Satira| Život

Podgrejana Nova Godina

Jelica Greganović RSS / 13.01.2014. u 23:48

1490646_581218615290121_25478144_o.jpg 

Negde u ovo doba, u mojoj roditeljskoj kući, vladalo je izuzetno veselo raspoloženje. Pravo praznično. Roditeljica je relativno uparađena pokušavala da zadrži otvorene oči, dok sam ja padala glavom u ostatke već pominjane ruske salate. Što i nije bio veći problem, pomenuta je bila prilično mekana, jedino što je bilo zlo je problem da mi se kasnije povadi grašak iz kose i potroši cisterna šampona na moje razmašćivanje. Samo je Otac bio razdragan. I to nekako na rubu histerije, što ja doduše u tim godinama primećivala nisam, al sad kad se setim sve mi se čini da bi mu neka tabletica jako koristila u cilju prihvatanja realnosti.

A, realnost je govorila da je Nova Godina već dočekana i da čekamo reprizu za koju je on odlučio da ima da bude dočekana i tačka. Zašto? Z'inat. Još jednostavnije – zinat. Roditeljica je pristajala na sve, mogli smo da dočekujemo i mongolsku Novu Godinu, samo da Otac ne diže galamu i drži svoje poznate antidržavne govore, tokom kojih je ona samo ubacivala refren: »Miroslave, tiše, čuće te neko!«

Ipak, Roditeljica je iskazivala izvesnu radost. Dočekivanje Nove Godine na bis je makar bilo prilika da se konačno i već jednom pojede sve skuvano i napečeno povodom praznika. Istih je bilo još od početka decembra tušta i tma. I ona ih je shvatala jako ozbiljno. Može se reći i kataklizmično, kao poslednje koje ćemo tokom ovog, zemaljskog života proslaviti, a posle bezgranično Ništa.

Već nekoliko dana pred 29. Novembar, kog se moj Otac trudio da ignoriše rečima: »Izem im i republiku i praznik«, naravno uz navedeni Roditeljičin dodatak: »Ćuti, Miroslave, čuće te neko!«, Roditeljica je iz fioke vadila spisak za prodavnicu duži od gladne godine. Od sedam gladnih godina. I kretala u prodavnice, usput hvatajući jutarnje busije na pijacama. Kupovala je i nabavljala kao da se nigde i nikada više baš ništa prodavati neće. Kao da ćemo posle praznika moći da se prehranimo isključivo lovom, ribolovom i bobičasto skupljačkim, praistorijskim, sportovima.

Sto se za Dan Republike ugibao pod količinama hrane koje bi u životu održale bar par afričkih plemena. Godinu dana. Ili i malo duže, ako se ne prežderavaju. Jedva smo nekako, tokom narednih par nedelja, uspeli da izjedemo delić spremljenog, kad je sa vremenskog horizonta počinjala da nam se smeši slava. Naravno da smo slavili slavu. Takođe zinat. »Ćuti, Miroslave, čuće te neko!« Jedino što nam je slava bila riblja, pa su praseći segmenti preostali od pređašnje gozbe, morali da budu zamrznuti. Jedino za mene se ostavljalo malo hrane, jer uprkos svim ubeđivanjima i pričama o zdravlju, jodu i koristi po mozak, nikada nisam pristala da jedem išta što nema noge ili ima više od četiri.

Onda se Roditeljica bacila na nabavljanje rečnih stanovnika. U tom projektu nije bila sama, jer je više od pola Srbije slavilo slavnog posnog sveca. Sve šanse su bile da će slava da nam spadne na sardine sa povrćem. Zato nije bilo čudo kad bi me nekoliko dana pred slavu Roditeljica potopila u kadu i tu držala duže no inače. Da se raskiselim. Onda me je ribala tako da nije ni čudno što sad imam kožu suvlju od guštera. Sutradan nakon što bi me okupala »na rezervu«, i dobro ošurila kadu, u njoj bi osvanuo šaran. Ili par njih. Sve zavisno od toga za šta se na pijaci izborila. Živi. To mi je bio najzanimljiviji deo slave. Ogromna ribetina je pljuskala repom po našem kupatilu i povremeno velikim slovom O od usta hvatala vazduh. Čim bi Roditeljici, već dobrano ogluveloj od treskanja po kuhinji, pala koncentracija, šunjala sam se u kupatilo da se družim sa čudovištem i pokušavam da ga pomazim po negostoljubivim krljuštima.

S obzirom da je moj Otac jasno i glasno odbijao da bilo šta ubija po kupatilu, kao i da ja tome prisustvujem, Roditeljica je koristila moj odlazak u školu da pozove komšiju stručnog za dotične životinjeubijajuće radove. Šaran je posle toga izgledao kao gomila ružićastih, ogromnih znamzajadac komada. To su bili dani moje velike patnje. Bar tri dana je kuća mirisala kao ribarnica, po stolu se šepurilo sve što jela nisam, a meni su odmrzavali republičke sarme.

Kad je Sveti Nikola okrenuo leđa i krenuo otkuda je došao, moja Roditeljica je krenula da dopunjava postojeće zalihe novim nabavkama, jer zvanična Nova Godina je već bila na pragu. Dugom skoro par nedelja, ali ipak. Sudeći prema nagomilavanju zaliha, propast sveta je bila sasvim izvesna. Pojedemo šta imamo, izljubimo se za doček i posle toga nastaje gore pomenuto ništavilo. A već smo groktali kao prasići od svega pojedenog što kod kuće, što u gostima, tog prežderavačkog decembra.

Bez truna milosti je Otac insistirao na takozvanoj Srpskoj Novoj Godini. Naš trpezarijski sto je ponovo dobijao bolove u kičmi od svega što je skuvano, odmrznuto, podgrejano, dokuvano, prekuvano...Bili smo siti kao vaške, al moralo je da se jede u čast repriznog dolaska Nove Godine. I da se bude veseo kao što priliči trenutku momenta. Jeste da nam televizijski program nije davao podršku u toj akciji, ali Otac ga je uporno gledao, širokog osmeha, Roditeljica se trudila da ga prati, a ja sam pokušavala da iskopam kuvanu šargarepu iz nosa, u koji se prokletinja uvukla kad sam ponovo prilegla u činiju sa bratskom, slavenofilskom salatom.

U ponoć smo se slatko izljubili, Roditeljica je očajnim pogledom pozdravila sto još uvek pun hrane i smišljala kuda da dene silne činije. Zamrzivač je još uvek bio pun Dana Republike, bilo je tu i Nove Godine one obične, terasa je čuvala ostatke Svetog Nikole, sad još i ovo...a sutradan nam se smešio Sveti Vasilije kog je njena porodica slavila. Ona porodica koja će nam natrpati gepek poslataka, a mi više nismo mogli ni da dišemo od hrane. Jedino ako zažmurimo i to odžvaćemo. Zinat.

 

 

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 23:52 13.01.2014

hmm

... al se nekad dobro jelo, BAŠ

ih i 1.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:56 13.01.2014

Re: hmm

Ne da se jelo, nego se nije prestajalo

Saće vishnja sa pitom od višanja bar, red je, Nova Godina je
zemljanin zemljanin 00:04 14.01.2014

Re: hmm

Jelica Greganović
Ne da se jelo, nego se nije prestajalo

Saće vishnja sa pitom od višanja bar, red je, Nova Godina je

auuu pita sa višnjama ... mljac ... eh, daleko smo

a sad bi trebalo da je stigla NG i u Srbiju ... pa Srećno
čekamo kinesku laganica
rade.radumilo rade.radumilo 13:39 14.01.2014

Re: hmm

auuu pita sa višnjama ... mljac ... eh, daleko smo


E mi zamrzli višnje za pitu (i lenju i vrednu)... još letos...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:00 14.01.2014

Re: hmm

čekamo kinesku laganica


Ali pre nje stiže 16. januara Tu Bišvat, jevrejska Nova Godina drveća

stojamanjepoznata stojamanjepoznata 23:57 13.01.2014

na bis

ti srecna bila i u inostranstvu!

Sa svim pripadajucim zeljama!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 13.01.2014

Re: na bis

Falavi, fala slatka...pa, da se izljubimo...
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 00:11 14.01.2014

Re: na bis

Iz tvojih usta.... nadam se skoroj realizaciji........

U medjuvremenu, saljem poljubac.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:18 14.01.2014

Da se izljubimo...

makar se i ne čuli...

razmisljam razmisljam 21:19 14.01.2014

Re: Сестро слатка,

Jelica Greganović
makar se i ne čuli...


овако је ноћас било у мом крају. Почели су са рафалним испаљивањем свих врста пиротехничких средстава које машта може да замисли око сахат пре размене година, а одустали тек по уре након поноћи, када су истрошили све залихе које би подмириле један осредњи међупланетарни рат. Потрошило се џебане не зна се. То је тукло, пуцало, праштало, митраљирало, експлодирало, грувало, детонирало, шиштало, цврчало...
Једва претекосмо.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:31 14.01.2014

Re: Сестро слатка,

razmisljam, ja sam bila šokirata i zaprepašćeta pre par NG u Beču. U centru grada kad stigosmo, a dim od petardi do grudi, od grudi uvis i dalje se jedva vidi, ispod ič. Takav tutanj i iluminacije širih razmera, kakve ja ni na Balkanu do tada videla nisam. Ima se, može se...
Черевићан Черевићан 00:23 14.01.2014

уисчеку

свако ново. . знасе
тајну собом крије
пожелимо стога овој
да поразна понас ние
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:02 14.01.2014

Re: уисчеку

Hvala, gazda Čer, na stihovima i svraćanju...posluži se, red je...

hoochie coochie man hoochie coochie man 00:28 14.01.2014

mi i oni

A, realnost je govorila da je Nova Godina već dočekana i da čekamo reprizu za koju je on odlučio da ima da bude dočekana i tačka. Zašto? Z'inat. Još jednostavnije – zinat.


To čekanje zinat je i imalo nekog smisla, inat je davao smisao.
Ovo gruvanje po gradu koje sad čujem mi besmisleno.

Ali, pre tog inata (ne pamtiš ti to Jelice, zelena si ti:) tamo negde šezdesetih, sećam se svoje tuge što "mi" nismo sa "njima".

Đačići u seoskoj školi, kao kitimo učionice za novu godinu, kao nešto slavimo, mene uhvati neka euforija slavlja, mislim nešto se posebno dešava, a znam da kod kuće ničega od toga nema.
Kad pomenem novu godinu i da neka deca slave i kući, kažu mi, nije to naša nova godina, to je njina.
I to je bilo sve o tome, daljeg objašnajvanja nije bilo. Smatralo se da je to dovoljno, da je razlika između njih i nas tolika da je to svima pa i deci jasno.
I mene uhvati neka tuga što smo to mi različiti od njih.

A ni "naša" se nije nešto posebno slavila. Ne sećam se čekanja ponoći, mislim da se to nije tada ni radilo.
Ujutru se napravi vasilica, proja koja se izbocka cevčicom napravljenom od zovine grančice, a koja se koristila pri tkanju. Postoji i dalji ritual šta se radi sa tim bockicama, i to je uglavnom bilo sve što se novih godina tiče.

Tada sam bio tužan što je to tako, ali danas sam zadovoljan što su mi govorili da ja nisam jedan od njih ali da jesam nešto, i čuvali me da ne postanem njihov.

"oni" su bili komunisti a ne katolici.

A posle toga je došlo javno inaćenje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:33 14.01.2014

Re: mi i oni

Ali, pre tog inata (ne pamtiš ti to Jelice, zelena si ti:) tamo negde šezdesetih,


O, divni čoveče, ulepša mi reprizni početak Nove Godine, e da sam i ja nekad bila zelena i nešto da ne pamtim...Hvala ti ko bratu

Edit:

A to s Vasilicom...Kakva bre zova? Vasilica se bocka sa tri, crvenim koncem vezana guščija pera.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:42 14.01.2014

Re: mi i oni

Kakva bre zova? Vasilica se bocka sa tri, crvenim koncem vezana guščija pera.


Zelena, rekoh ja

Cev se to zove.
Iz grancice zove dužine oko 15ak cm, prečnika oko jednog cm, se izvadi srž (kod zove je to lako uraditi), na tu cev se inače namotava "potka" pri tkanju, a u ovom slučaju se njome izbocka proja pa se tako, kad se proja ispeče, dobjiu kuglice koje imaju svoju namenu (uglavnom se daju životinjama da budu napredne i takoto)

ps
Sto sela sto adeta, u mom selu taki adet
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:44 14.01.2014

Re: mi i oni

E, to je, adeti, jerbo adet za koji ja znam nije od projinog brašna, nego pšenično, gore zamedljano, a tri pera za Trojstvo i crven konac, jer bez crvenog konca ni kiseo kupus ne valja
zilikaka zilikaka 17:08 14.01.2014

Re: mi i oni

Vasilica se bocka sa tri, crvenim koncem vezana guščija pera.


E cvrc!

Vasilica je vako nešto,

i pravi se isto ko česnica. (kilo kore pokile oraja, pa grožđa i meda)

Taman pojedeš česnicu i ponovo se zaželiš, pa da ima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:35 14.01.2014

Re: mi i oni

E cvrc!


E, cvrc, Vasilisa se razlikuje od kraja do kraja.
U sirotnijim ili u krajevima u koje se naselio sirotniji svet, Vasilica se čak samo od projinog brašna i vode mesi.
Srednja opcija su belo brašno, mast...medom mazano.
Pripljeskana opcija belo brašno, mast, jaje...pa lepinjice medom mazane.
Bogatija je ova tvoja, ali zapravo Vasilica ima samo orahe, a ne med i suvo grožđe kao česnica.
zilikaka zilikaka 18:44 14.01.2014

Re: mi i oni

Bogatija je ova tvoja, ali zapravo Vasilica ima samo orahe, a ne med i suvo grožđe kao česnica


Znam da se razlikuje, nego, došlo mi malo da ...

To da li se stavljaju grožđe i med je za svađu, al ja eto neću da se svađam.

Samo ću opet nekad da utrčim i ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:08 14.01.2014

Re: mi i oni

Samo ću opet nekad da utrčim i ...

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:40 14.01.2014

Re: mi i oni

kilo kore pokile oraja, pa grožđa i meda


A skromnost, hriščanska vrlina, a uzdržanje, a prezir prema raskoši i uživanju?

Uporpastiste mi hrišćanstvo načisto
Ko da ste popovi, božemioprosti.
zilikaka zilikaka 20:32 14.01.2014

Re: mi i oni

Uporpastiste mi hrišćanstvo načisto



Ups, onda izvini, nismo teli.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:34 14.01.2014

Re: mi i oni

hoochie, evo samo za tebe svedeno rišćanstvo, Vasilica propisna, od 1,5 kukuruznog brašna sirotinjskog i vode da se umesi (za dva dana možeš njome kuću da zidaš ili nekom da naneseš teže telesne povrede). Izbockana paganskim trojstvom grančica: cer, dren i - šipak

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:12 14.01.2014

Re: mi i oni

evo samo za tebe svedeno rišćanstvo, Vasilica propisna, od 1,5 kukuruznog brašna sirotinjskog i vode


E to!
Fala.

Zato se u mom kraju govori
Da je masla i 'šeničnog brašna znala bi i moja nana gibu zgibati
zilikaka zilikaka 22:38 14.01.2014

Re: mi i oni

Zato se u mom kraju govori


Ovaaaj, a kod mene se umelo kazati: "Od govana se pita ne pravi".

(...jedno od univerzalnih pravila. Važi uvek i svuda.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 14.01.2014

Re: mi i oni

Da je masla i 'šeničnog brašna znala bi i moja nana gibu zgibati

A i skromnost i uzdržanost je i tako propovedana...a ne oraji
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:44 14.01.2014

Re: mi i oni

Ovaaaj, a kod mene se umelo kazati: "Od govana se pita ne pravi".


Ne greši dušu, to kukuruzno brašno je zlata vredno svako malo u ovim krajevima.
Kada to doba dođe, onda se menja žuto za žuto - zlato za projino brašno.
A i sveci bi trebalo da su bića skromna
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:45 14.01.2014

Re: mi i oni

zilikaka
Zato se u mom kraju govori


Ovaaaj, a kod mene se umelo kazati: "Od govana se pita ne pravi".

(...jedno od univerzalnih pravila. Važi uvek i svuda.)


Ma da, svi biraju šta im je važnije, duhovno ili banalno.
Krkanluk ili simbol.
milisav68 milisav68 08:44 15.01.2014

Re: mi i oni

Jelica Greganović
(za dva dana možeš njome kuću da zidaš ili nekom da naneseš teže telesne povrede).

Nije se to bacalo, nadrobiš u mleko sa malo meda i bog da te vidi.

Danas nam Amerikanci uvaljuju taj recept kao - pahuljice.

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:24 15.01.2014

Re: mi i oni

Nije se to bacalo, nadrobiš u mleko sa malo meda i bog da te vidi.

To može, al sekirom da se nadrobi
fantomatsicna fantomatsicna 07:43 14.01.2014

Al se nekad

Dobro jelo.Baš je bilo zabavno kod vas za vreme praznika.Kod nas je uvek veliki dogadjaj kad za Svetog Nikolu, koji je slava mojih roditelja, uspemo da nabavimo šarana i to samo kad se moj tata ponizi da uradi nešto što je bio jedan od razloga da je napustio Srbiju i da podplati Voju Crnogorca ,koji ima ovde jednu od najvećih prodavnica morske ribe i morskih plodova ,da odnekle nabavi šarana.Ovde od slatkovodne ribe osim pastrmke nema nijedne druge,sve su morske vrste.

A ako posle sveg krkanluka koji nas snadje ovih par nedelja ,a nas još više, jer zbog članova porodice koji su kiwi slavimo dva Božiča i dve Nove Godine, imate još mesta,evo ga kolač koji sam ja za tu priliku pravila.[url=http://www.volimo.net.au/recipeitems/12/399/vegan-torta-od-cokolade]Zdrava
[/url]
Vegan čokoladna torta

ivana23 ivana23 11:06 14.01.2014

Re: Al se nekad

fantomatsicna
...evo ga kolač koji sam ja za tu priliku pravila. Zdrava - Vegan čokoladna torta

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:39 14.01.2014

Re: Al se nekad

Što torta, kamo je Vasilica?

fantomatsicna fantomatsicna 00:55 15.01.2014

Re: Al se nekad

ivana23
fantomatsicna
...evo ga kolač koji sam ja za tu priliku pravila. Zdrava - Vegan čokoladna torta


Hvala IvanaTek naučih kako ovaj link da stavim i kao htedoh da bude tamno plave boje i zeznuh stvar
kleinemutter kleinemutter 08:26 14.01.2014

adet

Ja negujem adet da ništa ne slavimo.

Meni je život sam po sebi žurka i svakodnevno ga slavimo.

Muževljeva familija je prvih nekoliko godina bila šokirana što sam ja takva mimo celi svet.

U početku su dolazili nenajavljeni da vide ima li torte i tih sitnica i uvek bivali razočarani što ima a mi ne slavimo.

Sad su se navikli.

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:40 14.01.2014

Re: adet

A mi smo se navadili da slavimo sve šta dovatimo. Što su naši slovenački prijatelji zdušno koristili i silno se tome radovali, spisak samopozvanih za božić i ovu NG su pravili već na proleće
nezezajsesmene nezezajsesmene 11:44 14.01.2014

zinat

E, neka ste "z`inat" sve praznike proslavljali i svu hranu poizeli!
Nisu to ni loša vremena bila. Nije bilo gmo hrane,otrove još nisu koristili u ishrani.
Nego,ona tvoja frizura na korici tvoje nove knjige razbarušena je izgleda još od tih slavljeničkih ruskosalatarskih dana. Siroto dete, pogledaj da se negde nije sakrio neki komadić šargarepe, eventualno graška!
Što jes, jes, nije ti lako bilo to tvoje detinjstvo. Dobro se jelo, baš.


Jelica Greganović Jelica Greganović 12:14 14.01.2014

Re: zinat

Nije bilo gmo hrane,otrove još nisu koristili u ishrani.

Za GMO ne znam, al sumnjam da otrova već tada nije bilo, al tada još nije ni bio in zdrav život i merenje zatrovanosti i zagađenosti. A da se i tada veštački đubrilo i to dragi bog ne zna čime sve - jeste.
Potražiću je, mada Bob kaže da ja šta god u glavi potražim, naći ću
rade.radumilo rade.radumilo 13:48 14.01.2014

Mi uređali s proleća...

Em uskrs, em 1. maj (ne idemo baš na uranak, ali se baci prasence na ražanj u selu), em Đurđevdan, em se još i Milica odlučila roditi u vreme tolikog slavlja, na dan posle Đurđevdana.

Tek da svaki pokušaj "dijete pred more" osujetimo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:03 14.01.2014

Re: Mi uređali s proleća...

Tek da svaki pokušaj "dijete pred more" osujetimo.

Ma, jašta...lakše je otkotrljati se nego otići do mora
dr.wagner dr.wagner 13:50 14.01.2014

Salata ?

...dan

-Bez obzira kada počinje , želim Vam gospođo J (i ostalima) sretnu i uspješnu 2014-u !

-Nisam stručnjak za salate , ali mislim da se "TO" opisano u Vašim tekstovima
ovdje zove "francuska salata" ... odnosno možda se ne radi o istoj salati , ali ovako
izdaleka dosta me podsjeća na "francusku" ...

-Je li to isto ??? ... ili je tajna u zglobu ???


Wagner
predatortz predatortz 13:57 14.01.2014

Re: Salata ?


-Bez obzira kada počinje , želim Vam gospođo J (i ostalima) sretnu i uspješnu 2014-u !


I ja tebi, susjed.


-Nisam stručnjak za salate , ali mislim da se "TO" opisano u Vašim tekstovima
ovdje zove "francuska salata" ... odnosno možda se ne radi o istoj salati , ali ovako
izdaleka dosta me podsjeća na "francusku" ..


Francuska bi trebala biti samo sa povrćem, u rusku se stavlja pileće belo ili šunka, kako ko već voli.

Mada, razgovarao sam sa nekim Ruskinjama, pojma nemaju šta je to ruska salata.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 14.01.2014

Re: Salata ?

-Nisam stručnjak za salate , ali mislim da se "TO" opisano u Vašim tekstovima
ovdje zove "francuska salata" ... odnosno možda se ne radi o istoj salati , ali ovako
izdaleka dosta me podsjeća na "francusku" ...


Dottore, to je ipak Ruska salata, i to je apsolvirano na prošlom mi blogu.
Uzvraćam čestitanja i dobre želje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:05 14.01.2014

Re: Salata ?

Mada, razgovarao sam sa nekim Ruskinjama, pojma nemaju šta je to ruska salata.

Kao što sam i ja negde pročitala da Bolonja pojma nema kako se prave špagete Bolonjeze.
dr.wagner dr.wagner 14:24 14.01.2014

Re: Salata ?

Jelica Greganović
Uzvraćam čestitanja i dobre želje.


-Pozdravljam i zahvaljujem drugarice i drugovi

predatortz

Francuska bi trebala biti samo sa povrćem, u rusku se stavlja pileće belo ili šunka, kako ko već voli.


-Da , ovdje nisam primjetio meso ... iako postoje razne varijacije , pa sam
mislio da je i meso jedna od njih , uglavnom su razlike u omjerima sastojaka ,
vrsti majoneze (ljuto ili ne) i stavlja li se krompir ...

-Eto vidiš ... malo graška i majoneze , a već moraš paziti da ne uvrijediš
kuharicu pogrešnim nazivom ...

W

rade.radumilo rade.radumilo 14:49 14.01.2014

Re: Salata ?

Mada, razgovarao sam sa nekim Ruskinjama, pojma nemaju šta je to ruska salata.


Imam kumu Ruskinju Kod njih se:
- Ruska salata s pilećim belim zove: Pileća Salata
- Ruska salata s šunkom zove: Prestonična Salata
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:36 14.01.2014

Re: Salata ?

Eto vidiš ... malo graška i majoneze , a već moraš paziti da ne uvrijediš
kuharicu pogrešnim nazivom ...

Dottore, nauka je to...
mlekac mlekac 16:17 14.01.2014

Kod nas

Nije zinat, nego je 13. Zmuov rodjendan.
Sto je godinama bio odlican izgovor za celo njegovo drustvo da uprilici slavlje kod njega.
I od toga nisu odustali do dana danasnjeg.
Meni je najupecatljivije ostalo ono za docek nove 1994. Mudrica taman napunio mesec i po, ja svima objavila da mi ne pada na pamet da sa malom bebom u kuci pravim jos i slavlje i naivno poverovala da sam se bar te godine izvukla.
Kad, ne lezi vraze, oko 18,00 neko zvoni!
Otvorim vrata, a tamo njegov buraz od tetke, pet kesa oko nogu, pojacalo i dva ogromna zvucnika u rukama, kez od uva do uva: "Ne brini, snajka, mi smo sve spremili" i krece da ulazi...

Da skratim pricu, bilo je samo pedesetak ljudi.

Al' necu da gresim dusu, ozbiljno su shvatili moje upozorenje da nemam nameru da cistim za njima pa i nisu ostavili neki veliki haos...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:37 14.01.2014

Re: Kod nas

Nije zinat, nego je 13. Zmuov rodjendan.


Ja se izvinjavam, al Žmuov rođendan je 14. novembra. To pouzdano znam. Žmu mi je.
mlekac mlekac 01:27 15.01.2014

Re: Kod nas

Jelica Greganović
Nije zinat, nego je 13. Zmuov rodjendan.


Ja se izvinjavam, al Žmuov rođendan je 14. novembra. To pouzdano znam. Žmu mi je.

MOM je 13. januara. Nemo' sad opet oko toga - jesmo li odavno ustanovile da je to generacijski naziv? Jesmo...

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:25 15.01.2014

Re: Kod nas

Jesmo...

Nismo, jerbo se onda taj generički naziv piše malim, a ne velikim slovom.
mlekac mlekac 22:55 15.01.2014

Re: Kod nas

Jelica Greganović
Jesmo...

Nismo, jerbo se onda taj generički naziv piše malim, a ne velikim slovom.


Pogledaj vreme posta - ne ocekuj da ne pravim tipfelere u neka doba, izmedju dva rodjendana.
Jukie Jukie 22:45 14.01.2014

104.9

104.9 kg, trenutno na sobnoj vagi...
Sad pokušavam da vizuelizujem frižider iznutra da bih se setio šta još mora da se izede pre nego što se vratim na grisine/bareni krompir dijetu (rado bih otišao do frižidera da vidim u RealLife, ali već uhćem i hafćem i bez tog putešestvija niz hodnik)

Kad sam stigao do 103.5 pomislio sam "baš mi ove godine dobro ide, nisam puno nabubrio od praznika..."

Usput mislim da sam čak potpuno bojkotovao prasetinu i sarmu (bar ovih poslednjih par događaja) ali eto, šaran, torta i gulaš su bili dovoljni
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:50 14.01.2014

Re: 104.9

Mašala!
jepet jepet 00:34 15.01.2014

Kao

potomak srecne srpsko-hrvatske porodice, imala sam privilegiju da slavim oba Bozica, Uskrsa, sve Nove godine i slavu. Pamtim da bih se kao mala zavukla pod sto dok mama i baka krckaju, melju, mesaju, mese... i krala sta se dalo ukrasti sa stola (najcesce orahe dok od silnog prezderavanja nisam dobila alergiju na iste sto je stavilo veto na moje podstolne egzibicije do puberteta a onda je vec bilo zanimljivije nad stolom).

Ove godine me je grand-roditeljica (oceva majka) navukla na kvarno (i na svojih respektabilnih 90 godina) da spremam slavu sama samcita... al' po 'njenom'. Sa 7 dana (koliko je ona smatrala neophodnim za spremanje svega sto se moze i valja servirati tucetu gostiju) sam uspesnim pregovarackim taktikama spustila na 5 pa na 4 dana kuvanja... sve misleci da ce i sama videti kako se dobro snalazim u kuhinji i kako sam njen nikoljdanski prebranac 'skinula' bez greske. Vraga! Recepti su jedno al' bakine kolicinske egzibicije su drugo. Posle 9 (i slovima: devet!) kilograma spremljenog prebranca, kile zita, nekih 150-200 motanih (ne slaganih, nikako!) baklava, 5 vrsta sitnih kolaca, 4 pite i ostalih zazubica nisam se videla od brasna, luka, krompira, pecurki i oraha. Kad su gosti konacno stigli bila sam zrela ili za odmor ili za ludnicu. Hranu nisam pogledala od onda. Zivim od uspomena.
mlekac mlekac 01:29 15.01.2014

Re: Kao

jepet
Recepti su jedno al' bakine kolicinske egzibicije su drugo. Posle 9 (i slovima: devet!) kilograma spremljenog prebranca, kile zita, nekih 150-200 motanih (ne slaganih, nikako!) baklava, 5 vrsta sitnih kolaca, 4 pite i ostalih zazubica nisam se videla od brasna, luka, krompira, pecurki i oraha. Kad su gosti konacno stigli bila sam zrela ili za odmor ili za ludnicu. Hranu nisam pogledala od onda. Zivim od uspomena.



Potpuno znam osecaj - prekjuce je bio Zmuu, a danas je rodjis mojoj Princezi. Pozvala je "samo" dvadesetak tinejdzera na slavlje. Trenutno pravim pauzu, pa se vrcem u kujnu...

Nego, sta su ti to motane baklave? One kao trouglici?
jepet jepet 01:33 15.01.2014

Re: Kao



Motane na 'trouglice' i na 'prstice'. Lenjirom proverene (da je prav ugao i da stranica nije duza od 7cm) od strane doticne pretkinje, sa(s) visnjama i bez visnjama... mislim da ih jos i u snu motam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:26 15.01.2014

Re: Kao

Motane na 'trouglice' i na 'prstice'. Lenjirom proverene (da je prav ugao i da stranica nije duza od 7cm)

Ženo, to nije kuvanje, to je mobing!
jepet jepet 12:54 15.01.2014

Re: Kao

Htedoh ja da je prijavim nadleznima (citaj: njenom sinu, a ocu mi) al' je on pametno izbegao u kancelariju i bas tih dana je imao posla do 10 uvece. I nije sto sam ja motala, nego je i Hazbnd motao kao veliki iako se sa institucijom baklave upoznao tek na prosloj slavi.

Najbolje je bilo kad su gosti dosli, posedali, pojeli, popili i kao sto je red - krenuli da hvale sto je lepo i mnogo (!?!?) spremljeno... a moja ce pretkinja: 'Ma nije to nista, to smo MI cas posla smuckali da se ne brukamo - slava je'.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:37 15.01.2014

Re: Kao

'Ma nije to nista, to smo MI cas posla smuckali da se ne brukamo - slava je'.

Za iduću slavu spontano nestani.
kukusigameni kukusigameni 10:30 15.01.2014

samo nek je veselo

Ja predlažem da se svaki dan, tokom cele godine, u ponoć, bacaju petarde.
Posle mož i apgrejd: atomska bomba sa ukrasnim papirićima.

I sahrane bi mogle uvek da se završavaju sa petardama.
Ono, na Vječnaja pamjat, svi kresnu i krenu da bacaju gde ko stigne. A na kraju crkvenjak doda popu topovski udar i time se okonča događaj.

Može i na rođenju da babice pale prskalice dok beba izlazi. Ako je carski rez, da se snima.

Ili rođendani. Šta ima da se duvaju svećice?!

Petarde, braćo moja, a ne zvona i praporci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:27 15.01.2014

Re: samo nek je veselo

A na kraju crkvenjak doda popu topovski udar i time se okonča događaj.

Pa toga radi je crkva nekada uprizoravala buku prangijama
49 41 49 41 16:17 15.01.2014

Cicvara

Potrebni sastojci:

½ l vode
200 g zrelog kajmaka
200 g kukuruznog brašna
(Preporucujem, umesto kukuruznog heljdino)

Bujrum.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana