Eksperimenti u blogovanju| Gost autor| Istorija| Umetnost

Ale, bauci i vampir beogradske tvrđave

kakapo RSS / 17.10.2013. u 12:13

Ovih dana iz štampe izlazi treće izdanje izdanje knjige „Ale i bauci“ A. Peragraša (izdavač Dosije studio). Ali kakvo! U pitanju je reprint posebnog primerka drugog izdanja (2002) koji je slučajno pronađen, pre nekoliko godina u lagumima beogradske tvrđave i koji je po svemu sudeći pripadao jednom vampiru! Knjiga je krcata vampirovim zabeleškama, komentarima, skicama, crtežima, isečcima iz novina, uzorcima tkiva (!), pismima... Uz saglasnost A. Peragraša, ekskluzivno prenosim (u dva nastavka) deo predgovora, donekle skraćenog, bez napomena i izvora.IMG%5D28b7m0j.jpg

 Naša priča o knjizi započinje na beogradskoj tvrđavi, septembra 2009, kada su radnici, slučajno, u jednoj od zabačenih podzemnih niša Velikog barutnog magacina (Barutane), našli hrpu starih novina i papira, razbacane krpe, pocepan dušek, dronjavo ćebe, malu ulubljenu pisaću mašinu i jednu knjigu.

Čitaoci već pogađaju da je ta knjiga upravo naš primerak „Ala i bauka“ sa zagonetnim komentarima i dopunama. Začudo, najlakše je bilo ustanoviti ime vlasnika. Naime, ono piše na raskošnom heraldičkom ex librisu, na unutrašnjoj strani korica: Constantin von Feld. Na prvoj strani naše knjige, ispod naslova, crvenim mastilom i pisanom goticom (ali na srpskom, što je koliko znam, slučaj bez presedana) piše: „Uz moje skromne dopune i napomene, C. v. F.“, a ispod inicijala je pečat od tamnocrvenog voska u koji je utisnut egipatski skarabej. Feldovo ime pojavljuje se još jednom u knjizi, na strani 139, gde na portretu rađenom u akvarelu olovkom piše: „Costantin von Feld. Original taken on board the steamer Argo in the Danube. Nov. 14. 1843.“

Ex libris vlasnika iz XVIII veka, njegov originalni portret iz polovine XIX veka , a sve to u knjizi iz 2002. godine, pa još pronađeno među „klošarskim“ prnjama na Beogradskoj tvrđavi 2009? Nešto se tu ne slaže? Ah, da, zaboravio sam da kažem: Konstantin fon Feld je vampir!

Otac mu je bio grof Kronenfeld, komandant puka pod Evgenijem Savojskim i pratio je feldmaršala Pikolominija u kampanji po Balkanu 1689. Na povratku ga je, negde u Srbiji, opčinila lepota jedne, kako je zabeleženo „Ciganke“, te ju je poveo sa sobom i s njome se, na opštu sablazan porodice, oženio, a ona mu je rodila sina Konstantina (1690/1691?) Majka se više ne spominje, osim što saznajemo da je mlada umrla, ali je mali Konstantin odgajan u Beču i Gracu. Međutim očevu grofovsku titulu nije nasledio, već je porodica izdejstvovala carski patent po kome mu se priznaje samo titula baron Feld. Pošto ga je po očevoj smrti rodbina razbaštinila i držala na odstojanju, Konstantin se priključio vojsci Evgenija Savojskog (doduše tek 1722.), te je pod Aleksandrom Virtenberškim službovao u Beogradu sve do povratka Turaka 1739. Vampir je postao u martu 1726. u srpskom delu beogradske varoši, na savskoj padini, u tzv. Racenštatu (Ratzenstadt).

Ujela ga je jedna mlada crnooka vampiruša, a on joj je još dao tri dukata (doduše, od nje se nadao sasvim drugoj usluzi). Ovaj izveštaj o povampirenju svojim komentarima potvrđuje i dopunjuje sam Konstantin fon Feld u „Alama i baucima“, u dodatku, navodeći i preciznu lokaciju događaja (današnja ulica S. Radića).

Dobar deo podataka o Feldu potiče iz  neobjavljenih pisma škotskog plemića, oficira i pustolova Džona Lindzija, erla od Kroforda (John Lindsay, twentieth Earl of Crawford, 1702-1749). Lindzijevi memoari su objavljeni 1753. i 1769, a o njemu je pisano i kod nas. U neobjavljenim pismima koja se čuvaju u Londonu, u „Drušvu antikvara“ Lindzi piše o tome kako ga je jedan austrijski oficir (koga diskretno naziva „baron F.“) zabavljao „vampirskim pričama“ dok se, ranjen (u bici kod Grocke 1739.) oporavljao u nemačkom delu varoši (današnji Dorćol). Lindzi veoma tačno opisuje životopis Konstantina fon Felda, njegovu majku, odbojnu porodicu u Beču, razočaranog i povučenog oca, a potom i slučaj s vampiricom u beogradskom Racenštatu. Ono što pouzdano znamo je da je Feld bio jedan od malobrojnih putnika na brodu kojim je Lindzi evakuisan iz Beograda, s jeseni 1739, te da se iskrcao u Petrovaradinu.

 S iskrcavanjem Konstantina fon Felda u Petrovaradinu 4. novembra 1739. presahnjuju gotovo svi izvori o našem vampiru. Za rekonstrukciju njegove biografije, ostaje nam međutim još jedan značajan izvor – Feldove zabeleške i dodaci u njegovom primerku „Ala i bauka“, tj. u knjizi pronađenoj u Barutani. Okrenimo se, dakle, tom novom vrelu podataka. Oni su šturi, s velikim prazninama i izgubljenim decenijama o kojima ne znamo baš ništa, ali se povezivanjem sitnih napomena, posrednih okolnosti, škrte istorijske građe i dostupnih datuma može, koliko-toliko, naslutiti život Konstantina fon Felda, „vampira beogradske tvrđave“, od 1739. do 2009.

Feld dakle napušta Beograd u septembru 1739, da bi se iskrcao u Petrovaradinu već 4. novembra iste godine. Sve do 1748. nemamo o Konstantinu nikakvih podataka, a onda ga zatičemo kao slikarskog pomoćnika u Češkom Krumlovu, gde se sreće i s rusalkama. U Krumlovu pomaže čuvenom slikaru Jozefu Ledereru (Josef Lederer) da oslika raskošnu rokoko „Salu s maskama“ (Maskensaal), koju je za svoj dvorac naručio knez Jozef Adam Švarcenberg (Josef Adam zu Schwarzenberg, 1722-1782). Slikarski rad Konstantina fon Felda u Krumlovu osvetljava nam još jednu stranu njegove ličnosti – bio je solidan crtač i slikar, mada ne i veliki umetnik. U „Alama i baucima“ možemo videti nekoliko njegovih likovnih ostvarenja: akvarel pupavca, lavirani crtež gigantskog podzemnog pauka, portret vukodlaka Bisklavreta, portret drekavca Mastroanastasisa  i studiju đavola s anatomskim detaljima. Pominje i da mu je jedna vampirica pozirala za studiju akta u Beogradu tridesetih godina XX veka.

(nastaviće se)

Tagovi



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 12:24 17.10.2013

1. Gde je i šta radi?

Danas
kakapo kakapo 12:33 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

Te noći 2009. je izgleda bezuspešno pokušao da se domogne knjige koju su radnici uzeli, posle toga mu se gubi trag. Sigurno će mu biti drago da se pojavio bar reprint, dok ne povrati svoj original. O njegovom, manje-više čemernom životu od početka XX veka, više u sledećem nastavku. Jedna zabeleška na kraju knjige doduše, sugeriše da se spremao na putovanje na neko od arktičkih ostrva...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:22 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

Da li će pronađena knjiga biti na Sajmu i gde i sve ostalo na pp, moliću kume...
kakapo kakapo 14:41 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

Koliko mi je A. Peragraš rekao, izlazi za Sajam, pa će valjda biti na štandu dotičnog izdavača. Detalje ne znam. A jel' izlazi i neka tvoja nova knjiga za koju slutim da je spremaš, a naslućujem i sjajnog ilustratora prateći tvoje blogove u protekloj godinici, mada nisam vredno komentarisao (shame on me)...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:46 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

Moja nova knjiga je u spremanju, kod lektorke upravo, i pred Novu Godinu bi trebalo da izađe. Sa sve sjajnim ilustratorom koji joj je i kumovao (nakon što je vikao na mene i ubeđivao me danima da je njegov naslov apsolutno to što mi treba...)
Na Sajmu ću samo potpisivati reizdanje knjige kojoj si kumovao, 23. sreda u 15h.
Ajde saznaj detalje, pa javi da se nacrtam tamo.
kakapo kakapo 15:08 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

O, da, baš se radujem toj tvojoj knjizi! A što ilustrator viče, to samo znači da mu je stalo do knjige, tako sam bar čuo (ne poznajem ga lično). Sreda u 15h, gledaću da stignem na potpisivanje "gusarske carice". Mislim da na sajmu neće biti promocije A&b&vampira. Javiću kada nešto saznam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:11 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

Hvala, kume
A ja ću da gledam da svakako presretnem vampira i otmem mu uzorak alaibauka.
kakapo kakapo 15:26 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

Evo da ga prepoznaš. Ovako je izgledao 1843. kada ga je na parobrodu "Argo", na Dunavu naslikao Vigne.
tasadebeli tasadebeli 22:10 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

jedi-knight

1. Gde je i šta radi?
Danas


kakapo
Te noći 2009. je izgleda bezuspešno pokušao da se domogne knjige koju su radnici uzeli, posle toga mu se gubi trag. Sigurno će mu biti drago da se pojavio bar reprint, dok ne povrati svoj original. O njegovom, manje-više čemernom životu od početka XX veka, više u sledećem nastavku. Jedna zabeleška na kraju knjige doduše, sugeriše da se spremao na putovanje na neko od arktičkih ostrva...


Није отпутовао... Барем не до прошлог лета јер ми је једне топле августовске вечери улетео у собу кроз отворен прозор, једва сам га избацио напоље (већ сам писао о томе на једном блогу)... Нисам хтео да му дам мој примерак Ала и баука, прво издање, мада је он упорно наваљивао ударајући у полицу са књигама... У кратким предасима између налета качио се високо на завесу одакле ме је молећиво гледао својим очицама ширећи немоћно крила. Баш сам се растужио над његовом судбином...

Знам да се нисам понео пристојно према једном племићу, али не дам му мој примерак књиге! Зато апелујем на надлежне да се Константину, после детаљне анализе, врати његов примерак, па да га лепо испратимо са Пристаништа одакле ће он лађом кренути за Будимпешту и даље на север, куда га већ његово вампирско срце одведе, а ми ћемо опет моћи без страха да држимо лети отворене прозоре не размишљајући више о могућности да останемо без свог примерка Ала и баука.
kakapo kakapo 22:43 17.10.2013

Re: 1. Gde je i šta radi?

Није отпутовао... Барем не до прошлог лета

Tako dakle! Viđen je. Koliko znam, originalna knjiga je kod izdavača u sefu, ali bi svakako trebalo da je vrate Feldu. U njoj su mu tolike uspomene, čak i jedan presovan cvet iz Trsta iz 1800. Nije ni čudo što je, nesretnik, toliko udarao u tvoju policu.
mlekac mlekac 19:40 17.10.2013

Znaci...

Stvarno cu morati OPET do Bw, da prosetam i vampirski primerak knjige... (Posto sam originalne Ale i Bauke, prvo izdanje, vec vodila tamo i nazad)

kakapo kakapo 20:03 17.10.2013

Re: Znaci...

Taman dobar razlog da se skokne do Afrike! A možda do tada izađe i "Vilinska saga", pa da se knjige druže?
anonimni_autor anonimni_autor 09:42 20.10.2013

Re: Znaci...

kakapo
Taman dobar razlog da se skokne do Afrike! A možda do tada izađe i "Vilinska saga", pa da se knjige druže?

Evo, da se konačno javim i ja, nažalost sa popriličnim zakašnjenjem. Izvinjavam se zbog toga, ali pošto trenutno radim ozbiljna neka istraživanja o bitkama u svemiru koje su dovele do krajnje nelogičnog savezništva između Evelonaca i Džilova, bio sam neko vreme van zemaljskog komunikacionog prostora, pa se i pored nabolje volje nisam mogao uključiti na ovaj interesatni blog. Nadam se da će mi ovaj kriptozološki klub oprostiti zbog otsustva, jer i sami znate koliko su naša istraživanja naporna pa ponekada čak i opasna.
Koristim ovu priliku da Gospodinu A Peragašu čestitam na novom dopunjenom vampirskom izdanju izdanju njegovog proslavljenog hita, koji je već odavno postao osnovni udženik domaće kriptozologije.Mnogo pozdrava od vašeg fana A A.
Jukie Jukie 19:57 17.10.2013

Dopunjeno ili novo

Tj. da li je ovo dopunjena ona stara knjiga (kao što Škola bez dlake na jeziku ima nekoliko novih strana) ili je to potpuno nova knjiga, treći tom?
kakapo kakapo 20:31 17.10.2013

Re: Dopunjeno ili novo

Drugo izdanje (2002) je već bilo dopunjeno u odnosu na prvo (1989). Imalo je dva nova poglavlja (jednorozi i grifoni). Ovo treće izdanje je, kao što rekoh, fototipsko izdanje drugog, ali ne bilo koje knjige, već tog pronađenog vampirovog primerka. Na svakoj strani su Feldove beleške i ceduljice pisane rukom, pisaćom mašinom, prilepljene uz tekst ili na ilustracije, njegovi crteži na marginama i slobodnim stranama, prigodni isečci iz novina itd. Pošto je u pitanju fototipsko izdanje očigledno veoma korišćene knjige, ofucano je, umrljano, s mnogim tragovima vampirovih aktivnosti (kao što se vidi i na naslovnoj strani). Sve u svemu to je i stara, ali i potpuno nova knjiga. Ima sve što je imala i stara iz 2002. uz obilje novih tekstova i ilustracija i iscrpan istorijski dodatak o Konstantinu fon Feldu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:39 17.10.2013

Ne znam kako

da ti kažem, kume, ali...

kakapo kakapo 20:44 17.10.2013

Re: Ne znam kako

To mu dođe nešto k'o Engelsov "Anti Diring"?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 17.10.2013

Re: Ne znam kako

Jukie Jukie 23:35 17.10.2013

Re: Ne znam kako

A Ex se nešto buni što je gabaritan, vidiš da može da zaštiti tri i više dece istovremeno
mlekac mlekac 02:17 18.10.2013

Re: Ne znam kako

kakapo
To mu dođe nešto k'o Engelsov "Anti Diring"?

Ja pitala Boba, kaze, nije protivu OVIH Ala i bauka!
Черевићан Черевићан 12:51 18.10.2013

упс

уз све наше знане недореке
који су нам ето се поткрали
политички, економски . . . ини
баш размишљам . . Ала фали
kakapo kakapo 13:23 18.10.2013

Re: упс

Ала фали

Feld u komentaru veli da je jednu od poslednjih ala iz naših krajeva (mladunče) pokušao da otkupi bečki muzej iz Pratera, ali bez uspeha. Posvađali se oko cene. Tada, naime, još nije bilo tendera.

Meni je ala uvek nedostajala u inspirativnim narodnim stihovima:
"L'jepa Fata gaće vezijaše,
Do koljena vuci i bauci,
Od koljena orli i gavrani"

Ako nije obrnuto, citiram po sećanju. Zar ne bi bilo lepše ale i bauci?
jucaibin jucaibin 12:55 18.10.2013

Familija

Mene opasno intrigira ta "odbojna" familija u Becu. Moracu da krenem tim tragom...

A, moze li se nekako izdejstvovati knjiga s posvetom cenjenog A. Peragrasa? Porasla bi cena mom primerku
kakapo kakapo 13:12 18.10.2013

Re: Familija

Moracu da krenem tim tragom...

Mislim da su Kronenfeldovi imali neke posede u današnjoj Burggasse u Beču. Tamo se negde verovatno igrao i mali Konstantin...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana