Ekologija| Život| Životinjski svet

Golub i golupčići

miloradkakmar RSS / 22.05.2014. u 10:50

 

 

 

   Paperjasti goluždravac  zeva nadu iz limenog korita, koža crvenkasto-braon naslućuje paperje. Nemoć ga ophrlila mladog, nit' zna šta je život , nit' šta je posle, a voda može svakog časa da naiđe i odnese nadu. Kad ona ode praćakanje ne pomaže.

   Nešta bi jadničak da kaže  , reči ne izlaze , možda i govori , al' ga ne razumemo. Nema krila da bi odleteo. Njemu je za život potrebno  baš to , let u život odakle nema povratka. Zašto su ga ostavili u toj neizvesnosti, da ojača, da se sam  onako providan i prirodno nezaštićen izbori za život ili su roditelji smatrali, videli, osetili ... da od njega neće ništa biti pa da ne gube energiju, da se posvete novim golupčićima.

Šta da radimo sa njim?!

  Ne valja se mešati u prirodu. Ponašaj se onako kako su tebe učili. Sopstvenom opstanku najviše  ti možeš da doprineseš. Vidiš kako  negoduje , napada čim mu se približiš ili ga pogledaš. Ne napada , brani se.

  Ponudićemo mu malo hrane i vode...komadići hleba , oko njega, sutradan su nestali, činijica vode pomerena bliže , davali  su znak da pristaje na saradnju i da mu je to potrebno. Tako žgoljavo-goluždravo-paperjasto stvorenje ukapiralo je šta mu je potrebno za život: mrva hleba i kap vode; ukaprilo je da ogromne prilike nad njim, koje mu to donose, nisu tako loše. Razmišljao je, verovatno, čim se domognem perja, dignem se na noge  i ojačam krila  odoh  u vazduh bliže vetrovima.

I , trako bi!

   Po oluku se batrgao i premeštao, jačao je, nikome se nije žalio iako su ga pohodile česte kiše, vetar, mrak.. prilazio ivici života koji je jedan, možda ih ima više, odupirao se da ne porpadne kroz limenu cev. Čim su krila ojačala, perje pokrilo goluždravost odleteo je bez pozdrava....

Pred nezapamćeno nevreme u istom oluku započela je izgradnja gnezda.

Zar to nije onaj golub iz oluka!?

Jeste, to je on!

  Vratio se, veruje nam… gde ptica stanuje tu je  bezbedno… hranićemo i njegove potomke.

  Leži na jajima… u ovom oluku oseća  se sigurnim …pssst.. da   ga ne uplašimo… ko zna da li nas se seća… Seća nas se, zašto bi dolazio, da mu damo hleba i vode... ne treba,  on će sam da brine o svojim golupčićima.

  Pred to spomenuto nevreme, ni  jedne grančice od gnezda, slamčica da je ostala za uspomenu.. samo bele ljuske od  majušnih jaja… a taman smo se pripremali da pripomognemo. Golupčići su  tamo gde  treba da budu.  Uplašio sam se. Da li smo mi sigurni?! Da li smo mi tamo gde treba da budemo?!

  Doleteće jednom, nenadano… daće nam znak prijateljstva… uleteće u sobu, na jastuk, pod ćebe... ali, njima je  lepše iznad nas.  Zajedno zevamo nadu.

Srećan let golupčići.

 

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bocvena bocvena 08:12 23.05.2014

pozdrav, milorade!

Zajedno zevamo nadu.
miloradkakmar miloradkakmar 09:28 23.05.2014

Re: pozdrav, milorade!

bocvena
Zajedno zevamo nadu.

Svako iz svog oluka koji se negde susreću.
miloradkakmar miloradkakmar 15:11 23.05.2014

Sličnost


Ovako je izgledao naš napušteni golupčić

P.S. Imam fotografije, u mobilnom telefonu, kako leži u gnezdu, ali nemam/ne znam način/a/ da ih prebacim...
angie01 angie01 17:35 23.05.2014

,



Vratio se, veruje nam… gde ptica stanuje tu je bezbedno… hranićemo i njegove potomke.

istina ziva!

tako se nama vracala divlja patka 3X, i nosila jaja na kojima je posle lezala dok se ne izlegu male bebice,...koje je posle na terasi trebalo nahvatati i skloniti na sigurno-zajedno sa mamom.
miloradkakmar miloradkakmar 18:41 23.05.2014

Re: ,

angie01


Vratio se, veruje nam… gde ptica stanuje tu je bezbedno… hranićemo i njegove potomke.

istina ziva!

tako se nama vracala divlja patka 3X, i nosila jaja na kojima je posle lezala dok se ne izlegu male bebice,...koje je posle na terasi trebalo nahvatati i skloniti na sigurno-zajedno sa mamom.

Golub i golupčići, jer su u oluku ostale ljuske od jaja, dislocirali su se za kratko vreme, sve sa gnezdom, naslućujući nemilost...a, verovali su tom oluku i nama.
Matori golubovi i dalje sleću, čekamo mlade.

angie01 angie01 23:30 23.05.2014

Re: ,

čekamo mlade.
:)


myredneckself myredneckself 21:17 24.05.2014

Zevajmo i slušajmo muziku... :)

Ponekad je vidim lezeci u snu
Kao igru sjene na mom ramenu...


PS
Milorade, preporuka za fotografije i ostala dokumenta -
Skini, tj. instaliraj Dropbox




miloradkakmar miloradkakmar 14:58 26.05.2014

Re: Zevajmo i slušajmo muziku... :)

myredneckself
Ponekad je vidim lezeci u snu
Kao igru sjene na mom ramenu...


PS
Milorade, preporuka za fotografije i ostala dokumenta -
Skini, tj. instaliraj Dropbox





Hvala za pesmu...ovaj iz oluka je plavo-sivkasto-belo- crn .. ako me oči nisu izdale, a mislim da nisu jer još uvek na "zeleneo" prelazim ulicu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana