojeg će se dalje obavljati sve transakcije vezane za "besplatne akcije".

Znači Država tj njen Centralni registar je verovatno prekrišio bar dva zakona. Zakon o zaštiti podataka ustupajući moje lične podatke PŠ (kod koje sad ima otvoren račun koji nisam želela niti potpisala da mi se otvori) a mislim da je prekršen i Zakon o obligacionim odnosima jer u Ugovoru (mislim da se onaj dopis od Države da imam pravo na besplatne akcije može smatrati Ugovorom). Centralni registar je prekršio ugovor koji imamo menjajući odredbe istog a ne obaveštavajući me o tome (kao i sve ostale naravno).

Svesna sam ja da će odgovor Centralnog registra tj Države biti "obavešteni ste preko sredstava javnog informisanja" ali šta ćemo sa desetinama hiljada onih koji nemaju net ili ne kupuju novine ili ne gledaju Dnevnik a takvih ima. Ovo je bezobrazluk u najmanju ruku.

Naravno da bih volela da čujem šta d. Šabić ima da kaže povodom ovog. A isto tako bi blogokolege pravnici mogli da se oglase jer ovo što ja pišem je na osnovu logike a ne pravničkog znanja. Ako grešim izvinjavam se i blogodomaćinu i onima koji čitaju.
Hansel Hansel 13:56 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

Ma, nema razloga za izvinjenje, ovde smo da diskutujemo. Zbilja je "zanimljivo" to preskakanje procedure, a ovamo EPS napravio cirkus (nešto kao "beli štrajk" ) da bi ljudima vratio njihove pare - hej, moraju ljudi da popunjavaju zahtev, prilažu fotokopije ličnih karata (opet!) da bi im se vratio novac. Kada su plaćali, niko im nije tražio potvrdu identiteta.

A ovo da svi nemaju net, da ne prate svi vesti (naročito ne u kontinuitetu) je posebno zanimljivo, jer mnogi koji su inače solidno informisani, ili nisu čuli za ovo ili im nije mnogo stalo. Kao što rekoh, u zbiru je suma daleko od zanemarljive.
mariopan mariopan 14:27 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

Hansel

I onda, jel častiš?
Hansel Hansel 14:35 21.08.2013

Re: I koliko je sad to?

Da častim zbog dividende?
Hansel Hansel 21:11 22.08.2013

Re: I koliko je sad to?

E, da znate da ću da častim, povrh očekivana cca. 322 dinara, na računu se našlo još celih 36 dinara, pa sam podigao 358! Odakle tih 36, kada se pričalo da je dividenda Aerodroma bila oko 10 dinara, nemam pojma (a neću ni znati, pošto građanima, po nekom automatizmu, i nije omogućen uvid u istoriju računa -- možda mogu da gnave zaposlene na šalteru).
ivana23 ivana23 12:21 21.08.2013

***

Ti kazes:

Naravno, posebno je zanimljivo, ako je moguće, proceniti koliko građana za ovu proceduru ne zna i na osnovu toga lako izračunati koliko je (stotina) hiljada ili čak miliona evra kojima se neko služi (ili bi se služio, zbog ovog "bi" je ovaj blog) , pretpostavljam bez kamate...


Oni kazu:

U utorak, 20. avgusta 2013. godine, na novčane račune u Banci Poštanska štedionica, a.d., Beograd (u daljem tekstu: Banka), izvršena je uplata dividende svim građanima koji su na dan 8. juna 2013. godine posedovali besplatne akcije Naftne industrije Srbija a.d. Novi Sad, u neto iznosu od 321,64 dinara za 5 besplatnih akcija.

Znaci, po logici, pare su vec na racunu gradjana i njima se niko ne sluzi!

Ista prica kao kod EPS-a!
Hansel Hansel 12:29 21.08.2013

Re: ***

Pare su, istine radi, tek od juče na tim računima, ali je uplata izvršena samo onima koji su još 8. juna imali akcije (recimo, ako su ih posle tog datuma prodali, imaju prava na dividendu, ako su prodali pre tog dana ove godine -- nemaju, iako su to dividende za 2012. godinu).
disident79 disident79 13:59 21.08.2013

Hvala na informacijama

Baš sam danas proveravao račun na kojem sam svojevremeno(pre 4-5 godina), kao i većina građana, dobio novac od akcijskog fonda, ali nije bilo nikakve uplate. Pitao sam se o čemu se radi, i evo još jednom je blog brži i kompletniji sa informacijama od svih drugih načina informisanja.

Blog preporučen
Hansel Hansel 14:08 21.08.2013

Re: Hvala na informacijama

Hvala, služimo blogonarodu, što reče Alselone.
(Evo, da vidi da mu pamtim izjave raznih vrsta! )
alselone alselone 08:06 23.08.2013

Re: Hvala na informacijama

(Evo, da vidi da mu pamtim izjave raznih vrsta! )


ivana23 ivana23 14:45 21.08.2013

***

Hansel Hansel 14:59 21.08.2013

Re: ***

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana