Ekonomija| Politika

Perpetuum mobile ekonomija, epizoda 2014

Saša Radulović RSS / 30.05.2014. u 00:10

Odlika racionalnih ljudi je da znaju da se od istih mera ne mogu očekivati drugačiji rezultati. Vlada je usvojila jednu uredbu i uputila skupštini na usvajanje dva zakona koji će, kako kaže vlada, podstaći ekonomski rast, i zapošljavanje, a smanjiti sivu ekonomiju. Da li je racionalno očekivati da će se to zaista i desiti?


Donesena uredba ponovo uvodi subvencionisanje uglavnom stranih investitora preko agencije SIEPA. Da li smo imali slično rešenje i pre? Da. Da li je ono dovelo do razvoja naše privrede? Ne.


Već preko 10 godina vodimo ekonomsku politku koja je očigledno pogrešna. Njena centralna ideja je da će strane investicije biti motor našeg razvoja, privrednog rasta i, konačno, rasta životnog standarda. Rast životnog standarda i jeste krajnji rezultat koji se očekuje od svake ekonomske politike.


Ova uredba je i nezakonita. Još uvek važeći budžet Republike Srbije za 2014.godinu nema predviđena sredstva za subvencionisanje stranih investitora. Ja sam ih ukinuo. Takođe, sredstva za SIEPA su ukinuta istim budžetom. Finansiranje ove agencije, za koju je i sam perpetuum mobile rekao da je u stvari turistička agencija, je budžetom predviđeno samo za prva 3 meseca ove godine. Budžet nije promenjen, ali to ovu vladu ne sekira preterano.

Deficit republičkog budžeta u prva četiri meseca ove godine iznosi skoro 800 miliona evra. To će nam na kraju godine dati deficit od preko 2,5 milijardi evra. To je za 900 miliona evra veći deficit od onog predviđenog budžetom. I sada povrh toga još ove nove subvencije.

 


Osnovna ideja izmene dva zakona je da subvencioniše novozapošljavanje. Ako preduzetnik ili kompanija zaposle jedno do 9 novih lica, država će platiti 65% svih poreza i doprinosa. Ako zaposle 10 do 99 lica, država će platiti 70% svih poreza i doprinosa. A ako zaposle više od 100 lica, država će platiti 75% svih poreza i doprinosa. Da bi novozaposleni mogao da se računa za ovu subvenciju, mora da bude prijavljen na birou najmanje 6 meseci.


Da li smo imali slično rešenje i pre? Da. Imali smo poreske olakšice za novozaposlene mlađe od 30 godina i za one koji imaju više od 45 godina. Da li su te poreske olakšice dovele do rasta zapošljavanja ovih lica? Ne. U poslednjih 5 godina smo izgubili preko 300.000 formalnih radnih mesta (onih sa radnom knjižicom).

 


Pored toga što je pogrešno, subvencionisanje novozapošljavanja je i neustavno. Narušava ustavom zagarantovanu jednakost građana. Iz istog razloga iz koga je i solidarni porez neustavan. Porezi i doprinosi koji se plaćaju na bruto zaradu se dele na dva dela: doprinosi koji su obaveza poslodavca (na teret poslodavca) i porez na dohodak i doprinosi koji su obaveza zaposlenog (na teret zaposlenog). Ova poreska olakšica znači da će neki poslodavci biti oslobođeni 65%, neki 70%, neki 75%, a ogromna većina uopšte ne, doprinosa na teret poslodavca. Sa druge strane, ona znači da će neki građani biti oslobođeni 65%, neki 70%, neki 75%, a ogromna većina uopšte ne, poreza na dohodak i doprinosa na teret zaposlenog.


Pored ovoga, neustavno je i da samo oni građani koji su na birou duže od 6 meseci mogu da računaju na ovu olakšicu. Ako neko izgubi posao dok je u toku zapošljavanje u nekoj firmi koja računa na ove olakšice, moraće da čeka najmanje 6 meseci pre nego što dobije posao. Ovakve apsurdne situacije se i dešavaju kada silujete ustav i zakone.

 


Čija je ideja ovo novo subvencionisanje za novozaposlene? To je ideja Aleksandra Vučića. Nju mi je predložio 9.septembra 2013.godine, 6 dana nakon reskonstrukcije vlade. Rekao sam mu da ta mera ne valja, da je glupost i da to ne može. Posle sastanka sam mu posalo i ovaj email:


-------- Original Message --------
Subject: Olaksice za ljude od 30 i 35 godina
Date: Mon, 09 Sep 2013 23:18:18 +0200
From: Sasa Radulovic
To: Aleksandar Vucic

Ovo ne valja. Nije dalo rezultate u proslosti. Nece ni sada dati rezultate.
Pored toga je neustavno.

Ovakve mere treba ukinuti. I za one koji imaju preko 50 godina. Ovakve
mere ne daju rezultat.

Mora jednostavan progresivan sistem za sve.

 

Nakon ovog emaila, ovaj svoj predlog Aleksandar Vučić više nije ponavljao. Izgleda da kod novog ministra sve ovo može.

Novi premijer očigledno želi da nastavi propalu ekonomsku potliku perpetuum mobila. To je jedino što zna. To je jedino što razume. To je jedina šansa koju ima: da ubedi ljude da nas jedino strani investitori mogu spasiti. Time sa sebe skida odgovornost, iza te budalaštine može da se sakrije, prikrije svoju nekompetentnost i može da zadrži svoju nesposbnu partijsku mašineriju koju plaća javni sektor.

 

Fokus ekonomske politike mora da bude domaća privreda. Strane investicije jesu važna komponenta svake privrede, ali ne i njen centralni deo. Svi ugovori koji se potpisuju moraju biti javni. Subvencije su duboko pogrešne i pored toga neustavne.Da bi se spasili, da bi izvršili fiskalnu konsolidaciju, moramo ukinuti subvencije, Fond za razvoj, SIEPA, otpustiti 100.000 partijski zaposlenih kadrova koji ne rade ništa a koštaju nas 1.5 milijardi evra godišnje, i tim parama uvesti univerzalni sistem socijalne zaštite, overu zdravstevnih knjižica za sve (i poljoprivrednike) i smanjiti poreze i doprinose za 20% uvođenjem progresivnog poreskog sistema, sprovesti regulatornu reformu i drastično smanjiti birokratiju.

I mora sve odjednom. Inače ne radi. Stolica traži sve četiri noga. Ne može jedna po jedna. Ja bih voleo da može drugačije. Postepeno. Korak po korak. Da može bez otpuštanja partijski zaposlenog tereta iz javnog sektora. Na žalost ne može. 


Za kraj, paragraf iz teksta ostavke od 24.01.2014.godine:


„Претходни министар финансија и привреде је остао део Владе и активан део кабинета Првог потпредседника Владе. Борба за заустављање пропалих пројеката субвенционисања, јавашлука и криминала у СИЕПА, АЛСУ, Фонда за развој и Агенцији за приватизацију, штетних приватизација Вршачких винограда и Прве петолетке је трајала од самог почетка до данашњег дана. Људи из кабинета Првог потпредседника су директно учествовали у фијаску око Вршачких винограда и то и са стране продавца, државе, и са стране купца преко повезаних родбинских веза и њихових фирми. Директно из кабинета и без знања Министарства привреде су ишли налози директорки Фонда за развој да скида блокаде за поједине тајкунске фирме.


Непоштовање институција система, Министарства привреде и агенција у његовој надлежности, је очигледно део економске стратегије разних кабинета и политичких странака. Пуно поверење у арапска, кинеска, руска, белоруска и друга чуда, нетранспарентне уговоре, субвенције, и све остале пропале политике претходног министра су изгледа једина политика на коју се заиста и искрено рачуна."

 

www.dostajebilo.rs

Facebook grupa - Dosta je bilo

https://twitter.com/SasaRadulovich

 

.

 Komentari (282)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ovderadiocacka ovderadiocacka 03:26 30.05.2014

prvi

sada cemo da proverimo teoriju da ce se u roku odmah pojaviti 10-15 blogova da potisnu ovaj blog sa prve strane.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:47 30.05.2014

Re: prvi

Аха, ево Вучић ме звао и каже брзо, брзо, стави нешто, а ја немам ништа спремно, јадан ли сам.

Мораћу убудуће да чувам бар два у резерви.
libkonz libkonz 10:51 30.05.2014

Re: prvi

Аха, ево Вучић ме звао и каже брзо, брзо, стави нешто, а ја немам ништа спремно, јадан ли сам.

Nisam bio lenj, pa sam proverio ko su sve, pored tebe Marko, Vučićevi plaćenici koji su istisnuli prošli domaćinov blog. Evo spiska:
Jedi Knight
Loader
Antioksidant
Nikola Jovanović
Jaril
Mikele
i
i
i
Tsunade
edit: prva trojica su mi odavno sumnjivi.
hajkula1 hajkula1 11:04 30.05.2014

Re: prvi

ovderadiocacka
sada cemo da proverimo teoriju da ce se u roku odmah pojaviti 10-15 blogova da potisnu ovaj blog sa prve strane.M-da. Imaju važnije teme i pametnije da kažu.

Same subvencije strancima su štetne a kada uz to idu tajni ugovori, katastrofične po budžet i po privredu, pa time i po većinu stanovnika Srbije.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:16 30.05.2014

Re: prvi

Nisam bio lenj, pa sam proverio ko su sve, pored tebe Marko, Vučićevi plaćenici koji su istisnuli prošli domaćinov blog


Ја сам био још мање лењ па сам проверио 4 последња блога (не рачунајући овај).

7. мај, Саша поставља блог мало пре поноћи, први следећи блог је Микеле у 3:40 по подне следећег дана (бре, Микеле, знам да Вучић не плаћа много, али бар плаћа редовно, дај то мало ажурније).

25. април, Саша поставља блог мало пре поноћи, први следећи блог је Крис Фармер, у 1:34 по подне следећег дана (Вућић се, очигледно, помирио са страним плаћеницима).

15. април, Саша поставља блог мало после поноћи, први следећи сам ја у 2:47 ујутру (е, тако се то ради, а не ко Микеле), а следећи после тога у 3:25 по подне Шабић (најомиљенији Вучићев државни службеник).

21. март, Саша поставља блог у 11:49 пре подне, први следећи је БиљаНННа у 12:15 по подне, онда Микеле у 4:28 по подне (значи, стварно, Микеле, ово су недопустиви застоји), а онда нико више у том дану.

И шта даље да набрајам, завера је очигледна. Да не говорим да је 13. марта Саша сам поставио два блога, па је онај доцнији искоришћен од стране уредништва да мало истисне онај ранији. Кажем ти, завера, и сви су укључени, не-до-пу-сти-во!

EDIT Исправио грешке у преписивању времена.

libkonz libkonz 14:28 30.05.2014

Re: prvi

15. април, Саша поставља блог око поноћи, први следећи сам ја у 2:47 ујутру (е, тако се то ради, а не ко Микеле)

ако ту има нешто пара и за мене, да ти дам шифру за мој блог, па да следећи пут окачиш два, да не морам ја ноћу да устајем, а ти сам одлучи колики је мој део.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:07 30.05.2014

Re: prvi

libkonz
15. април, Саша поставља блог око поноћи, први следећи сам ја у 2:47 ујутру (е, тако се то ради, а не ко Микеле)

ако ту има нешто пара и за мене, да ти дам шифру за мој блог, па да следећи пут окачиш два, да не морам ја ноћу да устајем, а ти сам одлучи колики је мој део.


Brate ja ću sve da vas pobedim, ima da postavim blog 10 minuta pre Radulovića
meehan meehan 19:15 30.05.2014

Re: prvi

Evo spiska:
Jedi Knight
Loader
Antioksidant
Nikola Jovanović
Jaril
Mikele
i
i
i
Tsunade
edit: prva trojica su mi odavno sumnjivi.


cekaj bre...jel se sprdas ili....priznajem lenj sam sad da prevrcem tvoje komentare da bi( bar pokusao) da shvatim jel to samo specifican smisao za humor ili sta drugo....
tsunade tsunade 19:49 30.05.2014

Re: prvi

Tsunade
edit: prva trojica su mi odavno sumnjivi.


nism skapirala šta sam uradila?
princi princi 05:35 30.05.2014

Zna li neko sta Slovenci rade?


Na stranu price o ustavnoj jednakosti gradjana, ali Krugman, a izgleda i drugi ekonomisti, ovo starosno doba (25 - 54) naziva 'prime working years'. Interesantno bi bilo videti podatke za Srbiju (iskreno, bio bih iznenadjen ukoliko bi se pokazali boljim od Turske), ali kad covek pogleda ovu tabelu prosto ne moze a da se ne zacudi da su ne tako davno Srbija i Slovenija bili delovi iste drzave. Valja jos primetiti da su Ceska, Estonija, Slovacka bolji, na primer, od USA. Zar zaista ne postoji pri Vladi Srbije nekakav savetnicki tim koji malo studioznije gleda u iskustva drugih zemalja i pokusava ta iskustva da primeni na srpske uslove? Ili se tamo sve svodi na citanje blogova, buku i kurcenje?
martin_krpan martin_krpan 09:48 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Odavno se zna šta rade Slovenci a šta rade Srbi. Sada već i na srpskom jeziku ima dosta dobrih tekstova i studija koji predstavljaju uvid u stanje.

Evo nekih rezultata pretraživanja:
-Aprila 2010. ukupna zaposlenost stanovništva radnog uzrasta dostigla je istorijski minimum, a odgovarajuća stopa zaposlenosti je pala na 47%, skoro dvadeset procentnih poena manje od proseka Evropske unije. (izvor, S.82)
- Najveći problemi na tržištu rada su niska zaposlenost, nepovoljna struktura zaposlenosti,kao i visoka nezaposlenost (izvor isto, boldiranje moje)
- Struktura zaposlenosti odlikuje se mnogim nepovoljnim karakteristikama - postojanje dualnih tržišta rada; zaposlenost u javnom sektoru je predimenzionirana; zaposlenost za platu u privatnom korporativnom sektoru je veoma mala; neformalna i ranjiva zaposlenost su relativno visoke; poljoprivredna zaposlenost odraslog stanovništva je u 2009. nadmašila zaposlenost u industriji; stope zaposlenosti i aktivnosti ranjivih grupa su veoma niske. (izvor isto, S. 83)
- Obrazovanje i kvalifikacije ključno utiču na obim i kvalitet ponude rada. Učešće visokoobrazovanih u aktivnom stanovništvu uzrasta 25-54 godine manje je od 20%, i manje je od učešća osoba bez kvalifikacija (završena osnovna škola i manje) u istoj grupaciji. Uz to, ima indikacija da narasta jaz veština i da će taj problem postajati sve izraženiji tokom naredne decenije. (izvor isto)
- Kao i većina nekadašnjih zemalja sa planiranom privredom, i Srbija prolazi kroz tešku tranziciju od zagarantovanog stalnog zaposlenja do modela zapošljavanja koji se zasniva na tržištu. (izvor, S. 11)
- Rezultati zaposlenosti su znatno gori po žene nego po muškarce. Stopa zaposlenosti žena u 2005. iznosila je 41%, oko 20 procenata ispod stope zaposlenosti muškaraca – a daleko ispod lisabonskog cilja od 67% zaposlenih žena. Istovremeno, mnogo je verovatnije da će žene biti manje zaposlene od
muškaraca (27% prema 18%). Ovde postoji jedan faktor: dok skraćeno radno vreme nudi fleksibilnost i predstavlja važnu vrstu zaposlenja za žene u mnogim zemljama, u Srbiji veoma malo žena radi skraćeno odnosno honorarno. Žene takođe zarađuju oko 15% manje od muškaraca, nakon usklađivanja drugih faktora koji utiču na platu
. (izvor S.13)

Zna se odavno šta je problem u Srbiji. Sa jedne strane država je u ekonomskom smislu rigidna (veće plate u državnom sektoru nego u privatnom; nefleksibilno zapošljavanje za razliku od Slovenije ili Austrije- zaposlenje na 10,12,15 sati sedmično; ogroman udio socijalnih davanja u GDP-u...), a sa druge strane država Srbija je slaba, mekana, popustljiva prema građanima koji štete sistemu. To je najveći dio Srbije: primitivne tezge; konobari, svirači tezgaroši po splavovima koji rade na crno a zarade za veče po 200-1000€; isplate na ruke; pa onda veliki dio ljudi koji rade u supstitencnoj ekonomiji a koji su po evidenciji socijalni slučajevi; itd...

Ako se dobro sjećam prošle godine je bila neka žalopojka Štros-Kanu kako je eto ca. 600 Mio.€ u sivoj ekonomiji, a ovaj odgovorio: "Pa, ubacite ih u legalne tokove i eto rasta".

Svi koji rade moraju na neki način imati doticaj sa državom. Fiskus apsolutno svi moraju da pune.
princi princi 10:07 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Ako se dobro sjećam prošle godine je bila neka žalopojka Štros-Kanu kako je eto ca. 600 Mio.€ u sivoj ekonomiji, a ovaj odgovorio: "Pa, ubacite ih u legalne tokove i eto rasta".

Italijani nasli resenje za ovo.<-link
martin_krpan martin_krpan 10:23 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

princi
Ako se dobro sjećam prošle godine je bila neka žalopojka Štros-Kanu kako je eto ca. 600 Mio.€ u sivoj ekonomiji, a ovaj odgovorio: "Pa, ubacite ih u legalne tokove i eto rasta".

Italijani nasli resenje za ovo.<-link


Pa naravno. Čak i konzervativne ekonomije kao što je Austrija -> link, su shvatile da je fleksibilnost države danas suštinska stvar ako želiš da ti država bude pri vrhu na tabelama.
princi princi 10:37 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

ako želiš da ti država bude pri vrhu na tabelama.

Da, da, kljucna stvar za buducnost: napraviti drzavu sto privlacnijom za ulaganja, sa povoljnom infrastrukturom, prijatnom za zivot, sa dobrim vezama sa svetom, sto manje hasslea. Izazov je kako to pomiriti sa finansiranjem potreba onih kojima je pomoc neophodna. Specificno srpski izazov je kako prosejati one koji samo kukaju, dzantraju, cmizdre i bespomocno sire ruke, od onih kojima je pomoc zaista potrebna.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:43 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

martin_krpan
Ako se dobro sjećam prošle godine je bila neka žalopojka Štros-Kanu kako je eto ca. 600 Mio.€ u sivoj ekonomiji, a ovaj odgovorio: "Pa, ubacite ih u legalne tokove i eto rasta".

Сасвим сам сигуран да је бројка већа. јер, то би значило, тих 600 М €, да је стопа наше сиве економије 15%. Ево, да размислимо да ли је то могуће, поредећи се са другим земљама:За неверицу би било да ми стојимо боље него Румунија и Бугарска, имајући у виду тренутну рашрафљеност наше државе. Имам основа да верујем да је стопа сиве економије скочила на преко 35%: сви се труде да у овом трену украду најпре од државе, и тако одрже своје бизнисе и приходе или стекну додатну зараду. Пијаце, угоститељи, локалне малопродаје, занатлије, рентијери, пружаоци различитих услуга -- све то не издаје фискални рачун осим под претњом пиштољом. На југу Србије, у Врању, Нишу, Белој Паланци, у политиком заштићеним Новом Пазару, где се свака контрола доживљава као напад на локалну заједницу, у Крупњу, Лозници, Шапцу, Милановцу, Нишу, Зајечару, Бору -- све поменуте групације као под омертом не послују у оквиру закона. Сада се вратих са Каленић пијаце: патике, чоколаде, мајице, техника, чај, конзерве, сухомеснато -- све се то продаје са тезги и без икакве контроле. То је, сигуран сам, око 1 МЛРД € најмање на годишњем нивоу, а неки кажу ЧАК И ТРИ МИЛИЈАРДЕ.

Но, треба имати на уму да сива зона пословања има своју социјалну функцију као и да привреда у њу бежи тражећи равнотежни однос намета и прихода. Решење за сиву економију мора бити вишестрано: не само утеривање у легални оквир, већ се оно мора спроводити са побољшањем услова пословања.
princi princi 11:17 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Zasto je uopste potrebno da siva ekonomija udje u legalne tokove? Ako je jedini nacin da se postojeca siva ekonomija legalizuje taj da se snize porezi, onda direktno ekonomski efekti, po svemu sudeci, ne bi bili veliki: povecao bi se broj poreskih obveznika, ali bi se poreske stope, mozda i drasticno, smanjile, tako da bi neto efekti toga za sam budzet bili mizerni. Ono sto bi se mozda promenilo je neka kao kreditna sposobnost zemlje, ali to bi bilo samo trenutno, jer bi investitori brzo ukapirali sva budzetska ogranicenja. I, dobro, imao bi se malo realniji uvid u stvarnu snagu srpske ekonomije (sto uopste ne mora biti dobra stvar- meni se cini da se stvarna snaga srpske ekonomije konzistentno precenjuje, kao i broj stanovnika iste ili broj glasaca na izborima. Otkrivanje prave situacije potencijalnim i postojecim investitorima bi mozda imalo pogubne posledice).

Po meni, potpuno je sumanuto i santavo juriti strine i tetke koje po pijacama prodaju praskove, svercovane cokoladice i neskvikove i to zvati borbom za jacanje ekonomije.
hajkula1 hajkula1 11:21 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?


Pa naravno. Čak i konzervativne ekonomije kao što je Austrija -> link, su shvatile da je fleksibilnost države danas suštinska stvar ako želiš da ti država bude pri vrhu na tabelama.U Srbiji ni firme koje legalno posluju ne prijavljuju ni zaposlene ni promet ni prihode.

Agencije koje upućuju zaposlene u trgovački lanac, prvo organizuju neki vid obuke i probnog rada. Tako ljudi koji konkurišu, neko vreme sređuju magacine, hladnjače, tezge i gondole bez nadoknade a onda čuju, zvaćemo vas. Tako i po nekoliko puta.
Na gradilištima, kafićima (i dr.) rade ne prijavljeni ili preko omladinskih zadruga. Mom komšiji je prethodni gazda ostao dužan skoro 100.000 dinara a prethodni 30.000 dinara a MONTERRA 5000 evra (sa kojom je, udruženo sa kolegama, u sporu). Sud je priznao neku mnogo manju sumu kao dug, međutim i to je nenaplativo. Mogu samo da nabrajam primere a ne vidim da se nešto u državi, u sistemu menja.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:37 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Zasto je uopste potrebno da siva ekonomija udje u legalne tokove?

Одговор је прилично једноставан: зато што је она 20% изнад европског просека, а 5-10% више од просека нама "сличних" земаља. Ако хоћемо да личимо на Того и Бангладеш (они су на 35% сиве економије), онда у реду, не треба ништа мењати. Има и Руанда, она је на 40% (ИЗВОР, мало старији додуше. Швајцарска, Америка, Луксмебург, Аустрија, Јапан -- имају између 8,5 до 11 % сиве економије).

Ова дирљива сцена с прогоном старица са пијаце има своју лепу и нежну и хуману црту. Ја претпостављам да у Канади, тамо где си ти сада, или у Енглеској, по тамошњим маркетима (market: енг. пијаца), све врви од старица и стараца, будући да држава на тај начин испуњава своју социјалну функцију? Шта, ипак не врви?! Па то је онда вероватно стога јер је социјална функција враћена тамо где и треба: у оквир државе, а не шверца.

А повећање пореских прихода одвија се најчешће у малим помацима равнотежног балансног померања: оснажиш пореске механизме, па једно време изгубиш запосленост и приходовање поједине групе грађана, да би, у следећем циклусу, оснажени порески приходи и приходи легалних предузетника омогућили бољу запосленост и социјалну фукнкцију државе и стварали нове послове. Привреда увек тражи своју равнотежу између намета и прихода, и помераће ту равнотежу нагоре ако јој то омогућиш.
libkonz libkonz 11:37 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Ako je jedini nacin da se postojeca siva ekonomija legalizuje taj da se snize porezi, onda direktno ekonomski efekti, po svemu sudeci, ne bi bili veliki: povecao bi se broj poreskih obveznika, ali bi se poreske stope, mozda i drasticno, smanjile, tako da bi neto efekti toga za sam budzet bili mizerni.

Nema šanse da rezultat toga ne bi bio debeo minus u budžetu.
Čak bi i oni malobrojni koji bi registrovali svoj posao, posle prvog susreta sa srpskim inspekcijama, uz psovke otišli da ugase firme. Dakle, ovde nema ni "r" od realnog.
alselone alselone 11:55 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Ова дирљива сцена с прогоном старица са пијаце има своју лепу и нежну и хуману црту.


Pre neki dan silazim da kupim jagode, tu kod mene na cosak. Svake godina ista ekipa iznosi jagode na par stolova, onako sa pocetka sezone. I tako ja sidjem dole i zateknem dva šumara (komunalna policajca) kako ih maltretiraju. Dve nedelje pre toga isti ti šumari nisu hteli da dodju i prekinu divljanje u zgradi pored od muzike i deranja.

Eto, mi živimo u državi u kojoj se hapse prodavci jagoda i facebookeri a sve ostalo je u kolapsu. Ne kažem da nisi u pravu Brajoviću, nego samo hocu da kažem onu mudrost što je Đole Balašević stavio u priču - sve u svoje vreme sine, sve u svoje vreme.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:01 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

alselone
Ова дирљива сцена с прогоном старица са пијаце има своју лепу и нежну и хуману црту.


Pre neki dan silazim da kupim jagode, tu kod mene na cosak. Svake godina ista ekipa iznosi jagode na par stolova, onako sa pocetka sezone. I tako ja sidjem dole i zateknem dva šumara (komunalna policajca) kako ih maltretiraju. Dve nedelje pre toga isti ti šumari nisu hteli da dodju i prekinu divljanje u zgradi pored od muzike i deranja.

Eto, mi živimo u državi u kojoj se hapse prodavci jagoda i facebookeri a sve ostalo je u kolapsu. Ne kažem da nisi u pravu Brajoviću, nego samo hocu da kažem onu mudrost što je Đole Balašević stavio u priču - sve u svoje vreme sine, sve u svoje vreme.

Морам да признам да овакву врсту расправе слабо разумем и нисам јој склон.
Она личи на ово сада што се дешава у Београд: зашто лопову Ђиласу и Бус Плусу да плаћамо превоз, била је повика, која се завршила тиме да град дугује 16 милиона евра приватницима за превоз и они ће га обуставити, што је једна трећина капацитета. Све се то оконча у још већем колапсу, па ћеш добити још већи број старица на пијаци, које ће да одатле истисну млађи нараштаји, јер и њима ће да затреба социјална помоћ: нема ко да их запосли, а ни држава нема пара да им помогне, јер ни старице, као ни многи други, не плаћају порез.

Лако је бити хуман преко туђе грбаче.
Уосталом, оваква расправа увек је слична следећем избору: Канада или Того?
princi princi 12:03 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

будући да држава на тај начин испуњава своју социјалну функцију? Шта, ипак не врви?! Па то је онда вероватно стога јер је социјална функција враћена тамо где и треба: у оквир државе, а не шверца.

А повећање пореских прихода одвија се најчешће у малим помацима равнотежног балансног померања: оснажиш пореске механизме, па једно време изгубиш запосленост и приходовање поједине групе грађана, да би, у следећем циклусу, оснажени порески приходи и приходи легалних предузетника омогућили бољу запосленост и социјалну фукнкцију државе. Привреда увек тражи своју равнотежу између намета и прихода, и помераће ту равнотежу нагоре ако јој то омогућиш.

Ma sve je to super, ali to tapkanje po mraku do stabilne ravnoteze, srecne buducnosti i zelene trave moze malo da potraje pogotovu sa stepenom zaduzenosti Srbije i uhranjenoscu proverbijalnog magarca (doduse, ovde podrazumevam da se prisilno radikalno smanjivanje stanovnistva ne nudi kao jedan od mogucih izlaza za Srbiju).

Ne znam, vec sam vise puta o tome pisao: cini mi se da su bilo kakva poredjenja Srbije sa Kanadom, Norveskom ili UK (i uopste primena te 'nas i Rusa 300 miliona' matrice) pogodna za gajenje postojecih i stvaranje novih deluzija, ali da slabo doprinose resavanju problema sa kojima se Srbija suocava.
alselone alselone 12:05 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Морам да признам да овакву врсту расправе слабо разумем и нисам јој склон.


Nije problem, necu slicnu zapocinjati vise. Simplifikovacu i zavrsavam - drzava mora da da primer za sistem pocevsi od svojih ljudi, primer koji ce krenuti od vrha a ne od prodavaca jagoda. Ako prodavac jagoda vidi uredjen sistem i vidi zdrav vrh tada ce i prodavac jagoda lakse pristati da udje u legalne tokove. Ali ako prodavac jagoda vidi da svi kradu, pljuju i bacaju smece, na samom vrhu drzave, tada prodavac jagoda moze samo da uzme motku ako mu neko trazi da placa porez pored kog vise ne moze da prezivi.
princi princi 12:08 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Nema šanse da rezultat toga ne bi bio debeo minus u budžetu.
Čak bi i oni malobrojni koji bi registrovali svoj posao, posle prvog susreta sa srpskim inspekcijama, uz psovke otišli da ugase firme. Dakle, ovde nema ni "r" od realnog.

I dalje mislim da je za Srbiju bolje da prave razmere svog "ekonomskog cuda" drzi u mraku. Asimetrija informacija (odnosno lazno predstavljanje svog umeca, pameti, lepote i snaje) je super koncept. Bog blagoslovio onoga koji ga je izmislio! Da nije njega, mnogi od nas, ukljucujuci mene prvog, ne bi danas imali 'leba da jedu.
bolid1 bolid1 12:13 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?


Ako prodavac jagoda vidi uredjen sistem i vidi zdrav vrh tada ce i prodavac jagoda lakse pristati da udje u legalne tokove.


U sridu!

Sto se Zardinjeraca tice, oni su i onako tu da zajebavaju 10ak puta slabije od sebe, nikod drugog ne smeju ni pod razno.

Rekoh odavno, kad rasture Kawasaki ekipu sto pici po trotoaru u Goce Delceva poverovacu da su zaradili platu.
princi princi 12:21 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Ako prodavac jagoda vidi uredjen sistem i vidi zdrav vrh tada ce i prodavac jagoda lakse pristati da udje u legalne tokove. Ali ako prodavac jagoda vidi da svi kradu, pljuju i bacaju smece, na samom vrhu drzave, tada prodavac jagoda moze da uzme motku ako mu neko trazi da placa porez pored kog vise ne moze da prezivi.

Meni se cini da je tu uspostavljena povratna sprega, positive feedback (positive u smislu stabilan). Narod masovno krsi zakon i manje ili vise sitnim kradjama (bespravna gradnja, sitne kradje, sveranje po busevima, neplacanje poreza za izdavanje stanova, zapisavanje ulica, kradja struje...- ove kradje je najbolje opisao Arijeli) a partije to tolerisu da bi mogla da krade na veliko (za ove kradje su vec neophodni policija i sudovi). I jedni i drugi se hrane kradjama onog drugog i uspostavljen je cinican, race to the bottom sistem u kome krade svako od svakog. Sve bi se to rasturilo kad vise ne bi bilo resursa, a do toga tesko da ce ikad doci jer ce neke hrane, nekog mleka, neke crkavice uvek biti- tako da je Srbija osudjena na to mic po mic tumaranje (traje to vec dosta dugo).
libkonz libkonz 12:23 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Da nije njega, mnogi od nas, ukljucujuci mene prvog, ne bi danas imali 'leba da jedu.

Iako sam ostao u Srbiji i sam spadam u te "mnoge od nas".
Ipak mislim da je došlo vreme da otvorimo oči. Ne mogu nam ih otvoriti teoretičari, bez obzira na svo to teoretsko znanje koje poseduju. Opet ću da pomenem Miodraga Kostića kao jednog od onih koji bi mogao pokrenuti srpsku ekonomiju, zato što je krenuo od dna, zna kako razmišljamo. Naravno da nije on jedini, ali su nam potrebni praktični ljudi, privrednici koji su sami stekli svoj kapital. Naravno da treba voditi računa da se ne angažuju oni koji će voditi vodu na svoju vodenicu. Što bi rekao Balašević: "Treba nam tip sa iskustvom".
alselone alselone 12:28 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Narod masovno krsi zakon i manje ili vise sitnim kradjama (bespravna gradnja, sitne kradje, sveranje po busevima, neplacanje poreza za izdavanje stanova, zapisavanje ulica, kradja struje...- ove kradje je najbolje opisao Arijeli) a partije to tolerisu da bi mogla da krade na veliko (za ove kradje su vec neophodni policija i sudovi). I jedni i drugi se hrane kradjama onog drugog i uspostavljen je cinican, race to the bottom sistem u kome krade svako od svakog.


Da, bas tako. Opsta prihvacenost "kraduckanja" i negacija vaznosti drzave. Ti si car ako uspes da zajebes drzavu jer je ona tvoj neprijatelj. I tu se obavezno naveze ona romantizirana prica sa Turskom i kako smo mi takvi zbog toga.
princi princi 12:31 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Opet ću da pomenem Miodraga Kostića kao jednog od onih koji bi mogao pokrenuti srpsku ekonomiju, zato što je krenuo od dna, zna kako razmišljamo. Naravno da nije on jedini, ali su nam potrebni praktični ljudi, privrednici koji su sami stekli svoj kapital.

Slazem se. Srbiji su potrebni grifteri, swindleri, sitni, preduzimljivi a u osnovi dobrocudni prevaranti, Del bojevi, ne Kejnzovi i Miltoni Fridmani. Ali kako to dobiti u populaciji u kojoj je 95%, mozda i vise Rodnija?
angie01 angie01 12:33 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Rekoh odavno, kad rasture Kawasaki ekipu sto pici po trotoaru u Goce Delceva poverovacu da su zaradili platu.


komsija?


nene, oni od njih beze u sirokom luku, sve do ovih sto ispred merka prodaju na kutijama-e tu se zadrzavaju, da izmaltretiraju one zene sto od toga hrane porodicu,...njima su ukinuli onde legalne tezge i nece da im vrate-te su mogli da plate, tu su im musterije i sve je imalo smisla,...ali zato povremeno postavljaju neke druge za sajmove ovog, onog-koja je tu logika-pojma nemam.
alselone alselone 12:34 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Lib, nemo' me shvatis pogresno ali kad bi na svu ovu muku jos i Kostic dosao, ja bih pobegao direktno u kolorado, pao pajketu na welcome otirac, zamolio da mi sve oprosti i zaposli me da lovim pume po okolnoj prasumi.

princi princi 12:34 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

I tu se obavezno naveze ona romantizirana prica sa Turskom i kako smo mi takvi zbog toga.

Da, da, koja je cisti bullshit, jer su Turci narod sa dugom i vrlo respektabilnom trgovackom tradicijom. Kud bi Srbiji kraj bio da se danas ugleda na Tursku (umesto na Kanadu i Norvesku). Davno sam rekao i opet cu: zajebao nas je onaj Karadjordje samo tako.
princi princi 12:38 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

kolorado

Sta fali Koloradu? Po meni, Kolorado, Juta (zbog prirode), Nju Meksiko i Oregon najkulskije US drzave (Arizona prepuna rasistickih seljacina).
libkonz libkonz 12:45 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Slazem se. Srbiji su potrebni grifteri, swindleri, sitni, preduzimljivi a u osnovi dobrocudni prevaranti, Del bojevi, ne Kejnzovi i Miltoni Fridmani. Ali kako to dobiti u populaciji u kojoj je 95%, mozda i vise Rodnija?

Treba samo znati gde tražiš, a Rodnijima pojasniti da je njihov posao da rade, a ne da donose bilo kakve odluke
ali kad bi na svu ovu muku jos i Kostic dosao, ja bih pobegao direktno u kolorado

Ne mora konkretno on, nije jedini koji ima znanje i iskustvo, ali sam uveren da on ne bi bio loše rešenje.
cult cult 13:05 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

sad kad videh ovu Brajovićevu tabelu koja pokazuje procenat sive ekonomije u EU, još su mi malo porasle ove magareće uši.

Inače, to kad čujete na tv-u da vlada najavljuje "borbu protiv sive ekonomije", nasmejte se.
Znate kako to izgleda?
Oni krenu po firmama, istrkeljaju papire, iskoriste rupe u zakonu, napišu ti kaznu i eventualno pošalju kod sudije za prekršaje, u zavisnost od toga da l ste im simpatični ili niste.
Inspektor odmah na startu vidi (po Z izveštaju iz kasa, recimo, ili kepu-knjige) da je vaš "sivi deo" prodaje jednak nuli, ali njega/nju to ne zanima mnogo.
Jednako najebu i ovi što sve rade legalno i ovi što rade s niskim procentom legalnosti.
Oni imaju neke kvote, valjda, i ne udubljuju se puno u te finese radiš li po zakonu ili ne.
Retko, zaista retko ko gadno nadrlja zbog sive prodaje.

Inače, siva ekonomija se, naravno, tako nikad neće suzbiti. Čak i kad bi im inspektor radili kako treba. To se seče na ulazu, u korenu. A ne kad se raširi po celoj zemlji u zilion pravaca.
martin_krpan martin_krpan 13:06 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

princi
ako želiš da ti država bude pri vrhu na tabelama.

Da, da, kljucna stvar za buducnost: napraviti drzavu sto privlacnijom za ulaganja, sa povoljnom infrastrukturom, prijatnom za zivot, sa dobrim vezama sa svetom, sto manje hasslea. Izazov je kako to pomiriti sa finansiranjem potreba onih kojima je pomoc neophodna. Specificno srpski izazov je kako prosejati one koji samo kukaju, dzantraju, cmizdre i bespomocno sire ruke, od onih kojima je pomoc zaista potrebna.


Srbija se i dalje muči sa nekim welfare-om, a naplate su takoreći nikakve. Još kada se na to poveže tzv. "staž" iz zemlje koja nije živa jedno 40 godina, to je onda sistem-frankenštajn.

Mislim da je i Radulović predlagao kanadsko-australski model, i ja mislim da je to najbolje. Tjerati socijalne slučajeve da guraju mrtav kapital na tržište i eto ti blagostanja za sve stejkholdere.
alselone alselone 13:06 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Po meni, Kolorado, Juta (zbog prirode), Nju Meksiko i Oregon najkulskije US drzave (Arizona prepuna rasistickih seljacina).


Daleko od toga da ista fali. Ja bih najpre otisao u Kaliforniju, zbgo vremena i zbog prirode (na dva, tri sata ti je plaza, planina za skijanje, pustinja, sekvoje, dolina...). San Dijego najlepsi grad. Kolega koji tamo zivi nema ni klimu ni grejalicu u kuci. Cele godine ne ispod 15 i ne preko 30 stepeni. Jedino sto tamo otkida je saobracaj, to je bukvalno da se covek zapali. Na 5, 405 ma bilo kojim autopputeva je kolaps cak tipa nedeljom 1PM.
martin_krpan martin_krpan 13:39 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Predrag Brajovic

Но, треба имати на уму да сива зона пословања има своју социјалну функцију као и да привреда у њу бежи тражећи равнотежни однос намета и прихода. Решење за сиву економију мора бити вишестрано: не само утеривање у легални оквир, већ се оно мора спроводити са побољшањем услова пословања.


Nikakva to socijalna funkcija nije. To je neznanje, zaostalost, aljkavost, generalno neimanje svijesti kako fiskalni sistem funkcioniše i imanje ambicije da se isti puni. Komunisti ne razmišljaju o tome kako sistem funkcioniše, gledaju na njega kao da je "bogomdani". Takav sistem proizvodi rigidne inspektore koji kažnjavaju na represivan način. Idealno bi bilo da je država fleksibilna, da razumije koje su ambicije jedne prodavačice sira i da tu napravi neku uzajamnost. Recimo, dobrovoljna davanja u kasu od strane prodavaca-tezgaroša. Država takvim ljudima ionako daje neke usluge. Zauzvrat, država bi takve ljude skidala sa crne liste značajno popravljajući statistiku.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:48 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

princi
Ma sve je to super, ali to tapkanje po mraku do stabilne ravnoteze, srecne buducnosti i zelene trave moze malo da potraje pogotovu sa stepenom zaduzenosti Srbije i uhranjenoscu proverbijalnog magarca (doduse, ovde podrazumevam da se prisilno radikalno smanjivanje stanovnistva ne nudi kao jedan od mogucih izlaza za Srbiju).

Наравно. Све ће ово да траје. Дуго.
Само у бајкама се трансформација од жабе до принцезе одиграва у трену. И то -- није неважно -- тек када неко обалави ту жабу.
По мени: 10-20 година, најмање.

Иначе, оно што ти и Алсе пишете за мене је једна врста популистичког приступа, само са, као, хуманом и интелектуалном нотом. Рецимо овако: бакице не плаћају порез, приграбиле су га за себе? Тих пара нема у буџету? Зато је градоначелник Београда укинуо све оне повластице за труднице, напуштену децу, децу и одрасле са потребама за персоналним асистентом. ТО СУ ИНВАЛИДИ, ДЕЦА СА ТЕШКОЋАМА У КОМУНИКАЦИЈИ, СЛЕПИ... Бакице су се спасиле, али -- остали су тропа.

Да нису бакице, онда, себичне?

Јебига: Раскољников убио једну бабу, ја читаву пијацу бакица.
martin_krpan martin_krpan 13:53 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Po meni, potpuno je sumanuto i santavo juriti strine i tetke koje po pijacama prodaju praskove, svercovane cokoladice i neskvikove i to zvati borbom za jacanje ekonomije.


Naravno da to nije elementarna stvar, ali statistike koje se prikazuju za Srbiju ili BiH su jezive. Npr. stopa nezaposlenosti u BiH se procjenjuje na 44.3% (2013 est.) -> izvor. To je skroz nerealno. Ljudi u Srbiji i BiH zarađuju po sportskim centrima (fitnes/tenis treneri), konobari po svadbama/maturama, svirači po splavovima doslovno hiljade evra mjesečno a vode se na birou decenijama kao nezaposleni (DIF-ovci, FON-ovci, dipl.ecc...). Prema tim statistikama se onda nariče, dovode se "eksperti" za stolove, sklapaju se prsti.. Srbija za sedam dana može bolje izgledati. To je naravno početak.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:08 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

martin_krpan ПЛУС cult
Po meni, potpuno je sumanuto i santavo juriti strine i tetke koje po pijacama prodaju praskove, svercovane cokoladice i neskvikove i to zvati borbom za jacanje ekonomije.


Naravno da to nije elementarna stvar, ali statistike koje se prikazuju za Srbiju ili BiH su jezive. Npr. stopa nezaposlenosti u BiH se procjenjuje na 44.3% (2013 est.) -> izvor. To je skroz nerealno. Ljudi u Srbiji i BiH zarađuju po sportskim centrima (fitnes/tenis treneri), konobari po svadbama/maturama, svirači po splavovima doslovno hiljade evra mjesečno a vode se na birou decenijama kao nezaposleni (DIF-ovci, FON-ovci, dipl.ecc...). Prema tim statistikama se onda nariče, dovode se "eksperti" za stolove, sklapaju se prsti.. Srbija za sedam dana može bolje izgledati. To je naravno početak.

Држава-њен систем фаворизујe и подупире сиву економију.
Но, није једина: и неки паметни људи то раде.
Ne kažem da nisi u pravu Brajoviću, nego samo hocu da kažem onu mudrost što je Đole Balašević stavio u priču - sve u svoje vreme sine, sve u svoje vreme.
martin_krpan martin_krpan 14:20 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Држава-њен систем фаворизујe и подупире сиву економију.
Но, није једина: и неки паметни људи то раде.


To u Srbiji rade svi. Zna li neko sta Slovenci rade? To ne rade.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:29 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

martin_krpan
Држава-њен систем фаворизујe и подупире сиву економију.
Но, није једина: и неки паметни људи то раде.


To u Srbiji rade svi. Zna li neko sta Slovenci rade? To ne rade.

Мартине, ти то не разумеш.
Ниси хуман.
Ниси Србин...

Узгред буди речено, поред ове шале-комике, обавештење: нема другог пута. Карта мора да се у аутобусу плаћа, а бакица да иде у старачки дом, а не да буде пијачни Али-Баба и 40 пореских разбојника... Све оно: Јесте, у праву си, АЛИ... -- чим дође до оног АЛИ тоне у труле компромисе, које друштво на крају мора да плати.
princi princi 14:51 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Рецимо овако: бакице не плаћају порез, приграбиле су га за себе? Тих пара нема у буџету? Зато је градоначелник Београда укинуо све оне повластице за труднице, напуштену децу, децу и одрасле са потребама за персоналним асистентом... Хм, бакице су се спасиле, али -- остали су тропа.

Nije bas tako. Penzioni fond je finansirao mnogo koji element infrastrukture koja se danas koristi (puteve, poneku zeleznicku stanicu, prugu, most, elektranu, Sava centar, mozda jos ponesto). Mozda bi pravi put bio da se upravljanje i vlasnistvo nad necim od toga vrati tom fondu. Jedna od mana takvog resenja je da upravljanje tim assetima i prihodima od istih ne bi bilo u partijskim vec rukama zlih i pokvarenih bakica.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:07 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

princi
Рецимо овако: бакице не плаћају порез, приграбиле су га за себе? Тих пара нема у буџету? Зато је градоначелник Београда укинуо све оне повластице за труднице, напуштену децу, децу и одрасле са потребама за персоналним асистентом... Хм, бакице су се спасиле, али -- остали су тропа.

Nije bas tako. Penzioni fond je finansirao mnogo koji element infrastrukture koja se danas koristi (puteve, poneku zeleznicku stanicu, prugu, most, elektranu, Sava centar, mozda jos ponesto). Mozda bi pravi put bio da se upravljanje i vlasnistvo nad necim od toga vrati tom fondu. Jedna od mana takvog resenja je da upravljanje tim assetima i prihodima od istih ne bi bilo u partijskim vec rukama zlih i pokvarenih bakica.

:))
Смејем се колико је то немогуће.

То није реални пут. (Та имовина је већ неколико пута прометована, а и никад је није било толико: пензиони фонд ССРН Србије није био Норвешки пензиони фонд, ни у једном тренутку. Пензиони фонд приватника јесте био добростојећи, али -- он је давно потопљен, и стопљен са пропалим општим пензионим фондом.) Чак и кад би нешто од тога пошло за руком, да се врати, приходи би били толико мали да од њих шире користи не би било.

Мора да се ради испочетка, ту нема за шта да се човек ухвати.

И да -- напокон -- оставим сироту бакицу мало на миру, да споменем кога све погађа овај мој несавитљиви приступ примене пореске дисциплине: шверцере дувана-цигарета (опет су се појавили), угоститеље, малопродавце, молере, пекаре, адвокате, зубаре (јеси ли добио, икад, фискални рачун од свог БГД зубара? ех, сироти зубар, социјални случај), аутомеханичаре, пластичне хирурге, зидаре, столаре, певаче по свадбама и сплавовима... Све социјални случајеви? Бемлига, бакица јесте, али од ових "социјалних случајева" моћи ћеш, наплатом пореза, да скупиш паре и за бакицу...

Тако некако иде прича.
Почнеш то да радиш данас, и за једно пет до десет година ствар се побољаша. Може ли брже? Може, али -- код Срба вероватно не.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:18 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

alselone
Lib, nemo' me shvatis pogresno ali kad bi na svu ovu muku jos i Kostic dosao, ja bih pobegao direktno u kolorado, pao pajketu na welcome otirac, zamolio da mi sve oprosti i zaposli me da lovim pume po okolnoj prasumi.Sine, za razliku od većine palamudera ovde na blogu, i bez obzira što često jedan drugom vadimo oči, ti ipak imaš neki zanat u rukama, i svako normalan bi te rado zaposlio, pa i ja, bez da moraš da mi češljaš otirač.
martin_krpan martin_krpan 16:51 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Јесте, у праву си, АЛИ... -- чим дође до оног АЛИ тоне у труле компромисе, које друштво на крају мора да плати.


Bingo. Nema kompromisa. Ili imaš državu ili bananu.
martin_krpan martin_krpan 17:00 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Predrag Brajovic
princi
Рецимо овако: бакице не плаћају порез, приграбиле су га за себе? Тих пара нема у буџету? Зато је градоначелник Београда укинуо све оне повластице за труднице, напуштену децу, децу и одрасле са потребама за персоналним асистентом... Хм, бакице су се спасиле, али -- остали су тропа.

Nije bas tako. Penzioni fond je finansirao mnogo koji element infrastrukture koja se danas koristi (puteve, poneku zeleznicku stanicu, prugu, most, elektranu, Sava centar, mozda jos ponesto). Mozda bi pravi put bio da se upravljanje i vlasnistvo nad necim od toga vrati tom fondu. Jedna od mana takvog resenja je da upravljanje tim assetima i prihodima od istih ne bi bilo u partijskim vec rukama zlih i pokvarenih bakica.

:))
Смејем се колико је то немогуће.

То није реални пут. (Та имовина је већ неколико пута прометована, а и никад је није било толико: пензиони фонд ССРН Србије није био Норвешки пензиони фонд, ни у једном тренутку. Пензиони фонд приватника јесте, али -- он је давно потопљен, и стопљен са пропалим општим пензионим фондом.) Чак и кад би нешто од тога пошло за руком, да се врати, приходи би били толико мали да од њих шире користи не би било.

Мора да се ради испочетка, ту нема за шта да се човек ухвати.

И да -- напокон -- оставим сироту бакицу мало на миру, да споменем кога све погађа овај мој несавитљиви приступ примене пореске дисциплине: шверцере дувана-цигарета (опет су се појавили), угоститеље, малопродавце, молере, пекаре, адвокате, зубаре (јеси ли добио, икад, фискални рачун од свог БГД зубара? ех, сироти зубар, социјални случај), аутомеханичаре, пластичне хирурге, зидаре, столаре, певаче по свадбама и сплавовима... Све социјални случајеви? Бемлига, бакица јесте, али од ових "социјалних случајева" моћи ћеш, наплатом пореза, да скупиш паре и за бакицу...

Тако некако иде прича.
Почнеш то да радиш данас, и за једно пет до десет година ствар се побољаша. Може ли брже? Може, али -- код Срба вероватно не.


Bravo, dijagnoza.

Potkazivanje. Neko je kačio sliku nelegalno izgrađene kuće na kući. Pa za to su krivi "pravovjerni" građani koji se kao eto "zgražavaju". Dan i noć se mora potkazivati, zvati komunalnu policiju, svađati (nema navoditi primjere kako nisu došli, nije ovo Njemačka, isl...), dreknuti svaki put kada neko pređe pješački na crveno, tražiti fiskalni račun-neka ga stvori-neka piše lažnu fakturu barem da se osjeća kao smeće i hulja,... Dosta je više patetike i viktimizacije... bobu bob itd.. 5. oktobar je svakoga dana.
inco inco 18:10 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

princi
Nije bas tako. Penzioni fond je finansirao mnogo koji element infrastrukture koja se danas koristi (puteve, poneku zeleznicku stanicu, prugu, most, elektranu, Sava centar, mozda jos ponesto). Mozda bi pravi put bio da se upravljanje i vlasnistvo nad necim od toga vrati tom fondu. Jedna od mana takvog resenja je da upravljanje tim assetima i prihodima od istih ne bi bilo u partijskim vec rukama zlih i pokvarenih bakica.


Ja sam davno predlagao da se penzionom tzv. fondu dadnu u vlasništvo SVI putevi, CELA železnica, SVE elektrane, SVE banje i odmarališta, i nezaobilazni Sava Centar... uz obavezu da to moraju održavati po makar trenutnom standardu i da im se stavi restraining order za prilaz NBS, zgradi Vlade i budžetu generalno na manje od jednog kilometra udaljenosti.

Šta misliš, posle koliko meseci bi prestale penzije pa sve i da to prodaju dalje za čiste novce? Da te podsetim, država iz budžeta na račun PIO prebaci svake godine oko 2,5 milijardi drage nam evropske monete. To je više nego što sve banje (državni udeo), Sava Centar i verovatno par manjih elektrana (HE Zavoj recimo) vrede. To prodaju prve godine, sledeće prodaju TENT i nešto puteva, one posle prodaju Đerdap i ostatak puteva i - nema više, zatvaraj radnju...

Da ne govorimo, naravno, koliko je u proteklih 20 godina država prebacila na konto PIO fonda - to višestruko nadmašuje celokupnu vrednost sve imovine koje bi država mogla da se kurtališe (a da i dalje ostane država, ako smo velikodušni da Srbiju častimo tim epitetom) tako da je PIO odavno dobio mnogo, mnogo više nego što se ikada uzelo od njega.
zovitemegrunf zovitemegrunf 19:20 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

srdjan.pajic

alseloneLib, nemo' me shvatis pogresno ali kad bi na svu ovu muku jos i Kostic dosao, ja bih pobegao direktno u kolorado, pao pajketu na welcome otirac, zamolio da mi sve oprosti i zaposli me da lovim pume po okolnoj prasumi. Sine, za razliku od većine palamudera ovde na blogu, i bez obzira što često jedan drugom vadimo oči, ti ipak imaš neki zanat u rukama, i svako normalan bi te rado zaposlio, pa i ja, bez da moraš da mi češljaš otirač.


Hipotetički, da se prijavim, jel bi mi se brojalo u dobro ili u loše to što sam Elektroniku I položio iz cuga? (msm, bes blog ako se Caja ne pomene )
zilikaka zilikaka 19:38 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Specificno srpski izazov je kako prosejati one koji samo kukaju, dzantraju, cmizdre i bespomocno sire ruke, od onih kojima je pomoc zaista potrebna.


Nije univerzalan recept, al ima smisla:
Postojao na lokalu lekar koji kad dođe i zatekne punu čekaonicu, brzo skroluje, razgrne one koji dreče i zaskaču ga, i po pravilu prvo uvodi one koji ćute po ćoškovima.

...ja to onako, usput, jer se u materiju svakako ne doznajem, a namestila mi se prilika da ostavim komentar.
AlexDunja AlexDunja 19:45 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Само у бајкама се трансформација од жабе до принцезе одиграва у трену.

koliko ja znam žabe u bajkama se pretvaraju u prinčeve.
nije nevažno!
tsunade tsunade 19:55 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Inače, siva ekonomija se, naravno, tako nikad neće suzbiti. Čak i kad bi im inspektor radili kako treba. To se seče na ulazu, u korenu. A ne kad se raširi po celoj zemlji u zilion pravaca.


slušam onog degenerika vulina, ministra rada (valjda jer je najveći neradnik na svetu) i on veli da je citiram "cilj zakona o radu da suzbije sivu ekonomiju". šta reći na tu budalaštinu? šta reći uopšte na činjenicu da jedan vulin treba da potpiše zakon o radu i da učestvuje u njegovom kreiranju?

ništa. jer stvari će se rešiti same od sebe i mimo vulina. pritisak gluposti i nesposobnosti na sistem postaje osetno neizdrživ.
cult cult 20:54 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

šta reći uopšte na činjenicu da jedan vulin treba da potpiše zakon o radu i da učestvuje u njegovom kreiranju?


baš ništa.

Inače, ovu kloaku od vlade, podguznih muva i prirepaka nazivati "Vučićev režim".
tsunade tsunade 20:55 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

"Vučićev režim".


primila k znanju
cult cult 21:01 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

užasno će ga to nervirati.
A čita tviter i ove malo poznate blogere.

Naročito sada kada ga je kecnuo OSCE.
A baci pogled i na šamaranje u DW pred posetu Angeli Merkel.

Off the topic, mislim da bi neki od ovih stranka i pokreta koji su ostali na čistini kao jedina opozicija, mogli sa ekonomskih tema da se bace na ostale društvene teme. Bez obzira na značaj ekonomije.
Gušenje medijskih sloboda, zastrašivanje ljudi koji drugačije misle i ne uvlače se u beskonačno vodjino pedu, nije stvar koja se sme ignorisati.
tomperkins tomperkins 21:04 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Predrag Brajovic
сви се труде да у овом трену украду најпре од државе, и тако одрже своје бизнисе и приходе или стекну додатну зараду. Пијаце, угоститељи, локалне малопродаје, занатлије, рентијери, пружаоци различитих услуга -- све то не издаје фискални рачун осим под претњом пиштољом.


Radim pošteno i gledam da me ne uhvate! Samo nisam siguran ko ovde od koga krade!
tsunade tsunade 21:06 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Gušenje medijskih sloboda, zastrašivanje ljudi koji drugačije misle i ne uvlače se u beskonačno vodjino pedu, nije stvar koja se sme ignorisati.


koliko god da je jadno to ima svoju dobru stranu jer polako mobiliše i pravi demarkaciju.
ja mu želim da se pogubi totalno u represiji jer taj bumerang se vraća direktno na njegov vrat.
alselone alselone 21:06 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

И да -- напокон -- оставим сироту бакицу мало на миру, да споменем кога све погађа овај мој несавитљиви приступ примене пореске дисциплине: шверцере дувана-цигарета (опет су се појавили), угоститеље, малопродавце, молере, пекаре, адвокате, зубаре (јеси ли добио, икад, фискални рачун од свог БГД зубара? ех, сироти зубар, социјални случај), аутомеханичаре, пластичне хирурге, зидаре, столаре, певаче по свадбама и сплавовима... Све социјални случајеви? Бемлига, бакица јесте, али од ових "социјалних случајева" моћи ћеш, наплатом пореза, да скупиш паре и за бакицу...


Sve bih se ja saglasio ali postoji jedan detalj o kom sam pricao - moze cale alkoholicar, krimos i propalitet da vaspita sina da bude uspesan i odgovoran ali veoma tesko, ponajteze licnim primerom. Ako pokusa da ga vaspita batinom, verovatnije je da ce napraviti narkomana od profesora fakulteta.
cult cult 21:08 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

polako mobiliše i pravi demarkaciju.


moram da priznam da zaista polako.
Parlamentarna i vanparlamentarna opozicija nikako da se seti da se jasno i glasno odredi prema tome.
A treba se odredjivati svakodnevno.

alselone alselone 21:08 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

pa i ja, bez da moraš da mi češljaš otirač.


Vizu imam na 10 godina tako da pocinjem da vezbam punom parom.
Putin je krimos koji je okupirao Krim!
cult cult 21:10 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

alselone
pa i ja, bez da moraš da mi češljaš otirač.


Vizu imam na 10 godina tako da pocinjem da vezbam punom parom.
Putin je krimos koji je okupirao Krim!


Mora li to tako : )
alselone alselone 21:12 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Mora li to tako : )

Gadjam im G tacku.
tsunade tsunade 21:23 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Parlamentarna i vanparlamentarna opozicija nikako da se seti da se jasno i glasno odredi prema tome.
A treba se odredjivati svakodnevno.


to ne postoji. DS je još u procesu raspada. a ništa se drugo nije pojavilo. treba mnogo toga da se složi i skocka da bi se formirala opozicija. za sad vidim samo neformalnu javnost da nešto dejstvuje. i gle čuda, čak i tako neartikulisana javnost, izaziva kod vučića i režima nagon za teror.
inco inco 21:29 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

cult
A baci pogled i na šamaranje u DW pred posetu Angeli Merkel.


A, pa Nemci ga sada šamaraju svakodnevno, sve čekam kad će od muke pred kamerama da pocepa sva Veberova dela koja je nabrzaka kupio da se dopadne tetka Anđi... Evo the latest:

Ein Virus namens Zensur

Posebno mi je drag ovaj osvrt:

Der Beitrag erinnert an die führende Rolle des Spitzenpolitikers über eineinhalb Jahrzehnte in der extrem-nationalistischen Radikalen Partei. In diese Zeit fiel auch die Knebelung der Medien durch den Informationsminister Vucic, wird angeführt.


cult cult 21:29 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

izaziva kod vučića i režima nagon za teror.


nestade Veber dok si reko "blog"
cult cult 21:30 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Posebno mi je drag ovaj osvrt:

inco, brate, daj prevod za nas rusofile
tsunade tsunade 21:31 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

nestade Veber dok si reko "blog"


prešao je na makiavelija. i opet će sve pogrešno da skapira.

inco, brate, daj prevod za nas rusofile


cult cult 21:34 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

prešao je na makiavelija.


makiaveli bre bio gospodin čovek za ovaj radikalski polusvet.
Prešao na šešelja.
Kad krenu masovne packe iz EU i USA zbog ovih budalaština sa cenzurom i tamanjenjem svega što se usudi da pisne, setiće se on i majčice Rusije i veljikava Putina i rupe na tepihu.
tsunade tsunade 21:35 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Kad krenu masovne packe iz EU i USA zbog ovih budalaština sa cenzurom i tamanjenjem svega što se usudi da pisne, setiće se on i majčice Rusije i veljikava Putina i rupe na tepihu.


nadam se da će se i rusi setiti da ih niko kurtoazno nije ispratio i zahvalio na spasavanju davljenika iz obrenovca.
libkonz libkonz 21:37 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

A čita tviter i ove malo poznate blogere.

ovaj blog čita. da ne čita snašla bi nas sudbina rahmetli blicovog bloga. a i nije im bio nešto.
cult cult 21:43 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

ne prizivaj, čoveče.
Vidiš kako je dobar Vođa. A mogao je sve da nas pobije.

Čita, jbt, seti se na kom mestu je autor ovog teksta bio pre neki mesec.
libkonz libkonz 21:46 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

A baci pogled i na šamaranje u DW pred posetu Angeli Merkel.

To šamaranje dosta govori, ipak je DW pod kontrolom nemačkih vlasti. Bravo za Nemce! Za one koji nisu videli, evo link
hajkula1 hajkula1 23:06 30.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Predrag Brajovic
alselone
Ова дирљива сцена с прогоном старица са пијаце има своју лепу и нежну и хуману црту.


Pre neki dan silazim da kupim jagode, tu kod mene na cosak. Svake godina ista ekipa iznosi jagode na par stolova, onako sa pocetka sezone. I tako ja sidjem dole i zateknem dva šumara (komunalna policajca) kako ih maltretiraju. Dve nedelje pre toga isti ti šumari nisu hteli da dodju i prekinu divljanje u zgradi pored od muzike i deranja.

Eto, mi živimo u državi u kojoj se hapse prodavci jagoda i facebookeri a sve ostalo je u kolapsu. Ne kažem da nisi u pravu Brajoviću, nego samo hocu da kažem onu mudrost što je Đole Balašević stavio u priču - sve u svoje vreme sine, sve u svoje vreme.

Морам да признам да овакву врсту расправе слабо разумем и нисам јој склон.
Она личи на ово сада што се дешава у Београд: зашто лопову Ђиласу и Бус Плусу да плаћамо превоз, била је повика, која се завршила тиме да град дугује 16 милиона евра приватницима за превоз и они ће га обуставити, што је једна трећина капацитета. Све се то оконча у још већем колапсу, па ћеш добити још већи број старица на пијаци, које ће да одатле истисну млађи нараштаји, јер и њима ће да затреба социјална помоћ: нема ко да их запосли, а ни држава нема пара да им помогне, јер ни старице, као ни многи други, не плаћају порез.

Лако је бити хуман преко туђе грбаче.
Уосталом, оваква расправа увек је слична следећем избор: Канада или Того?


Mučene of šor kompanije i tkzv uvezana lica, upropastitelji, štetočine su van fokusa.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:05 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

zovitemegrunf


Hipotetički, da se prijavim, jel bi mi se brojalo u dobro ili u loše to što sam Elektroniku I položio iz cuga? (msm, bes blog ako se Caja ne pomene )


Ne može, brate, ti si overqualified. Jedino da te uzmem da mi budeš šef .
inco inco 03:20 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

cult
inco, brate, daj prevod za nas rusofile


E džebi ga, i ja sam kanda u taboru rusofila, nemecki natucam taman onoliko koliko treba i svakom drugom Rusu pre no što krene na dogovor s njima o tome kako da cepaju Poljsku

Što će reći, Google Translate je tatko, znanja imam taman dovoljno da 'ispeglam' ono što nema smisla ka' ga Gugl izbaci na drugoj strani te ne mogu da pomognem oko kompetentnog prepeva. Citirani deo se odnosi na Voždovu poziciju od pre 15 godina tek da se zna da možbiti da smo mi zaboravili, al' oni nisu.

Inače, članak je proistekao iz DPA, jedne od povećih novinskih agencija u Nemačkoj, a ka' se kod gorespomenutog Gugleta učukaju keywords: dpa Vučić, prvo što izbije je članak bivšeg službenog glasnika našega Vožda datiran na januar tekuće godine:

Aleksandar Vučić, lider naprednjaka, jeste čovek zahvaljujući kome je postignut dogovor koji su svi su smatrali nemogućim - dogovor koji je okončao konflikte u vezi sa Kosovom, objavila je nemačka agencija DPA.

Kako piše DPA, Vučić je doživeo neverovatnu promenu u svojoj bogatoj političkoj karijeri, a njegov zaštitni znak je borba protiv opšte zastupljene korupcije.
Oklen sad ovaj sudden change of heart? Možbiti što Nova nikako da dobije svoju licencu, a mož' biti i da su ipak rešili da ga puste niz mutno Dunavo jerbo ne radi ono što mu se kaže - umislio čovek da je tu gde jeste zbog svojih izvanrednih kvaliteta pa mu sinulo da vodi stvari na svoju ruku. Ja tipujem da je to - ono, da ga malo opale po prstima da se seti gde mu je mesto i da nastavi sprovoditi 'nahrani prasići, ne diraj dugmići' politiku, pa ako se ne seti... Skoro da mi ga je žao. Skoro!
bene_geserit bene_geserit 04:30 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

alselone
Po meni, Kolorado, Juta (zbog prirode), Nju Meksiko i Oregon najkulskije US drzave (Arizona prepuna rasistickih seljacina).


Daleko od toga da ista fali. Ja bih najpre otisao u Kaliforniju, zbgo vremena i zbog prirode (na dva, tri sata ti je plaza, planina za skijanje, pustinja, sekvoje, dolina...). San Dijego najlepsi grad. Kolega koji tamo zivi nema ni klimu ni grejalicu u kuci. Cele godine ne ispod 15 i ne preko 30 stepeni. Jedino sto tamo otkida je saobracaj, to je bukvalno da se covek zapali. Na 5, 405 ma bilo kojim autopputeva je kolaps cak tipa nedeljom 1PM.

Bolja varijanta je plaza na 5 minuta, a sve ostalo (planina, sekvoje, pustinja, ...) na 2-3 sata
A San Dijego jeste najlepsi grad. Ni grejalica ni klima ti ne treba ako si dovoljno blizu okeana (sa svakim kilometrom udaljenosti od istog, temperature skacu po koji stepen, tako da ti ubrzo klima postane neophodna). To za saobracajne guzve nije bas istina, guzve su recimo drasticno manje nego u LA-u ili recimo u Torontu. Kolaps nedeljom u 1PM ne postoji kao varijanta (sem u vanrednoj situaciji).
bauer. bauer. 04:52 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Bolja varijanta je plaza na 5 minuta, a sve ostalo (planina, sekvoje, pustinja, ...) na 2-3 sata...

Valjalo bi pomenuti i skuplje gorivo nego u mnogim drugim saveznim drzavama, pored federalnog, i "republicki" porez, veci "PDV" i, naposletku, krvavo skupe nekretnine. A zarade, generalno, nisu vece od onih u ostalim drzavama.

Kalifornija je debelo zacementirana u mom srcu, medjutim, danas je dobro imati rodbinu ili drugare u Kaliforniji i ponekad im doci u posetu
cult cult 09:32 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Oklen sad ovaj sudden change of heart?"Vučić je tokom rekordnih poplava svojim šou-nastupima i autoritarnim ponašanjem, koje su non-stop pratile televizijske kamere „sejao paniku, zbunjivao vlasti i pojačavao haos“, piše nemačka štampa.

Tagescajtung iz Berlina piše da vlasti u Srbiji, kandidatu za Evropsku uniju, posežu za cenzurom kao u „svoja najgora vremena“. Međutim, kritičari vlade se ne daju, konstatuje list: „Apelom protiv cenzure“, građani kritički nastrojeni prema režimu i novinari početkom ove nedelje su se usprotivili žestokoj represiji prema onima koji misle drugačije. Brisanje kritičkih tekstova sa internata kritikuju sindikat novinara NUNS i ombudsman Saša Janković. U poslednjih nekoliko dana odmeravanje snaga između vlade i njenih političkih protivnika liči na trku, desetine poruka sa kritikama nestaju sa interneta čim se pojave.
„Zahtevamo hitan prestanak svih napada na slobodu izražavanja“, piše kritički blog Peščanik. Odmah ga je podržalo oko 80 organizacija i pojedinaca. Oni traže da „slobodu i vladavinu prava“ poštuje i premijer Aleksandar Vučić, kao najdominantniji političar u zemlji. „Virus koji se zove cenzura opustošio je internet“, žali se nezavisni portal Teleprompter. Kvalifikacija „Moja specijalnost je cenzura“ treba da se ubaci u Vučićevu biografiju. Iz opticaja je posebno brzo povučen prilog na blogu portala Libreto u kojem se, veoma argumentovano, zahteva Vučićeva ostavka. On je tokom rekordnih poplava protekle sedmice svojim šou-nastupima i autoritarnim ponašanjem, koje su non-stop pratile televizijske kamere „sejao paniku, zbunjivao vlasti i pojačavao haos i konfuziju“. Priča podseća na raniju ulogu Vučića među radikalima, vreme kada je on bio ministar informisanja bilo je u znaku gušenja medija.
Vlada je pritom skoro celo medijsko tržište učinila svojim podanikom, piše dalje berlinski dnevnik. Renomirani list Politika, novinska agencija Tanjug, drugi najveći list Novosti i najveća TV stanica RTS – sve je u vlasništvu države. Zbog toga je logično da TV Nova, koju delom finansira nemački kapital, ne može da dobije nacionalnu frekvenciju, suprotno domaćim zakonima, jer ta stanica insistira na svojoj nezavisnosti. Pod naslovom „Bog i Vučić“ list Danas je prošlog vikenda analizirao dublje uzroka problema sa medijima. „Vučić vodi stranku sa elementima Falange (španski fašisti). Stranka koja nije iznutra demokratska, ne može ni spolja da obezbedi demokratiju. U Srbiji imamo dirigovane medije“, završava citat i svoj članak, tac iz Berlina."
hajkula1 hajkula1 09:33 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Predrag Brajovic
а бакица да иде у старачки дом, а не да буде пијачни Али-Баба и 40 разбојника...


I starački dom mora da se plati. I kooošta.
hajkula1 hajkula1 09:42 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

martin_krpan
Potkazivanje. Neko je kačio sliku nelegalno izgrađene kuće na kući. Pa za to su krivi "pravovjerni" građani koji se kao eto "zgražavaju".Bivalo. Više puta na TV prikazivali reportaže. Snimak s lica mesta, izjave bespomoćnih građana koji prijavljuju, pišu žalbe, tužbe, jer su lično ugroženi (žive u istoj zgradi pa im radovi čine štetu). I znaš šta je bilo? Ništa, kao što vidiš. (Koliko je slučajeva koji ne stignu na TV, pogotovo zadnjih godina, jer nezavisnih nema a cenzura sve jača.)

Inspekcija ne radi svoj posao.
Pravosuđe ne radi svoj posao.
Onaj ko ima para i veze može da radi šta hoće.

Setih se, primer s Karaburme. Komšije se žalilie, prijavljivali inspekciji. Ništa. Kapitalista zida i dalje. Onda se desio odron, klizište, bilo na TV. Isto reporteri pitali oštećene i ostali komšiluk, što se nisu žalili.... Ne znam epilog.

Onaj dripac što je zazidao prozor. Ostalo tako i dalje.

Negde oko Crvenog krsta, šta beše sa urušenim kućama?

Ko ima pare, može da ugrožava i imovinu i živote ljudi. I nikom ništa.
hajkula1 hajkula1 10:23 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

princi
Ako prodavac jagoda vidi uredjen sistem i vidi zdrav vrh tada ce i prodavac jagoda lakse pristati da udje u legalne tokove. Ali ako prodavac jagoda vidi da svi kradu, pljuju i bacaju smece, na samom vrhu drzave, tada prodavac jagoda moze da uzme motku ako mu neko trazi da placa porez pored kog vise ne moze da prezivi.

Meni se cini da je tu uspostavljena povratna sprega, positive feedback (positive u smislu stabilan). Narod masovno krsi zakon i manje ili vise sitnim kradjama (bespravna gradnja, sitne kradje, sveranje po busevima, neplacanje poreza za izdavanje stanova, zapisavanje ulica, kradja struje...- ove kradje je najbolje opisao Arijeli) a partije to tolerisu da bi mogla da krade na veliko (za ove kradje su vec neophodni policija i sudovi). I jedni i drugi se hrane kradjama onog drugog i uspostavljen je cinican, race to the bottom sistem u kome krade svako od svakog. Sve bi se to rasturilo kad vise ne bi bilo resursa, a do toga tesko da ce ikad doci jer ce neke hrane, nekog mleka, neke crkavice uvek biti- tako da je Srbija osudjena na to mic po mic tumaranje (traje to vec dosta dugo).
... viceguvernerici povećana plata za samo oko 800 evra, šta kao malo joj bilo 4.350.000 dinara pa neka ima 518.216, a njena šefica sebi smanjila sa 551.000 na 535.000 dinara.Sirotica šefica je organizovala prevoz ćerke od Novog Sada do Beograda na fakultet. Zaista uporedivo sa švercom u gradskom prevozu. Švercujem se jer uglavnom nemam za kartu, jer mi je plata nekoliko puta smanjivana pa je sada 25.000 koju čak ne primam po nekoliko meseci a kada primim ne znam šta ću pre. Jer se obračunava kamata, na zakasnele uplate računa, veća nego kaznena bankarska a ja na kašnjenje plate ne dobijam kamatu. Znači Drvo koje cveta i ja smo isto?


Znaš šta najviše boli, ubija u pojam?

To što se na Šefice manje galami, skoro uopšte ne. Što se njihov status brani, što se takvima povlađuje. A diže se hajka, poziva na linč sluđenih, obnevidelih od raznih muka koje beda i beznađe nose, ljudi.

hajkula1 hajkula1 11:24 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

cult
Posebno mi je drag ovaj osvrt:

inco, brate, daj prevod za nas rusofileRzumećeš dovoljno ako koristiš google prevodioca.
zovitemegrunf zovitemegrunf 12:33 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

srdjan.pajic

Ne može, brate, ti si overqualified. Jedino da te uzmem da mi budeš šef .


Svšta sam radio, ponešto lepo i korisno napravio...možda bi umeo i da šefujem, nisam probao
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:54 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

zovitemegrunf
srdjan.pajic

Ne može, brate, ti si overqualified. Jedino da te uzmem da mi budeš šef .


Svšta sam radio, ponešto lepo i korisno napravio...


srdjan.pajic srdjan.pajic 15:59 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

komša
i, naposletku, krvavo skupe nekretnine.


Da, zbog ovog sam i ja, izmedju ostalog, ostao u ovoj pripizdini od Kolorada. Ali, bogami, stižemo ih.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:11 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Sta fali Koloradu? Po meni, Kolorado, Juta (zbog prirode), Nju Meksiko i Oregon najkulskije US drzave (Arizona prepuna rasistickih seljacina).

princi mormone!
averell averell 18:13 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

hajkula1


U Srbiji ni firme koje legalno posluju ne prijavljuju ni zaposlene ni promet ni prihode.


Zasto je to tako? Jer nemamo drzave. Jer nemamo Vlade, nemamo politicare, nemamo ni poslanike. Najveci deo njih ne znaju sta je Ustav Srbije, da ne govorimo sta u njemu pise.
Vrh Drzave nam se sastoji od primitivizma, neskolovanih ljudi, kupljenih Diploma,kriminala, vecitih gubitnika. 1/4 veka Srbija iz godinu u godinu sve dublje propada, ali uvek se biraju iste partije da budu Vlast, iste gubitnicke face sa delimicno veoma sumnjivim zivotoputem nam Premijeri, Ministri, Direktori.

Pa sta ocekujemo? Zato da ne cackaju kod onih koji nelegalno posluju, koji ne prijavljuju zaposlene i ne placaju porez, oni su zato placeni od istih. Mogu da budu placani jer ne postoji Zakon o poreklu imovine. Zasto ne postoji? Jer ga poslanici u Parlamentu ne zele izglasati. Zasto ga ne izglasaju? Pa da bi i dalje mogli legalno krasti i bogatiti se na racun gradjana.

Sve ovo sta je Radulovic napisao je tacno. Zna covek o cemu govori iz iskustva, radio je i ziveo u vodecim pozicijama u drzavama koje sve to imaju. Moze li se to sprovesti u Srbiji? Moze i to za kratko vreme. Prva godina dve bi bile teske, ali onda bi dobili preporod privrede. Plate u Poljskoj pre ulaska u EU i prihvatanja ekonomije kakvu vidi Radulovic, bila je 250DM. Ako pretvorimo DM u Euro, danas je 7-8 puta veca, a skoro isto toliko i standard gradjana. Slicno u Ceskoj, Poljskoj na Baltiku.

Ali ne moze sa partokratijskom dravom koja sebe postavlja ispred Zakona, ispred Ustava, ispred Tuzilastva i Sudova. Ne moze dok se Politicar, Ministar, Premijer, Predsednik postavljaju ispred Institucija. Ne moze dok kupljene Diplome komanduju onima koji su godine proveli znojeci se da bi dosli do Diplome. Ne moze dok oni profesori koji prodaju Diplome postaju Dekani umesto da sede u zatvoru.
Znanje i sposobnost mora da bezi iz Srbije. Oni sansu nemaju na zaposlenje bez partijske knjizice, jer su opasnost na neuk svet koji se kod nas naziva Direktorima, Poslanicima, Ministrima, Premijerima ili Predsednikom drzave.

U isto vreme u kojem se mora promeniti Ekonomija Srbije, mora se promeniti i to da pamet i sposobnost, kao i iskustvo i znanje izbija u prvi plan, koja ce biti posteno placena i od koje ce narod Srbije imati koristi. A ovi koji danas vladaju Srbijom i svim njenim porama, mogu da zatraze posao nekog nocnog portira ili cuvara, za nesto drugo nisu ni sposobni.


zovitemegrunf zovitemegrunf 20:55 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

srdjan.pajic

...


alselone alselone 21:22 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Valjalo bi pomenuti i skuplje gorivo nego u mnogim drugim saveznim drzavama, pored federalnog, i "republicki" porez, veci "PDV" i, naposletku, krvavo skupe nekretnine. A zarade, generalno, nisu vece od onih u ostalim drzavama.


Pa ono, meni se cini da jesu, pogotovo u IT. SCADA inzenjer sa par godina iskustva 120k godisnje. Security guy u istoj firmi (sa malo vise iskustva) 150k godisnje. Obojica lisuju kuce u Santa Moniki za po ~ 3200 mesecno. Nije lose uopste.
alselone alselone 21:25 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

To za saobracajne guzve nije bas istina, guzve su recimo drasticno manje nego u LA-u ili recimo u Torontu. Kolaps nedeljom u 1PM ne postoji kao varijanta (sem u vanrednoj situaciji).


Da, nisam se dobro odrazio, ali sam rekao dobre intersekcije. :) Mislio sam na LA a ne na San Dijego. Tamo sam proveo dosta vremena u poslednjih par godina i u saobracaju mi je otpalo ono malo kose sto mi je bilo preostalo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:24 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

alselone
Valjalo bi pomenuti i skuplje gorivo nego u mnogim drugim saveznim drzavama, pored federalnog, i "republicki" porez, veci "PDV" i, naposletku, krvavo skupe nekretnine. A zarade, generalno, nisu vece od onih u ostalim drzavama.


Pa ono, meni se cini da jesu, pogotovo u IT. SCADA inzenjer sa par godina iskustva 120k godisnje. Security guy u istoj firmi (sa malo vise iskustva) 150k godisnje. Obojica lisuju kuce u Santa Moniki za po ~ 3200 mesecno. Nije lose uopste.


Sine, ala drpaju ti tvoji skada inženjeri! U mojoj struci (RF/microwave) toliku platu u technical branch-u neke korporacije (120-150 soma) moš da imaš samo ako si nekakav MTS, dakle, recimo, 5 godina radnog iskustva min, nakon PhD-ja. I zavisi gde ti je firma, naravno.
Ne znam tačno kako je u menadžeraju, tu verovatno drpaju više (a niš' ne rade, samo drkaju tabele i schedule i deru se na svakog što se actual delivery time ne uklapa u njihove beskorisne tabelice kojima su prethodno gledali da impresioniraju svoje šefove).

U Koloradu je 150 soma godišnje za zaposlenog u korporaciji* lepa kinta, al u Kaliforniji baš i nije nešto specijalno. Šta misliš, što lizuju kuće, umesto da kupe?

*dakle, da ti neko plaća zdravstveno i socijalno, usavršavanje, sabatikale, 401K i sve te qrce palce koji ti standardno sleduju uz pristojno radno mesto.
alselone alselone 22:51 31.05.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Šta misliš, što lizuju kuće, umesto da kupe?

Nisam ih pitao ali kontam da je ponuda poslova toliko dobra na toj siroj regiji da nece da se vezu za lokaciju nego saraju dok im ne dodje da se zadovolje.
bauer. bauer. 00:58 01.06.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

150k godisnje. Obojica lisuju kuce u Santa Moniki za po ~ 3200 mesecno. Nije lose uopste.

Svi mi imamo nekakvu predstavu o tome sta je prihvatljivo, a sta ne. Placati godisnje 38.4K za iznajmljivanje kuce je za mene neprihvatljivo, cak i da sam u IT sektoru, gde, verujem da su plate nesto bolje nego u ostalim profesionalnim usluznim delatnostima.

A Santa Monika je prilicno rastegljiv pojam. 3200 mesecno mi zvuci jako povoljno za lokaciju koju ime implicira. Nekada se za iste novce moze dobiti mnogo vise, ako se samo malo promisljenije izabere lokacija.
alselone alselone 01:46 01.06.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Sve se vrti oko vremena. Koliko tebi kosta sat vremena vise voznje dnevno?
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:05 01.06.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

alselone
Šta misliš, što lizuju kuće, umesto da kupe?

Nisam ih pitao ali kontam da je ponuda poslova toliko dobra na toj siroj regiji da nece da se vezu za lokaciju nego saraju dok im ne dodje da se zadovolje.


Pre će biti obrnuto, ponuda poslova, i uopšte sigurnost prihoda nije dovoljno dobra da bi se bilo ko priseban upustio u uzimanje kredita. Takodje, još realnije je to da ako bi da kupe kuću od 600-700-800 hiljada dolara, sličnu toj koju iznajmljuju, u smislu da bi im rata bila otprilike kao ta kirija, onda moraju da canu bar jedno 150-200 soma golog keša, i da apliciraju za jumbo loan, što se dobija po znatno većim kamatama. Inženjer koji posle školice kreće od nule, i nema bogatog ujaka, ili teču koji je pandrknuo i ostavio lovu u nasledstvo, čak i da odma zaradjuje 150 soma godišnje, treba mnogo godina da rmbači da bi uštekao toliku uštedjevenu. Pogotovu u Kaliforniji, gde nije samo stanovanje skupo, nego kompletan život.

I onda ljudi rentiraju ne zato što mogu, nego zato što moraju. Kalifornija definitivno nije mesto za život srednje, čak ne ni više srednje klase, u smislu toga da se tamo bude vlasnik nekretnine.

Tu je, naravno, dobro pitanje, a zašto pa mora da se bude vlasnik nekretnine uopšte, i bilo gde? U vezi sa ovim i ja imam izvesnu dilemu.

bauer. bauer. 02:09 01.06.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Ne previse, jer dosta vozim zbog prirode posla. A i zato sto sam tako izabrao. Ali, kad vec govorimo o IT poslovima, kao da nista drugo pod kapom nebeskom ne postoji, zar vi niste u prilici da vecinu svog posla obavljate od kuce?
bauer. bauer. 02:18 01.06.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Tu je, naravno, dobro pitanje, a zašto pa mora da se bude vlasnik nekretnine uopšte, i bilo gde? U vezi sa ovim i ja imam izvesnu dilemu.


Upade mi ti, komso, ovde, dok sam odgovarao nasem mladicu.

Elem, vlasnistvo nad nekretninama je daleko isplativije na duze staze, nego iznajmljivanje. Iznajmljivanje je bacanje para. Naravno, ako skockas pristojan deal, kakvih je sve manje, a u Kaliforniji ih vise nema. Americki san polako dobija drugaciji oblik. Medjutim, za mene je i dalje je mnogo pozeljniji od nekih drugih snova.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:03 01.06.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

Elem, vlasnistvo nad nekretninama je daleko isplativije na duze staze, nego iznajmljivanje. Iznajmljivanje je bacanje para. Naravno, ako skockas pristojan deal, kakvih je sve manje, a u Kaliforniji ih vise nema. Americki san polako dobija drugaciji oblik. Medjutim, za mene je i dalje je mnogo pozeljniji od nekih drugih snova.


Razumem ja to sve numerički, i nemam većih primedbi, ali valjda kao neko ko je došao ovamo relativno kasno, sa 0$ u džepu, i u Srbiji izgubljenih 10 godina produktivnog (kreditnog) života u odnosu na ovdašne sugradjane iste generacije, ne sagledavam to dugoročno investiranje u nekretninu u kojoj živim drugačije do nekakav vrlo apstraktan pojam.

Ne umem bolje da objasnim, i već sam izgubio nekoliko rasprava na ovu temu. Ali prosto mi ne ulazi u glavu neka suštinska korist od toga da ću biti vlasnik neke nekretnine, nakon što otplatim kredit, jelte, tamo negde kad budem imao 70-75 godina. Mislim, koji će mi, dizvineš? Ok, deca i unučići će da se uvajde, neću morati da se selim pod stare dane, sem eventualno u nursing home, i sve je to lepo, ali verujem da ima boljih/korisnijih načina da se sad ulaže u budućnost. Kao eto, možda, na primer, ovaj mali biznis koji sam pokrenuo, ili možda neki sledeći.

I onda, dok tako maštam i ramišljam o tim, jelte, "boljim načinima" da se upotrebi uštedjevina, dodje mi email od gazde, koji me obavešatava da za 3 meseca namerava da proda kuću koju nam rentira, ili, još lepše, da podigne kiriju za 20%. Onda i mali Muja, kud i svi Turci...investira u nekretninu, jelte.


srdjan.pajic srdjan.pajic 03:15 01.06.2014

Re: Zna li neko sta Slovenci rade?

bauer.
Tu je, naravno, dobro pitanje, a zašto pa mora da se bude vlasnik nekretnine uopšte, i bilo gde? U vezi sa ovim i ja imam izvesnu dilemu.


Upade mi ti, komso, ovde, dok sam odgovarao nasem mladicu.

Elem, vlasnistvo nad nekretninama je daleko isplativije na duze staze, nego iznajmljivanje. Iznajmljivanje je bacanje para. Naravno, ako skockas pristojan deal, kakvih je sve manje, a u Kaliforniji ih vise nema. Americki san polako dobija drugaciji oblik. Medjutim, za mene je i dalje je mnogo pozeljniji od nekih drugih snova.


I samo još ovo da dodam, moj gradić ovde u brdima, ustvari cela ova regija je puna kalifornijanaca (bila je čak i epizoda South Park-a na tu temu). Nije to slučajno, a ne bi bilo ni toliko iritantno da nisu pokupovali sve moguće nekretnine, i tako podigli cene ono malo preostalih kuća i stanova nebu pod oblake. I napravili mali LA ili San Francisko od ovog inače sasvim mirnog i zabačenog planinskog gradića. I doneli svoju (ne)kulturu i sproveli džentrifikaciju kao i u njihovoj matičnoj državi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana