FEST dnevnik, dan 3: Lust, Caution, Charlie Wilson's War

Dawngreeter RSS / 25.02.2008. u 18:43

Jedna stvar mi, evo, sve do sinoć nije upala u oči. Ovogodišnji FEST je na ćirilici! U čemu je fora? Kako nikome ne izgleda tupavo da pored FEST08 logoa, koji je na latinici, piše FEST na ćirilici? Dok sam se razmišljao u čemu je zez, primetih da sa desne strane platna, tamo gde uvek stoje istaknute zastave svih zemalja iz kojih potiču festivalski filmovi, ovaj put stoje izbledelo-šarene FEST zastave. What gives?

A onda se setih i trećeg ključnog elementa za razumevanje cele priče: imidž FESTa ovaj put su parafraze na izborne slogane različitih političkih stranaka. Pa da, situacija je sada potpuno jasna. Ceo FEST je parodija naše politike. Zato i kasni svaka projekcija, parodije radi. Očekujem da na zadnji dan dođe Božidar Đelić lično kako bi se izvinio svima na kašnjenju i da upita dal' mu je neko možda našao penkalo – izgubio ga pre par nedelja i nikako da ga nađe a ima nešto važno da potpiše.

No, da ne dužim, filmovi na tapetu ovaj put su Lust, Caution i Charlie Wilson's War.

Se, Jie(Lust, Caution)

Pre nego li bilo šta konkretno kažem o filmu, moraću prvo da se malo ogradim. Retro kineska estetika, primarno oblačenja ali i svega ostalog, mi je definitivno slaba tačka. A i kineski jezik mi je ekstremno zanimljiv, pogotovo njihovi 'č', 'š' i 'ž' glasovi (da, znam, bizarno je imati tako specifične tačke interesovanja). Ne postoji način da film koji sadrži sve to meni bude loš. Ama baš nikako.

Daklem, film se dešava u istočnoj Kini za vreme japanske okupacije. Počinje prilično neutralno, no vrlo brzo na površinu isplivavaju nagoveštaji nešto mračnijih tema. Jedan skok u prošlost kasnije, i u poziciji smo da pratimo sled događaja koji od amaterske pozorišne trupe studenata stvara agente pozemnog otpora i život glavne junakinje upliće sa moćnim gospodinom Ji, političarem, izdajnikom i već sve ostalo što ide uz takvu lepezu karakternih osobina. Kružni tok priče nas na kraju vraća do scene sa kojom je film počeo i završava se ubrzo zatim.

Inovantna priča, očigledno, nije snažan adut ovog filma. Ali izvođenje je perfektno. Film nije bas direktno mračan, u smislu sveprisutne non-stop sto na sat tame, ali svakako omogućava mračnim stranama čoveka da isplivaju na površinu. Misterija, intriga i preljuba od obične špijunske priče stvara režisersku solažu pored koje možete samo nemo da blenete. Fenomenalna gluma glavnih aktera ukomponovana sa režisreskom odlukom Ang Lee-a da ne preza ni od čega su moćna kombinacija, a ako film planirate u bioskopu da gledate očekujte isčuđavanja finijih dama i gospode povodom potpuno eksplicitnih i ponekad čak brutalnih scena seksa.

Jedina mana koju mogu naći u filmu je što mi je kraj bio malo isprazan. Kao što sam na početku rekao, originalnost priče definitivno nije u igri pa je i kraj takav. Što je sa jedne strane i dobra stvar jer utemeljuje film kao virtuozno izvođenje klasične teme.

 

 

Charlie Wilson's War

Hladni rat, Rusi napadaju Avganistan, Amerika neće da se meša direktno da ne bi došlo do ne-hladnog rata. Film o stvarnim ljudima i istinitim događajima. Svi vidimo u kom pravcu ovo ide, zar ne?

Tom Hanks kao Charlie Wilson je kongresmen koji voli žene, alkohol i žene sa alkoholom. Iz Teksasa je. Ne voli proklete komunjare. I njegovo kompletno administrativno osoblje sačinjavaju lepe žene ("Mr. Wilson says you can teach them to type, but you can't teach them to grow tits."). Julia Roberts kao Joanne Herring je ekstremno desničarska bogata 'rišćansko-religiozna mrziteljka prokletih komunjara. Kojoj nije protivno religiji da se povremeno dohvati sa Charlijem u kadi. Tokom prijema. Dobrotvornog. Za širenje propagande protiv prokletih komunjara. I na kraju, Philip Hoffman kao Gust Avrakotos je nakrivo nasađeni, dopadljivo i iskreno nepristojni grčko-pravoslavni mrzitelj prokletih komunjara. Zajedno, oni su trio koji mrzi proklete komunjare.

No, nedajte da vam prethodni pasus pogrešno dočara atmosferu – film je lagan i humorističan. Bio bi komedija da povremeno u kadar ne ubaci avganistanske izbeglice, izranjavanu decu, helihoptere koji ubijaju civile i tome slično. A znate šta je najluđe od svega? Taj pristup zaista funkcioniše.

Na kraju krajeva, svi znamo kako se stvari završavaju. Ameriaknci uz pomoć ostalih internacionalnih zainteresovanih strana treniraju i finansiraju Avganistan da bi se odupro Sovjetima i onda se pokupe i odu dok lokalci treba da nastave da žive u razrušenoj državi bez igre ičega. I upravo je zato film potpuno ok, kao maksimalno ironična konstatacija na temu spoljne politike SAD. Malo im je zezanje, malo neko gine, malo treniraju lokalce da vode njihove ratove i onda se čude otkud svi ti teroristi. Neko pametan je čak napravio stonu igru o tome (ima i kod nas da se kupi!).

Jedini problem filma je što, pored humora, nema baš mnogo toga što ide u njegovu korist. Znamo kako se to sve završava pa priča ne nosi nikakav dramatični naboj. Priča koja prati glavne likove nema nikakve bitne prepreke za njih da zaobiđu. Sve nekako ide i ide i ide i onda stane. Mada moram priznati da je Hoffman zaista sjajan. Ako postoji razlog da se film nekome preporuči to je onda sigurno njegova uloga.

Što baš i nije neka preporuka za film, kad čovek malo bolje razmisli.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 18:58 25.02.2008

Lepo si opisao filmove

Lepo si opisao filmove , ipka volim da znam sta je sta pre nego sto odlucim da gledam a svi ce se pojaviti i u bioskopima. Ne mozemo svi na Fest iako bih ja vrlo rado otisla. Americki filmovi vec dugo lice jedan na drugi i meni se ta matrica vise ne dopada , dosadno mi je jer vec znam sta ce biti do kraja.

A ikonografija ne treba da te cudi , pa nama su promenili semu na TV , prvo vece neki pratizanski film , nemam pojma koji , samo sam videla petoktraku na nekoj kapi i prebacila kanal. Skinuli su i sve americke filmove , hvala Bogu , svi su bili od pre 50 godina i sve smo ih znali napamet. Imam kablovsku pa gledam HRT , imaju bolji izbor filmova a hrvatski znam ( poliglota ) pa mi ne smeta da pratim radnju jos nam ne treba titl. Potrudicu se da vidim i neke filmove sa Festa kada pocnu da se prikazuju u bioskopima u mom gradu i volim da znam unapred na sta bacam pare pa zato ti hvala na ovom opisu.
Nenad M. Nenad M. 10:51 26.02.2008

Re: Lepo si opisao filmove

Lepo si opisao filmove , ipka volim da znam sta je sta pre nego sto odlucim da gledam a svi ce se pojaviti i u bioskopima. Ne mozemo svi na Fest iako bih ja vrlo rado otisla.


gledaj one koji nisu otkupljeni, a to je veci deo filmova na Festu. U bioskopima ce ici uglavnom oni od 20:30h iz SC.

mariopan mariopan 12:50 26.02.2008

Re: Lepo si opisao filmove

Nenad M.
Lepo si opisao filmove , ipka volim da znam sta je sta pre nego sto odlucim da gledam a svi ce se pojaviti i u bioskopima. Ne mozemo svi na Fest iako bih ja vrlo rado otisla.


gledaj one koji nisu otkupljeni, a to je veci deo filmova na Festu. U bioskopima ce ici uglavnom oni od 20:30h iz SC.


Hvala na savetu, volim filmove ali sam vec zasicena nekim temama, pre bih pogledala neki dobar film treci put nego neki los prvi put
Dawngreeter Dawngreeter 12:55 26.02.2008

Re: Lepo si opisao filmove

U tom slucaju predlazem da odgledas Se, Jie dva puta pa onda mozes i treci :)
mariopan mariopan 15:58 26.02.2008

Re: Lepo si opisao filmove

Dawngreeter
U tom slucaju predlazem da odgledas Se, Jie dva puta pa onda mozes i treci :)

E , to je konkretan predlog. Hocu.
trener trener 20:19 25.02.2008

Charlie Wilson's War

" These things happend.They were glorious and they changed the world...
and then we fucked up the end game"
"I upravo je zato film potpuno ok, kao maksimalno ironična konstatacija na temu spoljne politike SAD"."film je lagan i humorističan.
Potpuno si u pravu, ako se na taj način gleda i ako je to bilo ono što je "režiser hteo da kaže"
bobo bobo 20:54 25.02.2008

Re: Charlie Wilson's War

U Americi su ovaj film najavili u Entertainment Weekly kao " Julia u bikiniju, Tom u hot tub, ne bi li privukli publiku".
Dawngreeter Dawngreeter 00:54 26.02.2008

Re: Charlie Wilson's War

trener
Potpuno si u pravu, ako se na taj način gleda i ako je to bilo ono što je "režiser hteo da kaže"


Pribojavam se da to nije ono sto je reziser hteo da kaze. Medjutim, posle malo kontemplacije, zakljucio sam da je sustinski nebitno sta tvorac zeli da kaze, umetnicko delo je uvek bilo svet za sebe. A ako je poenta u stvari parodija onoga sto je tvorac hteo da kaze, tim bolje. :)

Mislim, necu da ispadne da preterano blatim film. Ne smeta meni preterano nista sto film pokazuje i nisam u fazonu "bacanja hejta na Amere" cisto eto zato sto se to radi. Stavise, mislim da je dobro sto su sjedinjeni drzavljani dobili hladni rat pa sa tim u vidu ne mogu u isto vreme biti i protiv njihovog finansiranja neprijatelja sovjeta. Ali stvarno mislim da je komicno-tragican tok price kroz ha-ha-funny fore i snimke ubijanja civila savrsena ilustracija spoljne politike SAD. Bilo nekome namera da to kaze kroz film ili ne.
Armadiljo Armadiljo 20:42 25.02.2008

Zastave

Ovaj nesretni detalj sa izbledelim krpama umesto zastava sam i ja odmah primetio, samo nisam mogao sa sigurnoscu da se setim da li je mozda i prosle godine bilo tako. :(
Dawngreeter Dawngreeter 09:06 26.02.2008

Re: Zastave

I ja sam se oko toga premisljao neko vreme. Nisam bas 100% siguran, ali mi se cini da je prosle godine bilo normalnih zastava tamo...
ceda_urosevic ceda_urosevic 00:55 26.02.2008

Parodija

Dawngreeter
Zato i kasni svaka projekcija, parodije radi

ahahahahahahaha
samo se ti teši... :)
Astrid Astrid 03:17 26.02.2008

Re: Parodija

Dawngreeter
Zato i kasni svaka projekcija, parodije radi

Ma ne, Paramentic je rekao da kasni zato sto su "dugacki filmovi (?!) i iz jos nekih razloga". :)

Mislila sam da je slogan bio "Ko sme da vas pogleda u oci?", pa da su kasnije dodali i ostale, da razblaze poruku.
Dawngreeter Dawngreeter 09:10 26.02.2008

Re: Parodija

ceda_urosevic
Dawngreeter
Zato i kasni svaka projekcija, parodije radi

ahahahahahahaha
samo se ti teši... :)


Pa sta cu, dodje u zivotu svakog coveka trenutak kada mora da se hvata za slamke :)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 13:11 26.02.2008

Re: Parodija

Dobar film je onaj kojeg se dugo sećamo. Moram da napišem da mi je najviše u sećanju ostao film PREDSKAZANJE prvi deo. Sve one super scene i ona oluja... Kad sam se vraćao kući iz bioskopa posle tog filma bila je oluja Teško je priznati ali moram da je film toliko uticao na mene da sam u momentima imao malo straha. Dobro bio sam veoma mlad ali opet...

Nastavci mi se nisu svideli uopšte, bolje da ih nisam gledao, bar meni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana