Filozofija| Zabava| Život| Životni stil

Ja sam ja zato što me moj mali pas poznaje

Milan Novković RSS / 11.01.2014. u 00:05

Srećna i Nova i Stara godina :-)

Ja sam rođen da bih pravio greške, a ne da bih folirao savršenstvo" - Drake (valjda?!)

Fejs citati, meni fascinantan kolektivni trud oko citata, ceo „posao", jeste fenomen.

tumblr_mj2ld2gk491r7eoxao1_500.jpg 

Taman kad nam se učini da je sve teže dokopati se površine u moru citata, „good reads" fragmenata pa misli u virtuelnom svetu koji neumorno tikće pojavi se poneka čudna „kombinacija reči" koja u našim glavama udari u dobro skriveno asocijativno mesto, u veliku raskrsnicu, u šumu, u prašumu, u ćošak iza paučine koji ne želimo da očistimo.

Super ključevi u naša sećanja, nostalgiju, i skrivena eksplozivna punjenja koja idu od sadašnjosti do bliske budućnosti bi trebali da budu, i često jesu, prosti, jednorečni, dvorečni, skoro „algoritamski", još daleko od umetnosti i svima prepoznatljivi: život, smrt, ljubav, sex, uspeh, pad, ustajanje, radost, briga i slično.

Ali oni su, nekako, tamo gde i treba da budu, gde ih očekujemo, iako su ponekad prave oluje još češće su oluje u šoljicama čaja, ne zato što nam nisu posebno značajni nego zato što je u nama za njih ostavljeno mesto, ostavljaju dubok trag, ali se i dalje uklapaju u naš životni pejzaž.

I onda, iznenada, često nekako „kasno", kad bi priča trebala da se zatvori, ume da dolepšta vibracija što na papiru što u vazduhu koja ima sva prava na puno prostora u nama koji smo mi već upotrebili za druge stvari, na ceo mali univerzum koji smo mi ili već spržili ili nepopravljivo pomerili, gde je puno i tačnog, s pravom, i netačnog, s pravom, i nejasnog u aranžmanu koji je dovoljno davno ogrezao u fenomeološko da bismo umeli iz fenomenološkog da ga isčupamo pa „propustimo" kroz neki korteks, recimo smisla i značenja.

Ako smisao i značenje ne postoje bez konteksta ispada da je vibracija izvan prostora i izvan vremena, pošto bi je i prostor i vreme posadili negde, definisali donekle.

A vrhovni kontekst ne postoji, ako se ne računa život kao njegov jedini moniker, ime ili nadimak, tautološka strela koja nekima ide s leva na desno a nekima s desna na levo, u zavisnosti kojom rukom drže kašiku, ali uvek teče.

Ako je tako, ako ni prostor, ni vreme, ni strele vremena nisu prepreke, srećna onda i 2013., i to želim kako drugima tako i sebi, ja ću svoju malo da pretumbam. Nije bitno da li drugi misle kako čarapa nije više ista čarapa kada je zakrpimo sve dok mi mislimo da jeste ista, i da nema načina da bude neka druga. Dok smo mi gospodari nad vremenom nije bitno šta drugi misle.

Tumbati sami ili tumbati u društvu su izbori, u društvu je uvek lepše, ja mislim, popularnija je „kultura", neka visoka kultura naših ljubomorno čuvanih čudnih petlji između ušiju odmori na trenutak.

Nema jasnih granica između kultura, visoke i popularne, između vazdušaste visoke kulture do svuda prisutne ovde ili onde tvrđe popularne kulture, ili su nejasni, difuzni i halucinogeni rezovi koji razdvajaju dve kulture, ili su nejasni, difuzni i halucinogeni mačevi još halucinogenijih musketara koji pokušavaju da definišu granice.

Pa će moja 2013. biti popularna, lepa, topla, jedinstvena, dinamična i obojena, kao da ju je Betoven iscrtao kaligrafskim perom na način tako čudan da ni greške ni „perfekcija", ma koliko ih bilo na ma koliko mesta, niti dodaju niti oduzimaju bilo šta toj lepoj godini koja ostaje iza mene onakva kakvom je ja želim, i kakvom je žele moji prijatelji.

Pa želim isto to i vama.

I želim vam da još toplije ispopularišete 2014.

Kaže Allan Bloom da je popularno „Unapred spakovana masturbaciona fantazija", citat koji je „jak" po jakom trzaju po žicama verbalnog „instrumenta", a mi se pecamo na sve pa i na to, bez obzira gde je i šta radi druga ruka. Samo kako se on onomad upetljao tako se upetljaju i svi danas koji nam prodaju visoko, više i najviše.

Transcedentalne kategorije dobrog, vrlina, kreativnosti, topline i sreće, i sličnog, su društvene konstrukcije šireg spektra, najšireg, pa tako popularne, horizontalne, svi se vrtimo oko njih.

U to ime niko nema pravo da nam drmusa „Ja sam ja zato što me moj mali pas poznaje" - identitet-formu Gertrude Stein dok smo mi srećni pored našeg malog psa i dok naše vibracije ne dotiču one koji ni žele da budu dotaknuti.

Zbunjeni između specifičnog i opšteg dok radimo šta radimo, ili ne radimo šta ne radimo, hteli ili ne hteli sve to raditi, i dok pesnicama branimo istinu opšteg, ili uterujemo istinu specifičnog mi se podjednako često tučemo sa samima sobom koliko i sa ostalima.

A dok se odmaramo od tuče šta drugo da radimo nego veliko spremanje principa i principčića, neke stare pretumbamo po kući, neke dajemo onima koji ih hoće, neke su stvarno prosvirali moljci pa i neke nove moramo da kupimo.

Sve lepe želje i pozdravi, prošli i budući, samo odlažu pitanje otkud toliko mizerije u nama i oko nas, na toliko neželjenih trenutaka, u onim delovima prostora i vremena koje ne mogu da nam dodirnu zli ili bahati oko nas, dosadni, zajedljivi, ljubomorni i zavidni?

Kamo nam vesela i srećna navigacija sadašnjosti i budućnosti u moru mašte i ovozmemaljkog lepog?

Priroda i svet oko nas su kolektivna ideja, i iako njihova esencija i veličanstvo postoje u svima nama perfekcija nikad ne može da se nastani u jednom objektu" - Henri Fuseli

A mi bismo hteli da smo savršeni, čak ni to u stvari, mi želimo da nas drugi vide kao savršene, oni moraju da nas vide kao savršene, ako ne danas a ono kasnije.

Savršenstvo stanuje ovde, mi smo sebe stavili u zatvor kojem poznajemo svaki kutak, dok su divlje i nepoznato iza fronta, iza horizonta, mimo sve naše veličanstvene strasti i radoznalosti, samo naš, uljuljkano-plitki, evropski, atraktivno-neobični provincijalizam. Zatvoriti se u zatvor je mehanizam odbrane, strah koji je pobedio tako što je preko sebe navukao plašt perfekcije.

Nostalgija za neukroćenom divljinom je ideal neizbrušenog individualca, dok mi jalovo brusimo, i brusimo, i gledamo u divljinu iza horizonta kroz „mentalne" oči, prave zatvaramo u strahu, a kada ih otvorimo jedva da umemo da nađemo najbližu poslastičarnicu od divljine i nepoznatog.

Prava, skoro dodirljiva lepota, inherentno divlja, je svuda oko nas, rođeno divljih, iza prvog horizonta, koji je često iza prvih zatvorenih vrata.

Divlja lepota, divlji mi na lep i veseo način, neka sve to ponovo pronađemo ove godine.

Neka 2014. radi za nas :-)

 



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 00:28 11.01.2014

Цитат



А сад на читање.
Milan Novković Milan Novković 10:21 11.01.2014

Re: Цитат

Evo i iz poslednjeg mu klavirskog koncerta

oskar-z-wild oskar-z-wild 04:20 11.01.2014

srećna nova i tebi



Milan Novković Milan Novković 10:50 11.01.2014

Re: srećna nova i tebi

IBM otvorili godinu ulaganjem milijarde dolara u Watsona ( <-- ovo levo je link) - on će se prvi iskreno radovati rođendanskim svećicama

jedan.kub jedan.kub 21:33 12.01.2014

Re: srećna nova i tebi

oskar-z-wild



Da se ponovo pridružim čestitkama za Novu godinu:

javascript:;
Milan Novković Milan Novković 22:37 12.01.2014

Re: srećna nova i tebi

jedan.kub
oskar-z-wild



Da se ponovo pridružim čestitkama za Novu godinu:


Za "angel's trumpets" ima vremena pa evo:


mnenadic mnenadic 08:50 11.01.2014

Strela vremena

Mnogo brzo trošimo godine. Još ne stignemo jedni drugima valjano da čestitamo tekuću, sledeća već stiže. Meni nedostaje tehnika usporavanja vremenskog toka. Možda je caka u promeni smera vremenskoj streli, ali meni nikako ne uspeva da to uradim na zadovoljavajući način.

Kao što rekoh, izgleda da starim. Zapazio sam da mi se dopadaju i one starije od 30.



Svi smo mi samo deca u vremenu.

Milan Novković Milan Novković 20:01 11.01.2014

Re: Strela vremena

Meni nedostaje tehnika usporavanja vremenskog toka. Možda je caka u promeni smera vremenskoj streli, ali meni nikako ne uspeva da to uradim na zadovoljavajući način.

Kao što rekoh, izgleda da starim. Zapazio sam da mi se dopadaju i one starije od 30.

Svi smo mi samo deca u vremenu.

A možda ti je prostor oko vremenskog toka nepotrebno fragmentiran. Primer, mnogima od nas su se oduvek dopadale starije od 30, meni su mlađe od 30 "aseksualne" pošto su suviše blizu mojim ćerkama ja ih doživljavam kao decu (valjda se neće niko naljutiti)

Ako smo deca treba tako i da ostanemo, nema vremena, i onda se ništa ne troši.

Vreme se troši kada se ogrnemo dosadom i nekreativnošću, plitkim osećanjima, strašću za svađanjem i bezosećajnošću prema drugima, mlaćenjem po mračnoj strani sile
mnenadic mnenadic 22:18 11.01.2014

Re: Strela vremena

meni su mlađe od 30 "aseksualne" pošto su suviše blizu mojim ćerkama ja ih doživljavam kao decu

Ovaj razlog za prelazak na viši kvantni nivo (preko 30) važi i u mom slučaju, mada je moje dete za mene još uvek dete (18,5).

Vreme se troši kada se ogrnemo dosadom i nekreativnošću, plitkim osećanjima, strašću za svađanjem i bezosećajnošću prema drugima, mlaćenjem po mračnoj strani sile

Srećom slabo stojim sa dosadom, kreativnost mi nikad nije bila jača strana, nisam ni neka svađalica mada bih rado polemizirao vješto kada bih umeo, nego pojma nemam šta su plitka a šta duboka osećanja ... uprkos tome vreme curi.
coviax coviax 09:00 11.01.2014

Fala

za lepu i srdaćnu čestitku u ime mene...
Će Bog da ti plati,ako se navrati u ovu
našu i ako te ne zaboravi...
Znaš ...nisam ti ja tu od juče i svašta
sam ovde vido...Vido sam da ne moraš
mnogo da se trsiš da dohvaćaš ono ...kako
se vika...transceden...talno (valjda), jer
na najvišu krušku se niki popeo nije...
Pa neš ni ti...
A na najviši su uspeli da nam se popnu,
ovi naši transcedenti,nji Boža ne zaboravlja...
Pih...Iza onih zatamnjenih je kođe transcedentalno...
Ih da mi biti dan dentista da im bar dentalno
pogrešni izvadim,nako za srećnu novu...
Ajd i tebi nek je berićetno...
margos margos 09:09 11.01.2014

Re: Fala

Podseti me na ovu:



Nek vam/nam je sa srećom, dan po dan, pa onda i cela 2014!
coviax coviax 10:51 11.01.2014

Re: Fala

margos
Podseti me na ovu:



Nek vam/nam je sa srećom, dan po dan, pa onda i cela 2014!

Jes nas usralo vala...
Milan Novković Milan Novković 20:07 11.01.2014

Re: Fala

Vido sam da ne moraš
mnogo da se trsiš da dohvaćaš ono ...kako
se vika...transceden...talno

A nismo nekada morali, tj dok smo bili prava deca, pa smo nešto onda pobrkali i sad moramo.

Kažu da nam se u relativnom smislu žestoko raslojava kreativnost kako rastemo, i rastemo, i rastemo posle puberteta, škola raznih.

Kada smo mlađi slični smo. Transcedentalne ravni su kreativne ravni.

Dobro, dođu posle lopuže i zlotvori svakojakih vrsta koje kao deca ne vidimo, ali pomalo smo i sami krivi. Dozvoljavamo im da nam priđu previše blizu.
mariopan mariopan 09:56 11.01.2014

:-)

Срећна и теби

Леп почетак Нове уз ове цитате.
Milan Novković Milan Novković 20:10 11.01.2014

Re: :-)

mariopan
Срећна и теби

Леп почетак Нове уз ове цитате.

Evo cvetića i od mene, samo da ga uberem


mariopan mariopan 21:08 11.01.2014

Re: :-)

Milan Novković
mariopan
Срећна и теби

Леп почетак Нове уз ове цитате.

Evo cvetića i od mene, samo da ga uberem



Хвала
Ево и теби један графит ( треба да бацим цигарете али се вадим на овај фазон)

" Решим ја да сутра оставим цигарете, увече легнем да спавам, ујутру се пробудим - кад оно ДАНАС.
Goran Vučković Goran Vučković 10:10 11.01.2014

Srećna nova...

... sa povremenim izletima iz zone komfora - ako sam dobro shvatio poentu.
Milan Novković Milan Novković 10:42 11.01.2014

Notice the ground beneath your feet

Goran Vučković
... sa povremenim izletima iz zone komfora - ako sam dobro shvatio poentu.

Svakodnevnim, ako može, bar kad je u pitanju zona komfora kako je većina od nas napravi


riply riply 10:44 11.01.2014

#

sve si dekonstruisao, a ne nudis resenje...hocu instant resenje, odmah!
riply riply 10:46 11.01.2014

Re: Notice the ground beneath your feet

aha, evo uputa
Milan Novković Milan Novković 22:48 12.01.2014

Re: #

hocu instant resenje

Ja ovo volim pa savetujem (potpuno me facinira fotka pošto je lepo složena)

bocvena bocvena 10:42 11.01.2014

treba se odupreti tom

novogodišnjem porivu za sumiranjem prošlog i planiranjem budućeg.
nema šanse da iz te matematike izađemo neoštećeni.
prosto pustiti da bude i između kopati trenutke zadovoljstva i dobrote.

ima ona stara what you give is what you get, ali ja verujem da samo treba davati, davati i davati (tu primeniš sve principe slobodne volje: kome, kada i koliko:) i nešto mora da se vrati.

koliko god.

dosta.

(mislim, veličina stvarno nije bitna)
Milan Novković Milan Novković 10:58 11.01.2014

Re: treba se odupreti tom

treba se odupreti tom
novogodišnjem porivu za sumiranjem prošlog i planiranjem budućeg.
nema šanse da iz te matematike izađemo neoštećeni.
prosto pustiti da bude i između kopati trenutke zadovoljstva i dobrote.

Da, nema potrebe za sumiranjem ako nam suma nije potrebna


bocvena bocvena 11:43 11.01.2014

Re: treba se odupreti tom

odlična fotka kao primer životnog stava: skočiš, prilagodiš se sredini i plivaš kako znaš i umeš:)

sloboda!

charlie charlie 12:15 11.01.2014

Да !

Мене познаје мој (додуше, поприлично велик) пас, као и два мачора ! Колики сам тек ја - ја !
mariopan mariopan 17:18 11.01.2014

Re: Да !

charlie
Мене познаје мој (додуше, поприлично велик) пас, као и два мачора ! Колики сам тек ја - ја !

Мој пас је већи.
charlie charlie 20:21 11.01.2014

Re: Да !

mariopan
charlie
Мене познаје мој (додуше, поприлично велик) пас, као и два мачора ! Колики сам тек ја - ја !

Мој пас је већи.

Не могу да верујем !?
mariopan mariopan 21:10 11.01.2014

Re: Да !

charlie
mariopan
charlie
Мене познаје мој (додуше, поприлично велик) пас, као и два мачора ! Колики сам тек ја - ја !

Мој пас је већи.

Не могу да верујем !?

Milan Novković Milan Novković 22:45 12.01.2014

Re: Да !

charlie
Мене познаје мој (додуше, поприлично велик) пас, као и два мачора ! Колики сам тек ја - ја !

Vole te životinje

nsarski nsarski 17:07 11.01.2014

Ti si

najveci lovac u istoriji!

Pomisli: "Ever consider what they [...dogs...] must think of us? I mean, here we come back from a grocery store with the most amazing haul--chicken, pork, half a cow. They must think we're the greatest hunters on earth!"
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:33 11.01.2014

Re: Ti si

nsarski
najveci lovac u istoriji!

Pomisli: "Ever consider what they [...dogs...] must think of us? I mean, here we come back from a grocery store with the most amazing haul--chicken, pork, half a cow. They must think we're the greatest hunters on earth!"

:)))))
А твој пас, кад си оно у Сент Луису ловио рибу, мислио је да си и риболовац?!
Milan Novković Milan Novković 20:14 11.01.2014

Re: Ti si

nsarski
najveci lovac u istoriji!

Pomisli: "Ever consider what they [...dogs...] must think of us? I mean, here we come back from a grocery store with the most amazing haul--chicken, pork, half a cow. They must think we're the greatest hunters on earth!"

Evo IBM ulaže milijardu u Watsona, taj će da položi Tjuringov test, pa dovede singularitet na scenu, postane pametniji od nas.

Pa će posle 10+ godina svaki mobilni biti pametniji od nas, svaki frižider sa embeded softverom.

Pa razna bića oko nas što mrdaju - era divljenja je na pomolu, vreme radi za nas
Milan Novković Milan Novković 20:17 11.01.2014

Re: Ti si

А твој пас, кад си оно у Сент Луису ловио рибу, мислио је да си и риболовац?!

Ko zna šta oni misle! Mačke sasvim sigurno umeju da se foliraju. Psi su iskreniji i tako veseli i blentavi dok se igraju naokolo, al ko zna šta oni misle o nama kad prilegnu negde sa strane pa nas onako radoznalo ali značajno gledaju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana