Porodica| Roditeljstvo

Sinovi

Jaril RSS / 17.12.2013. u 05:00

[Волети ближњег свог]

„Више бих волела да сам умрла, а да ово нисам сазнала." - рекла је Ђорђева мајка, након читања текста. Годинама се у њему кувала потреба да јој саопшти, па ипак му је недостајала храброст да то што има, каже усмено. Зато је написао то што би рекао и био ту док је читала.

Плакала је. Почела је да криви себе. Да је она крива што је он наследио то нешто што је довело до његове сексуалности. Сузе његове мајке су ме подсетилe на речи моје мајке која се наглас питала: „Зар нисам била добра мајка?" Ђорђе је почео да објашњава својој мајци да велики утицај има хормонално стање у материци како би ублажио њен осећај кривице изазван мислима о генетском материјалу.

Ђорђева мајка је њега и брата увек васпитавала да у породици треба о свему отворено да се прича. Написао је текст искрен без остатка, са најдубљим тајнама које су у њему постојале. А сада је његова мајка била збуњена. Са једне стране, разумела је Ђорђеву изјаву да је одувек хтео да буде са њом до краја отворен, а са друге је понављала у сузама да би волела да није сазнала.

Кајање због саопштавања својих тајни је код Ђорђа трајало неко време. Вртео је по глави ту сцену изнова и изнова и некада се питао да ли је требало, а некада је прижељкивао да никада није поделио себе са њом. Како је време протицало све више је схватао да је ипак направио бољи избор и да би у сваком случају његова личност тежила томе да се његова сексуалност ипак - каже.

Текст који је написао је, у дигиталним путевима, изгубљен. Како ми је препричао, то је више једна дечја исповест, која се тиче детињства, одрастања, схватања себе, формирања личности таквом каква јесте, која се тиче избора друштва, окретања књигама, окретања унутрашњем свету... О пријатељима који су му били заштита од спољашњег света. Заштита довољног унутрашњег света. Дечја исповест о деловима душе које његова мајка није познавала. То је била више исповест мајци, него пуко саопштавање своје сексуалности.

Његова мајка је плакала свакодневно. Првог пута му је рекла како не може ни да замисли колико му је било тешко да води такав живот пун скривања, колико му је тешко што мора и што ће морати да води такав, двоструки живот. Осталих пута је плакала углавном сама, затворена у дневној соби. Постоји тај поглед који само мајке у таквој ситуацији имају. Поглед, који сам ја видео на својој мајци неколико пута, и никада више ни на једном лицу. Верујем да је Ђорђева мајка,тих дана, седећи сама имала тај поглед. Беживотни поглед који зури право у космос, молећи за нешто, за одговор, за питање, за нешто...

У почетку је постојао код Ђорђеве мајке јак отпор да се уопште прича о томе. Чак и када се плакање проредило, а истина постајала лакша, разговори су и даље били штури, без залажења у детаље. Плашила се за њега. Имала је колегу на послу кога су сви зајебавали на тему сексуалности и она се плашила да ће њега задесити исто. Плашила се да ће га прогањати на послу. Да ће бити угрожен. Желела је за њега миран живот. Сада је, у корену, све добило дозу претње.

„Слушај." - позвао ме је једно поподне. „ Јанко је рекао својима. Фрка је! " Чим је постојао разлог да се поцрта да је фрка, јер је фрка увек, схватио сам шта се дешава. Сјурио сам се до њега, и у оближњем парку смо се нашли са Јанком. Јанков отац је скочио са фотеље и дрекнуо како он то неће да слуша, наредио Јанку да се сели и излетео из куће. Јанко се покупио и изашао. У тим тренуцима је то, што ће увек моћи да има код мене кров над главом, била слаба утеха.

Јанкова мајка је тражећи нешто по његовом столу, пронашла две авионске карте за, још увек ненајављено, летовање у Египту. Обе су гласиле на мушка имена. И Јанко је увидео да би свако лагање, сваки покушај измишљања образложења био потпуно неприкладан. Та неприкладност мени уопште није ни пала на памет када је моја мајка пронашла исцепани папир са речима које сам, у току неких љубавних свађа, желео да кажем свом првом момку. Када ми је показала састављене делиће и питала шта је то, ја сам дрекнуо на њу што ми је брљала по столу. Осетљива на викање, само се повукла из разговора и рекла да ћемо причати други пут.

Јанко је имао више обзира према својој мајци и, пре него што је изашао из куће, упустио се у разговор. Између свих питања, неразумевања и одговора у покушају, његова мајка је поменула да га ожене, како нико не би ништа посумњао. Да, то је увек прво што родитељима падне на памет. Сигурност и миран живот свог детета. И то што је његов отац полудео, то је била немоћ да се свом сину направи безбедно окружење. Јанко је на предлог женидбе навео пример човека из комшилука, за кога се, у његовим средњим годинама, сазнало па је цео комшилук брујао како је обрукао породицу. И питао је своју мајку: зашто би се тако нешто приредило некој девојци? Шта је она крива?

Јанко је остао под кровом свог оца. Али смо знали да нећемо моћи, на неодређено време, да се појављујемо код њега у кући. Први пут када је Јанков отац заплакао у свом животу, било је тада. У време када се потпуно загубио у чињеници о сексуалности свог сина. Њихови разговори су били ретки, а ако се и десе били су минимални, строго дневно-технички. Само пар речи и то спорадично.

Такав, минималан, био је и мој разговор са мајком, када ме је само питала шта та моја писања значе? „А шта да ти кажем." је било све што сам превалио преко уста, спремио се и изашао из куће. Данима је после тога према мени била дрска, па сам ја избегавао било какву размену речи са њом, да бих врло брзо сваки разговор и укинио.

Ђорђева мајка је, у једном тренутку, показала вољу да упозна Ђорђевог момка. Њихови разговори су Ђорђа испуњавали радошћу,која је расла како се њихов однос развијао. Временом су његова мајка и његов момак почели све више да комуницирају, да се све чешће шале и на, омиљени, Ђорђев рачун. Радошћу су га испуњавали породични ручкови који су често укључивали и његовог момка. Мајка је све време бивала природна и срдачна, без икакве извештачености у гласу, ставу, покрету... Заузела је прећутни став да сексуалност њеног сина није нешто што у кући треба да се крије. И онда је, једном ситницом, учинила Ђорђа срећним човеком: спаковала је парче торте да Ђорђе понесе свом момку и упозорила га: „Немој да поједеш ти!"

Моја мајка је, једног дана, стала пред мене сва у сузама и, не могавши више да издржи, затражила опроштај што се према мени понашала љутито. Загрлио сам је и говорио да нема због чега да се осећа лоше.

А у Јанковој кући се тема сексуалности више није поменула. Неко време, после повратка из Египта, отац са њим није ни разговарао, а онда су једног дана сви, сем Јанка, сели да поделе бостан. Јанков отац је тражио да се позове и Јанко за сто. Комуникација се поправљала, али је задршка постојала све док није отишао на тромесечни боравак ван земље. Када се вратио, њихов однос је почео да се враћа на стару пуноћу. Тада нас је Јанко позвао и Ђорђе и ја смо отишли код њих на славу.

Kao да су његови родитељи, током тих три месеца, осетили да њихов живот може да прође и без њиховог сина и да су одлучили да изаберу да њихов син ипак постоји у њиховом животу.Komentari (151)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

grmfrm grmfrm 07:34 17.12.2013

Niko kao

Kao mati. Niko kao majka. Eh ja ovako emotivan se na kraju rasplaka. No homo

Dobar tekst.
bocvena bocvena 08:30 17.12.2013

Re: Niko kao

mislim da je pitanje prihvatanja seksualnosti svoje dece mnogo dublji roditeljski izazov, od pitanja hetero/homo. tu se roditeljske lampice za strah upale i blinkaju kao lude. osećaj da tvoje dete može da bude povređeno (emotivno, fizički) i da ulazi u sferu gde ti ne možeš da ga zaštitiš i pomogneš je nešto sa čime svaki roditelj bije bitku.

kad u to upleteš naučene obrasce "normalnosti", prihvatanja, prokreacije i osećaja krivice, nastaje haos. otuda su ova tvoja tri primera prilično pozitivna.samo tri meseca za prilagođavanje? odlično prolazno vreme.

roditelji su ljudi, sa svim svojim manama i vrlinama, formirani u svom vremenu i po kulturnim obrascima svoje sredine. nisu supermeni koji imaju plan za "roditelje veka". i oni plivaju kako umeju i znaju, prilagođavajući se trenutnim izazovima. većina prihvati sve izbore svoje dece i nauči da živi sa njima.

ljubav i vreme. dva najveća saveznika svih priča o odrastanju.

alselone alselone 08:56 17.12.2013

Re: Niko kao

osećaj da tvoje dete može da bude povređeno (emotivno, fizički) i da ulazi u sferu gde ti ne možeš da ga zaštitiš i pomogneš je nešto sa čime svaki roditelj bije bitku.


Veliki strah kod roditelja, ne samo gej dece, je strah da im necemo "podariti" unuke.
mariopan mariopan 09:36 17.12.2013

Re: Niko kao

alselone
osećaj da tvoje dete može da bude povređeno (emotivno, fizički) i da ulazi u sferu gde ti ne možeš da ga zaštitiš i pomogneš je nešto sa čime svaki roditelj bije bitku.


Veliki strah kod roditelja, ne samo gej dece, je strah da im necemo "podariti" unuke.

Наравно да желимо унуке али у највеће страхове убрајам - да се не разболе, или да не буде нападнуто, претучено, изопштено из друштва, усамљено, невољено.....одбачено..
alselone alselone 10:07 17.12.2013

Re: Niko kao

ајвеће страхове убрајам - да се не разболе, или да не буде нападнуто, претучено, изопштено из друштва, усамљено, невољено.....одбачено..
Sve je to u redu, ali kako matore tako se prioriteti menjaju.
- Dajem dva izopstavanja i jednu tucu za unuku.

Salim se naravno. Hteo sam samo detaljem da doprinesem ovom odlicnom i emotivnom Jarilovom tekstu, po obicaju.
mariopan mariopan 10:18 17.12.2013

Re: Niko kao

alselone
ајвеће страхове убрајам - да се не разболе, или да не буде нападнуто, претучено, изопштено из друштва, усамљено, невољено.....одбачено..
Sve je to u redu, ali kako matore tako se prioriteti menjaju.
- Dajem dva izopstavanja i jednu tucu za unuku.

Salim se naravno. Hteo sam samo detaljem da doprinesem ovom odlicnom i emotivnom Jarilovom tekstu, po obicaju.А ја још увек пишем Деда Мразу да ми донесе унуче.

Шта мислиш где грешим?

Јарилов блог је диван и емотиван, као и увек.
alselone alselone 10:25 17.12.2013

Re: Niko kao

Шта мислиш где грешим?


Nemoj ti kod njih da ides zimi. Dovedi ih u Banat kad zaveje jovanska mecava, skuvaj im jake vecere, srusi antenu sa krova i nalozi pec.
mariopan mariopan 10:29 17.12.2013

Re: Niko kao

alselone
Шта мислиш где грешим?


Nemoj ti kod njih da ides zimi. Dovedi ih u Banat kad zaveje jovanska mecava, skuvaj im jake vecere, srusi antenu sa krova i nalozi pec.

А ја баш сад седим овде " на југу на југу где ласте траже дом"...... и мислим где грешим

За идућу зиму О Б А В Е З Н О ћу да те послушам, и струју ћу да им одесечем.....

Хвала друг
alselone alselone 10:36 17.12.2013

Re: Niko kao

и струју ћу да им одесечемTo je posao. Je l' imas dunju za pokrivanje? Pod dunjom nema sta drugo da se radi. Izes ti sad ove vestacke step deke. Dunja je prirodan afrozodijak(sto bi rekao Cvarkov).
maksa83 maksa83 10:43 17.12.2013

Re: Niko kao

alselone
Шта мислиш где грешим?


Nemoj ti kod njih da ides zimi. Dovedi ih u Banat kad zaveje jovanska mecava, skuvaj im jake vecere, srusi antenu sa krova i nalozi pec.

I vajerles da ugasi!
bolid1 bolid1 10:49 17.12.2013

Re: Niko kao

alselone
Шта мислиш где грешим?


Nemoj ti kod njih da ides zimi. Dovedi ih u Banat kad zaveje jovanska mecava, skuvaj im jake vecere, srusi antenu sa krova i nalozi pec.


Sve tacno, a modem nek se magcino pokvari...jbt, pre koju nedelju, sedi mi drustvo neko u Lj, svako nabio nos u svoju igracku...e, onda je modem crko i deca pocela da se druze

Tekst

EDIT: pretece me maksa
predatortz predatortz 11:01 17.12.2013

Re: Niko kao

roditelji su ljudi, sa svim svojim manama i vrlinama, formirani u svom vremenu i po kulturnim obrascima svoje sredine. nisu supermeni koji imaju plan za "roditelje veka". i oni plivaju kako umeju i znaju, prilagođavajući se trenutnim izazovima. većina prihvati sve izbore svoje dece i nauči da živi sa njima.


E baš ovako i ja razmišljam. Imaš neki svoj fuckin' obrazac, obrazac koji ti je usađen u detinjstvu. Onda ti treba vremena da prihvatiš nešto novo, nešto što je za tebe jeres. Ali, ako si normalan roditelj - prihvatiš to i staneš iza svoga deteta. Ako nisi, ostaješ težak i sebi i drugima. Džaba leba jedeš, kako to naš narod mudro kaže...
mariopan mariopan 11:42 17.12.2013

Re: Niko kao

maksa83
alselone
Шта мислиш где грешим?


Nemoj ti kod njih da ides zimi. Dovedi ih u Banat kad zaveje jovanska mecava, skuvaj im jake vecere, srusi antenu sa krova i nalozi pec.

I vajerles da ugasi!

Е, то, то....мислим да је то највећи проблем.
Чим утулим струју и то ће да се реши.
А дуње имам, како у домаћинској кући да нема...него сам им допелала и овде тих перјаних јоргана све у страху да ми деца не озебу, него струје да се решим и ето мени унучућа...

Ништа без пријатељских савета
Jaril Jaril 12:48 17.12.2013

Re: Niko kao

mariopan
Ништа без пријатељских савета

А после кажу да је родитељство свесна одлука рационалних бића и тако то. Мислим, јесте, само што су та бића - будућа баба и њени пријатељи.
Jaril Jaril 12:55 17.12.2013

Re: Niko kao

tu se roditeljske lampice za strah upale i blinkaju kao lude. osećaj da tvoje dete može da bude povređeno (emotivno, fizički) i da ulazi u sferu gde ti ne možeš da ga zaštitiš i pomogneš je nešto sa čime svaki roditelj bije bitku.

Када сам са једним својим момком причао о томе каква би му била реакција ако би његова ћерка дошла и рекла да се заљубила у девојку, одговорио је да би полудео и претрнуо и да не би поднео да његова ћерка пролази све оно што је и он пролазио. Тако да си потпуно у праву када кажеш
da je pitanje prihvatanja seksualnosti svoje dece mnogo dublji roditeljski izazov, od pitanja hetero/homo.

Jaril Jaril 14:34 17.12.2013

Re: Niko kao

grmfrm
rasplaka

Biljana 77 Biljana 77 16:14 17.12.2013

Re: Niko kao

mislim da je pitanje prihvatanja seksualnosti svoje dece mnogo dublji roditeljski izazov, od pitanja hetero/homo. tu se roditeljske lampice za strah upale i blinkaju kao lude. osećaj da tvoje dete može da bude povređeno (emotivno, fizički) i da ulazi u sferu gde ti ne možeš da ga zaštitiš i pomogneš je nešto sa čime svaki roditelj bije bitku.

kad u to upleteš naučene obrasce "normalnosti", prihvatanja, prokreacije i osećaja krivice, nastaje haos. otuda su ova tvoja tri primera prilično pozitivna.samo tri meseca za prilagođavanje? odlično prolazno vreme.

roditelji su ljudi, sa svim svojim manama i vrlinama, formirani u svom vremenu i po kulturnim obrascima svoje sredine. nisu supermeni koji imaju plan za "roditelje veka". i oni plivaju kako umeju i znaju, prilagođavajući se trenutnim izazovima. većina prihvati sve izbore svoje dece i nauči da živi sa njima.

ljubav i vreme. dva najveća saveznika svih priča o odrastanju.

Kad porastem biuću Bo. Dotle, samo da dodam: prihvatanje različitosti svoje dece ... jer mislim da se sa veoma sličnim strahovima , brigom i osećajem nemoći suočavaju i roditelji dece sa raznim teškoćama i sl. - osećaj da tvoje dete može da bude povređeno (emotivno, fizički) i da ulazi u sferu gde ti ne možeš da ga zaštitiš i pomogneš je nešto sa čime svaki roditelj bije bitku.
bocvena bocvena 17:23 17.12.2013

Re: Niko kao

onda ćeš, biljo, kao i ja, da imaš visok prEtisak od te silne mudrosti stečene na teži način:)

ja svima, pa i sopstvenoj deci, želim neke prosečne živote u kojima nikad neće praviti preteške izbore i imati velika iskušenja. dosada je potcenjena!
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:25 17.12.2013

Šta da se radi?

Maksa83
... I vajerles da ugasi!

Kad neko pomene vajerles ja se setim ovoga:Biljana 77 Biljana 77 17:38 17.12.2013

Re: Niko kao

I vajerles da ugasi!


hajkula1 hajkula1 19:16 17.12.2013

Re: Niko kao

mariopan
maksa83
alselone
Шта мислиш где грешим?


Nemoj ti kod njih da ides zimi. Dovedi ih u Banat kad zaveje jovanska mecava, skuvaj im jake vecere, srusi antenu sa krova i nalozi pec.

I vajerles da ugasi!

Е, то, то....мислим да је то највећи проблем.
Чим утулим струју и то ће да се реши.
А дуње имам, како у домаћинској кући да нема...него сам им допелала и овде тих перјаних јоргана све у страху да ми деца не озебу, него струје да се решим и ето мени унучућа...

Ништа без пријатељских савета

Ma sve, sve, ali ne loži peć. Ni dunju im ne bih dala. Treba hladnjikavo da ih natera, da se stisnu, da se greju
hajkula1 hajkula1 19:32 17.12.2013

Re: Niko kao

bocvena
onda ćeš, biljo, kao i ja, da imaš visok prEtisak od te silne mudrosti stečene na teži način:)

ja svima, pa i sopstvenoj deci, želim neke prosečne živote u kojima nikad neće praviti preteške izbore i imati velika iskušenja. dosada je potcenjena!Kako te razumem. Upravo tako i ja svojoj deci želim.
zilikaka zilikaka 20:01 17.12.2013

Re: Niko kao

ja svima, pa i sopstvenoj deci, želim neke prosečne živote u kojima nikad neće praviti preteške izbore i imati velika iskušenja. dosada je potcenjena!


Pričala jednom Seka Sablić kako su roditelji bili izričito protiv da se školuje za glumicu.
Savetovali je da bude daktilograf.
Upravo to.
Roditelji deci uglavnom žele ušuškanu sredinu, a ne ono što ta deca mogu da nose.

...mada, sredina zlata vredi.
coviax coviax 08:45 17.12.2013

Mejnstrim se prepravlja

Čim se nešto tako gura u težnji da zauzme jedno od desetak glavnih mesta u prvom redu,da se prepravi,preodene,da mu se pridoda,da se preformuliše,a šta drugo do li mejnstrim polupanih majmuna ,taj pomodni imitirajući čimpasti tok s našminkanim licem u ljudsko,a u suštini zverski i predatorski...
Koja energija,koji "civilizacijski"elan vital iziskuje novo carevo odelo inače
će zlo da bude,ima da se zbude zlo veliko i zemlju da prevrne i sve da raskopa
grobove i ni živi mrtvaci ne bi ostali mirni više...
Koja snaga podilazi tu hidru društvenu,taj bezoblični konglomerat mase golih majmuna u umiranju i stalnom rađanju...
Ne mogu da se načudim i narugam tim goluždravim majmunima gordim u svojim ubeđenjima da je njihovo dupe centar univerzuma...I to s pomoću modnih trendova
i novih brendova...
Predviđam da će glavni srpski brendovi biti ubuduće Sebsko Pravoslavlje i Srbsko
Pederstvo! Živeli Vi meni sto godina i bog vas blesio!
looping looping 11:35 17.12.2013

Re: Mejnstrim se prepravlja

Čim se nešto tako gura u težnji da zauzme jedno od desetak glavnih mesta u prvom redu,da se prepravi,preodene,da mu se pridoda,da se preformuliše,a šta drugo do li mejnstrim polupanih majmuna ,taj pomodni imitirajući čimpasti tok s našminkanim licem u ljudsko,a u suštini zverski i predatorski...

A ti si taj čuveni Ratnik Svetlosti, koji će sve to da razotkrije.
Ne mogu da se načudim i narugam tim goluždravim majmunima gordim u svojim ubeđenjima da je njihovo dupe centar univerzuma.

Što se nerviraš, što su tebe zapostavili? Pokaži svoje afinitete pa možda i ti budeš u centru univerzuma.
Jaril Jaril 13:14 17.12.2013

Re: Mejnstrim se prepravlja

coviax
Ne mogu da se načudim i narugam tim goluždravim majmunima gordim u svojim ubeđenjima da je njihovo dupe centar univerzuma...I

Ја се са тобом потпуно слажем. Мало ме збунила петохиљадарка хулигана који су се окупили да поруче како је моје дупе центар њиховог универзума.
Bili Piton Bili Piton 23:48 17.12.2013

Re: Mejnstrim se prepravlja

Jaril

Ја се са тобом потпуно слажем. Мало ме збунила петохиљадарка хулигана који су се окупили да поруче како је моје дупе центар њиховог универзума.docsumann docsumann 23:55 17.12.2013

Re: Mejnstrim se prepravlja

Ne mogu da se načudim i narugam tim goluždravim majmunima gordim u svojim ubeđenjima da je njihovo dupe centar univerzuma...I to s pomoću modnih trendova


glamurodiskus
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 23:58 17.12.2013

Re: Mejnstrim se prepravlja

glamurodiskus

Aaaa, to je ono "izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole".
docsumann docsumann 00:13 18.12.2013

Re: Mejnstrim se prepravlja

dobrosavljevic_m
glamurodiskus

Aaaa, to je ono "izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole".


izgleda glamugrozno
mirelarado mirelarado 01:24 18.12.2013

Re: Mejnstrim se prepravlja

docsumann
dobrosavljevic_m
glamurodiskus

Aaaa, to je ono "izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole".


izgleda glamugrozno


Има тај шљаштећи призвук...
mariopan mariopan 09:29 17.12.2013

....

Не постоји родитељ на овом свету који неће кренути у преслишавања шта је то погрешио, да ли је био добар родитељ, да ли је његова кривица......

Свет је опако место.

Страх за сигурност свог детета чини да се некада и неразумно понашају.
Када тај страх попусти тек онда могу нормално да мисле.

Они су то још и лепо прегурали, многи не могу да прегурају ни после неколико година.
kleinemutter kleinemutter 09:34 17.12.2013

tekst

Tvoj tekst je tako lep.

Bravo za rasplet i razum koji su pobedili strahove.

Razmišljala sam kako bih ja napisala tvoj tekst.

Onda sam zamišljala izraze lica onih koji čitaju opisano stanje onako kako je zaista i bilo matematički precizno i kristalno jasno uz svu surovost koju ljudi (nažalost) kao sto su junaci iz tvog teksta i doživljavaju.

I shvatila sam da je ovo što si ti uradio odlično napisano.

Ljudi ne vole da vide u ogledalu da su surovi. Muči ih to. Grize ih to.
larisa_bg larisa_bg 11:04 17.12.2013

Frka

Uz punu svest o tome da nemam pojma kolika je to frka kad treba da saopštiš roditeljima da si gej - ja bih imala za sve te mladiće samo jedan savet, a i za druge koji žele da žive nešto sa čime se njihovi roditelji ne slažu: naime, u isvesnim godinama treba da prestanemo da očekujemo gratifikaciju za svoje izbore i postupke. I od roditelja i od bilo kakvih autoriteta.
Nas tako nauče u detinjstvu da je neka stvar OK samo ako mama i tata odobre, ako učiteljica odobri, ako glavna tetka u porodici odobri, ili već neko. Ali sa tog tripa se treba skinuti što pre. Ne sme da nas žalosti to što se njima neka naša odluka ne sviđa. Lepo, iz odraslog, kažeš sori_bat_jebiga, nadam se da ćeš se pomiriti kad-tad sa time dragi tata, draga mama, i odeš i potpuno spokojno živiš svoj život, neopterećen bilo kakvom krivicom.
To je stvar osvajanja lične zrelosti. Jedan od simptoma zrelosti je i taj da se ne potresaš previše zbog mišljenja negdašnjih autoriteta. Voliš ih, naravno, uvažavaš ih, ali njihovo mišljenje je njihov problem i to je to.
cassiopeia cassiopeia 11:42 17.12.2013

Re: Frka

To je stvar osvajanja lične zrelosti. Jedan od simptoma zrelosti je i taj da se ne potresaš previše zbog mišljenja negdašnjih autoriteta. Voliš ih, naravno, uvažavaš ih, ali njihovo mišljenje je njihov problem i to je to.


Kad iz odraslog promišljaš svet i svoje mesto u njemu onda ovo bude beskrajno lako. Al' malo je ljudi koji su zreli i integrisani na idealan način, pa upliv imaju i ponašanja, misli i osećanja koja smo usvojili od roditelja, raznih autoriteta i društva. Šta je dobro, vredno i ispravno po našim roditeljima često bude opterećenje za decu.

Potpuno si u pravu kad kažeš da je njihovo mišljenje njihov problem. Ali naš problem nastaje onda kad želimo da nas roditelji prihvate onakve kakvi jesmo, sa svim našim vrlinama i manama, a nailazimo na zid ćutanja ili odbijanje.
Zato uvek kažem volite svoju decu onakvu kakva ona jesu i nemojte ih krojiti po sopstvenim krutim šablonima. Dozvolite im da budu originalni u izražavanju sebe, svojih misli i osećanja.

larisa_bg larisa_bg 12:10 17.12.2013

Re: Frka

cassiopeia
Kad iz odraslog promišljaš svet i svoje mesto u njemu onda ovo bude beskrajno lako. Al' malo je ljudi koji su zreli i integrisani na idealan način,


Naravno, to je borba neprestana, sa samim sobom.
Ali mora da se vodi jer će stalno biti nečega što neko ne odobrava.
Prosto, stojiš iza svojih odluka i postupaka, i unapred se pomiriš sa činjenicom da te nikad neće razumeti svi, pa ni svi koji su ti bitni. To je činjenica života, jbg.

Ja imam banalan primer: moja majka je bila smrtno uvređena i ljuta kad sam ja upisala vožnju. A ona je vozila celog života. Naravno, razlog njene ljutnje je bilo to što će da brine kad ja sednem u kola i bla bla bla... A što će meni da bude lakše, to je ne zanima. Sve vreme dok sam učila vožnju sabotirala me i punila strahovima. Prošlo je dosta vremena dok se nije pomirila s time da sam ja vozač, i dok nije prestala da me zivka telefonom svako veče da vidi da l' sam se živa vratila!
alselone alselone 12:22 17.12.2013

Re: Frka

Ja imam banalan primer: moja majka je bila smrtno uvređena i ljuta kad sam ja upisala vožnju. A ona je vozila celog života. Naravno, razlog njene ljutnje je bilo to što će da brine kad ja sednem u kola i bla bla bla... A što će meni da bude lakše, to je ne zanima. Sve vreme dok sam učila vožnju sabotirala me i punila strahovima. Prošlo je dosta vremena dok se nije pomirila s time da sam ja vozač, i dok nije prestala da me zivka telefonom svako veče da vidi da l' sam se živa vratila!


Kako je reagovala kad si joj rekla da ces da upises za elektromehaničara rashladnih i termičkih uređaja?
larisa_bg larisa_bg 12:26 17.12.2013

Re: Frka

alselone
Kako je reagovala kad si joj rekla da ces da upises za elektromehaničara rashladnih i termičkih uređaja?
nije to lepo od tebe, samo da znaš, šmrc
alselone alselone 12:28 17.12.2013

Re: Frka

nije to lepo od tebe, samo da znaš, šmrc

larisa_bg larisa_bg 12:31 17.12.2013

Re: Frka

alselone


a je l' to vama neka fora da od svake nove blogerašice dobijete broj telefona? kao, da dokaže da je žeMsko?
maksa83 maksa83 12:37 17.12.2013

Re: Frka

Kako je reagovala kad si joj rekla da ces da upises za elektromehaničara rashladnih i termičkih uređaja?

Meni po stavu i diskursu više vuče na zavarivača korita prekookeanskih brodova, al' nije da se razumem. Ako ima brkove onda si ti u pravu.
larisa_bg larisa_bg 12:41 17.12.2013

Re: Frka

maksa83
Meni po stavu i diskursu više vuče na zavarivača korita prekookeanskih brodova, al' nije da se razumem. Ako ima brkove onda si ti u pravu.alselone alselone 12:52 17.12.2013

Re: Frka

a je l' to vama neka fora da od svake nove blogerašice dobijete broj telefona? kao, da dokaže da je žeMsko?


Ma ne. Moze i slika. Naravno, ona koja, jelte, dokazuje.
larisa_bg larisa_bg 13:01 17.12.2013

Re: Frka

alselone
Ma ne. Moze i slika. Naravno, ona koja, jelte, dokazuje.


eno ima Mikele novi blog, Tamni Vilajet
svoje čežnje isporučiti tamo :)
Jaril Jaril 13:20 17.12.2013

Re: Frka

sori_bat_jebiga

Много тога се мота по глави у тој ситуацији. Питање сопствене аутономије је ту можда и најмање присутно. Више се брине о осећањима својих родитеља. Прећуткивање је у великој мери мотивисано жељом да се родитељи заштите.
tadejus tadejus 13:26 17.12.2013

Re: Frka

larisa_bg

a je l' to vama neka fora da od svake nove blogerašice dobijete broj telefona? kao, da dokaže da je žeMsko?


cuj, dobro je dok ne traze da dokazes da nisi drzavni sluzbenik
cassiopeia cassiopeia 13:30 17.12.2013

Re: Frka

larisa
Naravno, to je borba neprestana, sa samim sobom.
Ali mora da se vodi jer će stalno biti nečega što neko ne odobrava.
Prosto, stojiš iza svojih odluka i postupaka, i unapred se pomiriš sa činjenicom da te nikad neće razumeti svi, pa ni svi koji su ti bitni. To je činjenica života, jbg.
Dal' mora, ili ne mora pitanje je sad :)

docsumann docsumann 14:41 17.12.2013

Re: Frka

maksa83
Kako je reagovala kad si joj rekla da ces da upises za elektromehaničara rashladnih i termičkih uređaja?

Meni po stavu i diskursu više vuče na zavarivača korita prekookeanskih brodova, al' nije da se razumem. Ako ima brkove onda si ti u pravu.


heh, u Južnoj Koreji, jednoj od najvećih brodograđevnih sila na svijetu, gro zavarivača su ustvari zavarivačice.
rezon vrlo jednostavana, za zavarivanje ti ne treba snaga već samo mirna ruka i strpljenje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:48 17.12.2013

Re: Frka

za zavarivanje ti ne treba snaga već samo mirna ruka i strpljenje.


od kad sam to ja znao

larisa_bg larisa_bg 15:41 17.12.2013

Re: Frka

Jaril
Много тога се мота по глави у тој ситуацији. Питање сопствене аутономије је ту можда и најмање присутно. Више се брине о осећањима својих родитеља. Прећуткивање је у великој мери мотивисано жељом да се родитељи заштите.Dobro - što bi rekli u američkim filmovima - čujem šta mi kažeš.
I imam pitanje.
Od čega štitiš roditelje u tom trenutku? Od šoka zbog nečeg strašnog što će da saznaju? Pa kako njima da objasniš da to nije ništa strašno ako i ti misliš da jeste, tj misliš da će oni to da misle?

Pođi od toga da su dužni da to ne misle. Osim ako nisu, šta ja znam, s neke vrške čuke, gde niko nikad za pedere nije čuo, onda kapiram. Ali ako su ljudi iz civilizacije, dužni su da znaju da to postoji.

Mi živimo dugo (neko i zauvek) u jednom prećutnom dogovoru s roditeljima da treba da ispunimo neka njihova očekivanja. I najčešće to ne ispunjavamo, to svi znamo. Svi roditelji su prepuni zamerki na svoju decu.
Pa zar stvarno treba da se desi nešto tako drastično kao što je smrtna bolest da roditelji ukapiraju da im dete nije dužno NIŠTA?!
princi princi 17:57 17.12.2013

Re: Frka

gro zavarivača su ustvari zavarivačice.

Jel nije to do sad već sve robotizovano?
larisa_bg larisa_bg 18:07 17.12.2013

Re: Frka

princi
Jel nije to do sad već sve robotizovano?


JESTE!
Jaril Jaril 20:00 17.12.2013

Re: Frka

larisa_bg
princi
Jel nije to do sad već sve robotizovano?


JESTE!

Ja гласам да је лариса бр.3.
Jaril Jaril 20:23 17.12.2013

Re: Frka

Od čega štitiš roditelje u tom trenutku?


Сви ми добро памтимо како је било када је било потребно да ми сами освестимо нешто тако. И, поучени својим исксутвом, претпостављамо да ће тај шок бити једнако велики. Ти си у праву што се тиче самог односа родитељ-дете. То је тако, deal with it. Међутим, тај однос увек постоји у неком ширем окружењу. И у овом случају је посађен на хомофобну платформу.

Пржење родитељског несвесног је толико мултидимензионално да, када бисмо хтели да сваку нит издвојимо и дискутујемо, потпуно бисмо се загубили. Те димензије су од блажих - да дете почиње да искаче из родитељске слике, што открива чињеницу да родитељи своје дете нису познавали, што води ка питањима са чиме је њихово дете све било суочено, а да они о томе појма немају, води до разбијања личних предрасуда и преиспитивања да ли су некада, несмотрено, нечим и сами повредили своје дете, преко, већ помињаних питања опште сигурности, среће и развоја њиховог детета, па све до онога што је нешто ниже Снежана поменула, а то је питање личног статуса у друштву, статуса оца - мужјака, који је одједном немоћан да своје дете заштити од окружења, а да, још додатно, ништа ту не разуме, при том никада и не очекујући да ће бити пред искушењем да штити своје дете од тако нечега, до питања личног статуса угледног грађанина друштва у коме се и те како уме спочитати да су родитељи нешто погрешили и спочитати да свега тога не би било да су били добри родитељи ...

Намерно сам све ставио у једну реченицу (која је још и сређена) да би се видело колико је ту димензија које прже мозак и срце - истовремено. Зато су реакције бурне, драматичне, променљиве... Зато је потребно време, да се свака нит рационализује, стави на своје место...

Ја разумем твој приступ, чак сам и га сам имао: ја сам то што јесам, одо' да компонујем. Међутим, много деце месецима, па и годинама размишља о свим горе набројаним питањима која ће се мотати по родитељским главама, често покушавајући да спреме све одговоре како би родитељима олакшали.
Pođi od toga da su dužni da to ne misle.

Ја тебе разумем: родитељ си - едукуј се!
Али, шта ако се родитељи никада нису бавили том темом, осим на нивоу вицева и, можда, оговарања. Шта онда?
zilikaka zilikaka 20:32 17.12.2013

Re: Frka

To je stvar osvajanja lične zrelosti. Jedan od simptoma zrelosti je i taj da se ne potresaš previše zbog mišljenja negdašnjih autoriteta. Voliš ih, naravno, uvažavaš ih, ali njihovo mišljenje je njihov problem i to je to.


Da, ali niti se zreo postaje tako što se jednog jutra probudiš i shvatiš da jesi, niti se seksualno opredeljenje dešava preko noći.

Do tada je mnogo lomova, dilema, neprospavanih noći.
niccolo niccolo 21:44 17.12.2013

Re: Frka

a je l' to vama neka fora da od svake nove blogerašice dobijete broj telefona? kao, da dokaže da je žeMsko?

Inicijacija. Svako mora da je prođe ako hoće da ga prihvatimo.


p.s. Jaril, odličan tekst
blogovatelj blogovatelj 22:38 17.12.2013

Re: Frka

Kako je reagovala kad si joj rekla da ces da upises za elektromehaničara rashladnih i termičkih uređaja?


Snove je uvek moguće ostvariti, čak i ako si zavarivačica.
Seti se samo Flešdensa.
maksa83 maksa83 22:43 17.12.2013

Re: Frka

Seti se samo Flešdensa.

docsumann docsumann 00:01 18.12.2013

Re: Frka

princi
gro zavarivača su ustvari zavarivačice.

Jel nije to do sad već sve robotizovano?


da sam ja na Anfilohijevom mjestu tražio bih da mi ovi postavljaju crkvu na Rumiji. (smajli koji gori na vatri muželožništva)


larisa_bg larisa_bg 00:38 18.12.2013

Re: Frka

Jaril
Пржење родитељског несвесног је толико мултидимензионално да, када бисмо хтели да сваку нит издвојимо и дискутујемо, потпуно бисмо се загубили.


nemam šta više da ti kažem, samo jedan hug
Jaril Jaril 02:43 18.12.2013

Re: Frka

larisa_bg
Jaril
Пржење родитељског несвесног је толико мултидимензионално да, када бисмо хтели да сваку нит издвојимо и дискутујемо, потпуно бисмо се загубили.


nemam šta više da ti kažem, samo jedan hug


Што волим ове коментаре после којих жемска може само да ми се баци у наручје.
Jaril Jaril 13:32 18.12.2013

Re: Frka

kao, da dokaže da je žeMsko?

То је само први корак. После ће ти траже доказ да си жеМско - од рођења.
predatortz predatortz 11:10 17.12.2013

Razumevanje

Ovakvi tekstovi će više doprineti razumevanju i približavanju između 'nas' i 'vas', nego sve Parade i isforsirane priče zajedno.

Kad čitaš ovako nešto, možeš da se saživiš, da probaš da se staviš u datu situaciju. Počinješ da navijaš za 'glavnog lika' u toj priči...

Ona odbrojavanja tipa još xx dana do... su bila iritirajuća i za one koji homofobi nisu. Prihvaćenost se ne zadobija guranjem prsta u oko, dobija se ovako.

Jarile, imaš moje poštovanje.
coviax coviax 11:27 17.12.2013

Re: Razumevanje

predatortz
Ovakvi tekstovi će više doprineti razumevanju i približavanju između 'nas' i 'vas', nego sve Parade i isforsirane priče zajedno.

Kad čitaš ovako nešto, možeš da se saživiš, da probaš da se staviš u datu situaciju. Počinješ da navijaš za 'glavnog lika' u toj priči...

Ona odbrojavanja tipa još xx dana do... su bila iritirajuća i za one koji homofobi nisu. Prihvaćenost se ne zadobija guranjem prsta u oko, dobija se ovako.

Jarile, imaš moje poštovanje.

A čemu treba da služi to razumevanje? Preusmeravanju glavnog toka? Još malo fekalija
u matici? A što da ne-to i tako nema veze:da li se majmuni istorodno ili raznorodno...
Ybg-veliki ZOO...
Nikom da padne na pamet da i ekonomiju i moral i pravo počnu dovoditi u neki
prirodniji red koji bi iljudima davao šanse...
Nemam ja protiv pedera ništa-šta se ja tu pitam oko vrabaca koji se prenamnožili
pa istorodno opšte...More nek se prcaju-širok Dunav ravan Srem!
Ali to je bacanje prašine u oči! I ko to radi? ! Malo paranoje?
Možda službe forsiraju frku i u frci da na miru ispod žita i u mutnoj vodi
grabljivice...
Ko je prvi krenuo s drogom? I to na ratištima? Frenki? Ili onaj drugi nesretnik.
Ili su i u Kuli kljukani ko guske,pa navučeni...
Ko je dovukao prve kontigente?
Ko forsira pedere?
Vladanje proizvodnjom šljama?
Makijavelisti...
predatortz predatortz 11:31 17.12.2013

Re: Razumevanje

A čemu treba da služi to razumevanje?


Da ne bude onog do čega dolazi iz nerazumevanja.

Ja mislim da bi to bio dobar pomak. Ti?
larisa_bg larisa_bg 11:32 17.12.2013

Re: Razumevanje

coviax

Možda službe forsiraju frku i u frci da na miru ispod žita i u mutnoj vodigrabljivice...Ko je prvi krenuo s drogom? I to na ratištima? Frenki? Ili onaj drugi nesretnik.Ili su i u Kuli kljukani ko guske,pa navučeni...Ko je dovukao prve kontigente?Ko forsira pedere?Vladanje proizvodnjom šljama?Makijavelisti...


brate imam odgovore na sva tvoja pitanja!
maksa83 maksa83 11:40 17.12.2013

Re: Razumevanje

Nemam ja protiv pedera ništa-šta se ja tu pitam oko vrabaca koji se prenamnožili
pa istorodno opšte...More nek se prcaju-širok Dunav ravan Srem!

Znao sam da će ispod te ogorčene opne proviriti tolerancija, poštovanje tuđih opredeljenja i ... humanizam ... ovaj... vrapcizam. Nešto.

larisa_bg larisa_bg 12:14 17.12.2013

Re: Razumevanje

predatortz
Ovakvi tekstovi će više doprineti razumevanju i približavanju između 'nas' i 'vas', nego sve Parade i isforsirane priče zajedno.Kad čitaš ovako nešto, možeš da se saživiš, da probaš da se staviš u datu situaciju. Počinješ da navijaš za 'glavnog lika' u toj priči...Ona odbrojavanja tipa još xx dana do... su bila iritirajuća i za one koji homofobi nisu. Prihvaćenost se ne zadobija guranjem prsta u oko, dobija se ovako.Jarile, imaš moje poštovanje.


Znam da si imao dobru nameru, ali nekako si sve ovo napisao pokroviteljski i paternalistički, sa sve zaključkom o poštovanju... Pobogu, pa ako do sad nije imao tvoje poštovanje, što bi ga stekao ovim tekstom? Priznaj da u tebi čuči jedan mali homofob koji se užasava od gej parade. Priznaj, biće ti lakše, naši smo. Imaćeš moje poštovanje ako priznaš.
alselone alselone 12:30 17.12.2013

Re: Razumevanje

vrapcizam


Molim da se ubuduce kontaktira prof. dr sin Nebojsa Krstic ako se radi o vrapcima u BG. To je njegovo polje istrazivanja i sad, iako je emeritus, moramo ga slusati.
Jaril Jaril 14:37 17.12.2013

Re: Razumevanje

A čemu treba da služi to razumevanje?

Унутрашњем миру.
margos margos 15:00 17.12.2013

Re: Razumevanje

ali nekako si sve ovo napisao pokroviteljski i paternalistički,

Ja sam to pre pročitala kao paternalizam i pokroviteljstvo sve dece, momaka, ljudi koji su (bili) u Jarilovoj koži i da je predatortz možda po prvi put ušao u cipele tih ljudi, a prvenstveno njihovih roditelja.

Utoliko su, to poštovanje i komentar, vredniji - nije ga dobio samo Jaril.
nurudin nurudin 16:34 17.12.2013

Re: Razumevanje

Jarile, imaš moje poštovanje.


И моје!

И, наравно, препоруку за одличне блогове, који су људски, и сувише људски.

Изнад свега, потреба да нађемо место у себи за другога, лајтмотив Јарилов. :)

maksa83 maksa83 16:37 17.12.2013

Re: Razumevanje

Изнад свега, потреба да нађемо место у себи за другога, лајтмотив Јарилов. :)

Pazi, nije da nisi ubo...
krkar krkar 17:00 17.12.2013

Re: Razumevanje

Pazi, nije da nisi ubo...


Ako nađe, ubošće već neko
nurudin nurudin 18:27 17.12.2013

Re: Razumevanje

maksa83
Изнад свега, потреба да нађемо место у себи за другога, лајтмотив Јарилов. :)

Pazi, nije da nisi ubo...Максо, свашта ли ти се мота по глави...
predatortz predatortz 20:35 17.12.2013

Re: Razumevanje

larisa_bg
predatortz
Ovakvi tekstovi će više doprineti razumevanju i približavanju između 'nas' i 'vas', nego sve Parade i isforsirane priče zajedno.Kad čitaš ovako nešto, možeš da se saživiš, da probaš da se staviš u datu situaciju. Počinješ da navijaš za 'glavnog lika' u toj priči...Ona odbrojavanja tipa još xx dana do... su bila iritirajuća i za one koji homofobi nisu. Prihvaćenost se ne zadobija guranjem prsta u oko, dobija se ovako.Jarile, imaš moje poštovanje.


Znam da si imao dobru nameru, ali nekako si sve ovo napisao pokroviteljski i paternalistički, sa sve zaključkom o poštovanju... Pobogu, pa ako do sad nije imao tvoje poštovanje, što bi ga stekao ovim tekstom? Priznaj da u tebi čuči jedan mali homofob koji se užasava od gej parade. Priznaj, biće ti lakše, naši smo. Imaćeš moje poštovanje ako priznaš.

Paradu smatram za glupost koja ništa ne rešava. Ovakvi tekstovi doprinose razumevanju. Homofob ne izražava javnu podršku homoseksualcu. Pišem telegrafski, sa telefona, jer tebe ne mogu ostaviti bez odgovora. :-P
Jaril Jaril 21:01 17.12.2013

Re: Razumevanje

Pobogu, pa ako do sad nije imao tvoje poštovanje, što bi ga stekao ovim tekstom?

И опет те разумем (да се узнемо на крају?) - ово је једна фина причица за уз кафу, што би сад то био неки узрок великих ствари као што је поштовање (мада верујем, желим да верујем , да сам предаторово поштовање зарадио и неким другим текстовима), али ћу опет да додам "а са друге стране" (и тиме изгубим сваку шансу да од свих мушких ја први дођем до твог броја):

Мене је предаторов коментар обрадовао јер ми је негде потврдио мој осећај, а то је да људи желе да разумеју и да би волели да разумеју и да воле да искористе сваки текст, сваки извор који им то омогућава.
Jaril Jaril 21:34 17.12.2013

Re: Razumevanje

maksa, krkar

Само ви захебавајте, доћи ће тренутак да ја вас нагузим, па ћете да кукате да вас боли.
maksa83 maksa83 21:40 17.12.2013

Re: Razumevanje

Jaril
maksa, krkar

Само ви захебавајте, доћи ће тренутак да ја вас нагузим, па ћете да кукате да вас боли.

Je l' ovo sad znači "da na mom više ne dolaze maksa, krkar..."? (Blogu.)
Jaril Jaril 21:49 17.12.2013

Re: Razumevanje

Je l' ovo sad znači "da na mom više ne dolaze maksa, krkar..."? (Blogu.)

Ја волим да сте ми вас двојица при руци.

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 21:51 17.12.2013

Re: Razumevanje

coviax
Ko je prvi krenuo s drogom?

Vala ne znam ko je prvi krenuo, ali vidim ko bloguje pod dejstvom...nečega...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:35 17.12.2013

Re: Razumevanje

maksa83
Jaril
maksa, krkar

Само ви захебавајте, доћи ће тренутак да ја вас нагузим, па ћете да кукате да вас боли.

Je l' ovo sad znači "da na mom više ne dolaze maksa, krkar..."? (Blogu.)

:)))))
Makso, this is awesome!
blogovatelj blogovatelj 22:44 17.12.2013

Re: Razumevanje

Priznaj, biće ti lakše, naši smo. Imaćeš moje poštovanje ako priznaš.


Ljudi, ova Larisa ista Veronika Koen. Al stvarno.
blogovatelj blogovatelj 22:46 17.12.2013

Re: Razumevanje

Vala ne znam ko je prvi krenuo, ali vidim ko bloguje pod dejstvom...nečega...


Liči mi ko da je na stomakliji.
maksa83 maksa83 22:49 17.12.2013

Re: Razumevanje

Ljudi, ova Larisa ista Veronika Koen. Al stvarno.

E dobro da nije samo meni palo na pamet...
alselone alselone 23:09 17.12.2013

Re: Razumevanje

Makso, this is awesome!

This is fabulous.
larisa_bg larisa_bg 23:58 17.12.2013

Re: Razumevanje

predatortz

Paradu smatram za glupost koja ništa ne rešava. Ovakvi tekstovi doprinose razumevanju. Homofob ne izražava javnu podršku homoseksualcu. Pišem telegrafski, sa telefona, jer tebe ne mogu ostaviti bez odgovora. :-P


njao pa hvala što si se zbog mene mučio
tačno sam znala da si protivnik gej-parade
ne kažem ja da si homofob
samo si malkice tradicionalan al' prevaspitaćemo mi tebe polako i nežno
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:01 18.12.2013

Re: Razumevanje

samo si malkice tradicionalan


A zašto je to loše?
alselone alselone 00:02 18.12.2013

Re: Razumevanje

nežno


docsumann docsumann 00:07 18.12.2013

Re: Razumevanje

hoochie coochie man
samo si malkice tradicionalan


A zašto je to loše?


ovako postavljeno ispada - zbog tradicije
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 00:14 18.12.2013

Re: Razumevanje

Liči mi ko da je na stomakliji.

Ne znam, sine, zbog ekstremnih slučajeva ima da nam uvedu da piškimo u čašicu kad se logujemo.
docsumann docsumann 00:17 18.12.2013

Re: Razumevanje

maksa83
Ljudi, ova Larisa ista Veronika Koen. Al stvarno.

E dobro da nije samo meni palo na pamet...


(iliti parada smajli-set)
docsumann docsumann 00:18 18.12.2013

Re: Razumevanje

dobrosavljevic_m
Liči mi ko da je na stomakliji.

Ne znam, sine, zbog ekstremnih slučajeva ima da nam uvedu da piškimo u čašicu kad se logujemo.


pa da se kucnemo ko ljudi
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 00:19 18.12.2013

Re: Razumevanje

pa da se kucnemo ko ljudi

Tebe neće ni da testiraju, znaju da šmrčeš vrganje.
docsumann docsumann 00:20 18.12.2013

Re: Razumevanje

dobrosavljevic_m
pa da se kucnemo ko ljudi

Tebe neće ni da testiraju, znaju da šmrčeš vrganje.
larisa_bg larisa_bg 00:22 18.12.2013

Re: Razumevanje


blogovatelj
Ljudi, ova Larisa ista Veronika Koen. Al stvarno.

maksa83
E dobro da nije samo meni palo na pamet...E a ko je Veronika Koen? Kažitemikažitemikažitemi?
alselone alselone 00:24 18.12.2013

Re: Razumevanje

Kažitemikažitemikažitemi?


Da li si prosla inicijaciju?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:24 18.12.2013

Re: Razumevanje

ovako postavljeno ispada - zbog tradicije


Sve to treba ukinuti
A onda da oni ( oni koji će prevaspitavati nežno i polako, takvi valjda postoje) naprave lepšu i stariju, podrazumeva se
docsumann docsumann 00:29 18.12.2013

Re: Razumevanje

hoochie coochie man
ovako postavljeno ispada - zbog tradicije


Sve to treba ukinuti
A onda da oni ( oni koji će prevaspitavati nežno i polako, takvi valjda postoje) naprave lepšu i stariju, podrazumeva se


nesumnjivo, tradicija, kakvu je mi poznajemo, će jednog dana izumrijeti. ali, zato, mi ne moramo nad njom (iz)vršiti lapot.
larisa_bg larisa_bg 00:30 18.12.2013

Re: Razumevanje

alselone
Da li si prosla inicijaciju?


još zasedaju povodom mog slučaja

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana