Biz| Gradjanske inicijative| Nauka| Tehnologija

Horizon 2020 - The art of war

Milan Novković RSS / 02.11.2013. u 12:41

Samo što nije počela nova EC (Evropska Komisija) R&D inicijativa:

    • 2014 do 2020, prvi poziv za R&D ideje koliko ove godine

    • €70 milijardi budžet

Ovo je velika šansa za ozbiljan izvod prihoda za mnoge koji mogu da odvoje sat vremena dnevno, u proseku, sledećih nekoliko godina .

Otkud ovoliki optimizam?!

 TheArtOfWar.jpg

Mi smo u prošlom periodu dobili pet projekata iako smo pravii sve ozbiljnije greške koje mogu da se naprave:

    • Kretali smo u posao neinformisani. Sve su informacije na webu, Google vodi gde treba, potrebno je par dana rada u početku na pripremi pa onda po dan svaki put kada EC objavi novi poziv, dva-tri puta godišnje.

    • Po EC pozivu smo kretali u posao u poslednjem trenutku, nekoliko dana pre isteka roka. Oni najozbiljniji počinju da rade po godinu dana unapred, polako.

• Bili brzopleti i nepromišljeni u pisanju.

• Koristili previše intuiciju, radili na silu.

Ovo je prilika za sve, pojedince, preduzeća bilo koje veličine, obrazovne institucije, institute.

Kako rade ovakvi programi:

     • EC objave "poziv". Ovo rade, u proseku, nekoliko puta godišnje. U pozivu su precizno definisane tematske oblasti koje su samo nešto malo manje poznate i pre poziva, mesecima ili godinama unapred. Institucije treba da se udruže u konzorcijume koji će davati predloge za istraživanje i razvoj i tražiti grantove od EC-ja.

    •  Tematske oblasti su relativno široke i daju mnogo prostora za maštu, kreativnost i nove ideje.

    •   Od objave poziva pa do njegovog zatvaranja postoji rok od nekoliko meseci u kom se traže partneri i piše ponuda. Opet, mnogi to počnu mnogo ranije pošto su EC smernice poznate.

    •   EC za poziv odvoji obično od nekoliko desetina miliona Evra pa do preko milijardu. Pojedinačni projekti su, po konzorcijumu, najčešće od nekoliko miliona Evra pa do par desetina miliona. Institucija može da se uključi u više konzorcijuma iako je nepopularno biti u više ponuda unutar iste uže tematske oblasti. Uključiti se u više konzorcijuma unutar različitih tematskih oblasti je praksa koju većina praktikuje (npr IT firma koja je istovremeno u eLearning konzorcijumu, pa eHealth, pa inclusion, add-hoc networks, šta god ako može da se da kreativni doprinos i poboljša kvalitet konzorcijuma).

 

 



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 13:01 02.11.2013

Ako moze malo detaljnije:

1. Iz koje oblasti su projekti?
2. Ima li neki guideline za obim i format aplikacije?
3. Kada su deadlines?
4. Da li su u pitanju samo primenjene oblasti?
5. Ima li neki link za detalje?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 13:54 02.11.2013

Re: Ako moze malo detaljnije:

nsarski

Upravo tako, pa da "odlomimo" i mi koje milionče za ideje, inovacije, istraživanja i razvoj.
Milan Novković Milan Novković 14:04 02.11.2013

Re: Ako moze malo detaljnije:

Moji prvi Google search terms su "horizon 2020 ec" i stiže

LINK

Odavde svi mogu pomalo da počnu, a search donosi gomilu korisnih linkova.
Ozbiljnost, IMHO, zahteva dva dana ozbiljnog čitanja, koje može da se rastegne na 20 dana pa tako ni ne oseti nešto posebno.

Dalje, prvi poziv je 11 Nov 2013: LINK


Objectives za ovaj poziv nisu poznati još, ali oblasti uopšte:

Search terms "horizon 2020 objectives" i olakši LINK, iako ima raznih.

Ukratko:

The budget distribution (in percentage) for Horizon 2020 is foreseen as follows:
I. Excellent Science: 31.73 %
1. European Research Council 17.00
2. Future and Emerging Technologies 3.50
3. Marie Curie actions 8.00
4. Research infrastructures 3.23
II. Industrial Leadership: 22.09 %
1. Leadership in enabling and industrial technologies 17.60
2. Access to risk finance 3.69
3. Innovative small and medium-size enterprises 0.80
III. Societal Challenges: 38.53 %
1. Health, demographic change and wellbeing 9.70
2. Food quality and marine research 5.00
3. Energy 7.70
4. Transport 8.23
5. Climate action, resources and raw materials 4.00
6. Inclusive societies 1.70
7. Secure societies 2.20
Spreading excellence and widening participation 1.06 %
Science with and for society 0.60 %
European Institute of Innovation and Technology (EIT) 3.52 %
Joint Research Centre: non-nuclear direct actions 2.47 %
Total 100 %

Lepše formatirano OVDE.

Zilion sajtova ima.

Dobro, tebi je do nauke al da iskoristim komentar kad sam ovde - zamisli da ti je relativno svejedno i hoćeš 10K Evra mesečno, osnovna plata, tu iz Bgd, sa ne više ot 7 sati rada radnim danom:

- Osnuješ malu konsultantsku firmu koja organizuje kurseve i uči druge kako nastupiti u ovoj inicijativi.

- Mesec dana prireme max. Ok, ne može svako tako, treba tečni engleski, znanje šireg spektra, talenat za podučavanje drugih, reputacija.

- Reklamiraš se ovde na blogu. Dobro, neki čistunci će ti skočiti za vrat, što baš da ti uspeš, al neće B92, kladim se, ti ćeš, u stvari, imati ozbiljnu šansu da pomogneš drugima da Srbiji donesu 100M u 7 godina (koliki je S&T godišnji budđet u Srbiji sada?) i B92 će te podržati. Iskuliraš čistunce.

- To ti je osnova, za žurke sa ortacima, ronjenja po svetu sa ženom i slično.

- A ozbiljan novac praviš tako što i sam učestvuješ u H2020.







jinks jinks 13:17 02.11.2013

...

Po novoj varijanti Pravilnika o izboru istraživača u naučna zvanja, koja će po svoj prilici biti usvojena, jednu od novih "drakonskih" mera predstavlja učestvovanje u međunarodnim naučnim projektima (pod ovim "drakonska" mislim na čuvene kvalitativne uslove bez kojih izbor u zvanje postaje vrlo težak).

Jedino što mnogima ovde nije jasno kako realno uopšte i mogu da priđu međunarnodnim projektima, tipa ovog EU, na primer, o kome govorite u blogu.
Milan Novković Milan Novković 14:31 02.11.2013

Re: ...

Jedino što mnogima ovde nije jasno kako realno uopšte i mogu da priđu međunarnodnim projektima, tipa ovog EU, na primer, o kome govorite u blogu.

Dva pristupa, ja počeo sa prvim, pa zacementirao loše navike sa drugim:

- Pasivan - ili te neko nekome preporuči ili registruješ svoje podatke pa čekaš da te neko pozove. Nas preporučio onomad prijatelj iz radio kluba 2-3 dana pre isteka roka jednom Berlinskom Hedge Fondu. Oni bili menadžeri i case study, IT iz Madrida personalizacija, University of Surrey (UK) language technologies i mi kao middleware - mi dopisali svoj deo, projetat bio prvi na listi, mi dobili 230K funti, lep život - putovanja u Berlin i Madrid, kafane uveče i brstenje naučne politike itd. Projetat bio mali, 1.2 Miliona Evra na 4 firme.

- Ja reko "...laka lova..." pa sledeći put probam ...

- ...Aktivan pristup, naša ideja, veliki projekat, megalomanski, 9 Miliona, ja počeo da radim 20 dana pre roka, našao 17 partnera, navrat nanos - nismo dobili, bili peti a finansirala se 4 projekta, od jedno 75 prijava. Da sam počeo da radim 40 dana ranije verovatno bismo ga dobili - partneri - renomirane institucije iz Evrope. Ja sam ko blago retardirani lik sa umrtvljenim delovima prefrontalnog korteksa bez imalo ustučavanja sve cimao, od Minskog i Negopontea sa MIT-ja, izvan Evrope, koji ne mogu da dobiju EC novac direktno, nego kao podizvođači Evropljana, koji su me ili tiho ignorisali ili se nežno zahvalili, do Alkatela i sličnih koji su pristali - posle sam naučio, najnormalnija je stvar da se javljaš pravim partnerima ako ti je ideja dobra i partneri se jasno i logično uklapaju u nju. Oxford, Cambridge i slični umeju da budu blago arogantni, MIT nisu, ameri su uvek ljubazni, ali oni ni nisu prečesti učesnici, njih drugi jure sa lovom i ne trebaju im ove inicijative (Negroponte se, npr, zahvalio rečima da ga jure sa novcem, višstruko više nego što mogu da potroše)

Ja sam ovaj drugi neuspeh shvatio kao uspeh - nismo uspeli, al zamalo, sa tako malo truda, i onda jedno 5 godina nismo ništa dobili zato što smo mislili da imamo pamet a nemamo sreće - a, u stvari, bili smo aljkavi, arogantni i neodgovorni.
jinks jinks 14:55 02.11.2013

Re: ...

Gledano iz, verovatno atipičnog, lokalnog ugla ... ovo zvuči nemoguće, uz svo dužno poštovanje.

A još vas neko time ovde uslovljava, što je najgore.
Milan Novković Milan Novković 15:56 02.11.2013

Re: ...

jinks
Gledano iz, verovatno atipičnog, lokalnog ugla ... ovo zvuči nemoguće, uz svo dužno poštovanje.

A još vas neko time ovde uslovljava, što je najgore.

Ono prvo je sreća, a u drugom pokušaju ismo uspeli

Nema mnogo veze sa lokalizacijom.

- Pasivni pristup, koji je sumnjiv u dometu osim ako institucija nije renomirana, šire poznata, ne da nema veze sa lokalizacijom, nego koliko god da daje šansi tamošnje insitucije su, u moru nepoznatih institucija, ponekad povlašćene u odnosu na zapadne - mora da se "pokrije" cela Evropa a tamošnjih igrača ima malo zato što letargično učestvuju.

- Aktivni pristup - od 5 projekata koje smo dobili mi smo inicirali pisanje 3.5 projekta, jurili potencijlane partnere i radili management pisanja ponude, tj sve organizovali, da bi dobijeni projekat dali drugom partneru da vodi pošto smo mi mali. U ona druga 1.5 projekta smo se gurali da budemo partneri. To je sve bio rezultat jedno 20 pokušaja, od kojih smo mi inicirali bar 15. CV-jevi koje prilažemo su moj i jednog Indusa, dva "ljuta" Evropljanina, kakvih tamo možeš da nađeš koliko hoćeš, oni se ionako uglavnom izgube polako u ponudi.
jinks jinks 16:11 02.11.2013

Re: ...

Doduše, jeste pre nekoliko nedelja došao cirkularni mail iz Ministarstva, o tome da će istraživači biti obavešteni o mogućnostima ućešća u Horizon 2020.

Moguće da će i država organizovati neku vrstu obuke i logističke pomoći prilikom prijavljivanja.
princi princi 02:38 03.11.2013

Re: ...

mi dobili 230K funti, lep život - putovanja u Berlin i Madrid, kafane uveče i brstenje naučne politike itd. Projetat bio mali, 1.2 Miliona Evra na 4 firme.

- Ja reko "...laka lova..."

Fantastično...
Milan Novković Milan Novković 10:40 03.11.2013

Re: ...

Fantastično...

Zezaš Princi

Al znaš koliko ja poznajem ljudi u Srbiji koji nikad nisu probali a sigurno bi bili uspešni - na desetine.

Pa onda, da vidiš kako su, npr, Španci i Grci uspešni - oni umeju posebno da se trude - ima odličnih ali ja sam još više njih upoznao koji jedva znaju šta rade.

Ovde ima dosta bodrenja, iako sam ja ubeđen da je osnovano
whitecloud.0 whitecloud.0 14:03 04.11.2013

Re: ...

Veliko hvala za ovu temu i korisnim linkovima!
Zelim da konkurisem za projekat u okviru Horizon programa, prvi put se informisem o proceduri (do sada sam bila samo ucesnik na FP7) i ovaj blog mi je dobrodosao kao uvod u temu (a i da malo sazmem gomilu informacija koje sam procitala).
I kao apsolutni pocetnik, imam jedno trivijalno pitanje :): Za "pasivno" ucesce, gde je najbolje da se registruje tj. ma kom EU portalu? Na CORDISu?
Milan Novković Milan Novković 23:26 07.11.2013

Re: ...

Za "pasivno" ucesce, gde je najbolje da se registruje tj. ma kom EU portalu? Na CORDISu?

Ja znam za CORDIS. Ali, kako sad gledam, ima dosta mesta.

Pretpostavljam da je ovo "zvaničnije od ostalih i najveće: LINK NA CORDIS
tadejus tadejus 14:02 02.11.2013

hm da

svojevremeno od nekadasnjeg glavnog pregovaraca za ekonomska pitanja u pridruzivanju eu slovenije (mal ne slomih prst dok ovo ispisah) cuh da je r&d definitivno dio budzeta eu koji se nece smanjivati (dok je recimo assimilation na udaru)
ali rece i da se za projekte u oblasti ekonomije treba oslanjati na institucionalne nosioce projekta po principu - sto veci to bolji a najbolje drzavni
on je inace i profa na drzavnom fakultetu pa moze biti da je biased
a moze biti i da ima razlika po oblastima
Milan Novković Milan Novković 14:17 02.11.2013

Re: hm da

Ja nemam pojma ko je ko u Sloveniji, ali je interesantno da sam od bar 100 što partnera što partnera u pokušaju od nekoliko ubedljivo najkvalitetnijih saradnika imao dvojicu iz tih krajeva, Matjaz Juric iz Slovenije (Maribor onomad), i Vlada Delić sa Novosadskog ETF-a, ili kako li se već zove.

Tamo ima jako kvalitetnih ljudi, na kraju, i ima dosta sreće iako posle sistematskog rada sreća se stavi pod kontrolu, i ja sa ovim ljudima nisam uspeo, a uspeo sa drugima - nije bitno, iako je šteta, ali svi ovi pametni i vredni na kraju uspeju, ako ne zajedno a ono svaki na svoj način.
tadejus tadejus 14:33 02.11.2013

Re: hm da

Milan Novković
Ja nemam pojma ko je ko u Sloveniji, ali je interesantno da sam od bar 100 što partnera što partnera u pokušaju od nekoliko ubedljivo najkvalitetnijih saradnika imao dvojicu iz tih krajeva, Matjaz Juric iz Slovenije (Maribor onomad), i Vlada Delić sa Novosadskog ETF-a, ili kako li se već zove.Tamo ima jako kvalitetnih ljudi, na kraju, i ima dosta sreće iako posle sistematskog rada sreća se stavi pod kontrolu, i ja sa ovim ljudima nisam uspeo, a uspeo sa drugima - nije bitno, iako je šteta, ali svi ovi pametni i vredni na kraju uspeju, ako ne zajedno a ono svaki na svoj način.


pa ne znam
ovo tvoje zvuci super zanimljivo
eu jeste ogroman rasipac novca pa ima logike da bi se tu moglo ugraditi
r&d ne planiraju da smanjuju pa bi to trebalo biti znak da ce tu dalje da pljusti dosta nediskriminatorno
ali eto on rece da za ekonomiju podrzavaju u sustini drzavne fakultete i institute
trebalo bi da zna, a opet mozda mu je promaklo nesto sto mu se cinilo sitno
Milan Novković Milan Novković 14:47 02.11.2013

Re: hm da

on rece da za ekonomiju podrzavaju u sustini drzavne fakultete i institute
trebalo bi da zna, a opet mozda mu je promaklo nesto sto mu se cinilo sitno

SMEs su poseban focus sada (male do srednje firme), a manje razvijeni delovi evrope uvek poželjan partner zbog inkluzije i "broad societal impact" kao značajne dimenzije.

SMEs u regionu umeju da imaju mentani blok, ne veruju da mogu nešto značajno da urade pošto su ih nesrećne okolnosti slupale (političari itd), pa se zanesu i zaborave u kukanju.

E sad, to sve jeste slupano, al može mnogo da se uradi - ovde su potrebni samo kompjuter i Internet od infrastrukture.

Ja ni u kom slučaju niti pomišljam niti tvrdim da svi ili većina mogu ovo uspešno da probaju. Ali od 2,000 ozbiljnih timova u pokušaju, jednočlanih u ime insitucije bilo koje veličine, ili dvočlanih max, 1,000 će zaraditi 100K Evra, neki onda od toga završiti proizvod ili uslugu i početi da prodaju ostatku sveta.
tadejus tadejus 15:52 02.11.2013

Re: hm da

Milan Novković
SMEs su poseban focus sada


moguce, moguce
to bi onda moglo biti lukrativno (cak i preko institucije bi moglo biti sasvim ok mada oni imaju gadnu navuku da izvodjacima daju bas mrvice)
pogledacu malo dokumentaciju, hvala na skretanju paznje
mrdax mrdax 23:20 02.11.2013

Sun Tzu

Zasto bas the Art of War ?

Zanimljiva inicijativa a sudeci po komentarima iz Srbije , sve deluje nemoguce. Nadam se da nije tako i da ipak moze nesto da se uradi uz malo truda.
Milan Novković Milan Novković 23:31 02.11.2013

Re: Sun Tzu

Zasto bas the Art of War ?

Zvuči malo uzbudljivije

Srbija?! Neverica je za razumeti.

Oko 20% je hit rate:

- Napiše se 10 ponuda, iole ozbiljnih, u dve godine, dobije se jedan projekat i to je jedno 100 hiljada Evra za instituciju iz Srbije.

- Ono što je posebno interesantno je što se tematske oblasti ponavljaju. Ako se ne uspe sada sa idejom, a u osnovi je dobra, pročitaju se kritike, za godinu dana opet izađe poziv za tu tematsku oblast i sa mnogo manje rada se ima nešto bolja ponuda.

Naš hit rate je prelazio 30%, a jako mnogo smo grešili, nepotrebno. Ima značajno boljih od nas, do 80% im je hit rate.

Što će reći da ima i mnogo lošijih od nas, sve u svemu ima prostora za greške.

Kako vreme prolazi stiče se rutina, prijateljstva među drugim institucijama, sve je lakše, pogotovo za ozbiljne.

lady_d lady_d 23:36 02.11.2013

posto smo...

u FP7 bili krajnje uspesni... kao i u dobijanju para iz tzv fonda za razvoj, vec se ozbiljno (pa gotovo godinu dana) bavimo pripremom za Horizon 2020 (doduse dosta je mog licnog rada jer ne volim da radim u poslednjih 5 dana...). Tako da smo aktivno prisutni na svim sastancima Photonic21 i EPIC-a. Dodajem da ce se i jedan vrlo zanimljiv susret obaviti u Strasbourgu krajem meseca (29. Novembar). Inace... partnere smo sretali svuda i na najnemogucijim mestima... Preporucujem od srca da svako kao institucija ima svoj profil na EU portalu... to se ubraja u ono pasivno...
Takodje izdvojila sam prilicno vremena i obisla par nekih kurseva-workshopova na kojima su mnoge nejasnoce u procesu pisanja i kasnijeg ocenjivanja razjasnjeni... Pomaze i kad se ima primerak uspesnog projekta...
Inace Horizon 2020 ce biti izuzetno dobar za SMEs. Ponovo ce biti i para za basic research koji je sakriven u prvoj kategoriji....
oskar-z-wild oskar-z-wild 01:27 03.11.2013

10

dobro si uradio, siromastvo utupljuje
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:48 03.11.2013

Re: 10

oskar-z-wild
dobro si uradio, siromastvo utupljuje

Пасивизира?
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:17 03.11.2013

Re: 10

Predrag Brajovic
oskar-z-wild
dobro si uradio, siromastvo utupljuje

Пасивизира?

Ogranicava. Hvala. Pozdrav

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana