Budućnost| Ljudska prava| Mediji| Politika| Religija

Bombardujte Meku!

alexlambros RSS / 23.12.2013. u 13:56

AleXandar Lambros

U Egiptu su sredinom avgusta ove godine uhapšena dvojica kanadskih aktivista - Tarek Loubani i John Greyson. Okolnosti hapšenja su nejasne, kako to rutinski u islamskim zemljama i biva, a proširila se vest da ih optužnica tereti za zaveru sa Muslimanskim bratstvom za napad na policijsku stanicu. Internetom su odmah krenule da kruže peticije za njihovo bezuslovno oslobađanje a kanadski aktivisti, i ostali levo orijentisani aktivisti po svetu, su se mobilisali da izdejstvuju njihovo puštanje iz egipatskog zatvora. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, koji se održao sledećeg meseca, Greysonovo hapšenje bila je velika i nezaobilazna tema.

Greyson je profesor York univerziteta, reditelj, anti izraelski aktivista i otvoreni homoseksualac. Sa pomenutog filmskog festivalu u Torontu je 2009. godine povukao svoj film jer je gost festivala te godine bila izraelska kinematografija. Ako je verovati medijima nameravao je da iz Egipta produži u Gazu kako bi prikupio materijal za svoj dokumetarac. Anti izraelski, naravno, ima li potrebe napominjati?

Toliko je ironije u čitavoj ovoj priči, da ću je dopustiti i sebi - potpuno sam siguran da je u egipatskom zatvoru napunio kreativne baterije za barem nekoliko dokumentarnih ostvarenja. Šteta je što ih nikad nećemo videti. Ne samo zbog toga što je „progutao ga je mrak", islamski, naravno, lako zamisliv scenario, kao u slučaju onog italijanskog „pacifiste" Vitoria Arigonija koji je u Gazi radio sa militantnim anti-izraelskim Međunarodnim pokretom za solidarnost, da bi ga na kraju, 2011. salafisti zadavili kablom jer je nevernik, već i zbog toga što zapadni aktivisti nemaju muda.

Na zapadu ćete gotovo svakodnevno gledati beskrajne političke talk show emisije u kojima kojekakvi stručnjaci - za islam, arapski svet, Bliski istok, međunarodne odnose itd, zabrinuto trućaju o skretanju u desno u izraelskom parlamentu nakon izbora. Dok se uporno prenebegava prosta činjenica da Izrael ima parlamentarne izbore.

NEMA parlamentarnih izbora u zemljama oko Izraela. Ali to ne zabrinjava ni TV stručnjake ni zapadne levičarske aktiviste. (Zaista, ako ste prirodno priglupi, možete napraviti sjajnu karijeru kao sociolog, politikolog ili novinar). Nema političkog pluralizma, nema demokratije, nema slobode govora i štampe, nema nezavisnog sudstva a pravni sistem je, ili delimično ili potpuno, zasnovan na šerijatu, tom vrhuncu izopačenosti ljudskog uma, a ženska polovina stanovnika tih zemalja nema ni elementarna ljudska prava kakvo je sloboda kretanja.

Ali, bojkotujmo Izrael!

Gejevi su u Izraelu zaštićeni zakonom. Oni mogu da služe vojsku, usvajaju decu, i budu poslanici u Knesetu (parlamentu). To mogu i Arapi i pripadnici drugih manjina. Izrael je demokratija u kojoj se predstavnici vlasti biraju na izborima, nema cenzuru i sloboda govora je ustavom zaštićena.

Zato, bojkotujmo ga! Posebno ako verujete u demokratiju i ljudska prava. Ne Egipat, ne Saudijsku Arabiju, ne palestinske teritorije, ne Jordan i ostale zemlje pod Alahovom jurisdikcijom, sve sama carstva ljudske bede, gde gejeve, žene i nemuslimane proganjaju i (ovo zapadne levičare uopšte ne uzbuđuje) ubijaju.
Već Izrael.

John Greyson nije usamljeni slučaj uvaženog gej anti-izraelskog aktiviste za koji sam čuo. Lično sam u više prilika vodio rasprave sa domaćim gejevima (aktivistima i neaktivistima) i svi do jednog su Izrael nazivali fašističkom državom i zastupali sirote muslimanske žrtve. (I ja mislim da su muslimani žrtve - svi do jednog žrtve su islama.) Zapravo, postoji neka tajna veza između podrške islamofašizmu i gej aktivizma. Nisam uspeo sebi da objasnim, ali me istorijski fenomen širenja nacizma više uopšte, kao nekada, ne čudi.

Postoji i upadljiva veza između zapadnog feminizma i podršci nepojmiljivoj (to ukoliko niste zapadni levičar) muslimanskoj mizoginiji. Pa tako na Zapadu u političkim emisijama možete slušati feministkinje, doktorantkinje rodnih ili kakvih sličnih studija kako trube o „burci kao izrazu islamskog feminizma (?!?!), nekakvom „društvenom konstruktu" većinski muslimanskih zemalja (što valjda znači da postoje „konstrukti" gde je ok da te tretiraju gore nego stoku), pružaju podršku velovima u Evropi (ali ne i onim ženama koje bi da ga skinu) i ne upiru prstom ni u šta s repertoara islamske mizoginije - neslobodu kretanja, pravne obespravljenosti, prislinim i maloletničkim brakovima, institucionalizovanoj pedofiliji, ubistvima iz časti, obrezivanju, kamenovanju, nemanju prava na obrazovanje i rad. Takav im je jebeni „društveni konstrukt". Lično sam na francuskoj TV slušao novinarku koja Inni Shevchenko drobi o tome kako su njene akcije („sekstremizam" akcije, nago protestvovanje ispred institucija sistema) potpuno promašene u Tunisu (zbog tog famoznog „društvenog konstrukta"). Ta ista, puna sebe novinarka (sad će ona da pokaže njoj što na sebe skreće pažnju golim sisama!) u zemljama tog fenomenalnog društvenog konstrukta sedela bi u nekoj prašini, poluzašivena u neprozirni džak i čekala da bude rutinski silovana. Đoku bi vodila diskusije na TV, u najboljem slučaju aminovala bi mizogene govnarije gostujućeg verskog poglavara. A baš je neki dan iz tog istog Tunisa stigla vest da se iz Sirije vratilo mnoštvo Tunižanki koje su u tu zemlju otišle da vode seksualni džihad, tj spavaju s džihadistima, ponekad i sa po više desetina njih, na prvoj liniji fronta. Toliko o promašenosti Inninih (i, uopšte, FEMEN akcija). Na zapadu postoje farme na kojima se kravama pušta klasična muzika. Probajte da zamislite uslove seksualnog džihada na prvoj liniji sirijskog fronta. Takav im je konstrukt.

Kad sam već kod feminizma ... isto nedavno, iz Emirata, tog svetlog primera kako, eto, ipak postoji neka fina i civilizovana muslimanska zemlja, dakle može se kad se hoće, i to uprkos nebrojenim primerima ropstva (broj Hindusa, Filipinaca i ostalih siromašnih jugoistočnih Azijata koji su u Emirate došli da rade na građevinama a koji se tretiraju kao najobičnije roblje, meri se hiljadama) stigla je vest o oslobađanju Norvežanke koja je u zatvor poslata zbog toga što je bila, obratite pažnju, silovana.

Oslobađanje je usledilo posle akcije norveške diplomatije koja se, po puštanju Norvežanke iz zatvora, tu i završila.

Bojkotujmo Izrael. Umesto Emirata.

Ironija je da je Norveška zemlja čiji mediji, u žestokoj konkurenciji švedskih i britanskih medija, konkurišu za svetsku šampionsku titulu najvećih antisemita. Norveška i Švedska su ujedno i zemlje s najvećim brojem silovanja koja su, u procentu bliskom 100, počinili muslimanski emigranti. To što o tome slabo ili nikako čujete u mejnstrim medijima je zbog toga što ništa ne sme da naruši zapadnjački fantazam o divnom islamu. Morate pratiti mnoštvo nezavisnih ili slabo poznatih medija i portala da biste istinski spoznali koliko je islam divan. Avaj, to su često desno orijentisani mediji, a po nenadjebivoj levičarskoj logici ono što desničarski medij objavi nije se ni dogodilo.

Uzgred, mnoge od tih izvora pratim zahvaljujući raznim anti islamističkim grupama na fejsbuku, koje fejsbuk administracija redovno gasi. Potpuno je, međutim, bezbedno širiti islamofašizam, i otvarati stranice poput „Fuck Israel" u kojoj je Hitlerova rođendanska slika imala na stotine lajkova i šerova, uz želje za novi holokaust. Tako je na Fatahovoj stranici, povodom protesta Palestinki iz Foruma za borbu protiv nasilja prema ženama, a povodom porasta slučajeva ubistva iz časti za nekih pedesetak posto u odnosu na prošlu godinu, saopšteno da su te žene kurve a da se prave Palestinke ne bave protestima već ubijanjem Jevreja. Ali, o tome dokumentarac nećete gledati.

I, naravno, bojkotujmo Izrael, jedinu zemlju u kojoj su Palestinci zaista slobodni [1] i podržimo fašističke pokrete Hezbolah, Hamas i Fatah, čija je jedina svrha postojanja (i to ne prestaju da ponavljaju) uništenje Izraela. Tačnije, Jevreja. Jevreji su problem, ne Izrael. Farbajmo u dugine boje pešačke prelaze ispred ruskih ambasada na zapadu i širimo zastave ispred ruskih crkava. Za protest ispred predstavništva muslimanskih zemalja potrebna su muda. Koja, gle ironije, imaju samo žene iz FEMEN-a.

Nadam se da se neće naći neki levičarski idiot koji će iz ovoga da zaključi da podržavam opresiju LGBT populacije u Rusiji i putinovski klerofašizam. Ja samo kažem da postoji niz zemalja (make no mistake, islamskih) u odnosu na koje je nivo prava ruske LGBT populacije 28. vek. A niko ih ni ne pominje a kamoli bojkotuje. Doduše, šta čovek i da im bojkotuje? Nemaju kulturu, nemaju umetnost, nemaju nauku, nemaju sport.

Vratimo se, za trenutak, Egiptu. Postoji samo jedna stvar koja je danas gora od toga biti Kopt (ili hrišćanin uopšte) u Egiptu. A to je biti Jevrejin u Egiptu. Kopti se, od dolaska divnog arapskog proleća, nakon koga je nastupila duga i hladna zima, u toj zemlji rutinski maltretiraju, šikaniraju, tuku, ubijaju, proganjaju, pljačkaju, a kuće i crkve im se pale, ruše i skrnave. Slično je i sa ostalim hrišćanskim zajednicama na Bliskom istoku. Kako onda da nigde ne čujemo o hrišćanofobiji? Infidelofobiji? Već isključivo o islamofobiji, koja je statistički dokazivo čista LAŽ [2] i prljavo sredstvo islamskog kulturološkog terora u saradnji s evropskom levicom.

Bojkotujmo Izrael, a ne Egipat. Možete čak fino protestvovati i u samom Izraelu protiv Izraela. Nije li to divno? Tako ćete biti fino zaštićeni od eventualnog raznošenja eksplozivom, silovanja, kamenovanja, klanja ili kakve druge neprijatnosti koje bi vas mogla zadesiti da protestvujete recimo u Egiptu. Saudijsku Arabiju da ne pominjem.

Nekada sam ponosno isticao da sam islamofob želeći da naglasim svoj prezir i mržnju prema toj totalitarnoj, ubilačkoj, nehumanoj i divljačkoj ideologiji. Međutim, „islamofob" je nesrećno odabran termin, pored toga što je čista laž (nasilje nad muslimanima sprovode drugi muslimani, suniti protiv šiita i obrnuto ... ali ni o tome nećete videti dokumentarac jer takav im je jebeni društveni konstrukt). Fobija je, u psihologiji, iracionalan strah od nečega. Paukova recimo. Moj strah od islama je savršeno racionalan. Ta odvratna ideologija bi me, da može, ubila po nekoliko osnova. Islamofobija je laž. Pričajmo o infidelofobiji. Ja sam, iz dubine svog prezira i gađenja prema islamu, anti-islamista.

Koliko je još terorističkih napada muslimana u svetu potrebno, i koliko sveta još treba da pogine da bi zapadni levičari sabrali 2 + 2? Jer, pogledajte političku kartu sveta i oduzmite sva žarišta u njemu s umešanim islamskim faktorom i ispada da nikakav rat protiv terorizma i nije potreban. Kad se oduzme islam dobija se jedna prilično miroljubiva planeta. Savršena ne, ali neuporedivo, čak bajkovito bolja planeta, samo da nema bede uzrokovane tom odvratnom ubilačkom ideologijom.

Muslimani (oh, naravno, oni ekstremni, umereni vas ne bi ubili ali podržavaju islam koji bi, nemojmo da se neko slučajno uvredi!) su od11. septembra 2001. u svetu izveli 21.890 smrtonosnih napada. 21.890 and counting. Svežiji primer je onaj u tržnom centru u Keniji, gde su naoružani muslimani ubijali one koji ne znaju muslimansku molitvu. Kao što po Norveškoj i Švedskoj siluju nepokrivene žene. Jer su nemuslimanke, dakle za silovanje su. TO JE SUŠTINA. TO JE ISLAM.

Ali, na TV su beskonačno trućali o fundamentalnom islamu, umesto o fundamentima islama. Znali su kako se zove svaki bradati, krezubi i smrdljivi šef svake ubilačke bande po somalijskim, sudanskim, nigerijskim i ostalim islamskim vukojebinama. Ko im daje pare, s kim su u vezi, kako se prebacuju, sve znaju ... Sve stručnjak do stručnjaka za islam, arapski svet, Bliski istok, terorizam i geopolitiku. A kuran nisu izučili. Koji je iz stranice u stranicu krcat eksplicitnim i nedvosmislenim uputstvima za mržnju, agresiju, ubijanje, uništenje, potčinjavanje, mučenje, tlačenje, svih i svega što nije muslimansko.

Ali, bojkotujmo Izrael.

Evo, možete fino da budete i levičar i fašista (čuj fašista, nacista!) istovremeno i da imate super cool sliku o sebi kao jebenom borcu za ljudska prava i fantastičnom aktivisti. Učlanite se u Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) jednu divnu naci organizaciju finansiranu arapskim petro dolarima čiji je cilj ekonomski, politički i kulturni bojkot Izraela. Uzgred, ova ljupka fašistička organizacija odnedavno obogaćuje i domaću paletu fašističkih organizacija. Kao pravi nikolajevci (Nikolaj Velimirović, naš konj za antisemitsku trku) ne propustite da se učlanite.

Eto, i Stephen Hawking ih podržava. Iako živi i diše zahvaljujući izraelskoj tehnologiji. Iako bi u zemljama koje stoje iza ove organizacije njegove knjige bile pod zabranom a on morao da se krije od fatvi.

Možete da unesete nenadjebivu stavku u CV. Kao Omar Barghouti. Taj je tip rođen u Kataru, odrastao je u Egiptu i kasnije se preselio na Zapadnu obalu. Osnivač je ove plemenite organizacije - Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI). I trenutno radi magistarski iz filozofije na univerzitetu u Tel Avivu. A, bato?! Aj ga nadjebite?

Za magistarski na temu talibanske poezije moraćete do Švedske. Ne, nije zez. Eto vam još jedne divne prilike da napravite karijeru ako vam pamet nije jača strana. Jer, svetu je baš potreban još jedan jebeni retardirani akademik. Kako se pošumljavaju pustinje (što Jevreji na svom parčetu pustare i kamenjara i rade) e, za to ćete morati da zaradite izraelsku stipendiju.

Nedavno sam na svojoj FB stranici stavio sledeći status - prorok Muhamed je pedofil, manijak, siledžija i ubica.

Da niste uvređeni? Odlično! Toliko mi se jebe za uvređene muslimane. Ko i za to što me vi, fini evropski salonski levičari nazivate imenima, sve sami pridevi s duge liste samoprojekcije ... fašista, kultur rasista, ultra desničar ... Jel desnije od islama, to me samo zanima? Jer, posle desno od islama ste odmah vi, levo do islamskog desnog, da ga podrži, ohrabri, podupre, opravda. Krug se zatvara u tački u kojoj se vaše levo i islamsko desno dodiruju. Dirljivo.

Možda bi me vaše etikete tangirale da vas ne smatram saučesnicima ubicama, divljacima i civilizacijskom odpadu. Vaše su ruke krvave.

Očekivano, dobio sam nekoliko poruka i mejlova dušebrižnika koji me prepodobno pitaju „zbog čega to, zaboga, radim". Evo zbog čega - zato što mi se može! Pored toga što je i istina to što sam napisao.

Može mi se da pričam šta hoću, srećom takav mi društveni konstrukt, a vi možete da šizite kad već ne možete da me kamenujete. I kad odete da protestvujete na trg Tahrir zbog ugnjetavanja egipatskih gejeva, Kopta i žena, javite mi se da nastavimo diskusiju.

I kad već mogu da slobodno pričam, imam jednu sjajnu ideju. Mnogo se rasprave vodi za i protiv vojne intervencije u Siriji. Da ostavim sad po strani da ta intervencija treba da podrži ludake koji devojčicama seku glave i posle obezglavljeno telo kao trofej nosaju okolo, uz neke milozvučne pokliče (kladim se stihovi iz kurana, eto materijala za magistarski iz talibanske poezije!)

Ja sam ZA vojnu intervenciju. Ali, ne u Siriji već u Saudijskoj Arabiji. Gađajte srž problema, ovog puta bukvalno i direktno. (Brzi test - ime saudijskog naučnika, sportiste, književnika, aktiviste, umetnika, bilo šta?) Saudijska Arabija je carstvo ultimativne ljudske bede, mračnjaštva, zla, tuposti, mržnje, aparthejda, represije ... To je zemlja koja milijarde isisava doslovno iz peska, i mogla bi s njima da istraži pola vidljivog svemira, pronađe lekove za bolesti, finansira kulturni procvat, ne Arabije, već čitave islamske ekumene. Jevreji bi pošumili pola saudijskog poluostrva i još uzgajali i jagode i paprike, kojima je, svi znamo, potrebno mnogo vode.

Umesto toga, ona ih upumpava u terorističke ćelije, u naoružanje za ubice nevernika, divljaštvo halala, u obrezivanje Egipćanki (to pod firmom besplatne medicinske zaštite kao donacije velikodušne Arabije) u evropske džamije u kojima će muslimanski imigranti da smrde i prde i prete vam odbrubljivanjem glave u sopstvenoj kući, uz prećutni blagoslov levice, ukoliko se usudite da dignete glas protiv islamofašizma.

Zato, bombardujte Meku, tu septičku jamu civilizacije. I problem rešen. Trajno. Jer samo levičarski idioti misle da je, pri sadašnjem nivou komunikacija u svetu i uopšte ljudske egzistencije, potrebno sačekati pet ili šest vekova da muslimani prođu kroz svoju renesansno-prosvetiteljsku fazu. To se, naravno, neće dogoditi nikad, ne samo zbog toga što je islam najhermetičnija od svih totalitarnih ideologija ljudske istorije, ultimativni kult divljaštva, smrti i bede, već i zbog toga što mu uz podršku zapadne levice nije potrebno da se reformiše. Odlično mu ide i ovako.

Bombardujte Meku i oslobodite sve Arape tog zla kome robuju a sa njima i ostatak planete.

Ili, postoji i miroljubivo rešenje. Umesto da se još 15 vekova pretvaramo da je problem u Izraelu, tom parčetu neplodne teritorije manjem od Rodosa i skoro devet puta manjem od Floride, koje je okruženo sa dvadeset i kusur islamskih zemalja 640 puta većih od Izraela i 65 puta brojnijim (pri ovoj matematici Izraelu prosto mora da je stalo da bude u ratu sa svojim divnim miroljubivim susedima, zar ne?) i da odgovor leži u „dve države" rešenju (iako se i Hamas i Hezbolah i Fatah a bogami i Iran i ekipa iz Arapske lige neprestano kunu da će ga zbrisati s lica Zemlje) primenimo rešenje „jedne države". Dajmo čitav Bliski istok Jevrejima, nek čitav Bliski istok postane Izrael. I eto rešenja. Palestinci će, konačno, biti slobodni, ko što su slobodni u Izraelu. Ne samo oni, već i svi Arapi. Konačno ćete imati i demokratiju, i to parlamentarnu, na celoj teritoriji Bliskog istoka, a bogami i slobodu veroispovesti koja tamo, inače, postoji samo u Izraelu. Islamski rodni aparthejd će biti ukinut i žene će postati ljudska bića. Ukinuće se i ostali aparthejdi i fašističke segregacije - samo zahvaljući tome što su pod Jevrejima verske znamenitosti „svete zemlje" otvorene su za sve. Nauka i kultura će početi da cvetaju kao što cvetaju i u Izraelu, i to uprkos omči koju mu stežete oko vrata. Kao što im uspeva da im cveta i pustinja na kojoj su.

I, da ne zaboravim .... ta vaša antisemitska šizofrenija o Jevrejima koji „kontrolišu čitav svet" (buaaaaaaaa !!!) „ne znam ja, Jevreji su to" ... Koji ste jebeni retardi!

Između muslimana koji kontrolišu svet i Jevreja koji ga kontrolišu, bez stotinke dvoumljenja biram onaj koji kontrolišu Jevreji.
________________________________________
[1] 82% izraelskih Arapa radije bi bili državljani Izraela nego bilo koje arapske zemlje, podatak uzet iz studije „Patriotism and National Security" koju je sproveo Institute for Policy and Strategy, Louder School of Government, Diplomacy and Strategy 2006.
[2] statistika američkog FBI o zločinima motivisanim mržnjom (verskom, rasnom, etničkom itd) za punih deset kalendarskih godina, od septembarskih terorističkih napada u Americi do 2011. pokazuje da muslimani kao manjinska grupa doživljavaju daleko manje neprijatnosti nego što u javnosti to predstavljaju. Od pet glavnih manjinskih grupa na koje je istraživanje bilo usredsređeno najviše napada preživljavaju Jevreji - 14.8 incidenata na 100.000 Jevreja godišnje. Na drugom mestu su homoseksualci i biseksualci zajedno (11.5), zatim crnci (6.7) pa tek onda muslimani (6.0). Prema FBI statistici u zločinima motivisanim mržnjom u periodu od 2002. do 2011. godine ubijeno je 74 osobe. Nijedna nije musliman. Štaviše, FBI ne beleži nijedan slučaj muslimana nastradalog u zločinu motivisnom mržnjom od 1995. godine. Uprkos sopstvenoj statistici na web stranici FBI-a posvećenoj ovom društvenom problemu stoji slika žene muslimanke umesto, recimo, homoseksualca ili crnca za koje su šanse da budu žrtve napada veće.

 

Jevreji/Bliski istok ... članci s mog bloga

Atačmenti



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 14:06 23.12.2013

...

leeanna leeanna 15:09 23.12.2013

Egipat posle "proleća"

U Egiptu su pre nekoliko dana na tri godine zatvora (bezuslovno) osuđeni sekularni aktivisti Ahmed Maher, Ahmed Douma i Mohamed Adel zbog organizovanja protesta, prošlog meseca, protiv zakona kojim se drastično ograničava pravo na javno okupljanje. Maher i Adel su osnivači omladinskog pokreta “6. April” koji je pokrenuo “egipatsko proleće” 2011.
Inače, oko ponoći 18. decembra, više od 60 pripadnika bezbednosnih službi i policajaca (pod teškim naoružanem) je upalo u prostorije NVO Egyptian Centre for Economic and Social Rights, i krenulo da privodi zaposlene i volontere, advokate za zaštitu ljudskih prava, koji su se zatekli u prostoriji. Zbog traženja naloga i pitanja po kom osnovu ih privode, advokati su pretučeni prvo na licu mesta, a zatim su celu noć tučeni i u policijskoj stanici. Zaplenjeni su i svi laptopovi. Aktivisti (petorica od šestorice) su pušteni tokom pre podneva sledećeg dana i vraćeni su kompjuteri, uz obrazloženje da su privedeni greškom, a vezano za suđenje Mohamedu Adelu.

Posebno iznenađenje, bar za mene , je podatak da su žene, sa stanovišta ostvarivanja elementarnih ljudskih prava, najugroženije baš u Egiptu. Imam utisak da je to veliki pad u odnosu na Mubarakovo vreme, a u odnosu na vreme od pre par decenija da ne govorim. Iako se vojne vlasti trude da (kroz najvljene nove ustavne odredbe i slično) formalno uvedu (i vrate) žene u javni prostor, faktičko stanje u društvu pokazuje duboko suprotne vrednosne tendencije.

Pišem o Egiptu jer je Kairo oduvek bio i jeste intelektualni i duhovni centar arapskog sveta. Zemlja je sama po sebi prelepa i duboko inspirativna, a kairski i aleksandrijski intelektualci imaju poseban respekt u svetu već 100 godina.
alexlambros alexlambros 15:15 23.12.2013

Re: Egipat posle "proleća"

eto jos jednog razloga da bojkotujemo Izrael
leeanna leeanna 15:30 23.12.2013

Re: Egipat posle "proleća"

pa da, radikali (radikalni multikulturalisti i fundamentalisti određenih kolektivističko-kulturoloških dogmi) se među sobom odlično razumeju. u ime slobode, naravno.

ps. takve stavove i teorija određuje kao radikalni multikulturalizam. apsolutno relativizirajući, a zbog osećanja krivice zbog prehodnog kolonijalnog evropskog iskustva. relativizacija koja dovodi do potpunog nihilizma u odnosu na bilo kakvu opštu (univerzalnu) elementarnu vrednost kao takvu.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 16:05 23.12.2013

Protiv talibana svugde

Čak i u Srbiji ili samo kod petrol-država. To da se zmija tuče u glavu je ko dan. Svaka zmija ne samo zelena.

Bilo bi jako lepo da taj tvoj mali protest obuhvata i SRbiju. Ipak je mnogo bolje da se problem rešava malo dalje od Srbije nego da dogori ovde. A i džihadi domaći bi se uskladili sa anketom izvora 1, samo bi tamo bila Srbija.

Slažem se sa sređivanjem problema; ne polovičnim rešenjem ko u proleću 2011 ili pre napadima tek tako...mada bih krenuo od svog dvorišta pa tek onda čistio dalje. Rak se uklanja skalpelom ili zračenjem.

Preporuka.
Jaril Jaril 16:33 23.12.2013

Допринос светској музичкој култури:

mlinarslavko mlinarslavko 16:40 23.12.2013

Gledajuci kartu sa bloga...

...kakve mogucnosti za pakao se stvaraju u podsaharskoj Africi
alexlambros alexlambros 17:55 23.12.2013

Re: Gledajuci kartu sa bloga...

zasto stvaraju?

rasplamsavaju se upravo
blue rider blue rider 19:28 23.12.2013

kao guarana

osvezavajuce sa jakim kickom. sloboda govora je obrnuto proporcionalna znacaju onoga/onome o kome/cemu se govori.

chitach chitach 20:57 23.12.2013

jalovo

iako se slazem sa napisanim doslovce , ipak cu sutra kada se budem vracao s posla uplatiti simbolicnu donaciju "Boycott, Divestment and Sanctions (BDS)" - u , ili nekoj od vjerovatno mnogobrojnih slicnih organizacija , naime moram da tankujem , nije se zuta upalila , ali ako supruga krene u kupovinu upalice se sigurno , pa ce se uspaniciti , pa reko bolje da na vrijeme tankujem . zao mi je , nemam drugog izbora

al kada sam se vec nakanio da se javim i nesto napisem , da navedem jedan primjer iz drzave u kojoj zivim ,Svajcarske , i navedem sve apsurde s kojima se susrece administracija . Naime , u Baselu zivi 39 - godisnji Svajcarac , porijeklom Turcin islamske vjeroisposvjesti , dosao ovdje 1986. , nikada nije radio ,prima socijalnu pomoc , jos jedan koga doniram , ima zenu , dvije cerke , svi su uzeli svajcarsko drzavljanstvo . Sta je problem ? pa ne dozvoljava cerkama da idu na casove plivanja u okviru fizickog vaspitanaja iz iskljucivo vjerskih razloga . citav cirkus . Kazne koje mu izrice drzava zbog nepostivanja skolskog programa , 350 CHF , placa socijalno , hahahaha, znaci opet ja , ok, to je bar idi mi dodji mi novac , oni uplate drzavi na jedan ziro racun , a isplate opet drzavi na drugi .provode formu , jer on nema novca da plati kaznu . u medjuvremenu je tuzio Svajcarsku drzavu na Strazburgu , i kaze ako ne dobije , da i dalje nece slati djecu na plivanje , ali da ce kao postovati odluku suda u Strazburgu.
nim_opet nim_opet 22:47 23.12.2013

Ehm

Dok se uporno prenebegava prosta činjenica da Izrael ima parlamentarne izbore.
NEMA parlamentarnih izbora u zemljama oko Izraela. Ali to ne zabrinjava ni TV stručnjake ni zapadne levičarske aktiviste.


Ne mogu da predjem preko ovoga. I Srbija je imala parlamentarne izbore, pa koga smo birali 1989/1991/92 pa i sada? Izbori sami po sebi nisu nesto sto treba da skine brigu o politickoj situaciji u zemlji, bilo kojoj.

Drugo - nije istina da nikoga ne zabrinjava to sto u arapskim zemljama nema demokratije. Ja radim sa zenom koja je politicki aktivista za prava zena u Saudijskoj Arabiji. I Vasington post i NY Times redovno pisu o demokratiji (iliti nedostatku iste u arapskom svetu, kao recimo ovde: http://www.washingtonpost.com/opinions/david-ignatius-hope-for-democracy-in-the-arab-world/2013/08/09/df888f30-0043-11e3-96a8-d3b921c0924a_story.html ili ovde: http://www.nytimes.com/roomfordebate/2013/08/21/the-threat-and-value-of-saudi-arabia/support-democracy-not-the-monarchy.


Generalizacije su opasne, sa obe strane. Jednostavno nije istina da je generalno prihvatljivo bacati drvlje i kamenje na Izrael, dok to nije za recimo Jordan, Saudijsku Arabiju itd.
Inner Party Inner Party 22:53 23.12.2013

Izuzetno hrabar tekst!

Moje preporuke i pohvale!
oskar-z-wild oskar-z-wild 02:34 24.12.2013

Prva linija

"Srećom" prva linija fronta borbe protiv militantnog islama je danas u Britaniji (geografski gledano). To će doneti direktno iskustvo i saznanje britanskim levičarima, šta su posledice ugađanja islamu i bojkotovanju Izraela.

Mada, poznavajući ljude uopšte a posebno britanske levičare, retko ko menja svoje stavove bez obzira na sve. Za menjanje je potrebna hrabrost, što retko ko ima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:29 24.12.2013

Re: Prva linija

oskar-z-wild


Mada, poznajući ljude uopšte a posebno britanske levičare, retko ko menja svoje stavove bez obzira na sve. Za menjanje je potrebna hrabrost, što retko ko ima.


poznajući Britance uopšte, verovatno se kriju neki drugi interesi izvan njihovog levičarenja...

Alex, skromno mislim da se ni Meka ni Jerusalim ne trebaju bombardovati međusobno, već sarađivati, iz surovog, pragmatičnog i sirovog interesa, što se, dojmi se i dešava. Jednostavno, Jevrejin i Arapin treba da sednu, i izračunaju koliko bi para mogli napraviti saradnjom a koliko ih košta tuča... a to da je Izrael pretnja bezbednosti sveta je judeofobna budalaština nafilovana istorijskom mržnjom prema Jevrejima. Ista računica i sa Teheranom. Možda ljudi postanu skloniji postideologijskim poimanjima budućnosti sveta, recimo, ako se malo zakomplikuju stvari geo-meteorološki, pa recimo krenu da nas ljušte oluje, cunamiji, zemljotresi, ili ako posle nekih apokaliptičnih totalnih ratova ne bude preostalo više vazduha da se diše na planeti... Oko ideologija - svaka ideologija koja zaposedne svest i počne da je usmerava totalitarnim metodama je antihumana. Nije to prevashodna odlika islamizma, ustašizma, ljotićizma, nacizma, feudalizma, industrijalizma, tehnoizma, čega god, sa svakim od izama je tako, čim čovek prestane da bude vrednost. Ako čovek nije vrednost, sve je otvoreno i dopušteno.



NNN NNN 10:23 24.12.2013

Re: Prva linija

poznavajući
poznajući
fijumau fijumau 11:53 24.12.2013

Re: Prva linija

NNN
poznavajući
poznajući

meehan meehan 12:25 24.12.2013

Re: Prva linija

skromno mislim da se ni Meka ni Jerusalim ne trebaju bombardovati međusobno, već sarađivati, iz surovog, pragmatičnog i sirovog interesa

Tačno tako! Sukob arapa i jevreja je samo jedan od sličnih slučajeva koji postoje u svetu i koji tinjaju, a po potrebi se rasplamsavaju...semitski narod su i jedni i drugi, različite vere, ali ima sličnosti u jeziku, pismu...slično kao exYU prostor, Koreje su jos drastičniji primer...sve je to po potrebi nekog trećeg, a po principu Ničeove teorije malih razlika!
alexlambros alexlambros 12:33 24.12.2013

Re: Prva linija

meehan
skromno mislim da se ni Meka ni Jerusalim ne trebaju bombardovati međusobno, već sarađivati, iz surovog, pragmatičnog i sirovog interesa

Tačno tako! Sukob arapa i jevreja je samo jedan od sličnih slučajeva koji postoje u svetu i koji tinjaju, a po potrebi se rasplamsavaju...semitski narod su i jedni i drugi, različite vere, ali ima sličnosti u jeziku, pismu...slično kao exYU prostor, Koreje su jos drastičniji primer...sve je to po potrebi nekog trećeg, a po principu Ničeove teorije malih razlika!


sem sto

Koran eksplicitno nalaze mrznju muslimana prema Jevrejima, u bezbroj svojih stihova (plus haditi i ostale pisane tradicije) i Hamas i Hezbolah i Fatah i Iran i (dopisi ovde) neprestano zagovaraju UNISTENJE Izraela ...
meni zvuci kao bitna razlika ...

ovo svodjenje u istu ravan onoga sto se nikako ne moze svoditi, te poticki koretkne budalastine "svi su losi, i svi su isti bla bla bla" (a nisu)... su ono sto jaca islamofasizam
NNN NNN 12:40 24.12.2013

Re: Prva linija

unsatisfactory
nezadovoljavajući
evo ga (kao pridev) još jedan
glagolski prilog sadašnji
koji se gradi od 3. lica množine prezenta i nastavka ći,
postoji samo kod nesvršenih glagola

Dakle, plakajući (umesto plačući), mahajući (mašući), poznavajući (poznajući) itd. je jezivo pogrešno
(i bode oči i uši kao i npr. je l' - jer ili npr. čitaoc, mislioc i sl..
Bolje ja da reagujem, nego da vidi krkar!

Nije loše nešto naučiti (makar i kod AL na blogu)...
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:52 24.12.2013

Re: Prva linija

poznavajući Britance uopšte, verovatno se kriju neki drugi interesi izvan njihovog levičarenja...


Poznajući (hvala na ispravci) Britanske aktiviste levičare (a i druge) mislim da se drže svojih stavova veoma čvrsto, ali to je valjda priroda aktivista. Aktivisti rekto kad uspevaju da upravljaju državama osim valjda u retkim slučajevima kada im uspe da predvode čitave revolucije kao recimo Mandela ili Ghandi. Što se tiče britanske države tu su naravno interesi u pitanju.

Što se tiče saradnje Meke i Jerusalema mislim da ta dva mesta simbolično predstavljaju dva nepomirljiva pojma. "Jerusalem" predstavlja multikonfesionalnost dok "Meka" predstavlja totalni mrak, crnu rupu primitivne ideologije. I u tome se slažem sa Lambrosovim poimanjem religije. Islam kao poketač dešavanja u svetu je rukovođen nepomirljivim srozavanjem svih vrednosti na nivo onih najfundamentalnijih i najprimitivnijih. Primer za to je zabrađivanje u Londonu. Do prvog bombardovanja Iraka, Muslimani su prihvatali sekularizaciju u školama i javnom životu. Danas ima nebrojeno mnogo džamija u Londonu, u školama i na ulicama muslimanske devojčice u osnovnim školama i studentkinje su zabrađene, mame su im zabrađenje u autobusima, ustanovama i drugde. Britanske institucije moraju da se prilagođavaju islamskim pravilima što se tiče ishrane i radnog vremena (radi molitvi).

Trenutno opšti trend ide u pravcu fundamentalizma, a fundamentalizam je pojednostavljenje kompleksnosti života i ukidanje individualizma, a to vodi hipokriziji i degeneraciji uma.

Znači da čovekov individualizam tj. jedinstvenost svakog bića bivaju poništeni i sravnjeni na nivo bezumne mase koja bez promisli prihvata one stavove društva koji su korisni za puki opstanak. Tako mlade muslimanke kojima je očigledna nezrelost mladih muslimana, na kraju ipak moraju da prihvate da se udaju za te nedoralse obrezane muslimane, i prihvate konformizam.

Razni izmi koje je nabrojao Srđan, ne pripadaju istim ili sličnim ideološkim skupovima pa su dakle neuporedivi. Zaboravio je da spomene kapitalizam, koji spada u istu grupu kao "feudalizam, industrijalizam, tehnoizam". Kapitalizam je ipak doneo i donosi individualizam, a možda kapitalizam najviše doprinosi otakanju fundamentalnog islamizma kroz globalizaciju.

A sada, pretpostavljam da je Lambrosov ekstremni poziv na bombardovanje Meke samo način da naglasi da je potrebna otvorena i beskompromisna borba protiv te ideologije putem osvešćivanja masa. Naravno da bi bombardovanje osinjeg gnjezda bilo totalno kontraproduktivno i krajnje opasno po ceo svet, kao što je američko bombardovanje svih i svakog u poslednjim dekadama dovelo do ponovne radikalizacije i fundamentalizacije kako u Srbiji tako i u islamskom svetu. Čovekov instinktivni nagon je da bude strani "svojih".

Sa Srđanovim zaključkom "Ako čovek nije vrednost, sve je otvoreno i dopušteno" nikako se ne mogu složiti jer ga ne razumem. Iz njega proizilazi da ako je čovek vrednost onda ništa nije otvoreno i dopušteno. Možda je hteo reći da ako individualizam nije vrednost onda je sve otvoreno i dopušteno pa i mučenje i ubijanje. A onda sledi da ako je individualizam vrednost onda ni mučenje ni ubijanje nisu dozvoljeni, stoga nije baš sve dopušteno.

Problem je vera. Vera da će čovek moći u zagrobnom životu da nađe pravdu i opravdanje za svoje postupke. Gledaj istoriju Srba i drugih naroda, prvo su verovali samo u trajno postojanje nevidljivih Bogova, a svoje mrtve su spaljivali, posle su prešli na jednog Boga i svitu nevidljivih pomagača i počeli su da sahranjuju svoja tela i da veruju o svoje sopstveno oboženje, a potom su se izdegenerisali do te mere da danas obožavaju i celivaju telesne ostatke tzv. svetaca. Degeneracija uma i nonsense par excellance.
NNN NNN 13:57 24.12.2013

Re: Prva linija

hvala na ispravci
Nema na čemu.
Primetio sam da je (i) Srđan napisao,
pa kad sam video da se ponavlja - rešio sam da preduzmem nešto

meehan meehan 14:42 24.12.2013

Re: Prva linija

alexlambros
meehan
skromno mislim da se ni Meka ni Jerusalim ne trebaju bombardovati međusobno, već sarađivati, iz surovog, pragmatičnog i sirovog interesa

Tačno tako! Sukob arapa i jevreja je samo jedan od sličnih slučajeva koji postoje u svetu i koji tinjaju, a po potrebi se rasplamsavaju...semitski narod su i jedni i drugi, različite vere, ali ima sličnosti u jeziku, pismu...slično kao exYU prostor, Koreje su jos drastičniji primer...sve je to po potrebi nekog trećeg, a po principu Ničeove teorije malih razlika!


sem sto

Koran eksplicitno nalaze mrznju muslimana prema Jevrejima, u bezbroj svojih stihova (plus haditi i ostale pisane tradicije) i Hamas i Hezbolah i Fatah i Iran i (dopisi ovde) neprestano zagovaraju UNISTENJE Izraela ...
meni zvuci kao bitna razlika ...

ovo svodjenje u istu ravan onoga sto se nikako ne moze svoditi, te poticki koretkne budalastine "svi su losi, i svi su isti bla bla bla" (a nisu)... su ono sto jaca islamofasizam

to što kuran eksplicitno nalaže , moglo bi biti ublaženo/suzbijeno/izbrisano/zaboravljeno da je treća strana zainteresovana da se arabija pošumi, da se tamo gaje jagode, da se milijarde iz peska ulože u kulturu,medicinu....kad bi treća strana iskreno odustala od podrške BDSu, Sirijskim pobunjenicima, Egopatskim, Libijskim (dodaj) antijevrejskim vladama... bombardovanje Meke ne bi bilo potrebno... a ovakvi http://www.blic.rs/data/images/2013-12-09/409819_bin-laden_ff.jpg?ver=1386578729][/url]
graditelji puteva bi ostali bez posla,a poslovni saradnisi ovih graditelja ne bi bili predsednici država...

p.s. mislim da si desno taman koliko treba, nemoj dalje desno jer i sam znaš, uletećeš u levo!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:12 25.12.2013

Re: Prva linija

oskar-z-wild
poznavajući Britance uopšte, verovatno se kriju neki drugi interesi izvan njihovog levičarenja...


Poznajući (hvala na ispravci) Britanske aktiviste levičare (a i druge) mislim da se drže svojih stavova veoma čvrsto, ali to je valjda priroda aktivista. Aktivisti rekto kad uspevaju da upravljaju državama osim valjda u retkim slučajevima kada im uspe da predvode čitave revolucije kao recimo Mandela ili Ghandi. Što se tiče britanske države tu su naravno interesi u pitanju.

Što se tiče saradnje Meke i Jerusalema mislim da ta dva mesta simbolično predstavljaju dva nepomirljiva pojma. "Jerusalem" predstavlja multikonfesionalnost dok "Meka" predstavlja totalni mrak, crnu rupu primitivne ideologije. I u tome se slažem sa Lambrosovim poimanjem religije. Islam kao poketač dešavanja u svetu je rukovođen nepomirljivim srozavanjem svih vrednosti na nivo onih najfundamentalnijih i najprimitivnijih. Primer za to je zabrađivanje u Londonu. Do prvog bombardovanja Iraka, Muslimani su prihvatali sekularizaciju u školama i javnom životu. Danas ima nebrojeno mnogo džamija u Londonu, u školama i na ulicama muslimanske devojčice u osnovnim školama i studentkinje su zabrađene, mame su im zabrađenje u autobusima, ustanovama i drugde. Britanske institucije moraju da se prilagođavaju islamskim pravilima što se tiče ishrane i radnog vremena (radi molitvi).

Trenutno opšti trend ide u pravcu fundamentalizma, a fundamentalizam je pojednostavljenje kompleksnosti života i ukidanje individualizma, a to vodi hipokriziji i degeneraciji uma.

Znači da čovekov individualizam tj. jedinstvenost svakog bića bivaju poništeni i sravnjeni na nivo bezumne mase koja bez promisli prihvata one stavove društva koji su korisni za puki opstanak. Tako mlade muslimanke kojima je očigledna nezrelost mladih muslimana, na kraju ipak moraju da prihvate da se udaju za te nedoralse obrezane muslimane, i prihvate konformizam.

Razni izmi koje je nabrojao Srđan, ne pripadaju istim ili sličnim ideološkim skupovima pa su dakle neuporedivi. Zaboravio je da spomene kapitalizam, koji spada u istu grupu kao "feudalizam, industrijalizam, tehnoizam". Kapitalizam je ipak doneo i donosi individualizam, a možda kapitalizam najviše doprinosi otakanju fundamentalnog islamizma kroz globalizaciju.

A sada, pretpostavljam da je Lambrosov ekstremni poziv na bombardovanje Meke samo način da naglasi da je potrebna otvorena i beskompromisna borba protiv te ideologije putem osvešćivanja masa. Naravno da bi bombardovanje osinjeg gnjezda bilo totalno kontraproduktivno i krajnje opasno po ceo svet, kao što je američko bombardovanje svih i svakog u poslednjim dekadama dovelo do ponovne radikalizacije i fundamentalizacije kako u Srbiji tako i u islamskom svetu. Čovekov instinktivni nagon je da bude strani "svojih".

Sa Srđanovim zaključkom "Ako čovek nije vrednost, sve je otvoreno i dopušteno" nikako se ne mogu složiti jer ga ne razumem. Iz njega proizilazi da ako je čovek vrednost onda ništa nije otvoreno i dopušteno. Možda je hteo reći da ako individualizam nije vrednost onda je sve otvoreno i dopušteno pa i mučenje i ubijanje. A onda sledi da ako je individualizam vrednost onda ni mučenje ni ubijanje nisu dozvoljeni, stoga nije baš sve dopušteno.

Problem je vera. Vera da će čovek moći u zagrobnom životu da nađe pravdu i opravdanje za svoje postupke. Gledaj istoriju Srba i drugih naroda, prvo su verovali samo u trajno postojanje nevidljivih Bogova, a svoje mrtve su spaljivali, posle su prešli na jednog Boga i svitu nevidljivih pomagača i počeli su da sahranjuju svoja tela i da veruju o svoje sopstveno oboženje, a potom su se izdegenerisali do te mere da danas obožavaju i celivaju telesne ostatke tzv. svetaca. Degeneracija uma i nonsense par excellance.


Dobro, suština ovde je da Islam ne prihvata tekovine Globalizacije (barem ne njen Zapadni model), da tako kažemo pojednostavljeno, i da to frustrira pojedince na Zapadu. Dobro, ne prihvata, kao što ne prihvata ni Pravoslavno Hrišćanstvo, pa čak ni Pravoslavni Judaizam (premda, zabrađeni Jevreji to ne prihvataju samo jednom sedmično, na Šabat). Globalizacija je tok civilizacije u ovom momentu i postoji faktori koji ne žele da joj se povinuju. London, koji ti pominješ, je računao s time da će, dopustivši slobode koje sam poznaje svojim žiteljima dovesti i njih na željeni nivo slobode, onako kako ju je sam zamislio. Međutim, to se nije dogodilo, i mnoštvo njegovih žitelja je utamničilo sebe same u sistem različtih ograničenja pod nazivom "vera u Boga"... no, to je trenutni proces, i on će ili biti zaustavljen time što se žitelji Londona ipak hoće uklopiti u svet budućnosti onako kako su arhitekti te budućnosti želeli, ili će eskalirati u nekakvom nepojmljivom i neshvatljivom nasilju, tipa da se postavi atomska minibomba u metro dovoljne razorne moći da ukloni London s pozornice globalnih metropola - manje zamisliv scenario. Verovatnije da će verski sistemi Starog Doba, polako prihvatati tekovine Globalizacije, i da će se lagano uključiti i na kraju i asimilovati u nju. Evo, srpski sveštenici već prihvataju nešto od tih tekovina, jer vole nove kompjutere, brze džipove i mobilne telefone poslednje generacije...
Isto, vrlo je verovatno da će Globalizacija biti prinuđena da napusti svoje američko-imperijalne nametljive modalitete te da se prilagođava rapidno razvijajućem se Istoku, čak verovatno i kroz odustajanje od Zapadnog modela demokratije, slobode pojedinca, i tome slično. Drugim rečima, Globalizacija koju će moji unuci poznavati biće nešto drugačije od ovog, trenutno haotičnog stanja koje poznajemo mi matorci u našem dobu. Dobar i lep model savremene globalizovane demokratije Zapadnog modela i Istočnog senzibiliteta, je Država Izraela.

Vezano za individualno i lično, verujem da je razlika u pojmovima kojima ste učeni vi na Zapadu, respektabilno, i mi u semitskim, ali i drugim azijatskim sredinama na Istoku. Recimo, mi u Jerusalimu kažemo, "o, kakav individual", kada mislimo za nekog čoveka da je preterano egocentričan - čak se i upotrebljava vesternizam - "individual", i nemamo svoju reč na ivritu koja dosledno opisuje takav pojam. Međutim, kažemo i "kakav, divan čovek, kakva ličnost!", i imamo vlastite reči... taj čovek je kompletan, on je i individualan ali i posvećem opštem dobru. Pojednostavljeno rečeno, "individualno" je jedan od elemenata šireg skupa kojeg nazivamo ličnost.

Dopao mi se kompliment za Jeru da je multi-, preneću mu...

PS. Zahvaljujem Dr. KlajNNNu na jezičkim korekcijama.
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:46 25.12.2013

Re: Prva linija

Dopao mi se kompliment za Jeru da je multi-, preneću mu...


Hvala. Za razlike od Meke u koju ne može da kročiš ako ne dokazeš da si musliman i gde maltene moraš da pokažeš na granici svoju halal obrezanu pišu (čitaj: GM - genital mutilation) inače bi mogao da izazoveš smrtonosni stampedo oko one paganske crne kocke, u Jerusalem možeš da odeš i da posetiš hrišćanske i muslimanske hramove. To ipak pokazuje viši stepen tolerancije i prenosno multi-konfesionalnosti, čak iako su i Izraelci genitalno mutilirani... srećom žene im nisu.

Dobro, suština ovde je da Islam ne prihvata tekovine Globalizacije (barem ne njen Zapadni model), da tako kažemo pojednostavljeno, i da to frustrira pojedince na Zapadu.


Ne može se reći da Islam ne prihvata tekovine "Globalizacije", samo centri moći i zaluđeni primitivci čuvaju svoju vlast i status putem šarije. Globalizaciju shvatam kao kapitalistički proces koji nije centralizovan. Tako da arhitekta postaje svako ko hoće i može da svoj novac uloži tamo gde postoji mogućnost zarade. Naravno da bi neki želeli da održe i povećaju svoj monopol, ali to je borba koja će stalno postojati na raznim nivoima. Bogati muslimani i te kako učestvuju u kapitalističkoj ekonomskoj globalizaciji (nama bliski primeri su ulaganja arapskih Emirata i Kineza kod nas u Srbiji i Britaniji).


Što se tiče vrednosti čoveka ili "individualnosti", pokušavam da budem krajnje koncizan na blogu a da pritom ne propovedam neku ideologiju; mislim da je jasno da je svaki čovek vrednost, sa time se svi na neki način slažu. Čak svaka devojčica u arapskim zemljama ima vrednost - makar i kao nečiji kućni rob. Ali treba misliti o pravu ili vrednost individualnog ispoljavanja ili izbora u smislu bitisanja kao kompletne ličnosti. Na primer ako ta devojčica hoće da bude lezbejka, ili to jeste, ne treba je kamenovati i poništiti sve njene vrednosti. Dakle reč je o ljudskim pravima uključujući pravo na život -- a ljudska prava postoje u Izraelu -- i mislim da to nije tekovina "Globalizacije" već civilizacije. Dakle Arapi koji učestvuju u globalnoj ekonomiji primenjuju samo neke tekovine evropske civilizacije radi svoje koristi. Tako i Zapad sarađuje sa totalitarnim državama, radi svoje koristi mora da se povinuje njihovim zakonima. Ne verujem da će biti mnogo drugačije u vreme tvojih unuka. Ali verujem da evropske države moraju da očuvaju svoju civilizaciju unutar svojih granica. Ne smemo dozvoliti da muslimani dolaze u Evropu da bi je ekonomski iskoristili a da nam pritom nameću paralelni svet šarije. Na žalost kolonizacija Evrope je proces koji je u toku i u tom smislu je Britanij u prvoj liniji borbe, pa Francuska...

Možda će u vreme tvojih unuka u nekim delovima Evrope vladati šarija više nego danas. U tom smislu ne treba da budemo romantični u odnosu na religiju. Neće hrišćanstvo odbraniti Evropu, već sekularizam.
hajkula1 hajkula1 20:13 25.12.2013

Re: Prva linija

NNN

je l' - jer



Ovo su mi favoriti.
hajkula1 hajkula1 20:40 25.12.2013

Re: Prva linija

oskar-z-wild



Možda će u vreme tvojih unuka u nekim delovima Evrope vladati šarija više nego danas. U tom smislu ne treba da budemo romantični u odnosu na religiju. Neće hrišćanstvo odbraniti Evropu, već sekularizam.



Neće sekularizam. Pogledaj, na pr. Francusku, Nemačku, Švedsku.

oskar-z-wild oskar-z-wild 21:07 25.12.2013

Re: Prva linija

hajkula1
oskar-z-wild
Možda će u vreme tvojih unuka u nekim delovima Evrope vladati šarija više nego danas. U tom smislu ne treba da budemo romantični u odnosu na religiju. Neće hrišćanstvo odbraniti Evropu, već sekularizam.
Neće sekularizam. Pogledaj, na pr. Francusku, Nemačku, Švedsku.


Možda neće. To je bitka koja se tek bije. Koju drugu opciju ti vidiš?

Ako su Ray Kurzweil i ostali futuristi u pravu (vidi film Transcendent Man) da će ARTILECT -(Artificial Intellect tj. inteligentne mašine) imati koeficijente inteligencije 30 puta veći nego naše onda ćemo videti šta će nam novo značenje besmrtnosti doneti.

link
Sa današnje euharistije u Kelnu.
alexlambros alexlambros 21:32 25.12.2013

Re: Prva linija

Neće sekularizam. Pogledaj, na pr. Francusku, Nemačku, Švedsku.


Pa o tome se radi.
Ne da su njima neka prava ugrozena, jer nisu, vec da oni u ime svoje nazadne, odvratne ideologije sa eksplicitnim elementima rasizma, fasizma i nacizma, uruse prava svima koji nisu muslimani.

I to im odlicno ide, jer biju bitku zapadnim oruzjem - ljudskim pravima.
I odlicno im ide, zahvaljujuci ovakvim budala koje mene i slicne meni nazivaju Brejvikom.


Tako je njihov govor, a bogme i praksa, ciste mrznje i agresije, sloboda veroispovesti ali je kritika toga "govor mrznje".

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:08 26.12.2013

Re: Prva linija

sačuvaj me bože i sakloni, kakvo hrišćanstvo, pa ja volim svoju bezbožnu ženu, da potenciram hrišćanstvo pa da ostanem bez majke svoje dece?! kakvo hrišćnastvo, puj, puj, sotono, u vodu, u vodu!
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:28 24.12.2013

Neprimeren naslov

Kao što je Gistav Flober (Flaubert) svojevremeno izjavio „Gospođa Bovari – to sam ja“, braneći se od klevetnika zbog eroticizma njegove heroine, tako i ja izjavljujem „Ja sam musliman“.

Time hoću reći kako je tvoj naslov neadekvatan, ružan. Da vređa. Da je, jednostavno rečeno, nevaljao.

Ja znam da ima roditelja koji vole baš dete koje je najnevaljalije.
S tim u vezi, znam da mnogi blogeri ovde vole to što ti pišeš i načun kako pišeš, i cene trud koji ulažeš pišući, te da će pljuštati preporuke.

Znam za tvoje toliko puta iznete stavove protiv religija.
Ne retko, iznosiš veoma dobre argumente.

Znam i da je u pitanju tvoj blog, da možeš da pišeš o svemu što ti pada na pamet, ali malo decentnosti ne bi bilo na odmet.

Tvoje je pravo da mrziš islam, iako mržnja nikada nikome dobra nije donela, ali nemaš pravo da pozivaš na bombardovanje Meke, svetog muslimanskog mesta, makar i metaforički, kao što ne bi bilo lepo da pozivaš na bombardovanje Vitlijema/Nazareta, kako bi se „uništilo“ hrišćanstvo, ili konkretnije bombardovanje Vatikana kako bi se uništio katolicizam, ili Jerusalima za uništenje judaizma; ili, da idemo dalje, na bombardovanje Benaresa kako bi se uništio hinduizam, jedna stara, dobra indijska religija koja ima na stotine miliona vernika u Indiji, a koju mnogi sa strane danas smatraju zaostalom, odnosno prevaziđenom. Međutim, ona opstaje. Kao što će opstajati i druge religije sveta, sve dok je ljudi koji shvataju, kako neki učeni ljudi govore, da je čovek biće na putu, kao i da ljudi nisu, i ne mogu biti, racionalna bića.

Smatram (i ponavljam) da bi trebalo, i kada iznosiš rđave strane islama (sve religije imaju i rđave strane, naravno), da to činiš na primereniji, odnosno civilizovaniji način. Polemike – da, vređanja – ne. Ovako preterivanjima kojima si sklon oduzimaš vrednost onome što hoćeš da poručiš – da je bolje biti antireligiozan. Sa čim ja lično nemam problema, osim sa načinom kako ti to ponekad stipulišeš.

Zato se pridružujem muslimanima kojima ovakav tvoj blog može da smeta, kao školski primer netrpeljivosti i mržnje.

Spread Love, not Hate!
Pozivaj ljude na saradnju, i pored velikih međusobnih razlika, a ne u konflikt.

Živi i pusti druge da žive.

"Get the balance right. /You think you've got a hold of it all. /You haven't got a hold at all. /When you reach the top, get ready to drop/Prepare yourself for the fall, you're gonna fall/It's almost predictable" (Depeche Mode)
alexlambros alexlambros 11:06 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov


BEFORE YOU JUDGE WHAT I THINK ABOUT ISLAM, PLEASE UNDERSTAND THAT IF YOU SUPPORT THE EVIL BARBARIC CULT OF ISLAM, I DON'T GIVE A FUCK WHAT YOU THINK.


sad lepo otidi i sve ovo lepo njima reci, jer problem s tolerancijom i širenjem mržnje je kod njih, na pogrešnoj si adresi.

cassiopeia cassiopeia 11:33 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

BEFORE YOU JUDGE WHAT I THINK ABOUT ISLAM, PLEASE UNDERSTAND THAT IF YOU SUPPORT THE EVIL BARBARIC CULT OF ISLAM, I DON'T GIVE A FUCK WHAT YOU THINK.


Poješćeš se od silne mržnje koju u sebi gajiš i prilježno zalivaš.
Vladimir ti skreće pažnju na način tvog pisanja. Logika ti je malo pobrkana ako kritiku na način pisanja doživljavaš kao čin podrške islamu.

Interesantno je kako se ti, kao i oni koje kritikuješ, postavljaš kao nosilac jedne i jedine pravične istine. Uostalom, kad napišeš oslobodite sve Arape zla kome robuju, oduzimaš im sposobnost da za sebe donose odluke koje oni procenjuju da su njima važne. Nikoga mi ne možemo osloboditi ako on ne želi i nema interes da traži tu slobodu za sebe. Ne mislim da je bombardovanje bilo koga, rešenje.
Kad vidim toliku dozu isključivosti i nerazumevanja koje ti iskazuješ, zapitam se gde je razlika između tebe i nekog samoubice koji se digne u vazduh i pobije nevine ljude radi nekog boljeg (po njemu boljeg) sveta.

A i nije ti zdravo da se toliko jediš. Razbolećeš se.
alexlambros alexlambros 11:48 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

Smatram (i ponavljam) da bi trebalo, i kada iznosiš rđave strane islama


a ima i dobrih?
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:54 24.12.2013

Neprimeren naslov je i "Ja sam musliman"

vladimir petrovic
Zato se pridružujem muslimanima kojima ovakav tvoj blog može da smeta, kao školski primer netrpeljivosti i mržnje.


Očigledno da ekstremni stavovi stvaraju druge ekstremne stavove, i to sve na nekom apstraktnom nivou koji ne doprinosi razumevanju problema.

Što reče Gvičardini "Nikad se ne bori protiv religije... ovaj koncept ima odviše veliku vlast nad ljudskim umovima."

Bombardovanje izaziva bes i inat, kao što znamo iz ličnog iskustva.

Međutim čak ni bombardovanje ne može promeniti mišljenje bezumne mase, a masa je upravo postala bezumna zbog raznih vera. Možda je to uporedivo sa lekom koji izlečuje bolesnika ali ga takođe i ubija (mislim na veru kao lek i na bombardovanje kao lek).

Ali da nastavimo na realnijem svakodnevnom nivou. Poznajući vladimir petrovicev stav prema veri, moram reći da njegov pomirljiv stav NE doprinosi razvitku čovečanstva, dok lambrosov naslov upravo ukazuje na apsurd današnjeg čovečanstva - Amerika juri neke muslimane po svetu a sa druge strane pravi kompromise sa ultra nazadnim režimima poput arapskih i time šalje nejasne poruke svetu, jer se mešaju interesi država i interesi čovečanstva (i.e. human rights).

Svakim danom milioni postaju žrtve pogrešnog razmišljanja - vere u zagrobni i večni život - gluposti koje treba eradikovati bez kompromisa. I otud poziv na "bombardovanje" jer ako su mogli da bombarduju jedne mogu i druge, ništa neobično.

Decenijama Amerika i Britanija uvoze stanovništvo da bi očuvale ekonomsku produktivnost (PROČITAJ), a kroz svoj levičarski liberalizam podrivaju sopstvene civilizacijske temelje. Neusaglašeni ideološki stavovi kapitalističkog liberalizma i levičarskog liberalizma podrivaju slobodu tolerantnog civilizovanog društva na kojima se temelji sloboda čoveka u Britaniji i Americi.

Današnjim studentima aktivistima-(socijalistima, da upotrebim pravu reč), na britanskim univerzitetima opozicija nisu studenti konzervativci ili liberalni demokrati, već udruženja islamskih studenata koja se bore za pravo na pauze za molitve, halal kantine i zabrađivanje (koje potom postane obavezno kroz peer pressure - ili si naša ili njihova). Mislim da lambros u svojim tekstovima govori o takvim stvarima.
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:13 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

vladimir petrovic
Tvoje je pravo da mrziš islam, iako mržnja nikada nikome dobra nije donela,


PS. Mislim da nije primerno da ubacuješ reč "mržnja" pošto je to emocija, a ovde nije reč o emocijama, već o racionalnoj diskusiji bolnih tema. Ubacivanjem tih "catch" fraza poput "hate speech-a" srozava diskusiju na emotivni nivo. Ovde se radi o ponovnom nametanju primitivnih religijskih vrednost koja su izvesna društva i mnogi pojedinci u raznim drugim društvima već prevazišli.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:51 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

Nisam imao nameru da ulazim u širu polemiku, pogotovu što znam da ti imaš „kratak fitilj“, te se olako ljutiš, čak i kada neko izbegava da te lično vređa. (Meni to svakako nije namera).

Na tvoju prvu reakciju
BEFORE YOU JUDGE WHAT I THINK ABOUT ISLAM, PLEASE UNDERSTAND THAT IF YOU SUPPORT THE EVIL BARBARIC CULT OF ISLAM, I DON'T GIVE A FUCK WHAT YOU THINK.
sad lepo otidi i sve ovo lepo njima reci, jer problem s tolerancijom i širenjem mržnje je kod njih, na pogrešnoj si adresi.

ne bih ni reagovao.

Međutim, tvoj druga reakcija zaslužuje da je prokomentarišem:

VP
... Smatram (i ponavljam) da bi trebalo, i kada iznosiš rđave strane islama

AL
... a ima i dobrih?


Nemoj reći da nema dobrih strana u islamu, kao ni da nema doprinosa arapske civilizacije čovečanstvu.

Prvo, islam je, kao i još neke religije, prvenstveno the way of life. Sigurno je da ima mnogo pozitivnih stvari u njemu. Ne treba reći da stotine i stotine miliona muslimana žive in the dark, u zabludi, pogotovu ako se na stvari gleda sa evroatlantskog aspekta – da bi svi u svetu, dakle na celoj planeti, morali da se ponašaju onako kako se ponašaju ljudi u tzv. Zapadnoj hemisferi.

Sa religijama stvar nije nikako jednostavna, bar ne onako kako to vide ateisti.

Nemam nameru da šire elaboriram tu temu, ali bih rekao sledeće: tibetanski Dalaj Lama je jednom izjavio da na planeti ima nekoliko stotina miliona budista, ali da on nikako ne smatra da bi dobro bilo kada bi svi ljudi na planeti bili – budisti. Ja sam to zapamtio kao mudrost.

Dobro, neke druge religije prilično su obojene tzv. prozelitizmom, pa svakako da ima muslimana koji misle da bi bilo dobro kada bi na celoj planeti živeli samo muslimani (verujem da takvih ekstremista ima i kod nekih hrišćana). Naravno da ne bi bilo dobro za čovečanstvo kada bi svi ljudi na planeti bili – muslimani! Hipotetički, tada bi došlo do još većih podela među njima samima, ne samo na šiite i sunite već i na druge, pa bi bilo još više konflikata.

S druge strane, nikako ne verujem ni da bi za čovečanstvo bilo dobro kada bi, hipotetički rečeno, svi ljudi postali (nekakvim dekretom jer u normalnim prilikama se to ne bi moglo desiti) - ateisti.

Ne potcenjuj Arape. Njihovi doprinosi čovečanstvu, naročito u periodu između XIII-XVII veka, nisu mali, recimo u matematici, medicini, astronomiji, filozofiji, geografiji, navigaciji, arhitekturi, hortikulturi itd.

Mnoge reči došle su iz arapskog, kao što su pomorandža, šećer, kafa, sofa, satin, algebra itd.

Ne zaboravi da se pozabaviš i sufizmom. To pomaže.

I još nešto. U tvom tekstu, ti stalno upoređuješ Izraelce i Arape.
A ja kažem: nema rđavih i dobrih naroda. Odnosno, u svim narodima ima i dobrih i rđavih.

Da podsetim na staru, ali uvek dobru izreku: Neka cveta hiljadu cvetova.

Ti studiozno pišeš tvoje blogove, nema spora, ali ne pokazuješ diplomatičnost, već i nakon velikih istraživanja, ti si spreman da insistiraš na razlikama među nadorima a ne na sličnostima, na negativnom a ne na dobrom, na tamnom a ne na svetlom. Čemu?

Imam utisak da si ti slobodan umetnik, koji živi na jugu Francuske.
Ja bih ti preporučio da, bar na neko vreme, pređeš, recimo, u Maroko. Lepa je to zemlja i nudi mnoštvo inspiracija dobronamernicima. Znam ja da u Francuskoj ima mnogo muslimana, prve, druge i treće generacije, ali sam siguran da Marokanci u Francuskoj ne liče mnogo na Marokance u Maroku.

(Da ne elaboriram zbog čega, bila bi to duga priča).

U Maroku postoji jedan zanimljiv grad – Marakeš, za koji sam siguran da bi ti se svideo. Mnogi kažu da je Marakeš za Maroko ono što je San Francisko za Ameriku.

A izgleda da ni kavafijevska/darelovska Aleksandrija ne bi bila loša za jednog slobodnog umetnika tvojih osobenosti. (Ja lično nisam bio u Aleksandriji, ali kažu da je veoma zanimljiva).

Evo malo stihova Dragana Jovanovića Danilova:

Овде се можеш играти
са лепим анђелима
скрити се можеш у сузу
витлејемску,
из прстена породиље
искочити.
Чудно је како су неке ствари
увек ту.
Александрија ми је у глави
а и ван ње.
Док слушам ову небеску
звоњаву,
ја, дечак од човечетине
створен
замишљам свет у коме се
бебе
рађају већ остареле.

(Звона над Александријом, из збирке Еухаристија).

alexlambros alexlambros 16:34 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

Nemoj reći da nema dobrih strana u islamu, kao ni da nema doprinosa arapske civilizacije čovečanstvu.

Prvo, islam je, kao i još neke religije, prvenstveno the way of life. Sigurno je da ima mnogo pozitivnih stvari u njemu. Ne treba reći da stotine i stotine miliona muslimana živi in the dark, u zabludi, pogotovu ako se na stvari gleda sa evroatlantskog aspekta – da bi svi u svetu, dakle na celoj planeti, morali da se ponašaju onako kako se ponašaju ljudi u tzv. Zapadnoj hemisferi.

Sa religijama stvar nije nikako jednostavna, bar ne onako kako to vide ateisti.



zive stotine i stotine miliona u mraku, milijarda i stotine cak ... nijanse crne su u pitanju i to ne bih da raspravljam.

oh wow, caj od nane, evo razdusevljen sam

doprinos je zapanjujuci, evo nedavno apdjetovane liste:

1.

a evo i liste islamskih miroljubivih zemalja i onih u kojima se postuju ljudska prava:

1.



cak i taj famozni "zlatni vek" islama je izmastani zapadnjacki fantazam, evo ovde je link na kome je taj zapadnjacki fantazam detaljno demontiran (a o tome opsirno i detaljno pise i ex musliman, sto ce reci apostata, sto ce reci sad se krije da ga ne ucmekaju, Ibn Warraq u Why I am not a Muslim)

vi izvolte u Islamabad i Rijad, izadjite s lokalnim drustvom u kafanu, narucite pecenje (prasece) i vino (francusko) pa posle zovnite nekog od tih pajtosa u sobu na seks, pa se multikulturno obogacujte kamenicama u glavu ... jer, zapadna civilizacija je odvratna, zbog cega islamski fasisti hrle u nju da nam je svoji fasizmom obogate ...


alexlambros alexlambros 16:36 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

I još nešto. U tvom tekstu, ti stalno upoređuješ Izraelce i Arape.
A ja kažem: nema rđavih i dobrih naroda. Odnosno, u svim narodima ima i dobrih i rđavih.

Da podsetim na staru, ali uvek dobru izreku: Neka cveta hiljadu cvetova.

Ti studiozno pišeš tvoje blogove, nema spora, ali ne pokazuješ diplomatičnost, već i nakon velikih istraživanja, ti si spreman da insistiraš na razlikama među nadorima a ne na sličnostima, na negativnom a ne na dobrom, na tamnom a ne na svetlom. Čemu?


joj ovi tetkasti komentari

pa pisite Vi.
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:02 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

(Звона над Александријом, из збирке Еухаристија).


Mislim da se kod petrovića i lambrosa vodi polemika na dva paralelna koloseka, jedan kolosek vodi kroz lepe romantičarske predele zemaljske a drugi kroz prenasaljene urbane sredine mučne svakidašnjice.





Možda bi se obojica složila da je vera dobra za maštu, naročito dečiju i umetničku. Što ne znači da umetnička mašta ne može da kritikuje ovu, da kažem, realnu aktivističku, ali kao što teme njihovih bloga pokazuju ipak se radi o različitim narativima.


I nešto za vladimira kroz poeziju:

Jovan Hristić

VARVARI

Kai tora tha genoume horis barbarous
Oi anthropoi autoi esan mia kapoia lysis.
And now what shall become of us without any barbarians?
Those people were some kind of solution
Kavafi

Najzad, glasnici su došli i rekli: Varvari dolaze.
U gradu se spremaju da ih dočekaju:
Oduševljeni mladići već uzvikuju njihova imena
I žure da slave nove bogove.
Ne govore li pesnici kako su oni neko rešenje?
Sad pišu pesme u njihovu slavu
I čekaju dan kad će ih glasno čitati
Dok zadivljeni varvari (pod oružjem)
Budu pljeskali i učili ih napamet.
Već vide svoje pesme velikim slovima ispisane
Okačene u pročeljima hramova
Iz kojih će izgnati onemoćala božanstva,
Vide biblioteke prepune svojih knjiga
Iz kojih će izbaciti priče što više nikom ništa ne govore.

Ali ne znaju pesnici da će oni prvi biti obešeni na gradskom trgu
Zajedno sa mladićima što su požurili da otvore kapije
I puste u grad one koje su tako željno očekivali.

Jer varvari su varvari, i nisu nikakvo rešenje.

oskar-z-wild oskar-z-wild 19:23 24.12.2013

Re: Neprimeren naslov

vladimire,

Objašnjenje prethodnog posta: za mene su današnji varvari i hrišćani i muslimani. Možda su oni bili napredni nekad kada sekularni kolektivi nisu postojali. Predhrišćanske teologije su bile veoma kompleksne i maštovite, ali upravo u maštovitosti hrišćanstvo ih je preteklo.

Uzmi na primer frigijsku boginju Kibelu koja kasnije postaje bog Agdist. Ona je bila ćerka Zevsa i Gaie. Pošto je Kibela-Agdist bila božanski obdarena kao muško i žensko istovremeno, drugi bogovi su bili uplašeni njenih moći. Prema jednoj lokalnoj verziji, Dionisije smisli da joj odseče muške genitalije što mu i uspe. Agditisova krv oplodi zemlju i izraste lešnik. Onde se tu nađe Nana, ćerka Sagarija boga svih reka, i staviše jedan lešnik među svoje grudi, i gle čuda rodi se Atije koji je bio tako lep da se njegov dvopolni otac-maja Kibela-Agdist zaljubi u njega. Ali pošto je Atije trebao da se venča njegov otac-majka baci čin na svadbenike i Atije kastrira samog sebe a mlada odseče svoje grudi. Kibela-Agditis se sažali i zamoli Zevsa da njegovo telo poštedi od trulenja i da ostane uvek tako mlad i lep.

Međutim hrišćanska priča nad pričama, koja se upravo večeras uveliko slavi širom sveta, govori o detetu Isusu koji se rodio od oca JaSamOnajKojiJesam i zemaljske majke Marije, i to bespolnim začećem preko Svetog Duha. Tako se rodio Bogočovek Isus koji je činio Trojisto sa svojim Ocem i Svetim Duhom. Ali u svojoj zemaljskoj misiji Trojstvo je moralo da prođe mučnim putem koji je zahtevao participaciju rimskog prokuratora i jevrejskog sveštenika i još nekolicine nedužnih posmatrača. Bogoubistvo koje se potom desilo je bilo bilo unapred smišljeno i dopušteno od samog Trojstva. I tako se Hrist vine telesno u nebesa, pa on ostade mlad i lep za večita vremena kao i Atije.

Zašto je priča o Trojstvu uspostaila ideološku dominciju kad su i druge priče bile podjednako neverovatne i maštovite? Možda upravo zahvaljujući dekretu onog Nišlije Cara Konstantina i njegove majke Jelene. A možda upravo zbog toga što se u prethodnim pričama suviše govorilo o fizičkoj ljubavi raznih realnih ljudi, pa i hermafrodita čije je prisustvo na svetu bunilo obične jednopolne jedinke. Trebalo je uspostaviti prevlast većine nad manjinom ili čak i obrnuto, manjine nad većinom.

Amor vincit omnia



Karavađov portret

Ono što upražnjavanje vere pretpostavlja i čak nužno zahteva je totalno brisanje suštinskih učenja neke religije jer svi shvataju da je to samo nečija mašta izmislila. U stvarnosti, biti vernik znači imati neku totalno ličnu viziju sveta blago baziranu na učenjima neke porodične, grupne ili narodne vere - kroz učešće u grupnim ritualima, i sa nadom da postoji "nešto" posle smrti kao reinkarnacija ili besmrtnost duše.

Biti ateista bi značilo bitisati sasvim u ovom svetu i rešavati probleme sada i tu.

Ako ima ičeg pozitivnog u religiji onda bi bilo samo tamo gde ne postoji nikakva druga zajednica koja bi podržavala jedinke koje tamo žive.
Jaril Jaril 20:35 24.12.2013

Да пробам да помогнем у лоцирању проблема.

Kao što će opstajati i druge religije sveta, sve dok je ljudi koji shvataju, kako neki učeni ljudi govore, da je čovek biće na putu, kao i da ljudi nisu, i ne mogu biti, racionalna bića.

Концептуална грешка овог и сличних постова, почевши већ од наслова, јесте вера да ће се, ако се уништи Мека, Куран, Библија и други религијски текстови и центри, искоренити зло. Тиме се показује недостатак знања о овоме што си ти, Владимире написао, а то је да су људи ирационална, и само ирационална бића. Људска рационалност ће увек тражити начине и конструисати дискурсе и наративе како би морално оправдала зла дела и омогућило злим поривима да добију друштвено прихватљиву форму. Ако убијемо Куран, нићи ће други Курани. Ако се стварно жели да се искорене силовања, убијања, насиља, поробљавања и сл., треба трагати за другачијим, ефективним начинима искорењивања зла.
blogovatelj blogovatelj 02:47 25.12.2013

Re: Neprimeren naslov

školski primer netrpeljivosti i mržnje.


Dovoljno je bilo i ovo.
blogovatelj blogovatelj 07:35 25.12.2013

Re: Neprimeren naslov

a ima i dobrih?


Mnogo, samo ti ne želiš da ih vidiš.
nikvet pn nikvet pn 10:00 26.12.2013

Re: Neprimeren naslov

Мој пријатељ Арапин одбранио се отприлике овако :

- Ислам осваја ? Ислам да уништи цивилизацију !? Немате појма. Ислам слаби. Тоне !

( Напетост расте )

- Ислам има унутрашњег непријатеља. О-пас-ног !

( Драмска пауза, срррррк пола кригле, и најзад ... )

- Ево га пред нама ! Пиво ! То ће да уништи ислам ! Пију га лоши муслимани као на пример ја. Пиво пијем жену не бијем. Хоџа прича против неверника по служби али пиво мрзи из душе. Отима му вернике ! По врућини мој брат будала иде у џамију да слуша глупости а ја у кафић на пиво. Чије се друштво повећава, моје или његово ?
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:18 26.12.2013

Re: Neprimeren naslov

vladimir petrovic

Nemoj reći da nema dobrih strana u islamu, kao ni da nema doprinosa arapske civilizacije čovečanstvu.
...Ne potcenjuj Arape. Njihovi doprinosi čovečanstvu, naročito u periodu između XIII-XVII veka, nisu mali, recimo u matematici, medicini, astronomiji, filozofiji, geografiji, navigaciji, arhitekturi, hortikulturi itd.

Mnoge reči došle su iz arapskog, kao što su pomorandža, šećer, kafa, sofa, satin, algebra itd.


Горњи, помирљиви коментар је написан са вероватном мотивацијом да се ублаже искључиви тонови, али ипак ћу прокоментарисати део о арапском доприносу светској цивилизацији.

У складу са генералном фасцинацијом Запада исламом, последњих деценија се арапски допринос науци, уметности, градитељству итд. некритично преувеличава, па смо сви много пута чули да Европа не би знала за Аристотела да није било Арапа, а и да су Арапи "измислили" нулу (под знацима навода јер нула као број није могла бити измишњена, чак су преци из неолита скоро сигурно имали појам празног скупа, а као цифру ју је увео у употребу персијски математичар и енциклопедиста из 10. века, Мухамед Ахмед ал-Кваризми. (Он је употребио кружић као симбол и арапску реч сифр=празно, од чега потиче и zero и chiffre/цифра.)

Неки и данас некритично говоре о "исламској науци", што је бесмислено јер је наука једна, али се наравно може говорити о арапском/исламском доприносу. Шта је аутентични арапски цивилизацијски допринос (осим самог ислама) је ипак тешко проценити јер су Арапи били окружени старим цивилизацијама и учили од њих, преводили су грчке, латинске, египатске, индијске и песијске изворе и надграђивали своја знања на претходна, нарочито на хеленистичка.

Постоје и многе личности које су стварале у арапском/исламском свету, али саме нису биле Арапи или муслимани. Добро познат пример је највећи арапски филозоф Муса ибн Маимун (ака Моше бен Маимон или Мозес Маимонидес), шпански Јеврејин. У астрономији се често пренебрегава да "арапски допринос" у ствари није арапски: Персијанац Азофи је открио сазвежђе Андромеде, а неколико векова касније, напр. Тамерланов унук Улуг Бег (чија је мајка била Персијанка) је најтачније израчунао трајање сидеричке године. Коначно и Џалалудин Руми кога сам спомињала у другим коментарима је писао на персијском.

Што се етимологије тиче, имам комшију оријанталисту и свака заједничка кафа се некако заврши претресањем српских турцизама и оријентализама, а оно што сам научила од њега је да ако мислимо да је нека реч арапска, арапски је највероватније послужио као релеј, па треба проверити даље. Тако реч поморанџа потиче од санскритског наранча, што је и архаично српско име. (Друго име раширено у Европи (грчки, турски) је портокал које указује на португалске трговце који су увозили слатку наранчу из Кине, док је руска реч апелсин, "кинеска јабука" која је дошла преко неког германског језика). Арапска реч сукар потиче од персијске шекар, која је опет води порекло од санскритског саркара. Кафу су у Европу донели Турци, па је реч кафа од турског кахве, што преко арапског води порекло од имена етиопске области Кафа где је биљка кафа аутохтона врста.

А ако говоримо о "добрим странама" ислама, питање је да ли ћемо примењивати европске, постхришћанске критерујеме. Једна добра исламска пракса која има помен у Курану би онда можда била ЗАКАТ, односно солидарност са сиромашнима, што је вид прерасподеле богатства који одлично функционише у хомогеним муслиманским заједницама. (Истовремено, када се ради о сиромашним немуслиманима, помоћ добијају они који се спремају да пређу у ислам, значи у мултиконфесионалним друштвима, овај својеврсни порез/добровољни прилог служи као инструмент преверавања, па онда закат можда и није добар.)


vera.nolan vera.nolan 11:01 24.12.2013

Bombardujte zablude misaonih pecina

Sta da kazem?Zadivljena sam! Hrabroscu i istinoljubivoscu!(svih tekstova alexambroza).Posle svakog Tvog pisanja,ostanem uzburkana i potresena,zbog tema,nacina "otvaranja ociju"...zbog eha moje "revolucionarne"i porazene mislece mladosti.
Podrska za argumentovano stvaranje prave slike o Izraelu i jevrejskom ,malobrojnom i izabranom narodu ,po pameti ,mudrosti i znanju...Kod nas nije dovoljno prisutna i shvacena istina o antisemitizmu(te antihumanizmu...)i holokaustu,"kao etalonu mrznje i zla po kome se sve mrznje mogu proucavati"(citiram jednog postovanog mi blogera)
Uzasnuto primecujem u svojoj maloj sredini tinjajuci antisemitizam u povrsnom poimanju sveta,posebno uocljivo neobrazovane omladine sklone instant misljenju i resenjima.Na zalost,ne citaju skoro nista,a ni blog b92,pa ni Tebe.
Nadam se da si na nekom boljem i sigurnom mestu i da ces ostati nedodirljiv u borbi protiv svih gluposti homo sapiensa,eto vec 21. veka...a bojim se da ces kao pomahnitali Zaratustra ostati sam na trgu...
Postovanje
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:23 26.12.2013

Re: Bombardujte zablude misaonih pecina

a bojim se da ces kao pomahnitali Zaratustra ostati sam na trgu...


neće, svašta, što bi tako lep i pametan čovek ostajao sam... uvek će se naći neki dečko da se venča, lepi Izraelac neki, i dođe lepo kod nas na Zajon i naturalizuje se... i Ničea, i Hrista, i Antihrista, i islamofašizma, i lepote, i rugobe, i ljubavi i mržnje... a nema srpskih levičara! predivna zemlja! Aleks, moraš da izburgijaš neku stipendiju od Jad Vašema, ti bi procvetao ovde totalno...
alexlambros alexlambros 11:25 26.12.2013

Re: Bombardujte zablude misaonih pecina

Aleks, moraš da izburgijaš neku stipendiju od Jad Vašema, ti bi procvetao ovde totalno...


upravo sam na njihovom seminaru The "Final Solution of the Jewish Problem"
do marta '14
vera.nolan vera.nolan 13:08 26.12.2013

Re: Bombardujte zablude misaonih pecina

Na svu srecu,(ako je gey,nije mi bilo ni u primisli),biti gey nije vise "тешко недолично понашање" ....a ako jeste ,ozbiljno cu razmisljati o tezi da su u proseku inteligentniji i obrazovaniji od proseka inteligentnijeg dela plebsa,cesto sa vidljivim tragovima genijalnosti,izrazite individualnosti etc...Hajde da pravimo spisak genijalaca takvog opredeljenja ...Pocecu sa A.Tjuringom,ti nastavi...,spisak ce biti nepregledno dug...a eto ,ako nije dobice bilo gde stipendiju,a kad zavrsi seminar mozda dobijemo srpskog Sartra,obzirom na temu....
alexlambros alexlambros 13:12 26.12.2013

Re: Bombardujte zablude misaonih pecina

Pocecu sa A.Tjuringom,ti nastavi


SPC ako mi se posthumno izvini, oterajte je do djavola. hvala.

vera.nolan vera.nolan 11:19 24.12.2013

Oprosti

ali slazem se da je neprimeren naslov,mada sam shvatila figurativno ,te svojim naslovom i osporila.Razumem energiju besa na gluposti ,energiju zelje da se menja svet,usamljenost na tom putu koja uzrokuje verbalne afekte...ali stvar je suvise ozbiljne i treba malo izbeci zle reci...
jedi-knight jedi-knight 12:15 24.12.2013

...

Preporuka za tekst Alex i cestitam na hrabrosti.
Nekako, svi smo ovoga svesni, ali okrecemo glave. Isto vazi i za sve zlocine u ime bilo kog boga ili bilo koje vere, religije.

Kraja Kraja 13:11 24.12.2013

...mozda gresim...

...ali vec vise od tri decenije sam ubedjen da su zapadu sirom otvorena vrata u iranu zatvorili bas amerikanci...

preporuka
henrysardo henrysardo 14:11 24.12.2013

Muhamed je pedofil - status

Voleo bih da skrenem pažnju na to da je u srednjem veku pedofilija bila manje-više društveno prihvatljiva. Makar prihvatljivija nego danas. Mogu li da dobijem link ka tom statusu na fejzbuku?
anfieldroad anfieldroad 20:57 24.12.2013

jevreji izmedju 2 vatre



Iako rodjenjem pripadam hriscanskoj tradiciji, osecam se potpuno neutralnim kada se raspravlja o religiji. Morao sam zbog obaveze na faxu da citam, detaljno Stari i Novi Zavet. To su takodje knjige, narocito Stari, prepuni mrznje, krvi, osvete, nasilja. Da su Zaveti film, pisalo bi u uglu ekrana" zabranjeno za sve ispod 18". Na osnovu tih knjiga su hriscani umislili da imaju pravo (narocito zbog Novog) da oduzmu hiljade kilometara tudje zemlje i izvrse genocid nad tamosnjim stanovnistvom. To se odnosi i na sever i na ostatak Afrike i na obe Amerike i tako dalje. Napadati (sa pravom druge i njihove mane), a ne pomenuti sopstveni nezamislivi zlocin je licemerje prve vrste. "Mi" hriscani smo bez blama porobili citav svet i nametnuli mu sopstvena pravila. Kako bi se istorija razvijala da nije toga bilo, veliko je pitanje.
Izuzetno cenim jevrejski narod i njegov doprinos zapadnoj civilizaciji. Njihova je nesreca mozda upravo u tome sto su svojom neverovatnom sposobnoscu, vrednocom, mudroscu i brojnim drugim kvalitetima smetali i jednim i drugim susedima. Mozda.
A, btw, trenutno najzanimljivija knjizevna scena je upravo muslimanska,a tu gore pominjanu englesku levicu najbolje predstavlja upravo Tarik Ali.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:23 24.12.2013

Re: jevreji izmedju 2 vatre

"Mi" hriscani smo bez blama porobili citav svet i nametnuli mu sopstvena pravila. Kako bi se istorija razvijala da nije toga bilo, veliko je pitanje.


Gledano sa tacke duzine trajanja civilizacije, vrlo kratak period.
Kako bi se istorija razvijala drugacije u drugacijim okolnostima, to nikada necemo saznati, jel'.
Usput, ne znam ko porobljava s blamom, al ajde.


Izuzetno cenim jevrejski narod i njegov doprinos zapadnoj civilizaciji. Njihova je nesreca mozda upravo u tome sto su svojom neverovatnom sposobnoscu, vrednocom, mudroscu i brojnim drugim kvalitetima smetali i jednim i drugim susedima.


Takodje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:49 25.12.2013

Re: jevreji izmedju 2 vatre

Na osnovu tih knjiga su hriscani umislili da imaju pravo (narocito zbog Novog) da oduzmu hiljade kilometara tudje zemlje i izvrse genocid nad tamosnjim stanovnistvom.


ma nou, novi zavet je samo poštapalica za različite imperijalne motive, ono, napališ raju da se poubijaju, odneseš kući zlato, i svi mirni i manje autohtonih kultura na broju...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:01 25.12.2013

Re: jevreji izmedju 2 vatre

apacherosepeacock





Takodje.


fala, fala, volimo i mi vas!
je l' gledao neko juce Zuroffa u PKS? "Iskustva lovca na naciste", bilo za dž predavanje u Privrednoj komori.
anfieldroad anfieldroad 19:30 26.12.2013

Re: jevreji izmedju 2 vatre

ma nou, novi zavet je samo poštapalica za različite imperijalne motive, ono, napališ raju da se poubijaju, odneseš kući zlato, i svi mirni i manje autohtonih kultura na broju...



Slazem se. Ali poenta bloga je u tome da Kuran sluzi tome. Ja sam dodao da ni Zaveti nisu bolji.
alexlambros alexlambros 20:09 26.12.2013

Re: jevreji izmedju 2 vatre

Ali poenta bloga je u tome da Kuran sluzi tome. Ja sam dodao da ni Zaveti nisu bolji.


Zaveti nigde nisu osnova pravnog i politickog sistema. Kuran jeste.
opetnaistommestu opetnaistommestu 23:28 24.12.2013

Ima i ovoga...

Danas sam čitao ovaj blog i sad vidim ovaj članak:
Jedini američki gej imam u džamiji sklapa istopolne brakove http://blic.rs/i/429785
Kuckam sa telefona pa ne mogu da linkujem. :s
8c_competizione 8c_competizione 01:18 25.12.2013

jedan od ...

.... retkih pozitivnih primera, dok ga talibanski maloumnici ne utepaju

Alex, koliko znam, u islamu postoji jedno krilo Sufista (ne mesati sa radikalnim salafistima) koji su vrlo sirokih svatanja, progresivni i generalno za reformu islama.

na zalost, kao takvi su progonjeni gotovo isto kao i pripadnici drugih religija i ateisti.

mislim da je po ovom pitanju ista i SPC, na zalost glas razumnih nije ni blizu dovoljno jak da se cuje od urlanja ludaka i ostalog zatucanog sveta.

(EDIT: "opetnaistommestu" upravo videh tvoj komentar, evo ja sam posatvio link ka toj vesti)
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:11 25.12.2013

Re: jedan od ...

8c_competizione

Alex, koliko znam, u islamu postoji jedno krilo Sufista (ne mesati sa radikalnim salafistima) koji su vrlo sirokih svatanja, progresivni i generalno za reformu islama.

na zalost, kao takvi su progonjeni gotovo isto kao i pripadnici drugih religija i ateisti.


Суфизам је езотеричан и по самој природи ствари није масовни производ. Он претпоставља духовност, унутрашње усавршавање у љубави према Богу, прочишћење срца и мистицизам.

Be Lost In The Call

Lord, said David, since you do not need us,
why did you create these two worlds?

Reality replied: O prisoner of time,
I was a secret treasure of kindness and generosity,
and I wished this treasure to be known,
so I created a mirror: its shining face, the heart;
its darkened back, the world;
The back would please you if you've never seen the face.

Has anyone ever produced a mirror out of mud and straw?
Yet clean away the mud and straw,
and a mirror might be revealed.

Until the juice ferments a while in the cask,
it isn't wine. If you wish your heart to be bright,
you must do a little work.

My King addressed the soul of my flesh:
You return just as you left.
Where are the traces of my gifts?

We know that alchemy transforms copper into gold.
This Sun doesn't want a crown or robe from God's grace.
He is a hat to a hundred bald men,
a covering for ten who were naked.

Jesus sat humbly on the back of an ass, my child!
How could a zephyr ride an ass?
Spirit, find your way, in seeking lowness like a stream.
Reason, tread the path of selflessness into eternity.

Remember God so much that you are forgotten.
Let the caller and the called disappear;
be lost in the Call.

Мевлана Џалалудин Руми (1207-1273)




Дервиши код Румијевог гроба у Коњи
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:23 25.12.2013

Re: jedan od ...

Дервиши код Румијевог гроба у Коњи


"We know that alchemy transforms copper into gold."


Nažalost neki vidovi ekstatičnih doživljaja sa zamrli. Ali ima puno novih... recimo:

principessa_etrusca principessa_etrusca 15:16 25.12.2013

Re: jedan od ...

Екстатични доживљај захтева и нешто импровизације, па можда пре ово:



Џалалудин Ромеј/Римљанин је написао и ово:

I died as a mineral and became a plant,
I died as a plant and rose to animal,
I died as an animal and I was Man.
Why should I fear? When was I less by dying?

Турски преводилац ми је недавно тврдио да Руми никако није мислио на реинкарнацију. На шта јесте мислио?

Врло је могуће да би се данас нашао неки писмени лудак да прогласи фатву и можда нешто мање писмен да му одсече главу. Ако се на Западу слажемо да се ширење толеранције сматра напретком, исламска друштва сигурно назадују корацима од седам миља.
sokodbuba sokodbuba 06:32 25.12.2013

Tako je govorio Brejvik


Ako ove tekstove čita neko mlađe i neobrazovano biće, a i poneko starije, bilo bi dobro da zna kako je razmišljao jedan moderan i lepuškast evropski mladić, sa daleko skromnijim ambicijama od zatraženih u naslovu ovog posta, i pobio oko sedamdeset ljudi, uglavnom tinejdžera, pre neku godinu. U njegovom Manifestu, na 1500 strana, može se pročitati sve što i ovde - Breivik Manifesto

alexlambros alexlambros 14:46 25.12.2013

Re: Tako je govorio Brejvik

ja Brejvik a ti



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:16 26.12.2013

Re: Tako je govorio Brejvik

ne napadaj devojče, Aleks, ona se bavi na Kosovu humanitarnim radom, i verovatno mora ćutke da sluša ove tvoje levičare danonoćno kako tovare...
the the 10:39 25.12.2013

mc meka

ja bih se najpre složio sa faktima koje si izneo.
na tom nivou sve funkcioniše savršeno, baš kako je i opisano, i baš kako i treba da funkcioniše.


opet, posmatrajući temu i na šire i na duže, kabbalah i kaba-allah autori samo dolaze da požnjeju ono što su posejali na početku ciklusa.

žetva.

dakle nemam sumnje da bi mogao nastaviti sa ovim savetodavnim tekstovima o povećanju prinosa.
vera.nolan vera.nolan 10:39 25.12.2013

Reci mogu imati efekat leptira

Kakva polemika!Argumenti i kontra argumenti, za uvazavanje i promisljanje!U tome i vidim vrednost Alexlambroz nacina-eksplicitnog,nepomirljivog,verbalno brutalnog do srzi, raskrinkavanja svih negativnih pojava globalnog drustva.
Uz zestok cinizam i prezir, animira javnost i pokrece pomirene i ucmale mozgove(sto sigurno nisu blogeri b92).Na zalost ,slazem se da nece videti, svi koji ga citaju tu lepsu i mislim, plemenitu stranu njegovog protesta i da opasne reci pokrecu i opasne energije.Licno mislim da je on jedna nezna ,fina, nestrpljiva dusa sa viskom pameti i energije i ljubavi za covecanstvo koje se mozda,samo "vikom i drekom",mozda moze naterati da misli,a tesko i sporo menja.U opstoj pomirenosti i trpljenju isplivavaju prizemni,prakticni, samoljubivi spasioci koji koriste i prakticnije metode iz naslova bloga.Mislim da Alexlambroz brutalno skida koprene,bas da ne bi bilo bombardovanja i medjusobnog satiranja !
U potpunosti su neosporne tvrdnje V.P.da su religijski oblici drustva- way of life,da je covek-bice na putu...i samo- most,nadajmo se ne,vec jednom zloupotrebljenom-nadcoveku.Cenim uputno i uvazavajuce upozorenje na "modernog mladica" iz Norveske.Da li je utesna dijagnoza da boluje od paranoidne sizofrenije? Utesno je (i strasno) civilizacijsko dostignuce da "нико не може бити процесуиран ако се докаже да је у тренутку извршења злочина био у несвесном стању".
Treba uvek imati na umu da na PUTU PROMENA za bolje covecanstvo iskrsavaju i bolesni nosioci utopijskih ideja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:57 25.12.2013

Re: Reci mogu imati efekat leptira

vera.nolan

U potpunosti su neosporne tvrdnje V.P.da su religijski oblici drustva- way of life,da je covek-bice na putu...i samo- most, nadajmo se ne, vec jednom zloupotrebljenom - nadcoveku.


sta je nadcovek, covek koji radi 20 sati za dnevnicu od deset dolara, a opstaje? Supersrbin?




vera.nolan vera.nolan 13:49 25.12.2013

Nadcovek?

ne,taj opisani je PODCOVEK bez dostojanstva ,koji se ne buni i ne urla,koji se sa svakom novoojacalom strankom presaltava u jaku stranku , e nebi li se zaposlio bar,za tu bedu od nazovi plate ,samo da prezivi....bez misli i mozga sta mu i ko radi....
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:38 25.12.2013

Ислам и европска левица

Заиста одличан блог о кључној теми за данашњи свет, а бомбастични наслов (извините за игру речи), схватам искључиво фигуративно: бомбардовањем се нигде нису проширили ни видици, ни толеранција.

Интересантна је фасцинација европске левице исламом, од "потурчивања" комунисте Роже Гародија или кокетовања Венесе и Корина Редгрејва са ПЛО и касније чеченским терористима, до данашњег фемистичког промовисања права на ношење бурке/карачаршафа као примера женске слободе избора (мада нико не пита где је слобода избора у Саудији).

Постоји површно десничарско објашњење које ислам и леву оријентацију види као идеологије сличне по искључивости. Оно је наравно незадовољавајуће, ако ни због чега другог, макар због тога што данашњи западни левичари су по правилу либерали, међутим интересантно је да су они листом глуви на извештаје о нивоу тортуре над појединцем који се практикује у исламским земљама.

Јутјуб је пун снимака победничког одсецања глава алавитима и хришћанима у Сирији уз повике слављења Алаха, блогер Раиф Бадави је осуђен као јеретик на затвор и 600 удараца бичем, а на другој страни, у Европи, британска државна школа забрањује ђаку да пије воду због друге деце која поштују Рамадан или особљу трговинског ланца Маркс и Спенсер је дозвољено да одбије да услужи муштерију која купује алкохол или свињетину.
leeanna leeanna 21:25 25.12.2013

Re: Ислам и европска левица

Kritički ton u mom postu se ne odnosi na Vaš komentar, već se upravo nadovezujem na njega :)

Izvinjavam se zbog dužine posta i kraće elaboracije odr. pojmova, koju iznosim zbog prilično pojednostavljene kritike svakog pokušaja da se skrene pažnja na kontroverznosti radikalnih multikulturnih stavova, pri čemu se odmah spočitava desničarenje (čak i fašizam). Takvim stavom se uporno manipuliše, a deo javnosti prihvata ovu crno-belu postavku.

U suštini, levica u Evropi, iako liberalna, nije imala identične stavove u odnosu na način i sveobuhvatnost inkorporacije različitih kulturnih praksi u građansko društvo.

Kada se govori o multikulturalizmu uglavnom se ovde on pogrešno vezuje isključivo za britansko-holandsku radiklanu varijantu, dok se svaki drugi stav, rekla bih prilično neznalački, naziva desničarenjem. Međutim, Francuska i Nemačka imaju integracione društvene modele, koji se takođe zasnivaju na multikulturalnom principu. U Francuskoj postoji određeni oblik tzv. konzervativnog multikulturalizma koji odgovara “republikanskoj”koncepciji građanskih prava, što podrazumeva jednakost svakog pojedinca pred zakonom, nezavisno od pripadnosti odgovarajućoj (etničkoj, verskoj, rasnoj) grupi. Dakle, niko ne može imati posebna prava zbog svoje različitosti. Razlike se prihvataju, ali se ograničavaju na privatnu sferu.

Sličan, takođe suštinski integracijski stav, zastupa liberalni model multikulturalizma , ali on akcentuje stvaranje mehanizama kojima se olakšava integracija u domicilno društvo. Priznaju se razlike među pojedincima, mada govore o istovetnosti na univerzalnoj ravni kojoj daju veliki značaj. Jednakost je univerzalna, a razlika je individualna, a ne grupna. Osnovni stav je da se prema ljudima postupa jednako, ali kao prema jednakima. Po ovom konceptu jednako postupanje ojačava zajedništvo (! – dakle, zajedništvo, a ne segregaciju), pri čemu odgovarajuće jednako postupanje priznaje situacionu (trenutnu) važnost različitosti, a ustupci su shvaćeni kao privremene mere poboljšanja društvenog položaja marginalizovanih grupa (odnosno manjine). Dakle, konačni cilj je olakšavanje integracije u društvo.

Tvrdi, radikalni multikulturalizam iz potpuno relativizirajućeg prihvatanja kulture izvodi zaključke da ni jedna kultura nije superiorna (ovo je u redu ako govorimo o kulturi u užem smislu), pa ne može da sudi o drugim kulturama, odnosno o njihovim društvenim praksama (!), pa dalje sledi da takve raličitosti treba promovisati, čak iako dovode u pitanje ljudska prava. Posledica koketiranja sa ovakvim stavovima, je potpuno negiranje univerzalnog karaktera elementarnih vrednosti čiji je karakter zasnovan na postojanju prirodnih prava svakog čoveka na ovoj planeti koja on stiče rođenjem (pre svega elementarna prava koja se kvalitativno jednako odnose na fizičku egzistenciju i ličnu slobodu svakog ljudskog bića).

O posledicama radikalnog multikulturalizma u praksi se može razgovarati, kao i o muslimanskim zajednicama u Evropi koje žive paralelne, odvojene živote u domicilnim državama, a društvene prakse na kojima insistiraju, i u javnom životu, dovode u pitanje slobodu i ravnopravnost svih građana i građanki – državljana domicilne evropske države. Čak i Britanija, kao država, uviđa besmisao ovakvog stava primenjenog u praksi, a koji je prvobitno bio zasnovan na radikalnoj varijanti postkolonijalnog diskursa. Upravo uvodi krivične sankcije za određena ponašanja koja su do sada, u ime bezrezervnog promovisanja svake različitosti, dovele do teškog ugrožavanja slobode, pa i života mladih britanskih državljanki, druge i treće generacije muslimanskih imigranata. Ovo je samo jedan usputni primer.

Što se tiče dobrovoljnosti i “dobrovoljnosti” nošenja hidžaba (o nikabu da ne govorim), i različitim društveno- psihološkim momentima tim povodom, može da se otvori posebna tema. Pri tome ne mislim samo na Evropu.
Jaril Jaril 21:48 25.12.2013

Re: Ислам и европска левица

leeanna

Како леп коментар.
leeanna leeanna 21:56 25.12.2013

Re: Ислам и европска левица

Jaril
leeanna

Како леп коментар.


oskar-z-wild oskar-z-wild 21:58 25.12.2013

Re: Ислам и европска левица

leeanna
Izvinjavam se zbog dužine posta i kraću elaboraciju odr. pojmova, koju iznosim zbog prilično pojednostavljene kritike svakog pokušaja da se skrene pažnja na kontroverznosti radikalnih multikulturnih stavova, pri čemu se odmah spočitava desničarenje (čak i fašizam). Takvim stavom se uporno manipuliše, a deo javnosti prihvata ovu crno-belu postavku.


Hvala leeanna. Drago mi je da čujemo stručne umove dostojne ovog sveta. Ali bojim se da onih 23 koji su preporučili cassiopaein komentar neće ništa razumeti.
leeanna leeanna 22:12 25.12.2013

Re: Ислам и европска левица

Ali bojim se da onih 23 koji su preporučili cassiopaein komentar neće ništa razumeti.


mislim da je dobro da se temi priđe iz različitih uglova i iskustava, ali bez lepljenja atiketa. hoću da verujem da smo svi dobronamerni.
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:17 25.12.2013

Re: Ислам и европска левица

hoću da verujem da smo svi dobronamerni.


Takvu veru vredi podržati.
anfieldroad anfieldroad 01:15 26.12.2013

Re: Ислам и европска левица



ajd da podvucemo podrsku takvoj veri jos jednom
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:14 26.12.2013

Re: Ислам и европска левица

leeanna


mislim da je dobro da se temi priđe iz različitih uglova i iskustava, ali bez lepljenja atiketa. hoću da verujem da smo svi dobronamerni.



ja jednom radio sa slobodnim zidarima, i kada sam rekao nešto slično, da je čovek u osnovi dobronamerno biće, zidari su rekli da je to nonsens, da je čovek najzlonamernije biće u prirodi, i da je takvo moje shvatanje u suštini religioznog karaktera.
leeanna leeanna 13:52 26.12.2013

Re: Ислам и европска левица

Srđan Fuchs
leeanna


mislim da je dobro da se temi priđe iz različitih uglova i iskustava, ali bez lepljenja atiketa. hoću da verujem da smo svi dobronamerni.



ja jednom radio sa slobodnim zidarima, i kada sam rekao nešto slično, da je čovek u osnovi dobronamerno biće, zidari su rekli da je to nonsens, da je čovek najzlonamernije biće u prirodi, i da je takvo moje shvatanje u suštini religioznog karaktera.


nemam pojma, ja nisam religiozna :) kontekst navedene "vere u dobronamernost" nije povezan sa mojim generalnim životnim stavom, nego odgovor povodom referiranja na komentatore koji su ovde izneli drugačije stavove. nemam inicijalno negativan pristup, dok se ne pokaže razlog za zauzimanje suprotnog stava.

inače, razumem mišljenje tvojih sagovornika i njihov stav se može lako braniti.
leonardo92 leonardo92 00:12 26.12.2013

greska

Islam nije religija vec drustveno-politicko uredjenje sa jasnim ciljevima i hijerarhijom. U samom Kur'an-u imate pasuse gde Mohamed naredjuje ratove, tretman zarobljenika (cak je naredjivao odsecanje ruku kradljivcima), postupanje sa zenama (imao veliki broj zena i otimao zene cak i od svojih sledbenika), postupak sa zarobljenicima i nevernicima.
Niko ne moze da ospori da je Mohamed bio veliki vojskovodja i veliki covek u svoje vreme (pod uslovom da je zaista postojao, kao sto sumnjaju neki istoricari). Ali ne moze se Islam usporedjivati sa religijama koje sve do jedne propovedaju ljubav, mir i toleranciju. Islam propoveda mrznju (prema nevernicima, hriscanima, jevrejima), rat i rasizam/drustvenu segregaciju. Zapravo vise cete naci slicnosti izmedju islama i nacizma nego hriscanstva/judeizma. Otuda i greska zapadnih liberala koji se vode iluzijom o verskoj toleranciji i dozvoljavaju muslimanima da rade sta hoce.
alexlambros alexlambros 00:30 26.12.2013

Re: greska

Zapravo vise cete naci slicnosti izmedju islama i nacizma nego hriscanstva/judeizma.


a evo i tih famoznih umerneih muslimana ... norveskih, uzgred receno, sa mirovne konferencije, i sami su se svi izjasnili kao umereni ... vredi odvojiti 3 min



chitach chitach 04:04 26.12.2013

Re: greska


islam koji se praktikovao u ex -yu , s posebnim osvrtom na BiH , smatram za veoma dobru verziju islama ako vec mora .

npr. moj bivsi komsija Ibro svrati na prsut i rakiju i kada vidi hanumu mu Huriju da dolazi , pokrije novinama tanjir sa mezom da ga ova ne provali da jede svinjetinu . bili smo kumovi , posto je zvao mog oca da " pridrzi " sina tokom procesa obrezivanja ,sto bi trebalo da bude velika cast i automatski postajes neka vrsta kuma u islamskoj verziji . trecem sinu koji se rodio tokom ili posle " pustinjske oluje " dao je ime Sadam u znak protesta protiv zna se vec cega .

jedne prilike, uoci samog pocetka rata kada su rezervisti iz Srbije i Crne Gore zajedno sa lokalnim srpskim stanovnistvom vec bili uniformisani i pod oruzjem , nadje se Ibro u kafani zajedno sa 30 - tak gore pomenutih . Inflacija je bjesnila , plata rezevnog sastava JNA je bila redovna ali nestabilna pa je valjalo sto brze potrositi , a kako drugacije kada si daleko od kuce nego u kafani . zapjeva se i pokoja " ko ce prvi , ja cu drugi , popit litar turske krvi ? " . jebi ga , takav je bio repertoar s " nase " strane . Ibro , onakav kakvim ga bog dao ( iako ateista , kako sam krenuo , postacu pobozan do kraja teksta ) ustane i javno zamoli da se prekine s tim pjesmama jer je on musliman i te ga pjesme vrijedjaju . bila je vec noc , u Bosni je vecina jedva cekala da pocne dugo obecavana zurka , Ibro se nudio kao na tacni , medjutim nista se nije desilo , repertoar se bar tu noc promijenio i Ibrova zelja je uslisena . Trebalo je i pored pola litra loze u sebi ipak imati i nesto muda pa tako nesto reci u takvom drustvu u to vrijeme .
Negdje 93. ili 94. najstariji Ibragin sin je uhvacen u nekoj akciji i srecom ostao ziv , zamijenjen zaslugom nekih komsija , i docekao ziv kraj rata , kao i ostatak mu porodice , imali su veliku srecu .

Danas svi zive u SAD - u ( nisam siguran, ali mislim da je malom Sadamu promijenio ime ), otisli preko nekog od mnogobrojnih programa za iseljavanje iz ratom zahvacenih podrucja.

Tamo 2001. godina , mjesec dana nakon sto mi je preminuo otac , zazvonio nam telefon i javila se sva uplakana Hurija da majci izrazi saucesce i pita da li nam nesto treba .
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:55 26.12.2013

Back to the future

Plan je bio dobar. Ponuditi imigrantima sigurnost (relativnu) stabilne zemlje u kojoj ih zakoni stite kao i sve druge gradjane, i sacekati sledecu generaciju najpre a onda i ostale jer se na njih racuna najvise. Originalna kultura ce se odrzati u nekim tradicijama i kolacima za praznike, ne puno sire od toga. To je vec provereni sistem koji dosta dobro funkcionise.

Ima i humanu stranu. Sve i da prezru ili kompletno odbace religiju svojih roditelja i obicaje, kulturu, nemoguce je pobeci od veza stvorenih u detinjstvu. Ako odrastas u vrlo ksenofobicnoj kulturi pa i kad je manjina, to su tvoja prva saznanja o svetu. Ne mozes odbaciti takve stvari, kao sto ne mozes odbaciti sebe. Iz tog razloga, asimilacija mora da bude spora da bi bila prirodna, prihvacena i time uspesna.

Zasto su tako katastrofalne greske napravljene, ne znam. Odnosno, neko je od toga imao koristi, kao sto je ima i sada. Ne odgovara nikome da generacije budu marginalizovane i radikalizovane, pad nivoa obrazovanja, zaposlenosti... Ali nadju se i oni kojima odgovara.

Ima u svemu tome puno slojeva. Kupovna moc koju poseduju najbogatije naftne porodice prevazilazi moc poimanja vecina nas. Oni sasvim realno poseduju pola sveta. To nisu neobrazovani ljudi, sigurno im ne fali inteligencije, ali i obicna obest u takvim uslovima moze da postane globalna katastrofa. I izgleda da je Islam upravo to. Vecina zemalja u Africi i Aziji gde su vecina ili jaka manjina su u nekoj vrsti neprekidnog gradjanskog rata. Da li je destabilizacjia sveta plan ili je posledica slabljenja i porasta korupcije u Zapadnom svetu a i sire, ko zna. The future is bleak.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana