Gradjanske inicijative| Zdravlje| Život

Anastasiju vraćaju u Srbiju

Jelica Greganović RSS / 24.02.2014. u 22:43

 1604456_1439874062896419_1251502199_n.jpg

Edit: Prema poslednjim informacijama, Anastasija je upravo u avionu, na putu ka Beogradu. Između ostalih, i u  pratnji lekara koji je, iz Srbije, došao po nju. 

Devetogodišnju Anastasiju Trajković sutra, u utorak, vraćaju u Srbiju. Tako mi je večeras rekla njena mama, Snežana.

Još uvek nije pouzdano utvrđeno da li u plućima ima metastaze. Voda koja joj se pojavila u plućima se u velikoj meri povukla.

Ali se taj strašni tumor, hordom proširio sa obraza na unutrašnjost lobanje i usta. Anastasija želi, ali ne može da jede, kaže mi njena majka. I sve je umornija.

Državna bolnica u Pragu, na čije onkološko odeljenje je prebačena Anastasija, kada je tokom protonskog zračenja pregledana zbog velike malaksalosti, je odlučila da je vrati u Srbiju.

Kako je Anastasijino stanje prilično loše, trpi bolove zbog drena u plućima, bolove zbog hordoma i još uvek ne diše sasvim samostalno, njena majka mi kaže da će po nju, u utorak, biti poslat avion sa medicinskim aparatima koji će omogućiti da se Anastasija bezbedno preveze, uz pratnju lekara koji će stići iz Srbije, od Praga do Beograda.

Prema majčinim rečima, Anastasija želi da ide kući, u Vranje, makar na jedan dan, iako je jasno da bi jedino u bolnici mogla da dobije tretman koji bi je spasao smrti i možda joj čak omogućio, ako joj se stabilizuje stanje, da se vrati na protonsko zračenje.

Sve ostalo je majčin plač. Strašna tuga neprepričljiva i priča majke koja gleda kako gubi dete.

Nema reči koje bi taj plač i tu tugu mogle da opišu.

 

 

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:49 24.02.2014

Uh

Ovo i ne može da se komentariše.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:43 24.02.2014

Re: Uh

Dugo sam se dvoumio da li da uopšte pročitam. Ta bespomoćnost, nemogućnost da se nešto uradi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:45 24.02.2014

Re: Uh

Ta bespomoćnost, nemogućnost da se nešto uradi...

A ja ipak mislim da je jedna od najvažnijih stvari pobediti taj osećaj nemoći...zato sam ovo i pisala. Jes mrva, al nekad i trunje pomaže.
mlekac mlekac 23:50 24.02.2014

Re: Uh

KRALJMAJMUNA
Ovo i ne može da se komentariše.

Jaril Jaril 21:34 25.02.2014

Re: Uh

pobediti taj osećaj nemoći...zato sam ovo i pisala. Jes mrva, al nekad i trunje pomaže.

И покушај је довољан. А ти си постигла много више од тога.

Хвала ти.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 22:49 24.02.2014

..

Tuga
jepet jepet 22:51 24.02.2014

Tuga najveca...

Moze li se pomoci i kako?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 24.02.2014

Re: Tuga najveca...

Sada nikako, sada treba sačekati...videti da li će se ipak odlučiti da je daju u bolnicu ili će je, po njenoj želji, odvesti kući u Vranje. Pitanje je kako će i put da izdrži...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:54 24.02.2014

...

Tužna sam i besna.
Besna toliko da nemam reči.
Ogorčena.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:54 24.02.2014

Re: ...

Jadno dete.
fantomatsicna fantomatsicna 23:24 24.02.2014

NEMA...

REČI.IMA BES!
nurudin nurudin 23:29 24.02.2014

Re: NEMA...

Лелек!
jednatanja jednatanja 23:34 24.02.2014

Re: NEMA...

ne mogu da zamislim samo da joj se ispuni želja i da stigne u svoj topli dom
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:37 24.02.2014

Re: NEMA...

tanja, ovaj put bi joj života vredno bilo da joj se ne ispuni želja...životno bi joj važno bilo da iz aviona ode u bolnicu gde bi lekari probali da nađu šta je to što je napravilo takav problem u njenom stanju...pored postojećeg hordoma.
Hansel Hansel 23:45 24.02.2014

Re: NEMA...

A zašto u Češkoj to nisu pokušali da ustanove? Nisu valjda opet pare bile problem?

jednatanja jednatanja 23:47 24.02.2014

Re: NEMA...

i da joj ublaže bolove. to moraju i mogu. barem to.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:49 24.02.2014

Re: NEMA...

Ne, ovaj put pare nisu problem.
Anastasijin slučaj je očito težak već zbog samog hordoma.
Drugo, ona je zračena u privatnom, Protonskom centru, a u državnu bolnicu je prevezena kada je malaksala.
Od tada tamošnji lekari pokušavaju da ustanove šta joj je. U međuvremenu joj se voda u plućima dobrim delom povukla i oni sad očito koriste priliku da je vrate u Srbiju...ne znam, valjda im se ne bavi tako teškim, "tuđim" slučajevima...
jednatanja jednatanja 23:59 24.02.2014

Re: NEMA...

koliko ja pratim, hemoterapija se ponekad prekida zbog loše krvne slike, ja nisam čula (no to ništa ne znači) da se zračenje prekida zbog malaksalosti. čak štaviše, zračenje joj može smanjiti tumor i olakšati bolove. verovatno tumor pritiska nerve pa zbog toga trpi bolove. nije baš jasna situacija.
angie01 angie01 00:41 25.02.2014

Re: NEMA...

ne znam da li ste gledali emisiju gde je kod Trninicke povodom slucaja male Anastasije i slicnih problema u nasem zdravstvu, gostovala ministarka zdravlja, gde ona krajnje nonsalantno istupa iskljucivo sa politicke platforme i prosipa one iste fraze i demagogiju, kao da ona nikakve veze nema sa ovako strasnim desavanjem, a jos manje odgovornosti,...kao da nije zdravstveni radnik, covek, humanista,...jedan mali, tek zapoceti zivot, borba njenih roditelja, nelogicnost odluke njenih komisija koja ima ovakav ishod, sve je svela na malo praznih predizbornih reci.
Hansel Hansel 00:55 25.02.2014

Re: NEMA...

Gledao sam delimično, kao i "Utisak" i nemam reči (nisam baš video i čuo ovo što kažeš, ali mogu misliti). Zapravno, svašta bih rekao, ali neću na ovom blogu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:57 25.02.2014

Re: NEMA...

ne znam da li ste gledali emisiju gde je kod Trninicke povodom slucaja male Anastasije i slicnih problema u nasem zdravstvu,

Na svu sreću nisam gledala, samo mi je prepričavano.
Muka me od toga uhvati.
Šta tvoje nije, to ne boli.
Tuga i bruka.
lady_d lady_d 07:30 25.02.2014

potpuni nedostatak...

svega! Na slucaju Anastazije se sve pokazalo! I to da imamo lose, nadobudne lekare, koji ne citaju, ne prate, ne znaju da kazu: Hej ovo ne znam...daj da vidim ko zna, da pitam! Svako se ucio i pravda se samo tvrdnjom da je nesto retko! Koliko je to retko?! Neznanje da ima onih vrsta raka koji ne sme da se dira, da se ne uradi prvo biopsija pa ona pravi plan. Onda na sve to zdrastveno osiguranje, da bi na kraju poslali majku sa detetom, samu...nadji-snadji se...Ne razumem da ni jedan lekar nije krenuo, makar na taj prvi sastanak u protonski centar, da prati i isprati pacienta. (znam..oni su Bogovi ne mogu da se vezuju za jednog pacijenta). Da ne pisem da roditelji nisu dobili savet ni o ishrani ni o nezi deteta (dete je doslo slabo, preslabo, sa bolovima koje umiruje lekovima koji su tipa Brufen! a svaki laik zna da postoje druge stvari koje se daju jer Brufen i zdravom smeta ako ga uzima previse!). I niko nije i nikada nece biti kriv medju nasim lekarima! Koliko god da nema para da putuju na usavrsavanja, na konferencije...postoji internet pun radova i prezentacija...i naucni krugovi to koriste da uce i podele znanje, a ne samo da sede na Facebook-u. Uzasno sam i besna i tuzna! I ni jedna partija ne sme da dobije glas dok ne objasni kako ce da sredi ceo, ali ceo zdrastveni sistem sa posebnim osvrtom na negu bolesne dece. Na sve ovo samo da dodam...Beograd je davno poceo da zida i pravi protonski centar....koji je progutao para i para za sve druge naucne svrhe. I treba vrsiti pritisak na ministarstva, vladu...da prvo sto urade pokusaju da naprave centar za zracenje protonima i cesticama, jer po broju obolelih kojima ovo treba smo vodeci u EU.
kleinemutter kleinemutter 08:33 25.02.2014

deca

Ovo je vreme za pobunu.

1. Neka deca umiru zbog zanemarivanja sistema. Neka umiru (mora tako da bude neizlečivo je, ali u mukama i gladna (enteralna hrana) opet zbog zanemarivanja sistema..

2. Šta ćemo da radimo kad počnu da umiru deca koja boluju od Hanterovog sindroma ( priča mali dečak Radulović i Ministarka ga gladi po glavi i kaže da će neke tete da odlučuju hoće li ili neće dobiti terapiju)?

3.Neku decu roditelji napuštaju jer sistem ne radi, pa imaju otežano lečenje i rehabilitacija ( npr. noćni eeg nije uveden po bolnicama a teško bolesnu i decu sa smetnjama ne možeš da ubediš da budu budna noću a danju da odspavaju kad su sestre i dr u bolnicama).

4. Neki lekari plaćaju kaznu RFZO jer su decu lečili kako treba i davali im skupe lekove već na prvom pregledu .

5. Šta ćemo da preduzmemo mi koji nismo za sistemsko uništavanje dece?
lady_d lady_d 09:03 25.02.2014

Re: deca

Da budem iskrena po glavi mi se mota samo jedno pitanje: Koliko narod u Srbiji moze (i ako moze, zasto moze) da trpi sve ovo?! Ceo sistem ne valja. Nemamo ni sredstva ni ljudstvo ni znanje ni zelju...nista.... Deca nisu birala da budu rodjena, mi odrasli jesmo...i samim tim imamo obavezu da se o njima brinemo i kad su zdravi a jos mnogo vise kad su na zalost bolesni. Pitala sam gospodina Radulovica da izlozi plan...ono razrada, budzet, ljudstvo, sredstva... za bilo koji resor koji je na budzetu...nisam videla nista konkretno...i njegov program mi je malo bla-bla politika, buc....A znam i sigurna sam da imamo ljude koji znaju svoj posao i imaju ideju... (svako ko zeli moze da sazna gde su nasi patolozi i zasto su recimo vodeci strucnjaci u Norveskoj, a da se hadron kod Anastazije nije na vreme dijagnostikovao!).
Zato je lepo postavljeno pitanje: Sta ce da urade i preduzmu svi oni koji nece da trpe vise sistematsko unistavanje dece (kroz zdrastvo pa i skolstvo)?
bocvena bocvena 09:10 25.02.2014

Re: deca

osećam se beskrajno poraženo. mi odrasli opet nismo dovoljno brzo i dovoljno dobro odradili posao za našu decu.

tako je kad ih lečimo, tako je kad ih školujemo, tako je kad ih vaspitavamo.

i posle se međusobno pokoljemo tražeći krivca kad krene po zlu, umesto da menjamo stvari na bolje.

5. Šta ćemo da preduzmemo mi koji nismo za sistemsko uništavanje dece?


prvo, da nateramo sve u sistemu zdravstvene zaštite i obrazovanja da rade (a ne otaljavaju) svoj posao. onda će, samo od sebe, biti nametnuto pitanje menjanja onoga što ne donosi rezultate. menjati zakone, pravilnike i način finansiranja. pooštriti kontrolu zapošljavanja i rada. otpuštati trule jabuke, nagraditi vredne i požrtvovane. stalno se obrazovati i preuzimati primere dobre prakse iz uspešnih sistema.

srbija nije tamo gde su srpski grobovi nego tamo gde rastu srećna i zdrava srpska deca. to nekako svi zaborave posle izbora.

EDIT: izgleda smo lady i ja pisale u isto vreme, isti komentar. izvin'te.
lady_d lady_d 09:45 25.02.2014

Re: deca

Nista za duplo misljenje Bocvana...ali da ne budem pogresno shvacena...Blog...OK je to...eto na taj nacin su mnoga deca dobila sansu da bar probaju da se izbore. Ali I dalje ima mnogo dece koja nece stici do sire javnosti. A svoj toj deci moze da pomogne samo potpuna promena sistema. Koju na zalost niko u Srbiji kao program nema...I to je ono sto plasi, uzasno plasi (a da ne pominjem samo da nam se svi lekari na boljim pozicijama kao I ministry lece po inostranstvu!). Lako je kontrolisati ako se ima plan, zakon, cilj... a ja to ne vidim (kao neko ko radi na velikim projektima znam malo vise o organizaciji i kontroli...ali kao sto napisah...nista bez plana...a njega ni od kuda!).
bocvena bocvena 09:49 25.02.2014

Re: deca

pa i to moramo da im nametnemo - da je ova tema bitna u predizbornim kampanjama i da su to laki poeni posle izbora.

da me manu lažnih tajkunskih hapšenja i promene nešto što stvarno poboljšava život građana i njihove dece.
jednatanja jednatanja 10:08 25.02.2014

Re: deca

Pre par meseci kod mene je navratio mlad lekar, raspitivao se o mogućnostima zapošljavanja u Nemačkoj. Bio je student generacije na svom fakultetu. Radi već 2 godine u Hitnoj, i rekao mi je lično da ne može više da podnese da leči pacijente bez ičega. Dobio je kaznu od 2000 din jer je prepisao 2 kutije antibiotika umesto jedne.

Računao je, kaže, vreme od kad on pregleda pacijenta sa krvarenjem iz debelog creva, dok ne završi terapiju (znači sve sa skeniranjem, postavljanjem dijagnoze, lečenje) prođe godina i po dana. Taj pacijent je onda već gotov.

Mlad čovek, veseo, entuzijasta, skroman. Kaže, njemu nije toliko do para, već sistem ovde ne funkcioniše. Ne funkcioniše ni za lekare, ni za pacijente. Zamislite da završite medicinu jer želite da pomognete ljudima, student ste generacije, a znate da će vaš ozbiljno bolestan pacijent morati da čeka par meseci dok ne dobije dijagnozu, i tek onda da krene sa lečenjem.

Znamo da je procenat izlečenja od karcinoma direktno proporcionalan sa vremenom otkrivanja bolesti i uspostavljanja dijagnoze. Nije visoka nauka. Birokratija je užas, ovi pacijenti se natrče za upute kao da su maratonci a ne pacijenti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:07 25.02.2014

Re: deca

Zato je lepo postavljeno pitanje: Sta ce da urade i preduzmu svi oni koji nece da trpe vise sistematsko unistavanje dece

Ja ću da pišem, naročito o onoj deci koja bi životima mogla da plate svoju nevidljivost.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:11 25.02.2014

Re: deca

Pre par meseci kod mene je navratio mlad lekar, raspitivao se o mogućnostima zapošljavanja u Nemačkoj. Bio je student generacije na svom fakultetu. Radi već 2 godine u Hitnoj, i rekao mi je lično da ne može više da podnese da leči pacijente bez ičega. Dobio je kaznu od 2000 din jer je prepisao 2 kutije antibiotika umesto jedne.

A RFZO se sada upravo bakće promenom pravilnika za lekare, o propisivanju lekova.
To im je očito prioritet.
Za to vreme pate i umiru teško bolesna deca zbog nemušto napisanog RFZO pravilnika za lečenja u inostranstvu.
Ta deca očito nisu prioritet, iako se svakog dana pojavi po bar jedno siroto, bolesno dete za koje roditelji prose novac.
Zato da opet ponovim, zato to nije pitanje para, nego pitanje ODNOSA.
Neko će ipak morati da shvati da deca u svakom društvu, koje se kiti pridevom - civilizovano, moraju da imaju prednost. Moraju da budu prioritet.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:32 25.02.2014

Re: deca

Strahota...pa još kad se radi o deci...lepo da ti pozli, u crnu zemlju da propadneš od muke.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:09 25.02.2014

Re: deca

Radi već 2 godine u Hitnoj, i rekao mi je lično da ne može više da podnese da leči pacijente bez ičega. Dobio je kaznu od 2000 din jer je prepisao 2 kutije antibiotika umesto jedne.


-u -hitnoj poimoći nemaju pravo da pišu recepte, ne znam zašto. Oni mogu da kažu, napišu, pa pacijent onda mora da ide kod svog izabranog lekara u Dom zdravlja, a neki ne mogu da idu jer ih noge ne drže.
mlekac mlekac 02:34 26.02.2014

Re: deca

Vesna Knežević Ćosić
Radi već 2 godine u Hitnoj, i rekao mi je lično da ne može više da podnese da leči pacijente bez ičega. Dobio je kaznu od 2000 din jer je prepisao 2 kutije antibiotika umesto jedne.


-u -hitnoj poimoći nemaju pravo da pišu recepte, ne znam zašto. Oni mogu da kažu, napišu, pa pacijent onda mora da ide kod svog izabranog lekara u Dom zdravlja, a neki ne mogu da idu jer ih noge ne drže.


Tacno, mogu samo da "preporuce", pa ako pacijent ima u kuci dovoljno para i ako poznaje apotekara, mozda za te pare i dobije lek...

Nemojte pogresno da me shvatite, naravno da nemam nista protiv privatnog lecenja, ali, onaj ko ima dovoljno za privatno lecenje nece zvati obicnu Hitnu nego ce, ko covek, da pozove Hitnu privatne ustanove u kojoj se leci, a svi ostali, ocigledno, mogu slobodno da crknu.
ace1 ace1 14:16 25.02.2014

Plan


Da li je postojala mogucnost da se u Pragu iznajmi stan na npr. mesec dana kako bi malecku ponovo primili prvo u drzavnu bolnicu , da utvrde uzrok vode u plucima , a onda posle oporavka u privatnu na novu turu zracenja ?
Da li se to moze napraviti u Beogradu ( bez zracenja ) ?
Da li postoji jos neki centar u Evropi koji se bavi ovim problemom ?
Pitam stoga , jer na FB pratim malog Sergeja ( FB : " Pomoc za Sergeja " ) koji je sa samo godinu i po dana zracen na Istambulskoj Acibadem klinici , zbog tumora mozga , i za sada se relativno uspesno opravlja .
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:35 25.02.2014

Re: Plan

Retka su mesta u svetu gde to može da se leči, i to isključivo protonskim zračenjem. U Srbiji ne postoji protonsko zračenje.
Radi se jako retkom tumoru, hordomu, koji je do sada uspevalo da zaustavi samo protonsko zračenje, niti iko ume da leči od hordoma.
Verujem da google može da ti odgovori gde još u Evropi ima ovakvih centara, kao i o specifičnostima (koje su nepotpune, jer kao što rekoh ovaj tumor je prilično neproučen zbog svoje retkosti).
Majka i Anastasija su imale plaćen smeštaj tokom predviđene ture zračenja.
Anastasija je i smeštena u državnu bolnicu u Pragu kada joj se pogoršalo stanje.
Van bolnice teško može da se o njoj brine.
Ako lekari u Srbiji uspeju da se izbore sa novonastalim teškoćama, još uvek postoji mogućnost da se Anastasija vrati na lečenje, zračenje u Prag.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:45 25.02.2014

Stigla.

U Beogradu je...
AlexDunja AlexDunja 14:58 25.02.2014

Re: Stigla.

U Beogradu je...

nadam se u bolnici, nadam se da će da je stabilizuju.
nezamislive muke prolazi to dete...
milojep milojep 18:52 25.02.2014

Gde idemo?

Priča oko male Anastasije kao i oko druge dece sa životnim problemima, spušta nas na tačku nemoći gde čovek može samo da urlikne. Prva misao koja mi je pala napamet posle čitanja teksta je da ni molitvu nemam kome da uputim!No neću o tome.
Ono što bih sada prokomentarisao je da uopšte nisam optimista u pogledu opravke samog sistema zdravstva,države kako god. Pri tome ne mislim na ovaj naš, srpski, sistem, nego generalno! U celom svetu negde pre, negde kasnije sistemi idu shodno tokovima novca a preneseno na viši nivo ide se ka najlakšoj kontroli stanovništva. Tako da za humanost ima taman onoliko mesta koliko je predviđeno marketingom istih tih sistema. Bivša Jugoslavija nije imala toliko novca ali je jednakost svih(ili barem većine) uticala na kvalitet zdravstva. Opet sa druge strane tadašnji sistem i lečenje u inostranstvu nikom nije ni padalo na pamet.
Ako krenemo od sadašnje situacije gde lešinari u ulogama vlasnika privatnih fakulteta i klinika, rade sve što je u njihovoj moći da direktno ili indirektno sroze i ono malo ugleda državnih institucija i gde su oni kao creva povezani sa političarima kojima je opet zadatak guranje sistema ka tokovima novca...čemu se nadati? Pri tome i mi ,običan narod, bivamo prevareni i upregnuti u ta kola koja nose samo probrane. Ne želim ni malo da branim sistem u Srbiji, ali čemu mi stremimo kao društvo? Americi? Pa tamo deci bez privatnog osiguranja ne rade ni testove na alergije, evropi koja sama donosi zakone kako bi postala nova Amerika!
Ok, ima i zemalja kao Švedska,Norveška...ali to se može pripisati enormno viskom standardu zasnovanom na prirodnom bogastvu,malom natalitetu i restriktivnoj migrantskoj politici.
Nažalost, ne verujem da ćemo ikada imati sistem koji u osnovi nosi humanost kao ideju vodilju. Da je suprotno, bol dece poput Anastasije bi morao biti bol sistema i svih nas.
Nisam hteo politiku direktno mešati u ovakve slučajeve ali zamislite se zašto političari ne koriste bolesnu decu u svojim kampanjama? Mislite da ipak ne mogu pasti tako nisko? Ja sumnjam, čak šta više imaju oni svoje šljam-timove koji bi im brzo pronašli dete sa dobrom prognozom za svoju kampanju.Problem im je u tome što znaju da sistemi u koje oni vode ne poznaju humanost kao vrednost a opet sa druge strane predizborna obećanja sa takvim temama se pamte.
Šta je onda lek za ovakve slučajeve. Prevencija, i bukvalna i prenesena u vidu edukacije stanovništva. Dalje ne verovati apriori jednom doktoru, jednom profesoru, jednom pravniku.
I na kraju moramo čuvati humanost ličnim primerima i svakom mogućom akcijom terati sistem kakav god da je , da vidi interes u rešavanju i prevenciji ovakvih slučajeva.
Sa te strane velika pohvala sa moje strane autorki bloga.
Anastasija pobedi, molim te!






horheakimov horheakimov 20:08 25.02.2014

PTC

Upravo je bilo na Dnevniku kako je kao sve OK, sa akcentom da je neka kompanija društveno odgovorna jerbo nije naplatila prevoz avionom...
lady_d lady_d 21:00 25.02.2014

retkost...

2002 godine se posle specijalizacije (koju je sam platio) na jednoj od vodecih klinika u Nemackoj u Beograd vratio mlad patolog. Pun ideja kako da prenese svoja znanja, kako da svoje kolege besplatno preko kontakta koji je ostvario posalje na usavrsavanje na istu kliniku, kako da neke procedure i aparate dobije za kliniku. Njegov entuzijazam je opadao iz dana u dan, ismevan, podkazivan, borio se sa nekrofilijom koja je bila rasprostranjena i zapacena, da bi na kraju odustao i otisao u Norvesku gde je vodeci patolog na jednoj od njihovih klinika. Kao vrstan strucnjak...sumljam da bi hadron svrstao u retkost...to sto neko ne zna, nije retkost, vec glupost, lenjost, ucmalost....
Protonska zracenja...su relativno da kazem mlada grana nauke (ne preterano mlada). Klasicne metode ubrzavanja ovih cestica zahtevaju skupa postrojenja, ali Japan pa i USA su pokrenuli (ako se ne varam u Evropi je krenula i Francuska i UK) da razvijaju lasere visokih snaga (PW sistemi) koji ce se koristiti za ubrzavanje cestica. Evropa ima potrebu da takve centre razvija, ima i takozvanih programa za nerazvijene sredine (sto je Srbija, Hrvatska pa i Slovenija) u kojima zele da pokrenu ovakve centre. Pitanje je zasto nema volje za tim jer znanja ima sigurno? Pomenuh ranije...stari sistem za ubrzavanje cestica je davno zapocet u Vinci...ali nikada nije ugledao svetlo...za razliku od tog centra ako se ne varam neki Neskovic iz Vince se nauzivao po hotelima u Berlinu, a po prici tamosnje administracije (lokalna laboratorija je imala svoje sobe za goste, koje su svima bile OK sem pomenutom liku iz Vince) uvek insistirao da odsedne u najskupljim hotelima. Tako da...skripi nam sistem na sve strane!
Hansel Hansel 23:11 25.02.2014

Re: retkost...

Možda se misli na PET skener, a možda se radi o posebnom problemu... Klinički centar i Vinča ne mogu da se dogovore kod koga će da se proizvode, da kažemo -- kontrasti za vrlo precizna snimanja tumora, tj. ustanovljenje da li se rasejao po telu i ako jeste, gde i koliko. Nisam čuo da se ta velika dilema razrešila, a govoreno je da se time strašno mnogo gubi -- aparat postoji, mi bismo mogli da proizvodimo neophodne supstance da bi se on mogaо koristiti, ali, eto, ne možemo da se dogovorimo gde ćemo da proizvodimo. Neke logične argumente su imale obe strane, ali sumanuto je da godinama neko ne može da preseče. Pa, neka taj skener prebace i u Vinču ako treba (pričalo se da su neki radinukleidi iz kontrasta ekstremno kratkoživući, pa bi kontrast navodno drastično oslabio samo za vreme transporta od Vinče do Kliničkog centra...)
ivana23 ivana23 23:45 25.02.2014

Re: retkost...

Opsirnije i detaljnije:

Vinca, Kasno otkrivanje tumora
lady_d lady_d 07:15 26.02.2014

Re: retkost...

PET je deo cele masine...jer pacijent mora detaljno da bude snimljen pre nego se primeni zracenje koje se dozira prema velicini, polozaju...itd. Drugi deo je proizvodnja cestica (medju kojima je i proton) za zracenje. Centar u Pragu je semi privatan, ili da kazem nije deo njihovog zdrastvenog sistema ali je vlasnistvo drzave koja je uzela ogroman kredit da ga razvije (ko malo zna fiziku, zna i da su Cesi vec godinama vodeca zemlja na polju plasme). Medjutim i taj centar se smatra zastarelim jer je velik, zahteva veliki utrosak energije...pa se kao sto sam vec pisala pokrenulo nekoliko projekata za razvoj lasera PW snage. Koliko znam... Japanci su najvise odmakli, USA ih prati u stopu dok recimo Francuzi kaskaju za njima.
O Vinci...da me neko ne shvati pogresno...ali su mnogi projekti ugaseni, mnogo naucnika otislo bas zbog tog akceleratora-crne rupe za novac jer je tu jednostavno sve nestajalo. Rekoh, svi mi koji smo boravili u Berlinu smo crveneli u licu kad dodje pomenuti direktor (a mi svi na glas kukali kako zemlja nema para za nauku, a on ni manje ni vise nego odsedne u hotel sa 5 zvezdica!).
lady_d lady_d 07:18 26.02.2014

Re: retkost...

takodje malo poznata stvar je oko ELI beamlines koje odose u Rumuniju koja ima manje znanja i strucnosti nego sto ga Vinca i Rudjer Boskovic imaju...pouzdano znam da je Evropa zelela da vidi taj centar na relaciji BG-ZG...ali...i naucnici su mislim (a i znam) vrlo cesto ispod nivoa ljudstva :(
bolid1 bolid1 09:56 26.02.2014

Re: retkost...

ELI beamlines koje odose u Rumuniju




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana