Društvo| In memoriam| Politika| Život

12. mart i šetnja kroz sve dublje bespuće

loader RSS / 12.03.2014. u 01:48

Ko bi rekao da je prošlo već ovoliko godina! A kao da se juče desilo... 

Otimanje o Zorana Đinđića ne jenjava. Tokom predizborne kampanje na momente biva još prisutnije. I, po pravilu, ima dnevnopolitički karakter. Jedna od stvari po kojima je prvi demokratski premijer zaista značajan ostaje nekako uvek po strani, a to je njegova doslednost u istinskoj i nesebičnoj borbi za modernu, evropsku Srbiju, ne samo na rečima, i ne kroz nekakvu na brzinu razbuđenu ideologiju.   

Uočljivi su pokušaji poređenja s njim, naravno, uglavnom indirektno, da bude jasno da to jeste poređenje, a da istovremeno niko ne može da kaže da se to baš doslovce desilo. 

Poređenja se zasnivaju na najmanje dva elementa: da su i oni koji se s njim porede takođe veliki proevropski reformatori, i da i njih takođe neki moćnički ili kriminogeni krugovi nišane. A sve sračunato na ubiranje dodatnih utisaka pred javnošću: kod znatnog broja ljudi to poređenje sa pozicijom u kojoj je Đinđić bio izaziva jednu dozu „poistovećivanja po dobrim osobinama“, jer čak i većina onih koji su ga za života napadali ili odobravali napadanje na njega usvajajući tabloidizirani jezik njegovih direktnih političkih oponenata - nakon smrti su naprasno počeli da cene mnoge njegove osobine, ili da ga cene bezrezervno, u celosti, kao istorijsku pojavu. Svakako da postoji dovoljan uvid u tu čudnu katarzu ovdašnjeg sveta i, u demagoškom smislu, gleda se da se prilikom javnih nastupa nekako preuzme deo harizme ubijenog premijera.

Ovakvo postupanje se ne može zabraniti. Možemo jedino govoriti o meri ukusa. I pijeteta.  Jednostavno, takva nam je politička scena, takvo je političko i svako drugo vaspitanje...

images?q=tbn:ANd9GcSTvvQ77mKuKrZQQJuguAIXuwMeIhWF_CBwdJ769RMHSGEpv1G8

Tamo gde je pucanj 12. marta 2003. zaustavio Srbiju – ona se nalazi i danas (samo sa još starijim putevima, fabrikama, automobilima i ... sa još starijom populacijom). Pride, ideologija je istrošena, a njeni nosioci se recikliraju. Jedino se, vremenom, prirodnim taloženjem, kosovsko pitanje prilepilo na dno bare i pomalo otuđilo, dok se na površini bare voda prividno izbistrila i dobila „skoro evropski sjaj“, no, kako su ova dva plana (dno i površina) nerastavljivo vezani jedan za drugi, u izvesnom trenutku, koji svakako sledi tokom neke od narednih faza raspleta (ili zapleta) ovog pitanja moraće da dođe do njihovog mešanja i voda će opet postati mutna.

Kako god, ubistvo premijera će ostati nerazjašnjeno. Budu li ga, pak, „razrešavali“ neki od onih koji su u ono vreme i sami doprinosili atmosferi koja je pomogla da se atentat desi lakše i sa manje „moralnog opterećenja“ (da ispadne maltene kao zaslužena kazna za izdajnika opšteg dobra) – to će zapravo biti velika nagodba, i velika farsa. Biće eventualno žrtvovan neko ko je tada bio aktivan, a danas je nebitan za političku scenu Srbije i nije njen deo, dok će, bez ikakve sumnje, skoro svi bitni igrači iz senke ostati netaknuti, pre svega oni koji su aktivni u politici i biznisu. U sadašnjem rasporedu snaga jedino ova varijanta je „tehnički“ izvodljiva. Sve u svemu, načinio bi se tako privid da je proces konačno dovršen, a zapravo bi se našao još dalje od stvarnog i pravičnog raspleta nego što se nalazi sada.

U svakom slučaju, u ovolikoj hrpi nečiste savesti, stalno će biti nekakvih mrmorenja, talasanja, „novih momenata“, hipermoralisanja, patetike...

Prema oceni američkog nedeljnika "Tajm", Zoran Đinđić je bio jedan od 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma. 

A kad su u pitanju "korisnici" njegovog dela ili imena, radi kakve-takve diferencijacije valjalo bi reći:  suprotno većini onih koji su se bavili politikom i od nje u gotovo svakom smislu profitirali, Zoran Đinđić je zbog sprovođenja svojih ubeđenja sve vreme podnosio žrtvu, da bi na kraju u to ime položio i svoj život. Ali, ima se utisak da ni to nije bilo dovoljno. Ostalo je delo. Može se oduzeti i ono. Izgleda da upravo traje pokušaj preotimanja.

Srećna šetnja ...   



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

horheakimov horheakimov 02:08 12.03.2014

jedan...

...mali romantični doprinos

IMAMO SITUACIJU
anfieldroad anfieldroad 02:22 12.03.2014

ne znaju sta rade...!


Potpuno tacna analiza, rekao bih. Do tancina. Do detalja.
Problem je u tome sto danasnji vlastodrsci ne mogu glasno da kazu za sta se zapravo zalazu. Zbog te nemogucnosti oni posezu za onim sto je poznato i sto ne mora da se dodatno objasnjava. Skriveno i cinicno podvlacenje pod Djindjicevo ime i politiku je rezultat upravo toga. Vlast i deo opozicije nema nikakvu svoju politiku, nema ideju, nema ni jednu zelju koju sme glasno da izgovori.
Nedostatak politike i ideologije je doveo do obesmiljavanja izbora generalno. Zato svi koriste reci koje ne kostaju nista i nista ne znace. Jer njima Djindjiceve reci stvarno ne znace nista.
Sve to me podseca na pokusaj SPC da prvo preuzme Njegosa, pa onda da se ogrebe i o Teslu. Zasto ? Bas zato, sto kao i ova vlast nema sta da ponudi, nema sta da pokaze svetu, nema cime da se pohvali...
Najlakse je u takvim situacijama uzeti nesto tudje, ukrasti ideju. Pa to i rade.
loader loader 02:33 12.03.2014

Re: ne znaju sta rade...!

anfieldroad :
... Vlast i deo opozicije nema nikakvu svoju politiku, nema ideju, nema ni jednu zelju koju sme glasno da izgovori. ...

Bezidejnost je, čini mi se, obeležje ovog vremena. Zato valjda i deluje kao da vreme za nas stoji.
svi koriste reci koje ne kostaju nista i nista ne znace.

Njih ne koštaju, ali koštaju nas, i te kako. Što su reči praznije, više koštaju. Jer posledice su veće. Ako se posledice i ne mogu nazreti odmah, svakako su vidljive kasnije, no, problem tada naraste do nerešivosti.

ivan.jordan_3 ivan.jordan_3 05:58 12.03.2014

Re: ne znaju sta rade...!

Dobro jutro. Mislim da oni (tkz reformatori) ni ne razumeju za šta se Djindjic zalagao, pa pokusavaju da preuzmu tu auru reformi, bez ikakvog udubljivanja u gradjenje politickih odnosa, reforme finansijskog, pravnog i penzionog sistema koje su bile zapocete.

Potpuno odsustvo ideja i energije na trenutnoj politickoj sceni moze da zavara, postoji i ideja i energija za ocuvanje sistema jer on na neki bolestan nacin funkcionise pa tu ne mora nista da se radi nego samo da se kupi kajmak. Sem ako neko ne smatra Beograd na vodi i slicne Monti Pajton scene idejom :)
freehand freehand 10:06 12.03.2014

Re: ne znaju sta rade...!

Sve to me podseca na pokusaj SPC da prvo preuzme Njegosa

Od koga da preuzme Njegoša, vladiku SPC?
loader loader 10:24 12.03.2014

Re: ne znaju sta rade...!

ivan.jordan_3
Dobro jutro. Mislim da oni (tkz reformatori) ni ne razumeju za šta se Djindjic zalagao, pa pokusavaju da preuzmu tu auru reformi, ...
... postoji i ideja i energija za ocuvanje sistema ...

Da. To je ovde izgleda jedina iskrena energija.
Sve ostalo je... pa, baš kao ovo :
Sem ako neko ne smatra Beograd na vodi i slicne Monti Pajton scene idejom :)
cikaron cikaron 11:43 12.03.2014

Re: ne znaju sta rade...!

freehand
Sve to me podseca na pokusaj SPC da prvo preuzme Njegosa

Od koga da preuzme Njegoša, vladiku SPC?

тачно.
ваљда се човек збунио (или претерао са вињаком) јер свако дете зна да се Његош увек јасно и јавно декларисао као Србин.
"Србин српском роду своме ово дјелце посвећује..."
anfieldroad anfieldroad 12:58 12.03.2014

Re: ne znaju sta rade...!



Pomenuo sam dve situacije u kojima je SPC pokusala da se bavi politikom. Oba pokusaja su bila jalova, pa sam ih zbog toga uporedio sa postupcima "pravih" politicara, a o tome se i radilo u komentaru.
U oba slucaja je crkva pokusala da "preuzme" neke ljude za sopstvenu propagandu. That's all....
Inace vinjak ne cirkam vec 30 godina. Na jednoj skolskoj exkurziji sam se tako oduvao vinjakom, da i dan danas osecam taj uzasni ukus...isto vazi i za rum (kolu). Ostala pica hvala na pitanju, ne odbijam.

p.s. Njegoseva nacionalnost nije uopste bila tema. Ni moja ni bilo cija. Ako covek kaze za sebe da je Srbin, onda je brate Srbin. Valjda se niko ne plasi da cu ja to da promenim ?
freehand freehand 14:11 12.03.2014

Re: ne znaju sta rade...!

Pomenuo sam dve situacije u kojima je SPC pokusala da se bavi politikom. Oba pokusaja su bila jalova, pa sam ih zbog toga uporedio sa postupcima "pravih" politicara, a o tome se i radilo u komentaru.

p.s. Njegoseva nacionalnost nije uopste bila tema. Ni moja ni bilo cija. Ako covek kaze za sebe da je Srbin, onda je brate Srbin. Valjda se niko ne plasi da cu ja to da promenim ?

Ja sam te, mislim vrlo jasno, pitao sledeće: od koga bi i kako SPC mogla da preuzima Vladiku SPC?
Za taj vinjak ne znam šta ti znači ni odakle se pojavio, sem da je neka mirakula u pitanju, ako te i posle trideset godina još drži, te pišeš ovakve stvari.
predator predator 05:55 12.03.2014

Sve drzave imaju mafiju...

Okružnom javnom tužilaštvu

Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal

Beograd



Dolepotpisane MILA ĐINĐIĆ i GORDANA ĐINĐIĆ-FILIPOVIĆ, preko zastupnika po punomoćju koje prilažu, ovim podnose u smislu člana 223 ZKP sledeću



KRIVIČNU PRIJAVU



Protiv:

(1) MILORADA ULEMEKA, bivšeg komandanta JSO;

(2) DUŠANA MARIČIĆA, bivšeg komandanta JSO;

(3) ZVEZDANA JOVANOVIĆA, bivšeg zamenika komandanta JSO;

(4) VESELINA LEČIĆA, bivšeg načelnika za bezbednost JSO;

(5) „MIĆE“ PETRAKOVIĆA, bivšeg pripadnika komande JSO;

(6) DRAGOSLAVA KRSMANOVIĆA, bivšeg pripadnika komande JSO;

(7) DRAGOŠA RADIĆA, bivšeg pripadnika komande JSO;

(8) VOJISLAVA KOŠTUNICE, bivšeg Predsednika SRJ;

(9) ACA TOMIĆA, bivšeg načelnika Uprave vojne bezbednosti;



ZATO ŠTO SU:

početkom novembra 2001. godine osumnjičeni MILORAD ULEMEK, kao dugogodišnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) nad kojom je i nakon prestanka ove funkcije zadržao faktičku kontrolu, osumnjičeni DUŠAN MARIČIĆ, VESELIN LEČIĆ, ZVEZDAN JOVANOVIĆ, „MIĆA“ PETRAKOVIĆ, DRAGOSLAV KRSMANOVIĆ i DRAGOŠ RADIĆ, kao pripadnici Komande Jedinice zajedno sa pokojnim Dušanom Spasojevićem, šefom kriminalne organizacije Zemunski klan, organizovali protivpravne akcije Jedinice upravljene na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti SRJ, u kojima je ta Jedinica izrikom otkazala poslušnost svojim starešinama, povukla sve pripadnike Jedinice u kasarnu u Kuli, isključila sve telefonske veze kasarne sa starešinama i spoljnim svetom, oduzela pripadnicima Jedinice mobilne telefone, povukla svoje pripadnike iz obezbeđenja zaštićenih ličnosti i obezbeđenja aerodroma Beograd i pod punim naoružanjem i uz upotrebu 24 borbena vozila marke Hamer, zaposela deo autoputa kod Centra Sava u Beogradu, i uz pretnju upotrebe sile ispostavila zahtev da Skupština Republike Srbije donese zakon o saradnji s Haškim tribunalom, zahtev da se smeni legalno izabrani član Vlade, ministar unutrašnjih poslova, kao i legalno postavljeni načelnik Službe državne bezbednosti i njegov zamenik, sa ciljem da stave Službu pod svoju kontrolu i onemoguće njeno zakonom određeno funkcionisanje, u čemu su i uspeli, a što je dovelo do teškog ugrožavanja bezbednosti i ustavnog poretka zemlje, koje je na kraju kulminiralo atentatom koji su pripadnici Jedinice izveli 2003. godine nad Predsednikom vlade, Zoranom Đinđićem;

zato što je osumnjičeni VOJISLAV KOŠTUNICA, u to vreme u svojstvu Predsednika SRJ i komandanta Vojske propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost iz člana 135, stav 1. u vezi člana 133, stav 1. tada važećeg Ustava Savezne Republike Jugoslavije (Sl. list SRJ, br. 1/92) i da kao komandant Vojske preduzme korake da uguši pobunu, već je naprotiv u javnom istupanju na konferenciji za štampu, (Tanjug, 15. novembar 2001.) pobunu opravdavao i podsticao neosnovano je kvalifikujući kao opravdani štrajk, iako je znao da je pripadnicima policije u to vreme bilo Ustavom zabranjeno da štrajkuju (član 57, stav 3. Ustava SRJ);

zato što je osumnjičeni ACO TOMIĆ, u vreme pobune načelnik Uprave vojne bezbednosti, prilikom susreta sa osumnjičenim Miloradom Ulemekom i pok. Dušanom Spasojevićem 12. novembra 2001. u prostorijama Uprave vojne bezbednosti ovima garantovao da se Vojska neće mešati u tekuću pobunu, učvršćujući time njihovu volju da u oružanoj pobuni istraju;

ČIME BI IZVRŠILI:

osumnjičeni MILORAD ULEMEK, DUŠAN MARIČIĆ, VESELIN LEČIĆ, ZVEZDAN JOVANOVIĆ, „MIĆA“ PETRAKOVIĆ, DRAGOSLAV KRSMANOVIĆ i DRAGOŠ RADIĆ, krivično delo organizovanja oružane pobune iz člana 124, stav 2. Osnovnog krivičnog zakona, kažnjivo po članu 139, stav 1. istog zakona;

osumnjičeni VOJISLAV KOŠTUNICA, krivično delo oružane pobune iz člana 124, stav 1 u vezi člana 24, stav 1 i u vezi člana 30, stavovi 1 i 2 Osnovnog krivičnog zakona;

i osumnjičeni ACO TOMIĆ, krivično delo oružane pobune iz člana 124 stav 1 u vezi člana 23, stav 1. Osnovnog krivičnog zakona.

......

Predlažem

da se u predkrivičnom postupku (nakon što se od organa unutrašnjih poslova pribave obaveštenja o adresama osumnjičenih i svedoka, čl. 235, st.2. ZKP) saslušaju:

Osumnjičeni: Milorad Ulemek, Dušan Maričić, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragoš Radić, Vojislav Koštunica i Aco Tomić, kao i svedoci: Vladimir Popović, Dejan Mihajlov, Zoran Mijatović, Saša Pejaković, Goran Petrović, Milorad Bracanović, Čedomir Jovanović, Dušan Mihajlović, Vladimir Potić, Ljubiša Buha, Vladimir Nikolić, Zoran Janjušević, Rodoljub Milović, Rade Bulatović, Nebojša Pavković, Gradimir Nalić, Radomir Marković, Zoran Šami, Ilija Matić, Ljiljana Buha, Miroljub Labus, Zoran Stojković, Dragan Jočić, Miroslav Milošević, Maja Kovačević, Marko Kljajević, Goran Radosavljević-Guri, Zoran Jakovljević, Vladimir Božović, Biljana Kajganić, Miloš Vasić, Boro Banjac, Gordana Čolić, Nata Mesarević, Borislav Mikelić, Oliver Stanojević, Todor Petković, kao i da se pročita iskaz Zorana Vukojevića dat 13. aprila 2004. godine na glavnom pretresu u predmetu K.p.br.5/03.


IZVOR: Krivična prijava za oružanu pobunu
Srđa Popović | 10/11/2010
predatortz predatortz 12:46 12.03.2014

Re: Sve drzave imaju mafiju...

predator


Au, što ćemo nas dvojica da unosimo zabunu našim nikovima...
larisa_bg larisa_bg 15:35 12.03.2014

Ma kakva zabuna...

predatortz
predator


Au, što ćemo nas dvojica da unosimo zabunu našim nikovima...


ma jok, samo da vidim koji je lepši i neću uopšte da vas brkam
laziiprevare laziiprevare 18:49 12.03.2014

Re: Sve drzave imaju mafiju...

neosnovano je kvalifikujući kao opravdani štrajk, iako je znao da je pripadnicima policije u to vreme bilo Ustavom zabranjeno da štrajkuju (član 57, stav 3. Ustava SRJ)



To s "crvenim beretkama" nije bio kriminal. Dobro, možda jeste bilo neko krivično delo, mada nisam siguran, morao bih da pogledam u zakon. To bi se pre moglo nazvati ŠTRAJKOM zbog loše regulative u angažovanju te jedinice. (zamenik ministra policije Nenad Milić )

Podatke o atentatu na Đinđića tražiti u Londonu kaže Mile Novaković, u vreme atentata pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije.


6. februar 2003. prvi neuspešan pokušaj atentata

21.februar 2003. drugi neuspešan pokušaj atentata; uhapšen jedan od atentatora

7. mart 2003. treći neuspešan pokušaj atentata





10.03 2003. pukovnik policije puši, čeka metu i čudi se što ga niko ne hapsi

11.03 2003. pukovnik policije puši, čeka metu i čudi se što ga niko ne hapsi

12.03 2003. pukovnik policije pogođa u premijera Zorana Đinđića koji neuspešno pokušava da otvori vrata na zgradi vlade u 12:25 časova .


Zamenik tužioca Republike Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je veoma značajno da se skine oznaka državne tajne sa dokumenata komisije koja je istraživala okolnosti ubistva Zorana Đinđića.





Atentatori na premijera Zorana Đinđića u "bekstvu", kao u lošim filmskim produkcijama uz loš prosek uspešnosti, ubijaju po Beogradu zaštićene i nezaštićene svedoke likvidacija iza kojih, prema saznanjima Aleksandra Vučića, stoji Država ili njen deo.

Zoran Živković, vođa Nove stranke i jedan od prvih saradnika bivšeg premijera Srbije, tvrdi da su ubistvo bivšeg premijera Zorana Đinđića izvršili kriminalci koji su bili u državnoj službi i obilježili vrijeme vladavine Slobodana Miloševića "u trenutku kada Đinđić nije imao snage da ih se otrese".


Aprila meseca 2002. sa ČETRDESETAK LJUDI naoružanih automatskim puškama zauzima zgradu TV "Pink" zbog jedne vesti u emisiji "Infotop" izvesna novinarka objavila je prilog koji Čumeta potpunopogrešno stavlja u vezu sa nekakvim švercom viskija. Čume hoće u program, uživo; pravi scene, drži TAOCE i uopšte je po svom običaju nepodnošljiv. Neko to javlja u Vladu, Beba Popović zove Čedu Jovanoviča, Čeda zove Zorana Đinća koji se zatekao u Frankfurtu. Iznervirani Đinđić kaže da zovu Milana Obradoviča, načelnika GSUP Beograd, da to " ZAUZME I POBIJE AKO TREBA"; dosta mu je i Čumeta i svih njih. (Miloš Vasić)
hajkula1 hajkula1 21:25 12.03.2014

Re: Sve drzave imaju mafiju...

predatortz
predator


Au, što ćemo nas dvojica da unosimo zabunu našim nikovima...



Primećeno
fantomatsicna fantomatsicna 08:36 12.03.2014

Baš je

Žalosna šetnja.Ni kišobran ne pomaže ,a ni da se pokriju ušima ,kako naš narod kaže.
Meni ionako kao posmatraču iz daljine mnogo toga nije jasno.Zašto narod sve to trpi? Pa gore od ovoga ne može mu biti, a bolje nikada ako i sam ne podmetne ledja ili kaže jednom ne.

Kako to da relativno mali broj ljudi zaludjuje masu
loader loader 10:37 12.03.2014

Re: Baš je

Pa gore od ovoga ne može mu biti, a bolje nikada ako i sam ne podmetne ledja ili kaže jednom ne.
Kako to da relativno mali broj ljudi zaludjuje masu

Zato što je većina ili saglasna (iz ma kog razloga, da ne širimo), ili smatra da ne bi valjalo bilo šta lično rizikovati i preduzimati radi nekakvog menjanja postojećeg stanja. Iako je ono sve lošije!

rade.radumilo rade.radumilo 11:29 12.03.2014

Re: Baš je

Zašto narod sve to trpi? Pa gore od ovoga ne može mu biti, a bolje nikada ako i sam ne podmetne ledja ili kaže jednom ne.


Problem je što je narod jednom već digao "kuku i motiku" i na kraju šta je dobio? Ljudi su upali u apatiju u kojoj ne vide da ikakva kuka i motika može bilo šta da uradi, jer su uvereni da će oni koji budu na vlasti posle toga biti isti kao i ovi prethodni.
loader loader 12:07 12.03.2014

Re: Baš je

Kritična masa ljudi je tada (2000.) gledala da se prešaltuje. Navike su ostale iste. Čak su grčevito branjene. Stvarna volja za reformama (na delu) manjkala je i kod pojedinaca (kritične mase) i kod stranaka.
Drugo, VK je pobedio zahvaljujući naglašenom patriotizmu. Da se kandidovao Đinđić, narod za taj čist reformizam ne bi "digao kuku i motiku" (iako je stanje bilo očajno, kao i danas) ... nego bi SM na kraju ostao da tera dalje sa svojim partijskim i biznis vernicima.
Takođe, VK je bio pretežni deo dos-a, jer je bio daleko popularniji od Đinđića, pa je njegova filozofija "kontinuiteta" zajedno sa ovim levo-desnim patriotama van dos-a u zbiru činila faktičku većinu, volju jednog društva da se što više održi postojeće stanje.
U takvoj situaciji mogla se dobiti samo polurevolucija. I kontinuitet faktičke vlasti jedne klike.

I na svim narednim izborima pomenuta "faktička većina" ima, u zbiru, konstantnu većinu u parlamentu.
rade.radumilo rade.radumilo 12:54 12.03.2014

Re: Baš je

Drugo, VK je pobedio zahvaljujući naglašenom patriotizmu. Da se kandidovao Đinđić, narod za taj čist reformizam ne bi "digao kuku i motiku" (iako je stanje bilo očajno, kao i danas) ... nego bi SM na kraju ostao da tera dalje sa svojim partijskim i biznis vernicima.


Tekovina 05.10.2000 je u tome da je Srbija prestala biti "demokratija" na Putinov način u kojoj kao imaš izobre, ali je uvek isti pojedinac na vlasti posle njih. Crna Gora je npr. ostala u zagrljaju takvog režima i po svoj prilici će ostati dokle god je Milo živ.
Ne kažem da smo mnogo dobili, svakako ne reforme i ozbiljno restruktuiranje društva, ali izbori su prestali biti "dosadna obaveza" koju vlast mora odglumiti svakih nekoliko godina. Umesto toga, izbori su postali ispit za koji se sve stranke ozbiljno pripremaju. Možda će NJPPV, kako njegovi psihički poremećaju budu napredovali, pokušati da opet "zavrne" izbore, ali "duh iz boce" je pušten i skoro nemoguće ga je vratiti nazad ukoliko ne dođe do nekog ozbiljnijeg kolapsa društva (što nije isključeno).
Mislim da je Slobodan Milošević, od svih aktera na sceni bio najsvesniji kritične mase koja se podigla protiv njega i otuda njegovi potezi. Da je na primer priznao rezultate izbora, prepustio bi formalnu poziciju a zadržao stvarnu vlast u svojim rukama, međutim on koji je došao na vlast zahvaljujući kritičnoj masi naroda, vrlo je dobro shvatio šta ga "napada" i otuda njegovi pokušaji da se silom održi na vlasti.
loader loader 13:30 12.03.2014

Re: Baš je

Tekovina 05.10.2000 je u tome da je Srbija prestala biti "demokratija" na Putinov način u kojoj kao imaš izobre, ali je uvek isti pojedinac na vlasti posle njih. Crna Gora je npr. ostala u zagrljaju takvog režima i po svoj prilici će ostati dokle god je Milo živ.

To nipošto nije mali napredak u odnosu na period pre 2000. Ali, toliko mnogo je ostalih stvari, koje su vitalne funkcije društva, u kojima smo zabeležili nikakav ili veoma mali pomak. Stoga smo tu gde jesmo. Politička površina se talasa, ali osnova funkcioniše na gotovo isti način.
ali "duh iz boce" je pušten i skoro nemoguće ga je vratiti nazad ukoliko ne dođe do nekog ozbiljnijeg kolapsa društva (što nije isključeno).

Ameri, recimo, upotrebljavaju "istisnutu pastu za zube koja više se ne može vratiti u tubu"
Mislim da je Slobodan Milošević, od svih aktera na sceni bio najsvesniji kritične mase koja se podigla protiv njega i otuda njegovi potezi. ...

Smatram ovo dobrim zapažanjem. S tim što nikako ne valja zaboraviti činjenicu da SM svog konkurenta VK-a nije mogao da optuži kao izdajnika, niti da samo on crpi temu Kosova itd. Naravno, to je opet povratno delovalo, kao jedan od bitnijih faktora, na stvaranje pomenute "kritične mase".

rade.radumilo rade.radumilo 13:38 12.03.2014

Re: Baš je

Politička površina se talasa, ali osnova funkcioniše na gotovo isti način.


Zato što i dalje imamo diktaturu aparata, razlika je samo u tome što umesto jednog "zapovednika" imamo "ekipu", ali diktatura kancelarija je ostala. Ovde ni kućni savet ne možeš da dobiješ na sudu, čak i kada krši zakon, a kamoli neku veću instituciju ili državno/javno preduzeće.
loader loader 13:51 12.03.2014

Re: Baš je

Ovde ni kućni savet ne možeš da dobiješ na sudu, čak i kada krši zakon

Ostalo ono, da je udruženi kolektiv iznad pojedinca, pa, prema toj društvenoj filozofiji, ako neko treba da nagrabusi, neka to bude pojedinac


Zato što i dalje imamo diktaturu aparata, razlika je samo u tome što umesto jednog "zapovednika" imamo "ekipu"

Nekada jednopartijski sistem svoje ingerencije je preneo na više subjekata.

Pluralizam je ovde u osnovi zamišljen kao parada, da se ovima koji su tokom tadašnjih dešavanja (period 87-90. god.) i dalje ostali u foteljama (ili ih predali sinovima i snajkama) ne bi bilo zamereno kako se sistem kod nas nije promenio. Tako da je sve u redu. Imamo izbore. Najjači pobedi i to je demo-kratija.
charlie charlie 15:53 12.03.2014

Re: Baš je

loader
Tekovina 05.10.2000 je u tome da je Srbija prestala biti "demokratija" na Putinov način u kojoj kao imaš izobre, ali je uvek isti pojedinac na vlasti posle njih. Crna Gora je npr. ostala u zagrljaju takvog režima i po svoj prilici će ostati dokle god je Milo živ.

To nipošto nije mali napredak u odnosu na period pre 2000. Ali, toliko mnogo je ostalih stvari, koje su vitalne funkcije društva, u kojima smo zabeležili nikakav ili veoma mali pomak. Stoga smo tu gde jesmo. Politička površina se talasa, ali osnova funkcioniše na gotovo isti način.
ali "duh iz boce" je pušten i skoro nemoguće ga je vratiti nazad ukoliko ne dođe do nekog ozbiljnijeg kolapsa društva (što nije isključeno).

Ameri, recimo, upotrebljavaju "istisnutu pastu za zube koja više se ne može vratiti u tubu"
Mislim da je Slobodan Milošević, od svih aktera na sceni bio najsvesniji kritične mase koja se podigla protiv njega i otuda njegovi potezi. ...

Smatram ovo dobrim zapažanjem. S tim što nikako ne valja zaboraviti činjenicu da SM svog konkurenta VK-a nije mogao da optuži kao izdajnika, niti da samo on crpi temu Kosova itd. Naravno, to je opet povratno delovalo, kao jedan od bitnijih faktora, na stvaranje pomenute "kritične mase".


Коштуница треба да буде крив зато што није издајник --- или шта !?
Докле ће више разноразни да паразитирају на Ђинђићев рачун ?
rade.radumilo rade.radumilo 16:21 12.03.2014

Re: Baš je

Коштуница треба да буде крив зато што није издајник --- или шта !?


Kako nije izdajnik? Za vreme njegovog mandata Kosovo je proglasilo nezavisnost, a on nije izdao naređenje da se ostvari Ustavni Poredak na teritoriji Republike Srbije. Čini mi se da se to svugde u svetu zove: veleizdaja.
hajkula1 hajkula1 09:17 12.03.2014

...

Otimanje o Zorana Đinđića ne jenjava. Tokom predizborne kampanje na momente biva još prisutnije. I, po pravilu, ima dnevnopolitički karakter.


Imam utisak, da što su dalje od Zoranovog zalaganja i shvatanja, da se više pozivaju na njega.

Oni su korov o kom je Zoran Đinđić govorio..

loader loader 10:34 12.03.2014

Re: ...

Imam utisak, da što su dalje od Zoranovog zalaganja i shvatanja, da se više pozivaju na njega.

Pa, kad ne mogu da se pozivaju na sebe i svoje ideje - moraju da se zaodenu tuđim.

rade.radumilo rade.radumilo 09:38 12.03.2014

Blok 33, godina: 1970

JJ Beba JJ Beba 12:25 12.03.2014

moji grobovi ..

...na novom griblju su blizu đinđićevog i svaki put kad ih obilzami obiđem i njegov. i za njega kupim onu malu crvenu sveću/kandilo, cvet.
i uvek se pitam gde su šetači tih "običnih" dana? ne viđam ih
loader loader 12:26 12.03.2014

Re: moji grobovi ..

Naručene šetnje,
kao što je i ubistvo bilo naručeno ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana