Ekologija

oportunitetna relativnost

antioksidant RSS / 20.12.2013. u 16:32

definicija oportunitetnog troska kaze da je cena necega u stvari vrednost onog cega smo se odrekli da bi smo to nesto priustili. na primer: mene letovanje kosta taman onoliko gajbi piva koliko nisam popio jer sam morao da vozim dva dana. s druge strane, oportunizam je prilagodjavanje okolnostima bez obzira na principe a sve u cilju da se manje plati (ne samo u novcu). drugim recima, ja da sam oportunista, platio bih avionski prevoz a ketering bih ojadio za besplatne konzerve.
gornji primeri, naravno, imaju smisla samo u svetu u kom je pivo veoma vredno. ili pak slovodno vreme koje je moguće posvetiti ispijanju piva. a takvi svetovi postoje. preciznije postoje takve percepcije svetova. jer percepcije su licne. a postoje i ljudi kojima je par sati slobode vrednije od par stotina eura. poenta je da je oprtunitetni trosak relativan u odnosu na tacku posmatranja (preciznije u odnosu na osobu koja "posmatra"). istina je da je cena avionske karte u apsolutnom iznosu svima ista ali nekom tih par stotina eura ne znaci puno.

gde u stvari pokusavam da odem ovom pricom? pa recimo pokusavam da osvetlim tacku koja kaze "svi smo razliciti i imamo pravo da budemo razliciti a ta razlicitost podrazumeva i to da imamo razlicite interese". zasto je to vazno? mozda i nije, ali to samo ako je moja percepcija da postoji manjak razumevanja te cinjenice pogresan. i da se razumemo - ne pricam o deklarativnom razumevanju vec onoj vrsti razumevanja koja podrazumeva i promenu vlastitih matrica ponasanja. znaci ne "razumem da je nepristojno gurati nos u tudje poslove ali oprostite mi sto odlazim, kod komsije je trenutno vrlo zanimljiva rasprava pa ne bih da propustim". dakle, ovaj deo bi trebalo da stoji na poziciji "sve je relativno i zavisi od tacke posmatranja". specijalna teorija relativnosti za ekonomiste.

sad bi mi bila potrebna i treca definicija a to je definicija politike. politika je (u jednom tumacenju) nacin uredjenja drustva, tj kako jedno drustvo pronalazi svoje zajednicke odgovore, da ne kazem - kako se uredjuje ili zanimljivije - kako resava sopstvene konflikte. zbog ljubavi prema pivu, necu davati primer...nek ljubav ostane neokaljana. ali u drustvu gde razne interesne grupe pokusavaju da pronadju optimum medjusobnih odnosa treba razmisljati i o cinjenici da je ne samo oprtuni trosak relativan vec i da je trenutni odnos snaga samo trenutni. ako u ovom trenutku neka grupa ima svu vlast i ako tu vlast primenjuje apsolutno nametajuci sopstvene interese drugima se sve svede na cekanej trenutka kad ce oni preuzeti apsolutnu vlast i srusiti sve staro i nametnuti svoje i tako u beskrajon. to je veoma iritirajuce i nevaspitano. ruzno je slusati ove sad kako oni prethodni nista nisu valjali. nek je i tacno, ti prethodni su jos uvek tu a nekad ce ponovo biti u starim pozicijama.

skracena verzija:

ako sad to "imamo razlicite interese", "nacin resavanja unutrasnjih konflikata", "cena koju placam je vrednost onog ceg sam se odrekao" povezem(o) (ovo (o) je za slucaj da me jos uvek neko prati) stavimo u kontekst dnevno politicke kaljuge dodjemo do 2 stvari: 1) elementarne ljudske pristojnosti i 2) vremenskog horizonta.

tj:
1) nepristojno je koristiti trenutnu snažniju poziciju da bi se nametali sopstveni interesi
2) na duze staze se isplati pronaci kompromis a kompromis ne podrazumeva trenutno zatrpavanje tudjih interesa jer se vremenom sve preokrene i neplacno kad tad dodje na naplatu

dakle, ko namece sopstveno vidjenje troskova i benefita em je nepristojan em nas (nas kao drustvo u celini) na duze staze znatno kosta.

ovo je univerzalno. ako ne das da se smanje plate i penzije jer imas poslanike pod rednim brojem 124 do 127 isti si kao ovaj do tebe sto smanjuje zdravstvene doprinose jer direktor rfzo-a zalutao na svoju poziciju pa ne ume da reorganizuje bunar iz kog se lecimo.

 

 



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:32 20.12.2013

негативни тастер

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:36 20.12.2013

Al je zato...

jer direktor rfzo-a zalutao na svoju poziciju pa ne ume da reorganizuje bunar iz kog se lecimo.


rekao da namerava da otvormi humanitarni fond, iz kog bi se plaćalo lećenje teško bolesne dece.
Da ima još jedan bunar.
Iako ne znamo šta radi u onom prvom bunaru.
Biljana 77 Biljana 77 17:34 20.12.2013

...

stavimo u kontekst dnevno politicke kaljuge dodjemo do 2 stvari: 1) elementarne ljudske pristojnosti i 2) vremenskog horizonta.

Ja sam te ispratila dovde. Ali dnevno politčka kaljuga i elementarna ljudska pristojnost u istoj rečenici su me toliko zbunile da sam pogubila konce priče.

Stoga, prigodna slika:

gedza.73 gedza.73 17:46 20.12.2013

Re: ...

Jel' ono R2-D2?

antioksidant
ovo je univerzalno. ako ne das da se smanje plate i penzije


Mene interesuje koliko nas koštaju te plate.
Skoro je Nune 'dovodio' jednog ekonomskog 'eksperata' koji je tvrdio da je najbolje za našu ekonomiju da se javne službe ne diraju i da im se nikako ne smanjuju plate jer su javni uposlenici veliki potrošači i motor razvoja naše privrede.

Čudo ne reče da se svi Srbi zaposle u neku novoizmišljenu agenciju tipa 'svemirski letovi i projektovanje naselja na Mesecu'.

misha.m misha.m 18:27 20.12.2013

Re: ...

gedza.73
Jel' ono R2-D2?

Ovo meni liči na X-Wing
gedza.73 gedza.73 18:31 20.12.2013

Re: ...

Ovo meni liči na X-Wing

Al' eno ga i mali usisivač, viri mu glava.
zack2jack zack2jack 18:26 20.12.2013

...

ako u ovom trenutku neka grupa ima svu vlast i ako tu vlast primenjuje apsolutno nametajuci sopstvene interese drugima se sve svede na cekanej trenutka kad ce oni preuzeti apsolutnu vlast i srusiti sve staro i nametnuti svoje i tako u beskrajon. to je veoma iritirajuce i nevaspitano. ruzno je slusati ove sad kako oni prethodni nista nisu valjali. nek je i tacno, ti prethodni su jos uvek tu a nekad ce ponovo biti u starim pozicijama.



..a nekad ce ponovo biti u starim pozicijama. Ovo je pretnja za ove koji su na vlasti danas, jednako kao sto i tvrdnja da oni predhodni nisu nista valjali, jeste ruzna. Ali je naprosto, neizbezna.

Svako ko se lati preuzimanja vlasti, ima odgovornost da preispituje poslove koje je obavljao onaj, koji se te vlasti pre njega latio. Isto tako onaj koji je danas na vlasti, morace, da bude preispitan od strane onog koji ga zameni.

I tu jednostavno, nema niceg loseg..
freehand freehand 19:17 20.12.2013

Re: ...

Svako ko se lati preuzimanja vlasti, ima odgovornostda preispituje poslove koje je obavljao onaj, koji se te vlasti pre njega latio. Isto tako onaj koji je danas na vlasti, morace, da bude preispitan od strane onog koji ga zameni.

To je važeća floskula i dimna zavesa iza koje se krije veliko ništa. Policija i pravosuđe imaju odgovornost i obavezu da preispituju i pre i za vreme i posle. Političari treba da se bave izgradnjom i unapređenjem sistema i organizacijom države.
U suprotnom se politika i vlast svode na lova na veštice i istrebljivanje "neprijatelja". kao što svakodnevno gledamo, već gotovo godinu i po.
milisav68 milisav68 20:59 20.12.2013

Re: ...

freehand

Policija i pravosuđe imaju odgovornost i obavezu da preispituju i pre i za vreme i posle. Političari treba da se bave izgradnjom i unapređenjem sistema i organizacijom države.

Tako što će da izvrše reformu sudstva, posle koje će da bude zagušenje (dok ne istekne vremenski rok za podizanje tužbe), a ako kojim slučajem neko "pretekne", tu je Ustavni i Apelacioni sud (gde je rodbina uredno smeštena), da te "greške" ispravi, a ako i dođe do presude, ona će da bude blaga, što zbog samih zakona, što zbog nedostatka mesta u zatvorima.



zack2jack zack2jack 21:01 20.12.2013

Re: ...

freehand
Političari treba da se bave izgradnjom i unapređenjem sistema i organizacijom države.U suprotnom se politika i vlast svode na lova na veštice i istrebljivanje "neprijatelja". kao što svakodnevno gledamo, već gotovo godinu i po.


..morali bi prvo da se slozimo da ne zivimo u npr Danskoj. I da demokratija u Srbiji postoji nesto vise od 10 godina. Morali bi da se dogovorimo da pricamo u realnim okvirima.

Da se gradjanstvo oslanja, samo na drzavu, tj policiju i pravosudje, da preispituje rad politicara, mi nikada ne bi imali ni jedan jedini proces pokrenut. U prilog tome govori puno toga. Od reforme pravosudja pa do nedavnih odluka Ustavnog suda. Upravo politicari kreiraju ambijent i uslove u kojima onda policija i pravosudje rade.

Jedini nacin da politicari preuzmu odgovornost za svoj rad, jeste da budu suoceni sa rezultatima svoga delanja. Preispitivanje necijeg rada nije floskula. Nikakva dimna zavesa. U pitanju je direktan nacin da se neko pozove na odgovornost. I bez toga, nema ni napredka drustva u celini.
freehand freehand 21:32 20.12.2013

Re: ...

milisav68
freehand

Policija i pravosuđe imaju odgovornost i obavezu da preispituju i pre i za vreme i posle. Političari treba da se bave izgradnjom i unapređenjem sistema i organizacijom države.

Tako što će da izvrše reformu sudstva, posle koje će da bude zagušenje (dok ne istekne vremenski rok za podizanje tužbe), a ako kojim slučajem neko "pretekne", tu je Ustavni i Apelacioni sud (gde je rodbina uredno smeštena), da te "greške" ispravi, a ako i dođe do presude, ona će da bude blaga, što zbog samih zakona, što zbog nedostatka mesta u zatvorima.




Opet ispočetka... Ovo što sam napisao poslednji je hit u razvoju civilizacije. Bar za koji ja znam. Ili ti znaš neki bolji?



zack2jack

Jedini nacin da politicari preuzmu odgovornost za svoj rad, jeste da budu suoceni sa rezultatima svoga delanja.

Tako je, Tome služe izbori.

milisav68 milisav68 21:59 20.12.2013

Re: ...

freehand

Opet ispočetka... Ovo što sam napisao poslednji je hit u razvoju civilizacije.

Kod nas nije, da smo pratili taj hit u razvoju civilizacije, onda ne bi bilo lova na veštice, već bi "lovac" i štampa odgovarali za ometanje istrage.


freehand freehand 22:10 20.12.2013

Re: ...

milisav68
freehand

Opet ispočetka... Ovo što sam napisao poslednji je hit u razvoju civilizacije.

Kod nas nije, da smo pratili taj hit u razvoju civilizacije, onda ne bi bilo lova na veštice, već bi "lovac" i štampa odgovarali za ometanje istrage.



To sam razumeo. Svaki izbori donesu nove sudije, tužioce i policajce koji za račun nove vlasti pohapse i gurnu u istragu prethodne. Ok.
Koliko misliš da to može da traje i dokle će da dovede? Pretpostavljam da takav sjajan sistem automatski privlači buljuke investitora sjajnom klimom koju proizvodi.
I bolji život svih građana, zadovoljnih činjenicom da pravda nikad ne spava.
zack2jack zack2jack 08:24 21.12.2013

Re: ...

freehand

Tako je, Tome služe izbori.



..izbori nisu dovoljni. Na primer. Vecina od 24 sporne privatizacije revidira se tek danas. 10 I vise godina kasnije. Bubalo je tek nedavno uhapsen. Posle vise promena vlasti. Posle vise izbora. Dok je Verica Barac godinama o sve tome govorila I iznosila dokaze. Policiji I pravosudju?

To samo pokazuje da promena vlasti sama po sebi nije garant da ce rad politicara biti adekvatno preispitan. Tj da sistem sam sebe regulise. Vec da je neophodna jaka politicka volja kako bi se ti procesi zapoceli. I zavrsili.
freehand freehand 09:03 21.12.2013

Re: ...

Vecina od 24 sporne privatizacije revidira se tek danas. 10 I vise godina kasnije.

Nijedna privatiazcija od te 24 nije od pre deset i više godina. Plus što su neke od njih već bile u istrazi od ranije.
Policiji I pravosudju?

Vec da je neophodna jaka politicka volja kako bi se ti procesi zapoceli. I zavrsili.

Jaka politička volja umesto policije i pravosuđa kroz istoriju je zapamćena kao teror. Pa kontrateror. Na šta je odgovor teror.
Recept sa jakom političkom voljom i revolucionarnom pravdom primenjen je u Srbiji s jeseni '44.
Još se nismo oporavili.
zack2jack zack2jack 09:54 21.12.2013

Re: ...

freehand
Nijedna privatiazcija od te 24 nije od pre deset i više godina. Plus što su neke od njih već bile u istrazi od ranije.


..kako nije kada je Sartid npr prodat 2003? Koje su sporne privatizacije bile u istrazi? Koji je rezultat tih istraga?

Jaka politička volja umesto policije i pravosuđa kroz istoriju je zapamćena kao teror. Pa kontrateror. Na šta je odgovor teror.


..nad kim se sprovodi takav teror o kome govoris?
milisav68 milisav68 10:16 21.12.2013

Re: ...

freehand

To sam razumeo. Svaki izbori donesu nove sudije, tužioce i policajce koji za račun nove vlasti pohapse i gurnu u istragu prethodne. Ok.
Koliko misliš da to može da traje i dokle će da dovede? Pretpostavljam da takav sjajan sistem automatski privlači buljuke investitora sjajnom klimom koju proizvodi.
I bolji život svih građana, zadovoljnih činjenicom da pravda nikad ne spava.

Nisam ja rekao da je to dobar - već da je takav sistem, i da je tzv demokratska opcija propustila da to ispravi (još od 2000.), a vrhunac je bio period od 2008. - 2012. kada je DS "imao" premijera (ministra finansija) i ministra pravde, dakle, sve poluge vlasti da se to sistemski reši.

Ovako, danas je samo logična posledica - Sad nam nije ništa - ubili su nas ko zeca.

antioksidant antioksidant 10:29 21.12.2013

Re: ...

koliko vidim, svi se slazu (slazemo?) da postojeci sistem nije dobar (bar za one van kruga smene vlasti). poenta je da tu "kontrolu" legalnosti nikako ne bi trebalo da radi sledeci na vrtesci vec trajno prisutan pravosudni sistem. ovako kad svako ima svoje sudije da kontrolise one prethodne, kontrole i nema. to je samo zamazivanje slike, bacanje prasine u oci i upiranje prstom u prethodne kako bi se sakrilo da sadasnji nista pozitivno ne rade. sto bi mali marcelo rekao, nemamo promene vec zamene ( ovo mali je jer u malo reci kaze puno)
gedza.73 gedza.73 10:58 21.12.2013

Re: ...

Porodice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, poginulih pre osam godina u topčiderskoj kasarni „Karaš“, još uvek nisu od Ministarstva pravde dobile naknadu za nematerijalnu štetu od po 5.000 evra

Janko Jakovljević: „Hoću pravdu!”

Moga sina nema, pa nema... Njega niko i ništa ne može vrati u život, tako da mi taj novac ništa ne znači.
Janko Jakovljević, otac preminulog Dragana ističe da mu je poštovanje presude Ustavnog suda važno zbog pravde i budućnosti pravosudnih organa u Srbiji.


Delioci pravde su podnosili zahteve za nadoknadu i materijalne, i nematerijalne štete, a najviši odštetni zahtev je šest miliona dinara. I dok su neki tražili samo materijalnu odštetu, drugi su zahtevali nadoknadu za pretrpljene duševne bolove.
Više od 150 prvostepenih presuda u korist „crnih toga“ već je doneto, i čekaju se rezultati žalbenog postupka. Najmanja dodeljena odšteta u prvom stepenu, kako saznajemo, je 1,5 miliona dinara, a najveća tri miliona, mada su neki prilikom pokušaja nagodbe tražili i šest miliona. Sudije koje su pre toga prešle u advokate, tražile su i naknadu upisnine u esnafsku komoru od oko 200.000 dinara.




trajno prisutan pravosudni sistem
hajkula1 hajkula1 15:57 21.12.2013

Re: ...

freehand
Svako ko se lati preuzimanja vlasti, ima odgovornostda preispituje poslove koje je obavljao onaj, koji se te vlasti pre njega latio. Isto tako onaj koji je danas na vlasti, morace, da bude preispitan od strane onog koji ga zameni.

To je važeća floskula i dimna zavesa iza koje se krije veliko ništa. Policija i pravosuđe imaju odgovornost i obavezu da preispituju i pre i za vreme i posle. Političari treba da se bave izgradnjom i unapređenjem sistema i organizacijom države.
U suprotnom se politika i vlast svode na lova na veštice i istrebljivanje "neprijatelja". kao što svakodnevno gledamo, već gotovo godinu i po.



Imaju odgovornost.


Na primer, kad je o policiji reč, stiče se mogućnost da po treći put, bude izabrana odgovarajuća, nestranačka ličnost.

Je li to za

pozitivan - negativan

taster




Da li može i pitanje, kako je to zaslužio?
freehand freehand 16:30 21.12.2013

Re: ...

..kako nije kada je Sartid npr prodat 2003? Koje su sporne privatizacije bile u istrazi? Koji je rezultat tih istraga?

Pročitaj još jednom to što si citirao. Da ti pomognem:
. Plus što su neke od njih već bile u istrazi od ranije.


..nad kim se sprovodi takav teror o kome govoris?

Nad svima. Pittaj Lenjina, Staljina, Josipa Broza, Čaušeskua, Envera Hodže, Todorova i kolega.
freehand freehand 16:34 21.12.2013

Re: ...

a vrhunac je bio period od 2008. - 2012. kada je DS "imao" premijera (ministra finansija) i ministra pravde, dakle, sve poluge vlasti da se to sistemski reši.

I ministra policije, i deobe vlasti, i opoziciju koja te zove izdajnikom.
ali da - u pravu si. Tu su morali da urade pet puta više i to ne onaj smešni Ristić i onaj pajac Homen.
freehand freehand 17:16 21.12.2013

Re: ...

Da li može i pitanje, kako je to zaslužio?

Može. Ko je zaslužio i šta je zaslužio?
zack2jack zack2jack 18:23 21.12.2013

Re: ...

freehand
Nad svima. Pittaj Lenjina, Staljina, Josipa Broza, Čaušeskua, Envera Hodže, Todorova i kolega.


..don't mix grandmothers and frogs.
zack2jack zack2jack 18:38 21.12.2013

Re: ...

antioksidant
koliko vidim, svi se slazu (slazemo?) da postojeci sistem nije dobar (bar za one van kruga smene vlasti). poenta je da tu "kontrolu" legalnosti nikako ne bi trebalo da radi sledeci na vrtesci vec trajno prisutan pravosudni sistem. ovako kad svako ima svoje sudije da kontrolise one prethodne, kontrole i nema. to je samo zamazivanje slike, bacanje prasine u oci i upiranje prstom u prethodne kako bi se sakrilo da sadasnji nista pozitivno ne rade. sto bi mali marcelo rekao, nemamo promene vec zamene ( ovo mali je jer u malo reci kaze puno)


..sistem nije dobar. Zato sto sistem ne postoji! Mi smo mlada demokratija.

Mozda preispitivanje rada predhodnih politicara od strane aktuelnih, zato deluje, I kao zamazivanje ociju. Ali je sustinski neophodno.

Jer jedino svest o tome da ce njihov rad biti kontrolisan I preispitivan, moze politicare da natera da promene svoj ukupan odnos prema funkcijama koje obavljaju.
freehand freehand 19:07 21.12.2013

Re: ...

zack2jack
freehand
Nad svima. Pittaj Lenjina, Staljina, Josipa Broza, Čaušeskua, Envera Hodže, Todorova i kolega.


..don't mix grandmothers and frogs.

Nisam razuemo baš najbolje; šta su Grendmaders a šta frogs? Pitao si nad kim se sprovodi teror. Dao sam ti primer i ko i nad kime je teror sprovođen. Mogu da proširim svakom revolucionarnom pravdom koja je sprovođena. U čemu je problem?
zack2jack zack2jack 19:14 21.12.2013

Re: ...

freehand

Pitao si nad kim se sprovodi teror. Dao sam tiu primer i ko i nad kime je teror sprovođen. Mogu da proširim svakom revolucionarnom pravdom koja je sprovođena. U čemu je problem?



..moje pitanje se odnosilo na nase prilike. Ne moze da pricamo o Stljinu I npr Vucicu/Dacicu istovremeno. Jer kontekst nije isti. Nije realno..

freehand freehand 19:18 21.12.2013

Re: ...

zack2jack
freehand

Pitao si nad kim se sprovodi teror. Dao sam tiu primer i ko i nad kime je teror sprovođen. Mogu da proširim svakom revolucionarnom pravdom koja je sprovođena. U čemu je problem?



..moje pitanje se odnosilo na nase prilike. Ne moze da pricamo o Stljinu I npr Vucicu/Dacicu istovremeno. Jer kontekst nije isti. Nije realno..


Svaka revolucionarna pravda je ista.
Samo u drugom istorijskom kontekstu.
Robespjer, i Staljin, i Pol Pot, i Vučić - ako bi se odlučio na vaninstitucionalne metode "preispitivanja odgovornosti".
zack2jack zack2jack 19:29 21.12.2013

Re: ...

freehand

Svaka revolucionarna pravda je ista. Samo u drugom istorijskom kontekstu. Robespjer, i Staljin, i Pol Pot, i Vučić - ako bi se odlučio na vaninstitucionalne metode "preispitivanja odgovornosti".



..nije ovde rec o revolucionarnoj pravdi. Vec o politickom marketingu. I to treba razlikovati. Inace ljudi koji za sebe tvrde da su politicari, kao sto je npr Djilas, ispadnu smesni.

Nemamo dakle, primer vaninstitucinalnog preispitivanja odgovornosti..
freehand freehand 19:37 21.12.2013

Re: ...

zack2jack
freehand

Svaka revolucionarna pravda je ista. Samo u drugom istorijskom kontekstu. Robespjer, i Staljin, i Pol Pot, i Vučić - ako bi se odlučio na vaninstitucionalne metode "preispitivanja odgovornosti".



..nije ovde rec o revolucionarnoj pravdi. Vec o politickom marketingu. I to treba razlikovati. Inace ljudi koji za sebe tvrde da su politicari, kao sto je npr Djilas, ispadnu smesni.

Nemamo dakle, primer vaninstitucinalnog preispitivanja odgovornosti..

Dakle, ja tebe ništa ne razumem. Svaka pravda koja se ne sprovodi kroz institucije sistema i to od strane nadležnih institucija sistema je revolucionarna.
U okviru sistema pravdu sprovodi samo pravosuđe. Zato je to u demokratiji jedna od tri nezavisne grane vlasti.
Politička odgovornost preispituje se ili u okviru samih partija, ili na izborima.
A tek ovo sa Đilasom ne razumem.
Zašto bi neko ko je predsednik velike stranke i ko je godinama bio na jednom od nekoliko najbitnijih političkih funkcija u državi - ispao smešan tvrdeći za sebe da je političar?!
Sem za potrebe ispraznog žongliranja u komentarima na blogu u subotnje predveče?
zack2jack zack2jack 19:53 21.12.2013

Re: ...

freehand
Zašto bi neko ko je predsednik velike stranke i ko je godinama bio na jednom od nekoliko najbitnijih političkih funkcija u državi - ispao smešan tvrdeći za sebe da je političar?!?



..takvih politicara u nasoj skorijoj istoriji ima bezbroj. Da li cinjenica da je neko na odgovornoj funkciji u drzavi? Ili da je vodja neke politicke stranke? Automatski znaci da je ozbiljan politicar?
freehand freehand 19:56 21.12.2013

Re: ...

zack2jack
freehand
Zašto bi neko ko je predsednik velike stranke i ko je godinama bio na jednom od nekoliko najbitnijih političkih funkcija u državi - ispao smešan tvrdeći za sebe da je političar?!?



..takvih politicara u nasoj skorijoj istoriji ima bezbroj. Da li cinjenica da je neko na odgovornoj funkciji u drzavi? Ili da je vodja neke politicke stranke? Automatski znaci da je ozbiljan politicar?

... Izvini - nisam znao da će se ovo pretvoriti u šapcalapca. Sad moram da požurim, izvini još jednom na smetnji.
ecce-florian ecce-florian 17:11 22.12.2013

Re: ...

Svaka pravda koja se ne sprovodi kroz institucije sistema i to od strane nadležnih institucija sistema je revolucionarna.
U okviru sistema pravdu sprovodi samo pravosuđe. Zato je to u demokratiji jedna od tri nezavisne grane vlasti.
Politička odgovornost preispituje se ili u okviru samih partija, ili na izborima.


Ti to misliš na one prevaziđene recidive zakonodavna ,izvršna i sudska?
Nije to bilo baš tako jednostavno razgraničiti u modernom društvu kakvo smo mi bili pre jedno pet godina npr.



freehand freehand 22:22 22.12.2013

Re: ...

ecce-florian
Svaka pravda koja se ne sprovodi kroz institucije sistema i to od strane nadležnih institucija sistema je revolucionarna.
U okviru sistema pravdu sprovodi samo pravosuđe. Zato je to u demokratiji jedna od tri nezavisne grane vlasti.
Politička odgovornost preispituje se ili u okviru samih partija, ili na izborima.


Ti to misliš na one prevaziđene recidive zakonodavna ,izvršna i sudska?
Nije to bilo baš tako jednostavno razgraničiti u modernom društvu kakvo smo mi bili pre jedno pet godina npr.




Kaži, Cvetko?


freehand
a vrhunac je bio period od 2008. - 2012. kada je DS "imao" premijera (ministra finansija) i ministra pravde, dakle, sve poluge vlasti da se to sistemski reši.

I ministra policije, i deobe vlasti, i opoziciju koja te zove izdajnikom.
ali da - u pravu si. Tu su morali da urade pet puta više i to ne onaj smešni Ristić i onaj pajac Homen.

ecce-florian ecce-florian 11:53 23.12.2013

Re: ...

Ih bre a, pa nemoj tako.Pajac pa pajac.

Nije čovek stigao od posla koji mu je nametnut u pogledu pitanja vezanih za ostvarivanja prava na rad sudija. Ovo samo zlobnici mogu da povežu sa uticajem na rad sudija. Pravo na rad regulisano je sasvim drugim zakonima u odnosu na nezavisnost sudije u radu ( kada ostvare pravo na rad )

O radu u komisijama da i ne govorimo

A vidim i sada je aktivan i polažem nade da će ovaj rad na omogućavanju zakazivanja vanredne skupštine i izboru Tadića ponovo na čelo DS-a i otvarivanje barem 35% glasova na aprilskim izborima konačno zaustaviti sve ove negativne tendencije o kojima pišeš.



freehand freehand 11:55 23.12.2013

Re: ...

ecce-florian
Ih bre a, pa nemoj tako.Pajac pa pajac.

Nije čovek stigao od posla koji mu je nametnut u pogledu pitanja vezanih za ostvarivanja prava na rad sudija. Ovo samo zlobnici mogu da povežu sa uticajem na rad sudija. Pravo na rad regulisano je sasvim drugim zakonima u odnosu na nezavisnost sudije u radu ( kada ostvare pravo na rad )

O radu u komisijama da i ne govorimo

A vidim i sada je aktivan i polažem nade da će ovaj rad na omogućavanju zakazivanja vanredne skupštine i izboru Tadića ponovo na čelo DS-a i otvarivanje barem 35% glasova na aprilskim izborima konačno zaustaviti sve ove negativne tendencije o kojima pišeš.




Po običaju te ne razumem baš, ali mislim da si u pravu. Ništa ne deiraj, sve je super. I što je najbitnije - ide na bolje.
ecce-florian ecce-florian 15:54 23.12.2013

Re: ...

Po običaju te ne razumem baš,


ma jok, samo mi se omaklo na ovo tvoje


freehand
a vrhunac je bio period od 2008. - 2012. kada je DS "imao" premijera (ministra finansija) i ministra pravde, dakle, sve poluge vlasti da se to sistemski reši.

I ministra policije, i deobe vlasti, i opoziciju koja te zove izdajnikom.
ali da - u pravu si. Tu su morali da urade pet puta više i to ne onaj smešni Ristić i onaj pajac Homen.


Usvari, koji Dačić, kakve on veze ima s policijom, Homen nije DS već otpor koji se utopio, Čović nije SPS već je nestranački za Beograd,Đinđić nije živ, Kolundžija nije ni DA ni DC koji se isto utopio,već je za Tadića, a Tadić će postupiti usključivo legalistički kao da je studirao kod Voje a ne kod Ljube (zajedno sa Zoranom) i odgovoriće na sva postavljena pitanje.

Kako se pokazalo da odgovri na pitanja u skladu sa savetima savetnika* nisu doveli do ostanka na mestu predsednika, to ili da se menjaju savetnici ili da sam odgovara


*
Zašto zamalo niste odustali od intervjua s Borisom Tadićem? Kako ste uopšte i dobili taj intervju?

- Intervju s Borisom Tadićem, kao predsjednikom, dobio sam nakon dvije godine čekanja. Puno mi je pomogao Srđan Šaper. Dva dana prije emisije iz njegovog kabineta tražili su pitanja. Poslao sam pitanja, a onda u samoj emisiji od tih pitanja nije bilo skoro ništa. Postavljao sam neka druga. To je jako naljutilo njegovu PR službu, pa se nismo rastali baš u ljubavi.

Aleksandar Stanković

- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/terazije/cekam_nikolica_i_dacica.14.html?news_id=273058&action=print#sthash.PspuZjxz.dpuf




kukusigameni kukusigameni 19:32 20.12.2013

dobar tekst

Ja bih samo dodao da se ta politička nepristojnost, kako si je ti nazvao, a ja bih je dodatno nazvao i nepismenost, može razmatrati i u okviru samih stranaka.

niccolo niccolo 20:17 20.12.2013

Postoje

gornji primeri, naravno, imaju smisla samo u svetu u kom je pivo veoma vredno.

svetovi u kojima pivo nije veoma vredno?

a takvi svetovi postoje.

Izgleda da stvarno postoje
iqiqiq iqiqiq 10:50 21.12.2013

Re: Postoje

niccolo
gornji primeri, naravno, imaju smisla samo u svetu u kom je pivo veoma vredno.

svetovi u kojima pivo nije veoma vredno?

a takvi svetovi postoje.

Izgleda da stvarno postoje

nema budućnosti za one koji ne cene pivo
Pivo je zaslužno za uspon naše civilizacije?

Šalu na stranu, AO pohvala za tekst
ecce-florian ecce-florian 17:27 22.12.2013

Re: Postoje

niccolo
gornji primeri, naravno, imaju smisla samo u svetu u kom je pivo veoma vredno.

svetovi u kojima pivo nije veoma vredno?

a takvi svetovi postoje.

Izgleda da stvarno postoje


Po čašama sudeći kod nas je veoma vredno jer se ne toči na pintu već max 5 dcl. No sva sreća EU donosi unifikaciju


AlexDunja AlexDunja 20:19 20.12.2013

super ti naslov:)

ko god je imao priliku, doveo je svoje
da uzimaju tuđe

videhdanas neku statistiku da ima 88 posto ljudi
koji ne veruju svojim bližnjima, da misle da su svi oportunisti,
i da se nikome ne treba verovati
princi princi 12:04 21.12.2013

I saw a news today, oh boy...

videhdanas neku statistiku

Nije statistika.
meehan meehan 18:36 21.12.2013

politika je...stari zanat

na duze staze se isplati pronaci kompromis

pored mnogih kvaliteta, jedan od najvažnijih da bi se bilo uspešan menadžer/preduzetnik/privrednik/biznismen pa i političar/državnik, je spremnost na sradnju i na kompromise...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 22:17 22.12.2013

Šta na fali?

1) nepristojno je koristiti trenutnu snažniju poziciju da bi se nametali sopstveni interesi
2) na duze staze se isplati pronaci kompromis a kompromis ne podrazumeva trenutno zatrpavanje tudjih interesa jer se vremenom sve preokrene i neplacno kad tad dodje na naplatu


Previše je ovde taktičara, još više sitnošićardžija, članova Sitnospostveničke stranke situacionista. Hoćeo reći, malo ko strateški razmišlja kod nas. Što se svima na kraju obija o glavu, kako sam reče - u beskrajon. Nešto smo i sa širokim drumovima u manjku...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana