Ljudska prava

Dajte JMBG! Poziv ili molba?

Freedom of Information RSS / 05.06.2014. u 13:44

 

autor: Rodoljub Šabić

            Poslednjih dana na adresu velikog broja građana stiglo je "pisamce", koje im je uputilo "EPS Snabdevanje" pod nazivom "Poziv kupcima električne energije za dostavu tačnog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG)". Tim "pozivom" zatražilo je od njih dostavljanje određenih ličnih podataka - JMBG, ime jednog od roditelja/staratelja   i dr.

            Dosta građana, tim povodom ima različita pitanja, a u traganju za odgovorima obratilo se i meni. To me odmah podsetilo da smo se ovom temom bavili još pre nekoliko godina, u postu pod nazivom "Ažuriranje matičnih podataka", ovde ne blogu.

            Stvari i danas zapravo stoje vrlo, vrlo slično.

            Na pitanje da li je bilo koja obrada podataka o ličnosti, pa razume se i ova o kojoj razgovaramo, dozvoljena, odgovor treba tražiti u članu 42. Ustava koji predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom i u članu 8. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti po kome je obrada podataka o ličnosti, osim izuzetno, dozvoljena samo ako se vrši na osnovu Zakona ili na osnovu pristanka lica o čijim podacima se radi.

            Dakle, za obradu JMBG svojih potrošača EPS bi, ako nema njihovog pristanka, trebalo da ima osnov u nekom konkretnom zakonu, npr. Zakon o energetici i sl.  i da tražeći od građana te podatke označi taj osnov na koji se poziva.

            EPS se u ovoj prilici poziva na odredbe člana 12. stav 1., tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i članove 61. i 62. Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom koje zaista predviđaju i obradu JMBG.

            Međutim, Uredba naravno nije zakon, već podzakonski akt. A odredba člana 12. st. 1 tač. 2. doduše dozvoljava obradu bez pristanka "u svrhu izvršenja obaveza određenih zakonom, ili ugovorom". Samo, kojih to podataka? Da li se može tvrditi da je "u svrhu izvršenja obaveza" iz ugovora EPS-a i korisnika EPS-u zaista neophodan i JMBG? A član 8. ZZPL kaže da obrada nije dozvoljena ako je "podatak koji se obrađuje nepotreban" ili ako su "broj ili vrsta podataka koji se obrađuju nesrazmerni svrsi". 

            Mislim, dakle, da je u ovom slučaju obrada JMBG dopuštena samo ako korisnici na nju pristanu, da nemaju obavezu da daju JMBG.

            Mislim, takođe da su i ljudi u EPS-u svesni te činjenice. Zbog toga, valjda, u poslednjem pasusu "pisamceta", svoj "poziv" zovu još i "molba". A po molbi, naravno, niko nije dužan da postupa. Doduše, "molba" je propraćena i jednom "sugestivnom" malom "pretnjom", pa se korisnicima stavlja u izgled da će, ako po "molbi" ne postupe a zbog ovog "propusta" za EPS eventualno nastane bilo kakva materijalna šteta ili troškovi, EPS biti prinuđen da im uputi obrazložen i dokumentovan zahtev za naknadu štete, a ako i ovaj zahtev budete zanemarili, sudskim putem će tražiti naknadu štete.

            Nedostaje samo objašnjenje, kako bi to i kakvu štetu uopšte mogao da prouzrokuje "propust" korisnika, čije podatke o ličnom imenu, prezimenu, adresi objekta koji koristi struju... već imaju?



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:08 05.06.2014

Daj, Pope, ruku!

Dakle, za obradu JMBG svojih potrošača EPS bi, ako nema njihovog pristanka, trebalo da ima osnov u nekom konkretnom zakonu, npr. Zakon o energetici


Samo im ti davaj ideje, promeniće oni zakon očas posla ;>

Elem, nije mi ni po prethodnom pozivu palo na pamet da im dajem pdoatke, a ni po ovome. Prvo i osnovno - ne dam! ;> ali i drugo - da li su oni normalni (retoričko pitanje ☻) ne samo da žele podatke, nego korisnici teba da im trče na noge da im daju te podatke!? Pa nisu bre te strujadžije popovi pa da iz principa ne davaju ruku, čak ni kada se dave

Ubr, a cela priča je posledica prethodnog kupleraja - kada je počela "slobodna" prodaja struje, pa Snabdevanje preuzelo potrošače, bez da je građane i pitalo. Naravno da im sada nedostaje gomila podataka, i naravno da im je default setovanje da šalju pretnje, zahteve i maltertiraju građane da šipče do, i čekaju pred šalterima.

A siguran sam da će, kada posle poslovičnih pemzionera koji trče šta god da im se "naredi", vide da niko nije došao, da plate nekome da ide od vrata do vrata i skuplja podatke, a onda će zbog toga da povise fiksni deo naknade - baš kao što su uradili zbog "novih računa".

A da, JBMG. Da je ovo normalna država, ne bi im ni padalo na pamet da takve stvari traže. Imaš ime, imaš adresu, dovoljno za ugovor. Ali ne, svaka šuša u ugovor tura da kupac mora da ispovrti sve i svja, i još malo preko.

poreznik2 poreznik2 06:53 06.06.2014

Re: Daj, Pope, ruku!

A da, JBMG. Da je ovo normalna država, ne bi im ni padalo na pamet da takve stvari traže. Imaš ime, imaš adresu, dovoljno za ugovor. Ali ne, svaka šuša u ugovor tura da kupac mora da ispovrti sve i svja, i još malo preko.


Ni ime ni adresa nisu dovoljni. I jedno i drugo je promenjivo i nije jednoznačno. JBMG bi trebao da bude (postoji neki stari koji nisu) jednoznačani, ali neuporedivo manje problema nego sa imenom i prezimenom.

Ovo je potez u stvaranju normalne države.
U normalnoj državi kada se useliš u tuđi stan, obaveze za struju se prebace na stanara (JBMG), pa ih stanar plaća. Ako stanar ne plati goni se stanar ne vlasnik. Ako bi se koristila samo adresa kako bi mogao da nadješ, nekoga ako se odselio.

Sa JBMG ako duguješ, mnogo je lakše naći čoveka.

zovitemegrunf zovitemegrunf 08:00 06.06.2014

Re: Daj, Pope, ruku!

poreznik2
A da, JBMG.... Sa JBMG ako duguješ, mnogo je lakše naći čoveka.


Takođe, ponekad se mnogo lakše identifikuješ i nisi vezan za adresu iz lične karte koja ne mora biti uvek u skladu sa onim što je negde zapisano. Naravno, pisalo je više puta ovde, ostaje problem da je JMBG masovno zloupotrebljavan, odnosno pogrešno upotrebljavan kao sredstvo identifikacije, na primer pri obraćanju call centrima banaka.

Trivia: Zbog JMBG, nasleđa zajedničke države, useljenici koji dolaze u Sloveniju iz bivše SFRJ neke administrativne stvari završavaju mnogo lakše nego čak i oni koji su iz EU
jkt2010 jkt2010 08:18 06.06.2014

Re: Daj, Pope, ruku!

A da, JBMG. Da je ovo normalna država, ne bi im ni padalo na pamet da takve stvari traže. Imaš ime, imaš adresu, dovoljno za ugovor.

A ime i adresa ne spadaju u podatke o licnosti?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 10:44 06.06.2014

Re: Daj, Pope, ruku!

jkt2010
A da, JBMG. Da je ovo normalna država, ne bi im ni padalo na pamet da takve stvari traže. Imaš ime, imaš adresu, dovoljno za ugovor.

A ime i adresa ne spadaju u podatke o licnosti?



Ma slobodno ti pokušavaj da sklopiš pisane ugovore bez ikakvih podataka. Mada, ko zna. Drug Šarić, I presume? ☻
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:32 06.06.2014

Re: Daj, Pope, ruku!

Ovo je potez u stvaranju normalne države.


Da, za diktatore i apsolutiste ;> Nego, po tebi onda UK je otvorila potez ka uništavanju normalne države, kada je ukinula ličnu kartu? ;>

Ubr, prodavac struje je privredno društvo (doduše u vrlo lošim rukama, vlasnik mu je pijanica i raspikuća) pa nema nikakve prerogative države.

A to prebacivanje ko plaća struju ti je upravo dokaz o čemu pričam. Da nisu tupadžije koje će "prve uza zid" (Vodič za Autostopere, da ne bude zabune bez problema bi zakupci stanova mogli to da prenesu na sebe. A da, ovde niko živi ne sklapa ugovore o izdavanju stanova ;>>

A inače, taj poslednji pasus koji komentarišeš, nije vezan za prethodne, to je samo nadovezujući komentar i odnosi se na - kako lepo piše - "svaku šušu" koja nešto prodaje a želi te podatke. Ovi i prodaju malo ozbiljniju stvar, ali opet im ne bih dao taj broj - a ni kopiju lične karte ;> kada nam je već država upisala Jebeni broj u lične karte.

A ko po svetu sve ima Nacionalni identifikacioni broj, a ko nema, to pogledaj sam, kao i koje sve zemlje ograničavaju njegovu upotrebu samo za državne poslove i zdravstveno osiguranje, a nije namenjen da svaka šuša koja nešto prodaje to traži - i dobije.

A evo za tuj zemlju koja ide u propast (UK ) šta treba za slične ugovore - struja, telefon i internet: The Utility Warehouse

The information we will normally collect about you will be:

Your name, address, email, telephone number(s), energy supply numbers, payment details and service details;

Your transaction history and a record of all communications;

Information about your use of our services, including usage amounts and call records;

Information from your previous energy supplier that will allow us to take over your energy supply, such as information about meter readings and equipment that you may owe that supplier; and

We may supplement the information that we collect from you and your use of services from information that we receive from third parties. This may include, for example, gathering your energy supply numbers from the Electricity Central Online Enquiry Service or the GB Address Group, or validating your credit/debit card details from a credit reference agency.

hajkula1 hajkula1 16:07 05.06.2014

Za svaki slučaj


Da olakšaju za slučaj prinudne naplate. Po matičnom broju se lako izvrti tekući račun preko kog primaš platu, penziju... u poreskom... Zato jer prinudni izvršitelji sa kjima imaju ugovor, daju banci nalog za blokadom 2/3 primanja do naplate potraživanja, gde je često (bar gde sam imala uvid) nadoknada troškova veća od samog duga (ne pominjem kamate koje su iznad bankarskih kaznenih).

Dok građanima ne pomaže ni ugovor o radu, ni radna knjižica, ni izvod računa - da dokažu da im poslodavac nije isplatio zaradu. Ako građanin tuži firmu, proces traje godinama s neizvesnim završetkom, jer i u slučaju da dobije na sudu, potraživanja ostaju nenaplaćena i sve drugo na štetu građana (da ne pominjem troškove za advokata, takse za tužbu, žalbe...)

Kad firma tuži, pogotovo neke, završava se ekspresno, bez provere pravog stanja - izvršenje ne odlaže žalba.


Već dva meseca uz račun za komunalne usluge nismo dobili obračunatu potrošnju vode. Čujem da nismo jedini i da se to i ranije dešavalo, da se ukupna potrošnja obračuna kao potrošnja za jedan mesec što je onda mnogostruko veća cena... i da nisu uspevali da im se trošak podeli na mesečnu potrošnju - kompjuterski program to ne podržava...


petronijevic001 petronijevic001 17:42 05.06.2014

Re:

НИје ми јасно шта је спорно за господина Шабића у достављању ЈМБГ-а ЕПС-у.
Велике компаније које пружају услуге морају имати неки облик одбраде личних података за кориснике, јер велики број људи има исто име и презиме.Адреса није довољна јер људи често не пријављују полицији промену пребивалишта/боравишта.

ОВај податак се најчешће тражи ради евентуалног утужења, да не би био утуживан неко ко није купац ел.енергије.Људи углавном не пријављују промену власништва над објектом и код ЕПС остаје евидентиран купац који је давно умро или продао објекат.ЕПС такође мора имати одређене податке о купцу ел.енергије да би испоштовао своју обавезу достављања опомене пред искључење.

Стварно ме чуди да се господин Шабић пита коју штету може изазвати пропуст корисника у достављању података.ЕПС може тужити погрешну особу, јер купац није пријавио промену власништва над објектом а није доставио своје личне податке ни на посебно тражење ЕПС.Оваква парница/извршни поступак може произвести плаћање трошкова на страни ЕПС и материјалну штету на страни лица које је неосновано утуживано.
Уколико и овај пут Повереник истера своје, и забрани ЕПС да тражи ЈМБГ од купаца ел.енергије, то ништа неће променити.Те податке ће уместо ЕПС тражити суд или приватни извршитељ, а све што се прибави од података у парници или извршном поступку доступно је и ЕПС који је странка у поступку.Једино ће то бити доста спорије али суштински ништа не мења.







Freedom of Information Freedom of Information 18:40 05.06.2014

Re:

Tе податке ће уместо ЕПС тражити суд или приватни извршитељ, а све што се прибави од података у парници или извршном поступку доступно је и ЕПС

Upravo tako. Dakle ako Vi ili ja ili..damo povoda da budemo tuženi EPS će na taj način moći da dođe do potrebnih podataka i da ako uspe u sporu, razume se,sve troškove prevaliti na nas. A nema ne samo pravnog osnova nego ni razloga da formira bazu od npr 3,5 miliona kompleksnih ličnih podataka uključujući i stotine hiljada ili milione onih koji nikad nisu ili neće ni dati povoda da budu tuženi.
petronijevic001 petronijevic001 19:17 05.06.2014

Re:

Freedom of Information
Tе податке ће уместо ЕПС тражити суд или приватни извршитељ, а све што се прибави од података у парници или извршном поступку доступно је и ЕПС

Upravo tako. Dakle ako Vi ili ja ili..damo povoda da budemo tuženi EPS će na taj način moći da dođe do potrebnih podataka i da ako uspe u sporu, razume se,sve troškove prevaliti na nas. A nema ne samo pravnog osnova nego ni razloga da formira bazu od npr 3,5 miliona kompleksnih ličnih podataka uključujući i stotine hiljada ili milione onih koji nikad nisu ili neće ni dati povoda da budu tuženi.

Овакво резоновање води много већој правној несигурности него складиштење личних података.Повод за судски спор ће дати неки фактички купац али може бити утужен неко ко нема никакве везе са тим спором.Такво лице може бити изложено извршном поступку или парници само зато што има исто име и презиме као неко ко дугује нешто ЕПС.Таквом лицу се може извршити уредна достава преко огласне табле и тако ово лице може изгубити право на правни лек.





Freedom of Information Freedom of Information 19:39 05.06.2014

Re:

Овакво резоновање води много већој правној несигурности него складиштење личних података.

Mislim da niste u pravu, pogotovo da potcenjujete rizike moguće zloupotrebe gomilanja lič.podataka. Ali za ovu priliku to nije ni bitno.I pod pretpostavkom da jeste u pravu treba za takvu obradu podataka storiti valjan osnov. Ne treba iz utilitarističkih razloga odstupati od zakona, Dakle ako bi ste Vi u bili u pravu u pogledu razloga trebalo bi stvoriti
osnov u nekom konkretnom zakonu, npr. Zakon o energetici

Kiza car Kiza car 20:11 05.06.2014

Re:

Nije mi bilo teško da potražim u moru glupih dokumenata koje čuvam i Ugovor o preuzimanju mernih uređaja zaključenim sa Elektrodistribucijom (u kojem smo se odrekli mernih satova u korist istih, potpisan 2007.) u kojem smo naveli između ostalog i taj JMBG!

Brukica!
krkar krkar 01:27 06.06.2014

Re:

Mislim da niste u pravu, pogotovo da potcenjujete rizike moguće zloupotrebe gomilanja lič.podataka.



Siguran sam da je suštinski cilj poznatog fašiste koštunićkog usmerenja Petronijević001 prikupljanje podataka, centralizacija i policijska država.

mina13 mina13 09:26 06.06.2014

Re:

НИје ми јасно шта је спорно за господина Шабића у достављању ЈМБГ-а ЕПС-у.

Isto ono sto je sporno u tome da niko osim policije, i to u tacno odredjenim okolnostima, nema pravo da Vas legitimise. Oni samo hoce precicu pri eventualnoj naplati potrazivanja, a vec imaju vrlo efikasnu meru na raspolaganju- obustavu isporuke struje. EPS nema pravo da trazi ove podatke od bilo koga, jedino sto je merodavno je broj brojila. A to sto igraju na kartu zastrasivanja, to je vec vidjeno, setimo se INFOSTANA pre neku godinu sa pokusajem naplate davno zastarelih potrazivanja.
Овакво резоновање води много већој правној несигурности него складиштење личних података.Повод за судски спор ће дати неки фактички купац али може бити утужен неко ко нема никакве везе са тим спором

Netacno. Ponavljam, merodavan je broj EDB brojila. A cak i da ste u pravu, da bi mogli da utuze pogresnu osobu, to se vrlo lako dokazuje - pokazete uplatnice, ali tek POSTO ste tuzeni, I O TOME BLAGOVREMENO OBAVESTENI, uz mogucnost da faksom ili mejlom dostavite sudu ove podatke a ne da se lomatate i nosite im na noge.Ovako, apriori im se daje u ruke sredstvo ucene. Sta je sledece - menice? administrativna zabrana? Takodje, postoji mogucnost da ONI pogrese i skinu nekome sa racuna nesto sto ne duguje. Sta onada? Koja sredstva NAMA stoje na raspolaganju da se od toga zastitimo? To je kao da ste nekome dali ovlascenje da raspolaze vasim novcem. Po stavu koji Vi zastupate, svako od nas bi, preventivno, svim eventualnim potraziocima trebalo da dostavi sve moguce podatke, kako bi ONI bili zasticeni. Iako daleka, ovde postoji analogija sa prezumpcijom nevinosti. Sta to znaci - mi cemo da Te evidentiramo, nemoj slucajno da si uradio nesto lose. Vrlo, vrlo udbaski. To je zastrasivanje neukih i preplasenih gradjana, a to izgleda ova vlast jedino i ume da radi.
hajkula1 hajkula1 15:51 07.06.2014

Re:

Isto ono sto je sporno u tome da niko osim policije, i to u tacno odredjenim okolnostima, nema pravo da Vas legitimise.



Skoro je prošla informacija da pravo na legitimisanje dobijaju još neki sem policije. (Nešto oko šverca u gradskom prevozu, nameće se pitanje i gde će još moći to da se koristi?)

Kraja Kraja 17:13 05.06.2014

...znam da je trol...

...ali JBMG je sjajan (zamalo) akronim...
zovitemegrunf zovitemegrunf 18:21 05.06.2014

Re: ...znam da je trol...

Kraja
...ali JBMG je sjajan (zamalo) akronim...


Vec godinama tako izgovaram,cesto bez razmisljanja i zelje za zezanjem. Uslo u krv. Ukucani me s vremena na vreme opomenu, ma ne vredi
mina13 mina13 09:27 06.06.2014

Re: ...znam da je trol...

Kraja
...ali JBMG je sjajan (zamalo) akronim...

JBeM li Ga...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:01 05.06.2014

Pitanjce

"molba" je propraćena i jednom "sugestivnom" malom "pretnjom"


A da li je državi u formi njene firme dozvoljeno da se služi pretnjama, pa i malim, naročito onda kada za to nema podloge u zakonu?
Freedom of Information Freedom of Information 19:12 05.06.2014

Re: Pitanjce


A da li je državi u formi njene firme dozvoljeno da se služi pretnjama, pa i malim, naročito onda kada za to nema podloge u zakonu?

Pa Jelice prilično sam siguran da bar kad sam ja u pitanju znaš odgovor. Ali to je izvesno u nadležnosti nekih drugih organa i ljudi.
iqiqiq iqiqiq 19:50 05.06.2014

Šaka stručnjaka

Profesionalizacija javnih preduzeća, kako to gordo zvuči.

Stvar je jednostavna, Vi se pozivate na zakone, a oni koji su iznedrili JMBG ideju u EPS snabdevanju te i izvršioci samog posla su sigurno "profesionalci" u svakom pogledu. Stvar je jednostavna u suštini, kada se dobro zamislimo nad činjenicama.

Pogledajte sistematizaciju radnih mesta, pa onda "poštovanje" sistematizacije, pa ulaganje u obuku kadrova, pa školovanje kadrova...

Ponudite im besplatnu obuku ili bar posetu nadležnima u EPS snabdevanju, dajte im mogućnost da bar nešto osnovno saznaju, kada već nemaju struje da uključe kompjuter, kliknu na internet stranicu i pročitaju uputstva o korišćenju ličnih podataka.
49 41 49 41 20:34 05.06.2014

Pitam se pitam?!?


Ko ste Vi?
-vec duze vremena u razmisljanu.

Ovaj Levi ili Desni ?!?
Ko je od ova dva gore Ljajic?

Ko je od ova dva ispod JA?!?
inco inco 20:52 05.06.2014

Re: Pitam se pitam?!?

Ljajić je Dulsineja - zamišljena lepotica, svi je 'oće, ničemu ne služi.
49 41 49 41 22:22 05.06.2014

Re: Pitam se pitam?!?

inco
Ljajić je Dulsineja - zamišljena lepotica, svi je 'oće, ničemu ne služi.


Ja skromno mislim, da to njegov politicki oponent iz istog mesta; MINISTAR BEZ PORTFELJA; uopste i nikako da s kontam sta to znaci?!?

Jesi ministar ili si do ministra; sto kaze jedna moja prijateljica za svog najblizeg rodjaka.

Ma on je, ... DO MINISTRA; zenska stara garda i ne voli da se izrazava nepristojno!

frank_rizzo frank_rizzo 08:18 06.06.2014

...

jbmga, mozda pucanstvo ne zeli da placa struju ili prevoz...sve je to drzavno, zar ne?
ili ce ga placati individualno ili kroz vece poreze

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana