Gost autor| Mediji| Satira

Kako pisati o Balkanu?

Srecko Sekeljic RSS / 28.08.2013. u 16:43

Uputstvo novinarima sa Zapada o tome kako da pišu o Balkanu -- gošća Bloga B92, Lily Lynch, glavna urednica magazina Balkanist

rsz_peaks_of_the_balkans.jpg 

Photo credit: thepeaksofthebalkans.com 

Počnite sa nekim dramatičnim, nejasno opasnim prizorom. Na primer, tamo gde “okomite litice strmoglavo hitaju direktno u more”, gde zjape “vampirske čeljusti krečnjačkih vrhova”, ili gde je “lepota nadahnuta opasnošću”. Čak i u ovoj eri evro-atlanskih integracija, opisi Balkana bi još uvek trebalo da zadrže utisak teške slutnje, ili još bolje, zla. Planine regiona su “proklete”. Predeo izgleda kao da je “njegovu površinu bog izrovao sopstvenim noktima”. Njegova topografija izgleda kao “đavolja rabota”. Ili:

Biblijska dolina suvih kostiju, možete zamisliti, leži negde između Knina i Obrovca”.

Obavezno postavite sebe, novinara sa Zapada, u sam centar priče.

Uključite anegdote o tome kako ste bili vezani za sedište aviona neke bog-zna-koje kompanije iz regiona dok ovaj nezgrapno sleće na preusku pistu. Opišite golu stravu koju osećate u društvu vašeg vozača mrkog pogleda, koji bahato zanosi oko slepih krivina na smrtonosnim planinskim putevima. Priznajte da sebe zatičete kako sa nelagodom procenjujete godište svakog lokalnog muškarca koga sretnete, nervozno se pitajući da li je on ikada nosio oružje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, ili na Kosovu.

Nasuprot tome, lokalci će izgledati neustrašivo i rasterećeno, potpuno zadovoljno u svom siromaštvu. Sada bi već trebalo da opisujete nasmejane seljake koji pokraj puta nude plastične čaše pune malina, ili ženu sa maramom na glavi koja revnosno uzbrdo nosi teške kofe sira kako bi ih prodala na pijaci. Možete opisati gostoprimive seljane koji vas zalivaju domaćom rakijom (“vrsta žestog pića koje se pravi od destilisanog voća”, objasnićete), ili u gradovima, entuzijastične univerzitetske studente koji, uprkos astronomskoj stopi nezaposlenosti, idu u “skrivene, zadimljene klubove” i plešu do zore u gradu koga možete proglasiti “novim Berlinom”.

Dalje, treba da pomenete kako vam je u ovoj “prijateljskoj” i “vibrantnoj” atmosferi teško da zamislite da je toliko “varvarstva” ili “krvoprolića” zadesilo region tako nedavno.

Rat, za koji možete upozoriti čitaoce da je previše osetljiva tema za poslovično strastvene lokalce, bio je “natopljen krvlju”; sukobi su bili “krvavi”. Verovatno ćete ponoviti da je Vinston Čerčil jednom rekao kako Balkan proizvodi više istorije nego što može da konzumira. A skorašnja istorija Balkana, možete posvedočiti, ispisana je krvlju. Konačno, upravo je raspad Jugoslavije čovečanstvu podario termin “etničko čišćenje”.

Možda ćete želeti da ponovite ono što je “ekspert” za Balkan, Tim Džuda, rekao o Jugoslaviji: da je to bila “plemenita ideja”. Grupisanje slovenskih naroda koji govore isti jezik u jedinstvenu zemlju (zaboravite za sada Albance i njihov dosadni jezik, samo će zakomplikovati vašu ekspertsku analizu) je, prema vašem ekspertskom mišljenju, imalo smisla. Ali je propalo u praksi, ruku pod ruku sa čitavim projektom komunizma u 20. veku.

Možete reći da je Jugoslavija “nestala” ili je bila “zahvaćena” ratom, kao da je u pitanju nekakav nekontrolisani požar, kao da u njemu nije bilo aktivnih i odgovornih delatnika. Budući da ste novinar, ekspert za Balkan, već znate da bi sva objašnjenja koja uključuju “vekovne mržnje” trebalo odbaciti kao tezu koja je “prevaziđena još 1998.” Jugoslavija se prosto “raspala” ili “dezintegrisala” zato što je važno zamaskirati činjenicu da su neki od stvarnih inspiratora “bratoubilačkog krvoprolića” još uvek na vlasti.

Kao novinar sa Zapada koji piše o današnjem Balkanu, od vas se očekuje da hvalite te iste ratne kriminalce: zato što u Belgiji poziraju za fotografisanje sa bivšim neprijateljima, potpisuju neefektivne “istorijske” sporazume, i izražavaju kakvo-takvo interesovanje za pridruživanje EU, što eurokrate ubrajaju u sopstvene uspehe.

Ali posebno bi ih trebalo hvaliti zato što su postali sličniji vama (“Evropljanima”), uzdržavanjem od varvarizma, te zato što se više ne ponašaju kao prokleti Balkanci.

Ipak, moramo naglasiti da će vesti o ovom “napretku” razočarati neke od vaših čitaoca i kolega. Žalbe su već podnete. Dubrovnik danas izgleda “previše čisto”. Jelovnici restorana u nekim od poželjnijih svratišta u regionu sada su “suviše prefinjeni”. Porto Montenegro je “previše nalickan”. Njegovim “fensi hotelima” sada “nedostaje duša”. Ova mesta su postala previše evropska i samim tim nekako nedovoljno “balkanska”.

Zato ohrabrite vaše uznemirene čitaoce da je, uprkos svemu, region i dalje ostao mestimično neispoliran i nenašminkan te da, posle Hrvatske i Slovenije, teško da će biti novih učlanjenja u prefinjenu “EU porodicu” -- još barem desetak turističkih sezona.

 

Tekst je originalno objavljen na engleskom jeziku pod naslovom How to Write about the Balkans. Prevod: Srećko Šekeljić



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 16:49 28.08.2013

...



Kad prestanem da se smejem onda čitam dalje.
Stigla sam do lokalnog avioprevoznika i uske piste......

edit

Jel ova gospoja piše o nama - svojim turistima, koji bi eventualno došli iz "civilizacije"?

Tekst me oduševio. Odavno nisam pročitala nešto ovako smešno.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 17:15 28.08.2013

Re: ...

Jel ova gospoja piše o nama - svojim turistima, koji bi eventualno došli iz "civilizacije"?

Ha ha, gospoja piše o "urbanim istraživačima" iz uređenog dela zemaljske kugle koji tragaju za opasnim, uzbudljivim destinacijama van uobičajenih mapa, kako bi se potom hvalili svojim istančanim osećajem za bizarnost "neistraženih" regiona:



I gospoja vrlo dobro poznaje novinare sa Zapada :)
mariopan mariopan 17:23 28.08.2013

Re: ...

Ha ha, gospoja piše o "urbanim istraživačima" iz uređenog dela zemaljske kugle koji tragaju za opasnim, uzbudljivim destinacijama van uobičajenih mapa, kako bi se potom hvalili svojim istančanim osećajem za bizarnost "neistraženih" regiona:

E, pa ako je tako, da mi divlji na vreme odemo na neku drugu destinaciju, jer kada dođu pitomi sve će da nas poteraju?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:53 28.08.2013

Re: ...

gospoja piše o "urbanim istraživačima" iz uređenog dela zemaljske kugle koji tragaju za opasnim, uzbudljivim destinacijama van uobičajenih mapa, kako bi se potom hvalili svojim istančanim osećajem za bizarnost "neistraženih" regiona


Jedan moj poznanik iz Makedonije je stranim "dopisnicima" sa Kosova, u vreme bombardovanja, iznajmljivao dvorište za snimanje priloga sa "lica mesta". Onome ko je bio spreman da plati više je organizovao i paljenje vatri po okolnim brdima, da izgleda dramatičnije...Lepe pare je klepio, a ovi Kosovo ni videli nisu.
bolid1 bolid1 17:56 28.08.2013

Re: ...


Lepe pare je klepio, a ovi Kosovo ni videli nisu.


Sto me to ni malo, ali ni malo ne cudi...
predatortz predatortz 18:05 28.08.2013

Re: ...


Jedan moj poznanik iz Makedonije je stranim "dopisnicima" sa Kosova, u vreme bombardovanja, iznajmljivao dvorište za snimanje priloga sa "lica mesta".


Taj fazon je prvi iskoristio Smiljko Šagolj, novinar sarajevske televizije. Izveštavao je 'direktno sa lica mesta' o padu Berlinskog zida. Posle su provalili da je to neka ograda u Sarajevu, na Ciglanama.

Zanimljivo i on je, kao i većina ovih 'zapadnih' koji nam dolaze, bio klasičan ratni huškač.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:06 28.08.2013

Re: ...

Ali u očima zapada, svi smo mi u istom košu - i Sarajevo i Beograd i Priština i Zagreb i Podgorica...

Zato su preveli tekst čak i na bosanski: www.radiosarajevo.ba

Hvala Radio Sarajevo u ime raje sa Bloga B92 :)
predatortz predatortz 21:14 28.08.2013

Re: ...

Srecko Sekeljic
Ali u očima zapada, svi smo mi u istom košu - i Sarajevo i Beograd i Priština i Zagreb i Podgorica...

Zato su preveli tekst čak i na bosanski: www.radiosarajevo.ba

Hvala Radio Sarajevo u ime raje sa Bloga B92 :)


Sami smo se izborili za taj status. Kao oni kučići koji trče oko nogu čak i kad ih šutiraju. Što bi oni glumatali da mi imamo kičmu?
Hansel Hansel 11:32 31.08.2013

Re: ...

predatortz
Taj fazon je prvi iskoristio Smiljko Šagolj, novinar sarajevske televizije. Izveštavao je 'direktno sa lica mesta' o padu Berlinskog zida. Posle su provalili da je to neka ograda u Sarajevu, na Ciglanama. Zanimljivo i on je, kao i većina ovih 'zapadnih' koji nam dolaze, bio klasičan ratni huškač.

Inače, Smiljko je umro pre nekoliko nedelja. Pre rata je uređivao politički magazin TVSA "Crno na bijelo", ako se dobro sećam (nije bilo pomenuto u vesti).

A ratnih huškača je, vala, bilo i s ove strane. Žao mi je samo što mi ostali nismo mogli da se optcepimo -- od (svih) njih.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:11 28.08.2013

Moram da intervenišem,

naime gornja slika ne spada u Balkan, bar tako njeni stanovnici tvrde...ona je trenutno u Srednjoj Evropi, sa ciljem da uskoro bude Severna Evropa, a možda i Severni pol.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 17:20 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Mada slika podseća na "srednjeevropski" deo Balkana, izgleda da je u pitanju prizor sa tromeđe CrneGore, Kosova i Albanije
mariopan mariopan 17:21 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Jelica Greganović
naime gornja slika ne spada u Balkan, bar tako njeni stanovnici tvrde...ona je trenutno u Srednjoj Evropi, sa ciljem da uskoro bude Severna Evropa, a možda i Severni pol.



Štaaa, vi ste kao bolji?

Pozove mog sina Gazda, pre tri dana, iz Atine, da ga pita jel zna gde je tu negde zemlja ( ne zna koja) i grad ( ne može da izgovori Ljubljana) ...jedva sin pogodio šta traži...kaže sinak, oma tu pored nas

Treba neki TV prenos (sport) da se radi, biće tamo kod vas od ponedeljka, ali ne zna gde ste, ne može da vas nađe na karti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:48 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

izgleda da je u pitanju prizor sa tromeđe


Hm...prva leva kuća je tipično alpska, a i crkvica izgleda katolički, planinsko, siromašno stremljenje ka gotici...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:49 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Štaaa, vi ste kao bolji?

Ne Mi, Oni...što se mene tiče:



Edit:
Inače, jedna od najvećih, strateških prednosti Slovenije je to da ne mogu da je nađu na karti...zato je dovde gde je sad i dogurala...
A sport je košarka...
mariopan mariopan 17:54 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Jelica Greganović

Aaa, ondak dobro, a ja mislila da ste se preselili, (pominješ severni pol) pa zato ovaj ne može da vas nađe, javite adresu sledeći put kada krenete negde, traže vas ljudi.

Koliko taj Gazda zna o geografiji (i bilo čemu drugom) njemu bi ova novinarka ladno prodala bilo koju priču, za takve se i pišu ove priče.

Zato sam ga se i setila, proći će ta priča, koju god da napiše, znaju oni za koga je pišu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:58 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

proći će ta priča, koju god da napiše, znaju oni za koga je pišu

Tačno tako.
bolid1 bolid1 18:05 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

mariopan


Nemo' da te cuju svevisnje vlasti Ljubljanske, ima da bidne frke

Evo i kako ga voleti


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:38 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Nemo' da te cuju svevisnje vlasti Ljubljanske, ima da bidne frke

Misliš one na IĆ?
bolid1 bolid1 18:42 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,


Misliš one na IĆ?


E, bas te
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:16 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Mislim da me neće ni primetiti, do guše su u luci Naš prvi komšija zakuvao opako
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 19:50 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Hm...prva leva kuća je tipično alpska, a i crkvica izgleda katolički, planinsko, siromašno stremljenje ka gotici...

Crnogorci tvrde da je krajolik njihov: www.montenegro.travel
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:13 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Srecko Sekeljic
Hm...prva leva kuća je tipično alpska, a i crkvica izgleda katolički, planinsko, siromašno stremljenje ka gotici...

Crnogorci tvrde da je krajolik njihov: www.montenegro.travel


Predeo je tipično prokletijski, čak bih bio spreman da tvrdim da je u pitanju deo oko Vusanja, katolička crkva je sasvim normalna pojava, originalno stanovništvo tamo između ostalog čine Klimenti albansko katoličko pleme (uz srpska Vasojeviće i Kuče koji su pravoslavni, ok, Kuči su malo južnije (i zapadnije) na liniji od Komova, preko Žijeva do Skadarskog jezera).

Kamena kuća levo je isto tipična za taj kraj.

Verujte mi, mnogo sam dana u svom životu proveo u tim krajevima i prošpartao ih uzduž i popreko.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Ništa onda...ne insistiram
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:28 28.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Jelica Greganović
Ništa onda...ne insistiram


Ma ok, lako je prevariti se, prokletijski pejsaži veoma podsećaju na alpske.
Jedino što je u prvom slučaju ostalo dosta više "divljine", mada bojim se da neće tako biti još dugo. U poslednjh nekoliko godina se stvari drastično menjaju, recimo u dolini Grbaje sada imaš već i kafanu, neke bungalove, i gomilu nekih na divlje izgrađenih vikendica. A nekada smo pešačili 7km do Gusinja da kupimo hleb i pivo a u dolini bio samo Šabanov katun, planinarski dom "Radničkog" iz BG, karaula i lovački dom lokalnog lovačkog društva iz Gusinja (koji je uglavnom bio pust i zaključan).

A kaže mi jedan drugar iz Podgorice da je slično i sa albanske strane koja je tek bila pusta i netaknuta (i za nas pretstavljala pravu avanturu da uđemo "na divljaka" nekoliko kilometara u dubinu teritorije i zakucamo se u neku stenu). Bio on ovog leta u trekingu sa devojkom, od Vusanja kroz Ropojanu pa u Albaniju na Tet i Valbonu i okolo opet nazad u Vusanje.
Kaže, iza svakog drugog kamena ti iskače po neki Poljak ili Čeh i viče:
"Ahooj, ahooj! Dobri den, dobri..."

Na slici ispod, zora na granici sa Albanijom, levo CG, desno Albanija.

marko-pg marko-pg 13:01 29.08.2013

Re: Moram da intervenišem,

Ako se ne varam, selo na gornjoj slici je Tet (Theth) u Albaniji. Pretežno katoličko, ali ima i muslimana.
Kao što već rekoste, Prokletije često liče na Alpe.
Svaki put mi se izjalovi plan za tu šetnju kroz Prokletije: od sela Vusanje u CG do sela Theth u Albaniji. Ukupno oko 20 km. Ne razumijem proceduru baš dobro, ali mislim da se sada granica može preći legalno uz prethodnu najavu stanici policije u Plavu.
49 41 49 41 19:51 28.08.2013

Pisati van uputstva

Upoznao sam ih kod prijatelja, dosli su iznenada neposredno iza mene.

Ivana, rodjena u Lominoj, on novinar poznatog svetskog dnevnog lista.
Ona govori tecno 3 jezika, on svih 7.

Bio je u golfskom ratu (91.) ratni izvestac, kasnije opet.

Slobodouman covek, pisao je i o drugim temama iz regiona.

- Sa svojih 33 godine, zaradio sam silne pare; medjutim naucio sam i najtezu lekciju u svom zivotu kad sam se vratio u svoju bazu.

Da, moj M. rekoh mu dok je sedeo sa stolom pored.
Hteo si i pare i jare; ne ide ti to moj M. zajedno.
jedi-knight jedi-knight 20:33 28.08.2013

...

Jeste li čuli za Mary Durham?

Čitam tekst, koji je satiričan, ali i gorak i sve vreme mi je u mislima ova lady i njene manipulacije od pre više od sto godina.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:58 28.08.2013

Re: ...

jedi-knight
Jeste li čuli za Mary Durham?

Čitam tekst, koji je satiričan, ali i gorak i sve vreme mi je u mislima ova lady i njene manipulacije od pre više od sto godina.



Ja prvi put čuo za nju od Marije Todorove u njenoj sad već antologijskoj knjizi "Imaginarni Balkan". Marija ju je tu prilično očepila, s razlogom kako se ispostavlja.

Inače, ko nije čitao, "Imaginarni Balkan" je što bi angli rekli must read. Bavi se upravo istom temom kao ovaj tekst, samo nije u pitanju satirični tekstić već malo ozbiljnija studija zapadnog mita o Balkanu.
tasadebeli tasadebeli 21:06 28.08.2013

Сироте мале панде

Ali posebno bi ih trebalo hvaliti zato što su postali sličniji vama (“Evropljanima”), uzdržavanjem od varvarizma, te zato što se više ne ponašaju kao prokleti Balkanci.




Уздржавањем од варваризма! Уздржавањем!!!

Мож' бити да тај Балкан, за који госпођа даје савете како писати, стварно и изумире... И мени се одавде изнутра чини да је тако. Признајем, то јесте ствар за бригу, али... Нема места паници, драги пријатељи са Запада! Не брините, ако већ умире Балкан, Маринкова бара никада изумрети неће!

Ипак, треба алармирати неке међународне организације за заштиту свега и свачега. Видите и сами колике се паре дају за заштиту сиротих панда итд. Ето нама шансе да нам дође страни капитал...

Али ако већ олд Балкан изумире, термин балканизација изгледа неће нестати никада. Ето га, шири се тај термин по свету све у шеснаест. Дакле, осим што смо му ми овде као нека катена мунди, дали смо још један оригинални допринос култури светског братства људи. Чак и оних на Западу, пардон Заходу... (Видиш, Јелице, како словеначки језик има ту ноту далековидости, па Запад назива онако како комшије Хрвати називају санитарни чвор. А мени не верују када им кажем да је словеначки најнапреднији од свих јужнословенских језика. )

Смиљко Шагољ? То беше онај: "Поштовани гледаоци, данас ће у посјету Јужној Амер'ци кренут' Рара... Опрост'те, Папа. Ово је латин'ца, ово ћу вратит' лектору!"

П.С. - Одличан текст! Хвала, Срећко! Баш ме је лепо насмејала ова префињена иронија која ни у једном тренутку не прелази у сарказам. То умеју само мајстори.

angie01 angie01 21:48 28.08.2013

klasicna

antipropaganda,
a gde je nasa propaganda?

mi jedan faking spot nismo u stanju da napravimo i posaljemo u svet- niko se time ne bavi- najlepse sto sam videla, je onomad pripremio jeremic, ali to je bilo za jednokratnu upotrebu.

niko o tome ne misli, glavno da imamo hiljade nepotrebnih, a dobro placenih funkcija, a trebalo bi da se ozbiljno pozabavimo sopstvenom slikom.

Srbija je lepa zemlja, ali zapustena, na zalost, sve sto je dostupno, ako je neko znatizeljan, mediji, youtube, salje ruznu sliku o nama, cak i bez ovakvog uputstva, koje pretpostavljam da postoji i za Africke, Zemlje Juzne Amerike i sl.
arianna arianna 21:52 28.08.2013

Re: ...

Ali posebno bi ih trebalo hvaliti zato što su postali sličniji vama (“Evropljanima”), uzdržavanjem od varvarizma, te zato što se više ne ponašaju kao prokleti Balkanci.



Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 22:03 28.08.2013

Re: Сироте мале панде

П.С. - Одличан текст! Хвала, Срећко! Баш ме је лепо насмејала ова префињена иронија која ни у једном тренутку не прелази у сарказам. То умеју само мајстори.

Hvala Lily koja je tekst napisala :)
loader loader 11:35 29.08.2013

Pepeo, ili najfiniji puder ?

Srbija, zemlja lepotica.
Kao Pepeljuga,
osuđena na pepeljiv ćošak, povremeno tlačenje...

Možda ima neku turpijicu za nokte, da prereže rešetke
ove surovo realne bajke i dođe do hepienda (?)
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 16:34 29.08.2013

Re: Pepeo, ili najfiniji puder ?

Ne treba gubiti nadu
loader loader 23:25 29.08.2013

Re: Pepeo, ili najfiniji puder ?

marko-pg marko-pg 12:03 29.08.2013

Za dlaku

Odličan početak, dovoljno dobar nastavak.

Ali! Ako autorka hoće da govori o zapadnom licemjerju, onda na kraju mora reći da su mnogi inspiratori balkanskog krvoprolića (i pomirenja) bili (i ostali) na visokim funkcijama u Londonu, Vašingtonu, Briselu, Berlinu...

Ako neće/ne smije da piše o tome, onda nema prava da ironizira nad evropskim licemjerjem i cinizmom. Može da uopšte ne piše o Balkanu, ili da radi novinarski posao kao što se to radi u CNN-u.

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 16:33 29.08.2013

Re: Za dlaku

Autorka se u ovom tekstu obraća stranim izveštačima i govori o kolonijalnom medijskom diskursu koji svojim pisanjem sami proizvode.
marko-pg marko-pg 12:18 30.08.2013

Re: Za dlaku

Srecko Sekeljic
Autorka se u ovom tekstu obraća stranim izveštačima i govori o kolonijalnom medijskom diskursu koji svojim pisanjem sami proizvode.


Tacno.
mariopan mariopan 12:28 30.08.2013

Re: Za dlaku

Srecko Sekeljic
Autorka se u ovom tekstu obraća stranim izveštačima i govori o kolonijalnom medijskom diskursu koji svojim pisanjem sami proizvode.

Da, po meni ona to radi na jedan pametan i duhovit način.
Na onaj drugi način, kome se ona ruga, mnogi su pisali.
Ovako nešto još nisam našla.
marko-pg marko-pg 12:57 30.08.2013

Re: Za dlaku

Ja mislim da je ovaj dio sporan.

Jugoslavija se prosto “raspala” ili “dezintegrisala” zato što je važno zamaskirati činjenicu da su neki od stvarnih inspiratora “bratoubilačkog krvoprolića” još uvek na vlasti.

Kao novinar sa Zapada koji piše o današnjem Balkanu, od vas se očekuje da hvalite te iste ratne kriminalce: zato što u Belgiji poziraju za fotografisanje sa bivšim neprijateljima, potpisuju neefektivne “istorijske” sporazume, i izražavaju kakvo-takvo interesovanje za pridruživanje EU, što eurokrate ubrajaju u sopstvene uspehe.


Ovdje se valjda pokusava implicirati (netačna) teza da su inspiratori jugoslovenskog rata bili isključivo u Jugoslaviji. To je nedopustivo, s obzirom da članak pretenduje da bude kritičan u pogledu evropskog odnosa prema Balkanu.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 13:21 30.08.2013

Re: Za dlaku

Ovdje se valjda pokusava implicirati (netačna) teza da su inspiratori jugoslovenskog rata bili isključivo u Jugoslaviji. To je nedopustivo, s obzirom da članak pretenduje da bude kritičan u pogledu evropskog odnosa prema Balkanu.

Ma da, nisu oni hteli da pucaju - nagovorili ih mangupi.
marko-pg marko-pg 14:42 30.08.2013

Re: Za dlaku

Srecko Sekeljic
Ma da, nisu oni hteli da pucaju - nagovorili ih mangupi.


Ne bih ja pravdao jugoslovenske narode, posebno Srbe.
Stojim da su nacionalizmi u YU proizveli mnogo zla 1990-h, najviše srpski.
Takođe, čini mi se da je Srbija prilično jeftino prošla nakon svega.

No, ovdje se ne radi o YU ili Srbiji, već - Siriji. Da se na Zapadu kompletno sagledala njihova ulogu u ex-YU krizi, bez idealizovanja, to bi pomoglo danas Siriji, juče Libiji i Iraku, sjutra ko zna kome. Ukupno svijet bi bio bolji, mirniji.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:00 30.08.2013

Re: Za dlaku

Takođe, čini mi se da je Srbija prilično jeftino prošla nakon svega.


a skuplje bi bilo šta? koja je cena kojom bi ti bio zadovoljan ili bar misliš da bi bila adekvatna?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 22:51 30.08.2013

Re: Za dlaku

No, ovdje se ne radi o YU ili Srbiji, već - Siriji. Da se na Zapadu kompletno sagledala njihova ulogu u ex-YU krizi, bez idealizovanja, to bi pomoglo danas Siriji, juče Libiji i Iraku, sjutra ko zna kome. Ukupno svijet bi bio bolji, mirniji.

To jeste - niko ne želi da se suoči sa svojom prošlošću.
anfieldroad anfieldroad 13:11 30.08.2013

dlaka u jajetu


Text je dobar i ne treba u njemu bas traziti dlaku u jajetu. Jer dok god nam smetaju dlake u jajima...tako ce i da nas vide.
Btw., slican ironicnan text bi bez problema prosao i kada bi govorili o nasim novinarima izvestacima iz Afrike, Bliskog Istoka i sl. Svako ima svoj Orijent.
tasadebeli tasadebeli 13:20 30.08.2013

Re: dlaka u jajetu

anfieldroad
Svako ima svoj Orijent.


Осим оних на Оријенту... Они имају само Запад...
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 13:24 30.08.2013

Re: dlaka u jajetu

Afrike, Bliskog Istoka

Btw, postoji tekst o Dubaiju i o Africi, samo smo još mi falili :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana