Ekonomija| Kultura| Muzika| Umetnost

Polisa osiguranja kulture

Ivan Blagojevic RSS / 04.06.2014. u 13:32

Blues Brothers
Blues Brothers
U Londonu postoji osiguravajuća kompanija koja je spremna da vas osigura od bilo čega. Zatražio sam njihovu zaštitu 2010. prilikom nastupa Solomona Burke-a. Srećom po njih Solomon je umro mesec dana kasnije prilikom sletanja na aerodrom u Amsredamu. Ove godine agent Blues Brothersa koji će 17. avgusta zatvoriti Nišvil  uslovio je nastup polisom na 1.000.000 eura. Nismo se protivili jer svi članovi zajedno imaju blizu 1.000 godina. Ovu vrstu polise može  da obezbedi svaka osiguravajuća kuća u zemlji a ja i dalje razmišljam o mogućnosti osiguranja održavanja Nišvila a generalno i same kulture Srbije.

Takva polisa svakako bi trebala da sadrži i klauzulu osiguranja nas organizatora od stresa hoće li biti festivala jer 75 dana pre početka Nišvila na računu nema ni dinara a potpisane su obaveze na više od 30 miliona dinara, dok nas menadžeri bendova zasipaju pretnjama o otkazivanju nastupa. Optimizam nam govori da će se sve skockati nekako u zadnji čas i da ćemo u fotofinišu  proći kroz cilj kao 19 puta do sada, duboko verujući da nas poplavni talas nebrige za kulturu neće odvući u okean uspomena. 

Solomon Burke na Nisvilu
Solomon Burke na Nisvilu

Kompanija iz Londona će pre izdavanja polise zatražiti da utvrdi svoj stepen rizika sa održavanjem Nišvila i traziće da popunimo odgovarajuće obrasce. Jedno od pitanja biće na čiju pomoć računamo .

Prvi će, kao I do sada, pomoći Naftna Industrija i Američka ambasada, a zatim stidljivo i grad Niš svojim osiromašenim budžetom uz puno našeg dosađivanja. Mi ćemo do zadnjeg trenutka čekati odgovore potencijalnih sponzora u vidu javnih preduzeća poput Telekoma, Dunava, Srbijagasa, Pošte i Komercijalne banke, ali nas oni neće udostojiti ni ljubaznog odgovora. Ostaće nam da se nadamo da nas neće zaobici naš 9 godina verni donator Filip Moris zahvaljući kojima smo hrabro iz zagušljivih sala zakoračili u širinu tvrđavske livade. Oni pak suočeni sa padom prodaje najpre će društveno odgovorno uskratiti podršku kulturi.

Agencija će nas  naravno pitati šta je sa tradicionalnom podrškom Ministarstva kulture jer u svojoj bazi podataka imaju da smo 2010. dobili status  Ferstivala od nacionalnog značaja i adekvatnu finansijsku pomoć. Ćutke ćemo upisati nulu u toj rubrici. Oni će začudo tu pristati na rizik kad im pokažemo Odluku o odobrenim sredstvima prethodnog, a poništenu od strane sadašnjeg ministra. Osloniće se na mišljenje i  preporuku zaštitnika građana i pristaće da nam obezbede nedostajuća sredstva, a da oni sami vode dugotrajni sudski spor protiv Ministarstva Kulture.

Sve to naravno umnogome poskupljuje apsolutnu polisu održavanja Nišvila jer treba izfinansirati i one sponzore koji uslovljavaju uplatu rokom od 60 dana nakon završetka festivala a umetnici neće poleteti ka Nišu iako ste im platili avio karte i prvu polovinu honorara.

Kao nepredviđene okolnosti agencija će uzeti u obzir sve one anonimne protivnike održavanja festivala koje zasipaju tužilaštvo krivičnim prijavama i čine da se nekih dana zabrinemo zašto nema pojedinih inspekcija  usred najveće jurnjave oko pripreme prosečnih 80 koncerata i dolaska 500 izvođača iz dvadesetak zemalja.

Pitate se verovatno da li bi ta osiguravajuća kompanija pristala da građanima Srbije osigura dnevnu dozu kulture.

Svakako – bi, ali bi taj ugovor imao i onaj deo napisan sitnim slovima kao neophodnim preduslovom važenja polise. Neophodni bi bili određeni preduslovi:

     -ukidanje monopola javnih ustanova u kulturi

     -decentralizacija kulturna i finansijska

    - dvostruko povećanje izdvajanja za kulturu u državi i na lokalu

    -eliminisanje javnih nabavki u kulturi

    -ukidanje zabrane zapošljavanja u kulturi

     -ukidanje poreskih besmislica za ino izvođače

     - uvođenje sponzorima poreskih stimulansa

      -poresko definisanje filantropije

     - redefinisanje konkursa i konkursnih komisija

     - eliminisanje lične netrpeljivosti ministra ….. i još puno, još sitnijim slovima, ispisanih preduslova .

    Nakon ispunjenosti svih preduslova, potpisanog ugovora i isplate ugovorenog iznosa polise, svakom građaninu Srbije bio bi zagarantovan minimum zadovoljenja kulturnih potreba. U slučaju da zakažu neke od ustanova kulture agencija bi isplatila svakom gradaninu Srbije odgovarajuću premiju sasvim dovoljnu da sami angažuju nezavisne grupe umetnika svih profila.

   Dok razrešavam dilemu da li potrošiti deo ionako skromnog budžeta na polisu otkazivanja nastupa izvođača iz najbizarnijih razloga, kao pomenute 2010. godine, vrlo dobro znam kako bi sebe dodatno osigurao. Agencija bi morala garantovati da će mi nakon festivala platiti tako dobrog psihijatra koji bi uspeo da mi da razlog zbog čega treba da prolazim stres fotofiniša iznova i iznova… I tako 20 godina.

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 13:42 04.06.2014

Mali trol

Sve si bio u pravu za Tasovca, ja sam ga baš pogrešno procenio.
frank_rizzo frank_rizzo 08:48 07.06.2014

ne kapiram?

nije na drzavi da vam 'uvodi kulturu' jeftino - naplacujete 10-15 jura ulaznicu za nesto sto vredi vise a hocete da razliku plati minkul?
a da lepo naplacujete duplo/troduplo mogli bi time da hedzujete sva ta osiguranja I sl.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana