Politika| Zdravlje

Predizborna priča

Boris Drenca RSS / 03.02.2014. u 17:08

Jednom sam razbio glavu. Nisam sam, pomogla mi je ploča sa sanduka za roletnu. I završio sam na Urgentnom, zbog toga što sam krvario u Domu zdravlja a to se, tamošnjem osoblju nije svidelo. Nego, da počnem od početka kako i dolikuje jednoj, makar predizbornoj, priči.227332_1022415118533_8613_n.jpg

Dan je počeo lepo. Rano leto, sunce. Sve je nekako opušteno.

Došao sam prvi u firmu i seo da odradim neke izveštaje. Bilo mi malo zagušljivo i odem da otvorim prozor. Kada sam ga otvorio sa sanduka za roletnu se odvalila daska i pala mi na glavu. Daska se od moje glave odbila na parket. Na parketu je ostala rupa. I na mojoj glavi, inače. Kada sam se malo doveo u red otišao sam do obližnjeg Doma zdravlja.

Tamo me je ljubazno osoblje dočekalo povicima 'Ovde si našao da krvariš....Idi tamo gde imaju previjalište...' . Pošto previjalište nije radilo jedna ljubazna gospođa (lekar u toj instituciji) izvadila je iz svoje tašne hanzaplast i stavila ga preko rane koja se nalazila ispod nešto kose pa je sve zajedno izgledalo smešno.

Otišao sam zatim u Urgentni centar. Došao sam do šaltera i tamošnje zaista ljubazno osoblje me je odmah uputilo za kolicima na kojima su u tom trenutku transportovali dva prilično iskasapljena radnika sa beogradskih gradilišta. Oni i ja smo išli na isto mesto...tamo gde se saniraju povrede na radu. Istina u odnosu na njih ja sam bio malo ogreban...i samo su mi malo odelo i košulja bili krvavi....

Primi me hirurg, snime glavu (ima nešto unutra a lobanja nije pukla) i postave me na sto gde bi trebalo da me zašiju. Ležim tako neko vreme a hirurg mi prilazi u pratnji dve devojke. Objasni on meni da su one na nekom polaganju ispita, obuci, specijalizaciji, šta god, i da će one pripremiti ranu.

Hirurg: (strogim glasom)Šta je dalji postupak?

Devojka 1: Kada utvrdimo da nema povrede lobanje pristupamo saniranju rane.
Hirurg: Da li mislite da je ova rana za ušivanje?

Ovde sam malo zatvorio oči, sumanuto izgleda kada vam se tri osobe unose u lice a ono ih uopšte ne interesuje a i nemaju šta da kažu.

Devojka 2: Ranu je potrebno ušivati. Stavila bih dve kopče.

Hirurg: (opet strogo) Šta radimo u tom slučaju?

Devojka 1 : Uklanjanje dela kose oko rane, čišćenje rane i ušivanje

Hirurg: Čime se radi dezinfekcija i čišćenje rane?

Devojka 1: Alkoholom ili benzinom

Malo počne da mi bude frka. Mislim, benzin i alkohol na moju 'otvorenu' glavu. Ne ohrabruje, svakako.

Hirurg pogleda Devojku 2 a ona gleda u pod..

Ja: (bojažljivo) Deco ,a da li ste čuli za , recimo, hidrogen?

Hirurg (klimne glavom sa odobravanjem): Sa pozicije infekcije taj alkohol , pa i benzin nisu loš izbor. Čiste kao i hidrogen . Tako da je bakterijama SVEJEDNO šta će ih ubiti ali, ipak zbog subjekta (pokaže rukom na mene) kome se pomaže ipak je najbolje koristiti hidrogen.

Posle toga su mi obrijali deo glave, dezinfikovali, zaheftali i ja sam izašao iz ordinacije lagan kao leptirić.

To je ta priča o izborima. Jeste SVEJEDNO čime se uklanja infekcija. I vatra dobro čisti kada smo kod toga. Ideja je da se ipak pomogne povređenom da preživi.

Ako nekome nije jasna poruka da nacrtam : Imam tvrdu glavu i dan koji je delovao lepo u najavi imao je krvavo/bolnu epizodu,  u Domu zdravlja ne radi previjalište, imam sklonost krvarenja na pogrešnim mestima,  Urgentni centar nekim danima ume da izgleda kao poljska ambulanta na liniji fronta, povređenih se  mogu dokopati studenti koji su naučili da je svejedno da li se nečija rana na glavi dezinfikuje alkoholom ili benzinom sve dok tako piše u priručniku. Poruka je da jeste svejedno. Bez obzira šta je planirano ili kako izgleda. Sve je dno.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:21 03.02.2014

A rakije se

nije setila? Ja bih to oborila...
Em dezinfikuje, em isparenja umire objekta.
rade.radumilo rade.radumilo 09:31 04.02.2014

Re: A rakije se

Em dezinfikuje, em isparenja umire objekta.


Mene isparenja ne umire, moram prvo da probam ili postanem nervozniji ako mi neko maše time ispred nosa a ne da malo...
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:26 03.02.2014

Želim ti brz oporavak.

Kada sam se malo doveo u red otišao sam do obližnjeg Doma zdravlja.


Naravoučenije: Nije svejedno, treba znati razliku između Urgentnog centra i Doma zdravlja.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:28 03.02.2014

Re: Želim ti brz oporavak.

Brakus kaže da je svejedno...mož da krvariš de ti volja.

Boris Drenca Boris Drenca 17:33 03.02.2014

Re: Želim ti brz oporavak.

Svejedno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:44 03.02.2014

Re: Želim ti brz oporavak.

Totikaem.
Mada za šalu.
Ja ne mislim da je svejedno.
Niti da su svi isti.
Nisam ni za bele listiće.
Ni za crtanje piša po istima.
nim_opet nim_opet 01:55 04.02.2014

Ma pusti glavu

Pusti glavu razbijenu, mnogo ti je lepa pogaca/slavski kolac/sta li je :)

Cek sad da procitam ostatak.
Boris Drenca Boris Drenca 10:53 04.02.2014

Re: Ma pusti glavu

lepa pogaca/slavski kolac/sta li je :)


Slavski kolač. Pravili smo ga za jedan 25. maj...
Kiza car Kiza car 11:35 04.02.2014

Re: Ma pusti glavu

Sori nim, slučajno kliknuh na obavesti moderatora!
Boris Drenca Boris Drenca 11:45 04.02.2014

Re: Ma pusti glavu

oprošteno....inače je svejedno
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:32 04.02.2014

Re: Ma pusti glavu

Boris Drenca
lepa pogaca/slavski kolac/sta li je :)


Slavski kolač. Pravili smo ga za jedan 25. maj...


Izgleda vise kao da je za godisnjicu Oktobarske revolucije.

A za 25. maj, mozda neki cvetni motiv?
Boris Drenca Boris Drenca 14:50 04.02.2014

Re: Ma pusti glavu

Iznenadio nas kalendar pa smo trgli ranije pripremljen dizajn ....iako ima onih koji tvrde da je to bilo za Prvi maj
rade.radumilo rade.radumilo 09:35 04.02.2014

Svejedno ali

studenti koji su naučili da je svejedno da li se nečija rana na glavi dezinfikuje alkoholom ili benzinom sve dok tako piše u priručniku. Poruka je da jeste svejedno. Bez obzira šta je planirano ili kako izgleda. Sve je dno.


Samo, šta bi bilo da su se hirurg i studentkinje odlučili za "beli listić", odnosno da ti previju ranu bez dezinfekcije?
Boris Drenca Boris Drenca 10:57 04.02.2014

Re: Svejedno ali

Razmišljao sam o tome. Nekoliko mogućih posledica. Da se zagnoji rana, da ne bude ničega, da zaboravim da izvadim heftalice iz glave....

Svašta je moglo da se dogodi. Ali bez obzira na to šta su oni uradili sam sam morao da se snađem za zaštitu od tetanusa, za previjanje(vađenje konaca).... Verujem da bih morao i oko toga da se snađem. Zaista mislim da sam mogao i da prođem tako da me malo natapkaju nekom tečnošću i da me oteraju kući. Uvek na kraju moraš sam da se snađeš. Dođe nekako svejedno šta će oni da urade. Na tebi je da se snađeš.
nim_opet nim_opet 14:05 04.02.2014

Re: Svejedno ali

Na tebi je da se snađeš


Pa da, samo je malo drugacije snalaziti se kada znas da postoji i Urgentni i Dom Zdravlja a jedno je kada mozda ih ima, ali ne rade, mozda i tetanusa ima ali moze samo ispod stola da se nadje (ili samo za partijske drugove) itd itd itd.
Boris Drenca Boris Drenca 14:22 04.02.2014

Re: Svejedno ali

to hoću da kažem svejedno je ipak na kraju moraš sam da se snađeš...izgleda da nije bitno pre ili kasnije
iqiqiq iqiqiq 19:41 07.02.2014

Smem ja predizbornu priču

Čekam bus, setim se da nisam doplatila bus plus karticu, trčim unezverena do trafike, "pao sistem" odgovara mi lenjo prodavačica...trčim nazad na stanicu, nailazi bus, oblivaju me graške znoja "ako uđem, sigurica mi je da će kontrola da me izbaci na nekoj od sledećih stanica" "ako već plaćam duplo skuplju kartu kod vozača, aj da se vozim onim privatnim Eovima". E bus stiže malo kasnije, još uvek ima šanse da stignem na vreme na posao i ne ubeležim minus kod šefa što kasnim. Vozač E busa sa zatamljenim naočarima, pet sledećih stanica žonglira jednom rukom volan, a drugom rukom priča sa nekoliko cura u nizu, kako sa jednom završi tako nazove drugu.
Zadovoljstvo ovog realiti šoua kompenzuje strah koji me obliva od njegove vožnje jednom rukom.

Ja hoću da budem lojalan građanin, hoću da izlazim na izbore, to je moja obaveza, hoću da plaćam poreze ali hoću sistem koji funkcioniše, hoću svoja prava, bar minimalna, prava na sigurnu vožnju, prava da se požalim što ništa ne funkcioniše i da vidim da se to rešava.

Kome ja da se žalim što prodavačica u trafici simulira "pad sistema" jer je mrzi da se aka sa bus plus aparatom, kome da se žalim što neki priučeni Don Žuan rizikuje i svoj i moj život dok besumučno koristi besplatne pogodnosti nekih paketa mobilnih operatera.

Hebem ti i izbore, to nam izbori neće rešiti, moje pravo na normalan prevoz gradskim i međugradskim saobraćajem ugroženo je poslednjih dvadeset godina.

Ulazim u državnu zgradu koja nema osnovne uslove preventive od požara, nema aparate za gašenje požara, nema izlaz za evakuaciju u slučaju požara, nema uputstva nigde kako se ponašati u slučaju požara...hebem ti izbore, mi ni osnovnu zaštitu ljudskih života nismo naučili. Kladim se da će bar 50% glasačkih mesta biti nepodobno po postojećim zakonima o zaštiti od požara.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana