Ono sto ne sme da se desi

igipop RSS / 23.02.2008. u 06:37

 



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dolybell Dolybell 07:03 23.02.2008

aneks

Dakle, ovaj miting istine i divljanje huligana beogradskim ulicama, uz otvoreno sponzorstvo policije, treba gledati ne kao početak rušilačkog pohoda kao u Miloševićevo vrijeme, već kao početak predizborne kampanje premijera Koštunice i radikala Nikolića. Kosovo je nepovratno izgubljeno. Sada valja zadržati vlast.

Mene je danas više uplašio tekst u Blicu nego miting.
Kakav god da je miting dođe i prođe.

Rogozin: Moguće da Rusija primeni oružanu silu
Autor: Tanjug | 22.02.2008 - 16:35

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin nije danas isključio mogućnost da Rusija, da bi je uvažavali, počne da primenjuje oružanu silu ukoliko NATO na Kosovu i Metohiji izađe iz okvira svog mandata, upozorivši istovremeno Alijansu da se ne bavi politikom na Kosovu.

Rogozin je, u direktnom tv uključenju iz Brisela, ocenio da je priznanje Kosova i Metohije strateška greška Zapada. Ruski predstavnik je istovremeno upozorio NATO da ne izlazi izvan okvira svog mandata u toj pokrajini i da se ne bavi politikom, ističući da će odgovornost za moguću eskalaciju odgovornost snositi oni koji su bili za priznanje nezavisnosti srpske pokrajine.
"Ako Evropska unija formuliše jedinstven stav, ili NATO izađe iz okvira svog mandata na Kosovu, onda će te dve organizacije ući u sukob sa UN, a tada ćemo mi poći od toga da treba da primenimo grubu silu koja se zove oružana, kako bi nas uvažavali", upozorio je Rogozin.
Prema njegovim rečima, Rusiji se "ne dopada mnogo informacija, koja zahteva proveru", da neki vojnici i načelnici Alijanse "postavljaju pitanje nepuštanja na teritoriju Kosova srpskih funkcionera" i da snage Kfora pokušavaju da zatvore granicu "deleći Srbe od Srbije".
"Nismo se tako dogovorili. Ako se ta informacija pokaže kao tačna, mi ćemo ovde u Briselu imati komplikovan dijalog sa svojim partnerima i moguć dramatičan razvoj događaja u okviru diskusije između Rusije i NATO", rekao je Rogozin.
"To je već ozbiljno. To nisu samo odnosi Rusije i NATO, to je konflikt sa sistemom međunarodne bezbednosti", rekao je Rogozin i dodao da je to tada "veliko političko pitanje, pitanje budućnosti, pitanje postoje li pravila ponašanja među državama ili treba polaziti od toga da je u pravu onaj ko ima snagu".
"Tada ćemo i mi morati da polazimo od toga da će, da bi nas uvažavali, razumeli i priznavali naše pravo na tačku gledišta, i nama biti potrebna gruba fizička sila, pod nazivom oružana", objasnio je ruski predstavnik pri NATO. Prema njegovim rečima, situacija na Kosovu se odvija po scenariju koji je Rusija predvidela, a reč je, naime, o "rušenju jaltinsko-potsdamskog sistema bezbednosti", što nosi opasnost od eksalacije napetosti u svim regionima sveta.
Ruski diplomata je upozorio da postoji opasnost od nekontrolisanih akcija i mogućnost da "dim koji je krenuo sa severa Kosova, može biti vesnik vatre koja bi mogla da zahvati celu pokrajinu". Za to su, kako je rekao, odgovorni političari i zemlje koji stoje iza priznanja nezavisnosti Kosova.
Rogozin je istakao da "ne sumnja da će se uskoro na Kosovu pojaviti vojne baze NATO", ali da "Rusiju trenutno mnogo više uznemirava pojava tuđe vojne mašinerije uz njene granice - u Poljskoj i Češkoj".
Ističući da je Kosovo primer za druge nepriznate države, Rogozin je istakao da "Rusiju to ne može da ne brine" i da je Moskva upozoravala da Kosovo ne može biti izuzetak. Pritom je dodao da Rusija nema nikakve koristi od odvajanja Kosova, niti interesa za pojavljivanje nove napetosti i sukoba uz njene granice, kao i da poziva druge da se uče na tuđim primerima.
Rogozin je ponovio da Rusija nije advokat Srbije, već zastupnik poštovanja međunarodnog prava, i dodao da Srbija "ima snage i sredstava da zaštiti svoj suverenitet".
Srbiji, kao i međunarodnom pravu, bila je potrebna podrška zemalja kao što su Rusija i Kina, koje ne smatraju da se "kosovski slučaj" može smatrati izuzetkom, a Srbija će se kao prava država sama "izboriti" sa tim, rekao je ruski diplomata. "Srbija nije okupirana država i ne treba da za nju neko primenjuje oružje", rekao je on i dodao da između Rusije i NATO "rata neće biti", ali da će "biti poželjno da odnosi (među njima) budu bolji".
Vega Vega 07:09 23.02.2008

Re: aneks

Rogozin (desno) podrzavao izmedju ostalih Lukasenka, trazio da se Volgograd ponovo zove Staljingrad itd. A evo s kim je voleo da se druzi 1994:
Goxy Goxy 17:40 23.02.2008

Re: aneks

Izjava je mozda zastrasujuca, ali ima smisla. Ono sto Rusija vidi na primeru Amerike je da ako drzava zeli da bude bitan igrac na svetskoj sceni, mora da izbombarduje neku jadnu zemlju ili da izvrsi neku drugu vrstu vojne intervencije. Tako da kazu ako mogu oni, sto ne mozemo i mi? Amerika je odavno odbacila diplomatiju kao nepotreban balast nalazeci je sporom i neefikasnom za ostvarenje svojih ciljeva. Batina je mnogo brze sredstvo. Uostalom, kako da ocekujete Ameriku da radi na izgradnji dugorocne stabilnosti u svetu, kad vode zemlju kao sto vode i biznis. Gleda se samo sledeci kvartal, a koga briga za dugorocne planove. Kad stigne racun za naplatu, neko drugi ce da bude tu da se brine o tome. Svaka administracija gleda samo kako da za vreme svoje kratke vladavine uradi nesto po cemu ce biti zapamcena, a najbolji nacin da budes zapamcen je da budes pobednik u ratu.
Innana Innana 22:06 23.02.2008

Re: Dolybell

Upozorenje NATO snagama na Kosovu da se ne bavi politikom je bazirano na cinjenicama koje promicu siroj javnosti ovde jer se i dalje bave time ko je krao patike po Beogradu i ko je palio.

Na zalost kao insajder mogu da vam kazem da se u poslednjih nekoliko dana KFOR i te kako upotrebljava u politicke svrhe, sto im nije mandat. O tome je obavesten i Njujork o tome se veca trenutno i sa vrhom komandnog lanca.

Nedopustivo je pretiti studentima pred blokadom da ako ne budu mirni bice upotrebe sile, pa ako treba i pucace.

Nedopustivo je krsiti po ko zna koji put Rezoluciju 1244 i krsiti osnovna ljudska prava pod "maskom" zabrinutosti za bezbednost. Jer huligani iz Beograda su lepo prosli granicu koja je suplja ko sito i stigli u Mitrovicu, a kobajagi su studente blokirali da ne bi dosli huligani.

Otuda mi ima logike Rusko upozorenje NATO-u da se mane politike i da radi svoj posao profesionalno.

Meni se gade nasi velikosrpski politicari koji ni jednom recju nisu osudili skandalozna desavanja ovih dana niti rade ista konstruktivno. Puna usta Kosova i zastite Srba a konkretan rezultat izostaje. Nisam iznenadjena, vec po ko zna koji put ogorcena.
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 07:36 23.02.2008

Zed's dead

Ma gotov je on. Zed's dead, baby.
Dolybell Dolybell 07:41 23.02.2008

Izbori?


Ne umem da postavim link, pa sam ubacila ceo tekst na koji sam mislila.

Uz taj tekst, skandalozni i potpuno nepojamni tekst koji
je izgovorio ruski komentator na TV Rossija, u vestima,
me je sablaznio i toliko šokirao da ne mogu da dođem sebi.
Može se lako naći link pod drugom temom.

1. Ivanov, Koštunica i Sloba
2. Sloba u Hagu
2. Smrt Zorana Đinđića
Pauza
3. NIS i EPS + gasovod ( neznam šta prolazi kroz njega)
4. Ruski veto
5. Tekst u Blicu
6. Komentar Na TV Rossija
7 .Mitin(zi)g /Šta je Kosovo?

Kad bi to samo bila borba za vlast, to bih preživela ali da li je samo to?
Otkud odjednom takve pojave posle pauze i to sve u jednom dahu?

Xenija Xenija 09:44 23.02.2008

Večernje plus!

Koštunica je definitivno profitirao, da li na kratke ili na duže staze viđećemo , iz ove situacije oko Kosova.
To se lagano vidjelo,ko je to htio vidjeti.

Svi glasovi za Tadića su APSOLUTNO PROPALI u smislu njihovog korištenja za približavanje evropskim integracijama.

A sada ću iskoristiti priliku i dodati jedan isječak iz Večernjih Novosti u kojima opisuju pokuđšaj prelaska granice sa kosovom od strane studenata iz srbije.

Akademci izlaze iz autobusa, žele po svaku cenu da krenu put Mitrovice. Traže da idu pešice. Za to vreme, na uzvišicama kraj puta, raspoređuju se nove snage američkih i francuskih vojnika, do zuba naoružanih. Cevi mitraljeza okrenute prema studentima


akademci...po svaku cenu u mitrovicu....idu pešice...ameri i francuzi DO ZUBA NAORUŽANI...cevi mitraljeza uprte u junačke studentske grudi...isjaaaaaaa...


blago svima nama
Innana Innana 22:11 23.02.2008

Re: Večernje plus! Xenia

Ne mogu da shvatim porugu. Situacija je bila na ivici zileta. Cevi jesu bile uprte u studente to bez daljnjeg. Pored KFOR-a docekala ih je i specijalna policija Polish SPU (pandan nasoj zandarmeriji) i to pod punom opremom i sa fantomkama.

To se zove zastrasivanje i paradiranje silom. Jedan zvanicnik tokom pregovora mi se rugao kako eto studenti bolje da se pokunjeno vrate kucama jer nemaju oruzje tenkove a ni helikoptere pa ne bi bilo lepo da nastave da se bune. Sve to vreme stiudenti su uglavnom mirno stajali ili sedeli, kako ko.
marijainatasha marijainatasha 12:22 23.02.2008

Ne znam da l' mu je ovde mesto ...

Kad smo već kod tekstova u Blicu:

Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, izjavio je da su nerede u Beogradu nakon mitinga "Kosovo je Srbija", instruirali oni koji žele nezavisno Kosovo. "Kada su videli koliki je broj ljudi došao da podrži miting, oni su seli sa svojim naredbodavcima i napravili brzi plan i palili i krali, dok smo se mi molili u hramu Svetog save. Oni su hteli na svojim medijima da pokažu drugu sliku Srbije, da su Srbi vandali", rekao je Ilić na mitingu u Čačku.

Ja sad mogu da sedim i da plačem, od toga koristi nema. Osećam se bespomoćno, povređeno, ljuto, uvređeno, izdano ... Ma, možda je besno jedina dovoljna reč.

Naslovna strana Kurira, piše - Izrežirano! Možemo da zamislimo šta ....

Moja komšinica, penzionerka, intelektualka, neostrašćena, demokratski (u svakom smislu te reči) orjentisana: "Bilo je među onima koji su palili i ubačenih Šiptara ..."

Mogu li još više da nas slude?
Ko će prvi da pukne - mi ili oni?
mariopan mariopan 12:50 23.02.2008

Re: Ne znam da l' mu je ovde mesto ...

Pa oduvek je bilo i bice da , tamo gde nema argumenata , prava i pravde ...deluje sila. Tako je i NATO usao na Kosovo. To im je bio interes nema to veze ni sa nama ni sa Albancima.

Sa druge strane Rusija prepoznaje pretnju po sebe i ona se tako isto , silom , suprotstavlja jer je to NJEN interes. Isto tako nema to veze ni sa nama ni sa Kosovom.

I mene plasi ta retorika i moguci scenario jer kada se slonovi tuku strada trava. Tesko nama jer mi smo ta trava. Sada ce velike sile malo da se potuku a mi cemo da lizemo rane i da curiknemo sve do kamenog doba. Ako , ako ...poceli smo da vezbamo " bacanje kamena sa ramena" pa malo dali vetra bas takvom scenariju.

A sto se tice nasih politicara , ne bih se slozila da su profitirali niko od njih. Mozda nam je trebalo da vidimo bas tako , na bini gde ne mogu da se sakriju , i videli smo , mogao je da vidi svako ko je gledaoMislim samo da je najveci gubitnik Tadic kada je zbrisao u Rumuniju , mogao je i on da kaze koju rec , da kaze sta stvarno misli , ali nije smeo jer je kukavica. Njemu su klipove pod noge podmetnuli bas oni prijatelji sa Zapada koji "podrzavaju " demokratiju ali je i sahranjuju kada njima to zatreba. Sad im je bas zatrebalo.

Da ce nas LDP izvuci odavde nema sanse , i oni su gubitnici u ovoj prici , pre svega jer nisu umeli ni hteli da se bave narodom , pomalo su gadljivi na njega , ako su hteli da se bave politikom onda gadnih poslova nema. Ako nisu znali kako da pricaju sa " glupim narodom " pa da postignu vise od onih jadnih 5 % onda politikom nisu ni trebali da se bave. A mozda im prija pozicija koju imaju Radikali , veciti kriticari svega i svacega pa stoga i bezgresni , bar tako veruju njihovi biraci.

Jedini koji su profitirali to su Radikali , sasvim bez svoje zasluge vec je to ucinila skupina losih poteza svih koji su sada na politickoj sceni Srbije , i same Medjunarodne zajednice. Kako MZ nista ne radi nepromisljeno , verujem da je radikalizacija Srbije bila potrebna a zasto - videcemo i plakacemo i zalicemo . Ali posle j...nema kajanja.
miss miss 14:15 23.02.2008

Re: Ne znam da l' mu je ovde mesto ...


Ja sad mogu da sedim i da plačem, od toga koristi nema. Osećam se bespomoćno, povređeno, ljuto, uvređeno, izdano ... Ma, možda je besno jedina dovoljna reč.

samo bih dodala i OCAJNO..
preporuka..
mayo1 mayo1 14:58 23.02.2008

Navijači

Slike iz Beograda koje su ovih dana obišle svijet neodoljivo podsjećaju na prizore iz kasnih 80-ih, ali imaju znatno manje stravičan učinak na države u okruženju. Iza Miloševićeve manipulacije masama skrivala se istinska rušilačka moć, iza Koštuničinog igrokaza ne krije se ništa više od očajničkog pokušaja da iz poraza izvuče makar minimalnu pobjedu. Politički gubitnik, čelnik stranke koja po mnogim relevantnim anketama jedva da prelazi izborni prag, uhvatio se za Kosovo kao zadnju slamku političkog opstanka. Pritom se odlučio poslužiti svim receptima kojima je srbijanski diktator pripremao teren za osvajanje vlasti, a potom i bivših jugoslavenskih republika: homogeniziranjem biračkog tijela na mržnji, strahu, srednjevjekovnim mitovima i izgubljenim bitkama, uz korištenje razularenih navijača da iskale svoj grijeh na onima koji tome desetljećima služe, Sloveniji i Hrvatskoj, sve to uz obilatu pomoć medija i uplašenu šutnju većine građana koji se ne usude usprotiviti toj atmosferi linča.


Istina je da Srbija više nema mogućnosti da direktno i fizički ugrozi Hrvatsku.
Obzirom na povijest odnosa Hrvatske i Srbije u proteklih dvadesetak godina, jasno je da se na događaje u Srbiji gleda sa interesom i podozrenjem.
Svuda u svijetu postoje nemiri i vandali koji koriste priliku, pa tako i u Srbiji. Ono što plaši nije razbijanje hrvatske ambasade, nego povlačenje policije nekoliko minuta prije dolaska razbijača pred ambasadu.
Prema izjavi hrvatskog ambasadora, proteklih dana je zaštita bila na vrlo visokoj razini. Uoči mitinga, policija je upozorena od strane diplomatskog zbora na mogućnost vandalizma, mada mislim da ne treba posebna pamet da bi se shvatilo koje su ambasade ugrožene.
Dakle, sve je stvar volje države, odnosno njenog izvršnog organa - policije - da intervenira.
Očito je bilo da je te volje nedostajalo.

Da tzv. navijači nisu samo srbijanska specijalnost, pokazuje događaj te večeri u Zagrebu.
Grupa navijača je na Trgu bana Jelačića zapalila srbijansku zastavu.
Policija je reagirala doista hitro i pohapsila pedesetak tih divljaka.
Malo je komično to, što su se jureći prema trgu na intervenciju, sudarila dva policijska automobila.
I ovi navijači su našli opravdanje za svoj bezumni čin - napad na ambasadu, pa su htjeli štititi Hrvatsku, pokazati svoje neslaganje i slične gluposti.
Policija je brzo i stručno reagirala i učinila ono zbog čega postoji.
Da se razumijemo, ne smatram srbijansku policiju nesposobnijom od hrvatske, nego u Vladi Hrvatske postoji nulta tolerancija u ovom trenutku prema takvim događajima.
A kada Država nešto hoće onda to i učini. Ili ne učini ako neće.

Ono što Hrvatska (i mislim svaka normalna zemlja) želi, je da se svijetu predstavi u što boljem svjetlu. To uključuje i sprečavanje i kažnjavanje vandalizma.

Stoga mi je potpuno neobjašnjivo ponašanje države Srbije na događajima na i oko mitinga, dopuštanje vandalizma i praktično zabijanje deset autogolova.



Miguel Dosljo Miguel Dosljo 15:16 23.02.2008

Re: Navijači

upravo tako. nisu toliki problem "demonstranti"(kretena ima pa ima), nego nereakcija policije. boli cinjenica da nisu uradili sve sto je u njihovoj moci da ne dodje do rusenja i paljenja.

a sto se tice ponasanja predstavnika drzave, najblaze receno radi se o velikoj nezrelosti.
koeficijent inteligencije kao u skakavaca. -16
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:08 23.02.2008

Re: Navijači

SVAKO VREME NOSI SVOJE BREME,
I SVAKOM JE SVOJ BOL NAJTEŽI...

AL....jebiiiigaaaaa
Innana Innana 22:21 23.02.2008

Vandalizam u svetu

Prvo moram da podvucem da sam zgrozena slikama iz Beograda.
Medjutim vandalizam nema veru, naciju i boju. Ima ga svugde. Vandala i lopova i bezumnog razbijanja. imam u arhivi na primer fotke proslave 1. maja u Svajcarskoj, zatim secam se i uragana katarina, nereda po francuskim predgradjima, i da ne idem u beskraj.

Sto se tice Kostunice, mislim da je cela procena potpun promasaj. Ja ga vidim kao nekog ko nema niti ce imati neku podrsku u narodu. Ne svidja mi se radjanje nove-stare ljubavi sa radikalima, ali ne vidim ni toliku popularnost Kostunice, ni sada ni u buducnosti, s tim sto ce da ostane u trci ako ga primi radikalsko jato pod svoje sto je i dalje pod znakom pitanja.

Brine me i polarizacija drustva na mi protiv njih. Pprvi utisak odaje da nema niceg u sredini sto nije tacno. Ima i te trece Srbije, samo treba da ispliva u prvi plan.

Ne svidja mi se ni lov na vestice, ni podela na patriote i izdajnike, gde se opsta histerija korisit za dnevno-politicke obracune

Do tada ovde na Kosovu mi cemo da budemo kolateralna steta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana