Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava

#IWANTOPEN

UKinSerbia RSS / 27.11.2013. u 16:41

Po povratku sa godišnjeg Samita Partnerstva za otvorenu Vladu održanog u Londonu krajem oktobra i uoči međunarodne konferencije koja će biti održana 5. decembra u Narodnoj Skupštini Srbije gost na blogu Britanske ambasade u Beogradu je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

BX6DtuYIMAAqLjf.jpg:large 

Pre nekoliko godina, sa jedne konferencije u Sarajevu zapamtila sam slogan sakriven među mnogim pompeznijim. Ovaj slogan je u tri reči objasnio skoro sve ono što radim i u šta verujem - "Transparentnost gradi poverenje". Transparentan rad državnih organa pre svega otklanja sumnju u korupciju, uspostavlja otvorenost u odnosu sa građanima i time stvara preduslov za njihovo veće učešće u javnim poslovima.

Globalna inicijativa Partnerstvo za otvorenu upravu ili otvorenu vlast (u zavisnosti ko ga i kako prevodi), pokrenuta 2011. godine, je međunarodni okvir koji pruža podršku ovom konceptu - napor vlasti i civilnog društva da rad organa državne uprave učine transparentnijim, otvorenijim i odgovornijim. Inicijatori Partnerstva su bile Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Brazil, Filipini, Indonezija, Južnoafrička Republika i Norveška. Ovom Partnerstvu do danas su pristupile 62 države, među njima i Srbija.

Događaj sezone kada je u pitanju otvorenost rada vlada, ministarstava i javne uprave uopšte, svakako je bio godišnji Samit Partnerstva za otvorenu upravu (Open Governement Partnership - OGP) koji je održan u Londonu krajem oktobra. Skoro dve hiljade učesnika samita, predstavnika vlada i civilnog društva iz celog sveta zajedno su razgovarali i razmenjivali iskustva. Bilo je vrlo motivišuće slušati premijere, predsednike parlamenata, visoke zvaničnike različitih država kako govore o prednostima transparentnog i otvorenog rada.

BX6eeoFIQAEXzpH.jpg:large

Moram priznati da duboko verujem da Vlada Srbije 2011. godine, kada je potpisivala Deklaraciju partnerstva za otvorenu upravu nije imala predstavu čemu pristupa. Nije da me vreme i nova iskustva u radu sa upravom demantuju. Činjenica da se sjajan zakonodavni okvir - mislim na Zakon o slobodnom pristupu informacijama i obavezu državnih organa da objavljuju informatora o radu - i dalje ne sprovodi u potpunosti pokazuje nedovoljnu rešenost naših vlasti da budu otvorene u svom radu.

U 21. veku, kada nas nove tehnologije okružuju na svakom koraku, za mene je neprihvatljivo da nama građanima i dalje nisu dostupne sve informacije o radu državnih organa. Ne prihvatam izgovor da nemamo kapaciteta ili znanja, da smo siromašni, nemamo resursa. Za zemlju koja želi da bude lider u regionu to su samo izgovori. Za mene je to jasan znak neophodnosti stvaranja političke "volje" i vizije o većem uključivanju građana u procese odlučivanja.

Do ove godine inicijativa Partnerstvo za otvorenu upravu je, kao što sam naziv kaže, bila fokusirana na rad izvršne vlasti. Ono što je novina i što se desilo nedavno u Londonu, jeste da je Partnerstvo prošireno i na rad parlamenata. To je za nas koji smo pokrenuli inicijativu Otvoreni parlament sjajna vest. Dve godine se zalažemo za otvorenost u radu Narodne skupštine. Uspeli smo da objavimo transkripte skupštinskih sednica - sve govore narodnih poslanika od 1997. godine, potom da ih povežemo sa rezultatima glasanja (i to u mašinski čitljivom formatu), kao i da od skora predstavljamo sveobuhvatne podatke o aktivnostima poslanika i poslanica. Deo smo globalne mreže organizacija civilnog društva koje se bave praćenjem rada parlamenta - Opening parliament. Zalažemo se za usvajanje Deklaracije o otvorenosti parlamenta, i u tome uspevamo. Skupština Srbije je svakim danom sve otvorenija ka građanima. Zbog toga smo i pozvani da na samitu učestvujemo u panelu na kojem je predstavljena Radna grupa za otvorenost zakonodavnog procesa (Legislative Openess Working Group). Cilj ove radne grupe je da poveže predstavnike civilnog društva, parlamenata i vlada da razmene iskustava o dobrim praksama uključivanja javnosti u kreiranje politika. Do sada je 21 zemlja izrazila želju da učestvuje u radu ove radne grupe. Srbija nije među njima, ali se nadam da će se to uskoro promeniti.

Skupština Srbije je preduzela značajne korake u otvaranju ka građanima i time postala odličan primer drugim institucijama u zemlji. Ali prostora za napredak i za još transparentniji rad Skupštine ima. Naš posao nije završen i zato idemo dalje. Zato Otvoreni parlament u saradnji sa Narodnom Skupštinom organizuje međunarodnu konferenciju. Šta je urađeno do sada, primeri dobre prakse iz najrazvijenijih zemalja, zemalja lidera kada je otvoren i transparentan rad u pitanju biće teme foruma „Građani, mediji, parlament". I eto sjajne prilike da iskoristimo slogan Transparentnost gradi poverenje.

5. decembar u Narodnoj Skupštini Srbije, prilika za poverenje.

Vukosava Crnjanski Šabović

@vukac



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 19:40 27.11.2013

"Vlada nije znala sta radi"

Veoma zanimljivo. Imali smo srecu.
iqiqiq iqiqiq 11:57 28.11.2013

Snovi nedosanjani

Mi obični građani sanjamo dan kada će državne službe biti u funkciji građana i kada će e-uprava biti realnost.
Pošto sam stara žena, ne verujem da ću to dočekati, ali svejedno radujem se toj budućnosti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana