Beli je svirao sa Stonsima

Nebojša Spaić RSS / 18.06.2007. u 13:10

Beli je mozda iza Dzegera
Beli je mozda iza Dzegera
Nikad nisam baš sasvim verovao da nije tačna tvrdnja da je Beli, koji je živeo, valjda, negde oko bioskopa Voždovac, svirao sa Stonsima u Hajd Parku 5. jula 1969. Jest, priča je bila malko bušna: bio Beli u Londonu negde tih dana, kada je umro Brajan Džons, Stonsi naleteli na njega u nekom klubu, bio neki sešn, on svirao, Stonsi se oduševili i zvali ga da svira sa njima, dok se Mik Tejlor ne uklopi. Pa je Tejlor skakao drogiran po bini, a Beli svirao iza gomile zvučnika.

 Dan danas ostavljam neki delić vere da se to zaista i dogodilo. Ne verujem baš mnogo, ali u istinitost te priče verujem više nego, recimo, da Bog postoji. Što, takođe, ne isključujem u potpunosti. Štaviše, reč vera mi nekako više leži uz priču o Belom, nego povodom postojanja Boga. I, naravno, bilo bi mi mnogo važnije da je Beli svirao sa njima, nego da Bog postoji. 

Iskreno, ne znam ni da li Beli uopšte postoji, a kamo li kako svira. Legendu o Belom pričao je Debeli Limun, najbolji svirač gitare iz ovog grada kog sam ikada čuo. A on je o Belom pričao kao o svom učitelju i velikom magu – veličina Belog se tako i na njega prelivala. Jedno vreme sam i sam tako mislio o Debelom, čak i kada sam, da bih zaradio za more, u gimnaziji za njega prodavao švercovanu bižuteriju na kartonskim kutijama u Knez Mihajlovoj. Jer, Debeli je svojevoljno napustio gimnaziju u drugom razredu, kada je pročitao Ničea – tačnije, zato što je pročitao Ničea. Govorio je da nema i da nikad nije imao ličnu kartu ni pasoš (mada je dosta putovao, pa mi se to čini malo verovatnim, ali, opet, ne baš sasvim nemogućim), a krajem sedamdesetih počeo je da muva ribe po Hvaru i Korčuli na žvaku o astrologiji. Tada je to bila pomalo tabu tema. Posle je postao čuveni astrolog, objavio sijaset učenih knjiga o astrologiji i mistici i živeo od kocke. Viđali smo se samo slučajno, tu i tamo u gradu. Umro je od raka pre oko godinu dana, ne napunivši 50. Nemam pojma da li bi mi rekao da je Beli još uvek živ, ako je ikada i postojao.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 13:25 18.06.2007

Super lako da se proveri

Zvirni malo okolo

Nebojša Spaić Nebojša Spaić 13:32 18.06.2007

Re: Super lako da se proveri

Šta vredi kad ne znam kako Beli izgleda.
Vlasta Vlasta 14:19 18.06.2007

Re: Super lako da se proveri

Pitacemo mladice kada budu dosli da sviraju na Usce. Ja uopste ne sumnjam, ne da je Beli nije postojao, nego da je svirao. Jedino se pitam zasto ga onda, kada je vec bio tako dobar iza zavese, nisu uzeli umesto Tejlora? Ali, sigurna sam da je objasnjenje sasvim logicno.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 14:32 18.06.2007

Re: Super lako da se proveri

Svašta. Pa on je već shvatao kuda sve to vodi i nije hteo da se proda komercijalnim Stonsima.
Vlasta Vlasta 14:41 18.06.2007

Re: Super lako da se proveri

E, boze, vidis! Jesam znala da je objasnjenje lako, reci, jesam znala, ha, jel jesam?
Beli urbana legenda?! Urbana legenda do mojega, u stvari, pardonst, ja sam pol Z, neka bude urbana legenda do tvojega. Jel to u redu?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:38 18.06.2007

Re: Super lako da se proveri

Nije u redu, al ajde.
Spiridon Spiridon 14:41 18.06.2007

evo sta mi je ortak posla pre 5 minuta

Mora da je istina, Beli je davao casove gitare mom ortaku Filipu - Fici, koji danas zivi u Perth-u. Kolko se secam, prica je da je imao belog stratocastera i fender dual showman pojacalo. Obozavao je Hendrixa, te je Ficu napalio na istog, a Fica mene. Debelog sam sreo jednom ali davno takodje, jer je Fica preko njega upoznao Belog. Bas mi je zao za Debelog, bio je obojen svim farbama! Poslacu Fici clanak. razbice ga nostalgija...
kvodfak kvodfak 15:39 18.06.2007

++

Prva dva pasusa su ti savrsena.
Moja naklonost
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:37 18.06.2007

Re: ++

Blagodarim
dalmos dalmos 19:06 18.06.2007

OBOŽAVAM URBANE LEGENDE!!!

Sjajna priča !!!

Nadam se da će neko uspeti da je prepriča Džegeru, ili mu postavi pitanje o istinitosti iste na konferenciji za štampu. Siguran sam da će im biti zabavna, a ko zna, možda ... :)

Draž ovakvih priča i jeste u tome što se ne može dokazati da nisu tačne, a ljudi veruju u njih jer su tako lepe.

Sve u svemu ulepšali ste mi ovaj vreo dan.

p.s. Za sve one koji vole bluz, 23. jun ski staza na Košutnjaku, VOXSTOCK festival.
ODLIČAN BLUZ, SUMRAK I SVITANJE ZA NEZABORAV!
Sloven Sloven 19:18 18.06.2007

Crni

U mom kraju je kružila priča o Crnom koji je svirao takođe iza bine dok se Ron Wood ne uklopi. Crni je inače svirao celo vreme onu turneju iz '76 i bio sa Stonesima u Zagrebu. Kasnije kad se Ron već sasvim fino uvežbao svirao je umesto Keitha, jer je ovaj toliko zabrazdio u gudru da nije više razlikovao telecastera od Höfnera, Anitu od Jaggera, Stonese od Beatlesa, Crnog od Belog i tako redom....
Ova priča o Crnom isčezla je pojavom Punka, a evo sad od kako je Keith pao sa drveta ponovo u mom kraju kruži glasina kako Crni opet dere gitaru umesto alamunje Richardsa koji je u stvari samo marioneta na sceni. Ako se dobro zagledate u njega, naročito vi u prvim redovima videćete da visi na koncima. A ko povlači konce?
Pa naravno Beli.
jadac jadac 22:50 18.06.2007

Re: Crni

crno-beli!!!!!
slavoljub slavoljub 11:29 19.06.2007

beli tejlor

lepo, lepo
uzivao sam u ovom tekstu
na zalost, ne mogu da verujem, ako ni zbog cega drugog, a ono da je Tejlor skakao


Spiridon Spiridon 21:24 19.06.2007

Nenad Stefanovic JAPANAC (Leksikon YU mitologije)

Najbolji domaći session bas gitarist. Musician’s musican. Pravim imenom Nenad Stefanović, nom d'art ‘Japanac’, jedna je od onih tihih, samozatajnih ali važnih ličnosti jugoslavenske pop-scene bez koje bi ona bila mnogo siromašnija.
Još od sedamdesetih Japanac je bio muzikant 'na poziv' i odsvirao je bas-dionice na bezbrojnim pločama - iako po vokaciji jazz-funker, uhljebljenje je najčesće imao na pločama narodnjaka, pogotovo onih 'crossover' tipa.
Domaću muziku obogatio je svirkom na nekoliko ključnih rock-albuma. Iako sorta muzičara kojem on pripada je spadala pod skupnu imenicu 'tezgaroši', njegova svirka je bila sve osim toga - inspirativna i svježa, što se može čuti na Japančevom možda najboljem momentu – svirkom na kultnom albumu Olivera Mandića 'Zbog tebe bih tucao kamen': savrseni uber-cool funky atmosferski bas u 'Smejem se, a plakao bih' i čuveni lead-bass intro u 'Sve su seke jebene' - ona komplicirana dionica (sa nedostižnim trilerom!), koja je za muzičare-aspirante kao i za profije ostala sam KANON sviranja četverožičanog instrumenta. Neša je prvi naš moderni basist koji je učinio da instrument doživljavan kao 'pozadinski' (bas su šezdesetih dobivali najlošiji muzičari u bandu!) dobije opušteni, misteriozni coolness.
Ovo je bio biografsko-kritički dio, ali treba ovdje reći još nešto drugo.
Beograd je uvijek za razliku od više 'arty' Zagreba gajio kult muzikanata, muzičara-'zanatlija' i to je za insajdere bila općost. Imao sam kao klinac fantaziju: zamišljao sam tamošnje muzikante kako sjede u 'Šumatovcu' ili 'Grmeču' (kavane gdje su se skupljali), piju lagano, kuliraju i čekaju da ih netko potraži - netko od zvijezda najčešće kojima je zakazao vlastiti svirač pa im treba profi tko će sve odsvirati dobro, pouzdano i što je najvažnije - odmah.
Centralna ličnost te scene - uz ljude kao Krle, Duda Bezuha, Vlajko Bulatović etc. - u mojim je daydreamovima uvijek bio baš on – Neša Japanac.
'OK, koja je lova?', pitao bi iza ray-banica ne ustajući.
Kad bi čuo, nakon male pauze klimnuo bi kratko, pokupio jednom rukom pljuge i odsječno krenuo.
Tako sam si to zamišljao.
Godinama nakon svega razmišljajući unazad, shvatio sam da i nisam, bez obzira na romantiziranje, bio tako daleko od istine.
Sjećate se Bajaginog hita '442 do Beograda' i onog finog, minimalnog aranžmana: marakas za beat, relaksirana ritam gitara i prepoznatljivi intro - bas što vozi najprije 'nisko', a onda oktavu-dve podignut, odsviran na fretless-basu, taman prije nego lagano ušeta sopran-sax Neše Petrovića? E, to je bio Japanac i potpuno je jasno da nitko drugi to nije mogao tako ni izaranžirati ni odsvirati, kao i da je svom curriculumu pribrojio još jedan intro klasik. Moći skinuti njegove dionice značilo je biti pravi, ozbiljan muzikant, the big league: kako smo samo, u vojničkom bandu, Darko i ja bili fascinirani dok smo otvorenih usta gledali kako Ogi note-per-note svira ovaj intro.
Uopce Bajagin opus (na kojem je kompletna krema bg-muzicara) je dosta profitirao: gdje god bi slušalac čuo bogati, debeli sound koji je mogao funkcionirati i kao prateći, skoro nečujni 'punjač’ i kao vodeći raskošni, žestoki kad je trebalo, solo-instrument - gotovo se sa sigurnošću reći da je iza tog zvuka stajao on.
Zadnja dva albuma Bijelog dugmeta? 'Ružica si bila'? He was there.
Sa narodnjacima - Haris Džinović sa svojim u 800.000 (!) primjeraka prodatim prvijencem? Isto. (Haris:'Nenad Stefanović Japanac je basista “boli glava”).
Vidim da i danas svira ali – kakva vremena takve i tezge: nekad Bajaga, Dugme i Oliver Mandić, danas...ovi što im niti imena ne želim napisati u istoj rečenici sa maloprije nabrojanim velikanima.
Tko zna – možda se vremena i promjene pa da Neša Japanac dobije gigove kakve zaslužuje.
Slušam već godinama u emigraciji mlađe muzikante koji su se s njegovom svirkom upoznali tek nedavno – izgovaraju lozinku ‘Japanac’ s pobožnim respektom i zavjerenički kao uvijek kad se priča o najboljima. To je dobar znak.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana