Zdravlje| Život

Čija si krvna grupa?

Milutin Milošević RSS / 02.09.2013. u 13:00

Pre nekih pola godine naišao sam na tvit:
I. S. je dečak koji ima 10 god. i boluje od raka. Potrebni su davaoci O+ i B+ krvne grupe. Za više info obratite mi se u DM. Plz RT

Donate%20blood.jpg

***

Deca koja boluju od malignih bolesti podvrgnuta su terapiji koja im višestruko slabi organizam. Broj trombocita im je toliko smanjen da je nedovoljan da spreči krvarenje što može dovesti i do životne ugroženosti. Stoga je neophodno obezbediti donatore koji im daju trombocite postupkom trombocitafereze.

Koncentrovani trombociti dobijeni trombocitaferezom se odmah daju bolesniku kod koga postoji opasnost od iskrvarenja i samo jedna doza je dovoljna da spase život. Tako pripremljeni trombociti mogu da se čuvaju do 5 dana.

***

Krv sam pre toga davao nekoliko puta, uglavnom na izviđačkim akcijama ili kada su objavljivani hitni pozivi zbog nestašice. Trombocite nikada.

Postupak je takav da se uzimaju uzorci krvi za neophodne analize (određivanje krvne grupe, krvne slike i faktora koagulacije, a onda izvode testiranja na bolesti koje se mogu preneti putem krvi -HIV, žutica tipa B, C i sifilis). Tek po dobijanju zadovoljavajućih rezultata testiranja, pristupa se davanju trombocita.

Ispostavilo se da moja drugarica iz gimnazije Marina radi baš na ovom odeljenju Instituta pa su kontrole prošle lako i uz lepo ćaskanje o školskim danima i drugovima.

Moja krv je odgovarala potrebi maloga I. Ostalo je bilo samo da se pojavim onda kada njemu, u skladu sa terapijom, trombociti budu potrebni.

Otac me je sačekao to jutro. Negde u srednjim tridesetim, mršav, ovisok, reče mi da su iz Novog Pazara. Muka ga spopala ljuta. Bore se za maloga već neko vreme. Kaže da nije lako naći donatore. Ima on drugara u Pazaru, ali ne poklapa se svima krv sa potrebnom. Čak i kod onih kod koji se poklapa, i pregled i samo davanje mora se odraditi u Beogradu. Drugovi su mu obični ljudi, koji moraju za taj dan da uzmu slobodan dan jer gazde nemaju baš razumevanja, da putuju celu noć, obave pregled ili daju krv ujutro, pa onda putuju nazad kući. A sve to treba uskladiti sa terapijom.

Sam postupak nije ništa bolno sem uboda igle. Ležiš na oborenoj stolici dok mašina vadi krv iz vene, odvaja trombocite i vraća ti krv nazad u organizam. Nekih 45 minuta brzo prođe uz ljubazno i pažljivo osoblje Instituta. Dobiješ sokić i osveženje (nećeš, ali kako su ljubazni ne možeš da odbiješ), povežu ti ruku i ideš kući.

Nikakav napor da nekome spaseš život!

Otac me je sačekao napolju, zvao na ručak, dugo se zahvaljivao.

Ne treba ništa. Osećaj ispunjenosti je dovoljan. Nezamenljiv.

***

Trombocite sam danas dao po drugi put, devojčici A.

NI I. ni A. verovatno neću videti nikada u životu.

Nema potrebe. Samo neka guraju dalje, neka se izbore.

***

Potrebe za krvlju i krvnim produktima jedne zemlje zavise od broja stanovnika, broja bolničkih kreveta i vrsta medicinskih usluga koje se primenjuju u toj sredini. Plan potreba se donosi na osnovu uvida u godišnju potrošnju krvi u proteklom periodu.

U našoj zemlji potrebno je da bude 40 davalaca krvi na 1000 stanovnika (4%), a taj procenat se godinama kreće oko 3%.

Davalac trombocita može biti svaka zdrava osoba starosti od 18 do 60 godina. Trombociti se mogu davati svakih 15 dana, odnosno 24 puta godišnje.

Davanje trombocita je bezbedno. Broj trombocita koji se izdvaja iz krvi davaoca mali je u odnosu na ukupan broj trombocita u krvi i ne ugrožava normalno funkcionisanje organizma, a obnovi se za 48 sati. Ne postoji rizik od dobijanja bolesti koje se mogu preneti putem krvi, jer je set za trombocitaferezu i sav ostali pribor koji se koristi u proceduri za jednokratnu upotrebu.

Dajte krv, spasite život!

Za više informacija, pogledajte Internet stranicu Instituta za transfuziju krvi Srbije



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Hansel Hansel 13:38 02.09.2013

Регистар давалаца

Треба рећи да је формиран регистар давалаца за непознате примаоце. До сада су породице тражиле даваоце и то је био велики напор у иначе тешким тренуцима за породицу, јер неко мора да организује и координише прегледе, давања, а у случају давалаца из унутрашњости и пут у Београд. Ја сам неколико пута на Блогу објављивао скенове брошуре, сада видим да су информације и на сајту Института (ММ, убаци у линк http:// -- овако није исправан, добија "префикс" ), а ево и директних линкова на странице Института везаних за тромбоцитаферезу:

- информације о давању тромбоцита

- Регистар давалаца тромбоцита

Milutin Milošević Milutin Milošević 13:54 02.09.2013

Re: Регистар давалаца

Nakon prvog davanja, prihvatio sam da uđem u registar davalaca za nenamenske primaoce. Ispostavilo se da su me prvi put zvali pre 10 dana, kada sam već bio obavio testiranje za A.

Meni nije problem da dam krv niti poznatom niti nepoznatom i, kao i drugi davaoci, nemam potrebu da mi se neko zahvaljuje. Krv dajem zbog drugih ali i zbog sebe. Njima će biti bolje, meni je odmah bolje.

Hvala na pozornosti, link ispravljen.
mariopan mariopan 17:32 02.09.2013

Re: Регистар давалаца

Milutin Milošević
Nakon prvog davanja, prihvatio sam da uđem u registar davalaca za nenamenske primaoce. Ispostavilo se da su me prvi put zvali pre 10 dana, kada sam već bio obavio testiranje za A.

Meni nije problem da dam krv niti poznatom niti nepoznatom i, kao i drugi davaoci, nemam potrebu da mi se neko zahvaljuje. Krv dajem zbog drugih ali i zbog sebe. Njima će biti bolje, meni je odmah bolje.

Hvala na pozornosti, link ispravljen.

Ja nemam pojma da postoje namenski i nenamenski davaoci
Dajem krv kada se setim i neka je upotrebe za onoga kome je potrebno. Dobro je i sto vrse pregled krvi pa lepo znas da nemas neku bolestinu ni ti, da si zdrav to je lepa vest za svakoga, zar ne?

Moja krvna grupa je AB+ ako nekad zatreba tu sam

Sad vec dugo nisam davala krv jer koristim lekove za astmu pa sam pomislila da ti lekovi mogu skoditi primaocu, ali mozda i ne, to treba da pitam, jer ako mogu i dalje da dajem steta je da to ne znam. Krv uvek treba jer njni produkti lece razne bolesti i moze da se iskoristi za nesto?
vladaxy vladaxy 14:50 02.09.2013

Autobusi

Davao sam krv na Institutu, na VMA (pao u nesvest ), u onom njihovom autobusu (Transfuziomobil) koji je došao kod mene u kraj i na poslu. Najviše mi je odgovarao autobus, udoban, klimatizovan i blizu kuće. Mislim da bi bilo dobro da nabave još tih autobusa i da špartaju po Beogradu i Srbiji, bilo bi i više davalaca.

Kao što si napisao, ljudima je problem da izađu sa posla, pa ih možda mrzi da dođu do instituta (ne znam ni gde još sve može da se daje krv). Da li je moguće da taj uređaj postoji samo u BG i da je on morao da zapuca iz Novog Pazara. Koliko košta to čudo?

A ne bi bilo loše ni kad bi se sprovodila prava dobrovoljnih davalaca u našem zdravstvenom sistemu...
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:16 02.09.2013

Re: Autobusi

Mislim da bi bilo dobro da nabave još tih autobusa i da špartaju po Beogradu i Srbiji, bilo bi i više davalaca.

Da, mi smo po običaju lenji za sve i svašta, pa i za davanje krvi.

Ja sam poslednji put dao pre par meseci kada mi je tašta bila u bolnici. Dovezem ženu i čekam je sat vremena. Kad, tu mala ispostava Instituta. Uđem, dam, izađem i stignem da pročitam novine.
Hansel Hansel 17:34 02.09.2013

Re: Autobusi

vladaxy
Koliko košta to čudo?

И мене занимало, али сада не успех да нађем, једино страницу једног произвођача који "за даље информације" нуди контакт страницу. Но, пре три године су ми рекли да један сет за једнократну употребу, за једну особу, кошта сто евра. Не знам да ли на основу тога можемо да наслутимо цену апарата. А пошто је ово јако скупо, после тог разговора ми је пало на памет да би се можда сет могао испирати и дезинфиковати/"конзервирати" и да би се могао користити за истог даваоца који би могао да га, рецимо, однесе кући. Претпостављам да се у свету то не ради, можда и није могуће, али с обзиром да пара нема напретек, можда би се и нешто тако могло размотрити, ако би било безбедно и за даваоце и за примаоце. ... Извињавам се, по обичају размишљам о немогућем...
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:22 02.09.2013

Re: Autobusi

да би се можда сет могао испирати и дезинфиковати/"конзервирати" и да би се могао користити за истог даваоца

Kolko god bi se to kvalitetno moglo uraditi, verujem da bi zdravstveni radnici bili protiv
Hansel Hansel 21:42 02.09.2013

Re: Autobusi

Kolko god bi se to kvalitetno moglo uraditi, verujem da bi zdravstveni radnici bili protiv


Због неке превентиве или...?

Него, сада се сетих, има с тромбоцитима и њиховом применом у терапији два условно речено проблема: кратак рок трајања (животни век им је кратак) и склоност слепљивању -- зато се, када се чувају, чувају тако да кесу у којој се налазе машина стално "дрмуса". Тако би, ако се неко лечи нпр. у Новом Пазару, а тромбоцити узимају у Београду, морао обезбедити транспорт са одговарајућом машином. Не знам који су све разлози, али очито је да се прибегава формули да се пацијенти лече (само) у Београду, па се и тромбоцити узимају само у Београду. А одељења за хематологију пребукирана.

Треба рећи и да се праве "коктели" тромбоцита од различитих давалаца (оних који су дали крв на класичан начин -- њихови тромбоцити би ионако за неколико дана у датој крви пропали), али трансфузије ових комбинованих доза иритирају имуни систем прималаца, па се антитела много брже стварају, дакле, тело онда теже прихвата нове трансфузије.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:52 02.09.2013

Re: Autobusi

Због неке превентиве или...?

Ceo današnji svet funkciniše na principu "šta je sigurno, sigurno je"

морао обезбедити транспорт са одговарајућом машином

Ma, dovoljno je da putuju autobusom "Kolašin prevoza" - drmusanje je garantovano
Hansel Hansel 23:39 02.09.2013

Re: Autobusi

Ceo današnji svet funkciniše na principu "šta je sigurno, sigurno je"

Нарочито ако је то уносно. Можда није место за цинизам, али, у сваком случају да не лицитирам... чувам питање за компетентне.
AlexDunja AlexDunja 15:28 02.09.2013

milutine, ovo je zaista značajan blog

na žalost, postoje ljudi koji ne mogu da daju krv,
iz 1001 razloga.

mnogo je važno da oni koji mogu shvate to
kao svoju privilegiju.
njihovom zdravlju je to veliki doprinos, a osećaj kad
nekome pomogneš je neprocenjiv.

lenjost je tu lame.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:21 02.09.2013

Re: milutine, ovo je zaista značajan blog

na žalost, postoje ljudi koji ne mogu da daju krv,
iz 1001 razloga.

Da, nažalost. Vodio sam za I. ženu i šuraka. Ona je bila previše mršava, a šurak sa prevelikim krvnim pritiskom.
freehand freehand 16:29 02.09.2013

B'ate...

Dao sam krv posle dvadeset godina pre jedno dve-tri nedelje i - jbt! - kako sam bio patetično pun sebe!
E mnogo je dobar osećaj kad ti se naduva samosvest a da je to potpuno sigurno opravdano... Mogu da se puvakam a da čak ni sam sebi to ne uzmem za zlo.
Naravno, bez preterivanja u vidu penjanja na hastal u kafani sa prigodnim govorom i slično.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:40 02.09.2013

Re: B'ate...

Bez lažne skromnosti, meni danas bio dovoljan kćerkin poljubac kad me je videla za zavojom na ruci
freehand freehand 16:43 02.09.2013

Re: B'ate...

Milutin Milošević
Bez lažne skromnosti, meni danas bio dovoljan kćerkin poljubac kad me je videla za zavojom na ruci

Ma meni je bila dovoljna ta infuzija samozadovoljstva, bre. O tome i pričam, o retkoj (skoro jedinstvenoj) prilici da sam sebe, sa razlogom i neupitno smeš da gledaš kao dobrog čoveka.
mariopan mariopan 17:40 02.09.2013

Re: B'ate...

freehand
Milutin Milošević
Bez lažne skromnosti, meni danas bio dovoljan kćerkin poljubac kad me je videla za zavojom na ruci

Ma meni je bila dovoljna ta infuzija samozadovoljstva, bre. O tome i pričam, o retkoj (skoro jedinstvenoj) prilici da sam sebe, sa razlogom i neupitno smeš da gledaš kao dobrog čoveka.

margos margos 09:49 04.09.2013

Re: B'ate...

Bravo za sve! :) I ja tako, iz ličnog zadovoljstva, volim da dajem krv - najpre mi provere moje stanje (poslednji put me obradovaše da mi je hemoglobin 'muški' - misleći da je baš dobar!), izmere pritisak, preslušaju pluća, i još sebi dodelim slobodan dan.

Kasno sam postala dobrovoljni davalac - u tri'esosmoj, ali sad nadoknađujem propušteno.
loader loader 17:19 02.09.2013

...

Nikakav napor da nekome spaseš život!


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:07 02.09.2013

Nije loše

Do sada sam mnogo puta davao krv. Dobar osećaj i dobro osećanje. Sad mi zabranili, zbog nekih lekova koje redovno pijem. Šteta. Do sada sam imao ljude primaoce i koje znam i koje ne znam. Ove koje znam zovem brate ili sestro.
Davanje je generalno zdrava stvar. Ne mislim samo na davanje krvi.
Ja sam tako posle te zabrane prešao na druge zanimljive stvari. Isto se dobro osećam samo što mi ne daju sendviče i sokiće.
Jedno dete preuzelo štafetu davanja krvi.
Komšija, ako mi zatreba eto me kod tebe
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:23 02.09.2013

Re: Nije loše

Samo napred. Imaš uvek pola litre B+ od mene
mlekac mlekac 18:15 02.09.2013

Uvek

Kad vidim da nekome treba krv strasno mi je krivo sto ne mogu da je dam. Navraga smo i Zmu i ja zbog zdravstvenih tegoba nepogodni za davaoce.

Zato ubedjujem podmladak - nek se bar oni pokazu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:48 02.09.2013

Re: Uvek

Gazda Milutine, zahvalna sam ti u ime svih korisnika tuđe krvi...ja bih tako volela da mogu maličak svoje krvi ikome da dam, ali je kažu tako kilava da nikome pomogla ne bi...zato su mi je mahom davali. Zahvaljujući dobrim ljudima.
licumurka licumurka 22:18 02.09.2013

Re: Uvek

Ista situacija i kod nas
Oboje bili davaoci godinama, a sad više nismo podobni.
Nas podmladak još sisa, al videćemo ga jednog dana
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:53 02.09.2013

Re: Uvek

Ima, valjda, dovoljno svesnih ljudi
kukusigameni kukusigameni 19:08 03.09.2013

šta drugo da kažem

Milutine, care.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:55 05.09.2013

Re: Ako je tačno onda..

Istina ili ne - utvrdiće istraga i sud.

Ima, svakako, neodgovorinih zdravstvenih radnika. U svakom žitu ima kukolja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana