Društvo| Istorija| Politika| Region

"Antifašizam" EU i ustaše kao„hrvatski brend“??

Milan Karagaća RSS / 29.10.2013. u 15:07

Često se čuje kako je EU najveći mirovni projekat iakada,antifašistički projekat posle 2. Svetskog rata kao brana da nacizam i fašizam nikada ne dignu glavu , da svi evrpski narodi žive dostojanstveno i mirno, bez rasne , verske, nacionalne i bilo kog vida mržnje i diskrimnacije.

Nemačka priznaje svoju krivicu, zabranjuje povampirenje i veličanje nacizma, u školama uči decu o zlu nacionalizma,učenike vode da obilaze koncentracione logore, neposredno ispred Rajhstaga podiže monumentalni spomen kompleks holokaustu sa pločicama i imenima svih pobijenih Jevreja, ...i dalje traga i procesuira i 90-o godišnjake za koje postoji sumnja da su bili samo čuvari logora. Nemačka je izvršila denacifikaciju i otvoreno govori svom narodu da mora da živi sa teretom istorijske krivice, dok Hrvatska kao najmlađa članica EU iz budžeta isplaćuje penzije pripadnicima ustaških fašističkih formacija. Što bi rekao Mladen Delić Ljudi jeli to moguće a da sa takvim Zakonom i praksom bude primljena u EU. Pa da li su gledali ono poglavlje o sudstvu.

Eto, i dok Nemačka sudi nacisti, a Hrvatska daje ustašama penzije i niko joj u EU još nije stavio primedbu.

Dok se preostali nacisti po Evropi kriju kako se ne vbi otkrilo šta su radili, u Hrvatskoj se ustaše ponašaju kao „štovane persone“ i kao da nisu izgubili 2.svetski rat i počinili tolike zločine.

O svemu tome, odličan tekst  Borisa Dežulovića pod naslovom „Jeben je život starih nacista“:

„Težak je život preživjelih nacista. Sedamdeset godina, više od jednog života, ti se nesretnici kriju od tajnih službi, tužitelja i novinara, izraelskih agenata i preživjelih logoraša, svakih nekoliko godina mijenjaju identitete i adrese, puštaju pa briju brkove, žene se i razvode, potucaju s kontinenta na kontinent, cijeli život s pasošem pod jastukom. I barem jednom mjesečno – noću, dok praunuci spavaju – provjeravaju onaj stari zaključani kovčeg u podrumu, s požutjelim fotografijama i dokumentima.
Jeben je to život, drugovi i drugarice. Najmanje sedam puta u tih sedam desetljeća stari je SS-ovac nabavljao krivotvorene dokumente i izmišljao novu biografiju. A to znači rekonstruirati cijeli jedan život, od školskih prijatelja i fotografija s medenog mjeseca s pokojnom prvom ženom, do pozlaćenog sata za odlazak u penziju: treba za to Borghesov književni talent.
Bio je tako naš junak za vrijeme Trećeg Rajha i učitelj u jednom selu kraj Wiesbadena, i otpravnik vlakova u Braunschweigu, i radnik u Kruppovoj čeličani u Essenu, i prvi tenor berlinske opere. Neko vrijeme, iz čiste zajebancije, predstavljao se i kao preživjeli logoraš. I dobro ga je išlo, tetovirao je broj na podlakticu i unucima uvjerljivo pričao o životu u logoru, sve dok mu četvrta žena nije u onom kovčegu našla fotografiju na kojoj, mlad i lijep, u crnoj SS-ovoj uniformi u Birkenauu puca iz "lugera" u potiljak nekom nesretniku s povezom na očima. Jedva ju je nekako uvjerio da je on onaj desno, vezanih očiju.
Takav je eto, njihov život, u bijegu od sebe samih, dvadeset četiri sata dnevno koncentrirani da se ne odaju, da ne kažu pogrešnu adresu ili unukovo ime, u strahu da momak iz pizzerije umjesto računa ne izvadi iskaznicu Mossada, a umjesto pizze s gljivama “uzi” s prigušivačem. Jeben je život starih nacista. Ili barem lijepe većine njih.

Ima, naime, zemalja u kojima Hitlerovi vojnici žive sasvim lijepe penzionerske dane. Za njihove hrvatske kolege, recimo, ne postoji ništa što bi ih u njihovoj spokojnoj starosti uvjerili da su onomad izgubili rat: poslijepodne šetaju kvartovima išaranim nacističkim simbolima, navečer na dalekovidnici gledaju prijenos utakmice reprezentacije NDH i slušaju kako stadion skladno skandira “Za dom spremni!”, a ujutro čekaju poštara da im donese penziju zasluženu ratnim stažom u Ustaškoj vojnici. Što se njih tiče, ništa im drukčije umirovljenički dani ne bi izgledali ni da je Hitler pobijedio u Drugom svjetskom ratu. Osim što bi im vojna penzija, poznavajući njemačku ekonomičnost, bila nešto manja.
U toj egzotičnoj državici ostarjeli nacist tako ne samo da se ne mora kriti od države – nabavljati krivotvorene dokumente i smišljati cijelu alternativnu biografiju – već, upravo obrnuto, mora državi dokazivati da je zaista bio pripadnik Poglavnikova Tielesnog zdruga.

- Ja sam ovaj lijevo, u crnom. S pištoljem – pokazuje tako živahni starčić gospođi na šalteru Mirovinskog fonda uvećanu jednu staru, požutjelu fotografiju iz Jasenovca. Službenica je zna napamet: neki tip iz “lugera” puca u potiljak nesretniku s povezom na očima. Vidjela ju je barem tri stotine puta.
- Žao mi je, gospodine – umorno će ona. - Morat ćete u Državni arhiv po potvrdu.
Hrvatski državni arhiv zatrpan je tako zahtjevima ostarjelih ustaša koji zbog ostvarivanja prava na vojnu mirovinu traže potvrdu da su od tada do tada bili u toj i toj postrojbi “Domovinske vojske”, kako se po novome zovu svi koji su izgubili u Drugom svjetskom ratu.
- Ja sam ovaj lijevo – ponavlja onda onaj starac, već malo i nervozan. - S pištoljem.
- Žao mi je, ali nemamo vas nigdje – odgovore mu u Hrvatskom državnom arhivu. - Jedino da pitate u Beogradu.
Ima, eto, trenutaka u životu – ne događaju se često, ali kad se dogode upravo su kozmički veličanstveni – što čovjeka ozbiljno pokolebaju u njegovoj čvrstoj vjeri da Bog ne postoji. Hrvatski državni arhiv, naime, ima prilično bijedan fundus dokumenata Nezavisne Države Hrvatske – gotovo cjelokupna pismohrana Pavelićeva državčeta nakon oslogođenja završila je u Beogradu pa ljuti hrvatski ustaše, da bi dokazali svoj ratni staž, po potvrde moraju u Vojni arhiv Ministarstva obrane Republike Srbije!
Ja da sam razmišljao kako da ih zajebem – godinu dana da sam zadojen patološkom mržnjom prema Hrvatskoj smišljao nekakav upravo đavolski zao historijski zajeb za Hitlerove ustaške podguzine – ne bih se bolje dosjetio. Tko god da je taj što je stvari namjestio tako da ljuti Pavelićevi bojovnici po potvrdu za ustašku penziju moraju u Beograd, u srpski Vojni arhiv na Čukarici – tamo dakle gdje se izdaju potvrde za četničke penzije – taj je, pitate li mene, ozbiljan zajebant. Ne može to svakome pasti na pamet.
Ukratko, rekli bi Bosanci, ima Boga taman da je ovolički.

Sedamdeset godina kasnije, ostvarili tako mrki Pavelićevi bojovnici mladenačke snove, pa eto ih preko Drine, u Beogradu. Spustila se gusta magla na Čukaricu.

- Pomaže Bog, čiča! Bogami gadna magla jutros, a? - srdačno tako službenica Vojnog arhiva Srbije komentira vrijeme sa časnom starinom na drugoj strani šaltera, pa uzima papire. - Jel vam to za potvrdu?
- Aha – kaže onda stari legionar, ublijedio od straha. - Ja sam ovaj desno, s povezom na očima.
- Kuku, deda, pa vas ubiše! - gleda gospođa fotografiju, sopstvenim očima ne veruje. - Pfu, mamu im jebem ustašku!
- Ma znam, nije to za mene. To mi je za udovicu.
I tako, otišao tako Pavelićev veteran u Beograd kao ustaša, pa se vratio kao žrtva jasenovačkog logora, sa sve potvrdom srpskog Vojnog arhiva. A onaj stari cinik gore gleda i smije se. Ne zna da li da mu do kraja teksta uopće kaže kako žrtve Jasenovca u Hrvatskoj, za razliku od svojih ubojica, nemaju nikakve penzije ni novčane naknade. Što bi se reklo jezikom poražene vojske, džabe je krečio.“

Radi podsećanja, Hrvatski Sabor 1993. godine, u doba ustaškog zanosa i domovinskog rata,donio izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojima je pripadnicima oružanih snaga NDH, nazvanih u tom zakonu “domovinska vojska”, omogućeno da im se svaka godina provedena u oružanim formacijama NDH računa kao dvije godine radnog staža, a jednak kriterij primijenjen je na godine koje su pripadnici tih snaga nakon 16. svibnja 1945. proveli u ratnom zarobljeništvu. Zakonske izmjene nose potpis tadašnjega predsjednika Zastupničkoga doma Sabora, Stjepana Mesića. Više od 13 tisuća pripadnika ustaških jedinica, Poglavnikova tjelesnog zdruga, domobrana i oružnika te članova obitelji, koji nakon njihove smrti imaju pravo na mirovinu.

Ono što je najporaznije, najveća sramota demokratske i evropske Hrvatske, socijaldemokratska vlada Hrvatske  i njen predsednik Milanović i Predsednik Republike Josipović ističu antifažizam kao trajnu vrednost hrvatske države i naroda, i dalje drži na snazi zakon koji ustaše tretira kao Domovinsku vojsku, gde su svrstali i domobrane. Tačno je, ustaše su bile telesna garda i politička vojska ustaškog poglavnika i zločinca Pavelića, pa koga Josipović može ubediti da „Euriopska Hrvatska nema veze sa NDH“ kad itekako ima i to ne samo što priznaje ustaše i isplaćuje im penzije, umesto da ih sudi kao fašiste i zločince.

Ovo je samo jedan primer koji da je za pravo da se zapitamo  da li je EU zaista antifašistički ili sve više antikomunistički projekat?



Komentari (184)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 15:14 29.10.2013

Jbga, zemljače...

Može svašta u toj tvojo Evropi. Mogu i ustaše, i deportacija Cigana, i vize za građane drugog reda, i šampanjac sa trgovcima ljudskim organima...

Veselo neko društvo, Hitler bi bio ponosan na neke njihove poteze.
hajkula1 hajkula1 16:18 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Može svašta u toj tvojo Evropi. Mogu i ustaše, i deportacija Cigana, i vize za građane drugog reda, i šampanjac sa trgovcima ljudskim organima...





A sto se kontinuiteta NDHazije tice da li je moguce da se neko cudi tome?





Pre trideset ili pre dvadeset, možda i pre deset godina da se imaju ideali u vezi sa EU, može da bude razumljivo.

Sada, 2013-te ko još ne vidi u EU degeneraciju vrednosti, fašizam, nacizam, rasizam!?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:25 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Veselo neko društvo, Hitler bi bio ponosan na neke njihove poteze.


kao da ne, i slasno bi se opio sa dačićem i vučićem - ali bi kao previše ekstremne ocenio i dSS i Dveri i Obraz (sic!) i kojekakve ostale nacipatriJote.

Ubr, one koji su se protiv Hitlera i nacizma borili, ovde sada u rupu trpaju, a sve koji su sa njim sarađivali i divili mu se, e oni su heroji i uzor. Posebno je smešno gledati kako ustaše lepo svrstavaju u najcrnje zlo, ali zato ljotića i nedića veličaju ;>

Što će kasti, nisu im ustaše "loše" zato što su uz naciste bile, nego što su protiv Srba bili. da su se sa ljotićem i nedićem (obaška nikolajem) u ljubavi spram nacizma udružili, ustaša bi pohvalni pridev bio.
kleinemutter kleinemutter 16:35 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

kao da ne, i slasno bi se opio sa dačićem i vučićem -


Grešiš.

Ova dvojica ne bi smeli da mu zucnu.

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:39 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Grešiš.

Ova dvojica ne bi smeli da mu zucnu.


Kako ne bi - uz svaku čašicu bi vikali - Tako je Šefe!
dr.wagner dr.wagner 17:00 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

... večer

predatortz

Veselo neko društvo, Hitler bi bio ponosan na neke njihove poteze.


-Nećemo sada valjda Dežuloviću vjerovati ...
... pa to je isti onaj koji lagao i "fotomontirao" neke pjesme na srpskim svadbama ...

-Kakvi ustaše kod nas ... , laže baš isto kao i o "Žici-Srebrenici" ...



Wagner


predatortz predatortz 17:30 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Što će kasti, nisu im ustaše "loše" zato što su uz naciste bile, nego što su protiv Srba bili


Što će kasti, da ustaše nisu klale Srbe, posmatrali bi ih kao rumunske ili francuske kvislinge. Ne bi ih veličali, ali ni toliko mrzeli.

Tebi je, izgleda, to nelogično?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:45 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Što će kasti, da ustaše nisu klale Srbe, posmatrali bi ih kao rumunske ili francuske kvislinge. Ne bi ih veličali, ali ni toliko mrzeli.


Misliš, kao što se ne veličaju (sic!) četnici i ljotićevci, iako su klali Srbe? Ma biće da postoje razne vrste i Srba i koljača (a tek susama) pa sve zavisi od kombinacije ;>

Tebi je, izgleda, to nelogično?


Čak dapače, poptuno logično. To i kažem - "one koji su se protiv Hitlera i nacizma borili, ovde sada u rupu trpaju, a sve koji su sa njim sarađivali i divili mu se, e oni su heroji i uzor."



Milan Karagaća Milan Karagaća 17:46 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

.. pa to je isti onaj koji lagao i "fotomontirao" neke pjesme na srpskim svadbama ...

-Kakvi ustaše kod nas ... , laže baš isto kao i o "Žici-Srebrenici" .

S pravom je kritikovao i ono i ovo sada.I ni u jednom slu;aju nije mislio na celi narod već na one i ono što je loše i kod jednih i drugih.
No, u konkretnom slučaju, ako je EU zaista to što jeste onda ova stvar ne bi smela da se toleriše Hrvatskoj , kao ni veličanje Hortija u Mađarskoj a , bogami, i kada dođe na red , morala bi i ovima ovde da postavi pitanje šta je sa antifašizmom, gde su ulice, šta se veliča, šta se rehabilituje, kakko se revidira istoirija. No, o tom potom, ali ovo što Josipović i Milanović tolerišu pa to je istorijski bezobrazluk i onda neka se nikome ne žale kako im ona grupica diktira stavi-skini table u Vukovaru.
Osnovna karakteritika svih prostora bivše Jugoslavije je nekritičko opdbacivanje antifašizma zarad antikomunizma , rehabilitacija fašističkih ideologija i pokreta i time samosvrstavanje na stranu sila osovine i samoisključivanje iz atihitlerovske koalicije.E sada, ako je EU projrekat antihitlerovske koalicije pitam se kako se ne drži tih vrednosti a stalno nam tupi o nekim evropskim vr4ednostima i standardima.
Da ne bude zabune, blog nije o ustašama, četnicima i partizanima već o vrednosnom okviru EU a time i njenoj perspektivi jer Nemačka sigurno zbog sebe neće dozvoliti da se nacifikuje ali ima mnogo država u kojima su fašisti i fašistički režimi uzori, a ćlanice su EU koja ne reaguje.
drzura drzura 18:43 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

-Nećemo sada valjda Dežuloviću vjerovati ...
... pa to je isti onaj koji lagao i "fotomontirao" neke pjesme na srpskim svadbama ...

tačno tako, nedavno smo ustanovili da dežulović mrzi srbe, ja sam bio kao malo protiv te teze ali ubijedili su me na kraju
predatortz predatortz 19:04 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

drzura
-Nećemo sada valjda Dežuloviću vjerovati ...
... pa to je isti onaj koji lagao i "fotomontirao" neke pjesme na srpskim svadbama ...

tačno tako, nedavno smo ustanovili da dežulović mrzi srbe, ja sam bio kao malo protiv te teze ali ubijedili su me na kraju


Istini za volju, bunili smo se protiv toga što Dežulović zločine deli na srpske i ustaške. Dakle, zločine su činili Srbi, ali ne i Hrvati nego ustaše. Taj neujednačen pristup daje mi za pravo da ne verujem njegovim dobrim namerama.

A ovde, uzgred, Dežulovića nigde i ne pomenuh. Obratih se Karagaći, mom zemljaku i EU fanatiku, sa nekim činjenicama koje Dežulović nije spominjao u svom tekstu.
hajkula1 hajkula1 19:13 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Dont Fear The Reaper


Posebno je smešno gledati kako ustaše lepo svrstavaju u najcrnje zlo, ali zato ljotića i nedića veličaju ;>

Što će kasti, nisu im ustaše "loše" zato što su uz naciste bile, nego što su protiv Srba bili. da su se sa ljotićem i nedićem (obaška nikolajem) u ljubavi spram nacizma udružili, ustaša bi pohvalni pridev bio.



Da se malo upoznaš sa temom a onda i da pročitaš ono šta pišeš?
Za početak, nabroj logore koje su držali Nedić i Ljotić.
Ustaše su osnovali državu NDH.
Koju su državu osnovali Nedić i Ljotić?

Stvarno ne znam sa kime mogu da se porede-jednače ustaše i Nezavisna Država Hrvatska.

Ne primećujem veličanje Nedića, posebno ne Ljotića.
Nedić je tragični lik srpske istorije. Da Nedić nije popustio pred pritiskom i ucenama, da će Srbija biti podeljena između Ustaša, mađarskih, bugarskih, šiptarskih fašista, stradanje Srba u Srbiji i izbeglica iz drugih krajeva Jugoslavije, bilo bi mnogo veće, njihova sudbina mnogo tragičnija. Srbija se tada još nije oporavila od I svetskog rata (i balkanskih ratova). Ko priča drugačije, ne samo da nema osnovno razumevanje tuđeg bola, empatiju zbog stradanja i živih rana, nego je zlurad i mrzi Srbe i druge koji su tada živeli i sve koji sada žive u Srbiji. Nigde veze ali oni koji kritikuju Nedića, rugaju se srpskoj golgoti preko Albanije, ugašenim ognjištima u Srbiji.




hajkula1 hajkula1 19:22 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Milan Karagaća

Da ne bude zabune, blog nije o ustašama, četnicima i partizanima već o vrednosnom okviru EU a time i njenoj perspektivi jer Nemačka sigurno zbog sebe neće dozvoliti da se nacifikuje ali ima mnogo država u kojima su fašisti i fašistički režimi uzori, a ćlanice su EU koja ne reaguje.



Evo ti malo o tome kako Nemačka ne dozvoljava nacifikaciju, posebno jer je, kao što znamo Nemačka vodeća država u EU.

Doktorska disertacija - Aleksander Korb.

http://www.krajinaforce.com/forum/index.php?/topic/7900-drska-i-sramna-revizija-istorije/






dr.wagner dr.wagner 19:49 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Pozdrav M

Milan Karagaća
... nekritičko odbacivanje antifašizma zarad antikomunizma ...


-U ovoj rečenici je odgovor , ali stvari stoje obrnuto od ovoga što ste napisali

-Vijeće EU je čak i donijelo neku deklaraciju o osudi "svih zločina totalitarnih
režima" ili sl . , a jedina uloga te deklaracije je "podjela krivnje" ...
-Kao , zločine su radili svi ,... fašisti , nacisti i komunisti i to je to ...

-U tom vijeću potomci "lijevih" su manjina , jer je stvorena klima da je to
OUT , a nama drugima je već dosadilo da nam stalno govore kako su naši
predci radili "to i to" i bili su zločinci , a njihovi su radili "to i to" i
bili su pozitivci ...

-Ja ih potpuno razumijem , to su neugodne situacije ... kada vam neki sasvim
inferiorni lik počne nastupati sa aspekta žrtve ... a za njegovu žrtvu (odnosno
nekog njegovog djeda) sam kriv direktno ja i moj neki djed ...
-Pa jasno je da ja jedva čekam da i ideja koju je zastupao taj njegov djed
bude proglašena zločinačkom ... pa smo sada isti

-Treba imati snage i priznati kako činjenica da su drugi zločinci ne umanjuje
naše gadosti ... ali toga nema (rijetko je) i to ne samo ovdje kod "nas" ...

-A što se tiče "mojih vlasti" u obliku NAPUHANCA-ZOKIJA i NE BIH SE NIKOME HTIO
ZAMJERITI - JOSIPOVIĆA ... ne treba trošiti riječi


W




escherichije_colic escherichije_colic 20:05 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

hajkula1
Milan Karagaća

Da ne bude zabune, blog nije o ustašama, četnicima i partizanima već o vrednosnom okviru EU a time i njenoj perspektivi jer Nemačka sigurno zbog sebe neće dozvoliti da se nacifikuje ali ima mnogo država u kojima su fašisti i fašistički režimi uzori, a ćlanice su EU koja ne reaguje.



Evo ti malo o tome kako Nemačka ne dozvoljava nacifikaciju, posebno jer je, kao što znamo Nemačka vodeća država u EU.

Doktorska disertacija - Aleksander Korb.

http://www.krajinaforce.com/forum/index.php?/topic/7900-drska-i-sramna-revizija-istorije/








Ovo ne bi trebalo da čudi. Sve nacije su sklone koketiranju sa nacionalizmom i njegovim ekspresijama u formi različitih "izama"- kada se nalaze u snazi i moći. Ima li na planeti zagriženijih nacionalista od Amera? Što se pa i ne bi Nemci malo igrali revizije istorije, kad su predmet revidiranja svakako prokuženi i marginalizirani Srbi koje više niko ne uzima za ozbiljno? Sve to valja shvatiti kao probne balone i upozorenje.
dr.wagner dr.wagner 20:10 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

predatortz

Istini za volju, bunili smo se protiv toga što Dežulović zločine deli na srpske i ustaške. Dakle, zločine su činili Srbi, ali ne i Hrvati nego ustaše. Taj neujednačen pristup daje mi za pravo da ne verujem njegovim dobrim namerama.


-Sa nama je lako ... mi smo vama svi ustaše i odmah je jasno ...

-Ali kod vas je bilo puno "frakcija" ... Milan & Mile , Ratko & Radovan ,
Šešelj & Arkan , SM & VJ & DB ... itd

-Sad ti znaj koji su pucali ...
...onda kaže Srbi ... a nisu Englezi valjda ...


W
milisav68 milisav68 20:55 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

dr.wagner

-Pa jasno je da ja jedva čekam da i ideja koju je zastupao taj njegov djed
bude proglašena zločinačkom ... pa smo sada isti

Pa nije baš, postoji drastična razlika - većina fašista je na ovaj ili onaj način odgovarala (i bila kažnjena), za razliku od licenciranih antifašista, koji su se provukli, a i dalje provlače bez kazni (ili barem neke javne osude).

Dokle god se ćuti o "mangupima u našim redovima", biće izjednačavanja - sad smo isti, a komentar ljudi "sa strane" - svi ste isti.


Kraja Kraja 21:15 29.10.2013

...ovo je vec tako ofucano...

Nedić je tragični lik srpske istorije.

...znam jos nekoliko "tragicnih" likova iz vrha treceg rajha...

...al' da ne trolujem karagacinu temu...
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:44 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Nigde veze ali oni koji kritikuju Nedića, rugaju se srpskoj golgoti preko Albanije, ugašenim ognjištima u Srbiji.

ovo je čisti idiotizam i bezobrazluk prema Srbima i njihovoj istoriji. Pa oni da su bili kao Nedić ne bi išli u tu golgotu preko Albanije. Druga je stvar zašto je Nedić pristao na to što je pristao ali je bio na strani i u službi okupatora.
I nemeoj da troluješ jer ovde je pitanje kako se EU drži svojih principa i vrednosti , dakle pitanje antifašizma i fašizma u EU. Svi koji su bili na bilo koji način u slušbi sila Osovine moraju kao takvi biti i tretirani od strane antifašističke EU , ako jeste i hoće da bude dosledna.
Prema tome, da ne bude zabune, na prostoru ondašnje Jugoslavije protiv aresora fašističkih se prvo borila vojska kraljevine Jugoslavije i kapitulirala.Ustaše su odmah još dok nije Jugoslavija kapitulirala uspostavile svoju fašističku NDH pod patronatom Hitlera, deo JVuO na čelu sa puk.Mihailovićem je pokušao da organizuje ustanak i otpor okupatoru i to je radio tokom 1941.godine da bi kasnije bio ili pasivan i onda otvoreno sarađivao sa okupatorom s glavnim ciljem vođenja građanskog rata i borbe protiv partizana. Ustanak naroda kao odgovor na teror ili organizovan od strane komunista postajao je sve masovniji i tako su partizani bili jedina antifašistička formacija na prostoru Jugoslavije. I tu nema ali i ako, jednostavno ko se borio protiv okupatora a ko nije i tako su Englezi i cenili i opredelili se da se odreknu obmanjivanja Dražinih i podržavaju i priznaju samo Tita.Što se Ljitića tiče on je otvoreni fašista čak i po Dražinim merilima a Nedića nije ni kraljevska vlada u Londonu priznavala ni vlast koju je on imao jer je zapravo bila okupaciona vlast koja je služila isključivo Nemcima.
I nemoj, molim te da pričaš te gluposti o "srpskoj majci" čija je policija punila logore na Banjici, Jajincima i Starom Sajmištu.
hajkula1 hajkula1 21:48 29.10.2013

Re: ...ovo je vec tako ofucano...

Kraja
Nedić je tragični lik srpske istorije.

...znam jos nekoliko "tragicnih" likova iz vrha treceg rajha...

...al' da ne trolujem karagacinu temu...



Ooo, napredak, od poređenja sa endehazijom do vrha trećeg rajha. Pa da ne trolujemo.

Dok se jednoj strani žločini pripisuju, naduvavaju a žrtve negiraju, minimiziraju, umanjuju, drugoj strani se žločini umanjuju i žrtve prenaglašavaju, može se? Jedni se prestrojavaju, presvlače u antifašiste a drugi se ubacuju u taj kontejner.


Tako je moguć komentar, (ne bih da pominjem stid, empatiju... ali ne mogu da ih sasvim izostavim). Svako da proceni po sopstvenoj savesti i u skladu sa ličnim moralom i emotivnim sklopom.

Ja ih potpuno razumijem , to su neugodne situacije ... kada vam neki sasvim
inferiorni lik
počne nastupati sa aspekta žrtve ... a za njegovu žrtvu (odnosno
nekog njegovog djeda) sam kriv direktno ja i moj neki djed ...



drzura drzura 21:56 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

-Sa nama je lako ... mi smo vama svi ustaše i odmah je jasno ...

-Ali kod vas je bilo puno "frakcija" ... Milan & Mile , Ratko & Radovan ,
Šešelj & Arkan , SM & VJ & DB ... itd

-Sad ti znaj koji su pucali ...
...onda kaže Srbi ... a nisu Englezi valjda ...


Milan Karagaća Milan Karagaća 22:15 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Doktorska disertacija - Aleksander Korb.

Niko ne tvrdi da među doktorantima nema idiota, kao što je i onaj u Zagrebu koju se preziva Razum ili ovi naši revizionisti kojima je istina zadnja rupa na svirali, a sa moralom su davno rasčistili.
Taj doktorat može samo da bude ilustracija da i u Nemačkoj ima pokušaja amnestiranja nacizma i fašizma ali je činjenica da se Nemačka pošteniji odnosi prema svojoj istoriji nego sve državice nastale nakon raspada SFRJ i sve istočno-evropske zemlje, ne računajući Rusiju koja drži do sebe.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 22:26 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

ali oni koji kritikuju Nedića, rugaju se srpskoj golgoti preko Albanije, ugašenim ognjištima u Srbiji.


Jeste, jeste, a i pitaju nezgodna pitanja dok Hilandar gori.

Nego, komšinice, ne pričajte koještarije ;>>

apostata apostata 22:50 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

hajkula1

Ne primećujem veličanje Nedića, posebno ne Ljotića.
Nedić je tragični lik srpske istorije. Da Nedić nije popustio pred pritiskom i ucenama, da će Srbija biti podeljena između Ustaša, mađarskih, bugarskih, šiptarskih fašista,(...)

Imate li ikakav konkretan dokaz za ovu tvrdnju?

Kada kažem "konkretan" mislim na nekakvu 'artiju .., a ne na priče Nedićevih naci-jarana i odlomke iz "rodoljubive" emigrantske proze i pozorišnih predstava.

Bio bih vam veoma zahvalan kada bi mi "locirali" taj papir - znači arhiv, fond ili zbirka, kutija ili fascikla i naravno oznaka dokumenta.
(...) stradanje Srba u Srbiji i izbeglica iz drugih krajeva Jugoslavije, bilo bi mnogo veće, njihova sudbina mnogo tragičnija. Srbija se tada još nije oporavila od I svetskog rata (i balkanskih ratova). Ko priča drugačije, ne samo da nema osnovno razumevanje tuđeg bola, empatiju zbog stradanja i živih rana, nego je zlurad i mrzi Srbe i druge koji su tada živeli i sve koji sada žive u Srbiji. Nigde veze ali oni koji kritikuju Nedića, rugaju se srpskoj golgoti preko Albanije, ugašenim ognjištima u Srbiji.

Kada ste već kod empatije, da li možda znate da je u BG od '41. pa do '44. postojalo Konzularno predstavništvo NDH-a?
http://arhinet.arhiv.hr/_generated/p...px?ItemId=4205

I da li možda znate da o onome što se Srbima događalo u tzv. NDH-a ljudi u Srbiji su mogli da saznaju samo čitajući između redova?

E ali zato su redovno obavještavani o proslavama godišnjica Slobodne hrvatske države, o uspjesima u borbi protiv komunista, o ispraćajima legionara na Istočni front, o dobrim trgovačkim odnosima, o rezultatima fudbalskih utakmica u hrvatskoj ... čak ako se ne varam bilo je i transfera fudbalera iz Srbije u timove ndehazije.





milisav68 milisav68 23:04 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata

Imate li ikakav konkretan dokaz za ovu tvrdnju?

Kada kažem "konkretan" mislim na nekakvu 'artiju .., a ne na priče Nedićevih naci-jarana i odlomke iz "rodoljubive" emigrantske proze i pozorišnih predstava.

Bio bih vam veoma zahvalan kada bi mi "locirali" taj papir - znači arhiv, fond ili zbirka, kutija ili fascikla i naravno oznaka dokumenta.

Ernst Wisshaupt - Borba protiv ustaničkog pokreta na području jugoistoka (štampano 1976) - pdf format - gugl u šake.




nurudin nurudin 23:19 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

predatortz
Može svašta u toj tvojo Evropi. Mogu i ustaše, i deportacija Cigana, i vize za građane drugog reda, i šampanjac sa trgovcima ljudskim organima...

Veselo neko društvo, Hitler bi bio ponosan na neke njihove poteze.


Само за нас места нема. :)
predatortz predatortz 23:21 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

nurudin
predatortz
Može svašta u toj tvojo Evropi. Mogu i ustaše, i deportacija Cigana, i vize za građane drugog reda, i šampanjac sa trgovcima ljudskim organima...

Veselo neko društvo, Hitler bi bio ponosan na neke njihove poteze.


Само за нас места нема. :)


Pošteno, nije mi ni žao zbog toga...
Imali smo jedan propao projekat za koji smo davali dupe, zvao se Jugoslavija. Drugi nam nije neophodan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:37 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Imali smo jedan propao projekat za koji smo davali dupe, zvao se Jugoslavija. Drugi nam nije neophodan.

Neću da ti komentarišem tu prvu rečenicu da se ne uvrediš oko toga davanja, a što se druge tiče takođe nemoj da generalizuješ jer neki vi mislite da nam nije neophodan a neki oni misle da nam jeste neophodan i svako ima pravo na svoje mišljenje i želje.
dr.wagner dr.wagner 23:39 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

predatortz

Imali smo jedan propao projekat za koji smo davali dupe, zvao se Jugoslavija. Drugi nam nije neophodan.


-Pa što imate protiv EU , fin svijet kao i AU ...
...samo da vas ne zasvrbe dlanovi kad Baroso dođe u Sarajevo

W
apostata apostata 23:40 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Ernst Wisshaupt


Ne, ne - ti ćeš uzeti gugl u šake.

Gdje je papir kojim je Nedić "ucjenjen i prisiljen"?
Odnosno gdje je famozna Denkelmanova mapa?


milisav68 milisav68 23:59 29.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata
Ne, ne - ti ćeš uzeti gugl u šake.

A ne, ja priznajem samo sud svoje partije.
Gdje je papir kojim je Nedić "ucjenjen i prisiljen"?

Nemam papir, al` imam sveću pod kojom je pisan, jel` može to?

dodatak:
Nacisti su bili ludi, ali nisu bili glupi - recimo, ne postoje dokumenti sa naređenjima o streljanju Jevreja, a koja imaju potpise visokih zvaničnika tadašnje Nemačke.

Većinom su takva naređenja bila - usmena.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:06 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...


predatortz
Istini za volju, bunili smo se protiv toga što Dežulović zločine deli na srpske i ustaške. Dakle, zločine su činili Srbi, ali ne i Hrvati nego ustaše.


Ama Predo, nemoj im samo Dežulovića dirati. Ta fukara im dođe kao neki svetac, a što narod kaže, po svecu i tropar.


apostata

Gdje je papir kojim je Nedić "ucjenjen i prisiljen"?
Odnosno gdje je famozna Denkelmanova mapa?


pa dobro, taj Nedić je bio u suštini teška funjara koliko god ga neki zvali "srpskom majkom", međutim poistovečivati ga sa Pavelićevim režimom je ne nepošteno, već krajnje beščasno.
apostata apostata 00:13 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

milisav68
apostata
Ne, ne - ti ćeš uzeti gugl u šake.

A ne, ja priznajem samo sud svoje partije.
Gdje je papir kojim je Nedić "ucjenjen i prisiljen"?

Nemam papir, al` imam sveću pod kojom je pisan, jel` može to?


Među rajom ispred haustora može sve .., ali samo tu može sve - tako da kada budeš imao 'artiju javi mi se, a do tada doviđenja.

apostata apostata 00:17 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

vrabac_u_steni

apostata

Gdje je papir kojim je Nedić "ucjenjen i prisiljen"?
Odnosno gdje je famozna Denkelmanova mapa?


pa dobro, taj Nedić je bio u suštini teška funjara koliko god ga neki zvali "srpskom majkom", međutim poistovečivati ga sa Pavelićevim režimom je ne nepošteno, već krajnje beščasno.

Nešto se ne sjećam da sam ga ja poistovjećivao sa Pavelićem.
milisav68 milisav68 00:42 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata

Među rajom ispred haustora može sve .., ali samo tu može sve - tako da kada budeš imao 'artiju javi mi se, a do tada doviđenja.

Uh, sav sam se naježio.

Pa šta je trebalo da piše na papiru, kako apostata zamišlja taj dokument?

"Ovim dokumentom ucenjujemo Nedića da ako ne pristane na naše uslove, onda ćemo mi da ......"

ili

"Ovim ugovorom se obavezuje Nedić da će da uguši ustanak, a ako ga ne ispuni, onda ćemo mi da......."

Stvarno neozbiljno.
apostata apostata 00:56 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

milisav68

Uh, sav sam se naježio.

Pa šta je trebalo da piše na papiru, kako apostata zamišlja taj dokument?

"Ovim dokumentom ucenjujemo Nedića da ako ne pristane na naše uslove, onda ćemo mi da ......"

ili

"Ovim ugovorom se obavezuje Nedić da će da uguši ustanak, a ako ga ne ispuni, onda ćemo mi da......."

Stvarno neozbiljno.

Milisave tvoje batrganje kroz karikiranje neće ništa izmjeniti.

Dakle da ponovim - gdje Denkelmanova mapa?


A neozbiljno ti je kako raja ispred haustora to radi na vikipediji:

Nakon ovog posjeta, Nedić je s Kronholzom, primljen kod generala Dankelmana, koji mu je još jasnije iznio situaciju. General Dankelman pokazao je generalu Nediću kartu Srbije, ispresijecanu crvenim linijama.[nedostaje izvor] Na karti je bilo označeno što koji od okupatora treba dobiti.[nedostaje izvor] Radilo se o Albancima, Bugarima, Mađarima i Hrvatima. Hrvati su trebali okupirati Mačvu, Podrinje i srbijansku Posavinu do rijeke Kolubare.[nedostaje izvor] Beograd je jedini bio izuzet i zatvoren u jedan crveni krug. Nijemci su ga htjeli zadržati za sebe, kao sjedište cjelokupnog svog vojnog i upravnog aparata na Balkanu i imali ga prekrstiti u Prinz Eugen Stadt,[nedostaje izvor] a njegovo je stanovništvo trebalo dobrim dijelom biti uzeto za taoce, pobijeno ili prosto protjerano sa beogradskog teritorija.[nedostaje izvor]



dali76 dali76 01:58 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...


Kako su nedavno Dezulovica bas na ovom blogu napali branioci srpstva , tako ce ga na nekim njihovim blogovima sad napasti branitelji hrvatstva.
Principi su im identicni, samo boje razlicite.
Naravno branioci/branitelji prate boje ,a ne principe.
Tako da ce mu sad pljeskati oni koji su mu jucer zvizdali I obratno do nekog sledeceg teksta.
Ako nista, a ono Dezulovic imaa odlican kompas dobrog puta.

hajkula1 hajkula1 02:39 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Milan Karagaća
Nigde veze ali oni koji kritikuju Nedića, rugaju se srpskoj golgoti preko Albanije, ugašenim ognjištima u Srbiji.

ovo je čisti idiotizam i bezobrazluk prema Srbima i njihovoj istoriji. Pa oni da su bili kao Nedić ne bi išli u tu golgotu preko Albanije. Druga je stvar zašto je Nedić pristao na to što je pristao ali je bio na strani i u službi okupatora.



Šta je trebalo Srbi iz Srbije još da urade, koju još žrtvu da prinesu, da izvrše kolektivni suicid? Da se presele u nebesku Srbiju, Kosovski mit? Čuo si za, sve će to narod pozlatiti?

General Milan Nedić, školovani oficir, bio je učesnik balkanskih i I svetskog rata, više puta nagrađivan medaljama za hrabrost, odlikovan i unapređivan.

Šta je idiotizam i bezobrazluk, definiši.

Pokret JVO je antifašistički pokret.

Srbija je imala dva antifašistička pokreta, samo što je jednom bila važnija borba za vlast a drugi je pretežno zastupao stav da se ne gine zalud, da se sačuva narod, ojača, sačeka pravi trenutak.

Vera Johnson Vera Johnson 02:43 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Milan Karagaća
.. No, u konkretnom slučaju, ako je EU zaista to što jeste ...


imam jedon pitanje: sta znaci to sto rekoste da je "EU zista to sto jeste...?" ucinilo mi se da sam negde procitala da su neke drzave "dale dinar da se uhvate u kolo, a sad bi dale dva da iz kola izadju".

gos'n karagaca, oprostite zeni duge kose i kratke pameti... mislim da je EU pokusaj stvarajnja cetvrtog rajha, bez ratovanja (?!). da li ce uspeti ili ne, nadam se da necu doziveti da saznam. imam dovoljno godina...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 04:52 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

a drugi je pretežno zastupao stav da se ne gine zalud, da se sačuva narod, ojača, sačeka pravi trenutak.


Pa je l konačno stigao "pravi trenutak" ili beše još čekaju?
milisav68 milisav68 08:22 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata
Milisave tvoje batrganje kroz karikiranje neće ništa izmjeniti.

Nisam ni mislio da hoće, samo se ponašam onako, kako se sagovornik ponaša.

Tražio si papir - ja ti dam zvanične izveštaje, koje je sakupio nemački vojni arhivski savetnik, a ti se smeješ.

Da te je stvarno interesovalo, ti bi to potražio, dakle:








link
ciracirafm ciracirafm 08:24 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

hajkula1
Dont Fear The Reaper


Posebno je smešno gledati kako ustaše lepo svrstavaju u najcrnje zlo, ali zato ljotića i nedića veličaju ;>

Što će kasti, nisu im ustaše "loše" zato što su uz naciste bile, nego što su protiv Srba bili. da su se sa ljotićem i nedićem (obaška nikolajem) u ljubavi spram nacizma udružili, ustaša bi pohvalni pridev bio.



Da se malo upoznaš sa temom a onda i da pročitaš ono šta pišeš?
Za početak, nabroj logore koje su držali Nedić i Ljotić.
Ustaše su osnovali državu NDH.
Koju su državu osnovali Nedić i Ljotić?

Stvarno ne znam sa kime mogu da se porede-jednače ustaše i Nezavisna Država Hrvatska.

Ne primećujem veličanje Nedića, posebno ne Ljotića.
Nedić je tragični lik srpske istorije. Da Nedić nije popustio pred pritiskom i ucenama, da će Srbija biti podeljena između Ustaša, mađarskih, bugarskih, šiptarskih fašista, stradanje Srba u Srbiji i izbeglica iz drugih krajeva Jugoslavije, bilo bi mnogo veće, njihova sudbina mnogo tragičnija. Srbija se tada još nije oporavila od I svetskog rata (i balkanskih ratova). Ko priča drugačije, ne samo da nema osnovno razumevanje tuđeg bola, empatiju zbog stradanja i živih rana, nego je zlurad i mrzi Srbe i druge koji su tada živeli i sve koji sada žive u Srbiji. Nigde veze ali oni koji kritikuju Nedića, rugaju se srpskoj golgoti preko Albanije, ugašenim ognjištima u Srbiji.





Ovo je sramotno i bezobrazno falsifikovanje srpske istorije.Porediti golgotu srpsle vojske i izbeglice preko Albanije u I svetskom ratu sa jednim izdajnikom koji je javno,pri kraju rata,objavio u svom rezimskom listu da se ne kaje sto je sudbinu vezao za Hitlera i Treci Rajh jer oni odrazavaju,po Nedicu, prave evropske vrednosti jeste pucanje u zrtve Jajinaca,Kraljeva,Kragujevca,Skele,Sapca,Novog Sada,na ispraznjeni Dorcol,na 30000 zatocenih i preko 10000 do sada utvrdjenih streljanih logorasa logora Crveni krst u Nisu,na zlocine folksdojcera u Banatu,na desetine hiljada taoca koji su bili zatoceni na Banjici.

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:29 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

mislim da je EU pokusaj stvarajnja cetvrtog rajha, bez ratovanja (?!). da li ce uspeti ili ne, nadam se da necu doziveti da saznam. imam dovoljno godina...

Pa ako mislite da su Miteran isto što i Peten, Brant što i Hitler,i da npr. V.Britanija slavi Hitlera onda možre da bidne.Samo mi nije jasno kako kod obožavaoci Nedića,Vladike Velimirovića, velikih obožavalaca Hitlerove Nove Evrope da su sada upravo oni najglasniji u proturanju te priče o 4.Rajhu. Pa onda narod to onako usput i prihvata kao i Vi.Gde Vi vidite 4. Rajh, pa pre će se EU raspasti nego što će pristati Francuzi i Britanci da slušaju Nemce.Inače, po ekonomskoj i svakoj drugoj moći Nemačkoj mnogo manje treba EU nego što ostalim članicama EU treba Nemačka, a priznaćete da Nemačka ima konstruktivnu ulogu u EU.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:43 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

General Milan Nedić, školovani oficir, bio je učesnik balkanskih i I svetskog rata, više puta nagrađivan medaljama za hrabrost, odlikovan i unapređivan.

Pa zašto pljunu na sve to, probaj malo bez ostrašćenosti tako da razmisliš.Seti se samo primera onoga profesora koga su hteli da izvedu iz stroja u Kragujevcu a on rekao da ostaje sa svojim đacima i neka pucaju, on još drži čas. Pa setite se princa Đorđa koga je rođeni brat smestio u ludnicu u Nišu a Nemci ga oslobodili i nudili mu vilu u Beogradu a on rekao da neće da uzme ništa niti mu treba bilo šta od onih koji su njegov narod i zemlju okupirali.
Pokret JVO je antifašistički pokret.

da tokom 1941. godine a onda se popišmanio i prešao u pasivu i kolaboraciju i upravo je to taj pokret kome je bila važnija borba za vlast nego protiv okupatora glavni zadatak mu je bila borba protiv narodnooslobodilačkog pokreta.
pretežno zastupao stav da se ne gine zalud

tačno, da se ne suprostavlja Nemci koji su celokupne kapacitete Srbije sstavili u funkciju svoje ratne mašinerije.
Licemerno je kako oni koji su tokom 2.svetskog rata tako sarađivali sa Nemcima koji su išli da unište bratski ruski narod , sada pričaju o tome kako smo braća sa Rusima.Pa što ne pomogoše braći nego Nemcima.
Nego, nemopjn da troluješ , tema je revizionizam na nivou EU i kako se to dozvoljava, a poenta je da EU mora da se drži proklamovanih sopstvenih vrednosti.Pa ako Francuska neće da rehabiluituje Petena zašto ćuti kada se slični rehabilituju u drugim državama.
dr.wagner dr.wagner 09:44 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

... jutro

-Ne bih želio da se shvati kao savjet ... no , možda bi trebalo polemici
prići sa malo manje strasti ...

-Možemo pronaći opravdanje za sve , a zločin se može pripisati svakome ...

-Opet , treba razumjeti i revizioniste ... frustracije života na pogrešnoj
strani su velike ... (ja o tome znam ponešto ) pa sad kada tumačenje
prošlosti nije kažnjivo ... možda je vrijeme za "naše istine" ...

-To nije baš mudro , ali olakšava dušu ...


W
apostata apostata 10:50 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

milisav68
apostata
Milisave tvoje batrganje kroz karikiranje neće ništa izmjeniti.

Nisam ni mislio da hoće, samo se ponašam onako, kako se sagovornik ponaša.

Tražio si papir - ja ti dam zvanične izveštaje, koje je sakupio nemački vojni arhivski savetnik, a ti se smeješ.

Da te je stvarno interesovalo, ti bi to potražio, dakle:








link

Milisave kada sam rekao "karta" nisam mislio na bilo koju kartu, nego na jednu određenu, a ona je poznata (među rajom ispred haustora) kao "Denkelmanova karta" .., odnosno kao tzv. Denkelmanova karta.

Uzaludno se ba batrgaš - nju do sada niko nije pronašao.


p.s. I ne moraš više copy/paste Vishaupta, imam ga i ja u elektronskom obliku.
milisav68 milisav68 11:30 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata

Milisave kada sam rekao "karta" nisam mislio na bilo koju kartu, nego na jednu određenu, a ona je poznata (među rajom ispred haustora) kao "Denkelmanova karta" .., odnosno kao tzv. Denkelmanova karta.

To sa tom kartom ti vidi sa rajom ispred prodavnice, ja je nisam pomenuo.

A ti si tražio dokument kojim se dokazuje pretnja Nediću, i ja sam ti dao zvaničan nemački izveštaj (doduše preveden, ali sa oznakama i brojevima dokumenata).

Da te podsetim odakle je počelo:
apostata
Imate li ikakav konkretan dokaz za ovu tvrdnju?

Kada kažem "konkretan" mislim na nekakvu 'artiju .., a ne na priče Nedićevih naci-jarana i odlomke iz "rodoljubive" emigrantske proze i pozorišnih predstava.

Bio bih vam veoma zahvalan kada bi mi "locirali" taj papir - znači arhiv, fond ili zbirka, kutija ili fascikla i naravno oznaka dokumenta.

Šta ne valja u tom izveštaju - ne sviđa ti se ono što piše u njemu?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:50 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Može svašta u toj tvojo Evropi. Mogu i ustaše, i deportacija Cigana, i vize za građane drugog reda, i šampanjac sa trgovcima ljudskim organima...

Veselo neko društvo, Hitler bi bio ponosan na neke njihove poteze.

Može, ali tek kad uđeš. Dok ne uđeš, pod nokte ti se gleda.
A kad si unutra, može država Italija da finansira film zbog kog bi i Gebels iz groba ustao da malo aplaudira otvorenom rasizmu i fašizmu. I to baš u vreme kada se slavi godišnjica oslobađanja Aušvica, i kad se svi kunu da se to više desiti neće. Može i gradonačelnik Rima da bude neofašista...

A što se gornje teme tiče, toplo preporučujem čitanje knjige Viktora Ivančića, "Točka na U".
Tamo sve lepo piše. Da se sastraviš kad pročitaš.
grmfrm grmfrm 13:21 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

A kad si unutra, može država Italija da finansira film zbog kog bi i Gebels iz groba ustao da malo aplaudira otvorenom rasizmu i fašizmu.


Koji je film u pitanju Jelice?
hajkula1 hajkula1 13:55 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

ciracirafm
hajkula1
Dont Fear The Reaper


Posebno je smešno gledati kako ustaše lepo svrstavaju u najcrnje zlo, ali zato ljotića i nedića veličaju ;>

Što će kasti, nisu im ustaše "loše" zato što su uz naciste bile, nego što su protiv Srba bili. da su se sa ljotićem i nedićem (obaška nikolajem) u ljubavi spram nacizma udružili, ustaša bi pohvalni pridev bio.



Da se malo upoznaš sa temom a onda i da pročitaš ono šta pišeš?
Za početak, nabroj logore koje su držali Nedić i Ljotić.
Ustaše su osnovali državu NDH.
Koju su državu osnovali Nedić i Ljotić?

Stvarno ne znam sa kime mogu da se porede-jednače ustaše i Nezavisna Država Hrvatska.

Ne primećujem veličanje Nedića, posebno ne Ljotića.
Nedić je tragični lik srpske istorije. Da Nedić nije popustio pred pritiskom i ucenama, da će Srbija biti podeljena između Ustaša, mađarskih, bugarskih, šiptarskih fašista, stradanje Srba u Srbiji i izbeglica iz drugih krajeva Jugoslavije, bilo bi mnogo veće, njihova sudbina mnogo tragičnija. Srbija se tada još nije oporavila od I svetskog rata (i balkanskih ratova). Ko priča drugačije, ne samo da nema osnovno razumevanje tuđeg bola, empatiju zbog stradanja i živih rana, nego je zlurad i mrzi Srbe i druge koji su tada živeli i sve koji sada žive u Srbiji. Nigde veze ali oni koji kritikuju Nedića, rugaju se srpskoj golgoti preko Albanije, ugašenim ognjištima u Srbiji.





Ovo je sramotno i bezobrazno falsifikovanje srpske istorije.Porediti golgotu srpsle vojske i izbeglice preko Albanije u I svetskom ratu sa jednim izdajnikom koji je javno,pri kraju rata,objavio u svom rezimskom listu da se ne kaje sto je sudbinu vezao za Hitlera i Treci Rajh jer oni odrazavaju,po Nedicu, prave evropske vrednosti jeste pucanje u zrtve Jajinaca,Kraljeva,Kragujevca,Skele,Sapca,Novog Sada,na ispraznjeni Dorcol,na 30000 zatocenih i preko 10000 do sada utvrdjenih streljanih logorasa logora Crveni krst u Nisu,na zlocine folksdojcera u Banatu,na desetine hiljada taoca koji su bili zatoceni na Banjici.




General Milan Nedić je učesnik u balkanskim ratovima, Solunac, nagrađivan medaljama, odlikovanjima, unapređivan. Znači, preživeo i albansku golgotu. Knjigu u šake.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:16 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Milan Karagaća Milan Karagaća 16:44 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

No, o tom potom, ali ovo što Josipović i Milanović tolerišu pa to je istorijski bezobrazluk i onda neka se nikome ne žale kako im ona grupica diktira stavi-skini table u Vukovaru.

a s druge strane, sramota Kako se Hrvatska odnosi prema antifašistima I narodnim herojima
hajkula1 hajkula1 20:04 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

Milan Karagaća
Doktorska disertacija - Aleksander Korb.

Niko ne tvrdi da među doktorantima nema idiota, kao što je i onaj u Zagrebu koju se preziva Razum ili ovi naši revizionisti kojima je istina zadnja rupa na svirali, a sa moralom su davno rasčistili.
Taj doktorat može samo da bude ilustracija da i u Nemačkoj ima pokušaja amnestiranja nacizma i fašizma ali je činjenica da se Nemačka pošteniji odnosi prema svojoj istoriji nego sve državice nastale nakon raspada SFRJ i sve istočno-evropske zemlje, ne računajući Rusiju koja drži do sebe.



Relativizuješ, ovo zvuči ozbiljnije.

Aleksander Korb dobitnik nagrade "Andrej Mitrović”

Nemački istoričar Aleksander Korb je prvi dobitnik međunarodne nagrade 'Andrej Mitrović' koju dodeljuje Fondacija za podržavanje nemačko-srpskih privrednih i kulturnih odnosa 'Mihael Žikić', sa sedištem na Univerzitetu u Bonu, saopštila je ta fondacija.

Većinom glasova međunarodnog žirija Korbu je dodeljena nagrada za doktorsku disertaciju odbranjenu 2011. godine u Berlinu sa temom “U senci svetskog rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj 1941-1945.”.

Rad će biti objavljen u Hamburgu početkom godine, a nagradu na svečanosti 11. januara u Bonu laureatu će uručiti profesor Ditmar Dalman, predsednik Fondacije i profesor istorije Istočne Evrope na tsmošnjrm Univerziteta.

Aleksander Korb je predavač na Univerzitetu u Lesteru u Britaniji i rukovodilac je “Stenli Barton” centra za studije holokausta i genocida. Na prvi konkurs za nagradu “Andrej Mitrović” prijavili su ga mladi istoričari koji su doktorirali u Beču, Berlinu, Bernu, Lajpcigu i Beogradu.

Nagrada koja nosi ime uglednog srpskog istoričara ustanovljena je 2011, a dodeljivaće se svake druge godine za najbolji doktorat iz istorije nemačko-srpskih političkih i kulturnih odnosa.

Akademik Andrej Mitrović (Kragujevac, 1937), izučava balkanski prostor u evropskoj politici izmeđi dva svetska, sa posebnim osvrtom na mesto Jugoslavije. U njegovom fokusu je i problematika intelektualnog stvaralaštva u specifičnoj ideološkoj i politčkoj situaciji u Evropi između da svetska sukoba.

http://www.novimagazin.rs/vesti/aleksander-korb-dobitnik-nagrade-andrej-mitrovic

Nagrada je ustanovljena u pomen srpskog istoričara, ustanovila je srpska fondacija a među predlagačima su bili i srpski studenti.

O tekstu disertacije ima na netu. Pitam se, da li su rad pročitali ovi što su ga predložili, ili nisu odmakli od naslova? Ne želim da pomislim drugačije, mada je i ovako jadno.

Aleksander Korb je bio u Srbiji (razmena studenata, tako nešto) u Beogradu i Kragujevcu.


apostata apostata 21:37 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

milisav68

To sa tom kartom ti vidi sa rajom ispred prodavnice, ja je nisam pomenuo.

A ti si tražio dokument kojim se dokazuje pretnja Nediću, i ja sam ti dao zvaničan nemački izveštaj (doduše preveden, ali sa oznakama i brojevima dokumenata).


Šta ne valja u tom izveštaju - ne sviđa ti se ono što piše u njemu?

Nema se on meni šta sviđati ili ne sviđati. Dokument je takav kakav jeste i tu se ništa ne može i ne smije činiti – on se mora primiti takav kakav je i tu nema diskusije.

Međutim on je i neadekvatan odgovor na onaj moj zahtjev.
Pismo iz kojeg je uzet taj dio koji si ti postovao pisano je 9.10. a Nedić mandat prihvata 29. 8. Pregovori sa njim su vođeni u nekoliko navrata prije tog datuma i navodni ključni razlog njegove “žrtve” je posljednji razgovor sa Turnerom i mapa (Denkelmanova mapa podjeljene Srbije) koju mu je on pokazao.

E taj razgovor i ta mapa su ono što apologete Nedića (haustorčad) uvijek navode na početku svih svojih panegerika, a ovo brate ne navodi niko, jer nema veze sa tom problematikom.

Devetog sept. Nedić je već “premijer”, njega se više nema šta ucjenjivati u vezi prihvatanja mandata. Potpukovnik Gravenhorst onde i kaže da je ta opcija “srpskoj vladi nagoveštena”, znači ne Nediću prilikom pregovora o njegovom prihvatanju mandata, nego srpskoj vladi.

Ako je to stvarno “nagovešteno”, kažem stvarno, jer ni u to ne možemo biti sigurni, pošto Gravenhorst upotrebljava riječ navodno, što znači da on nije siguran u to što govori, onda je ta pretnja mogla biti samo u funkciji motivisanja srpske vlade na efikasniju borbu sa ustankom.

Osim toga sam Gravenhorst u suštini govori o razmišljanjima u štabu, o “radikalnoj meri” - krajnjoj mogućnosti, koja se ne dopada ni samim Švabama i za koju ne postoji konkretna razrada ni na jednom nivou i koja da je i već artikulisana nikako ne bi mogla biti provedena bez odobrenja Berlina.

E sada naravno ja ne mogu 100% da tvrdim kako Nedić stvarno nije ucjenjen podjelom Srbije.
Turner npr. o tome govori na svom suđenju (no on je i Nedićev jaran), ali zbog nepostojanja bilo kakvog pisanog dokaza moja pozicija, pozicija skeptika neuporedivo je jača, nego pozicija onoga koji Nedićevo “iznuđeno žrtvovanje” uzima zdravo za gotovo.

Na strani skeptika je i kasnije Nedićevo ponašanje.
On ne daje ostavku poslije 10. oktobra, kada nakon švapsko-ustaških pregovora Zemun i istočni dio Srema definitivno podpadaju pod isključivu vlast tzv. NDH-a.

On prijeti ostavkom kada uz dozvolu Švaba Bugari u jan. ’42. reokupiraju djelove Srbije, ali je ne podnosi, a ne podnosi je ni nakon sledeća dva proširenja Bugarske okupacione zone.
On znači ne uspijeva spriječiti ono zbog čega se navodno samorazapeo - to se događa pred njegovim očima i činjenica da se to dogodilo, kao i njegove mlake reakcije u potpunosti obesmišljavaju njegovu navodnu žrtvu.

I MIlisave eto biću potpuno iskren – da se i pojavi Denkelmanova mapa ili da se nađe neki validni stenogram pregovora, ja svejedno svoj stav prema Nediću ne bi promjenio.

U nov. 2009. u Ruskom institutu za strategijska istraživanja (Российски институт стратегических исследований – РИСИ) održan je međunarodni okrugli sto na temu Kolaboracionizam i izdajstvo u WWII. Vlasov i Vlasovština („Коллаборационизм и предательство во Второй мировой войне. Власов и власовщина“).
Niko od učesnika (bilo je i Nijemaca, Srba, Ukrajinaca ...) nije naravno pokušao braniti kolaboracionizam,a među najžešćim kritičarima te pojave bila su dvojica sveštenika RPC.

U svom referatu istoričar Igor Šiškin, zamjenik direktora Instituta država SNG-a, je tada rekao otprilike ovo - da oni koji danas pravdaju kolaboracionizam ne traže samo da izdajnike pokušamo razumijeti (što bi bilo koliko-toliko normalno) i ne traže da im oprostimo (što je već nenormalno), već zahtjevaju nešto što je sasvim amoralno i apsolutno neprihvatljivo, a to je da ih shvatimo i prihvatimo kao heroje.

Čovjek koji je ’44. u pismu generalu Felberilu napisao ovo:"Više od dve godine časno i bez rezerve služim Trećem rajhu i njegovom besmrtnom vođi Adoffu Hitleru." heroj biti ne može.
A ti ako hoćeš praštaj mu, ja ni to neću – nisam verifikovan za tako nešto.

milisav68 milisav68 23:54 30.10.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata
Ako je to stvarno “nagovešteno”, kažem stvarno, jer ni u to ne možemo biti sigurni, pošto Gravenhorst upotrebljava riječ navodno, što znači da on nije siguran u to što govori, onda je ta pretnja mogla biti samo u funkciji motivisanja srpske vlade na efikasniju borbu sa ustankom.

Pa tako je bilo i sa naredbom 100:1 - prvo se to nije "poštovalo", pa se "desio Kragujevac".

Hoću da kažem da se sa pretnjama takve vrste nikad ne zna, a ti budi pametan (i obavešten), pa "prelomi pametno", a on je već imao gorko iskustvo povlačenja preko Albanije.

Lako je nama sada naknadno da budemo "pametni".
Na strani skeptika je i kasnije Nedićevo ponašanje.

A to znamo tačno kako?

Vidiš, kao što si ti skeptik po pitanju Nedića, tako sam ja po pitanju licenciranih antifašista, jer su oni kao pobednici, svojim političkim protivnicima "tovarili" i što jeste i što nije (što je donekle razumljivo, jer su ih oni proganjali i pre i za vreme rata), ali se u tome toliko preterivalo (što možemo da vidimo i iz ovog primera - ignorisanje nemačkog izveštaja, i uporno traženje nekakve mape), da je bilo neminovno da klatno ode u drugu stranu, pa da se Nedić (i mnogi drugi) proglašavaju za heroje - što ne vodi nikuda, osim u novi rat.

Ono što ja pokušavam, nije odbrana Nedića (ili bilo koga drugog), već iznošenje svih (sada) dostupnih podataka, radi sagledavanja šire slike, što bi se reklo - da uđe u zapisnik - i da se više nikad ne ponovi.
A ti ako hoćeš praštaj mu, ja ni to neću – nisam verifikovan za tako nešto.

Ali si zato verifikovan za tužioca.
da se i pojavi Denkelmanova mapa ili da se nađe neki validni stenogram pregovora, ja svejedno svoj stav prema Nediću ne bi promjenio.

Nema šta, fer i pošteno, šta ima sad da petljamo sa svedocima odbrane.
apostata apostata 22:40 02.11.2013

Re: Jbga, zemljače...

milisav68

Pa tako je bilo i sa naredbom 100:1 - prvo se to nije "poštovalo", pa se "desio Kragujevac".

Nije baš tako bilo.
Hitler je, naredbu u vezi sa ponašanjem vojske na okupiranim teritorijama u jugoistočnoj Evropi izdao početkom septembra, a Kajtel ju je podređenima pročitao 16. Septembra.

Osim toga pisana naredba , u odnosu na razmišljanje o raznim opcijama, je nešto sasvim, sasvim drugo – to dvoje je jednostavno neuporedivo.
Hoću da kažem da se sa pretnjama takve vrste nikad ne zna, a ti budi pametan (i obavešten), pa "prelomi pametno", a on je već imao gorko iskustvo povlačenja preko Albanije.

Lako je nama sada naknadno da budemo "pametni".

Da, sada je to stvarno lako, ali izgleda da nije bilo nešto specijalno teško ni onda. Milioni u Evropi i svijetu (slava Bogu) nisu mislili kao Nedić.
A to znamo tačno kako?

Naveo sam brate razloge.
Vidiš, kao što si ti skeptik po pitanju Nedića, tako sam ja po pitanju licenciranih antifašista, jer su oni kao pobednici, svojim političkim protivnicima "tovarili" i što jeste i što nije (što je donekle razumljivo, jer su ih oni proganjali i pre i za vreme rata), ali se u tome toliko preterivalo (što možemo da vidimo i iz ovog primera - ignorisanje nemačkog izveštaja, i uporno traženje nekakve mape), da je bilo neminovno da klatno ode u drugu stranu, pa da se Nedić (i mnogi drugi) proglašavaju za heroje - što ne vodi nikuda, osim u novi rat.

Ne, ne radi se o ignorisanju, nego o njegovoj nerelevantnosti za problem Nedićevog prihvatanja mandata.
A mapu nisam ja bacio u opticaj, nego Nedićevi branioci.
Ono što ja pokušavam, nije odbrana Nedića (ili bilo koga drugog), već iznošenje svih (sada) dostupnih podataka, radi sagledavanja šire slike, što bi se reklo - da uđe u zapisnik - i da se više nikad ne ponovi.

Ali si zato verifikovan za tužioca.

Apsolutno.
I za branioca i za tužioca i za sudiju.
A za praštanje je zadužen neko drugi, zna se ko.
Nema šta, fer i pošteno, šta ima sad da petljamo sa svedocima odbrane.

Više od 20 g. ja čitam i slušam Nedićeve apologete i sa njima vodim diskusije, upoznat sam sa gotovo svim njihovim argumentima i jednostavno ja u svemu tome stvarno ne vidim realnu osnovu za njegovu rehabilitaciju.

Nedić je okupatoru, osim onoga što njegovi branioci nazivaju “iznuđenom kolaboracijom”, pružio i obilati (da to tako nazovem) višak.
milisav68 milisav68 22:11 03.11.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata

Nije baš tako bilo.
Hitler je, naredbu u vezi sa ponašanjem vojske na okupiranim teritorijama u jugoistočnoj Evropi izdao početkom septembra, a Kajtel ju je podređenima pročitao 16. Septembra.

Osim toga pisana naredba , u odnosu na razmišljanje o raznim opcijama, je nešto sasvim, sasvim drugo – to dvoje je jednostavno neuporedivo.

A svemoguće revolucionarno oko je videlo da je Nediću pokazana ta naredba?

U svakom slučaju, bilo je akcija i pre one, koja je poslužila za odmazdu u Kragujevcu - to je poenta.
Više od 20 g. ja čitam i slušam Nedićeve apologete i sa njima vodim diskusije, upoznat sam sa gotovo svim njihovim argumentima i jednostavno ja u svemu tome stvarno ne vidim realnu osnovu za njegovu rehabilitaciju.

Ovo već postaje naporno, zamišljen razgovor sa tamo nekom rajom ispred prodavnice, sa traženjem nekakve mape, a sad i rehabilitacije.

Ali kapiram rezon, sve što slučajno može da dovede u sumnju "zvaničnu istoriju", odmah proglasiti za irelevantno, izraziti sumnju, a onoga ko to pomene, proglasiti za izdajnika koji se zalaže za rehabilitaciju.

Trebalo je da prođe 30 godina da se ti izveštaji iznesu na uvid javnosti, a još mnogo je sličnih, koji se i dalje kriju po katakombama tajnih službi.

A mi raspravljamo o poštenju....
apostata apostata 23:59 03.11.2013

Re: Jbga, zemljače...

milisav68
A svemoguće revolucionarno oko je videlo da je Nediću pokazana ta naredba?

U svakom slučaju, bilo je akcija i pre one, koja je poslužila za odmazdu u Kragujevcu - to je poenta.


O čemu ti ba milisave pričaš? Kakva poenta - nije to poenta .., je l' ti uopšte pamtiš oko čega smo mi počeli ovu diskusiju?

I kakav sad Nedić i naredba 100:1?
Jesi li je ti prvi pomenuo poredeći je sa razmišljanjima o podjeli Srbije? Ja sam ti samo odgovorio da to nije isto i dao ti datum kada je objavljena i kakvo sada svevideće oko pominješ?
Ovo već postaje naporno, zamišljen razgovor sa tamo nekom rajom ispred prodavnice, sa traženjem nekakve mape, a sad i rehabilitacije.

Ali kapiram rezon, sve što slučajno može da dovede u sumnju "zvaničnu istoriju", odmah proglasiti za irelevantno, izraziti sumnju, a onoga ko to pomene, proglasiti za izdajnika koji se zalaže za rehabilitaciju.

Boga mi ne kapiraš - ono što ne postoji ne može dovesti u sumnju ništa, a istoriju pogotovo.
I gdje sam ja to proglasio nekoga za izdajnika?
Zašto imputiraš?
Trebalo je da prođe 30 godina da se ti izveštaji iznesu na uvid javnosti, a još mnogo je sličnih, koji se i dalje kriju po katakombama tajnih službi.

A mi raspravljamo o poštenju....

Koji ti izvještaji?
A ako se nešto krije to naravno nije u redu, ali pogotovo nije u redu ni govoriti o nečemu na osnovu spekulacija da nešto postoji, ali se krije.
milisav68 milisav68 10:29 04.11.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata
O čemu ti ba milisave pričaš? Kakva poenta - nije to poenta .., je l' ti uopšte pamtiš oko čega smo mi počeli ovu diskusiju?

I kakav sad Nedić i naredba 100:1?
Jesi li je ti prvi pomenuo poredeći je sa razmišljanjima o podjeli Srbije? Ja sam ti samo odgovorio da to nije isto i dao ti datum kada je objavljena i kakvo sada svevideće oko pominješ?

Pričam o tome da okupacija nije nekakav pravni odnos, gde obe strane moraju da se pridržavaju određenih pravila.

Naredbu 100:1 sam pomenuo u tom kontekstu (prvi primer koji mi je pao na pamet, a bilo još takvih, recimo bombardovanje Beograda, bez objave rata), jer bilo još pretnji koje se jesu i nisu obistinile.

I nije morao neko Nediću direktno da saopšti ideju o podeli Srbije (prepuštanju "ljubaznim" komšijama), dovoljno je bilo da se puste glasine, koje će sigurno da stignu do njega.

A svevideće oko je komunističko-vidovito, i sedelo je non-stop u Nedićevoj kancelariji, i zna sve šta se tamo dešavalo, pa su zatim njegovi sledbenici postali pouzdani svedoci i tumači njegove religije, gde ne sme da postoji sumnja u njihovo izrečeno, dočim se svako drugačije mišljenje tretira kao laž i prevara, a svojevremeno je bilo i veoma kažnjivo.
I gdje sam ja to proglasio nekoga za izdajnika?
Zašto imputiraš?

Izvinjavam se, nisu izdajnici nego apologete - svejedno etiketa.
Koji ti izvještaji?
A ako se nešto krije to naravno nije u redu, ali pogotovo nije u redu ni govoriti o nečemu na osnovu spekulacija da nešto postoji, ali se krije

Pa ovaj pomenuti (koji je ugledao svetlost dana 30 godina posle rata), kao i mnoge druge koje krije tajna policija.

Ili recimo crkvene matične knjige:
Arhimandrit Petar, zamenik episkopa valjevskog Milutina, podseća da su komunističke vlasti od 1945. do 1952. godine donele zakon da se zbog navodnih nedostataka u državnim, od crkava i verskih zajednica oduzimaju matične knjige u kojima su sveštenici uredno vodili evidenciju rođenih, venčanih i umrlih, ali beležili i mnoge događaje i promene u životu varoši i sela u kojima su službovali.


Valjevo: Država vraća knjige crkvi

Skoro sve zemlje bivšeg "Istočnog bloka" su otvorile te sefove, samo u Srbiji se ćuti o tome, a prošlo je više od 50 godina....

Samo se povremeno izbaci po koji, da bi se skrenula pažnja sa dalje otimačine i lopovluka.

Nedić je tragična ličnost, koja je trebala da odgovara pred sudom (znam kako je završio), ali ne na način, na koji je suđeno Draži - na brzinu i kršenjenjem pravila suđenja.

Da je posleratna vlast bila poštena, i da je njegova (Dražina) krivica bila toliko čista, onda bi se (vlast) ugledala na proces u Nirnbergu, a ne bi smuvala suđenje na brzinu, streljala po noći bez svedoka, kao da su razbojnici/mafijaši, a ne vlast.

Eto, to su velike mrlje na "čistotu" i poštenje "narodne" vlasti, i imam pravo da sumnjam u svaku njihovu izrečenu reč.
apostata apostata 14:58 04.11.2013

Re: Jbga, zemljače...

milisav68

Pričam o tome da okupacija nije nekakav pravni odnos, gde obe strane moraju da se pridržavaju određenih pravila.

Naredbu 100:1 sam pomenuo u tom kontekstu (prvi primer koji mi je pao na pamet, a bilo još takvih, recimo bombardovanje Beograda, bez objave rata), jer bilo još pretnji koje se jesu i nisu obistinile.

I nije morao neko Nediću direktno da saopšti ideju o podeli Srbije (prepuštanju "ljubaznim" komšijama), dovoljno je bilo da se puste glasine, koje će sigurno da stignu do njega.

A svevideće oko je komunističko-vidovito, i sedelo je non-stop u Nedićevoj kancelariji, i zna sve šta se tamo dešavalo, pa su zatim njegovi sledbenici postali pouzdani svedoci i tumači njegove religije, gde ne sme da postoji sumnja u njihovo izrečeno, dočim se svako drugačije mišljenje tretira kao laž i prevara, a svojevremeno je bilo i veoma kažnjivo.

Izvinjavam se, nisu izdajnici nego apologete - svejedno etiketa.


Pa ovaj pomenuti (koji je ugledao svetlost dana 30 godina posle rata), kao i mnoge druge koje krije tajna policija.

Ili recimo crkvene matične knjige:
Arhimandrit Petar, zamenik episkopa valjevskog Milutina, podseća da su komunističke vlasti od 1945. do 1952. godine donele zakon da se zbog navodnih nedostataka u državnim, od crkava i verskih zajednica oduzimaju matične knjige u kojima su sveštenici uredno vodili evidenciju rođenih, venčanih i umrlih, ali beležili i mnoge događaje i promene u životu varoši i sela u kojima su službovali.


Valjevo: Država vraća knjige crkvi

Skoro sve zemlje bivšeg "Istočnog bloka" su otvorile te sefove, samo u Srbiji se ćuti o tome, a prošlo je više od 50 godina....

Samo se povremeno izbaci po koji, da bi se skrenula pažnja sa dalje otimačine i lopovluka.

Nedić je tragična ličnost, koja je trebala da odgovara pred sudom (znam kako je završio), ali ne na način, na koji je suđeno Draži - na brzinu i kršenjenjem pravila suđenja.

Da je posleratna vlast bila poštena, i da je njegova (Dražina) krivica bila toliko čista, onda bi se (vlast) ugledala na proces u Nirnbergu, a ne bi smuvala suđenje na brzinu, streljala po noći bez svedoka, kao da su razbojnici/mafijaši, a ne vlast.

Eto, to su velike mrlje na "čistotu" i poštenje "narodne" vlasti, i imam pravo da sumnjam u svaku njihovu izrečenu reč.

Milisave otvaraš jedno pitanje za drugim.

Koliko se meni čini ovaj blog bi trebao biti uskoro zatvoren i glupo je da ti ja odgovaram, ako neće biti prilike za tvoj kontraodgovor ... ili možda za moj.

Ali eto ono na "prvi pogled" - griješiš milisave, okupacija je od Haške konvencije iz 1907. godine pravni odnos par exellence, a ovo:
I nije morao neko Nediću direktno da saopšti ideju o podeli Srbije (prepuštanju "ljubaznim" komšijama), dovoljno je bilo da se puste glasine, koje će sigurno da stignu do njega.

to milisave ne može - istorija se ne piše na osnovu nedokazanih mogućnosti nego na osnovu dokumenata.


Za ono ostalo biće prilike drugi put - želim ti sve dobro.

milisav68 milisav68 16:46 04.11.2013

Re: Jbga, zemljače...

apostata
Za ono ostalo biće prilike drugi put - želim ti sve dobro.

Takođe.


ps.Hteo sam da kažem da nemačka okupacija nije imala pravnu formu, jer nije bilo ni formalne objave rata, kao i to, da se nisu pridržavali međunarodnih zakona i povelja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:56 04.11.2013

Re: Jbga, zemljače...

jer nije bilo ni formalne objave rata, kao i to, da se nisu pridržavali međunarodnih zakona i povelja.

znači Beograd formalno i nije bombardovan 6.aprila.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:50 29.10.2013

Brana i lavovi ;)

Često se čuje kako je EU najveći mirovni projekat iakada,antifašistički projekat posle 2. Svetskog rata kao brana da nacizam i fašizam nikada ne dignu glavu


Ubr, nezgodna stvar te negacije čak i kada nisu duple
nim_opet nim_opet 22:00 29.10.2013

Hm...

Ne razumem, jel ovo kritika EU, ili kritika Hrvatske? Mislim, cisto da znam, ako je prvo, onda ima smisla da i mi toj EU tezimo, jer evo samo sto nismo penzije podelili, ulice smo vec preimenovali, u udzbenicima od 90ih vec pise o dva jednaka pokreta, opela se lokalnim fasistima redovno daju itd.

Nemacka je pacifikovana i denacifikovana pod okupacijom (US/GB/FR/SSSR) - Hrvatsku jos niko nije okupirao (ili barem ne od proglasenja nezavisnosti), a oni koji su za denacifikaciju bili zaduzeni u nekom prethodnom periodu izgleda nisu dobro obavili posao. Nevezano za to, da li autor smatra da su sanse za obuzdavanje tog fasizma manje da je Hrvatska ostala van EU? Ili da ulazak u jednu takvu zajednicu mozda, malo, kako god bilo malo, ali ipak vece od nule, povecava sanse da ce se budjenje fasizma kontrolisati? Ne znam zasto, ali imam utisak, valjda od iskustva ex-JU drzavica da fasizam upravo dobija plodno tlo u izolovanim sredinama.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:46 29.10.2013

Re: Hm...

Ne razumem, jel ovo kritika EU, ili kritika Hrvatske?

i jedne i druge i svih onih koji licemerno pričaju kako im je antifašizam vrednost , a u praksi gledaju kroz prste povampirenju nacizma i fašizma.
Nemacka je pacifikovana i denacifikovana pod okupacijom

Ipak mislim da je Nemačka sama izvršila svoju denacifikaciju i to u periodu 80-ih i 90-ih godina kada odavno nije bilo okupacije.Ali Nemačka je imala i jednog Adenauera, i Schmidt-a i Branta, a bogami i gospođa Merkel otvoreno govori o nemačkom nacizmu kao najvećem zlu koji je natovario teret nemačkom narodu i koji je zbog njega platio veliku cenu.
da li autor smatra da su sanse za obuzdavanje tog fasizma manje da je Hrvatska ostala van EU?

mislim da bi upravo EU trebalo da doprinese i poveća šanse za obuzdavanje povampirenja fašizma bilo gde, pa dakle i u Hrvatskoj.
Ili da ulazak u jednu takvu zajednicu mozda, malo, kako god bilo malo, ali ipak vece od nule, povecava sanse da ce se budjenje fasizma kontrolisati? Ne znam zasto, ali imam utisak, valjda od iskustva ex-JU drzavica da fasizam upravo dobija plodno tlo u izolovanim sredinama.

slažem se.
hajkula1 hajkula1 02:43 30.10.2013

Re: Hm...

Milan Karagaća
... gospođa Merkel otvoreno govori o nemačkom nacizmu kao najvećem zlu koji je natovario teret nemačkom narodu i koji je zbog njega platio veliku cenu.



Gospođa Merkel samo upozorava Nemce da sada budu pametniji.

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:17 30.10.2013

Re: Hm...

hajkula1
Milan Karagaća
... gospođa Merkel otvoreno govori o nemačkom nacizmu kao najvećem zlu koji je natovario teret nemačkom narodu i koji je zbog njega platio veliku cenu.



Gospođa Merkel samo upozorava Nemce da sada budu pametniji.


Gospođa Merkel i Nemačka radi ono što je promovisao Willy Brant kada je klekao u Poljskoj, a onda objasnio takav svoj čin sledećim rečima "Pod težinom nemačke istorije, noseći breme miliona ubijenih, učinio sam ono što ljudi čine kada im ponestanu reči." Priznaćeš, velike reči velikog čoveka i dok se god ne pojave takvi državnici na ovim prostorima i ne učine isto , Balkan će ostati civilizacijski zverinjak.

milisav68 milisav68 09:32 30.10.2013

Re: Hm...

Milan Karagaća
i dok se god ne pojave takvi državnici na ovim prostorima i ne učine isto , Balkan će ostati civilizacijski zverinjak.

Pa Tadić se izvinjavao svima, a ostali se manje-više i dalje prave blesavi, i javno dočekuju i slave svoje ratne zločince.
hajkula1 hajkula1 13:59 30.10.2013

Re: Hm...

milisav68
Milan Karagaća
i dok se god ne pojave takvi državnici na ovim prostorima i ne učine isto , Balkan će ostati civilizacijski zverinjak.

Pa Tadić se izvinjavao svima, a ostali se manje-više i dalje prave blesavi, i javno dočekuju i slave svoje ratne zločince.



Možda je Karagaća mislio Islam grčki, Islamu latinskom, na primer?
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:03 29.10.2013

forma ili sadrzaj

Da li si gledao zizekov film? katolicko ucenje je: vazna je forma a ne sadrzaj.

Da du pravoslavni srbi imali katolicku ugladjenost i licemernost, danas bi vladali jugoslavijom i ne bi se rugali karadordjevicima.

Sta vredi pricati. Valjda ce Kacavenda neke malo opametiti i ugladiti, ali ipak i dalje nam ostaje "bizantska lukavost" kako bi rekao Tudjman, a to je lose.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:40 29.10.2013

Re: forma ili sadrzaj

katolicko ucenje je: vazna je forma a ne sadrzaj.

a po čemu se razlikuje pravoslavno ili islamsko učenje, pa sve su samo forme i rituali kod svih. A šat bi po tebi bio sadržaj kod religije uopšte osim bespogovornog verovanja.
Da du pravoslavni srbi imali katolicku ugladjenost i licemernost

a koji su to ostali Srbi osim pravoslavnih.
Vera Johnson Vera Johnson 02:52 30.10.2013

Re: forma ili sadrzaj

Milan Karagaća
koji su to ostali Srbi osim pravoslavnih.


evo ja: drzavljanka srbije katolicke veroispovesti, u crkvi za bozic i uskrs, dva puta godisnje. to je sve.
medjutim92 medjutim92 08:04 30.10.2013

Re: forma ili sadrzaj

Milan Karagaća
a koji su to ostali Srbi osim pravoslavnih.


Meša Selimović lajks dis

šta sa ateistima, džedajima i rodovernima?
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:45 30.10.2013

Re: forma ili sadrzaj

Kako su nedavno Dezulovica bas na ovom blogu napali branioci srpstva , tako ce ga na nekim njihovim blogovima sad napasti branitelji hrvatstva.

To samo pokazuju da između nacionalista i šovinista nema nikakve razlike.
I zato ima mnogo istine u onim mudrim izrekama da "Nacionalna pripadnost nikome još nije pomogla da bude bolji čovek, niti ga je spasila toga da je budala.", i da “Nacional-konzervativci nisu uvek i po pravilu glupi ali su glupi ljudi po pravilu nacional-konzervatici."
grmfrm grmfrm 08:58 30.10.2013

Re: forma ili sadrzaj

pa u tome i jeste štos jer ovi što ističu ono pravoslavni priznaju za Srbe samo pravoslavne vernike, za njih nije pravi ni dobar srbin ko nije pravoslavac i još u novije vreme posebno naglašavano svetosavac.
Normalno bi bilo da se Srbinom priznaje svako onaj ko se tako oseća i izjašnjava a ne da patrijarh ili patriJotske organizacije i udruge da kvalifikuju ko je a ko nije Srbin.


Slazem se Karagaca ali nije bas de se susedi ubise od postovanja prema nama.
Mislim ko bi rekao da u jednom jelte civilizovanom i demokratskom drustvu cirlicne table su stvarno velik problem.
A opet meni svejedno ko je koje vere. Mislim da pre njima nije.

U zdravlje ti bilo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:00 30.10.2013

Re: forma ili sadrzaj

medjutim92
Milan Karagaća
a koji su to ostali Srbi osim pravoslavnih.


Meša Selimović lajks dis

šta sa ateistima, džedajima i rodovernima?

Pa u tome i jeste štos što ovi nazovi pravi Srbi priznaju da su Srbi samo oni koji su vernici pravoslavni pa još u nov9ije vreme i svetosavci, umesto da je to stvar svakoga pojedinca kako se oseća i izjašnjava. Najveći zloćin prema srpskoj naciji počinjen je upravo od strane srpske pravoslavne crkve koja je oterala iz srpskog nacionalnog korpusa sve one koji nisu pravoslavci.Pa SPC ni sada ne priznaje ateiste da su Srbi, a da ne govorimo o ljudima drugih veroispovesti jer tek kada ga prekrste onda mu kažu da je Srbin.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:05 30.10.2013

Re: forma ili sadrzaj

Vera Johnson
Milan Karagaća
koji su to ostali Srbi osim pravoslavnih.


evo ja: drzavljanka srbije katolicke veroispovesti, u crkvi za bozic i uskrs, dva puta godisnje. to je sve.

Državljanka Srbije nije isto što i Srpkinja jer državljanke su sve građanke Srbije.
Ma isto je i kod drugih , jer su na ovim prostorima verske zajednice imale presudan uticaj u formiranju nacija, pa i kod Hrvata je nepojmljivo da može biti Hrvat pravoslavne veroispovesti.
Zato su onih preko 1,5 miliona koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni većiinom bili ateisti , a onda pod uticajem "revolucionarnih gibanja" sve ih uteraše u nacionalno-verske torove.
49 41 49 41 22:09 29.10.2013

Samo da ti

"sapnem".

Ko nam je kriv sto nismo bili kao Bugari i Hrvati - pa da dva puta pobedjujemo.
Sad bi bili davno u Evropi.

Ovako ...
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:54 30.10.2013

Re: Samo da ti

Ko nam je kriv sto nismo bili kao Bugari

Ne nego ko nam je kriv što sami sebe isključujemo iz društva sila pobednica nad nacizmom i fašizmom a veličamo one koji su bili na strani pobeđenih.
kukusigameni kukusigameni 23:44 29.10.2013

ja se izvinjavam

Dobar dan. Da li ste možda ovde negde videli Freehand-a i Predatortz-a? Kriju se po raznim blogovima, a tako smo lepo krenuli da raspravljamo.
alselone alselone 09:57 30.10.2013

Re: ja se izvinjavam

Dobar dan. Da li ste možda ovde negde videli Freehand-a i Predatortz-a? Kriju se po raznim blogovima, a tako smo lepo krenuli da raspravljamo.


Eno gadjaju Filipa papiricima iz zadnje klupe.
predatortz predatortz 10:01 30.10.2013

Re: ja se izvinjavam

alselone
Dobar dan. Da li ste možda ovde negde videli Freehand-a i Predatortz-a? Kriju se po raznim blogovima, a tako smo lepo krenuli da raspravljamo.


Eno gadjaju Filipa papiricima iz zadnje klupe.


Ne, nego nastavljamo argumentovanu raspravu na njegovom blogu. A on je utekao
leonardo92 leonardo92 08:51 30.10.2013

Hmmmmm

Hajde da se skoncentrisemo na domaci teren.

Sta bi sa komunistickim zlocincima? Zasto niko njih ne pominje? Zasto se ne sudi Jovi Kapicicu koji javno priznaje da je ubijao ljude samo zbog suprotnog politickog opredeljenja? Gde su sefovi UDBE i DB-a da odgovaraju za svoje zlocine? Zasto se ne sudi ubicama sa Golog Otoka? Sta bi sa Ratkom Drazevicem i njegovih masovnim streljanjem "cetnika" POSLE II sv rata? I jos se javno hvalio time...kao i da su komunisti svojevremeno streljali zbog zena...

Dokle god se to ne resi i komunisticki zlotvori i dalje slobodno hodaju medju nama, nemamo pravo da pridikujemo bilo kome.

grmfrm grmfrm 08:59 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Hajde da se skoncentrisemo na domaci teren.

Sta bi sa komunistickim zlocincima? Zasto niko njih ne pominje? Zasto se ne sudi Jovi Kapicicu koji javno priznaje da je ubijao ljude samo zbog suprotnog politickog opredeljenja? Gde su sefovi UDBE i DB-a da odgovaraju za svoje zlocine? Zasto se ne sudi ubicama sa Golog Otoka? Sta bi sa Ratkom Drazevicem i njegovih masovnim streljanjem "cetnika" POSLE II sv rata? I jos se javno hvalio time...kao i da su komunisti svojevremeno streljali zbog zena...

Dokle god se to ne resi i komunisticki zlotvori i dalje slobodno hodaju medju nama, nemamo pravo da pridikujemo bilo kome.



Bogte ovo je jos uvek tabu tema.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:10 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Hajde da se skoncentrisemo na domaci teren.

e o tome piši poseban post a nemoj da troluješ jer je to oprobani štos da se skretanjem teme na tzv. komunističke zločine zapravo amnestiraju ustaše ,bačisti, handđaristi, četnici, ljotićevci pa i hortijevci i svi ostali koji su počinili stostruko više zločina nego partizani.
leonardo92 leonardo92 09:38 30.10.2013

Re: Hmmmmm

skretanjem teme na tzv. komunističke zločine


Nisu to nikakvi "tzv" zlocini. To su zlocini. Da su ti partizani streljali nekog tvog bez suda, bez ikakvih dokaza, samo na osnovu "dojave" nekog idiota i to opet samo zato sto je bio drugacijeg politickog opredeljenja mozda bi drugacije razmisljao.
I nije nikakav trol. Niko ne amnestira ustase, ja samo kazem da ne mozes da sudis ustaskim ili bilo kojim drugim zlocincima a da prvo ne sudis komunistickim zlocincima.
koji su počinili stostruko više zločina nego partizani.

Hahah..ma hajde odakle ti to? Zapravo je obrnuto, komunisti nisu birali sredstva da dodju do cilja i pobili su sve koji su mislili makar malo drugacije ukljucujuci i svoje (npr Goli Otok).
Na osnovu cega to tvrdis? Cinjenice ti ne idu u prilog. Srdjan Cvetkovic sa Instituta za savremenu istoriju tvrdi da su u periodu posle II sv rata do 1953 komunisti pobili najmanje 60000-70000 ljudi. I to je samo procena.
bubamarac bubamarac 10:08 30.10.2013

Re: Hmmmmm

e o tome piši poseban post a nemoj da troluješ jer je to oprobani štos da se skretanjem teme na tzv. komunističke zločine zapravo amnestiraju ustaše ,bačisti, handđaristi, četnici, ljotićevci pa i hortijevci i svi ostali koji su počinili stostruko više zločina nego partizani.


Sad iz ovoga spiska izdvoji ustase.
Mozes li sada reci
,bačisti, handđaristi, četnici, ljotićevci pa i hortijevci i svi ostali koji su počinili stostruko više zločina nego partizani.
predatortz predatortz 10:09 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Milan Karagaća
Hajde da se skoncentrisemo na domaci teren.

e o tome piši poseban post a nemoj da troluješ jer je to oprobani štos da se skretanjem teme na tzv. komunističke zločine zapravo amnestiraju ustaše ,bačisti, handđaristi, četnici, ljotićevci pa i hortijevci i svi ostali koji su počinili stostruko više zločina nego partizani.



Karagaća, ovo moram polako da ti saopštim...

Za prijem u EU jedan od uslova je i rasvetljavanje komunističkih zločina, otvaranje dosijea i restitucija. Evropa je, za razliku od tebe, shavila pogubnost komunističkih diktatura.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:18 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Za prijem u EU jedan od uslova je i rasvetljavanje komunističkih zločina, otvaranje dosijea i restitucija. Evropa je, za razliku od tebe, shavila pogubnost komunističkih diktatura.

Za razliku od tebe pod komunističkim diktaturama podrazumeva države koje su bile u sovjetskom lageru, dakle članice Varšavskog ugovora.I još konkretnije, države u kojima je komunizam uvodila Crvena armija i koje su bile sateliti SSSR-a i samo formalno nezavisne i suverene jer, u to vreme suverenost je bila u pravom smislu, a ove zemlje su kao što reče Brežnjev bile sa ograničenim suverenitetom ali ne po svojoj već sovjetskoj volji.
A kada ćuješ da je naša Velika bratska Rusija rehabilitovala Vlasova ili Francuska Petena, onda može da se diskutuje i o rehabilitacijama po ovim našim banana državicama, a kod nas Nedića, DM. Ljotića.
Inače, ja kada bi se ja pitao na mestu EU bih tražio da sve države ponište rehabilitacije kolaboracionista i to bi bilo neupitno, a onda naravno i osude diktatura tortura i svega onoga što je pratilo tzv. komunističke režime.
Kao što znaš i otvaranje dosijea je specijalitet koji se ekskluzivno misli na lagerske zemlje, restitucija je restauracija kapitalističkih sistema.
Ako mene pitaš, ja sam da se i kod nas odavno otvore dosijea i da se pod hitno izvrši i završi restitucija kao i da se osude svi komunistički zločini ali ne tako što će ih prvo iskonstruisati profašistički istoričari, publicisti već nezavisna državna komisija koja neće biti sastavljena od pristrasnih ljudi kao što je Homen i kompanija.
alselone alselone 10:32 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Za prijem u EU jedan od uslova je i rasvetljavanje komunističkih zločina,


U sklopu sporohodne, "ispod zita" relativizacije dva svetska rata.
predatortz predatortz 10:42 30.10.2013

Re: Hmmmmm

alselone
Za prijem u EU jedan od uslova je i rasvetljavanje komunističkih zločina,


U sklopu sporohodne, "ispod zita" relativizacije dva svetska rata.


Pazi, ne bih ja baš insistiranje na rasvetljavanju zločina,koje su komunisti počinili diljem Evrope, nazvao relativizacijom.

Em ih je bilo pre rata, em ih je bilo tokom rata, em ih je bilo nakon rata.
To što su komunisti u trećoj ( kalendarski gledano ) godini rata odlučili da budu antifašisti, ne treba da ih abolira od silnih zločina.
alselone alselone 10:53 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Pazi, ne bih ja baš insistiranje na rasvetljavanju zločina,koje su komunisti počinili diljem Evrope, nazvao relativizacijom.

Em ih je bilo pre rata, em ih je bilo tokom rata, em ih je bilo nakon rata.
To što su komunisti u trećoj ( kalendarski gledano ) godini rata odlučili da budu antifašisti, ne treba da ih abolira od silnih zločina.


Razumem sta kazes i saglasan sam delom. Ali, meni se cini, da je na delu jedna velika relativizacija istorije 20. veka. Prvi svetski rat je poceo zbog atentata, izjednacavanje agresora i zrtve (fasisti i komunisti)...
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:22 30.10.2013

Re: Hmmmmm

To što su komunisti u trećoj ( kalendarski gledano ) godini rata odlučili da budu antifašisti, ne treba da ih abolira od silnih zločina.

na koje komuniste misliš, francuske verovatno, ruske sigurno ne jer su oni već imali preko 6 muliona gubitaka u borbama sa nacistima, o našim takođe ne možeš to da kažeš jer em postoje još svedoci em arhive i istorijske činjenice.Jedino što si zaboravio , a bilo bi pošteno da kažeš , da se jedan s početka antifašistički pokret upravo početkom 1943.godine totalno odrekao antifašizma i prešao u otvorenu kolaboraciju.
Bili ti nama onako patriotski, pošteno, domaćinski , pravoslavno i ljudski mogao da kažeš koliko je recimo u Srbiji ili Beogradu stradalo Srba od strane Srba koji su bili u službi okupacionog sistema a koliko, ali tačno, neposredno posle rata nevinih ali zaista nevinih od strane partizana.
Ili još jedno pitanje, da li se mogu smatrati antifašističkim vojske koje se u završnim operacijama nisu borile protiv okupatora, pa ako su čekale valjda je to bio momenat.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:33 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Niko ne amnestira ustase, ja samo kazem da ne mozes da sudis ustaskim ili bilo kojim drugim zlocincima a da prvo ne sudis komunistickim zlocincima.

da li si ti pri čistoj pameti, pa nisu komunisti prvo pobili ustaše u Blajburgu pa onda ustaše počinile zločine u Jasrenovcu, Jadovnu, Gradišci, Glinskoj crkvi........
Zapravo je obrnuto, komunisti nisu birali sredstva da dodju do cilja i pobili su sve koji su mislili makar malo drugacije ukljucujuci i svoje (npr Goli Otok).

mani se tih podmetačina
Cinjenice ti ne idu u prilog. Srdjan Cvetkovic sa Instituta za savremenu istoriju tvrdi da su u periodu posle II sv rata do 1953 komunisti pobili najmanje 60000-70000 ljudi. I to je samo procena.

jedini mu je problem što prvo izađe sa brojkom a onda ni sa izmišljanjem ne može da popuni taj spisak, čak na spisak stavlja ljude koji su umrli prirodnom smrću pre 2.svetskog rata.
Da li ti je poznato zašto je odustao od utvrđivanja, nisu mu komunisti zabranili, već je video da se istrčao i da bi bilo nezgodno da objavi listu jer bi to zapravo bio u 90% spisak ratnih zločinaca.
predatortz predatortz 19:01 30.10.2013

Re: Hmmmmm

na koje komuniste misliš, francuske verovatno, ruske sigurno ne jer su oni već imali preko 6 muliona gubitaka u borbama sa nacistima


Baš na ruske. Rat je počeo '39., potom cela '40., pa pola '41. ... Dakle, kao što rekoh, tri kalendarske godine su ruski komunisti ili sarađivali sa Hitlerom na Poljskoj, ili se pravili ludi do momenta dok sami nisu napadnuti. Dakle, ako su i bili antifašisti, postali su to iz nužde jer ih je zajeb'o jaran sa Poljske.
predatortz predatortz 19:03 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Bili ti nama onako patriotski, pošteno, domaćinski , pravoslavno i ljudski mogao da kažeš koliko je recimo u Srbiji ili Beogradu stradalo Srba od strane Srba koji su bili u službi okupacionog sistema


Ne znam, zaviri u arhiv verovatno ima. Čitao sam da su logori bili puni zarobljenih komunista i četnika, čak da je i Dražina žena bila internirana.
A što ti meni, onako nezemljački, uporno podmećeš Nedića i Ljotića?
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:29 30.10.2013

Re: Hmmmmm

čak da je i Dražina žena bila internirana.

da, bila je internirana i to dva puta.Ne bih o tome ali je činjenica da je Draža svojim neodlučnim stavom, nedefinisanom i kolebljivom politikom od sebe i svoje porodice napravio veoma nesrečnu priču.
predatortz predatortz 20:46 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Ne bih o tome ali je činjenica da je Draža svojim neodlučnim stavom, nedefinisanom i kolebljivom politikom od sebe i svoje porodice napravio veoma nesrečnu priču.


Da bio je kolebljiv.

Ti misliš da je trebao da zajuni k'o Tito. Da desetkuje Srbiju, da svaki grad ima svoje Šumarice, svako selo da ima velelepni spomenik civilnim žrtvama fašističkog terora. Trebalo je pola Srbije da izgine da bi je posle čerečio slovenački učitelj, da bi ministrovale šnajderice i opančari...

Ja mislim da je bio neodlučan, da je '41. trebao da pobije šačicu avanturista, da se primiri u ilegali i da čeka da veliki igrači rane zmiju, pa da onda diže narod na oružje.
leonardo92 leonardo92 23:41 30.10.2013

Re: Hmmmmm

mani se tih podmetačina


Evo opet...ma ko tvrdi da su podmetacine? Komunisticki istoricari? Ceo svet za to zna, mislim na komunisticki teror, postoji gomila dokaza, ocevidaca i izjava. Pa zar Djilas nije lepo naveo da su komunisti saradjivali sa nacistima a posle rata su streljali samo zbog "saradnje sa okupatorom". Pa gde ces vise. Vreme je da se sa tim izadje u javnost i da se te zrtve ubroje medju zrtve i da im se ozvanice grobovi. Bilo je medju njima puno dobrih ljudi kojima je jedini zlocin bio sto nisu bili za komuniste. Red je da se rehabilituju.
Ali ako se nastavi sa ovakvom politikom prikrivanja dokaza i ako se zlocincima ostave da slobodno setaju i jos se javno ispovedaju o svojim zlocinima onda Srbija i Balkan nikad nece krenuti napred i prvom prilikom ce se Srbi opet razdeliti na podobne i nepodobne. Jel to zelis svojoj deci?
Niko ne tvrdi da su svi komunisti bili zlocinici. Ali one koji jesu treba oznaciti i obeleziti.

leonardo92 leonardo92 23:51 30.10.2013

Re: Hmmmmm

Ti misliš da je trebao da zajuni k'o Tito. Da desetkuje Srbiju, da svaki grad ima svoje Šumarice, svako selo da ima velelepni spomenik civilnim žrtvama fašističkog terora. Trebalo je pola Srbije da izgine da bi je posle čerečio slovenački učitelj, da bi ministrovale šnajderice i opančari...


Vreme: sredina II sv rata
Lokacija: Velika Plana, region gde su se regularo smenjivali partizani, cetnici, nacisti...
Trenutno pod (slabom) kontrolom partizana, koji beze jer Nemci nadiru. Komanda partizana dolazi na genijalnu ideju da se nemackim tenkovima sto vise oteza prolaz tako sto se lokalni seljaci pod prisilom teraju da prekopaju seoske drumove.
Nakon sto su se partizani povukli, Svabe su naravno prosle tenkovima bez problema ali su zbog pokazivanja otpora poslali kaznenu ekspediciju u lokalna sela koja je pobila 100(stotinu) muskaraca koje su uspeli da nadju. Moj pradeda koji je preziveo ceo I sv rat, albansku golgotu i Krf je streljan u toj akciji na svom kucnom pragu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana