Društvo| Kultura| Ljubav| Zdravlje| Život

Zašto je važno držanje za ruke?

Jaril RSS / 29.11.2013. u 01:32
За јачи живот
 

[Твој став је живот другог]

"Одрастао сам у режиму опстанка.
Када сте у режиму опстанка,
усредсређени сте на то да прегурате дан
у једном комаду. "
 
Вентворт Милер
 

Ми једни другима градимо окружење. Под утицајем нас као окружења, у другима се формирају разни елементи психе, а под утицајем сопствене психе, људи граде свој живот.

wedding046-1-ddb17f.jpgЈавно исказивање сексуалности постоји одувек. Током историје су се мењале форме тог исказивања. Обред венчања је вероватно најсталнија форма тог исказа, иако се сам обред разликује од културе до културе и од времена до времена. 

Данас се исказивање сопствене сексуалности, у животу сваког човека одвија често, вероватно и свакодневно. Јавни искази се крећу од неупадљивих - тепање, држање за руку, загрљај или пољубац - до претераних.

Јавно исказивање сексуалности је добра ствар. Постојање понуђених готових модела, постојање готових говора којима се изражава сопствена сексуалност је нарочито потребно у пубертету. У пубертету се лимбички мозак, задужен за емоције, брже развија од префронталног кортекса. То значи да, док префронтални кортекс створи свој модел одговора на захтеве лимбичког мозга да се испољи сексуалност, лимбички мозак је већ произвео импулсивна понашања. Импулсивна понашања могу да се уклопе у конвенцију, али често могу да буду врло смела - разни облици промискуитета, па и аутодеструктивна - уплитање у смеле радње са сумњивим особама.

Репресија над изражавањем своје сескуалности има погубне последице по читаво друштво. Она ствара зачарани круг агресије који за резултат има девалвацију живота. У друштвима у којима је сексуалност репресирана, живот мало вреди. Мноштво је таквих примера. Убијање жена у друштвима у којима је репресирана женска сексуалност. Убијање мушкараца у друштвима у којима је репресирана хомосексуалност...

Ова девалвација живота се преноси на остале области друштва, па се јављају многобројне културне девијације. Нпр. кућно насиље или бомбаши самоубице... Велики број оваквих појава свој најдубљи корен има у репресији исказивања сексуалности. Када се успостави круг агресије над репресираним изражавањем сексуалности, та агресија почиње да се прелива у све поре једног друштва.

Како функционише круг агресије услед репресираног изражавања сексуалности?

Постоје два типа жртве агресије:

1) Особе које су подносиоци агресије изазване репресијом сексуалног изражавања.

Сваки човек има потребу да буде функционални члан свог окружења. Уколико окружење спроводи репресију над нечијим сексуалним варијететом, раст и сазревање у таквом окружењу доводи до усвајања, до интернализације те репресије.

bullying.jpgУ друштвима у којима се бележи, статистика показује да су геј тинејџери три пута склонији самоубиству од својих стрејт вршњака. Код одраслих људи, код којих је префронтални кортекс развијенији, па ја и рационализација успешнија, стопе самоубиства су изједначеније. Хомофобија, такође, производи повећање шансе за обољевање од депресије или анксиозности, као и за развијање других облика аутодеструктивног понашања. Овај пример показује нужност постојања различитих модела које ће окружење понудити људима, како би своју сексуалност изразили на најадекватнији начин.

Осим јаке унутрашње агресије према себи, код адолесцената нарочито, а и код старијих људи, важну улогу игра и изложеност спољној агресији, односно, физичком и вербалном кажњавању ако се сексуалност испољи. То нас доводи до другог типа жртве агресивног круга. То су:

2) Особе које су носиоци агресије изазване репресијом сексуалног изражавања.

Сваки човек има потребу да буде функционални члан свог окружења. Уколико окружење спроводи репресију над нечијим сексуалним варијететом, раст и сазревање у таквом окружењу доводи до усвајања, до интернализације те репресије.

Поједина истраживања су показала да особе које врше репресију над изражавањем сексуалности, имају лични интерес у тој истој сексуалности. Међутим, бол који обележава ове жртве је много дубљи. Репресија сексуалног изражавања, код овог типа жртве окружења, доводи до одустајања од сопствене аутономије. Ове жртве обично себе стављају у функцију вишег циља. Они се одричу себе и своје хуманости у име неког појма - нације, вере или неких других идола. Пошто несвесно познаје само принципе, а субјекти су резервисани за свест, у њиховој психи је живот, и њихов лично, крајње девалвиран. Безвредан. То је зачарани подкруг агресије. Ако је туђ живот безвредан, онда имају осећај да је и њихов живот безвредан. Ако је њихов живот безвредан, онда лакше пристају на саможртвовање зарад неког већег циља и лакше пристају на обезвређивање туђег живота. И тако у круг, све док живот не изгуби своју вредност у потпуности. У том стању, основни покретач човека - нагон за опстанком - јесте у потпуној паници, па лимбички мозак све време производи лоше, стресне и депримирајуће емоције које стално малтретирају тело ових жртава.

Ово агресивно жариште, у једном тренутку може да произведе и агресивно изражавање сексуалности, свих жртава агресивног круга, чиме се његова деструкција вишеструко увећава. Агресивно изражавање подразумева егзибиционизам неке врсте - јавни лаки петинг, мастурбацију и секс на јавном месту, као и разне облике провокација.

Постојање агресивног жаришта вуче ка дну комплетно друштво. Агресивни круг је, за оне који стоје ван њега, за оне чија је сексуалност адекватно изражена, део окружења. За њих је његово постојање испрва иритантно, а онда незадовољство расте даље и почиње да мења перцепцију остатка реалности. Попут заразе, почиње да се прелива на остатак друштвених активности, изазивајући агресију и на другим плановима. У друштвима, у којима је изражавање сексуалности инхибирано, постоји висок ниво опште агресије и насиља. Ланчана реакција се разбуктава тако да различити облици агресије - вербална, емотивна, физичка - постају интегрални део свакодневице и комуникације, улазе у свакодневни говор и понашање, изазивајући епидемију панике нагона за опстанком.

Спасење друштва

Излаз постоји. Потреба човека за сексуалним изражавањем ће увек постојати. Омогућавање адекватног изражавања сексуалности од стране окружења доприноси општем разрешењу тензије и смањењу агресије и у оним сферама друштва које се тичу неких других питања.

Two+Men+Holding+Hands_together.jpgИзлаз из девастирајућег друштвеног стања лежи у интезивном произвођењу нових и интензивном коришћењу доступних средстава за изражавање сексуалности. Средстава која ће сексуалност изражавати на миран и стабилан начин. Као што је нпр. - држање за руке. Таквим понашањем се доприноси заједници, доприноси друштвеном окружењу. Таквим, смиреним и сталоженим изражавањем сопствене сексуалности, постиже се јаче друштво, мирније друштво, подржава се човеково достојанство, и таквим изражавањем сопствене сексуалности - живот добија вредност.



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nowhereman nowhereman 01:55 29.11.2013

Notturno


Uhapšen u svojoj magli,
zakopčan u svojem mraku,
svako svojoj zvijezdi nagli,
svojoj ruži, svojem maku.

I svak žudi svetkovine
djetinjastih blagostanja,
sretne mrene i dubine
nevinosti i neznanja.


Jaril Jaril 02:27 29.11.2013

Re: Notturno

Марта, посебне руке - и за држање.

stefan.hauzer stefan.hauzer 02:12 29.11.2013

.

:)


jedan klasik
za kasnu noć,rano jutro

...a opet
ostajem u temi:

Jaril Jaril 02:34 29.11.2013

Re: .

anfieldroad anfieldroad 05:03 29.11.2013

sexualnost u umetnosti


Javno iskazivanje sexualnosti ili iskazivanje iste kroz umetnicka dela ( film, slikarstvo, literaturu itd.) doprinosi cini mi se napretku citavog drustva i jacanju liberalnih pogleda na svet. Primera ima mnogo. Blizak nama je primer americkog autorskog filma 70-ih godina. Tada je Amerika bila uzor slobodnog drustva, za razliku od danasnjeg njihovog reteriranja u konzervativizam i zatucanost. Od Macka Frica Roberta Kramba do Skorsezea ili Kopole i Vudi Alena su ocigledni primeri. U isto vreme i u Evropi rade Bertoluci, Antonioni i francuzi, Trifo, Godar, Luj Mal. Filmovi kao Poslednji tango ili Blow Up, Lift za gubiliste, Do poslednjeg daha, takodje su dobri primeri da otvoreno iskazivanje sexualnosti pozitivno utice na citavo drustvo.
Na zalost, snazni klerikalni i konzervativni pokreti su citav zapadni model vratile u nazad, u pogresnom pravcu.
Ista analogija postoji i u Anticko doba. Grcka skulptura od Perikla na dalje, sa Fidijom, Praksitelom, Mironom i drugim najvisim predstavnicima Helenizma, pa Etrurske i Rimske plastike i slikarstva predstavljaju vrhunac ljudskih pozitivnih dostignuca. Isto se ponavlja u vreme Renesanse,kada ponovo slobodno predstavljanje akta u likovnim umetnostima ili kod Voltera, Didroa i uopste kod francuskih humanista potvrdjuju taj trend. Sve se ponavlja u doba Baroka, kod Rubensa, Van Dajka, Berninija itd. Cak se i crkvena ikonografija vrlo slobodno obogacuje predstavama (uglavnom) zenskog akta, npr Suzana i starci,Tri Parke, Zanos Sv.Tereze i slicnim slobodnim scenama. Nasuprot tome, svaki put kad prevlada tradicionalizam i retrogradnost, drustva tavore, kao u iscekivanju ponovnog oslobadjanja. Klasican primer je umetnost Srednjeg veka ili Viktorijansko, nacisticko i komunisticko doba.
Celim ovim "traktatom", pokusavam da potvdim i ojacam osnovnu (cini mi se ispravnu) poruku texta bloga i da je 'podebljam" primerima iz Istorije umetnosti.
Preporuka za text, naravno.
Jaril Jaril 09:31 29.11.2013

Re: sexualnost u umetnosti

dobri primeri da otvoreno iskazivanje sexualnosti pozitivno utice na citavo drustvo.

Celim ovim "traktatom", pokusavam da potvdim i ojacam osnovnu (cini mi se ispravnu) poruku texta bloga i da je 'podebljam" primerima iz Istorije umetnosti.

Велико хвала на овом "трактату". (За мој укус, може и дуже. )

И хвала за препоруку.
alselone alselone 08:09 29.11.2013

If This Video Makes You Uncomfortable

Then You Make Me Uncomfortable

Jaril Jaril 13:29 29.11.2013

Re: If This Video Makes You Uncomfortable





PS: Кад се само сетим периода кад су мене такве ствари чиниле нервозним...
psl_srbija psl_srbija 10:29 29.11.2013

Nasilje

Nasilje prema seksualnim manjinama je upravo to - nasilje, a s tim povlači i širok negativan uticaj na žrtvu! Da li će žrtva biti moralno jaka i uzdržati se od vraćanja nasiljem ili će i sama ispoljavati nasilje je irelevantno, nasilje se ne sme tolerisati ni u kom obliku, pa čak ni u verbalnom! Ne smemo nasilnicima ostaviti osećaj da neće biti kažnjeni zato što su oni pripadnici većine po ovom pitanju! Rešenje je u liberalnim zakonima po pitanju rodne ravnopravnosti, u oštrijim kaznama za nasilje sa elementima seksualne diskriminacije i doslednoj primeni tih zakona! Šta očekujemo od države koja se pod pretnjom huligana povlači i otkazuje gej paradu već dve godine za redom! To nije država, to je anarhija! Znači promeniti pod hitno zakon o braku, da se definiše kao zajednica između dve osobe, nevezano za njihov pol i dati istopolnim supružnicima sva prava koja imaju i supružnici različitog pola. I ne povlačiti se više pred nasilnicima već postupati po zakonu. Nestalo bi i nasilja ovog tipa mnogo brže nego što mislimo. Ovako država šalje signal da je diskriminacija u redu!
Počinje sa "najprije su došli po pedere (http://pescanik.net/2013/11/najprije-su-dosli-po-pedere/)" a završava znamo kako!
Stop diskriminaciji, stop fašizmu!
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:34 29.11.2013

Preporuka, naravno

Средстава која ће сексуалност изражавати на миран и стабилан начин. Као што је нпр. - држање за руке.


I ja sam za držanje za ruke.
Mada, ne previše.

Kod Engleza postoji jedna izreka: Lepo, ali suvišno.
Ili, ukoliko je reč suvišno prejaka, onda bi se moglo reći: Lepo, ali ne baš (apsolutno) neophodno.
Osim ako si skroz-na-skroz romantična duša.

I još nešto.

Znam da će nekima zasmetati moje pozivanje na Č. Bukovskog, ali ovo isticanje značaja držanja za ruke me podseti kako je Bukovski pridavao veliki značaj – ljubljenju. Tako on u Ženama kaže: “Ljubljenje je intimnije od jebanja. Zato nikad nisam voleo da se moje devojke ljube naokolo s muškarcima. Bolje neka se pojebu“.
Pitam se i da li je i držanje za ruke intimnije od...

Naravno, shvatam ja da je držanje za ruke dva muškarca na javnom mestu put ka – oslobođenju. Kao što je nedavno bio period „oslobođenja žena“, pod naletom feminizma, tako sada dolazi, step by step, do oslobođenja gejeva.

Pozdravljam svaki napredak, u svakom pogledu.

A opet, ne mogu a da ponovo ne citiram jednu opasku Bukovskog: "Da li je ona bila 'oslobođena žena'? Ne, bila je samo jebulja".

Za ovakav njegov stav mnogi će, s pravom, da kažu: Muška šovinistička svinja!

Kao što neki kažu da je muška šovinistička svinja tamo neki Ivanović koji je, prema pisanju Blica, neku Natašu Bekvalac nazvao „kučkom u teranju“. I ona se, navodno, nije naljutila. Izgleda da ima široku dušu.

I ovo je dobra muzika:


psl_srbija psl_srbija 11:05 29.11.2013

Re: Preporuka, naravno

I ja sam za držanje za ruke.
Mada, ne previše.


Ma, nije valjda. Hajde da im lepo propišemo koliko minuta neprekidno smeju da se drže za ruke i u kojim prilikama! I da zimi moraju to da rade u rukavicama, na primer. I to samo na desnoj strani ulice, što bliže do izloga! I to samo za punoletne gejeve, naravno!

Sramota! Ovakvi stavovi su takođe diskriminacija! Bilo kakvo ograničavanje sloboda homoseksualaca treba da se tretira kao nasilje i krivično delo! Neka se slobodno drže za ruke do mile volje, neka se ljube na ulici, neka se slobodno venčavaju, neka se jednom rečju osećaju prihvaćeno i jednako nama heteroseksualcima! Neka imaju sve slobode koje i mi imamo! Homoseksualizam u većini slučajeva nije izbor, naročito u našoj Srbiji gde sigurno nije "moderno" ili "cool" biti kao gej. Možda ima i nekih koji eksperimentišu u seksu, ali verujem da se većina homoseksualaca rađa takvo. Znači osuđivati gejeve je kao osuđivati grupu ljudi sa plavim očima, a ne verujem da to nekome deluje normalno! Postavimo stvari kakve one jesu, a ne kakvim ih prikazuju raznorazne grupe po Srbiji, često vrlo klerofašistički i fašistički nastrojene.
Jaril Jaril 13:43 29.11.2013

Re: Preporuka, naravno

Држање за руке, и други облици додира, имају општи значај, који превазилази саме особе које се држе за руке.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:17 29.11.2013

Znati čitati između redova

I ja sam za držanje za ruke.
Mada, ne previše.


Ma, nije valjda. Hajde da im lepo propišemo koliko minuta neprekidno smeju da se drže za ruke i u kojim prilikama! I da zimi moraju to da rade u rukavicama, na primer. I to samo na desnoj strani ulice, što bliže do izloga! I to samo za punoletne gejeve, naravno!

Sramota! Ovakvi stavovi su takođe diskriminacija!


Slažem se sa vama. Svako ko se drukčije izrazi, krši (nečija) ljudska prava.

Homoseksualizam u većini slučajeva nije izbor, naročito u našoj Srbiji gde sigurno nije "moderno" ili "cool" biti kao gej. Možda ima i nekih koji eksperimentišu u seksu, ali verujem da se većina homoseksualaca rađa takvo.

Ovo je edukativno.

P. S.
Nisam ja protivurečio domaćinu. Dao sam mu preporuku.

Pokušao sam samo da malo šire sagledavam stvari.
Ako držanje za ruke rešava stvar - ja sam za to.

(Sećam se, kao dete živeo sam u Africi južno od Sahare. Tamo se muškarci na javnim mestima šetaju držeći se za ruke; lepo idu dva muškarca i drže se za ruke, i niko nema ništa protiv. Toga ima i u arapskim zemljama.
Možda je konotacija u glavama onih oko njih drukčija, ali to ne menja stvar. Drugim rečima, nije sve u držanju za ruke.

A ako to neki kod nas smatraju jednim korakom ka ostvarenju viših ciljeva, onda je OK. Ja sa tim ne samo da nemam problema, već podržavam. To vidi onaj koji ume da čita između redova).



Men holding hands can be a simple sign of friendship
Jaril Jaril 21:06 29.11.2013

Re: Znati čitati između redova

Dao sam mu preporuku.

Хвала за препоруку за текст.
nurudin nurudin 22:45 29.11.2013

Re: Znati čitati između redova

nije sve u držanju za ruke.


Нешто је и у рукама.

Владимире, ти си мој идол.
riply riply 11:04 29.11.2013

bravo

...i hvala na eklektickom pristupu temi.
Dodir je baza zdravlja, parafraziram i banalizujem Wilhelma R.Dovoljno je da svako od nas podje od sopstvenog iskustva i uvida kako su nas ta lisavanja odredjivala.I kako je tek frustrirajuce kad postoji eksterna zabrana da manifestujes iskonsku ljudsku potrebu javno.
Hansel Hansel 11:58 29.11.2013

Re: bravo

Чуло додира је ваљда најстарије, па онда и фундаментално (може ли се рећи најфундаменталније?) чуло и не бих рекао да нужно има сексуалну конотацију, баш као ни држање за руке, баш као ни загрљај. Има у друштву које је на неки начин оптерећено сексуалношћу. Баш недавно сам се возио колима с једним комшијом и каже он: "Види педери!" Ја не видим ништа, а он ми каже -- ова двојица што иду загрљени. Кажем му да су можда само другари, зашто би морали да имају нешто сексуално ако се грле? У Црној Гори, и то у планинским пределима, видео сам и било ми тада помало шокантно, високе брке како иду руку подруку. А војници, уговорци. И нису хомосексуалци (бар наводно), такав је тамо обичај. Али, редовно гледали и "Љовисну" (то ми је био још већи шок, али ваљда је у планини досадно?! )

Иначе, мени се чини да је секс често замена за праву блискост (лакше је добити секс него стварно бити близак с неким), многи конфликти, па и сексуални (по мени) генеришу се јер се спутава природна потреба за -- додиром, загрљајем... а која је у основи несексуална, тј. постоји и независно од сексуалног нагона.
Jaril Jaril 13:07 29.11.2013

Re: bravo

I kako je tek frustrirajuce kad postoji eksterna zabrana da manifestujes iskonsku ljudsku potrebu javno.

Тачно. Фрустрирајуће је и за оне којима је забрањено и за оне који забрањују.
Jaril Jaril 13:18 29.11.2013

Re: bravo

не бих рекао да нужно има сексуалну конотацију, баш као ни држање за руке, баш као ни загрљај.


У праву си. У окружењима у којима је додир појединцима репресиран због сексуалне конотације, за резултат се добија репресија свих облика додиривања.

Приликом,чини ми се 8 секунди, загрљаја - било кога, мозак почиње да лучи окситоцин који додаје на осећају социјалне повезаности са том особом. Тамо где је загрљај (сексуалан или другарски) инхибиран стигмом, долази до слабљења социјалних веза. Смањење лучења окситоцина доводи до пораста агресивног понашања.

Тиме се подлаже агресивни круг: агресија инхибира мушко-мушки сексуални додир; како би се избегла агресија, наступа аутоинхибиција мушко-мушког другарског додира; што производи хормонску реакцију која подстиче агресију.
alselone alselone 13:33 29.11.2013

Re: bravo

У праву си. У окружењима у којима је додир појединцима репресиран због сексуалне конотације, за резултат се добија репресија свих облика додиривања.

Приликом,чини ми се 8 секунди, загрљаја - било кога, мозак почиње да лучи окситоцин који додаје на осећају социјалне повезаности са том особом. Тамо где је загрљај (сексуалан или другарски) инхибиран стигмом, долази до слабљења социјалних веза. Смањење лучења окситоцина доводи до пораста агресивног понашања.

Тиме се подлаже агресивни круг: агресија инхибира мушко-мушки сексуални додир; како би се избегла агресија, наступа аутоинхибиција мушко-мушког другарског додира; што производи хормонску реакцију која подстиче агресију.



Ovaj odlican primer sa grljenjem govori koliko je ceo svet otisao u kurac.
- Ako se grlis sa prijateljm gej si (pa sta?!)
- Ako se nasmesis bebi ili detetu pedofil si

Kad se vide ljube se jos samo bosanci i ziljavuse. Oni tri puta sa medvedjim grljenjem, one jednom sa teatralnim "cmok" zvukom.
Hansel Hansel 14:01 29.11.2013

Re: bravo

alselone
Ovaj odlican primer sa grljenjem govori koliko je ceo svet otisao u kurac.
- Ako se grlis sa prijateljm gej si (pa sta?!)
- Ako se nasmesis bebi ili detetu pedofil si

Управо. Свака срдачност је сумњива. Ако си срдачан, или имаш неке "задње намере" (ма како задње EDIT: без обзира на пол) или си глуп или луд.

Можда је све (или бар већи део тог тренда) почело одвајањем новорођених беба од мајки и ускраћивања дужег блиског контакта и првог подоја одмах по рођењу.
Hansel Hansel 17:18 29.11.2013

Re: bravo

како би се избегла агресија, наступа аутоинхибиција мушко-мушког другарског додира; што производи хормонску реакцију која подстиче агресију.

... а која се може претворити (сублимисати?) у сексуалну привлачност, скоро да бух се заклео да је таква динамика прилично честа (да не говорим да је пресликана у псовке), уосталом, иначе су сексуалност и агресивност сестре...
alselone alselone 17:23 29.11.2013

Re: bravo

Ако си срдачан, или имаш неке "задње намере" (ма како задње EDIT: без обзира на пол) или си глуп или луд.


Da, totalno posnuce normalnosti. Tragedy of the commons.

Sto kaze @Sloba_Milosevic: Kada ste poslednji put videli nekog da se smeje na ulici a da nije lud.
Hansel Hansel 19:41 29.11.2013

Re: bravo

Kada ste poslednji put videli nekog da se smeje na ulici a da nije lud.

Ja nisam video ikoga da se smeje, ali mene su videli... a neki se i okretali...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:11 29.11.2013

Uverenje

Jaril, sta kazes na ovo uverenje dole? Nadam se da je u pitanju sprdnja i da ce se Pedja javiti da objasni.



Jaril Jaril 13:51 29.11.2013

Убеђен сам да је спрдња

где јој место није.



Агресија је чудна бољка.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:30 29.11.2013

Re: Убеђен сам да је спрдња

I ja se nadam.
Kraja Kraja 18:50 29.11.2013

...dok je...

..."pedja", sa tim ofucanim humorom, tesko ce ovde prolaziti parade...
Jaril Jaril 20:56 29.11.2013

Re: ...dok je...

..."pedja", sa tim ofucanim humorom, tesko ce ovde prolaziti parade...

Самоопчињеност уме да буде механизам одбране. Када сам, још пре неку годину, видео каквим је све порукама изложен Аздејковић, ја сам схватио да је он још и јак. Да мени преко фејсбука стижу онакве поруке...

EDIT: Но, чекамо да се евентуално појави, па ћемо даље да га оговарамо.
nowhereman nowhereman 13:50 29.11.2013

Pitanje


Pre petnaestak minuta, bukvalno i doslovno, bio sam u iskušenju da se intimno zbližim sa dragom mi koleginicom, putem poljupca... A prilika je bila, šta da kažem? Nas dvoje u uskom hodniku, jedno prema drugom, ona nemoćna (nosi neke papire, ruke zauzete), a ja siguran u sebe, uobičajeno.

A privlačna sila postoji!

Ipak, uzdržah se, vođen slepim razumom. Ili je to onaj podruglivi glas u meni govorio: "ne brkaj vrelu strast i hladan posao, ne valja se" ili "ostani cool" ili ono "ko sa vragom tikve sadi..." (Jedno svešteno lice saopštilo mi je, jednom prilikom, da u ženama čuči neki vrag.)

Slutim sada da je posredi skrivena represija sistema, o kojoj govori Bodrijar (u delu "Simulakrim i simulacija" ).

Jesam li nešto zgrešio?





Jaril Jaril 13:58 29.11.2013

Re: Pitanje

A privlačna sila postoji!

Једносмерна или двосмерна?

малотезезам
nowhereman nowhereman 14:31 29.11.2013

Re: Pitanje

Једносмерна или двосмерна?

малотезезам


Obostrana!

(Ma, sve je u redu. )
Jaril Jaril 14:45 29.11.2013

Re: Pitanje

Ipak, uzdržah se, vođen slepim razumom.

Aко је веровати Хајту, слепи разум је само потврдио твоју интуицију коју си већ имао.

А ја те потпуно разумем.
Једно кратко време сам се дружио са једним супер ликом. Упознали се у теретани у коју сам тад кренуо, он власник. Имао је и готиван укус за музику и врхунски је спремао тирамису. Временом, почне да ме копка - његово понашање. Потпуно чудно и контрадикторно. И дођем у прилику, као и ти са колегиницом, да га стартујем. И то урадим. Корпа.

Престали смо и да се дружимо.

Све, све, али тај тирамису...
nowhereman nowhereman 17:40 29.11.2013

Re: Pitanje

Корпа.


To se zove: "taktika Poni Indijanaca".

Jedan poglavica je tu filozofiju objasnio sažeto ovim rečima:

"Udari, i ako ne padne - beži!"




Jaril Jaril 20:54 29.11.2013

Re: Pitanje

"Udari, i ako ne padne - beži!"

Проблем је - ако падне. Шта онда да радиш?
nurudin nurudin 23:02 29.11.2013

Re: Pitanje

A prilika je bila, šta da kažem? Nas dvoje u uskom hodniku, jedno prema drugom, ona nemoćna (nosi neke papire, ruke zauzete)


Ех, те руке... :)

За домаћина, и колегиницу...


bocvena bocvena 10:21 30.11.2013

Re: Pitanje

daj da se javi i jedna žena, da ne bude da se samo dečaci na blogu drže za ruke.

represija i potiskivanje su uvek bile sestre agresije i cenzure (da ostanem u aktuelnoj blogotemi:)

možda jednom napišem neki blog o represiji ženske seksualnosti kroz istoriju. tu tek ima mnogo materijala.
nowhereman nowhereman 10:24 30.11.2013

Re: Pitanje


Ех, те руке... :)


Tvoje ruke u neskladu
izmedju zbilje i sna

(...)

Trazim ritam u koraku
usporavam ti hod
slušam kako zapitkuješ
uzvraćam ti osmijehom


(Koleginica se zahvaljuje.)
nowhereman nowhereman 10:32 30.11.2013

Re: Pitanje

možda jednom napišem neki blog o represiji ženske seksualnosti kroz istoriju. tu tek ima mnogo materijala.


Reci bar nešto, za početak. Znatiželjan sam.
bocvena bocvena 10:44 30.11.2013

Re: Pitanje

zaboravila sam kako se zove film - starija i iskusnija kurtizana podučava tajnama zanata mladu koleginicu (te kako da se obuče, našminka, odglumi 10 različitih pogleda...) i kaže joj - sada ću te odvesti na mesto gde nijednoj poštenoj ženi nije dozvoljen pristup, osim nama, kurtizanama.

onda otvara vrata i u uvodi je u - biblioteku.

eto početka.
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:02 30.11.2013

Re: Pitanje

zaboravila sam kako se zove film - starija i iskusnija kurtizana podučava tajnama zanata mladu koleginicu (te kako da se obuče, našminka, odglumi 10 različitih pogleda...) i kaže joj - sada ću te odvesti na mesto gde nijednoj poštenoj ženi nije dozvoljen pristup, osim nama, kurtizanama.

onda otvara vrata i u uvodi je u - biblioteku.

eto početka.

Kurtizana i biblioteka.

To mora da je bila japanska gejša.

A Japan je tužno dalek našim kamenjarkama.
bocvena bocvena 14:54 30.11.2013

Re: Pitanje




In 16th century Venice, courtesans enjoy unique privileges: dressed richly in red, they read, compose poetry and music, and discuss affairs of state with the men who govern the Republic. When Veronica Franco comes of age, she cannot marry Marco Venier, whom she loves, because she is well born but penniless. Her choice: cloister or courtesan. She steels her heart, and with beauty and intelligence becomes the best. She's a heroine when she helps convince France to aid Venice in war with Turkey, but when plague descends, the Church charges her with witchcraft. At her inquisition, she must match wits with an old rival, speak for all women, and call courage from Venier.

ok, zašećerena fikcija, ali me malo plaši što ti u 21. veku automatski otpisa ovu mogućnost.
Jaril Jaril 15:43 30.11.2013

Re: Pitanje

daj da se javi i jedna žena, da ne bude da se samo dečaci na blogu drže za ruke.

Лако је вама женама. Можете да се држите с ким хоћете, колико хоћете. А ми мушкарци можемо само са женама, и то ограничено, да се не помисли да смо нежни моцми ил', сачувајмеисаклони, романтични.
možda jednom napišem neki blog o represiji ženske seksualnosti kroz istoriju.

Сад озбиљно. Волео бих да прочитам такав текст. Као што бих волео да прочитам и текст о репресији сексуалности код хетеросексуалних мушкараца, која се некако лако превиди. Ја сам за неке примере узео репресију хомосексуалности, само зато што ми је то најсвежји утисак, односно у последњих месец-два сам доста читао о самоубиствима тинејџера, а и размишљао сам о Марчеловој песми "Пегла", односно о његовом болу.

bocvena bocvena 18:20 30.11.2013

Re: Pitanje

Можете да се држите с ким хоћете, колико хоћете.

kamo sreće. možda u zapadnoj kulturi.

Као што бих волео да прочитам и текст о репресији сексуалности код хетеросексуалних мушкараца, која се некако лако превиди.

ovo jeste odlična tema. medijski nametnut ideal seksualne omnipotencije je zatvor za mnoge muškarce.
nowhereman nowhereman 06:04 01.12.2013

Re: Pitanje


blog o represiji ženske seksualnosti


репресији сексуалности код хетеросексуалних мушкараца


репресију хомосексуалности



Ima li nekoga da je ostao čitav?
bocvena bocvena 08:27 01.12.2013

Re: Pitanje

eh, žilava je ta seksualnost. najjeftiniji, najdostupniji i najličniji osećaj slobode. zato ju je teško kontrolisati i suzbiti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana