Budućnost| Društvo| Ekonomija

KAKO SE VAMA ČINI?

tsunade RSS / 05.01.2014. u 13:06

 

936784-sasa-radulovic-261213-ras-foto-emil-conkic002.JPG 

Ovako otprilike izgleda moj razgovor sa protivnicima ministra Saše Radulovića:

 Ko meni može da garantuje da će kad poukida sva ta radna mesta u državnim preduzećima on uspeti i da otvori makar isto toliki broj mesta?

 Pa niko. Nema garancije ni za šta na ovom svetu. Nema garancije da sutra neće biti invazije vanzemaljaca na planetu zemlju. Ali postoji ogromna verovatnoća da ipak neće. Po meni, velika je verovatnoća da će raskidanje braka izmedju države i privrede dovesti do postepenog ozdravljenja. U suprotnom, ako sve ostane ovako kako jeste, veoma je mala verovatnića za boljitak. Kako vi to procenjujete?

 Kako Radulović misli da smanji poreze na rad a da ne izazove veliku rupu u budžetu?

 Nemam pojma. Ako bude prilike, pitaću ga. No, činjenica je da mi decenijama imamo ogromne rupe koje krpimo kreditima. Pare od kredita onda slupavamo u javnu potrošnju. Tu opet dolazimo do procene verovatnoće. Po meni, verovatno će više ljudi hteti da radi legalno uz razumne poreze. Verovatno će svako tražiti i pronalaziti način da utaji porez ako je on sulud, ko što je kod nas slučaj. Razuman porez i oštra kaznena politika su valjda najbolji saveznici u borbi za puniji budžet. To meni deluje logično. Kako vama to izgleda?  

Kakvi bre mali i mikro domaći privrednici, nama trebaju multinacionalne kompanije?

 To je verovatno tačno. Te kompanije donose znanje i tehnologiju. Al realnost je da većina onih koji opstaju uprkos svemu radi u malim i mikro preduzećima. I ti nesretnici su na svojoj grbači istrpeli sve Dinkićeve subvencije. Ajd sad malo ambijent da prilagodimo njima. Ako je dobar za njih još je bolji za velike kompanije. One će doći ili neće doći u zavisnosti od toga da li su jasni propisi i pravila igre, razumni porezi, konkurentna cena dobre radne snage. Ne može neko drugi da radi gimnastiku umesto nas a nama da rastu mišići. Zar ne?

 Ne znam ja, svašta se priča o tom Raduloviću…

 Istina. Svašta objavljuju toaletoidi Kurir i Blic i onda se o tome svašta priča. Radulović ne želi da se pravda na temu lažnih optužbi i meni je to logično. S druge strane, u pravu je i moj prijatelj koji veli da ne možeš da čistiš svinjac a da se ne uprljaš. Ministar bi mogao da presavije tabak i da tuži toaletoide koji su lagali o njemu. I da taj proces učini javnim. U obrazloženju tužbe trebalo bi da kaže šta je istina. I onda da posredstvom medija, ako ih još ima, pratimo process do presude. Pa da mi vidimo to novo naprednjačko reformisano sudstvo na delu.

 Mojoj mami (bivšem čedisti) ništa vise nije jasno osim da je DS trajno pukla i da je Čeda neozbiljan tip. O kakvoj brutalnosti priča Vučić kad govori o svom ministru? Zašto sad odjednom Nikolić napada ministra? Šta hoće onaj Stefanović? U kom su filmu ovi sindikati koji samo urlaju a nemaju nikavo rešenje da ponude? Ništa to njoj nije jasno.

 A u stvari sve se vrti oko izbora i pripadajućeg rejtinga. Nije vise pitanje da li će Vučić tu da odnese najviše. Jasno je da hoće. Pitanje je samo hoće li da oduva sve sa scene i izadje posle izbora neokrnjen sa apsolutnom većinom bez ikakve kontrole, osim inostrane. 

 Za jednu ovakvu zemlju to bi bilo tragično. Apsolutna vlast i moć moraju da počnu odmah da se krune.Neka demarkaciona linija treba da bude napravljena.  Čini mi se da se ona trenutno stvara oko Radulovićevog koncepta.  Kako se vama čini?

 

 Komentari (350)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 13:08 05.01.2014

Kao neka nova

religija?
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:16 05.01.2014

Ja bih ga pitao

što je banovao onoliki svet na blogu?
muaddib92 muaddib92 13:22 05.01.2014

Re: Ja bih ga pitao

uros_vozdovac
što je banovao onoliki svet na blogu?

..па, то Ђоле Б. каже: кад их не волем
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:07 05.01.2014

Re: Ja bih ga pitao

uros_vozdovac
što je banovao onoliki svet na blogu?Mozda zato što nisu pokazali ličnu kartu?
Spiridon Spiridon 19:45 05.01.2014

Re: Ja bih ga pitao

uros_vozdovac
što je banovao onoliki svet na blogu?


nikad mi nije odgovorio na poruku. Pitao sam ga zasto je morao da zatvori Siepu kada je mogao da zameni kompletnu ekipu. Sjepa je globalni projekat koji su smislili mnogo vece i pametnije baje od Radulovica.

Sepulturero Sepulturero 20:42 05.01.2014

Re: Ja bih ga pitao

Spiridon
uros_vozdovac
što je banovao onoliki svet na blogu?


nikad mi nije odgovorio na poruku. Pitao sam ga zasto je morao da zatvori Siepu kada je mogao da zameni kompletnu ekipu. Sjepa je globalni projekat koji su smislili mnogo vece i pametnije baje od Radulovica.Није затворио Сиепу већ ју је преместио у своје министарство и претпостављам заменити добар део екипе. Сиепа јесте добра идеја теоријски али је велико питање да ли може да функционише у нашим условима.
expolicajac expolicajac 13:26 05.01.2014

Kako vam se čini

Put do pakla popločan dobrim namerama.
rade.radumilo rade.radumilo 11:01 06.01.2014

Re: Kako vam se čini

Put do pakla popločan dobrim namerama


Meni nešto kompletno nije jasno:
- Postojeći fiskalni sistem poreza i doprinosa na rad, kao i zakoni o radu postoje (uz manje komzmetičke izmene) još od doba SFRJ.
- Sistem ne funkcioniše i sve veći i veći delovi sistema propadaju. Propadanje se ubzava iz godine u godinu.
- Radulović, koji btw. već godinama odlučno brani tezu da je takav sistem nespojiv sa tržišnom privredom u društivma u ekonomskom padu, predlaže da se socijalistički zakoni o radu i oporezivanju zamene kapitalističkim.
- Nadiže se masovna histerija u društvu, koju naravno podstrekavaju oni koji ne kapiraju mnogo osim da će morati nanovo da smišljaju kako će da love u mutnom. Trenutno su sigurni, jer postojeći sistem odlično poznaju, ovo novo... hmmm...
Evo sada dela koji mi nije jasan:
- Veliki deo javnosti, koji zapravo nema prste zavučene u tuđe džepove niti neki interes da se postojeće stanje očuva, ustaje u odbranu sistema koji se na njihove oči raspada povlačeći i njih naniže u tom propadanju.

Gospodo (ili drugovi, kako god volite) zar vam nije malo šizofreno to gledanje "Ravne Gore" poluotvorenih usta, uz pevanje pesama "čiči" po svadbama i sa'ranama sa jedne i histerična odbrana tekovina samoupravljanja s druge strane?
tsunade tsunade 11:08 06.01.2014

Re: Kako vam se čini

Veliki deo javnosti, koji zapravo nema prste zavučene u tuđe džepove niti neki interes da se postojeće stanje očuva, ustaje u odbranu sistema koji se na njihove oči raspada povlačeći i njih naniže u tom propadanju.


ovo je malaksala populacija koja nema iskustvo normalnosti u privredjivanju. od 45-te na ovamo mikro i makro ekonomijom diriguje država. od države se očekuje da reši pojedinačne probleme nesposobnih pojedinaca koji ne znaju šta bi sa sobom jer nemaju neka konkurentna znanja i sposobnosti pošto ih sistem nije gonio na to. i eto ti šizofrenije na svim nivoima.
freehand freehand 11:12 06.01.2014

Re: Kako vam se čini

Gospodo (ili drugovi, kako god volite) zar vam nije malo šizofreno to gledanje "Ravne Gore" poluotvorenih usta, uz pevanje pesama "čiči" po svadbama i sa'ranama sa jedne i histerična odbrana tekovina samoupravljanja s druge strane?

Verovatno bi bilo, samo da su ti premise tačne i istinite.
Ali meni je interesantnija histerija drugova koji bi da ukinu državu. Prečica do revolucije kroz anarhiju, ili šta?
Treba da imati u vidu nekoliko stvari: predsednik Vlade i njen dobar deo (uključujući i PUPS, a i veći deo mutne naprednjačke politike koja se sastoji u čistom populizmu) je socijalistička.
Zakoni o kojima govoriš upodobljeni su EU i nisu iz SFRJ, uz razliku da ovde sindikati postoje u nekom izvitoperenom obliku, pa država često radi i njihov posao.
A ja, recimo, kao malecki deo javnosti mislim da postoji ogromna opasnost, vrlo opipljiva, da ako se ekonomskom mineru-amateru sa znanjem kursiste-teritorijalca dozvoli da minira postojeću oronulu zgradu pravnog, ekonomskog i socijalnog sistema - na njenom mestu ne nikne ništa.
Pa ostanemo i gologuziu, i gologlavi, gladni, i bosi. I da za dva dana zakukamo i za onim lošim krovom što jeste prokišnjavao ali je nešto i zadržavao.

rade.radumilo rade.radumilo 11:46 06.01.2014

Re: Kako vam se čini

Verovatno bi bilo, samo da su ti premise tačne i istinite.


Ah da, nama se samo pričinjava da se sistem raspada i da je ono što je ostalo od ove kvazi države u slobodnom padu ekonomski, politički i moralno.

Zakoni o kojima govoriš upodobljeni su EU i nisu iz SFRJ


How yes no...

da minira postojeću oronulu zgradu pravnog, ekonomskog i socijalnog sistema


Zgrada nije oronula, već napukla i ruši se... Razlog je vrlo jednostavan: izmenjena fasada i dodati spratovi na temeljima koji za to nisu nikada bili predviđeni.
Gospodo/drugovi, ili vrćite u prvobitno stanje, ili rušite i izgradite prvo temelje potrebne za novu zgradu a onda sve ostalo.
freehand freehand 18:47 06.01.2014

Re: Kako vam se čini

Ah da, nama se samo pričinjava da se sistem raspada i da je ono što je ostalo od ove kvazi države u slobodnom padu ekonomski, politički i moralno.


How yes no...

Pa vidi... Sa ovakvom argumentacijom meni je još benastije sa titovkom, crvenom maramom i stisnutom pesti na slepoočnici pjevati "Druže Tito mi ti se kunemo" gledajući u Kip slobode, Vol strit i sedište NATO.
Šajaznam, mene bi baš bilo sramota.


Gospodo/drugovi, ili vrćite u prvobitno stanje

Aha... U tom zecu grmi čuč...

ili rušite i izgradite prvo temelje potrebne za novu zgradu a onda sve ostalo.

Akd se ruši i gradi novo prvo se obezbedi privremeni smeštaj.
Sa minimalnim uslovima.
O tome je reč.
Aj što ti to ne znaš i ne razumeš - Bože moj. Ali ministar, brate...
meehan meehan 20:24 06.01.2014

Re: Kako vam se čini

Veliki deo javnosti, koji zapravo nema prste zavučene u tuđe džepove niti neki interes da se postojeće stanje očuva, ustaje u odbranu sistema koji se na njihove oči raspada povlačeći i njih naniže u tom propadanju.

Gospodo (ili drugovi, kako god volite) zar vam nije malo šizofreno to gledanje "Ravne Gore" poluotvorenih usta, uz pevanje pesama "čiči" po svadbama i sa'ranama sa jedne i histerična odbrana tekovina samoupravljanja s druge strane?

Znaci ovo mi se mota po glavi odavno...kakvo je to "ludilo" uslo u narod, da ljudi ne mogu da skapiraju da ovaj/ovakav sistem puca i da je samo pitanje dana kada ce sve otici do qrca(ne onog ministra austrijskog)...


mikele9 mikele9 17:05 07.01.2014

Re: Kako vam se čini

Put do pakla popločan dobrim namerama.

Da li to znači da je put do raja popločan lošim namerama
rade.radumilo rade.radumilo 17:04 08.01.2014

Re: Kako vam se čini

Pa vidi... Sa ovakvom argumentacijom meni je još benastije sa titovkom, crvenom maramom i stisnutom pesti na slepoočnici pjevati "Druže Tito mi ti se kunemo" gledajući u Kip slobode, Vol strit i sedište NATO.


Pa upravo i pričam da ne ide jedno s drugim. Ili dogovorna ekonomija i socijalistički zakoni o radu i oporezivanju ili tržišna ekonomija i tržišni zakoni o radu i oporezivanju.

Akd se ruši i gradi novo prvo se obezbedi privremeni smeštaj.
Sa minimalnim uslovima.
O tome je reč.
Aj što ti to ne znaš i ne razumeš - Bože moj. Ali ministar, brate...


Jok, nego zidarske barake. A to je upravo ono što g. Radulović pokušava. Da nas istera iz ove ruševine u kojoj životarimo bez volje da se pokrenemo s mesta i da nas natera da gradimo od početka.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 13:54 05.01.2014

Нада

Ово што он предлаже може да прође у земљи у којој народ стварно хоће да ради и да живи од свог рада. Овде то неће проћи, пошто су свима пуна уста запошљавања, али ако може од 9 до 12 и у канцеларији и то за 1000 евра. Значи пиши пропало. Остаћемо жабокречина заувек.
blogovatelj blogovatelj 19:10 05.01.2014

Re: Нада

Ово што он предлаже може да прође у земљи у којој народ стварно хоће да ради и да живи од свог рада


Pravi vladar natera narod da živi od rada. Ne silom, nego finansijskom motivacijom i demotivacijom.


Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 11:52 06.01.2014

Re: Нада

Слажем се. У Србији је демотивација већ дуже време.
rade.radumilo rade.radumilo 11:58 06.01.2014

Re: Нада

Ово што он предлаже може да прође у земљи у којој народ стварно хоће да ради и да живи од свог рада


Naprotiv, on pokušava da iskoreni socijalistički sistem iz naših zakona o radu. Socijalistički sistem polazi od pretpostavke da ljudi žele da rade. Kapitalistički sistem polazi od pretpostavke da ljudi ne žele da rade i da ih treba sistemom motivacije/demotivacije naterati da rade.
meehan meehan 20:46 06.01.2014

Re: Нада

rade.radumilo
Ово што он предлаже може да прође у земљи у којој народ стварно хоће да ради и да живи од свог рада


Naprotiv, on pokušava da iskoreni socijalistički sistem iz naših zakona o radu. Socijalistički sistem polazi od pretpostavke da ljudi žele da rade. Kapitalistički sistem polazi od pretpostavke da ljudi ne žele da rade i da ih treba sistemom motivacije/demotivacije naterati da rade.

Socijalsticki sistem polazi od pretpostavke da je normalno da se radi,ali i da se ne radi... i da onaj ko radi pomogne onome ko nema priliku da radi...i to je vise nego dobro...ali kod nas je socijalizam izvitoperen i ideja je da se dodje u poziciju da se ne radi, a da se zaradi!!! I zato i treba da iskoreni te "duhove proslosti", a Francuska, Svedska, Svajcarska su "socijalistickije" zemlje i od Srbije i od vecine drugih koje ze zadnjih 30ak godina deklarisu kao socijalisticke...

A u kapitalizmu postoje dva pristupa, odnosno dve teorije, u pitanju je motivacija za rad, mislim da u literaturi moze naci nesto kao teorija X i teorija Y...kada radnici ne vole da rade ali rade zbog plate i resavaju egzistenciju, i zanima ih samo zarada, "reci mi sta treba i to cu da radim" i novac je jedini motiv, u pitanju je teorija X...ako radnici zele/vole da rade, odnosno rad im je nesto normalno, ali pored zarade/novca imaju i druge motive za rad, npr licno samopotvrdjivanje, da imaju priliku da ucestvuju u odlucivanju u planiranju posla ili da samostalno odlucuju, usavrsavaju se , imaju fer postupanje od strane poslodavca/sefa tu je teorija Y u pitanju...kakav je gazdin pristup, takve ce i radnike da bira...
Treba nam RADNA ETIKA!!!
rade.radumilo rade.radumilo 16:58 08.01.2014

Re: Нада

A u kapitalizmu postoje dva pristupa, odnosno dve teorije, u pitanju je motivacija za rad, mislim da u literaturi moze naci nesto kao teorija X i teorija Y...kada radnici ne vole da rade ali rade zbog plate i resavaju egzistenciju, i zanima ih samo zarada, "reci mi sta treba i to cu da radim" i novac je jedini motiv, u pitanju je teorija X...ako radnici zele/vole da rade, odnosno rad im je nesto normalno, ali pored zarade/novca imaju i druge motive za rad, npr licno samopotvrdjivanje, da imaju priliku da ucestvuju u odlucivanju u planiranju posla ili da samostalno odlucuju, usavrsavaju se , imaju fer postupanje od strane poslodavca/sefa tu je teorija Y u pitanju...


Ovo zavisi od toga kakva je vrsta posla u pitanju, ne toliko od gazde (gazda koji primeni pogrešan pristup pući će na tržištu). Konkretno, ukoliko zidaš građevinu, tačno znaš koliko prosečan radnik poređa cigala ili prenese džakova cementa u jedinici vremena i prema tome baziraš menadžment (waterfall). Ukoliko pak radiš nešto kreativno/inventivno kao npr. software onda ljude organizuješ u timove motivisanih ljudi koji samostalno "guraju" proces (agile).
Boris Drenca Boris Drenca 13:54 05.01.2014

Ne čini mi se

Meni se čini kao da neko pravi prelepe prozore ali nije mnogo zainteresovan za temelje.

Možda ima i jedrenjak, lep i moćan ali se nalazi u sred Pacifičke tišine i nada se da će neki vetar da naiđe...ovih dana. I u nadi gleda kako posada polako odumire.

Možda bih rekao da odlično prati trendove ali nekako zaboravlja na rupu od 20+ godina.

Ne, ne mislim da je korisno to što radi, kada pogledam širu sliku. Što bi rekao Milojko P. 'jako i nikome'.

O Zakonu o radu ne bih. Kapiram da su izbor ove vlade i njega u njoj miškovići i beka Srbije proslavili otvaranjem šampanjca.
tsunade tsunade 13:59 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Ne, ne mislim da je korisno to što radi, kada pogledam širu sliku. Što bi rekao Milojko P. 'jako i nikome'.


ajd malo konkretnije. šta je to što je štetno za širu sliku?
Boris Drenca Boris Drenca 14:21 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

šta je to što je štetno za širu sliku?


Radulović spada u grupu ljudi koji smatra da je UVEK problem broj zaposlenih i da je najkraću put do uštede da se otpusti 'višak'.

E sada to može izgledati ovako:

Imam pekaru i pet pekara i pet njihovih pomoćnika/učenika . Učenici ne peku hleb samostalno već asistiraju i ja sada razmišljam ovako : 5 pekara peku mi 500 hlebova i to je ono što ja prodajem i ono od čega živim. Plate pekara i njihovih pomoćnika (u sve ono što dajem državi) mi odnose toliko da se moja zarada od 500 hlebova pretvara u vrednost od 2, možda 3. I šta ja zaključim? Da moji pekari mogu i bez pomoćnika i onda ih otpustim. Ide tako neko vreme 5 pekara pravi dovoljno hlebova. I onda jedan ode na odmor/slomi nogu/ umre...OK nastaviću sa 4 pekara ...i oni prave 500 hlebova , neko vreme...A onda počnu da smanjuju količinu...490, 480, 470....i muštrtije sve češće odustaju i počinju da kupuju hleb tamo gde ga sigurno ima a to nisam ja. Meni se profit smanjuje i imam sve više restlova/škarta na kraju dana. I onda moram da otpustim jednog pekara i opet mi se smanjuje broj proizvedenih hlebova...da zaposlim učenike (za manje para naravno) mogu ali oni još ne proizvode samostalno hleb zbog toga što sam ih otpustio pre nego su naučili posao, drugi neki? Da li oni znaju da prave hleb? Da li će to biti kvalitet na koji sam navikao mušterije?. Kako ću vratiti one koji su otišli?...

Hleb je jednostavan. Ali uskoro neće biti nikoga ko zna da ga pravi a koga ćeš moći da zaposliš.

To je reforma zapošljavanja sa druge strane broj otpuštenih iz javne uprave će biti veliki ali stradaće :Učitelji, nastavnici, profesori, lekari, mediciski tehničari, čistačice...administraciju niko neće ni taći...a o pravnoj zaštiti zaposlenih u Srbiji ne bih. I po ovakvim zakonima je smešna

Elem ...lepo je on sve zamislio ali je zaboravio da imamo rupu od 20+ godina ekonomsku, materijalnu, društvenu....
Boris Drenca Boris Drenca 14:24 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

da dodam.

Kada bih želeo da proguram nešto što nisam siguran da li i kako radi u ekonomiji sve bih dao da mi Orbović bude protivnik. Možda bih čak i napravio dil sa njim da me pljuje i organizuje proteste kako bih lakše progurao šta želim
tsunade tsunade 14:43 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

lepo je on sve zamislio ali je zaboravio da imamo rupu od 20+ godina ekonomsku, materijalnu, društvenu....


pa dobro onda šta je po tebi rešenje? da ti ljudi večno budu na državnim jaslama? da broj pekara kod privatnog pekara odredjuje država? da se vratimo samoupravnom socijalizmu? ili nešto drugo?
maksa83 maksa83 14:51 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Radulović spada u grupu ljudi koji smatra da je UVEK problem broj zaposlenih i da je najkraću put do uštede da se otpusti 'višak'.

Ja sam shvatio da Radulović smatra da je problem broj nezaposlenih, konkretno broj nezaposlenih u granama koje prave profit i pune budžet i stimulišu potrošnju, bez da su to za'vatili iz budžeta.

E sada to može izgledati ovako:

Kakav mikimausovski model...

Besmislen je zato što uzimaš neprofitni entitet (budžetske korisnike) i onda preko toga lepiš neku tržišnu priču o firmi koja propada zato što je srezala sopstvne kapacitete.

Za svaki takav ja mogu da ti ponudim suprotan, gde je firma nabujala preko svake mere pa se nakupilo onoga što zovu "cruft" koji ne vuče svoju težinu. To je sudbina najvećeg broja firmi gde broj zaposlenih prelazi neku cifru za koju se kaže da se kreće oko 100-120, nekad više, nekad manje, zavisi od menadžmenta, vlasničke strukture i koječega. Radio sam u firmi koja je mnogo-se-htelo-mnogo-se-započelo nabujala previše za sopstveno dobro, i prošao sam nekoliko njenih daunsajzinga bez kojih bi potonula, i bez kojih ne bi postala profitabilna.

Npr. model koji postoji u Microsoftu je da ako ti za nešto treba 5 ljudi, dobiješ 4, pošto je to utvrđeno način da se obezbedi da će posao biti urađen efikasno, tj. da se ni ljudi ni vreme (=pare) neće trošiti na nešto što ne vodi do cilja. A ta firma pravi vrlo ozbiljne pare svake godine.

Tj. ako ćeš da mu tražiš falinku u programu to je potpuno pogrešno mesto, a o priloženom modelu-metafori da ne govorimo.
Boris Drenca Boris Drenca 14:56 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Nisi pročitala odgovor...njegove ideje nisu uklopive ...potrebna je drastična izmena . Recimo da se uvede kriterijum neophodnosti (ne on) u javnom sektoru. Ili da otpustimo SVE lekare i nastavnike pa ko se kako snađe....

Isto tako da pojasnim, nisi razumela, privatni pekar je samo primer. Ali ako donosiš zakon za javni sektor onda ka tako i nazoveš. Ne nazoveš ga Zakonom o radu zbog toga što će biti primenjen na nezamislivo sumanute načine
tsunade tsunade 15:03 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Recimo da se uvede kriterijum neophodnosti (ne on) u javnom sektoru. Ili da otpustimo SVE lekare i nastavnike pa ko se kako snađe....


moram priznati drenča da te uopšte ne razumem i pored najbolje volje.

zilikaka zilikaka 15:04 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Nisi pročitala odgovor...njegove ideje nisu uklopive ...potrebna je drastična izmena . Recimo da se uvede kriterijum neophodnosti (ne on) u javnom sektoru. Ili da otpustimo SVE lekare i nastavnike pa ko se kako snađe....


Ti već znaš kako će biti primenjeno nešto što se još ne zna kako konačno izgleda.

I šta ti znači kriterijum neophodnosti?
Misliš da će se neko jednog jutra probuditi i otpustiti sve anesteziologe u jednoj bolnici, a da se to ne bi desilo, neka mi ostavimo da niko nikog ne može da otpusti.
G r o f G r o f 16:25 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Nisi pročitala odgovor...njegove ideje nisu uklopive ...potrebna je drastična izmena . Recimo da se uvede kriterijum neophodnosti (ne on) u javnom sektoru. Ili da otpustimo SVE lekare i nastavnike pa ko se kako snađe....


Ova podmetačina ide do bezobrazluka.
Od 105 000 zaposlenih u zdravstvu, 30 000 su nemedicinski radnici.
Znači otpuštanjem viška nemedicinskih radnika (ministarstvo računa da ih ima 2 500) stvara se prostor za zapošljavanje još lekara, a ne suprotno.
tsunade tsunade 16:27 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Ova podmetačina ide do bezobrazluka.
Od 105 000 zaposlenih u zdravstvu, 30 000 su nemedicinski radnici.
Znači otpuštanjem viška nemedicinskih radnika (ministarstvo računa da ih ima 2 500) stvara se prostor za zapošljavanje još lekara, a ne suprotno.


grofe divim ti se što si ti ipak razumeo šta drenča hoće da kaže. ja te kapacitete ne imadoh. a inače ti je objašnjenje na mestu. ne bih ni ja bolje rekla.
nurudin nurudin 16:55 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

G r o f
Nisi pročitala odgovor...njegove ideje nisu uklopive ...potrebna je drastična izmena . Recimo da se uvede kriterijum neophodnosti (ne on) u javnom sektoru. Ili da otpustimo SVE lekare i nastavnike pa ko se kako snađe....


Ova podmetačina ide do bezobrazluka.
Od 105 000 zaposlenih u zdravstvu, 30 000 su nemedicinski radnici.
Znači otpuštanjem viška nemedicinskih radnika (ministarstvo računa da ih ima 2 500) stvara se prostor za zapošljavanje još lekara, a ne suprotno.


Ево, да кажем: код нас у школи је примљен човек да брише табле. Дакле, поред безбројних помоћних радника, плату прима човек који само, и искључиво, брише табле (ништа лично против човека немам, срео сам га једном или два пута; говорим о појавама). Да не набрајам по културним центрима и позориштима бројне људе који ни сами не знају шта раде, а по локолним самоуправа тек...
Дакле, не мож' бити горе. Радуловићу, само напред, или џа или бу! Овако смо ни на небу ни на земљи.
freehand freehand 19:11 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

G r o f
Nisi pročitala odgovor...njegove ideje nisu uklopive ...potrebna je drastična izmena . Recimo da se uvede kriterijum neophodnosti (ne on) u javnom sektoru. Ili da otpustimo SVE lekare i nastavnike pa ko se kako snađe....


Ova podmetačina ide do bezobrazluka.
Od 105 000 zaposlenih u zdravstvu, 30 000 su nemedicinski radnici.
Znači otpuštanjem viška nemedicinskih radnika (ministarstvo računa da ih ima 2 500) stvara se prostor za zapošljavanje još lekara, a ne suprotno.

E? Nemedicinski radnici rade na mestu lekara?!
blogovatelj blogovatelj 19:12 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Kakav mikimausovski model...


Još gore od toga. Retko viđeno prolupavanje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:52 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Boris Drenca

Imam pekaru i pet pekara i pet njihovih pomoćnika/učenika . Učenici ne peku hleb samostalno već asistiraju i ja sada razmišljam ovako : 5 pekara peku mi 500 hlebova i to je ono što ja prodajem i ono od čega živim. Plate pekara i njihovih pomoćnika (u sve ono što dajem državi) mi odnose toliko da se moja zarada od 500 hlebova pretvara u vrednost od 2, možda 3. I šta ja zaključim? Da moji pekari mogu i bez pomoćnika i onda ih otpustim. Ide tako neko vreme 5 pekara pravi dovoljno hlebova. I onda jedan ode na odmor/slomi nogu/ umre...OK nastaviću sa 4 pekara ...i oni prave 500 hlebova , neko vreme...A onda počnu da smanjuju količinu...490, 480, 470....i muštrtije sve češće odustaju i počinju da kupuju hleb tamo gde ga sigurno ima a to nisam ja. Meni se profit smanjuje i imam sve više restlova/škarta na kraju dana. I onda moram da otpustim jednog pekara i opet mi se smanjuje broj proizvedenih hlebova...da zaposlim učenike (za manje para naravno) mogu ali oni još ne proizvode samostalno hleb zbog toga što sam ih otpustio pre nego su naučili posao, drugi neki? Da li oni znaju da prave hleb? Da li će to biti kvalitet na koji sam navikao mušterije?. Kako ću vratiti one koji su otišli?...Priznaj da nisi pekar i da o tome nemaš pojma, također malo znaš i privatnom biznisu u mikro i malim preduzećima.
gedza.73 gedza.73 19:54 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Boris Drenca
Imam pekaru i pet pekara i pet njihovih pomoćnika/učenika . Učenici ne peku hleb samostalno već asistiraju i ja sada razmišljam ovako : 5 pekara peku mi 500 hlebova i to je ono što ja prodajem i ono od čega živim.


'Imaš put levo i desno'.

Prvi put.
(opcija 'ne diraj ništa')

Trenutno pekara može da funkcioniše sa pet pekara.
Ali ti zaposliš petnaest.
Pošto profit ne stiže za plate, dažbine, troškove ti uzmeš kredit.
Sad povrh svih rashoda imaš i kamatu.
Onda uzmeš još jedan kredit.
Što reče ti
Ide tako neko vremeDrugi put.
(opcija 'trulikapitalizamnišnevalja')

Da moji pekari mogu i bez pomoćnika i onda ih otpustim. Ide tako neko vreme 5 pekara pravi dovoljno hlebova.

Od tih pomoćnika dvojica su bili dovoljno pametni da nauče zanat.
Skupili su neku crkavicu i otvorili pekaru.
Zaposlili su trojicu drugara koje si ti otpustio a koji već znaju da rade.


Napravili ti konkureciju i grizu ti od profita.
Počinješ da podižeš kvalitet, produktivnost, ulažeš u mašine, smanjuješ cenu.

privatni pekar je samo primer.

Da li treba javna preduzeća finansirati ako rade sa gubitkom?
Koji je prosek u Evropi javnih službenika po broju stanovnika?

Deca će nam, bre, nagrabusiti od ovih lenčuga i trošadžija.
Koji će nam đavo zoposleni u PIO fondu?
Koja je svrha njihovog postojanja?
Protočni bojler koji bi mogao da radi sa dvesta ljudi.

Al' jok. Srbi 'oće nemački standard sa jugoslovenskim fleksibilnim radnim vremenom, sindikalnim krompirom i 'uči školu da ne bi radio, sine'.

napomena
Nemam radnike. Nisam 'izrabljivač', nemam nikakvih dodirnih tačaka sa tajkunima i javnim nabavkama.

Sam sam svoj multipraktik.

tsunade tsunade 21:57 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Sam sam svoj multipraktik.


isti smo. i isto bih ja volela da čujem od drenče. šta je po njemu izlaz.
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:34 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Gedža73:
Koji će nam đavo zoposleni u PIO fondu?
Koja je svrha njihovog postojanja?


Ostaješ veran svom niku.
gedza.73 gedza.73 22:48 05.01.2014

Re: Ne čini mi se

Ostaješ veran svom niku.

Jednom seljak-uvek seljak.

Šalu na stranu.
Ako se penzije isplaćuju iz budžeta čemu služi tri hiljade zaposlenih u PIO fondu?

Kuća se greje a u njoj stalno hladno.
Ne kupuješ više drva, uglja, ne ložiš više već se pitaš gde toplota odlazi.
Prozor, vrata, podrum, tavan.

Ovakvo stanje je mučenje koje će da potraje, biće gore i svakim danom gubitka nas čeka samo gore rešenje.

Nama treba sistemsko uređenje. Dobre i kvalifikovane platiti i povećati im platu na teret neodgovornih i lenjih.

meehan meehan 17:23 07.01.2014

Re: Ne čini mi se

Ево, да кажем: код нас у школи је примљен човек да брише табле.


e ovo je jedna od boljih provala.....pa ovo je za NJUZ.NET....a jel bio objavljen konkurs za radno mesto?
Boris Drenca Boris Drenca 14:17 08.01.2014

Re: Ne čini mi se

i isto bih ja volela da čujem od drenče. šta je po njemu izlaz.


Odgovoriću na ovo zbog toga što sam se dobro zabavio reakcijama ljudi. Rešenje? Pa od temelja. Ko proizvodi dobit? Radnici ili investitori? Proceni se i onda se za njih prave propisi . Za te koji donose dobit. I šta dalje? Pravni okvir i pravna zaštita onih koji donose dobit. Ovako bez pravne zaštite i dalje izgleda kao mnogo lep i funkcionalan prozor bez temelja.

O zdravstvu


U zdravstvu će stradati čistači (nemedicinsko osoblje) i medicinske sestre a one štoimaju diplomu Medicinskog fakulteta koje su zaposlili u decembru bolje da ne zapošljavaju. Ljudi pacijenta videti neće . Takvo im radno mesto.

To što smatram da su čistači u klinikama važniji od tih 'lekara' je samo moj problem
tsunade tsunade 14:35 08.01.2014

Re: Ne čini mi se

Ko proizvodi dobit? Radnici ili investitori?


živ je samoupravni socijalizam u nekim glavama, umro nije i neće.

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:12 08.01.2014

Re: Ne čini mi se

Ko proizvodi dobit? Radnici ili investitori?


Investitori.

Kada bi radnici proizvodili dobit mi nikavih problema ne bismo imali jer imamo radnika kolko ti duša želi, bilo bi dobiti da preliva.
Ali nema je jer nemamo - pogodi čega.

mariopan mariopan 14:01 05.01.2014

...

Као прво - синдикати у Србији не постоје, то је погрешна адреса за било које питање у вези са положајем радника или питања од виталног значаја за привреду.

Као све у овој земљи, и то решавају политичари- демагози - аматери који су тренутно на власти. Синдикати им требају само као маска за привид некакве демократије и правде, од којих, наравно, нема ни трага.

Радуловић није мало дете да није знао с ким ће да се ухвати у коло, па је то ипак хтео?
Дао банку да игра сад се чуди што му музика не одговара?
Тако наиван баш и није.

Моје питање је зашто је он то хтео?

Верујем из личне користи. Будућност ће показати које и какве.
У добре намере не верујем, било је њему добро и под ДС-ом.

Са овима што су деценијама уништавали Србију ништа добро се не започиње јер нема шансу да се уради. А Радуловић баш са њима решио да нас спашава?
Притом мора да смисли како ништа да се не промени, бар за пијавице на власти а да нам свима буде боље?
Јако наивно.
zilikaka zilikaka 14:20 05.01.2014

Re: ...

Као прво - синдикати у Србији не постоје, то је погрешна адреса за било које питање у вези са положајем радника или питања од виталног значаја за привреду.


Skoro sam gledala neki snimak, skup sindikalnih vođa u zemlji.
Boktemazo, pa tu niko nema ispod 65!
Sve garant debelo penzioneri, al im zgodno da drže po funkciju. To im još jedno od poslednjih uporišta iz doba samoupravljanja.

Ružno bre videti da ljudi u tim godinama zastupaju radno sposobno stanovništvo.
mariopan mariopan 14:49 05.01.2014

Re: ...

zilikaka
Као прво - синдикати у Србији не постоје, то је погрешна адреса за било које питање у вези са положајем радника или питања од виталног значаја за привреду.


Skoro sam gledala neki snimak, skup sindikalnih vođa u zemlji.
Boktemazo, pa tu niko nema ispod 65!
Sve garant debelo penzioneri, al im zgodno da drže po funkciju. To im još jedno od poslednjih uporišta iz doba samoupravljanja.

Ružno bre videti da ljudi u tim godinama zastupaju radno sposobno stanovništvo.

Ех, то је гомила лезилебовића корисна власти у сва времена. То им је једина улога, да ћуте и не таласају.
Зато је у Србији ропство законом заштићено, робовласник може своје раднике и да не плаћа, синдикат ће да ћути јер је вођама јако добро.
И ако их најуре у пензију довешће неког 'свог' који исто неће да таласа јер ће њему бити добро...и тако у бескрајон.

Часна реч пожелим неку анархију, неки бунт, само да видим да ли је овај народ још жив или је умро?
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:38 05.01.2014

Re: ...

Mariopan:
Верујем из личне користи. Будућност ће показати које и какве.
У добре намере не верујем, било је њему добро и под ДС-ом.

Са овима што су деценијама уништавали Србију ништа добро се не започиње јер нема шансу да се уради. А Радуловић баш са њима решио да нас спашава?


Mislim da su mnogo štetniji oni koji ponavljaju identičen teze i floskule od svoje mladosti pa će ih ponavljati do smrti.
mariopan mariopan 19:52 07.01.2014

Re: ...

oskar-z-wild
Mariopan:
Верујем из личне користи. Будућност ће показати које и какве.
У добре намере не верујем, било је њему добро и под ДС-ом.

Са овима што су деценијама уништавали Србију ништа добро се не започиње јер нема шансу да се уради. А Радуловић баш са њима решио да нас спашава?


Mislim da su mnogo štetniji oni koji ponavljaju identičen teze i floskule od svoje mladosti pa će ih ponavljati do smrti.

Још је штетнији ако постане министар.
gedza.73 gedza.73 14:13 05.01.2014

Utopija

Ko meni može da garantuje da će kad poukida sva ta radna mesta u državnim preduzećima on uspeti i da otvori makar isto toliki broj mesta?

Tri dana zovem EPS.
Stalno zauzeto.
Sednem u kola, pređem X km, čekam 10 minuta, prijavim stanje na brojilu, vratim se X km.

Izgubljenih tri sata, par litara goriva, amortizacija vozila, gubitak kalorija tokom presvlačenja, lekovi za pritisak...

Kad bi se sve to koštalo službenika na centrali da vidiš kako bi se sve to samo od sebe sredilo.

Dom zdravlja.
Topola.
13:45.
-Dobar dan. Da zakažem pregled.
-Preko puta. Ali mislim da ne rade više.
-Kako ne rade? Do koliko rade?
-Do dva, ali mislim da su otišli kući.

Znači još jedan dolazak.
-Nemamo slobodan termin do sredine februara.
-Jel' možeš ti da zapišeš u tefter šta me boli. Do tad imam da zaboravim šta mi je.


Kad bi snajka za zakazivanje platila moje troškove ostajala bi svaki dan duže bar pet minuta.

Radnik Autosaobraćaja.
Juče.
Blokirao put. Isterao krš na sredinu puta.
-Hoću platu. Hoću socijalni program. Hoću posao.

Prekjuče.
Skida gume sa autobusa. Istače gorivo, ulje. Naplaćuje karte upola cene a pare, naravno, ne prijavljuje.

Jeb'o ja takvo 'besplatno zdravstvo'.
I takve socijalne cene.
I besplatan prevoz.

Naplati meni za uslugu i naplati onome za grešku.
Ne ostavljaj na dobru volju pojedincu da shvata odgovorno svoj posao.

KBC Kragujevac kao loto i crkva zajedno.
Moliš se Bogu da imaš sreće da ne izađeš bolesniji i siromašniji (najverovatnije će to i da ti se desi) nego što si uš'o.

Bahato, sujetno, naduveno, podmitljivo...


Jel' gangrena?
Jeste.
Seči, onda.

tsunade tsunade 14:15 05.01.2014

Re: Utopija

Jel' gangrena?
Jeste.
Seči, onda.


cult cult 14:30 05.01.2014

Re: Utopija

Ne znam, Tsunade, odakle ti volje da ulaziš u ove priče.
Ja zaista više ne mogu.
Spinovi su odradjeni i tu nema više pomoći.
On treba da uradi šta se uraditi može do izbora, posle kojih više neće biti ministar, obzirom na gospodar vučićev "reformski potencijal". I otprilike on to i radi.


Nadam se, mada ne verujem, da će bar zakon o radu proći parlament do izbora.
Ali i ako prodje, ko zna kakva će verzija biti.
Neki dan sam iščitavao postojeći zakon i zaista ne mogu da verujem da je neko takvo štivo mogao da nazove zakonom. To je zakon protiv rada, pisan za lezileboviće, mufljuze, stranačke i sindikalne protuve i sve te bilmeze naredjane oko kazana.

Radulović je bio bolji ministar nego što sam očekivao.
Uostalom, jedini nešto radi u toj vladi i jedina joj je istinska opozicija.
Ostale ministre i ne znam. Onom "vunderkindu" s bradom ne mogu da se setim ni imena.tsunade tsunade 14:37 05.01.2014

Re: Utopija

Ne znam, Tsunade, odakle ti volje da ulaziš u ove priče.
Ja zaista više ne mogu.


moj najveći mada ne i jedini motiv i cilj je smanjenje poreza na rad. ja ću, kao mikro preduzetnik možda još ovu godinu izgurati, ali sa krajnje neizvesnim ishodom. ukoliko ne dodje do rasterećenja, gotova sam. takva mi je procena. odatle i moja volja. dakle onaj ko radi u mom interesu, ja ću da probam da lobiram kroz njega za moju stvar. ništa lično.
zilikaka zilikaka 14:52 05.01.2014

Re: Utopija

Neki dan sam iščitavao postojeću i zaista ne mogu da verujem da je neko takvo štivo mogao da nazove zakonom. To je zakon protiv rada, pisan za lezileboviće, mufljuze, stranačke i sindikalne protuve i sve te bilmeze naredjane oko kazana.


Evo, sad sam probala da guglam pa da ga načnem, al nema ga u prva tri pokušaja. Imaš link?
gordanac gordanac 16:12 05.01.2014

***

zilikaka
Neki dan sam iščitavao postojeću i zaista ne mogu da verujem da je neko takvo štivo mogao da nazove zakonom. To je zakon protiv rada, pisan za lezileboviće, mufljuze, stranačke i sindikalne protuve i sve te bilmeze naredjane oko kazana.


Evo, sad sam probala da guglam pa da ga načnem, al nema ga u prva tri pokušaja. Imaš link?


NACRT Zakona o izmenama i dopunama zakona o radu
(NACRT jer još traje javna rasprava)

ili za download na stranici
Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku OVDE
jer je nacrt iz njhiove nadležnosti.

Zakoni koje je predložilo Ministarstvo privrede:

Predlog Zakona o privatizaciji

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za privatizaciju

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za finansiranje i osiguranje izvoza Republike Srbije

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju

Tekstovi predloga zakona mogu se preuzeti i sa internet stranice NSRS - rubrika "zakoni", desni ugao stranice, pa "klik" na "zakoni u proceduru":

Internet stranica NSRS
zilikaka zilikaka 16:28 05.01.2014

Re: ***

Hvala!
gordanac gordanac 18:37 05.01.2014

Re: ***

zilikaka
Hvala!

Nema na čemu, valja da bude dostupno, ako iko želi razgovarati o odredbama koje su već napisane (za Nacrt je to, mislim, neophodno jer će nacrt "trpeti" izmene pre nego što usvajanjem na sednici Vlade postane predlog i bude poslat NSRS).
Za predloge Zakona koje je Vlada već usvojila dobro je da bude dostupno manjim delom zbog ideja o predlozima amandmana, a većim delom zato što se za odredbe u predlozima poređenjem može utvrditi koliko imaju ili nemaju vrlo malo veze sa interpretacijama o njima u izjavama u javnosti
dali76 dali76 19:00 05.01.2014

Re: ***

Cult je bio sasvim jasan. Pominjao je postojeci zakon o radu.
Gordanac je linkovala predloge za izmenu zakona o radu.
Samo tri pitanja Gordanac:
Da li ste vi licno glasali za postojeci zakon o radu?
Da li ste na isti zakon uputili neki amandman?
Jeste li procitali postojeci zakon?
Hvala.gordanac gordanac 19:10 05.01.2014

Re: ***

dali76
Cult je bio sasvim jasan. Pominjao je postojeci zakon o radu.
Gordanac je linkovala predloge za izmenu zakona o radu.
Samo tri pitanja Gordanac:
Da li ste vi licno glasali za postojeci zakon o radu?
Da li ste na isti zakon uputili neki amandman?
Jeste li procitali postojeci zakon?
Hvala.
Mislim da sam i ja bila sasvim jasna:
Zilikaka je tražila link NACRTA Zakona izmena i dopuna zakona o radu i na njeno pitanje gde ga može naći sam postavila link sa NACRTOM.
Postojeći Zakon o radu iz 2005 je
OVDE
a za taj zakon nisam glasala (za amandmane jesam), taj Zakon je "vraćen" bez potpisa Ukaza predsednika Srbije, pa je drugi put glasan bez rasprave.
Za izmene i dopune iz 2009 jesam glasala, a izmene iz 2013 se odnose na zabranu otpuštanja porodilja i trudnica i drugačije vreme pauze za njih.

Da, pročitala sam sve postojeće predloge zakona koji su na internet stranici NSRS, pa i ovaj Nacrt koji tu, naravno nije, jer ne može biti. Obično radim tri čitanja predloga, dva samostalna i bar jedno sa saradnicima iz oblasti.
cult cult 19:22 05.01.2014

Re: ***

a izmene iz 2013 se odnose na zabranu otpuštanja porodilja i trudnica i


kako to prelepo zvuči.

U praksi to izgleda ovako.
Mala firma je na rubu opstanka.
Neko od preostalih radnika se razboli i ode na tronedeljno bolovanje.
Vlasnik zaposli osobu na odredjeno vreme od 20 dana kao zamenu.
Kad istekne tih 20 dana, kad se zaposleni vrati s bolovanja, osoba koja je bila zaposlena na odredjeno ode.

Posle 30 dana pojavi se u firmi u kojoj je radila tih par nedelja i kaže "ja sam trudna, evo izveštaja lekara". Ugovor koji je bio na odredjeno vreme i koji je istekao pre mesec dana ponovo počinje da važi. Vlasnik, eto recimo ja, mora da joj plati prvi mesec (iako ona više ne radi, na bolovanju je) i naredne dve tri godine (trudničko, porodiljsko, nega deteta) da plaća, skuplja 84 papira za refundaciju plata i pripadajućih poreza. Otprilike bi, recimo mene, nečija trudnoća koštala oko dve hiljade evra. Mog novca. Koji nemam. Jer imam samo dugove. Dobavljačima, državi, svima. Kapirate, narodna poslanice?
Tako to zaista izgleda.
I vi ste super humani i predivni.
A ja gnusni gazda.
Ali pare dajem ja, a ne vi.

freehand freehand 19:28 05.01.2014

Re: ***

cult
a izmene iz 2013 se odnose na zabranu otpuštanja porodilja i trudnica i


kako to prelepo zvuči.

U praksi to izgleda ovako.
Mala firma je na rubu opstanka.
Neko od preostalih radnika se razboli i ode na tronedeljno bolovanje.
Vlasnik zaposli osobu na odredjeno vreme od 20 dana kao zamenu.
Kad istekne tih 20 dana, kad se zaposleni vrati s bolovanja, osoba koja je bila zaposlena na odredjeno ode.

Posle 30 dana pojavi se u firmi u kojoj je radila tih par nedelja i kaže "ja sam trudna, evo izveštaja lekara". Ugovor koji je bio na odredjeno vreme i koji je istekao ore mesec dana ponovo počinje da važi. Vlasnik, eto recimo ja, mora da joj plati prvi mesec (iako ona više ne radi, na bolovanju je) i naredne dve tri godine (trudničko, porodiljsko, nega deteta) da plaća, skuplja 84 papira za refundaciju plata i pripadajućih poreza. Otprilike bi, recimo mene, nečija trudnoća koštala oko dve hiljade evre. Mog novca. Koji nemam. Jer imam samo dugove. Dobavljačima, državi, svima. Kapirate, narodna poslanice?
Tako to zaista izgleda.
I vi ste super humani i predivni.
A ja gnusni gazda.
Ali pare dajem ja, a ne vi.


Ajoj, te ciljane trudnoće, te što mogu da zatrudne kad hoće...
A onda te još kalpe za poreze i doprinose iz kojih finansiraju svu onu veštačku oplodnju!
cult cult 19:30 05.01.2014

Re: ***

Ajoj, te ciljane trudnoće, te što mogu da zatrudne kad hoće...
A onda te još te kalpe za poreze i doprinose iz kojih finansiraju svu onu veštačku oplodnju!


Super je kad se stranačke kolege do juče vladajuće političke kaste medjusbno podržavaju.
Nego, ovo što sam gore opisao se upravo dešava.

Baš je fenomenalno biti human za tudje pare.
freehand freehand 19:34 05.01.2014

Re: Utopija

tsunade
Ne znam, Tsunade, odakle ti volje da ulaziš u ove priče.
Ja zaista više ne mogu.


moj najveći mada ne i jedini motiv i cilj je smanjenje poreza na rad. ja ću, kao mikro preduzetnik možda još ovu godinu izgurati, ali sa krajnje neizvesnim ishodom. ukoliko ne dodje do rasterećenja, gotova sam. takva mi je procena. odatle i moja volja. dakle onaj ko radi u mom interesu, ja ću da probam da lobiram kroz njega za moju stvar. ništa lično.

Imaš li ti Tsunade računicu koliko tebe košta - u apsolutnom iznosu - taj deo poreza na rad kako ga zoveš na godišnjem nivou? I koliko je to, procentualno u tvojim obavezama prema državi?
I koliko ti misliš da bi, obzirom na to šta se sve iz tih para finansira, bilo realno da taj porez iznosi u procentima u odnosu na sadašnji?

Edit: realno, nisam ni očekivao odgovor.
Al dobro zvuči kad se kaže da se zbog poreza na rad stavlja mandal na vrata...
tsunade tsunade 19:35 05.01.2014

Re: ***

Baš je fenomenalno biti human za tudje pare.


ništa lepše.
gordanac gordanac 19:36 05.01.2014

Re: ***


Kapiram, jer znam propise.
A pare za trudnice i porodilje dajemo svi, jer nakon 30 dana teret isplata za trudničko bolovanje je na RZZO.
Trudničko bolovanje
"Trudničko bolovanje se može otvoriti odmah na početku trudnoće, u trajanju od 30 ili više dana. U prvih 30 dana, naknadu zarade isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, a ukoliko je potrebno produženje bolovanja preko tog vremena, zaposleni se upućuje lekarskoj komisiji koja će proceniti da li je potrebno dalje produženje bolovanja. Ukoliko komisija produži bolovanje preko 30 dana, poslodavac vrši obračun naknade zarade, i dostavlja ga matičnoj filijali Fonda, koja utvrđuje pravo na naknadu i njenu visinu, koju isplaćuje najkasnije u roku od 30 dana na poseban račun poslodavca (račun za bolovanja), odakle se ona isplaćuje zaposlenom. Poslodavac može iz svojih sredstava isplatiti naknadu, koja ima pravo da refundira od Fonda."

U praksi često poslodavac neće da isplaćuje dok nije siguran da uplate iz RZZO neće kasniti. A slično je i sa roditeljskim dodatkom.
Ako imate dilemu da li bih ponovo glasala za prava trudnica i porodilja u bilo kom nacrtu ili predlogu Zakona o radu (da vma otklonim dilemu) - bih.
freehand freehand 19:40 05.01.2014

Re: ***

cult
Ajoj, te ciljane trudnoće, te što mogu da zatrudne kad hoće...
A onda te još te kalpe za poreze i doprinose iz kojih finansiraju svu onu veštačku oplodnju!


Super je kad se stranačke kolege do juče vladajuće političke kaste medjusbno podržavaju.
Nego, ovo što sam gore opisao se upravo dešava.

Baš je fenomenalno biti human za tudje pare.

Prvo, tvoje stranačke kolege su na vlasti, pa ne znam što kukaš.
Drugo - ta vriska za svojim parama je dosta degutantna. Liberalni kapitalizam kaže: ako ne možeš ili ne umeš da radiš u skladu sa zakonom - zatvaraj. Zaposli se pa zatrudni.
Treće - to o humanosti i tuđim parama ti je šuplje. U najmanju ruku.
Evo ti Gordanac citirala zakon.
Bez veze...
cult cult 19:42 05.01.2014

Re: ***

gordanac


Kad je neko zaposlen na neodredjeno, zatrudni itd, sve je ok.

Možete li mi objasniti zašto ja, koji sam zaposlio ženu na mesec dana odredjeno kao zamenu za radnika na bolovanju, kojoj je taj ugovor istekao, koja je otišla i kojoj sam i lik zaboravio, a koja se pojavi na vratima firme posle mesec dana sa izveštajem lekara, moram da snosim bilo kakve troškove bilo čije trudnoće?
A troškovi su jedna plata i pripadajući porezi trudničkog, jedna plata pre porodiljskog, jedna plata pre eventualne nege deteta, 84 papira koja treba skupiti za refundiranje tih plata. To vam je, gdjo narodna poslanice, dve hiljade evra novca uzetog od moje dece, razumete?

Ako imate dilemu da li bih ponovo glasala za prava trudnica i porodilja u bilo kom nacrtu ili predlogu Zakona o radu (da vma otklonim dilemu) - bih.


Ne sumnjam u to.
Baš dirljivo.
tsunade tsunade 19:42 05.01.2014

Re: ***

Ako imate dilemu da li bih ponovo glasala za prava trudnica i porodilja u bilo kom nacrtu ili predlogu Zakona o radu (da vma otklonim dilemu) - bih.


i nije vam palo na pamet da poslodavac zbog sumanutosti prakse koja proističe iz tog vašeg zakona neće zapošljavati žene koje mogu da ostanu u drugom stanju da ne bi došao u situaciju u kojoj se zatekao neiskusni cult? nije vam palo na pamet da ćete proizvesti kontraefekat? pa naravno da nije.
cult cult 19:47 05.01.2014

Re: ***

tsunade
Ako imate dilemu da li bih ponovo glasala za prava trudnica i porodilja u bilo kom nacrtu ili predlogu Zakona o radu (da vma otklonim dilemu) - bih.


i nije vam palo na pamet da poslodavac zbog sumanutosti prakse koja proističe iz tog vašeg zakona neće zapošljavati žene koje mogu da ostanu u drugom stanju da ne bi došle u situaciju u kojoj se zatekao neiskusni cult? nije vam palo na pamet da ćete proizvesti kontraefekat? pa naravno da nije.


Naravno da ne treba primati nikog. Ni na odredjeno, ni na neodredjeno.
Užasno sam ozbiljan u ideji o zatvaranju posle 17 godina crnačkog rada.
Nemoguće je raditi u ovakvim nesuvislostima od zakona i ljudi koji ih donose.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:47 05.01.2014

Re: ***

U praksi često poslodavac neće da isplaćuje dok nije siguran da uplate iz RZZO neće kasniti.


Zar nije logičnije da ne uplaćuje sve dok, ne ne bude siguran da neće kasniti, nego dok ne RZZO ne uplati?
I zar je bila velika mudrosT setiti se rešenja da poslodavc zaposlenoj da papir na kome piše da ona kod njega radi i koliko zarađuje, a onda da se ova sa tim paprom obrati državi i od nje traži pare koje joj sleduju?
Zašto poslodavcima nametati obavezu da budu posrednik između trudnice i države u ostvarivanju njenih prava?

Evo pominje se broj od preko osamdeset papira koje poslodavac mora da skuplja da bi ttrudnica porodilja ostvarila svoje pravo.
Što to ona sama ili neko njen ne radi, zašto poslodavcu to nametati?

I ovde je čini mi se na delu populizam kako je država na starni trudnica a protiv zlih poslodavaca, a zapravo je i protiv trudnica i protiv poslodavaca.
blogovatelj blogovatelj 19:48 05.01.2014

Re: ***

Ne sumnjam u to.
Baš dirljivo.


I ne sumnjam da ćeš na narednim izborima glasati za njenu političku opciju.
cult cult 19:52 05.01.2014

Re: ***

I ovde je čini mi se na delu populizam kako je država na starni trudnica a protiv zlih poslodavaca, a zapravo je i protiv trudnica i protiv poslodavaca.


ovo je jebena poenta svega.

niccolo niccolo 19:55 05.01.2014

Re: ***

blogovatelj
Ne sumnjam u to.
Baš dirljivo.


I ne sumnjam da ćeš na narednim izborima glasati za njenu političku opciju.

Pa onda jedino da glasa za mene - za te izmene je glasalo jedno 170-180 poslanika (pošto njih obično i ne bude više u Skupštini, možemo reći da je za glasalo verovatno 90 i nešto posto prisutnih).
cult cult 19:58 05.01.2014

Re: ***

blogovatelj
Ne sumnjam u to.
Baš dirljivo.


I ne sumnjam da ćeš na narednim izborima glasati za njenu političku opciju.


Pazi sad. ALi pazi dobro.
N i k a d v i š e.
Od prvih višestranačkih izbora sam glasao za ds.
Jednom samo, za vreme gnusobne kohabitacije, za ldp, sve ostalo za ds.
Pazi nikad.
Ima ona izreka "nikad ne reci nikad".
E pa ovo je izuzetak od pravila.
Glasati za ds, evo samo zbog ovog nastupa gdje narodne poslanice ovde, više nikad.
gordanac gordanac 20:02 05.01.2014

Re: ***

tsunade
Ako imate dilemu da li bih ponovo glasala za prava trudnica i porodilja u bilo kom nacrtu ili predlogu Zakona o radu (da vma otklonim dilemu) - bih.


i nije vam palo na pamet da poslodavac zbog sumanutosti prakse koja proističe iz tog vašeg zakona neće zapošljavati žene koje mogu da ostanu u drugom stanju da ne bi došao u situaciju u kojoj se zatekao neiskusni cult? nije vam palo na pamet da ćete proizvesti kontraefekat? pa naravno da nije.

Ma kako mi ne bi palo na pamet. (Bez obzira što vam je pitanje očigledno retoričko, vi imate stav, bez obzira na sve, legitimna stvar)
To se zove - analiza zakona, za nju odgovara predlagač, a za sprovođenje zakona nadležna je vlada. Poslanici kontrolišu primenu zakona.
Predlagač je u ovom slučaju bio narodni poslanik Nebojša Stefanović, zakon je stupio na snagu 5.04.2013, a rasprava o tom zakonu je dostupna na stranici Otvorenog parlamenta, tako da može da se pročita svaka argumantacija, pitanja i sumnje svakog od poslanika koji us u raspravi učestvovali.
Vaše je pravo da smatrate da ja nemam pojma o čemu glasam niti da temeljito radim svaki predlog zakona, znajući prednosti i slabosti svakog od propisa.
gedza.73 gedza.73 20:02 05.01.2014

Re: ***

Jel' beše neki prilog gde je trudnica, vlasnica neke mini preduzetničke radnje, morala da vrati državi sve što je primila iz tog tamo-nekog-fonda pre par godina po opet-tamo-nekom zakonu gde trudnice iz privatnog sektora nisu vredne kao trudnice pod državnim patronatom?

dali76 dali76 20:04 05.01.2014

Re: Utopija

Da pojasnim sta je meni nejasno.
Iako ste citirali Cultov prilicno neegativan komentar na postojeci zakon, vi ste okacili link na predloge zakona.
No, dobro, sad ste se ispravili pa stavili i link na postojeci zakon.
Dakle, sem pomenutog amandmana o trudnicama, postojeci zakon je po vasem misljenju daleko od onoga sto Cult iznosi u svom komentaru.
U suprotnom, ne biste glasali za isti zakon kao ni za njegove izmene u periodu koje navodite.


gordanac gordanac 20:11 05.01.2014

Re: ***

cult
blogovatelj
Ne sumnjam u to.
Baš dirljivo.


I ne sumnjam da ćeš na narednim izborima glasati za njenu političku opciju.


Pazi sad. ALi pazi dobro.
N i k a d v i š e.
Od prvih višestranačkih izbora sam glasao za ds.
Jednom samo, za vreme gnusobne kohabitacije, za ldp, sve ostalo za ds.
Pazi nikad.
Ima ona izreka "nikad ne reci nikad".
E pa ovo je izuzetak od pravila.
Glasati za ds, evo samo zbog ovog nastupa gdje narodne poslanice ovde, više nikad.

Hvala za svaki izlazak na izbore, bez obzira za koga ste glasali, a drago mi je ako ste ma i jednom glasli za DS, naravno.

Moj nastup? Ovde?
To vam je razlog da ne glasate?
Zato što sam glasala za predlog kolege poslanika koji pripada vladajućoj koaliciji?
Ovde sam podelila linkove na nacrte i predloge zakona i vama odgovorila da kapiram ko plaća trudnička bolovanja i porodiljska odsustva. Jer ste tvrdili da su na teret poslodavca, a po propisima - nisu. Ona su na teret budžeta koji se sa skoro 70% "puni" iz PDV i akciza, koje plaćamo svi, tako da su one "na teret" - svih.

I - da, glasaću za prava za koje treba novac iz budžeta kada su u pitanju trudnice i porodilje, pa ako je to dodatni razlog zbog kojeg ne glasate, da ostavimo van svake sumnje.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:14 05.01.2014

Re: ***

cult


Naravno da ne treba primati nikog. Ni na odredjeno, ni na neodredjeno.
Užasno sam ozbiljan u ideji o zatvaranju posle 17 godina crnačkog rada.
Nemoguće je raditi u ovakvim nesuvislostima od zakona i ljudi koji ih donose.


Pa šta će SOKOJ i OFPS ako se ovo razmišljanje raširi?
Jukie Jukie 20:17 05.01.2014

Re: ***

cult
Možete li mi objasniti zašto ja, koji sam zaposlio ženu na mesec dana odredjeno kao zamenu za radnika na bolovanju, kojoj je taj ugovor istekao, koja je otišla i kojoj sam i lik zaboravio, a koja se pojavi na vratima firme posle mesec dana sa izveštajem lekara, moram da snosim bilo kakve troškove bilo čije trudnoće?

Da joj nisi davao platu ne bi imala šta da jede pa bi bila u slaboj kondiciji i ne bi zatrudnela, tako to ide kod polarnih lisica, čim se namnože leminzi one automatski dobiju 16 mladunaca
gordanac gordanac 20:18 05.01.2014

?

dali76
Da pojasnim sta je meni nejasno.
Iako ste citirali Cultov prilicno neegativan komentar na postojeci zakon, vi ste okacili link na predloge zakona.
No, dobro, sad ste se ispravili pa stavili i link na postojeci zakon.
Dakle, sem pomenutog amandmana o trudnicama, postojeci zakon je po vasem misljenju daleko od onoga sto Cult iznosi u svom komentaru.
U suprotnom, ne biste glasali za isti zakon kao ni za njegove izmene u periodu koje navodite.Citirala sam ceo komentar koji je napisala Zilikaka.
Na NACRT zakona o radu, to je tražila Zilikaka, taj je nacrt nadležnost Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, a ostali PREDLOZI su nadležnost Ministarstva privrede i TI predlozi po sadržaju (bi trebalo da) predstavljaju osnov budućih reformi, oni su uslov za dobijanje kredita od Svetske banke od 250 miliona dolara (uz zakon o radu) i bave se prevashodno, ako ne i jedino - preduzećima u restruktuiranju.
To je trenutno dostavljeno skupštini.
Tako da ništa nisam ispravljala niti sam iznosila mišljenje o postojećem Zakonu o radu (osim što sam na pitanje o glasanju odgovorila da za taj zakon nisam glasala 2005, za amandmane, naravno jesam)
cult cult 20:19 05.01.2014

Re: Utopija

Iako ste citirali Cultov prilicno neegativan komentar na postojeci zakon,


Negativan? Samo je realan. Ali gdja narodna poslanica, koja se izdrzava od našeg novca, i ja živimo u različitim realnostima.
Evo, da gdji narodnoj poslanici predstavim još malo naše realnosti na osnovu njenih zakona za koje bi, oh, tako dirljivo, glasala opet:

recimo, ustanovite manjak na popisu. Ispostavi se da je neko od zaposlenih sistematski u dužem periodu otudjivao imovinu, tojest, krao.
Vi mu to predočite, slede izvinjenja, suze, nikad više, a onda, jebiga, tako je to u našoj realnosti, sledi otkaz ugovora o radu. Moralni poslanici bi rekli da je to okrutno, ali to je tako. Kradeš - otkaz.

Medjutim, vi, recimo, nemate nešto što se zove "oglasna tabla preduzeća". Pa niste mogli da okačite "obaveštenje o otkazu ugovora o radu" na istu.

To je sasvim dobar osnov po postojećem zakonu o radu da vas lopov koji je dobio otkaz prijavi inspekciji. Inspekcija nadje "propust u proceduri otkaza ugovora o radu" zbog jebene "oglasne table preduzeća" i naloži da je otkaz ništavan, te da se lopov ima vratiti na posao. Što vama, kao iole normalnom čoveku, ne pada na pamet.
Inspektorka savetuje lopova da vas tuži. Što ovaj i učini. Vi se žalite ovo ono, to potraje godinu-dve. Posle dve godine sud donese presudu da je greška u proceduri napravljena, da je otkaz ništavan, i da se lopovu imaju isplatiti sve plate i pripadajući porezi i doprinosi za te dve godine i da se ima vratiti na radno mesto.
Tako, eto, izgleda ta humana dimenzija zakona za koji je gdja glasala i opet bi.
A ima ih još.
Nego da ne uništavam ovaj blog surovim realmima u kojima stranačka kasta nikad nije živela niti će.

gordanac gordanac 20:32 05.01.2014

:)

Eh, sad! :)
Do sad sam već s lakoćom ukapirala da niko nije pročitao predloge zakona koje je Ministarstvo privrede uputilo skupštini, a imam i vrlo tanku nadu da će iko. A valjalo bi, važno je, veoma. Zbog poređenja sa izjavama.
Ali - čisto mi je veselje kad tako "s visoka", nakon što ste tvrdili da trudnička i porodiljska "padaju na teret poslodavca" i da vas trudnica košta hiljade evra, pa se ispostavilo da to nikako nije tačno, rutinski nastavite s pogrešnom pretpostavkom o tome šta ja znam ili ne znam.

Sepulturero Sepulturero 20:51 05.01.2014

Re: ***

cult
Ajoj, te ciljane trudnoće, te što mogu da zatrudne kad hoće...
A onda te još te kalpe za poreze i doprinose iz kojih finansiraju svu onu veštačku oplodnju!


Super je kad se stranačke kolege do juče vladajuće političke kaste medjusbno podržavaju.
Nego, ovo što sam gore opisao se upravo dešava.

Baš je fenomenalno biti human za tudje pare.


Добро, да се бар на тај начин повећава наталитет .
cult cult 20:55 05.01.2014

Re: :)

Ali - čisto mi je veselje kad tako "s visoka", nakon što ste tvrdili da trudnička i porodiljska "padaju na teret poslodavca" i da vas trudnica košta hiljade evra, pa se ispostavilo da to nikako nije tačno, rutinski nastavite s pogrešnom pretpostavkom o tome šta ja znam ili ne znam.


gdjo narodna poslanice, potpuno mi je jasno da vi ne znate zakone koje donosite jer vas se njihove posledice ne tiču, medjutim, mi koji njihove posledice živimo, moramo da ih znamo jer bi nas njihovo nepoznavanje koštalo minimum 800 000 rsd kazne. Pogledajte deo zakona o radu o kaznama za koji ste glasali.

Dakle, ako se neko ko je kod vas radio samo par dana na odredjeno vreme posle mesec dana pojavi sa dokazom o trudnoći, vas kao poslodavca to košta: prvu platu njenog trudničkog bolovanja plus porezi i doprinosi od 63% na neto, i to ne refundira država. Po isteku trudničkog otvara se porodiljsko bolovanje - opet prva plata i porezi na istu idu na teret poslodavca. Zatim obično sledi "nega deteta", opet, pogadjate, prva plata je na vaš trošak.
Sa troškovima vezanim za prikupljanje dokumentacije za refundiranje, knjigovodstvo itd plus te tri plate i porezi i doprinosi - to vam je blizu dve hiljade evra vašeg novca.
Ponavljam: u pitanju je ugovor na odredjeno vreme. Dakle neko ko radi nekoliko nedelja ciljano zbog zamene.

Zaista ne bi bilo loše da proučite malo posledice svojih dirljivih glasanja.
cult cult 20:58 05.01.2014

Re: ***

Добро, да се бар на тај начин повећава наталитет .

si siguran?
ja mislim da od ovog može da profitira gej zajednica.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:12 05.01.2014

Re: :)

gordanac

Ali - čisto mi je veselje kad tako "s visoka", nakon što ste tvrdili da trudnička i porodiljska "padaju na teret poslodavca" i da vas trudnica košta hiljade evra, pa se ispostavilo da to nikako nije tačno, rutinski nastavite s pogrešnom pretpostavkom o tome šta ja znam ili ne znam.Pazi Gordana, ovaj Cult zna šta priča jer mora da se na kraju te priče maši za novčanik, a Narodni poslanik u najboljem slučaju za načelo, a u ogromnoj većini stranačku disciplinu. Pa kad vas je već 250 da vam ne kvarimo veselje što vas je toliko, zauzvrat bi mogli da pročitate argumente koje vam čovek uredno piše. I to iz prakse ne iz načela.

Bar vi pismeni, jer na one sa pokretnih stepenica ne računamo da čitaju sa razumevanjem.

A kad se ti Gordanac kriješ iza načela nemoj ništa da te čudi posle što tebi isporučujemo beli listić, majkumu pročitaj napisano makar.
cult cult 21:23 05.01.2014

Re: :)

A kad se ti Gordanac kriješ iza načela nemoj ništa da te čudi posle što tebi isporučujemo beli listić, majkumu pročitaj napisano makar.


jebiga, samo ako nisi poslanik postane ti kristalno jasno ono da zaista nema besplatnog ručka.

Ovaj zakon o radu je skup idiotizama na jednom mestu pisanih sa ciljem zaštite stranačke kaste uvaljene u administraciju, obezbede im udoban život, i niz uvlačenja u dupe glasačkom telu kome nisu jasne konačne posledice, već idu na prvu loptu.

A posledice živimo. Zapošljavanja nema, sem u državnom sektoru, i sa ovakvim zakonima ga neće ni biti. Ovaj privatni deo od kojeg svi žive je na totalnom izdisaju. A svaki pokušaj da se ovo ludilo prekine nazove se "liberalnim kapitalizmom", a protagonisti završe na naslovnicama stranačkih tabloida namazani govnima.
dali76 dali76 21:24 05.01.2014

Re: ***

Dobro. Ostavljam mogucnost da je samo meni nelogicno da se citira deo komentara koji se sasvim specificno odnosi na postojeci zakon,a zatim se na pitanje u vezi linka kaci link ne na postojeci zakon koji jeste ttema komentara, vec na predlog zakona.
Da, vi odista niste iznosili vas stav o postojecem zakonu, ali se taj stav valjda moze tumaciti kroz vase glasanje o istom.
Posto ste vi procitali nacrt zakona koje predlaze ministarstvo privrede, za isti ne biste glasali?
Ja jesam procitao vase savim legitimne primedbe oko toga u cije ime Radulovic predlaze zakon, u svoje privatno ili u ime vlade?


G r o f G r o f 21:35 05.01.2014

Re: :)

gordanac
Eh, sad! :)
Do sad sam već s lakoćom ukapirala da niko nije pročitao predloge zakona koje je Ministarstvo privrede uputilo skupštini, a imam i vrlo tanku nadu da će iko. A valjalo bi, važno je, veoma. Zbog poređenja sa izjavama.
Ali - čisto mi je veselje kad tako "s visoka", nakon što ste tvrdili da trudnička i porodiljska "padaju na teret poslodavca" i da vas trudnica košta hiljade evra, pa se ispostavilo da to nikako nije tačno, rutinski nastavite s pogrešnom pretpostavkom o tome šta ja znam ili ne znam.Gospodjo, manite se tih skupštinskih verbalnih akrobacija, ovaj blog je ozbiljna institucija.
Čovek je pod lupu stavio primenu jednog zakona u praksi. Čak i Saša Matić bi video da tu ima niz nelogičnosti. Umesto diskusije sa empatijom vi nudite diskusiju kao negaciju diskusije.
Očigledno nije dovoljno što ste izgubili vlast, treba da ne prodjete cenzus.
zilikaka zilikaka 22:01 05.01.2014

Re: ***

Ostavljam mogucnost da je samo meni nelogicno da se citira deo komentara koji se sasvim specificno odnosi na postojeci zakon,a zatim se na pitanje u vezi linka kaci link ne na postojeci zakon koji jeste ttema komentara, vec na predlog zakona.


Ja moram da se umešam.
Istina da se iz citiranog ne vidi da sam ja tražila link za nacrt novog zakona, i da se Kaltov komentar odnosio na stari zakon, ali u prethodnim komentarima sam baš naglasila da novi nisam čitala a da stari recimo poznajem, pa je Gordanac pravilno podrazumevala da tražim link za novi zakon.

Znači, formalno jesi u pravu, ali ako pogledaš celinu, sve je na mestu.
tsunade tsunade 22:08 05.01.2014

Re: Utopija

Nego da ne uništavam ovaj blog surovim realmima u kojima stranačka kasta nikad nije živela niti će.


ne da ne uništavaš nego doprinosiš onoliko. ja totalno saosećam s tvojim bolom. što se DS tiče ta partija nema više nikakav smisao postojanja upravo zbog ovih stvari i ovakvih zakona koje si nabrojao. u tom smislu pridružujem se tvom zavetu: nikada više, ni pod kakvim okolnostima za DS neću glasati i ljudima ću uvek gledati da otvorim oči ako ikad čujem da se dvoumeso help me god.
gordanac gordanac 22:10 05.01.2014

Re: :)

@cult i @Uroš_vozdovac: Čitam napisano, vrlo pažljivo.
I - čitanje preporučujem kad su linkovani predlozi zakona iz Ministarstva privrede u pitanju.
I znam broj trudnica i porodilja koje tako uspešno "varaju" poslodavce, koji onda mora da im isplaćuju 1000 evra, kako je citirano.
Kao što znam i trudnice i porodilje kojima su uskraćena prava garantovana zakonom.
Kao što znam da Fond RZZO nije Fond, a jeste Fond i kakve sve teškoće i prepreke imaju poslodavci s tim, a to se nijednim predlogom bilokog zakona ne menja.
Kao što znam da se država prema preduzetništvu ponaša kao prema neprijatelju br.1 u državi i kao što znam da su neophodne promene radne kulture, e da bi stvarno bilo - bilo kakvih promena. I znam koliki je procenat u "sivom" i zašto. I znam koliko je i kako komplikovano sve to menjati. Samo kao ilustraciju: podnosila sam amandman na Zakon o privrednim društvima da prestane "plaćanje od 500 ili 100 evra pri osnivanju" koji je jedva prošao, a obrazloženje da to treba je da se tako bori protiv sive ekonomije. Jes' pajz da nije.
Kao što znam da budžet punimo - svi, jer mu najveći deo prihodne strane, oko 490 milijardi dinara čini PDV,oko 233 milijarde akcize i oko 35 milijardi od carina, od ukupno 970 milijardi koliko je prihodna strana.

Kao što znam da se odredbe predloga zakona na linkovima prilično razlikuju od interpretacija tih istih odredbi u javnosti.
Kao što znam da SIEPA nije ukinuta već joj je "finansiranje" zamenjeno rečima "sanacija privrede", kao što znam da su subvencije javnim preduzećima u budžetu za 2014 i kao što znam da je tranzicioni fond, iz koga treba finansirati proces rešavanja preduzeća u restruktuiranju takođe u budžetu za 2014 i da je to takođe - novac svih nas.

Ovi predlozi zakona se odnose skoro pa isključivo na preduzeća u restruktuiranju i jedino je šteta je što je nastavljena praksa da se takvi predlozi donose bez javne rasprave, ali potpuno razumem i zašto je tako.

A na mene se obojica možete ljutiti, možete me grditi ili mi se rugati, to neće promeniti odredbe predloga zakona koje sam linkovala.
I kao u crnom vicu o dva sina blizanca od kojih je jedan nepodnošljiv sa narodnom muzikom na harmonici, ptac ubije jednog a drugi razvuče harmoniku i zapeva "ubiooooo si pogrešnog čovekaaaa", tako vi pretpostavljate da ja nešto znam ili ne znam, da sam za nešto ili da nisam za nešto, a ja samo znam da čitam šta piše u odredbama linkovanih predloga zakona, a kad pročitam vidim da ne piše to što se "smatra da piše" i mislim da svima treba da bude dostupno - šta piše, da svako sam za sebe upoređuje izjavljeno i napisano.
tsunade tsunade 22:31 05.01.2014

Re: :)

Kao što znam i trudnice i porodilje kojima su uskraćena prava garantovana zakonom.
Kao što znam da Fond RZZO nije Fond, a jeste Fond i kakve sve teškoće i prepreke imaju poslodavci s tim, a to se nijednim predlogom bilokog zakona ne menja.
Kao što znam da se država prema preduzetništvu ponaša kao prema neprijatelju br.1 u državi i kao što znam da su neophodne promene radne kulture, e da bi stvarno bilo - bilo kakvih promena. I znam koliki je procenat u "sivom" i zašto. I znam koliko je i kako komplikovano sve to menjati.


ubi bože. a bilo je vrlo lako kreirati ovakav haos u funkciji pljačke poreskog obveznika. to takodje znate jer ste u tome učestvovali glasanjem, zar ne?
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:31 05.01.2014

Re: :)

gordanac
I znam koliko je i kako komplikovano sve to menjati.E pa moralo je da se ustanovi ovo negde pre 24.9. 2000. godine umesto što su se potpisivali Ugovori sa narodom, pa da jednom pred neke izbore budemo načisto, jesu li Narodni poslanici ljudi sa vizijom, voljom, programima i pojektima, rešenjima i merama ili su puki fikusi ograničeni ovlašćenjima,pa nekako ispadne da ni za jedan problem posle izbora nemaju ovlašćenje.

Šta hoću da kažem, da smo se u kampanjama razumeli, manje bi se jedili sad, jer je upravo DS tad dobio mandat da menja a ne da kuka da je teško i preteško i komplikovano.

A na mene se obojica možete ljutiti, možete me grditi ili mi se rugati, to neće promeniti odredbe predloga zakona koje sam linkovala.


Ma dal` ću ja da se ljutim na tebe? Di znam, verovatno. I to upravo zbog

, tako vi pretpostavljate da ja nešto znam ili ne znam, da sam za nešto ili da nisam za nešto, a ja samo znam da čitam šta piše u odredbama linkovanih predloga zakona, a kad pročitam vidim da ne piše to što se "smatra da piše" i mislim da svima treba da bude dostupno - šta piše, da svako sam za sebe upoređuje izjavljeno i napisano.


a malopre optuži kolegu @Culta ovako
gordanac

Ali - čisto mi je veselje kad tako "s visoka", nakon što ste tvrdili da trudnička i porodiljska "padaju na teret poslodavca" i da vas trudnica košta hiljade evra, pa se ispostavilo da to nikako nije tačno, rutinski nastavite s pogrešnom pretpostavkom o tome šta ja znam ili ne znam.


a sad kažeš
I znam broj trudnica i porodilja koje tako uspešno "varaju" poslodavce, koji onda mora da im isplaćuju 1000 evra, kako je citirano.


Moja pamet ovo ne može da svari, eto.
mdjordjevic82 mdjordjevic82 22:40 05.01.2014

Re: :)

Cult nije ni rekao da samo bolovanje ide na teret poslodavca, vec da poslodavac (i pored tog sto to placa drzava) ima dodatne troskove. On te troškove procenjuje na 2000 evra (i mene zanima detaljna računica).

A zakon o radu toliko štiti prava žena (potencijalnih trudnica i porodilja) da svi izbegavaju da ih zaposle. Ili posodavci ne vole žene (i decu) ili je zakon loš. Ja bih rekao da je ovo drugo.


maksa83 maksa83 22:49 05.01.2014

Re: :)

Ili posodavci ne vole žene (i decu) ili je zakon loš. Ja bih rekao da je ovo drugo.

Ja bih rekao da je i jedno i drugo.

Ovo prvo nije vezano za zakon o radu sam po sebi koliko je vezano za porodiljsko koje traje godinu dana. Da dodatno kažem da ovo nije naša specijalnost, po tome je npr. čuven Bloomberg, a naletao sam i na "nećemo nju da primimo, žensko je pa će da zatrudni" i kod miteleuropljana.

In 2007, the Equal Employment Opportunity Commission filed a lawsuit against Bloomberg LP on behalf of 78 women who claimed that Bloomberg—who at that point was not involved in the day-to-day company operations, despite being a majority shareholder—and Bloomberg LP "fostered, condoned and perpetuated" a hostile work environment for female employees. The suit charged that Bloomberg LP systematically demoted women and excluded them from growth opportunities if they became pregnant. Manhattan judge Loretta Preska tossed the suit in 2011 citing insufficient evidence, but she allowed some individual complaints to proceed.
cult cult 22:55 05.01.2014

Re: :)

Cult nije ni rekao da samo bolovanje ide na teret poslodavca, vec da poslodavac (i pored tog sto to placa drzava) ima dodatne troskove. On te troškove procenjuje na 2000 evra (i mene zanima detaljna računica).


Evo, zaista poslednji put objašnjavam.
Odsustvo trudnice s posla se sastoji iz tri različita bolovanja: trudničkog, prodiljskog i nega deteta. Za svako od tih bolovanja prvi mesec je na teret poslodavca. To znači tri plate i tri puta po 63% od tih plata ide iz džepa poslodavca. Jer ta tri meseca se ne refundiraju. U zavisnosti od visine plate, trošak je različit. Dodatni troškovi se odnose na knjigovodstvo jer se externo knjigovodstvo (a to je najčešći slučaj u malim firmama) dodatno plaća za obračun plate još jednog zaposlenog i ostale sitnije troškove koje je trivijalno iznostiti ponaosob. Ali to sve izadje negde blizu 200 000 dinara.

Kad čitaš ove cifre ovde, baš te briga, ali kad treba da 200 000 izvadiš iz svog džepa za nekog ko je bukvalno par dana dolazio na posao, osećaj je zaista teško opisiv. Pri čemu taj novac nije ni od pdv-a, ni od carine, ni od lepe velike budžetske poslaniče plate i putnih troškova, već tvoj lični koji planirao da potrošiš na svoju decu, a ne na nekog koga si dva puta u životu video.

Isti ovaj trošak je i za radnike na neodredjeno vreme. Ali tad je nekako logičan. To su ljudi koji rade godinama i koji će se jednog dana vratiti. Ali ne mogu da objasnim kakav idiotizam je ovaj zakon i do čega će to dovesti posle samo godinu dana primene.

Ne beže ljudi u sivu zonu, u "lizinge radnika", u zapošljavanje preko zadruga itd zato što su pohlepni, već ajde pokušajte da zamislite da nepoznatoj osobi na ulici moraš da daš dve hiljade evra tvojih lično, eto tako, zato što je neki tamo Slina i grupa ljudi imala želju da se dodvore delu biračkog tela. A naškodili su na duži rok upravo njima.

Ne mogu više da pričam o ovom.
Gadi mi se.
A to je samo deo ludila koju su naši vrli narodni poslanici smislili, a pojma nemaju kakve posledice izazivaju.
gordanac gordanac 23:04 05.01.2014

Re: ***

dali76
Dobro. Ostavljam mogucnost da je samo meni nelogicno da se citira deo komentara koji se sasvim specificno odnosi na postojeci zakon,a zatim se na pitanje u vezi linka kaci link ne na postojeci zakon koji jeste ttema komentara, vec na predlog zakona.
Da, vi odista niste iznosili vas stav o postojecem zakonu, ali se taj stav valjda moze tumaciti kroz vase glasanje o istom.
Posto ste vi procitali nacrt zakona koje predlaze ministarstvo privrede, za isti ne biste glasali?
Ja jesam procitao vase savim legitimne primedbe oko toga u cije ime Radulovic predlaze zakon, u svoje privatno ili u ime vlade?Nacrt Zakona o radu ne predlaže Ministarstvo privrede, već Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne poilitike, odnosno predložiće ga Vlada, zato mora da bude na internet stranci Ministarstva za rad, zapošljavnjae i socijalnu politiku.
Vlada može da se dogovori kako god hoće o tome ko će sve i zašto i kako učestvovati na javnim raspravama o nacrtu.
Nisam glasala za Zakon o radu iz 2005, a taj je na snazi trenutno.
Najveća "mana" ovog nacrta je što ima "prethodni cilj" - da se odnosi prevashodno na preduzeća u restruktuiranju, de facto, ali će naravno važiti, pa će važiti za sve zaposlene, ali mnogima ostaje nejasno da li važi za državne službenike (jer postoji poseban zakon o državnim službenicima koji se samo na njih odnosi i na osnovu kojeg oni prave kolektivne ugovore koji im garantuju prava iz zakona). Uvođenje "Pravilnika o radu" je odredba koja je "nešto između" a da omogući primenu zakona i kad se čini da nije u skladu sa kolektivnim ugovorm.
Taj nacrt je deo "paketa" predloga zakona koje sam linkovala - uvođenje "privatizacionih upravnika" u Agenciji za privatizaciju, promene u zakonu o stečaju, obaveza Agencije za osiguranje i finasiranje izvoza se menja u "sanaciju privrede" itd. treba ih čitati.
Cilj zakona je što manjiz iznos iz budžeta kao obaveza prema radnicima u preduzećima u restruktuiranju, što uključuje manji broj godina "minulog rada" ili dosadašnja pravila o otpremninama, kao i izmene u isplatama posebnih nadoknada - težnja je da trošak za budžet bude što manji jer su sredstva tranzicionog fonda utvrđena budžetom za 2014.
Drugi cilj je, čini se delimično, stavljen u odredbe, a sadržan u izmenama koje treba da smanje ili ukinu ili promene (nije sasvim jasno) praksu parnica pred sudovima i "vraćanje radnika na posao posle otkaza" (zakonitost otkaza).
Nacrt sadrži nekoliko odredbi o radnoj disciplini koje (iz daleka) treba da uvedu praksu nove radne kulture, kad su u pitanju i zaposleni i poslodavac, briše da se "dežurstva u zdravstvenim ustanovama uređuju posebnim zakonom"., a recimo Čl.93a koji se odnsoi na prava trudnica i porodilja - ostaje nepromenjen i na snazi takav kakav je i sada.
Menjaju se i članovi kojima se definiše zarada i nadoknada, smanjenjem računom za isplatu kad su u pitanju godišnji odmori ili bolovanja.

Što se amandmana tiče - pratim ono što mogu iz dostupne mi javne rasprave i nadam se dijalogu i van skupštine i u skupštini. Ne verujem da ću glasati za ovakav nacrt, ako ostane neizmenjen posle javne rasprave, a srećom po većinu moj glas im, kao i 2005 i nije potreban. :)

Mislim da je najveća mana Nacrta trenutna "blokada" dijaloga, bez njega teško da će ikakav predlog biti utvrđen na vladi, a šteta će biti zajednička.

Nacrt nema i ne može imati odredbe o izmenjenim doprinosima, sa PIO ili za RZZO, to su drugi zakoni.
Dakle, kako mi se čini posle prvih čitanja:
- Nacrt zakona o radu neodvojiv je od "paketa" zakona o kojima je vlada već donela odluku (i svi oni zajedno su uslov za kredit od Svetske banke od 250 miliona dolara) i za prevashodni cilj ima manje budžetske troškove za ambiciozan plan rešavanja preduzeća u restruktuiranju do kraja 2014, jer je za to odvojen novac u budžetu (oko 20 milijardi dinara), a nisam sigurna da odredbe nacrta vode računa o efektima na zaposlene i poslodavce u celini, nezavisno od preduzeća u restruktuiranju. Za to mi treba još jedno čitanje i analiza modela za preduzeća sa 50 do 100 zaposlenih, šta u predloženim odredbama iam dobrog za njih.

dali76 dali76 23:08 05.01.2014

Re: :)

Ispada da ste vi Gordanac, iako formalno clan donedavno najace stranke vlade i parlamentarne vecine ustvari svo vreme clan nekakve manjine koja zna kako treba, al nije imala snage ni moci da na promene utice.
Pa fino, onda odlicno razumete one koji “danas”na dan izbora ostaju kuci ostavljajuci ogroman prostor Naprednjacima da sa relativno malo glasova dobiju ogromnu vlast.
Kad ta manjina koja zna sve ali nije mogla da promeni bilo sta postane vecina prvo u vasoj partiji, bice bolje i Srbiji i DS/u.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana