Ekonomija| Politika

Budućem ministru privrede

Saša Radulović RSS / 25.04.2014. u 23:56

Glavni i u stvari jedini stvarni problem budućeg ministra privrede je budući premijer. Aleksandar Vučić. Svi ostali problemi su savladivi. Oni su naravno teški, traže veliki rad, znanje, odličan tim, vreme. Ali savladivi. Glavni problem nije. Jer on traži drugog premijera.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti ne samo potpisivanje štetnih ugovora, svih Beograda na vodi, Etihada i inih tajnih arapskih dilova, već i njihovo predlaganje.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti subvencije za sve njegove odlične strane investitore, investitore novog gradonačelniha Beograda, njihove braće, i sve dilove koji dolaze uz te investitore. Od poklanjanja zemljišta, oslobađanja od poreza, do hiljada evra po radnom mestu. I sve to treba da plaća domaća privreda koja umire pod nerazumnim poreskim teretom.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti tajne nameštene privatizacije ala Vršački vinogradi i Prva petoletka. Jer tu je prostor za ugradnju.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti da ne traži popis i procenu fer tržišne vrednosti imovine javnih i društvenih preduzeća. Recimo Jata. Baš kao što ni BoTa nije tražio popis i procenu vrednosti imovine NIS-a. Ili Zastave pre odličnog dila sa Fiatom.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti da se ne meša u rad javnih preduzeća, da se ne meša u rad RTB Bora, i da ne dira premijerove kadrove. Recimo njeogovog kuma na čelu EMS-a, direktora Železnica, direktora RTB Bora, rukovodstvo Simpa.


Od budućeg ministra privrede budući permijer će tražiti da potpiše dil sa Simpom koji je već dogovoren i samo njega čeka za potpis. Ugovor koji je štetan za poreske obveznike Srbije.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti da se nastavi arčenje novca iz Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza i da ne inisistira na konotroli njihovog poslovanja. Da ne dira i ne kontroliše ni mnogobrojne netransparentne programe subvencionisanja domaće privrede. Recimo program subvencionisanja šinskih vozila.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti aktivnu promociju njegovih genijalnih ekonomskih ideja podsticanja privatnog sektora programom platiš 3 dobiješ 10 neradnika iz javnog sektora.

Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti da kaže da Mercedes nije samo prodao šasiju Ikarbusu, već da je u stvari investirao u Ikarbus.


Od budućeg ministra pirvrede budući premijer će tražiti da ne čačka mnogo, da prihvati, žmuri i prećuti.


Od budućeg ministra privrede budući premijer će tražiti sve ono što je tražio prethodni PPV od prethodnog ministra pirvrede. Sve ono što nije mogao da dobije zbog autističnosti i autoritarnosti prethodnog ministra privrede i njegove nespremnosti da bude timski igrač. Sve ono što piše u tekstu ostavke prethodnog ministra privrede.


Ne znam da li je budući ministar privrede svestan svega ovoga ili ne. Nešto mi govori da nije. Takođe ne znam da li je budući ministar privrede svestan da može da kaže ne. Budući premijer je u blagom problemu ukoliko budući ministar privrede shvati da je institucija sistema, da može da radi po sopstvenom znanju i savesti i da može budućem premijeru da kaže ne. Posebno nakon problema koji je budući premijer imao sa prethodnim ministrom privrede. Budućem premijeru bi bilo jako teško ako bi mu se ponovila ista stvar kao sa prethodnim ministrom privrede. Za ovo je potrebno izdržati pritisak, kabinetsko tabloidno blato, kabinetske sindikate i ostati principijelan.


Budući ministar privrede bi morao da ponovo uspostavi princip transparentnosti. Da svakog meseca do 10.tog u mesecu objavi trošenje budžetskih sredstava za prethodni mesec uključujući i spisak pravnih i fizičkih lica i iznose koje su primili iz budžeta. Transparentnost je vrli kadar budućeg premijera ukinuo kada je protivustavnom i protivzakonitom odlukom 28.januara preuzeo ovlašćenja od prethodnog odnosno još uvek sadašnjeg ministra privrede.


Ukoliko ne shvati sve ovo, budući ministar privrede će se pretvoriti u otirač. Baš kao i sadašnji budući ministar finansija. Baš kao i svi ostali sadašnji budući članovi vlade.

 

www.dostajebilo.rs

Facebook grupa - Dosta je bilo

https://twitter.com/SasaRadulovich

 

 

 



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 00:38 26.04.2014

Bez reči

Budući ministar privrede ima iskustva iz Ukrajine. U kakvoj situaciji je Ukrajina, čitamo i gledamo. Šta je Ukrajinu dovelo u takvu krizu, takođe smo čitali.

Uočljivo iz Ukrajine, subvencionisane su čeličane (u zapadnom delu Ukrajine), dok su se njihovi vlasnici enormno obogatili.


Evo ko su ministri

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:488827-Ovo-su-ministri-u-novoj-Vladi-Srbije
vladaxy vladaxy 07:45 26.04.2014

Also sprach Zarathustra

Mislim da si u pravu, biće subvencija, pomoći, oslobađanja poreza, petoletki, drž' da ga navijem i ostalo. Ništa se konkretno neće desiti. Voleo bih da nismo u pravu
Najbolje će se zaštititi ako samu sebe dovede u red završavanjem započetih reformi i ”čišćenjem”, giljotinom protivrečnih propisa koji datiraju iz davnih vremena i podržavaju birokratsku neefikasnost. Drugo, Srbija mora efikasno da upravlja javnim resursima i javnim dugom. Mora se živeti u skladu s raspoloživim sredstvima. Postojeća fiskalna i kvazifiskalna opterećenja lome kičmu poštenim pojedincima i preduzećima, stvaraju nepovoljnu poslovnu i investicionu klimu i ruše perspektivu.

Drugi način štednje je promena organizacije. Naša država izgleda kao spoj bivše socijalističke i neke nedograđene demokratske države, sa stotinu službi koje nema niko u svetu.

U Srbiji velika sredstva, 3 odsto državnog proizvoda, odlazi na takozvanu državnu pomoć, a to je pet puta više od proseka Evrope u toj oblasti, mada nije jasno da li se ta sredstva koriste efikasno ili ne. Da pomenem samo neke stvari – subvencije u poljoprivredi, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za kamate i razna druga davanja. Neke od tih mera su pozitivne, ali moraju da budu ispravno odmerene i, najvažnije od svega, mora da se prati njihov efekat. Znači, moraju da se prate performanse, moramo da znamo da ulažući u poljoprivredu, dajemo malim proizvođačima i dajemo da bismo popravili određene tržišne slabosti i da očekujemo rezultate u povećanju proizvodnje, normalizaciji cena na tržištu, poboljšanju uslova za privređivanje i - najvažnije od svega – da očekujemo niske cene i kvalitetne proizvode za naše potrošače.”

8c_competizione 8c_competizione 09:29 26.04.2014

namerno ...

Ne znam da li je budući ministar privrede svestan svega ovoga ili ne. Nešto mi govori da nije.

...

Ukoliko ne shvati sve ovo, budući ministar privrede će se pretvoriti u otirač. Baš kao i sadašnji budući ministar finansija. Baš kao i svi ostali sadašnji budući članovi vlade.


mislim da pethodno navedena gospoda namerno postaju otiraci, posto je zagarantovan podeblji novcanik.

sto jednom davno rece jedan moj profesor:

"svaki covek ima svoju cenu, jedini problem je sto ovo (sto mi nude) nije moja cena!"
anonimni_autor anonimni_autor 10:15 26.04.2014

Petoljetka

Zašto se uopšte brinemo. Budući ministar privrede će bespogovorno raditi samo ono što mu veliki premijer dozvoli, ili više neće biti ministar. Mislim da je to ovde svima jasno. U vezi sa ovim tekstom , slažem se sa svime osim sa upotrebom reči petoljetka u negativnom kontekstu. Za vreme njih je naš narod uz veliku muku i odricanja gurnuo ovo društvo napred, gradeći iz ratnog pepela temelje buduće ozbiljne države(koliko god je mi danas ne voleli). Još koristimo puteve i pruge koji su znojem omladine u tom periodu izgrađeni, a docnija vlast nije uspela sve sa ogromnim inoastranim donacijama i kreditima ni da ih kako treba odrtžava. Te potoljetke su (uz žrtve razume se) donosile napredak, a ova naredna će kako mi se čini samo ubrzati sunovrat( uz žrtve razume se).
hajkula1 hajkula1 11:02 26.04.2014

Re: Petoljetka

U nekim petoletkama su podizani Navip, Fidelinka, Agrohem a procesom privatizacije i liberalizacijom tržišta, (kako sami akteri to zovu) neki su se bezobrazno obogatili dok su ogromna sredstva iznošena iz Srbije.

Što je najgore, ove tri firme su samo mali primeri ukupnog štetočinskog delovanja. Dok su jedni radili, drugi su ćutali, (kao) pojma nisu imali.

Minuli rad premijera doprinosi uverenju da će preuzet sistem unaprediti.

Pošto neki blogeri zameraju Saši na kritikama off shore kompanija, evo malo detalja. Nama da posluži kao upozerenje da pažljivo pratimo dešavanja.




http://www.slobodnaevropa.org/content/kako-su-unistavani-navip-fidelinka-i-agrohem/25124974.html


Bivši makedonski ministar ekonomije i kontroverzni biznismen Žanko Čado imao je ključnu ulogu u bankrotu srpskih firmi “Agrohem”, “Fidelinka” i “Navip” prebacivanjem njihovih sredstava na račune svojih ofšor kompanija, piše “Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara” (The International Consortium of Investigative Journalism - ICIJ) – u čiji je izveštaj Radio Slobodna Evropa imao ekskluzivno uvid.

​Autori teksta Đorđe Padejski, novinar-istraživač i osnivač “FOIA Machine”, onlajn platforme za pristup informacijama od javnog značaja, i Majkl Hadson (Michael Hudson), urednik ICIJ – imali su uvid u dokumente koji ukazuju da je Čado kontrolisao firmu na Britanskim Devičanskim ostrvima koja je dobila 6,9 miliona dolara na ime transfera iz Agrohema, pre njegovog bankrota.

Istovremeno, “Navip”, čiji su samo vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, prodat je za ispod 6 miliona evra.

“Fidelinka” je od uspešne firme ubrzo postala gubitaš. Zbog toga je 1.300 radnika u ova tri preduzeća ostalo bez posla. Oni su deo armije od 250 hiljada zaposlenih u državnim preduzećima u Srbiji koji su se našli na ulici kao rezultat privatizacije od 2001. do 2010. godine.

“Global Financial Integrity” procenjuje da je 51 milijardi dolara prebačeno iz Srbije “nezakonitim finansijskim transakcijama” mahom na ofšor račune između 2001. i 2010. Time je Srbija zauzela visoko 16 mesto na listi od 150 zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima.

Biznismen Čado otvara sva balkanska vrata

Godinama su kružile nepotvrđene informacije da je ličnost iz senke preuzela pre jednu deceniju “Agrohem” iz Novog Sada, jednog od najvećih proizvođača veštačkog đubriva u Srbiji. Ta osoba poseduje čitavu mrežu ofšor kompanija preko kojih je kupila “Agrohem”, čija je imovina fiktivnim ugovorima prebačena na strane račune. To je vodilo bankrotu “Agrohema” i otpuštanju nekoliko stotina radnika.


“Zaista nismo imali predstavu ko je kupio naše preduzeće”, kaže Milojica Hrvaćanin, bivši direktor "Agrohema".

U međuvremenu je “Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara” utvrdio da je bankar, biznismen i bivši makedonski ministar za ekonomiju Žanko Čado stajao iza mreže ofšor kompanija koje su bile involvirane u preuzimanje i bankrot “Agrohema”.

Prema dokumentima do kojih je došla ova novinarska asocijacija, Čado je bio direktor ofšor kompanije na Antigvi, preko koje je osigurao indirektno vlasništvo u “Agrohemu”.

To nije bio prvi put da njegovi poslovni poduhvati izazivaju podozrenje. Čado je tokom 1990-ih bio direktor i akcionar u “Almaku” i ***“Anglo-jugoslovenskoj banci” (Anglo-Yugoslav Bank) – sa sedištem u Londonu - koje su u međuvremenu bankrotirale.

U trenutku kada su problemi “Almaka” postali očigledni početkom 1999, Čado je bio ministar ekonomije u Makedoniji. Podneo je ostavku u aprilu, nakon samo pet meseci ministrovanja, obrazlažući to “ličnim razlozima” kao i nezadovoljstvom što nije dobio neophodnu međunarodnu podršku u naporima da popravi stanje u makedonskoj ekonomiji.

Međutim, pojedini balkanski mediji su u to vreme objavili da je skandal oko "Almaka" zapravo pravi razlog Čadovog povlačenja. Naime, banka je izgubila milione dolara vladinih depozita zbog davanja povoljnih kredita uticajnim makedonskim političarima i biznismenima.

Čado nikada nije javno odgovorio na ove tvrdnje. Nakon povratka u privatni biznis, stvorio je reputaciju ličnosti koja otvara vrata investitorima koji žele da ulažu u bivše jugoslovenske republike.

Agrohem: 6,9 miliona dolara prebačeno na ofšor račune

Agencija za privatizaciju je organizovala 2002. i 2003. godine prodaju vladinih akcija u “Agrohemu”. Investitori koji su ih kupili, istovremeno, nastojali su da odmah preuzmu i deonice koje su prethodno podeljene zaposlenima.

Milojica Hrvaćanin se priseća da je rukovodstvo firme vršilo pritisak na radnike da prodaju svoje akcije novim investitorima. On tvrdi da je jedan od direktora pozvao zaposlene u obližnju kafanu i uz pivo i rakiju ih upozorio: “da će izgubiti posao ako ne prodaju svoje deonice, što su moje kolege uglavnom i uradile, jer su bili uplašene”.

Tokom 2003. godine dve srpske firme – “Pharmachem” i “SMM Metali i Minerali” – postali su većinski vlasnici “Agrohema”, kontrolišući više od 80 odsto njegovih akcija. Istovremeno, prema registru preduzeća u Srbiji, Čado je bio direktor kompanije “Fer Trade” sa sedištem na Antigvi, a koja je kontrolisala “SMM” i “Pharmachem”.

Najčudnije u svemu je što je “Agrohem” obezbedio kapital kompaniji “SMM” za kupovinu akcija “Agrohema”! Naime, Hrvaćanin i ostali bivši radnici tvrde da je “Agrohem” uzeo kredit kod banke u iznosu od 600 hiljada dolara da bi platio “SMM” za nekoliko hiljada tona hemikalija. Međutim, “SMM” je iskoristio taj novac za kupovinu akcija “Agrohema”!

Čado se u to vreme pojavio u firmi. “Rukovodioci ‘Agrohema’ su ga zvali ‘šefe’”, priseća se Hrvaćanin, mada nije imao zvaničnu funkciju u firmi.

On ističe da je ubrzo počela serija neobičnih transakcija. “Agrohem” je rasprodavao opremu i uzimao kredite koje je prosleđivao na račune stranih kompanija, uglavnom lociranim na Britanskim devičanskim ostrvima, zatim Maršalskim ostrvima i Panami.

Ubrzo je ustaljena praksa da “Agrohem” naručuje sirovine sklapajući ugovore prema kojima je plaćao unapred, dok je isporuka bila odložena na nekoliko meseci ili čak godina. To se navodi u dokumetnima koje je predočio sudu Ninoslav Šimić, stečajni upravnik “Agrohema”. Tako je 2006, prema izveštaju Narodne banke Srbije, “Agrohem” uplatio 887 hiljada dolara na račun “Highland International Investment Holding” na Britanskim devičanskim ostrvima, dok je isporuka robe predviđena za 730 dana!

Šimić navodi da u mnogim slučajevima roba nije ni isporučena, a uplate za njihovu nabavku su pretvorene u “pozajmice”, koje ofšor kompanije nisu nikada vratile. Šimić ističe da je na taj način iz “Agrohema” izvučeno 4,6 miliona dolara.

On je kazao autorima teksta iz ”Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara” da je dve godine gotovo bezuspešno nastojao da povrati novac koji je “Agrohem” uplatio na račune ofšor firmi. Njegova pisma su se vraćala sa oznakom: “nepoznata adresa”.

Prema dokumentima o stečajnom postupku koja se nalaze u sudu, “Agrohem” je u decembru 2007. uplatio 6,9 miliona dolara na račun kompanije “Alysun Marketing” na Britanskim devičanskim ostrvima iza koje stoji Čado.

Novac je, navodno, bio namenjen za kupovinu 37 odsto akcija subotičke “Fidelinke”, jednog od najuspešnijih preduzeća u mlinsko-pekarskoj industriji u zemlji.

Šimić ističe da je to tipičan primer “poslovne zloupotrebe”, zato što su akcije “Fidelinke” u tom trenutku bile bezvredne na tržištu. To, po njemu, pokazuje da Čado, kada je preuzeo “Agrohem”, nije ni bio zainteresovan za proizvodnju veštačkog đubriva, već za “isisavanje” njegove imovine.

Hrvaćanin je obavestio lokalnu policiju o ovim sumnjivim poslovima, ali nije bilo reakcije. U međuvremenu je, 2005. godine, izbačen sa posla.

Zvanično je obrazloženo da je u većoj grupi radnika koja je otpuštena zbog restruktuiranja firme. Međutim, on smatra da je dobio otkaz zato što je podneo prijavu policiji.

Dvadeset jedan bivši radnik i stečajni upravnik “Agrohema” uputili su tužbu nadležnim institucijama u Srbiji, tvrdeći da je Čado na nezakonit način došao u posed njihove firme, zatim da je profitirao krađom njene imovine i doveo je do bankrota.

Ostalo je nejasno da li su policija i tužilaštvo pokrenuli istragu povodom pomenute tužbe. Tužilaštvo u Novom Sadu nije odgovorilo na zahtev dvojice autora ovog teksta da prokomentarišu čitav slučaj. Ni Čado nije reagovao na poziv za komentar.

Stečanji postupak je pokrenut 2011. godine, mnogo kasnije nakon što je Agrohem obustavio rad. Oko 450 zaposlenih se našlo na ulici.

Fidelinka: Propast nekada uspešne firme

U trenutku kada je “Agrohem” propadao, Čado se zainteresovao za “Fidelinku”, koja je osnovana 1947. godine. Početkom 2000-ih godina njena godišnja proizvodnja je dostizala 12,5 miliona vekni hleba i 100 hiljada tona slatkiša. Vlada Srbije je privatizovala Fidelinku 2005. Opet su ofšor kompanije sa Britanskih devičanskih ostrva imale ključnu ulogu. Čadova firma “Alysun Marketing” je preuzela 19 odsto akcija “Fidelinke”. Druga firma sa Britanskih devičanskih ostrva – “Mowbray Systems” – kupila je skoro 25 procenata akcija, dok je švajcarska kompanija “Mineco”, čija je primarna delatnost bila rudarstvo, došla u posed skoro 20 odsto akcija, piše “Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara” (ICIJ).

Obe kompanije – “Mowbray” i “Mineco” - prema dokumentima do koji je došao (ICIJ) - dovode se u vezu sa srpskim biznismenom Dimitrijem Aksentijevićem, sinom jednog od nekadašnjih rukovodilaca “Geneksa”, koji poseduje i britansko državljanstvo a živi u Švajcarskoj. On je bio deoničar i direktor u “Mowbray” i, istovremeno, direktor “Mineco-a”.

ICIJ navodi da Aksentijević ima zanimljivu biografiju. Pre “Mineco-a”, radio je u “Glencoru”, englesko-švajcarskoj kompaniji koja se bavi trgovinom metalima i energenatima, čija istorija, prema pisanju “Australian Broadcasting Corp”, liči na špijunski roman.

Osnivač ove kompanije Mark Rič (Marc Rich), koji je preminuo u junu ove godine, bio je još davne 1983. godine optužen u SAD zbog utaje poreza u iznosu od 200 miliona dolara i drugih finansijskih malverzacija kao i trgovine naftom sa Iranom, uprkos američkim sankcijama (kupovao je barel nafte od Homeinijevog režima za 20 dolara a prodavao ga za 40). Neki smatraju da je Rič, koga nazivaju i “kraljem poreskih prevara”, bio glavni finansijer aktivnosti CIA-e u rušenju Varšavskog pakta, odnosno komunizma. Zbog pretnje kazne zatvorom od 300 godina, Rič je bio u bekstvu sve dok ga nije pomilovao predsednik SAD Bil Klinton 20 . januara 2001. godine, samo dva sata pre nego što je napustio dužnost, a što je izazvalo velike polemike. (Neki su razlog za ovo pomilovanje videli u tome što je bivša supruga Marka Riča, Deniz poklonila milion dolara Demokratskoj stranci, 70 hiljada Hilari Klinton u trci za senatorsko mesto, kao i 450 hiljada dolara predsedničkoj kampanji Bila Klintona).

Aksentijević je kasnije bio pod istragom u Rumuniji zbog podmićivanja.
Nakon što su je preuzela tri nova vlasnika, izgledalo je na početku da “Fidelinka” dobro posluje. Pokrenula je lanac pekara “Bread&Co”, najavljeno je investiranje nekoliko desetina miliona dolara u njenu modernizaciju a radila je i na uspostavljanju trgovinskih veza sa “Glencorom”. Međutim, taj projekat nikada nije bio ostvaren a sindikati i domaći mediji su tvrdili, kao i u slučaju “Agrohema”, da su novi vlasnici, zapravo, samo dodatno zadužili Fidelinku a onda prebacili njen novac na inostrane račune.

Ištvan Hadji, sindikalni aktivista iz Subotice, ističe da su različite domaće kompanije poslovale pod okriljem “Fidelinke”, garantujući jedne drugima kredite, stvaranjem “lanca dugovanja”, tako da je gotovo nemoguće utvrditi “ko kome duguje i ko je garant kredita”.

“Fidelinka” je bankrotirala 2010. godine, tako da se 700 radnika našlo na ulici. (U međuvremenu, deo poslovnog prostora “Fidelinke” zakupila je firma na čijem je čelu supruga lidera Liberalno-demokratske stranke Čedomira Jovanovića).

Navip: Imovina vredna preko 30 prodata za 6 miliona evra

Aksentijevićeva kompanija “Mineco” imala je udela i u kupovini i bankrotu “Navipa” iz Zemuna, najvećeg proizvođača vina, žestokih i bezalkoholnih pića u Srbiji, osnovanog još daleke 1929, koji je nekada godišnje izvozio 1,6 miliona boca pića uključujući i u SAD, Kanadu i širom Evrope. Ova firma je privatizovana 2006. godine. U veoma složenoj vlasničkoj strukturi “Navipa”, osim “Mineca”, izdvaja se i “Marinković Commerce)”, kompanija iz Bosne i Hercegovine čiji je vlasnik Goran Marinković sa 32 odsto akcija.

“Navip” je posedovao oko 1.200 hektara vinograda i 200 hektara voćnjaka. Njegovi vinogradi su smatrani među najboljima u regionu pa je cena hektara u to vreme dostizala 25 hiljada evra. To znači da su samo vinogradi vredeli 30 miliona evra, plus voćnjaci, poslovne zgrade i oprema. I u kriznim vremenima, "Navip" je mesečno prodavao pića u vrednosti od 900 hiljada evra. Međutim, u trenutku preuzimanja tržišna vrednost “Navipa” je procenjena na ispod 6 miliona evra, piše “Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo”.

Navip je bankrotirao prošle godine, iako je po rečima direktora destilerije Miroljuba Spasojevića, imao ugovorenu prodaju između 80 i 100 hiljada boca različitog pića.

Osam od jedanaest firmi koje su poslovale u ovom lancu je zatvoreno, a vinogradi i voćnjaci su pod hipotekom. Od 500 zaposlenih, angažovano je samo 30-tak na održavanju i obezbeđivanju imovine. Radnici su prošle godine protestvovali ispred sedišta “Agrobanke” (najvećeg poverioca “Navipa”, koji je odlučio da naplati svoja potraživanja koja su, prema tvrdnji radnika, dovela do bankrota ove kompanije. U međuvremenu, bankrotirala je i “Agrobanka” i osnovana “Nova Agrobanka”). Stečajni upravnik Vasilj Vasiljević je proceniio vrednost “Navipa” u 2012-oj godini na 21,7 miliona evra, dok dugovi iznose oko 20 miliona.

Nadležne institucije u Srbiji pokrenule su krivični postupak protiv četrnaest lica osumnjičenih da su proneverili oko 6 miliona evra tokom i nakon privatizacije "Navipa".

U novembru 2011. je uhapšeno više lica (osim rukovodioca ove firme i nekoliko lica iz poreskih i drugih državnih službi). Direktor “Mineco-a” Aleksandar Aksentijević je pobegao iz zemlje. Policija tvrdi da su tri rukovodioca, koja su radila za filijale “Mineco” u Londonu i Beogradu, omogućila prodaju poslovnog prostora “Navipa” veličine 2.548 kvadratnih metara ispod (za trećinu) cene, čime je ova kompanija samo po tom osnovu oštećena za 2,6 miliona dolara.

Reč je o dve zgrade u blizini zoološkog vrta u Beogradu
. Jedna od njih, u kojoj se nekada flaširalo piće, sada služi kao garaža za zaposlene u “Mineco”. Druga je renovirana u stambeni i poslovni prostor.

Osnivač kompanije “Mineco” Dimitrije Aksentijević i vlasnik “Marinković Commerce” Goran Marinković nisu optuženi.

Aksentijević nije bio dostupan za komentar autorima teksta iz “Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo”. Portparolka “Mineco-a” je takođe odbila da komentariše ulogu ove firme u bankrotu “Fidelinke” i “Navipa”, saopštivši da sva tri optužena rukovodioca “u potpunosti učestvuju u relevantnom procesu i da svi odbacuju da su počinili bilo kakve zloupotrebe”.

51 milijarda dolara ilegalno se odlila iz Srbije

Slučajevi “Agrohema”, “Fidelinke” i “Navipa” samo su deo niza epizoda tamne strane priče o dešavanjima u Srbiji nakon zbacivanja Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000.

Dok je međunarodna zajednica slavila pobedu demokratskih snaga, moćni insajderi su u tišini ostvarili enormno bogatstvo tokom radikalne transformacije državnih preduzeća, čija imovina je opljačkana, tako da je sada skoro dve trećine novih privatizovanih firmi ruinirano, piše “Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo”.

Agencija za privatizaciju Srbije je bila u obavezi da osigura da kupci privatizovanih firmi ne otuđe njihova sredstva i ne izbace zaposlene na ulicu. Međutim, u Zakonu o privatizaciji je postojala pravna praznina: kupci nisu bili u obavezi da u potpunosti obelodane svoj identitet kao ni vlasničku strukturu.

To je, prema izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije, omogućilo na stotine licitacija odnosno preuzimanja preduzeća čiji su vlasnici, barem na površini, bili strani investitori, ali to su, u stvari, bili bogati i dobro povezani Srbi, koji su koristili strane, uglavnom ofšor kompanije za kupovinu državnih preduzeća i upotrebili njihova sredstva za ostvarenje mnogo većeg profita. U mnogim slučajevima, novi vlasnici uzeli su kredite zalažući kompanije koje su kupili, opterećujući ih dodatnim dugovima, zatim prodajući ili transferišući vlasništvo nad zemljom, zgradama, mašinama i opremom na ofšor ili druge povezane firme. Prema podacima Socijalnog i ekonomskog saveta Srbije, skoro 2.000 od 3.017 privatizovanih firmi je bankrotiralo ili je na ivici zatvaranja.

Istovremeno, nezavisna istraživačka grupacija “Global Financial Integrity” procenjuje da je 51 milijardi dolara prebačeno iz Srbije “nezakonitim finansijskim transakcijama” mahom na ofšor račune između 2001. i 2010, odnosno oko 5 milijardi dolara godišnje.

Time je Srbija zauzela visoko 16 mesto na listi od 150 zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima. Tako je, prema podacima Narodne banke Srbije, samo prošle godine je iz Srbije prebačeno oko 900 miliona dolara na račune kompanija Britanskih devičanskih ostrva, koje je poznato po pranju novca.

“Tokom privatizacije stvorena je atmosfera da ne treba ništa da pitaš i ne razgovaraš o tome sa kolegama, jer time možeš da ugroziš prodaju firme”, kaže Ištvan Hadji, zamenik predsednika sindikata u Subotici.

Ova tri slučaja aktuelizuju i večito pitanje uloge ofšor kompanija, odnosno “poreskih rajeva” u korupciji i ekonomskih nevolja Srbije i drugih zemalja širom sveta, čije privrede posrću.

“Ova siva zona omogućava da siromašne zemlje i dalje budu siromašne”, kaže Stefani (Stefanie) Ostfeld iz “Global Witness”, organizacije za borbu protiv korupcije čije je sedište u Londonu, a prenosi “Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo”.




“Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo“ je dobio pre dve godine, 2.5 miliona dokumenata sa ofšor destinacija kao što su Britanska devičanska ostrva – koji svedoče o novčanim transferima, osnivačkim dokumentima kompanija, čak i internoj komunikaciji – što ilustruje kako su ofšor kompanije podsticanjem korupcije omogućavale bogatima i dobro povezanim osobama ogromne zarade, kaže za RSE Đorđe Padejski, koautor teksta.

„Ovi dokumenti se odnose na 130 hiljada osoba iz 170 zemalja iz čitavog sveta. Ukupan obim tih podataka koje je Konzorcijum dobio je praktično 160 puta veći nego što je 'Vikiliks' objavio 2010. Kada je reč o Srbiji, slučaj 'Agrohema' je nešto što me je posebno zapanjilo, sistem i način na koji je ta kompanija za samo nekoliko godina dovedena do propasti. 'Agrohem' je unapred, avansno plaćao za navodnu nabavku sirovina od kompanija sa Britanskih devičanskih ostrva. Međutim, 'Agrohemu' nikada nije isporučena ta roba“.

Intervju sa Padejskim možete uskoro pročitati u celini na sajtu RSE.

Deo intervjua sa Đorđem Padejskim


vladaxy vladaxy 11:34 26.04.2014

Re: Petoljetka

liberalizacijom tržišta, (kako sami akteri to zovu)


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JE0ta6m3DpY[/youtube]
rade.radumilo rade.radumilo 11:53 26.04.2014

Re: Petoljetka

Moraš da makneš ono "s" iz https, da bi lepo prikazao...


hajkula1 hajkula1 12:05 26.04.2014

Re: Petoljetka

vladaxy
liberalizacijom tržišta, (kako sami akteri to zovu)


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JE0ta6m3DpY[/youtube]



Đelić: Dalja liberalizacija tržita...

Nakon toga će biti izvršena komplatna liberalizacija", objašnjava Dinkić.

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic najavio je, u razgovoru za "Politiku", da ce ove nedelje Vladi Srbije dostaviti plan za liberalizaciju...

Puna usta
anonimni_autor anonimni_autor 12:11 26.04.2014

Re: Petoljetka

Deo intervjua sa Đorđem Padejskim

Slažem seali... ovo je bilo napornooo pročitati... Morala vi malo da svedeš formu, ako ne želiš da razjuriš publiku.
bolid1 bolid1 12:45 26.04.2014

Re: Petoljetka

rade.radumilo



Care!
hajkula1 hajkula1 12:51 26.04.2014

Re: Petoljetka

anonimni_autor
Deo intervjua sa Đorđem Padejskim

Slažem seali... ovo je bilo napornooo pročitati... Morala vi malo da svedeš formu, ako ne želiš da razjuriš publiku.




I ja sam publika.

Pa dobro.
Imam dva odgovora
- ne čitaš
- ne muči te nesanica



Prenela sam u kompletu jer ljudi obično ne otvaraju linkove.


Šta misliš kako je ljudima koji žive sa saznanjem šta se sve radilo u Srbiji, a ne mogu da utiču na promene?

Ako tuže - ništa.
Ako pišu - što pišu. Ne možeš da čitaš


Tekst puno govori, jer je po istom kalupu trebala da se izvrši privatizacija Vršačkih vinograda, na primer.


anonimni_autor anonimni_autor 16:06 26.04.2014

Re: Petoljetka

hajkula1
anonimni_autor
Deo intervjua sa Đorđem Padejskim

Slažem seali... ovo je bilo napornooo pročitati... Morala vi malo da svedeš formu, ako ne želiš da razjuriš publiku.




I ja sam publika.

Pa dobro.
Imam dva odgovora
- ne čitaš
- ne muči te nesanica



Prenela sam u kompletu jer ljudi obično ne otvaraju linkove.


Šta misliš kako je ljudima koji žive sa saznanjem šta se sve radilo u Srbiji, a ne mogu da utiču na promene?

Ako tuže - ništa.
Ako pišu - što pišu. Ne možeš da čitaš


Tekst puno govori, jer je po istom kalupu trebala da se izvrši privatizacija Vršačkih vinograda, na primer.



Nisam ja rekao ništa protiv podataka koje si iznela, nego ti skrećem pažnju da većina čitalaca čim vidi "čaršav" citata koji si okačila odmah ide dalje ne čitajući. To je na žalost neprijatna realnost. Zato sam ti savetovao da ukratko prepričaš suštinu ako hoćeš da zaista dopreš do ljudi. To pametna žena kao ti može vrlo lako. Nadam se da te ovim odgovorom nisam uvredio, jer mi to ni najmanje nije bila namera
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:21 28.04.2014

Re: Petoljetka

anonimni_autor
Zašto se uopšte brinemo. Budući ministar privrede će bespogovorno raditi samo ono što mu veliki premijer dozvoli, ili više neće biti ministar. Mislim da je to ovde svima jasno. U vezi sa ovim tekstom , slažem se sa svime osim sa upotrebom reči petoljetka u negativnom kontekstu. Za vreme njih je naš narod uz veliku muku i odricanja gurnuo ovo društvo napred, gradeći iz ratnog pepela temelje buduće ozbiljne države(koliko god je mi danas ne voleli). Još koristimo puteve i pruge koji su znojem omladine u tom periodu izgrađeni, a docnija vlast nije uspela sve sa ogromnim inoastranim donacijama i kreditima ni da ih kako treba odrtžava. Te potoljetke su (uz žrtve razume se) donosile napredak, a ova naredna će kako mi se čini samo ubrzati sunovrat( uz žrtve razume se).


„Лако је Титу да ствара државу са краљевом омладином, видећемо какву ће државу створити његова омладина.“ – ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић
alselone alselone 10:40 28.04.2014

Re: Petoljetka

„Лако је Титу да ствара државу са краљевом омладином, видећемо какву ће државу створити његова омладина.“ – ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић



(karagaca uzima nitro glicerin)
anonimni_autor anonimni_autor 18:03 28.04.2014

Re: Petoljetka

vlad_aleksh
anonimni_autor
Zašto se uopšte brinemo. Budući ministar privrede će bespogovorno raditi samo ono što mu veliki premijer dozvoli, ili više neće biti ministar. Mislim da je to ovde svima jasno. U vezi sa ovim tekstom , slažem se sa svime osim sa upotrebom reči petoljetka u negativnom kontekstu. Za vreme njih je naš narod uz veliku muku i odricanja gurnuo ovo društvo napred, gradeći iz ratnog pepela temelje buduće ozbiljne države(koliko god je mi danas ne voleli). Još koristimo puteve i pruge koji su znojem omladine u tom periodu izgrađeni, a docnija vlast nije uspela sve sa ogromnim inoastranim donacijama i kreditima ni da ih kako treba odrtžava. Te potoljetke su (uz žrtve razume se) donosile napredak, a ova naredna će kako mi se čini samo ubrzati sunovrat( uz žrtve razume se).


„Лако је Титу да ствара државу са краљевом омладином, видећемо какву ће државу створити његова омладина.“ – ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић

A ti si neki član od Evrope i Rusije nadaleko priznatih "Plavih Šubara?" Možda jedan od one legendarne četvorice veličanstvenih?
mix 018 mix 018 12:21 26.04.2014

Milan Nis

Buduci ministar privrede ima dve mogucnosti:
1.Da zavrsi kao prethodni ministar privrede
2.Da se utali,malo duze potraje(1-2 god) i zavrsi kao ministar privrede,pre poslednjeg ministra privrede.
hajkula1 hajkula1 13:05 26.04.2014

Re: Milan Nis

mix 018
Buduci ministar privrede ima dve mogucnosti:
1.Da zavrsi kao prethodni ministar privrede
2.Da se utali,malo duze potraje(1-2 god) i zavrsi kao ministar privrede,pre poslednjeg ministra privrede.



i
3. zaposli se u nekoj međunarodnoj organizaciji kao oni bivši, ministar zdravlja, guverner...
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:07 26.04.2014

Re: Milan Nis

i zavrsi kao ministar privrede,pre poslednjeg ministra privrede.


Misliš pretposlednji?
iqiqiq iqiqiq 13:44 26.04.2014

osnovni problem

je što reforma državne uprave nije urađena, a za to su krivci na listi prethodnih vlada u poslednjoj deceniji. Svaka jaka državna uprava ne bi bila pod takvim pritiskom jednog čoveka, ministri ne bi bili pijuni, a celokupna državna uprava mehanizam koji se pokreće samo pritiskom na dugme od strane jednog čoveka

Pritiska moćnih pojedinaca u vrhu vlasti postoje i u najrazvijenijim zemljama zapadne demokratije, ali državni aparat ima dobro uspostavljene mehanizme odbrane ali i kontrole. Ovde svaki "neposlušnik" državne administracije gubi posao bez ikakve šanse da pravnim putem odbrani svoju profesionalnost i svoj rad "ni po babu ni po stričevima"

Dok se takav sistem ne uspostavi, da državna uprava bude funkcionalna i da bude u fuknciji odbrane pravnog sistema, svaki pojedinac je žrtvovan, bez obzira na stručnost, dobre namere i vizije.

Primera radi, šta je Vama, gdine Raduloviću, u Zakonu o državnoj upravi i Zakonu o državnim službenicima, pravno sredstvo da pokrenete sudski spor ako je sve ovo navedeno na blogu tačno? Da li postoji disciplinska komisija koja rešava ovakvo ponašanje? Ako ne, onda nemojmo se zavaravati da smo demokratski sistem.
Kraja Kraja 14:46 26.04.2014

...pitanje...

...ti nista od svega navedenog nisi znao u momentu kada si ulazio u tu vladu...???
...bar za ono sto se dogodilo pre ulaska, da se ne kacimo za reci...
hajkula1 hajkula1 16:06 26.04.2014

Re: ...pitanje...

Kraja
...ti nista od svega navedenog nisi znao u momentu kada si ulazio u tu vladu...???
...bar za ono sto se dogodilo pre ulaska, da se ne kacimo za reci...


Ne može sve da zna. Bar mnogo toga dok se ne uđe u vladu, dok se ne vidi kako stvarno funkcioniše, i bez uvida u tajne ugovore.

Šta misliš da je Saša trebao da uradi, da odbije - koja korist od toga? Samo bi sumnjali, nagađali.

Šta zameraš?

Šta savetuješ?

Kraja Kraja 16:14 26.04.2014

Re: ...pitanje...

...postavio sam jednostavno pitanje...
...cemu sad ova razrada...???
...nije radulovic usao u vladu po povratku sa kalenica, u prolazu...
Saša Radulović Saša Radulović 19:55 26.04.2014

Re: ...pitanje...

Odgovorio odmah nakon ostavke: Zašto sam ušao u vladu
anonimni_autor anonimni_autor 15:57 26.04.2014

Ako niste primetili

Blogovi na internetu su slobodna zona i tu je svašta mogućé...Ali...Zar vam nije čudno da su se samo sat vremena posle objavljivanja Sašinog pojavila još tri bloga iznad njega? Od tih blogova samo jedan je zaista interesantan onaj o Džarmišu. Možda sam paranoičan ali ovo mi se ne čini normalno. Pogotovu što se u zadnje vreme na svim medijima priča o neverovatnom uspehu dvonedeljne iternet kampanje pokreta "Dosta je bilo" pošto je uzeo dva posto glasova strankama koje su uložile neuporedivo više para u svoju reklamu. Danas je o tome baš govorio Zoran Modli u svojoj emisiji o kompjuterima na prvom programu Radio Beograda. Možda ću izgledati kao Molder koji se bori protiv agenata prigušivača, ali mislim da su pojedini blogeri istruirani da odmah "zatrpaju" vaš blog. Pozdrav od ne baš preterano aktivnog simpatizera.
hajkula1 hajkula1 16:08 26.04.2014

Re: Ako niste primetili

anonimni_autor
Blogovi na internetu su slobodna zona i tu je svašta mogućé...Ali...Zar vam nije čudno da su se samo sat vremena posle objavljivanja Sašinog pojavila još tri bloga iznad njega? Od tih blogova samo jedan je zaista interesantan onaj o Džarmišu. Možda sam paranoičan ali ovo mi se ne čini normalno. Pogotovu što se u zadnje vreme na svim medijima priča o neverovatnom uspehu dvonedeljne iternet kampanje pokreta "Dosta je bilo" pošto je uzeo dva posto glasova strankama koje su uložile neuporedivo više para u svoju reklamu. Danas je o tome baš govorio Zoran Modli u svojoj emisiji o kompjuterima na prvom programu Radio Beograda. Možda ću izgledati kao Molder koji se bori protiv agenata prigušivača, ali mislim da su pojedini blogeri istruirani da odmah "zatrpaju" vaš blog. Pozdrav od ne baš preterano aktivnog simpatizera.



I meni je to palo u oči. I nije prvi put. I nema veze što je vikend, dešava se isto i kada je sredina nedelje.
anonimni_autor anonimni_autor 16:21 26.04.2014

Re: Ako niste primetili

hajkula1
anonimni_autor
Blogovi na internetu su slobodna zona i tu je svašta mogućé...Ali...Zar vam nije čudno da su se samo sat vremena posle objavljivanja Sašinog pojavila još tri bloga iznad njega? Od tih blogova samo jedan je zaista interesantan onaj o Džarmišu. Možda sam paranoičan ali ovo mi se ne čini normalno. Pogotovu što se u zadnje vreme na svim medijima priča o neverovatnom uspehu dvonedeljne iternet kampanje pokreta "Dosta je bilo" pošto je uzeo dva posto glasova strankama koje su uložile neuporedivo više para u svoju reklamu. Danas je o tome baš govorio Zoran Modli u svojoj emisiji o kompjuterima na prvom programu Radio Beograda. Možda ću izgledati kao Molder koji se bori protiv agenata prigušivača, ali mislim da su pojedini blogeri istruirani da odmah "zatrpaju" vaš blog. Pozdrav od ne baš preterano aktivnog simpatizera.



I meni je to palo u oči. I nije prvi put. I nema veze što je vikend, dešava se isto i kada je sredina nedelje.

Potpuno saglasan
radissha radissha 17:33 26.04.2014

Re: Ako niste primetili

To samo potvrđuje činjenicu da je "Reformator" najbolji Miloševićev i Šešeljev đak i da ga nikako ne treba potcenjivati . O njegovim namerama nije potrebno diskutovati , one su upravo suprotne onome što on govori i obećava . Naj bolji primer za to je takođe činjenica , da mu je Mlađan Dinkić i dalje glavni savetnik za pitanja privrede !? Naravno , ne zvanično i ne javno . Sama ta činjenica obeshrabruje i uliva strah , kada je reč o budućnosti naše dece i unuka - barem meni !!!
I na kraju , pojava nekog kao što je Radulović se može nazvati "proviđenjem" , naravno , ako bi se zanemarila činjenica da je on u stvari "reformatorova" najveća "greška" .
a_jovicic a_jovicic 18:14 26.04.2014

Re: Ako niste primetili

anonimni_autor
Blogovi na internetu su slobodna zona i tu je svašta mogućé...Ali...Zar vam nije čudno da su se samo sat vremena posle objavljivanja Sašinog pojavila još tri bloga iznad njega? Od tih blogova samo jedan je zaista interesantan onaj o Džarmišu. Možda sam paranoičan ali ovo mi se ne čini normalno.

Ma svaki Sašin blog "Restart"-uje counter pa krene trka za prvog posle ... ili se blogokolege "šlepaju" pošto su Sašini blogovi prilično čitani i preporučivani pa ko vele daj da budu što bliže ... možda "predje" nešto i na njih.

Šalim se naravno ... Ja u poslednje vreme generalno primećujem porast broja blogova ... ne samo neposredno u blizini "Restart"-ujućih. Ranije je vreme "poluraspada" prosečnog bloga bilo cca nedelju dana ... sad već posle jednog dana dodje do "inflacije" komentara i zasićenja teme. Jedva stignem da prelistam blogove ne-VIP autora.

Biće da se "namnožio" broj VIP blogera ... Da li je vreme za jedan "Restart"?

Šalim se bre i za ovo! (a nije da i šalom ne rizikovah da me svi banuju). Izgleda da su nas oni uzaludni izbori (a definitivno su bili uzaludni pošto je ovakvu Vladu mogla da sastavi i prethodna koalicija) toliko "trigger"-ovali da još uvek nije moguć povratak u blogo-ravnotežno stanje.

blogovatelj blogovatelj 04:27 27.04.2014

Re: Ako niste primetili

Možda sam paranoičan ali ovo mi se ne čini normalno.


Svi su čekali da Saša objavi blog, pa da onda i oni objave.
Meni se moja prethodna rečenica ne čini normalnom.
A izazvana je tvojom citiranom rečenicom.
Biće da je paranoja ipak tvoja.
blogovatelj blogovatelj 04:43 27.04.2014

Re: Ako niste primetili

sad već posle jednog dana dodje do "inflacije" komentara i zasićenja teme. Jedva stignem da prelistam blogove ne-VIP autora


I kod mene je isti slučaj. Ali ja mislim da je razlog tome ispraznost blogotema.
Ne može se raspravljati po hiljadu puta o četnicima-partizanima kod Karagaće, niti o DS-SNS kod Frija.
Takođe, oni koje volim da čitam proredili su drastično svoje blogoobjave, pa samim tim i ja manje komentarišem.
A i Saša je sasekao sve živo i mrtvo što je pisalo suvisle komentare, još poodavno, pa je jednom moralo da dođe i do tačke kad ćete samo vi podržavatelji da komentarišete ovde. A to je cirka dvaespet komentara u četrdesetosam sati života bloga, gde ćete svi jedni drugima pričati "to care", "jesi kralj" i "drugi objavljuju blogove da bi ubili Sašin blog"
i na blogotržištu vlada konkurencija u koju se zaklinjete. Otišli blogeri kod konkurencije, jebi ga.
Zamisli dokle je došlo kad ja evo ima već nekoliko dana prvo odem do Krkarjeva bloga da vidim je li ko šta komentarisao, pa tek onda pogledam šta još ima novo.
Jebeš ga, svakoj vladi opozicije u normalnim zemljama iz čiste kurtoazije i učtivosti daju sto dana. Ne zato što vole tu vlast, nego zato što su jednostavno svesni da su birači tako odlučili ko će biti vladar.
Tržište bato. Ne treba se svađati sa mušterijama. U političkoj borbi birači su mušterije. Izvolte pa ih privucite na blog, da vidim kako ćete. Nije lako i ne mogu se privući banovanjem. Zapamti to.
hajkula1 hajkula1 09:58 27.04.2014

Re: Ako niste primetili

blogovatelj

Jebeš ga, svakoj vladi opozicije u normalnim zemljama iz čiste kurtoazije i učtivosti daju sto dana.


Potrebno je da glasači upoznaju vladu, zato je raširen stav o 100 dana. U ovoj vladi imamo stare znance. A imamo pravo da nekome na osnnvu minulog rada, verujemo ili ne.


Ribozom Ribozom 14:17 27.04.2014

Re: Ako niste primetili

Blogovatelj
Jebeš ga, svakoj vladi opozicije u normalnim zemljama iz čiste kurtoazije i učtivosti daju sto dana.


Ja sam se danas smrz'o kad sam procitao ovu vest

Mislim da su Vucic & co, mnogo vece stetocine nego sto se moze i zamisliti.
Njima ne sme da se da sansa kada je u pitanju ekonomija, ni iz kurtoazije.

Bese vest pre par nedelja da su bili kod Tome ovi iz 'Uralvagonzavod-a', kako bi kupili ili sta god zelezaru u Smederevu. Posle toga, nisam procitao neku vest o tome. Zna li neko, nesto?
anonimni_autor anonimni_autor 21:30 27.04.2014

Re: Ako niste primetili

blogovatelj
Možda sam paranoičan ali ovo mi se ne čini normalno.


Svi su čekali da Saša objavi blog, pa da onda i oni objave.
Meni se moja prethodna rečenica ne čini normalnom.
A izazvana je tvojom citiranom rečenicom.
Biće da je paranoja ipak tvoja.

Uredu od sada možete da me zovete Molder. Samo da se sada u mojim godinama ne uobrazim. Dejvid Duhovni je pre X-fajla bio porno glumac. Igrao je sa Ronom Džeramijem a povezivala ih je jedna od onih Lin(mislim ono klasičan sendvič)... Džindžer, Anber?... Davno sam to gledao. Iskreno, ako sam paranoik...ostaću.
jatotako jatotako 07:24 27.04.2014

Vreme će pokazati

Brzina kojom je izabrana vlada, ohrabrujuće deluje jer se nazire i brzina njenog kraja. Dakle, što pre ovi"ministri" sednu u svoje fotelje, to ćemo mi pre imati priliku da vidimo ko je ko i da naslutimo njen vek trajanja. Bez obzira što nas čekanje na bolje sutra ubija, mi nemamo izbora nego da posmatramo kada će se ko, od naših mučitelja umoriti i otkriti svoje marifetluke (a znamo da ih imaju).
Gospodin Vujović, nepoznat širokim narodnim masama, poznat uskom krugu ljudi, imaće priliku da brzo pokaže da li će otići iz vlade sam, svojom voljom, pre svih ostalih ministara ili zajedno sa njima.
Pitam se, da li će Aleksandar V. ponoviti grešku, koju je imao sa izborom prethodnog ministra? Pitam se, da li je budući ministar samomisleći ili sleposlušajući?

Kako god, ko je i šta ume, šta sme, šta hoće, brzo ćemo imati priliku da vidimo.

Jedino što me brine je njegov motiv, pod uslovom da je obavešten o sudbini i namerama bivšeg ministra privrede, da prihvati mesto ministra u vladi koju sastavlja Aleksandar V.

Svest o "timu" za koji treba da igra je već poprilično upitna.

Dragi moji, dragi Saša, želim da što pre iskliznemo iz opasnih namera i nemara Aleksandra V.
charlie charlie 07:52 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

jatotako
Brzina kojom je izabrana vlada, ohrabrujuće deluje jer se nazire i brzina njenog kraja. Dakle, što pre ovi"ministri" sednu u svoje fotelje, to ćemo mi pre imati priliku da vidimo ko je ko i da naslutimo njen vek trajanja. Bez obzira što nas čekanje na bolje sutra ubija, mi nemamo izbora nego da posmatramo kada će se ko, od naših mučitelja umoriti i otkriti svoje marifetluke (a znamo da ih imaju).
Gospodin Vujović, nepoznat širokim narodnim masama, poznat uskom krugu ljudi, imaće priliku da brzo pokaže da li će otići iz vlade sam, svojom voljom, pre svih ostalih ministara ili zajedno sa njima.
Pitam se, da li će Aleksandar V. ponoviti grešku, koju je imao sa izborom prethodnog ministra? Pitam se, da li je budući ministar samomisleći ili sleposlušajući?

Kako god, ko je i šta ume, šta sme, šta hoće, brzo ćemo imati priliku da vidimo.

Jedino što me brine je njegov motiv, pod uslovom da je obavešten o sudbini i namerama bivšeg ministra privrede, da prihvati mesto ministra u vladi koju sastavlja Aleksandar V.

Svest o "timu" za koji treba da igra je već poprilično upitna.

Dragi moji, dragi Saša, želim da što pre iskliznemo iz opasnih namera i nemara Aleksandra V.

Ала си ти наиван !
Зар ти мислиш да министри у Влади морају да буду лојални држави у којој су министри, или пак Скупштини која их је изабрала !?
Министарска лојалност може да буде шерована, уз то, да веома често, део лојалности према некоме (некима) буде знатно већи него нормативни део (према Скупштини итеде).
Не могу да верујем да то многима, из само нашег искуства (да не помињемо туђа) није до сада постало јасно.
Тако да --- мотивима министара да буду чланови Владе не верујем - по дифолту.
jatotako jatotako 08:13 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

Motivima Saše Radulovića takođe niste verovali?

Zašto onda komentarišete njegov tekst?

Da, ministri u vladi moraju da budu lojalni državi, nama. Ja izražavam veliku sumnju u lojalnost nove vlade prema nama. Jasni su mi motivi budućih ministara, da budu deo te vlade ali hoću da vidim zonu nezakonitosti u delovanju pojedinaca u kojima su "kao kod kuće". Da vidim, gde muljaju i kako ih (u skorije vreme) sprečiti u tome. Hoću, da vrlo brzo odgovaraju za svoje muljanje, pod uslovom, da i pravosuđe dovedemo u red (što je teško ali izvodljivo).

Nisam naivan, veoma dobro znam kako treba da funkcioniše država. To, što Srbija baš i nema ta obeležja, ne treba da nas spreči u nastojanju da od nje postane država.

Mogu i ja da budem skeptik kao i vi. Znam da je lojalnost prema ličnostima zarad svoje lične koristi, vodilja u prihvatanju funkcija.

charlie charlie 08:21 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

jatotako
Motivima Saše Radulovića takođe niste verovali?

Zašto onda komentarišete njegov tekst?

...


Свашта !
Дозвољено (пожељно) коментарисати само ако верујем мотивима Саше Радуловића !?
Да ти ниси мало побркао 'неке лончиће' ?
Мотивима бившег министра Радуловића 'веровао' сам као и мотивима осталих министара --- дакле, врло мало или, чак, нити мало.
jatotako jatotako 08:38 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

Drugar, za tebe nema pomoći. Ne zato što nisi verovao Saši, već zato što ti je stvarno dosadno.

Ko li je uspeo da te toliko povredi? Više nego mene? Sumnjam!

Nemoj se zamarati čitanjem, komenatrisanjem. Da li je to sve što možeš da uradiš za sebe, druge?

U, baš si ogorčen! Što si na mene navalio? Ja ove nove ne volim. Neke, čak i poznajem (odrasli zajedno). Zato - kuku nama, sa njima!

Da li se sada slažemo?
charlie charlie 09:37 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

jatotako
Drugar, za tebe nema pomoći. Ne zato što nisi verovao Saši, već zato što ti je stvarno dosadno.

Ko li je uspeo da te toliko povredi? Više nego mene? Sumnjam!

Nemoj se zamarati čitanjem, komenatrisanjem. Da li je to sve što možeš da uradiš za sebe, druge?

U, baš si ogorčen! Što si na mene navalio? Ja ove nove ne volim. Neke, čak i poznajem (odrasli zajedno). Zato - kuku nama, sa njima!

Da li se sada slažemo?

Смараш !
hajkula1 hajkula1 10:38 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

charlie
jatotako
Drugar, za tebe nema pomoći. Ne zato što nisi verovao Saši, već zato što ti je stvarno dosadno.

Ko li je uspeo da te toliko povredi? Više nego mene? Sumnjam!

Nemoj se zamarati čitanjem, komenatrisanjem. Da li je to sve što možeš da uradiš za sebe, druge?

U, baš si ogorčen! Što si na mene navalio? Ja ove nove ne volim. Neke, čak i poznajem (odrasli zajedno). Zato - kuku nama, sa njima!

Da li se sada slažemo?

Смараш !



Ovo je primer posta, kakav Saša briše. Bilo bi dobro da ostane, kao dokaz principijelnosti, pristojnosti, kritičkog pisanja blogera.


I ja nemam poverenja u vlast.
Nisam ni u Sašu imala poverenja kada je postao ministar. I to sam pisala. Baš ovim rečima. I nije me banovao. Ali nisam mogla ni da ga pljujem i vređam, omalovažavam, jer nisam imala razloga niti sam to mogla napamet. Kasnije je poverenje poraslo, zbog onoga šta nije radio i zbog onoga šta je uradio.

Mislim da je ključ uspeha buduće vlade u podeli nadležnosti između Dušana Vujovića i Aleksandra Vulina uz Selakovićeve i Stefanovićeve budne oči i uši. Što dalje pišem, postajem nespokojnija, da li zbog Stefanovićevog, video sam nešto (Zbog Lončara se ježim.)

charlie charlie 11:40 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

hajkula1
charlie
jatotako
Drugar, za tebe nema pomoći. Ne zato što nisi verovao Saši, već zato što ti je stvarno dosadno.

Ko li je uspeo da te toliko povredi? Više nego mene? Sumnjam!

Nemoj se zamarati čitanjem, komenatrisanjem. Da li je to sve što možeš da uradiš za sebe, druge?

U, baš si ogorčen! Što si na mene navalio? Ja ove nove ne volim. Neke, čak i poznajem (odrasli zajedno). Zato - kuku nama, sa njima!

Da li se sada slažemo?

Смараш !



Ovo je primer posta, kakav Saša briše. Bilo bi dobro da ostane, kao dokaz principijelnosti, pristojnosti, kritičkog pisanja blogera.


I ja nemam poverenja u vlast.
Nisam ni u Sašu imala poverenja kada je postao ministar. I to sam pisala. Baš ovim rečima. I nije me banovao. Ali nisam mogla ni da ga pljujem i vređam, omalovažavam, jer nisam imala razloga niti sam to mogla napamet. Kasnije je poverenje poraslo, zbog onoga šta nije radio i zbog onoga šta je uradio.

Mislim da je ključ uspeha buduće vlade u podeli nadležnosti između Dušana Vujovića i Aleksandra Vulina uz Selakovićeve i Stefanovićeve budne oči i uši. Što dalje pišem, postajem nespokojnija, da li zbog Stefanovićevog, video sam nešto (Zbog Lončara se ježim.)


Због пристојности (и принципијелности) не могу да ти реплицирам онако како сам у трену помислио --- зар ти, заиста, мислиш да било шта зависи од тог Вујовића, те Вулина, Селаковића и Стефановића !?
Успут - пратио сам твој блоговски рад, те ми, стога, не делујеш баш тако (да не кажем како).
hajkula1 hajkula1 17:04 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:32 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

što pre ovi"ministri" sednu u svoje fotelje, to ćemo mi pre imati priliku da vidimo ko je ko i da naslutimo njen vek trajanja.


A zašto misilš da su te dve stvari, ko je ko u vladi i vek trajanja te vlade, povezane?
Za većinu znamo ko su, zar treba da čekamo da vidimo ko su Velja Ilić. Rasim Ljajić, Vulin, Dačić, Mihajilović...većina vlade.
Jedno novo lice u vladi poznajem lično, koleginica sa faksa, i ničem dobrom se ne nadam.
I takva, personalno loša vlada, može da traje ceo mandat bez ikakvih problema.

Ono što je nepoznanica je da li su Vučića dovoljno pritegli da mora da uradi ono što je najavljivao, ili će opet, a sva je prilika da hoće, sve ostati na praznoj priči.

Očewkivati da će novi ministar privrede uspeti nešto radikalno da promeni pa sve i da je supergenijalni stručnjak, i da to uradi bez Vučićeve dozvole ili uprkos njemu, nije racionalno.

A zašto bi Vučić to dopustio njemu kad samo pre par meseci nije dopustio Raduloviću?

Da li je moguće da je Vučić doživeo još jednu veliku transformaciju sličnu onoj kad je od Mladićevog obožavaoca postao EU obožavalac, pa je sad od demagoga postao beskompromisni praktičar?
Ja mislim da nije i da će se sve opet završiti na priči kao što se završila prethodna priča o borbi protiv korupcije.
Prodaće se nekoliko skupih automobila, možda se malo skrešu plate i penzije, na to će ga verovatno prisiliti što prilike što svetska banka, mmf i ostali, ali na tome če se stati, i na tome će se graditi priča o reformama.
Uveren sam u to, ali hajd da vidimo.



jatotako jatotako 18:57 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

Dosta je rastezanja oko formiranja vlade. Dosta i zamajavanja oko personalnih rešenja i programa vlade.

Što pre sednu, pre će i otići. O da, znamo ih dobro. Trenutno smo nemoćni. Samo trenutno! Imate li vi rešenje za trenutnu situaciju? Napišite svoje predloge. Naravno da ih dobro poznajemo. Naravno da treba da ih menjamo. Kako?

Uvek treba dobro upoznati protivnika, pustiti ga da greši (mi ćemo na žalost to trpeti)a onda sve to upotrebiti u pravom trenutku. Neki izbori nam se približavaju. Pokrajinski, gradski - Novi Sad i sigurno još neki lokalni.

Jasno je da je program gomila gluposti, sa treba... moramo... želimo... Uopšteno - ništa! Konkretno - ništa! Personalno - užas!

Zato treba da sednu u fotelje, da bi mogli da ih smenimo, što pre.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:10 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

Dosta je rastezanja oko formiranja vlade. Dosta i zamajavanja oko personalnih rešenja i programa vlade.


Pa i nije.
Da ne tražim sad datume formiranja prethodnih vlada i da ne računam koliko je vremena od izbora do formiranja tih vlada prošlo, po sećanju govorim i čini mi se da je ova vlada jedna od brže formiranih vlada.
I to ne čudi, Vučića niko nije mogao da ucenjuje, svi su mu se nudili, nije morao da čini ustupke, da traži kompromise, napravio je spisak kakav mu je odgovarao, i sve što je pokušavao je opet demagogija (a šta bi on drugo) o broju ministarstava i kako da napravi matematiku da to bude vlada sa najmanje ministarstava.
To samo po sebi niti je loše niti presudno ali dobro zvuči. To je Vučićeva politika, da dobro zvuči i da se on "žrtvuje". Demagogija.


Imate li vi rešenje za trenutnu situaciju?

Imam.
Ne zavaravati se ni jednog trenutka ni na jednom mestu. Ni na blogu, ni u kafani ni na poslu, nigde.
Makar to.

jatotako jatotako 19:22 27.04.2014

Re: Vreme će pokazati

Bravo. Pa ti si moj čovek.

Ne zavaravam se ja već godinama. Problem je objasniti drugima da nisu u cirkusu, da mađioničar neće ništa izvući iz rukava, da je u pitanju prevara.

"Makar to", bojim se, neće nam biti dovoljno. Ja već imama spisak onoga što treba učiniti, promeniti, pokrenuti... Stalno ga dopunjujem. Zatrebaće.
anamarkana anamarkana 16:21 27.04.2014

jednom recju.....

buduci ministar privrede ce kao i svi ostali ministri biti figura, marioneta kod premijera apsolutiste, pa ko hoce - hoce, a ko nece - ne mora ............ sve ostalo nam lepo nabrojao Sasa !
hajkula1 hajkula1 17:44 27.04.2014

Svom snagom

Vučić:


Moramo da prodamo Telekom kako bi održao korak sa konkurencijom.


Služio je za uhlebljavanje stranačkih kadrovika.


najbolja opcija za Elektroprivredu Srbije ulazak neke od najjačih stranih kompanija kao manjinskog partnera. Manjinski partner bi birao većinu menadžmenta u EPS-u, povećao efikasnost poslovanja, a samim tim i vrednost kompanije.
Na taj način bi se povećala vrednost EPS-a, za slučaj da se odlučimo da je prodamo na berzi, što bi moglo da se desi 2016. godine, rekao je Vučić.


Ovo upozorava. Veoma ozbiljna i opasna priča. Ako bira manjinskog partnera kako nam je pokazao da bira, pa tajno ugovara i dogovara... Samo da podsetim, ovo je jedan od resursa zahvaljujući kom smo preživljavali težak period. A EPS šta sve nije preživeo, od bombardovanja, invazije kadrovika, rad bagera 25 časova dnevno... do raznoraznih maštovitih i bahatih čerupanja.

Treba da se uredi a NE SME da se proda.

Počinju s radom agencije za trgovinu električnom energijom (već ih ima, sada i privatni korisnici moraju da izaberu trgovca). Izvlačenje para.



Srbijagas


Možda neko drugi napiše nešto, meni se ne piše, posle svega što smo čitali.


Železnice



...


Lutrija Srbije,


Ovo mi nikako nije jasno. Ne znam da je još u nekoj državi, državna lutrija gubitaš. To je izgleda moguće samo u Srbiji. Bez ulaganja, što bi rekli, čiste pare za budžet.


RTB Bor najvrednija kompanija u istčnoj Srbiji, ali ima problem lošeg menadžemta.
"Potrebno je promeniti regulatorni okviri kako bi se izvršila privatizacija RTB Bora i njegova cena prilikom prodaje povećala", poručio je Vučić i dodao da će značaj Bora potencijalno rasti, zbog eksploatacije rude u istočnoj Srbiji.


Umesto da smeni direktora, radije će da rasproda.

Uz RTB (Rudarsko-topioničarski basen) ide i apartmanski kompleks, skoro je renoviran (blizina zanimljivih lokacija, banja... za razvoj turizma). I još po nešto, ne bih da nabrajam, izostaviću nešto.


Rudarsko topioničarski basen Bor DOO – matično preduzeće→
Matično preduzeće je jedno od četiri preduzeća u sastavu RTB Bor Grupe. Osnovna delatnost ovog preduzeća je upravljanje globalnom poslovnom politikom kompanije, njenim kapitalom, razvojem…

Rudnici bakra Bor – zavisno preduzeće→
U sastavu Rudnika bakra Bor posluju dva rudnika bakra sa površinskom eksploatacijom (ležišta „Veliki Krivelj“ i „Cerovo“), jedan sa podzemnom eksploatacijom (rudnik „Jama“), dva pogona za pripremu mineralnih sirovina…

Rudnik bakra Majdanpek – zavisno preduzeće→
Prve tone koncentrata bakra isporučene su u Bor 25. juna 1961. godine, a tada je svečano obeležen i početak proizvodnje u Rudniku bakra Majdanpek. Istog dana u borskoj Topionici su izlivene prve anode od majdanpečkog koncentrata.

Topionica i rafinacija bakra Bor – zavisno preduzeće→
Topionica i rafinacija sastoje se iz dve linije. Prva linija za topljenje je puštena u rad 1961. god. a druga 1971. god. Trenutno je u toku postupak demontaže linije 2 na mestu koje će biti isprojektovana i ugrađena nova linija za topljenje.


RTB Bor

Rudarsko-topioničarski basen Bor je jedini proizvođač bakra i plemenitih metala (zlata i srebra) u Srbiji. Svi proizvodi su berzanski i njihov kvalitet, tražnja, prodajne cene i uslovi trgovanja uređeni su pravilima koja propisuju svetske berze obojenih metala. RTB već više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta. Proizvodnja bakra počela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka.

Jednovekovno rudarenje

Jednovekovno rudarenje i proizvodnja bakra ostavile su impresivne podatke o ostvarenim količinama i potvrdile potencijalnost ležišta koja su dosad eksploatisana. Zaključno sa 2011. godinom, otkopano je više od 750 miliona tona bakarne rude, proizvedeno oko 3.353.000 tona bakra, 155.514 kliograma zlata, 971.030 kilograma srebra i uklonjeno više od 1.820 miliona tona raskrivke koja je prethodni uslov, ali i stalni pratilac eksploatacije rude na površinskim kopovima.

Resursi
Resursi borskog i majdanpečkog rudarstva su neiscrpni jer dosad nije iskorišćena ni njihova polovina. Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra. Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.




Dunav osiguranje


Mora da postoji neka domaća osiguravajuća kuća. Takođe je izvor prihoda (zakonska obaveza da skoro sve što se radi, od gradilišta, proizvodnje, raznih usluga, do obaveznog osiguranja vozila) mora da se osigura.


završetak restrukturiranja 153 društvena preduzeća kao i razrešenje situacije u Železari Smederevo i kompaniji Simpo, čije je poslovanje očenio kao "neodrživo".






za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" biti pronađen koncesioni partner


Već najavljeno uz priču o Etihadu.


Sami možemo da upropastimo Beograd na vodi


Pazi kad mu ovo verujem.
tsunade tsunade 22:04 28.04.2014

Re: Svom snagom

Mora da postoji neka domaća osiguravajuća kuća.


zašto?
hajkula1 hajkula1 14:56 29.04.2014

Re: Svom snagom

tsunade
Mora da postoji neka domaća osiguravajuća kuća.


zašto?



Zbog budžeta, na primer.
tsunade tsunade 18:25 29.04.2014

Re: Svom snagom

Zbog budžeta, na primer.


ne razumem. može malo konkretnije?
hajkula1 hajkula1 21:44 28.04.2014

Budućem ministru privredi, ČIK


Da ga podsetimo


Šabić: Neustavni tajni dogovori sa stranim partnerima
Beta | 28. 04. 2014. - 21:05h | Foto: FoNet | Komentara: 3

Poverenik za informacije od javnog značja Rodoljub Šabić ocenio je danas da je dobro što je konačano objavljena Studija o izvodljivosti kanala Morava, ali je naveo da su tajni dogovori sa stranim partnerima u suprotnosti sa srpskim Ustavom i zakonima.

Šabić je u izjavi za javnost ocenio da je dobro što je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, "makar i poslednjeg dana postojanja", po nalogu Poverenika objavilo Studiju o izvodljivosti kanala Morava.


"Poverenik, međutim, smatra da bi bilo mnogo bolje da se u ovakvim i sličnim situacijama prava javnosti ostvaruju na proaktivnoj osnovi, bez potrebe da Poverenik interveniše, nalaže i izriče kazne", kao što je bio slučaj sa Ministarstvom prirodnih resursa, navodi se u izjavi.


Šabić je naveo da Ustav Srbije u članu 51. stav 2. jemči pravo na pristup podacima koji su u posedu vlasti, koje može biti ograničeno samo izuzetno i "ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu i zakonu".


"Odredbe ugovora sa subjektima iz inostranstva kojima se predviđa da su doslovno sve informacije o pravnim poslovima na koje se odnose poverljive i da naša javnost nijednu informaciju ne može dobiti bez dozvole stranog partnera, očigledno su suprotne odredbama ustava i zakona", istakao je Šabić.


Prema njegovim rečima, takvim ugovornim odredbama dezavuišu se odredbe domaćeg javno-pravnog poretka, odnosno njihova primena stavlja u zavisnost od volje stranih partnera, što nije prihvatljivo.


"Nigde u svetu se komercijalnim ugovorima ne može zadirati u javno-pravni poredak. S tim u vezi podsećam da i naš Ustav predviđa da čak i ratifikovani međudržavni ugovori moraju biti u skladu sa njegovim odredbama", ukazao je Šabić.



http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/461413/Sabic-Neustavni-tajni-dogovori-sa-stranim-partnerima

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana