Život

KALOPER

razmisljam RSS / 17.09.2013. u 18:07

               Kako vreme prolazi, umesto da mi stvari postaju jasnije i razgovetnije u glavi, ispostavlja se da me sve više zbunjuju. Dobro, mislim se, vremena se menjaju, puno je, i previše, novih informacija - ne može to živ čovek ni da premota kako treba, pa moguće da i nije toliko čudno i neobično što se sve češće osećam dezorijentisanom i pogubljenom. Ako tome dodam da hvatam sebe kako se po nekad preobrazim u matoro gunđalo, zanovetalo opšte prakse, talentovano zakeralo, a sve bez nekog naročitog povoda, stvari se samo usložnjavaju i komplikuju. I gotovo da sam sklona da tvrdim kako je to u redu, da se opravdavam time što su konopci mojih živaca vremenom svakako postali izraubovani, dotrajali, mestimično iskrzni i istanjeni i stoga je nekako sasvim prirodno što ne mogu više sa lakoćom da podnose teret koji se svakodnevno svaljuje na nijh.
               Ali...
               Naravno da uvek i svuda i u sve može sa lakoćom da se umetne jedno ali i tako jednostavno i lako preokrene priču, navede vodu na ciljanu vodenicu i utera vetar u sasvim određena jedra.
               Naime, pre par dana uđem ja u cvećaru sa puno entuzijazma i sa vrlo jasnom željom da kupim dva buketa cveća: jedan malo svečaniji i jedan sasvim razbarušen i šašav i krajnje obično veseo. Znam šta neću. Ni u ludilu nikakav već napravljen aranžman. Ne bih ruže, a svakako ne ljiljane, jer oni još uvek nisu sasvim izgubili status grobljanskog cveća, pa ne bih da stvaram zlomisli, mada ih lično veoma volim i ne žalilm se kada ih dobijem. Naprotiv. Naravno, ne dolaze u obzir ni oni namučeni bambusi koje su savijali, uvijali i maltretirali da bi ih doveli u ukovrdžano stanje. Dakle, prilično jasna situacija.
               Osvrnem se oko sebe, bacim par usredsređenih pogleda na svo to šarenilo koje me okružuje i odmah se blago štrecnem. Ništa od onog što sam htela. Bledunjave, bolesno roze gladiole, par poluuvelih gerbera tužno oklembešenih glavica, naramci ruža najrazličitijih boja, ali sve nekako usahle i beživotne, stidljivi šlajer, raskošni beli ljiljani, gotovo onesvešćeni suncokreti, snopovi već napravljenih aranžmana od kojih me u trenu podilazi blaga jeza...
               I problem. U cajtnotu sam, nemam kad da tražim drugu cvećaru, elem, moram da smislim barem zadovoljavajuće rešenje. Stoga se ipak, teška srca, odlučim za nekoliko najpristojnijih ružinih pupoljaka i odmah ih malo izvučem iz posude, za svaki slučaj, da mi ne zapadnu neki sa požutelim ivicama latica i za grančice nečeg sa po nekoliko belih i prilično vedrih cvetaka po krajevima koje je cvećarka izvolela nazvati belim radama, ali koji se tako ne zovu.
               Blago razočarana čekam da na mene dođe red. Cvećarka dovršava jedan buket... U stvari, cvećarka pred mojim očima uništava do kraja jedan i inače vrlo, barem za moj ukus, prenatrpan i previše nakinđuren buket. Prvo ga obmotava ukrasnom trakom onako kako se fačluju bebe u porodilištima, dakle, do guše. Mene počinje da štreca u grudima. Zatim preko toga bogato uvija špagete od like. Ja počinjem nekontrolisano da trepćem. Srećom, naočere su mi na nosu pa se nadam da se to ne primećuje previše. Ni to je ne zadovoljava, pa od njih svuda uokolo buketa pravi i nekakvo razbucano, rastureno gnezdo iz kojeg vire samo glavice cvetova i na njemu vezuje raščupanu mašnu. Uto osetim kako mi se po temenu razlivaju ledeni žmarci. I kao fajnal tač, uzima bočicu sa nekim zlatnim sprejom, energično je protresa i nesebično, bogato, obilno rasprskava tečnost po buketu. Osećam kako mi ponestaje daha. Na kraju, sve zavija u neki pretenciozni svetlucavo šareni papir i kreaciju ustupa naručiocima koji su, koliko mogu da procenim, fascinirani i prezadovoljni. Meni zbilja nije dobro.
               A onda... Uz belo cveće bih da dodam i par ćuranovih kresti, ali mi ne uspeva, jer joj one služe za aranžiranje i ne zna kako da mi ih naplati. Je'n, dva, tri... dooo-bro. Mrzi me da se preganjam. Sapinje bukete onim tračicama, a ja ne umem ni reč da kažem, mada mi želudac poigrava. Molim je da mi ih zavije u običan prozirni celofan. Ona mi nudi šarene 'artije. Na jedvite jade uspevam da se izborim za svoju varijantu.
               Izlazim iz cvečare, zastajem i dišem duboko, duboko...

               Šta sam u stvari htela da kažem?
               Nešto je tu duboko pogrešno. Zašto bi ikome uopšte palo na pamet da na bilo koji način ulepšava cveće? Prvo su mu oduzeli miris. I bodlje. Onda su počeli da ga farbaju. Pa da ga stavljaju u mengele da se muči rastući u krug. Na koncu su smislili i sve te mašnice i tračice i papiriće koji mu samo skrivaju prirodnu ljupkost i raskoš.
               Istinskog, pravog cveća ima još samo po obodima pijaca, gde ih prodaju bakice koje su ga predano negovale i tog jutra pažljivo ubrale još opervaženog kapima rose, složile u mirisne buketiće i svojim rahitičnim, drhtavim, zboranim žuljevitim rukama obmotale ih šarenom vunicom da se ne rasture. Kada one polako iskopne, a to vreme nije daleko, bojim se da ćemo ostati bez poslednjih stručaka iskonskih oblika i boja. Bićemo osuđeni na industrijsko, beskrvno cveće koje ne ume da opstane u vazi duže od par dana jer nije naviklo da se bori za opstanak i kome je teško obradovati se od srca.
               Volela bih da nije tako.
               Ali, izgleda da cveće beži od nas. Sve manje je bulki, različaka i ljutića u poljima, sve manje kamilice i tratinčica po travnjacima, sve manje devojačkog srca, dikinog oka i nezaboravka u baštama, sve manje minđušica u zemljanim saksijama.
               Neven, lepa kata,lepi jova, smilje, noćna frajla, đurđevak, kadivica se povlače pred alpinetumima. Prkos je izgubio bitku sa kratko podšišanom engleskom travom koja se muči u ovom podneblju, ali uz najbolju volju i sav trud ne uspeva da izgleda onako jedro i vitalno kao u postojbini.   Čuvarkuća je proterana sa krovova. Ljubičice su odustale od nicanja po parkovima. Čak i maslačak sve stidljivije zaposeda pukotine u asfaltu. 

               Čarobne zimske ruže, poslednji cvetni vatromet pre zime koji nas nesebično raduje najvedrijim i najzanosnijim spektrom toplih, razigranih boja i tananih, baršunastih i svilenih latica onda kada se na nas već uveliko spusti teško sivilo jesenjeg neba, skupljene su u nekakve tužne žbuniće koji se prodaju zarobljeni u plastičnim saksijama i venu odveć brzo i naglo, ostavljajući za sobom osećaj gorčine i nedorečenosti.
               Ivanjsko cveće, perunike, georgine, presličice, noćurak, mirisni, sitni baštenski karanfil... nestaju.
               Cveće je poruka. Ono je pažnja. Lepota. Harmonija mirisa, oblika i boje. Nežnost. Predanost. Ljubav.
               I da: seća li se neko kako izgleda kaloper?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

Tagovi



Komentari (127)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

godec godec 18:26 17.09.2013

Lepota

Istinskog, pravog cveća ima još samo po obodima pijaca, gde ih prodaju bakice koje su ga predano negovale i tog jutra pažljivo ubrale još opervaženog kapima rose, složile u mirisne buketiće i svojim rahitičnim, drhtavim, zboranim žuljevitim rukama obmotale ih šarenom vunicom da se ne rasture.


Oduvek sam mislio da su ove bakice u stvari nakupci ili da su ih angažovali preprodavci cveća da izazovu sažaljenje potencijalnih kupaca. Od sada ću da ih posmatram upravo ovako kako si ih ti opisala. Lepše je.

Mislim da si potpuno u pravu za apsurdnost ulepšavanja cveća. Nije cveće jedino što se bespotrebno "ulepšava". To se radi sa prehrambenim proizvodima, pićima, idejama, informacijama.
razmisljam razmisljam 19:02 17.09.2013

Re: Lepota

godec

Oduvek sam mislio da su ove bakice u stvari nakupci ili da su ih angažovali preprodavci cveća da izazovu sažaljenje potencijalnih kupaca. Od sada ću da ih posmatram upravo ovako kako si ih ti opisala. Lepše je.


Променила сам ти поглед на свет у једном мајушном сегменту на боље? Баш ми је драго због тога.

Видиш, мени никада није пало на памет да те жене посматрам на твој начин. Може бити стога што је и моја бака умела да на пијацу однесе осим воћа и поврћа и по који букетић из своје баште.
У сваком случају, свакако је лепо лепше гледати око себе.
А ја те бакице поштујем и најрадије купујем цвеће баш код њих. Уосталом, оне једине и нуде асортиман који је у цвећарама већ поодавно занемарен или сасвим заборављен. ( У оним деведесетима, на које нас је подсетио Стјепан, за многе од њих је то био једини поштен и достојанствен начин да преживе, а не верујем да је и сада нешто друго у питању. )

Mislim da si potpuno u pravu za apsurdnost ulepšavanja cveća. Nije cveće jedino što se bespotrebno "ulepšava". To se radi sa prehrambenim proizvodima, pićima, idejama, informacijama.


Цвеће је само повод за причу о свему томе осталом што си набројао. На моју велику жалост, заглавили смо се у ери свеопштег фото-шопа, на свим нивоима и у свим сегментима друштва. Само нека шљашти, а о садржају не бисмо.

Добродошао у моје блогодвориште. Драго ми је што си свратио.

За прво место чуваркућа на крову:

nim_opet nim_opet 19:11 17.09.2013

Re: Lepota

Moja mama ima problema sa cuvarkucom - stalno joj propada. Mislim da je to zato sto je gaji na terasi, u saksiji, i neguje kao i ostalo cvece (tj. zaliva, djubri, unosi kad je mraz itd.) Jel ima neko iskustva sa gajenjem cuvarkuce onako kako bi ona rasla sama, na krovu - tj. sa nekom mrvom zemlje, bez djubrenja, i generalno sama sebi dovoljna, nepomerana i nedirana previse (i sve to, al u saksiji na terasi - jerbo nam je krov na sedmom spratu, kos a i ne moze da se na isti izadje).
razmisljam razmisljam 19:25 17.09.2013

Re: Lepota

nim_opet
Moja mama ima problema sa cuvarkucom - stalno joj propada.


Није проблем у саксији већ у превише неге. Чуваркућа је једна скромна и незахтевна биљка којој ништа посебно није потребно да би расла. Нека је твоја мама слободно и преко зиме остави на тераси, негде у ћошету уз зид стана и нека се не секира. Док нема мраза нека је сасвим спорадично по мало, тек овлаш залива ( Биљка подноси и заборавност у заливању сасвим добро. ), а када загуди, нека само мало ушушка саксију у старе новине или крпе, али тако да биљка ,,вири''. Ако на крову, сасвим незаштићена, преживи цичу, и овако ће.
А ти на пролеће јави да ли су савети били од користи.

P.S. И мени је пропадала кад год сам је уносила. А када сам тешка срца преломила и оставила је напољу - она претекла.
angie01 angie01 18:28 17.09.2013

Jagoda Kaloper

zemljanin zemljanin 18:31 17.09.2013

Re: Kaloper

misliš žalfija
razmisljam razmisljam 19:03 17.09.2013

Re: Jagoda Kaloper

angie01




Енџи, џаволе.
razmisljam razmisljam 19:13 17.09.2013

Re: Kaloper

zemljanin
misliš žalfija


Не мислим.

Жалфија је Salvia officinalis, кадуља:



а калопер Tanacetum balsamita:





Мада, могу ти рећи да се по ,,цветним'' форумима лако замењују и збуњују коментаторе, јер имају слично лишће, па се са фотки не могу увек лепо распознати.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:02 17.09.2013

Re: Kaloper

Vito pero kalopero...

Kaloper je Bogorodičin cvet, uz kuću ga seju žene, da kuću čuva. Mada je kaloperova priča, naravno, kao i mnoge druge, iz slovenske mitologije prešla u hrišćanstvo.
Ženski cvet.
kakapo kakapo 20:08 17.09.2013

Re: Kaloper

Мада, могу ти рећи да се по ,,цветним'' форумима лако замењују и збуњују коментаторе, јер имају слично лишће, па се са фотки не могу увек лепо распознати.

To s kaloperom nije tako jednostavno. Naime u Simonovićevom Botaničkom rečniku (SANU 1959), koji je još uvek "zakon" za imena bilja, kaloperom (kaloperom uzanim, kaloperom crnim, kaluferom i kaluperom) se naziva Salvia officinalis, dakle žalfija, odnosno kadulja, ali i Tanacetum balsamita. E sada, dotični Tanacetum balsamita, uprkos Googletu, nije žut već beo (kao bela rada, ali manji, ako je verovati enciklopediji bilja ugledne institucije Royal Horticultural Society), a onaj žuti sa slike je Tanacetum vulgare (da prostiš). Ali i njega nekada zovu kaloperom. Dakle i ti i zemljanin i Vojislav i dusanovaiivaninamama ste u pravu. "Piše Hund, al' piše i Mile".
angie01 angie01 20:42 17.09.2013

Re: Jagoda Kaloper

Енџи, џаволе.



razmisljam razmisljam 23:57 17.09.2013

Re: Kaloper

Jelica Greganović
Vito pero kalopero...

Kaloper je Bogorodičin cvet, uz kuću ga seju žene, da kuću čuva. Mada je kaloperova priča, naravno, kao i mnoge druge, iz slovenske mitologije prešla u hrišćanstvo.
Ženski cvet.


Е, сад си ме баш заинтригирала.
Ако те не буде мрзело и не било ти заповеђено, молим те да ми мало више кажеш о том женском цвећу.
У ствари, онда постоји и мушко?
Које?
Зашто?
Хвала ти унапред.
razmisljam razmisljam 00:11 18.09.2013

Re: Kaloper

kakapo

To s kaloperom nije tako jednostavno.


Као што и рекох.

Naime u Simonovićevom Botaničkom rečniku (SANU 1959), koji je još uvek "zakon" za imena bilja, kaloperom (kaloperom uzanim, kaloperom crnim, kaluferom i kaluperom) se naziva Salvia officinalis, dakle žalfija, odnosno kadulja, ali i Tanacetum balsamita. E sada, dotični Tanacetum balsamita, uprkos Googletu, nije žut već beo (kao bela rada, ali manji, ako je verovati enciklopediji bilja ugledne institucije Royal Horticultural Society), a onaj žuti sa slike je Tanacetum vulgare (da prostiš). Ali i njega nekada zovu kaloperom. Dakle i ti i zemljanin i Vojislav i dusanovaiivaninamama ste u pravu. "Piše Hund, al' piše i Mile".


Или, што би се дало ка'сти: и песмица и рецитација.

Хвала ти што си свратио да нам разјасниш ситуацију.

И мени није баш било најјасније о чему се ради док сам рондала по нету, јер сам, наравно, натрчавала на врло разнородне фотке које су све приказивале позната ми цвећа и читала исто толико збуњујућа објашњења, али ми се ове жуте цвећке свиделе обашка, па сам решила да је то - то.

Ево и Tanacetum balsamitaе:



У ствари, подсећа на камилицу, наравно, ако изузмемо листове.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:03 18.09.2013

Re: Kaloper

молим те да ми мало више кажеш о том женском цвећу.
У ствари, онда постоји и мушко?

Nisam se dobro izrazila, žensko cveće kao cveće koje čuva žene, bogorodičino, ali sa staroslovenskim poreklom...natrčava se na njega u usmenoj poeziji srpskoj.
Zaboravila sam gde sam čitala o tome da je Kaloper - Kalinino pero. A, Kalina je velika slovenska boginja.
razmisljam razmisljam 16:57 18.09.2013

Re: Kaloper

Jelica Greganović

Nisam se dobro izrazila, žensko cveće kao cveće koje čuva žene, bogorodičino, ali sa staroslovenskim poreklom...natrčava se na njega u usmenoj poeziji srpskoj.
Zaboravila sam gde sam čitala o tome da je Kaloper - Kalinino pero. A, Kalina je velika slovenska boginja.


Хвала ти на појашњењу.

Баш си ме била збунила.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:05 17.09.2013

=

razmisljam razmisljam 19:27 17.09.2013

Re: =

Vojislav Stojković


Беле раде?
Једна од мени најомиљенијих цвећки.
Хвала, Војиславе.
zox.zox zox.zox 19:08 17.09.2013

buket na poklon

Može li buketić od ovih koje su isto proterane iz bašta kao suviše neugledne - Kriva Baba lično, kao ukras samo par listova od nje a za uvijanje četvrtina novinskog lista



zilikaka zilikaka 19:23 17.09.2013

Re: buket na poklon

Kriva Baba lično




Taj naziv nisu znali ni oni koji se jako busaju...
razmisljam razmisljam 19:33 17.09.2013

Re: buket na poklon

zox.zox
Može li buketić od ovih koje su isto proterane iz bašta kao suviše neugledne - Kriva Baba lično, kao ukras samo par listova od nje a za uvijanje četvrtina novinskog lista


Може увек. Хвала.
Поготово кад је аранжиран таман онако како доликује.

Ево теби ноћурка:



Он је спавалица велика, и буди се тек у сумрак. Наопако неко цвеће.

razmisljam razmisljam 22:46 17.09.2013

Re: buket na poklon

zilikaka
Kriva Baba lično

Taj naziv nisu znali ni oni koji se jako busaju...


Је л' се сад од мене очекује да нешто признам?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:10 17.09.2013

uf bre ivančice :)




Priznajem, za kaloper cula sam prvi put ovde!<<<link

Ivančici - tanacetum balsamit-kaloper



razmisljam razmisljam 19:41 17.09.2013

Re: uf bre ivančice :)

dusanovaiivanovamama


Све ти видиш.

Priznajem, za kaloper cula sam prvi put ovde!


На лепом си месту чула за то цвеће.
А мени пало на памет ономад оно дечје:,,Ласте, пролас'те...''. Последњи стихови гласе: ,,Ка-ло-пер, ка-ло-пер, затворише се врата.'' И тако ја то претумбавам по глави и нервирам се успут што ме мучи песма-прогањалица, те да скренем мисли решим да се сетим да је калопер у ствари цвеће, па кренем да се информишем мало подробније, а у међувремену на њега налетим и у једној приповетки Вељка Петровића и тако... Од једног до другог настаде прича.

Ivančici - tanacetum balsamit-kaloper


'Фала.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:28 18.09.2013

Re: uf bre ivančice :)

Последњи стихови гласе: ,,Ка-ло-пер, ка-ло-пер, затворише се врата.''

A ja kraj te pesme znam malo drugačije, naučila u selu od dece: "Vero, vero, kalopero, zatvori mi vrata."
razmisljam razmisljam 18:08 18.09.2013

Re: uf bre ivančice :)

Jelica Greganović

A ja kraj te pesme znam malo drugačije, naučila u selu od dece: "Vero, vero, kalopero, zatvori mi vrata."


Има разних варијанти. Мало сам ,,истраживала'' уз помоћ гос'н Гугла, па сам нашла и оне у којима се калопер уопште не спомиње, али је суштина игре иста.


AlexDunja AlexDunja 19:13 17.09.2013

...



nego, nedavno moja drugarica, goca,
mi dođe i donese buketić nevena...
koga porodično volimo jer je bio omiljeno cveće mog
deda živote, o kome nedavno napisah blog.

celo dvorište u kg nam je bilo puno nevena,
dok ga je kosara čekala da se vrati


baš me vratila u detinjstvo tim gestom:)
razmisljam razmisljam 22:27 17.09.2013

Re: ...

AlexDunja


nego, nedavno moja drugarica, goca,
mi dođe i donese buketić nevena...
koga porodično volimo jer je bio omiljeno cveće mog
deda živote, o kome nedavno napisah blog.

celo dvorište u kg nam je bilo puno nevena,
dok ga je kosara čekala da se vrati


baš me vratila u detinjstvo tim gestom:)


И свакако си се више обрадовала него да ти је донела оне уштогљене хибридне цветове којима је, ни кривим ни дужним, одузета душа?
Да не говорим о непроцењивом својству таквог цвећа да изиграва времеплов.

Тако сам ја једног божићног дана у снегу на крају улице нашла процветали невен. Сасвим нереална слика коју памтим већ годинама са посебно топлим емоцијама. Урамила сам је у сећању, јер тада још увек није било мобилних телефона са камерицама, али, и овако се броји.


Черевићан Черевићан 19:19 17.09.2013

Salvia officinalis

кад утупиш згодинама
па се изнутрице сјебу
заискаћеш за испомоћ
ти жалфију ко потребу
razmisljam razmisljam 22:30 17.09.2013

Re: Salvia officinalis

Черевићан


Све знате, гос'н Чер, к'о матори.
Упс! Извин'те на (дис)квалификацији, понела ме Ваша очевидна упућеност у проблем.
И наравно, то се подразумева, у свако доба ме порадује Ваш букетић стихова.
zilikaka zilikaka 19:21 17.09.2013

i ja

Da ti pravo kažem, nisam znala za kaloper. Ono, viđala sam biljku, al nisam znala da je to to.

Nego,
Molim je da mi ih zavije u običan prozirni celofan. Ona mi nudi šarene 'artije. Na jedvite jade uspevam da se izborim za svoju varijantu.


moš misliti kako tek izgleda kad INSISTIRAŠ na običnom belom papiru?!

Prvo obavezno krene da mi objašnjava da je šareni papir:
1.uračunat u cenu
2.košta samo...
3....šta god već slično

Onda još veće čudo kad ja kažem da ne pričamo o ceni papira, nego da ja NEĆU nikakav drugi.

...a što se tiče svih ostalih nabrojanih vrsta cveća, imam čuvarkuću i ljubičice, i visibabe, i neven......i ko ti kriv što si pobegla iz odavde.

razmisljam razmisljam 22:45 17.09.2013

Re: i ja

zilikaka
Da ti pravo kažem, nisam znala za kaloper. Ono, viđala sam biljku, al nisam znala da je to to.


Кажем ја, заборављено цвеће.
У ствари, ту долазимо до још једне тугаљиве теме: склони смо да многе ствари узимамо здраво за готово. Опазимо их у пролазу, меморишемо овлаш, не питајући их ни за име ни за намену. Тако и са калопером. Кад га видиш на слици уз име - препознаш га, а да те је неко претходно питао, слегала би раменима или извлачила некакве магловите фрагменте као-присећања.
Тужно је то колико нам малих ствари измиче док јурцамо кроз живот.

Nego,

moš misliti kako tek izgleda kad INSISTIRAŠ na običnom belom papiru?!

Prvo obavezno krene da mi objašnjava da je šareni papir:
1.uračunat u cenu
2.košta samo...
3....šta god već slično

Onda još veće čudo kad ja kažem da ne pričamo o ceni papira, nego da ja NEĆU nikakav drugi.


Немам шта да мислим кад сам кроз то и сама пролазила. Позната ситуација од првог до последњег словца.

Него, срећом имам једну цвећару која ми, на жалост, није баш при руци, али у којој се нађе и обичног цвећа и у којој лепо саслушају шта желиш, па тако и ураде, не покушавајући да ти наметну своје идеје. Код њих увек купујем кад се коцкице сложе, а возачу навигавам са:,,Идемо у ону МОЈУ цвећару.''
Зато ме канда толико и потресло ово скорашње искуство. Почела сам да заборављам како то све скупа може да изгледа.

И моја венчана кума води беспоштедни рат против декорисања цвећа. Могу ти рећи да је неупоредиво сналажљивија и истрајнија у томе од мене. Уме баш да подигне глас за своја права.

...a što se tiče svih ostalih nabrojanih vrsta cveća, imam čuvarkuću i ljubičice, i visibabe, i neven......i ko ti kriv što si pobegla iz odavde.


Ко ми крив?
Па, живот. Насук'о ме у ову велику варош.
А ти тако лепо другарски, само ми прави зазубице.
Hansel Hansel 23:21 17.09.2013

Re: i ja

zilikaka
moš misliti kako tek izgleda kad INSISTIRAŠ na običnom belom papiru?!
Prvo obavezno krene da mi objašnjava da je šareni papir:
1.uračunat u cenu

И ти не тражиш онда да одузму од цене када узмеш бели папир?!

razmisljam razmisljam 01:07 18.09.2013

Re: i ja

Hansel

И ти не тражиш онда да одузму од цене када узмеш бели папир?!


Ћути. Јашта нег' тражи, само не сме да се аутује на овом месту - урнисала би тиме свој имиџ доброћудне госпоЏе.
Hansel Hansel 17:33 18.09.2013

Re: i ja

урнисала би тиме свој имиџ доброћудне госпоЏе.

Јееел'?

А где има тај имиџ?
zilikaka zilikaka 18:34 18.09.2013

Re: i ja

Hansel
урнисала би тиме свој имиџ доброћудне госпоЏе.
Јееел'?
А где има тај имиџ?


Msm, šta je sporno?

Prema ustaljenom pravilu, gospoDŽom se oslovljava žemska osoba koja je udaNa.
O svakoj udaji obavezno postoji pisani dokumenat.
Ono, ne kažem da mi je na čast, al ako baš insistirate, može se priložiti na uvid.
Osim toga, u pristojnom svetu je nepristojno žemski osobu u nekim godinama oslovljavati sa gospojica, bez obzira na bračni status.
Smatram da ispunjavam uslov.

O pridevu koji prethodi imenici i bliže je opisuje, nema potrebe da divanim. Podrazumeva se.
razmisljam razmisljam 19:19 18.09.2013

Re: i ja

Hansel

Јееел'?

А где има тај имиџ?


Па код мене.
Мислим, знам особу лично и персонално и у том контексту делује сасвим питомо и ненасилно. Канда да јој овде из неког само њој знаног разлога прораде ђаволци, па се нешто, као, претпоставља опасном.
Уосталом, госпоЏа је изволела сама ти све објаснити, колико видим и разабирам.
Hansel Hansel 19:53 18.09.2013

Re: i ja

zilikaka
O pridevu koji prethodi imenici i bliže je opisuje, nema potrebe da divanim. Podrazumeva se.

Ја сам тај придев и коментарисао. Оно госпоЏа се подразумева!

Иначе, стотка...
zox.zox zox.zox 19:26 17.09.2013

travnjak obični

Travnjak obični ispred seoske kuće a pre prvog prolećnog košenja. Žao mi je što sam morala da smanjim sliku ali onaj foto-tapet bi blokirao stranu.



I imam pun album ovakvih fotki i sad sam srećna da nisam jedina koja voli ovakve stvari. A od Mozzart ruža dobijam ospicarole
zilikaka zilikaka 19:30 17.09.2013

Re: travnjak obični

Travnjak obični ispred seoske kuće a pre prvog prolećnog košenja


Fale ti ljubičice...
zox.zox zox.zox 19:57 17.09.2013

Re: travnjak obični

zilikaka
Travnjak obični ispred seoske kuće a pre prvog prolećnog košenja


Fale ti ljubičice...



Zilikaka ne navodi me na zlo

Bila sam i njih spremila da okačim pa odustala. Al vidiš ti njih našle način da se pojave pred blogosvetom.



Pobegle iz avlije na sokak
g.radicevic g.radicevic 20:21 17.09.2013

Re: travnjak obični

Travnjak obični ispred seoske kuće a pre prvog prolećnog košenja.


bogami pravi, sa sve petrovčićima i maslačcima.

zilikaka zilikaka 21:28 17.09.2013

Re: travnjak obični

Zilikaka ne navodi me na zlo

Bila sam i njih spremila da okačim pa odustala. Al vidiš ti njih našle način da se pojave pred blogosvetom.


Si ti sigurna da su to ljubičice? Te nije neko prevario?

Vidiš, slatka, kod mene u selu ljubičice izgledaju ovako:



I uvek ih poznaš (i kad ne cveta) po srcastom lišću...al dooobro, neka te.

Nego, jes da one ne idu gde ti hoćeš, nego gde one 'oće, al ako ti ustrebaju, piši.
razmisljam razmisljam 22:56 17.09.2013

Re: travnjak obični

zox.zox
Travnjak obični ispred seoske kuće a pre prvog prolećnog košenja. Žao mi je što sam morala da smanjim sliku ali onaj foto-tapet bi blokirao stranu.

I imam pun album ovakvih fotki i sad sam srećna da nisam jedina koja voli ovakve stvari. A od Mozzart ruža dobijam ospicarole


Управо како један поштен травњак и треба да изгледа.

Хвала ти што си нам отворила странице свог албума.

И наравно да ниси једина: има нас онолико, али смо, канда, тихи и стидљиви као и то цвеће које волимо, па се не разазнајемо у маси.

Право да ти кажем, мени тог хибридног цвећа некако жао. Узгајано са намером да буде лепше и раскошније, успут је погубило она основна својства која цвет збиља чине цветом.

Ево, мени у вази управо лагано издише једна бела ружа која је прекратко трајала. Добила сам је од једне драге особе са којом се тек полако упознајем, па је, не знајући мој укус, заправо бацила паре у жељи да ме обрадује. Мораћу првом приликом да јој кажем да следећом пригодом, ако већ жели да ми причини задовољство, негде успут набере сноп класалих трава. То би, што се мене тиче, био знак изузетне пажње.
mlekac mlekac 23:37 17.09.2013

Re: travnjak obični

razmisljam
zox.zox
Travnjak obični ispred seoske kuće a pre prvog prolećnog košenja. Žao mi je što sam morala da smanjim sliku ali onaj foto-tapet bi blokirao stranu.

I imam pun album ovakvih fotki i sad sam srećna da nisam jedina koja voli ovakve stvari. A od Mozzart ruža dobijam ospicarole


Управо како један поштен травњак и треба да изгледа.



E, ja sam letos videla predivan travnjak pred jednom kucom u Staroj Pazovi, onaj deo izmedju trotoara i ulice, ceo u PRKOSU!!! Najlepsi sareni cilim na svetu. Jedino sto vozac nije hteo da se zaustavi da uslikam...

Ja inace prkos sadim gde god da krenem. I nocnu frajlu. I bosiljak. Ta tri obavezno. I ovde i u Bw. Cetvrta je nana, koja je Mudricina omiljata biljka. Uspevao je i u Kalahariju da je uzgoji.
razmisljam razmisljam 23:49 17.09.2013

Re: travnjak obični

zox.zox

Zilikaka ne navodi me na zlo


Пусти је. То је њој у опису посла.
Уосталом, фотке су ти сјајне, тако да нам свима само чини задовољство чикајући се.

Bila sam i njih spremila da okačim pa odustala. Al vidiš ti njih našle način da se pojave pred blogosvetom.

Pobegle iz avlije na sokak


Међутим, морам да се сложим са њеном примедбом у вези љубичица. Мени се све чини да си ти усликала дикино око, односно ситни дан и ноћ, што свакако није љубичица на коју је Зили мислила.



U "Rečniku srpskih narodnih verovanja o biljkama", prema rasporedu latica, ljubičicu dan i noć nazivaju "maćuhica": "Maćeha sedi na dve stolice, svaka od njenih kćerki ima svoju stolicu, dok obe pastorke moraju da dele jednu stolicu". Drugi je nazivaju "dikino oko", zbog osobine ovog cveta da se stalno okreće prema suncu. ( Линк на читав текст )


Мада, опет, с озиром на то да и маћухица спада у љубичице, ниси ни погрешила.

zox.zox zox.zox 01:02 18.09.2013

Re: travnjak obični

Kuku meni kad ne gledam šta je stvarno na slici. Ovo je neki sićušni, divlji ili isfeljeni dan i noć (ili nešto slično njemu). Naravno da su ljubičice prepoznatljive po lišću i kad cveta nema. Viđala sam i bele u parku firme gde sam radila sad dal su to neki mutanti zbog zagađenja ili ih stvarno ima i belih ne znam. Nenamerno dade ja ovde još jedan "neugledni" starinski cvetić.
razmisljam razmisljam 01:20 18.09.2013

Re: travnjak obični

mlekac


E, ja sam letos videla predivan travnjak pred jednom kucom u Staroj Pazovi, onaj deo izmedju trotoara i ulice, ceo u PRKOSU!!! Najlepsi sareni cilim na svetu. Jedino sto vozac nije hteo da se zaustavi da uslikam...


Не'ш веровати, већ на по прве реченице сам тачно знала шта ћеш да кажеш и које ћеш цвеће поменути.
У КЕкенди је тако раније ( Не бих знала како је сада јер дуго нисам била. ) знао добар комад уличних преткућних травњака да буде густо посут пркосом. Као да корачаш покрај дуге. Ретко лепо искуство и невероватно леп угођај.

Ja inace prkos sadim gde god da krenem. I nocnu frajlu. I bosiljak. Ta tri obavezno. I ovde i u Bw. Cetvrta je nana, koja je Mudricina omiljata biljka. Uspevao je i u Kalahariju da je uzgoji.


Са пркосом је проблем што он 'оће ди он 'оће, а ди неће, ту неће, па баш у инат. Зато је, уосталом, и стекао такво име. Моја мама је једне године хтела да га расади по плацу и у то име читавог лета и јесени шетала около и премештала саксије пуне пркоса донете са терасе да се семе што више рашири. Догодине, с пролећа, нигде ни једне биљчице на земљи, али зато извршена општа инвазија на саксије са цвећем.
Тако је и код мене једно време најволио да се шири по саксији са урмином палмом.
А у свему је најзанимљивије да има веома скромне прохтеве.



razmisljam razmisljam 01:32 18.09.2013

Re: travnjak obični

zox.zox
Kuku meni kad ne gledam šta je stvarno na slici. Ovo je neki sićušni, divlji ili isfeljeni dan i noć (ili nešto slično njemu). Naravno da su ljubičice prepoznatljive po lišću i kad cveta nema. Viđala sam i bele u parku firme gde sam radila sad dal su to neki mutanti zbog zagađenja ili ih stvarno ima i belih ne znam. Nenamerno dade ja ovde još jedan "neugledni" starinski cvetić.



Немој да кукаш, молим те, нема разлога. Бар не око забуне са фотографијом. Што се неких друхих аспекта живота тиче, можемо да кукамо заједно. Ту сам, ако ти затреба друштво. Мада, од кукања фајде си неима.

Само, сад нам дугујеш фотку љубичица.

isfeljeni Хвала ти што си ми вратила ову реч. Била сам је потпуно загубила.

Под пуном моралном и материјалном одговорночћу изјављујем да беле љубичице постоје. У мојој родној вароши су расле у једном једином, прилично неприступачном јендеку ( До њих се ишло испод мостића, па преко жичане ограде, па низ врло стрму страну уз обалу неког уског канала. ), за разлику од бојених, којих је било свуда, па је била права авантура убрати их мамама, али је стога и задовољство било веће.



zox.zox zox.zox 02:35 18.09.2013

Re: travnjak obični

Ljubičice su se negde zagubile u dubinama mojih "sređenih" foldera pa umesto njih jedna fotkica divlje ruže ili šipka (šipurka). Sa 4 srcaste latice i bodljama.

A što se starinskih reči tiče drago mi je da sam ti bar jednu vratila. Inače i u mom kraju (Velikokikindski dištrikt) se kaže jendek i nikako drugačije.

Prkos se zove PIŠTIKA i komšinica od prekoputa ga gaji naveliko i u dvorištu i na sokaku. Zajedno sa "ćurkovom krestom" i još nekim takvim starinskim cvećkama. Vidim da ću aparat u ruke pa u lov

razmisljam razmisljam 11:32 18.09.2013

Re: travnjak obični

zox.zox
Ljubičice su se negde zagubile u dubinama mojih "sređenih" foldera pa umesto njih jedna fotkica divlje ruže ili šipka (šipurka). Sa 4 srcaste latice i bodljama.


Дај шта даш.
Шалим се, наравно.
Може и дивља ружа. Управо таква, сасвим бледо ружичаста, красила је двориште мог детињства. Много сам је волела, упркос трњу. Имала је тако суптилан мирис и цветала тако ведро.
Нека си изабрала баш њу.

A što se starinskih reči tiče drago mi je da sam ti bar jednu vratila. Inače i u mom kraju (Velikokikindski dištrikt) se kaže jendek i nikako drugačije.


Аааа, Банат. Што ја волем начин на који се говори уоколо КЕкенде, оно лењо певуцкање и развлачење самогласника, некако сасвим другојаче од остатка Војводине и тек благо померене акценте. И локализме и архаизме из тог краја. Уствари, те -изме волим одасвуд.

Јендек, него шта.
И чика Јова Змај је писао:

,,Скочи зека из јендека''

а он је знао како се дивани. Није џаба био песник.

Prkos se zove PIŠTIKA i komšinica od prekoputa ga gaji naveliko i u dvorištu i na sokaku. Zajedno sa "ćurkovom krestom" i još nekim takvim starinskim cvećkama. Vidim da ću aparat u ruke pa u lov


Видиш, знала сам и то за пиштику, па сметнула с ума. И тако си ми ( Хвала. ) вратила још једну заборављену реч.
Иначе, сада сам покушала да нађем ћуркову кресту, али сам избунарила само петлову.



А колико ме сећање служи, разликовале су се, мада су евидентно биле од исте феле. Ћуркова је, у ствари личила на онај црвени подваљак код ћурака што им виси преко гуше, а петлова је збиља наликовала крести и кочоперила се усправно.

Е, нашла и ћуркову.



Навијам да спроведеш своју замисао у дело и желим ти срећан лов. Што се мене тиче, рада сам тим фоткама у свом блогодворишту, ма која тема била у питању. Дакле, само напред.
jinks jinks 19:29 17.09.2013

...




Poruka suncokreta krajnje je jednostavna i nedvosmislena. Što bi rekli na italijanskom: "come un girasole giro intorno a te" :)

Mada, poruke i nekih drugih jednako su jednostavne i nedvosmislene.
razmisljam razmisljam 23:30 17.09.2013

Re: ...

jinks

Poruka suncokreta krajnje je jednostavna i nedvosmislena. Što bi rekli na italijanskom: "come un girasole giro intorno a te" :)


И, додала бих, права.
Узгред, све ми се чини да личим на сунцокрет. Волим да се окрећем око себе и да посматрам. Отуда, ваљда, и искрсавају ове моје приче.

Mada, poruke i nekih drugih jednako su jednostavne i nedvosmislene.


Поруке природе уопште су веома једноставне и недвосмислене, само је проблем у томе што је све више оних који не умеју да их ,,прочитају'' како треба или су просто за њих незаинтересовани.
g.radicevic g.radicevic 20:14 17.09.2013

prave ruže...

Zašto bi ikome uopšte palo na pamet da na bilo koji način ulepšava cveće? Prvo su mu oduzeli miris. I bodlje. Onda su počeli da ga farbaju. Pa da ga stavljaju u mengele da se muči rastući u krug. Na koncu su smislili i sve te mašnice i tračice i papiriće koji mu samo skrivaju prirodnu ljupkost i raskoš.


konačno sam uspeo da posle dužeg traganja, u jednom rasadniku pronađem, a zatim izmolim da mi prodaju 5 sadnica onih pravih, mirisnih ruža, koje pamtim iz bakinog dvorišta. Onih od kojih je pravila slatko i sok.



Ulepšavanje lepote, je najveća ljudska glupost. Valjda će jednom shvatiti, da je priroda svako živo stvorenje napravila lepim tamam koliko treba.
AlexDunja AlexDunja 20:37 17.09.2013

Re: prave ruže...

slatko se valjda pravi od divljih ruža?
g.radicevic g.radicevic 20:57 17.09.2013

Re: prave ruže...

slatko se valjda pravi od divljih ruža?


možda su i divlje otkud znam, sa manjim listićima i puno trnova
i nemaju onako bogat cvet kao ove plastične. a stablo više liči na žbun nego cveće. Al miris i boja i izgled kao onaj koji pamtim. I znam da je baka od tih ispred kuće kuvala slatko i sok. (pomagao joj kad sam bio mali i dobar)



AlexDunja AlexDunja 21:00 17.09.2013

Re: prave ruže...

(pomagao joj kad sam bio mali i dobar)

pa ti si sada takav, koliko znam:)





g.radicevic g.radicevic 21:02 17.09.2013

Re: prave ruže...

pa ti si sada takav, kliko znam:)


milisav68 milisav68 21:15 17.09.2013

Re: prave ruže...

g.radicevic
slatko se valjda pravi od divljih ruža?


možda su i divlje otkud znam, sa manjim listićima i puno trnova
i nemaju onako bogat cvet kao ove plastične. a stablo više liči na žbun nego cveće. Al miris i boja i izgled kao onaj koji pamtim. I znam da je baka od tih ispred kuće kuvala slatko i sok. (pomagao joj kad sam bio mali i dobar)

To je bre šipak (šipurak).
AlexDunja AlexDunja 21:26 17.09.2013

Re: prave ruže...

(šipurak)

pa to:)
g.radicevic g.radicevic 21:29 17.09.2013

Re: prave ruže...

To je bre šipak (šipurak)


ruže su, nije šipurak.



šipurak ima sitnije cvetove, i ima plod.
majka mi je biolog-botaničar,
tako da su ruže, definitivno
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:05 17.09.2013

Re: prave ruže...

Na moju zalost nisam zapisala fenomenalan bakin recept za sok od ruza, ali sam nasla ovaj koji je po ukusu, napravila sam ove godine, slican. Bitno je imati crvene, majske ruze, koje imaju bas jak miris:

Sok od ruze<<<link
razmisljam razmisljam 00:29 18.09.2013

Re: prave ruže...

g.radicevic

konačno sam uspeo da posle dužeg traganja, u jednom rasadniku pronađem, a zatim izmolim da mi prodaju 5 sadnica onih pravih, mirisnih ruža, koje pamtim iz bakinog dvorišta. Onih od kojih je pravila slatko i sok.


Моја бака није правила ни слатко ( Код нас у Преку се слабо марило за слатко, бар колико ја знам. ) ни сок од ружа, али их је веома волела и предано гајила. Било их је пуно предње двориште. И свака је опијала мирисом, почев од оних ситних, првих, мајских, до оних које су цветавале тек кад се лето сасвим раскомоти и одомаћи у вароши. И ништа није било лепше од тог замамног мириса свечери, када су прозори широм отворени и лагано се прикрада сан.

Нека су ти саднице са срећом и нека те дуго радују у твом врту.

Ulepšavanje lepote, je najveća ljudska glupost. Valjda će jednom shvatiti, da je priroda svako živo stvorenje napravila lepim tamam koliko treba.


Ти си оптимиста?
Ја лагано губим наду мада бих веома волела да буде тако као што прижељкујеш.
Често се сетим оних тако добрих стихова Љубивоја Ршумовића:

,,Аждаја свом чеду тепа:
- Наказице моја лепа.''


Да, природа је уредила да свако живо створење буде лепо таман колико треба и велика је штета то кварити и исправљати.

***

Добродошао у моје блогодвориште. Драго ми је што си свратио.
razmisljam razmisljam 00:42 18.09.2013

Re: prave ruže...

g.radicevic


Еее, пуно хвала за овог Коена.
Тако сам жарко желела да будем у Пули када је тамо држао концерт. А и даље живим од утисака са његовог београдског концерта..

Теби:


razmisljam razmisljam 00:45 18.09.2013

Re: prave ruže...

milisav68

To je bre šipak (šipurak).


Ћао, Милисаве, бре.
mirelarado mirelarado 21:34 17.09.2013

Калопер

Тин се сећао како мирише:

Hansel Hansel 22:30 17.09.2013

Re: Калопер

Е, и ја хтео да поставим ту песму, али овај клип:

razmisljam razmisljam 00:49 18.09.2013

Re: Калопер

mirelarado
Тин се сећао како мирише:


А Арсен се потрудио да та сећања потрају.

Хвала ти, Мирела.
Сасвим сам заборавила да се калопер помиње и у овој предивној Тиновој песми.
razmisljam razmisljam 01:03 18.09.2013

Re: Калопер

Hansel
Е, и ја хтео да поставим ту песму, али овај клип:


Ниси само хтео - и поставио си.
Хвала. Одличан присет ( што'но би рек'о гос'н Чер ) с Мирелине и твоје стране.
Hansel Hansel 11:00 18.09.2013

Re: Калопер

razmisljam
Ниси само хтео - и поставио си.

Опет ме поткачињеш?! Јел' 'оћеш опет да пропевам?
razmisljam razmisljam 12:06 18.09.2013

Re: Калопер

Hansel

Опет ме поткачињеш?!


Извини, али не. Само се држим очигледних чињеница.

( А смајли је... )

Јел' 'оћеш опет да пропевам?


Само напред. О'ш и музичку пратњу за уз певање?

Hansel Hansel 14:21 18.09.2013

Re: Калопер

Е, баш гусле!
razmisljam razmisljam 16:47 18.09.2013

Re: Калопер

Hansel
Е, баш гусле!


Па уз гајде не можеш да певаш!
Али, ако инсистираш...

niccolo niccolo 21:56 17.09.2013

Jel se to ovde dele

cvetići? 'oću ja jedan
zilikaka zilikaka 22:04 17.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

niccolo
cvetići? 'oću ja jedan


Evo, ko za tebe.

razmisljam razmisljam 00:54 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

niccolo
cvetići? 'oću ja jedan


Их, један. Па за шта ти мене сматраш?


razmisljam razmisljam 00:57 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

zilikaka

Evo, ko za tebe.


Не то њему! Куд срљаш?
Он не зна да од цветова чичка може да се направи прекрасан намештај за лутке.
angie01 angie01 08:59 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

niccolo
cvetići? 'oću ja jedan



za tebe, nezaboravak,(pusti ove zle zene:),

razmisljam razmisljam 11:46 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

angie01


za tebe, nezaboravak,(pusti ove zle zene:),


Незаборавак је диван, диван, диван...
А ти и даље Џаволишеш?
Нека те.

Од синоћ немам мира: потпуно сам сметнула с ума још један по мало заборављени цвет - драгољуб, а да ми уопште није јасно како, јер сам му се увек радовала. Па ево, да исправим пропуст:

Hansel Hansel 14:19 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Нешто мутна ова слика, па помислих да није цвеће које је имала моја баба у дворишту, на једној косини, увек ми је било занимљиво, можда и због имена -- здравац (често сам назив мешао с локалним називом за неку печурку која се може јести сирова -- "целогриз", немам појма како се "званично" зове, а ја сам као мали грешио па сам је звао "целоздравац" ). Дакле, није, здравац није само локални назив, ево једне сличице (подсећа ме на тај призор из детињства):



Мада се мени све чини да су цветови код бабе били црвени(ји) а не љубичасти, видим да пишу да постоји и црвени здравац, као посебна "сорта", нијансе се видим свакако разликује, а изгледа постоји и онај белог цвета:

niccolo niccolo 16:04 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Uuu, dobio sam tri cvetića...
zilikaka zilikaka 16:20 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Не то њему! Куд срљаш?


Šta ne njemu? Štaš bolje za advokata?

Он не зна да од цветова чичка може да се направи прекрасан намештај за лутке


Dat pravo kažem ni ja to nisam znala, a i slabo se u lutke doznajem.
razmisljam razmisljam 16:43 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Hansel
Нешто мутна ова слика, па помислих да није цвеће које је имала моја баба у дворишту, на једној косини, увек ми је било занимљиво, можда и због имена -- здравац (често сам назив мешао с локалним називом за неку печурку која се може јести сирова -- "целогриз", немам појма како се "званично" зове, а ја сам као мали грешио па сам је звао "целоздравац" ). Дакле, није, здравац није само локални назив, ево једне сличице (подсећа ме на тај призор из детињства):



Мада се мени све чини да су цветови код бабе били црвени(ји) а не љубичасти, видим да пишу да постоји и црвени здравац, као посебна "сорта", нијансе се видим свакако разликује, а изгледа постоји и онај белог цвета:


Хе, хе... Кол'ко се МЕНИ чини, ти ћеш, благо мени, све свраћајући у моје блогодвориште, постати експерт за цвеће, па нећеш више моћи да се вадиш на оно:,,Ипак сам ја дечак.''

А видиш, овом својом недоумицом си ми повезао име са цвећем које и ја памтим из ,,старинских'' башти(а?), а никада се заправо нисам запитала како се зове. Ја се здравца сећам само у тој ружичастој варијанти. Не знам да сам виђала црвени или бели.

Да, фотка је нешто мутњикава, знам, али сам се за њу одлучила јер најбоље приказује драгољуб као биљку - и лишће и цветове и целокупан жбунић. Остале нису како треба задовољиле то што сам тражила. Тако да... то је то, а лако ти је да процуњаш ако желиш да нађеш и мало мање мутну слику.

Целогриз? Нисам чула за то име, или га нисам упамтила, иако се по мало разазнајем у печурке и пар пута сам их брала, па од њих и спремала свашта нешто, у зависности шта су планинске ливаде у датом тренутку имале да ми понуде. Наравно, консултовала сам и литературу, имала уз себе мало бољег познаваоца и брала само оно што је било као из уџбеника, тако да знаш, да се не бринеш.
Мало сам процуњала и установила да је то преснац. За њега(њу, гљиву) сам већ чула, али нисам имала прилике ни да је видим уживо, а камо ли да је пробам.
Нашла сам и сликицу:



Је ли то то?
razmisljam razmisljam 17:26 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

niccolo
Uuu, dobio sam tri cvetića...


Си вид'о?
А ево ти и баштенски алат да можеш лепо да га одржаваш:



И кофица за заливање приде:

Hansel Hansel 17:30 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Је ли то то?

TO!

Ни ја нисам ни видео ни пробао бар једно 25 година. Има логике тај назив, можда и овај јужњачки, за који ме не чуди да га ниси чула. Али, вероватно нису ни они на Југу за овај "твој".

Карактеристично је за ту печурку (ваљда за друге није) да кад се преломи, излази "млеко". Нема никакав посебан укус, али може да се једе... Кулинарски спремљену је нисам пробао...

А та ружичаста варијанта као да има нијансе, може бити, бар судећи по сликама, више љубичаста и више стварно ружичаста... Толико од експерта.

А сада од неексперта -- давно некад смо на тераси имали симпа цвеће које прави лоптице, виђам сада неко које личи, али је без везе, као вештачки бојено; цветићи су били љубичасто-розикасти, шта знам...

И дриго цвеће, виђено на мору, исто прави лоптице цветића који су жути кад су млади, а после поцрвене. Видео сам пре неког времена другу боју истог цвећа, ваљда иде на љубиласто, не држи ме за реч. Стабло може да буде дрвенасто, чак и повелико, а ако се добро сећам, када се притисне лист има, чини ми се, лимунаст мирис.

Ако нађеш овА цвећА, имаш јапанску бундеву ("хокаидо" ) од мене!
razmisljam razmisljam 17:42 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

zilikaka


Šta ne njemu? Štaš bolje za advokata?


А зар није мој избор много примеренији његовом позиву?

Dat pravo kažem ni ja to nisam znala, a i slabo se u lutke doznajem.


Ти си стварно била деран кад си била мала.

Тражила сам по нету, али, наравно, фотки те врсте нема. Мораћу сама да се потрудим, да нађем чичкове, направим кревеце, столове, столице, фотеље, кауче, па да их усликам и презентујем. Али, то догодине. Сад је већ мало касно за такав подухват.
razmisljam razmisljam 19:04 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Hansel

TO!




Ни ја нисам ни видео ни пробао бар једно 25 година. Има логике тај назив, можда и овај јужњачки, за који ме не чуди да га ниси чула. Али, вероватно нису ни они на Југу за овај "твој".


Нису сигурно. Овај ,,мој'' назив је, како бих рекла, најзаступљенији у литератури, бар колико се ја присећам, али, наравно, ова печурка има још неколико разних локалних имена од којих су нека опиосна, а нека живописна.
А слику сам пак успела да пронађем преко латинског назива. У ствари, латински назив ми је послужио за то да будем сигурна да имам фотку праве гљиве, а не да качим нешто отприлике.

Карактеристично је за ту печурку (ваљда за друге није) да кад се преломи, излази "млеко". Нема никакав посебан укус, али може да се једе... Кулинарски спремљену је нисам пробао...


Није карактеристично. Постоји читава група печурака из којих цури млеко ( Lactarius ), и отровних, и нејестивих и јестивих. Знам за неке које се и зову млечњаје. У ту групу спада и папрењача, која, како јој и име каже, има мало љуткаст укус.

А сада од неексперта -- давно некад смо на тераси имали симпа цвеће које прави лоптице, виђам сада неко које личи, али је без везе, као вештачки бојено; цветићи су били љубичасто-розикасти, шта знам...


Мени тај опис личи на хортензију, која је изворно бела или ружичаста, а раније се, да би се добила плава боја, у земљу око биљке сипало мастило, веровао или не. То јесте жбунић - дрвце и у ружичастом издању изгледа овако.:



у белом овако:



а у плавом овако:



И дриго цвеће, виђено на мору, исто прави лоптице цветића који су жути кад су млади, а после поцрвене. Видео сам пре неког времена другу боју истог цвећа, ваљда иде на љубиласто, не држи ме за реч. Стабло може да буде дрвенасто, чак и повелико, а ако се добро сећам, када се притисне лист има, чини ми се, лимунаст мирис.


Е, ово већ не бих знала, мада сам, на своје велико изненађење, нашла и хортензије жуте:



и црвене боје:



Можда је то то?

Ако нађеш овА цвећА, имаш јапанску бундеву ("хокаидо" ) од мене!


А ако не нађем, допашће ми ,,хоншу'' или ,,кјушју''?

P.S. Не да сам заслужила ту бундеву, него бар три пута. Ево ме где се већ готово сат времена рвем са компом око учитавања слика. Не да ме зеза, него ми мозак помера колико је спор, а ја се, па, ускопистила к'о да баш морам.
Hansel Hansel 20:10 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Да ниси превише прозора поотварала? 'Оће то кад у компу бије промаја, па се сирома' кочи.

Хвала ти за ово прва идентификација не одговара, ово цвеће пуштало дршкице, па на врху правило лоптице. Сликао сам то као клинац, када будем у прилици послаћу ти те фотке.

А ово друго -- жуто и црвено -- ЈЕСТЕ оно друго!!! Хвала!

Али, мислим да то не може бити иста врста као оно горе што кажеш да је хортензија, иако видим да је нека Дубровчанка (у ствари, Дубровкиња, они тако кажу, јел' тако) ово друго назвала хортензијом. Јер, пази, ако боље загледаш, ово друго цвеће има "лажне латице" - сваки цветић је једна структура, нема фактички више латица, док оно плаво и бело има латице... И лист се разликује. Да се вратим на ову другу врсту, варијанта коју смо ми имали је била таква да док отвори средишље цветиће, старији, на рубу, у почетку жути, већ постају црвенкасти, ово на сликама ми делују као врсте које не мењају боју, бар на тај начин.

Имаш највећу и најлепшу "хокаидо" бундевицу (ако те то интересује, али о томе ћемо другим "каналом" ), а може и неки патишон!
razmisljam razmisljam 23:00 18.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Hansel
Да ниси превише прозора поотварала? 'Оће то кад у компу бије промаја, па се сирома' кочи.


Ма нисам. Само овај и Гугл фотке. Али, данас му баш приспело да луди. Јадничак, зрео је за генералку, али, нема ко да је одради ( обарање и поновно подизање система - накупило се по њему којечега ). Омладинци имају своје справе које одржавају, а нама најстаријима и најмлађима је допала ова око које неће да се петљају.

Хвала ти за ово прва идентификација не одговара, ово цвеће пуштало дршкице, па на врху правило лоптице. Сликао сам то као клинац, када будем у прилици послаћу ти те фотке.


Нема на чему.
Него, још ми једино падају на памет снежне грудве. Што се дршкица тиче, сасвим одговарају опису. Једино ме збуњује то што их ја знам само у белој ( снежној ) варијанти, а на Гуглу се у избору фотки нуде и плаве, ружичасте, роза и црвене. Ако те не буде мрзело, укуцај Snowball flower па процуњај, јер ја вечерас више немам снаге да се петљам са тим. Успела сам некако да уграбим белу варијанту:



( Хвала унапред за фотке. )

А ово друго -- жуто и црвено -- ЈЕСТЕ оно друго!!! Хвала!


Еее, супер! Нема на чему. Баш ми је драго да сам барем у нечем успела. Греота да ми баш сав труд пропадне.

Али, мислим да то не може бити иста врста као оно горе што кажеш да је хортензија, иако видим да је нека Дубровчанка (у ствари, Дубровкиња, они тако кажу, јел' тако) ово друго назвала хортензијом. Јер, пази, ако боље загледаш, ово друго цвеће има "лажне латице" - сваки цветић је једна структура, нема фактички више латица, док оно плаво и бело има латице... И лист се разликује.


Слушај, ако су и јабука и бадем руже, што онда и ,,оно горе и ово доле'', како ти кажеш, не би биле хортензије? Знаш и сам да гајено цвеће има много варијетета, јер су се баштовани вековима играли калемећи, укрштајући и експериментишући. Уосталом, када сам у претрагу укуцала одредницу хортензије, на моје велико изненађење, на првом месту је била управо она слика са жутим цветовима. Дакле, зашто да не?

Да се вратим на ову другу врсту, варијанта коју смо ми имали је била таква да док отвори средишље цветиће, старији, на рубу, у почетку жути, већ постају црвенкасти, ово на сликама ми делују као врсте које не мењају боју, бар на тај начин.


Све хортензије прво имају бледозелену боју, па тек онда полако попримају ону ,,праву''. Дакле, и оне мењају боју како се цвет развија и зри. Мада, ти описујеш мало другачију промену у боји од оне коју ја познајем.
У сваком случају, све у свему, нисам џаба кречила.

Имаш највећу и најлепшу "хокаидо" бундевицу (ако те то интересује, али о томе ћемо другим "каналом" ), а може и неки патишон!


Јууу-пиии! У-рааа!!! ( Смајли који прави звезду )
Интересује ме, наравно. И чекам детаљан опис на другом ,,каналу''.
Украсна?
Јестива?
Неее мооогу вииишеее да гуглам.

P.S. Поклон за стотку нисам заборавила, али га одлажем до даљњег. Надам се да ћеш имати разумевања, јер ме је ово рвање са системом сасвим заморило. У међувремену: честитам.
Hansel Hansel 15:13 19.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

"хокаидо"


Украсна?
Јестива?


А ако не нађем, допашће ми ,,хоншу'' или ,,кјушју''?


Боље и тако нека него "фукушима".
(Знам да Ф. није острво, али је исто у Јапану. )

Иначе, јестива, а може да буде и украсна...
razmisljam razmisljam 14:30 22.09.2013

Re: Jel se to ovde dele

Hansel


Боље и тако нека него "фукушима".



Мада, слушај, не плашим се ја ни ,,фукушима'' поврћки. Ту сам ти потпуно помирена са судбином, такорећи фаталиста: с обзиром да се храном снабдевам са пијаца и из продавница, не желим ни да размишљам чега ту све има и чиме је шта затровано, јер би ме то далеко одвело, а начина да сваковрсну загађеност избегнем нема.

(Знам да Ф. није острво, али је исто у Јапану. )


Знам да знаш. А знам и ја.

Иначе, јестива, а може да буде и украсна...


Хвала за информацију.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:06 17.09.2013

.

uh
deda mog ortaka se zvao Cveće. Voleo sam tog čoveka,
ali njegove ruže nikako
(bušile su nam lopte za fudbal:)))




......
razmisljam razmisljam 01:00 18.09.2013

Re: .

stefan.hauzer
uh
deda mog ortaka se zvao Cveće. Voleo sam tog čoveka,
ali njegove ruže nikako
(bušile su nam lopte za fudbal:)))
......


Деда твог ортака се, може бити, звао Светислав, па га звали Цвеће. 'Оће то у нашим крајевима. ( Леп надимак, узгред. )

А свакако је увек лепше волети човека него цвет, ма како овај други био леп и замаман.

Као и увек, савршен музички избор.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:38 18.09.2013

Re: .

Леп надимак,

Ipak je ime,Cveće.
Dok sam danas saznao,da je u istoj ulici živeo čovek koji se zvao Cveto. Kakvu sam to cvetnu ulicu imao u selu? Nestvarno.
A u susednoj je živela jedna devojčica po imenu Ruža,a njena sestra ,prava lepotica, Ljiljana
...ta je sludela više tipova
čak i nas,klince
koji smo se družili sa Ružom,samo da bi njena sestra rekla -
Vidi slatkih dečaka.
Tada bi krenulo šibanje između nas svih
...osim jednog Bate,
on je sa Ružom sedeo na drvetu i gledao se u njenim okicama. Čak i tad je znao prave stvari:)









razmisljam razmisljam 16:15 18.09.2013

Re: .

stefan.hauzer

Ipak je ime,Cveće.
Dok sam danas saznao,da je u istoj ulici živeo čovek koji se zvao Cveto. Kakvu sam to cvetnu ulicu imao u selu? Nestvarno.


Е? А баш лепо и име и та твоја расцветала улица.
Мог деју Светислава звали су Цвеја, што опет вуче на цветно.

A u susednoj je živela jedna devojčica po imenu Ruža,a njena sestra ,prava lepotica, Ljiljana
...ta je sludela više tipova
čak i nas,klince
koji smo se družili sa Ružom,samo da bi njena sestra rekla -
Vidi slatkih dečaka.


Дивна су та цветна женска имена. ( А дивна ти и причица, у комплету. ) Ја имам једну Невенчицу и једну Иванчицу. Много ми се допада и име Смиљана. А сад су већ по мало заборављена Босиљка, па Цвета...
( Причала сам већ раније, једну Крстину зову Каћун. Сјајно! )

Tada bi krenulo šibanje između nas svih
...osim jednog Bate,
on je sa Ružom sedeo na drvetu i gledao se u njenim okicama. Čak i tad je znao prave stvari:)


Како је ово лепо, романтично, дечачки нежно.
Знаш да их баш лепо видим такве смушене и искрено смотане како упијају једно друго тамо негде у крошњи док ви, остали дерани, правите себе смешнима.
mlekac mlekac 23:41 17.09.2013

Zbog takovih cvecara

ja sam sama pravila svoj vencani buket. Jednostavno, rekla sam kumi da me mane "aranzmana", pa smo lepo nabrale ruze, dodale malo slajera uokolo i sve uvezale satenskom trakom.

Posle su me neudate drugarice pitale GDE sam kupila buket, da znaju kad i njima bude trebao.
razmisljam razmisljam 01:35 18.09.2013

Re: Zbog takovih cvecara

mlekac
ja sam sama pravila svoj vencani buket. Jednostavno, rekla sam kumi da me mane "aranzmana", pa smo lepo nabrale ruze, dodale malo slajera uokolo i sve uvezale satenskom trakom.


Искусно.
Једноставно,лепо и оригинално.

Posle su me neudate drugarice pitale GDE sam kupila buket, da znaju kad i njima bude trebao.



cassiopeia cassiopeia 10:21 18.09.2013

...

Istinskog, pravog cveća ima još samo po obodima pijaca, gde ih prodaju bakice koje su ga predano negovale i tog jutra pažljivo ubrale još opervaženog kapima rose, složile u mirisne buketiće i svojim rahitičnim, drhtavim, zboranim žuljevitim rukama obmotale ih šarenom vunicom da se ne rasture.


Ja nemam običaj da držim rezano cveće u kući al' moja majka svakih par dana dolazi sa novim buketom. Sve bake koje ispred prodavnice prodaju svoje povrće, voće i jaja(blizu su nam kuće sa baštama i okućnicama) donesu kad god imaju svoje cveće i sve odreda znaju da je moja majka veliki ljubitelj baštenskog cveća pa joj sve češće poklanjaju kad kod njih kupi nešto. Kad su mi trebali mladi listovi spanaća i mlada kopriva sve odreda se ponudile da mi sakupe. Bakice treba čuvati :)

Nego jutros snimim u saksiji cvet paprike koji izgleda kao cvet tikvice Čekam sad da vidim tu papričicu na šta će se izroditi.
razmisljam razmisljam 11:56 18.09.2013

Re: ...

cassiopeia

Ja nemam običaj da držim rezano cveće u kući al' moja majka svakih par dana dolazi sa novim buketom. Sve bake koje ispred prodavnice prodaju svoje povrće, voće i jaja(blizu su nam kuće sa baštama i okućnicama) donesu kad god imaju svoje cveće i sve odreda znaju da je moja majka veliki ljubitelj baštenskog cveća pa joj sve češće poklanjaju kad kod njih kupi nešto. Kad su mi trebali mladi listovi spanaća i mlada kopriva sve odreda se ponudile da mi sakupe.


Срећом па не живим у твом крају, иначе бих све новце оставила код тих бакица, јер ја не манишем: волим цвеће у сваком облику и издању - у саксијама, жардињерама, олупаним шерпама и пластичним кантама од фарби, у баштама, на травњацима, лединама, у вазама, теглама и флашама... Ма, свуда и увак.

Bakice treba čuvati :)


Са том тезом сам ја и почела блогописаније на овом месту при свом првом гостовању код Милорада.

Nego jutros snimim u saksiji cvet paprike koji izgleda kao cvet tikvice Čekam sad da vidim tu papričicu na šta će se izroditi.


Па у тиквицу.
angie01 angie01 10:54 18.09.2013

70

obavezan, prkos.

razmisljam razmisljam 11:59 18.09.2013

Re: 70

angie01
obavezan, prkos.


И ђурђевак.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana