Astronomija| Gost autor| Nauka

Preko granica

nsarski RSS / 29.04.2014. u 12:38

 

Imam radost i zadovoljstvo da ovaj prostor ustupim blogeru alselone. Uživajte preko svih granica.

 

Ljudski mozak je super kompjuter fantastičnih mogućnosti. Iako je veoma teško proceniti i sve procene su veoma sumnjive, trenutno preovladava mišljenje da ljudski mozak ima moć obrade podataka u rangu 1000 današnjih procesora zahvaljujuci ogromnoj paralelizaciji proračuna i zahvaljujući velikoj moći generalizacije. Takođe, procenjuje se da je memorijska moć mozga u rangu 1000 današnjih hard diskova zahvaljujući mnoštvu slojeva pamćenja i kompresije informacija. Ovaj nedeljni relaksirajući blog biće zapravo jedna vežbica za naš računar u kojoj ćemo da se pozbavimo nekim od zakona fizike i maštamo u sf stilu šta bi bilo kada bismo ih zaobišli.

Temperatura: Lord Kelvin je pre 200 godina predložio njegovu skalu temperature gde je nula zapravo apsolutna nula i gde ništa ne može da bude hladnije od toga. To je temperatura od -273.15 stepeni Celzijusove skale. Pri ovoj čestice materije imaju najmanju moguću energiju. To znači da prestaje skoro svako kretanje materije. Veoma je teško izmeriti i videti ovakvu materiju jer da bismo nešto videli svetlost mora da se odbije od toga, a samo odbijanje nosilaca svetlosti prenosi i energiju. Ako bismo sa druge strane ubacili neki senzor temperature on bi se ili zaustavio ili bi struja kroz njega bila ponovo nosilac dodatne energije u sistem.

Postoji više zanimljivih svojstava materije pri temperaturi apsolutne nule. Jedna od njih je da materijali pri ovoj temperaturi mogu da formiraju savrsene kristale. Idemo dalje, postoji jedno zanimljivo svojstvo saversenih kristala, u skladu sa trećim zakonom termodinamike, entropija ne postoji kod savršenih kristala. Pri ovim stanjima gde čestice zauzimaju najmanje moguće energije i imaju najmanje moguće kretanje, atomi mogu da prolaze jedni kroz druge bez trenja, kao da ne postoje. Pošto se kretanje zaustavlja, svetlost može biti zarobljena u tom materijalu i oslobođena pošto materijal izadje iz tog stanja.

scientificamerican0311-54-I2.jpg

 

Današnja nauka i inženjerstvo mogu da dosegnu temperature veoma bliske apsolutnoj nuli, a po poslednjih istraživanjima i ispod te vrednosti, i potvrđuju ranije pretpostavke o superprovodnosti, pri kojoj ne postoji električna otpornost i o super fluidnosti pri kojoj ne postoji viskoznost te se fluidi ponašaju kao da ne postoji gravitacija.

Sa druge strane astronomi su prijavili da su izmerili delove svemira koji se ispod apsolutne nule. Šta je ovde problem? Naime, pri „normalnim“ tempearturama atomi zauzimaju stanja niske energije češće nego visoke. Kako zagrevamo materiju verovatnoća da će atomi zauzimati više energije raste. Pri beskonačnoj temperaturi atomi zauzimaju stanja svih nivoa energija. Moglo bi se pomisliti kako pri temperaturama ispod apsolutne nule atomi zauzimaju najmanje moguće energije ali oni zapravo zauzimaju veće nego pri visokim temperaturama. Materija sa negativnom temperaturom se ponaša kao veoma veoma topla materija. Proizvod ovoga je sledeći paradoks. Kao što je poznato, toplotna energija ide od toplijeg ka hladnijem telu. U slučaju tela sa negativnom temperaturom, energija zapravo putuje od hladnijeg ga toplijem telu.

Ranije je rečeno da pri 0 K entropija je najmanja moguća i da energija putuje od hladnijeg ka toplijem telu pri negativnoj temperaturi. Znači li ovo da se tela sa negativnom temperaturom ponašaju kao usisivači entropije? Ako znamo da se vreme definiše kao promena entropije i ako je tačno da postoje delovi svemira hladniji od apsolutne nule – da li vreme tamo teče unazad?

 

Brzina: Poznato je da ništa što ima masu ne može da putuje brzinom većom od brzine svetlosti zbog toga što bi bilo potrebno beskonačno energije da se telo ubrza na ovu brzinu. Ali, teorija relativnosti ne govori ništa o tome da je nemoguće da nešto oduvek putuje brzinom većom od brzine svetlosti. Da je to nešto nastalalo u samom momentu Big Banga-a i da nije ubrzavano. Ta izmišljena čestica naziva se Tachyon. Takodje, teorija relativnosti ne govori da se sam prostor ne može kretati brzinom većom od brzine svetlosti.

Pre par godina istraživači u Italiji objavili su da su izmerili brzine kretanja neutrina i da su one bile malo veće od brzine svetlosti. Da li je to moguće? Postoje tri objašnjenja. Prvo i najverovatnije je da su eksperiment sam po sebi ili rezulatti meranja i proračuna pogrešni. Ali time se nećemo baviti. Druga mogućnost je da neutrini putuju višim dimenzijma zakrivljenog prostora kojim ne putuje svetlost i da oni zapravo nisu brži nego koriste prečice. Treća mogućnost je da nepoznato energetsko polje pomaže neutrinima da putuju tom brzinom.

p00z9591.jpg 

Recimo da je to tačno i da imamo svemirski brod sačinjen od neutrina ili od Tachyona i recimo da pogledamo jednu fudbalsku utakmicu i 90. minuta se zaputimo u svemir brzinom svetlosti. MI bismo zapravo videli vreme unazad. Kad bismo krenuli prvo bismo putovali kroz svetlost koja nosi informacije o 90. minutu i kako je prestižemo sustizali bismo svetlost 89, 88 i tako dalje sve do prvog minuta. Kada bismo i nju prestili mogu bismo da stignemo na susednu planetu i uplatimo tiket pre nego što je za njih utakmica i počela. Da li je ovo putovanje u prošlost? Za njih jeste, za nas nije.

 

Prostor: Mi živimo u ovom našem svemiru u skladu sa njegovim zakonima ali u skladu sa teorijom multisvemira oko nas možda postoji beskonačno mnogo sličnih ili potpuno drugačijih svemira. Zapavo postoji ih onoliko koliko postoji mogućnosti kombinacija svih zakona prostora i vremena. „Paralelno“ od nas može da postoji svemir u kom se nalazi samo malo izmenjena varijanta nas samih.

Od poznatog svemira materija koju vidimo sačinjava 5 posto. Pored nje se nalazi još oko 25 posto nevidljive, crne, materije. A 70 posto svemira, da bi se on ponašao kako se ponaša, mora da sačinjava nepoznata, crna, energija. Znači da je 70% svemira zapravo energija a ne materija. Kako spojiti ove dve stvari u našim sf maštanjima. Na način kako je to Isak Asimov uradio još 1972. u knjizi Bogovi lično. Postoji način za interakciju izmedju pojedinačnih svemira. U knjizi on priča kako je pumpa koja pumpa materiju iz jednog svemira u drugi zapravo neprešan izvor nove energije. Doduše, priča se komplikuje kasnije u knjizi, jer nije se igrati i povezivati svemire sa drugačijim zakonima.

looking-for-life-in-the-multiverse_1.jpg

 

Ali recimo da je to tačno i da postoje paralelni svemiri koji mogu da utiču jedan na drugi. Da li je to onda ona crna energija? Da li je zapravo naš svemir i njegovo ponašanje pod uticajem ponašanja i svojstava susednog svemira? Ili je on možda ovakav zbog uticaja „meta gravitacija“, neke sile koja drži sve te svemire u njihom poretku?

I za kraj, ako je sve ovo tačno, da li onda teorija multisvemira u kojima je temperatura zapravo negativna temperatura, u kojima nije brzina svetlost maksimalna brzina i u kojima je antimaterija dominantan oblik materije i koji mogu da reaguju sa našim svemirom zapravo objašnjenje za popularne fenomene kao što su Déjà vu, duhovi, near death experience, vanzemaljci pa i sama smrt.Komentari (114)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:42 29.04.2014

my bro neighbor genius

мој комша генијалац :)
alselone alselone 13:45 29.04.2014

Re: my bro neighbor genius

Srđan Fuchs
мој комша генијалац :)


Genitalac.
expolicajac expolicajac 18:01 29.04.2014

Re: my bro neighbor genius

Srđan Fuchs

Ma zajebava nas ovaj alselone. Gledao "povratak u budućnost" pa nam sada prepričava film, a tu ubacije neke "fore", te kao nešto postoji brže od svetlosti, te kao neki paralelni univerzumi. Dosadno čoveku!!!!!!

p.s. Da sam mu ja profesor srpskog, dao bih mu 5 za ovo "maštanje" i "laganje" širokih blogerskih masa.
expolicajac expolicajac 18:01 29.04.2014

Re: my bro neighbor genius

Srđan Fuchs

Ma zajebava nas ovaj alselone. Gledao "povratak u budućnost" pa nam sada prepričava film, a tu ubacije neke "fore", te kao nešto postoji brže od svetlosti, te kao neki paralelni univerzumi. Dosadno čoveku!!!!!!

p.s. Da sam mu ja profesor srpskog, dao bih mu 5 za ovo "maštanje" i "laganje" širokih blogerskih masa.
tasadebeli tasadebeli 19:22 29.04.2014

Re: my bro neighbor genius

expolicajac

p.s. Da sam mu ja profesor srpskog, dao bih mu 5 za ovo "maštanje" i "laganje" širokih blogerskih masa.одличан (5) Тд


alselone alselone 19:48 29.04.2014

Re: my bro neighbor genius

одличан (5) Тд


A pravopis si mi oprostio na "lepe oci"?

expolicajac

Ex, reci da sam ti ubo temu paz onako za vikendicu i zvezdano nebo.
expolicajac expolicajac 20:29 29.04.2014

Re: my bro neighbor genius

alselone

expolicajac
Ex, reci da sam ti ubo temu paz onako za vikendicu i zvezdano nebo.

Bilo bi pametnije da se "dokršiš" do ovde sa onim tvojim"priveskom" da ga malo učimo "preživljavanju" u prirodi.
alselone alselone 07:20 30.04.2014

Re: my bro neighbor genius

Fantazija. Fan-ta-zi-ja.
Ako Bog i junacka sreca daju, i ja moram pazariti jednu vikendaju za koju godinu.
timotije timotije 08:26 30.04.2014

Kad spomenu Boga

Re: my bro neighbor genius
Fantazija. Fan-ta-zi-ja.
Ako Bog i junacka sreca daju, i ja moram pazariti jednu vikendaju za koju godinu.


Šta Bog kaže na sve ovo? Ili On ne ulazi u ovakve životne detalje? Doduše, On kao da ne vidi šta tako krupne Sotone rade o glavi celom čovečanstvu.
zilikaka zilikaka 08:32 30.04.2014

Re: my bro neighbor genius

Ako Bog i junacka sreca daju, i ja moram pazariti jednu vikendaju za koju godinu


Al bidi pametan pa pazari negdi di ne rasti korov do pojasa, sam od sebe.
Inače si naebo.

Ima da kosiš, i kosiš i kosiš...
predatortz predatortz 08:40 30.04.2014

Re: my bro neighbor genius

zilikaka
Ako Bog i junacka sreca daju, i ja moram pazariti jednu vikendaju za koju godinu


Al bidi pametan pa pazari negdi di ne rasti korov do pojasa, sam od sebe.
Inače si naebo.

Ima da kosiš, i kosiš i kosiš...


Ja planiram da na placu koji sam nasledio od dede napravim brvnaru. Idealno mesto. Okolo šuma, ispod jezero. Od tehnike nameravam da unesem samo fenjer. Tu se malo sporim sa gospođom, ali poznato je da jači uvek pobedi. Dakle, biće i struja, bojler, tv i satelitska za decu da se ne smaraju.
alselone alselone 08:43 30.04.2014

Re: my bro neighbor genius

Al bidi pametan pa pazari negdi di ne rasti korov do pojasa, sam od sebe.
Inače si naebo.


A gde to ne raste korov? Mozda u banatu, u pustinji, tamo nista ni ne raste.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:38 30.04.2014

Re: my bro neighbor genius

Expo parkirao kao kola na vikendaji, napravio kopiju sebe u budućnosti, a Teslinim oružjem se vratio na severno Kosovo i sada vršlja tamo s drugim Rambojicama i igra se Krimljana i desnosektorovaca...

treba kupovati što više zemlje, vikendaja i širiti se de i ko kako može! tome će svemu skočiti vrednos!
mariopan mariopan 06:56 02.05.2014

Re: my bro neighbor genius

alselone
Al bidi pametan pa pazari negdi di ne rasti korov do pojasa, sam od sebe.
Inače si naebo.


A gde to ne raste korov? Mozda u banatu, u pustinji, tamo nista ni ne raste.

У каквом Банату у пустињи црни ти

Дођи да видиш шта код нас расте.......и успут да покосиш....имам и добру косилицу,сваке две године се по једна косилица самоубије из очајања. Толико да знаш.
blogovatelj blogovatelj 10:34 02.05.2014

Re: my bro neighbor genius

У каквом Банату у пустињи црни ти


Pretpostavljam da je mislio na Deliblatsku Peščaru.
alselone alselone 10:41 02.05.2014

Re: my bro neighbor genius

Deliblatsku Peščaru.

Ma kakva pescara, pustinja bre. Evo danas ih i tornado pogodio.

Tornado kod Kikinde

Pa dalje...
Vanzemaljci posetili salaš u Kikindi


Nije tamo sve pod vinklu, kad ti ja kazem.
zilikaka zilikaka 14:09 02.05.2014

Re: my bro neighbor genius

Evo danas ih i tornado pogodio.


Molim lepo!

Ti da si stvarno odakle se proglavaš da jesi, znao bi da je to normalno.

Ja sam se tih "tornada" nagledala onoliko. Istina da je sad malo rano al u sred leta ih ima kolko oćeš.
Probala sad da nađem, pa nešto nije išlo, al sam gotovo sigurna da u starom filmu Pop Ćira i pop Spira, Soje Jovanović, negde na početku imaš i takvu scenu.

A za vanzemoljce...šta misliš zašto ja onolko propagiram automiju Kikinde?!


predatortz predatortz 12:53 29.04.2014

'bem ti Srbina!

Recimo da je to tačno i da imamo svemirski brod sačinjen od neutrina ili od Tachyona i recimo da pogledamo jednu fudbalsku utakmicu i 90. minuta se zaputimo u svemir brzinom svetlosti. MI bi smo zapravo videli vreme unazad. Kad bi smo krenuli prvo bi smo putovali kroz svetlost koja nosi informacije o 90. minutu i kako je prestižemo sustizali bi smo svetlost 89, 88 i tako dalje sve do prvog minuta. Kada bi smo i nju prestili mogu bi smo da stignemo na susednu planetu i uplatimo tiket pre nego što je za njih utakmica i počela. Da li je ovo putovanje u prošlost? Za njih jeste, za nas nije.


Tolike škole učio samo da bi zajebao kladioničare!

Uzgred, u maniru FM:

AUTORSKA ZA ALSA!
alselone alselone 13:47 29.04.2014

Re: 'bem ti Srbina!

Tolike škole učio samo da ni zajebao kladioničare!


Zna se gde je lova. Jeste da je nikad (ali bukvalno) nisam dobio a volim ponekad nedeljom da sidjem u kladzu u zgradi da popijem kafu, zapalim cigaru i odigram tiket od 100 dinara.
alselone alselone 14:14 29.04.2014

Re: 'bem ti Srbina!

crossover crossover 22:21 29.04.2014

Re: 'bem ti Srbina!

I guess you guys aren't ready for that yet... But your kids are gonna love it.
hajkula1 hajkula1 13:42 30.04.2014

Re: 'bem ti Srbina!

predatortz

AUTORSKA ZA ALSA!

charlie charlie 13:56 29.04.2014

Да !

Сагласан сам са свим написаним !
blogovatelj blogovatelj 17:00 29.04.2014

Re: Да !

Сагласан сам са свим написаним !


Sad mi je lakše. Počeo si da praviš brend od saglašavanja
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:34 29.04.2014

Re: Да !

blogovatelj
Сагласан сам са свим написаним !


Sad mi je lakše. Počeo si da praviš brend od saglašavanja


Blogi, samo da kažem da sam saglasan sa ovom tvojom opservacijom, i da dodam da ja to ne bih umeo ovako lepo kao ti da sročim.
alselone alselone 19:50 29.04.2014

Re: Да !

Kad vidim da se Blogi i Srx saglase, meni udari suza, ona muska najteza.

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:55 29.04.2014

Re: Да !

alselone
Kad vidim da se Blogi i Srx saglase, meni udari suza, ona muska najteza.SAGLASAN sam i sa ovim!

charlie charlie 22:07 29.04.2014

Re: Да !

srdjan.pajic
alselone
Kad vidim da se Blogi i Srx saglase, meni udari suza, ona muska najteza.SAGLASAN sam i sa ovim!


Богами, ни сам не бих могао овако лепо и концизно да то искажем !
blogovatelj blogovatelj 18:39 30.04.2014

Re: Да !

Kad vidim da se Blogi i Srx saglase, meni udari suza, ona muska najteza.


Mi se uvek slažemo, jedino što to nije uvek vidljivo.
Eno Omega po blogovi predlaže da svako ko se ne slaže sa pravoslavnom džamahirijom Srbijom najbolje da se iseli i onda lepo i nama i Srbiji. Pajić i ja davno poslušali. I lepo i nama i Srbiji. I Omezi.

jinks jinks 14:01 29.04.2014

...

Interesantno da ste na početku bloga priču o mozgu i inteligenciji nadovezali pričom o temperaturi.

Naime, po jednoj teoriji evolucija inteligencije ide paralelno sa toplokrvnošću određene vrste. Odnosno, da inteligentiji oblici života podrazumevaju više nivoe temperature njihovog tela u odnosu na neke druge vrste ili podvrste.

Sad, tu se može postaviti više pitanja. Prvo podrazumeva da li bi onda evolucija inteligencije morala da bude linearna, na način koji se trenutno manje više podrazumeva (tipa da su sisari, kako evolutivno jedna od mlađih vrsta, nosioci inteligencije) ... ili da se inteligentni oblici života mogu naći svugde na evolutivnoj lestvici, među različitim podvrstama koje su uspele da razviju određene oblike toplokrvrnosti u odnosu na ostale članove svoje vrste.

Naime, postoji više primera koji govore u prilog druge tvrdnje. Naime Bele Ajkule pripadaju vrsti riba, ali takođe predstavljaju i jednu od ređih vrsta riba koje se jesu razvile toplokrvnost ... sa kojom je došla i njihova inteligencija (one su, po nekim istraživanjima, mnogo inteligentije o značajnog broja sisara). Gde sličnih primera ima i medju nekim drugim vrstama, evolutivno jednako ili više udaljenim od ljudi.

Drugo pitanje predstavlja šta je starije - inteligencija pa toplokrvnost, ili toplokrvnost pa inteligencija. Naime, neki kažu da osnovni razlog razvoja inteligencije upravo i predstavlja pribavljanje hardvera i softvera neophodnog da bi se u telu realizovala što je moguće bolja regulacija temperature.

Na kraju krajeva, razvijena regulacija temperature tela upravo i jeste ljudima dala osnovne pretpostavke da u prostranstvima Afrike izrastu u jednog od najefikasnijih lovca. Uz inteligenciju, naravno.
alselone alselone 14:35 29.04.2014

Re: ...

jinks


Zanimljivo zapazanje, nisam ga znao. Verujem da na isti nacin na koji postoji nastanjiva zona u svemiru, postoji ekvivalent u toploti tela.
Jukie Jukie 16:20 29.04.2014

Re: ...

Hmm... to mi izgleda kao da procesor koji se brže vrti, brže se i zagreva pa mu treba jači kuler
NNN NNN 09:22 30.04.2014

Re: ...

Onda bi to značilo da su tice najinteligentnije,
verovatno bi albicilla mogao nešto na tu temu
jinks jinks 09:42 30.04.2014

Re: ...

Onda bi to značilo da su tice najinteligentnije,

Ukoliko bi pomenuta priča bila osnovana, moglo bi da znači da su, na primer, ptice inteligentnije od sebi evolutivno bliskih vrsta koje su manje toplokrvne.

Ne obavezno i da su najinteligentije. A možda i jesu, ko će ga znati :)
angie01 angie01 14:34 29.04.2014

,

Ali recimo da je to tačno i da postoje paralelni svemiri koji mogu da utiču jedan na drugi. Da li je to onda ona crna energija? Da li je zapravo naš svemir i njegovo ponašanje pod uticajem ponašanja i svojstava susednog svemira?

znam neke primere iz zivota:)
alselone alselone 14:36 29.04.2014

Re: ,

znam neke primere iz zivota:)


Daj pikanterije.
predatortz predatortz 14:36 29.04.2014

Re: ,

alselone
znam neke primere iz zivota:)


Daj pikanterije.


Tako je! Ne može to da se završi na uzgrednom spominjanju...
angie01 angie01 14:39 29.04.2014

Re: ,

Daj pikanterije.Tako je! Ne može to da se završi na uzgrednom spominjanju.


verijem da imate i vi dosta primera, nije uvek vazno znati bas sve-dovoljno je biti svestan principa:)
looping looping 14:45 29.04.2014

Re: ,

Daj pikanterije.Tako je! Ne može to da se završi na uzgrednom spominjanju.


verijem da imate i vi dosta primera, nije uvek vazno znati bas sve-dovoljno je biti svestan principa:)

Princip je isti ali živi se za nijanse.
predatortz predatortz 14:47 29.04.2014

Re: ,

verijem da imate i vi dosta primera, nije uvek vazno znati bas sve-dovoljno je biti svestan principa:)


Nauka zahteva odricanje. Dakle?
jinks jinks 16:09 29.04.2014

Re: ,

znam neke primere iz zivota:)

Sasvim u skladu sa tvrdnjama nekih po kojima život na Zemlji ustvari predstavlja real-time model Svemira. Sa sve preslikanim njegovim zakonitostima na odgovarajuće elemente živog sveta. I, takođe, sa sve preslikanim svakodnevnim događanjima :)
blogovatelj blogovatelj 17:02 29.04.2014

Re: ,

Daj pikanterije


I fotografije.
charlie charlie 22:09 29.04.2014

Re: ,

angie01
Daj pikanterije.Tako je! Ne može to da se završi na uzgrednom spominjanju.


verijem da imate i vi dosta primera, nije uvek vazno znati bas sve-dovoljno je biti svestan principa:)

Да !
Морам признати да и на мене веома утичу црне рупе !
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:50 29.04.2014

?

Današnja nauka i inženjerstvo mogu da dosegnu temperature veoma bliske apsolutnoj nuli, a po poslednjih istraživanjima i ispod te vrednosti, i potvrđuju ranije pretpostavke o superprovodnosti, pri kojoj ne postoji električna otpornost i o super fluidnosti pri kojoj ne postoji viskoznost te se fluidi ponašaju kao da ne postoji gravitacija.


Može neki link, ili barem pojašnjenje, jer superprovodnost postoji i na temperaturama dosta iznad 0K.

A za one neutrine, koji navodno putuju brže od svetlosti, su pronašli da je u pitanju zajeb u merenju.

EDIT: A, ok, maštamo, ladno sam preskočio prvi pasus (dok jutarnja kafa nije počela da deluje).
alselone alselone 15:01 29.04.2014

Re: ?

Može neki link, ili barem pojašnjenje, jer superprovodnost postoji i na temperaturama dosta iznad 0K.

Aj da ne kopam sada, verovatnije je da si ti u pravu.
zilikaka zilikaka 15:47 29.04.2014

17

E, a otkad ja pričam da sve može, samo zavisi gde zabodeš koordinatni početak.

Nego, zamisli da se u tim gimnastikama desi nekakav prodor jednog prostora u drugi, pa da se nedajbože sretneš sa nekim svojom paralelnim ja.

...a?
Kazezoze Kazezoze 18:03 29.04.2014

Re: 17

zilikaka
E, a otkad ja pričam da sve može, samo zavisi gde zabodeš koordinatni početak.

Nego, zamisli da se u tim gimnastikama desi nekakav prodor jednog prostora u drugi, pa da se nedajbože sretneš sa nekim svojom paralelnim ja.

...a?

kako je gore als objasnio, zbog vremenskih zabluda, pre ćeš se sastati sa svojim grehom iz prošlosti.
to bi bio dokaz reinkarnacije...
mirelarado mirelarado 20:49 29.04.2014

Re: 17

kako je gore als objasnio, zbog vremenskih zabluda, pre ćeš se sastati sa svojim grehom iz prošlosti.


Читајући Алсеов текст најпре ми је пало на памет како бих радо скокнула до своје двојнице из врло блиске будућности и мазнула јој завршен посао који тренутно радим.
zilikaka zilikaka 21:08 29.04.2014

Re: 17

Читајући Алсеов текст најпре ми је пало на памет како бих радо скокнула до своје двојнице из врло блиске будућности и мазнула јој завршен посао који тренутно радим.


Imaš poverenja u njen rad?

..ja ne bih...
mirelarado mirelarado 21:38 29.04.2014

Re: 17

zilikaka
Читајући Алсеов текст најпре ми је пало на памет како бих радо скокнула до своје двојнице из врло блиске будућности и мазнула јој завршен посао који тренутно радим.


Imaš poverenja u njen rad?

..ja ne bih...


Ни случајно! Све бих ја то преправила и дотерала по свом.
zilikaka zilikaka 21:49 29.04.2014

Re: 17

mirelarado

Ни случајно! Све бих ја то преправила и дотерала по свом.Patotikaem!
myredneckself myredneckself 22:01 29.04.2014

Re: 17

zili
pa da se nedajbože sretneš sa nekim svojom paralelnim ja.


To mi ne spominji, 'oćeš oma da se svađam i pravim pičvajz, Univerzum da me sluša?!
michiganac michiganac 23:54 29.04.2014

Re: 17

zilikaka
E, a otkad ja pričam da sve može, samo zavisi gde zabodeš koordinatni početak.


that's the point!

Pa recimo onda da zabodemo tu koordin. ciodu za neki foton koji upravo prolijece pored nas.. mogli bismo onda da se "narugamo" da smo isto tako "brzi" poput njega, bez da nam se ,jelte, saopsti beskonacna kol. energije iz (uzmimo) tamo nekog paralelnog univerzuma.. Svasta se moze kod cika Alberta.


Ok, malo izvinjenje sto ovako upadam, vise sam laicki u ovoj sferi interesovanja i jos uvijek samo ljubopitljivo iscitavam ove retke na blogu uvazenog profe. Uvijek slijedi preporuka za ovakvu vrstu tekstova i nj. autora/gosta!


Ali kad smo vec kod brzine, imao bih zelju da postavim jedno ovako opsirniji posmatracki eksperiment i pitanje za bolje upucene:

Negdje sam vec ovlas nabasao na tezu da se one najdalje galaksije od nas ubrazno udaljavaju, stavise cak brzinama vecim od svjetlosne [sic!!], te stoga vise i ne uspijevamo da ih uocimo na nasem vidnom (teleskopskom) horizontu -apstrahovana na metodologiji (cijenim, najvecem dijelu entuz. blogo-kosmologa poznatog) "crvenog pomaka".
Ovo je svakako proisteklo iz opsteprihvacene tvrdnje o nezaustavnom sirenju kosmosa. Postoje i naucne eminencije koje idu dalje u svojoj zamisli i kazu da ce u nekoj (iz nase uboge perspektive) nedoglednoj buducnosti, za 'milijardu na n-tu' godina, sve te galaksije "pobjeci" jedna od druge, nadalje da ce se i nasi unutargalakticki zvjezdani sistemi rasprsiti i sva ta blistava tijela s nebeskog svoda isceznuti, sve do u "na kraj vremena" i gubitku predstave o tvorbi atoma i molekula, rijecju: o materijalnom. Kada nestane "goriva" -ostaje samo mrak!
Interno nikako ne mogu da se slozim sa ovom duboko sumornom, iznad svega banalnom idejom o konacnom kosmickom disasteru.

U krajnjem dakle, sustina se svodi na pojam anti (-gravitacionih i sl.) sila, tamne materije i energije.


Uzgred, jedan od najintrig. kosmickih projekata poslednjih godina je lansiranje ovog teleskopa:za koji cijenim da ce u skorije vrijeme pruziti dio odg. na ovo pitanje.

Gajim pretpostavku da je princip moguc da se primijeni i na precizno biljezenje medjugalaktickih pozicija i pomjeraja u vidnom horizontu s ciljem mapiranja i simuliranja kosmicke slike na visem intergalak. nivou. U krajnjem, nadam se pronalasku izvjesne zakonomjernosti (nekog (moguce visedimenz.) 'kosmickog gradijenta' -tako da ga nazovem, ako me se sad kapira) u tom medjugalak. kretanju.
A slobodan sam i da pretpostavim da mi je uletio logicki bug, pa ovo poslednje znaci ipak samo jednu apsurdnu, naglavacke postavljenu zamisao?! ..jerbo ustvari kosmos je u principu isti u svim pravcima, ili ipak mozda ne??

U najkracem me interesuje:-koliko je zaista utemeljena ova teza na pocetku o ubrzanju i odmicanju galaksija i preko granica brzine svjetlosti?!

Unaprijed zahvalan "profesionalnijem kosmologu" za iole adekvatan odg. i ukazivanje na moguce logicke stranputice. Nadam se ipak da je sustina ideje ovog mog misaonog toka dovoljno jasna.
docsumann docsumann 05:18 30.04.2014

Re: 17

Kazezoze
zilikaka
E, a otkad ja pričam da sve može, samo zavisi gde zabodeš koordinatni početak.

Nego, zamisli da se u tim gimnastikama desi nekakav prodor jednog prostora u drugi, pa da se nedajbože sretneš sa nekim svojom paralelnim ja.

...a?


kako je gore als objasnio, zbog vremenskih zabluda, pre ćeš se sastati sa svojim grehom iz prošlosti.
to bi bio dokaz reinkarnacije...


kako sam ja to vidio radi se o bezbrojnim snopovima naših alternativnih istorija koji se u svakom novom trenutku, u svakoj tačci bivanja, granaju u nove bezbrojna tokove.
takoreći - fraktal bića. beskrajno gustog grananja, dok ovaj naš život (tok svijesti) predstavlja samo jedan njegov linearno protežući ogranak.

kao kad na zoom vožnji niz mandelbrotov skup odaberete jedan pravac od beskonačno mogućih.


zilikaka zilikaka 08:46 30.04.2014

Re: 17

kako sam ja to vidio radi se o bezbrojnim snopovima naših alternativnih istorija koji se u svakom novom trenutku, u svakoj tačci bivanja, granaju u nove bezbrojna tokove.
takoreći - fraktal bića. beskrajno gustog grananja, dok ovaj naš život (tok svijesti) predstavlja samo jedan njegov linearno protežući ogranak.


Znači, (bar) negde postoji bar jedno moje ja koje vazda živi vako:NNN NNN 09:26 30.04.2014

Re: 17

negde postoji bar jedno moje ja koje vazda živi vako
kao cvećka?
mirelarado mirelarado 11:07 30.04.2014

Re: 17

kako sam ja to vidio radi se o bezbrojnim snopovima naših alternativnih istorija koji se u svakom novom trenutku, u svakoj tačci bivanja, granaju u nove bezbrojna tokove.
takoreći - fraktal bića. beskrajno gustog grananja, dok ovaj naš život (tok svijesti) predstavlja samo jedan njegov linearno protežući ogranak.


Тако је то "видео" и Борхес, написавши причу Врт са стазама које се рачвају. :)
mikele9 mikele9 15:48 30.04.2014

Re: 17

kako sam ja to vidio radi se o bezbrojnim snopovima naših alternativnih istorija koji se u svakom novom trenutku, u svakoj tačci bivanja, granaju u nove bezbrojna tokove

Negde kod Hokinga sam pročitao: Postoji beskrajno mnogo istorija Vasione i sve su tačne!
zilikaka zilikaka 15:57 30.04.2014

Re: 17

kao cvećka?


Slušaj, i to nije loša opcija
(pod uslovom da nemaju kera da te zapišava).
49 41 49 41 15:47 29.04.2014

Propulzivni motori na tecni kiseonik

0 K = tecni kiseonik.

Americki inzinjeri su potrosili vise od 5 god. da ga konstruisu, ispitaju, testiraju.
Sav trud se zavrsavao curenjem, ekspolozijama, havarijama ... i na kraju su odustali od njega.
Suvise opasno - ne moze.
Francuzi isto. Vise od 6-7 god. timskog rada.
Otisla mast u propast.

Ruje ga napravili.
Sef njihovog aeronautickog centra pokazuje i objasnjava.
- Tu ga projektujes, tu ga pravis - sklapas, testiras, ... sve u istom prostoru.
Radi ko sat.

Mi godinama gledali - Houston, Kemp Kennedy, Apollo, Shatle, ...

Kad kamera "virne" malo dublje u konstrukciju - Motori Coju3, pa redol brojevi na njima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:01 29.04.2014

Re: Propulzivni motori na tecni kiseonik

4941
0 K = tecni kiseonik.


Nije, bre.

Liquid oxygen has a pale blue color and is strongly paramagnetic; it can be suspended between the poles of a powerful horseshoe magnet.[1] Liquid oxygen has a density of 1.141 g/cm3 (1.141 kg/L or 1141 kg/m3) and is cryogenic with a freezing point of 50.5 K (−368.77 °F, −222.65 °C) and a boiling point of 90.19 K (−297.33 °F, −182.96 °C) at 101.325 kPa (760 mmHg).


Inače, tečni kiseonik se kao oksidant (ne kao gorivo) odavno koristio u ICBM-ovima, a i na šatlu. Ali to je uvek bilo problematično (opasno, guglni na primer Damascus incident). Pa se zato prešlo na čvrsta goriva, barem kod većine ICBM-ova.

Da preporučim knjigu, Command and Control. Tu je dokumentovano da je pravo čudo to što za vreme hladnog rata nismo svi greškom odleteli u vazduh.
hajkula1 hajkula1 16:06 29.04.2014

Re: Propulzivni motori na tecni kiseonik

49 41
0 K = tecni kiseonik.

Americki inzinjeri su potrosili vise od 5 god. da ga konstruisu, ispitaju, testiraju.
Sav trud se zavrsavao curenjem, ekspolozijama, havarijama ... i na kraju su odustali od njega.
Suvise opasno - ne moze.
Francuzi isto. Vise od 6-7 god. timskog rada.
Otisla mast u propast.

Ruje ga napravili.
Sef njihovog aeronautickog centra pokazuje i objasnjava.
- Tu ga projektujes, tu ga pravis - sklapas, testiras, ... sve u istom prostoru.
Radi ko sat.

Mi godinama gledali - Houston, Kemp Kennedy, Apollo, Shatle, ...

Kad kamera "virne" malo dublje u konstrukciju - Motori Coju3, pa redol brojevi na njima.

Ameri ovo, ono, kakva ruska tehnologija...

Rusi neke stvari nisu masovno proizvodili; prototip, dva, tri primerka.

Najslađe mi je kada neko uzdiže američku elektroniku, kao Rusi zaostaju...


hajkula1 hajkula1 17:22 29.04.2014

Re: Propulzivni motori na tecni kiseonik

srdjan.pajic


Da preporučim knjigu, Command and Control. Tu je dokumentovano da je pravo čudo to što za vreme hladnog rata nismo svi greškom odleteli u vazduh.
Onako, za pred spavanje.
hajkula1 hajkula1 15:58 29.04.2014

Nešto kao

Recimo da je to tačno i da imamo svemirski brod sačinjen od neutrina ili od Tachyona i recimo da pogledamo jednu fudbalsku utakmicu i 90. minuta se zaputimo u svemir brzinom svetlosti. MI bi smo zapravo videli vreme unazad. Kad bi smo krenuli prvo bi smo putovali kroz svetlost koja nosi informacije o 90. minutu i kako je prestižemo sustizali bi smo svetlost 89, 88 i tako dalje sve do prvog minuta. Kada bi smo i nju prestili mogu bi smo da stignemo na susednu planetu i uplatimo tiket pre nego što je za njih utakmica i počela. Da li je ovo putovanje u prošlost? Za njih jeste, za nas nije.Slikovito kao putovanje oko Zemlje sa istoka na zapad ili sa zapada na istok, što bi bilo jedno "putovanje u prošlost" a jedno "putovanje u budućnost".Out of Beirut Out of Beirut 16:11 29.04.2014

Re

Ljudski mozak je super kompjuter fantastičnih mogućnosti.


Биип! - одмах ми се укључи црвена лампица за аларм, и извадим из своје меморије следеће линкове

http://edwardfeser.blogspot.com/2014/03/gelernter-on-computationalism.htmltasadebeli tasadebeli 23:03 29.04.2014

Re: Re

Out of Beirut

Биип!

http://edwardfeser.blogspot.com/2014/03/gelernter-on-computationalism.html


"The brain is a computing machine connected with a spirit."

"Consciousness is connected with one unity. A machine is composed of parts."

“Anything you can draw a circle around cannot explain itself without referring to something outside the circle – something you have to assume but cannot prove.”
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:53 29.04.2014

.

ali
kad otvoriš flašu lošeg vina
,oko 4 ujutro,
sledeći dan; taj superkomjuter

opasno zabaguje ...a restart je kafetin,samo ponekad to nije dovoljno
veruj mi,znam šta pričam ovaj put:)


zilikaka zilikaka 17:21 29.04.2014

Re: .

a restart je kafetin,samo ponekad to nije dovoljno

veruj mi,znam šta pričam ovaj put:)


Saglasna!

Nekad su neophodna čak tri. Kafetina.

hajkula1 hajkula1 17:31 29.04.2014

Re: .

stefan.hauzer
ali
kad otvoriš flašu lošeg vina
,oko 4 ujutro,
sledeći dan; taj superkomjuter

opasno zabaguje ...a restart je kafetin,samo ponekad to nije dovoljno
veruj mi,znam šta pričam ovaj put:)

I ja bih rekla. Restart, samo tako.
alselone alselone 19:51 29.04.2014

Re: .

kad otvoriš flašu lošeg vina
,oko 4 ujutro,


Da nije i Zarko bio negde u blizini? Oce i od njega da boli glava.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:12 30.04.2014

Re: .

Da nije i Zarko bio negde u blizini? Oce i od njega da boli glava.
što bi rekla dobrosavljevićeva; treba da prestanem da idem na te ospkurne žuraje.
arianna arianna 18:22 29.04.2014

...

I za kraj, ako je sve ovo tačno, da li onda teorija multisvemira u kojima je temperatura zapravo negativna temperatura, u kojima nije brzina svetlost maksimalna brzina i u kojima je antimaterija dominantan oblik materije i koji mogu da reaguju sa našim svemirom zapravo objašnjenje za popularne fenomene kao što su Déjà vu, duhovi, near death experience, vanzemaljci pa i sama smrt.


Za pomenuti Déjà vu fenomen, mislim da veću važnost ima neurologija, nego fizika i astofizika ... mada, ko bi ga znao? <<<

opasan je taj zakrivljen prostor, pa još sa neobičnom temperaturomp.s. evo načina i vize za prelazak preko granice <<<
49 41 49 41 18:35 29.04.2014

Re: ...

arianna
I za kraj, ako je sve ovo tačno, da li onda teorija multisvemira u kojima je temperatura zapravo negativna temperatura, u kojima nije brzina svetlost maksimalna brzina i u kojima je antimaterija dominantan oblik materije i koji mogu da reaguju sa našim svemirom zapravo objašnjenje za popularne fenomene kao što su Déjà vu, duhovi, near death experience, vanzemaljci pa i sama smrt.


Za pomenuti Déjà vu fenomen, mislim da veću važnost ima neurologija, nego fizika i astofizika ... mada, ko bi ga znao?

opasan je taj zakrivljen prostor, pa još sa neobičnom temperaturomp.s. evo načina i vize za prelazak preko granice <<<[/quote
Nije dzaba receno - Mucni glavom!

Sad znam da treba da te tresnu.

Ja dzaba muckao.
arianna arianna 18:49 29.04.2014

Re: ...

Sad znam da treba da te tresnu.

Ja dzaba muckao.


mariopan mariopan 18:59 29.04.2014

Re: ...

arianna
I za kraj, ako je sve ovo tačno, da li onda teorija multisvemira u kojima je temperatura zapravo negativna temperatura, u kojima nije brzina svetlost maksimalna brzina i u kojima je antimaterija dominantan oblik materije i koji mogu da reaguju sa našim svemirom zapravo objašnjenje za popularne fenomene kao što su Déjà vu, duhovi, near death experience, vanzemaljci pa i sama smrt.


Za pomenuti Déjà vu fenomen, mislim da veću važnost ima neurologija, nego fizika i astofizika ... mada, ko bi ga znao?

opasan je taj zakrivljen prostor, pa još sa neobičnom temperaturomp.s. evo načina i vize za prelazak preko granice <<<

И ја мислим да ће одговор дати неуролози.

Алсе

Шта мислиш где одлази све што знамо, што смо доживели, видели, нучили, прочитали...у животу...ако је и то врста енергије....па где то одлази кад човек умре?
hajkula1 hajkula1 19:22 29.04.2014

Re: ...

mariopan
arianna
I za kraj, ako je sve ovo tačno, da li onda teorija multisvemira u kojima je temperatura zapravo negativna temperatura, u kojima nije brzina svetlost maksimalna brzina i u kojima je antimaterija dominantan oblik materije i koji mogu da reaguju sa našim svemirom zapravo objašnjenje za popularne fenomene kao što su Déjà vu, duhovi, near death experience, vanzemaljci pa i sama smrt.


Za pomenuti Déjà vu fenomen, mislim da veću važnost ima neurologija, nego fizika i astofizika ... mada, ko bi ga znao?

opasan je taj zakrivljen prostor, pa još sa neobičnom temperaturomp.s. evo načina i vize za prelazak preko granice
И ја мислим да ће одговор дати неуролози.

Алсе

Шта мислиш где одлази све што знамо, што смо доживели, видели, нучили, прочитали...у животу...ако је и то врста енергије....па где то одлази кад човек умре?

Pisao je Nikola Tesla o Univerzumu.
alselone alselone 19:56 29.04.2014

Re: ...

Шта мислиш где одлази све што знамо, што смо доживели, видели, нучили, прочитали...у животу...ако је и то врста енергије....па где то одлази кад човек умре?


Ne znam, ali bih voleo da je stvarnos kompleksnija i od Boga i od "nicega". Zato i volim da mastam na ovaj nacin i malo slobodnije razmisljam o svemiru i nekom univerzalnijem prostoru.

Ucenje je veoma poseban proces i ponekad mi se zaista cini kako smo posejani da bi smo prikupili iskustva, da bi smo generalizovali neko znanje i resili neke probleme.

Sa druge strane, koliko god se upinjao da izmislim neki kreativni meta-svet u kom smo mi svi znacajni cini mi se da je nivo jedinke zapravo potpuno beznacajan, pa cak i za takve jedinke kao sto su Tesla, Njutn ili Ajnstajn, nego da je tok nase nauke i proces saznanja, nesto kao kolektivno znanje, ono sto se zaista broji.
mariopan mariopan 08:15 30.04.2014

Re: ...

alselone
Шта мислиш где одлази све што знамо, што смо доживели, видели, нучили, прочитали...у животу...ако је и то врста енергије....па где то одлази кад човек умре?


Ne znam, ali bih voleo da je stvarnos kompleksnija i od Boga i od "nicega". Zato i volim da mastam na ovaj nacin i malo slobodnije razmisljam o svemiru i nekom univerzalnijem prostoru.

Ucenje je veoma poseban proces i ponekad mi se zaista cini kako smo posejani da bi smo prikupili iskustva, da bi smo generalizovali neko znanje i resili neke probleme.

Sa druge strane, koliko god se upinjao da izmislim neki kreativni meta-svet u kom smo mi svi znacajni cini mi se da je nivo jedinke zapravo potpuno beznacajan, pa cak i za takve jedinke kao sto su Tesla, Njutn ili Ajnstajn, nego da je tok nase nauke i proces saznanja, nesto kao kolektivno znanje, ono sto se zaista broji.

И ја волим да мислим тако као ти.
Верујем да ми саамо још не знамо много тога....али, наука напредује па ће неки радознали геније и то разјаснити?
Шта све нисмо знали пре само стотинак година?
Леп ти блог, волим да читам о томе.
jedi-knight jedi-knight 18:36 29.04.2014

...

Ovaj nedeljni relaksirajući blog


Relaksirano ga čitam već treći put, a biće i četvrti. Malo pomera centar za ravnotežu, ali je bar zanimljivo.
alselone alselone 20:05 29.04.2014

Re: ...

Hvala.

Za viteza jedna slika magline u obliku orla.
tasadebeli tasadebeli 19:43 29.04.2014

У, јбт!

Замислих да је Алселон у праву:

„Paralelno“ od nas može da postoji svemir u kom se nalazi samo malo izmenjena varijanta nas samih.Па да је Зили у праву:

Nego, zamisli da se u tim gimnastikama desi nekakav prodor jednog prostora u drugi, pa da se nedajbože sretneš sa nekim svojom paralelnim ja.


Па да је Казезозе у праву:

kako je gore als objasnio, zbog vremenskih zabluda, pre ćeš se sastati sa svojim grehom iz prošlosti.
to bi bio dokaz reinkarnacije...И да ја сретнем самог себе и изгледам као Роберт Редфорд (то је оно "мало измењено ја" ) који уз то вуче гомилу грехова из прошлости...

Не, не, не... Сваку даље створену слику на основу овога већ не могу да поднесем...

Слутим да ће ово бити ноћ испуњена бурним сновима...

П.С. - Алселоне, уживах, вала, у овом тексту много, али ниси, бре, морао стварно толико да се мучиш због кладионице...

Има једноставнији систем...

Само одабереш једну фудбалску екипу у било ком првенству и стално, у сваком колу, играш X, тј. нерешено на њу. Квота за X је увек око 3. Први пут уплатиш 100 динара (или колико год већ) - изгубиш. Следећи пут подуплаш улог - изгубиш опет. И тако подуплаваш улоге у сваком колу. Пошто мора свака екипа кад-тад да одигра нерешено, теби се све уложене паре враћају множењем вишеструко подуплаваних улога са 3 и још си на добитку.

Осим, наравно, ако ниси среће као мој шурак који је ономад одабрао неку мик-мик екипу (Шведска, Норвешка, Данска,... 'Бем ли га!) која није читаво првенство одиграла нерешено. То се онда зове аномалија, зар не?

Баш сам уживао током тог неког скандинавског првенства смејући се мом шураку и зајебавајући га после сваког одиграног кола...
alselone alselone 19:59 29.04.2014

Re: У, јбт!

Само одабереш једну фудбалску екипу у било ком првенству и стално, у сваком колу, играш X, тј. нерешено на њу. Квота за X је увек око 3. Први пут уплатиш 100 динара (или колико год већ) - изгубиш. Следећи пут подуплаш улог - изгубиш опет. И тако подуплаваш улоге у сваком колу. Пошто мора свака екипа кад-тад да одигра нерешено, теби се све уложене паре враћају множењем вишеструко подуплаваних улога са 3 и још си на добитку.


Cuo sam za ovu kombinaciju. Kancelarija do moje je neka studentarija, skoro izasla sa faksa, jedna kreativna banda, i oni skoro svako jutro uz kafu diskutuju tako neke proboje. Kako zaraditi na kladionici, kako na ruletu, kako na pokeru, mada sumnjam da ista od toga igraju nego da se samo loze.
jedi-knight jedi-knight 20:08 29.04.2014

Re: У, јбт!

Re: У, јбт!
Само одабереш једну фудбалску екипу у било ком првенству и стално, у сваком колу, играш X, тј. нерешено на њу. Квота за X је увек око 3. Први пут уплатиш 100 динара (или колико год већ) - изгубиш. Следећи пут подуплаш улог - изгубиш опет. И тако подуплаваш улоге у сваком колу. Пошто мора свака екипа кад-тад да одигра нерешено, теби се све уложене паре враћају множењем вишеструко подуплаваних улога са 3 и још си на добитку.


Cuo sam za ovu kombinaciju. Kancelarija do moje je neka studentarija, skoro izasla sa faksa, jedna kreativna banda, i oni skoro svako jutro uz kafu diskutuju tako neke proboje. Kako zaraditi na kladionici, kako na ruletu, kako na pokeru, mada sumnjam da ista od toga igraju nego da se samo loze.


Samo pazljivo sa izborom ekipe. Cesto se desava da ekipe po 10-15 utakmica igraju bez neresenog rezultata, cak i više. Ukoliko prva uplata bude 100din, petnaesta bi bila 1 600 000 din...da ne pominjem da kvota na X znacajno pada ukoliko ekipa nekoliko vezanih utakmica ne igra nereseno, cak moze da padne na ispod 2, sto je opet dobitak, ali treba imati živce i keš pa čekati i nadati se da u nekom trenutku ne skinu utakmicu sa liste, sto kladionice često rade ukoliko se desi da budu velike uplate na jedan znak...
little_radojica little_radojica 11:44 30.04.2014

Re: У, јбт!

Ја се баш једно време бавио овом варијантом. Онако, баш био решио да сјебем свемир, . Па сам дошао на идеју да пратим зилион клубова и да се укључујем само кад неки већ веже 15 нерешених, да би се теоретски могло испратити 15 кола почев од 100 динара. Иначе сам нашао да неки клубови мада баш ретко могу да вежу и по 33 утакмице без нерешеног. Али, већина кладионица код нас има "максималну исплату" која је онда била неких 500,000 динара, што додатно ограничава број утакмица које можеш да испратиш... Онда ми је пало на памет да вероватно и кладионице могу лако да прате те исте податке као и ја и да једноставно прилагоде квоту кад неки тим заређа 15-20 утакмица заредом без нерешеног (мада не знам да ли то и раде). А ту је и оно што кладионице могу да блокирају уплате по сопственом нахођењу, па ако им се појавиш са пар десетина хиљада евра играјући Х на неки клуб из треће шведске лиге успут још и алармирају све остале кладионице у свету... Пошто ме је све то интересовало само теоретски, а ни пара нисам имао, нисам даље тражио да ли би се могло кладити преко интернета без тих и таквих ограничења и да ли би се ово могло некако избећи дељењем улога на више мањих итд. Знајући како свет функционише изводљивије ми је деловало извратање природних закона тј. путовање кроз време :)
zilikaka zilikaka 11:55 30.04.2014

Re: У, јбт!

Онда ми је пало на памет да вероватно и кладионице могу лако да прате те исте податке као и ја и да једноставно прилагоде квоту кад неки тим заређа 15-20 утакмица заредом без нерешеног (мада не знам да ли то и раде). А ту је и оно што кладионице могу да блокирају уплате по сопственом нахођењу, па ако им се појавиш са пар десетина хиљада евра играјући Х на неки клуб из треће шведске лиге успут још и алармирају све остале кладионице у свету...


Kolko ja znam, postoje firme koje zapošljavaju uglavnom programere, a kojima je glavni poso da opslužuju kladionice.

Nači, to se radi na globalnom nivou, i budi siguran da gazda kladionice ne vrši nikakvu analizu mogućih ishoda.
Dakle, to rade ljudi koji znaju s matematikom i kojima je samo to poso.

Slučajno znam da se 90% takvih nikad ne kladi, a onih 10% uplati tu i tamo, al na suprotne događaje.

Ribozom Ribozom 20:30 29.04.2014

da se pridruzim

...uzivaocima u blogu

Prica o temperaturi, apsolutnoj nuli, navodi da dve odredjene materije, jedna na apsolutnoj nuli i druga sa izvesnom temperaturom (recimo od 200^C) mogu u interakciji proizveti Energiju.
To je vrlo zanimljivo i vrlo moguce. Da li mozda znas nekog ko se bavio time? U svakom slucaju je dobra predpostavka za naucna ispitivanja.

O brzini svetlosti vec znam, ali o prostoru u kosmickim razmerama ne znam pa mi deluje kao SF.

Zakljucak ti je isti kao Krkarov, kada prica o trgovcu i zavrsava recenicom o Sonji Biserko. . Ipak si blogom uspeo da ujedinis tri najvece nepoznanice, svemir, atom i ljudski mozak.

nsarski nsarski 20:49 29.04.2014

Na osnovu zahteva

koji je stigao od strane jezicke policije, izvrsene su izvesne izmene u tekstu. Ovo nije uticalo na sustinu posta niti promenilo njegovu informativnu vrednost Nadam se da se sada bolje osecate.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:21 29.04.2014

Re: Na osnovu zahteva

nsarski
koji je stigao od strane jezicke policije, izvrsene su izvesne izmene u tekstu. Ovo nije uticalo na sustinu posta niti promenilo njegovu informativnu vrednost Nadam se da se sada bolje osecate.

Пуковник Брајовић рапортира да он лично није имао никаквих примедби. Да не буде стално под сумњом...
predatortz predatortz 07:08 30.04.2014

Re: Na osnovu zahteva

Predrag Brajovic
nsarski
koji je stigao od strane jezicke policije, izvrsene su izvesne izmene u tekstu. Ovo nije uticalo na sustinu posta niti promenilo njegovu informativnu vrednost Nadam se da se sada bolje osecate.

Пуковник Брајовић рапортира да он лично није имао никаквих примедби. Да не буде стално под сумњом...


Ex i ja nismo, majke mi! Poznato je da je obična policija polupismena...
mirelarado mirelarado 11:25 30.04.2014

Re: Na osnovu zahteva

predatortz
Predrag Brajovic
nsarski
koji je stigao od strane jezicke policije, izvrsene su izvesne izmene u tekstu. Ovo nije uticalo na sustinu posta niti promenilo njegovu informativnu vrednost Nadam se da se sada bolje osecate.

Пуковник Брајовић рапортира да он лично није имао никаквих примедби. Да не буде стално под сумњом...


Ex i ja nismo, majke mi! Poznato je da je obična policija polupismena...


Очекује се да се уљудни ПП језички полицајац сам јави, како се не би овде свако од нас недужних понаособ изузимао.


docsumann docsumann 21:35 29.04.2014

brzina prostora


alselone alselone 08:38 30.04.2014

Re: brzina prostora

Odlican mu je ovaj primer.

Cuo sam da se nesto slicno eksperimentise na podmornicama. Da podmornica zapravo ne ide kroz vodu nego stoji u balonu vazduha pa samim tim ima manje trenje. Tako neka fora...
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:20 29.04.2014

Čisto usput

Ljudski mozak je super kompjuter fantastičnih mogućnosti. Iako je veoma teško proceniti i sve procene su veoma sumnjive, trenutno preovladava mišljenje da ljudski mozak ima moć obrade podataka u rangu 1000 današnjih procesora zahvaljujuci ogromnoj paralelizaciji proračuna i zahvaljujući velikoj moći generalizacije. Takođe, procenjuje se da je memorijska moć mozga u rangu 1000 današnjih hard diskova zahvaljujući mnoštvu slojeva pamćenja i kompresije informacija.

Kada su se prvi pojavili računarski programi za šah, pre više od četrdeset godina, mnogi su predviđali da se nikada neće desiti da računar pobedi ozbiljnog šahistu. Ipak, računar Duboko plavo (Deep Blue) pobedilo je svetskog šampiona Garija Kasparova u jednoj partiji već 1996. godine, da bi naredne godine dobio i ceo meč rezultatom 3½–2½.
alselone alselone 08:37 30.04.2014

Re: Čisto usput

Ipak, računar Duboko plavo (Deep Blue) pobedilo je svetskog šampiona Garija Kasparova u jednoj partiji već 1996. godine, da bi naredne godine dobio i ceo meč rezultatom 3½–2½.


Racunari danas igraju mnogo bolje od ljudi najpre zahvaljujuci brutalnoj procesorskoj snazi. Procena je da sahovski program na mobilnom telefonu igra na nivou velemajstora.

Ali ovde bih samo dodao, da iako je Deep Blue igrao odlicno, ostala je sumnja na neke poteze koji su bili "nekompjuterskog" tipa, veoma ljudski i strateski da je licilo kao da postoji daljinska kontrola i ostala je sumnja da je Kasparov prodao poslednji mec (broj 6) pri neresenom rezultatu jer je odigrao neshvatiljvo lose.

Kasparov had won the first game, lost the second game (after resigning in a drawn position), and drawn games 3, 4, and 5 (after having advantageous positions in all three).
hajkula1 hajkula1 22:34 29.04.2014

Filmić


Šta mi uopšte znamo?
Kako vidimo, očima ili "malim mozgom"?
O istini, stvarnosti...

bocvena bocvena 22:46 29.04.2014

ćerkina profesorka likovnog

zna da postoje putnici kroz vreme, te da je prisustvo vanzemaljaca odavno naučna činjenica, ali goverment to krije! i sve se to vidi u masonskim simbolima!

sad kad nabasa na ovaj alsov blog...neće to na dobro da izađe:)))expolicajac expolicajac 23:23 29.04.2014

Re: ćerkina profesorka likovnog

bocvena
zna da postoje putnici kroz vreme, te da je prisustvo vanzemaljaca odavno naučna činjenica, ali goverment to krije! i sve se to vidi u masonskim simbolima!

sad kad nabasa na ovaj alsov blog...neće to na dobro da izađe:)))
Sve je sređeno, on je već mason.
bocvena bocvena 11:10 30.04.2014

Re: ćerkina profesorka likovnog

alselone je naučnik sa širom slikom, a ova je klasična trovačica. nego je meni zanimljivo kako taj tip ljudi uvek sve navede na svoju vodenicu. jednom kad kreneš putem trećeg oka, znaci ti iskaču i iz zelene salate.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:09 30.04.2014

Ama ljudi...

...gde je Cerski?

Ovaj Alsov tekst je pomalo nepotpun bez njegovih komentara. Zamislite da se pojavi, kakva bi to žurka bila!
myredneckself myredneckself 01:11 30.04.2014

Re: Ama ljudi...

vrabac_u_steni
...gde je Cerski?

Ovaj Alsov tekst je pomalo nepotpun bez njegovih komentara. Zamislite da se pojavi, kakva bi to žurka bila!

Ne može, sigurno se baškari po Portofinu, ili Đenovi. Ups...

Arhiva