Putovanja| Život

Biciklom oko sveta - Od Triglava do Katmandua (Nepal)

Snezana Radojicic RSS / 11.09.2013. u 10:37

10-11. septembar 2013.

 

DSCF3028.JPGSkoro je ponoć a iz susednog hostela pevaju na sav glas. Veselo neko društvo, pripito sudeći po glasovima. Nemam ništa protiv, samo bih da ipak malo dremnem. Taman se mašim za one čepiće za uši, kad začujem: "Živi sretna u slobodi... Jugoslavijo, Jugoslavijo!"
Ustajem kao zombi, oblačim se, izlazim iz sobe i pokušavam da izađem napolje. Vrata hostela su zabravljena a onaj što dežura verovatno spava. Budim ga. Na pitanje zašto želim na ulicu u ponoć, odgovaram mu da sam gladna. Gde da mu objašnjavam da sam pošla za pesmom o zemlji koje nema, da nađem ljude koji je pevaju.
Ne verujem da su Srbi, znala bih da je neka naša ekipa laninara ili putnika došla u isto vreme u Katmandu. Hrvati ne bi pevali o Jugoslaviji. Mora da su Slovenci.
Kad me momak pusti napolje, pesma je već utihnulae. Gledam preko kapije u dvorište susednog hostela. Očekivala bih da tamo sede oni zbog kojih sam ustala, ali nema nikoga. Tad začujem galamu iz sobe na prvom spratu. Istovremeno, iz zgrade izlazi Nepalac i kad me opazi kako se propinjem na prste sa čeonom lampom na glavi da bih videla šta je u njihovom dvorištu, obazrivo mi priđe.
Moje pitanje: Da li je pesma od maločas došla odavde?, zvuči mu sumanuto, sudeći po njegovom izrazu lica. Nema mi druge nego da mu otpevam refren koji je maločas i on slušao. Nepoverenje nestaje s njegovog lica.
- Oni i ja smo iz iste zemlje - brže-bolje dodajem.
- Slovenija? - pita me Nepalac.
Znala sam!
- Ne, Srbija, ali mi smo bili jedna zemlja.
Nepalac se osmehuje s razumevanjem ali ne pokazuje nameru da mi otvori kapiju. A i šta bih u ponoć? Pokucala na vrata pijanih Slovenaca da se izljubimo i nazdravimo? Da pljunemo i zapevamo?
- Da li su i sutra tu? - pitam ga.
Nepalac potvrdno klima glavom.
- Okej, doći ću ujutru. Recite im da ih je pozdravila jedna biciklistkinja iz Srbije i da ću navratiti sutra.
DSCF3026.JPGNepalac se osmehuje kao da je sve razumeo. A ja se vraćam nazad, smejući se. Onaj iz mog hostela sad me gleda još čudnije. Mora da misli da nisam sva svoja jer je sve vreme presedeo napolju, čekajući da se vratim, i video je da sam otišla samo do susedne kapije, popričala s nekim pet minuta i zatim se vratila.

 

 

*

Ujutru, pre nego što krenem u obilazak prvog znamenitog mesta u Katmanduu, svratim do recepcije susednog hotela. 

- Da li su vaši gosti Slovenci još uvek tu? - upitam recepcionera.

- Da, odlaze sutra - odgovori mi.

- Pretpostvaljam da spavaju?

Nepalac se smeje i klima glavom potvrdno.

Ne želim da ih budim. Po mojoj proceni, taman će se razbuditi dok se ja vratim iz obilaska grada, negde oko ručka.

I tako i bude.

DSCF3027.JPGZatičem ih bunovne i mamurne oko jedan poslepodne. Izašli su napolje, u dvorište, i posedali oko stola. Ima ih šestoro i svi su vrlo mladi osim jednog koji je mojih godina. Na licima im je onaj prepoznatljiv izraz 'ne-znam-gde-sam'.

- Pa dobro, bre, ljudi, baš ga preteraste noćas! - kažem u šali prilazeći im.

Neverica na njihovim licima.

- Pa zdravo, Slovenci! - pozdravim ih kad sasvim priđem. 

Otpozdrave klimanjem glave, očigledno još u čudu.

- E tako sam i ja sinoć bila iznenađena kada sam čula kako iz vašeg hostela neko peva "Od Vardara pa do Triglava" - kažem imitirajući njihove izraze, i onda im se predstavim.

 Iz meni nejasnog razloga, i dalje deluju kao da im nije najprijatnije zbog ovog susreta. No, nude me da sednem. U početku nisu previše razgovorljivi, pa mahom ja pričam, odgovarajući na njihova pitanja o mom putovanju, broju pređenih kilometara, tehničkim detlajima u vezi s orpemom.

Nakon deset minuta pokušam da prebacim lopticu njima. I mic po mic, iz njihovih najpre šturih a onda sve iscrpnijih odgovora, složim celu priču.

Oni su planinari koji se spremaju za uspon na Tibet, na vrh Phola Gangčen, visok 7.661 metar. Od oktorba prošle godine jure sve papire neophodne za odlazak na Tibet i pokušavaju da organizuju sve za četrdeset pet dana, koliko će trajati cela njihova tura. Ukupno ih je osmorica, svi su iz različitih mesta, ali su svi članovi Planinarske Zveze Slovenije. Iza sebe imaju po nekoliko ozbiljnih uspona na najviše vrhove po celom svetu i uspon koji im predstoji smatraju tek prosečno teškom ekspedicijom. No zbog skoro godinu dana priprema, koje su im uzele mnogo nerava i novca, sinoć su, po sletanju, osetili potrebu da sebi daju malo oduška.

- Pa tako i treba - odgovorim.

- Nije dobro, svi gosti hostela su jutros otkazali zbog nas. Otišli su neki Nemci koji su se i sinoć žalili. Ali znaš kad je žurka i mnogo piva - tu se ne uvažavaju žalbe - odgovara mi najstariji u grupi.

Meni je smešno. Tek sad shvatam zašto im je bilo toliko neprijatno zbog mojih šaljivih opaski na početku.

- Ma dajte, ljudi, opustite se. Meni je bilo krivo što me nisu pustili da vam se pridružim!

Tu prsnu u smeh. Vidim da im je malo laknulo.

DSCF3029.JPG- Članovi našeg planinarskog društva ovde odsedaju tradicionalno već trideset godina, kad god idu na Nepal ili na Tibet. Zato nas je sramota, ali ne možemo stalno da se izvinjavamo. Bilo pa prošlo. Nama je trebao taj ventil - objašnjava mi mladić bez majice dok mu jedan Nepalac donosi doručak.

- Sad će da skinu i onaj transparent - dodaje najstariji član ekspedicije pokazujući mi na tablu iznad ulaznih vrata. Na njoj su reči dobrodošlice slovenačkoj ekspediciji.

Krivo mi je što se osećaju krivima, pa im priznajem da sam napisala priču o njima i postavila je noćas na Fejsbuk. I da se mnogima dopala a neki su čak prokomentarisali da je to najbolji tekst koji sam napisala od početka mog putovanja.

- Eto, meni ste pomogli da napišem dobru priču - izjavim vrlo ozbiljno.

Odjedanput se svi ozare.

- Stvarno? - čujem od nekolicine. I onda mi zatraže kontakt informacije kako bi me našli na internetu.

- Naravno, ali moram najpre da vas fotografišem, jer ljudi očekuju neki dokaz da ste stvarni, kao i da čuju završetak priče. 

Nisu sva osmorica tu, pa slikam samo prisutne. Potom još malo pričamo i onda ih ostavim da na miru doručkuju i razbistre glave. Sutra rano ujutru, u pet, kreću džipom put Tibeta. Dva dana vožnje na visinama od preko 5.000 metara do baznog kampa. A onda uspon. Po snegu i ledu. Sa cepinima i derezama, gde i najmanja greška može da ih košta života. Vrh na koji se penju nije prezahtevan u alpinističkom smislu, ali svejedno treba biti u odličnoj kondiciji, psihički stabilan i mentalno jak da bi se izdržalo. Ako je cena toga jedna noćna žurka zbog koje par turista i jedna biciklistkinja ne mogu da spavaju - jaka stvar.

To im i kažem. I obećam da ću pratiti izveštaj na sajtu njihovog planinarskog društva.

Na rastanku, pozovu me da večeras svratim na pivo (oni će apstinirati ali ja mogu da pijem) ako budem tu. Biću, ali najverovatnije neću prihvatiti poziv. Uoči polaska na tako ozbiljan uspon poslednje što im treba su gosti. Zato im sada poželim sreću. A onda se povučem u moj hostel u susedstvu, da završim priču o ovom neočekivnom susretu.

 

 




Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 10:59 11.09.2013

Pozdrav


Pozdrav, samo da se upišem.

Ne znam šta da kažem a da ne preteram.


+

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:04 11.09.2013

Re: Pozdrav

hajkula1

Pozdrav, samo da se upišem.

Ne znam šta da kažem a da ne preteram.


+



O, sklopi usne, ne govori, šuti...



(Ne zameri na asocijaciji, ne mogu da odolim:)
buba_truba buba_truba 22:05 14.09.2013

Re: Pozdrav

Snezana Radojicic
O, sklopi usne, ne govori, šuti...

Evo, ja ću baš tako... Tebi kao i uvek a Slovencima pozdrav i srečno.
dylam_dop dylam_dop 12:17 11.09.2013

Slovenci su kul...

..uglavnom.
A malo sam se vratio na početak bloga,da vidim kako je sve to,kad i gdje počelo,
pa evo, sa "malim" zakašnjenjem da čestitam dvo-godišnjicu!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:02 11.09.2013

Re: Slovenci su kul...

dylam_dop
..uglavnom.
A malo sam se vratio na početak bloga,da vidim kako je sve to,kad i gdje počelo,
pa evo, sa "malim" zakašnjenjem da čestitam dvo-godišnjicu!


Ti si baš otišao u prošlost, dve godine je već pluskvamperfekat! Hvala na čestitki!
st.jepan st.jepan 12:46 11.09.2013

...

neki su čak prokomentarisali da je to najbolji tekst koji sam napisala od početka mog putovanja.

Hm, najbolji..., ne znam, ali sam skoro siguran da je najčitaniji. Za samo dva sata, preko 500 čitanja!

"Jugoslavijo, Jugoslavijo...", pa da, kako da ne usklikneš i ne klikneš!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:59 11.09.2013

Re: ...

st.jepan
neki su čak prokomentarisali da je to najbolji tekst koji sam napisala od početka mog putovanja.

Hm, najbolji..., ne znam, ali sam skoro siguran da je najčitaniji. Za samo dva sata, preko 500 čitanja!

"Jugoslavijo, Jugoslavijo...", pa da, kako da ne usklikneš i ne klikneš!



He-he, to je navala Fejsbukovaca jer sam tamo okačila link
Radim na self marketingu preko društvenih mreža
mikele9 mikele9 21:11 11.09.2013

Re: ...

Vrh na koji se penju nije prezahtevan u alpinističkom smislu, ali svejedno treba biti u odličnoj kondiciji, psihički stabilan i mentalno jak da bi se izdržalo. Ako je cena toga jedna noćna žurka zbog koje par turista i jedna biciklistkinja ne mogu da spavaju - jaka stvar.

Baš jaka stvar! Dobro si rekla. Razmaženi Nemci i ostali Germani i Alemani. Meni kad se spava, spavam. Spavao sam na trideset metara od MIG-a koji je turirao motor pred poletanje, spavao kao beba
Blago tebi što si takva kakva si
Uživam čitajući tvoja javljanja.
Drugarski poljubac Snežo

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:25 12.09.2013

Re: ...

mikele9
Vrh na koji se penju nije prezahtevan u alpinističkom smislu, ali svejedno treba biti u odličnoj kondiciji, psihički stabilan i mentalno jak da bi se izdržalo. Ako je cena toga jedna noćna žurka zbog koje par turista i jedna biciklistkinja ne mogu da spavaju - jaka stvar.

Baš jaka stvar! Dobro si rekla. Razmaženi Nemci i ostali Germani i Alemani. Meni kad se spava, spavam. Spavao sam na trideset metara od MIG-a koji je turirao motor pred poletanje, spavao kao beba
Blago tebi što si takva kakva si
Uživam čitajući tvoja javljanja.
Drugarski poljubac Snežo




Dragi Mikele, volela bih da budem baš takva ali prilično sam daleko od te blagorodnosti. Međutim, jedna od velikih stvari na putovanju, na dugom putovanju, jeste ta što hteo-ne hteo moraš da smanjiš svoj ego. A to znači i tu vrstu razmaženosti, jer niko neće da je toleriše, osim ukoliko nisi ekstremno bogat pa ti se može da okrećeš svet prema sebi. Hvala Putu što me svodi na pravu meru i popravlja moju ne baš najzgodniju narav.
A tebi hvala na lepom mišljenju i čitanju.
Šaljem ti veliki zagrljaj i poljubac iz Katmandua!
blogovatelj blogovatelj 16:51 12.09.2013

Re: ...

Hvala Putu što me svodi na pravu meru i popravlja moju ne baš najzgodniju narav.




I samo da dodam. Kad god objaviš nove slike, setim se uvek Andrićeve priče Panorama, gde on kao dete u luna parku gleda kroz objektiv neke mašine fotografije panorama belosvetskih gradova, a onda mu misli odlaze ka tim gradovima i predelima i shvata koliko je on u stvari mali a svet veliki.
Tvoje piče i fotografije na isti način vode moju misao po svetu.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 18:36 12.09.2013

Re: ...

blogovatelj
Hvala Putu što me svodi na pravu meru i popravlja moju ne baš najzgodniju narav.




I samo da dodam. Kad god objaviš nove slike, setim se uvek Andrićeve priče Panorama, gde on kao dete u luna parku gleda kroz objektiv neke mašine fotografije panorama belosvetskih gradova, a onda mu misli odlaze ka tim gradovima i predelima i shvata koliko je on u stvari mali a svet veliki.
Tvoje piče i fotografije na isti način vode moju misao po svetu.



Hvala, Mirko. To je mnogo lepa priča i lepa je tvoja asocijacija.
Nedavno je na grupi "Ivo Andrić" na FB-u neko postavio njegov citat iz starijih godina, u kome kaže da je s vremenom shvatio da su putovanja zapravo bila mnog više rasipanje energije i vremena nego što su mu koristila. I verujem da njemu jeste bilo rasipanje, s obzirom na to kako je ceo svoj život posvetio pisanju i onemogućio ili iksljučio sve što bi moglo da ga ometa u stavranju. Ali mi se ne dopada što je u svom, andrićevskom stilu, to lično iskustvo generalizovao.
pedjalon pedjalon 12:49 11.09.2013

No, no...

A ja mislio da si ti stroga profesorka.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:00 11.09.2013

Re: No, no...

pedjalon
A ja mislio da si ti stroga profesorka.


Pa bila sam, ali vidi šta mi uradi Azija! Posebno sad Katmandu, ovaj grad je neverovatan... ma znaš i sam.
pedjalon pedjalon 21:09 11.09.2013

Re: No, no...

"Kad sva srca poslanu gluva, i sa njima tvoje sopstveno - postoji put u Katmandu.
Kad se svi putevi zatvore, izgubiš prijatelja i svi koje voliš napuste te - postoji put u Katmandu.
Kad sve prođe, nestane, vetar jave razveje snove i kad pomisliš da nade nema - postoji put u Katmandu.
Kad sunce hladnije postane i zvezde nad tvojim nebom počnu da gasnu - postoji put u Katmandu.
I kada te ne bude više, ostaće tvoje srce, prazno i veliko kao nebo, i u njemu zvezda.
Ime te zvezde je Katmandu..."
Da podsetimo one koji nisu videli, zaboravili, davno znali...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:26 12.09.2013

Re: No, no...

pedjalon
"Kad sva srca poslanu gluva, i sa njima tvoje sopstveno - postoji put u Katmandu.
Kad se svi putevi zatvore, izgubiš prijatelja i svi koje voliš napuste te - postoji put u Katmandu.
Kad sve prođe, nestane, vetar jave razveje snove i kad pomisliš da nade nema - postoji put u Katmandu.
Kad sunce hladnije postane i zvezde nad tvojim nebom počnu da gasnu - postoji put u Katmandu.
I kada te ne bude više, ostaće tvoje srce, prazno i veliko kao nebo, i u njemu zvezda.
Ime te zvezde je Katmandu..."
Da podsetimo one koji nisu videli, zaboravili, davno znali...



Hvala, Pđalon. Najlepši odlomak
ecce-florian ecce-florian 12:46 12.09.2013

imam rešenje

Nađi nekog drugara Ciringinog tate da ti pomogne da novi pasoš izraste iz ljudskih misli.

"Ciring je imala oca koji je završio visoku školu lama. Bili su veoma siromašni, jer je otac, zadubljen u knjige, zanemarivao ostale poslove. Majka je morala da radi u kući i na njivini često su se svađali oko toga. Jednom je njen najmlađi brat, dečko, poželeo bresaka i vrištao da mu ih nabave.Majka pobesne na oca: "Zavukao si se u knjige, a u kući nema novca ni da se kupi kotarica voća."On je izašao pred kuću, seo na prag i počeo da pevuši stihove.Ujutro su pred kućom videli drvo. Otac se tri dana nije micao odatle, sve gledajući u njega. Prvog dana drvo je olistalo,drugog procvetalo,trećeg donelo plod breskve. Pravi,slatiki plod.Bilo ga je toliko da su ponekad mogli i na pijacu da ga odnesu. No, kako je to drvo izraslo iz ljudskih misli, neko iz porodice uvek je morao da sedi pod njim, gleda ga i misli o njemu.Nijednog trenutka nije smelo ostati samo.Nestalo je onog časa kada je neko od njene braće iili sestara sedeći pod drvetom zaspao. Dvaput se takvo drvo ne može pojaviti.Inače, otac je nerado činio čuda. Govorio je da su štetna i kada su učinjena zbog čovekovog dobra.Da mu majka ne bi dosađivala prekorima kako ništa ne radi, dao joj je šaku ječma i kazao da ga zaseje; od njega će, bez obzira bila sušna ili nerodna godina, njiva uvek roditi. Ta njiva ih je hranila i kasnije, kada je otac umro."
Stevan Pešić Katmandu


Jedino posle moraš stalno da misliš na njega a noću da ga držiš ispod glave
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:45 12.09.2013

Re: imam rešenje

ecce-florian
Nađi nekog drugara Ciringinog tate da ti pomogne da novi pasoš izraste iz ljudskih misli.

"Ciring je imala oca koji je završio visoku školu lama. Bili su veoma siromašni, jer je otac, zadubljen u knjige, zanemarivao ostale poslove. Majka je morala da radi u kući i na njivini često su se svađali oko toga. Jednom je njen najmlađi brat, dečko, poželeo bresaka i vrištao da mu ih nabave.Majka pobesne na oca: "Zavukao si se u knjige, a u kući nema novca ni da se kupi kotarica voća."On je izašao pred kuću, seo na prag i počeo da pevuši stihove.Ujutro su pred kućom videli drvo. Otac se tri dana nije micao odatle, sve gledajući u njega. Prvog dana drvo je olistalo,drugog procvetalo,trećeg donelo plod breskve. Pravi,slatiki plod.Bilo ga je toliko da su ponekad mogli i na pijacu da ga odnesu. No, kako je to drvo izraslo iz ljudskih misli, neko iz porodice uvek je morao da sedi pod njim, gleda ga i misli o njemu.Nijednog trenutka nije smelo ostati samo.Nestalo je onog časa kada je neko od njene braće iili sestara sedeći pod drvetom zaspao. Dvaput se takvo drvo ne može pojaviti.Inače, otac je nerado činio čuda. Govorio je da su štetna i kada su učinjena zbog čovekovog dobra.Da mu majka ne bi dosađivala prekorima kako ništa ne radi, dao joj je šaku ječma i kazao da ga zaseje; od njega će, bez obzira bila sušna ili nerodna godina, njiva uvek roditi. Ta njiva ih je hranila i kasnije, kada je otac umro."
Stevan Pešić Katmandu


Jedino posle moraš stalno da misliš na njega a noću da ga držiš ispod glave


Hvala na ovoj predivnoj priči, sasvim sam zaboravila na nju.
A tvoj zaključak podsetio me je na vreme kada sma s e priremala za turu. Još uvek nisam bila upoznla lično svog budućeg momka i saputnika s kojim ću krenuti, ali smo se svakodnevno dopisivali. I, u jednom mejlu, pokušali smo da napravimo spisak neophodnih stvari za takvo putovanje. Pravili smo ga svako za sebe i onda je trebalo da ih uporedimo, što bi nam ujedno reklo i mnogo toga o onom drugom. I oboje smo na prvo mesto stavili - pasoš. A znam provereno da bi mnogi najpre napisali novac, društvo... i tek onda bi naveli tu knjižicu bez koje ti je uzalud ako imaš i sve pare ovog sveta a nju nemaš. Nekad previđamo najočiglednije stvari.

st.jepan st.jepan 17:39 12.09.2013

Re: imam rešenje

tu knjižicu bez koje ti je uzalud ako imaš i sve pare ovog sveta a nju nemaš

Hajde, hajde, pa nije pasoš zdravlje, pa da je bez njega sve zalud.

Reši će se to, poradiće ljudi...
Kao što su jednom davno poradili za mene.
Tri meseca sam se po Parizu motao bez pasoša, odnosno sa pasošem koji nikome nisam smeo da pokažem, jer ga je krasio pečat sa ogromnim R - retourne (vratili me sa granice, a ja im nekako šmugnuo).
Mislio sam da je nerešivo, a onda upoznao divnog Radovana Kragulja, pariskog slikara, koji je odmah ispovrteo nekog poznanika iz naše Ambasade. Novi pasoš dobio sam već dva tri dana kasnije.
Ok, sada je možda komplikovanije, mada bi, obzirom na nove tehnologije, trebalo da je prostije.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 18:41 12.09.2013

Re: imam rešenje

st.jepan
tu knjižicu bez koje ti je uzalud ako imaš i sve pare ovog sveta a nju nemaš

Hajde, hajde, pa nije pasoš zdravlje, pa da je bez njega sve zalud.

Reši će se to, poradiće ljudi...
Kao što su jednom davno poradili za mene.
Tri meseca sam se po Parizu motao bez pasoša, odnosno sa pasošem koji nikome nisam smeo da pokažem, jer ga je krasio pečat sa ogromnim R - retourne (vratili me sa granice, a ja im nekako šmugnuo).
Mislio sam da je nerešivo, a onda upoznao divnog Radovana Kragulja, pariskog slikara, koji je odmah ispovrteo nekog poznanika iz naše Ambasade. Novi pasoš dobio sam već dva tri dana kasnije.
Ok, sada je možda komplikovanije, mada bi, s obziro na nove tehnologije, trebalo da je prostije.



U pravu si, Stjepane, taman posla da je uzalud, nisam baš tako mislila.

Zanimljivo ti je to iskustvo, zaista. I potpuno onako umetničko - kao iz romansiranih biografija velikih slikara Hvala što si ga preneo ovde.

Ja sam sigurna da će ljudi poraditi i da će se naći neko rešenje. Uvek se nađe
49 41 49 41 13:33 12.09.2013

Kazu pije kao Rus ?1?

imali smo i mi Ruse, al' nasi nisu "ljustili" samo Vodku.
"Nasi Rusi" su pili sve; Cvicek, Ancijan, Pivo, pomesano Jupi (Kokta) crno vino.

U petak vece, ako se ne napiju za pola sata i padnu pod sto; smatraju da im je vece propalo - kako mi je svojevremeno definisao jedan stari Slovenac svoje sugradjane.

P.S.
Bio sam u pravu.
Samo sam procitao prvi pasus, jer sam bio u zurbi; zakljucio sam - Snezana nam natrapala na Slovence.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:53 12.09.2013

Re: Kazu pije kao Rus ?1?

49 41
imali smo i mi Ruse, al' nasi nisu "ljustili" samo Vodku.
"Nasi Rusi" su pili sve; Cvicek, Ancijan, Pivo, pomesano Jupi (Kokta) crno vino.

U petak vece, ako se ne napiju za pola sata i padnu pod sto; smatraju da im je vece propalo - kako mi je svojevremeno definisao jedan stari Slovenac svoje sugradjane.

P.S.
Bio sam u pravu.
Samo sam procitao prvi pasus, jer sam bio u zurbi; zakljucio sam - Snezana nam natrapala na Slovence.



Da, cviček im je definitivno najbolji alkoholni napitak kojim su zadužil nekadašnje prostore Juge.A niej teško bilo pogoditi da su po svoj prilici Slovenci - em su uglavnom svi planinari pa ima rezona da sudošli na Nepal, em definitivno i dalje najviše putuju od svih naroda bivše Jugoslavije.
kleinemutter kleinemutter 14:09 12.09.2013

:)


Smešno mi je što ljubav stara pesme stvara.

Htedoh da kažem nema zaborava, ali ovi sigurno i nisu živeli u toj zemlji o kojoj pevaju.

Sve u svemu ja sam uvek za pesmu i dobru emociju, rođačku brate nego šta!

Srećan uspon im želim.

pozz.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:48 12.09.2013

Re: :)

kleinemutter

Smešno mi je što ljubav stara pesme stvara.

Htedoh da kažem nema zaborava, ali ovi sigurno i nisu živeli u toj zemlji o kojoj pevaju.

Sve u svemu ja sam uvek za pesmu i dobru emociju, rođačku brate nego šta!

Srećan uspon im želim.

pozz.


U stvari je još i lepše što je pevaju ovi dečaci koji teško i da su se rodili u vreme kad je sve počelo da se raspada. To znači da su im o tome pričali roditelji i da su gledali filmove. Inače, svi su me bez problema razumeli i pričali smo na srpskom iako sam sigurna da sad ne uče srpski u školama.
highshalfbooze highshalfbooze 18:59 12.09.2013

Re: :)

Inače, svi su me bez problema razumeli i pričali smo na srpskom iako sam sigurna da sad ne uče srpski u školama.

Da, i mene je ovo kopkalo, pa sam obratio pažnju. Mladi Slovenci listom znaju jezik sa kojim se mogu sporazumevati sa Hrvatima i Srbima. Ja sam stekao utisak da nije presudna blizina Hrvatske, već što mladi prepoznaju da svi mi živimo pod jednim kulturnim podnebljem. Zli jezici bi rekli da je to sve zahvaljujući turbofolku, ali mi se čini da prepoznaju i druge stvari. Za razliku od mladih ovde koji sigurno ne znaju za Slovensko mladinsko gledališće ili Val 202 koji su bili avangarda u staroj državi.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:01 12.09.2013

.

Uh
već zamišljam tvoje oduševljenje,
na samo jednu reč koja podseća na dom
...iako je dom tamo gde ti želiš da budeš,lepo je kad se setiš i onog parčeta zemlje koje je samo tvoje:)



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:29 12.09.2013

Re: .

stefan.hauzer
Uh
već zamišljam tvoje oduševljenje,
na samo jednu reč koja podseća na dom
...iako je dom tamo gde ti želiš da budeš,lepo je kad se setiš i onog parčeta zemlje koje je samo tvoje:)





Ovo si mnogo lepo i tačno rekao, hvala
A izbor videa kao vizuelno zvučne pratnje je nepogrešiv, kao i uvek.
49 41 49 41 15:57 12.09.2013

Hands warmer

ako vec nemas, trebalo bi da imas.



Video sam negde i velicinu 30cm x 30cm.

Aktivira se pritiskom na dugmence, velicine malog nokta.
Drzi toplotu do nekoliko dati.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 18:43 12.09.2013

Re: Hands warmer

49 41
ako vec nemas, trebalo bi da imas.



Video sam negde i velicinu 30cm x 30cm.

Aktivira se pritiskom na dugmence, velicine malog nokta.
Drzi toplotu do nekoliko dati.



Znam za to, a ovde ima svega, samo toliko toga treba kupiti, pa iako je sve pojedinačno jeftino, kad se sabere, da vidiš kako bude skupo. Nego, neću ja ići na Himalaje,vrteću se po ovim dolinama više, a to je paralela Kaira otprilike, tako da mi verovatno neće ni trebati.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:26 14.09.2013

Samo da mahnem

Da neko ne pomisli da me je odnela voda.

49 41 49 41 18:55 14.09.2013

Re: Samo da mahnem

srdjan.pajic
Da neko ne pomisli da me je odnela voda.


Bas sam mislio sta bi s njim i njegovima ?!?
Hvala Bogu.

Jeste ga pravo nadrljali, mislim sa brojem zrtava i evakuisanim.

P.S.
Dokle ti voda dosla?
blogovatelj blogovatelj 20:19 14.09.2013

Re: Samo da mahnem

Samo da mahnem
Da neko ne pomisli da me je odnela voda.


Ja danas čuo na radiju da je voda odnela autoput i da postoji opasnost da otklizaju planine i da oduvaju Bulder. Ne zezam se, to su smrtno ozbiljno pričali.
Bilo zajebano, a?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:48 15.09.2013

Re: Samo da mahnem

blogovatelj
Samo da mahnem
Da neko ne pomisli da me je odnela voda.


Ja danas čuo na radiju da je voda odnela autoput i da postoji opasnost da otklizaju planine i da oduvaju Bulder. Ne zezam se, to su smrtno ozbiljno pričali.
Bilo zajebano, a?


Da, i ja sam čula da je baš zeznuto. Kakvo je sad stanje?
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:17 15.09.2013

Re: Samo da mahnem

49 41

P.S.
Dokle ti voda dosla?


Do brade, razume se . LINK.

Bilo je čupavo, nikad nisam iskusio ovakvu kataklizmu, a i ove planinske poplave su specifične jer se sve odvija jako brzo. Nekako smo preživeli, mada smo i mi morali da bežimo navratnanos, na rezervni položaj pre dve noći, onako sa sve bebom i mačkama ispod miške, ko je šta već dovatio.

Voda nam nije odnela kuću, jer smo od prave propasti bili odvojeni nekim brdašcetom koje raste maltene u centru grada. Ali je bilo dosta blizu, zato što imamo nekakav potok u dvorištu koji je za vrlo kratko vreme, i usred noći, narastao u vodenu stihiju i počeo da nosi stvari po dvorištu i da ulazi ispod kuće.

Sad se smirilo, kažu da je troje poginulo u kauntiju, i dvestotinak je nestalo, uglavnom su najebali ljudi gore u planinama iznad grada. Odnelo je sve puteve pa već drugi dan evakuišu ljude helikopterima.

Mi smo se vratili kući, i sad praznimo crawlspace ispod i ribamo. El ima neko ideju kako bezbedno da skinem i izvučem pokvašenu staklenu vunu iz crawlspace-a, pre nego što krene da raste budj na njoj?





49 41 49 41 13:50 15.09.2013

Re: Samo da mahnem

srdjan.pajic
49 41

P.S.
Dokle ti voda dosla?


Do brade, razume se . LINK.


Mi smo se vratili kući, i sad praznimo crawlspace ispod i ribamo. El ima neko ideju kako bezbedno da skinem i izvučem pokvašenu staklenu vunu iz crawlspace-a, pre nego što krene da raste budj na njoj?

Sipaj bleach u spray boce i sprejaj. Ako moses ukljuci ventilatore ili hairdryere i susi.
Na nedostupna mesta, plasticna providna creva (HomeDepot) na susace za kosu i uvlaci u staklenu vunu. Uglove od 90 (studs vert.-horiz.) su kriticna mesta; tretiraj dobro bleachem.
Bleach ce blokirati svaki razvoj budja. Najjeftinije resenje - najefikasnije.


Ventiliraj sve prostorije, sto vise; narocito zbog maleckog.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:29 15.09.2013

Re: Samo da mahnem

49 41

Sipaj bleach u spray boce i sprejaj. Ako moses ukljuci ventilatore ili hairdryere i susi.
Na nedostupna mesta, plasticna providna creva (HomeDepot) na susace za kosu i uvlaci u staklenu vunu. Uglove od 90 (studs vert.-horiz.) su kriticna mesta; tretiraj dobro bleachem.
Bleach ce blokirati svaki razvoj budja. Najjeftinije resenje - najefikasnije.


Ventiliraj sve prostorije, sto vise; narocito zbog maleckog.


Odlična ideja, ovo sa varikinom. Sinoć sam otkačio jednu od cevi za grejanje, zatvorio sve ventilacione otvore u kući i uključio peć da duva topao vazduh u prostor ispod (peć je ispod poda, ali je podignuta na betonskom postolju pa je ostala suva). Medjutim, onda sam ukapirao da mlaz vazduha iz peći u isto vreme duva i podiže staklenu vunu, što posle može da udje u kuću. Ok, ovde verovatno preterujem, jer je 99.9% vune prekriveno plastičnom barijerom koju još nisam dirao, pa je stabilna ali kad namestim ventilator na izlaz, to će verovatno da izduva tu prašinu napolje.

Sorry, čitao sam na webu kako treba da se rukuje sa vunom, čini se prilično pipavo i donekle opasno, jer vuna ulazi u sve. Idem sad da kupim bolje rukavice, i ako nadjem respirator, pošto moram još da se muvam dole ispod kuće. Video sam u medjuvremenu da ako moraš da je skineš, onda je najbolje da je polako natapaš vodom, parče po parče, pa da to skidaš. Jebala ih staklena vuna, ne mogu da verujem da nisu smislili ništa bolje (manje zaguljeno) za izolaciju.



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:52 16.09.2013

Re: Samo da mahnem

srdjan.pajic
49 41

P.S.
Dokle ti voda dosla?


Do brade, razume se . LINK.

Bilo je čupavo, nikad nisam iskusio ovakvu kataklizmu, a i ove planinske poplave su specifične jer se sve odvija jako brzo. Nekako smo preživeli, mada smo i mi morali da bežimo navratnanos, na rezervni položaj pre dve noći, onako sa sve bebom i mačkama ispod miške, ko je šta već dovatio.

Voda nam nije odnela kuću, jer smo od prave propasti bili odvojeni nekim brdašcetom koje raste maltene u centru grada. Ali je bilo dosta blizu, zato što imamo nekakav potok u dvorištu koji je za vrlo kratko vreme, i usred noći, narastao u vodenu stihiju i počeo da nosi stvari po dvorištu i da ulazi ispod kuće.

Sad se smirilo, kažu da je troje poginulo u kauntiju, i dvestotinak je nestalo, uglavnom su najebali ljudi gore u planinama iznad grada. Odnelo je sve puteve pa već drugi dan evakuišu ljude helikopterima.

Mi smo se vratili kući, i sad praznimo crawlspace ispod i ribamo. El ima neko ideju kako bezbedno da skinem i izvučem pokvašenu staklenu vunu iz crawlspace-a, pre nego što krene da raste budj na njoj?








Auh, bre, Srđane. Prosto mi neverovato da godinama ne mogu da areše problem požara i poplava u Bulderu, imate ih svako malo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:26 16.09.2013

Re: Samo da mahnem

Snezana Radojicic


Auh, bre, Srđane. Prosto mi neverovato da godinama ne mogu da areše problem požara i poplava u Bulderu, imate ih svako malo.


Da, zanimljivo i možda malo neočekivano - jedan od glavnih razloga za ovu poplavu je zapravo požar koji je goreo pre nekoliko godina iznad jednog od sporednih kanjona koji se nadovezuje na onaj glavni (Boulder canyon). Tako da je većina rastinja tada uništena. I onda kad je kiša padala neprestano 3 dana, što nije tako retka pojava na jesen u Koloradu, prosto nije imalo šta da zadržava vodu, već se prilično brzo spustila na dno glavnog kanjona, kojim inače teče reka, a na čijem izlazu leži grad.

Ovo je ustvari prva poplava (zovu je 100-year flood, od milošte), mada se o mogućnosti da se desi naravno zna, i ljudi koji žive u kućama na plavnoj ravni (kao mi, na primer), moraju da kupe posebno osiguranje, kad apliciraju za kredit u banci. Boulder je na kraju prošao mnogo bolje nego gradići istočno od nas, da ne pominjem one u planinama, koje još uvek vade helikopterima iz kanjona i skidaju sa litica.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana