Istorija| Ljubav| Politika| Život| Životni stil

Sećarnik: Geršla

Dr M RSS / 28.08.2013. u 06:53

Novopečeni muž koji se vraća kući sa posla i zatiče ženu u suzama, dok na stolu, umesto očekivanog ručka, izmedju tanjira stoji slika sa venčanja i zlatni muški džepni sat, mora da se zapita šta je Bogu zgrešio pa da zasluži takav doček, ali je Bane imao čistu savest i nije mu palo ni na kraj pameti da bi on mogao da bude uzrok tog plača. Zagrlio je zaštitnički svoju ženu i nežno je poljubio u kosu, kao kad se teši rastuženo dete, seo pored nje i ćutao dok su joj se jecaji polako gubili u njegovim grudima. Malo posle, jedva nadjačavajući kucanje dragocenog sata, Rada je počela da priča.

’’Ovog  sam se bojala još od onog dana...Branko uveličao slike sa svadbe...a na slikama nema ni Tvoje braće ni mog brata, ni ujka-Milana...i to me je rastužilo. Mima i ujka-Milan u zarobljeništvu Žika se krije od Specijalne policije, a Dragan, bio malopre i ostavio ovaj amanet-sat, i to me je ubilo do kraja’’.

’’A što da ostavi sat’’?

``Sad ćeš da čuješ’’, odgovorila je Rada, sad već bez jecaja i malo glasnije. ’’Rale’’, kaže mi, ’’ ja ovako više ne mogu. Mene je otac učio da branim kralja i otadžbinu, zato sam i otišao u vojnike, a ne da služim okupatora, da zna da mi komanduju Nemci u grobu bi se prevrnuo. Zato sam uhvatio vezu, ima jedan pukovnik što nije priznao kapitulaciju nego skuplja vojsku za otpor  i ja idem da mu se priključim. Zori nisam ni rek`o, ona je za komuniste koji isto okupljaju neku vojsku ali, znam ja njih, neće oni da brane kralja i otadžbinu nego Staljina i crvenu Rusiju, i zato Tebi ostavljam očev sat, da ga čuvaš. Ako se ne vratim, da ga daš Zoranu, jednog dana kad bude mogao da razume. Za ovo samo Tebi kažem, niko drugi ne treba da zna , ni majka ni Nada ni Zora. Ako neko dodje da Ti traži sat znači da sam ga ja poslao i da me je neka grdna nevolja naterala’’.

Bane je samo još jače prigrlio Radu i ostao da ćuti. Bio mu je prvi dan na novom poslu i spremao se da joj priča kolika mu je plata i šta su mu dali da radi ali, posle ovog ako se ne vratim koje je čuo, čekao je da joj se malo razidju oblaci crnih slutnji i da proviri prvi tračak radoznalosti a onda je Rada zatresla glavom, donela lonac na sto i pomilovala svog muža pogledom punim ljubavi i zahvalnosti.  

„I?“, upitala  je dok mu je u tanjir sipala retku tečnost na čijoj su se površini , bez mnogo prilike da se dodirnu, nazirala retka zrna sitnog pasulja.

’’Eto’’, započeo je Bane dok je pokušavao da iseče tvrdi hleb boje čokolade, ’’ hvala Bogu i abiturijenskom kursu, sad sam računovodja, pisar, arhivar i kurir zanatske zadruge ali plata je samo jedna, nije velika, taman da preživimo. Pitao me Predsednik zadruge što se ne vratim u Banku, tamo je veća plata, a ja mu kažem da neću da radim za Nemce, i tako, on me primi, bez reči. I sve se nešto snebiva, neprijatno mu, on šuster, ja student prava, to mu dodje kao on radnik a ja gospodin, a sad će on da mi naredjuje, pa sve nekako na note. Posle se raskravio, kad je video da ja baš i ne držim do nekog svog gospodstva, fini čovek, uljudan, neko bi jedva sačekao da mi se napije gospodske krvi’’.

Te jeseni  ’41. još je nešto moglo da se kupi ali su se radnje i tezge polako praznile. Pisma su, kako-tako, stizala, nekad poštom, sa tragovima policijskog uvida, nekad iz ruke u ruku, ta su bila sadržajnija, pa su se nekako hvatali konci; tako se znalo da je Dragan istovremeno pustio bradu i osvetlao ocu obraz kod Čačka, ili da je Miomir dobro, da se nemačke vlasti strogo pridržavaju Ženevske konvencije i da su suprotne vesti potpuna laž; ovom pismu, preko Crvenog krsta, sa pečatom logorske cenzure, istinitost su dovodile u pitanje namerne pravopisne greške koje Mima ni u snu ne bi napravio. Ipak, rukopis je bio njegov pa su bar znali da je živ. I Žika je bio živ i zdrav, samo se nikad nije znalo gde je. Okružni komitet ga je sprečio da ode u Partizane i naredio mu da se bavi ilegalom u Beogradu. Videli su ga samo jednom; kad su se razišli gosti sa Slave koja se i dalje slavila na Neimaru, sišao je sa tavana na kome se tog dana krio. Nije izdržao da ne vidi brata. Bane je bio zapanjen, manje Žikinim pojavljivanjem a više učešćem svoje majke i tetka-Ruže u tom skrivanju. A njemu da ne kažu ništa, kao da je dete..!

’’Ćuti Ti, ništa ne znaš’’, rekla je gospodja-Olga, ’’ samo mi treba da uvaljujem i vas dvoje. Vidiš da su ovi poludeli, streljaju sve od reda, i četnike i komuniste i Jevreje, i to ne Nemci nego ovi naši. Ako nas uhvate, stradaju samo dve žene koje su svoje proživele,  vas dvoje ne stanujete ovde, vi ste mirni. Ne mogu da se brinem i za vas. Pretresali su kuću nekoliko puta ali kad Žika nije bio ovde, ko zna gde je bio, valjda su se sad umorili, nije ih bilo mesec dana, a kod Ančice su svaki drugi dan. Proklet bio dan kad se uhvatio sa tim komunistima ali naš je, moramo da ga čuvamo. Bože, da mi je neko rekao da ću JA da budem komunistički jatak...’’.

Polovinom decembra, u polumraku prohladne kujne, posle ručka, gozbe koja se sastojala od guste čorbe od geršle  i kiselih krastavaca pride, Rada je oborila pogled i počela da saopštava vesti. To joj je bio običaj, vesti  na prazan stomak, dobre ili loše, mogle bi njenom mužu da pokvare apetit, zato bi uvek sačekala kraj ručka.

„ Bio gospodin D.,“ rekla je. „ Nije rekao zašto, ali mora hitno da Te vidi. Samo što nije došao. Jedva sam ga ubedila da dodje posle četiri, hteo da čeka ovde“.

„Pa što ga nisi pustila, sad bismo već znali šta hoće..“.

„Jes`, pa da mi zaviruje u šerpe i posle priča Tvojoj majci šta smo jeli, a onda ona počne, kad me vidi, da kuka kako Ti se uši provide i kako su Ti obrazi  k’o kašikom vadjeni”.

„ Jao“, nasmeja se Bane, „ jel’ to početak natezanja izmedju snaje i svekrve?  Nemoj da si takva prema gospodinu D., on je stari prijatelj mog oca, još iz školskih dana, prava slika i prilika jednog časnog i ispravnog državnog činovnika...malko krutog u ophodjenju, što jes`, jes`, ali...“

„...ali je mnogo dosadan“, prekide ga Rada, smejući se.  A onda se uozbiljila i rekla maznim glasom:

„Ma, preživela bih ja tu dosadu ali imala sam još jedan razlog, najvažniji. Nisam htela da bude ovde pa da čekam dok ne ode, da Ti nešto kažem...”. Sad joj je glas bio tih i mek, kao kad prede neki debeli mačak.

Razumeli su se oni i bez reči, od prvog dana, ali je Bane ipak sačekao, veselo podignutih obrva, kraj rečenice. “…Ono…kasni, već nedelju dana…”.

Ustao je polako i obišao sto. Ona je ustala i pošla mu u susret. Grlili su se nežno, bez reči, u polumraku prohladne kujne, pored tanjira u kojima su se sušili ostaci geršle.

Navala emocija često otkliza u patetiku, koja je smešna; Bane se od toga branio humorom, koji je jako ozbiljna stvar; i od najtežeg i od najlepšeg pravio je vic i sad je svojoj životnoj saputnici šapnuo na uvo:

„ Ako bude žensko, zvaćemo je Geršla’’.

Rada je znala da se da se iza ovih reči krije onaj zelenooki djavolak koji ju je slomio kao grančicu, tri godine ranije, pa mu je odgovorila njegovim jezikom, glasom svečanim, dostojnim katedrale:

„Gospode, hvala Ti što si, u svojoj beskrajnoj mudrosti i milosrdju, poslao na naš skromni sto ovu geršlu a ne svinjsku glavu u škembetu’’, i onda su se oboje, dugo,  smejali toj šali koja je za trenutak zasenila rat, i smejali su se tako glasno da su jedva čuli zvono koje je već treći put pritiskao časni i ispravni državni činovnik, gospodin D.

Smestili su ga u bolju od dve fotelje i upalili lampu sa žućkastim abažurom. Gospodin D. je pohvalio slatko od šljiva kojim je poslužen i učtivo odbio napitak od mešavine pečenog ječma i cikorije koji se u to vreme služio kao kafa na koju je podsećao samo bojom ali je sa odobravanjem klimao glavom kad je Bane izneo iz ormana flašu a iz vitrine oveću čašu od brušenog stakla. Znalački je pomirisao rakiju, prekrstio se, sjurio ljutu tečnost, zabacivši glavu, u grlo i rekao: „ Dooobra...baš dobra“!  Pažljivo je stavio čašu na sto i, dok mu je Bane ponovo sipao rakiju, rekao, gledajući Radu iskosa: „Ja se izvinjavam ali ovo su muški razgovori pa...” i posle „pa“ je značajno zastao a Bane mu je upao u reč:

„Mi nemamo tajni, gospodine D., kod nas nema muških i ženskih razgovora, možete slobodno da govorite kao da smo sami’’.

Gospodin D. se malo uspravio u fotelji i ostao tako ukočen nekoliko trenutaka, onda je ponovio malopredjašnji ritual sa ispijanjem i zabacivanjem glave, rekao Pa dobro i počeo da govori svečanim glasom, kao da je neki kralj koji čita ukaz o visokom odlikovanju:

„ Došao sam ovde po nalogu gospodina Guvernera Narodne banke koji me je ovlastio da Ti ponudim visoki položaj u njegovom kabinetu. Tvoj rad u Banci u proteklom vremenu nije prošao nezapaženo i gospodin Guverner Ti daje mogućnost da ponovo služiš našem narodu i Banci u ovim teškim vremenima. Ovaj položaj Ti daje velike privilegije i omogućuje brzo napredovanje u službi i uveren sam da znaš da se u Narodnoj banci još niko u Tvojim godinama nije popeo tako visoko’’. Tu je gospodin D. odahnuo i spustio pogled ka čaši koja je, prazna, stajala pored flaše sa rakijom. Bane je polako otvorio flašu i isto tako polako napunio čašu, pazeći da ne prospe ni kap dok mu se ruka neprimetno tresla. Polako je zatvorio flašu i pogledao Radu koja je sedela kao kip, vratio flašu na sto, upro pogled u gospodina D. i počeo da govori tihim glasom punim poštovanja i samo je Rada mogla da oseti koliko mu je od uzbudjenja  stegnuto grlo.

“ Gospodine D”, rekao je, “ poznavali ste se sa mojim ocem tolike godine i sećam se da Vas je uvek pominjao kad je hteo da navede primer uzornog i časnog čoveka. Ovo što ću reći, u ovim vremenima se ne govori svakom. Pokazaću Vam da Vas cenim isto kao on time što ću svoju sudbinu staviti pod zaštitu Vaše časti. Ja ne mogu da prihvatim Vašu ponudu gospodine D. jer ne mogu da služim one koji su porobili moju zemlju. Zato Vas molim da zahvalite u moje ime gospodinu Guverneru i da za moje odbijanje nadjete izgovor koji  neće da ugrozi ni moj život ni Vašu čast’’.

Uzorni i časni gospodin je bio toliko zapanjen ovakvim rečima da nije ni prineo ruku čaši iz koje se širio miris rakije. Brzo je ustao, krenuo prema vratima, promašio rukav dok mu je Bane pridržavao kaput i odjurio u noć.

Bane se vratio u sobu u kojoj je Rada još uvek sedela kao kip i uradio nešto potpuno nečuveno;  istresao je u grlo onu čašu rakije koju nije popio gospodin D.

Rada je ustala sa stolice i rekla mirno, kao da se ništa nije dogodilo:

„Hajdemo u kujnu  da operemo sudove, da se ne skori ona geršla“.

Onda je ona prala sudove a on ih je brisao, kao i uvek, samo što mu je ona govorila glasom mazne petogodišnje devojčice Ti si moja geršla a on je mahao krpom na nju i odvraćao Ne, Ti si MOJA geršla kao da ni njemu nije više od pet.

 



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 07:40 28.08.2013

:)

Ne dozvoli da dugo čekamo nastavak.
Dr M Dr M 07:50 28.08.2013

Re: :)

predatortz
Ne dozvoli da dugo čekamo nastavak.


Gledaću da Te poslušam, predatortz

Za prvi komentar, zamisli ovde jednu lepu flašu..
predatortz predatortz 07:53 28.08.2013

Re: :)

ću da Te poslušam, predatortz

Za prvi komentar, zamisli ovde jednu lepu flašu.



Rano je, doktore.
Ali,opet, kad lekar kaže da može...
Dr M Dr M 07:55 28.08.2013

Re: :)

predatortz
ću da Te poslušam, predatortz

Za prvi komentar, zamisli ovde jednu lepu flašu.



Rano je, doktore.
Ali,opet, kad lekar kaže da može...


Pa ne moraš odmah celu flašu..
predatortz predatortz 07:57 28.08.2013

Re: :)

Dr M
predatortz
ću da Te poslušam, predatortz

Za prvi komentar, zamisli ovde jednu lepu flašu.



Rano je, doktore.
Ali,opet, kad lekar kaže da može...


Pa ne moraš odmah celu flašu..





Slab sam ja igrač u toj disciplini. Čašica,dve... Do te mere čovek uživa.
Dr M Dr M 08:01 28.08.2013

Re: :)

Slab sam ja igrač u toj disciplini. Čašica,dve..


Ja još slabiji, uopšte se ne uklapam u stereotip..
jinks jinks 08:03 28.08.2013

...

Interesantno, šta li je sa ovom porodicom bilo posle rata. Da li su ih proglasili za narodne neprijatelje, oduzeli imovinu, uselili sustanare "prvoborce", držali po zatvorima godinama nakon zaršetka rata, onemogućili bilo kakvo iole bolje zaposlenje ...

Naravno, nadam se da nisu.

p.s.

I što sve to. Da bi deca tadašnjih političkih komesara danas izigravala kapitaliste i punila novinske kolumne svojim prevarama i zloupotrebama.
Dr M Dr M 08:10 28.08.2013

Re: ...

šta li je sa ovom porodicom bilo posle rata


jinks,, biće, nadam se, još neki nastavak..

Ako ja budem zdrav a Ti strpljiv, biće i odgovora..
angie01 angie01 09:36 28.08.2013

Re: ...

Dr M Dr M 09:56 28.08.2013

Re: ...

angie01


Hvala angie, izgleda mnogo bolje nego ona o kojoj sam pisao.
angie01 angie01 10:06 28.08.2013

Re: ...

Dr M
angie01


Hvala angie, izgleda mnogo bolje nego ona o kojoj sam pisao.


znam dr, pricale mi moja majka i tetke, kaze ova najmladja, samo gerslu vise da mi niko ne spomene.:)
predatortz predatortz 10:10 28.08.2013

Re: ...

angie01
Dr M
angie01


Hvala angie, izgleda mnogo bolje nego ona o kojoj sam pisao.


znam dr, pricale mi moja majka i tetke, kaze ova najmladja, samo gerslu vise da mi niko ne spomene.:)


Ni meni Ikar konzerve!
Dr M Dr M 10:11 28.08.2013

Re: ...

samo gerslu vise da mi niko ne spomene.:)


Hrana krajnje bede, sledeća stanica zeleniš ubran kraj druma...
mirelarado mirelarado 10:29 28.08.2013

Re: ...

Dr M
samo gerslu vise da mi niko ne spomene.:)


Hrana krajnje bede, sledeća stanica zeleniš ubran kraj druma...


Гершла је била хорор елемент и у успоменама мога оца са служења војног рока после рата. Тврдио је да је то било горе од камене проје из доба окупације.
Dr M Dr M 11:01 28.08.2013

Re: ...

mirelarado
Dr M
samo gerslu vise da mi niko ne spomene.:)


Hrana krajnje bede, sledeća stanica zeleniš ubran kraj druma...


Гершла је била хорор елемент и у успоменама мога оца са служења војног рока после рата. Тврдио је да је то било горе од камене проје из доба окупације.


Ja sam prilično sklon eksperimentima svake vrste pa sam tražio da mi se napravi ta čuvena geršla.

Nikad nisu hteli.

Mogu samo da se nadam da neću morati da isprobavam sada, kad ima toliko ljudi koji eksperimentišu državom..
predatortz predatortz 11:02 28.08.2013

Re: ...

Mogu samo da se nadam da neću morati da isprobavam sada, kad ima toliko ljudi koji eksperimentišu državom..


Ćuti, da ovaj mladi ministar ne skonta da je dobra za stezanje kaiša...
Dr M Dr M 11:04 28.08.2013

Re: ...

Dr M
mirelarado
Dr M
samo gerslu vise da mi niko ne spomene.:)


Hrana krajnje bede, sledeća stanica zeleniš ubran kraj druma...


Гершла је била хорор елемент и у успоменама мога оца са служења војног рока после рата. Тврдио је да је то било горе од камене проје из доба окупације.


Ja sam prilično sklon eksperimentima svake vrste pa sam tražio da mi se napravi ta čuvena geršla.

Nikad nisu hteli.

Mogu samo da se nadam da neću morati da isprobavam sada, kad ima toliko ljudi koji eksperimentišu državom..


Edit

Evo i za Tebe, zadrhtala mi ruka kad sam pisao o svom strahu od probanja geršle..
Dr M Dr M 11:06 28.08.2013

Re: ...

predatortz
Mogu samo da se nadam da neću morati da isprobavam sada, kad ima toliko ljudi koji eksperimentišu državom..


Ćuti, da ovaj mladi ministar ne skonta da je dobra za stezanje kaiša...


A kad ni kaiš ne radi, radi omča. Ne možeš ništa da progutaš, maksimalna štednja..
rade.radumilo rade.radumilo 12:31 28.08.2013

Re: ...

Mogu samo da se nadam da neću morati da isprobavam sada, kad ima toliko ljudi koji eksperimentišu državom..


Nemoj tako, evo reklamiraju Geršlu kao izuzetno zdravu namirnicu, tako da će nas ubediti da je to za naše zdravlje...
Dr M Dr M 12:44 28.08.2013

Re: ...

evo reklamiraju Geršlu kao izuzetno zdravu namirnicu, tako da će nas ubediti da je to za naše zdravlje..


Vešt kuvar može da udesi da geršla jako liči na kavijar, na prvi pogled.

U Skupštini se baš raspravlja o veštini kuvara.

Razlika će da se vidi kad počnemo da kusamo..

r.r,
mirelarado mirelarado 10:59 29.08.2013

Re: ...

za Tebe, zadrhtala mi ruka kad sam pisao o svom strahu od probanja geršle..


С разлогом рука задрхти кад се помисли каква нам је сутрашњица.
Dr M Dr M 11:40 29.08.2013

Re: ...

mirelarado
za Tebe, zadrhtala mi ruka kad sam pisao o svom strahu od probanja geršle..


С разлогом рука задрхти кад се помисли каква нам је сутрашњица.


Istina!

Paranoici, izvinite, bili ste u pravu!
predatortz predatortz 11:46 29.08.2013

Re: ...


Paranoici, izvinite, bili ste u pravu!



Da se F20-F29 izbrišu iz liste oboljenja! Ili da se bar preimenuju u blaže poremećaje...
Dr M Dr M 11:59 29.08.2013

Re: ...

Da se F20-F29 izbrišu iz liste oboljenja


...i da se propišu kao neophodan uslov za dobijanje državljanstva.
mariopan mariopan 10:36 28.08.2013

..

Lepa priča, baš lepa .
Dr M Dr M 11:02 28.08.2013

Re: ..

mariopan
Lepa priča, baš lepa .


Hvala mariopan..
mariopan mariopan 15:05 28.08.2013

..

Nikad nisam probala geršlu, ali sada kada čitam komentare, moram da probam.

Mislim da je lako doterati ukus, zato što mi danas raspolažemo sa više začina, ili drugih dodataka, nego što ih je bilo u to ratno vreme?
Pokušaću, ako mi se ne svidi baciću, ali posle čitanja ovog bloga jednostavno moram da probam.

Tako sam prvo mislila da je leblebija bezukusna ( u Grčkoj se zove revitja) jer sam je probala skuvanu na način kako je kuvaju na Kritu, začinjenu samo sa limunovim sokom i maslinovim uljem...a onda mi ćera pokazala kako se sprema na mnogo drugih načina. Veoma je popularna namirnica za vreme velikih postova, prave se i ćufte i kao naš prebranac, i čorbe - skoro sve je moguće napraviti kao od našeg pasulja.

Kad probam javljam. Znam da nije lako promeniti ovakav grozan imidž jedne korisne namirnice, ali ja ću da probam.
AlexDunja AlexDunja 15:54 28.08.2013

Re: ..

.a onda mi ćera pokazala kako se sprema na mnogo drugih načina.

deca i ja obožavamo falafel, lako se sprema i strašno je ukusan


mariopan mariopan 16:45 28.08.2013

Re: ..

AlexDunja
.a onda mi ćera pokazala kako se sprema na mnogo drugih načina.

deca i ja obožavamo falafel, lako se sprema i strašno je ukusan



Falafel se redovno pravi i svi ga volimo (osim sina koji voli samo ono povrće na četr noge)
A zamalo da batalim, da više i ne pokušavam da saznam šta sve lepo od toga može da se skuva.

AlexDunja AlexDunja 17:11 28.08.2013

Re: ..

(osim sina koji voli samo ono povrće na četr noge)

sad nešto razmišljam, falafel je,
valjda jedina kombinacija koju ovi moji rado jedu bez mesa...

ide neka salata, tahini uz njega...i bude ceo ručak,

a i rusku salatu, na pr doživljavaju kao prilog uz šniclu
mariopan mariopan 17:31 28.08.2013

Re: ..

ide neka salata, tahini uz njega...i bude ceo ručak,

Jesi probala tahini sa krastavcima svežim? Njam. probaj ali malo ga razredi sa vodom, umuti dok ne pobeli, ide kao preliv.

(joj trolujemo)
mariopan mariopan 17:32 28.08.2013

Re: ..

a i rusku salatu, na pr doživljavaju kao prilog uz šniclu

A kako drugačije?
Dr M Dr M 17:37 28.08.2013

Re: ..

Kad probam javljam. Znam da nije lako promeniti ovakav grozan imidž jedne korisne namirnice, ali ja ću da probam.


Svaka čast, pravi istraživački duh!
predatortz predatortz 17:42 28.08.2013

Re: ..

Dr M
Kad probam javljam. Znam da nije lako promeniti ovakav grozan imidž jedne korisne namirnice, ali ja ću da probam.


Svaka čast, pravi istraživački duh!


Šta god napišeš - verovaću ti na reč. Probati neću, bez goleme nevolje...
mariopan mariopan 17:48 28.08.2013

Re: ..

predatortz
Dr M
Kad probam javljam. Znam da nije lako promeniti ovakav grozan imidž jedne korisne namirnice, ali ja ću da probam.


Svaka čast, pravi istraživački duh!


Šta god napišeš - verovaću ti na reč. Probati neću, bez goleme nevolje...

Biću iskrena časna reč.
I sad da ne pada kiša otišla bih da kupim u prodavnicu zdrave rane, blizu mi je, ali ovde kiša pada na mah ceo dan, pa bolje sutra, javljam obavezno.
Dr M Dr M 18:17 28.08.2013

Re: ..

deca i ja obožavamo falafel, lako se sprema i strašno je ukusan


Bilo i ovde neke propagande u tom pravcu ali, no pasaran.
AlexDunja AlexDunja 18:29 28.08.2013

Re: ..

Jesi probala tahini sa krastavcima svežim? Njam. probaj ali malo ga razredi sa vodom, umuti dok ne pobeli, ide kao preliv.

ja tahini potpuno obožavam. probam uz sve

trolujemo, jašta. zato smo tu.
AlexDunja AlexDunja 18:30 28.08.2013

Re: ..

Bilo i ovde neke propagande u tom pravcu ali, no pasaran

eto, mariopan, propade nam trol
Dr M Dr M 18:34 28.08.2013

Re: ..

AlexDunja
Bilo i ovde neke propagande u tom pravcu ali, no pasaran

eto, mariopan, propade nam trol


Pa što ne trolujete o pečenju?
mariopan mariopan 18:52 28.08.2013

Re: ..

AlexDunja
Bilo i ovde neke propagande u tom pravcu ali, no pasaran

eto, mariopan, propade nam trol



Pa kad Gazda krene da troluje
mariopan mariopan 18:53 28.08.2013

Re: ..

Dr M
AlexDunja
Bilo i ovde neke propagande u tom pravcu ali, no pasaran

eto, mariopan, propade nam trol


Pa što ne trolujete o pečenju?

Dr M Dr M 19:45 28.08.2013

Re: ..

mariopan
Dr M
AlexDunja
Bilo i ovde neke propagande u tom pravcu ali, no pasaran

eto, mariopan, propade nam trol


Pa što ne trolujete o pečenju?



Hvala, gde ga naaadje..?

Holesterol su izmislili novinari...
hajkula1 hajkula1 22:01 28.08.2013

Re: ..

azgovori pa...” i posle „pa“ je značajno



Jes` pa da odem gladna na spavanje.

Priča je lepa. Obično pročitam, lajkujem, bez komentara. (Čekam sledeću, nestrpljivo.)

+
hajkula1 hajkula1 22:06 28.08.2013

Re: ..

Jel` tako,

e, ne dam ti preporuku ovaj put
Dr M Dr M 22:12 28.08.2013

Re: ..

Jes` pa da odem gladna na spavanje.


To ni za živu glavu..

Il` ne mož` da zaspiš, il` sanjaš nešto budibogsnama..

Hajkula,
jesen92 jesen92 22:55 28.08.2013

Re: ..

ja tahini potpuno obožavam. probam uz sve

a jel si pravila nekad humus? tu se dodaje tahini...mljc mljac..
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:39 28.08.2013

Svako toliko

dođe vreme u naše krajeve, vreme na koje si me podsetio...kad bi bar jedna generacija mogla da ga se ne seća.
To vreme je moja prababa Kaja zvala "Žuto za žuto".
Vreme kada se žuto projino brašno menja za zlato.
Dr M Dr M 19:48 28.08.2013

Re: Svako toliko

Vreme kada se žuto projino brašno menja za zlato.


Ne pominji. Ne mogu da ga smislim, prva posleratna generacija.

Prvi beli hleb sam probao pred polazak u školu..


kukusigameni kukusigameni 20:18 28.08.2013

Re: Svako toliko

Dr M
Prvi beli hleb sam probao pred polazak u školu..

Zato si vitalan i čio, dragi moj doktore.
I zato ovako lepo pišeš.
Dr M Dr M 20:33 28.08.2013

Re: Svako toliko

Prvi beli hleb sam probao pred polazak u školu..


Zato si vitalan i čio,


Dejstvo dijete ističe, izgleda..

Hvala QQ..
jedi-knight jedi-knight 20:54 28.08.2013

...


A ja se pitam, gde nestadoše ti ljudi sa dostojanstvom, sa stavom i sa sposobnošću da artikulisano iskažu svoj stav i što je najvažnije, da dostojanstveno podnesu žrtvu.

Bravo za tekst doktore. Čekamo nastavke
Dr M Dr M 21:00 28.08.2013

Re: ...

jedi-knight

A ja se pitam, gde nestadoše ti ljudi sa dostojanstvom, sa stavom i sa sposobnošću da artikulisano iskažu svoj stav i što je najvažnije, da dostojanstveno podnesu žrtvu.

Bravo za tekst doktore. Čekamo nastavke


Hvala jedi..

Ima takvih još, samo nisu vidljivi i, valjda, nisu interesantni.

I još, izgledaju kao nemi prekor rastućoj većini, a ko voli prekor..

Zato ih kriju.
hajkula1 hajkula1 22:03 28.08.2013

Re: ...

jedi-knight

A ja se pitam, gde nestadoše ti ljudi sa dostojanstvom, sa stavom i sa sposobnošću da artikulisano iskažu svoj stav i što je najvažnije, da dostojanstveno podnesu žrtvu.

Bravo za tekst doktore. Čekamo nastavke



Ja se često pitam, gde su ljudi sa dostojanstvom...
razmisljam razmisljam 22:04 28.08.2013

Dottore

о гершли, а ја правила гомбоце са шљивама.
( Мој мали допринос општој тенденцији безочног и ничим санкционисаног троловања у овом блогодворишту. )
Dr M Dr M 22:17 28.08.2013

Re: Dottore

razmisljam
о гершли, а ја правила гомбоце са шљивама.
( Мој мали допринос општој тенденцији безочног и ничим санкционисаног троловања у овом блогодворишту. )


Jeli su i oni gomboce, samo kad dodju do brašna. A kad nema šljiva, zvali su ih šufnudle.

Blog bez trola kao knedle bez šljiva..

razmisljam razmisljam 22:35 28.08.2013

Re: Dottore

Dr M


Blog bez trola kao knedle bez šljiva..


Такорећи, шуфнудла.
Dr M Dr M 22:41 28.08.2013

Re: Dottore

razmisljam
Dr M


Blog bez trola kao knedle bez šljiva..


Такорећи, шуфнудла.


Baš..
jesen92 jesen92 23:00 28.08.2013

...

e bas me zanima kome ce Rada i Bane da se priklone...ili ce da kuliraju do kraja pa posle sta bude..:)
Dr M Dr M 23:03 28.08.2013

Re: ...

jesen92
e bas me zanima kome ce Rada i Bane da se priklone...ili ce da kuliraju do kraja pa posle sta bude..:)


E, to u sledećim nastavcima, nema još mnogo..
jesen92 jesen92 23:36 28.08.2013

Re: ...

...publika ceka rasplet..
predatortz predatortz 23:38 28.08.2013

Re: ...

jesen92
...publika ceka rasplet..


Jes' vala! Umesto što ovde truća o receptima, pametnije bi mu bilo da piše nastavak...
Dr M Dr M 00:00 29.08.2013

Re: ...

Umesto što ovde truća o receptima


Šta da radim, profesionalna deformacija, čim je neki recept...

Pa makar i za šufnudle..
mariopan mariopan 13:48 29.08.2013

samo se vi zezajte...

...ali geršla se kuva na šporetu, i ne miriše loše, da znate.

Doduše, malo je povukla na celer, a malo mi miriše i pekmez od šljiva iz rerne, pa nisam sigurna, ali uopšte ne miriše loše, još samo da se zrno skuva pa da probam.
Ako je dobro, pišem recept.
Malo sam čitala o tome, piše da je dobra namirnica bogata svačim...a uz to jeftina. 200 grama sam platila 20 dinara, zato me i ne čudi da je to bila ratna rana.

Kakva nas budućnost čeka, prepisujte recept dok još možete?

Al prvo da probam kad bude gotovo..
mariopan mariopan 14:33 29.08.2013

..

GERŠLA



Sasvim jestivo jelo.

Bojala sam se da ima neki miris (nepodnošljiv) ali nema, ima miris kao svaka druga žitarica.
Jedinu primedbu imam na čvrsto i pomalo gumasto zrno koje takvo ostaje i posle kuvanja.
Skuvala sam kao gore na slici, gusto ali ima malo softa.
Za to je dovoljno 200 grama ječma, jer on kuvanjem naraste na recimo litar ( i nešto više) jela.

Naseckala mali crni luk, češanj belog luka, narendala dve šargarepe, list lovora, lišće od celera, biber, so, vegeta i na kraju malkice kuvanog paradajza (domaćeg).

Prvo sam probarila ječam i bacvila tu prvu vodu, kao kada kuvam žito.....i dalje kuvala kao svako drugo jelo. Na kraju, kada sam već sipala u tanjir, prelila sam sa malo hladno ceđenog maslinovog ulja.

Stvarno nije toliko loše kao što sam zamišljala.
AlexDunja AlexDunja 15:13 29.08.2013

Re: ..

vidi, ubitačna kombinacija

geršla i leblebije
mariopan mariopan 16:53 29.08.2013

Re: ..

AlexDunja
vidi, ubitačna kombinacija

geršla i leblebije


Dobar recept.
Pa tako sam otprilike i kuvala a nisam ni znala da tako treba, sve po osećaju.

Mada, da budem iskrena, onu prasetinu bih poslužila pored, da malo ulepša sliku.
mikele9 mikele9 10:38 30.08.2013

!!!!

Najteže je ostati SVOJ u vremenima opredeljivanja
Dr M Dr M 18:17 30.08.2013

Re: !!!!

mikele9
Najteže je ostati SVOJ u vremenima opredeljivanja


...i ostati ceo.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana