Društvo| Kultura| Moj grad| Obrazovanje| Umetnost

Retrospektiva Rastislava Škuleca u MSUV

Nebojša Milenković RSS / 25.11.2013. u 21:59

epozivnica-skulec.17056.jpgRastislav Škulec: Remix, Refresh, Restart
Skulpture, instalacije i drugo 1988-2013.

Kustoskinja izložbe: mr Suzana Vuksanović

Otvaranje: Novi Sad, petak, 29. novembar 2013. u 19h, Velika sala MSUV

Intro

17059.jpg

Od svojih prvih samostalnih izložbi održanih krajem osamdesetih godina prošlog veka u kultnoj novosadskoj Žutoj kući, do 1996. kada po vlastitom kazivanju gubi interes za izlaganje i potpuno se povlači iz umetničke javnosti, a onda od 2000. godine do danas, kada beležimo njegove povremene javne umetničke nastupe, Rastislav Škulec je umetnik koji se svojim radom zalaže za konstantnu proveru umetničkog i ličnog identiteta, neprestano tragajući za vlastitim egzistencijalnim mestom kroz direktne ili skrivene metaforičke i aluzivne iskaze. Vođena sumnjom i intuicijom Škulecova umetnička akcija je promišljeni individualni čin, a njegov svakodnevni rad povezan je, kako sam kaže, sa prevazilaženjem sopstvenih granica.

Na početku i tokom devedesetih godina prošlog veka značaj radova Rastislava Škuleca proizašao je iz činjenice da su predstavljali najranije primere radikalnih i međuzavisnih promena koje su se istovremeno odvijale unutar jezika i crteža i slike i skulpture.

Kontraverzni, subverzivni, duhoviti, (i)racionalni i ironični pristup i radni postupak i danas karakteriše njegov način realizacije umetničkih radova bez obzira na medij, tehniku, upotrebljeni materijal ili (ne)raspoloživi prostor za izlaganje i intervenciju.

Izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sastoji se od najmanje dva isprepletena segmenta:
1. Pogled unazad tj. mini retrospektiva sa podsećanjem na ključne radove iz osamdesetih i devedestih godina prošlog veka,
2. Izbor iz nedavne odnosno tekuće Škulecove produkcije.

Monografskim katalogom, koji je u pripremi, biće obuhvaćena sledeća polja delovanja umetnika: skulptura, crtež, slika, instalacija, kao i njegov pedagoški rad i društveni aktivizam. Uz Škulecov samostalni rad biće obrađena i problematika rada u kolektivu (Apsolutno skulpturalno), ali i anonimne intervencije u polju društvenog i umetničkog sistema (Apsolutno Frakcija).

Suzana Vuksanović

17057.JPG
„Izložbe, kako samostalne tako i kolektivne, često prati sumiranje rezultata određenog vremenskog perioda ispunjenog radom na problemu koji se prežvakan i upakovan onda prezentuje kao rezultat postavljen unutar određenih granica...
Po ovome nikad ne bih izložio ništa.

Moj svakodnevni rad je povezan sa prevazilaženjem sopstvenih granica, na večitom dijalogu između slike i skulpture.

Nezadovoljstvo zbog ograničenosti slike, kao scene ispunjene vizuelnim sadržajem, je još na samom početku bavljenja slikarstvom rezultiralo potenciranjem njene telesnosti kroz objekte a zatim i skulpture. Skulptura je, sa druge strane, još više potencirala problem prostora.

Ova izložba je namera bez unapred datog odgovora."

Rastislav Škulec, Tekst u katalogu izložbe , Galerija „Žuta kuća", Novi Sad, jun 1990.


„Moji radovi su, pre svega, konceptualne izjave i ja volim da ih posmatram na tradicionalan način. Recimo, ja sam skulptor antropomorfnih oblika čije je izobličenje dovedeno do krajnjih granica, tako da se antropomorfna struktura ne nalazi čak ni u tragovima... Bavim se instalacijama jer me interesuje statička nepostojanost, opasnost da se prilično težak komad od metala iznenada sruči na pod i zauzme definitivni, vodoravni položaj, i ostvari smisao u kojem se vodoravno shvata kao pasivno-mrtvo, nasuprot uspravno-živom. Ova instalacija pruža mogućnost da se iskaže nemogućnost fizički stabilnog odraza. Smrt za života, odnosno hodajuća smrt je motiv i sadržaj ovih radova. Ne želim da posežem za psihoanalitičkim simbolima, radije se obraćam simulaciji psihotičnog stanja, katatoničnosti, ispoljavanju krajnjeg stepena depresije koja se javlja usred traume bez jasno definisanog uzroka."

Rastislav Škulec, Tendencije devedesetih: diskretni modernizam, kat.izl, Centar za vizuelnu kulturu „Zlatno oko", Novi Sad, 16. april - 26. maj 1996.


Biografija umetnika

Rastislav Škulec
(Lug, 1962)

Diplomirao 1989. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Jedan od osnivača "Žute kuće", 1988. gde je iste godine imao i svoju prvu samostalnu izložbu. Sa Zoranom Pantelićem 1990. osniva umetničku grupu Apsolutno skulpturalno koja deluje do 1993. Izlagao na gotovo svim značajnijim grupnim i problemskim izložbama tokom devedesetih i dvehiljaditih godina u Novom Sadu, Vršcu, Kikindi i Pančevu. Radi kao likovni pedagog u više osnovnih škola u okolini Novog Sada (Mladenovo, Šangaj, Begeč, Futog). Živi u Begeču.

 

 

 

 plakat.17061.jpg



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G r o f G r o f 23:07 25.11.2013

meni tu ništa nije jasno...

nakon kilometar hvalospeva skulpturopravljaču ukucam njegovo ime u google i pojavi se jedna skulptura..




ili on svira klincu ili google svira klincu...
angie01 angie01 23:49 25.11.2013

Re: meni tu ništa nije jasno...

ili on svira klincu


sto, dodjes i parkiras,

G r o f G r o f 23:52 25.11.2013

Re: meni tu ništa nije jasno...



Recimo, ja sam skulptor antropomorfnih oblika čije je izobličenje dovedeno do krajnjih granica, tako da se antropomorfna struktura ne nalazi čak ni u tragovima...



Nema veze što se ne nasluđuje ni u tragovima, verujem ti ali meni tu nekako quisquilamorfnost naprosto zrači.
G r o f G r o f 23:55 25.11.2013

Re: meni tu ništa nije jasno...

angie01
ili on svira klincu


sto, dodjes i parkiras,



jao što ja obožavam ovaj velosiped. kako se neko ne seti da ih pravi. to bi bio hit.
grmfrm grmfrm 11:05 26.11.2013

Re: meni tu ništa nije jasno...


jao što ja obožavam ovaj velosiped. kako se neko ne seti da ih pravi. to bi bio hit.


Meni je jos uvek misterija kako se sa ovoga silazi kada hoces da stanes a da ne padnes.
G r o f G r o f 14:12 26.11.2013

Re: meni tu ništa nije jasno...

grmfrm

jao što ja obožavam ovaj velosiped. kako se neko ne seti da ih pravi. to bi bio hit.


Meni je jos uvek misterija kako se sa ovoga silazi kada hoces da stanes a da ne padnes.


I meni, zato želim da isprobam...haha
Nadam se da će Nebojša postaviti neku fotografiju sa izložbe, zanima me, a ipak je daleko da bih je posetio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana