Društvo| Nauka

Umesto ukljucenja u “Utisak nedelje”

angie01 RSS / 02.12.2013. u 17:32

 

http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=907&yyyy=2013&mm=12&dd=02&nav_id=784280

 

 

 

Ne znam da li ste ikada probali da se putem kontakt telefona ukljucite u emisiju Utisak nedeleje , sa idejom da prokomentarisete ono o cemu se u emisiji govori, jer vas je dovoljno zaintrigiralo. Ja sam pokusala sinoc prvi put, jer generelno nisam ljubitelj takvih upada u program, prosto ne vidim da imaju neku konstruktivnu svrhu, s obzirom da ce  se uzivo javiti i  oni, koji nemaju bas puno znanja o temi, ali sem sto imaju misljenje, imaju srece i dovoljno upornosti da dobiju slobodnu vezu kontekt broja, ali sam juce vise puta bila ponukana izjavama gostiju- no nisam uspela.

Ono sto me je najvise nerviralo je, sto je u sinocnoj emisiji postalo jasno, da niko nije zainteresovan za decu i njihovo obrazovanje, vec se svako od sagovornika drzao svoje mantre, bez  zelje da se problem definise i izdvoje potrebni zakljuci po kojima bi se posle radilo na poboljsanju. 

Moja najveca fascinacije je naravno bila gospodja Radunovic, koja je ne trepnuvsi, negirala  da su programi i gradovo preobimni i da ne odgovaraju kao takvi uzrastu dece kojima je namenjen, kao i to da vecina dece zbog tih razloga, kao i zbog lose nastave uzima privatne casove kod kuce. Ona to smatra  nepotrebnim i karakterise ovo, fakat placeno paralelno obrazovanje kao posledicu prezasticenosti dece od strane roditelja.

Uz to, daje opsaku, kako niko od roditelja nije istupio kao poreski obveznik, koji sa punim pravom  treba da trazi od nastavnika u skoli da njegovo dete nauci onome za sta je placen.

Dodadala bih, da od poreskih obveznika plate dobijaju ne samo prosvetni radnici, koji vec decenijama svoj posao ne rade dobro, zaleci se stalno na plate, nego i ministar i njegove onolike sluzbe,komisije od najmanje 16 clanova, kao i gospodja Radunovic i svi zaposleni u Nacionalnom prosvetnom savetu , kao i zaposleni u Zavodu za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja, koji takodje participiraju u ovom sistemu.

 Pri tome, kako je moguce da predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta nije upoznata sa time da deca moraju da uzimaju privatne casove, kako bi uopste imala neke pristojne ocene, ( kada o time pricaju svi roditelji, cak je i sps nudio besplatne casove djacima kao promociju stranke), sto zbog neverovatno neadekvatnog programa za uzrast kome je namenjen, sto zbog losih, konfuznih udzbenika napunjenih  podacima,  nepoznatim izrazima, napisanih komplikovanim jezikom, bez bazicne metodike, a sto zbog nastavnog kadara koji predaje tako sto diktira iz starih, prevazidjenih svezaka, ne trudivsi se da se gradivo objasni, priblizi, usvoji, a posle ih ocenjuju kontrolnim od 15 minuta i vise, sa brojem zadataka koje nije tako lako odraditi za zadato vreme, a sa ciljem, da mogu da upisu, da su materiju ispredavali i ispitali.

 Ceo sistem je zastareo, nefunkcionalan,  pripada modelu koji je nastao za vreme industrijske revolucije, s tim, sto je odnos prosvetara prema djacima-boljsevicki. A deca opet pripadaju novom vremenu, imaju drugacije navike i potrebe, drugacije primaju informacije, u krajnjoj liniji, ako u 21. veku postoje snimljene animacije za sve procese, npr, kako raste biljka, ili reakcija nekih hemijskih elemenata, a ona su vec to gledala  na diskaveriju i imaju toliko drugih informacija o svetu u kome zive, nije normalno da ih u skoli uce putem stapa i kanapa, tj. diktiranjem i pisanjem kredom na tabli. Skole su mahom u losem stanju, kabineti bez potrebne opreme, nastava ne podstice razmisljanje i kreativnost, vec samo puku reprodukciju gomile podataka, koji   tako nabiflani za jednokratnu upotrebu, posle ocenjivanja, bivaju zaboravljeni.

Istina je, da niko od odgovornih nije zainteresovan da se bilo sta promeni na bolje- ako gdja Radunovic, koja je na izvoru problema smatra da su programi i gradivo ok i da se ne razlikuju od nekadasnjih- sto nije tacno, jer je sada nivo u osnovnoj skoli, otprilike onaj koji je ranije bio u gimnaziji, a osnovna skola je za postavljanje baze i obraca se prosecnom detetu, zasto bi onda ostali ucesnici u nizu na dole, imali potrebu da budu savesniji i odgovorniji, narocito ako ne  postoji bilo kakva kontrola sistema na nivou drzave.

I da, gospodjo Radunovic, deca danas ne vole da idu u skolu, kao sto vam je Olja rekla, a vi se zacudili, jer iako po prirodi jesu zeljni znanja, kako je potvrdio gospodin Rajovic, ovaj nas sistem ih pritiska i kinji i prirodno je da prema maltretiranju osecaju otpor.

Prebacivati lopticu na roditelje je potpuno besmisleno, jer oni mogu biti i nepismeni i nesposobni da pomognu svojoj deci, ili da nemaju para za privatne casove,  koji pak najvise pomazu da se rezultat na zavrsnim ispitima pokaze kao dobar i time lazno predstavi ucinak naseg skolstva.

 

……….

 

Beleska na margini

 

O ministru nemam komentar, prosto je ispunio ocekivanja, isti je kao i njegovi prethodnici.

 

 



Komentari (184)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 17:58 02.12.2013

Samo da ti kažem

kao poreski obveznik


Uz to, daje opsaku, kako niko od roditelja nije istupio kao poreski obveznik, koji sa punim pravom treba da trazi od nastavnika u skoli da njegovo dete nauci onome za sta je placen.


Ne da mi ne pada na pamet nego sam koncept da dete nauči nešto korisno u školi je u mom slučaju ubijen onda kad sam ja išao u školu. Nek mi deca dobiju Diplomu, a da ne moram da je plaćam, kao što nedajbože Predsednik Srbije demonstrira i to je to, vrednost našeg školstva.
Da deci daju diplomu koja ih kvalifikuje da traže posao, ništa više. U suprotnom kupiću diplomu deci daine vide školu, pa se možda jednoj posreći da postane predsednica Srbije, ha!
predatortz predatortz 18:13 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

U suprotnom kupiću diplomu deci daine vide školu, pa se možda jednoj posreći da postane predsednica Srbije, ha!


Ajde jezik pregriz'o! Ne maleriši deci!
angie01 angie01 18:16 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

Ne maleriši deci!


evo, da se slozimo ti i ja!:)
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:34 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

Ono zezanje je divna stvar, ali da ozbiljno pričamo o dometima prosvete u društvu koje je izglasalo čoveka koji je pazario univerzitetsku diplomu bez stida ikakvog ipak govori o tom društvu, ličnosti predsednika i o Baraku Obami.

Eto.
angie01 angie01 18:55 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

ma, kapiram,

al vidi ovo,

ministarstvo prosvete

unutrasnja struktura



Nacionalni prosvetni savet

clanovi



Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja

organizaciona struktura



zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

organizaciona struktura


pitanje je, sta rade svi ti ljudi?...a ima ih jos uvezanih
arianna arianna 18:58 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

sta rade svi ti ljudi?

primaju platu
angie01 angie01 19:03 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

primaju platu


a, pri tome, vecina radi jos negde, predaju na fakultetima i sl...oni su ti kojima ovo sve odgovara ovako, u tom sloju je i ekipa koja pise one lose, nefunkcionalne udzbenike prepisivacke provinijencije, potpuno nerazumljive za decu kojoj su namenjeni, ladno dobivsi ausvajz za tu namenu od ministarstva.
arianna arianna 19:27 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

a, pri tome, vecina radi jos negde, predaju na fakultetima i sl...oni su ti kojima ovo sve odgovara ovako, u tom sloju je i ekipa koja pise one lose, nefunkcionalne udzbenike prepisivacke provinijencije, potpuno nerazumljive za decu kojoj su namenjeni, ladno dobivsi ausvajz za tu namenu od ministarstva.



Proteklog vikenda prisustvovala sam jednom stručnom skupu, akreditovanom od strane Ministrstva prosvete, čiji je idejni tvorac gospođa, koja se predstavila kao prosvetni savetnik. Obzirom da je isijavala svojom pojavom, šupljim izjavama i oskudim rečnikom, lično sam insistirala da kaže šta je po osnovnom zanimanju. Ispostavilo se da je dotična samo učitelj razredne nastave, koja je uzlazom putanjom jedno vreme bila direktor a sada i savetnik. Očigledno da su za poziciju prosvetnog savetnika, u njenom slučaju, bili presudni neki drugi atributi od stručnih. Atmosfera na skupu više nego očajna. Ponekad je i vrlodobar srednjoškolac, obrazovaniji, kulturniji i pristojniji od dotičnih instant experata
angie01 angie01 19:40 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

učitelj razredne nastave,


ja znam divne uciteljice i nastavnike, koji su kao elijeni u svojim skolama, jer su neprilagodjeni ovom precutnom otaljavanju vecine.

smesno je i to sto misnistar sada prvi put prizneje da je nastavni kadar slaba karika, ali to sve nije od juce, a kontrola ministarstva uopste ne funkcionise- nek proba neko da zove inspektora, nema sanse da se pojavi, pri tome, svi direktori su postavljeni kao politicki eksponenti i skolu dozivljavaju kao svoj mali biznis-izdavanje sala, deo dvorista za balone za tenis i ostale vrste rekreacija, holove za airobik,... a oni prvi bi trebalo da su menadzeri i da vode racuna da sve funkcionise- savet roditelja je samo fiktivno telo.
freehand freehand 19:45 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

uros_vozdovac
Ono zezanje je divna stvar, ali da ozbiljno pričamo o dometima prosvete u društvu koje je izglasalo čoveka koji je pazario univerzitetsku diplomu bez stida ikakvog ipak govori o tom društvu, ličnosti predsednika i o Baraku Obami.

Eto.

A pazi: dobro si prošao!
arianna arianna 20:28 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

savet roditelja je samo fiktivno telo.

potpuno tačno

znaš li, angi, kao strašno, smešno, a po malo i jadno izgleda, kad učiteljica ( s' jug) objašnjava profesorima hemije, fizike, matematike, informatike, pedagozima, psiholozima .... itd, "kude je levo", a sama ne zna kako je tu dospela.

tuga do bola, a prosvetni savetnik!
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:01 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

angie01
ma, kapiram,

al vidi ovo,

ministarstvo prosvete

unutrasnja struktura



Nacionalni prosvetni savet

clanovi



Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja

organizaciona struktura



zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

organizaciona struktura


pitanje je, sta rade svi ti ljudi?...a ima ih jos uvezanih


Jao pa sve ovo ovako napisano tako cool izgleda kao da prava država ima instuticije koje stvarno vode brigu o sistemu obrazovanja.
margos margos 21:16 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

Nacionalni prosvetni savet
clanovi

Božemeoprosti, ovo neki stari spisak
Из реда Српске православне цркве

проф. др Радован Биговић
angie01 angie01 22:21 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem


Božemeoprosti, ovo neki stari spisak


tako stoji na njihovom sajtu.

ionako taj spisak sluzi kao hekleraj na tv-u.
angie01 angie01 22:34 02.12.2013

Re: Samo da ti kažem

koje stvarno vode brigu o sistemu obrazovanja.


treba jedan insajder o obrazovanju:)
zilikaka zilikaka 21:05 03.12.2013

Re: Samo da ti kažem

Proteklog vikenda prisustvovala sam jednom stručnom skupu, akreditovanom od strane Ministrstva prosvete, čiji je idejni tvorac gospođa, koja se predstavila kao prosvetni savetnik. Obzirom da je isijavala svojom pojavom, šupljim izjavama i oskudim rečnikom, lično sam insistirala da kaže šta je po osnovnom zanimanju. Ispostavilo se da je dotična samo učitelj razredne nastave, koja je uzlazom putanjom jedno vreme bila direktor a sada i savetnik. Očigledno da su za poziciju prosvetnog savetnika, u njenom slučaju, bili presudni neki drugi atributi od stručnih. Atmosfera na skupu više nego očajna. Ponekad je i vrlodobar srednjoškolac, obrazovaniji, kulturniji i pristojniji od dotičnih instant experata


E, moja ti!

Ja sam takvo iskustvo imala još polovinim devedesetih, dok sam kratko radila u prosveti.

Pošalju me na neki stručni seminar, prisustvo obavezno.
Predavač bio direktor Železničke škole, ili kako se to već zvalo. Mislim da su bili srednja i viša.
Tema, unapređenje metoda nastave u mašinstvu.

U prva tri reda sedeli direktori ostalih tehničkih škola, od kojih su se mnogi istakli predanim hvatanjem beleški, a tokom predavanja asistirali profesori te škole.

...bože, al se taj čovek nalupetao.
Ono, njegovo osoblje je demonstriralo primenu računarske animacije u nastavi, (u vreme kad je u mojoj školi bio problem nabaviti dovoljno krede), i to je jedino valjalo, al zato je gazda sebi dao oduška.

Da je sa takvim sadržajem izašao pred studente na Mašinskom, garant bi ga jajima gađali.

Ne sećam se ni kako se lik zvao, ni šta je posle bilo sa njim, al sam sigurna da nije nazadovao u karijeri.
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:13 02.12.2013

:-)

A ja baš pomislih da si uspela da se javiš i da postaviš pitanje kako to da je moguće da neko ima 60 ESPB stečenih u junskom roku i nije na budžetu. To je, izgleda, bila neka tvoja istomišljenica (odbijačica-da-shvati-očigledno).
angie01 angie01 19:14 02.12.2013

Re: :-)

(odbijačica-da-shvati-očigledno).


a to je?
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:17 02.12.2013

Re: :-)

a to je?

A to je (brisano sa tvog prethodnog bloga koji sam komentarisao, a govorio je o studentima FLU) da je moguće da neko ima 60 ESPB stečenih u junskom roku i da nije na budžetu. I da je to sasvim u redu.

EDIT
Ali to nije tema i neću više da trolujem. Samo sam hteo da kažem da sam sinoć zaista pomislio da si se ti javila. Najiskrenije.
angie01 angie01 19:29 02.12.2013

Re: :-)

da je moguće


samo cu ovo da kazem, i hvala sto i sam neces da nastavljas-mozemo drugi put,

dakle, onaj blog je i bio o tome da se u praksi to desilo,'naci da je moguce, a nije korektno, jer onda svi studenti nisu tretirani na isti nacin kako je propisano zakonom, vec su studenti FLU, npr diskriminisani, jer se desilo da se na drugim fakultetima upise 600, 700, 900, studenata sa losim prosekom i 48 espb bodova, kako je ministarstvo propisalo da je minimum za budzet, a ovde nisu mogli ni oni sa visokim prosekom i svih 60 bodova, jer ih, hebiga ima malo, sa sve masterim 250, pa nema od koga da se uzme kinta- onih 900 je cifra sa ekonomskog, kojih btw ima 250, a akademija ne znam da l ima koliko prstiju na jednoj ruci i jos, da bi je upisao, moras da prodjes kroz prilicno sito talentovanih kandidata, kako bi pokazao da si ti jedan od onih koji je zasluzio da bude tu-naci,to je odnos i prema umetnosti i kulturi, kao takvoj.

da ne kazem, koliko je zahebano, sto studenti koji su izvisili budzet, nemaju pravo ni na dom, markicu, menzu- a trudili su se i postigli rezultat, a na kraju ispada, da im je studiranje neizvesno, ako nemaju para da plate ne bas malu cifru, plus kompletan materijal, koji niko, sem natron papira ionako ne dobija, sa radom u ateljeima, koji mahom nemaju grejanje- kam gi onda novci iz budzeta za rad fakulteta?

vazi- drugi put cemo nastavak ovoga.
Jukie Jukie 19:46 02.12.2013

Serval



Divlja mačka, stara šest meseci, stigla u zoološki vrt iz Bugarske kao poklon.
Maženje neće biti dozvoljeno, reč je ipak o divljoj životinji, i to snažnoj
iqiqiq iqiqiq 20:38 02.12.2013

Re: Serval

Maženje neće biti dozvoljeno, reč je ipak o divljoj životinji, i to snažnoj

Jel su to nastavnici u metafori, ili roditelji ili poreski obveznici
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:14 02.12.2013

Re: Serval

Jukie


Divlja mačka, stara šest meseci, stigla u zoološki vrt iz Bugarske kao poklon.
Maženje neće biti dozvoljeno, reč je ipak o divljoj životinji, i to snažnoj

Ih, pa takva je bila i naša Megi, kad smo je doneli kući, iz prihvatilišta. A vidi je sad!

Out of Beirut Out of Beirut 21:24 02.12.2013

Re: Serval

Ако пожелиш, могао би рећи понешто на питања на која ме је твоја вест испровоцирала:

Шта ти, биолог и екс-учитељ ако се не варам, мислиш о држању сервала у зоолошком врту у Београду, Софији? Колико су високи наши стандарди чувања дивљих мачака? Како и колико се њихов усамљенички карактер одражава на њихово здравље и понашање? Колико посета зоолошким вртовима помаже "развоју свести"? Шта ће посетиоци видети од једне овакве ноћне животиње? Колико дуго дивље мачке живе у нашим зоо вртовима у односу на најузорније зоо вртове у свету?

Да одговорим на очекивано питање упућено мени: Јесам заиста радознао, и добро би било да сви будемо радозналији него што јесмо. То је један од најбезазленијих начина стицања слободе, и темељ за мање безазлене животне борбе.
angie01 angie01 22:22 02.12.2013

Re: Serval

A vidi je sad!


sve zavisi od pristupa:)
iqiqiq iqiqiq 20:37 02.12.2013

Mene je strah

Moja najveca fascinacije je naravno bila gospodja Radunovic, koja je ne trepnuvsi, negirala da su programi i gradovo preobimni i da ne odgovaraju kao takvi uzrastu dece kojima je namenjen, kao i to da vecina dece zbog tih razloga, kao i zbog lose nastave uzima privatne casove kod kuce. Ona to smatra nepotrebnim i karakterise ovo, fakat placeno paralelno obrazovanje kao posledicu prezasticenosti dece od strane roditelja.

Znamo li kako se postavljaju i kako se smenjuju članovi Nacionalnog prosvetnog saveta? Ova žena je totalno promašila temu. Napada roditelje što ne provode više vremena sa decom da bi pomagali oko škole, a onda tvrdi da deci ne treba pomoć u vidu privatnih nastavnika.
Onda ubeđuje Olju da gradivo ništa nije promenjeno od doba kada se Olja školovala, što je nonsens, jer čemu služi NPS i sve te reforme, pa valjda je za 30 godina ipak nešto osveženo i promenjeno. Ako nije ništa nego prepisuju udžbenike od pre 30 godina onda ih sve treba pohapsiti i odvesti na doživotnu robiju.

Sjajno da je Utisak nedelje posvećen obrazovanju, a ne politici. Pravo je vreme da se posvetimo najvažnijoj temi deci i njihovom obrazovanju.
angie01 angie01 22:32 02.12.2013

Re: Mene je strah

Onda ubeđuje Olju da gradivo ništa nije promenjeno od doba kada se Olja školovala,


suvise mi deluje kao kapo u svom stavu- a pri tome, sto kaze moj stariji sin, pa svi roditelji mogu da potvrde upravo suprotno, jer svi oni imaju problem tamo gde ne bi trebao da postoji, a naravno da su zabrinuti za svoju decu.


ispade da ova danasnja deca, koja u odnosu na nas u njihovim godinama, barataju sa mnogo vise informacija i znanja, ne mogu da bez pomoci ( citaj, paralelnim obrazovanjem) da savladaju ono sto im je spremljeno kao obaveza-sto je apsurd i onaj deo, koji mi je narocito indikativan, a pomenula sam ga vec jednom u slicnoj raspravi- pre smo svi jedva cekali da skola pocne, prvo se radujemo raspustu, malo oladimo, more, ovo, ono, kada dodje pola avgusta, ne mozemo da docekamo da se opet skupimo i dobri i losi djaci, a sada i dobri i losi zaziru, ne vole, mrze skolu- jer im sem neadekvatnog pritiska nista drugo ne nudi.
iqiqiq iqiqiq 23:07 02.12.2013

Re: Mene je strah

Sujeta kvazi eksperata, a glas iz prakse niko neće da čuje jer to zahteva promene i napor, da se uključi mozak. Najlakše je pisati neka čudesa koja se ne mogu realizovati u praksi. Najveće žrtve su deca, koja su opet, optužena da su lenja i neodgovorna, to se provlači kroz celu emisiju, a onda malo udare po roditeljima (helikopter brinu previše) pa onda optužuju da roditelji ne brinu

a onda mala matura pa loši rezultati su zbog neodgovornih i loših nastavnika, sve što je "ispod" ne valja, a NPS i Ministarstvo prosvete sjajni i trude se jadničci ,ali šta će kad imaju takve nastavnike, roditelje a o deci da i ne govorimo...ludilo...

dok se mi ispetljamo iz toga, verujem da ćemo dostići i poslednje mesto na listi

"Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o ljudskom kapitalu, među 122 države ili regiona sveta, Srbija je na 85 mestu. U kategoriji evropskih i srednjoazijskih zemalja smo na pretposlednjem mestu, a iza nas je jedino Kirgistan. U ovom izveštaju na listi nije samo nekoliko azijskih i afričkih država i Grenland."LINK ili original Izveštaj

angie01 angie01 00:27 03.12.2013

Re: Mene je strah


"Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o ljudskom kapitalu,


pa nasa deca, koja su pametna i sposobna, sa ovakvim skolstvom, stalno su na dnu lestvice na testiranju i kako smo sinoc videli, to nikog ne zabrinjava.
bocvena bocvena 23:12 02.12.2013

Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

počela sam da sumnjam u sopstvenu profesionalnu deformisanost i zamolila sam moju osmakinju da pročita tvoj blog.

Ovo je njen komentar:

Što se tiče programa, gradiva i udžbenika, oni niti su obimni, niti nerazumljivi. Lekcije u mojim udžbenicima su sažeti do te mere da se i sami profesori žale.

Ako mogu da dodam, profesori svoj posao izvršavaju besprekorno, a ja nikad nisam sa časa otišla zbunjena. Oni se trude, neki više, neki manje, da nam nastavu učine zabavnom i da se sa nama zbliže. Podržavaju nas, nijedan od mojih nastavnika nikad nije odustao i okrenuo ledja lošijim učenicima.

Privatni časovi, nije tajna, nekada su nam potrebni (obično matematika, fizika, hemija i strani jezik),obično pred pismeni. Ali, reći da su nam toliko potrebni da moramo da ih imamo iz svakog predmeta i svi učenici, nije tačno! Ne znam kako to funkcioniše u drugim školama, ali u mojoj djaci jedni drugima pomažu oko težih lekcija i ima dopunska.

Deca nisu sva podjednako pametna, ne mogu svi da nauče isto, nisu svi zainteresovani za iste predmete. Standardi su tu da nam pokažu za šta smo sposobni, a ne da ih preskačemo. Ja nisam dobra u matematici i iz nje ne mogu da dobijem pet, ali to ne znači da mi je profesorka loša ili nezainteresovana.

Kontrolni su tu da nam pokažu koliko smo naučili i ja nemam nikakve primedbe na njih. Ako vaše dete nije učilo, ako se nije trudilo, žao mi je, ali dobiće lošu ocenu. Moji profesori dobro procenjuju za šta smo sposobni i po mom mišljenu daju kontrolne koje i prosečan učenik može da uradi. Naučite svoju decu da redovno uče i to sami.

Ne znam kakav je obrazovni sistem bio u vaše vreme, ali trenutno je pojednostavljen. Nastavnici stvarno ne traže mnogo od nas. Deca imaju druge navike i potrebe? Ne, lenji su i nedisciplinovani. Neće da uče i zato ne možete da očekujete od nastavnika da im daju odlične ocene. Moju nastavnicu hemije tera i sam direktor da smanjuje kriterijume (jer su se žalili roditelji), tako da i "dvojke" mogu da urade kontrolni za četvorku. To možda zvuči idealno, ali ne treba da izgleda tako. Decu treba gurati i motivisati da iz sebe izvuku najbolje, koliko mogu, a ne poklanjati im ocene.

Animirani filmovi? Da li stvarno mislite da "prosečni" učenici njih više slušaju? Iz ličnog iskustva, više se nauči i razume kada materiju nastavnik ispredaje i napiše teze na tabli, nego kada se neko obraća sa kompjutera.

I na kraju, nešto o maturskom ispitu...

Ovde je odustala:) Plaši ga se. Loše podnosi neuspeh. Vežbamo hrabrost. Mislim da je i njoj potrebno da vidi da će trud uložen u dosadašnje školovanje biti nagrađen upisom u željenu školu. Ja verujem u nju, a brisaću suze i ako bude kiksnula. Jbg-a, i iz neuspeha se uči i sve može da se popravi.

Nisam šaputala. Pa vi sad verujte ili ne. Ako nam stavovi zvuče slično, to je zato što kad pišem komentare, uvek proveravam stanje na terenu kod nje. Odakle Olja B. i ti Endži dobijate dijametralno različite podatke, ne znam. Niti je moja ćerka genije niti je njena osnovna škola strana, privatna i eksperimentalna. Normalno dete i normalna škola.
Jukie Jukie 23:46 02.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

bocvena

Odakle Olja B. i ti Endži dobijate dijametralno različite podatke, ne znam. Niti je moja ćerka genije niti je njena osnovna škola strana, privatna i eksperimentalna. Normalno dete i normalna škola.

Možda Oljina i Endžina deca idu u neku jako lošu školu (ili škole? Da li je to jedna ista škola?)
blogovatelj blogovatelj 23:51 02.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Odakle Olja B. i ti Endži dobijate dijametralno različite podatke


Ti mislis da Endzi pise na osnovu nekakvih podataka?!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:57 02.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

bocvena
počela sam da sumnjam u sopstvenu profesionalnu deformisanost i zamolila sam moju osmakinju da pročita tvoj blog.

Za osmakinju.


Razmišljao sam da napišem komentar i da kažem kako sve nije baš tako crno, ali ovo što je napisala učenica osmog razreda je daleko verodostojnije.

Testova za polumaturski što se tiče, oni su uvedeni da naprave razliku između učenika sa istim ocenama iz različitih škola. Kogod je radio i/ili išao u srednju školu, nekada ili sada, vrlo dobro zna da iza petica iz matemamatike, recimo, ne stoji isto znanje kod ućenika iz različitih osnovnih škola. Zato će testovi pomoći u pravednijoj selekciji.

I da dodam, gledao sam sinoćni Utisak i moj je utisak da gosti imaju dobre namere, da su na pravom putu i da nisu laici.
angie01 angie01 00:09 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Pa vi sad verujte ili ne


nemam sta da ne verujem- eto nekom se i dopada i odgovara mu i misli da je sve ok i nek uziva u tome.

oko progragama i njegovog obima se skoro svi slazu da je katastrofa, pa cak i ti isti prozvani nastavnici, koji su kod vas besprekorni, a jucerasnji gosti su jedino priznali da oni nisu ok, nastavnici + roditelji i deca kaoja gledaju u pernicu:).

O udzbenicima, koji su katastrofa necu da se raspravljam, jer znam ko ih i kako pise i kako dobijaju ausvajs od ministarstva- nastavnici se takodje zale na njih i uvek tvrde da ih je neko drugi izabrao. E sad, mozda vi koristite neke koje ja nisam videla:)

sto se barem mene tice, ja ne govorim o djacima koji ne uce i koji nisu uspesni i koji zbog lenjosti ne mogu da postignu ono sto zele roditelji, vec o deci, koja da bi odgovorila zahtevima u ocenjivanju, koji su pak dijametralno suprotni od ulozenog truda nastavnika prilikom obradjivanja materije, moraju da to nadoknade ponovnim casovima. necu sada da ulazim i u dramatiku oko tehnickog, koje je takodje Olja spomenula.

takodje, nismo se razumeli oko pojma animacije- to nije film, nego prikaz nekog procesa i to se svuda u svetu koristi jer pojednostavljuje razumevanje onoga sto se objasnjava, jer postoji vizuelni dozivljaj, ( kada nesto konkretno vidis kako funkcionise, lakse zapamtis nego kada ti neko to nacrta na tabli)- e sad, ako bas neko voli da se pise kredom na tabli, umesto da ima elektronsku npr, koju je btw upravo ove nedelje na poklon dobila elektrotehnicka skola i svi su ushiceni, moze samo da bude zadovoljan sto vec ima ono sto mu se vise dopada.

ne znam sta da ti kazem, mozda je vasa skola i nastavnici u njoj van velikog problema naseg obrazovnog sistema i iskreno, ne poznajem ni jedno dete da ovako misli o skoli, ma kakav da je ucenik, pa mogu samo da cestitam na tome sto je neko zadovoljan, iskreno, svaka cast.

e, sad, pa nije samo da Olja B i ja dobijamo dijametralno razlicite podatke, apsolutno svi govore isto, roditelji, deca, u medijima se obrazovanje povlaci kao najveci problem naseg drustva,..ja apsoluno nikog ne poznajem da misli drugacije i da ima drugacija iskustva- samo su varijacije u pitanju, sto ne znaci da nema pozitivnih izuzetaka- pa i na blogu o ovoj temi su pisali drugi- ja, evo prvi put.

ne znam sta da kazem, sem da zivimo u nekim paralelnim svetovima:)- ovo, zato sto te poznajem i postujem.

Devojcici hvala na komentaru, verujem da ce sa maturom biti sve ok,
pozz
angie01 angie01 00:21 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Zato će testovi pomoći u pravednijoj selekciji.


ne vidim da testovi, za koje se fakat svi dodatno spremaju, mogu da uticu na neku pravednost u rangiranju, opet im se broji i pravedno, nepravedni uspeh pre toga, oni vise sluze da se pokaze kako je nas obrazovni sistem uspesan i da daje rezultate:)

ranije je bilo vise dece na isti ili manji broj skola i nije bilo male mature, pa su se opet svi upisali gde su hteli, nema razloga da neko upisuje skolu koju ne moze da savlada.


da dodam, gledao sam sinoćni Utisak i moj je utisak da gosti imaju dobre namere, da su na pravom putu


Cime su tu tacno naveli da imas takav utisak?
angie01 angie01 00:22 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Ti mislis da Endzi pise na osnovu nekakvih podataka?!


podaci su svima dostupni, cak i onima koji imaju maliciozno blentave namere kao ti.
angie01 angie01 00:24 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Možda Oljina i Endžina deca idu u neku jako lošu školu (ili škole? Da li je to jedna ista škola?)


ja se uvek radujem, kada vidim da je nekom dobro- to je jedino sto imam da kazem na ovakve komentare, narocito nekog ko je radio u skoli i zna kako to funkcionise.
bocvena bocvena 07:10 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

baš zato što i ja poštujem tebe, posle ovog bloga sam se zapitala da li živim u paralelnom svetu i pustila sam nju da piše. ja npr. u životu ne bih rekla da su nastavnici perfektni:) i vidim gomilu stvari za popravku.

o
ja se uvek radujem, kada vidim da je nekom dobro- to je jedino sto imam da kazem na ovakve komentare, narocito nekog ko je radio u skoli i zna kako to funkcionise.


dakle, ajmo opet. nisam ja pisala komentar nego 14-godišnjakinja koja ide u običnu srpsku osnovnu školu. to što ti ne veruješ da takve postoje nije ni moj, a ni njen problem.

hvala na lepim željama za maturu.
angie01 angie01 08:31 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

to što ti ne veruješ da takve postoje nije ni moj, a ni njen problem.


to sto si citirala je odgovor za Jukie.

(..mada moram priznati da mi je sf- suvise sazeti udzbenici, besprekorni nastavnici, standardi, dobro procenjuju za sta sam sposobna, vise volim da mi neko pise kredom od animacije,..+ tvoj manir kada se ne slazes, prvo pitanje, pa onda do koske suprotno od onoga na sta reagujes.)


volela bih da znam koja je to skola- toliko super zvuci, da je treba izdvojiti konkretnije.


ps-ili mozda da nakacim komentare druge dece o ovome sto pisem, cisto da bude ravnopravno.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 09:00 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01


ranije je bilo vise dece na isti ili manji broj skola i nije bilo male mature, pa su se opet svi upisali gde su hteli,



Jer ti pouzdano znas za sve ljude u Srbiji u vremena prosla sta su hteli i da li je to bilo bas to sto su upisali??? Mislim...

Ako je bilo ikakve sumnje da li govoris na osnovu nekih cinjenica, ovom pausalnom ocenom je ona definitivno rasprsena.

I da, molim te nemoj sebi da uzimas za pravo da govoris kako svi misle, jer ne znas na primer kako ja mislim, a ja na primer isto odgledah Utisak i samo sto ne poceh da se krstim na neke Oljine tvrdnje, na primer onu da su nekad svi voleli skolu, jer eto ima stih "od kolevke pa do groba najlepse je djacko doba". U jeeee... a ja se bas dobro secam da smo se sa tim stihom uvek zezali i da ja ne znam ama bas nikog ko je bio u fazonu "jupppiiii skola", a ja sam neko ko je ne samo sam bio odlican djak (bez ikakvih problema sa ocenama), vec su i u srednjoj svi moji drugovi bili dobri djaci (dobra gimnazija). Majke mi sve slusam Olju i stipam se da li ja dobro cujem, o cemu bre ona prica. Da, ljudi su voleli da se vrate skoli zbog drustva, ali da su nesto skakali od srece zbog divnog skolskog programa, sasvim sigurno nisu...
Daj bre, ucili smo procente minerala u rudama u nekim pozatvaranim rudnicima...a udzbenici su bili...bez ijedne slike, sve suv tekst potpuno neprilagodjen uzrastu. Majke ti daj otvori neki udzbenik istorije za osnovnu skolu iz tamo neke 80 i neke zivota ti...Ja kad otvorim neke danasnje udzbenike, ja zavidim klincima sto mi nismo takve imali, a tek kad vidim sta sve ima na netu...eh gde bi mi tek sada kraj bio...

Ne nego nije bilo dreke i halabuke i osecaja da svako moze da ZAHTEVA da upise skolu koju on zeli, vec je bilo svima ili bar vecini jasno da ne moze svako da ide u najbolju skolu i na najbolji fakultet...Zaista pitam se da li je nekim ljudima uopste jasno da NE MOZE svako da dobije sta zeli ako toga sto se zeli nema dovoljno za sve u drustvu. I ja zelim da budem predsednik Srbije, ili barem bloger, ali jebi ga...

Ako je gradivo toliko nemoguce za savladati, kako onda ima toliko Vukovaca? I ne samo to, sigurno nije samo broj Vukovaca porastao, vec i prosek ostale dece...Malo su neke stvari kontradiktorne...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:04 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01

ne vidim da testovi, za koje se fakat svi dodatno spremaju, mogu da uticu na neku pravednost u rangiranju, opet im se broji i pravedno, nepravedni uspeh pre toga, oni vise sluze da se pokaze kako je nas obrazovni sistem uspesan i da daje rezultate:)

Testovi, ukoliko su urađeni kako valja, objektivno mere znanje i isti su za sve učenike generacije. Nastavnici imaju različite kriterijume, a škole različite materijalne i kadrovske uslove. Jedna od karakteristika testova je i diskriminativnost, što zanči da test meri male razlike, nijanse u znanju učenika.

To što se učenici dodatno spremju, znači da i nauče ono što nisu i popune praznine u svom znanju. To je još jedna dobit od testiranja i to za sve.

angie01

Cime su tu tacno naveli da imas takav utisak?

Da ne ulazim u detalje - prethodni ministar je, ako se dobro sećam, bio političar i profesor političkih nauka na Megatrendu, a ovaj novi nije političar, a dugogodišnji je profesor na Medicinskom fakultetu. Malo li je?
bocvena bocvena 09:08 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

osnovna škola veljko dugošević. obična zvezdarska škola.

mada moram priznati da mi je sf
- to je, po mom mišljenju, najveći SF. što ti ne veruješ da postoje pismene osmakinje koje vole školu i ona ih je naučila da obrazlože svoje mišljenje. mora da joj je mama pisala domaći:)

meni je njen komentar čarobno naivan. čitala je tvoj blog, iznervirala se i rečenicu po rečenicu napisala sve suprotno, pritom kopirajući tvoje rečenične konstrukcije. to je psihološki mehanizam - ja se u školi osećam dobro i u njoj sam uspešna. vidi, ova kaže da ništa ne valja. dakle, misli da i ja ne valjam. e pa to nije istina!(tako reaguju i prosvetari kad im se dirne u metodiku i autoritet:)

no, da se manemo psiholoških zavrzlama, tvoj blog je, kao i njen komentar, lična percepcija. ja bih baš volela da čujem gomilu drugih ličnih, đačkih (ne roditeljskih) mišljenja.
angie01 angie01 09:23 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Ako je bilo ikakve sumnje da li govoris na osnovu nekih cinjenica,


Koliko znam, svako ko je hteo da upise gimnaziju- upisao je, ko je hteo ekonomsku- upisao je itd- sad, da l je bas ovu ili onu gimnaziju, to vise nije biteno, sada je stvar drugacija, pred upis je opsti krkljanac i drama, k'o da ne znam sta treba da se savlada, a ono obican upis u srednju skolu- koji se posle zavrsi tako, da oni privilegovani ipak upadnu prako veze gde su hteli, bez obzira na "uslove", koje stvarno ne znam zasto bi bili prepreka- pa nik nece upisivati nesto sto ne moze da savlada, zasto se od toga uopste pravi ovolika drama, prosto su zamenjene teze-umesto da se poboljsa obrazovanje, glavna frka i angazovanje su oko upisa u srednju skolu.

samo sto ne poceh da se krstim na neke Oljine tvrdnje, na primer onu da su nekad svi voleli skolu,


ja se secam isto da su deca rado isla u skolu- mi smo svi jedva cekali da opet pocen posle raspusta, nesto zbog drustva, nesto zbog svega sto ona predstavlja jer je skola ambijent u kome se odvija vazan deo zivota dece, od ucenja, druzenja, otkrivanja, upoznavanja,...deca se tu prvi put pronalaze u realnom svetu, pronalaze svoje mesto u drustvu,...

Daj bre, ucili smo procente minerala u rudama u nekim pozatvaranim rudnicima...a udzbenici su bili...bez ijedne slike, sve suv tekst potpuno neprilagodjen uzrastu.


jeste, secam se raznih udzbenika-okrenes tri strane gustog teksta, sa slikama na kojima ne prepoznajes nista-bas sam dala gore usporedbu za takav slucaj.


Ja kad otvorim neke danasnje udzbenike,


da li si mozda i procitao neki? Oni sad mahom samo bolje izgledaju, ali su neadekvatno napisani- ima izuzetaka, naravno.


...Malo su neke stvari kontradiktorne...


sat nije jasno- deca uce sa roditeljima, idu na casove, da bi ispunili zahteve za dobre ocene- a znanje, ono funkcionalno-nigde.
angie01 angie01 09:39 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

što ti ne veruješ da postoje pismene osmakinje koje vole školu i


gde sam to rekla?

rekla sam da ne znam decu koja kazu da su im profesori bozanstveni-obicno neke vole, neke ne, da su im lekcije suvise skracene:))),...i da je najbolje kada se kredom pise po tabli- a to svi mrze,...i to kaze jos neko, ko crta onako bozanstvene zmajeve:))

evo, necu vise, ruzno se osecam da ovako odgovaram, tvom fakat divnom detetu,...naci, mogu samo da probam da neko dete komentarise umesto mene, kako vec rekoh, da bi bilo ravnopravno.


baš volela da čujem gomilu drugih ličnih, đačkih

mišljenja.


pa to nije tako tesko- samo ih pitas.

Poslednji put, kada su deca iz skole mog mladjeg sina komentarisala, ( sve dobri djaci) neka desavanja u skoli, neverovatno su imali svi isto misljenje, njih je danas tesko zavarati, deca su super, mnogo vise znaju nego sto smo mi nekada u tim godinama i manje su naivna- posle toga se jedan decak prebacio u drugu skolu, jer je njgovoj mami dosadilo sve sto se desava u nasoj, kad ono, tamo su vratili direktora, koji je bio osudjivan za maltretiranje djaka.
angie01 angie01 09:44 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Da ne ulazim u detalje - prethodni ministar je, ako se dobro sećam, bio političar i profesor političkih nauka na Megatrendu, a ovaj novi nije političar, a dugogodišnji je profesor na Medicinskom fakultetu. Malo li je?


mislim, Vojislave, ne zezaj!:)))



Jedna od karakteristika testova je i diskriminativnost, što zanči da test meri male razlike, nijanse u znanju učenika.


sta rece ovde?

male razlike i nijanse mogu se pokazati i zbog treme, pritiska koja neku decu blokira, i sl.
milisav68 milisav68 09:47 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

bocvena
počela sam da sumnjam u sopstvenu profesionalnu deformisanost i zamolila sam moju osmakinju da pročita tvoj blog.

Ovo je njen komentar:

Ovo dete nije normalno.


Šala, šala!

Lep komentar, i zrelo razmišljanje, i mogu da potvrdim da nije usamljeno, jer imam u okruženju različite roditelje/učitelje/nastavnike i različitu decu, neki su ok, neki nisu, ali je to daleko od crne slike koja se forsira, s obzirom šta smo sve "preturili preko glave".

Naravno, uvek može bolje, a to se ne ispravlja šlajmaricom, već konstruktivnom i argumentovanom kritikom, a ja ovde ne videh te argumente/podatke, već samo emocije, kako je bilo bolje kad smo bili mladi, i kako je to u civilizovanom svetu.

I da, gospodjo Radunovic, deca danas ne vole da idu u skolu


Za sve je kriv Toma Sojer.

Bo.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 09:50 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01
Ako je bilo ikakve sumnje da li govoris na osnovu nekih cinjenica,


Koliko znam, svako ko je hteo da upise gimnaziju- upisao je, ko je hteo ekonomsku- upisao je itd- sad,


Izvini, ali opet te pitam, kako, ali KAKO ti to mozes da znas, osim direktnim upitom, jer je to jedini nacin da znas sta je tacno ko hteo. Isla si od coveka do coveka u Srbiji i pitala ih? Tada nije bilo nacina da se ljudi licno oglase kao sada putem neta, i jednostavno kada neko nije upisao sta je hteo to je znala samo nekolicina blizih.
Niko me nece ubediti da su svi oni koji su pohadjali razne metalostrugarske, drvnopreradjivacke, brodarske i ostale strucne skole hteli bas to da upisu, jer znam one koji sigurno nisu a uostalom secam se i televizijskih reportaza gde su djaci cekali razne spiskove pa da vide da li su upali, itd itd. Ne, sasvim sigurno nisu svi upisali sta su hteli. Ljudi su prosto znali gde mogu sa svojim uspehom da se upisu, pa su tome prilagodjavali i svoje zelje, u tome je razlika. Pa tako neko ko je bio los djak u osnovnoj nije se zanosio da moze da udje u neku gimnaziju i slicno.


da l je bas ovu ili onu gimnaziju, to vise nije biteno,


Opet uzimas sebi slobodu da odredjujes gde necija zelja pocinje i zavrsava se. Nekome je bitno.

sada je stvar drugacija, pred upis je opsti krkljanac i drama, k'o da ne znam sta treba da se savlada, a ono obican upis u srednju skolu- koji se posle zavrsi tako, da oni privilegovani ipak upadnu prako veze gde su hteli,

Ovoga je vazda bilo, mada verovatno ne u ovom broju, ali mi smo sada daleko korumpiranije drustvo, generalno...

bez obzira na "uslove", koje stvarno ne znam zasto bi bili prepreka- pa nik nece upisivati nesto sto ne moze da savlada, zasto se od toga uopste pravi ovolika drama,


Hehe, ovo naprosto nije tacno...

prosto su zamenjene teze-umesto da se poboljsa obrazovanje, glavna frka i angazovanje su oko upisa u srednju skolu.


Zato sto se tu donose vazne odluke, to je i prirodno.
A dodatno frku prave i razna curenja testova i slicni incidenti, i tu su roditelji potpuno potpuno opravdani i potpuno podrzavam tu vrstu halabuke. Isti uslovi moraju biti za sve.

angie01 angie01 10:06 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Izvini, ali opet te pitam, kako, ali KAKO ti to mozes da znas


prosto shvati kao slobodan uzorak- naci, iz okruzenja- ne secam se da je neko bas bio gubitnik sa 14, 15 godina, jer nije upisao nesto sto je zelo, sada u tom istom okruzenju-+ svi ostali dostupni podaci- govore da je to glavana drama.


razne metalostrugarske, drvnopreradjivacke,


evo, sam mi kazi ko je upisivao te skole.


Nekome je bitno.


sam si rekao, pa ne mogu svi ono sta hoce:)...u sustini, nije bitno da l je ova ili ona gimnazija, ako dete bas zeli tu vrstu skole.



Hehe, ovo naprosto nije tacno...


pa izvini, u nekom procentu ima nerealnog forsaza, ali je on toliko mali, da je on najmanji problem- u moje vreme, u celoj gimnaziji se u 5 prvih razreda upisalo dvoje djaka sa zeljom, a bez realnog kapaciteta i oni su posle prvih mesec dva otisli u druge skole.

[quote]Zato sto se tu donose vazne odluke, to je i prirodno.

o ovome isto mislimo, ali na razlicite nacine- ja licno imam stav, da deca sa 14, 15 godina ne treba da budu u situaciji da, uslovno receno budu gubitnici i ta cela frka je malo isforsirana i skrenuta je paznja sa pravih problema.

Pa ne zele svi u gimanziju, ima dece koje imaju druge aspiracije- mozda je veci problem da li postojece srednje skole pokrivaju potrebe privrede i mogucih zaposlenja- videla sam neke nove srednje skole , koje imaju smerove za it industriju i sl i to mi se recimo dopada.
bocvena bocvena 10:12 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

gde sam to rekla?

rekla sam da ne znam decu koja kazu da su im profesori bozanstveni-obicno neke vole, neke ne, da su im lekcije suvise skracene:))),...i da je najbolje kada se kredom pise po tabli- a to svi mrze,...i to kaze jos neko, ko crta onako bozanstvene zmajeve:))
misliš, ova ironija se ne računa? to joj se smeješ dobronamerno?

inače, to sa kredom i tablom je i za mene bilo iznenađenje. objašnjenje je bilo prosto: kad nam puštaju PP prezentacije, filmove i neko drži referat, slabo ko sluša i nešto zapisuje. onda oni, koji inače umeju samostalno da uče, nauče iz knjige i dobiju dobre ocene. oni koji ne umeju da izdvoje bitno od nebitnog se uhvate za glavu i više vole kad im profesor sažvaće gradivo.

malo zašpažanje: ovde vlada mišljenje da je problemska nastava zakon i da je to najlakši put do znanja i dobrih ocena. o, ne. bubačka, repetativna nastava je najlakši i najmasovniji put do petica. e sad kakvih, to je drugo pitanje. problemska nastava zahteva još samostalniji detetov rad i pripremu kod kuće.
iqiqiq iqiqiq 10:34 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

male razlike i nijanse mogu se pokazati i zbog treme, pritiska koja neku decu blokira, i sl.

E ovo je po meni osnovni problem male mature! Mislim da su deca nenaviknuta na takav pritisak, jer svaki kontrolni i/ili pismeni i/ili odgovaranje koje "zabrljaju" imaju šansu da poprave. Ova mala matura je "sve ili ništa"
Ako imaju neki jak motiv da upišu školu u kojoj je dosta zahtevan nivo, te se traži visok broj poena, onda panika kreće i mnogo mnogo vremena pre mature.

Nijedan test u njihovom životu do tog trenutka nije toliko presudan za njihovu budućnost. Opasan problem, jer nema alternative. Ehej pa rekli su nam da retko koje dete sme da propusti ispit i da za to mora da ima ozbiljno opravdanje. A pri tome postoji i "mala matura" koja se polaže i u avgustu. Možda treba dati deci šansu za popravni ako nisu zadovoljno svojim rezultatima i školom koju mogu da upišu u junu.

Spremala sam klince za malu maturu i uglavnom su pokazala rezultat koji sam i očekivala, shodno znanju, sposobnostima i dodatnoj pripremi. Nikada neću zaboraviti klinca koji je briljirao kada smo vežbali kod kuće, nisam morala uopšte da asistiram, samostalno je tačno rešavao zadatke, ali je zato totalno omanuo na testu na maloj maturi sa porazno niskim nivoom bodova. Šta se tu desilo, da li je pritisak, inat, ko bi ga znao.

I zato mrzim kada se podsmevaju neuspehu vukovaca na maloj maturi, ta deca su često pod velikim pritiskom uspeha i dokazivanja svog statusa najboljih od najboljih.
angie01 angie01 10:35 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

rekla sam da ne znam


zar to nije deo iz mog odgovora gde mi ti zameras da ne verujem da postoje pismeni osmaci- pa sam prosto morala konkretnije da kazem, jer jeste cudno, a i sama si objasnila zasto je tako odgovorila.


ova ironija se ne računa? to joj se smeješ dobronamerno?


ne, nije ironije i ne smejem joj se- nego je naprosto nefer kontekst, gde si ti stavila komentar tvoje cerke, koja se podsmeva mom tekstu, tako sto je napisala sve isto- samo suprotno, a u tvom maniru-sto je svakako nerealno,( to iz njenog odgovora), pa sad ja, sta god da kazem i kako god se trudila, ispada da sam nekorektna, a to mi nikada nije namera, a kamo li sada.


naci, nije ona rekla da vise voli tablu i kredu u odnosu na referat, nego u odnosu na predavanje u kojima se koristi animacija- cisto da ne bude da ne razumeme ovo tvoje dodatno objasnjenje, jer ta animacija visestruko kvalitativno bolje zamenjuje tu kredu, a podrazumeva da nastavnik predaje.


bubačka, repetativna nastava je najlakši i najmasovniji put do petica.


tu se sustinski ne slazemo- nije bitna petica za nabubanu materiju, nego znanje koje ce ostati, razumevanje koje moze da se upotrebi.
e sad kakvih, to je drugo pitanje.

meni je to prvo pitanje.

problemska nastava zahteva još samostalniji detetov rad i pripremu kod kuće.


ja sam imala prilike da vidim kako to funkcionise i veruj mi, mnogo je efikasnije, inspirativnije i sto je najvaznije- daje trajnije rezultate.

iqiqiq iqiqiq 10:48 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

ja sam imala prilike da vidim kako to funkcionise i veruj mi, mnogo je efikasnije, inspirativnije i sto je najvaznije- daje trajnije rezultate.

ti si pomenula da su ti se deca školovala u Kanadi, moja su prošla 3 godine u Irskoj i naravno kada se vratiš da je ovo ovde šok, ama potpuno je suprotno od one prakse.

E sad moja deca su imala i pozitivne i negativne primedbe. Smatraju da ovo školstvo ovde pruža mnogo više, da su ima tamo davali samo najjednostavnije sadržaje, ali su naravno oduševljeni nivoom discipline (ili roditeljskim jezikom nediscipline) u našim školama. Dakle nije sve što se njima dopada, ono što se i nama dopada.

Koliko treba pustiti da škola bude mesto koje se samo njima dopada, a ne i nama, pa nastavnicima, pa i ostalom građanstvu koje najzad kao poreski obveznici plaćaju to školovanje.

Večna teme, vruća tema, politička tema, hej pa najveći obim glasača je direktno pod uticajem obrazovanja (roditelji, nastavnici, punoletni učenici, državni službenici)
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 10:53 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01
Izvini, ali opet te pitam, kako, ali KAKO ti to mozes da znas


prosto shvati kao slobodan uzorak- naci, iz okruzenja- ne secam se da je neko bas bio gubitnik sa 14, 15 godina, jer nije upisao nesto sto je zelo, sada u tom istom okruzenju-+ svi ostali dostupni podaci- govore da je to glavana drama.


Da bi se izbegao "bias", tj. pristrasnost, izbor uzorka je kritican. To sto ti radis je "cherry picking".

razne metalostrugarske, drvnopreradjivacke,


evo, sam mi kazi ko je upisivao te skole.


Ko? Oni koji su bas to hteli da upisu?


Nekome je bitno.


sam si rekao, pa ne mogu svi ono sta hoce:)...u sustini, nije bitno da l je ova ili ona gimnazija, ako dete bas zeli tu vrstu skole.


Pa sad, dogovori se, da li su svi upisali sta su hteli ili ne? Ili jesu ako se podrazumeva da su samo neke zelje bitne. Da ne duzim, vrtimo se ovde u krug...


Zato sto se tu donose vazne odluke, to je i prirodno.


o ovome isto mislimo, ali na razlicite nacine- ja licno imam stav, da deca sa 14, 15 godina ne treba da budu u situaciji da, uslovno receno budu gubitnici


Pa ne vidim zasto su danasnja deca koja ne upisu sta su htela gubitnici, a nekadasnja nisu?

i ta cela frka je malo isforsirana i skrenuta je paznja sa pravih problema.



Slazem se. Imam utisak da nije tih testova, cela ta prica o kvalitetu obrazovanja ne bi ni postojala.
U stvari, kad se malo zagrebe, jasno se vidi gde je problem - u tome sto nekada kada testovi nisu ni postojali, zelje su bile usaglasene sa uspehom, jer su klinci (a i njihovi roditelji), svesni svog uspeha kroz osnovnu skolu, svoje mesto u drustvu tj. daljem obrazovnom sistemu odredili prema svom uspehu, a posto je i rangiranje islo prema tome, slaganje je bilo prilicno, i niko se nije mnogo iznenadjivao, tj. kako ti kazes nije bilo "frke". Medjutim ni tada ljudi nisu bili zadovoljni, govorilo se na primer da nije fer kako neka deca iz unutrasnjosti imaju super ocene, ali eto njihova skola sa nekim elitnim beogradskim skolama, itd.

Danas medjutim postoje testovi , i ti testovi mogu da poremete rangiranje na osnovu uspeha. Kada se to desi, onda nastaje grom i pakao . "Moje dete je odlicno, a ne moze da se upise, a ono tamo nije odlicno a ono se upisuje", itd (izuzimam naravno primere raznih namestanja, protiv cega, ponovno naglasavam, podrzavam borbu).
Cela "frka" mogla bi da se svede na to da "roditelji U TOME bas i vide problem".
ALI, testovi su i zamisljeni ZATO da budu korekcija eventualnom neravnomernom kriterijumu. Da, sistem mozda nije savrsen, ali pozivanje na "cuvanje dece od stresa" je samo argument u prilog teze da ova kritika stize od roditelja prezasticene dece. Fakat jeste da ce dete sa 14-15 godina, ako bude upisalo, sta ja znam, ajde tamo neku drvnopreradjivacku skolu (sa ili bez testa), prilicno ako ne i potpuno ograniciti svoje dalje mogucnosti za izbor profesije, a to je mnogo veci problem (koji apsolutno nikoga ne zanima), nego to sto ce biti izlozeni stresu zbog jednog testa.
angie01 angie01 11:03 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

ti si pomenula da su ti se deca školovala u Kanadi


i u Aziji:),...hocu reci, da moj stav nije, ovo je super, a ono nista ne valja-ima tu raznih stvari, dobrih, manje dobrih, losih,...i ne kritikujem sa idejom da pljuckam, kako mi se ovde zamera, nego sam profesijom prilicno vezana za sistem skolstva, smatram obrazovanje vaznim faktorom jednog drustva i ne vidim zasto bi pristali da i dalje fingiramo da je sve u redu, kada vec postoje onolike sluzbe koje su placene da poprave ono sto ne funkcionise dovoljno dobro- nije to nikakva nemoguca misija i nije mi jasno to prenemaganje oko stvari koje su normalne,...samo smo mi eto normalniji:)))-samo nemamo cime to da dokazemo.


angie01 angie01 11:17 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

anonimni- pa ne mogu opet carsav, a nista se nismo dogovorili ni posle ova dva:)

evo samo kratko- deca se mahom upisuju u srednju skolu u svom gradu- tako da tu ne igra bas neku ulogu da li je uspeh iz Bele crkve recimo lakse zaradjen, nego u Drinki u Beogradu.

ostalo smo vec prosli, tako da samo ovo,

teze da ova kritika stize od roditelja prezasticene dece.


prezasticene od cega?

nasa deca su super u odnosu na to, kakvi smo mi odrasli.


da nije tih testova, cela ta prica o kvalitetu obrazovanja ne bi ni postojala.


gresis, oni upravo treba da fingiraju, kako je nase skolstvo super, ali se zato nasa deca, koja nisu ni gluplja ni nesposobnija od neke druge, zbog ovakvog obrazovanja, jako lose kotiraju na medjunarodnom testiranju ucenika.
iqiqiq iqiqiq 11:25 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

prezasticene od cega?

hebote kako prezaštićena, nasilje u školama je toliko da je oformljena Jedinica za borbu protiv nasilja...Nastavnici traže status službenog lica...Deca se truju u školama od džačkih obroka i ne može da se utvrdi uzrok (jenjava i ta priča u novinama)...Deca izlaze na polaganje male mature, odrade savesno svoj deo posla i onda im se to poništava...
Ekskurzije te ovako te onako "Nastavnici po zakonu nemaju obavezu da idu na ekskurziju, niti im naknade plaćaju država i škola. "link

Deca idu na takmičenja i to niko ne kontroliše
Ombdusman preporuka

Kako bre zaštićena, nemoj da krenem dalje da nabrajam...

EDIT izvinjavam se, ali zaboravih najstrašnije DROGA u školama, deca nisu prezaštićena a evo i zašto ONO KAD JE BOG PAKOSTAN
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:33 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01
anonimni- pa ne mogu opet carsav, a nista se nismo dogovorili ni posle ova dva:)

evo samo kratko- deca se mahom upisuju u srednju skolu u svom gradu- tako da tu ne igra bas neku ulogu da li je uspeh iz Bele crkve recimo lakse zaradjen, nego u Drinki u Beogradu.


To je bio samo jedna ilustracija neravnomernosti kriterijuma ocenjivanja. Tacno je da taj geografski argument nema toliki znacaj kod upisa u srednju, ali vec kod fakulteta ima.
Svakako ne znaci da su po mestima kriterijumi potpuno ujednaceni, tako da ono sto rekoh oko korektivne uloge testova stoji.


teze da ova kritika stize od roditelja prezasticene dece.


prezasticene od cega?


Eh sad...ako i ovo treba da ti objasnjavam...

nasa deca su super u odnosu na to, kakvi smo mi odrasli.




da nije tih testova, cela ta prica o kvalitetu obrazovanja ne bi ni postojala.


gresis, oni upravo treba da fingiraju, kako je nase skolstvo super, ali se zato nasa deca, koja nisu ni gluplja ni nesposobnija od neke druge, zbog ovakvog obrazovanja, jako lose kotiraju na medjunarodnom testiranju ucenika.


Ja tebe nista ne kapiram, moram da priznam.

Nase skolstvo nije super, to stoji. Ali, kad pogledamo koliko dajemo na skolstvo i obrazovanje, i kakav je status radnika u obrazovanju, nije ni toliko lose. Sve to moze da se diskutuje, a moze i da se diskutuje da li su potrebni testovi za upis u srednju.
Ipak, ja i dalje imam utisak da je glavni problem to sto se uopste polazu testovi. Mozda i jeste, ali me tvoja argumentacija nije ubedila. Daj neki jaci argument.
bocvena bocvena 11:52 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

tu se sustinski ne slazemo- nije bitna petica za nabubanu materiju, nego znanje koje ce ostati, razumevanje koje moze da se upotrebi.


moj stav je istovetan. primer je tu kao ilustracija licimurstva svih uključenih u obrazovanje.

svaki roditelji to izgovara na slavi, drušvenim mrežama, na poslu, a onda na kraju školske godine ide od jednog do drugog profana i traži da se baš njegovom detetu popravi ocena. "evo, recite koje tri lekcije da nauči za dvojku?" - to mi je omiljeno pitanje. pazi, ne da razume nego da izdeklamuje tri lekcije i to za dva (toliko mu je sasvim dovoljno:) i profesor da, milom ili silom. za školsku upravu je bitno da je sve uredno notirano u dnevniku i zapisniku:)

postoji neverovatan konsenzus šta i kako treba ( k'o neki komunistički raj:) i potpuno dijametralno lično postupanje: od učenika, preko roditelja do profana.

bolje da priznamo da nam se hebe za znanje i da hoćemo da nam sva deca imaju petice i svi da upišu petu beogradsku, bez testova i prijemnih. i da ih tamo što manje stresiraju i "muče".
kako ne mogu svi?
onda bar moje dete.

možda onda nešto stvarno i promenimo. ili bezbrižno nastavimo da se valjuškamo u toplom blatu.


Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:56 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

iqiqiq
prezasticene od cega?

hebote kako prezaštićena, nasilje u školama je toliko da je oformljena Jedinica za borbu protiv nasilja...Nastavnici traže status službenog lica...


Pa i ovo neki objasnjavaju prezasticenoscu dece, koja svoj stav donose u skolu, naviknuti na to da ih neko stiti kada zabrljaju pa ce tako i ovaj put.

Deca se truju u školama od džačkih obroka i ne može da se utvrdi uzrok (jenjava i ta priča u novinama)...Deca izlaze na polaganje male mature, odrade savesno svoj deo posla i onda im se to poništava...
Ekskurzije te ovako te onako "Nastavnici po zakonu nemaju obavezu da idu na ekskurziju, niti im naknade plaćaju država i škola. "link

Deca idu na takmičenja i to niko ne kontroliše
Ombdusman preporuka

Kako bre zaštićena, nemoj da krenem dalje da nabrajam...


Da, ti ovde govoris o necemu sasvim drugom, i treba da nastavis da o tome govoris, samo to nema veze sa ovim o cemu ja govorim.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:59 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

bocvena

postoji neverovatan konsenzus šta i kako treba ( k'o neki komunistički raj:) i potpuno dijametralno lično postupanje: od učenika, preko roditelja do profana.

bolje da priznamo da nam se hebe za znanje i da hoćemo da nam sva deca imaju petice i svi da upišu petu beogradsku, bez testova i prijemnih. i da ih tamo što manje stresiraju i "muče".
kako ne mogu svi?
onda bar moje dete.

možda onda nešto stvarno i promenimo. ili bezbrižno nastavimo da se valjuškamo u toplom blatu.






Sve si rekla.

iqiqiq iqiqiq 12:11 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Pa i ovo neki objasnjavaju prezasticenoscu dece, koja svoj stav donose u skolu, naviknuti na to da ih neko stiti kada zabrljaju pa ce tako i ovaj put.

Ma sve je naopačke obrnuto i to pokazuje već praksa od koje svi gornji slojevi beže, kao što smo videli u emisiji, stav nastavnika nigde nije ni zastupljen, a ne bi ni rekli istinu ispred ministra i NPS bakute, gde smeju!

Znaš čujem nastavnike da se žale na buzdovane roditelje ili su neka vlast ili imaju novca pa vrše pritisak ili su lokalni kriminalci pa prete. Hebote kako ćeš ti kao pojedinac sa njima da razgovaraš i da im objasniš da deca treba da stiču znanje, a ne pretnjama i podmićivanjem diplome. Onda ti klinci dobiju neke iskrivljene vizije o normalnom društvu pa se iživljavaju na okolnim klincima a onda Ministarstvo obrazuje Jedinicu za borbu protiv nasilja. Kako se pomenuta priča širi, tako oni povećavaju broj zaposlenih u Jedinici.

Što se tiče kvaliteta nastave, ehej, po manjim opštinama ostao samo neki jako siromašan svet, njima skupo i ovo besplatno školovanje. Onda nastavnik entuzijasta pokušava da tu decu školuje, da im pomogne da savladaju gradivo za 21.vek, ali deca nemaju klozet, pa pričaj ti njima o informatici, uči ih strane jezike, a oni nemaju ni kablovsku ni internet i verovatno će im najveći doživljaj biti kada ih za ekskurziju dovedu u neki veći grad.

Koji su to rasponi i kako sada uobličiti obrazovni sistem, kada nam je zemlja puna kontrasta

Pa predlažem veću autonomiju škola i nastavnika...a ideje mogu svi da nabacuju...
angie01 angie01 12:51 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

svaki roditelji to izgovara na slavi, drušvenim mrežama, na poslu, a onda na kraju školske godine ide od jednog do drugog profana i traži da se baš njegovom detetu popravi ocena. "evo, recite koje tri lekcije da nauči za dvojku?" - to mi je omiljeno pitanje. pazi, ne da razume nego da izdeklamuje tri lekcije i to za dva (toliko mu je sasvim dovoljno:) i profesor da, milom ili silom. za školsku upravu je bitno da je sve uredno notirano u dnevniku i zapisniku:)


je l to ovaj kontekst? dobronameran?


Ne, lenji su i nedisciplinovani. Neće da uče i zato ne možete da očekujete od nastavnika da im daju odlične ocene.

Ako vaše dete nije učilo, ako se nije trudilo, žao mi je, ali dobiće lošu ocenu. Moji profesori dobro procenjuju za šta smo sposobni i po mom mišljenu daju kontrolne koje i prosečan učenik može da uradi. Naučite svoju decu da redovno uče i to sami.


izvini, vise puta sam ponovila da govorim u ima dece koji su dobri djaci- pre svega, naci nisu ljenja i uce i nisu glupi i nesposobni, kako ispada, jer ako neko kaze da mu je lako i suvise malo i sve je vise nego super, kako onda ima mnogo ovih drugih, koji kazu da je suvise, neadekvatno, da im trebaju dodatni casovi , kako bi postigli dobre rezultate na kontrolnom, npr- cak i ovi gosti u emisiji kazu, kako je glavni problem u nastavi- i kako uopste dolazi do toga, da u osnovnoj skoli, koja je obavezna za sve i treba da djacima da bazicna znanja, neko treba da na ovaj nacin, trazenjem koje ce 3 lekcije biti pitane, kako bi ih NABUBAO za 2 resi problem? I ko je doveo do toga, do tog stanja i takvog resenje?

kapiram ja da ti radis u skoli i da je branis, ali prosto je suvise veliki uzorak onih koji su nezadovoljni skolskim sistemom, da bi bio odbranjiv.



bolje da priznamo da nam se hebe za znanje i da hoćemo da nam sva deca imaju petice i svi da upišu petu beogradsku, bez testova i prijemnih. i da ih tamo što manje stresiraju i "muče".
kako ne mogu svi?
onda bar moje dete



kome je ovo namenjeno?

sve koje znam JESU zainteresovani za obrazovanje svoje dece i prilicno su bespomocni pred cinjenicom da to interesovanje ne dele i oni ciji je to posao, takodje ne znam bas puno malogradjana, kojima je petica kao takva potrebna za laznu sminku, a jos manje onih, kojima je 5. beogradska cilj.
angie01 angie01 13:01 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Nase skolstvo nije super, to stoji


a, da ga popravimo?

vidi koliko ljudi prima plate iz budzeta za taj posao- a rezultati nikakvi- o tome se radi, ne znam zasto bi bilo ko bio protiv te ideje, kada je to veoma vazna stvar u bilo kom drustvu- sem da mu upravo ovako ne odgovara:)
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 14:07 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Vojislav Stojković

I da dodam, gledao sam sinoćni Utisak i moj je utisak da gosti imaju dobre namere, da su na pravom putu i da nisu laici.


Gledala sam i ja, ali nisam stekla takav utisak o učesnicima.
Ministar mi je delovao kao da ne poznaje dovoljno ni zakonski okvir, niti realno stanje, bar u osnovnim školama. A i inače, više puta je davao svoje mišljenje o tome kako bi nešto trebalo da funkcioniše što je u potpunoj suprotnosti sa onim što piše u zakonima i pravilnicima. Možda je on i u pravu, ali onda mora da inicira da se to promeni a ne da priča šta on i kako misli.
Pa tako i kad je reč o završnom ispitu za osmake.
On je davno definisan, još 2009. i svi nastavnici i škole su to znali, uostalom, i Bocvena je jednom o tome pisala, više puta su deca testirana ovim trećim testom (čini mi se u šestom i sedmom razredu)
Ovaj čovek iz MENSE možda ima dobre namere, ali ipak je on laik kad je reč o obrazovanju, on je čovek internista, može da govori samo kao i ja, kao roditelj.
Desa Radunović je što se mene tiče suviše nekako uprostila problem - nastavnici ne umeju da predaju, a roditelji prezaštićuju decu koja su izgleda lenja.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 14:46 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01
Nase skolstvo nije super, to stoji


a, da ga popravimo?

vidi koliko ljudi prima plate iz budzeta za taj posao- a rezultati nikakvi- o tome se radi, ne znam zasto bi bilo ko bio protiv te ideje, kada je to veoma vazna stvar u bilo kom drustvu- sem da mu upravo ovako ne odgovara:)


Pa naravno da treba da se popravlja i kritikuje, ali smisleno i suvislo, kao sto recimo dole konkretno kritikujes ministarstvo pitajuci gde se dela neka suma novca. Ima toga jos na ovom blogu. Ali kad kazes "skolstvo ne valja jer deca ne vole skolu a nekada su volela i jer ne moze svako da upise sta hoce a nekada je mogao" to niti je kritika niti je tacno.


bocvena bocvena 14:58 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

I ko je doveo do toga, do tog stanja i takvog resenje?

ovo je odlično pitanje. samo se nas dve nikada nećemo usaglasiti oko odgovora na njega.

otuda nećemo imati ni ista rešenja.

ja sam profesor samo na poslu. i tu menjam sve što mogu ličnim primerom i u okviru strukovnih udruženja. kod kuće sam prvenstveno roditelj i ne mešam se kolegama mnogo u posao, ni detetu u učenje. izgleda sam potpuno passe i slepa kod očiju.

kome je ovo namenjeno?

svima koji se tako ponašaju i tako razmišljaju.

izgleda da kao što ja ne poznajem takvu decu o kojoj ti pišeš, ni ti nisi čula za ovakve roditelje. tu-nu-nu-nu...zona sumraka.

EDIT: pozdrav za sve u diskusiji. ne preskačem vas nego nemam vremena da sve propratim.
Jukie Jukie 15:18 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

sneza.lazarevic

Desa Radunović je što se mene tiče suviše nekako uprostila problem - nastavnici ne umeju da predaju, a roditelji prezaštićuju decu koja su izgleda lenja.

Možda da se prvo reše ti najprostiji delovi problema, kao što standardi/ishodi postoje osnovni, srednji i napredni, pa prvo treba ispuniti one osnovne (učenik ume da razlikuje biljku od životinje itd.)
angie01 angie01 17:43 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

otuda nećemo imati ni ista rešenja.


ja, evo pitam tebe.

kod kuće sam prvenstveno roditelj i ne mešam se kolegama mnogo u posao,


ali imas stav, koji jasno negira ono sto pokazuju rezultati naseg skolstva.


izgleda da kao što ja ne poznajem takvu decu o kojoj ti pišeš,


sto je prilicno cudno, s obzirom da radis u skoli, a svuda se pise, govori o ovom problemu, sa sve Oljinom emisijom- ne mislis valjda da i ona izmislja, svi koji su o istoj temi pisali na blogu, da li kroz inicijalni tekst ili komentare, svi smo iz nekog drugog sveta, za koji ti nikada cula ni videla.
Pa daj onda da patentiramo, mozda uspe.

u razredu mog mladjeg sina ima 28 ucenika od kojih su 25 odlicnih, dvoje vrlo dobrih i jedno dete je jak dobras- i deca uredno idu na privatne casove i u ce uz jaku podrsku roditelja- naci nisu lenji, neodgovorni, kako tendenciozno stoji u tvom prvom komentaru, a isto tako misli i gospodja Desa, + da ni profesori nisu bas najbolji- naci, samo su ona i ministarstvo- oni najodgovorniji super.


evo, objavljeni su rezultati medjunarodnih testova, koji jesu pokazatelj onoga o cemu pricam- no, verovatno su lazni:))


EDIT- sad sam videla, najvise preporuka imaju komentari koji brane skolstvo i misle da je sve u redu- pa onda ovaj ministar i sve ostale sluzbe sto ih finansiramo treba da su zadovoljni i da nastave ovako- bez obzira sto su rezultati bolno tuzni, drze nasu decu na dnu rang lestvice, ali koga je to briga, glavno da smo se "odbranili"-ako ovo nije autodestrukcija, ne znam sta je.
angie01 angie01 17:46 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

. Ali kad kazes "skolstvo ne valja jer deca ne vole skolu a nekada su volela i jer ne moze svako da upise sta hoce a nekada je mogao" to niti je kritika niti je tacno.


ova interpretacija naprosto nije tacna- citaj malo anonimni, nemoj odmah sa predrasudama.:)
bocvena bocvena 18:49 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

u razredu mog mladjeg sina ima 28 ucenika od kojih su 25 odlicnih, dvoje vrlo dobrih i jedno dete je jak dobras- i deca uredno idu na privatne casove i u ce uz jaku podrsku roditelja- naci nisu lenji, neodgovorni,kako tendenciozno stoji u tvom prvom komentaru





odustajem. ovo je pogrešno na toliko mnogo nivoa, da ne znam ni odakle da krenem. mislim da ipak neki psiholog i pedagog treba to da vam objasni.

hvala na razgovoru.


angie01 angie01 20:15 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

odustajem. ovo je pogrešno na toliko mnogo nivoa, da ne znam ni odakle da krenem. mislim da ipak neki psiholog i pedagog treba to da vam objasni.


pretpostavljam skolski:)))

sta je pogresno- to sto nastavnici ne rade dobro svoj posao, pa onda mora da se sve to ponovi u privatnoj reziji, sto je gradivo nabudzeno, preobimno i mahom ih ispituju putam testova, a niko nije zainteresovan da li su deca uopste nesto shvatila, ili je pak pogresno sto ne uvidjamo da je sve super i sa nastavnicima i progarmom i skolom i tablom-kao sto stoji u tvom/vasem prvom komentaru, sem sto uzdbenici treba da su malo obimniji:), sto kaze jedan moj prijatelj, kao replike iz filma "tito i ja" i da su deca lenja, glupa i nesposobna da razumeju i uspesno savladaju gradivo iz Osnovne Skole.

a taj pedagog i psiholog koje, verujem dobronamerno?:) nudis, bi imali pune ruke posla, konacno, rekli bi neki zlobnici, jer to je opste stanje, o kome jedino ti nisi nista cula- mozda i da objasne tako los rejting nasih djaka- koji nit su glupi, nit nesposbni, na medjunarodnim testovima, koji su pak, opsteprihvaceno merilo, da li je skolski sistem dobar ili nije.

hvala i tebi.
blogovatelj blogovatelj 20:34 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

odustajem. ovo je pogrešno na toliko mnogo nivoa, da ne znam ni odakle da krenem. mislim da ipak neki psiholog i pedagog treba to da vam objasni.

hvala na razgovoru.


Nemoj da odustajes. Okreni sve na zabavu i videces kako ces se osecati bolje.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 20:51 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,


takodje, nismo se razumeli oko pojma animacije- to nije film, nego prikaz nekog procesa i to se svuda u svetu koristi jer pojednostavljuje razumevanje onoga sto se objasnjava, jer postoji vizuelni dozivljaj, ( kada nesto konkretno vidis kako funkcionise, lakse zapamtis nego kada ti neko to nacrta na tabli)- e sad, ako bas neko voli da se pise kredom na tabli, umesto da ima elektronsku npr, koju je btw upravo ove nedelje na poklon dobila elektrotehnicka skola i svi su ushiceni, moze samo da bude zadovoljan sto vec ima ono sto mu se vise dopada.


Nego jel neko pratio avanture sa L.A. Unified skolama, ipad tabletima i Eplom?

1G$ i jos nemaju vlasnistvo nad skolskim materijalom na ipadima vec samo pretplatu na 3 godine. Tabla i kreda su jeftinije svakako :))))

angie01 angie01 22:28 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Tabla i kreda su jeftinije svakako :))))


nema brige, mi uopste nismo ugrozeni utomsmislu.
angie01 angie01 22:38 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Okreni sve na zabavu i videces kako ces se osecati bolje.


skoro nisam srela veceg blentavca, a da ima tako uporan overrijeksn u samodozivljaju.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 22:56 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01
Tabla i kreda su jeftinije svakako :))))


nema brige, mi uopste nismo ugrozeni utomsmislu.


Srediti obicnu opremu u skolama (dobre table, pristojne ucionice), napraviti po par jakih skola u svakom gradu, dobra i fer takmicenja, po koju sitnu nagradu za pobednike i stvari ce da krenu. I sa manje para. Jer ima i dece koji bi da uce i roditelja koji bi da im deca uce.
angie01 angie01 23:06 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

Srediti obicnu opremu u skolama (dobre table, pristojne ucionice), napraviti po par jakih skola u svakom gradu, dobra i fer takmicenja, po koju sitnu nagradu za pobednike i stvari ce da krenu. I sa manje para. Jer ima i dece koji bi da uce i roditelja koji bi da im deca uce.


pa normalno,...kazem, stigle neke velike donacije za tu svrhu, al niko ne zna gde su pare nestale:)

mada, cujem prosle nedelje, elektrotehnicka skola od Sony-ja dobila elektronsku tablu, koja je stvarno super savremeno ucilo- prvo sto su prikazi svega efektni i razumljiviji, a drugo, ako je dtet bolesno, npr, ono moze da prati predavanje na svom tabletu- bez obzira sto nije prisutno na casu...tako da ima nekih lepih primera.
BigBadWolf BigBadWolf 23:42 03.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

u razredu mog mladjeg sina ima 28 ucenika od kojih su 25 odlicnih, dvoje vrlo dobrih i jedno dete je jak dobras- i deca uredno idu na privatne casove i u ce uz jaku podrsku roditelja


I ovo je po tebi realna situacija, da u odeljenju ima ~90% odlicnih?

Drugo, kako ocekujes da neko moze kvalitetno da radi u odeljenju sa 28 ucenika? Kako ce neko ko ima jedan cas nedeljno da stigne da ispita tu decu usmeno? Ja imam odeljenje od 26 ucenika, 3 rade po IOP, realno trebalo bi bar jos dvoje,(iako po zakonu sme maximum dvoje po odeljenju, ali kad je zakon bio prepreka u ovoj zemlji) plus imam troje klinaca koje ladno mogu da prebacim jedan razred gore koliko lepo znaju. Imam klinku koja do 5 godine nije videla drugo dete, zivi u hraniteljskoj porodici, i malog koji cita Gospodara prstenova u originalu u 6. razredu.Ajde spakuj to u 45 minuta. Od novembra do marta sedimo u jaknama u ucionici. Ja bar setam, oni mukice sede. 40% osnovnih skola u Srbiji nema sanitarni cvor u zgradi, vec koriste poljski WC. Kvalitetno obrazovanje? Sa 1000 evra godisnje po detetu? Pliz...

I jos nesto.

sad sam videla, najvise preporuka imaju komentari koji brane skolstvo i misle da je sve u redu


Ovo je vec zlobno. ja nisam video nijedan komentar koji tvrdi da je sve u redu, samo se vecina ljudi ne slaze sa tvojom definicijom problema.
angie01 angie01 00:26 04.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

I ovo je po tebi realna situacija, da u odeljenju ima ~90% odlicnih?


deca pametna,uce-idu na casove, zainteresovana za dobar uspeh- sto je to tako nenormalno.

u mom razredu je svojevremeno bilo 18 vukovaca do nekog razreda, ne mogu tacno da se setim kog, ono jak razred.



Drugo, kako ocekujes da neko moze kvalitetno da radi u odeljenju sa 28 ucenika?


vidi, ja i ocekujem da se to promeni, jer nije normalno- pri tome, onaj program nije uklesan u kamen da apsolutno sve mora sa istom vaznoscu da se obradjuje, zar nastavnik ne moze da izdvoji potrebno, od onoga sto nije tako bitno i da se tome posveti vise-takodje, gde to pise da deca pri odgovaranju moraju da znaju sve nabubano da bi dobila 5 ili 4, sa sve onim nepotrebnim podacima, gde pise da pitanja za kontrolni zadatak od 45 minuta treba prvo da prepisuju sa table, (8 zadataka) i onda da na njih odgovore recenicama,' naci ne zaokruzivanje, gde neka od pitanja podrazumevaju dva odgovora? Gde to pise da na kontrolnom treba da se postavljaju zadaci za napredni nivo? gde pise da se strani jezik uci bez potrebne komverzacije..ovo sve, npr.
Za sve ovo drugo se slazem i nije lako, a nema razloga da ne bude- nema razloga da skole ne budu skockane, jer je novac za to dobijen, ali eto, nema ga:)


Ovo je vec zlobno. ja nisam video nijedan komentar koji tvrdi da je sve u redu


zlobna nisam ni u najavi, a ti procitaj malo sta je ko napisao i sta to znaci, pa ces videti da se problem negira.

Drugo, pa nisam samo ja definisala tako problematiku, mrzi me vise da nabrajam
gde je sve i od koga isto tako uocen problem, pa mi je smesno da gledas raspravu kao, ja i vi ostali, posto i na ovo blogu, a i na mnogim drugim pre, koji su pisali neki drugi autori ima dovoljno onih koji se slazu u tome, sta muci nase obrazovanje.
angie01 angie01 00:45 04.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

BigBadWolf

moram jos ovo:),

ti i ja, kao da govorimo paralano,
ja ti kazem sta ne valja i sta su posledice,
a ti mi kazes da gresim i zalis se na isto to.

u jednom komentaru gore sam psotovala sve drzavne institucije sa shemom zaposlenih, koje svi placamo da problem srede, a oni to jednostavno ne rade, gospodja radunovic kaze, da je sto se njih tice sve ok, ali je problem u nastavnicima, roditeljima i deci- je l kapiras sada?

a problem je, sto svi oni godinama ne rade svoj posao kako treba, nisu uradili nista od potrebne reforme- koju mogu samo da prepisu od negde gde se vec pokazala kao dobra i da je prilagode nasim potrebama, da udzbenici ne mogu da budu odobreni bez potrebnih standarda, da se srede skole, da imaju potrebne uslove, da se nastavnici akredituju kroz seminare i da postoji stalna kontrola, da se prati da li su rezultati za postavljeni cilj- bolje obrazovanje, odgovarajuci.
Jukie Jukie 01:41 04.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

angie01
vidi, ja i ocekujem da se to promeni, jer nije normalno- pri tome, onaj program nije uklesan u kamen da apsolutno sve mora sa istom vaznoscu da se obradjuje, zar nastavnik ne moze da izdvoji potrebno, od onoga sto nije tako bitno i da se tome posveti vise-takodje, gde to pise da deca pri odgovaranju moraju da znaju sve nabubano da bi dobila 5 ili 4, sa sve onim nepotrebnim podacima, gde pise da pitanja za kontrolni zadatak od 45 minuta treba prvo da prepisuju sa table, (8 zadataka) i onda da na njih odgovore recenicama,' naci ne zaokruzivanje, gde neka od pitanja podrazumevaju dva odgovora? Gde to pise da na kontrolnom treba da se postavljaju zadaci za napredni nivo? gde pise da se strani jezik uci bez potrebne komverzacije..ovo sve, npr..

Ovde se za neke stvari slažem, za druge ne, za treće srednje:
onaj program nije uklesan u kamen da apsolutno sve mora sa istom vaznoscu da se obradjuje, zar nastavnik ne moze da izdvoji potrebno, od onoga sto nije tako bitno i da se tome posveti vise-

Ja bih se recimo plašio inspekcije i ovo što kažeš radio u potaji
gde to pise da deca pri odgovaranju moraju da znaju sve nabubano da bi dobila 5 ili 4, sa sve onim nepotrebnim podacima

U suštini s jedne strane piše da je to nivo za 2 i 3 jer je za 4 i 5 sa razumevanjem
a sa druge strane stvarno ne znam kako neki nastavnici mogu da PODNESU da slušaju decu kako deklamuju a vidi se da ne razumeju, i to hajde jedno dete nego celo odeljenje
nažalost koleginice biologičarke izgleda da imaju naročitu tendenciju za tim, sudeći po anegdotskim podacima
gde pise da pitanja za kontrolni zadatak od 45 minuta treba prvo da prepisuju sa table, (8 zadataka) i onda da na njih odgovore recenicama,' naci ne zaokruzivanje, gde neka od pitanja podrazumevaju dva odgovora?

U moje vreme su nam nastavnici diktirali pitanja, nismo prepisivali sa table... tako da to mislim da se nije menjalo...
Ja sam kao nastavnik-početnik bio oduševljen idejom da uopšte mogu/smem da kompjuteru da napravim i formatiram test, otštampam i isfotokopiram, ali ti se neće dopasti što je deo oduševljenja bio taj što će sada deca moći da odgovaraju na 12tak pitanja a ne samo 5 (a kada sam ustanovio da ne moram ja iz džepa da plaćam fotokopiranje kao u jednoj školi pre toga???? onda sam bio još oduševljeniji)
Pronašao sam odgovarajuću veličinu i tip fonta (većina ćiriličnih fontova su teško čitljivi), format polja za odgovor itd. tako da se đaci nasmeše kad vide podeljeni test umesto da se iskolače
Sad kad su česti kontrolni zabranjeni, jedna značajna alatka za kontinualno praćenje rada učenika bi mi bila nedostupna
Gde to pise da na kontrolnom treba da se postavljaju zadaci za napredni nivo?

Svuda. Uvek su na kontrolnom postojala ona teža (peta) pitanja za peticu. Po najnovijem pravilniku o ocenjivanju, za četvorku je potrebno da učenik savlada SVE standarde na osnovnom i srednjem nivou i NEKE standarde na naprednom nivou, a za peticu SVE standarde na osnovnom i srednjem nivou i mnoge ili pola (to nisam siguran) na naprednom nivou. Ako je moguće oceniti određeni standard preko kontrolnog zadatka (neke nije moguće), to je logičan korak da se i uradi, još ako uzmemo u obzir da većina đaka (i roditelja) očekuje petice (ili bar četvorke).
anfieldroad anfieldroad 02:31 04.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,


I sve to dok u nasoj zemlji, u nekim skolama neka deca zapale rostilj pa na njemu, na velikom odmoru peku kestenje umesto uzine.
Sto fudbal u blatu igraju dedinom krpenajcom
Deca koja umesto skolskog kompjutera koriste tablet- mobilni telefon
jedinog medju njima koji ima takav model.
iqiqiq iqiqiq 09:20 04.12.2013

Re: Pošto me ovakvi stavovi potpuno zbunjuju,

a problem je, sto svi oni godinama ne rade svoj posao kako treba, nisu uradili nista od potrebne reforme- koju mogu samo da prepisu od negde gde se vec pokazala kao dobra i da je prilagode nasim potrebama, da udzbenici ne mogu da budu odobreni bez potrebnih standarda, da se srede skole, da imaju potrebne uslove, da se nastavnici akredituju kroz seminare i da postoji stalna kontrola, da se prati da li su rezultati za postavljeni cilj- bolje obrazovanje, odgovarajuci.

to je deo problema, veći problem (pa makar me sada linčovali) je što nastavnici ne progovaraju i prihvataju sve kako im se servira...a vide u praksi da mnogo toga ne valja. I što Tasa reče na nekom drugom blogu, kako da te deca poštuju, kada vide šta se dešava, neka intuitivno a neka su bogami vrlo pametna i sve razumeju.

Nastavnici/profesori moraju biti jak protivteg ovima koje si nabrojala i srž uticaja na reforme, a nisu i to je to. Dok to ne shvate svi ti nadobudni eksperti i državni službenici, mi ćemo se koprcati u blatu.
blogov_kolac blogov_kolac 23:48 02.12.2013

MA SVI SU U PRAVU !!!

U pravu su roditelji kada kazu da je ono sto rade nastavnici i prosvetne vlasti sa decom duboko pogresno.
U pravu su nastavnici kada kazu da je ono sto rade roditelji i prosvetne vlasti sa decom duboko pogresno.
U pravu su prosvetne vlasti kada kazu da je ono sto rade roditelji i nastavnici sa decom duboko pogresno.

I nasa deca su uglavnom u pravu, osim ako pitanje na koje odgovaraju nije tako podmuklo formulisano da odgovor zahteva nekakvo razmisljanje i prakticnu primenu znanja koje uce u nasim skolama.

U sinocnjoj emisiji treba zato jasno odvojiti dve potpuno razlicite stvari - guranje pod tepih da je jedan od kljucnih problema samo gradivo i nastavni program, a sa druge strane, da je odluka da se da se u maturski ubaci i treci test, koja je i bila neposredni povod za jucerasnji razgovor, zapravo odlicna, i konacno jedan potez u prosveti u pravom smeru. Tacnije bio bi, da nisu sami sramno devalvirali taj PISA-like test dva ipo puta (umesto originalno 20 poena, nosice svega 8 kako sam razumeo) javno priznajuci da je tome razlog cist populizam - da ne ljute previse roditelje i decu!?

Mislio sam da mi je poznato koliko je devalvacija kriterijuma prilikom ocenivanja kod nas uzela maha, ali sam se sinoc ipak zapanjio kada sam cuo konkretnu cifru da je svaki sedmi osmak (tj 14%) od ovogodisnjih maturanata (ako uopste mogu tako da ih nazovem, s obzirom da im je matura bila ponistena) tokom svog osmogodisnjeg skolovanja imao sve same petice (tzv vukovci), i sada me manje cudi kada sam pre koji mesec negde procitao da je za upis u jednu novosadsku gimnaziju konkurisalo vise "vukovaca" nego sto je skola ukupno primala djaka!? A zato kada dodje PISA testiranje, ispostavi se da je oko dve trecine nasih 15-godisnjaka funkcionalno nepismeno!? Zato nema efikasnije shock-terapije nego da se prijemni ispiti na svim nivoima sustinski promene u nesto gde bubanje i puskice nece biti dovoljne, kao ni Vukove diplome bez pokrica.
Jukie Jukie 00:02 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

blogov_kolac
ali sam se sinoc ipak zapanjio kada sam cuo konkretnu cifru da je svaki sedmi osmak (tj 14%) od ovogodisnjih maturanata (ako uopste mogu tako da ih nazovem, s obzirom da im je matura bila ponistena) tokom svog osmogodisnjeg skolovanja imao sve same petice (tzv vukovci), i sada me manje cudi kada sam pre koji mesec negde procitao da je za upis u jednu novosadsku gimnaziju konkurisalo vise "vukovaca" nego sto je skola ukupno primala djaka!?

Ja imam zapisano da je jedne godine (mislim 2011?) ta osnovna škola u koju idu Oljina deca imala 27 vukovaca na 92 đaka, to mi više liči na oko jednog u tri đaka, a ne jednog u sedam....

E pa ako svako dete u toj školi ima privatne časove iz svih predmeta, takav procenat i ne čudi
angie01 angie01 00:53 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

nije tako komplikovano da se problem resi, ali niko nije zaiteresovan, jer bi se onda pomerilo sve na sta su ljudi u prosveti navikli i svi bi morali da te navike menjaju, a i isplivalo bi mnogo toga.

a evo na jednom primeru u cemu gresimo.

Jednom sam na sajmu knjiga u Frankfurtu, videla udzbenik iz hemije za 7. raz OS,koji je tretirao apsolutno isti program koji je postojao i kod nas, ali- njihova svaka lekcija je bila sazeta vrlo jasno, jednostavnim jezikom u pet, sest recenica. ispod je isla jedna, slovima i brojem jedna formula, koja je opet bila slikovito objasnjena, to jest, hemijski proces o kome se radilo, tako sto je islustrovano sve slikovito objasnjeno ustanovljenim likovima, cini mi se neka epruveta i retorta.

ispod toga je ona kratka lekcija rezimirana jednom recenicom ili definicijom, a na margini sa strane, ispod obojene rasterske podloge bili su objasnjeni novi pojmovi.

lako, jasno, jednostavno, zanimljivo.

e, sad, isto to, je u nasij verziji imalo dve ili tri strane teksta, koplikovanog, nedovoljno razumljivog za taj uzrast i novi predmet sa kojim se deca tek upoznaju i onda narvano, par formula, koje bez objasnjenja podrzavaju prethodni tekst-samo da pogledas, vec ti je neinspirativno.

I sta se onda desava- ono iz prvog slucja ce deca da nauce lako, a i da zapamte, jer ih nije mucilo i bilo im je zbavno i kako su lako razumeli, tako ce lako da nastave dalje.

I drugi slucaj ce deca da savladaju- moraju, sta ce, ali ce vise da bubaju nego da razumeju i tako svaku nardenu lekciju, jer im je tesko da savladaju toliki tekst i nove pojmove i vise formula.

oni prvi ce imati dobru bazu, funkcionalnu- jer upustvo iz tog udzbenika navodi da oni sve prikazano redovno posle vezbaju u laboratoriji, vide uzivo, i tu bazu ce nadgraditi u sledecm stepenu skolovanja.

ovi drugi ce vecinu stvari zaboraviti, jer im je bilo previse i nedovoljno razumljivo, pa se isgubila i baza- eksprimenti se urade tek po neki, ne mogu svi koji su u knjizi, tako da u sledecm stepenu skolovanja oni ne nadgradjuju, nego krenu ispocetka.

ne znam, da l da pomenem istoriju:)?
ivana23 ivana23 01:06 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

Zar nije za najbolji udzbenik iz hemije za 7. razred na sajmu knjiga u Frankfurtu proglasen bas udzbenik iz Srbije...


LINK
angie01 angie01 01:14 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

Zar nije za najbolji udzbenik iz hemije za 7. razred na sajmu knjiga u Frankfurtu proglasen bas udzbenik iz Srbije...


moja prica je od pre 10 godina i posluzila mi je samo da objasnim u cemu najvise gresimo- preobimnim gradivom, pogresnim pristupom.


Klet je eto pokazala da moze i drugacije- sto je za svaku pohvalu.


edit, Profesorka Trivić ukazala je da je namera čitavog tima bila da napravi knjige za hemiju koje će deci obezbediti pismenost, kako opštu tako i naučnu. PISA istraživanje pokazuje da je trećina naših đaka funkcionalno nepismena u domenu prirodnih nauka, podsetila je Trivićeva, profesorka Hemijskog fakulteta, i navela da je tim želeo deci da pomogne u razvijanju istraživačkog odnosa prema okruženju, ispravnim odlukama o zdravim stilovima života...

izdvojila bih iz izjave, prvo da se radi o timu ljudi koji su radili udzbenik, zato sto je to vrlo vazno, da je udzbenik radjen kao projekat, gde urednik, autor, ilustrator i dizajner, zajedno sprovode ideju od pocetka, sto kod nas ranije nije bio slucaj.

ovaj drugi bold, za sve one koji se prave da nisu culi za problem.
iqiqiq iqiqiq 10:03 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

i sada me manje cudi kada sam pre koji mesec negde procitao da je za upis u jednu novosadsku gimnaziju konkurisalo vise "vukovaca" nego sto je skola ukupno primala djaka!?

nemojte samo da zaboravite da je motivacioni sistem postavljen na pogrešnoj osnovi i da je to srž problema...
Cela struktura motivacionog sistema proizvodi ozbiljnu sistemsku korupciju u obrazovnom sistemu. Nastavnici se procenjuju po uspehu učenika, škole stiču epitet elitne ako je veći procenat dece vukovaca, uspeh vukovaca pruža deci priliku da upisuju elitne škole, direktori se smatraju sposobnim i uspešnim ako imaju bolji prosek škole. Ako do sada ne vidite zatvoren krug i problem, da ne davim dalje.

Celu konstrukciju procene i ocene svakog segmenta obrazovanja treba dobro razmotriti prema postavljenom cilju - sposobnosti učenika da kontinuirano prate nastavu, usvajaju nove pojmove i znanja i stvaraju sebi osnovu za dalji razvoj interesovanja u pravu svojih sposobnosti i talenata.
angie01 angie01 10:12 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

direktori se smatraju sposobnim i uspešnim ako imaju bolji prosek škole


kod nas se disa hvali, kako je zabranio jedinice- niko ne ide na popravni, kao i da deca ne odgovaraju za prestupe- mi sirimo politiku tolerancije, kako kaze nasa razredna i ne trepne, iako je zakonom propisano sta su prestupi i sta su kazne- a to sve prakticno znaci, da u krajnjem izvestaju ispada da je skola super a direktor sposoban:)
tasadebeli tasadebeli 10:34 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

EDIT: Поменусте инсајдера?


blogov_kolac

U sinocnjoj emisiji treba zato jasno odvojiti dve potpuno razlicite stvari - guranje pod tepih da je jedan od kljucnih problema samo gradivo i nastavni program, a sa druge strane, da je odluka da se da se u maturski ubaci i treci test, koja je i bila neposredni povod za jucerasnji razgovor, zapravo odlicna, i konacno jedan potez u prosveti u pravom smeru. Tacnije bio bi, da nisu sami sramno devalvirali taj PISA-like test dva ipo puta (umesto originalno 20 poena, nosice svega 8 kako sam razumeo) javno priznajuci da je tome razlog cist populizam - da ne ljute previse roditelje i decu!?




angie01

oko progragama i njegovog obima se skoro svi slazu da je katastrofa, pa cak i ti isti prozvani nastavnici,...

a jucerasnji gosti su jedino priznali da oni nisu ok,

nastavnici + roditelji i deca kaoja gledaju u pernicu:).




Кажу, треба појачати контролу наставника. Чиме? Просветним инспекторима који долазе на часове енглеског језика, а који су по струци ветеринари. Постадоше просветни инспектори захваљујући потребној партијској припадности.

Када сам почињао да радим у школи, пре двадесет и кусур година, нису постојали инспектори и надзорници, већ просветни саветници, људи који су и сами провели дуги низ година као наставници у учионици и чији је задатак био да посећујући часове, осим оцењивања наставника, својим саветима унапређују наставу млађих колега. И много су ми значили њихови савети. Значили би ми и сада.

Зашто је занемарен такав модел контроле и унапређивања наставе? Па, одговор је вероватно већ дат са оним просветним инспектором-ветеринаром. А онда нам је тај "нови" модел свима "продат" под називом модернизација и реформа српског образовања по угледу на искуства оних много, много "бољих" из иностранства, како нам то тада рекоше...

А ја, право да вам кажем, после двадесет и кусур година "наставниковања" по српским школама (некима попут Боцвениних, некима попут Енџиних) током којих сам непрестано слушао о оваквим стварима, и од деце и од родитеља и од колегиница и колега, дођох до фазе:




Још увек могу да затворим врата учионице, још увек ми својим "реформама, стратегијама, иновацијама" ("...четкама, кантама, бојама,..." ) нису заузели у потпуности тај простор. А једина оцена коју стварно признајем за то што радимо ми наставници, јесте оно што чујем од деце (не од "надлежних органа", не од родитеља - од деце) и када видим колико смо "порасли" у глави заједно. (За Боцвенину осмакињу - )

Као из за саму Бо - :+1 због:

Mislim da je i njoj potrebno da vidi da će trud uložen u dosadašnje školovanje biti nagrađen upisom u željenu školu. Ja verujem u nju, a brisaću suze i ako bude kiksnula. Jbg-a, i iz neuspeha se uči i sve može da se popravi.

...Niti je moja ćerka genije niti je njena osnovna škola strana, privatna i eksperimentalna. Normalno dete i normalna škola.



П.С. - Кад смо већ код програма, има ли неко неку добру идеју како да шестацима (дванаестогодишњацима!) помогнем да саваладају имперфекат који се у говору, а богами и у књижевности, не користи или се врло ретко користи, ево већ стотинак година?

angie01 angie01 10:45 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!


Кажу, треба појачати контролу наставника. Чиме? Просветним инспекторима који долазе на часове енглеског језика, а који су по струци ветеринари. Постадоше просветни инспектори захваљујући потребној партијској припадности.

Када сам почињао да радим у школи, пре двадесет и кусур година, нису постојали инспектори и надзорници, већ просветни саветници, људи који су и сами провели дуги низ година као наставници у учионици и чији је задатак био да посећујући часове, осим оцењивања наставника, својим саветима унапређују наставу млађих колега. И много су ми значили њихови савети. Значили би ми и сада.


Hvala ti za ovo, taso, jer tu je receno sve.


помогнем да саваладају имперфекат


samo kao slagvort-prvo sto je divno ovo tvoje pitanje, najiskrenije tako mislim, jer, nasa nastavnica je u sestom, gde je nagurana onolika gramatika radila ovako, preleti gradivo i umesto da sa decom vezba na ociglednim primerima, kako bi ona shvatila o cemu se radi, pa postepeno da krece na teze, ona ladno da kontrolni sa primerima za srednju skolu, svaki skroz triki, jos neki glagoli, koja deca uopste nisu koristila- pitamo mi, pa zasto srednjoskolski nivo na kontrolnom, a tek ste ispredavali, nije im jos sve dobro leglo, a ona kaze, pa nije gimnazijski, nego napredni nivo:),..pa ti onda lepo organizujes cas, sta ces:)
Jukie Jukie 10:45 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

tasadebeli
П.С. - Кад смо већ код програма, има ли неко неку добру идеју како да шестацима (дванаестогодишњацима!) помогнем да саваладају имперфекат који се у говору, а богами и у књижевности, не користи или се врло ретко користи, ево већ стотинак година?

Daj nam primer imperfek(a)ta pa ćemo smisliti nešto
angie01 angie01 10:49 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

arianna arianna 11:01 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

prosvetni savetnik.... učitelj razredne nastave - IV sss!

i

Просветним инспекторима који долазе на часове енглеског језика, а који су по струци ветеринари. Постадоше просветни инспектори захваљујући потребној партијској припадности.



sve mi se čini da ćemo mi kolektivno teško "porasti" u glavi





tasadebeli tasadebeli 11:26 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

Jukie
tasadebeli
П.С. - Кад смо већ код програма, има ли неко неку добру идеју како да шестацима (дванаестогодишњацима!) помогнем да саваладају имперфекат који се у говору, а богами и у књижевности, не користи или се врло ретко користи, ево већ стотинак година?

Daj nam primer imperfek(a)ta pa ćemo smisliti nešto



Ја писах, ти писаше, он писаше, ми писасмо, ви писасте, они писаху...

angie01

http://www.boske.rs/stranice/imperfekat.html


Знам за Боскета! Има тамо, поред доброг садржаја, и интересантних линкова. Један је за квиз, познавање градива српског језика у основној школи. Подељен лепо по областима. Деци интересантно јер раде на компјутеру и такмиче се.

arianna

prosvetni savetnik.... učitelj razredne nastave - IV sss!

i

Просветним инспекторима који долазе на часове енглеског језика, а који су по струци ветеринари. Постадоше просветни инспектори захваљујући потребној партијској припадности.

sve mi se čini da ćemo mi kolektivno teško "porasti" u glavi



Нисам разумео твој коментар. Да ли се ти то сећаш неког просветног саветника од ономад који је имао завршену само средњу школу или се то односи на неког данас?

Ово о просветном инспектору-ветеринару нисам измислио. Питај колегинице и колеге који предају енглески језик у Ужицу...

А и не расте се у глави колективно, само појединачно. Може у друштву са неким, занимљивије је, али никада то не буде идентично и у томе и јесте лепота свега тога.
arianna arianna 12:07 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

Нисам разумео твој коментар. Да ли се ти то сећаш неког просветног саветника од ономад који је имао завршену само средњу школу или се то односи на неког данас?


odnosi se na neku danas<<<
golubica.bg golubica.bg 13:08 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

tasadebeli
П.С. - Кад смо већ код програма, има ли неко неку добру идеју како да шестацима (дванаестогодишњацима!) помогнем да саваладају имперфекат који се у говору, а богами и у књижевности, не користи или се врло ретко користи, ево већ стотинак година?


Ja sam sa svojim đacima to okretala na igru: pravimo se da smo istorijske ličnosti, pa pričamo samo u imperfektu. Tada su shvatili i bilo im je zabavno, a koliko se zadržalo, ne znam, a pravo da ti kažem, mislim da nije ni važno. Dovoljno je da se setim kako su zbunjeno treptali kad sam im prvi put objasnila šta je to - kao da smo učili strani jezik...
angie01 angie01 13:10 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

Ja sam sa svojim đacima to okretala na igru: pravimo se da smo istorijske ličnosti, pa pričamo samo u imperfektu. Tada su shvatili i bilo im je zabavno,


golubice, ti si trazeni uzorak!:)


golubica.bg golubica.bg 13:57 03.12.2013

Re: MA SVI SU U PRAVU !!!

angie01
golubice, ti si trazeni uzorak!:)


Čega? Izvinjavam se, malo sam padobranski upala u diskusiju, videla jezičke teme, pa poletela da repliciram

Inače uopšte nije teško približiti gradivo učenicima na način koji im je i razumljiv i interesantan, najčešće to ne zahteva ni neku svemirsku tehnologiju, samo malo volje i mašte. Tasa je odličan primer toga, ja sam samo bila entuzijastičan amater

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana