Život| Životni stil

ја Лајковцем, аМилета, јок

Черевићан RSS / 21.04.2014. u 23:44

  (полуаприлскими дневник, 2014.)

1 април

......... 

Унуци нам шаљиви, а ја, деда наиван, па ме са пар првоаприлских досетки усмерише размишљању,но наседох им, како је и обичај, а њих двое уживају. Лепо је бити предак, по ко зна који пут констатујем оно знано . . . Није  важно  кога  ти волиш,  него ко  воли  тебе.

.........

2 април

..........

Подебео роман Монтефјоре-а, Јерусалим-биографија, баш ми легао. Мамљив информативни, проницљив, префињен, одмерен и танан текст прелиста ми оком три хиљаде година постојања града, средишта света. Биографија Јерусалима је испричана кроз ратове, љубавне афере и открића људи који су га стварили и уништавали, па све то наново.

...........

3 април

...........

Ево се враћам читању Киш-ове Гробнице за Бориса Давидовича ,те полемичким књигама њега (Час анатомије) и Д. Јеремића (Нарцис без лица), у поводу.Усталасаше нашу културну јавност ти текстови скраја 7десетих века кљокнутог . Данас, докон са временом, могу натенане да та штива анализирам уживајући притом у мајсторству игрорека имајући на уму указ Станислава Винавера. . .  Ја се никад не бих бојао полемике, када би ми дали да се равноправно браним и где да пишем.

...........

4 април

...........

Слабом организацијом туристичке агенције пропаде ми планирана посета Јерусалиму па наставих да се информативно (о тамо) допуњавам књигом Амберлен Роберта - Исус и темплари где пише да . . . . време искривљује и брише људске речи,али оно што је поверено ватри траје бесконачно . . . изоколо алудирајући на судбину Јерусалима.

............

5 април

............

На изборној скупштини  Друштва књижевника Војводине (уз још њих 17) примише ме за редовног члана . Малко окаснело , загаженог у осму деценију овозамаљског трајања та част ме оставила. . . некако равнодушним. Оно јесте да се писањем бавим више од пола века, имам и објављених књига, но моје  дијематрално радно опредељење ме осујети да се ни на једном до краја дорекнем,него онако, вагом балансирајући , рачунах  биће времена за доказивање, но оно галопом истиче. Волео бих да романом Загрљене (који је ево дефинитивно у припреми за штампу) заокружим, уз досадашње књиге песама и приповедака, богме и 1 речник, моје списатељство . . . Унуци поносни на деду ,књижевника, упс.

............

6 април

............

Унук кренуо да пливање учи па ме данас намамио да се такмичимо у базену. Ја некад, к’о риба на сувом, испадох то исто и у води,нагутах се  базенуше док се краулом тркасмо дуж базена. Касније обруках се док се на ролерима тркасмо, уистину квалитетно осмишљеном шетном стазом поред Дунава . Срећом по моју кондицију временске прилике укинуше клизалишта поНо’м Саду .

............

7 април

............

Понедељком Унука и ја од 10 преподне идемо на тенис да ја матор лупам сквош, док њу млада инструкторка подучава да савлада серве, потом бициклима поред Дунава се возимо и бројимо паткице у сивилу речне воде и играмо се по травнатом насипу са кууцама који изведоше своје газде у шетњу.

............

8 април

............

Уторак је дан за посету шах клубу где са комшијом млађаним, мајсторским кандидатом, тестирам My Chess IQ . Данас је на реду била партија из 1966. бели Reshevsky црни  Donner – Nimzo-IndianDefence . Који је то релакс за главине садржаје , само за разлику од комше који потезе у моменту уштампа у меморију памћења, ја заборавих средишницу док сам до куће враћајући се сладолед олизао.Одваниле.

............

9 април

............

Зналац из библиотеке Матице Српске ми јавља да има множина нових наслова па да дођем и изаберем за читање што и учиних јер ми ту за ћошком. Волим писану реч али и да причам са окружењем, но никад не превиђам оно давно научено . . .verba latent,scripta manent .

............

10 април

...........

Унук иде у основну Музичку школу.Кurikulum захтеван,посебно солфеђо, но засад га прати успешно. Сваког другог четвртка у месецу има јавни час на који наравски, ми породица се окупљамо. Данас је одсвирао Утваре ( у д молу) од К.Пул-а уз минималне грешке .Уобичајен аплауз публикума даде му важност те нас потом извео на колаче и 3 д пројекцију филма којем ево заборавих назив, ал’ кокица се назобах, баш.

...........

11 април

...........

Породично обележисмо дан када ме рода ( или, биће ипак шева) донесе насвет. Препуних наиме 7десет година и међ’ старце се сврстах, но се недам, дрчан Сремац, па док трајем.

..........

12 април

..........

Зове ме знана власница акредитоване Лабораторије за контролу квалитета градње друмова и потсећа на (исхитрено ми) обећање да кад год да јој докон устребам слободно може ми ували обавезе надзора тамо где пригусти по Србији

- Ајд’ матори у понедељак се изљуби са твојима па пали за Лајковац,наћеш га лако,само питај успут , а тамо . . .  шта ти Бога да

- Па дообро, немарим узвраћам,затечен у пазару на зеленој пијаци,а у себи се питам,који ће ти сад па то . . .

..........

13 април

..........

Унука напунила 57 месеци овоземаљског присуства па ми рецитује песмицу коју јој у поводу саставих .Унук се трпа са намером да  је компонује . . .

 ..........

14 април

..........

За 2 сата се од жениногнам стана аутом стиже до Лајковца, опруженог дуж пруге која га прослави, а и Милета, но га несретох. Одмах ме заскочише битни из г.п.Планум-а те затрпаше множином оперативних недорека, јер рок предаје готове деонице аутопута Е763 Београд – јужни Јадран ( код нас знан као Коридор 11) од Уба до Лајковца се галопом приближава. а радови на по сватова. Но  . .  само весело,крилатица је која нас путаре одржава,њојзи хвала.

Пред вече са Газдом изнајмљеног стана Милованом полемишем, уз мезетлук, да није он случајем онај Миле по којем је Лајковац знан у галаксији Млечнога пута. . .a и шире

..........

15 април

.........

Муда звецкају,баш захладнило, наводи нас gps у ауту преко села Коштунићи ка превоју Рајцу на Сувобору који је под снегом, док около облаци па немош уживати у погледу по Шумадији, небих ли се довезли до Такова да састанчим са претставницима фирме AzVirt који граде деоницу коридора 11 од Љига (село Дићи) до Прељине. Претстоји ми стручног блебета на језику страном ( а ни свој матерњи незнам) ,но така тура. Утом ће возач,

- Шефе ,оћемол’ успут у кафаницу имају џу бокса ,а од куване ракије живот о'ма лепши

Орајт , ја (к’о Дракче из тв серије Мој  рођак са села)

.........      

             narcisi.gif

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 07:51 22.04.2014

..

"Унука напунила 57 месеци овоземаљског присуства па ми рецитује песмицу коју јој у поводу саставих .Унук се трпа са намером да је компонује . . ."

Ovaj deo je najlepši, ako smem da biram, kakvo uživanje...
Черевићан Черевићан 10:11 22.04.2014

Re: ..

слобода избора вазда дозвољена, гђо mariopan , драго ми је блогодружење са Вама, Хвала

п.с. да, умеју Унуци, нас већ одртавеле, да запухну новим осећајима ,изнутрашњим
verauskokovic verauskokovic 08:18 22.04.2014

Vreme

Sadržajno provedeno vreme, svaka čast.
Черевићан Черевићан 10:00 22.04.2014

Re: Vreme

оно које ја осмишљам устаљеном шемом се (уз новонастале изузетке) деценијама већ отаљава, док ово друго, од миле ми Газдарице испланирано,са моје стране, само се . . . реализује,

гђо uskokovic , Хвала на коментару
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:21 22.04.2014

Искрене

честитке госн Света, ипак се ради о двострукој каријери грађевинара и књижевника, а богами и поносног деде. Шта рећи до - браво на трећу!

п.с.
А пропо романа "Загрљене" - сјећам се једне кратке скице објављене
овдје на блогу о теми романа - биће занимљиво потражити у књижарама опсежну разраду.
Черевићан Черевићан 12:55 22.04.2014

Re: Искрене

на дружењу, те угодним речима, Хвала, г. Јugovic -у ,а што се пак тиче поменуте негдашње скице она се подгојила временом . . баш
mirelarado mirelarado 13:17 22.04.2014

Све најбоље!

Честитке, гос'н Чер! Највеће благо које се пожелети може, унука и унучицу, већ имате. А и рада и разбибриге Вам не мањка, имате рашта и дневник водити!
Черевићан Черевићан 14:54 22.04.2014

Re: Све најбоље!

својевремено се дрчих у Селу кад нам се оно Унук родио, како титулом деда постигох највеће животно остварење,на чега ме знани сеоски исписник Ром, приземљи констатацијом
- смири доживљај ево ја сам тростуки прадеда па нескачем по сокаку

право каже.

вођење дневника пак,моја полувековна навика (попримљена ваљда увидом у сачуване личне записе деде ми и оца)никако није бреме него легне као растерећење на крају дана, а и рачунам нек остане као указ Унуцима да Свет није . . . . од њих почео.

Хвала на дружењу гђо mirelarado
sesili sesili 13:19 22.04.2014

Lepo je biti predak

Uvek sa uživanjem čitam vaše tekstove i komentare. A sada vam dodatno "zavidim" na energiji sa unucima. Uživam i ja sa svojima, ali me nešto stegle godine, ne mogu da potrčim, a imam i ograničenja zbog veštačkog kuka. Ali, vreme provedeno sa njima je neprocenjivo.
Черевићан Черевићан 14:59 22.04.2014

Re: Lepo je biti predak

куратива за сваку врсту телесне кљокнутости, у нашим годинама, гђо sesili, су управо . . . Унуци.па док издржимо да их пратимо у одрастању . . .

Хвала на дружењу.
razmisljam razmisljam 20:58 22.04.2014

Re: Lepo je biti predak

Хех...

Појави се чика Васа једног дана у нашем винограду са осмехом од увета до увета и каже мојој мами: ,,Ја добио кума!''
- ,,Како, Васо, кума?'' - пита мама сва збуњена.
- ,,Родио ми се унук, па се сад зовем ДЕДА.'' - одговара он онако, к'о што Сремци шерети већ знају.

И паде ту част како је ред и остаде од тада ДЕДА Васа за све који га знају.

*** *** ***

Срећан Вам нерођендан, гос'н Чер, кад већ на рођендан нисам стигла и честитке за пријем у Друштво.

( Ето, ја наивна, мислила да сте Ви дружевни одувек, кад оно... )

Черевићан Черевићан 21:13 22.04.2014

Re: Lepo je biti predak

да,умеју Сремци игрореком да понекад слуде саговорнике, гђо razmisljam, те наравно Хвала на честиткама разноразним.годе,немош касти.
NNN NNN 15:20 22.04.2014

i ovu deceniju da provedete

još lepše nego prethodnu joj
i da čujete pevca makar nedeljno jedared
Черевићан Черевићан 21:08 22.04.2014

Re: i ovu deceniju da provedete

ма ние проблем у јавци петловој него што све слабије чујем , драги 3 Н , хвала на жељама, реално не лако остварљивим . . .
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:40 22.04.2014

11. april



Черевићан Черевићан 21:54 22.04.2014

Re: 11. april


на поменути датум иста ова песма је на тамбурици извођена (но са малко богатијим речним садржајем) те хорски прихваћена у подруму наше сеоске куће, наравно уз мезе и вино нагуму избурета. обележи се мој опроштај са деценијом животами седмом те закорак у осму.теши ме притом комшија Срета (85 г)

- небрини Дете старост ти је болест од које свако умире

Фала на утрефљеној мелодији ,у поводу,г. Stojković-у
Time Bandit Time Bandit 17:12 22.04.2014

ako je okasnelo nije zgoreg

Poštovani Čer,

Cestitke na prijemu u članstvo Društva Književnika Vojvodine. Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da čitamo Zagrljene...

Черевићан Черевићан 21:04 22.04.2014

Re: ako je okasnelo nije zgoreg

г Bandit-у ,захваљујем на речима угодними те дружењу и овај пут,а што се публиковања најављеног Наслова тиче, то је сад у рукама Издавача . . додуше рече . . биће
mikele9 mikele9 20:18 22.04.2014

Šeret

Претстоји ми стручног блебета на језику страном ( а ни свој матерњи незнам) ,но така тура.
ste vi G.Čer, odavno vi diljem sveta koristite stručan blebet na jeziku stranom ali bi bila ogromna i nenadoknadiva šteta da se negde zadene, nadajbože, nestane maternji jezik koji ne znate
Hvala vam na njemu
Черевићан Черевићан 21:25 22.04.2014

Re: Šeret

е,г.Мikele драги, има томе, са мало речи је умело да се поради доста тога,а данас са пуно речи све слабији резултати бивају. или речи изгубише на снази, или је фалинка у неусагласју конверзације ( без обзира на језике на којима се блебеће) . . .

Хвала на редовности дружења.
charlie charlie 20:36 22.04.2014

Лепо написано !

Баш лепо написано !
Черевићан Черевићан 20:56 22.04.2014

Re: Лепо написано !

оваква мишљења сујети ми годе, баш, Хвала Вам charlie надружењу .
muaddib92 muaddib92 16:07 23.04.2014

Па, редним возом како следи, подугачко..

1 април


..му дође и рођендан Студија Б. Чекам одавно да се огласите како бих указао на један чланак из Политике од 15.3.2014-те о томе како је легенда дечијег песништва, београдског миљеа и наравно самог Студија Б, Душко Радовић, написао песму 'Страшан лав' и посветио је и послао своме брату Брани у Черевић, следећи стихови кажу:

Радио је јавио у петак, у шест,
Једну врло важну и радосну вест:
Пусти Блед и Охрид, море, сунчев сјај!
Ко што је Черевић - не постоји крај!

И жирафа дуга испружила крак:
Из Африке жарке у Черевић чак!
Леле, ко је ово - нарогушен сав?
Зебра, слон, жирафа? - Не, то вам је лав!
После вести ових и он има план
Да побољша храну и промени стан.
Сви журе и јуре, свуд гужва и лом -
Само свиња ћути на блатишту свом.
У Черевић неће ићи докле год је жива -
Јер се тамо ноге перу и лице умива!


.. наравно, његов брат Брана је тај из песме који је страшног лава гумом избрисао, а тада био на летовању у Черевићу - и данас је жив, пензионисани атлетски тренер у Раковици и чува свешчицу са подужом песмом/сликовницом која се зове Чудна вест, од које је после настала песма коју сви знају.

Даље:
2 април

.. од Монтефјореа недавно прочитах о Стаљину, о двору црвеног цара - после (и превише прочитаних пре тога) романа о стаљинизму, од такве једноставне систематичне суровости и уживању у убијању, да се поново најежиш

Даље:
3 април

.. својевремено, као студент, уживао у интелекту Данила Киша и замишљао како на месту Јеремића и Пижона не бих годинама изашао на улицу од срама.

Даље:

Честиткам Вам од срца рођош, драги Чер. И ја недавно преломих деценију (из шесте у седму), а некидан сазнах да ћу до краја године постати и деда: Ви, јакако, знате виц: Шта је најружније на баби (деда)

Даље:

Гледе лајковачке пруге: Иде Миле, гори му цигара

Здраво Вама, поведите више рачуна о контроли квалитета те тамо куване ракије, а друмови (и пруге, нарочито) ће тек пожелети отварања, Турака, свега само не возила
Черевићан Черевићан 16:36 23.04.2014

Re: Па, редним возом како следи, подугачко..

шаролик текстом па стога и мамљив Ваш коментар, г Мuaddib-е, сео ди треба. (по)Хвала.

Да,помену нам Село и велики Радовић. ди'ш моћније рекламе.
muaddib92 muaddib92 16:34 24.04.2014

Re: Па, редним возом како следи, подугачко..

Намерно нисам честитао недавни пријем у чланство Библиотеке - пошто сте Ви за мој рачун књижевник од поодавно (пре седам година сам, љубазношћу Вашом и издавача, добио приче и књигу песама).
Али не знам шта је после било са аудио/визуелно итд причом о св.Паји, насуканом, а волео бих и да објавите када се било шта ново, горе поменуто, појави у књижарама.
Срдачан поздрав
Черевићан Черевићан 00:27 25.04.2014

Re: Па, редним возом како следи, подугачко..

на нечеститки уПоводу фала,посебно на оно књижевник од поодавно, г. Мuaddib-е, док на део други Вашег коментара ево укратко бих:

замисао приповедања о насуканом на Малту Савлу, јавнула се у мени спочетка овога века, а суоченог са локалитетима на Острву куда се поменути кретао? ад 60.уз машту која ми не недостаје кренуше лаке причице ( било их и овде, на блогу) на тему да би ме потом лични упит да ли је Бог човека створио, или би обрнуто (упс)определио да се писања озбиљније машим. у налету наста 100 тинак страница текста будућег опширнијег састава радно насловљеног Загрљене за који сазнаше одговорни са малтешког радија на једној књижевној вечери где наступих и паде предлог да се текст у оквиру емисије о култури у наставцима чита слушаоцима путем радио таласа, с' тим да наратор будем ја,аутор,наравно на малтешком језику.кренух ја на увежбавање читања на језику страном ,како је предложено, када се ниоткуда појави локални тв канал са идејом да се све ово досад предложено прикаже у виду полу сатних видео записа диљем локалитета по Малти.и док се то вагало ево ти локалног издавача вољног да текст преточи у књигу,али на енглеском, и то у форми аудио издања. наратор да опет будем ја, уз услов да се одустане од радија/тв-а.ово ми се учинило реалније ,уради локални дизајнер и корицу, те уз мој услов да 50% аудио тиража буде на српском ,ја се дадох ( уз моје свакодневне радне активности у малтешкој Фирми)на писаније, а преводилица крену текст на енглеском .елана није недостајало, рок ми дат био комотан,међутим мили Газда Фирме утом осмисли да би вредело покушати либијској путоградњи придружити се те ме ангажова у 2 наврата по 3 месеца да се у Триполију прикључим руској фирми са којом је имао намеру сарадње. спласну ми стваралачки импулс,теренски обиласци пустиње писање смакну у други план, малтешки Издавач по методи не близу ока, далеко си срцу друге пројекте преузе, али уз обећање,да му се само јавим кад текст буде готов па ће ме он већ уклопити у програм . . .
преговори са Русима успеше и ја у Африци остадох све док се не припуца по г Гадафију и шатру му срушише (феб. 2010.) те се вратих на Малту.уочих проблеме са простатом ,предложена операција се обави али у Србији ,где током постоперативног излежавања приведох текст књиге крају, док посао на Малти се замрзну.размишљања потом о поновном ми ангажману у путоградњи Србије се случајем јавнуше и . . ето ме од тада на градњи Коридора (10 и 11),радно активног пензионера, док са Малтом се радно опростих . . . пар састанака који у међувремену уследише са нсадским издавачима подгрејаше ми наду да ће Загрљене света угледати по свему судећи, те сам сада у исчеку
штампаног тиража на српском
, који, кад се појави,биће објављено методом . . фалте ме уста . ..могуће је такођер да мој скорашњи пријем у ДКВ малко убрза рок издавања ,ал'и . . . чему журба у овими ж.годинама ?

ето.
muaddib92 muaddib92 17:12 25.04.2014

Re: Па, редним возом како следи, подугачко..

Пре свега, хвала Вам на детаљном одговору драги Чер, пошто Вам може бити познато да Ваше писање пратим још од првих Ваших јављања на (друпал-у, беше ли?), као и да су ми све теме о којима пишете врло привлачне (малтешке, бачке, пошто сам сомборски зет већ 35г, а посебно оне брезобразне, такође ..бачке, описане у песми којој ме мој матори давно научио):

Дружине је-бачка дувала у рог,
Сваку је-беду створио Бог!


..него сам погрешно био умислио да Вас је овдашњи издавач убедио у ту мултимедијску варијанту. Сада ми се све уклопило и јасно ни је, што рекли шумадинци политичару после говора .

Фалите ме уста моја је стара војвођанска иронија која функционише вековима, али за модерна времена нам исту ипак допуните када Загрљене буду штампане и податком о издавачу, односно датуму и књижарама у којима ће књига бити доступна, као што раде сви на блогу а на добробит оних који желе то да сазнају.

А дотле, пријатељу, брините Ви о унуцима, здрављу, напишите нам што више тога - и не брините, коридори које набрајате биће отварани и ове и сваке наредне године, пре подне

П.С: апропо
да ли је Бог човека створио, или би обрнуто (упс)
знам да се по питању вере можемо разићи, али моја опција је ова друга - под обрнуто

Срдачан поздрав и све најбоље!
Черевићан Черевићан 22:18 25.04.2014

Re: Па, редним возом како следи, подугачко..

ни о каквом разилажењу по питању Вере неће бити могуће наслутити у будућој ми књизи иако мотив који ме је покренуо писању звучи веома провокативно. читаоци ће се сами наћи на муци да се определе за једну од опција, које се и не помињу али се слуте, јер ко сам ја,нестручан по питању теме религиозне, да заступам било коју, па с'тога ни једна неће бити фаворизована-понуђена а опет свака ће са своје стране указивати недорецима који ће аргументима сличити покушавајући да се избалансира паралелизам реализма и фантазмагорије, а све под неком сулудом претпоставком да ( имајући у глави крај романа, крећем текстом према почетку, дилемишући ), ће време, једнога дана, почети да тече уназад, тако да ће последице претходити узроцима . . . . г Мuaddib-е . . . баш се распплинух . . . поздрав

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana