Literatura| Satira| Život

Svekrvobolja

Jelica Greganović RSS / 19.03.2014. u 18:32

10006970_707984259257837_594603991_n.jpg

Decu imamo i u istu ulažemo zato da bi nam bila oslonac i pomoć. U starim danima, ali i ranije ako je ikako moguće i potrebito. Uzmimo na primer našeg Prestolonaslednika. U njega smo uložili toliko vitamina, saveta, živaca, neprospavanih noći, izbečenih dana i snage uopšte, banalnost zvanu novac da ni ne pominjem, da je izrastao nebu pod oblake, tako da na njega može i mamut da se osloni bez bojazni da će obojica da se skrhaju u prevrtanju. A i pametan je, ljubi ga majka, nije što je naš. Ukratko – Oslonac lično.

-      Imam rešenje! – rekao je Oslonac onomad.

Žmu i ja smo sa nadom zatreptali.

-      Imam rešenje! Imam jako dobru prijateljicu.

Odlično. U njegovim godinama jako dobro prijateljstvo sluti na uspostavljanje intimnije veze koja bi, s malo sreće, mogla da se okonča brakom, pa da onda dobiju decu i da odu da žive negde. Daleko od nas. Da im odlazimo u goste. Avionom.

-      Imam jako dobru prijateljicu. Ona je lezbejka.

Nada pod našim izmorenim očnim kapcima je počela da okreće leđa. Mada...šta fali, mi smo tolerantni u svim pogledima. Mogu decu da usvoje. I još uvek da odu da žive negde. Daleko od n...

-      Ona je lezbejka. Ima roze irokezu.

Žmu i ja smo treptali. Nada u našim očima je već počinjala da šmrca i traži papirne maramice po džepovima za suzobrisanije.

-      Ona je rešenje za šta? – procvileo je Žmu.

Ja sam mu čuvala leđa zaprepašćenim pogledom, uostalom nisam ni znala da imamo probleme koje bi mogla da nam reši lezbejka sa roza irokezom. Mora da mi je nešto promaklo.

 

-       Rešenje za babu i dedu. Ona je odlična negovateljica. – poentirao je Oslonac.

Žmu je tiho zacvileo. Meni bi vilica otpala, samo da je mogla. Sprečavao ju je zubni otok veličine jabuke petrovače. I neopisivi bol sa kojim su već danima ratovale farmaceutske supstance kojima sam se hranila. Zubnom bolu se pridružio i bol u mozgu, pa zar smo u to ulagali?! Već sam videla mog svekra, bivše vojno lice, i svekrvu iz doline u kojoj raste »hmeu«, od kog se pravi pivo, koja je pešačila deset kilometara sve po mrklom mraku od Kočevs...dobro nema veze...svekrvu koja je, da se ne lažemo, sušta mudrost ovog parčeta svemira, nema šta ne zna, kako im svaki dan dolazi i neguje ih ženska persona koja čak ni ne liči na kokošku koja je upala u roze farbu, nego na petla. Pa, moji svekar i svekrva i tako misle da smo Žmu i ja dve neodgovorne amebe koje su, nekom igrom neobjašnjive slučajnosti, uspele da naprave troje dece. I što je još neverovatnije, mi amebe smo uspele i da ih održimo u životu, iako pojma o gajenju dece nemamo. Da im dovedemo roze lezbejku da ih čuva i da nas konačno prijave socijalnom. Naročito moja svekrva. Ona smatra da bi amebama koje dođu u posed dece, istu trebalo uzeti i dati ih nekoj višoj sorti na staranje. I potpuno je u pravu, ja da sam sposobna pre bih uspela da je nađem u vrtlogu kliničkog centra ljubljanske pripadnosti. Tamo su je skembali zato što se samolečila. A kako je deda načisto zvučno od sveta odsečen, da ne kažem gluv kao artiljerčevo oruđe, pojma nije imao što i kuda mu je hitna pomoć babu odvela.

E, tako. Zato sam ja, jednoćelijski organizam, delegirana od strane razbežane familije da lociram babu. Što mi nije bilo teško, uostalom samo sam pila antibiotike već nebrojeni dan, čeljust me je bolela nemilice, izgledala sam kao asimetrični hrčak blagovremeno uhvaćen u krađi. Mozak me je moj boleo. Svaka žilica njegova. Iako su me dohranjivali sedativnim supstancama legalnim na farmaceutskom tržištu. Takva uboga sam ubauljala u bolnički kompleks i zabalavila očajno na rupi zvanoj šalter urgentnog sektora. Zdravstvena radnica, već oguglala na sve i svašta, mi je uputila pogled neprobuđenog lenjivca i munula mi formular da ga ispunim, uz reči koje su joj se mukom izvlačile iz neotvorenih usta: »Šta vam se desilo?« Meni? Odvratila sam joj tupim pogledom drogiranog morskog krastavca i procedila: »Meni ništa, gde je baba?«

Šta da vam kažem, od nemilog do nedragog šaltera, niko živ ni polumrtav pojma nije imao kud nam je hitna pomoć babu skembala. A, protivbolovski lekovi su mi polako popuštali, njihovo trajanje nije predviđalo tu vrstu istraživačke ekspedicije. Mogu da potražim i pronađem izgubljeni hram još izgubljenije civilizacije na nepronađenom kontinentu, ali da nađem zaturenu svekrvu, to je već previše očekivati od tih lekova. Taman su mi se u oči naselili bolni svetlaci koji nisu na dobro slutili kada je, samoodbrane radi, jedna od zaposlenica u pomenutoj zdravstvenoj instituciji, konačno i napokon, uključila sive moždane ćelije i u pomoć pozvala osobu iz službe hitne pomoći. Da mi prizna babinu lokaciju.

Bila sam spremna na sve, mozak mi je od zubobolje već odumro, kada je ispred mene kročila narandžasta, fluorescentna osoba. Odnekud poznata. Širokog osmeha sa bezbolnim zubima. Zubar? Priviđa mi se. Zubar koji mi je za sutradan najavio iskopavanja korena zuba mog? Moj zubar je pronašao izvor mladosti? Kladila bih se da je juče bio stariji bar dvadeset i kusur godina. Fluorescentni je progovorio...sin? Zubarev sin? Od svih hitnopomoćnih radnika je baš on sakrio našu babu? To je van dimenzije malog sveta, to se sudbina strašno dosađivala.

Ukratko, pronašla sam svekrvu. Mirno je sedela na plastičnoj stolici infektivne klinike. Svečano obučena u pudžamu i bade mantil. Prolećno zeleni. Za razliku od nje koja je bila žuta kao još neprocvetani maslačci. U rukama je zahvatom japanskog turiste grčevito držala svoju ručnu torbicu. Kroz tri, četiri sata, koliko traje hitno pregledanje hitnih slučajeva, se ispostavilo da baba ima odlične rezultate. Takve da, kad se uzmu u obzir njene godine bliske devedesetim, bi mogla da se prijavi na olimpijadu. Bolje nego što bi bili moji, samo da su hteli da me pregledaju. Samo dehidrirala. Sveznajuće biće nije pilo vodu. Bubrezi su mu dobili formu čvaraka. Ostavili su višu vrstu da je infuzijom zaliju. A ja sam odbauljala kući sa dupliranim zvezdanim nebom pred očima, iako je to veče dibidus oblačno bilo.

Kućni savet je zaključio da babi i dedi ima da se nađe negovateljica. Neko ko u odnosu na njih jeste da pojma nema o životu, ali bar zna da ljudi moraju vodu da piju. Zato što nas, monoćelijske mrmote, neće da slušaju. Jedino što se nismo odlučili za rešenje sa roza irokezom, homoseksualne orjentacije. Ovo drugo je sasvim bilo prihvatljivo, što se mene tiče, naročito kad se uzme u obzir da baba i deda odavno seks viđaju samo između reklama na televiziji. Ali roza irokeza bi ipak mogla duševno da ih uznemiri. Naročito moju svekrvu, koja je sama po mraku išla od Kočevskog Roga pa sve kroz šumu i tamo je sve nešto svetlucalo, kažu oni što tamo žive da su to duše pokojnika, ali ona je hrabro išla, iako su tamo i medvedi živeli, ima ih i sada, videla je ona emisiju o tome, a tamo je bila jedna žena što je skupljala pečurke, sad pečuraka mnogo manje ima, to je sve zato što čovek sve oko sebe truje, i o tome je gledala film, a bio je takav mrak u toj šumi, ideš tako ideš...I shvatiš da baksuz nikad zaista ne ide sam. Jedino je problem kad pribegne udarcima ispod kaiša, pa zubobolji doda dehidriranu svekrvu.

I roza lezbejku.

p.s.

Hvala ti, Bobe Živkoviću, niko sem tebe ne bi umeo tako dobro da nacrta moje zuboboljsko stanje. 

 

 

 



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 18:44 19.03.2014

1.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 19.03.2014

Re: 1.

Bravo, viteže, prvi!
quantum quantum 18:47 19.03.2014

dečko je normalan


ostali subjekti su pod upitom

verovatno je ta roze irokeza duša od čoveka
suprotno nekoj aspidi "normalnog" izgleda i solidnih "preporuka"




Jelica Greganović Jelica Greganović 19:06 19.03.2014

Re: dečko je normalan

Verujem, quantume, mene bi odmah mogla da čuva, ali Sveznajuće biće bi imalo problem...a to bi meni život skratilo...
loader loader 00:43 20.03.2014

Re: dečko je normalan

verovatno je ta roze irokeza duša od čoveka


On to upoznao Zoricu Brunclik ??





Ili, ako je to stvarno neka mlađa, nagazio na ćerku gorepomenutepevaljke po frizuri joj naslednicu?
Ispitati
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:27 20.03.2014

Re: dečko je normalan

Ili, ako je to stvarno neka mlađa, nagazio na ćerku gorepomenutepevaljke po frizuri joj naslednicu?
Ispitati

Drago mi je što nije, njegova roza je iz Bosne i mlađahna...
Što je ova sebe uciklamila, njen mozak, njena glava...al što grešno kuče ofarba, de će joj duša...

loader loader 14:32 20.03.2014

Re: dečko je normalan

al što grešno kuče ofarba, de će joj duša...

.. oh, neeee.. jadna kuca...

Ali, gledano čisto onako, stilistički,
kuci opet pa lepše stoji njego njojzi

horheakimov horheakimov 19:01 19.03.2014

javi se sve.krvi

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 19.03.2014

Re: javi se sve.krvi

Misliš - sve.krivi.
jepet jepet 19:38 19.03.2014

Moja

Presveta je k'o od brega odvaljena. 65 godina a najblize leku sto vidi je paracetamol kada se prehladi. To mi donekle otezava saosecanje... ali zato moja rodjena baba (91 vesela godinica) nadoknadjuje strostruko. Samolecenje, korigovanje lekarskih nalaza (jer sta zna nacelnik kardiologije o citanju EKG-a u poredjenju sa penzionisanom profesorkom francuskog) do tvrdnje da je alergicna na Marisol kapi za nos (koje su prakticno samo slana voda) i sve moguce zamene za lekove koje je pila pre deset godina. O samodoziranju istih ne bih - vucem traume.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 19.03.2014

Re: Moja

Naše više biće ima 86 godina i probala je onomad da me ubedi da joj donesem merdevine iz podruma da opere - fasadu na zgradi
AlexDunja AlexDunja 19:47 19.03.2014

Re: Moja

Naše više biće ima 86 godina i probala je onomad da me ubedi da joj donesem merdevine iz podruma da opere - fasadu na zgradi

blago tebi što ti nije majka:)

moja ( majka) jedva čeka da izađem iz kuće da usisava slomljenom rukom,
koja nije u gipsu, jer su se lekari sažalili nad finom bakicom i samo je bandažirali..
jepet jepet 19:50 19.03.2014

Re: Moja

Eh Jelice, kako te razumem... kada se Najdrazi najavio u prvu posetu Srbiji baba je narucila kofu sa bojom i cetku i najozbiljnije planirala da sama okreci kupatilo i hodnik (da se ne sramoti pred buducim zetom).
bocvena bocvena 20:02 19.03.2014

Re: Moja


jelice, uzNi od bakice neki jači sedativ (ona sigurno dobija prave stvari:) i popijte ih zajedno. tebe će da prođe zubobolja, a ona će da zaboravi sve mudre savete. win-win situacija!

(hihihi, mogu da se kladim da ćemo mi biti triput gore babe. a kilavije:)





Jelica Greganović Jelica Greganović 20:05 19.03.2014

Re: Moja

Dunjo, moja svekrva je do onomad dizala bračni krevet. Ručno. Sama. Da počisti već počišćeno ispod. I još se čudila kad je čula da ja ne dižem bračne krevete. Sad se čudi što je boli kičma i ne služe noge...Uopšte, sušto čuđenje.
A kako ćerku nema, to me ćerkom smatra i to mi je.
AlexDunja AlexDunja 20:12 19.03.2014

Re: Moja

Uopšte, sušto čuđenje.

da, da ova moja majka mi reče pre neki dan, pazi!
sad te razumem kad kažeš da je teško vreme i da ne možeš da dišeš.
dok sam išla iz grada, (posle ture od 45 minuta)
bolelei me listovi.... jbt, ima 81.
i baš mi trebalo da sednem na pola puta.

a ja sam na 220 kilometara od nje. a ona se ponaša rizično, ja tu ništa ne mogu
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 19.03.2014

Re: Moja

Mi smo svekra i svekrvu geografski približili, jer smo teli da mremo od vožnje tamo i nazad. A i nisu više savladavali kuću sa dvorištem.
Sad su par kvartova dalje, ali im takva veselja padaju na pamet da ni deca ne mogu da im konkurišu...
muaddib92 muaddib92 18:32 20.03.2014

Re: Moja

Jelica Greganović
Naše više biće ima 86 godina i probala je onomad da me ubedi da joj donesem merdevine iz podruma da opere - fasadu na zgradi

.. ал'баш таква беше и моја покојна ташта
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 20.03.2014

Re: Moja

ал'баш таква беше и моја покојна ташта

I ja ću. Odlučila sam. Najbolje je pridružiti im se.
urbana_gerila urbana_gerila 19:53 19.03.2014

:-)

gadna svekrva rasteš, greganovićka...
predatortz predatortz 20:02 19.03.2014

Re: :-)

urbana_gerila
gadna svekrva rasteš, greganovićka...


Jok bre! Sikće zbog zubobolje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 19.03.2014

Re: :-)

gadna svekrva rasteš, greganovićka...

Jedva čekam, neće mene da voza neka balavica...ja kad sam se šetala kroz šumu, tiranosaurusi su pored mene tutnjali, a ja ništa...neće ona meni...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 19.03.2014

Re: :-)

Jok bre! Sikće zbog zubobolje.

Aha, inače sam pitomina sušta
AlexDunja AlexDunja 20:14 19.03.2014

Re: :-)

Jedva čekam,

samo čekam da mi dod
žu, ja ću imati dve
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:21 19.03.2014

Re: :-)

Dunjo, i ja se dvema unapred radujem, a za dezert ću imati i zeta
urbana_gerila urbana_gerila 20:32 19.03.2014

Re: :-)

Jelica Greganović
gadna svekrva rasteš, greganovićka...

Jedva čekam, neće mene da voza neka balavica...ja kad sam se šetala kroz šumu, tiranosaurusi su pored mene tutnjali, a ja ništa...neće ona meni...


naravski da neće, nos zbog mamice trljaće bračnom saborcu.

urbana_gerila urbana_gerila 20:38 19.03.2014

Re: :-)

Jelica Greganović
a za dezert ću imati i zeta


doDŽosmo do poAnte - od tašte, koja je nezgodniji igrač od svekrve, zeznutije je samo mitsko biće zvano buduća tašta.
AlexDunja AlexDunja 20:42 19.03.2014

Re: :-)

a za dezert ću imati i zeta

e, tu ti već umereno zavidim:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:43 19.03.2014

Re: :-)

naravski da neće, nos zbog mamice trljaće bračnom saborcu.

I treba da mu natrlja, da mu na pamet ne padne da meni šalje nekog sa roza irokezom da me čuva...
urbana_gerila urbana_gerila 20:49 19.03.2014

Re: :-)

Jelica Greganović

I treba da mu natrlja, da mu na pamet ne padne da meni šalje nekog sa roza irokezom da me čuva...


ih, bre, da si ti živa i zdrava, do tada će se i frizure i boja u trendu promeniti.
šta ako se desi da zakukaš za roza irokezom?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:53 19.03.2014

Re: :-)

šta ako se desi da zakukaš za roza irokezom?

Vala da znaš...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:29 20.03.2014

Re: :-)

buduća tašta.

Mislim da je buduća tašta doduše neizvesnija, ali ipak preživljivija pojava od tašte u sadašnjosti, a naročito tašte sa izgledom duge budućnosti
urbana_gerila urbana_gerila 14:59 20.03.2014

Re: :-)

Jelica Greganović
buduća tašta.

Mislim da je buduća tašta doduše neizvesnija, ali ipak preživljivija pojava od tašte u sadašnjosti, a naročito tašte sa izgledom duge budućnosti


ma, grešiš.
zvanična tašta može, u ultraretkim trenucima humanizma i renesanse, da sebi dozvoli i prazan hod, dok buduća ne propušta priliku da se drži devize - da ja sad stegnem ovog vrapca u šaci, makar se do te grane s golubom pela i jednom rukom...
mlekac mlekac 20:23 19.03.2014

Pokloni se i pocni...

Daklem, kao prvo imas veliki pozdrav od nase Princeze, a kao drugo, zamolila me je da ti prenesem njeno vidjenje stvari, koje se svodi na (da li si iznenadjena?) "Prestolonaskednik je u pravu!"
Sledi objasnjenje koje se zasniva na teoriji da ce baba biti toliko zapanjena roze frizurom da ce slusati negovateljicu ko bela lala...

Sto se mene tice, saucestvujem u tvom zubobolu. I bukvalno. Samo pssst! Da ne cuje cika zuba...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:44 19.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

Sledi objasnjenje koje se zasniva na teoriji da ce baba biti toliko zapanjena roze frizurom da ce slusati negovateljicu ko bela lala...

Naša baba nije tako naivan igrač...dva dana bi se čudila, a onda bi irokeza pobegla glavom bez obzira.

Edit: Zaboravih ljub devojci da pošaljem
mlekac mlekac 20:47 19.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

Jelica Greganović
Sledi objasnjenje koje se zasniva na teoriji da ce baba biti toliko zapanjena roze frizurom da ce slusati negovateljicu ko bela lala...

Naša baba nije tako naivan igrač...dva dana bi se čudila, a onda bi irokeza pobegla glavom bez obzira.

Mislim da podcenjujes omladinu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:48 19.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

Mislim da podcenjujes omladinu...

Pa, normalno, počinjem sa pripremama za preuzimanje uloge Sveznajućeg bića od svekrve
8c_competizione 8c_competizione 20:50 19.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

Sledi objasnjenje koje se zasniva na teoriji da ce baba biti toliko zapanjena roze frizurom da ce slusati negovateljicu ko bela lala...


u potpunosti se slazem, svekrvi treba samo neko ko ume i da podvikne. jedno "razumem" je sasvim dovoljno, moze i jedno Herr Flick-ovsko klap nogama







mlekac mlekac 20:51 19.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

Jelica Greganović
Mislim da podcenjujes omladinu...

Pa, normalno, počinjem sa pripremama za preuzimanje uloge Sveznajućeg bića od svekrve

Tacno sam znala!
Mada, ako cemo pravo (nadam se da deca ne slusaju), moja Princeza smatra da je tvoj Prestolonaslednik najpametnije bice na svetu, tako da naravno da ne moze biti los predlog koji potice od njega...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:55 19.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

moja Princeza smatra da je tvoj Prestolonaslednik najpametnije bice na svetu, tako da naravno da ne moze biti los predlog koji potice od njega...

Odličan manevar, ooodličan
mlekac mlekac 20:56 19.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

Jelica Greganović
moja Princeza smatra da je tvoj Prestolonaslednik najpametnije bice na svetu, tako da naravno da ne moze biti los predlog koji potice od njega...

Odličan manevar, ooodličan

Smej se ti, ali ona to najozbiljnije misli. Jos od onda kad ju je ubedio da ipak nauci nemacki...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:30 20.03.2014

Re: Pokloni se i pocni...

Smej se ti, ali ona to najozbiljnije misli. Jos od onda kad ju je ubedio da ipak nauci nemacki...

Ja mislim da bi je on onda s lakoćom ubedio i da nauči svahili
kleinemutter kleinemutter 20:34 19.03.2014

svekar

Ima 81 godinu, devojku mlađu od njega 20 god. Izlazi jednom nedeljno u kafanu . Ume da radi po ceo dan fizičke poslove. Sam sebi pegla kuva i održava stan.

O ženam misli da pojma nemaju ni u čemu.

Kad ga nešto muči, konsultuje knjige.

Pravi odličnu pitu sa sirom, i najbolje baklave.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:46 19.03.2014

Re: svekar

Malamamo, u tim godinama svaka godina je kao detinja, silni preobrat. Naš je sa 82 godine dobio 2 bajpasa, video na TV da to može i posle infarkta tražio i dobio operaciju. Još uvek trčka okolo, ali se sve brže umara, kaže - E da su mi sad one osamdesete...
8c_competizione 8c_competizione 20:35 19.03.2014

lepo ja pisah ovde nekoliko puta

A ja sam odbauljala kući sa dupliranim zvezdanim nebom pred očima


Jeco, tebe treba u lektiru uramiti!

prvo sto bi te deca sa slascu citala, a drugo osmeh sa lica ne bi skidala. umesto mracnjaka na veronauci

za svekrvu svaka cast

do suza si me
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:47 19.03.2014

Re: lepo ja pisah ovde nekoliko puta

competizione, fala
Черевићан Черевићан 20:46 19.03.2014

ал' пролете

намах схватих кад ме оженише
ниш'т неможе да се о'ма мења
уз женине стааре живот протекао
четр'ес леета, треба том стрпљења
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:46 19.03.2014

Re: ал' пролете

Lepo je videti te, gazda Čer, fala za stihove prigodne
muaddib92 muaddib92 18:43 20.03.2014

Re: ал' пролете

треба том стрпљења

.. стрпљења до џаџа, индииид
Сестро Лелице, теби комплАменти за духовит текст
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:59 19.03.2014

Daklem,

kad se sad nisam od smeha prevrnula...pazte ovo...



Phamela de Souza iz Brazila trudna je 10. tjedana, a na ultrazvuku je doživjela pravi šok jer je na snimci vidjela obris pokojne svekrve.
AlexDunja AlexDunja 21:02 19.03.2014

Re: Daklem,

zvocaju i odozgo:)
i ja ću, kunem se:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 19.03.2014

Re: Daklem,

i ja ću, kunem se:))

Možemo stereo to da radimo
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:44 19.03.2014

Re: Daklem,

Jelica Greganović
i ja ću, kunem se:))

Možemo stereo to da radimo


Može trio?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:47 19.03.2014

Re: Daklem,

Može, jašta, samo da uspemo da se zguramo u ultrazvuk
razmisljam razmisljam 21:56 19.03.2014

Хе, хе...

Да не написа захвалу Бобу за успешно портретисање тебе зубоболне, остала бих у убеђењу да је овековечио свекрву ти, са све марамчетом на глави. Додуше, мало ме збунио чвор на погрешном месту, али, ко сам ја да се мешам у уметничке слободе.
( Стереотипи су моћни, канда. И заглављени дубоко у подсвести. )

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:27 19.03.2014

Re: Хе, хе...

razmisljam, stereotipi su čudo ili što bi rekli braća Slovenci: "Zarečenega kruha se največ poje" (Zakletog hleba se najviše pojede).
A kobra je, kako da ti kažem, onako...metafora raspoloženja moga tadašnjeg...
fantomatsicna fantomatsicna 22:11 19.03.2014

Moj Brat

Ima užasnu svekrvu.Ja sam ponekad sretna da je nemam.A ponekad sam sretna što mi mama nije svekrva

I mogu malo troll,pisala bih opširno o tome da mogu..

26 mart je Svetski dan Epilepsije...obeležite ga u mislima i ljubičasto

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 19.03.2014

Re: Moj Brat

Moj Brat
Ima užasnu svekrvu

Tvoj brat je sestra?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 19.03.2014

Re: Moj Brat

Ljubičanstveno za junake.

fantomatsicna fantomatsicna 23:43 19.03.2014

Re: Moj Brat

Oeps.To srpski jezik .Ovde bre sve jasno Mother in Law I jedno I drugo I mirna Bačka
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:31 20.03.2014

Re: Moj Brat

Znam te zamke stranih jezika, u slovenačkom je i jedna i druga - tašča.
rade.radumilo rade.radumilo 12:02 20.03.2014

Re: Moj Brat

Znam te zamke stranih jezika, u slovenačkom je i jedna i druga - tašča.


E znam da su u hrvatskom tazbina: punac i punica, ali ne znam kako idu svekar i svekrva? Isto punac i punica?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:23 20.03.2014

Re: Moj Brat

Punac i punica su, bar ja mislim, tast i tašta...
rade.radumilo rade.radumilo 16:10 20.03.2014

Re: Moj Brat

Punac i punica su, bar ja mislim, tast i tašta...


Evo piše na njinoj Wikipediji. Svekar i svekrva se kažu: ... Svekar i svekrva...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:47 20.03.2014

Re: Moj Brat

Svekar i svekrva se kažu: ... Svekar i svekrva...

Bez J?
49 41 49 41 20:31 20.03.2014

Teritorijalnost

Dan mi je bio napet. Vise od 10-tak dopisa, telefoni, ... sve strpano u jedan sat.

Odjednom me zapljusnu cudni - topli talasi. Svake 2-3 sekunde; naviru na mene.

Prenu me u radu, shvatim da se negde nesto desava; ali gde i sta ?!?

Vrtim po glavi, sta bi to moglo biti; gde, ko, zasto, ...

U trenutku shvatim - uhvatim talas; "rat" - verbalni u mom stanu.
Padaju teske reci, otimanje, vristanje.

Razmisljam dalje, ...

Majka u mom stanu, kao i svake zime.
Slovenka kao i obicno u uniformi i koferom - dopeljala iz severnog u juzni dom.
Citavih 10 dana slobodnih, posle zavrsetaka na poslu u ponoc i pocetaka u zoru.

U stanu po dolasku s posla bozji mir i tisina.
Svaka od njih, na svoju stranu.
Jedna cita, druga hekla 100-ti koncani stolnjak.

Nesto nije bilo u redu danas u stanu?!?

Obe me gledaju belo, pa na strafte.
Posle treceg istog pitanja u razmaku od po sat - istog nemog odgovora; resim da idem do "kraja".

Pokupim severnu "sestru", da prosetamo okolo zgrada; kao i obicno pre spavanja.
Nastavim se serijom istog pitanja u razmaku od 15 min.

"Puce" ona ko tikva nasred ulice.
Ridanje, suze niz grudi po ulici.
Sad' ce ona da mi isprica sta je stvarno bilo.

Jeste, bio je pravi rat danas u kuhinji i stanu!

Ja pocela da kuvam rucak, tvoja majka uleti u kuhinju i kaze
- Moj sin ne voli to kad se skuva - tako.

A ti njoj?

- Boli me q...c, kako tvoj sin voli!

Bas tim recima?
- Bas tim recima!

Mogla je da bude i tvoja majka po godinama, pokusavam diplomatijom da ispravim njen recnik.

Znas ti mene, koliko cinim da ti "ucinim" - nisam nikada - cinila toliko ikome u zivotu.

Al' ce "ona" meni da kaze; sta ja tebi treba da cinim?!?

Suza, suzu stize; jecaj sustize jecaj.

Mene sramota od retkih prolaznika - mislice da je maltretiram.

Skoro me, "uporno ubedise", da je moja telepatija bila obicna inscuinacija.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana