Gradjanske inicijative| Ljubav| Život

Kad umiru anđeli

Jelica Greganović RSS / 08.04.2014. u 14:28

Fallen_Angel_by_olivestar.jpg 

Noćas je umrla Anastasija Trajković. Imala je samo devet godina. Umrla je ne samo zbog teške bolesti, umrla je zbog svega i svih koji nisu umeli da cene sreću što je imaju, što postoji.

Strašno je kad deca umiru. Još strašnije je kada ta deca umiru željna smrti, pitajući što ne umru već jednom. Kada umiru u bolu, strahu i stidu. Siti svega, konačno se predavši pred sistemom i svima koji su bezdušno potrošili njihovo dragoceno vreme kojim su se kupovale šanse da život bude sačuvan.

 Za razliku od svih i svega koji je nisu štitili, Anastasija se borila sa toliko želje i hrabrosti koliko je prosto neverovatno da može da stane u tako malu i krhku devojčicu.

Ali sve ono što se dešavalo od njenog povratka iz Praga je uspelo da porazi i takvog junaka kakav je bila Anastasija. Tih mesec i po dana otkako je vraćena u Srbiju, Anastasija Trajković je tretirana kao nuklearni otpad, nešto čega bi se svi najradije rešili. Iz bolnice u Pragu je vraćena u bolnicu u Beogradu, iz Beograda je poslana u vranjansku bolnicu, onda su je iz Vranja vratili u Beograd, da bi je za samo par dana iz Beograda poslali u bolnicu u Nišu, odakle su je izgleda nedavno vratili ponovo u bolnicu u Vranju. Anastasija je plaćala tuđe račune, iako ni jedno dete ne sme da ponese ni mrvu tereta za nešto što nije moglo da bira ni kome će da se rodi, ni da li će da bude zdravo ili bolesno. A sistem je ćutao i gledao. I čekao da se sve, ako je moguće što pre, završi. Da se reši te devetogodišnje bede čiji mali organizam je odbijao da odustane, deteta koje je živelo iscrpljeno i izmučeno, sa strašnim tumorom, hordomom koji je rastao do tada neviđenom brzinom. Živela je i onda kada više nije htela da živi. Kada je svojim očima čitala kako je živu sahranjuju oni koji bi to poslednji smeli da urade.

Rekli su mi, kada sam počela da pišem o teško bolesnoj deci, da je bolje da se time ne bavim. Da je te dece suviše mnogo, iako te reči nikada ne bi smele ni da stoje pored reči »deca«. Naročito ne onda kada se ta deca bore za svoje živote. Rekli su mi da samo otvaram Pandorinu kutiju, da je uzalud. Ipak sam pisala. I otvorila se kutija. Počeli su da mi se javljaju roditelji, da mole za svoju bolesnu decu sakrivenu od očiju javnosti, za živote ugrožene sistemom koji nije imao ni mrvu razumevanja za njih, ni poštovanja. Ni za decu, ni za roditelje. Ni za život kao takav.

Rekli su mi da, kud već ipak pišem o toj deci, zadržim distancu. Da im se ne približavam, bolje je da za mene to ostanu imena, prezimena i slike. I uspevalo mi je, doduše teško i ne mojoj voljom, više sticajem okolnosti. Ne znam kako da se ne vežem za dete, ako mi ne uspeva ni da se ne vežem za  životinje, biljke ili stvari. Uspevalo mi je sve dok se nije pojavila Anastasija Trajković. Zamoljena sam da pišem o njoj, da joj pomognem onim čime mogu, da je gurnem u javnost, da javnosti dam priliku da je vidi i s punim pravom se bori za nju. I bila bi za mene devojčica sa strašnom bolešću koja, uprkos svom stidu, pristaje da se slika sa ogromnim, otečenim, plavo-crvenim okom koje više na oko ni ne liči, i polovinom lica njime iskrivljenim, samo zato da bi se izborila za pravo koje joj je nepravedno uskraćeno – da se leči i bori za život. Ostala bi jedna u nizu napisanih zahvala od strane roditelja ili prijatelja roditelja kakve inače dobijam. Da se nije ona sama zahvalila, porukom napisanom sa aerodroma, sa kog je odlazila sasvim sigurna da ta prilika znači i život. Slikom sa poljupcem koji mi šalje. Onda su usledili komentari da sam borbom za ovo dete, njenim životom naizgled izborenim, dobila četvrto dete. Nije trebalo da se obazirem na to. A jesam. Ponela sam je na duši.

Rekli su mi da kud sam već uradila ono što ne smem, ne idem u bolnicu da je vidim. Zato što je to strašnije od svih slika, strašnije od svega strašnog što se u pozadini njenog slučaja pojavljivalo nemilice. Naravno da nisam poslušala. Otišla sam. Mislila sam da ako drugi mogu to da gledaju, sa tim žive, po ceo dan, svaki dan, godinama, mogu i ja...I to nikada zaboraviti neću. To kako to uživo izgleda, ta borba protiv smrti, ne samo ona, nego i sva ona deca koja su pored nje ležala, iz koje su virile krvave cevke, zamotana, izmučena. A ja sam mislila da je strašno kad dete temperaturu samo ima, virozu kad dobije, kad te pogleda onim zejtinjavim, bolešću prepadnutim očima.

Videla sam je kad su je vratili iz Praga, prosto nisam mogla da izdržim da ne probam da joj pomognem još jednom, makar time da vidi da nije zaboravljena i da je bez obzira na sve, na hordom, na strašne članke u novinama, na sve, ipak samo dete. Dete za koje su svi zaboravili da nije crna dijagnoza i najava smrti. Dete koje se, baš kao sva druga deca, raduje igračkama. Dete koje cele dane provodi u strahu, okruženo aparatima i katetrima. Dete pod neonskim svetlima intenzivne nege.

Tada mi je Anastasija Trajković zadala drugi udarac, zbog kog sam mislila da je ipak trebalo da poslušam savete. Iako to, doduše, nikad sebi ne bih oprostila. Od svega što sam joj odnela pokušavajući da je podsetim na to da je dete, da je život čeka, da joj pripada sve što imaju i deca koja ne leže sa katetrom u plućima iz kog sukrvica teče, Anastasija je izabrala knjige. Bila je sićušna, ruku tankih, tanušnih, golih kao i ostatak malog, mršavog tela koje se naziralo pod čaršavom. Stidela se. Pokušavala je da sakrije onu polovinu lica prekrivenog velikom gazom pod koju je jeo strašni hordom. A onda je onim slobodnim okom ugledala knjige, lepo se zacaklilo, nakrivila je glavu kao vrabac pokušavajući da vidi bolje, i počela da čita. Mogli smo svi slobodno da odemo, ona je čitala. Čak je i majci, koja je pokušavala da je pita šta joj treba, rekla: »Pusti me, vidiš da čitam!« Tako sam je i videla poslednji put, to je slika koju neću zaboraviti – kudrava glava bez pola lica, naherena da pogled uhvati fokus...ostala je da čita, sa svim ostalim knjigama koje je zadržala na stomaku, da joj budu najbliže. Pod bezbojnim svetlom sobe za intenzivnu negu po kojoj su promicali zeleni mantili i šuškale kese navučene na stopala retkih onih koji su brinuli o deci od sveta odsečenoj.

Sve su mi rekli. Lepo su mi rekli. Verovatno je trebalo sve da poslušam. Možda bi sada bilo mrvu lakše, možda bih mogla da zaboravim sve zbog čega sam ćutala i samo želela da poslednje dane provede bar mirno, da ako je za umiranje umre bez straha.

»Sedmo koleno odgara«, kaže moja Fatima, podsećajući me na narodnu mudrost koja uzaludno pokušava da nađe objašnjenje za trpljenje, muke i nepravdu koja stiže one koji to nikada i ničim zaslužili nisu, za one za koje se čini da plaćaju tuđe račune.

Anastasije Trajković više nema. Nema devojčice koja je imala samo devet godina. Devojčice koja je preživljavala sve čime ju je život nepravedno zatrpao, i bez obzira na to, bez obzira na sve, se borila hrabrošću kojom ni mnogi odrasli ljudi ne mogu da se pohvale. Borila se i onda kada je priznala poraz. Borila se onoliko koliko je život vredan. Beskrajno.

I dok se budu sušile suze za Anastasijom Trajković iz Vranja, boriće se neko drugo od mnogo teško bolesne dece za pravo da živi, da bude lečeno, cenjeno i voljeno. Zajedno sa roditeljima će se boriti protiv sistema koji ne želi ni da ga vidi. Koji je neće da pomogne borcima hrabrijim od svih, junacima koji često biju već izgubljene bitke. Do poslednjeg daha. Sistemu koji ne vidi i neće da vidi decu. Koliko još Tijana, Zoji, Anastasija treba da umre da bi ih konačno primetio?

Mirno spavaj, zlato.

Odmori se se od sveta koji nije umeo da ceni sreću što te je imao.

 

Edit: Hitno je potrebna krv, grupa A negativna, za četvorogodišnjeg Stefana Stošića. 

 

 10003898_10203149873684285_8241047276796400329_n.jpg

 



Komentari (96)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 14:36 08.04.2014

STRAŠNO


Užas i tuga.

kleinemutter kleinemutter 16:24 08.04.2014

Re: STRAŠNO

Užas i tuga.

Neka joj je laka zemlja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:37 08.04.2014

Deca ne bi trebalo

da slušaju rekvijeme, ne bi trebalo ni da znaju šta je rekvijem, ni da postoji uopšte. Ali za nju, u Pragu je stalno tražila da ga sluša. Rekvijem za san.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:40 08.04.2014

Re: Deca ne bi trebalo

takvo nam je naličje zemlje u kojoj živimo. saosećanje za tragediju.
loader loader 20:12 08.04.2014

Re: Deca ne bi trebalo

Rekvijem za san





Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 08.04.2014

Re: Deca ne bi trebalo

Znam, loaderu, to sam i ja mislila.
Ali u bolnici u Pragu je stalno to slušala.
bgbgbg bgbgbg 14:49 08.04.2014

Prestrasno

...i nema sta mnogo pametno da se doda. Prosto je, obicnom smrtniku, tesko da pojmi koliko je ovde nemara, nebrige, neznanja i birokratije ukrstilo akcije, koje je nesrecno dete kostalo zivota.
Mene, pak, cudi, sto niko iz ove drzave nikako da javno objavi bankrot zdravstvenog fonda, koji se, cinjenica, ne puni onako kako bi morao da bi se imalo para za skupa lecenja bilo koga, a, nadasve, dece, u inostranstvu.
Treba konacno neko, relevantan, da izadje pred javnost, i kaze:
Obzirom da tolerisemo firme koje decenijama ne placaju zdravstveno svojim radnicima i obzirom da imamo gomilu nezaposlenih koji imaju zdravstveno, i obzirom da je punjenje fonda takvo kakvo jeste (nedovoljno), ono sto ovaj fond moze da pruzi svakom osiguraniku je sledece: ____________________ ... pa, lepo, redom, u skladu sa slivenim novcem.
Pa da, konacno, svi znamo da od Fonda vajde nema.
Pa da vidimo sta cemo i kome da se okrecemo u nevolji.
U medjuvremenu slobodno mogu i da pootpustaju tu bagru tamo, i da dovedu nekog normalnijeg i kompetentnijeg.
mlekac mlekac 14:52 08.04.2014

Re: Prestrasno

bgbgbg

U medjuvremenu slobodno mogu i da pootpustaju tu bagru tamo, i da dovedu nekog normalnijeg i kompetentnijeg.


Ne da mogu, nego MORAJU!!!

Ovo prelazi sve granice ljudske trpeljivosti.

A to, da nemaju para, ne verujem im!
kleinemutter kleinemutter 16:34 08.04.2014

Re: Prestrasno

Prosto je, obicnom smrtniku, tesko da pojmi koliko je ovde nemara, nebrige, neznanja i birokratije ukrstilo akcije, koje je nesrecno dete kostalo zivota.


1.Da bi majka teško bolesnog deteta i deteta sa invaliditetom ležala u bolnici sa detetom ima pravo po pravilniku RFZO na to do detetove pune 14-godine.

Umesto da se to obavi po automatizmu majka takvog deteta mora da izgubi ceo dan čekanja u RFZO da joj odobre već dobijeni uput od pedijatra.Ko tad čuva bolesno dete sistem nije briga.

To je besmisleno, to je zlostavljanje porodica sa bolesnom decom i to od strane sistema od strane države koja ima previše državnih službenika.

2. Ovih dana mame teško bolesne dece i dece sa invaliditeom koja su odrasla deca ali nose pelene ne mogu da dobiju pelene za dete jer ih nema. Tender nije urađen na vreme. Ima seni pelena za pare ali nema za recept.
Pri tome je država takvom detetu propisala da može da potroši za 24 sata samo dve pelene. Ako treba da više piški ili kaki ne može na račun države , neka se snađu roditelji ( koji su napustili poslove da bi bili kod kuće sa decom koju niko neće).

E, volela bih da pitam te koji su napisali pravilnik sa dve pelene koliko puta oni dnevno koriste toalet.

3. Lekovi za epilepsiju se kupuju , ako dete ima manje od 4 godine i koštaju mnogo.

4. Invalidnoj deci sa svojim čudnim pravilnicima RFZO uskraćuje lečenje u banjama.Minimalan je broj dijagnoza za koje se banje odobravaju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:35 08.04.2014

Re: Prestrasno

E, volela bih da pitam te koji su napisali pravilnik

Te koji su taj čuveni Pravilnik pisali bi mnogo toga trebalo pripitati. Taj Pravilnik decu života košta.
mlekac mlekac 14:51 08.04.2014

Teško je...

... do neba je teško, ali, s druge strane, imaš makar tu malu uspomenu da ste se ipak videle.
Da nisi bila samo slika sa korica knjige, kao što ni ona nije bila samo slika iz novina.
To je neprocenjivo.
A teško je i biće teško, ali, draga, nažalost, to je deo života.

Nek mali anđeo počiva u miru.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:57 08.04.2014

I nikako da

se u pamet uzmu...još uvek odbijaju decu koja imaju prava da im se pomogne, da se leče, da žive.

U Zaječaru živi devojčica koja ima 10 godina i 10 kilograma. Ni za nju ne daju enteralnu hranu. Jede ono što joj poklone majke dece koja su pomrla.

Goranu su kao dali enteralnu hranu, ali zvanične potvrde još nema. Naravno, nema ni hrane. Njegova majka je od hrane koju su joj dobri ljudi poslali jedan deo poslala devojčici u Zaječaru. Njen Goran jede enteralnu hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Nestale su stome, one cevčice-katetri za želudac, koje moraju da imaju deca koja drugačije ne mogu da jedu.

Nema ih. Niko ne zna ni zašto ni kad će se pojaviti. Niko. A ta deca će bez njih pomreti.

Goranova majka čeka da joj iz Arilja stomu pošalje majka deteta koje je umrlo. Sami su kupili stomu, ali je dete nije dočekalo.
I sad će Branislava, Goranova majka, tu stomu najverovatnije poslati devojčici u Zaječaru, jer se njena stoma raspada. A za Gorana će se nekako snaći, iako je i njegovoj odavno istekao rok...
angie01 angie01 15:09 08.04.2014

Re: I nikako da

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja je od novembra 2012. godine do kraja protekle godine povećalo broj zaposlenih za 374, pokazuju podaci Ministarstva finansija u koje je Tanjug imao uvid.

Naime, u novembru 2012. u ovom ministarstvu je radilo 356 ljudi za čije zarade je isplaćeno oko 38 miliona dinara, dok se u decembru 2013. taj broj povećao na 730 ljudi, za čije plate je izdvojeno 62,6 miliona dinara.

U ovim podacima se primećuje rast zaposlenih i u državnim agencijama i fondovima. Tako je rekorder Republički zavod za zdravstveno osiguranje, koji je u novembru 2012. zapošljavao 2,494 ljudi, da bi već krajem decembra na platnom spisku imao 324 ljudi više - 2.818.

RFZO je umesto 1,03 milijarde dinara koliko je u novembru 2012. davao na plate, u decembru 2013. isplatio oko 1,23 milijarde dinara.


izvor, Tanjug

bes, tuga, ocaj...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:11 08.04.2014

Re: I nikako da

Ovo je zaista da ostaneš bez ijedne pristojne reči.
angie01 angie01 15:33 08.04.2014

Re: I nikako da

ko je pitao gradjane da se ovako daje lova, umesto za decu i ostalim ugrozenim ljudima,

Košarkaški Partizana od države su dobili 1.950.000 evra za ovu takmičarsku sezonu, dok je Košarkaškom klubu Crvena zvezda uplaćeno 1.370.000 evra.

blic
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:38 08.04.2014

Re: I nikako da

angie01
ko je pitao gradjane da se ovako daje lova, umesto za decu i ostalim ugrozenim ljudima,

Košarkaški Partizana od države su dobili 1.950.000 evra za ovu takmičarsku sezonu, dok je Košarkaškom klubu Crvena zvezda uplaćeno 1.370.000 evra.

blic


Zato je neophodno privatizovati sve klubove, pa da zaradjuju i oni placaju porez, a ne da ih izdrzavaju osiromaseni poreski obveznici.
angie01 angie01 15:40 08.04.2014

Re: Konačno dobra vest

khm, a sto su se bas danas setili?!
mlekac mlekac 15:49 08.04.2014

Re: Konačno dobra vest

angie01
khm, a sto su se bas danas setili?!

Zato što su ga novinari pitali, pa nije umeo da se izvadi drugačije.
A što rekao neko na FB, to će da ispuni čim bude ukinuo RTS pretplatu.

EDIT:
Njuzovci sve objasnili:
http://www.njuz.net/vucic-najavio-ukidanje-drzavne-pomoci-zvezdi-i-partizanu-radi-poboljsanja-svog-imidza/#ixzz2yIv0kjxN
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:11 08.04.2014

Re: Konačno dobra vest

Nisam bila u toku, ali to je ocigledno danasnja bombasticna vest, kao i obicno "za nasu decu".

I tamo gde postoji cinicna zloupotreba medija, postoje neke granice: LINK

U Srbiji ih nema, sve je ogoljeno i bestidno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:11 08.04.2014

Re: Konačno dobra vest

Lider SNS Aleksandar Vučić rekao da je pogrešio što je pomagao Partizanu i Crvenoj zvezdi i najavio osnivanje državnog fonda za podršku bolesnoj deci,


http://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&dd=08&nav_id=834113

Taj fond već postoji, zove se - RFZO.
mlekac mlekac 16:41 08.04.2014

Re: Konačno dobra vest

Jelica Greganović
Lider SNS Aleksandar Vučić rekao da je pogrešio što je pomagao Partizanu i Crvenoj zvezdi i najavio osnivanje državnog fonda za podršku bolesnoj deci,


http://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&dd=08&nav_id=834113

Taj fond već postoji, zove se - RFZO.


RFZO?
Pa oni se više i ne sećaju zašto postoje, osim da sebi isplaćuju plate.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:57 08.04.2014

Re: Konačno dobra vest

RFZO?
Pa oni se više i ne sećaju zašto postoje, osim da sebi isplaćuju plate.

Onda neka ga država koja ga je napravila i čiji je organ podseti što postoje i čemu služe.
wilma68 wilma68 17:13 08.04.2014

Re: I nikako da

Jelica Greganović
Ovo je zaista da ostaneš bez ijedne pristojne reči.


#"%&#?*)&&%#+!!!!!

To je sve što mogu, sada.Danima se pitam-šta li je sa Anastasijom, zloslutno je tiho, sve bilo...jer, išlo je ka tuzi, nesreći, ovom (ne)moćnom besu...što kao dum-dum metak rije po duši, po utrobi.
Sada se sećam i znanih i neznanih...negde drugde su, u boljem, nadam se.
Jer, od ovoga nije teško biti bolje.

#"%&#?*)&&%#+!!!!!
zox.zox zox.zox 17:16 08.04.2014

Re: I nikako da

angie01
ko je pitao gradjane da se ovako daje lova, umesto za decu i ostalim ugrozenim ljudima,

Košarkaški Partizana od države su dobili 1.950.000 evra za ovu takmičarsku sezonu, dok je Košarkaškom klubu Crvena zvezda uplaćeno 1.370.000 evra.

blic


TRI MILIONA EVRA??? TRI MILIONA EVRA KOME I ČEMU??? Nije ni trenutak ni mesto za matematiku ali moram. Grubo računato za ove pare koje su slupali na ZDRAVE i radno sposobne mogli su Goran i ostala deca da imaju hranu 25 godina. DVADESET PET GODINA??? Ne verujem im ni rač kad kažu da para nema.

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:16 08.04.2014

Anastazija

Apsurd je da je Anastazija pala u komu juče, na Svetski dan zdravlja.

Jadno, napaćeno dete
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:23 08.04.2014

Re: Anastazija

Apsurd je da je Anastazija pala u komu juče, na Svetski dan zdravlja.


Apsurd je i to da je iz bolnice kući pušteno dete koje je imalo katetre u plućima, katetre o kojima niko van bolnice ne može da se brine.
jednatanja jednatanja 15:46 08.04.2014

Re: Anastazija

arianna arianna 15:59 08.04.2014

Re: Anastazija

zox.zox zox.zox 15:18 08.04.2014

Leptirici



Mirno leti svoj let Leptirice.

Jelice hvala ti što si otvorila Pandorinu kutiju. Zbog Tijane, Zoje, Nore, Belmine, Anastasije, zbog Gorana i te malene iz Zaječara. Zbog sve dece kojima treba ko će da vrišti na sav glas u njihovo ime. Dužni smo njihovoj hrabrosti da ne dozvolimo da zatvore NADU u tu kutiju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:33 08.04.2014

I hvala

svima koji su se do poslednjeg trena, neometeni geografijom i međusobnim nepoznavanjem, borili za Anastasiju.
Hvala Jasna, Magdalena, Fazila, Gorane, Jelena...i svima hvala.
margos margos 15:36 08.04.2014

Lepo su ti rekli...

... i lepo sam znala da ovo ne smem da čitam.
Ipak, hvala ti.

:((((
milojep milojep 15:38 08.04.2014

Tuga

Srce mi se cepa.
Znam da nije vreme i mesto ali pre neki dan u utisku gledasmo ona dva bizgova kako se svadjaju oko toga koje sportsko(lopovsko) društvo je dobilo više para! I što neko reče dok se njima daju milioni evra deca nam se leče sms-ovima!
Sramota od boga a za Anastasiju i on da se postidi.
djukastofitjuka djukastofitjuka 16:04 08.04.2014

Hvala tebi, Jelice

preteski si teret ponela, ja to ne bih mogao. znas i zasto.

nemojmo dopustiti da se cela prica zavrsi na tome da je problem nedostatak novca. u zemlji gde potpredsednik vlade, bez ikakvog straha od krivicnog gonjenja, moze da nazove javno preduzece i "sredi" milion-dva evra za smrdljive kosarkaske klubove, ne mozemo ocekivati nista bolje. povrh svega danas, umesto da se vrpolji na stolici kod javnog tuzioca, potpredsednik vlade ima obraza da pomene Anastasiju i fond za bolesnu decu. kao "ON" ce nesto da pokrene. evo sad, odmah. mrsh.
to sasvim dovoljno govori o njemu ali i o celom drzavnom sistemu: beznadezno blato u kojem se Srbija nalazi.

medjutim, kao sto smo videli, problem uopste nije (samo) u novcu: najveci problem je u nesposobnim i neodgovornim lekarima koji nekaznjeno unistavaju decije (i nase) zivote. gde je danas javni tuzilac da pokrene postupak protiv lekara zbog cijih je nakaradnih odluka izgubljeno dragoceno vreme za Anastasiju? Vranje, Nis, Beograd - koliko je tu kvazi lekara odgovorno za gubitak zivota? unisteni su zivoti i njenih roditelja, sestre i brata. oni ce, dok su zivi, pamtiti imena nesposobnih majmuna koji su sa njima igrali ping-pong, i gospodje predsednice prvostepene komisije, i gospodina potpredsednika vlade koji bez gadjenja stice politicke poene na njihovoj nesreci. oni su izgubili su ne samo svoje dragoceno dete vec i svako poverenje u ovaj svinjac od drzave.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:08 08.04.2014

Re: Hvala tebi, Jelice

Ja sve vreme govorim da problem nije novac, problem je odnos prema toj deci. A to se mnogo teže menja no što se novac skuplja...To i pokušavamo u Inicijativi Bloga B92 da radimo, da nateramo nadležne da rade svoj posao i pre svega - promene odnos.
djukastofitjuka djukastofitjuka 16:10 08.04.2014

Re: Hvala tebi, Jelice

na srecu, Anastasijina porodica ce pamtiti i tebe Jelice, i ime one medicinske sestre, i onog cike kojeg su sreli na aerodromu, i imena onih ljudi koji su im pomagali oko smestaja u inostranstvu - imena svih dragih ljudi koji su im se nasli u silnoj muci.

pomogli ste im koliko ste mogli, hvala vam puno.

eto, mi placemo ovde, ne znajuci od muke sta da uradimo.
ali lekari i politicari ce veceras mirno da spavaju, u to budite sigurni.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:12 08.04.2014

Re: Hvala tebi, Jelice

Večeras će možda malo slabije spavati, ali sutra će sigurno već zaboraviti i priuštiti sebi san pravednika...
tompinchns tompinchns 17:58 08.04.2014

Heroj Anastasija

Sem tuge koja guši i suza nemam ništa drugo da ponudim. Dobro je da na svetu postoje ljudi kao što si ti, Jelice. Nešto si promenila iako se sad možda tako ne čini. A za malom i hrabrom Anastasijom treba da plačemo... Jako mi je žao.
anonimni_autor anonimni_autor 18:01 08.04.2014

Re: Hvala tebi, Jelice

Ma kakav odnos prema deci? Ona su dobra samo za predizborne spotove. Na žalost moramo priznati da je ono staro nedemokratsko društvo imalo mnogo bolji odnos prema bolesnoj deci i bolesnicima uopšte. To je zaista poražavajuće posle toliko godina izgradnje navodno humanog modernog društva. Na žalost današnjim političarima ni malo ne smeta podrast, propadanje i raseljavanje naše populacije. Jedan izgubljeni dečiji život za njih nije nikakav problem. To će se i onako zaboraviti do sledećih izbora... Ali, u međuvremenu biće novih Anastasija i mi stvarno moramo da pokušamo nešto kako bi ministarstvo zdravlja prestalo da ignoriše takve "usamljene" slučajeve. Nemam baš ideju šta bi mogli, ali nešto moramo. Neka je slava preminuloj Anastasiji žrtvi ljudske nebrige i nehumanosti.
kleinemutter kleinemutter 19:03 08.04.2014

Re: Hvala tebi, Jelice

Ali, u međuvremenu biće novih Anastasija i mi stvarno moramo da pokušamo nešto kako bi ministarstvo zdravlja prestalo da ignoriše takve "usamljene" slučajeve. Nemam baš ideju šta bi mogli, ali nešto moramo. Neka je slava preminuloj Anastasiji žrtvi ljudske nebrige i nehumanosti.


Pokušavamo. Blogeri B92 okupljeni oko Inicijative za nalaženje sistemskog rešenja za teško bolesnu i ivalidnu decu čine šta mogu.

Naša snaga je u našem znanju. Svaki novi čovek sa novom energijom i idejama je dobro došao.

Još neke dece danas ne bi bilo da se nismo umešali. Nekoj deci smo zaista olakšali život. Mala je to cifra.I oni tamo u Vladi znaju za nas i znaju da pratimo šta rade.

Zna i gospodin PP.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 08.04.2014

Re: Hvala tebi, Jelice

Jedan izgubljeni dečiji život za njih nije nikakav problem.

To je ono što je problem, a ne pare.
Jedan izgubljen dečiji život je previše, a toliko dece umire a da se za njih ne zna, daleko od očiju javnosti.

Ali, u međuvremenu biće novih Anastasija


Ne da će ih biti, tu su već, sve vreme su tu...evo je Nađa koja moli za život...

http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/37874/zovem-se-nadja-imam-devet-godina-spasite-mi-zivot-.html



Jaril Jaril 16:45 08.04.2014

Моје

саучешће.
iqiqiq iqiqiq 18:59 08.04.2014

Doživeh ovo,deja vu

Skupljali smo novac za vršnjaka moje ćerke, 15 godina je imao, nije stigao ni do prve rate za lečenje u Nemačkoj, umro je od leukemije.
Valjda je bilo skupo da se proba i pruži šansa ovom momku. Ne pitaj koliko sam plakala.
Od tih suza i suza za drugom decom koja u ovom surovom realitiju umiru, nemamo mnogo preostalih suza...ne želim više da plačem, želim da se radujem pobedama nad bolestima, da sam sigurna da su deca zbrinuta, da im je pružena nega, da im je pružena šansa i da nema nekih birokrata da im stežu omču oko vrata...

Mirno spavaj zlato, anđeli sa tobom bili, oprosti nam svima našu nemoć

I dok se budu sušile suze za Anastasijom Trajković iz Vranja, boriće se neko drugo od mnogo teško bolesne dece za pravo da živi, da bude lečeno, cenjeno i voljeno. Zajedno sa roditeljima će se boriti protiv sistema koji ne želi ni da ga vidi. Koji je neće da pomogne borcima hrabrijim od svih, junacima koji često biju već izgubljene bitke. Do poslednjeg daha. Sistemu koji ne vidi i neće da vidi decu. Koliko još Tijana, Zoji, Anastasija treba da umre da bi ih konačno primetio?
Mirno spavaj, zlato.
Odmori se se od sveta koji nije umeo da ceni sreću što te je imao.
mariopan mariopan 20:44 08.04.2014

.

Јелице

Цео дан не смем да отворим твој блог и прочитам...

Тужно и претешко
Саучешће родитељима и породици, а малом анђелу миран сан :((
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:41 08.04.2014

Re: .

Hvala, draga mariopan.
iqiqiq iqiqiq 20:49 08.04.2014

Vesti RTS

Већ дуго многи предлажу оснивање посебног фонда у који би се сливао новац донатора који желе да помогну оболелима.

Зоран Радојичић, директор Дечје клинике у Тиршовој, каже да то мора да се стави под једну јасну и чврсту контролу.

Према његовим речима, људи који су сада узели да то раде, то и држе под контролом, јер има манипулација.

"Мислим да је најважнија порука да се мора повратити поверење у струку и да се мора веровати која деца ће ићи и под којим индикацијама у иностранство, а која ће се лечити код нас", рекао је Радојичић.

...Колико се у овом тренутку хуманитарних акција води - није познато, као ни шта је са новцем који није искоришћен за лечење

RTS danas vesti
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 08.04.2014

Re: Vesti RTS

Према његовим речима, људи који су сада узели да то раде, то и држе под контролом, јер има манипулација.


Šta ovo znači?

Зоран Радојичић, директор Дечје клинике у Тиршовој, каже да то мора да се стави под једну јасну и чврсту контролу.


A nije rekao što nema stoma za decu, kad će da budu, hoće li ih biti, što danima ne odgovara roditeljima? Što to ne iskontroliše?

Већ дуго многи предлажу оснивање посебног фонда у који би се сливао новац донатора који желе да помогну оболелима.


A da se prvo pogleda šta se u postojećem fondu, RFZO, dešava? Što odbijaju decu i teraju roditelje da prose novac? Šta je sa novcem koji je već dat, što se njime deca ne leče?
nurudin nurudin 21:05 08.04.2014

лелек...

hajkula1 hajkula1 21:28 08.04.2014

Tuga


Sa strahom sam otvorila blog a sada ne znam šta da kažem.

Tuga, bol.

Saučešće roditeljima.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 21:53 08.04.2014

Re: Tuga

hajkula1

Sa strahom sam otvorila blog a sada ne znam šta da kažem.

Tuga, bol.

Saučešće roditeljima.


Isto...
Saučešće
milojep milojep 21:52 08.04.2014

Vranje

Ne bih u ovom momementu smatrao za primereno da širim priču ali me za to opredelilo to što je mala Anastasija iz Vranja.

Prenosim tekst sa linka:
=http://www.zdravoskop.rs/prava-pacijenata/356-osiromaseni-uranijum-opasnost-sa-nesagledivim-posledicama]


a koga mrzi da pročita ceo tekst neka obrati pažnju na deo oko boldovanog dela!


Osiromašeni uranijum - opasnost sa nesagledivim posledicama




grdelica

Ispitivanja na stanovništvu kojim bi se utvrdile direktne posledice osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi još nisu obavljena, iako je od bombardovanja SR Jugoslavije prošlo 12 godina. Prema priznanju NATO zvaničnika, municija sa osiromašenim uranijumom korišćena je na 112 lokacija južno od 44. paralele. Onkološka statistika nedvosmisleno pokazuje da su u Srbiji u porastu i učestalost obolevanja i smrtnost od svih vrsta malignih tumora, osim raka želuca.



- Srbija još nije proračunala radijacioni rizik po tom osnovu. Imamo dokaz za prisustvo uranijuma u životnoj sredini, on još postoji u vazduhu, u svim recipijentima životnog sistema, domaćim životinjama, divljači, kaže za „Zdravoskop“ prim. dr Radomir Kovačević toksikolog iz Instituta za medicinu rada Srbije “Dr Dragomir Karajović”. Postoji, dodaje on : "realna opasnost sa nepredvidivim posledicama po životnu sredinu i ljudsko zdravlje".

Radijacioni i toksični efekti

Najčešće se govori o radijacionom dejstvu uranijuma koje je direktno kancerogeno, ali on ima i toksične efekte. Malo je poznato da je uranijum daleko otrovniji od olova i žive. Dr Kovačević ističe da, prema "teoriji klona", maligni tumori nastaju iz jedne patološke ćelije koja dalje podleže replikaciji i ponovljenim deobama formirajući klonirane tumorske ćelije. Dovoljno je da jedna ćelija pretrpi promenu, ona će "proizvesti" solitarni tumor, kancer ili neko drugo maligno oboljenje. Uranijum se kumulira u organizmu vezujući se za skelet na mestu gde je kalcijum, permanentno negativno delujući na organizam. Osiromašenim uranijum je i genotoksičan: izaziva i promene na genetičkom materijalu, koje su "prethodnica" malignih promena i brojnih drugih oboljenja vitalnih organa, na bubrezima, jetri, nervnom sistemu, sistemu hematopoeze (stvaranja krvi), kardiovaskularnom sistemu, upozorava poznati toksikolog. Pored koštanog tkiva, uranijum se koncentriše u bubrezima, plućima, jetri, slezini, pankreasu, nadbubregu i ćelijama respiratornog sistema.

Istraživanja

Stručnjaci su do sada ispitali četiri ugrožena područja. Gotovo ilegalno su pregledana i obrađena jedna grupa srpskih stanovnika iz Štrpca. Ti rezultati su posebno zabrinjavajući. Grupa eksperata iz Kliničkog centra Srbije, koju je predvodio dr Kovačević, ispitivala je posledice delovanja osiromašenog uranijuma kod 29 stanovnika koji žive u okolini kontaminiranih područja u širem rejonu Vranja, prosečne starosti 39,5 godina. Kod većine je potvrđeno prisustvo uranijuma u urinu, a, između ostalog, kod 21 odsto ispitanika zabeležene su hromozomske aberacije, nađena su i oštećenja na bubrezima, krvnim sudovima... Istraživači su zaključili da je na navedenom lokalitetu životna sredina dugotrajno kontaminirana osiromašenim uranijumom, utvrđena je interna kontaminacija stanovništva, a specifičnim markerima utvrđene su i rane posledice na humanoj populaciji. Koliko je delovanje osiromađenog uranijuma opasno po ljudsko zdravlje, potvrđuju i istraživanja koje su psroveli Italijani i objavili u knjizi "Onkološka preventiva povratnika sa Balkana“. U ovoj publikaciji objavljeno je da su od posledica zračenja umrla 34 italijanska vojnika, pripadnika NATO trupa, koji su učestvovali u agresiji na SRJ, a 270 je obolelo, uz stalni trend povećanja tog broja među vojnicima italijanskih vojnih formacija koji su boravili na teritoriji Balkana u vreme ili nakon bombardovanja.

Trajno zagađenje životne sredine

Vek osiromašenog uranijuma faktički je beskonačan: nakon 4,5 milijarde godina njegova aktivnost svodi se na polovinu! Reč o trajnom čestičnom radioaktivnom i hemijskom zagađenju koje se ne može prirodno neutralisati. Nikada nije utvrđen precizan broj projektila sa osiromašenim uranijumom koji je ispaljen na području Srbije 1999. godine. Podaci NATO govore o 31.000 projektila, dok Vojska Srbije barata sa cifrom od oko 50.000, takođe, Rusi tvrde da je u pitanju čak 90.000 projektila! Na meti su bile četiri lokacije u Srbiji, jedna u Crnoj Gori i 107 na Kosovu. Nažalost, ni dekontaminacija tih područja nije urađena kako treba, odnosno: da se ukloni površinski sloj zemlje (najmanje pola metra) i adekvatno uskladišti, kako uranijum ne bi ulazio u lanac ishrane. Ovaj postupak prevencije, naćalost, nikad nije realizovan, u međuvremenu - podaci o broju obolelih od malignih oboljenja iz dana u dan rastu....

J. T.
Podeli sa prijateljima
milojep milojep 22:13 08.04.2014

Re: Vranje

Jelice hvala!

A evo linka-a članka iz Večernjih novosti.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:177679-DEKONTAMINACIJA-STALA-ZBOG-PARA

Ovaj članak je napisan 2005. verovatno godine kada se mala Anastasija rodila.
Strašno


obratiti pažnju barem na boldovani deo



DEKONTAMINACIJA
STALA ZBOG PARA
Milena MARKOVIĆ | 24. decembar 2005. 19:17

OVO je i za mene previše, zavapio je proteklog petka radnik u mrtvačnici Kliničko bolničkog centra Srbije, kada je bračnom paru Jović iz Graca kod Vučitrna uručio telo dan ranije preminulog sina. Jovićima je mladić bio jedino dete. Samo 10 dana pre prijema na Institut za hematologiju, lekari su ustanovili rak pluća.

Radnik u mrtvačnici kaže da više i ne stiže da pobroji nesreće slične ovoj koju je pogodila porodicu Jović, ali je ova sudbina i za njega, koji je, kaže, pomalo oguglao, bila šokantna: istoga dana dvogodišnja devojčica ćerka, umrlog Jovića, primljena je na onkologiju zbog hitne intervencije na mozgu. Dijagnoza - kancer.

Instituti krcati, čitulja sve više. Rak kosi nemilice. Zvanična državna statistika je neumoljiva. Od 1999. do 2001. - 140.000 ljudi obolelih, svake godine 25.000 novoobolelih, a umre 18.000. Podaci saopšteni, nedavno, na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravlja Srbije. Izveštači su zaključili da je Srbiju zahvatila najstrašnija epidemija do sada - epidemija raka. Novinarima se prigovorilo da su preterali, ali niko nije preformulisao kvalifikaciju o epidemiji. Izostao je i odgovor koliko je obolelih u proteklih četiri godine.

STRAŠNA EPIDEMIJA
Opet zvanični podaci: na beogradskom Institutu za radiologiju i onklogiju, hirurzi godišnje operišu hiljadu obolelih od kancera. Podatak izneo dr Nenad Borojević, direktor Instituta. U zdravstvenom centru u Vranju saopštenje: u pčinjskom okrugu evidentirano 6.000 obolelih, a svakog dana registruju po dvoje sa dijagnozom opake bolesti.

Niko do sada nije evidentirao koliko je među obolelima - dece, koliko mladih do 18 godina. Svaki odgovor svodi se na dve reči: "Sve više".

Stručnjaci su saglasni da u ekspanziji malignih oboljenja nema pravila. Da je šokantna ekspanzija, ali tačnu evidenciju ne navode.

- Pouzdano vam tvrdim da je došlo vreme plaćanja danka NATO bombardovanju u kome je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom - kaže nam hemičar iz Instituta u Vinči. Na molbu da potpiše izjavu, odgovorio je: "Nemam ovlašćenja da sa ovim podacima izlazim u javnost".

Je li povećan broj malignih oboljenja posledica bombardovanja u proleće 1999? Isti izvor tvrdi da će "tek doći vreme kada će posledice bombardovanja biti takve da ćemo jedva uspevati da prebrojimo mrtve, jer razorno dejstvo uranijuma ispoljava se od šeste do desete godine, a to vreme upravo teče".

Koliko se ovakva tvrdnja može potkovati zvaničnim podacima?

- Naša javnost ne sme da bude uznemirena neargumentovanim izjavama, ali verujem da ima uvaženih kolega koji iz straha za posao ne pristaju javno da govore o ovako osetljivoj stvari - odgovara primarijus dr Radomir Kovačević, načelnik Centra za zaštitu od jonizirajućih i nejonizirajućih zračenja beogradskog instituta "Dragomir Karajović".

Ovaj priznati stručnjak, koji je kompetentnost potvrdio i preko naših granica, istovremeno upozorava da niko ne sme da prikriva istinu koja se tiče zdravlja ljudi i životne sredine. Dr Kovačević je izričit:

- Zakon na to obavezuje svakog, a član 8. Zakona o zaštiti životne sredine četvorogodišnjim zatvorom sankcioniše onoga ko prećuti takvo saznanje.

Kakva su saznanja prim. dr Kovačevića o onome što nam je rekao neimenovani izvor iz Vinče? Odgovarajući na ovo pitanje, on kaže:

- U prvim danima NATO agresije na SRJ, potvrđeno je korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom na 112 lokacija - 107 na Kosovu i Metohiji, četiri u jugoistočnoj Srbiji i jedna u Crnoj Gori - na Luštici. Na jugoistoku Srbije to su četiri lokacije: selo Bratoselce, Reljan, Borovac, Bukurevac, a kod Vranja Pljačkovica, gde je nađeno 400 projektila, a ispucano je nekoliko hiljada.

SVUDA NAŠLI PROMENE

Dr Kovačević podseća da je i NATO potvrdio korišćenje projektila sa osiromašenim uranijumom. Tokom NATO agresije ispaljeno ih je 31.000. Vojska SCG je iznela podatak da je reč o 45.000 projektila ili 15 tona uranijuma. Rusi su našli da su nas bombardovali sa 90.000 projektila, odnosno 30 tona uranijuma.

- Problem je - kaže naš sagovornik - što je dekontaminacija zaustavljena. Na pitanje zašto, stigao je odgovor nadležnih da nema para. Smatram da razarajući uranijum koji je preostao na bombardovanim lokacijama, uprkos računici, treba što pre otkloniti, kako posledice ne bi bile još katastrofalnije. Nikakvim parama se ne može pravdati potreba da se spasavaju ljudski životi.

Dr Kovačević objašnjava - da bi se napravila adekvatna dekontaminacija, neophodno je da se sa bombardovanih lokacija skine barem jedan metar zemlje sa površine. Istina, za to je potrebno prilično novca, ali svako odlaganje je pogubno.

- Evo najkonkretnijeg primera - kaže dr Kovačević. - Kada smo formirali ekipe koje će obaviti dekontaminaciju, odabrani su potpuno zdravi ljudi, uz to obučeni. Po isteku određenog roka, oni su ponovo podvrgnuti pregledu. Već tada smo dokazali promene na genetičkom materijalu, prisustvo uranijuma u organizmu. Kad kažem genetički materijal, mislim na činjenicu da uranijum nije samo opasnost po ove ljude, već i po njihovo potomstvo.

Koliko je takvih ljudi pregledano?

- Imali smo četiri grupe ispitanika 2002. godine. Prvu, ovu o kojoj sam sada govorio, druga je bilo stanovništvo sa juga Srbije, treće sa visoravni Štrpce i četvrta radnici RTS, koji su imali emisionu tehniku, koja je bombardovana.

Šta je pokazalo ispitivanje?

- Svuda smo našli promene...

Kakve?

- I genetske, ali i uranijum u organizmu tih ljudi. Radnici RTS su imali, na sreću, najbolje rezultate, jer su bili najmanje izloženi.

Da li se dalje prate promene na ljudima koji su već ispitivani?

- Na žalost, ne, jer je za to takođe potreban novac. Inače, za sve četiri grupe ispitanika novac je obezbedio Klinički centar Srbije i kod 90 odsto ljudi koji su dolazili sa juga Srbije pronađene su promene na genetičkom materijalu.

NAJTEŽE TEK DOLAZI
Kakve su vaše procene, koliko će u narednom periodu osiromašeni uranijum biti poguban za zdravlje ljudi na područjima gde je korišćena takva municija?

- Mada još nismo u stanju da računamo radijacioni rizik, procene su da će sva oboljenja naročito maligna biti uvećana za najmanje 10 odsto. Najstrašnije je što su na udaru najviše deca, čije su razvojne ćelije najmanje otporne. Takođe, i populacije u poodmaklim godinama, čiji je odbrambeni mehanizam istrošen.

VEZANE RUKE
Imate li rešenje, šta treba činiti?
- Imam, a to je najhitnije da se nastavi dekontaminacija. Ogorčen sam da za taj projekat država nema pare. Ili je posredi politika nezameranja, što nam se jednoga dana može strašno obiti o glavu, jer je prenošenje uranijuma nezaustavljivo. Pitam se šta ćemo, ako nas jednog dana susedne države optuže da se uranijum, na primer vodenim slivovima i vazduhom preneo na njihovo područje? Šta ćemo ako ispostave račun? Nažalost, svima nama koji znamo kakve posledice ima prisustvo osiromašenog uranijuma po ljudsko zdravlje, vezane su ruke.






principessa_etrusca principessa_etrusca 16:16 10.04.2014

Re: Vranje

In 2002 the Italian defence ministry published a report compiled by independent scientists which found a higher than average number of servicemen were suffering from cancer.

It said there was an excessive number of Hodgkin's disease victims among Italian Balkan peacekeepers.

A number of children fathered by the soldiers have been born with disabilities.


LINK



"These results support the many reports of congenital illness and birth defects in Fallujah and suggest that there is evidence of genetic stress which appeared around 2004, one year before the effects began to show."

LINK
8c_competizione 8c_competizione 21:58 08.04.2014

ceo dan pokusavam da nadjem prave reci

ne vredi

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:59 08.04.2014

Re: ceo dan pokusavam da nadjem prave reci

Nema pravih reči kad deca umiru. Ne postoje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:29 08.04.2014

Re: ceo dan pokusavam da nadjem prave reci

Nema, samo tuga.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 08.04.2014

Re: ceo dan pokusavam da nadjem prave reci

Tuga.
AlexDunja AlexDunja 00:00 09.04.2014

buka i bes

je jedino što u svojoj glavi čujem.

tebi se zaista divim što si uspela
danas da sročiš tekst na ovu temu,

znam da ti se srce cepa, a tad je najteže
sabrati se i napisati uzdržan tekst.

nećemo odustati od insistiranja na sistemskom rešenju.


jerry307 jerry307 00:02 09.04.2014

gnev

Tuga prevelika. Ni jedno dete vise ne sme da ceka vise niti jedan jedini minut da neki mastiljar lupi pecat i stavi paraf. Ni jedan jedini minut nikad vise.
Stotine i stotine miliona evra isparavaju, niko ne spominje Interkomerc, Galenika...
nikome nista. Zato sto su na vlasti ili ce mozda biti potrebni za podrsku ili da ne bi izvukli iz fioke... Da dete ceka na potpis a da se Percevic, Backovic i slicni svrckaju kao bizmismeni godine... Da grade crkve nasim parama a deca cekaju da se neko smiluje da im overi uput ili saglasnost za lecenje???
yugaya yugaya 00:45 09.04.2014

Re: gnev

jerry307
Tuga prevelika. Ni jedno dete vise ne sme da ceka vise niti jedan jedini minut da neki mastiljar lupi pecat i stavi paraf. Ni jedan jedini minut nikad vise.


I danas i sutra i opet.

Ovo je apel koji mi je stigao danas za dečaka iz Vojvodine:

Dragan Prnjat ima tri i po godine i boluje od retkog oblika tumora bešike. Trenutno se nalazi na lečenju u Novom Sadu. Nažalost kod nas nije moguće izvršiti operaciju i dati adekvatnu terapiju pa su lekari preporučili kliniku u Nemačkoj.

On se trenutno nalazi u novosadskoj dečjoj klinici i prima treći ciklus hemoterapije.

Nemački lekari savetuju da bi bilo najbolje da Dragan dođe što pre ( ne sme se čekati duže od dva meseca).


Dva meseca... razmišljam i plačem jer ... za dva meseca možda kao sa Anastasijom do pečata i puta stigne ovo dete ako se zalegne sa pritiskom... a to je za njega prekasno.




Brojevi računa:

Komercijalna banka AD Beograd
11000 Beograd, Svetog Save 14
Filijala Subotica, ekspozitura 8AT5 ekspozitura Backa Topola

BROJ DINARSKOG racuna je :
205-9011005447270-15

BROJ DEVIZNOG racuna je : 9031020609953

iz inostranstva:

SWIFT-BIC: KOBBRSBG
KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD
Svetog Save 14, Beograd, Srbija
IBAN / Account Number: RS 35205903102060995316

Dragan Prnjat
13. jula 29, 24323 Feketić, Srbija

Tata Dejan: +381-644 963 578

fb grupa Draganu od srca:

https://www.facebook.com/groups/579202318845151/



Lokalni ljudi po okolnim selima su se organizovali za kutije za priloge.

***

Koliko dece će ova država ubiti ovako podmuklo, pustivši da im istekne nada kroz paragrafe?

Koliko je teško napraviti uredbu ili zakon po kome se svaka preporuka za hitno lečenje deteta u inostranstvu od strane naših lekara koji ga leče u roku od nedelju dana pretvara u pečat na odluku i put u nadu?

Lomatao se Vučić po Feketiću zimus da spašava decu za televiziju - evo mu prilike da bude čovek a ne smejurija po internetu, da u tom istom Feketiću odmeni kutiju za dobrovoljne priloge i STVARNO spasi jednom detetu život.

Može i sa i bez kamera, nije bitno.

I da više nijedno dete ne umre kao Anastasija, na čekanje, na kašičicu, na kvarno da ih hohštapleri u RFZO i njihovi nadređeni ubiju a da prstom ne mrdnu.




Jelica Greganović Jelica Greganović 09:56 09.04.2014

Re: gnev

Ono što se kod nas zove Srećica, na engleskom je Anđelove suze...sićušne i guste.



charlie charlie 07:36 09.04.2014

Шта рећи !

Јелице,
не могу да дефинишем речима колико ти се дивим за ово што радиш !
viola92 viola92 08:05 09.04.2014

Re: Шта рећи !

Očajna sam. Neizmerno mi je žao detenceta. Kad pomislim samo koliko smo se radovali kad je akcija uspela i kad je otišla za Prag, a sad vidim da je već bilo kasno. A tek ovo što si napisala o dešavanjima posle povratka sa protonske terapije je totalno poražavajuće. I mislim da je bespredmetno više i pominjati pare kad su pojedini ljudi ovakvi. Ljudi koji su na mestu gde bi mogli nešto da urade ali biraju da to prebace na drugoga.

Jesmo li već otupelo svikli na te neljudske odnose u zdravstvu, i ostaje nam samo da se prilagođavamo?

I još nešto, hvala ti Jelice. Na svemu, a i na knjigama. Sećam se kad sam ja kao dete ležala u bolnici kako nas je obilazila jedna starija žena, volonterka, koja nam je redovno donosila slikovnice. Takve stvari deci u krevetima zaista mnogo znače.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:47 09.04.2014

Re: Шта рећи !

I još nešto, hvala ti Jelice. Na svemu, a i na knjigama. Sećam se kad sam ja kao dete ležala u bolnici kako nas je obilazila jedna starija žena, volonterka, koja nam je redovno donosila slikovnice. Takve stvari deci u krevetima zaista mnogo znače.

Nisam htela to da napišem da ne ispadne da je reklamiranje, ali sad moram, prosto jer su zaslužili. Ja sam najveći deo knjiga razdala deci i seoskim bibliotekama. Paket knjiga za Anastasiju je dala Laguna, i to najdevojčastijih i najšarenijih knjiga koje su imali. Nikada knjige po polu kom su namenjene ili boji gledala nisam, ali sam Laguni bila tako zahvalna kad je Anastasijino ono jedno oko zatreptalo od sreće kad je iz papira odvila roze knjige i sve na šljokice i blještice.
Mislila sam da će mi paket dati u Laguninoj kesi, ali dobre žene u Laguninom klubu knjige, u Resavskoj, su knjige zamotale u roze papir na princeze, a pošto nisu imale mašnu, pravile su je kao lepezu od papira. Morala sam paket da nosim kao slavski kolač, da se ne izgužva, jedva sam posle našla dovoljno veliku kesu da sačuva njihov trud.
Hvala im!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:57 09.04.2014

Re: Шта рећи !

Hvala, charlie.
kakapo kakapo 14:50 09.04.2014

Re: Шта рећи !

"Mogli smo svi slobodno da odemo, ona je čitala. Čak je i majku, koja je pokušavala da je pita šta joj treba, rekla: »Pusti me, vidiš da čitam!« Tako sam je i videla poslednji put, to je slika koju neću zaboraviti – kudrava glava bez pola lica, naherena da pogled uhvati fokus...ostala je da čita, sa svim ostalim knjigama koje je zadržala na stomaku, da joj budu najbliže."

Eto, hrabra Anastasija je u svoj svojoj, kosmički nepravednoj, muci našla snage i dobrote da nam ponudi i taj poklon - čitanja! Da se prisetimo, kad god se malodušno zapitamo ima li danas smisla pisati, ilustrovati, objavljivati, ili kupovati knjige (pogotovo za decu).
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 09.04.2014

Re: Шта рећи !

Da se prisetimo, kad god se malodušno zapitamo ima li danas smisla pisati, ilustrovati, objavljivati, ili kupovati knjige (pogotovo za decu).

Da, kume. Makar za to jedno dete bi vredelo...
8c_competizione 8c_competizione 08:01 09.04.2014

umesto komentara

studena studena 08:08 09.04.2014

..

odmaraj sada andjele a kada se budes igrala sa nasom Tinom pozdravi je.. svaki komentar je u ovom trenu suvisan.. andjeli sa andjelima a nama na dusu pa dok nam srce ne stane..
djukastofitjuka djukastofitjuka 09:18 09.04.2014

Re: ..

nas sin je tamo isto, ko zna sta sad radi.
eh, da mi je da odem tamo bar na minut, da mu uhvatim rukicu.
i stisnem jako.

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:54 09.04.2014

Re: ..

Najveći junaci su oni koji biju izgubljene bitke.
Na kolena bi pred svima vama trebalo da padnu oni koji nisu hteli da vas čuju, oni koji ne shvataju da vi u borbi za detinje živote prelazite granice ljudskih sposobnosti.

charlie charlie 10:21 09.04.2014

Re: ..

djukastofitjuka
nas sin je tamo isto, ko zna sta sad radi.
eh, da mi je da odem tamo bar na minut, da mu uhvatim rukicu.
i stisnem jako.


Шта рећи !
Надам се да га више ништа не боли !

bocvena bocvena 10:21 09.04.2014

Re: ..

jelice (jer ne umeš da okreneš glavu na drugu stranu), dragi roditelji koji ste izgubili svoju decu i vi koji se svakodnevno lavovski borite da im pružite bolji život...

u školi se susrećem sa najneverovatnijim socijalnim, porodičnim, zdravstvenim i ljudskim pričama. nešto je definitivno otišlo ukrivo. nisam sigurna da mi odrasli umemo to da popravimo. sramota je da se kola slome na deci za koju smo odgovorni.

danas me užasno boli zub i hoću samo da tugujem. sutra ćemo ponovo biti hrabri i jaki...

mlekac mlekac 10:26 09.04.2014

Re: ..

studena

djukastofitjuka

redovni_citalac redovni_citalac 11:09 09.04.2014

TUGA

Postovana Jelice i postovani blogeri,

ne saucestvujem u bolu, ja ga osecam kao sto osecam svoj bol jer sam isto prezivela. Nemam snage da u tancine pisem kroz sta smo moja porodica i ja prosli, i kako danas zivimo sa nasom boli i tugom.

Lekari i RFZO su u Srbiji vecna tema, jer to je prica o ljudima koji se umisle da su dobili bozanske moci, te odlucuju o pitanjima zivota i smrti.

Kada sve ovo vidim samo u letu citam naslove, ne jer ne da me ne zanima, vec mnogo boli.

Da bi druga deca imala budnucnost Pandorina kutija se mora otvoriti, a da bi se do pravde stiglo treba dosta snage, zato nas mora biti puno kako bismo jedni druge bodrili i podrzavali da istrajemo protiv sistema koji se s jedne strane kao bajagi bori protiv bele kuge, a sa druge strane ubija svoju decu.

S postovanjem poslednji pozdrav Anastasiji. Pocivaj u miru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:40 09.04.2014

Re: TUGA


Da bi druga deca imala budnucnost Pandorina kutija se mora otvoriti, a da bi se do pravde stiglo treba dosta snage, zato nas mora biti puno kako bismo jedni druge bodrili i podrzavali da istrajemo protiv sistema koji se s jedne strane kao bajagi bori protiv bele kuge, a sa druge strane ubija svoju decu.

Tačno tako.
Hvala.
vera.nolan2 vera.nolan2 11:29 09.04.2014

Samo bol i nemoć

Srce me boli kad čitam tvoje tekstove,kao i sve nas koji ih čitamo...i danima bolujem,a onda opet ,još jedna dušica...Kažem sebi,neću više da čitam Jelicu,umreću,al se ne može preskočiti...tako smo strašno nemoćni...
Setim se još i sve umrle mladosti u mom gradu,sve više,što dete prijatelja ,što poznanika što nepoznatih,samo se pronese gradom ,uglavnom od kancera...bilo je i slučajeva, teža genetska oboljenja,ali grad uglavnom pomaže ...
Odmorila se dušica...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:40 09.04.2014

Re: Samo bol i nemoć

Tuga.
I bes.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:50 09.04.2014

HITNO JE POTREBNA KRV ZA DETE

za četvorogodišnjeg Stefana Stošića.
Krvna grupa A negativna.
Javite se na telefon 063 362354.
Informacija je proverena.
Dete je na Institutu za majku i dete u Beogradu, čeka operaciju koštane srži.

[b][/b]
synbeo synbeo 13:07 09.04.2014

Почивај у миру.

Не бојте се,она је сад са Господом,сигурно.Не може је више ниједна болест победити.
Требали сте покушати на Острогу или на Егини,код Светог Нектарија Егинског.Они увек с радошћу прихватају и излече сваког.
Сујетне и искварене душе доктора,не лече људе,нити им адекватно помажу.
Доктори само уз Божију помоћ,могу излечити човека,од тешке болести.
Опростите свим људима,који су вам чинили неправду и отежавали лечење,овог малог анђела.Настојите да у будућности живите у миру,и склоните се од свих медија,који ће вам само доливати ватру на душу.
Нека почива у миру.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 09.04.2014

Re: Почивај у миру.

synbeo, ne staj mi na muku...gde je taj gospodin Gospod bio dok je dete trpelo?! Sedeo na oblačku i gledao kako dete krv guta i krv pljuje, kako joj sukrvica po cenu daha iz pluća teče, kako joj strašni tumor zatvara oči, grlo, davi mozak, kako od nje ostaje samo krvavi dašak...
Mani se mene sa tim verskim momentima, lekare ne pljuj, valjda te je vera naučila da možeš nekog da pohvališ i bez toga da drugog pljuneš.
A i što se opraštanja tiče, samo da parafraziram veliku pesnikinju:

Ja nisam bog da praštam.


Negde drugde propovedaj.
zox.zox zox.zox 14:17 09.04.2014

Re: Почивај у миру.

Jelica Greganović
synbeo, ne staj mi na muku...gde je taj gospodin Gospod bio dok je dete trpelo?! Sedeo na oblačku i gledao kako dete krv guta i krv pljuje, kako joj sukrvica po cenu daha iz pluća teče, kako joj strašni tumor zatvara oči, grlo, davi mozak, kako od nje ostaje samo krvavi dašak...
Mani se mene sa tim verskim momentima, lekare ne pljuj, valjda te je vera naučila da možeš nekog da pohvališ i bez toga da drugog pljuneš.
A i što se opraštanja tiče, samo da parafraziram veliku pesnikinju:

Ja nisam bog da praštam.


Negde drugde propovedaj.


Jelice veći si ti vernik od svih onih koji se tako deklarišu. U Bibliji piše "Od onih kojima je najviše dato najviše će se tražiti". Tebi je dat talenat da umeš reči da složiš i koristiš ga na dobro. Kad dođe tvoje vreme i kad te upitaju šta si uradila s velikim darom koji ti je dat za tebe će svedočiti Anastasija i druga deca kojoj pomažeš. Hiljade sati klečanja ne bi ti vredelo kao šansa koju si dala Anastasiji. Šansu koju pokušavaš da izboriš za svu tu decu koju sistem neće da vidi. Hvala ti što i meni pružaš šansu da ti budem saborac. Ti si ono što ja zovam neinstitucionalni vernik i nadam se da mi nećeš zameriti na tom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:37 09.04.2014

Re: Почивај у миру.

Neću ti ja zameriti, a ako mene pitaš, ja u bogove ne verujem, ja verujem u ljubav. Zvuči hipi, al tako je.
Nemam ja ništa protiv, nek veruje u šta i koga god ko hoće, sve dok time ne proba da ugrozi moju slobodu.

A što se onih tvojih pitanja oko lečenja tiče, na Ostrogu i drugde...trebalo bi to da priupitaš božje sluge u Vranju, Anastasija je bila krštena, znalo je celo Vranje da dete boluje i umire, znao je i pop sigurno...ne videh da je mrdnuo prstom. Sad će. Na sahrani. I da naplati.
zox.zox zox.zox 15:20 09.04.2014

Re: Почивај у миру.

Nisi me razumela ali nema veze. Mislila sam na ono da sve religije kažu da ćemo o delima svojim odgovarati "tamo negde" ma gde to bilo. I da si ti veći vernik jer živiš po pravilima istinske ljubavi i pomoći bližnjem. I da su tvoji svedoci da nisi sedela skrštenih ruku Anastasija, Zoja i druga deca. Ona kojoj bi sistem i državni i verski trebao da pomogne svaki na svoj način. A neće. Ti hoćeš i zato si veći vernik od njih. Praštaj na ovome jer ljuta sam, tužna, nemoćna kad vidim šta se dešava a ne mogu da pomognem.

Zato piši jer imaš taj dar a ja mogu samo da šerujem tvoje tekstove da dopru do što više ljudi.
synbeo synbeo 15:36 09.04.2014

Re: Почивај у миру.javascript:;

Јелице,извињавам се,ако сам се погрешно изразио,или на неким начин вас увредио.
Бог помаже када му се од срца и смирено обратите.
Не осуђујем вас,напротив,исти сам као и ви био.
Више се ни не броји,колико је људи Свети Василији излечио,или Свети Нектарије,који лечи од неизлечивих болести(пример: рак).
Једном,када одлучите да посетите(када одете тамо) неке од највећих српских светитеља,или шире,осетићете неописиву енергију и смирење.
Знам,можда сада све то делује незамисливо,јер се превише води "савремен" живот,који човеку испере мозак, и стави до знања да он може сваком судити,или не опростити му и најтежи грех.

A što se onih tvojih pitanja oko lečenja tiče, na Ostrogu i drugde...trebalo bi to da priupitaš božje sluge u Vranju, Anastasija je bila krštena, znalo je celo Vranje da dete boluje i umire, znao je i pop sigurno...ne videh da je mrdnuo prstom. Sad će. Na sahrani. I da naplati.


Свештеник увек може помоћи,али је потребно да родитељи иду ка томе.Није довољно само му споменути име.Потребно је да правилно усмери човека,или да га пошаље у манастир,у коме се налазе мошти великих светитеља.
Деца која су излечена уз помоћ великих светитеља,данас увелико славе његово име и с радошћу препричавају своју причу.

- Вера никоме не ограничава слободу.Сам човек ствара своју слободу и пут ка њој.


Поздрав.
predatortz predatortz 19:30 09.04.2014

Snaga

Jelice, još juče sam pročitao ali nisam imao snage da komentarišem. Prosto, šta god bih napisao činilo mi se banalnim, nedostojnim... Teško je reći na ovu temu bilo šta smisleno. Osećaj nemoći se ne da rečima opisati, osećaj besa se ne da artikulisati. Nisam imao ni snage da gledam fotografije male pokojnice na naslovnicama raznih portala.

Danas želim da kažem samo jedno:

Cenim ovo što radiš.

Čujem danas na vestima da ima i efekta, da se počelo govoriti o Blogu, o inicijativi. Radi i dalje ono što najbolje umeš:
Govori otvoreno o problemu, imenuj krivce, ne dozvoli da medijska tišina koja danas vlada ovde utiša i priču o deci kojoj je potrebna pomoć. Ogromna snaga treba za ovo što radiš. Tu vrstu snage može imati samo žena, majka...

Ako ti u tom poslu na bilo koji način mogu pomoći, računaj na mene.

Dragoj Anastasiji neka je laka zemlja, pokoj njenoj maloj plemenitoj duši. Njenim roditeljima iskreno i ljudsko saučešće.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:56 09.04.2014

Re: Snaga

Hvala ti, a ja moram da kažem da je bilo prosto dirljivo koliko su ljudi van bloga i ljudi sa bloga, bez obzira da li su u Inicijativi ili ne, bili spremni da pomognu i pomagali kako god su znali i umeli. U Beogradu, u Pragu, u Vranju, u Nišu...kako su selili Anastasiju, tako se svuda našao neko ko je priskočio u pomoć. Dobri su ljudi, dobri...Jasna, Magdalena, Fazila, Goran, Jelena, Dejan...
kleinemutter kleinemutter 20:25 09.04.2014

Re: Snaga

Čujem danas na vestima da ima i efekta, da se počelo govoriti o Blogu, o inicijativi. Radi i dalje ono što najbolje umeš:


U kojim vestima su to spomenili?
predatortz predatortz 20:32 09.04.2014

Re: Snaga

kleinemutter
Čujem danas na vestima da ima i efekta, da se počelo govoriti o Blogu, o inicijativi. Radi i dalje ono što najbolje umeš:


U kojim vestima su to spomenili?


Ne drži me za reč, ali mislim da je rečeno u emisiji 'Slobodne Evrope' na B92. Pomenuli su blogere i fond koji je osnovao Sergej u kontekstu priče oko problema sa kojim se susreću roditelji dece sa retkim oboljenjima.

Edit:

Bio je i intervju sa majkom male Zoje, koja je govorila o problemima sa kojima se susreću roditelji kada pokušaju da upute decu na lečenje u inostranstvo, o teškom uspostavljanju dijagnoza u zemlji...
scabies scabies 19:39 09.04.2014

Kao što kaže Dostojevski:

"...Слушај ме: ја сам узео само дечицу, да буде што очевидније. О осталим сузама људским, којима је натопљена сва земља, од коре до центра, не говорим ни речи, своју сам тему намерно сузио. Ја сам стеница, и признајем са понижењем да уопште не могу да појмим зашто је све тако. Људи су, значи, сами криви: њима је био дат рај, а они су зажелели слободу, и украли огањ с небеса знајући да ће постати несрећни, не треба их, дакле, жалити. По мом јадном, земаљском, еуклидовском уму, знам само то да патња постоји, да криваца нема, да све једно из другог произлази непосредно и просто, да све тече и уравнотежава се - али то је само еуклидовска збрка; ја то знам, но, ето, не могу пристати да по њој живим!

Разумем ја какав ће то морати да буде потрес васионе, кад се све на небу и под земљом слије у један глас похвале, и све што живи и што је некада живело ускликне: „Ти си у праву, Господе, јер се указаше путеви твоји!" Кад се мати загрли са мучитељем чији су пси растргли њеног сина, па све троје у сузама ускликну: „У праву си, Господе!" - онда ће, наравно, настати врхунац познања, и све ће се објаснити. Али, ето, ту и јесте закачка: баш то ја не могу да прихватим. И док сам на земљи, журим да предузмем своје мере. Док још имам времена, журим да се оградим, и стога се те највише хармоније потпуно одричем. Она не вреди једне сузице ни само оног једног измученог детета! Али шта ће ми освета, шта ће ми пакао за мучитеља, шта ту може пакао поправити кад су она већ намучена? И каква је то хармонија кад је ту и пакао: ја хоћу да опростим и хоћу да загрлим, ја уопште нећу да се више страда! И ако су патње дечје отишле на попуњавање оне суме патњи која је била неопходна да се плати та истина, онда тврдим унапред да сва та истина не вреди те цене.

Ја нећу хармонију, из љубави према човечанству је нећу. Боље да останем са патњама неосвећеним. Боље да ја останем при неосвећеној патњи својој и при свом неутољеном негодовању својем, па макар и не био у праву. Сувише скупо цене ту хармонију, није за наш џеп да толико платимо улазницу. И стога ја журим да своју улазницу вратим. Ако сам поштен човек, ја сам дужан да је вратим што пре. То и чиним. Не да не прихватам бога, него му само улазницу, са највећим поштовањем, враћам натраг. "
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:58 09.04.2014

Re: Kao što kaže Dostojevski:

И док сам на земљи, журим да предузмем своје мере. Док још имам времена, журим да се оградим, и стога се те највише хармоније потпуно одричем. Она не вреди једне сузице ни само оног једног измученог детета! Али шта ће ми освета, шта ће ми пакао за мучитеља, шта ту може пакао поправити кад су она већ намучена? И каква је то хармонија кад је ту и пакао: ја хоћу да опростим и хоћу да загрлим, ја уопште нећу да се више страда! И ако су патње дечје отишле на попуњавање оне суме патњи која је била неопходна да се плати та истина, онда тврдим унапред да сва та истина не вреди те цене.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:01 10.04.2014

I za ovo dete se skupljaju pare...

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:01 11.04.2014

Evo ga još jedan hordom, još

jedno dete osuđeno na smrt...

- Prvostepena i drugostepena komisija odbile su zahtev, iako sam imao predlog konzilijuma sa Banjice i Onkološkog pedijatrijskog instituta da je lečenje protonom za Dina jedina lekovita terapija, a to su potvrdili i lekari iz inostranstva. Podneo sam tužbu protiv RFZO. Za ove tri godine sud me nijednom nije pozvao, nije održano nijedno ročište. Nedavno je predmet prenet u Kragujevac i posle tri godine iščekivanja dobio sam odgovor kojim su moje dete osudili na smrt - ojađeno priča Hadživejzović, koji sam brine o si


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/457098/Drzava-je-htela--da-ubije-mog-sina--Dina
angie01 angie01 10:33 11.04.2014

Re: Evo ga još jedan hordom, još

jao, bre,...ovo sve treba u neku gledanu emisiju- kod Olje npr, da sazove clanove komisije i roditelje,..kakvi bre zveda/partizan bljuvotine,....i da onda oni koji vode drzavu kazu zasto komisije, ministarstva, sudovi ne rade svoj posao sa ovakvim posledicama- da odgovaraju svi koji su doprineli ovim ubistvima, jer to fakticki jeste to.
iqiqiq iqiqiq 20:17 12.04.2014

Re: Evo ga još jedan hordom, još

..ovo sve treba u neku gledanu emisiju- kod Olje npr, da sazove clanove komisije i roditelje,..

dužna nam je svima takvu emisiju

Podneo sam tužbu protiv RFZO. Za ove tri godine sud me nijednom nije pozvao, nije održano nijedno ročište.

Ovo je sistemska korupcija i mora da se oglasi i Agencija za borbu protiv korupcije

RFZO donese neustavni pravilnik po kome odbija lečenje dece u inostranstvo. Jedini mehanizam roditeljima je sud, jer RFZO, iako državna institucija, nema nikakav nadzor nad odlukama svoje drugostepene komisije, a i Ministarstvo zdravlja se povlači, tvrdeći da oni ne mogu da utiču na RFZO.

Ovo prosto dovodi do sistemske korupcije, jer svaki pametan roditelj će da podmiti drugostepenu komisiju, jer ako život bolesnog deteta košta 300.000 evra za koje trebaju godine da se prikupe SMS porukama .

E sad, gde je transparentnost u radu RFZO, da se dokaže da nije bilo grešaka u odbijanju dece za lečenje, i koji je to sud dozvolio tri godine da prođe u ovakvom slučaju.

Ovde se mora raditi na sistemskoj popravci celog mehanizma, tako da ove namerne manjkavosti ne dovedu do još većeg raspada sistema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana