Budućnost| Društvo| Istorija| Ljudska prava| Politika

Rešenje za Balkan? Princip za ceo Svet?

little_radojica RSS / 25.03.2014. u 14:29

Помислих да ово напишем као коментар на неком од геополитичких блогова који су отворени ових дана, али пошто ценим да ће их бити све више, рекох себи: што да то лепо не запишем овде код себе?

Ситуација која настаје је почетак хладног рата. Иако однос снага није ни приближан односу снага из првог, трендови иду у том правцу. Да ли ће бити потребно 30 година да дођу у ситуацију да реже отворено једни на друге, не знам, али није толико ни битно. Технологија и техника ратовања су се промениле и све више ће да се мењају. Са једне стране то ствара прилику да се умањи огромна предност коју на папиру има НАТО, са друге стране отвара питања нових ирационалних страхова. Што су биле балистичке ракетле и подморнице у Првом хладном рату, постаће хакерски напади и крађе идентитета у Другом. Могуће да претерујем. Индикатор да ствар почиње је индолентност према Међународном праву и Уједињеним нацијама. Реторика коју су потегли и у Вашингтону и у Москви око тога чији је преседан "посебнији" прави од Међународног права смејурију. Чини да надгорњавање Путина и Обаме изгледа као многа надгорњавања која смо већ толико пута видели на овој неформалној интернет локацији. Сасвим сигурно да случај Крима и случај Косова и Метохије нису исти, да има одређених посебности и једног и другог случаја која наоружавају аргументима и једну и другу страну. Оно што је сигурно је да ни један ни други поступак два пола није у складу са међународним правом. 

Међународно право (смех из публике)  је ма колико сад изгледало смешно најбољи покушај за трајни мир. Грешка је свака расправа о Криму или КиМ и треба бити игнорисана. Србија поготово треба да инсистира на овоме. Пошто је тај договор о непромењљивости граница пропао хајде да пробамо следеће:

-Мировне конференције пре, а не после конфликата.

-Етничка разграничења и у ПМ. 

То значи редефинисање граница по претходно договореним принципима. Водити дипломатску борбу око принципа, а не око ситних територија. Цела Африка има вештачке границе које су можда одсликавале односе међу колонијама, али не одсликавају ни приближно односе међу етничким групама. За мене лично је мултикултуралност и грађанско друштво највиша идеја, али треба увидети да мултикултуралности нема тамо где су људи натерани на њу.  Има је тамо где је релативно мали број имиграната дошао трбухом за крухом и прилагодио се локалним условима. Или тамо где је економска потреба сарадња са другима. Свуда где постоје веће етничке групе у истој држави постоје и тензије. Ако дамо свакој етничкој групи парче земље на којем је доминантна по попису 2012 и загарантујемо да је никако не могу изгубити без своје сагласности, а дамо им слободу кретања по свим територијама у потрази за егзистенцијом имаће најбоље од оба света. Home sweet home и мултикултуралну пијацу. Мултикултурална друштва која се тако изјасне не морају да се разграничавају, благо њима. Временом можда дођемо и до тога да нам апсолутно није важно ко с ким где и како. Онда променимо опет цела правила. 

С тим у вези, нама треба промена граница на Балкану. Промена која се доноси договором свих који у томе учествују. Грчка, Албанија, Македонија, Бугарска, Црна Гора, Србија, Мађарска, Хрватска, Босна, Румунија, Словачка. Албанија би се проширила, али би изгубила право да се поново шири, Македонија би се преполовила, Србија би добила скроз нови непрепознатљив облик, али вероватно би се у нето површини чак мало и проширила. Мађарска би се проширила, Хрватска би се проширила, Босна као Босна би настала у виду три неповезане територије (или нестала, зависи ко како гледа на ту ствар), Црна Гора би се смањила, Бугарска незнатно повећала. Једини начин да консензус успе је да сви добију више него што су имали пре. Да би то могло бити могуће потребно је променити парадигму и уместо територија гледати перспективу за развој. Земље без националистичких трзавица би могле несметано да се посвете економији и коначној изградњи грађанских друштава. Освајање територија насељавањем би изгубило сваки смисао. Следећа ревизија за 200 година такође консензусом. Ово би могао бити наш начин да кажемо како границе нису важне. У ЕУ су то решили другачије и свака има част. Ми на Балкану имамо још хиљаду година историје у процепу између два виђења света и то мало отежава ствари.

Сад, проблем са овим је што може бити сматрано истовремо и ретроградним решењем и напредно модерним у исто време.  Ретроградно, јер уопште помиње националну припадност као тему, а напредно модерно јер ставља границе у други план у доба кад територија нема ни приближан значај као што је имала пре хиљаду година кад je и настао овај образац  одређивања граница у складу са дужином ега у датом моменту и спремности на етничко чишћење. Онда је 90% економије била пољопривреда, данас је максимум 10%. Неко реко Сингапур? Данас територија има само симболички значај, а места имају локалну непоновљиву посебност која опет није у директној вези са државом него са духом самог места и својих становника. 

Пошто у поменутом надгорњавању великих сила увек најебу они мањи који испадну довољно наивни да  своје етничке "разлике" позајме као метар за мерење војне потенције. Не само да позајме свој интимни случај за расправу о правима и принципима него позајме и своје дупе за практичну демонстрацију аргумената. Кад би испројектовали овакав договор на цео свет (а оваквих случајева је зилион) остали би без полигона за расправу па би је можда водили опет на Месецу или овај пут Марсу. 

 

Disclaimer: Мој пример ко би шта од балканских држава добио новом расподелом је заснован искључиво на мојим знањима о историји набројаних земаља, а направљен је на прву лопту, без икакве анализе, само за потребе илустрације идеје. То ни случајно не треба да буде разлог да се неко осети повређено. 

Discalaimer 2: Волим да верујем да и о најнереалнијим предлозима вреди расправљати догод испуњавају један услов, а то је да буду теоретски могући. 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 14:34 25.03.2014

EU

Ja mislim da sve Balkanske zemlje treba da se nađu u EU gde granice više nisu važne, bla, bla, bla...
little_radojica little_radojica 14:48 25.03.2014

Re: EU

Atomski mrav
Ja mislim da sve Balkanske zemlje treba da se nađu u EU gde granice više nisu važne, bla, bla, bla...


Границе су јако битне у ЕУ, царине су те које нису битне.
antioksidant antioksidant 15:25 25.03.2014

Re: EU

Границе су јако битне у ЕУ, царине су те које нису битне.

царине су у ствари једине битне границе
а остало?
како ко хоће
little_radojica little_radojica 09:34 26.03.2014

Re: EU

antioksidant
Границе су јако битне у ЕУ, царине су те које нису битне.

царине су у ствари једине битне границе
а остало?
како ко хоће


Како ти оно мени кажеш - парола!
Границе хтели ти и ја то да признамо или не, многима још увек значе на психолошком нивоу безбедности. Чак су вероватно и пресудне у многим срединама. У некима јесу небитне. Нажалост, без гаранција да ће тако бити и у будућности.

Та прича да границе нису битне може и даље да се фура, то није проблем за консензус о њиховој измени.
antioksidant antioksidant 10:03 26.03.2014

Re: EU


Како ти оно мени кажеш - парола!
Границе хтели ти и ја то да признамо или не, многима још увек значе на психолошком нивоу безбедности

pa da, upravo to i jeste parola :)

a evo jedne parole i u drugom smeru

(nastavak kamppanje sledi)

granica <<<<linak
little_radojica little_radojica 11:57 26.03.2014

Re: EU

antioksidant

Како ти оно мени кажеш - парола!
Границе хтели ти и ја то да признамо или не, многима још увек значе на психолошком нивоу безбедности

pa da, upravo to i jeste parola :)

a evo jedne parole i u drugom smeru

(nastavak kamppanje sledi)

granica <<<<linak


Ех, сад још и екологија

Ево ја да још мало ударим патетике овом мом комунистичком неопрагматизму:

Има у мом дворишту 10 станова (по дубини дворишта, зидао ко се како досељавао, а нема никог живог да запамти како је то и од кога почело). Елем, цела улица се руши, двориште по двориште, и зидају се зграде од 5-6 спратова. Тај процес траје већ 22 године да ја знам. Остало је само још три парцеле "нерешене" међу којима је и наша. Комшије су се све договориле само око једне ствари, а то је да ће са потенцијалним инвеститорима да преговарају самостално. На једином том заједничком састанку ја (балавац у то доба) предложим да се сви договоримо о расподели међу нама самима (на основу претходно утврђених принципа), а да онда у преговорима наступамо јединствено и на тржишним основама (знало се још онда да они дају 20-25% изграђености, а та изграђеност зависи од УТ услова и облика парцеле, па се скоро егзактно може утврдити колико је то у квадратима). Ни да чују. Као духа да су видели. Одмах им се указао комунизам. Било је ту, додуше, многих нерешених питања, што легалности, легитимитета, историје(!) и много слојева који су слику чинили мутном, па покретали и питање права, правичности итд (пуна аналогија са оригиналном темом, јбт). Зато су преговарали одвојено, али како су, јел, сви "добре" комшије међусобно, прочује се да је баба Ана тражила 50 квадрата. Она је то базирала на чињеници да је Шањика три куће од њене добио 5 станова, а имао један (било их два сувласника у дворишту, а зграда још и већа него што код нас може да се изгради). Ако он може 5 може и она 2 (и она је убеђена да је скромна и да је то тржишно размишљање). Кад су то чули остали сви помножили са своје квадратуре са два да их баба-Ана не направи будалама (а већина њих уме и да рачуна). Инвеститори један по један одустајали. У међувремену, куће се срушиле од старости (а и од непрописне градње у суседним двориштима), све осим моје која је на дну парцеле. Десет година су већ неусељене, а у граду можеш да будеш власник само објекта, а не парцеле, тако да кад нема куће нема ни власништва. Ту су руине додуше као основ за тужбе и ново отезање статуса кво који траје већ преко 10 година. Да се то издавало по 100 евра сваки стан - 120,000 евра. Овако отишло у бунар. Уместо да смо се договорили једном венчали смо се невољно, али трајно, па је било и ниских удараца и закулисних радњи, како то у таквим ситуацијама бива. Нисмо се мрзели пре тога. Не мрзимо се ми ни сад, само се више не подносимо. Сујета одрадила своје.
Е сад, ово су само материјални проблеми па да кажемо "јебо паре". Кад испројектујем деценије и векове статуса кво на људе и људске животе који су негде заробљени неким границама за које их нико није питао док их је цртао, не знајући у којој ће се држави сутра пробудити, не знам... Јел решење да укинемо тапије скроз? Да изградимо "дугачку кућу" па да живимо сви заједно?
Стварно, где је та граница приватног и јавног, односно личног и заједничког?
Ја мислим да смо далеко веће шансе имали да смо се поделили док смо могли, па онда ишли једни другима на кафицу.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:37 28.03.2014

Re: EU

sjajne ideje, Bradr Litl, jedina preporuka temi je od mene. prispeće ostatka Srba-blogera i raznoraznih tetkica u XXI vek (NS IT ekipa je verovatno imala prezauzet dan juče).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:23 28.03.2014

Re: EU

Atomski mrav
Ja mislim da sve Balkanske zemlje treba da se nađu u EU gde granice više nisu važne, bla, bla, bla...


šta ako pukne EU? onda ćemo rešavati granice iznova?
rade.radumilo rade.radumilo 15:01 25.03.2014

Malečak problem

je u tome što upravo oni koji stvaraju najviše etničkih tenzija, tenzije stvaraju zato što na teritoriji koju oni smataju "njihovom" po ovom ili onom osnovu, zapravo žive neki "drugi".
little_radojica little_radojica 15:24 25.03.2014

Re: Malečak problem

rade.radumilo
je u tome što upravo oni koji stvaraju najviše etničkih tenzija, tenzije stvaraju zato što na teritoriji koju oni smataju "njihovom" po ovom ili onom osnovu, zapravo žive neki "drugi".


Зато и треба успоставити нове принципе. Историјско право на територију да има нижи степен важности. Најбитнији су људи који ту сад живе. Читава идеја се заснива на томе да ниједан народ није био историјски увек "у праву". Сви народи и све државе су имале двоструке аршине. Ми смо узели део Бугарске и Мађарске док смо били у могућности. Данас више нисмо, па се позивамо на међународно право, историјско право, сва могућа права. Сви се држе као пијани плота тих принципа јер није ту ни реч о територији него показивању зуба. Сматрају да кад попусте да су се ставили у подређену позицију. Међутим ако "попусте" под међународним правилима са широким консензусом, може се изменити та перцепција.
antioksidant antioksidant 15:27 25.03.2014

Re: Malečak problem

Историјско право на територију да има нижи степен важности. Најбитнији су људи који ту сад живе.

два принципа постоје: самопредељење до отцепљења и територијални интегритет.
ретко коме у свакој ситуацији одговара исти принцип
ту настаје први зез
други је што је ретко где етничка линија баш толико јасно повучена
а ако се жели да буде видљивија очас настане насиље
little_radojica little_radojica 09:28 26.03.2014

Re: Malečak problem

antioksidant
Историјско право на територију да има нижи степен важности. Најбитнији су људи који ту сад живе.

два принципа постоје: самопредељење до отцепљења и територијални интегритет.
ретко коме у свакој ситуацији одговара исти принцип
ту настаје први зез
други је што је ретко где етничка линија баш толико јасно повучена
а ако се жели да буде видљивија очас настане насиље


Ко има право на самоопредељење? Ту је највећи зез од свих. Ја бих да се то просто спусти на ниво општине, да повећамо резолуцију слике, да добијемо прецизније резултате. Границе које су нацртане у већем делу света, које су и неки основ за самоопредељење су узрок нових проблема. Ти проблеми се решавају стихијски, не систематски и зато су постали хронични.

Што се тиче нејасне линије разграничења, па није исто кад негде имаш 75% становника и кад негде имаш комплексну ситуацију са више националних мањина од којих ниједна нема апсолутну већину (што нас није спречавало да припојимо Војводину са само 34% Срба Србији и да касније протерамо оних 33% Немаца, а све то док нам је још ишла "дипломатија".
tetkino tetkino 15:52 25.03.2014

Iluzije

Srbima su prvo smetali Slovenci, pa Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Albanci.
Onda Vojvođani, pa Srbi iz Hrvatske, pa onda oni iz Bosne i sa Kosova i Metohije...

Vazda neko ima da sreću kvari.

Da sutra neko kaže evo vam i KiM ( i to bez 2 miliona Albanaca) i Republika Srpska - mi bi opet kukali - što bacamo pare na ove južne, odnosno ko su ovi neotesani dripci sa diplomama koji su zauzeli vladu...

I ovi sa juga su svi Šiptari (ma šta oni pričali, vidi kakve zidove oko kuće prave), a ovi sa zapada su su prostaci i ijekavci i to i u sred Beograda, sram ih bilo.

Republika Srpska i Srbija imaju sledeće stvari zajedničke:

- to su neuređene države, izuzetno sklone korupciji sa preglomaznim državnim aparatom koji ič ne funkcioniše

- to su države koje nemaju uređene granice, niti su stabilne u granicama koje imaju (koje kontrolišu. Republika Srpska izvan BiH ne postoji, jer nema fizičku vezu između dva svoja dela.

- to su prezadužene države koje nemaju industriju, ili bilo kakakvu ideju šta i kako dalje

- to su države, lideri u regionu "po odlivu mozaka"

- to su države sa decenijskim negativnim prirodnim priraštajem, ozračenim i bolesnim stanovništvom, očajnom demografijom (selo - grad) i starosnom strukturom stanovništva

- ono u čemu su ove dve zemlje "lideri" su hiperprodukcija diploma, oseka znanja i očajna zdravstvena zaštita

Dva minusa retko daju plus.

Srbi iz Bosne idealizuju Srbiju, Srbi iz Srbije bi voleli da vide "Veliku Srbiju" čak i kad je mini.

Ono što odbijamo da prihvatimo je da svaki Srbin i Mađar iz Subotice imaju više zajedničkog nego bilo koji Srbin iz Subotice i Srbin iz Preševa ili Pazara ili Vranja.

Ali to se vidi tek kad nas nateraju da živimo zajedno, pa opet izbije problem što "moje dete, koje ovde rođeno i odraslo" ne može da upiše školu, fakultet, nadje posao "zbog onih odande" - koji god oni bili.

I "oni" se uvek drže zajedno, a "mi" smo pošteni pa "ne znamo da igramo đonom".

Nema nama sreće dok sami sebe ne promenimo i ne uljudimo.
hajkula1 hajkula1 16:01 25.03.2014

Re: Iluzije

Republika Srpska izvan BiH ne postoji, jer nema fizičku vezu između dva svoja dela.



Samo zato izmišljen distrikt i potvrđena priča da Srbi u miru gube... Po navici, dušmani krenuli da krune...

westvleteren westvleteren 21:32 25.03.2014

Re: Iluzije

Republika Srpska izvan BiH ne postoji, jer nema fizičku vezu između dva svoja dela.


Khm, Khm,... Azerbejdzan

Ima jos primera po svetu, mrzi me sad da gledam na google maps
tetkino tetkino 21:52 25.03.2014

Re: Iluzije

Ima i Hrvatska.

Ne moramo da Azerbejdžana.

Ali takve države zavise od volje suseda da ih puste da žive.

RS ima za susede Hrvatsku i Federalnu Bosnu.

Ne zna se koja će biti od veće pomoći
little_radojica little_radojica 10:12 26.03.2014

Re: Iluzije

tetkino
Ima i Hrvatska.

Ne moramo da Azerbejdžana.

Ali takve države zavise od volje suseda da ih puste da žive.

RS ima za susede Hrvatsku i Federalnu Bosnu.

Ne zna se koja će biti od veće pomoći


Енклаве нису неки непремостив проблем, поготово у условима кад већ имамо ЦЕФТА-у.
mnenadic mnenadic 13:20 26.03.2014

Re: Iluzije

Srbima su prvo smetali Slovenci, pa Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Albanci.
Onda Vojvođani, pa Srbi iz Hrvatske, pa onda oni iz Bosne i sa Kosova i Metohije...


Biće da je bilo potpuno obrnuto.
hajkula1 hajkula1 15:55 25.03.2014

Ne

...Albanija bi se povećala ali bez prava na dalje širenje
(ma da pošteno, a za drugi deo kako da ne, bez prava na proširenje...)
Србија би добила скроз нови непрепознатљив облик,... nemoj, molim te

Bosna i Hercegovina bi se podelili natridela... i o tome su rekli



Za.ebi.
Opet bi se desila masovna preseljenja.



Konfederalizacija i regionalizacija - predlagano ali predlog nije prošao.




Filip Mladenović Filip Mladenović 00:46 26.03.2014

Poruka francuskih nadrealista, XX vek:

"GRANICE SU ZA OGRANIČENE!"
a_jovicic a_jovicic 11:15 26.03.2014

Decentralizacija ili ...

Kad bi se kojim slučajem uradila totalna decentralizacija vlasti na svim problematičnim teritorijama, pitanje granica bi postalo nebitno (t.j. svelo se na problem granica opština). Medjutim pitanje je da li bi i to bilo dovoljno ...

B92: Tavnik nije Krim ali bi otcepljenje

... i upravo problemi vodovoda i (ne)asfaltiranih puteva pokazuju da je pitanje granica pre svega ekonomsko a ne etničko. Ukoliko bi "pravila igre" bila ista za sve teritorije, etničko izjašnjavanje bi bilo nebitno ... ali ko će da obezbedi poštovanje pravila? To ne može da uradi lokalna samouprava pošto će ona prva da pokuša da ih prekrši. Tako od početne ideje decentralizacije, stižemo do nečeg sasvim suprotnog ... apsolutne centralizacije "poluga moći" kako bi se obezbedilo pridržavanje pravila ... a tu treba nešto što je šire od države (da se ne bi svadjali oko granica) ... tako da opet stigosmo do ideje unije i to u našem slučaju konkretno EU (SFRJ je pala na "nacionalnom pitanju" ... a i nije baš bila precizno definisana kao unija)

A što se tiče globalne geo-politike ... Upravo ovih dana vidimo kako je ekonomski interes ono što može da spreči sukobe ... i Nemačka i Austrija baš nešto i ne žure sa uvodjenjem sankcija Rusiji zato što su u proteklim godinama značajno investirale u istu. Što je isprepletanija mreža ekonomskih odnosa, manja je šansa da dodje do konflikta (naravno bilansi treba da budu ravnomerni a ne da jedna strana eksploatiše drugu). Ukoliko svi imaju koristi pd ekonomskih odnosa to će bolje održavati svetski mir od kilotona balističkih projektila i flote nuklearnih podmornica ... ili "hakerskih brigada"
little_radojica little_radojica 12:52 26.03.2014

Re: Decentralizacija ili ...

a_jovicic
Kad bi se kojim slučajem uradila totalna decentralizacija vlasti na svim problematičnim teritorijama, pitanje granica bi postalo nebitno (t.j. svelo se na problem granica opština). Medjutim pitanje je da li bi i to bilo dovoljno ...

B92: Tavnik nije Krim ali bi otcepljenje

... i upravo problemi vodovoda i (ne)asfaltiranih puteva pokazuju da je pitanje granica pre svega ekonomsko a ne etničko. Ukoliko bi "pravila igre" bila ista za sve teritorije, etničko izjašnjavanje bi bilo nebitno ... ali ko će da obezbedi poštovanje pravila? To ne može da uradi lokalna samouprava pošto će ona prva da pokuša da ih prekrši. Tako od početne ideje decentralizacije, stižemo do nečeg sasvim suprotnog ... apsolutne centralizacije "poluga moći" kako bi se obezbedilo pridržavanje pravila ... a tu treba nešto što je šire od države (da se ne bi svadjali oko granica) ... tako da opet stigosmo do ideje unije i to u našem slučaju konkretno EU (SFRJ je pala na "nacionalnom pitanju" ... a i nije baš bila precizno definisana kao unija)

A što se tiče globalne geo-politike ... Upravo ovih dana vidimo kako je ekonomski interes ono što može da spreči sukobe ... i Nemačka i Austrija baš nešto i ne žure sa uvodjenjem sankcija Rusiji zato što su u proteklim godinama značajno investirale u istu. Što je isprepletanija mreža ekonomskih odnosa, manja je šansa da dodje do konflikta (naravno bilansi treba da budu ravnomerni a ne da jedna strana eksploatiše drugu). Ukoliko svi imaju koristi pd ekonomskih odnosa to će bolje održavati svetski mir od kilotona balističkih projektila i flote nuklearnih podmornica ... ili "hakerskih brigada"


Хехе, сјајно, кажу "нема путинизације проблема"

Иначе и Калифорнија треба да се подели на 6 држава да буде ефикаснија. Венеција хоће да се издвоји из Италије (интернет референдум, 'си вид'о? ). Белгија је константно у опасности од поделе по етничком принципу (пази ти Брисела, ко би рекао). Ни око централне банке и Устава не могу да се договоре, а гле чуда, ни Турска која обара економске рекорде није пожељан друг-члан из културолошких разлога. Није само економија (маада би било лепо да јесте), иако је у случају Тавника само економско питање (мада знајући ко је Господар Чачка не смем да се закунем), има ту још много слојева вредности које се морају испеглати да бисмо као у Антиксидантовом примеру Чеха и Немаца (пардон, јелена) могли да причамо само о економији (пардон, екологији). Кад већ причамо о ЕУ као гаранту, треба узети у обзир разлику између слике о братству и јединству које је званична ЕУ прича и оне која заиста постоји на терену. Мислим, Нобелова награда за мир. Тако су, верујем, постојале и две слике за време друга Тита. Но, да не мрачим, ЕУ нам јесте најбоља (реалистична) шанса.

Албанци се неће на овоме зауставити. Рецепт имају, бизнис по иностранству, шаљи паре у матицу, рађај децу у суседним државама, кукај да си угрожен, па редом како је ишло. Но, треба бити свестан да обичан Албанац који је постављен као топовско месо нема појма о овом науму, па чак ни они који од преко шаљу паре. Они су убеђени да се њима нешто дугује и да су специфични (где ли сам то већ видео, а да!). То са отвореним границама и економијом њима никако не иде, можда на папиру има напретка, али племенско уређење је тамо оставило дубок печат. Мађарима иде мало боље. Па ипак, не свим Мађарима, јер очигледно имају проблем са Тријанонским споразумом, који их је осакатио више него нас Кумановски. Имају проблем велике заједнице у Словачкој, огромне енклаве у срцу Румуније, а и по Србији се могу чути приче о 64 жупаније. И ту треба још једно 100 година. Не нама, ми заборавимо шта смо јуче ручали, у озбиљним државама се историја не учи по кафанама и предањем с колена на колено. То што пише у књизи је мало теже заборавити. Но, да не мрачим. Свакако нам је сад економија најбоља шанса.

Што се главних протагониста тиче.
Не могу сви да имају једнаке користи од економских односа (не видим како да се ти биланси испеглају бирократски). Ни земље које су стожер ЕУ не одустају од националних економија, а камоли Русија. Ма не одустаје ни Швајцарска и један мали Луксембург. Друго, рат је за неке (била) економска прилика за развој пар екселанс (неко реко САД?). Што не би био и за друге момке у успону. Но, да не мрачим. То нам је што нам је, један свет имамо.
a_jovicic a_jovicic 04:45 27.03.2014

Re: Decentralizacija ili ...

Balansiranost u smislu "svako ponudi šta najbolje zna" ... Rusi zapadu energente, zapad njima luksuzne proizvode (a onda pokupuju nekretnine na zapadu ... a ko je vlasnik nekretnina taj utiče i na odlučivanje)

A što se separatističkih pokreta po svetu tiče ... pa skoro svi su upravo vodjeni ekonomskim razlozima ... sever Italije je bogatiji od ostatka ... Flamanci smatraju da izdržavaju Valonce ... Škote-Piroćance ne treba ni komentarisati ... Turska je nešto sasvim 5-to (skorašnjim dešavanjima oko Twittera su samo pokazali da još nisu sazreli za EU ... ali i oni svakako žele da udju u uniju kako bi još više ekonomski napredovali ... sloboda prometa roba, ljudi i usluga i tako to) ... jedino nam se "komšije" ne uklapaju u priču.
hajkula1 hajkula1 21:56 28.03.2014

Česki poslanik podržao Srbiju

U Českom parlamentu

u Haškom tribunalu... kada vam kažu da ste Srbin i - osuđeni ste...

ja s tim imam suštinski problem

(šteta što nije tu bivši ministar inostranih poslova Švarcenberg... koji je sve upropastio, koji je ubedio vladu da prizna ...)




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana