Gost autor| Politika

Analiza rezultata internet ankete

uros_vozdovac RSS / 21.02.2014. u 15:28

gost autor little_radojica

Направили смо анкету да би се забавили. Пустили смо је на блогу и на Twitter-у. Одговорило је чак 2332 анкетира. Прва три дана број анкетира је прогресивно растао, а после је исто тако падао. Зато смо сад и обуставили анкету. Идеја је да пустимо једну недељно и да видимо како се ствари мењају, пре него да утврдимо реалан однос снага. Такође, нисмо водили рачуна о безбедности иако ћемо накнадно да извршимо малу анализу.

Резултати анкете

-Висок ниво излазности 87%

-Доминација Радуловића 39.11%

-Однос ДС и НДС приближно 2:1 (13.62%/6.74%)

-Бели листићи и духовити око 12.47% (9.40% + 3.07%)

-Само пет понуђених опција прешло цензус.

-Динкић једва преко 1% (1.05%).

Анализа:

Нећемо ићи у детаље, пробаћемо да објаснимо ове резултате из перспективе блогера.

Висока излазност не треба да чуди, нити да указује на решеност бирача, јер треба узети у обзир да је у питању интернет анкета, да онај ко неће да је попуњава не мора ни да је отвара. Број белих листића је такође велик, али и ту не треба занемарити да је један клик на интернету једна ствар, а сасвим нешто друго да се оде до бирачког места, буде попрскан спрејом, тражен у списку само да би се урадило исто. Несразмера између интернет халабуке око белих листића и њихов изборни резултат на прошлим изборима говоре у прилог томе. А ту је и онај моменат да се на интернету буде храбар и неодговоран, а кад дође до одлуке мало више конвенционалан. Оно што је занимљиво је да су резултати по данима прилично конзистентни међусобно, тј. да није било превеликих промена у односу снага по данима. Нећу да кажем да није било упада ботова, али не у мери која би била значајна за укупан резултат. И то је бар оно што је било очигледно.

Није чудно да Радуловић има подршку на блогу, али је чак и мени који отворено агитујем за њега чудно да је она толико изражена. Нисам бројао, али мој утисак је да је далеко више више блогова објављено који га критикују и исмевају одкад је постављен за министра него што је било блогова који подржавају то што ради. У коментарима и препорукама се досад није могла видети нека велика разлика. Ипак, његов удео је од почетних невероватних 80% полако опадао, али је свих 5 дана био убедљиво највећи. Тај пад није линеаран, тако је на пример задњи дан почео да поправља свој резултат.

Даље, Вучић и Дачић свакако нису омиљени на блогу, али су упркос томе прешли цензус. Има ту још неких пикантних детаља везано за њихове гласове, али ћемо се засад направити мутави.

ДС је још увек јак на овом блогу, а посебно интересантна тема је подела странке и како ће то утицати на њихове гласове. По овом мерењу испада да их деле 2:1 у корист „изворног" ДС-а. Може ли бити да је ово најпоузданији закључак који се може извући из ове анкете? ЈА засад не видим неки разлог да једно бирачко тело које је прилично присутно на интернету не добије и конзистентне резултате овде. Видећемо да ли ће се и како тај однос мењати у будућности. С обзиром да је бирачко тело ДС веома присутно на интернету, а да о њима постоје стварна контролисана истраживања, може ли се на основу тога извући нека процена успеха Радуловића чија се присутност у медијима још више заснива на интернету?

Динкићева неопевана неомиљеност на овом блогу је добила и своју потврду овим резултатима. Једва 1%, дакле 23 гласа. Последње место и мртва трка с војводом. Можда то треба посматрати из перспективе да је парадигма промењена и да је сад економија као тема интересантнија чак и од Косова.

Шта би дали Донтеови количници и како би се то даље развијало остављам коментаторима на вољу.

Шта даље? Како унапредити анкету? Како је проширити даље? Ко је вољан да је подели на друштвеним мрежама и како исконтролисати узорак да буде репрезентативнији? Ако има статистичара, било би лепо да нам помогну мало. Макар да нешто научимо. Да створимо вредност.

Зашто је важна интернет анкета кад постоје професионалне фирме које се овим баве? Одговор треба тражити на хештаговима #блато #цензура и слично. Невезано за то која је странка и која је тема у питању, сведоци смо да је било облика цензуре у скорије време и да се информацијама и медијима манипулише све више и више. Интернет је жилав медиј кад је цензура у питању и зато је оваква анкета јако битна.

izbori2014-broj-anketira.jpg

izbori2014---21022014-13.jpg

izbori2014----21022014-1.jpg

izbori2014-----21022014-.jpg 

 

TagoviKomentari (121)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

charlie charlie 15:40 21.02.2014

Ауууу !

Јеботе !
charlie charlie 07:23 22.02.2014

Re: Ауууу !

charlie
Јеботе !

Зашто на овом пај-чарту није наведен ДСС !?

uros_vozdovac uros_vozdovac 10:09 22.02.2014

Re: Ауууу !

charlie
charlie
Јеботе !

Зашто на овом пај-чарту није наведен ДСС !?Ima u spisku. nije stalo, a sitno pa softver izbacio
charlie charlie 20:54 22.02.2014

Re: Ауууу !

uros_vozdovac
charlie
charlie
Јеботе !

Зашто на овом пај-чарту није наведен ДСС !?Ima u spisku. nije stalo, a sitno pa softver izbacio

Сунце му софтверско !
loader loader 01:57 23.02.2014

Re: Ауууу !

Softwer.... da.. da ...
Trebalo bi
konačno
pustiti robote da vladaju.
Ovo s ljudima nije uspelo.
Sad valja dati priliku njima.


niccolo niccolo 15:44 21.02.2014

A gde je

analiza?
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:52 21.02.2014

Re: A gde je

Kao što je kolega rekao, prva nam je ideja bila da se zabavimo i kolateralno malo prebrojimo makar ovde na blogu. Pukom slučajnošću ostala mi u posedu premium pretplata za ovaj servis, pa da se ne baci.

Ono šte me najviše iznenadilo jeste odziv, više od 2000 korisnika je otvorilo anketu, što je rezultat koji nisam mogao da pretpostavim, prethodnu anketu koja se ticala izbora na Voždovcu otvorilo je jedva 170 korisnika ćto je baš malo.

Definitivno je dakle da se energija značajno uvećala i da izbori obećavaju izlaznost.

Što se rezultata kolege blogera Radulovića tiče, ja nisam mogao da poverujem sopstvenim očima, podrška njemu prevazilazi sve što sam video do sada, mogla bi da se meri, eventualno, podrškom koju je DOS imao na anketama na internetu pre 24.9.2000. ali je tada bilo tako malo interneta i korisnika da je neuporedivo.

Odnos 2:1 DS:NDS/Nova je mislim realna vrednost ove ankete, Tadić je otkinuo trećinu podrške DS-u, živi bili pa videli, ali mislim da će realan rezultat da bude takav.

Za ovo društvo ima nade da URS ostane ispod cenzusa, ja lično ne vidim ni LDP u skupštini, ali dozvoljavam da se kod LDP samo nadam.

@niccolo biće analiza i to krštena, samo strpljena please.
Hansel Hansel 17:17 21.02.2014

Re: A gde je

Za ovo društvo ima nade da URS ostane ispod cenzusa,

Нешто гледам Динкићева појављивања у предизборним блоковима, сада и спот и бојим се да ће поново да прескочи цензус. Видећемо.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:18 21.02.2014

Re: A gde je

Hansel
Za ovo društvo ima nade da URS ostane ispod cenzusa,

Нешто гледам Динкићева појављивања у предизборним блоковима, сада и спот и бојим се да ће поново да прескочи цензус. Видећемо.


daj baš mi je bedak dan, ne treba da bude totalna propast
cult cult 17:23 21.02.2014

Re: A gde je

Нешто гледам Динкићева појављивања у предизборним блоковима, сада и спот и бојим се да ће поново да прескочи цензус. Видећемо.


Da bi Dinkić preskočio cenzus na ovim izborima, izlaznost mora da bude manja od 3 mil.
Trust me.

Ovi rezultati su super iako uzorkovanje ne postoji : )
Čak i sa ovoliko BoTinih glasača.
Uzgred, zaista ne želim da znam kako izgleda um glasača Borisa Tadića posle ovog dvomesečnog blamiranja.
Hansel Hansel 17:41 21.02.2014

Re: A gde je

uros_vozdovac
daj baš mi je bedak dan, ne treba da bude totalna propast

Izvini, evo Cult je utešio i tebe i mene. Evo, dajem i preporuku za blog.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:47 21.02.2014

Re: A gde je

Hansel
uros_vozdovac
daj baš mi je bedak dan, ne treba da bude totalna propast

Izvini, evo Cult je utešio i tebe i mene. Evo, dajem i preporuku za blog.


fala, držimo ga za reć, a namaknućemo 3 miliona majkumu
cult cult 17:53 21.02.2014

Re: A gde je

jbt, što se ovih izbora tiče
znam da je propast
tj da hrlimo ka putinizaciji društva
uskoro će prinositi tigrove i lavove vodji da ih kroti i jaše
ali bar eto da ne gledamo više arhiuništitelja Dinkića.
Želja broj dva je vezana za kažnjavanje ovog jadnog pajaca BoTe
i njegove debeovske stranke u nastajanju.
No, znam da i tu nema šanse.
RTS, Kurir i Informer kreiraju javno mnjenje.
A omiljeni Vodjin opozicionar tu apsolutno dominira.
angie01 angie01 19:14 21.02.2014

Re: A gde je

zaista ne želim da znam kako izgleda um glasača


koji uporno glasa za bilo koju od stalnih opcija, koji su vec sve pokrali, unistili i samo pustaju nasnimljene trake novih lazi, samouvereno i samozaljubljeno u najnovijim kampanjama, kao da vec nisu pokazali i dokazali sta sve mogu, koje placaju od nasih para, kojih pak nema za nas- kako znas da politiacr laze,...vidis da pokrece usta,...,


ispada da tu postoji ozbiljan anderstending disorder, ili neka druga patologija koja ima kao simptome, da nekome bas odgovara, ili jos bolje uziva da bude tlacen.

..gde ste Turci, braco?!
Hansel Hansel 20:32 21.02.2014

Re: A gde je

U koju grupu svrstavaš onih 40% koji na izbore obično ne izađu? Pa onda oduzmi one koji po tebi glasaju protiv tlačitelja, pa ćeš ustanoviti da to (bar danas) i nije neki strašan udeo u ukupnoj populaciji. Pa onda uzmi u obzir da možda i polovini tih koji tako glasaju možda subjektivno i nije toliko loše, a neki se i boje da im ne bude gore i -- ?
hajkula1 hajkula1 21:15 21.02.2014

Re: A gde je

Hansel
Za ovo društvo ima nade da URS ostane ispod cenzusa,

Нешто гледам Динкићева појављивања у предизборним блоковима, сада и спот и бојим се да ће поново да прескочи цензус. Видећемо.U tom spotu kopira Karića sa zelenom salatom, samo što podiže teglu ajvara?

(Obožavam ajvar i treba da bude izvozni proizvod. Ovo pokazuje da je Dinkiću zafalilo mašte.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 21.02.2014

Re: A gde je

Što se mene tiče, super je što je pao procenat belih listića i crtača piša po istima.
Hansel Hansel 22:34 21.02.2014

Re: A gde je

hajkula1
U tom spotu kopira Karića sa zelenom salatom, samo što podiže teglu ajvara?

To još nije postalo spot, bar ga nisam video, to je bilo u jednom prilogu.

Slikao se i u fabrici Gorenja (ko mu to dopušta?), koju predstavlja kao krunski dokaz u prilog svojoj politici subvencija ("narod radi, Srbija radi"...).

A u spotu koji sam danas video (evo novog superheroja a'la FakeMan) skidaju se lepljive trake sa usta građana/zaposlenih, traži ukidanje solidarnog poreza itd... Sve sa onim njegovim već viđenim predizbornim entuzijazmom, ali očigledno ili sâm ima populističkog talenta ili neke saradnike koji ubadaju sasvim dovoljno za preskok cenzusa. Zato mi je "strepnja bila dublja od nade".
blogovatelj blogovatelj 16:56 22.02.2014

Re: A gde je

Ono šte me najviše iznenadilo jeste odziv, više od 2000 korisnika je otvorilo anketu, što je rezultat koji nisam mogao da pretpostavim, prethodnu anketu koja se ticala izbora na Voždovcu otvorilo je jedva 170 korisnika ćto je baš malo.


Što te to čudi?
1. Napravi odnos žitelja Voždovca i Srbije. Neka on bude X. Ovo možeš da izračunaš.
2. Uzmi u obzir da je odziv uvek manji za lokalne izbore u odnosu na republičke. Neka je ovo Y.
Y izračunaj tako što ćeš uporediti broj izašlih na lokalne izbore u Voždovcu i prethodne republičke izbore, mislim da je to OK procena.
3. Videćeš da je

(Broj onih koji su popunili ovu anketu)*X*Y=(Broj onih koji su popunili voždovačku anketu)
blogovatelj blogovatelj 16:57 22.02.2014

Re: A gde je

Uzgred, zaista ne želim da znam kako izgleda um glasača Borisa Tadića posle ovog dvomesečnog blamiranja.


Indikativno je i da se Krle ne izjašnjava na blogu koja mu je od dve demokratske opcije milija.
Hansel Hansel 21:39 22.02.2014

Re: A gde je

Prvo htedoh da napišem da je i Vučić dugo razmišljao, ali onda se setih da se Krle valjda davno izjasnio; u Politici je prošle nedelje bio potpisan ispod rečenice "Dan zaljubljenih je bio formalno 14. februara, ali mi ćemo ga slaviti 16. marta" kao savetnik bivšeg predsednika, a ne bivši savetnik bivšeg predsednika, pa ne znamo da li se radi o uobičajenoj površnosti, nedostatku prostora za potpis ili je on ipak bio tačan.
Atomski mrav Atomski mrav 00:05 23.02.2014

Re: A gde je

Što se mene tiče, super je što je pao procenat belih listića i crtača piša po istima.

Tako je, beli listici su pogubniji po Srbiju od svih nesposobnih i korumpiranih politicara...
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:01 23.02.2014

Re: A gde je

blogovatelj
Ono šte me najviše iznenadilo jeste odziv, više od 2000 korisnika je otvorilo anketu, što je rezultat koji nisam mogao da pretpostavim, prethodnu anketu koja se ticala izbora na Voždovcu otvorilo je jedva 170 korisnika ćto je baš malo.


Što te to čudi?
1. Napravi odnos žitelja Voždovca i Srbije. Neka on bude X. Ovo možeš da izračunaš.
2. Uzmi u obzir da je odziv uvek manji za lokalne izbore u odnosu na republičke. Neka je ovo Y.
Y izračunaj tako što ćeš uporediti broj izašlih na lokalne izbore u Voždovcu i prethodne republičke izbore, mislim da je to OK procena.
3. Videćeš da je

(Broj onih koji su popunili ovu anketu)*X*Y=(Broj onih koji su popunili voždovačku anketu)


Upravo računam, ali ne slaže mi se. Značajna razlika u korist parlamentarnih koju ne pokriva do sad zabaležena razlika u izlaznosti
Hansel Hansel 10:54 23.02.2014

Re: A gde je

А кад одузмеш гласове ботова?
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:46 23.02.2014

Re: A gde je

Hansel
А кад одузмеш гласове ботова?


Neš` verovati nisam se bavio s tim, a i sumnjam da pobednik ima organizovane botove. SNS je notoran, pa nek su mu i svi glasovi botovi, a nisu, opet ne valja matematika
blogovatelj blogovatelj 01:41 24.02.2014

Re: A gde je

Upravo računam, ali ne slaže mi se. Značajna razlika u korist parlamentarnih koju ne pokriva do sad zabaležena razlika u izlaznosti


Kolika je razlika?
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:05 24.02.2014

Re: A gde je


blogovatelj
Upravo računam, ali ne slaže mi se. Značajna razlika u korist parlamentarnih koju ne pokriva do sad zabaležena razlika u izlaznosti


Kolika je razlika?


Vožd>anketa odnos 1650000>170
Parl.>anketa 6500000>2400
mlekac mlekac 15:45 21.02.2014

Zanimljivo

Znaci, Tadic i Vučić mal' ne 1:1? Ne verujem bas ad ce biti tako na izborima, al' zanimljivo je
reanimator reanimator 15:50 21.02.2014

Re: Zanimljivo

Znaci, Tadic i Vučić mal' ne 1:1? Ne verujem bas ad ce biti tako na izborima, al' zanimljivo j

A Čeda im diše za vrat :)
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:56 21.02.2014

Re: Zanimljivo

mlekac
Znaci, Tadic i Vučić mal' ne 1:1? Ne verujem bas ad ce biti tako na izborima, al' zanimljivo je


heh, to je naše ogledalo, manje više korisnici koji se muvaju po blogu su glasali, + nešto sa Twittera.

Pa takvi smo, šta da radimo
G.Cross G.Cross 16:01 21.02.2014

Ublaahatkut

I niko od Anketiira ne govori Eskimski !!!

Najinteresantnije je kad su pravili slicnu anketu medju Eskimima, niko nije govorio Srpski!!!

Ako postoji slicna anketa pd pre proslih izbora, za uporediti sa ovim rezultatima, to bi mozda i reklo nesto; Ovako...
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:02 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

Ima samo za Voždovac. Ali ok, biće još izbora, valjaće nam.
little_radojica little_radojica 16:05 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

G.Cross
I niko od Anketiira ne govori Eskimski !!!

Najinteresantnije je kad su pravili slicnu anketu medju Eskimima, niko nije govorio Srpski!!!

Ako postoji slicna anketa pd pre proslih izbora, za uporediti sa ovim rezultatima, to bi mozda i reklo nesto; Ovako...


Али зато инуитски...
G.Cross G.Cross 16:29 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

Ali ok, biće još izbora, valjaće nam.


Slazem se
Jukie Jukie 17:47 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

Næsta sem ég fann á Google þýðandi er íslensk. innsigla hvítabjörninn rostungurinn beikoni fitu skinn húfu pels serbneska kosningar. Þú eyðir peningum í kosningar, og við munum meðhöndla börnin textaskilaboð. Voždovac besta sveitarfélag í Serbíu, og þar sem þú ferð eftir sporvagn 9, 10 og 14. Kosningum niðurstöður Voždovcu eru dæmigerð fyrir alla Serbíu. Næstum allar bloggers eins Sasa Radulovic. Hann veit ekki Inúíta tungumál.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:05 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

vidiš da ima makar jedan bloger da se koristi Inúíta jezikom, tečno.
G.Cross G.Cross 19:18 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

uros_vozdovac
vidiš da ima makar jedan bloger da se koristi Inúíta jezikom, tečno.Statisticka greska

Guleaugum statistrekast (eskimski)
G.Cross G.Cross 19:21 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

Evo sta je dao Google translate nazad:


Следеће сам пронашао Гоогле преводилац је Исландски. запечатити Полар Беар морж сланине дебео шубара крзнени капут српске изборе. Трошите новац на изборима, а ми ћемо третирати ваше деце текстуалне поруке. Вождовац најбоље општина у Србији, и тамо идете трамвајем 9, 10 и 14 Вождовцу изборни резултати су представник целе Србије. Скоро сви блогери попут Саше Радуловића. Он не зна Инуити језик.
Ribozom Ribozom 20:57 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

Nije statisticka. Mislim da nas ima najmanje dvoje koji razumemo (ja i atomski).
Doduse, ovo je provuceno kroz GT, pa i ne razumemo najbolje kao i 40% glasaca za PPV-a.

Nego, juce gledao Vucica na CNN. Da li vama izgleda pristojno da kad ga pozovu da da misljenje o stanju u Ukrajini on koristi priliku da poziva strane investitore?uros_vozdovac uros_vozdovac 20:59 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

Ribozom
Da li vama izgleda pristojno da kad ga pozovu da da misljenje o stanju u Ukrajini on koristi priliku da poziva strane investitore?

Najmanje onoliko pristojno koliko i pitati Vučića za stanje u Ukrajini, kao da postoji scenario u kojem bi on moga da zna bilo šta o tome
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:34 21.02.2014

Re: Ublaahatkut

Guleaugum statistrekast (eskimski)

Eskimski je politički nekorektno.
To je ime koje je uvredljivo za Inuite.
G.Cross G.Cross 06:47 22.02.2014

Re: Ublaahatkut

Da li vama izgleda pristojno da kad ga pozovu da da misljenje o stanju u Ukrajini on koristi priliku da poziva strane investitore?Meni izgleda cudno kad voditelj kaze da je Srbija zemlja iz Ruske interesne sfere koja se okrece Evropi, a Vucic na to ne kaze nista.
charlie charlie 21:00 22.02.2014

Re: Ublaahatkut

G.Cross
Evo sta je dao Google translate nazad:


Следеће сам пронашао Гоогле преводилац је Исландски. запечатити Полар Беар морж сланине дебео шубара крзнени капут српске изборе. Трошите новац на изборима, а ми ћемо третирати ваше деце текстуалне поруке. Вождовац најбоље општина у Србији, и тамо идете трамвајем 9, 10 и 14 Вождовцу изборни резултати су представник целе Србије. Скоро сви блогери попут Саше Радуловића. Он не зна Инуити језик.

Браво за превод !
Буахахаха !
Atomski mrav Atomski mrav 00:03 23.02.2014

Re: Ublaahatkut

Nije statisticka. Mislim da nas ima najmanje dvoje koji razumemo (ja i atomski).


Slabo divanim islandski.
Da sam vicniji nynorsk-u mozda bi mi bilo lakse, ovako tekst bas i ne lici na bokmål. Ipak, razumeo sam dosta reci.

Inace, par zanimljivosti vezana za izbore - u Norveskoj ne postoje vandredni, tj. prevremeni izbori. Zbog toga se cesto desava da vlade budu manjinske. Poslednji izbori su bili odrzani u septembru prosle godine - ko nije citao novine, maltene nije bio ni svestan da je u toku predizborna kampanja do par nedelja pred izbore kad su pocele debate na TV. Inace, u Norveskoj je zabranjeno reklamiranje politickih partija na TV, za stampu nisam siguran - mislim da nisam video reklame ali je bilo dosta tekstova i intervjua sa politicarima.
Jukie Jukie 00:10 23.02.2014

Re: Ublaahatkut

Atomski mrav
Inace, par zanimljivosti vezana za izbore - u Norveskoj ne postoje vandredni, tj. prevremeni izbori. Zbog toga se cesto desava da vlade budu manjinske. Poslednji izbori su bili odrzani u septembru prosle godine - ko nije citao novine, maltene nije bio ni svestan da je u toku predizborna kampanja do par nedelja pred izbore kad su pocele debate na TV. Inace, u Norveskoj je zabranjeno reklamiranje politickih partija na TV, za stampu nisam siguran - mislim da nisam video reklame ali je bilo dosta tekstova i intervjua sa politicarima.

Gledao sam dve skandinavske serije o izborima i političarima, ali ipak mislim da su danske a ne norveške... sećam se da su lepili postere po ulici (i docrtavali brkove i rogove)
Atomski mrav Atomski mrav 00:27 23.02.2014

Re: Ublaahatkut

sećam se da su lepili postere po ulici

Nije bilo postera, po koji bilbord tu i tamo, nesto malo reklama u metrou, ponegde neki stand gde dele balone i pamflete... aktivisti Radnicke partije (do septembra bili na vlasti) su bili jednom u zgradi, delili predizborni materijal i crvene ruze (simbol stranke), dobio sam jednom u postanskom sanducetu predizborni letak norveskog PUPS-a i to je to. Ne prljaju, ne gnjave i ne smaraju anketama (ima na interenu pa ko voli nek' izvoli bas kao i ovde na blogu). Milina!
niccolo niccolo 11:09 23.02.2014

Re: Ublaahatkut

ponegde neki stand gde dele balone i pamflete...

Kako poneki štand, ja bio do 5. sempembra (mislim da su izbori bili 7. recimo) bilo ih je sedam osam jedan za drugim u Karl Johans gate, isped Eidsvolls plass…meni zeleni dali neki pamflet gde je valjda pisalo za šta se oni zalažu.
Atomski mrav Atomski mrav 13:46 23.02.2014

Re: Ublaahatkut

Kako poneki štand, ja bio do 5. sempembra (mislim da su izbori bili 7. recimo) bilo ih je sedam osam jedan za drugim u Karl Johans gate, isped Eidsvolls plass…meni zeleni dali neki pamflet gde je valjda pisalo za šta se oni zalažu.


Pa dobro, to je glavna ulica u Oslu, u njoj je i sam parlament, Narodno pozoriste a i kraljevska palata + pesacka je zona, normalno je da je tu bila najveca koncentracija standova.
Najjace je sto mi se kolega Norvezanin zalio kako predizborna kampanja traje predugo i kako je naporna... na sta sam mu ja odgovorio sa: "He... he he... he he he... buaaahahahahaha!"
niccolo niccolo 15:45 23.02.2014

Re: Ublaahatkut

jinks jinks 16:25 21.02.2014

...

Libertijanci bi rekli da u cilju uštede i smanjenja troškova države, koja se po njima ionako finansira na račun potlačenih privatnih poslodavaca, izbore ne treba uopšte ni održavati već za njihove rezultate prograsiti rezultate ove ankete :)
arianna arianna 16:56 21.02.2014

....

gavrilo gavrilo 17:53 21.02.2014

izbori 2014


Licno mislim da to nije realno i da ce Radulovic mozda preci cenzus na izborima.
Da je anketa postavljena na ulazu na Bajloni pijacu Radulovic ne bi presao ni cenzus.
Velika izlaznost je ocekivana kao i ubedljiva pobeda SNS.
SNS ce verovatno dobiti izmedju 45%-50% vazecih glasova.
Svi ostali su svetlosnim godinama iza SNS.

Zasto je to tako?
Najveci broj glasaca je ogorcen i besan i zeli da kazni nekoga.
Nema bolje kazne za DS i DS2 nego glasati za Vucica.
+ sto je narodu dosadilo da ima na celu drzave politicare sa privatnim firmama, milionskim nekretninama, veze sa tajkunima, mafijom, kriminalnim radnjama.

+sto sam ja gej a Vucic je imao odlicne izjave koje se ticu LGBT populacije.

Otprilike to je to zasto cu glasati za njega.Beograd na vodi me ne interesuje.

EDIT:
zaboravih...

+ Radulovic je dobio podrsku DVERI

EDIT+:

Radulovic ce biti najvece razocarenje na ovim izborima jer je vestacki stvorena njegova popularnost i navodna podrska velikog broja ljudi.
Ima najjacu kampanju koja se vodi po internetu, putem komentara, blogova, foruma.
To se jasno vidi kada se prelista par sajtova na internetu i pogledaju komentari i lajk-dislajk.
hajkula1 hajkula1 21:51 21.02.2014

Re: izbori 2014

gavrilo

Najveci broj glasaca je ogorcen i besan i zeli da kazni nekoga.
Nema bolje kazne za DS i DS2 nego glasati za Vucica.
+ sto je narodu dosadilo da ima na celu drzave politicare sa privatnim firmama, milionskim nekretninama, veze sa tajkunima, mafijom, kriminalnim radnjama.

Tvrdiš da narod podržava
Koji niti su kada nešto radili niti šta drugo znaju da rade sem da se prodaju tajkunima i žive od korupcije?
Narod podržava partokrate?
Koji su digli ruke od Kosova i Metohije?
Koji ne bi mogli da opravadju ono što poseduju, njihove porodice, ljubavnice, rođaci - svojim prihodima?
(Izgradnja kuća, vrednost stanova, vikendica, iznosi na tajnim računima?)Da li su nesposobni da hapse po proceduri i urade valjanu optužnicu ili namerno hapse i vode procese kršeći zakone (prave predstavu, cirkus), da bi tako procesuirani tajkuni dobili legitimitet i nadoknadu iz budžeta?

a_jovicic a_jovicic 03:52 22.02.2014

Re: izbori 2014

gavrilo
+ Radulovic je dobio podrsku DVERI

Kamo neki link? ... Da se malo smejemo


EDIT: Jao pa tek sad videh i ovo ...
gavrilo
+sto sam ja gej a Vucic je imao odlicne izjave koje se ticu LGBT populacije.

Pozdravi Hrvoja i Janeza ... mada jednog od njih gadno "oprljilo" zbog "Feketićkog snega"

Aj'te momci ... možete vi to i bolje
8c_competizione 8c_competizione 12:06 22.02.2014

Re: izbori 2014

+ Radulovic je dobio podrsku DVERI


bolje da se odmah ogradi dok nije kasno!
a_jovicic a_jovicic 12:30 22.02.2014

Re: izbori 2014

8c_competizione
+ Radulovic je dobio podrsku DVERI

bolje da se odmah ogradi dok nije kasno!

Ma oni imaju svog ekonomistu ... Dragaša ... To što su Dragašev i Radulovićev ekonomski program slični ne znači da mora i sve ostalo ... Prost pogled na web stranice je dovoljan (obratiti pažnju na detalj o Marku Kraljeviću)

EDIT: Gle ... Izgleda im i on dao ostavku ... Izlazi sam na izbore u Beogradu
meehan meehan 13:39 22.02.2014

Re: izbori 2014

Gde ovo ima...
+ Radulovic je dobio podrsku DVERI

prosvetli nas, mada meni nekako BOTUJEŠ i zbog onog
+sto sam ja gej a Vucic je imao odlicne izjave koje se ticu LGBT populacije.


Rezultati ove ankete su zanimljivi....meni su zanimljivi jer Djiasov DS ima 2 X više pristalica od PPVovih naprednjaka, i ogroman procenat "Radulovićevaca"...тreba uzeti u obzir KO KORISTI INTERNET(uzrast,obrazovanje,demografski...) i KO JE PRISUTAN NA BLOGOVIMA(uzrast,obrazovanje,demografski,ranija stranačka opredeljenost...)
Ako uzmemo da se (značajan)deo radikala unapredio i prišao Tomi i PPVu, a pogledajte vaše komšije, rođake, poznanike bivše radikale, koji glasaju za SNS i može se videti da i nisu baš skloni da se informišu preko interneta, čak ga slabo/retko i koriste, informišu se na sastancima stranke i izuzetno su disciplinovani po pitanju glasanja, sigurno izlaze da glasaju i "izvode na izbore" članove svoje porodice i ostale SIGURNE GLASOVE...kako su kvalitetni i spretni kao BOTOVI ne treba pričati... Ima njih(naprednjaka) u realnom svetu dosta više nego na netu, za razliku od ove ankete,rekao bih dosta više od cifre koju imaju zajedno DS i novi DS....izuzetno disciplinovani, svi će glasati KO JEDAN...
Slično važi i za SPS, disciplina ih vodi do sličnog rezultata kao na prošlim izborima....
DS će pretrpiti još jedan udarac na izborima, ali više zbog predhodnog poslovanja nego zbog cepanja stranke...BoTa će više da otkine od URS, razočaranih SPOvaca, i malobrojnih kolebljivih naprednjaka(koji su bili kolebljivi DSovci), nego od matičnog DSa. Znači DS će imati manje nego prošli put, ali ne za Botine glasove, a BoTa će biti na granici cenzusa, kao i URS,DSS,LDP...radikali su OFF...
Radulović....hm...aj ovako da kažem...on je ovde na anketi JAK iz obrnute proporcionalnosti sa lošim predviđanjem rezultata naprednjaka...njemu su skloniji inženjerski mozgovi, prisutni na netu, blogovima itd...namerno ne kažem PAMETNIJI, INTELIGENTNIJI...kontam da će biti na granici, ali da će doći do skupštine, a verujem da i on realno ne očekuje više od toga da bude opozicija i to ona glasna u skupštinskoj sali, za razliku od nekih koji su u skupštini da uzmu platu,dnevnicu(i još da se uhvate drugog skupštinskog mandata i da ih Bog pogleda) mislim da će se Radulović bar redovno javljati za reč...
U slučaju male izlaznosti eto nama PPVa kao suverenog vladara, i jedna stranka će da drma drvo slobode onoliko jako koliko njoj odgovara, a ja sumnjam u pravednost bivših radikala....u slučaju velike izlaznosti eto nama postizborne trgovine, u kojoj će opet portparol Ivica da bude za koplje ispred svih...osim ako PPV, u što SUMNJAM, nije rešio da se otarasi balasta prošlosti koji nosi SPS i još većeg balasta u vidu Bajatovića...mada ovaj besmisleni proporcionalni sitem sa cenzusom može svakakvu matematiku da donese i da PPV sa manjinama, ili sa LDP...ili sa bilo kime dođe do magičnih 126plus poslanika...

p.s.Beli listići(kao i oni sa piš.ma,karikaturama...) gube svaki smisao na ovim izborima, mada mislim da i inače nema smisla biti neopredeljen/neutralan...
You Can't Be Neutral on a Moving Train H.Zinn
inco inco 14:25 22.02.2014

Re: izbori 2014

a_jovicic
Ma oni imaju svog ekonomistu ... Dragaša ... To što su Dragašev i Radulovićev ekonomski program slični ne znači da mora i sve ostalo ...


Taj Dragaš je teška, ali TEŠKA dileja. Ne bih rekao ni da su im ekonomski programi slični, a kamo li ostalo... Eno hajkula1 kačila negde klip sa njime i ono je da se smrzneš - čovek nema onaj elementarni racio, kamo li šta ostalo.
a_jovicic a_jovicic 15:55 22.02.2014

Re: izbori 2014

inco
a_jovicic
Ma oni imaju svog ekonomistu ... Dragaša ... To što su Dragašev i Radulovićev ekonomski program slični ne znači da mora i sve ostalo ...


Taj Dragaš je teška, ali TEŠKA dileja. Ne bih rekao ni da su im ekonomski programi slični, a kamo li ostalo... Eno hajkula1 kačila negde klip sa njime i ono je da se smrzneš - čovek nema onaj elementarni racio, kamo li šta ostalo.

Ma naravno ... nego slični u smislu raskrinkavanja partokratske muvačine ali po svemu drugome sličniji Karićevim i Koštuničinim pogledima nego modernijim gradjanskim stavovima (da ne kažem demokratskim da ne pomisli neko odma' na DS)
a_jovicic a_jovicic 16:54 22.02.2014

Re: izbori 2014

meehan
Ako uzmemo da se (značajan)deo radikala unapredio i prišao Tomi i PPVu, a pogledajte vaše komšije, rođake, poznanike bivše radikale, koji glasaju za SNS i može se videti da i nisu baš skloni da se informišu preko interneta, čak ga slabo/retko i koriste, informišu se na sastancima stranke i izuzetno su disciplinovani po pitanju glasanja, sigurno izlaze da glasaju i "izvode na izbore" članove svoje porodice i ostale SIGURNE GLASOVE...kako su kvalitetni i spretni kao BOTOVI ne treba pričati... Ima njih(naprednjaka) u realnom svetu dosta više nego na netu, za razliku od ove ankete,rekao bih dosta više od cifre koju imaju zajedno DS i novi DS....izuzetno disciplinovani, svi će glasati KO JEDAN...

Olakšavajuća okolnost što im je varijabilitet mali pa ne verujem da će pri velikoj izlaznosti imati šanse. Do sad su na svim izborima bili oko 1M (na prošlim ih rascep čak malo i krajcnuo pa su u zbiru imali 98K manje nego 2008-e kada im je istorijski maksimum bio 1.2M). Pretpostavljam da ni na ovim ne mogu da dobace više od toga ... a inače postoji izreka ..."Znaš da je firma u gadnim problemima kada menadžment počne da veruje u saopštenja sopstvene PR službe" ... a ovi izgleda stvarno veruju u hidro-inženjerske bajke.


p.s.Beli listići(kao i oni sa piš.ma,karikaturama...) gube svaki smisao na ovim izborima, mada mislim da i inače nema smisla biti neopredeljen/neutralan...

... osim ako smo toliko lenji da ne mrdnemo cenjene pozadine ni da damo potpis na izvesnu listu. Bez te alternative ja nisam pametan šta bih tačno uradio na dan izbora.
a_jovicic a_jovicic 18:28 23.02.2014

Re: izbori 2014

Samo da ostane za arhivu pošto znaju komentari da nestaju ... (a na ovaj se referencirah sa drugog bloga)
gavrilo

Licno mislim da to nije realno i da ce Radulovic mozda preci cenzus na izborima.
Da je anketa postavljena na ulazu na Bajloni pijacu Radulovic ne bi presao ni cenzus.
Velika izlaznost je ocekivana kao i ubedljiva pobeda SNS.
SNS ce verovatno dobiti izmedju 45%-50% vazecih glasova.
Svi ostali su svetlosnim godinama iza SNS.

Zasto je to tako?
Najveci broj glasaca je ogorcen i besan i zeli da kazni nekoga.
Nema bolje kazne za DS i DS2 nego glasati za Vucica.
+ sto je narodu dosadilo da ima na celu drzave politicare sa privatnim firmama, milionskim nekretninama, veze sa tajkunima, mafijom, kriminalnim radnjama.

+sto sam ja gej a Vucic je imao odlicne izjave koje se ticu LGBT populacije.

Otprilike to je to zasto cu glasati za njega.Beograd na vodi me ne interesuje.

EDIT:
zaboravih...

+ Radulovic je dobio podrsku DVERI

EDIT+:

Radulovic ce biti najvece razocarenje na ovim izborima jer je vestacki stvorena njegova popularnost i navodna podrska velikog broja ljudi.
Ima najjacu kampanju koja se vodi po internetu, putem komentara, blogova, foruma.
To se jasno vidi kada se prelista par sajtova na internetu i pogledaju komentari i lajk-dislajk.

gavrilo gavrilo 19:55 23.02.2014

Re: izbori 2014

a_jovicic
gavrilo
+ Radulovic je dobio podrsku DVERI

Kamo neki link? ... Da se malo smejemo


EDIT: Jao pa tek sad videh i ovo ...
gavrilo
+sto sam ja gej a Vucic je imao odlicne izjave koje se ticu LGBT populacije.

Pozdravi Hrvoja i Janeza ... mada jednog od njih gadno "oprljilo" zbog "Feketićkog snega"

Aj'te momci ... možete vi to i bolje


Odgovor si dobio na onom drugom predizbornom blogu.
Nego da se vratimo na ovaj blog i anketu,
Hajde objasni mi reakciju Borislava Stefanovica od danas?
Covek svestan da gubi i poziva na nerede ako SNS pobedi na izborima.

Kod tebe u anketi on bolji od Vucica.
Kazem ti da ti anketa nista ne valja.
Poslacu ti na pvt 17 marta rezultate izbora pa ih uporedi sa svojom anketom.
Pa eto videcemo ko je jahao po narodu.

uros_vozdovac uros_vozdovac 21:00 23.02.2014

Re: izbori 2014

gavrilo

Poslacu ti na pvt 17 marta rezultate izbora pa ih uporedi sa svojom anketom.
Pa eto videcemo ko je jahao po narodu.Ma `ajde ne valja... Jedino ako ti izbore organizuješ na blogu pa dokažeš rezultatima da ne valja.
Ne valjaju ti izbori koji pokazuju nevaljale rezultate
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:01 23.02.2014

Re: izbori 2014

uros_vozdovac
gavrilo

Poslacu ti na pvt 17 marta rezultate izbora pa ih uporedi sa svojom anketom.
Pa eto videcemo ko je jahao po narodu.Ma `ajde ne valja... Jedino ako ti izbore organizuješ na blogu pa dokažeš rezultatima da ne valja.
Ne valjaju ti izbori koji pokazuju nevaljale rezultate


Edit: a inače od Vučića teško da ima bolje, kad savladaš pokretne stepenice samo ti se kaže, jasno.
gavrilo gavrilo 21:24 23.02.2014

Re: izbori 2014

priznajem nasmejao si me
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:40 23.02.2014

Re: izbori 2014

gavrilo
priznajem nasmejao si me


Ovde ti je zezanje garantovano samo se opustiš i magija počinje...
hajkula1 hajkula1 22:33 23.02.2014

Re: izbori 2014

inco
a_jovicic
Ma oni imaju svog ekonomistu ... Dragaša ... To što su Dragašev i Radulovićev ekonomski program slični ne znači da mora i sve ostalo ...


Taj Dragaš je teška, ali TEŠKA dileja. Ne bih rekao ni da su im ekonomski programi slični, a kamo li ostalo... Eno hajkula1 kačila negde klip sa njime i ono je da se smrzneš - čovek nema onaj elementarni racio, kamo li šta ostalo.Tamo je Margetić, mislila sam da će neko Margetića da komentariše
a_jovicic a_jovicic 17:55 21.02.2014

Predlog

Uvesti 3 grupe pitanja:

1. Za koga bi glasali na ovim izborima
(ponudjene liste, "beli", bojkotujem, ne interesuju me izbori, otvoren odgovor)

2. Za koga ste glasali na prošlim izborima
(liste sa tadašnjih izbora, "beli", bojkotovao/la, nije me interesovalo)

3. Demografski podaci
(starost, pol, geo [Beograd, Vojvodina, zapadna, centralna, istočna, južna Srbija], stručna sprema)

Ako se ovakvi odgovori puste kroz Data Mining software (a ima jedan baš sladak free paket koji se zove RapidMiner), mogli bi da se dobiju interesantni pattern-i ... npr. X% "belih" sa prošlih izbora su se "obojili" za kandidata A ... ili Y% koji su za kandidata B imaju visoku stručnu spremu ... ili Z% žena nisu interesovali izbori prošli put ali su sada za kandidata C.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:02 21.02.2014

Re: Predlog

i ja sam razmišljao slično da nakon odgovora ne glasam, ne dam da korisnik vidi anketu.

Što se ostalog tiče mogli bi da probamo sa demografskim podacima, ne košta ništa
milisav68 milisav68 18:59 21.02.2014

Re: Predlog

a_jovicic

3. Demografski podaci
(starost, pol, geo [Beograd, Vojvodina, zapadna, centralna, istočna, južna Srbija], stručna sprema)


Ovo bi objasnilo mnogo toga (što se tiče ankete).
a_jovicic a_jovicic 01:34 22.02.2014

Re: Predlog

uros_vozdovac
i ja sam razmišljao slično da nakon odgovora ne glasam, ne dam da korisnik vidi anketu.

Možda čak da se u realnom vremenu prikazuje samo broj izašlih a ne i trenutni rezultati (i to ako postoji mogućnost prikaza u obliku vremenske serije) ... da imitiramo "izbornu tišinu" ... Mada s' druge strane, real-time rezultati glasanja mogu da doprinesu održavanju pažnje i povećanju broja anketiranih (pa makar to bili i bot-ovi)

EDIT: E da ... Razmisliti o tome da se "izbori" zakažu unapred ... tj. da se anketa najavi dan-dva ranije i to svim Twitter "izbornim štabovima" (tj. vidjenijim tviterašima koji promovišu svoje stranke) pa nek' oni šire najavu medju svojim follower-ima. To bi donekle poboljšalo reprezentativnost uzorka mada svakako isti ostaje "hendikepiran" odsustvom računarski "nepismene" populacije (k'o da su danas telefonske ankete nešto reprezativnije)
ivana23 ivana23 01:43 22.02.2014

Re: Predlog

Tako je na sajtu eIzbori:

Učestvujte u velikoj predizbornoj anketi portala eIzbori. Glasajte za vašeg favorita do 14. marta, podelite anketu sa vašim prijateljima i pozovite ih da glasaju, vi odlučujete ko će pobediti!

LINK
a_jovicic a_jovicic 02:45 22.02.2014

Re: Predlog

milisav68
a_jovicic

3. Demografski podaci
(starost, pol, geo [Beograd, Vojvodina, zapadna, centralna, istočna, južna Srbija], stručna sprema)

Ovo bi objasnilo mnogo toga (što se tiče ankete).

Ne samo što bi objasnilo, nego bi moglo da se iskoristi i za kontrolna pitanja (ko je popunjavao bilo koju ozbiljniju anketu ili radio psiho-test, primetio je da su neka pitanja dosta slična već postavljenim ... ona služe da se detektuju ispitanici koji upitnik popunjavaju šaranjem unaokolo bez čitanja ... i svi odgovori takvih ispitanika se odbacuju kako ne bi "zagadili" rezultate). U našem slučaju bi ih koristili za detektovanje bot-ova (npr. ispitanik ima 20 godina i visoku stručnu spremu ... ili prijavio da je iz Vojvodine a IP adresa mu iz istočne Srbije)

Takodje demografska pitanja su pravi "rudnik zlata" za data mining pošto bez njih bi imali samo 2 atributa (kome glas na ovim i kome je dat na prošlim) a sa tim se ne dobijaju neki značajniji pattern-i (mada će svakako biti interesantno koliko će "bivših" DS-ovih glasača sa prošlih izbora glasati baš za PPV-a na ovim (siroti bot-ovi ... moraće da im organizuju poseban kurs za popunjavanje anketa)

Nego ajde i ostali blogeri da predlože kakva bi pitanja voleli da vide u anketi ... npr. možemo dodati i pitanja o aktivnosti ispitanika na net-u (da li je bloger, da li ima twitter nalog, da li ima FB nalog). Verovatno nećemo predvideti tačne rezultate izbora ali ćemo bar saznati "Ko smo to mi blogeri u Srbiji?"
jasminas jasminas 07:57 22.02.2014

Re: Predlog

Na sve što si ti predložio ja bih dodala i ono pitanje (ne znam kako se definiše, valjda radni status):

Da li ste: zaposlen/nezaposlen/penzioner/student itd.

Još kada bi zaposleni mogli da se izjasne da li su u javnom ili privatnom sektoru (ne znam da li tu treba dodati i još nešto, tipa NGO i sl.) gde bi nam kraj bio

Inače, Uroše super je tekst i ideja za anketu, čekamo sledeću!
a_jovicic a_jovicic 11:42 22.02.2014

Re: Predlog

jasminas
Na sve što si ti predložio ja bih dodala i ono pitanje (ne znam kako se definiše, valjda radni status):

Da li ste: zaposlen/nezaposlen/penzioner/student itd.

Još kada bi zaposleni mogli da se izjasne da li su u javnom ili privatnom sektoru (ne znam da li tu treba dodati i još nešto, tipa NGO i sl.) gde bi nam kraj bio

Inače, Uroše super je tekst i ideja za anketu, čekamo sledeću!


Mislim da je naziv atributa "radni status" odličan ... predlažem vrednosti: student, nezaposlen, samozaposlen/sopstveni biznis, u javnom preduzeću, u privatnom preduzeću, u NGO, penzioner, ostalo

Evo dobrog primera korisnosti od transparentnog procesa ... Da narod sam bira svoje ankete!
Kraja Kraja 12:07 22.02.2014

... Predlog...

...da li imate ideju koliko ljudi na anketama daje iskrene odgovore, a koliko njih se zahebava...???
...sva predlozena pitanja su interesantna, ali sluteci po egipcanima, marsovcima, eskimima, udaracima gloginja & so on, tesko da ce se tu dobiti neki smisleni podatak...
....primer - ja bih u cilju promene misljenja na kosovu ili u vojvodini rado napisao da sam odande/odatle i onda srocio neku lepu poruku pajticu ili kosovskom pajticu...
milisav68 milisav68 12:20 22.02.2014

Re: ... Predlog...

Kraja

....primer - ja bih u cilju promene misljenja na kosovu ili u vojvodini rado napisao da sam odande/odatle i onda srocio neku lepu poruku pajticu ili kosovskom pajticu...

Krajo, OZNA sve dozna.

Treba malo znanja da se sakrije IP adresa.
Jukie Jukie 13:01 22.02.2014

Re: ... Predlog...

Kraja
... eskimima, ...

Inuitima
a_jovicic a_jovicic 13:06 22.02.2014

Re: ... Predlog...

Kraja
...da li imate ideju koliko ljudi na anketama daje iskrene odgovore, a koliko njih se zahebava...???
...sva predlozena pitanja su interesantna, ali sluteci po egipcanima, marsovcima, eskimima, udaracima gloginja & so on, tesko da ce se tu dobiti neki smisleni podatak...
....primer - ja bih u cilju promene misljenja na kosovu ili u vojvodini rado napisao da sam odande/odatle i onda srocio neku lepu poruku pajticu ili kosovskom pajticu...

Tome i služe kontrolna pitanja ... Naravno ne radimo mi profi-istraživanje (koje bi moralo da ima tonu pitanja prošaranih kontrolnim) niti će naše rezultate objaviti bilo koje klasično sredstvo informisanja ... ali ne znači i da čak i tako "zagadjeni podaci" ne mogu da donesu korisnu informaciju. Da ne "gušim" kolege ovde o data mining-u ali algoritmi koji se u njemu koriste izvlače najfrekventnije pattern-e ... znači mogu ljudi da se glupiraju sa odgovorima ali rezultat će biti samo kombinacije odgovora koje se najčešće pojavljuju ... ako se svi glupiraju sa odgovorima na otvoreno pitanje (jedno jedino) ti odgovori neće ni isplivati (osim ako imamo dominantnu populaciju npr. Džedaja koji prate blog

No ja sam svakako veliki protivnik izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti obzirom da je to izmišljotina nekih davnih vremena što ne znači da ne može da se ubaci neko tipa "Koliki je značaj nacionalnog pitanja za tvoj izbor?" sa ponudjenim odgovorima: pripadnost naciji mi je bitnija od života, nacionalno pitanje mi je bitnije od ekonomskog, podjednako bitno kao i sva ostala, totalno nebitno.

EDIT: možda bi bilo interesantno i pitanje o odnosu prema religiji?
a_jovicic a_jovicic 13:23 22.02.2014

Re: ... Predlog...

milisav68
Kraja

....primer - ja bih u cilju promene misljenja na kosovu ili u vojvodini rado napisao da sam odande/odatle i onda srocio neku lepu poruku pajticu ili kosovskom pajticu...

Krajo, OZNA sve dozna.

Treba malo znanja da se sakrije IP adresa.

Nemo' da nam plašiš ispitanike. Nismo mi od onih što idu od vrata do vrata i popisuju

Naravno IP adresu bi trebalo koristiti za detekciju "lažnjaka" ako to tehnički uslovi dozvole (Google analitics može da prepozna grad iz koga je posetilac došao ... ne znam da li SurveyMonkey ima tu opciju ili mora da jurimo geo-code servere) no u svakom slučaju pitanja u anketi ne smeju da narušavaju privatnost anketiranog zato su odgovori i ponudjeni kroz dovoljno široke kategorije. Ako se blogokolege slože, ja predlažem da se i logovi (sa transformisanim IP-jevim) stave na raspolaganje blogo-javnosti pa nek svako ko je zainteresovan napravi svoju analizu ... Ja sam svakako spreman da RapidMiner skript koji bude korišćen stavim na raspolaganje javnosti pa ko 'oće da se igra slobodno nek izvoli

Nego ček da mi prvo prikupimo odgovore da ne bude pričanje o "Anketi na vodi"
(možda nam se "biračko telo" umorilo pa ne skupimo dovoljno odgovora)
Kraja Kraja 14:22 22.02.2014

Re: ... Predlog...

Treba malo znanja da se sakrije IP adresa.


...cim se pojavio "IP man - the legend is born" odmah sam ga "skinuo" i pogledao 3x...
...no more secrets...
inco inco 14:29 22.02.2014

Re: ... Predlog...

Kraja
...da li imate ideju koliko ljudi na anketama daje iskrene odgovore, a koliko njih se zahebava...???


Also sprach:

Daglas Adams
Recite nekom da ste anketar, i pokažite mu upitnik, i gotovo je - on počinje da laže. Moj prijatelj je jednom imao posao koji je podrazumevao pripremu upitnika koji su ljudi popunjavali preko Interneta. Rekao mi je da su podaci koje je dobio strašno ohrabrujući u pogledu stanja sveta. Na primer, da li ste znali da gotovo 90 procenata populacije otpada na generalne direktore sopstvenih kompanija koji zarađuju više od milion dolara godišnje?milisav68 milisav68 15:28 22.02.2014

Re: ... Predlog...

a_jovicic

Nemo' da nam plašiš ispitanike. Nismo mi od onih što idu od vrata do vrata i popisuju

Ma nije mi to bila namera, već da i za manipulaciju/zezanje treba malo više znanja.

Banalan primer, recimo da se u rezultatu pokaže da Mađari imaju preko 10%, to bi bio "sumnjiv" rezultat, pa recimo proverom adrese vidiš da se glasalo iz - Niša.
Kraja Kraja 15:45 22.02.2014

Re: ... Predlog...

...well...
...u nisu ima madjara, ali ima i "Džedaja, Vanzemaljaca, Indijanaca, Zemljana te Evropljana"...
...a za sada ne postoji obaveza javljanja na internet ankete iz sopstvenog stana...
...najzgodniji je komsijin kafic, kafica, pivce, anketica...
..."komso, restartuj modem"...
milisav68 milisav68 15:59 22.02.2014

Re: ... Predlog...

Kraja
...well...
...u nisu ima madjara, ali ima i "Džedaja, Vanzemaljaca, Indijanaca, Zemljana te Evropljana"...
...a za sada ne postoji obaveza javljanja na internet ankete iz sopstvenog stana...
...najzgodniji je komsijin kafic, kafica, pivce, anketica...
..."komso, restartuj modem"...

Jeste, a ex sedi u kafiću i beleži slučaj.
a_jovicic a_jovicic 16:06 22.02.2014

Re: ... Predlog...

Kraja
...well...
...u nisu ima madjara, ali ima i "Džedaja, Vanzemaljaca, Indijanaca, Zemljana te Evropljana"...
...a za sada ne postoji obaveza javljanja na internet ankete iz sopstvenog stana...
...najzgodniji je komsijin kafic, kafica, pivce, anketica...
..."komso, restartuj modem"...

Zato i nemamo pretenzije ka "predvidjanju budućnosti"

Ako makar "usnimimo" samo populaciju blogera pa izvučemo iz podataka "indeks šaljivosti" i to može da ukazuje na nešto ... npr. "Uticaj savremenih tehnologija na popravljanje psihičkog stanja pojedinca" (humor je zdrava osobina)

EDIT: Upravo zbog pomenutog sam protiv pitanja o nacionalnoj pripadnosti ... A "metodologija" u pripremi ankete neće da se baci ... Kad prodju predizborna prebrojavanja možemo da organizujemo neku koja meri baš nivo zahebancije kod blogokolega.
a_jovicic a_jovicic 16:16 22.02.2014

Re: ... Predlog...

milisav68
a_jovicic

Nemo' da nam plašiš ispitanike. Nismo mi od onih što idu od vrata do vrata i popisuju

Ma nije mi to bila namera, već da i za manipulaciju/zezanje treba malo više znanja.

Banalan primer, recimo da se u rezultatu pokaže da Mađari imaju preko 10%, to bi bio "sumnjiv" rezultat, pa recimo proverom adrese vidiš da se glasalo iz - Niša.

Ma šalio sam se ... Nije IP tako efikasan sistem lokacije kao što je npr. "obična" mobilna mreža ... nego hoću da ljudi shvate šta sve preduzimamo da zaštitimo njihovu privatnost.

A "Madjari" iz Niš bi bio fenomenalan pattern (toliko ljudi popizdeli na svoje, da im više ni nacionalne manjine ne smetaju)
chameleonmind chameleonmind 18:03 21.02.2014

Hmm...

Meni je jako interesantno što prevarantski NOPO ima više glasova od URS-a i SRS-a :) Nadam se da niko od njih ne pređe ni 1%, ali izbori su druga stvar, videćemo već. U svakom slučaju interesantno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:07 21.02.2014

Re: Hmm...

chameleonmind
Meni je jako interesantno što prevarantski NOPO ima više glasova od URS-a i SRS-a :) Nadam se da niko od njih ne pređe ni 1%, ali izbori su druga stvar, videćemo već. U svakom slučaju interesantno.


Uprkos pridevu NOPO je izmislio transparentnost za URS i SRS. Nekako mi je namera NOPO jasna, nemam dileme, mada me ponekad Tulimirović iznenadi.

Hansel Hansel 18:12 21.02.2014

Re: Hmm...

Meni je jako interesantno što prevarantski NOPO ima više glasova od URS-a i SRS-a

... dok URS i SRS nisu prevaranti...
chameleonmind chameleonmind 21:18 21.02.2014

Re: Hmm...

Ma meni je ceo taj način na koji je on došao do mesta u parlamentu gadan, progurao se na manjine i nije ni reč progovorio za sve vreme koje je proveo tamo (barem ja nisam ništa čuo, neka me neko slobodno ispravi ako sam pogrešio). I koja je njegova svrha u parlamentu, ostaje misterija.
Hansel Hansel 22:24 21.02.2014

Re: Hmm...

Ma, jasno je to, a svrha mu je -- da bude poslanik.

S druge strane, to izvrgavanje ovakvog izbornog sistemi meni lično donekle dođe simpatično (proradi mi neka moja latentna anarhičnost ). Ako je sistem već proporcionalan, ne vidim čemu cenzus (znam da nije naša izmišljotina, ali, ako neka opcija može da dobije dovoljan broj glasaova da proporcionalno bude zastupljena makar jednim poslanikom, ja bih to dozvolio. Bilo bi mnogo čistije od sadašnjih ucenjivanja od strane malih stranaka. Izmeri se lepo na izborima ko koliku snagu ima, pa dalje neka se dogovaraju u skladu s tim, ako mogu.
Черевићан Черевићан 18:45 21.02.2014

хабете вобис - ТРЕЋА СРБИЈА

промене се . . . богме очекују
штоно каажу ако буде среће
бољитка ће гарант нама бити
до Србије можда три'ест ТРЕЋЕ
AlexDunja AlexDunja 19:13 21.02.2014

meni su botovi slatki:)

komentar na sajtu b92, sport, tenis:

na vest da je ilija bozoljac ušo u neko polufinale
čelendžer turnira u indiji.

Odlično igra Ika u dalekoj Indiji, ali svaka čast Vučiću, za samo par meseci je svojim predanim radom i požrtvovanjem doprineo da veliki broj ljudi oseti nešto novo na političkoj sceni...nešto što će uspostaviti red i poštenje...
(Vladimir, 21. februar 2014 14:48)

ivana23 ivana23 19:31 21.02.2014

***

Telefonska anketa sprovedena je od 16. do 18. februara, a anketirano je 1.800 građana Srbije, bez teritorije Kosova i Metohije.

Istraživanje B92: Izlaznost 58,9%
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:33 21.02.2014

Re: ***

naša anketa, tj naši građani su mnogo bolji
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:49 21.02.2014

Banana republjik

S obzirom da smo u Freehandovom blogu o Ukrajini videli da veliki broj blogera veruje da "strane sile" kontrolišu pobunjene narode diljem sveta, čudi me ovolika potencijalna izlaznost blogera na izbore. Jer ako su narodi kontrolisani od strane Velikih Nevidljivih Geostratega čemu onda izlazak na izbore? Čemu služi onda glas pojedinca? Šta je smisao glasanja ako već znamo da je sve predodređeno i teledirigovano?

Pošto Veliki Nevidljivi Geostrateg kontroliše ponašanje naroda kao što smo videli u Ukrajini, Siriji, Egiptu i Libiji, onda se da zaključiti da razlog što kod nas narod ne diže bunu je taj što Veliki Geostrateg to ne želi. Geostrateg je veoma zadovoljan načinom kojim vladaju Dačić i Vučić koje je On ionako postavio - jer sve je kontrolisano.
Jaril Jaril 21:23 21.02.2014

Re: Banana republjik

Čemu služi onda glas pojedinca?

Па да гласа коју страну силу жели у својој држави.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:30 21.02.2014

Re: Banana republjik

Jaril
Čemu služi onda glas pojedinca?
Па да гласа коју страну силу жели у својој држави.


Super! U takvom slučaju izbor ipak postoji.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:53 21.02.2014

Re: Banana republjik

Evo šta kaže anketa jednog našeg komunističkog lista. Kad kažem komunističkog hoću reći da su mu vlasnici i glavni urednici komunisti. I naravno velika većina misli da su zapadne sile krive za krvoproliće. Budale!

ANKETA
Ko je kriv za krvoproliće u Ukrajini?
Viktor Janukovič i ukrajinske vlasti
5.71%
Opozicioni lideri i demonstranti
5.89%
Zapadne sile, željne uticaja u Ukrajini
84.02%
Rusija, željna uticaja u Ukrajini
4.37%

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana