Astrologija| Astronomija| Budućnost| Ekonomija| Politika

Kud plovi ovaj... Splav Meduze?

freehand RSS / 29.03.2014. u 17:03

I tako prođođe ti izbori sa rezultatima koji su bolji no što je Srbija mogla i da se nada. Nema više smokve, ni smokvinih listova. Car više nije prvi Podcar nego je Onaj koji jeste. Da li je go ili obučen zavisi od ugla posmatranja i konkretnih interesa posmatrača. Ali još malo pa više iluzija biti neće. Ni ko je s kim, ni šta su čije namere.

Splav-Meduze.jpg

A šta radi Car? Car piše Program.  Eh, da...Kaži mi sa kime piše da ti kažem šta piše. Ono što je sigurno jeste da piše Reforme u tom Programu.  A kao što znamo - najbolje su one reforme koje nikoga ne bole a uhu gode. Samo, jedan je problem: takve mogu da se prave (a pravimo ih, brat bratu, od šezdesetih neprekidno) dok ima ko da ih - takve -  plaća. 

Ja se, eto, iskreno nadam da u tom Timu za reforme nisu Mali, doktor Stefanović, gospoja Mihajlović magistar Ilić ili gospodin Bačević. Jer ako jesu plakaćemo još za Brankom Mikulićem i Mirkom Marjanovićem. A opet - koga ima Car na izboru? Guzenbauera i Štros-Kana? Ili opet neki tandem sa Oksford-Kembridža specijalizovanog za Svašta i Ništa, ali na stranim jezicima?

U međšuvremenu - Danica Popović i njen tekst iz "Politike".  Kao i obično u centar.

"Даница Поповић
Која ће реформа њих да боли?

И видеће да је једини излаз и за њега и за Србију – да уведе јавне конкурсе за све стручне функције у земљи – за директоре, управнике, начелнике, секретаре. Али да се то (за промену) ради јавно, пред ТВ камерама

Ако Александар Вучић стварно намерава да реформише Србију, мораће најпре да реформише – себе.

Кад крене од себе, мораће да се развласти. Па кад некога важног хапсе, о томе да да нас обавести полиција. Кад некоме суде, о томе да одлучује – суд. Кад се узимају кредити, о томе да одлучују – директори. Стране инвеститоре да доводи – тржишни амбијент. Укратко, да једном институције прораде, макар и погрешно!

Шта је боље него на телевизији да слушамо ону Вучићеву омиљену реченицу: „Ја сам погрешио и грешићу и убудуће” – немојте, будући председниче владе, пустите људе да греше и да сносе последице својих грешака. И ваш омиљени мислилац Макс Вебер говорио је: „Рационална власт је безлична, послови се обављају без личних страсти, љубави или мржње, потпуно независно од субјекта.” Или, још горе: „Послушност се не дугује другој особи, већ безличном правилу.”

Колико је могућа Вучићева, сопствена реформа, толико су могуће и све остале, размишљам.

Али претпоставимо, забаве ради – да је то могуће извести. И онда, кад се окрене око себе, овај реформисани владар први пут ће јасно видети Србију којом управљају ботови, буразери и буразерке, а способан свет седи по запећцима. И видеће да је једини излаз и за њега и за Србију – да уведе јавне конкурсе за све стручне функције у земљи – за директоре, управнике, начелнике, секретаре, додајте сад сами шта још фали. Али да се то (за промену) ради јавно, пред ТВ камерама. Да се, дакле, направи ТВ канал на коме ће кандидати јавно доказивати своју стручност, а испитиваће их, рецимо – Немци. Петочлана комисија, наравно. То би се допало и Меркеловој – и читавој стручној српској јавности, па куд ћеш боље од тога?

Сад, овај ТВ канал вероватно не би имао неку гледаност, јер се највећи број ботова, буразера и буразерки на те конкурсе не би ни јавио. Али би се сав стручни свет који се неким чудом и сад налази на функцији – сигурно јавио. Ево, рецимо, садашња гувернерка Народне банке добила би шансу да докаже да није буразерка, него – врхунски српски експерт за монетарну политику и банкарство. Сваки експерт би се таквој шанси радовао, размишљам, и некако се унапред радујем да се и нашој гувернерки укаже оваква шанса – а радујем се и тој ТВ емисији, да будем сасвим искрена...

Након тога би наш реформисани владар сигурно издао закон према коме се посланичка плата изједначава са просечном платом у Србији. То би се морало урадити, како због штедње, а још више због правде, оне космичке! Заиста, представљају ли ти посланици – Швеђане, па да имају просечну шведску плату (уз остале принадлежности, шофере, бесплатну храну, фрај путарине и све остало); јесте ли икад размишљали о томе?

Само, те (болне) реформе би заболеле на непредвиђеном месту – у врху партијске централе СНС-а. Колико би ботова, буразера и буразерки тада остало у највећој српској политичкој партији? Нула, то јест нико? Неее, немојмо претеривати. Ево, на пример, министарска места не захтевају стручност, него баш то – партијску књижицу са малим бројем. А и то је плен, какав-такав... Уз то, како им само име каже, ти ботови и буразери ипак нису толико паметни па да сами одмах оду. Њих би тек време из владареве сенке отерало, и то тек кад нањуше неко боље политичко уверење...

И онда владару остаје да види шта ће да ради са нашом сиротом државном привредом. Хоће ли одлучити да је приватизује, као ономад што је приватизовао Звезду и Партизан, рецимо? Па – не мора, хоћу да кажем, то уопште није неопходно – мада је благотворно уколико има веродостојних купаца. Уместо приватизације, која је спора и неизвесна, а често буде и пљачкашка – могу се одмах дефинисати управљачки уговори за директоре који би били изабрани на јавном конкурсу (то јест на оном ТВ каналу на коме ће се бирати и гувернерка). Ти уговори би предвидели обавезу да директор води фирму три или пет година, свеједно, и да сваку годину заврши без губитака – или му следи – отказ и враћање дугова. Ништа више се од њих не би тражило, све би се ствари, саме од себе, једна по једна, довеле у ред. Управо то се десило са НИС-ом, нашим губиташем, након што смо га продали Русима. Задали Руси директору профитни циљ – и НИС постао најпрофитабилнија српска фирма! Значи – може!

Не знам само који би Бајатовић у таквом амбијенту добио да води „Србијагас”, а још мање знам који би власник печењаре „Фантазија” победио на конкурсу за директора „Колубаре”. Нити би тада наш реформисани владар, као ономад, љутито правдао овакав избор тиме што су пре њега земљу водили лопови и радили још горе ствари него он што ради.

Само, не бива то да реформе почињу од врха, да се риба чисти од главе – то боли где не треба, па се неће ни десити. А кад се то не деси – болне реформе могу да почну.

Професорка Економског факултета Универзитета у Београду
Даница Поповић
објављено: 26.03.2014."

 Komentari (204)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milisav68 milisav68 17:11 29.03.2014

1.

Smak sveta!
albicilla albicilla 22:09 30.03.2014

Re: 1.

The architects of our doom
Around their tables sit
And in their thrones of power
Condemn those they've cast adrift
Echoes down the city street
Their harpies laughter rings
Waiting for the curtain call
Oblivious in the wings

The casket is empty
Abandon ye all hope
They ran off with the money
And left us with the rope

https://www.youtube.com/watch?v=DMBocp2lOso
hajkula1 hajkula1 17:48 29.03.2014

Čudi me


da se nije dotakla upravnih odbora koji primaju neverovatne nadoknade, koje prevazilaze poslaničke.

Nije pomenula ni tajne ugovore. Ni selektivno pravosuđe.
anonimni_autor anonimni_autor 18:05 29.03.2014

Najbolje želje

Iskreno želim novom premijeru da u reformama uspe. Ali one će osim osijone političke klike udariti i na standard i onako osiromašenih najširih slojeva naroda koji ga oberučke podržavaju. To će i pored njegove retorike, stvoriti nezadovoljstvo koje će njegovi politički protivnici pokušati da iskoriste za nasilno skidanje sa vlasti, ili nove prevremene izbore u izmenjenim uslovima. Mislim da zbog toga Vučić toliko i odlaže reforme, i bavi se marginalnim stvarima.Voleo bi da čujem i neko optimističkije mišljenje o sadašnjem trenutku, ako postoji
zilikaka zilikaka 18:15 29.03.2014

4

Само, не бива то да реформе почињу од врха, да се риба чисти од главе – то боли где не треба, па се неће ни десити. А кад се то не деси – болне реформе могу да почну.


Reforme bole i uvode se silom.

antioksidant antioksidant 18:38 29.03.2014

Re: 4

ali nije sve sto boli i sto se uvodi silom reforma
zilikaka zilikaka 19:38 29.03.2014

Re: 4

ali nije sve sto boli i sto se uvodi silom reforma


Ajde!
antioksidant antioksidant 20:38 29.03.2014

Re: 4

ajde. koliko vidim reforme se obrazlazu sa:bolece, bice na silu i popravice sistem majke mi
Hansel Hansel 00:04 30.03.2014

Re: 4

Тим нам се болима прети одавно...

Један од нових Вучићевих политичких идола имао је паролу: "Операција без анестезије", и билборди су били... Негде крајем 2001. или почетком 2002.

Питала га Бојана Лекић: "Зашто операција и зашто без анестезије, докторе Ђинђићу?"
(мислим да сам већ једном на Блогу ово поменуо, нек' не замери ко се сећа)

Уместо операције, добијали смо само неку делимичну анестезију... ону кад је пацијент свестан, а не може да мрдне и пусти гласа од себе, док му (у нашем случају) краду органе.
freehand freehand 01:23 30.03.2014

Re: 4

Hansel
Тим нам се болима прети одавно...

Један од нових Вучићевих политичких идола имао је паролу: "Операција без анестезије", и билборди су били... Негде крајем 2001. или почетком 2002.

Питала га Бојана Лекић: "Зашто операција и зашто без анестезије, докторе Ђинђићу?"
(мислим да сам већ једном на Блогу ово поменуо, нек' не замери ко се сећа)

Уместо операције, добијали смо само неку делимичну анестезију... ону кад је пацијент свестан, а не може да мрдне и пусти гласа од себе, док му (у нашем случају) краду органе.

Kao da je svaka prilika dobra.
No - gledajmo ovako za momenat:
Vučić nema DOS na vratu.
Vučić nema Koštunicu, Aca Tomića, Pavkovića, Legiju, Bracanovića, na vratu. Vučić nema Karlu Del Ponte na vratu.
Vučić nema SNP na vratu i DPS protiv sebe.
Vučić nema ni onog sebe, sa kumovima i saborcima protiv sebe.
Ja mislim da Vučić - sem sebe i svojih - nema generalno ništa od značaja protiv sebe u ostvarivanju svom snagom u reforme! obećanja.

Šta ti misliš, sa kim i šta on piše u tom programu nove Vlade?
Hansel Hansel 11:07 30.03.2014

Re: 4

Ja mislim da Vučić - sem sebe i svojih - nema generalno ništa od značaja protiv sebe u ostvarivanju svom snagom u reforme! obećanja.

Ето, видиш да је добро што је добио толику већину!

Kao da je svaka prilika dobra.

Па, ако није, онда се не најављује ни операција ни одсуство анестезије. Можда си приметио нека од Вучићевих обећања, ево, није ме мрзело да пронађем једну од "Политикâ" и препишем из плаћеног огласа (курзив -- моје опаске, све остало форматирање текста аутентично):
Мој тим и ја вам обећавамо:
Нећемо одустати од борбе за реформу (не одустају од "борбе за", не и од саме реформе, која је, одједном, у једнини), нећемо никоме дозволити да уништи нашу земљу. Као што смо започели борбу против корупције, тако ћемо се борити за смањење незапослености и стварање боље привреде."

А онда је пред саме изборе додато на овај текст, крупније, црвеном бојом, подвучено, масно:
Ми ћемо се и даље свом снагом борити против корупције, свом снагом борити за радна места и свом снагом ићи ка реформама!

Дакле, бориће се он свом снагом за ово и оно, али ако то не буде довољно, па неће он бити крив, као и Чеда, који је, како рече, и по киши и пре подне ишао у кампању (шта још очекивати од политичара?!).

Šta ti misliš, sa kim i šta on piše u tom programu nove Vlade?

Немам појма, не размишљам о томе и не занима ме (код мене она анестезија још делује, код мене је она постоперативна, и дозирам је сâм, као породиља са епидуралом ). Нама је пре 12-13 година стављено до знања да не треба ништа да очекујемо, да треба сами да се побринемо за себе, ја сам то схватио и с променљивим успехом на себи примењујем. На трагу изјаве Мире Траиловић кад ју је Ћирилов усплахирано упозорио да је ушла (возећи) у једносмерну улицу ("Интелигентном возачу саобраћајни знаци служе само за његову општу оријентацију", наравно уз сву метафоричност изреченог), и ја покушавам да будем интелигентан па ми експозе будућег ПВ-а ("А откуд знате?" ) значи и мање него Мири саобраћајни знаци. Да би значио нешто више, требало би му веровати (експозеу, а наравно и експозеру -- мада је остао позер -- стварно, како би се ово рекло?), а пошто тај услов није испуњен, онда служи евентуално за општу информацију уместо за оријентацију.
freehand freehand 13:41 30.03.2014

Re: 4

Ето, видиш да је добро што је добио толику већину!

Vidim, piše u jednoj od prvih rečenica bloga.


Нама је пре 12-13 година стављено до знања да не треба ништа да очекујемо, да треба сами да се побринемо за себе, ја сам то схватио и с променљивим успехом на себи примењујем.

Pa nije nam to baš tako stavljeno do znanja. Ja bih rekao da je poenta te rečenice bila - ne sedeti, ne čekati, ne dočekati 28. neisplaćenuz platu koju si, kao, zaradio dolazeći svakog juta "na posao" u mrtvu fabriku. Svakoga dana učiniti nešto dobro za sebe, svoje, okolinu i društvo.
Nula dies sine linea.
Carpe diem.
I odlično je ako si ti to tako shvatio i aktivno se uključio u sopstveni život.
Ozlojeđenost ti u tome nikako neće pomoći.
Što se tiče Mire Trailovići saobraćaja - to je jedna od anegdota koje odlično zvuče ako ne razmišljaš o njihovom smislu, inače je postupak po sebi idiotski i govori o oholosti izabranih. Pa onda TV voditeljkama i sinu vlasnika Pinka ništa ne znače pešački prelazi i semafori, nisti ograničenja brzine. mada sumnjam da bi o tim anegdotama govorio sa toliko simpatije i kao o svojim uzorima.
Opet, i ja bih bio srećan da mogu da sledim tvoj primer i ne primećujem slona u sobi. Samo, jebiga - kad god taj slon mrdne, prdne i štagod da uradi on na neki način usmeri moj život.
To što ja stavim ruku na oči kao trogodišnje dete kad igra žmurke ne znači ni da mene niko ne vidi, ni da je svet prestao da postoji.
Hansel Hansel 14:38 30.03.2014

Re: 4

Što se tiče Mire Trailovići saobraćaja - to je jedna od anegdota koje odlično zvuče ako ne razmišljaš o njihovom smislu, inače je postupak po sebi idiotski i govori o oholosti izabranih. Pa onda TV voditeljkama i sinu vlasnika Pinka ništa ne znače pešački prelazi i semafori, nisti ograničenja brzine. mada sumnjam da bi o tim anegdotama govorio sa toliko simpatije i kao o svojim uzorima.

Ја сам убеђен да је Мира погрешила (десило се и мени једном у непознатом граду, или нисам видео знак, или га чак није ни било), па је онда само брзо смислила "оправдање".

Opet, i ja bih bio srećan da mogu da sledim tvoj primer i ne primećujem slona u sobi.

Ма какви, таман посла да не примећујем. Али, као што ти некад већ раније написах, не могу и нећу да се бавим нечим на шта не могу да утичем, тј. бар док процењујем да не могу да утичем.

Ja bih rekao da je poenta te rečenice bila - ne sedeti, ne čekati, ne dočekati 28. neisplaćenuz platu koju si, kao, zaradio

Поента је била и та, али није била само та (ни само потенцијално, као у случају анегдоте с Миром). Могао бих о томе детаљније, али више није ни битно. Можда једино да кажем да сам сматрао и и даље сматрам да сазревања преко ноћи нема и да неко ко жели да води државу то мора да зна и да се понаша у складу с тим знањем ако жели добро народу којим влада.

А то самосналажење... било би лепа ствар да амбијент није овакав какав је. То много боље од мене знају они који су много више од мене "загризли". Ја тек пливуцкам унаоколо...
laziiprevare laziiprevare 14:47 30.03.2014

Re: 4

Reforme bole i uvode se silom.
Čelična Lejdi prvi put među srbima:

"Liži, liži samo prirodno".


Vučić nema Koštunicu, Aca Tomića, Pavkovića, Legiju, Bracanovića...
Šta kažu "Pacijenti" ?

zilikaka zilikaka 14:47 30.03.2014

Re: 4

Opet, i ja bih bio srećan da mogu da sledim tvoj primer i ne primećujem slona u sobi. Samo, jebiga - kad god taj slon mrdne, prdne i štagod da uradi on na neki način usmeri moj život.
To što ja stavim ruku na oči kao trogodišnje dete kad igra žmurke ne znači ni da mene niko ne vidi, ni da je svet prestao da postoji.Dragi moj komšija, ako bismo se klasificirali, i ja sebe vidim u toj ili takvoj grupi, ali u toj klasifikaciji postoji i druga krajnost.


Dr M Dr M 17:17 30.03.2014

Re: 4

не могу и нећу да се бавим нечим на шта не могу да утичем, тј. бар док процењујем да не могу да утичем.


Poštujem stav, ali ima i drugi.

Ne radim nešto zato što ima izgleda na uspeh nego zato što to smatram ispravnim.


hajkula1 hajkula1 18:23 30.03.2014

Re: 4

freehand
Ето, видиш да је добро што је добио толику већину!

Vidim, piše u jednoj od prvih rečenica bloga.


Нама је пре 12-13 година стављено до знања да не треба ништа да очекујемо, да треба сами да се побринемо за себе, ја сам то схватио и с променљивим успехом на себи примењујем.

Pa nije nam to baš tako stavljeno do znanja. Ja bih rekao da je poenta te rečenice bila - ne sedeti, ne čekati, ne dočekati 28. neisplaćenuz platu


Ne. Reči su jeftine a poruke služe u poštenom predizbornom nadmetanju. Naslušali smo se mnogih reči i rečenica što nije ključno.


Značajnije je ono što smo gledali, doživeli. Ono što su ljudi na vlasti-u-službi-tajkuna i ostale bubašvabe radili. Postupci. Dela. Ja samo ja, meni samo meni, po svaku cenu i na svaki, meni pri ruci, zgodan, način.

Dok su mi se ljubazno smeškali, pelješili su me.
Iza uljudnog ponašanja, go kriminalac, iza fine maske, najgladniji gremlin.


Hansel Hansel 19:01 30.03.2014

Re: 4

Dr M
не могу и нећу да се бавим нечим на шта не могу да утичем, тј. бар док процењујем да не могу да утичем.

Poštujem stav, ali ima i drugi.
Ne radim nešto zato što ima izgleda na uspeh nego zato što to smatram ispravnim.

Заправо, потпунији опис мог става (или бар онога чему тежим, јер се наравно нисам излечио од сопственог донкихотства, и вероватно никад и нећу) је:

Радим оно што сматрам исправним и што мислим да има изгледа за успех. И (свакако) не радим оно што сматрам неисправним, чак ни када би имало изгледа за успех.Од обичног смртника сасвим довољно, а мислим и много боље него радити оно што је исправно, а без икаквих изгледа за ишта добро (не мора се говорити о успеху), када се за то време може радити нешто реално корисно (кад кажем "корисно" не мислим на материјално, тј. свакако не примарно материјално).
freehand freehand 19:04 30.03.2014

Re: 4

Радим оно што сматрам исправним и што мислим да има изгледа за успех. И (свакако) не радим оно што сматрам неисправним, чак ни када би имало изгледа за успех.

Mene najčešće ne interesuje taj izgled za uspeh.
Dragi "Bravo", mogu li da ostanem trudan?
Hansel Hansel 21:20 30.03.2014

Re: 4

freehand
Mene najčešće ne interesuje taj izgled za uspeh.

То је лепо. Када бих био ситничар (као што нисам ) и тебе и ДрМ-а бих питао понешто у вези с тим, али да нагласим у овом јављању да сам се само надовезао на термин "успех" који је пре мене употребио ДрМ. Далеко сам ја од успеха, у свакодневном смислу свакако.
freehand freehand 21:22 30.03.2014

Re: 4

Када бих био ситничар (као што нисам ) и тебе и ДрМ-а бих питао понешто у вези с тим

Slobodno, kad ti bude zgodno.
mariopan mariopan 18:21 29.03.2014

...

Професорка као и увек - у центар

Е сад, још само да прочита и разуме ко треба. Нешто сумњам, тамо све неписмени, џабе она пише.
Dr Mebius Dr Mebius 18:52 29.03.2014

.

Prezvakana tema.
freehand freehand 18:56 29.03.2014

Re: .

Dr Mebius
Prezvakana tema.

Šta je prežvakana tema? Nova Vlada koja još nije formirana i Program koji Vučić piše a još ga niko nije video?
Da, dobro. Ali nikad dosta tako mudrih i jezgrovitih komentara!
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:37 29.03.2014

Re: .

Interesuju me ovi botovi koji stalno preporučuju svaki tvoj komentar(čić). Kako ih organizuješ?
Dr Mebius Dr Mebius 11:03 30.03.2014

Re: .

Šta je prežvakana tema?


Kao da se ovo isto nije desavalo i sa proslom vladom,i onom pre nje i tako unazad.... Pa po ko zna koji put se zvace ista tema o nepostojanju drzavne organizacije i totalno poremecenom sistemu vrednosti koji tipovima poput Vucica omogucava totalnu vlast, Vuku Draskovicu i Borisu Tadicu da se samo-recikliraju pred svake izbore....
....a Tebi npr. VIP status na blogu. Primera koliko hoces.
freehand freehand 13:05 30.03.2014

Re: .

Kao da se ovo isto nije desavalo i sa proslom vladom,i onom pre nje i tako unazad.... Pa po ko zna koji put se zvace ista tema o nepostojanju drzavne organizacije i totalno poremecenom sistemu vrednosti koji tipovima poput Vucica omogucava totalnu vlast, Vuku Draskovicu i Borisu Tadicu da se samo-recikliraju pred svake izbore....

Malo je to pipavo, znaš. U svakom slučaju odvede do pitanja - postoji li neprežvakana tema? I postoji li neki seoski mudrac-levak koji već nije tako blazirano pred smorenom publikom rekao da je sve već viđeno i da je sve -oh! -tako glupo i bez veze?

....a Tebi npr. VIP status na blogu. Primera koliko hoces.

Znači misliš da ono o rodbinskim vezama i niz-dlaku-blogovanju - nije istina?

P.S. izvinjavam se ako sam na bilo koji načln oduzeo nešto što tebi po bilo kom osnovu pripada - mesto, status, temu. Zaista nije bilo namere.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:56 29.03.2014

Ko ne umre preživeće

Kud plovi ovaj brod sto ljude odnosi
i da li iko zna sto more sprema
kud vodi ovaj put kojim smo krenuli
od svega samo znam-povratka nema.
Kud plovi ovaj brod sto srce odnosi
taj put je tako dug,a luka nema...
ivana23 ivana23 19:10 29.03.2014

Re: Ko ne umre preživeće

KRALJMAJMUNA
Kud plovi ovaj brod sto ljude odnosii da li iko zna sto more spremakud vodi ovaj put kojim smo krenuliod svega samo znam-povratka nema.Kud plovi ovaj brod sto srce odnositaj put je tako dug,a luka nema...


angie01 angie01 19:15 29.03.2014

Re: Ko ne umre preživeće

Kud plovi ovaj brod sto ljude odnosi


kad smo vec kod metafore teksta, ima jedan odgovarujuci, nije brod, nije splav, al je vlak:),:

Rijeka donosi jesen
dugo umire grad
i u nama toliko ljeta
mi smo sirocad svijeta

Reci da li ces nocas
moci ostavit sve
svoju kucu, navike, ljude
i poci a ne znati gdje

Neka svi mrznjom isprate nas
ali draga zivot ceka sad je cas
citav svijet bit ce tvoj novi dom
neka kazu avantura je to

Nikad zaliti neces
svoje stvari, ime ni grad
i u hladnoj sobi hotela
bit ces slobodna sad

Neka svi mrznjom isprate nas
ali draga zivot ceka sad je cas
citav svijet bit ce tvoj novi dom
neka kazu avantura je to

Duga ocajna kisa
magla zastire zrak
nekim putem tijesno kroz jesen
nas ce odvesti vlak
mlekac mlekac 19:44 29.03.2014

Re: Ko ne umre preživeće

angie01
Kud plovi ovaj brod sto ljude odnosi


kad smo vec kod metafore teksta, ima jedan odgovarujuci, nije brod, nije splav, al je vlak:),:

Rijeka donosi jesen
dugo umire grad
i u nama toliko ljeta
mi smo sirocad svijetaNjega valja i citati i slusati:
myredneckself myredneckself 21:13 29.03.2014

Kud plovi ovaj... Splav Meduze?

KRALJMAJMUNA
Kud plovi ovaj brod sto ljude odnosi
i da li iko zna sto more sprema
kud vodi ovaj put kojim smo krenuli
od svega samo znam-povratka nema.
Kud plovi ovaj brod sto srce odnosi
taj put je tako dug,a luka nema...

King, zle slutnje pevaš al ti svaka na mestu.
Kapetan Onaj koji jeste, otkačiće nam splav, (tj. brod, wannabe) ščamca za spasavanje, svog naravno, jer njega i svitu, ne lome moralne dileme oko toga ko treba da se dokopa kopna, a ko će na dno sinjeg mora.
fijumau fijumau 19:03 29.03.2014

#

Baš je glupo što je nova vlast od 2012. prekinula sa praksom objavljivanja javnih konkursa za sve stručne funkcije u zemlji, koja je, sve do tog momenta, davala odlične rezultate...
freehand freehand 19:11 29.03.2014

Re: #

fijumau
Baš je glupo što je nova vlast od 2012. prekinula sa praksom objavljivanja javnih konkursa za sve stručne funkcije u zemlji, koja je, sve do tog momenta, davala odlične rezultate...

Da, upravo činom imenovanja guvernerke, a to joj je bilo jedno od najvažnijih obećanja u tadašnjoj kampanji.
Nego, u čemu misliš da je najveći kvalitet tvog komentara? Mislim, šta te je potaklo da tu misao pretočiš u tekst i klikneš na "objavi"?
fijumau fijumau 19:40 29.03.2014

Re: #

Nego, u čemu misliš da je najveći kvalitet tvog komentara?

Ostavljam to drugima da procene. Eto, možeš i ti.
Mislim, šta te je potaklo da tu misao pretočiš u tekst i klikneš na "objavi"?

Moje neslaganje sa prekidanjem dobrih praksi. Mislio sam da je to i više nego očigledno u komentaru.
laziiprevare laziiprevare 15:05 30.03.2014

Re: #

Moje neslaganje sa prekidanjem dobrih praksi.
Kraljica majka, Kraljica i Toma.
tasadebeli tasadebeli 19:27 29.03.2014

Барбара

Хебига, надао сам се да ћу до моје педесете године живота бити на некој Барбари...

А оно Сплав... Медуза...

Читам по данашњој штампи да су странке мањина спремне да узму нека министарства. Господин Пастор помиње здравство, привреду, пољопривреду, социјалну политику и инфраструктуру. Каже да су заинтересовани за та министарства јер за то имају људе...


Е, просвето, бедо! Тебе неће нико!

Помињао се у једном тренутку Љушић. Онда чух препричавања (која су касније, наводно демантована) да ће просвету добити Бота.

Јебеш му матер, то ми је некако и логично. Све паре које су у протеклом периоду и ушле у просвету за разноразне накарадне пројекте, јесу немачке паре. Улиле се преко разних НВО и агенција министарства. Онај мали део који није отишао у приватне џепове улаган је у ту психо-педагошку назови реформу, збрзану збрда-здола само да се странцима оправдају улагања.

Некако ми је баш логично да у тој ситуацији један психолог по струци, са завидном репутацијом, заседне у фотељу министра просвете.

Али ко то зна... Србија је велика тајна... Чак и када је све транспарентно, пред телевизијским камерама...

Шта мислите, када би се и прихватио овај предлог професорке Поповић о јавној процедури избора на кључна места управника, секретара, начелника итд, да ли би већи рејтинг гледаности имао тај канал или једна Фарма?

Ја мислим да би учесници тог јавног конкурса, чисто због рејтинга те тв станице, морали да се обавежу уговором да ће пред камерама креснути један другог.

Само тако бисмо могли да будемо сигурни да ће та тв станица имати економско оправдање за своје постојање.
angie01 angie01 19:38 29.03.2014

Re: Барбара

да ће просвету добити Бота.


nece!
freehand freehand 19:44 29.03.2014

Re: Барбара

Читам по данашњој штампи да су странке мањина спремне да узму нека министарства. Господин Пастор помиње здравство, привреду, пољопривреду, социјалну политику и инфраструктуру. Каже да су заинтересовани за та министарства јер за то имају људе...

Meni to deluje prilično idiotski: na priliku kao ono u prethodnoj, rekonstruisanoj najboljoj vladi na svetu koja je tako postala još bolja, kad je Vučić čitajući blog izabrao Radulovića za ministra privrede; onda ovaj napiše Program Vlade koji uruči Predsedniku te Vlade pet minuta pred njegovo objavljivanje u Skupštini.
I sad Vučić negde, sa nekim piše nešto a onda će Pastor da da ministra koji će da sprovodi privredne reforme koje osmišljava i piše neko drugi.
zilikaka zilikaka 19:55 29.03.2014

Re: Барбара

Ја мислим да би учесници тог јавног конкурса, чисто због рејтинга те тв станице, морали да се обавежу уговором да ће пред камерама креснути један другог.

Само тако бисмо могли да будемо сигурни да ће та тв станица имати економско оправдање за своје постојање.


I, bre, štos takav? Ja se već radujem nekom od tih prenosa.
Zamisli da je ta praksa postojala i ranije, pa to bi bilo fantastično.

Evo, recimo, nekadašnji upravni odbor NIS, pa naši predstavnici u njemu. Dana Drašković i onaj Elezović iz DS.
Samo zamisli njih dvoje kako pred komisijom iznose svoje reference za takav ili neki sličan poso.
Pa to je bolje od Vidovite Zorke i Milana Tarota.

Ne znam ti, al ja ne bih propuštala.

...a kolko je takvih ko dvoje pomenutih, zabava bi trajala 24 sata.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:16 29.03.2014

Re: Барбара

tasadebeli
Е, просвето, бедо! Тебе неће нико!

Načuo sam da vas oće magistar Velja.
zovitemegrunf zovitemegrunf 20:33 29.03.2014

Re: Барбара

Taso...dodijale mi reforme poslednjh 50 godina, ne citam komentare, samo pratim muziku...

'fala za Barbaru
hajkula1 hajkula1 23:00 29.03.2014

Re: Барбара

freehand

I sad Vučić negde, sa nekim piše neštoSumnjam.
Uvežbava nov način držanja ruku u skladu sa novom ulogom čiji tekst uči.
Dr M Dr M 23:06 29.03.2014

Re: Барбара

freehand

I sad Vučić negde, sa nekim piše nešto


Bojim se da piše scenario za film noir..
anonimni_autor anonimni_autor 00:11 30.03.2014

Re: Барбара

Dr M
freehand

I sad Vučić negde, sa nekim piše nešto


Bojim se da piše scenario za film noir..

Ma neee... Biće to veoma gledan horor::yawn U crnom talasu već odavno živimo
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:41 29.03.2014

Fri, jes da se mrzimo...

...ali niko ti nije stavio mjuz ove ikone...

са шабанима се дружиш а са мном ратујеш.

tasadebeli tasadebeli 21:33 29.03.2014

Re: Fri, jes da se mrzimo...

Vojislav Stojković

Načuo sam da vas oće magistar Velja.


Значи, скраћујемо азбуку на 15 слова... (Кру, ето радости за тебе! Тражила си, добила си.)

Мало ћемо да скратимо, мало ћемо да покрадемо и ето нама фришког младог бирачког тела за следеће изборе.


zovitemegrunf

dodijale mi reforme poslednjh 50 godina, ne citam komentare, samo pratim muziku...

Srđan Fuchs

са шабанима се дружиш а са мном ратујеш.


А ти повези рачуна шта причаш!

Нису ни сви шабани баш шабани...

Хајдемоте да се вратимо на тему кад већ домаћин инсистира...


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:20 30.03.2014

Re: Fri, jes da se mrzimo...

донт тејк ит прсонали, Шаб није име већ карактерна особина. енеми ов Изра тудеј из еј енеми ов мајн.
mlekac mlekac 19:47 29.03.2014

Ja sve nesto imam utisak

Da je Car vise u fazonu:
freehand freehand 19:48 29.03.2014

Bože...

... šta glup naslov napravi od bloga?!
mlekac mlekac 19:52 29.03.2014

Re: Bože...

freehand
... šta glup naslov napravi od bloga?!


freehand freehand 19:55 29.03.2014

Re: Bože...

mlekac
freehand
... šta glup naslov napravi od bloga?!Dobro, aj sad malo S' ponistre se vidi Šolta, piše Vučić ispo' Volta...
zilikaka zilikaka 20:03 29.03.2014

Re: Bože...

Bože...
... šta glup naslov napravi od bloga?!Ja sam nešto naučila od kolege Krkara ovdašnjeg.

Doduše, nije mi to nikad reko, neg sam gledala i krala zanat.

Naslov mora da bude takav da privuče pažnju, ma kako glupav bio. Mora da zove na čitanje.
To ti je ko kad napraviš frku ispred radnje, pa ljudi iz radoznalosti, zbog frke, uđu unutra.
A inače bi samo prošli, kao i pored drugih pre tebe.

Edit:
Dobro, aj sad malo S' ponistre se vidi Šolta, piše Vučić ispo' Volta...

Majstore, daj nešto veselije.

nsarski nsarski 20:31 29.03.2014

Re: Bože...


freehand
... šta glup naslov napravi od bloga?!


E, pa kad izazivas. Evo ti ga na Talijanskom "Ku plovi ovaj bro" - iz nekog razloga, nije voleo da izgovara "d" na kraju reci. "Ku ljude odnosi" - priceless.
EDIT: Nego da se vratimo temi...znaci AV pise plan? (Nisam tu pa ne pratim pomno). I niko ne zna sta u njemu pise? I onda ce samo da izadje pred narod: "narode, moooj!" - ko Radovan III - "bice kao sto ovde pise". Nista javna diskusija, misljenje strucnjaka...Hm, simpaticno.
A jel' treba i el Presidente da iskaze svoje mislenije o tome, ili samo da se saglasi, ili moze da kaze: "Ne, ne dozvoljavam da se to radi mom narodu!" Ili:"Sjajan plan - postavljam te za Premijera da sastavis Vladu koja ce tvoj plan da sprovede u delo i narod odvede u odlicnu buducnost!".

EDIT EDITA: Nije Radovan III nego Kralj Ibi. Al' isti glumac.
freehand freehand 20:47 29.03.2014

Re: Bože...

EDIT: Nego da se vratimo temi...znaci AV pise plan? (Nisam tu pa ne pratim pomno). I niko ne zna sta u njemu pise? I onda ce samo da izadje pred narod: "narode, moooj!" - ko Radovan III - "bice kao sto ovde pise". Nista javna diskusija, misljenje strucnjaka...Hm, simpaticno.
A jel' treba i el Presidente da iskaze svoje mislenije o tome, ili samo da se saglasi, ili moze da kaze: "Ne, ne dozvoljavam da se to radi mom narodu!" Ili:"Sjajan plan - postavljam te za Premijera da sastavis Vladu koja ce tvoj plan da sprovede u delo i narod odvede u odlicnu buducnost!".

Pa ovako ti to ide: u teškoj ilegali Premijer sastavlja Program, ne Plan. Plan su sastavljali Belbo, Kazaubon i diotalevi, a oni su za to bili stručni i sposobni, čak preterano, ispostavilo se.
Dalje, Il Presidente se pita ko Marica. Uostalom to je najbolji detalj u toj priči.
Ibi, Profo, ne Radovan , a ja se odazivam nekad sa muuu, nekad sa beee.

Rekoh u tekstu: kaži mi sa kim piše da ti kažem šta piše. No to niko ni mukajet. Ne znamo ko su Eksperti iz mraka, a možemo samo da se nadamo da nisu Salon i Bramanti.

Eti: jebiga, požurih sa Ibijem. Al neka ga, ništa bitno.
nsarski nsarski 20:55 29.03.2014

Re: Bože...

Pa, to je kao ono sto su sastavljali Zabljacki ustav onomad, za Mirina vakta. Za nedelju dana - eto ustava. Al' nije dugo ni trajao...
freehand freehand 21:03 29.03.2014

Re: Bože...

nsarski
Pa, to je kao ono sto su sastavljali Zabljacki ustav onomad, za Mirina vakta. Za nedelju dana - eto ustava. Al' nije dugo ni trajao...

Ama ne misliš valjda da se Raja Kontića setio?!
angie01 angie01 22:58 29.03.2014

Re: Bože...

da se vratimo na temu,

tasadebeli tasadebeli 23:50 29.03.2014

Re: Bože...

angie01 angie01 11:08 30.03.2014

Re: Bože...

Али ја одбијам да будем више овај/ова са сунцобраном!


i tako dodjosmo do toga, kako je stvaorena ideja Beograda na vodi!


blue92 blue92 20:18 29.03.2014

grabimo napzad

cassiopeia cassiopeia 20:31 29.03.2014

...

Predizborni, izborni, postizborni blogovi. Koliko je tu energije utrošeno da bi neko nekog ubedio da je njegovo mišljenje jedino ispravno. Uludo utrošena energija. Meni žao što je to tako.

freehand freehand 20:40 29.03.2014

Re: ...

cassiopeia
Predizborni, izborni, postizborni blogovi. Koliko je tu energije utrošeno da bi neko nekog ubedio da je njegovo mišljenje jedino ispravno. Uludo utrošena energija. Meni žao što je to tako.


Skoro da bih potpuno mogao da se složim sa tobom da nije dve sitnice: prvo, tako kako si napisala - drugačije računanje vremena i ne postoji. Sve u to može da se uklopi, ako baš hoćeš da na tu tačku staneš i sa nje posmatraš.
Drugo - ne znam o kom mišljenju kao jedino ispravnom govoriš? Ja nagađam i pokušavam da nacrtam nekakav okvir, Danica Popović predlaže.
I činjenica je da su izbori prošli a da niko ne zna ni šta se dešava ni šta se čeka. Postoje maglovite naznake čupane iz mnogo floskula, postoji kombinatorika i postoje predizborna obećanja. I ništa više. Sa te tačke gledišta meni je mnogo interesantnija apatija koja je zahvatila Srbiju.
A inače - bogat je izbor seksualnih, muzičkih, ekoloških i kojekakvih drugih tema naokolo te ne razumem šta te je toliko smorilo?
cassiopeia cassiopeia 20:57 29.03.2014

Re: ...

Nezgodno mi da citiram sa mobilnog.
Pitaš me o kom mišljenju govorim. Ne izdvajam nijedno posebno. Više mi na pameti bile situacije beskrajnog nadgornjavanja po političkim blogovima.
Ne zameram konkretno ni tvom ni stavu Danice Popović. A apatija je zabrinjavajućih razmera.

Volim da pročitam svaki blog. Nikad ne znaš gde se kriju biseri dok ne razgrneš
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:33 29.03.2014

grešiš!

"Ali još malo pa više iluzija biti neće."

Iluzija će uvih biti!

petargli petargli 21:04 29.03.2014

TAG

Ne znam zasto su Astronomija i Buducnost u listi tagova, a Alhemije na primer nema?! Steta ako ne postoji kao opcija za autore, idealno bi pasovala, .

Izgleda da je Premudri Alhemicar u punom zamahu i rezultati su, nazalost, sve izvesniji.
cassiopeia cassiopeia 21:58 29.03.2014

Možda Putin zna

trener92 trener92 22:36 29.03.2014

Zavirivanje u veberovske intime ...
ekstremista
Bože...
... šta glup naslov napravi od bloga?!


Pa kad insinuiraš, što kaže profa. Pa si još postavio i sliku Jel` ti znaš da se autor te slike svojevremeno ošišao na ćelu i zabarikadirao sve dok nije završio posao? Jedno po` godine i više?
Znaš, znaš sigurno čim insinuiraš.

ekstremista
A šta radi Car? Car piše Program.
A niko ne sme da vidi šta piše? Nekako mi se nameće asocijacija da je remek delo u nastajanju, možda nalik ovomnb "Svaka čast Aleksandru Vučiću što je za kratko vreme ...
freehand freehand 22:41 29.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...

Pa kad insinuiraš, što kaže profa. Pa si još postavio i sliku Jel` ti znaš da se autor te slike svojevremeno ošišao na ćelu i zabarikadirao sve dok nije završio posao? Jedno po` godine i više?
Znaš, znaš sigurno čim insinuiraš.

Bemumiša, čitao sam svojevremeno knjigu o toj priči sa brodolomnicima i svemu što se na splavu dešavalo, a onda o nastanku lsike, izmenama, prepravkama, dorađivanjima. i ne mogu da se setim ni autora ni naslova.
trener92 trener92 23:05 29.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...

freehand

i ne mogu da se setim ni autora ni naslova.


Ma neki tamo što nije Leonardo

nb Ovako neki

nb. "Svaka čast Aleksandru Vučiću što je za kratko vreme ...
freehand freehand 23:16 29.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...

trener92
freehand

i ne mogu da se setim ni autora ni naslova.


Ma neki tamo što nije Leonardo

Ama znam da je Žeriko, ali na ovo sam mislio:
Džulijan Barns, A History of the World in 10½ Chapters
A davno sam čitao.
trener92 trener92 23:21 29.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...

freehand


Džulijan barns, A History of the World in 10½ Chapters
A davno sam čitao.


Aaaaa to je nešto drugo.

nb.dodao sam nb

nb "Svaka čast Aleksandru Vučiću što je za kratko vreme ..
hajkula1 hajkula1 23:47 29.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...A u skladu sa naslovom bloga, u Srbiji, godišnje se ubije više od 1100 ljudi, troje dnevno (statistički je više od troje, ali kako čovek da se podeli na decimalu).
kukusigameni kukusigameni 23:53 29.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...

hajkula1
ali kako čovek da se podeli na decimalu

Oh, znam neke...
hajkula1 hajkula1 03:24 30.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...

kukusigameni
hajkula1
ali kako čovek da se podeli na decimalu

Oh, znam neke...


Pazi, to je više od 1100 samoubistava godišnje.
anonimni_autor anonimni_autor 07:22 30.03.2014

Re: Zavirivanje u veberovske intime ...

hajkula1
kukusigameni
hajkula1
ali kako čovek da se podeli na decimalu

Oh, znam neke...


Pazi, to je više od 1100 samoubistava godišnje.

Ko bi rekao da održavamo korak sa narazvijenijim zemljama sveta, Japanom recimo. Šalu na stranu podatak je strašan. Pa tako se ustvari može izračunati za koliko godina ćemo se svi ubiti. S obzirom da prirodnim putem godišnje imamo podrast od oko četrdeset hiljada, neće trebati dugo. Nije ni čudo u kakvom paklu živimo.
hajkula1 hajkula1 23:44 29.03.2014

Utisak nedeljeGost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:07 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

hajkula1


Gost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija


Kad on gostuje mnogo je važno ko je još u studiju. Do sada organizatori nisu imali sreće&znanja sa oponentima ili sugovorncima.
freehand freehand 08:15 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

KRALJMAJMUNA
hajkula1


Gost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija


Kad on gostuje mnogo je važno ko je još u studiju. Do sada organizatori nisu imali sreće&znanja sa oponentima ili sugovorncima.

Ja, na primer, ne znam šta on treba da kaže i sa kog stanovišta? Da nije ponovo hokus-pokus metodom izabran da piše Program?
No dobro, verujem u procenu Olje Bećković. Ili ima potku, ili nema gostiju.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:36 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

freehand
KRALJMAJMUNA
hajkula1


Gost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija


Kad on gostuje mnogo je važno ko je još u studiju. Do sada organizatori nisu imali sreće&znanja sa oponentima ili sugovorncima.

Ja, na primer, ne znam šta on treba da kaže i sa kog stanovišta? Da nije ponovo hokus-pokus metodom izabran da piše Program?
No dobro, verujem u procenu Olje Bećković. Ili ima potku, ili nema gostiju.

npr.
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2014/03/radulovic-i-trzisna-greska.html
freehand freehand 08:39 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

KRALJMAJMUNA
freehand
KRALJMAJMUNA
hajkula1


Gost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija


Kad on gostuje mnogo je važno ko je još u studiju. Do sada organizatori nisu imali sreće&znanja sa oponentima ili sugovorncima.

Ja, na primer, ne znam šta on treba da kaže i sa kog stanovišta? Da nije ponovo hokus-pokus metodom izabran da piše Program?
No dobro, verujem u procenu Olje Bećković. Ili ima potku, ili nema gostiju.

npr.
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2014/03/radulovic-i-trzisna-greska.html

Sitno je to i nebitno da bi se kao tema pojavilo u "Utisku". Meni pre liči da će Olja Bećković ponoviti našu temu.
Edit:
Gosti emisije “Utisak nedelje” biće:
Saša Radulović – pokret Dosta je bilo
Miroslav Čučković – URS
Zoran Stojiljković – profesor FPN-a

Teme:
O čemu govori slučaj SIEPA?
Da li je ova afera priča o političkim partijama ili o državi?
Ko ima razloga da strahuje od nenajavljenog zvona na vratima?

hajkula1 hajkula1 13:20 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

KRALJMAJMUNA
freehand
KRALJMAJMUNA
hajkula1


Gost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija


Kad on gostuje mnogo je važno ko je još u studiju. Do sada organizatori nisu imali sreće&znanja sa oponentima ili sugovorncima.

Ja, na primer, ne znam šta on treba da kaže i sa kog stanovišta? Da nije ponovo hokus-pokus metodom izabran da piše Program?
No dobro, verujem u procenu Olje Bećković. Ili ima potku, ili nema gostiju.

npr.
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2014/03/radulovic-i-trzisna-greska.htmlOtvorila sam link i pročitala, ne samo komentare koji su tu, nego sam ukrala od sna i pročitala prilično tekstova raznih ekonomista na


http://katalaksija.com/2013/07/08/zanemarivanje-realnosti/#footnote_4_6637


Nisam se samo na tom sajtu zadržala, da bih razumela neke pojmove, iščitavala sam preporučene tekstove i tragala sam po netu.

Da ne maltretiram ljude koji su laici slično kao ja a možda s manje vremena da se posvete traganju i upoznavanju s temom, evo kratak siže o čemu se radi ne samo u raspravi Saše Radulovića vs ostali, pri čemu su više ili manje saglasni odnosno nesaglasni.

Naime, svi diskutanti su zagovornici određene teorije, određenog modela (što je i ideološka svrstanost) i Saši zameraju za jednu definiciju i očekuju da se opredeli za model.
Po meni, ako model sadrži-proizvodi greške u osnovi-iz osnove, onda mu i definicije nisu dobre.

Primećujem da su diskutanti veoma obrazovani i upućeni u teoriju, znaju sve o modelima i definicije po modelima ali oni sa najviše teoretskog znanja su ljudi sa katedre, bez iskustva iz privrede.

Njihovo znanje je dragoceno, u raspravi s njima može mnogo da se nauči. Čitajući, videla sam i slabosti teorija i principa za koje se čvrsto zalažu kada se spuste na praksu.

Savršenog modela nema.

Očekuju da Sašu ispituju iz teoretskog znanja a da im on na (po njima) zadovoljavajući način odgovara pa da ga ocenjuju. Da im daje odgovore na pitanja šta je koja i čega definicija pa onda o modelima... pa redom... Čemu to, kada su o tome tone knjiga napisane a pravi model nije pronađen?

Prve instrukcije kod učenja (ekonomskih, finansijskih, bankarskih, knjigovodstvenih... predmeta) su da je teorija jedno a praksa drugo i ne samo u staroj državi, nego do danas i ne samo u našoj državi nego u svetu.
Zato bih da pitam posebno stručnjake s katedre (zaista cenim njihovo teoretsko znanje) zašto ga nisu dokazali u praksi?

Ja to laički (batalila sam bankarstvo, ekonomiju uopšte, jer mi je bilo gadno, bavim se sasvim drugim stvarima ali sam u životu imala mnoga iskustva i posmatrala iskustva drugih bilo pojedinaca bilo privrednih subjekata i dešavanja u bližem i širem okruženju).
Taj neko, ko se bavi ekonomijom, ne treba da brani (svoj) model nego da usavršava i ispravlja greške.

Evo i šta jedan stručnjak, ekonomista s linkovanog sajta piše (koliko sam ga razumela u razgovorima, Saša zastupa boldovano):

...
Poznavanje austrijske teorije pruža značajne prednosti. Ova teorija nam pomaže da ne smetnemo s uma osnovne principe kao što su subjektivnost vrednosti i nepotpunost znanja koji čine osnovu za ljudsko delovanje. Ovaj pristup nam pomaže da primetimo greške u svom ekonomskom razmišljanju. Jedna od čestih grešaka je tretiranje modela kao normativnih standarda za realnost umesto kao labavih metafora i ilustracija logičkih zaključaka koji slede iz prethodne teoretske analize. Ova greška stvara iskušenje da se realnost „popravi“ da bi se uklopila u model. Često taj popravak samo pogorša situaciju jer nije realnost ta kojoj je bilo potrebno popravljanje. Popravak je u stvari bio potreban modelu ekonomiste, jer nije obuhvatio ključne elemente realnosti.Tako da je bar deo razloga jasan zašto ga kritikuju.
freehand freehand 13:24 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

Tako da je bar deo razloga jasan zašto ga kritikuju.

Tako da ti misliš da će ga Vučić opet - i to sa punim pravom - angažovati za pisanje programa i ekspozea?
Ili je smisao tvoje apologije mudrom Raduloviću nešto drugo?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:28 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

freehand
KRALJMAJMUNA
freehand
KRALJMAJMUNA
hajkula1


Gost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija


Kad on gostuje mnogo je važno ko je još u studiju. Do sada organizatori nisu imali sreće&znanja sa oponentima ili sugovorncima.

Ja, na primer, ne znam šta on treba da kaže i sa kog stanovišta? Da nije ponovo hokus-pokus metodom izabran da piše Program?
No dobro, verujem u procenu Olje Bećković. Ili ima potku, ili nema gostiju.

npr.
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2014/03/radulovic-i-trzisna-greska.html

Sitno je to i nebitno da bi se kao tema pojavilo u "Utisku". Meni pre liči da će Olja Bećković ponoviti našu temu.
Edit:
Gosti emisije “Utisak nedelje” biće:
Saša Radulović – pokret Dosta je bilo
Miroslav Čučković – URS
Zoran Stojiljković – profesor FPN-a

Teme:
O čemu govori slučaj SIEPA?
Da li je ova afera priča o političkim partijama ili o državi?
Ko ima razloga da strahuje od nenajavljenog zvona na vratima?


Čučkovića će da pojede uz aperitiv u prvih deset minuta. A profesor se ne petlja u konkretne stvari. Tako da će Radulović opet biti pobednik. Samo fali da Olja pozove i Orbovića.
freehand freehand 14:10 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

Čučkovića će da pojede uz aperitiv u prvih deset minuta. A profesor se ne petlja u konkretne stvari. Tako da će Radulović opet biti pobednik. Samo fali da Olja pozove i Orbovića.

E dobro.
Mada, iskreno - ja jedva čekam taj 16. mart do kada će Aleksandar Vučić najkasnije da objavi sve o poslu sa Etihadom.
hajkula1 hajkula1 15:55 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

freehand
Tako da je bar deo razloga jasan zašto ga kritikuju.

Tako da ti misliš da će ga Vučić opet - i to sa punim pravom - angažovati za pisanje programa i ekspozea?
Ili je smisao tvoje apologije mudrom Raduloviću nešto drugo?Ne mislim da će ga Vučić ponovo pozvati

Nisam ga procenjivala u tvom smislu i retko procenjujem nečiju skalu mudrosti, jer nemam alat.

Samo sam otvorila link, pročitala tekst i otišla malo dalje u traganju.
Problem je nastao u definiciji tržišne greške.
Tržišna greška je (slično kao) kolateralna greška. Kako vam (mislim na tebe i ostale koji čitaju), tačnije, šta mislite o definiciji? Pristaješ da se ubrojiš u kolateralnu štetu tj na posledice tržišne greške (ovako kako je definišu stručnjaci, ekonomisti)?

Evo šta kaže prof.ecc. čije ime neću da navedem jer poštujm njegovo znanje

Usledio je njegov ponovljeni zahtev da mu damo primer tržišne greške -- koji sam prvo ignorisao, jer već godinama predajem ekonomiju na univerzitetu, na nekoliko njih, od EU do SAD, jer sam se bavio i malo težim teorijskim stvarima od primera tržišne greške, pa sam se odavno odvikao od toga da me neko na taj način ispituje. Ali to je Twitter i nagodba je otišla u to da ako ja dam primer tržišne greške u Srbiji on će konačno objasniti kako je to nedostatak VC tržišna greška -- pa progutam knedlu i dam najjednostavniji, klasični, standardni, udžbenički primer "tržišne greške". Ne po nekoj mojoj definiciji, ne onih koje spore samo postojanje koncepta, već udžbenički primer, ono što se predaje studentima prvog kursa mikroekonomije. Taj prvi primer su u udžbenicima obično eksternalije -- kad fabrika zagađuje okolinu. Tako odgovorim ja Raduloviću da je jedan primer tržišne greške pančevačka rafinerija jer zagađuje vazduh.


Ja sam podvukla, jer i takvih stručnjaka ima (s kojima delim stav, koliko vidim nisam usamljena u tome).

To što pančevačka rafinerija zagađuje okolinu i zdravlje ljudi, nije tržišna greška već je posledica nekoliko stvari:
- političke odluke da se to dozvoli (a tu je uvek u pitanju i direktna ili indirektna korupcija, jer neko stavi parice u džepić, verovatno lokalna samouprava ili šira zajednica dobije porez a iznos zavisi od uređenja same zemlje gde je rafinerija... kolko košta zdravlje? kolko košta život? na čiji teret padaju oboleli odnosno o čijem trošku seoni leče?)
- nepostojanje ili porozna zakonska regulativa koja dopušta slabu ili nikakvu zaštitu okoline odnosno daje slobodu zagađivaču da se ponaša više ili manje neodgovorno
- sistem (koji dozvoljava da se prave tajni, netransparentni ugovori, a da nije neko odgovoran za njih... nametanje odluka umesto pronalaženja najboljeg rešenja... koji favorizuje poslušne koji razmišljaju šablonski a ne logično i rukovodeći se moralnim i drugim (pozitivnim) normama)
...

Ako se krene od toga da je tržišna greška, onda će tim putem, tržišnim, da se problem rešava Onda čitajte malo o tome, ima dosta tekstova. Što sam išla dalje, u meni se stvara veći otpor i prema analizama slučaja i prema modelu koji se primenjuje.

Kada je polazište, tržišna greška, tim putem se stiglo i do poreza za emisiju ugljendioksida, da ne kažem na vazduh.

Ako je polazište od uže i šire zajednice, put, zaključak, rešenja su bitno drugačiji.
hajkula1 hajkula1 18:31 30.03.2014

Re: Utisak nedelje

KRALJMAJMUNA
freehand
KRALJMAJMUNA
freehand
KRALJMAJMUNA
hajkula1


Gost Saša Radulović

Nadam se da će biti novih informacija


Kad on gostuje mnogo je važno ko je još u studiju. Do sada organizatori nisu imali sreće&znanja sa oponentima ili sugovorncima.

Ja, na primer, ne znam šta on treba da kaže i sa kog stanovišta? Da nije ponovo hokus-pokus metodom izabran da piše Program?
No dobro, verujem u procenu Olje Bećković. Ili ima potku, ili nema gostiju.

npr.
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2014/03/radulovic-i-trzisna-greska.html

Sitno je to i nebitno da bi se kao tema pojavilo u "Utisku". Meni pre liči da će Olja Bećković ponoviti našu temu.
Edit:
Gosti emisije “Utisak nedelje” biće:
Saša Radulović – pokret Dosta je bilo
Miroslav Čučković – URS
Zoran Stojiljković – profesor FPN-a

Teme:
O čemu govori slučaj SIEPA?
Da li je ova afera priča o političkim partijama ili o državi?
Ko ima razloga da strahuje od nenajavljenog zvona na vratima?


Čučkovića će da pojede uz aperitiv u prvih deset minuta. A profesor se ne petlja u konkretne stvari. Tako da će Radulović opet biti pobednik. Samo fali da Olja pozove i Orbovića.Olja pozove SNS, oni pozovu vlasnike i šapnu, da ako dolazi Vučić ni slučajno ne sme i Saša Radulović. Olja opet zove SNS i po ko zna koliko razgovara, oni pošalju Stefanovića...
Pozove URS - traži Dinkića, on uporno eskivira. Eto, udostojili je napokon, poslali Čučkovića.
Jel Saša kriv što najjači aduti ne smeju da javno izađu na crtu?
Ako s njim ne smeju da razgovaraju u direktnom prenosu, jel Saša kriv?
Jel to znači da se i on ne pojavljuje na TV pošto nema adekvatnog sagovornika?
svarog svarog 13:21 31.03.2014

Re: Utisak nedelje

Možda bi mogli još malo da pročitate o tome. Ovog puta kucajte "eksternalije" u gugl, biće malo jasnije oko tog slučaja sa zagađenjem.
U toj raspravi Radule je natrčao na jače od sebe i sapleo se na osnovama. Ta tvrdoglavost nekad i nije vrlina...
Ova rasprava ko je pratio, pokazuje i da ekonomija i nije nauka i da nakon nekih bazičnih principa, svaki zakon, princip ili teorija se tumače u zavisnosti od ideologije
petargli petargli 01:52 30.03.2014

citajuci tekst ostao bez teksta

Ponovo sam procitao profesorkin tekst, repetitio est mater studiorum, sto bi rekli pronicljivi latini, ali i dalje ne mogu da verujem da smo kao drustvo spali na niske grane gde je glavni junak, Alhemicar, dograbio svu vlast.

Odusevljava me momenat da nas junak, ipak, zeli da velikodusno deli tu vlast sa onima koje je inace pobedio na ovim izborima, a na proslim ih je i penzionisao, wtf?! Povrh svega on to predstavlja kao neku solomonsku mudrost.

Ipak ono sto prosto slama je vidljiva zelja SVIH politickih subjekata da se uglave, tj. ususkaju u njegovu guzicu, a on izgleda uziva u tome. Cemu i gde to vodi? Nicemu i nigde ... I sad takva politicka "elita" (o Boze!) sa Alhemicarem na celu treba da resava neka krupna pitanja od vitalnog znacaja za nasu zemlju Dembeliju?

Lobotomija na suvo ...
busolazasrbiju busolazasrbiju 03:01 30.03.2014

Kritika

1. Kako bi ona: recimi ko te kritikuje pa da znam šta da mislim o tebi?

2. Profesorka Danica Popović je zajedno sa svojim suprugom Begovićem, znači porodično, učestvovala u pisanju Programa radikalnih ekonomskih reformi u SR Jugoslaviji grupe G17. Verovatno znate da se iz ovoga izrodila stranka G17+, pa onda URS sa čuvenim izbornim sloganom: stručnost ispred politike. Toliko o tom rijalitiju sa izborom direktora i sudijama Nemcima. Ako ste zaboravili glavni prometeri navedene grupe su bili Miroljub Labus i Mlađan Dinkić. Sigurno dva glavna krivca za ekonomsko beznađe u kome se Srbija danas nalazi.

3. Nismo li pre gospođe Tabaković imali za guvernera Šokića koji je po formalnoj strušnosti trebao da bude guverner za svaku pohvalu. Međutim, po ostvarenim rezultatima bio je najgori guverner posle 5. oktobra. Da bi dokazala da formalo obrazovanje i ona poseduje, gospođa Tabaković se opasno približava nivou rezultata gospodina Šoškića sa namerom da ga u skoroj budućnosti i pretekne.

4. Pa te bolne reforme koje Vučić pogrešno najavljuje, jesu upravo ono što bi potisali svi koji su i pravili tu famoznu grupu G17, a među njima bi svojim neznanjem verovatno najgrlatija bila upravo profesorka Popović.

5. Reforme koje treba da se dogode Srbiji, nikako ne mogu biti bolne, nego kao i svaki lek treba blagotvorno da deluju na organizam koji se zove srpska privreda i društvo. Znate, kada imate problem sa bubregom idete kod nefrologa, a ne kod ortopeda koji će da se prihvati operacije kuka u cilju rešavanja vašeg problema sa bubregom. Naravno, ubeđivaće vas da to mora da vas boli (i bubreg i kuk), i da je operacija bila uspešna i da će vam biti bolje kada vas bol prođe. E da, sad imate problem pored bubrega i sa kukom, ali nema veze bitno da vas je operisao stručnjak koji ima najbolje formalne diplome i da vas boli. Jer je bol smisao reformi.

6. Za mene je strašno to što su ti sa tim formalnim diplomama koji su generisali ovo ekonomsko propadanje Srbije, dali izgovor i opravdanje svim onima koji su pohrlili da kupe diplome (uglavnom od navedenih sa formalnim diplomama i znanjima na fakultetima koji su osnovali) jer su videli da formalne diplome naših stručnjaka ništa ne znače. Mislim, da nije problem što ništa ne znaš jer si kupio diplomu, kada je dokazano da i prodavac diplome ništa ne zna.

7. Još je strašnije to što su ti prodavci diploma i narodne poslovice iz tačke 1. potpuno obesmislili. Koliko je to car go, kada i oni koji ništa ne vide, vide da je on go.
freehand freehand 08:12 30.03.2014

Re: Kritika

Profesorka Danica Popović je zajedno sa svojim suprugom Begovićem, znači porodično, učestvovala u pisanju Programa radikalnih ekonomskih reformi u SR Jugoslaviji grupe G17. Verovatno znate da se iz ovoga izrodila stranka G17+, pa onda URS sa čuvenim izbornim sloganom: stručnost ispred politike. Toliko o tom rijalitiju sa izborom direktora i sudijama Nemcima. Ako ste zaboravili glavni prometeri navedene grupe su bili Miroljub Labus i Mlađan Dinkić. Sigurno dva glavna krivca za ekonomsko beznađe u kome se Srbija danas nalazi.

Sledeći ovu logiku treba svakako imati u vidu da se profesorka Popović rodila u Beogradu u kome je često bivao i Dimitrije Ljotić, na primer, za koga znamo ko je i šta je bio te se nikako ne bi smela zanemariti njena odgovornost zbog postupaka Narodnog zbora, retroaktivno.
Takođe je sigurno da ova bramantijevsko uvrnuto zaključivanje u kome sve može biti dokaz za sve drugo - bez problema gospođu Popović može dovesti u vezu sa bilo kojim zlikovcem ili štetočinom već prema potrebi poželjnog zaključka.Porodično, do sedmog kolena.
3. Nismo li pre gospođe Tabaković imali za guvernera Šokića koji je po formalnoj strušnosti trebao da bude guverner za svaku pohvalu. Međutim, po ostvarenim rezultatima bio je najgori guverner posle 5. oktobra. Da bi dokazala da formalo obrazovanje i ona poseduje, gospođa Tabaković se opasno približava nivou rezultata gospodina Šoškića sa namerom da ga u skoroj budućnosti i pretekne.

Uprkos bogatoj argumentaciji nisam najbolje razumeo u čemu je suština najgorosti Dejana Šoškića? Pretpostavljam da je uzrok mom nerazumevanju obilje stručne argumentacije, pa bih molio za jednostavnije pojašnjenje razumljivo i nama koji ne dobacujemo tako visoko i duboko.
Sem ako Šoškić nije tu umuvan kao način da se kaže kako ni Frau Jorgovanka, eto, nije tako loša?

Čitajući dalje dolazim do zaključka kako nije greh kupiti diplomu jer je prodaje profesor-ništak, i da ti znanje koje bi ta diploma morala da na neki način dokazuje u stvari nije nikakvo niti kome treba.
Pa shodno tome uopšte nije bitno ko pravi i kakve reforme jer... Život je sranje.
Kolega, izbori su završeni, glasovi prebrojani, sve se zna.
Čemu ovo, u stvari, služi?


busolazasrbiju busolazasrbiju 14:31 30.03.2014

Re: Kritika

1. Ovo sa Ljotićem je mnogo glupo. Ako je neko 1997. godine bio u timu ljudi koji je napisao neki program, a njegovi promoteri preko G17, pa G17+, pa URS'a ga sproveli u njegovim najznačajnijim delovima i time ubili srpsku privredu i društvo, čime je taj zaslužio da ga smatram za validnog u bilo čemu, pa makar i kritici više nego očiglednih stvari. E da, taj koji je sudelovao u pisanju nečega što je sprovedeno ima svo potrebno formalno obrazovanje. Da ga nije imao, ja ga ne bih kritikovao, jer kada je ekonomija u pitanju uvek kritikujem samo svoje kolege ekonomiste. Ni Miloševića, ni Koštunicu, ni Tadića, pa ni sad Vučića koji o ekonomiju nisu imali ili nemaju nikakvo znanje. Posebno ne o makroekonomiji. Ni formalno ni praktično.

2. Šoškić i Vaša potreba za stručnom argumentacijom. Svrha nastanka narodne ili centralne banke bilo gde u svetu, pa tako i u Srbiji je da kuje, štampa i emituje novac. Pre dolaska na mesto guvernera, nivo novčane mase, tj. monetarnog agregata M2 u odnosu sa veličinom GDP je obično bio između 15 i 18% GDP-a. Ukoliko uporedite podatke sa bilo kojom normalnom zemljom, od SAD, Evrozne i Švajcarske pa do Kine ili Poljske, Mađarske i dr. govori da taj odnos mora da bude oko 50% GDP-a. U normalne zemlje možete da uključite i Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, tj. one koje su najviše uporedive sa nama. Imajući u vidu veličinu našeg spoljnotrgovinskog deficita, tj. višak roba i usluga na tržištu taj odnos je trebao da bude oko 60% GDP-a. Dakle, 4 puta više od postojećeg nivoa. Šta je uradio gospodin Šoškić, pa ništa tokom svoje vladavine M2 je u jednom momentu sveo na 11% GDP-a. Znači jako brzo je vozio auto u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici. Da napomenem. U to vreme bila je svetska kriza u toku i svi guverneri (i koji su trebali i koji nisu) su povećavali nivo novčane mase pokušavajući da srede krizu. Inače se ovo kao pravilo navodi u gotovo svim udžbenicima iz makroekonomije. Pored ovoga, gospodin Šoškić je i upozoren na problem koji sam naveo, a nije uradio ništa. Podatke o navedenim agregatima možete naći na sajtovima NBS i ostalih centralnih banaka u Evropi i svetu.

3. Zašto je Frau Jorgovanka pomenuta? Ona radi isto što i gospodin Šoškić pa je tako tokom 2014. godine svela nivo M2 na 12% GDP-a. Kolika je kriza kod nas tek sada i imajući u vidu da je gospođa Tabaković više puta upozorena na greške koje pravi u vođenju NBS, našeg sadašnjeg guvernera kandiduju za poziciju najgoreg posle 5. oktobra, tj. već ove godine ima više nego ozbiljne šanse da zauzme primat u odnosu na gopodina Šoškića.

4. Inače ako pitate bilo kog privrednika, bez bilo koje ograde u procentu koji se približava 100% svi će Vam reći da je nelikvidnost glavni problem sa kojim se suočavaju. A nelikvidnost ima samo jedan lek, a to je novac. Upravo ono što sam opisao u prethodne dve tačke. Odnosno upravo ono što naši guverneri ne rade, tj. rade potpuno suprotno.

5. Naravno da je bitno ko pravi reforme. Ali valjda trebaju da ih prave oni koji ih dosada nisu pravili. Opisali u programima još pre 15 godina, i one bile neuspešne. Ili oni koji su imali gotovo 2 godine da bar počnu da ih sprovode. Ili da ih bar sada ne pišu nego da su ih pre dolaska na vlast, barem u osnovnim crtama napisali.

6. Nisu autoritet znanja srušili oni koji kupuju diplome, nego oni koji ih prodaju. A posebno oni koji su u praksi pokazali da ništa ne znaju.

7.
Kolega, izbori su završeni, glasovi prebrojani, sve se zna.
Čemu ovo, u stvari, služi?


Služi da kritika bude kvalitetna. U tu svrhu evo Vam citat fon Klauzvica: ‚‚Da bi smo pobedili, moramo koncentrisati trupe u središte svih snaga i kretanja. U centar gravitacije neprijatelja‚‚. A taj centar sigurno nisu ni borba protiv korupcije, ni partijsko zapošljavanje i rijalitiji s tim u vezi, nego saniranje problema iz tačke 2. i otklanjanje drugih sistemskih grešaka, tj. pravljenje privrednog sistema koji zarađuje novac.

8. Nadam se da će navedeni podaci biti dovljni Vašim očima i ušima naviknutim na bogatu stručnu argumentaciju.
freehand freehand 14:51 30.03.2014

Re: Kritika

8. Nadam se da će navedeni podaci biti dovljni Vašim očima i ušima naviknutim na bogatu stručnu argumentaciju.

Moram da kažem da sam daleko od toga da budem impresioniran, a da bi ovome što zoveš (ovde ne persiramo, bar većina nas koja ne glumata) stručnom argumetnacijom valjalo dodati i koje zrno logike.
O tome da pisac programa iz '97 koji nikakvog uticaja na njegovo sprovođenje nije imao, preko pitanja - kad je i ko taj program sprovodio?
Đinđić? Đelić. Vlahović, Pitić?
Aha...
I Labus u saveznoj Vladi i Dinkić u Narodnoj banci.
Ukoliko uporedite podatke sa bilo kojom normalnom zemljom, od SAD, Evrozne i Švajcarske pa do Kine ili Poljske, Mađarske i dr. govori da taj odnos mora da bude oko 50% GDP-a. U normalne zemlje možete da uključite i Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, tj. one koje su najviše uporedive sa nama.

Bože, kolega, pa ti sem mnogo zamršenih skraćenica znaš i puno geografije?!
Dakle, da ne zalazim u M2, agregate, GDP i BDP: nazvati neki period Šoškićevom vladavinom dovoljno je smešni da odbije od nekakve žešće rasprave. To pod jedan.
Pod dva - ovolika priča bez pomena uslova krize u kojima je Šoškić bio na čelu Narodne banke utisak dodatno pojačava. A navoditi primere Rumunije, Bugarske - i tek Hrvatske! - koje grcaju kao i mi ako ne i gore, kao svetle primere ekonomske i mometarne politike za ugledanje, meni - iako nisam ekonomista - deluje kao vic.

Diplome ću da prskočim ali Klauzevica neću: svaki vojni strateg i svaki veliki vojni mislilac, pa i fon Klauzevic - znali su da se i strategija i taktika moraju prilagoditi konkretnim uslovima i konkretnom protivniku.
Recimo, sultan Baibars je templare i krstaše a bogami i Mongole namlatio ne tako što ih je tukao u centar, nego ih maltretirajući gerilom po bokovima i navlačenjem u zamke.
A da li je centar u sferi novčane mase i monetarizma, u štednji ili ekspanziji - ne bih se usudio da sudim.
Recimo - bez ljutnje - da bi ono malo ekonomije što sam učio u tih nekoliko seestara i nešto logike išli u prilog onome što čitam iz pera Danice Popović.busolazasrbiju busolazasrbiju 20:36 30.03.2014

Re: Kritika

1. Pošto vidim da Vam (ja ću i dalje da glumatam) je logika jača strana da pređem na jezik koji razumete. Skupila se grupa konstruktora automobila i napravila auto. Onda probali da ga voze,tako jedno 15 godina. Prvo neki od konstruktora, pa onda neki koji imaju vezu sa konstruktorima, pa na kraju neki koji nemaju vezu sa konstruktorima. I automobil i dalje loše ide. Nema veze što su mu promenili retrovizore, farove i farbali ga više puta. Automobil i dalje loše ide. Naravno da su krivi vozači i da konstruktori sa tim nemaju nikakve veze. I ovaj novi vozač Vučić će loše da vozi auto (nema veze što će ga da očisti i opere spolja i iznutra - mislim ta borba protiv korupcije) jer je i dalje to isti auto koji je loše konstruisan.

2.
Bože, kolega, pa ti sem mnogo zamršenih skraćenica znaš i puno geografije?!


Ovo nije ni na nivou onog sa Ljotićem, gluplje je.

3.
Dakle, da ne zalazim u M2, agregate, GDP i BDP:


Slobodno, zađite to je vrlo interesantan teren. Naravno za onoga ko nije ljubitelj lika i dela loših konstruktora.

4.
nazvati neki period Šoškićevom vladavinom dovoljno je smešni da odbije od nekakve žešće rasprave. To pod jedan.


Budući da ste učili to malo ekonomije nekoliko semestara, Vi sigurno znate da je, u ekonomskom smislu, gospodar života i smrti guverener narodne ili centralne banke. Ne postoji ni teoretska mogućnost da privreda, a i ostali elementi društva koji se nadograđuju na ekonomiju, rade dobro ukoliko guverner ne radi dobro. Baš kao u Srbiji, zadnjih 25 godina. Predsednik ili premijer su važni, ali sa ekonomske tačke gledišta gotovo nebitni u poređenju sa guvernerom. Toliko o tome pod jedan i nečijom vladavinom.

5.
Pod dva - ovolika priča bez pomena uslova krize u kojima je Šoškić bio na čelu Narodne banke utisak dodatno pojačava.


Da ne bi bili i dalje površni, pogledajte donji deo tačke 2. prethodnog komentara. Ali da bi bili bolje informisani, svetska finansijska i sada ekonomska kriza nemaju baš mnogo veze sa ekonomskim problemima Srbije. I bez pojave tih svetskih problema, mi bi upali u ovaj vrtlog beznađa, zbog neznanja i loše konstrukcije automobila.

6.
A navoditi primere Rumunije, Bugarske - i tek Hrvatske! - koje grcaju kao i mi ako ne i gore, kao svetle primere ekonomske i mometarne politike za ugledanje, meni - iako nisam ekonomista - deluje kao vic.


Ne znam gde ste Vi videli to sa svetlim primerima. Inače, ove tri ekonomije mnogo bolje stoje od srpske. Na našu veliku žalost, to je bolna istina. Kao i mi imaju loše ekonomske politike, ali im monetarne nisu katastrofalne kao kod nas.

7. Što se tiče sultana i Klauzevica, vidite iako je sultan živeo stotinama godina ranije, verovatno u nedostatku dovoljne količine literature, oslanjao se samo na svoj mozak, tj. logiku i došao da istog zaključka kao Klauzevic. Očigledno je centar gravitacije templara i Mongola bio u njihovoj koheziji i nju je trebalo razbiti tako što ih je, kako kažete, tukao gerilom po bokovima i navlačio u zamke.

8. Što se tiče Danice Popović Vaša je stvar šta će te raditi. Ali ako želite nešto da naučite o ekonomiju tražite druge izvore.
freehand freehand 20:53 30.03.2014

Re: Kritika

1. Pošto vidim da Vam (ja ću i dalje da glumatam) je logika jača strana da pređem na jezik koji razumete. Skupila se grupa konstruktora automobila i napravila auto. Onda probali da ga voze,tako jedno 15 godina. Prvo neki od konstruktora, pa onda neki koji imaju vezu sa konstruktorima, pa na kraju neki koji nemaju vezu sa konstruktorima. I automobil i dalje loše ide. Nema veze što su mu promenili retrovizore, farove i farbali ga više puta. Automobil i dalje loše ide. Naravno da su krivi vozači i da konstruktori sa tim nemaju nikakve veze. I ovaj novi vozač Vučić će loše da vozi auto (nema veze što će ga da očisti i opere spolja i iznutra - mislim ta borba protiv korupcije) jer je i dalje to isti auto koji je loše konstruisan.

Strašna metafora!
Sem što to nisu ti konstruktori koji su pravili taj auto.
Dakle, u Srbiji nije sprovođena ekonomska politika koju su projektovali Danica Popović i Boris Begovi.
Pa je onda na tu temu besmisleno dalje odgovarati.
Ovo nije ni na nivou onog sa Ljotićem, gluplje je.

Pa to je bio smisao. Što gluplji primer na beskrajno glup logički sled u predlošku.

Ne postoji ni teoretska mogućnost da privreda, a i ostali elementi društva koji se nadograđuju na ekonomiju, rade dobro ukoliko guverner ne radi dobro. Baš kao u Srbiji, zadnjih 25 godina. Predsednik ili premijer su važni, ali sa ekonomske tačke gledišta gotovo nebitni u poređenju sa guvernerom. Toliko o tome pod jedan i nečijom vladavinom.

Ja tek sad shvatih da je Jugoslavijom vladao Dušan Vlatković, a ne Slobodan Milošević... Aman, kolega!

Ali da bi bili bolje informisani, svetska finansijska i sada ekonomska kriza nemaju baš mnogo veze sa ekonomskim problemima Srbije.

E dobro onda. Sa takvim se izjavama ovde inače sprdelo. Samo su one tada davane ne bi li se malo ufao narod. Ovo sada ne znam čemu služi.

to se tiče sultana i Klauzevica, vidite iako je sultan živeo stotinama godina ranije, verovatno u nedostatku dovoljne količine literature, oslanjao se samo na svoj mozak, tj. logiku i došao da istog zaključka kao Klauzevic.

Kolega, Sun Cu je živeo još ranije. A i nKlauzevic je živeo pre nas. Pa, recimo, nije imao kompjuter. Pa je to sad argument - za šta? Ja ne mogu da smislim.
Očigledno je centar gravitacije templara i Mongola bio u njihovoj koheziji i nju je trebalo razbiti tako što ih je, kako kažete, tukao gerilom po bokovima i navlačio u zamke.Što se tiče Danice Popović Vaša je stvar šta će te raditi. Ali ako želite nešto da naučite o ekonomiju tražite druge izvore.

Ma da, eto i mene u čikaškoj školi sa obožavaocima fridmanovštine.

busolazasrbiju busolazasrbiju 23:06 30.03.2014

Re: Kritika

1.
Sem što to nisu ti konstruktori koji su pravili taj auto.


Držim navedenu knjigu u kojoj su navedeni, između ostalih, kao autori programa i gospođa Popović i gospodin Begović.

2.
Ja tek sad shvatih da je Jugoslavijom vladao Dušan Vlatković, a ne Slobodan Milošević... Aman, kolega!


Dušan Vlatković, kao i Dragoslav Avramović i guverneri posle 5. oktobra su mogli biti smenjeni ili su smenjeni na bazi volje predsednika i premijera, u jedno vreme i Slobodana Miloševića, ali privreda (ekonomija) je baš radila onoliko dobro koliko su guverneri dobro radili svoj posao.

3. Ako niste shvatili ono sa Klauzevicem i o centru gravitacije, šta da Vam radim.

4.
Ma da, eto i mene u čikaškoj školi sa obožavaocima fridmanovštine.


Postoje i dobre škole, a ne samo loše kao ova koju ste naveli.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:51 31.03.2014

Re: Kritika

busolazasrbiju
A navoditi primere Rumunije, Bugarske - i tek Hrvatske! - koje grcaju kao i mi ako ne i gore, kao svetle primere ekonomske i mometarne politike za ugledanje, meni - iako nisam ekonomista - deluje kao vic.


Ne znam gde ste Vi videli to sa svetlim primerima. Inače, ove tri ekonomije mnogo bolje stoje od srpske. Na našu veliku žalost, to je bolna istina. Kao i mi imaju loše ekonomske politike, ali im monetarne nisu katastrofalne kao kod nas.

Да, тврдити да други грцају као ми можда звучи утешно, али далеко је од сваке истине и памети. Но, није ни последњи ни први пут.

Обавештење: и економије MNE и Албаније стоје у боље него ми, а ми смо упоредиви најпре са дном европског дна: Босна, Украјина, Молдавија, Македонија, Јерменија. То су земље које су из транзиционог периода изашле са катастрофалним резултатима.
freehand freehand 14:52 31.03.2014

Re: Kritika

Držim navedenu knjigu u kojoj su navedeni, između ostalih, kao autori programa i gospođa Popović i gospodin Begović.

Može naslov knjige i neki link, ako psotoji? Rado bih pogledao.
Pa da onda vidimo šta je to program Vlade/i] koji se piše u knjizi par godina unapred.
I da vidimo šta znači "između ostalih" i ko su [i]ostali
. I da vidimo ko je šta i kako iz tog programa sprovdio.
Da bismo onda, možda, zaključili nešto o relevantnosti tvrdnje da su Danica Popović i njen muž pisali program Vlade i snose odgovornost za njegovo sprovođenje.
Dušan Vlatković, kao i Dragoslav Avramović i guverneri posle 5. oktobra su mogli biti smenjeni ili su

Uvaženi kolega - Atanacković i Vlatković niti su šta vodili niti su ičim rukovodili,I Avramović se pojavio a bogami i otišao tačno kad je projektovano, a uradio je tačno ono i onoliko koliko mu je bilo dozvoljeno. SVe to su bile marionete. A ovo što ti pišeš su - blago rečeno - besmislice.
3. Ako niste shvatili ono sa Klauzevicem i o centru gravitacije, šta da Vam radim.

Pa ništa, i malo sažaljenja je ok, samo da mi se ne rugaš javno.

Postoje i dobre škole, a ne samo loše kao ova koju ste naveli.

nači, čikaška škola i Milton Fridman - sranje? Ok, koje su to dobre monetarističke škole? Da ipak nešto i naučim, sa zahvalnošću?
busolazasrbiju busolazasrbiju 00:42 01.04.2014

Re: Kritika

1. Naziv knjige postoji. Dao sam Vam naziv u prvom komentaru Program radikalnih ekonomskih reformi u SR Jugoslaviji, izdato 1997. godine, u Beogradu oktobra meseca. Izdavač Radio B92. Izdanje omogućio Fond za otvoreno društvo. Grupa autora oko grupe G17 (ukupno je navedeno 35). Od poznatijih za koje se sećam da su se vrteli po javnosti ili dobijali neke državne angažmane:
Boris Begović (4. po redu), Bojan Dimitrijević, Mirosinka Dinkić, Mlađan Dinkić, Dragor Hiber, Milan Kovačević, Gradimir Košetinac, Miroljub Labus, Ljubomir Madžar, Nebojša Medojević, Danica Popović (22. po redu), Dejan Popović, Pavle Petrović, Jovan Ranković, Ivan Vujačić, Dušan Vujović, Veselin Vukotić, Bojan Zečević i Boško Živković.

Kao što vidite gomila državnih službenika nakon 5.oktobra (potpredsednici vlada, ministri, ambasadori, dekani, članovi raznoraznih saveta, upravnih odbora i td.).

Ali bez obzira na ove pozicije ja nigde nisam rekao da je to bio pisan program za bilo koju vladu. Ali su sve vlade nakon 5. oktobra, u glavnim crtama sprovodile ovaj program, tj. knjigu.

Da li su se navedeni autori kasnije međusobno posvađali i oko čega su se posvađali, to mene ne zanima. Zanima me iza čega je neko stao i kakav je rezultat toga iza čega je neko stao. A rezultat svi znamo. Neki su više (kao Vi, rekao bih), a neki manje ozlojeđeni i razočarani našim ekonomskim stanjem.

Takođe, nigde nisam rekao da su Danica Popović i Boris Begović, krivi za ekonomsko stanje u kome se Srbija nalazi (ako se dobro sećam samo je Begović nešto malo radio za državu), ali sam rekao da zbog njihovog koautorskog angažmana (i ne samo zbog ovog rada) i to zajedničkog, ne poštujem znanje gospođe Danice Popović, čak mislim da ekonomiju poznaje vrlo površno. Bez obzira na njeno formalno obrazovanje.

2. Može biti da su bili marionete, ali su rezultati njihovog rada bili krajnje sudbonosni za ekonomiju Srbije. Usput, pokojni Dragoslav Avramović se više nego jasno distancirao od navedene grupe G17, tj. njihovog Programa.

3. Ja se Vama ne rugam, ne znam zašto bih. Koliko sam shvatio niste ekonomista, pa što bi ekonomiju poznavali kada je i oni koji su doktori iste, slabo poznaju.

4. Nema dobrih monetarističkih škola, ta teorija zajedno sa njenom nadogradnjom neoliberalnih pravaca odvukla je svet prvo u finansijsku, a zatim i u ekonomsku krizu. Sveo što se vrti oko Kejnsa i tog teorijskog pravca dobro je za učenje. A od štiva koje se bave monetarnom ekonomijom svakako bih preporučio knjigu Monetarna ekonomija od Milutina Ćirovića iz sredine 80'ih.

5. Od gore navedenih jedino sam čuo prof. Bojana Dimitrijevića (bivšeg ministra trgovine kod Koštunice, valjda) da se ogradio, ne baš od ove knjige, nego od učenja kome ona pripada. Javno je na TV kod M.Marića rekao da je bio u zabludi i lagao svoje studente.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:51 01.04.2014

Re: Kritika

Чудесно...
Читам Бусолине коментаре, па све мислим: Мало ко у Србији разуме какву су економску гробницу од ње направили они споменути економски стручњаци. Колико погрешних потеза, од недовољне монетарне масе преко лоших начела приватизације до сулуде идеје потпуног отварања српског тржишта. Стално понаваљам: то је к'о да Звездини петлићи изађу Барселони на мегдан. Шанса да победе извесно је једнака нули, а гол могу да дају -- само ако сви Барсини играчи истовремено кину на терену па у том трену затворе очи.

Рецимо, то слепо правило како раст новчане масе прати раст ГДПа? Па данас су свуда у свету на кризу реаговали опречно њему. Потом принципи приватизације, који су форсирали мешетарски-домаћетајкунски приступ. Готово све београдске фабрике њима су продате и затворене. Грађевинским дозволама се трговало као сличицама фудбалера, а неки назови узорни функционери постали су шампиони корумпираности. Најпосле, та идеја да је важније да се овде продаје Милка него Штарк довела је данас до тога да више ни Штарк није српска компанија.

Цела поставка наше економије била је (осим буразерско-партијско-корумпистичка) трговинска, а не прозводна. Да будем искрен, ни ја, тих година, штошта нисам видео и добро разумео.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana