Društvo| Ljudska prava| Obrazovanje| Život

ANĐELIJA

verauskokovic RSS / 20.01.2014. u 15:41

          Pre nekoliko dana je moja kumica koja uskoro puni deset godina, koju sam krstila i čije roditelje sam venčala, došla kući iz škole i onako usput pitala: „Kako se, beše, zove azbuka koju koriste invaliditeti?" Sve nas je nasmejala do suza. Zaista je lepo što u četvrtom razredu osnovne škole deca uči o tome. E sad, o čemu tačno uče?

     Izreci „Nije važno kako me zoveš, samo me nemoj razbiti" pretpostavljam pažljivo biranje izraza koji se koristi kada se govori o osobama sa invaliditetom. Izrazi koji su prihvatljivi su osobe sa invaliditetom ili osobe sa hendikepom. U oba slučaja, akcenat je na osobi, ne na „nedostatku" ili „otežanju". Sećam se jedne reportaže, možda je bio i spot o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Priča je podržavala njihovo zapošljavanje, ali je snimak prikazivao ljude koji hramlju, ljude sa protezama za noge - samo tela, ne čitave figure, ne glave. Tako su „Osoba", „Čovek", nehotice bili zanemareni. 

     Ponavljam, divno je što deca u školi uče izraze koji stavljaju akcenat na čoveka, osobu, kada se govori o ljudima koji imaju neki hendikep. Tako se deci neće desiti da, kada odrastu i budu u situaciji da pričaju o ljudima sa invaliditetom, ne znaju kako i šta da kažu.         

     17217.pngVeoma zanimljivo mi je bilo i to što moja kumica nije „osobu sa invaliditetom" povezala sa mnom. Ja sam za nju njena kuma. Sećam se i rođendanske čestitke koju sam dobila od nje, mislim za prošli rođendan. Sama ju je pravila i veoma se potrudila. Nacrtala je mene, crvenokosu, sa krupnim očima, dugim trepavicama, naravno da sedim u kolicima, točkovi su poveliki, moje noge su ispravljene i imam cipele sa štiklama. Ja na crtežu ličim na sebe. Ono što pokušavam da kažem je da sam za moju kumicu osoba koja za kretanje koristi invalidska kolica. A ko su onda „invaliditeti"?     

       Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, oko 10% populacije svake zemlje čine osobe sa nekom vrstom invaliditeta. Tako je i u Srbiji. Kako je onda moguće da u većini škola nema dece koja se kreću pomoću invalidskih kolica, slabovide dece ili dece koja ne čuju dobro, odnosno dece koja imaju neki hendikep? Mislim da bi i učiteljima, kada bi u razredu u kom predaju bilo i dece sa invaliditetom, bilo lakše da deci objasne taj teško izgovorljivi i rogobatni naziv „invaliditet". Možda deci to ne bi bile neke nepoznate osobe, verovatno starije. To bi bili njihovi drugovi sa imenom i prezimenom, vršnjaci sa kojima će možda da se druže, a možda i neće, u zavisnosti od njihovih afiniteta.

AtačmentiKomentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:58 20.01.2014

vera,

uvećaj sliku da se bolje vidi, jer je fenomenalna.
i istinita.

Nacrtala je mene, crvenokosu, sa krupnim očima, dugim trepavicama, naravno da sedim u kolicima, točkovi su poveliki, moje noge su ispravljene i imam cipele sa štiklama. Ja na crtežu ličim na sebe. Ono što pokušavam da kažem je da sam za moju kumicu osoba koja za kretanje koristi invalidska kolica.

margos margos 16:01 20.01.2014

Re: vera,

... a da se i maca vidi bolje :)
Supermod Supermod 16:46 20.01.2014

Re: vera,

snezana mihajlovic
uvećaj sliku da se bolje vidi, jer je fenomenalna.
i istinita.

Uvećana. Nadam se da Vera neće zameriti zbog intervencije.
verauskokovic verauskokovic 08:29 21.01.2014

Re: vera,

Supermod

snezana mihajlovicuvećaj sliku da se bolje vidi, jer je fenomenalna.i istinita.Uvećana. Nadam se da Vera neće zameriti zbog intervencije.


Slika je stvarno divna, u papirnom obliku je još lepša. Hvala za pomoć, oko uvećanja slike.
charlie charlie 19:50 21.01.2014

Re: vera,

snezana mihajlovic
uvećaj sliku da se bolje vidi, jer je fenomenalna.
i istinita.

Nacrtala je mene, crvenokosu, sa krupnim očima, dugim trepavicama, naravno da sedim u kolicima, točkovi su poveliki, moje noge su ispravljene i imam cipele sa štiklama. Ja na crtežu ličim na sebe. Ono što pokušavam da kažem je da sam za moju kumicu osoba koja za kretanje koristi invalidska kolica.


Да !
Баш лепа слика.
margos margos 16:01 20.01.2014

Dobrodošlica :)

Lep početak, jednostavno i toplo - kuma Veca. :)


Deci i s decom je lako, dok ne počnu 'matori' da pitaju - 'šta li to njoj ili njemu fali kad se druži/zabavlja/'petlja' s onim/onom s invaliditetom?' Pa stigma krene da se širi, umesto da se smanjuje.

No, čini mi se da je situacija bolja no što je bila.
verauskokovic verauskokovic 08:34 21.01.2014

Re: Dobrodošlica :)

margos
Lep početak, jednostavno i toplo - kuma Veca. :)Deci i s decom je lako, dok ne počnu 'matori' da pitaju - 'šta li to njoj ili njemu fali kad se druži/zabavlja/'petlja' s onim/onom s invaliditetom?' Pa stigma krene da se širi, umesto da se smanjuje. No, čini mi se da je situacija bolja no što je bila.


Da, i meni se čini da se stvari menjaju na bolje. Mislim da odrasli ljudi mogu da uče iz pozitivnih primera.
AlexDunja AlexDunja 17:00 20.01.2014

dok nisam pročitala tekst

izgledalo mi je kao da nosiš one dve velike okrugle kutije za šešire:)

predivan crtež.

dobrodošla
verauskokovic verauskokovic 08:37 21.01.2014

Re: dok nisam pročitala tekst

AlexDunja
izgledalo mi je kao da nosiš one dve velike okrugle kutije za šešire:)predivan crtež.dobrodošlaDa, hvala Aji, ne samo za divan crtež već i za svu pažnju i ljubav koju dobijam od nje.
mlekac mlekac 20:02 20.01.2014

Al' moras da priznas

Maca je ispala lepsa od tebe!

Dobrodosla!
verauskokovic verauskokovic 08:39 21.01.2014

Re: Al' moras da priznas

mlekac
Maca je ispala lepsa od tebe! Dobrodosla!O tome nisam razmišljala, no kad bolje pogledam u pravu si. Urgiraću kod kumice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:37 20.01.2014

Jedini invaliditet.

verauskokovic verauskokovic 08:40 21.01.2014

Re: Jedini invaliditet.

Jelica GreganovićBaš tako!
wilma68 wilma68 23:25 20.01.2014

Preslatko

Meni izgledaš kao snagatorka koja s lakoćom drži dva točka!Baš te vidi kao moćnu, nadmoćnu nad kolicima-koja su, pak, deo tebe...
Apsolutno divno.
za Anđeliju i njenu "kumu Vecu".
Milutin Milošević Milutin Milošević 02:13 21.01.2014

Iskreno i lepo

Dobro došla
mariopan mariopan 19:33 21.01.2014

много лепа честитка:-)

Какво кумче имаш
razmisljam razmisljam 17:26 22.01.2014

Благо кума Веци

са кумицом Анђелијом . ( А сигурна сам да важи и обрнуто. )

Него, добродошла на Блог .
fantomatsicna fantomatsicna 23:56 25.01.2014

Dobrodošla

Sa ovim lepim i poučnim blogom

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana