Kultura| Nauka| Umetnost| Život| Životni stil

Nadvladavaš li sopstveno mišljenje?

Jaril RSS / 10.03.2014. u 12:24

[Помисли нешто потпуно другачије]

[Сваки човек је важан ]

Мишљење и свет

„Оно што мислимо је сувише различито
од онога што би требало да мислимо."

Чарлс Сандерс Пeрс

Човеково мишљење настаје као последица интелигенције, односно способности да се елементи из окружења уодношавају. Оно настаје из нагона за опстанком, односно потребе да се створи интерпретација света зарад лакшег сналажења у свету, пре свега зарад лакшег предвиђања будућих догађаја. Мишљење је дубоко посредовано искуством у свету, односно изложеношћу подацима из окружења. Што је то искуство богатије, то ће и човеково мишљење бити богатије.

Невоља са мишљењем је што је оно, у својој основи, непоуздано.

Изградња сопственог мишљења је зависна од других људи. Што су људи из нашег окружења различитији то је наше мишљење разноврсније. Што су различитије интепретације света других људима којима је човек изложен, то је његова интерпретација света адекватнија.

Мишљење и променљивост

„Птић се пробија из јајета. Јаје је свет.
Онај који треба да се роди прво мора уништити свет."

Херман Хесе

Веровање у сопствену интерпретацију света, човек поставља као нужност, из страха. Суочен са когнитивном дисонанцом, са податком који се судара са усвојеном интеперетацијом, човек упада у стање панике која потиче из осећања сопствене недовољности за опстанак. Зато ће први импулс бити да се из свог окружења уклони извор тог осећаја што је разлог зашто су у расправама врло чести напади на саговорника као замена за напад на мишљење или дисквалификације мишљења, а без аргументације.

Човеково мишљење је најбоља интерпретација коју је његов мозак могао да направи од понуђеног материјала. Опстанак који је у току је доказ да је она довољно ефикасна. Зато се промене мишљења догађају или зато што особа осећа да је њен модел опстајања недовољно добар, тј. да има бољих (у ком случају је потребан опипљив доказ ефикасније успешности), или зато што се сопствено мишљење подређује ауторитету иза кога стоји подршка масе (нпр. научне заједнице или политичког покрета).

Паника когнитивне дисонанце говори човеку да он, не само да је недовољан за живот, већ да је то био одувек и да је читава његова интеракција са окружењем била погрешна. То доводи до тога да су катарзе, преумљења и велике промене мишљења - ретке и то је разлог због кога су, када се десе, праћени бурним емотивним стањима и фазама.

Насупрот томе, људи осећају задовољство када су у праву јер то значи да су довољни за опстанак.

Мишљење и уметност

Уметност доноси интервенцију у окружењу. Она је медиј којим се човек излаже туђем животном искуству, медиј којим се човек излаже новим елементима у окружењу, а без кога би остао ускраћен за многе интерпретације света. Кроз уметност се унапређује сопствена интепретација. Што је већа изложеност уметничким делима, то је интерпретација софистициранија.

Уметност је сигурнији терен за унапређивање, за тренинг сопственог мишљења. Когнитивна дисонанца, која потиче од живог саговорника, директно сукобљава његов опстанак са нашим. Уметничко дело је посредни објекат који лако можемо одбацити, лакше се од њега одбранити и од кога ћемо се теже осетити угроженима.

Међутим, отпор према туђој интепретацији света ипак долази до изражаја и у доживљавању уметности. Па су тако људима потребни ауторитети да кажу да та уметност нешто ваља или је, пак, потребно да уметник зарађује доста новца, има име, славу и т. сл. како би се то уметничко дело схватило као вредно повиновања.

Тај отпор уметност може да превазиђе, изазивањем појачаних емотивних стања. Појачана емотивна стања, одређену ситуацију утискују у нашу меморију. Нпр. човек ће у ситуацији животне угрожености упамтити све детаље и сећање на ту ситуацију може бити јако и дуго времена после. Истим механизмом, уметничко дело, ако је довољно јако, остаје у сећању публике и намеће се као важан, неизбежан елемент окружења чиме утиче на интерпретацију света.

Мишљење и наука

Поставља се питање, да ли је фино исклесана интерпретација света истовремено и тачна? Оно што бисмо могли да назовемо тачном интерпретацијом света се још увек гради - науком. Њен принцип репродуцибилности резултата значи да сваки човек може, живећи исто искуство (експеримент), доћи до истог мишљења о нечему.

Идеална ситуација у којој би наука имала све одговоре је немогућа. Осим што изнова отвара нова поља истраживања, наука се труди да да одговоре на питања „Како?" нешто постоји. Читав спектар питања, која постоје у људском мишљењу, изван је интересовања науке. То су питања „Зашто?" нешто постоји.

Мишљење и људи

„Људи ће заборивити шта сте рекли,
људи ће заборавити шта сте урадили,
али ће увек памтити како су се осећали због вас."

Маја Енџелоу

Људска реалност је живот кроз непоуздано мишљење о свету, а које је нужно да бисмо у том истом свету имали какву такву координацију. Уздрманост те координације доводи до њене одбране по цену туђих емоција што отвара врата конфликтима и насиљу. Отворени конфликти се враћају као додатни осећај угрожености и покрећу нагон за опстанком што онда код човека ствара трајније стање анксиозности. Тако се основна функција мишљења, лакши опстанак, поништава.

Основа човековог постојања су емоције. Док информација из окружења стигне до логичке обраде, она је већ увелико процесирана у лимбичком мозгу. Као такво, сопствено мишљење је само додатни алат за сналажење у окружењу. Алат који је погодан да се њиме служимо, али врло непогодан да у њега верујемо.

 

На крају дана, важно је само
каквима смо оставили људе после нас.

 



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 12:37 10.03.2014

Uspešni i neuspešni - ključna razlika


Dopada mi se analiza čovekovih kognitivnih funkcija koja je bazirana na razgovorima sa veoma uspešnim ljudima. Čudi me da Napoleon Hill nema svoju stranicu na eks-jugoslovenskom terenu. (Gledaj ceo film do kraja.)
Jaril Jaril 14:36 10.03.2014

Re: Uspešni i neuspešni - ključna razlika

(Gledaj ceo film do kraja.)

Хоћу, само да направим себи мало слободног времена. Хвала.
zemljanin zemljanin 12:39 10.03.2014

...

уодношавају

... daklem ne mogu da čitam nastavak (od smeha) jer sam se tri puta vraćao na ovu reč ... gde si ovo iskopao
Jaril Jaril 14:32 10.03.2014

Re: ...

gde si ovo iskopao

Мислиш, исковао?

То ми је једна од омиљених речи и молим да је се третира са поштовањем. Дешавало ми се да налетим на њу у понеком тексту, али волим да маштам да је она мојих руку дело.
docsumann docsumann 16:07 10.03.2014

Re: ...

уодношавају

gde si ovo iskopao

Мислиш, исковао?


svi smo mi kovači svoje sreće
i pekari sopstvene propasti

tasadebeli tasadebeli 19:05 10.03.2014

Re: ...

Jaril

Човеково мишљење настаје као последица интелигенције, односно способности да се елементи из окружења уодношавају.



Jaril
gde si ovo iskopao

Мислиш, исковао?

То ми је једна од омиљених речи и молим да је се третира са поштовањем. Дешавало ми се да налетим на њу у понеком тексту, али волим да маштам да је она мојих руку дело.




Само настави и даље да кујеш, Јариле, неуморна плетисанко што плетиво плетеш танко!



Језик је поље на којем људска креативност доживљава такође своје звездане тренутке као и у уметности, науци, митологији, религији,...

Треба у језику експериментисати као и у овим осталим областима кроз која се људски дух манифестује. То је оно што нас разликује од свих осталих живих бића која су нам позната... За сада ( )...


Одличан текст!


А ово спада у оно што се у последњих пар деценија назива емоционалном интелигенцијом, зар не?


Људска реалност је живот кроз непоуздано мишљење о свету, а које је нужно да бисмо у том истом свету имали какву такву координацију. Уздрманост те координације доводи до њене одбране по цену туђих емоција што отвара врата конфликтима и насиљу. Отворени конфликти се враћају као додатни осећај угрожености и покрећу нагон за опстанком што онда код човека ствара трајније стање анксиозности. Тако се основна функција мишљења, лакши опстанак, поништава.




И свакога дана, док дишем, борба са самим собом... Не са другима, са собом.



zemljanin zemljanin 04:09 11.03.2014

Re: ...

Jaril
То ми је једна од омиљених речи и молим да је се третира са поштовањем. Дешавало ми се да налетим на њу у понеком тексту, али волим да маштам да је она мојих руку дело.



Daklem, pročitah i ostatak ... da ti kažem nešto onako u poverenju, jedan ako ne i jedini, (naj)uspešniji čovek na planeti od kada je ljudska rasa pristuna je Đžingis-kan ... njegove gene nose milioni jedinki sa svih strana sveta ... o potvrdi da je naš sklop evoluciono uspešan možemo pričati za nekih par desetina miliona godina, ako nemaš ništa planirano u tom periodu

Ostalo je zabava miliona, malo od ovoga pa malo od onoga ... nije da tu nema punooo istina i činjenica ali ih mi po običaju metafizišemo i taj rad ...

Altruizam i ta nesebičnost, razumevanje itd. nije povezana sa ljudskim bićem već sa nastankom prvih višećelijskih i složenijih organizama ... tako da, možda, evolucija, nama sprema, jedno klupko sa nn udova, spojenih jedinki koje su se odrekle dela integriteta i sl. zarad većeg dobra ili nadmoći nad ostalim jedinkama ... nova vrsta multipersonality sapiens

Doduše nakon što smo se ubili od nekog lokalnog alkohola, ništa nije kao što je bilo juče ili tako nekako
Jaril Jaril 14:19 11.03.2014

Re: ...

Треба у језику експериментисати као и у овим осталим областима кроз која се људски дух манифестује.

Да, треба се играти са свиме што нас окружује. Можда испадне нешто добро.
Одличан текст!

Хвала за похвалу тексту.
Jaril Jaril 18:48 13.03.2014

Re: ...

njegove gene nose milioni jedinki sa svih strana sveta ...

Има још једна мера успешности, а то је, колико духовних (когнитивно-афективних) програма је неко успео да расеје. Кад погледаш, Бетовен није имао деце, али је зато духовни отац милиона (можда и милијарду) људи. Премреженост мозга на начин на који је Бетовен замислио и поставио у својој уметности јако је распрострањена. Бетовен је само пример, има још уметника који су неку своју неуронску мрежу преко уметности успели да утисну у велики број туђих мозгова.
zemljanin zemljanin 19:07 13.03.2014

Re: ...

Jaril
njegove gene nose milioni jedinki sa svih strana sveta ...

Има још једна мера успешности, а то је, колико духовних (когнитивно-афективних) програма је неко успео да расеје. Кад погледаш, Бетовен није имао деце, али је зато духовни отац милиона (можда и милијарду) људи. Премреженост мозга на начин на који је Бетовен замислио и поставио у својој уметности јако је распрострањена. Бетовен је само пример, има још уметника који су неку своју неуронску мрежу преко уметности успели да утисну у велики број туђих мозгова.

Ono prvo su univerzalne vrednosti tj jedini preduslov je sama egzistencija vrste ... ovo drugo je mnogo složenije pa zahteva i dosta preduslova, organizovano društvo, kulturu, prenos znanja itd. ... inače se slažemo
Jaril Jaril 19:22 13.03.2014

Re: ...

... inače se slažemo

princi princi 13:23 10.03.2014

Kažu neki ljudi,

kognitivni naučnici da je svo razmišljanje racionalizacija, odnosno popuštanje napetosti od konflikta, mehanizam stress releasa. Drugim rečima, pomaže da lakše prihvatamo sebe.
Jaril Jaril 14:35 10.03.2014

Re: Kažu neki ljudi,

А може се употребити и за производњу конфликта, тј. стреса.
docsumann docsumann 16:09 10.03.2014

ovaj mi se citat sviđa


Људи ће заборивити шта сте рекли,
људи ће заборавити шта сте урадили,
али ће увек памтити како су се осећали због вас.
"

Маја Енџелоу


p.s. sopstvene misli ne treba prezbiljno shvatati. mada je i ovo tek jedna misao ...
princi princi 17:49 10.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

docsumann

Људи ће заборивити шта сте рекли,
људи ће заборавити шта сте урадили,
али ће увек памтити како су се осећали због вас.
"

Маја Енџелоу

Dobro rečeno. Pri tome će pre oprostiti čoveku kojih ih je bombardovao, spalio ili srušio kuću, nego komšiji koji im je nekad davno pogrešnim tonom rekao "Dobro jutro". Izgleda da su ljudi duboko iracionalni čak i kad (se pretvaraju da) razmišljaju.
docsumann docsumann 18:32 10.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

. Pri tome će pre oprostiti čoveku kojih ih je bombardovao, spalio ili srušio kuću, nego komšiji koji im je nekad davno pogrešnim tonom rekao "Dobro jutro".


najviše nas povrijeđuju naši najbliži, baš kao i što mi njih najdublje povrijeđujemo.

bol opada proporcionalno s udaljenošću od srca.
princi princi 18:41 10.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

bol opada proporcionalno s udaljenošću od srca.

Pročitaj linkovano, mehanizam je, po svemu sudeći, malo drugačiji.
docsumann docsumann 18:56 10.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

princi
bol opada proporcionalno s udaljenošću od srca.

Pročitaj linkovano, mehanizam je, po svemu sudeći, malo drugačiji.


budem, sad odoh u šetnju
bocvena bocvena 19:00 10.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

meni je s godinama sve lakše da uvažim tuđe mišljenje. bar da uložim energiju u razumevanje tuđih argumenata, ako ne njihovo prihvatanje.

možda je privilegija mladosti isključivost i privid imanja mišljenja o svemu.

a izgleda nisam dovoljno stara da budem the old and wise one koji ima tačne odgovore i na nepostavljena pitanja:)
Jaril Jaril 13:29 11.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

Izgleda da su ljudi duboko iracionalni čak i kad (se pretvaraju da) razmišljaju.

То је став и Џонатана Хајта (који сам препричао овде), а ја се слажем. Чак га и увеличавам, па читаво рационално посматрам само као адвоката ирационалног које је главно.
Jaril Jaril 14:09 11.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa


p.s. sopstvene misli ne treba prezbiljno shvatati.

Ja волим да кажем да сопствене мисли треба користити и њима се служити. А да је повиновање њима, погрешно.
anfieldroad anfieldroad 15:40 11.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

meni je s godinama sve lakše da uvažim tuđe mišljenje. bar da uložim energiju u razumevanje tuđih argumenata, ako ne njihovo prihvatanje.



isto sam provalio kod sebe. A verovatno je da mlad covek bezrezervno veruje u dogmu koja mu je usadjena u detinjstvu, pa u odnosu na nju gradi svoje misljenje o bilo cemu. Sa godinama, dogadjaji krse dogmu, ona polako bledi i cini nas prijemcivim za tudje, razlicito misljenje.
Neki ljudi medjutim sa godinama postaju sve tvrdji u svojim stavovima, pa ih polako pretvore u licnu religiju. Zato stari ljudi cesto postaju nepodnosljivo dosadni, bornirani, da ne kazem....ponavljajuci uporno svoje okostale stavove, zamisljajuci da "imaju odgovore na sva pitanja".
Kao zakljucak, mozda treba reci da su srednje godine one u kojima smo najpametniji, pojedinacno gledano
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:49 11.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

Kao zakljucak, mozda treba reci da su srednje godine one u kojima smo najpametniji,

Ајме, онда нема наде.
bocvena bocvena 21:37 11.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa


oni koji nikad ne menjaju svoje mišljenje ili retko razmišljaju ili slabo osećaju. posebno druge.

i obično se time jako ponose:)
anfieldroad anfieldroad 01:18 12.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa


Jes...to je odlika krajnje konzervativnih tipova...Samo da se nista ne menja i ostane zauvek onako kako je "nekad bilo". Pa tako ni svoje sopstveno misljenje nemaju hrabrosti da promene.

Kako god bilo, obicno u pubertetu dolazi do velikih promena kod dece, upravo zbog toga sto se vremenom ispostavlja da nije sve onako kako su ih matorci ucili, a jos vise zbog toga sto pocinju da primecuju da su ih roditelji lagali i o sebi samima. Kada jednom dete provali da su roditelji lazovi, osim besa i razocarenja dolazi kod klinaca i do neizbezne promene nekih stavova koji su bili do tada neupitni. To ogromno razocarenje u roditelje se pretvara polako u nov sistem misljenja. Nekad se to zavrsi lose, ali je cini mi se jako vazno za stvaranje ( uslovno ) slobodne volje i razvoj zdrave licnosti.
Pojma nemam odakle i zasto sve ovo....ali valjda ipak ima neke veze...
zemljanin zemljanin 01:32 12.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

odlika krajnje konzervativnih tipova

Cela ta priča počinje sa "I bi podne" i prvi uzori tipova koje pratimo i njihovog ponašanja ...jedan je autoritativan, zaštitnički, tradicionalan i sl, drugi je nepromišljen, slobodouman, kršilac tradicije i lepog ponašanja i sl. ... kada te dva arhetipa persona transcendentale koja neću imenovati urežemo u srž civilizacije dobijamo polarizaciju i nedokazivost ispravnog jer ispravno ne postoji ... postoji autoritet i slepo poštovanje istog - konzer(vatizam) i iskvarena omladina ili bahat(izam) sa varvar(izmom) ...

Taj mudri, beslovesni zaštitnik, praroditelj, čuvar svog znanja i zvanja i zabludeli sin koji se suprostavlja autoritetu, željan da sam doživi a ne da mu prepričavaju, željan grešaka jer greške mu govore da je živ ... i večno pitanje na čiju stranu stati ...

* o realnostima ovih persona transcendentale ne bih ... dakle čisto metafizičko-virtualni dojam
anfieldroad anfieldroad 03:46 12.03.2014

Re: ovaj mi se citat sviđa

Taj mudri, beslovesni zaštitnik, praroditelj, čuvar svog znanja i zvanja i zabludeli sin koji se suprostavlja autoritetu, željan da sam doživi a ne da mu prepričavaju, željan grešaka jer greške mu govore da je živ ... i večno pitanje na čiju stranu stati ...



Ako se dogovorimo o realnostima...nece nam biti potreban meta-virtualni dojam. Tako da ostajemo u virtuelnom, normalno.
Ne znam kako stati, trajno na stranu ovog ili onog. Mudri zastitnik cuvar znanja je znanje nasledio (dobio) od onih koji su gresili...gresili i najzad pronasli ono sto niko pre njih nije znao. Nit bi mudri ista znao, nit bi zabludeli smisleno lutao da nema promene i saznanja. Vrednost jednog i drugog je jasna. Ljudi umeju najefikasnije da cuvaju znanje i da ga prenose dalje. Isto tako, ljudi su i radoznali i skloni da saznaju novo. Na vecno pitanje na ciju stranu stati odgovaram prostim...na stranu obojice. Obojica smo svi, kako kad i u kom trenutku. Tada i polarizacija postaje relativna. Nema vise obojice uopste. Svi postajemo i jedan i drugi u isto vreme. Sve je jedno. Naravno, metafizicko-virtuelno posmatrano...inace bi bilo bezvezno ili trivijalno.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:04 10.03.2014

.

Pesnik je jednom rekao;

I don't smoke
I don't drink
I don't fuck
At least I can fucking think



:)




Jaril Jaril 00:12 11.03.2014

Re: .

Pesnik je jednom

gavrilo gavrilo 22:13 12.03.2014

Odlican blog Jarile ;)

...menjam svoje misljenje ka svakoj istini.
Kada se desi tako nesto nekako to sagledavam kao sebi u korist, ne dotice me eventualno nasladjivanje drugoga koji je uticao na mene.
Vidim samo jedno, menjam svoje misljenje jer je to meni u korist...i nekako opet je nahranjena moja tvrdoglavost :)

E sad sa umetnoscu je nesto drugacije.
Mislim da umetnost postaje kurva (ne znam drugu rec) onoga momenta kada tudje misljenje dotakne njenu nevinost.
Jaril Jaril 18:43 13.03.2014

Re: Odlican blog Jarile ;)

Vidim samo jedno, menjam svoje misljenje jer je to meni u korist...




(Хвала за похвалу блогу.)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana