Hronika| Ljubav| Politika| Život| Životni stil

Sećarnik: S(r)ećarnik

Dr M RSS / 07.05.2014. u 17:56

 

 

Negde iz daljine čuo se petao. Dva psa su se dolajavala preko brda a iz obližnje šume probijao se tek poneki cvrkut  dok su laka kola za prevoz sena škriputala nizbrdicom kojom su prethodne večeri prošla suprotnim smerom. Četvoro putnika čiji su se obrisi ocrtavali na već svetlom nebu nisu puštala ni glasa a mršavi konj je bio suviše zauzet brigom da ga kola ne sustignu pa nije  ni rzao ni stenjao. Tako se Bane, najtiše što je mogao, oprostio od vojske koja više nije znala u čije bi ime streljala dezertera ali bi to uradila, sasvim sigurno, samo ako bi joj pao šaka ovaj begunac u najboljem Miloradovom odelu, pravljenom da se nosi na venčanju  jedinca koji je, umesto pred oltar, otišao u zarobljeništvo, aprila `41.

Prvi sunčev zrak je obasjao konjske sapi kad su se već debelo udaljili od poslednje seoske kuće.

„Okreni se ka suncu“, rekla je Rada tiho, i to su bile prve reči koje su izgovorene od kad je Milorad coknuo  jezikom i cimnuo uzde da bi poslušni konj stavio desnu nogu pred levu i povukao kola, jutros, dok su bledele zvezde. Bane je poslušao, ne pitajući ništa. Oni su se uvek razumeli bez reči a njegovi, sveže obrijani, bledi obrazi su suviše odudarali od preplanulog čela; baš im nije trebalo da neki radoznalac počne da postavlja nezgodna pitanja. Naslonio je glavu na prečku kola, zatvorio oči i prebirao uspomene na izgubljenog brata a brigu o sopstvenoj budućnosti fatalistički je prepustio sudbini.

Izgleda da su Vile sudjaje odlučile da je jedan ptić iz gnezda dosta pa su dovele lokalni voz na kolosek u trenutku kad je Milorad iskrcavao svoje putnike na onom mestu na kome je prethodnog dana pokupio dve zabrinute ali odlučne žene.  Verovatno je to bio neki neplanirani voz jer  nije bilo očekivane gužve pa su, čak, mogli i da sednu. Mahali su Miloradu kroz prozor dok je voz šišteći kretao, a njihov dobrotvor, čije prezime nikad nije pomenuto, skinuo je kapu i prislonio je na grudi levom rukom, prekrstio se desnom i coknuo konju.

Sreća ih nije napustila ni u Krsni.  Dok su čekali da naidje neki voz koji će da ih odveze preme Beogradu, ili Smederevu, svejedno, preduzimljiva Nada se navrzla na nekog pomoćnika Šefa stanice  maglovitom pričom o svom bratu železničaru (taj brat je bio brat u trećem kolenu, što nije naglasila) i isposlovala sebi mesto u vozu za Smederevo (koji samo što nije, za sat-dva) i mesta u beogradskom, prvom koji bude.  Desilo se da je taj prvi koji bude došao tek  u rano popodne, posle dve ili tri dugačke kompozicije pune nemačkih vojnika, i već je bio krcat ali im je Nadin novopečeni prijatelj obezbedio mesta koristeći autoritet uniforme; stisli su se na pola metra klupe, u ćošku.

Ono d g d, d g d, d g d kloparanje voza, udruženo sa popodnevnom avgustovskom sparinom, uvelo je Baneta u neku vrstu polusna.  Nije ga više brinula ni mogućnost da sedi u vozu koji služi kao prethodnica nekoj nemačkoj vojnoj kompoziciji, da prvi nagazi na minu. Iz te obamrlosti prenuo se tek kad se, na jednoj od usputnih stanica, u vagon ugurao jedan omanji čovek koji mu se učinio poznatim.  Crna, grgurava kosa, brčići, oči kao na zejtinu, gde li je već video tog čoveka? Gledao ga je kroz zarozane kapke nekoliko minuta a onda je primetio da i taj čovek povremeno skrene pogled u njegovom pravcu pa se onda naglo zainteresuje za pejzaž koji je promicao pored prozora. Rada je osetila da se nešto dešava pa je primakla uho Banetovim ustima.

„Ne gledaj onog u ćošku“, šaputao je Bane, „sad sam ga poznao, to je jedan što se muvao sa onim Dražom Šamšulom koji je uvukao Žiku u nesreću. Kako se zvaše..Predrag.. nešto na S... Nije važno. Komunistički špijun“.

„A vidi mu lice“, šapnula je Rada, gotovo ne mičući usne, „belo, kao da nema kapi krvi, ili kao da izlazi iz neke pećine. Izgleda jezivo, kao mrtvac“.

„Izgleda da je i on mene prepoznao i da mu nije milo što me vidi. Pravimo se ludi, daleko mu lepa kuća“!

Posle jednog sata, provedenog u medjusobnom neprimećivanju, Bane se, konačno, setio i punog imena pod kojim je znao svog neželjenog  saputnika, baš u trenutku kad je voz jako usporio prolazeći pored Hipodroma a Predrag N. S....iskakao iz vagona.

Za razliku od Predraga N. S....., koji je iskakanjem iz voza izbegao suočavanje sa žandarmima i Specijalnom policijom,  Baneta je na kraju perona sačekala nemačka vojna patrola. „ Ausvajs!“, podviknuo je jedan od vojnika. Dok je Rada bledela u licu, Bane je spremno izvadio spasonosni papir, uput za dobrovoljni rad u Borskom rudniku. Nemac, verovatno, nije ni znao šta tu piše...ali su pečati bili uverljivi. 

„Hvala Bogu i beamterskoj svesti“, rekao je Bane tiho, kad su malo odmakli.

„I hvala sumraku, kad nisu videli datum“, odvratila je Rada, isto tako tiho, a onda je, sa olakšanjem u glasu rekla:

„Važno je da je Tvoje vojevanje gotovo“.

„Nemoj da kažeš dvaput, Rusi dolaze“, odvratio je Bane terajući urok. „Već su u Rumuniji, na korak odavde. Nemci će sigurno da se brane, sad samo fali da  neki blesavko  mobiliše i Srbe da se brane od „komunističke opasnosti“.

„Ne preteruj, nemoguće je naći nekog ko je baš toliko blesav pa da pomisli da bi neki Srbin pucao na nekog Rusa, bio ovaj „crven“ ili „beo“.  Srbi će pre da pucaju na druge Srbe nego na Ruse, to si, valjda ,već video“.

„Video!“, tužno je potvrdio Bane. „ Jedina sreća za ovaj svet bi  bila kad bi svi ti kojima je do pucanja pucali sebi u glavu“. Bojali su se da sednu u tramvaj pa su požurili Balkanskom, prema Terazijama, nestrpljivi da stignu kući, u strahu da ih neko poznat ne vidi u takvom modnom rasparu, Rada  sa šeširom i Bane u opancima, lep povod za svakojaka pitanja, nepoželjna u gradu opasnih uniformi i još opasnijih sivih odela.  Ipak,  Sreća koja ih je čuvala celog dana i učinila da im povratak kući bude kao spuštanje niz tobogan u jednom trnutku je trepnula; pored Moskve su sreli Vericu i Mišu, Verica je stanovala u br. 28, malo niže niz ulicu, i bilo bi u redu da se prijatelji pozdrave, samo da sa njima nije bio i neki nepoznati muškarac.  Hodali su jedni prema drugima, ocenjujući situaciju u deliću sekunde, a onda je Verica počela da govori nemački, malo glasnije nego što bi trebalo da bi je onaj nepoznati čuo. Miša je, srećom, razumeo signal, uprkos uobičajenoj rasejanosti, i okrenuo je glavu na drugu stranu a Rada i Bane su iznenada imali nešto da kažu jedno drugom pa su se mimoišli sa prijateljima  ne pogledavši ih.

„Verica je majstorski odigrala ulogu, prava Mata Hari“, rekla je Rada posle, dok su čekali Devetku. Rešili su da idu tramvajem koji vozi ka Rospi ćupriji i Višnjici jer je Banetovo seljačko odelo tu manje odudaralo od okoline nego u ulici Kneza Pavla, ako bi išli peške.

„ Jeste, a i Miša je bio na nivou! Već je otvorio usta kad je Verica počela na nemačkom! Propao mu neki vic oko mog odela, ziher, ali onaj sa njima je bio, kladim se, neki od onih Bečlija koji se skupljaju oko Veričinog oca. Špijun“! Posle su se klackali tramvajem, ćuteći, jer tramvaj u okupiranom gradu nije mesto za priču, ali je Bane stalno mislio kako je život pun neverovatnih zapleta pa se, čim su krenuli uz Sterijinu, vratio na prethodnu temu.

„Što ti je ironija sudbine“, rekao je, „ matori apotekar je bio prvi koji nas je upozorio na Hitlera, koliko je opasan, dok su ga svi, uključujući mog oca, smatrali za običnog klovna. Sećam se kao da je juče bilo, Verica i ja se smejemo u ćošku dok njen otac na onom svom smešnom srpskom ispreda nit fašizma od Ničea, preko desetine filozofa od kojih smo čuli samo za Šopenhauera, preko Vagnera i Sage o Nibelunzima, sve do Hitlera, a celo društvo ga gleda kao da je pao s kruške. I, sad se oko tog dalekovidog čoveka muvaju svi ti Nemci a on ne sme ni da zucne, da mu ne ode glava. A kako li će  tek da je sačuva kad Nemci odu, to ne smem ni da zamislim“.

Posle, kad su stigli kući, uleteo je u kupatilo i Rada je ubrzo čula tuš.

„Nemoj hladnom, hoćeš zapaljenje pluća?“, doviknula je kroz vrata.

„Ne mogu da čekam, moram da operem blato“, doviknuo joj je Bane. Oni su se i dalje razumeli bez reči i znala je na koje blato misli. „ Tebi ću posle da zagrejem!“

„I ja ću Tebe posle da zagrejem“, vragolasto je odvratila Rada.

Ponovo su bili zajedno i rat je bio daleko. Još koji dan.

 

 

 

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

satinelle satinelle 21:49 07.05.2014

Lepo je...

uživam dok čitam.

"Oni su se i dalje razumeli bez reči"
Mislim, čemu reči, tu je preporuka

Dr M Dr M 22:03 07.05.2014

Re: Lepo je...

uživam dok čitam.


Radujem se!

za prvu!

Hvala za preporuku
mirelarado mirelarado 22:36 07.05.2014

Re: Lepo je...

И најзад и мало среће за млади пар.
Dr M Dr M 22:41 07.05.2014

Re: Lepo je...

mirelarado
И најзад и мало среће за млади пар.


U ono vreme, sreća je bila kad nema nesreće. Kao neko malo zatišje.

Za Tebe,
hajkula1 hajkula1 02:54 08.05.2014

Da li smem da uzurpiram prostor

Izvini, sto puta izvini

Sin treba da putuje u Atinu na intervju za rad na brodu (casino)

Problem je u tome što mora da rezerviše sobu. Sajtovi gde sam otišla, traže broj kreditne kartice kao garanciju da će stvarno tamo da ode, inače se plaća na licu mesta... (Ko sme da stavi broj kreditne kartice na net?!)

Da li neko zna sajt gde mogu da rezervišem ili platim unapred hostel, nešto najjevtinije, ceo iznos karticom za plaćanje na netu?

Ili možda neko ima nekoga u Atini, pa je raspoložen da nam pomogne? Ja bih mogla odmah ovde da dam potrebne evriće ili Nikola kada ode u Atinu?

Kreće 20.05., tamo je 21.05. a intervju je 22.05. ujutru. Vraća se 24.05. ujutru.

P.S.
Ako može ovo malo da bude, pa posle možemo i da brišemo, pls.
Dr M Dr M 06:38 08.05.2014

Re: Da li smem da uzurpiram prostor

Izvini, sto puta izvini


Nemoj da se izvinjavaš, i neće da se briše!

Moja ćerka tako organizuje svoja putešestvija po Evropi i zna cake. Pitaću je kad se vrati sa fakulteta, što može da bude tek kasno uveče. Onda sledi PP.

Pozz Nikoli!

I za Tebe
hajkula1 hajkula1 21:02 08.05.2014

Re: Da li smem da uzurpiram prostor

Dr M
Izvini, sto puta izvini


Nemoj da se izvinjavaš, i neće da se briše!

Moja ćerka tako organizuje svoja putešestvija po Evropi i zna cake. Pitaću je kad se vrati sa fakulteta, što može da bude tek kasno uveče. Onda sledi PP.

Pozz Nikoli!

I za Tebe



Hvala Dr M, rešili smo. Hvala svima sa bloga i onima koji su mi se javili lično
janeznam janeznam 07:06 08.05.2014

.

dobro jutro!

tetku moje majke rusi su ubili kada su ulazili u Becej kao, jeli, oslobodioci. ona je izasla na prozor srecna i pruzila ruke ka njima. Rusi to pogrsno protumacili misleci da se predaje kao eventualni saradnik okupatora ili tome slicno, i ispalili kacusu na nju tako da je letela kroz kucu sve dok je zid dugackog hodnika u kojem je bila nije zaustavio. ko zna da li je za Radu i Baneta kao i za milione ljudi u Jugoslaviji to zaista bio kraj rata ili ih ceka mnogo gore sutra.

zelim vam lep dan.



Dr M Dr M 07:26 08.05.2014

Re: .

ko zna da li je za Radu i Baneta kao i za milione ljudi u Jugoslaviji to zaista bio kraj rata ili ih ceka mnogo gore sutra.


Ja znam, janeznam, ali o tome u narednom nastavku..

Hvala na lepim željma, uzvraćam stostruko!
janeznam janeznam 08:15 08.05.2014

Re: .

Dr M
ko zna da li je za Radu i Baneta kao i za milione ljudi u Jugoslaviji to zaista bio kraj rata ili ih ceka mnogo gore sutra.


Ja znam, janeznam, ali o tome u narednom nastavku..

Hvala na lepim željma, uzvraćam stostruko!


hvala.

bice danas , ipak , lep dan...
cak se razvedrilo i ukazalo sunce.
znate onu recenicu - najmracnije je pred svitanje...
Dr M Dr M 09:46 08.05.2014

Re: .

bice danas , ipak , lep dan...
cak se razvedrilo i ukazalo sunce.


Ovde se očekuje tek popodne, trenutno kišica i vetrić..Blogtime.
mariopan mariopan 16:36 08.05.2014

..

.....и шта је било даље ........

Најискреније мислим да би од ових расцепканих прича могла добра књига да се комплетира, која би се читала у једном даху, такорећи - наискап.
predatortz predatortz 19:30 08.05.2014

Re: ..

Најискреније мислим да би од ових расцепканих прича могла добра књига да се комплетира, која би се читала у једном даху, такорећи - наискап.


Eeee, kad sam ja to rekao...
Dr M Dr M 20:11 08.05.2014

Re: ..

mariopan
.....и шта је било даље ........

Најискреније мислим да би од ових расцепканих прича могла добра књига да се комплетира, која би се читала у једном даху, такорећи - наискап.


Mariopan, ta ideja postoji, evo i predatorz će da se složi...

Samo da stignemo do finala, još dva ili tri nastavka, ovako na parče, pa koričenje.

Da stigne za Sajam knjiga, ako ga ne ukinu...

Tvoj
Dr M Dr M 20:13 08.05.2014

Re: ..

Eeee, kad sam ja to rekao.


jesi, ne sporim..
mariopan mariopan 20:18 08.05.2014

Re: ..

Dr M
mariopan
.....и шта је било даље ........

Најискреније мислим да би од ових расцепканих прича могла добра књига да се комплетира, која би се читала у једном даху, такорећи - наискап.


Mariopan, ta ideja postoji, evo i predatorz će da se složi...

Samo da stignemo do finala, još dva ili tri nastavka, ovako na parče, pa koričenje.

Da stigne za Sajam knjiga, ako ga ne ukinu...

Tvoj

Јављам се за примерак унапред, да се ја запљунем на време?

Упиши ме у тефтер међ обожаватељке.
mariopan mariopan 20:19 08.05.2014

Re: ..

predatortz
Најискреније мислим да би од ових расцепканих прича могла добра књига да се комплетира, која би се читала у једном даху, такорећи - наискап.


Eeee, kad sam ja to rekao...

Сећам се кад си рекао....али да поновим да се не затури негде па заборави?
Dr M Dr M 20:22 08.05.2014

Re: ..

Јављам се за примерак унапред, да се ја запљунем на време?


Dobiješ primerak sa numeracijom.

Kad dobijem Nobela, vredeće čitavo bogatstvo!

Tefter nemam, sve napamet.

Poseban
razmisljam razmisljam 19:46 08.05.2014

С(р)ећарник...

Као срећа, али и као (су)сретање.
Срећа сусрета, у сусрет срећи...
Тако некако ја то видим.
predatortz predatortz 20:06 08.05.2014

Re: С(р)ећарник...

Ja sam se na ove Sećarnike navukao kao moja tašta na Sulejmana. Malo sam ljut na domaćina, za ovaj nastavak je tvrdio da će biti odmah posle izbora...
Dr M Dr M 20:18 08.05.2014

Re: С(р)ећарник...

predatortz
Ja sam se na ove Sećarnike navukao kao moja tašta na Sulejmana. Malo sam ljut na domaćina, za ovaj nastavak je tvrdio da će biti odmah posle izbora...


Nisam mogao, prebrojavao sam mnogobrojne glasove NOVE stranke..

Sad ću da ubrzam, da se završi dok još mogu da plaćam net.

Dr M Dr M 20:30 08.05.2014

Re: С(р)ећарник...

razmisljam
Као срећа, али и као (су)сретање.
Срећа сусрета, у сусрет срећи...
Тако некако ја то видим.


Ili, mnogo prozaičnije, kako je govorio jedan Pera Ždera,

Sreća je kad loše vesti stignu tek na kraju ručka.

Svako ima svoj ugao gledanja..

Tvoj mi je bliži, naročito od kad držim dijetu. Neuspešnu..

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:51 09.05.2014

Re: С(р)ећарник...

predatortz
Ja sam se na ove Sećarnike navukao kao moja tašta na Sulejmana. Malo sam ljut na domaćina, za ovaj nastavak je tvrdio da će biti odmah posle izbora...



Nemam taštu, a ne gledam ni ja Sulju, ali Dr M stvaaaarno.
Dr M Dr M 17:34 09.05.2014

Re: С(р)ећарник...

dusanovaiivanovamama
predatortz
Ja sam se na ove Sećarnike navukao kao moja tašta na Sulejmana. Malo sam ljut na domaćina, za ovaj nastavak je tvrdio da će biti odmah posle izbora...



Nemam taštu, a ne gledam ni ja Sulju, ali Dr M stvaaaarno.


Primam kritiku, stvaaaarno..


hajkula1 hajkula1 23:55 09.05.2014

Re: С(р)ећарник...

dusanovaiivanovamama
predatortz
Ja sam se na ove Sećarnike navukao kao moja tašta na Sulejmana. Malo sam ljut na domaćina, za ovaj nastavak je tvrdio da će biti odmah posle izbora...



Nemam taštu, a ne gledam ni ja Sulju, ali Dr M stvaaaarno.



Nači, pobuna na blogu.
Stvaaarno.
Dr M Dr M 07:08 10.05.2014

Re: С(р)ећарник...

Nači, pobuna na blogu.
Stvaaarno.


Kvaaarno..

Sve ću ih banujem..
fantomatsicna fantomatsicna 02:13 11.05.2014

Prelepo

Tako slikovito pišeš da sam se osećala kao da se ja vozim u kolima koja vuče mršavi konj, a ćula sam i kloparnje voza.Kako uspevaš da nadjes sva imena ulica iz tog vremena...

Dr M Dr M 07:43 11.05.2014

Re: Prelepo


Samo protresem glavom i slike same ispadaju na tastaturu.

Objašnjenje za imena ulica je u ovom.

Drago mi je što si ovde.

da staviš u kosu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana