In memoriam| Istorija| Nostalgija| Putovanja| Region

Moj Galebe

Milutin Milošević RSS / 08.06.2014. u 21:31

Školski brod Galeb, nekada ponos naše mornarice i mesto istorijskih zbivanja, rđa u riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac" čekajući neke bolje dane koji ko zna kada će doći.

140516Galeb49_zps9ec181e0.jpg

U pripremama za tradicionalni susret Kluba starih izviđačkih prijatelja, naši riječki domaćini tražili su nam lične podatke i kopiju pasoša. Dok su neki gunđali optužujući Hrvatsku za špijunsko-policijske metode, ja sam pretpostavio da će nas odvesti negde gde baš nije jednostavno ući. Brioni su se nametali kao realan izbor, ali su ipak predaleko za jednodnevni izlet iz Rijeke. Nismo išli toliko daleko - u samoj luci, ali u međunarodnim vodama (što je i razlog za ovolike mere kontrole) čekao nas je legendarni Galeb.

Za sve nas koji smo rasli u onoj zemlji bilo je to prvorazredno iznenađenje. Koliko god smo o njemu slušali i "pratili ga" na putovanjma, mislim da ga niko pre toga nije video a kamo li boravio na njemu.

No, današnjica Galeba daleko je od sjaja i položaja koji je imao. Nedaleko od ulaza u luku, u Martinščici, u uglu luke na mrtvom vezu, samuje vezan za dok.

Dočekala su nas dvojica ljudi koji ga samo čuvaju i ponešto dotegnu. Igrom slučaja, Dušan Milić, ujak našeg domaćina Branka bio je komadir stroja na Galebu, pa nam je Branko preneo mnogo informacija koje je od njega čuo. Ujak je napisao knjigu "Moj Galebe" u kojoj je ne samo dao osnovne podatke o brodu već i opisao svojih 5 godina službe na njemu, u vreme kada je Galeb bio u punoj upotrebi kao rezidencija Predsednika Republike. Knjigu je namenio članovima svoje porodice, članovima posade broda, udruženju antifašista i muzeju grada Rijeke i odštampao u samo 80 primeraka (ponosan sam vlasnik jednog).

Istorijat

Brod je izgrađen kao Ramb III - jedan od ukupno 4 broda istog tipa napravljenih u Đenovi i Monfalkoneu 1938. godine za potrebe kompanije „Regia Azienda Monopolio Banane“. Među tada najbržim teretnjacima u svetu, namenjeni su bili za prevoz banana iz tadašnjih italijanskih "južnih kolonija": Libije, Somalije, Abisinije i Eritreje u Livorno ili Speciju, što je bilo vrlo isplativo zbog velike potražnje za južnim voćem u Evropi. Ovi brodovi su bili veoma brzi za to vreme (skoro 18 čvorova) i imali su velike frižidere za voće, što je omogućavalo da banane budu sveže prilikom isporuke i izlaska na tržište. Izbijanjem rata, brodovi su promenili namenu - postali su prateće krstarice italijanske mornarice. Italijani su znali da se rat bliži, pa su brodovi ove vrste građeni tako da se jednostavno mogu pretvoriti u ratne.

U luci u Bengaziju, Ramb III je služio kao veliki frižider za meso. Pošto je bio duži od gata u kome je bio usidren, 10. maja 1941. godine pogođen je torpedom iz britanske podmornice HMS Triumf. Oštećen mu je bio samo pramac. Pošto u blizini nije bilo brodogradilište u kome bi se brod popravio, italijani na ruke seku ceo taj oštećeni pramac i na njega vare ogromne metalne ploče. Pošto takva popravka nije omogućavala normalnu plovidbu, brod je ploveći krmom napred (narodski rečeno: u rikverc) doplovio do devetsto milja udaljene Sicilije, odakle je tegljačima dovučen u brodogradilište San Marko u Monfalkoneu kod Trsta. To je do dana današnjeg najduža u istoriji vožnja broda unazad.

Nakon kapitulacije Italije, RAMB III su, još uvek na popravkama, 9. septembra 1943. u Trstu zauzeli Nemci. Prvo su nameravali da ga promene u brod za prevoz trupa, a zatim je doneta odluka da se prenameni u minopolagač nazvan Kibic. Tokom 1944. godine, sve dok i sam nije naleteo na jednu od mina u blizini Ankone (čak se priča jednu od onih koje je sam položio u more), postavio je više od 5.000 mina u Kvarneru i severnom Jadranu. Kibic se, po drugi put u vožnji krmom prema napred. izvlači do Pule gde je popravljen, ali više nije plovio. Na dnu mora završio je u savezničkom napadu na Rijeku 5. novembra 1944. godine.

Firma Brodospas iz Splita 1947. godine počinje vadjenje broda sa dubine od 22 m. Prvi put je primenjeno vadjenje broda pomoću cilindara i komprimiranog vazduha. Snimak vađenja broda može se videti na Jutjubu

U slučaju da zbog tehničkih problema ne vidite snimak, možete ga pogledati ovde.

Nakon dve godine, 1949. godine brod je temeljno remontovan u pulskom Uljaniku i predat na upotrebu Jugoslovenskoj Ratnoj Mornarici. Najpre je bio minolovac, što je bilo potrebno jer je još trajala Tršćanska kriza pa se mogao očekivati sukob sa Italijanima. Kako se kriza ubrzo smirila, brod se ponovo preuređuje, ovoga puta u školski brod Galeb. Kada je doneta odluka da bude brod rezidencija predsednika Josipa Broza Tita, proširena je paluba da bi se otvorio prostor za šetnju i uređene su kabine za visoke goste.

Tito je na palubu Galeba prvi put stupio na Dan mornarice, 10. septembra 1952. godine u Podgori, kada je s palube izvršio inspekciju brodova Jugoslovenske ratne mornarice. Tito je na brodu bio 49 puta, ukupno 520 dana, prešavši 86.062 nautičkih milja (157.420 km) na putovanjima po Jadranu i svetskim morima u misijama mira i prijateljstva. Tito je Galebom putovao 14 puta, pritom posetivši 18 zemalja na tri kontinenta – Evropi, Aziji i Africi, pristavši u 29 luka, od kojih u neke i više puta.

Brod je prvi put u fokus međunarodne javnosti došao u martu 1953. kada je, išavši na susret sa Vinstonom Čerčilom, Tito, kao prvi komunistički vođa u istoriji koji je posetio Ujedinjeno Kraljevstvo, brodom uplovio u Temzu. Putovanje do Londona i nazad trajalo je mesec dana. Sačuvan je zanimljiv snimak te posete.



U slučaju da zbog tehničkih problema ne vidite snimak, možete ga pogledati ovde.

Tito je brod intenzivno koristio od 1954. do 1961. godine, kada je dogovarano osnivanje i utemeljivan pokret nesvrstanih. Galeb je dva puta prešao Ekvator, plovio do Burme, Indije i Cejlona. Putovanja su trajala po nekoliko meseci. Poslednje veliko putovanje Tito je imao 1961. godine, kada je posetio Afriku. Nakon toga je uglavnom putovao avionom, ali je Geleb često plovio bez njega i čekao ga u nekim dalekim lukama. Zbog svih ovih zasluga, brod je nazvan i "Brod mira".

Salon na Galebu
Salon na Galebu
Na Galebu je osnovan pokret nesvrstanih, tu je Tito čuo vijest o Staljinovoj smrti. Do Titove smrti na brodu su boravila 102 svetska državnika. Galeb su posetili Čerčil, Gadafi, Nehru, Naser, Selasije, Hruščov, Sihanuk, Kekonen, Nkrumah, Kadar, Bumedijen, Brežnjev, Kuo Fend i mnogi drugi (sećate li se svih ovih imena?). Na njegovoj su se palubi sunčale Elizabet Tejlor i Sofia Loren. Tito je na njemu u Kolombu, za vreme samita nesvrstanih održanog 1976. godine, primio 70 državnika. Sultan Bruneja na brodu je boravio sa svojih 37 žena!

Na palubi, odmah kao se na nju popne, nalazile su se pločice sa podacima o svim Titovim boravcima na Galebu. Bila je tu i poločica koja je označavala Orden za vojne zasluge sa velikom zvezdom kojim ga je Tito odlikovao. Danas na sve to podsećaju samo rupe u kojima su bili šrafovi koji su ih držali.

Tito je poslednji put bio na Galebu avgusta 1979. godine, na kratkoj vožnji od Briona do Zadra i nazad, sa kratkim zastankom na Rabu. Galeb je koristio kao svoju rezidenciju na moru skoro 27 godina.

Početkom raspada SFRJ, brod je imao poslednja dva samostalna putovanja, ali ne baš tako slavna - vozio je raznoraznu opremu (uglavnom ne vojnu) iz Kopra do Boke Kotorske. Galeb je prebaziran u luku Tivat, odakle odlazi u Bijelu, u okviru neke pogodbe između tadašnje Vojske Jugoslavije i Vlade Crne Gore (Galeb i dva vodonosca su dati za naselje Pinješ kod Ulcinja). Vlada Crne Gore prodala ga je ubrzo kompaniji Plesid Si iz Liberije, vlasništvo američkog brodovlasnika grčkog porekla Džona Pola Papanikolaua, koji je nameravao da od njega napravi luksuznu jahtu za bogatu klijentelu. Galeb je otegljen u Remontno brodogradilište "Viktor Lenac" u Rijeci na remont.

Ubrzo je novi vlasnik shvatio da od tog posla i velike zarade nema ništa, te je brod bukvalno zaboravio, nije podmirio ni višegodišnje troškove veza niti remont. Grad Rijeka je 22. maja 2009. godine na javnoj aukciji riječkog Trgovačkog suda kupio Galeb za 150.000 dolara. Rijeka se u ročište, na kojem je bila jedini ponuđač, upustila sa željom da Galeb pretvori u svojevrstan muzej. Nažalost, do danas je malo učinjeno u tom pravcu (sem nekih aktivnosti koje već postaju istorija).

Još malo o brodu

Na brodu je bilo oko 300 ležaja, tri trpezarije, dve kuhinje, mesara, pekara, poslastičarnica, berberin i frizer, obućar, nekoliko ambulanti, sala za operacije i četiri dvorane za razonodu. Brod je tada održavalo 120 mornara, a samo o motorima brinulo se njih 45.

Dugačak je 115 metara a širok 17. Mogao je da preplovi 10 000 milja ekonomskom brzinom i da primi 1000 vojnika sa ličnim naoružanjem i opremom.

U brodu su još uvijek originalni motori postavljeni 1938. godine, veliki kao dve porodične kuće. Brzinu od 17,6 čvorova brod je postizao pomoću dva Fijatova dizel-motora od 7.000 KS. Zanimljivo je da su Italijani, ponosni na te Galebove motore iz 1938. godine, u jednom trenutku SFRJ ponudili, da u zamenu za njih kako bi bili izloženi u Fijatovom muzeju u Torinu, Jugoslovenskoj ratnoj mornarici izgrade novi, najmoderniji školski brod. Predlog je glatko odbijen.

Mada je bio rezidencija Predsednika Republike, brod uopšte nije bio luksuzan. Čak ni oni delovi namenjeni visokim gostima.

Nekadašnji kapetan ovog broda Miodrag Šepić opisuje uslove koje su zvanice imale:

Titova soba
Titova soba
- Tito i Jovanka spavali su odvojeno - kaže Šepić. Titova soba napravljena je iz šarenog drveta ptičjeg javora, a Jovankina je nešto luksuznija od bijelog javora.

No, prema Šepićevu mišljenju, Tito nije patio za luksuzom.

Jovankino ogledalo
Jovankino ogledalo
- Na brod nikad nije ugrađeno ništa luksuzno. On je bio i ostao školski brod ratne mornarice. Svojim sam očima vidio kad je 1963. godine kapetan Mate Jerković predložio Titu da na brodu naprave bazen. 'Ne, meni to ne treba', rekao je Tito i dodao: 'Potrošite te novce na nešto pametnije'.

Ujak Dušan napisao je o svom boravku na Galebu:

Sjećajući se danas tih vožnji Galebom i putovanja s predsjednikom Titom u mnoge zemlje širom svijeta, ne mogu a da ne spomenbem kakvu je brigu zanimanje i pažnju drug Tito posvećivao nama - članovima posade broda, posebno nama sgtrojarima. U više navrata za vrijeme vožnje znao je, i najavljen a i bez najave, doći u strojarnicu i zanimati se o stanju i radu nas strojara. Tako mi se više puta pružila prilika raportirati mom vrhovnom zapovjedniku i izvjestiti ga o svemu što ga je zanimalo. Uvijek ke pitao da li imamo dovoljno napitaka, saokova, čajeva i ostalog kako bi što lakše podnijeli fizičke napore u strojarnici, gdje su temperature znale biti i više od 40 stupnjeva Celzijusa, naročito u tropskim morima.

U tim sisretima nikada me nije oslovljavao činom koji sam tada ima (isplovio sam kao kapetan prve klase a vratio se kao major), nego uvijek s "naš glavni mašinist". Bio sam i tada, a i danas sam počastvovan tim zvanjem, jer je time priznao moj rad, trud, zalaganje i stručnost u obavljanju tako odgovornog posla.


Uspomene jednog od mornara na Galebu (uz pesmu Olivera Dragojevića) možete videti u ovom klipu

U slučaju da ne vidite klip, možete ga naći na ovome mestu

***

Sa Galeba smo otišli tužni, više bih rekao nekako izduvani. Nije to toliko bio osećaj žalosti za prošlim vremenima naše velike zemlje, nego žal što se ne čuvaju neke lepe uspomene. Pogotovo što mislimo da to i nije toliko komplikovano te da bi Galeb zaista mogao biti lep muzej koji bi mnogi sa zanimanjem posećivali.

Komentar jednog od prijatelja je bio zanimljiv:

Da Tito ustane iz groba, do večeri bi ga ofarbali!

Galeb01_zpsdb65d6d0.jpg

***

Branko, naš domaćin u Rijeci, poslao mi je izmenu po čitanju teksta:

Brod ne nalazi u remontnom brodogradilištu „Viktor Lenac“ već u riječkoj luci, odnosno u dijelu luke koji se naziva Luka Baroš.

Naime, brod je bio dotegljen u „Viktor Lenac“ gdje je dugo bio na „mrtvom vezu“, i prvi puta je dotegljen u riječku luku (ali ne u carinski dio, već na lukobran) pred tri godine (A ja sam slučajno ostao kući pa to slikao s balkona) kada je na njemu postavljena izložba i bio je otvoren za posjetitelje. Tada je vraćen u „V. Lenac“ i ponovo je lani u julu dotegljen u luku  (U riječku luku ovih je dana povodom događanja na skorašnjem festivalu Republika, uplovio znameniti brod Galeb. Galeb, školski brod Jugoslavenske ratne mornarice ili ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, postati će u periodu od 18. do 20. srpnja, jedna od lokacija na kojoj je će se odvijati program festivala kreativnosti, slobode i zabave Republika).
 
Kada je festival Republika završen, brod nakon toga nije više vraćan u Martinšćicu (brodogradilište „V. Lenac“ se nalazi u uvali Martinšćica 10 km udaljen od Rijeke prema Crikvenici) već je vezan unutar luke, ali u operativnom dijelu luke, u luci Baroš i to je carinski dio i zato smo morali predati dokumente (i ja!)

Izvinjavam se zbog greške i zahvaljujem Branku na ispravci.

Galeb-Scaronkrobovaslika_zps2c959ca2.jpg

Brankova slika tegljenja Galeba u Riječku luku

Atačmenti

Tagovi



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bubamarac bubamarac 21:42 08.06.2014

1.

Znaci kad obrises ja reanimator.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:48 08.06.2014

Re: 1.

Čestitam!
bubamarac bubamarac 22:34 08.06.2014

Re: 1.

Jovankino ogledalo, Titova soba

Ovo me podsjeti na jednu nagradu jos iz pionirskih dana. U pitanju je bila knjiga Nas Tito, ustvari slikovnica sa kratkim komentarima. Tito u lovu, Tito i pcelarstvo, Tito u kabinetu, Tito za strugom, a najsmijesnija je bila slika nekog malog prozora sa resetkama ispod koje je pisalo Prozor celije u kojoj je drug Tito boravio tada i tada. Valjda kad je ono rekao da priznaje sud samo svoje partije.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:40 08.06.2014

Re: 1.

A karlica za mleko umesto sanki?
mona.liza mona.liza 22:56 08.06.2014

Re: 1.

Uzbudljiv zivot "Galeba", lepo isprican, sta je sve prosao i preziveo, a nije odustajao, ja se nadam da nece ni sada
P.S. Nadam se da nece i ovaj blog da se pretvori pro i contra Tita, komunista i antikomunista.....itd itd, sve je to deo njegove istorije...bas, bas lepa prica.
cikaron cikaron 08:37 09.06.2014

Re: 1.

Туга...а када се сетим какв је Галеб био лепотан дпк сам служио ЈНА на њему......
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:08 11.06.2014

Re: 1.

Prošle godine sam bio na Galebu kada su ga Riječke vlasti prvi put otvorile za publiku jednog zanimljivog festivala... Došlo mi je da se preselim na tu starudiju.
hajkula1 hajkula1 22:43 08.06.2014

Zanimljiv dokumentarac



dr.wagner dr.wagner 23:02 08.06.2014

Klevete i laži

... večer

-Kakav skromni brod i interijer ...
... a sjećam se kako su govorili (ona reakcija) da je unutra sve pozlata i mahagonij ...

-To je predsjednik , a ne ovi lakomi pozeri ...


Wagner

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:06 08.06.2014

Re: Klevete i laži

Samo se nadam da nece i ovaj blog da se pretvori pro i contra Tita,


pa kako izdržati posle ovoga

To je predsjednik


:)

dr.wagner dr.wagner 23:15 08.06.2014

Re: Klevete i laži

Pozdrav gospodine HCM

hoochie coochie man

pa kako izdržati posle ovoga



-Znate da je to jače od mene ...


W
mona.liza mona.liza 23:17 08.06.2014

Re: Klevete i laži

Meni je skroman interijer bas upao u oci. Kako izgleda Titova spavaca soba me iznenadilo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:18 08.06.2014

Re: Klevete i laži

Pozdrav doktore

Svaka ljubav je za poštovanje, pa i ljubav prema Titu.

ps
Posebno stoga što je ona najjača, Tito se ipak voli najviše, tako nekako bi? :)
mona.liza mona.liza 23:20 08.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
Samo se nadam da nece i ovaj blog da se pretvori pro i contra Tita,


pa kako izdržati posle ovoga

To je predsjednik


:)


Vala tacno si ovo primetio, kada izazivamo, al nemoj da kvaris:)
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:27 08.06.2014

Re: Klevete i laži

Vala tacno si ovo primetio, kada izazivamo, al nemoj da kvaris:)


Treba vam po nekad i oprostiti, rekoh doktoru već, ljubav je slepa :)

A u pravu si za neočekivanu skromnost.
Izgleda da oko njega ipak nije bilo prevelikog sjaja i glamura, ali tajne koje su okruživale njegov život su doprinosile da se spekuliše o ko zna kakvoj raskoši.
mona.liza mona.liza 23:49 08.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
Vala tacno si ovo primetio, kada izazivamo, al nemoj da kvaris:)


Treba vam ponekad i oprostiti, rekoh doktru već, ljubav je slepa :)

A u pravu si za neočekivanu skromnost.
Izgleda da oo njega ipak nije bilo prevelikog sjaja i glamura, ali tajne koje su okruživale njegov život su doprinosile da se spekuliše o ko zna kakvoj raskoši.

Eto ti ga sad, odmah me svrsta u "titoiste", al da budem iskrena, nisam ni "anti", za mene je sve to istorija:) i to ovaj put bas zanimljiva
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:51 08.06.2014

Re: Klevete i laži

odmah me svrsta u "titoiste


Sama si to uradila :)
kada izazivamo

mona.liza mona.liza 00:07 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
odmah me svrsta u "titoiste


Sama si to uradila :)
kada izazivamo


Ma salila sam se i predhodni odgovor je bio u tom duhu, a sada moj prvi cvetic ovde na blogu za tebe:
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:12 09.06.2014

Re: Klevete i laži

moj prvi cvetic ovde na blogu za tebe:


E za ovo je vredelo živeti!

nek pocrkaju ovi što mi zavide
mona.liza mona.liza 00:15 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
moj prvi cvetic ovde na blogu za tebe:


E za ovo je vredelo živeti!

nek pocrkaju ovi što mi zavide

blogovatelj blogovatelj 01:41 09.06.2014

Re: Klevete i laži

E za ovo je vredelo živeti!

nek pocrkaju ovi što mi zavide


I to od Đokonde lično. Impozantan uspeh.
dr.wagner dr.wagner 07:20 09.06.2014

Re: Klevete i laži

...jutro

hoochie coochie man
moj prvi cvetic ovde na blogu za tebe:


E za ovo je vredelo živeti!

nek pocrkaju ovi što mi zavide



-Što je Tito jadan imao od života ... osim rada i muke od plovidbe ...
... možda koju kubansku cigaru , malo viskija ... i neku opernu pjevačicu ...

-A vidi HCM-a ... okružen ženskim uzdasima i muškom zavisti ...

-To je život !!!


W
cikaron cikaron 08:38 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
Pozdrav doktore

Svaka ljubav je za poštovanje, pa i ljubav prema Titu.

ps
Posebno stoga što je ona najjača, Tito se ipak voli najviše, tako nekako bi? :)

..више и од маме...тате... Тито се воли највише!
hajkula1 hajkula1 15:12 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
Vala tacno si ovo primetio, kada izazivamo, al nemoj da kvaris:)


Treba vam po nekad i oprostiti, rekoh doktoru već, ljubav je slepa :)

A u pravu si za neočekivanu skromnost.
Izgleda da oko njega ipak nije bilo prevelikog sjaja i glamura, ali tajne koje su okruživale njegov život su doprinosile da se spekuliše o ko zna kakvoj raskoši.



Sjaj i glamur, prefinjenost, istančan osećaj za lepo (i kvalitetno) je jedno a skorojevićko pokazivanje je nešto drugo. (Doduše za pojam glamur, nema čvrste definicije a skorojević je skorojević, što Tito nije bio.)



Kao da je inspiracija za dizajn Titove sobe i Jovankinog ogledala u moderni? (Preovlađuju jednostavne linije, geometrijski čisti oblici, ravne površine...)





urbana_gerila urbana_gerila 15:55 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hajkula1

Sjaj i glamur, prefinjenost, istančan osećaj za lepo (i kvalitetno) je jedno a skorojevićko pokazivanje je nešto drugo. (Doduše za pojam glamur, nema čvrste definicije a skorojević je skorojević, što Tito nije bio.)

Kao da je inspiracija za dizajn Titove sobe i Jovankinog ogledala u moderni? (Preovlađuju jednostavne linije, geometrijski čisti oblici, ravne površine...)



opet hakovalo hajkulu...


domaćine, baš dobar tekst, najbolji utisak na mene je ostavila anticipirana potreba za diskretno uspostavljenom civilizacijskom i generacijskom distancom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:10 09.06.2014

Re: Klevete i laži



I to od Đokonde lično. Impozantan uspeh.


-A vidi HCM-a ... okružen ženskim uzdasima i muškom zavisti


Ajd da ne preteramo, mona.liza je ipak taze na blogu, prepašćemo je :)

A da su četnici bili privlačniji ženama nego partziani je izgleda tačno.
Partizani i sa njima mlade partizanke su kanda više mislili o svetskoj revoluciji, o nekoj njihovoj pravdi, nego o normalnim ljudskim porivima.

Priča se da je Kalabić (znaš li doktore ko je bio NIKOLA KALABIĆ) naočit, solidno obrazovan, bio pravi magnet za žene.
Krcunu je bio idol koga nije mogao da dostigne pa je i to možda jedan od razloga što mu je dodelio ulogu izdajnika.
urbana_gerila urbana_gerila 21:11 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man

Krcunu je bio idol koga nije mogao da dostigne pa je i to možda jedan od razloga što mu je dodelio ulogu izdajnika.


da sam znao da ćeš ovoliko skrenuti s uma ne bih te dirao.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:18 09.06.2014

Re: Klevete i laži

da sam znao da ćeš ovoliko skrenuti s uma ne bih te dirao.


Opet bi da pričaš sa mnom?
ajd da ti učinim
Reci šta te muči.
urbana_gerila urbana_gerila 21:25 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
da sam znao da ćeš ovoliko skrenuti s uma ne bih te dirao.


Opet bi da pričaš sa mnom?
ajd da ti učinim
Reci šta te muči.


učini sebi, ne preskači terapiju.(ovim stvarno ne želim da te uvredim)
dr.wagner dr.wagner 21:36 09.06.2014

Re: Klevete i laži

Pozdrav drugovi

hoochie coochie man

A da su četnici bili privlačniji ženama nego partziani je izgleda tačno.
Partizani i sa njima mlade partizanke su kanda više mislili o svetskoj revoluciji, o nekoj njihovoj pravdi, nego o normalnim ljudskim porivima.

Priča se da je Kalabić (znaš li doktore ko je bio NIKOLA KALABIĆ) naočit, solidno obrazovan, bio pravi magnet za žene.


-Nema razloga za teške riječi ... ali kako hoćete ...

-Vidio sam sada na "Google" par crtica o "gospodinu" Kalabiću ... i što reći ,
nema tu ništa što bi impresioniralo ženu koja ne živi unutar 100 km od Valjeva

... a mi ljevičari djelujemo internacionalno


W
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:38 09.06.2014

Re: Klevete i laži

učini sebi, ne preskači terapiju.(ovim stvarno ne želim da te uvredim)



Jbt pa ta fora je bila akruelna u prošloj deceniji

Izvini, pratim neki ozbiljan razgovor na drugom blogu.
S tobom ću se zezati ako mi baš bude dosadno tamo.

A ti do tad smisli neku bolju foru jbg, ispadaš glup ovako.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:39 09.06.2014

Re: Klevete i laži

nema tu ništa što bi impresioniralo ženu koja ne živi unutar 100 km od Valjeva


A zamisli koliko je žena u tom krugu.
Tebi to malo?
urbana_gerila urbana_gerila 22:00 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man

A ti do tad smisli neku bolju foru jbg, ispadaš glup ovako.


da mi je do zezanja, napisao bih, recimo, kako navijački talasi pred zadrugom ne prestaju već pola sata, kako se mlako pivo u potocima sliva niz grla promukla od ovacija, kako zadrugari sa svojom vedetom na rukama trče već deseti pobednički krug, kako mlade zadrugarke tetoviraju tvoje ime na levoj dojci a stare daju 5 kalabićevih za jednu tvoju sličku...

da mi je do zezanja, kažem, ali - nije, bre.
stvarno mi te žao...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:15 09.06.2014

Re: Klevete i laži


Ooo, pola sata mislio i smislio
stvarno mi te žao...


opet prošla decenija.

Jel to iz vrmena kad si ti imao blog?
urbana_gerila urbana_gerila 22:25 09.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man



ok, napoleone, kalabiću ili šta si već danas, ostaviću te u deluziji.

ubi me filantropija, ali me, bar, teši to da sam pokušao da ti pomognem...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:46 09.06.2014

Re: Klevete i laži

ostaviću te

Jel?
Baš me čudi.

Ili li napokon shvatio da nisi sposoban da smisliš ništa suvislo, a da je prilično tupavo danima vrteti jedno te isto, za šta si pomislio da je vrhunska dosetka a što je ustvari glupost, ili ponavljati davno izanđale fraze.

Valjda si iz ovoga naučio nešto, ako nisi spasa ti nema.

Pozdrav i pazi drugi put.
urbana_gerila urbana_gerila 01:29 10.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man

qq, greota, domaćin čovek...
blogovatelj blogovatelj 02:38 10.06.2014

Re: Klevete i laži

a da je prilično tupavo danima vrteti jedno te isto, za šta si pomislio da je vrhunska dosetka a što je ustvari glupost, ili ponavljati davno izanđale fraze.


Због овога мени у подсвести непрестано тиња идеја да је он ипак само антиоксидант.
Плус, све пише малим словима.
Плус, нисам видео да се некада та два ника преплићу у истом блогу. Тј видео сам једном, колико се сећам, али то је изузетак који потврђује правило. Ево последњих дана се се овај турбани расписао по блоговима све у шеснес, само код антиоксиданта не коментарише ништа. Ваљда и њему самом глупо да сам са собом прича.
Плус, потпуно неоригиналан ник. И то хатала панкерско хипички, да нас све овде задиви инвентивношћу. Као кад би се неко сетио да буде и Тито и Патријарх Павле истовремено.
Плус, са истим се људима качи по блогу и на исти начин одговара.
У принципу није ни битно. Коментари одају тупост, како си и сам исправно заључио.
urbana_gerila urbana_gerila 03:13 10.06.2014

Re: Klevete i laži

blogovatelj
a da je prilično tupavo danima vrteti jedno te isto, za šta si pomislio da je vrhunska dosetka a što je ustvari glupost, ili ponavljati davno izanđale fraze.


Због овога мени у подсвести непрестано тиња идеја да је он ипак само антиоксидант.
Плус, све пише малим словима.
Плус, нисам видео да се некада та два ника преплићу у истом блогу. Тј видео сам једном, колико се сећам, али то је изузетак који потврђује правило. Ево последњих дана се се овај турбани расписао по блоговима све у шеснес, само код антиоксиданта не коментарише ништа. Ваљда и њему самом глупо да сам са собом прича.
Плус, потпуно неоригиналан ник. И то хатала панкерско хипички, да нас све овде задиви инвентивношћу. Као кад би се неко сетио да буде и Тито и Патријарх Павле истовремено.
Плус, са истим се људима качи по блогу и на исти начин одговара.
У принципу није ни битно. Коментари одају тупост, како си и сам исправно заључио.



pa-pa-paranoja.
kakva li bi, tek, analiza mog lika i dela bila da ti je u principu bitno?

pitanje je retoričko, ne daj se deranžirati i nemoj prekidati uzajamno milovanje idiotskih glava, dobro ti ide.
cassiopeia cassiopeia 08:41 10.06.2014

Re: Klevete i laži

Ne bi bilo loše kad bi ekipe koje se preganjaju po blogovima malo oladile. Jbt dođete kod nekog i userete mu blog. Ako ne umete da sučeljavate mišljenja, obiđite se, mučno je više naletati na vaša prepucavanja.

urbana_gerila urbana_gerila 11:01 10.06.2014

Re: Klevete i laži

cassiopeia
Ne bi bilo loše kad bi ekipe koje se preganjaju po blogovima malo oladile. Jbt dođete kod nekog i userete mu blog. Ako ne umete da sučeljavate mišljenja, obiđite se, mučno je više naletati na vaša prepucavanja.



na neki, možda perverzan, način, ovo nije trolovanje, već sukob različitih sistema vrednosti o kojima ovaj, u pravu si, baš dobar tekst i govori.

no, bilo kako bilo, u svoje ime izvinjavam se i tebi i ostalim čitaocima koji dele tvoje mišljenje na izazvanoj mučnini...
cassiopeia cassiopeia 11:15 10.06.2014

Re: Klevete i laži

no, bilo kako bilo, u svoje ime izvinjavam se i tebi i ostalim čitaocima koji dele tvoje mišljenje na izazvanoj mučnini...


Hvala ti na razumevanju!



na neki, možda perverzan, način, ovo nije trolovanje, već sukob različitih sistema vrednosti o kojima ovaj, u pravu si, baš dobar tekst i govori.


Bilo bi mi ok da je ostalo na sučeljavanju mišljenja kroz činjenice za i protiv, a da se nije svelo na lične diskvalifikacije i omalovažavanja. To je ono što mi bode oči.

E da, mislim da zapravo trola i nema, različiti su putevi naših asocijacija :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:01 10.06.2014

Re: Klevete i laži

Jbt dođete kod nekog i userete mu blog.


I meni je žao što sam učestvovao u svemu ovome, izvinjavam se prvrenstveno gazdi a i svima drugima, ali jbg, ne možeš se baš svakoj budali uvek sklanjati sa puta.


tyson tyson 17:29 10.06.2014

Re: Klevete i laži

Bilo bi mi ok da je ostalo na sučeljavanju mišljenja kroz činjenice za i protiv, a da se nije svelo na lične diskvalifikacije i omalovažavanja.

Ja ovde vidim samo jednog koji nije na blogu B92 ostavio ni jedan komentar a da nije u pitanju bila primitivna ad hominem uvreda.


mona.liza mona.liza 18:53 10.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
Jbt dođete kod nekog i userete mu blog.


I meni je žao što sam učestvovao u svemu ovome, izvinjavam se prvrenstveno gazdi a i svima drugima, ali jbg, ne možeš se baš svakoj budali uvek sklanjati sa puta.



Meni, kao "mladoj partizanki":)), nema zasto da se izvinjavas, razgovor izmedju tebe i dr.wagnera bio mi je bas simpatican, shvatila sam ga kao prijateljski i duhovit.
Sta je izazvalo reakciju i gerilski napad me ne zanima, ali je bio totalno bez veze i uvredljiv i ne shvatam sto je "opomena" dosla u mnozini.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:30 10.06.2014

Re: Klevete i laži

razgovor izmedju tebe i dr.wagnera bio mi je bas simpatican, shvatila sam ga kao prijateljski i duhovit.


Siguran sam da ga je i doktor tako shvatio. Prijateljski svakako, uz mala prijateljksa peckanja, za koje je doktor majstor nad majstorima.

cassiopeia cassiopeia 20:45 10.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
razgovor izmedju tebe i dr.wagnera bio mi je bas simpatican, shvatila sam ga kao prijateljski i duhovit.


Siguran sam da ga je i doktor tako shvatio. Prijateljski svakako, uz mala prijateljksa peckanja, za koje je doktor majstor nad majstorima.




Ja uopste nisam mislila na dr.W. vec tebe i Urbanog.

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:11 10.06.2014

Re: Klevete i laži

Ja uopste nisam mislila na dr.W. vec tebe i Urbanog.


Ni ja uopšte nisam mislio na tebe nego na mona.lizu kad sam ovo pisao.
Jbg, zameraš na trolovanju a ti ga nastavljaš.
Ajd ja ću sad da prekinem, već sam dosta trolovao, a ti piši.
mona.liza mona.liza 21:15 10.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
razgovor izmedju tebe i dr.wagnera bio mi je bas simpatican, shvatila sam ga kao prijateljski i duhovit.


Siguran sam da ga je i doktor tako shvatio. Prijateljski svakako, uz mala prijateljksa peckanja, za koje je doktor majstor nad majstorima.


Slazem se za doktora, a ni ti nisi bio los:)). Stvarno treba biti zlonameran ili zadrt, pa to ne videti...i onda neocekivani napad i pokvari se lepa prica izmedju vas dvojce. Ti si se samo branio i odbranio od gerile, nadam se:)
cassiopeia cassiopeia 21:20 10.06.2014

Re: Klevete i laži

hoochie coochie man
Ja uopste nisam mislila na dr.W. vec tebe i Urbanog.


Ni ja uopšte nisam mislio na tebe nego na mona.lizu kad sam ovo pisao.
Jbg, zameraš na trolovanju a ti ga nastavljaš.
Ajd ja ću sad da prekinem, već sam dosta trolovao, a ti piši.


Nesporazum. Izvinite!
mona.liza mona.liza 21:23 10.06.2014

Re: Klevete i laži

cassiopeia
hoochie coochie man
razgovor izmedju tebe i dr.wagnera bio mi je bas simpatican, shvatila sam ga kao prijateljski i duhovit.


Siguran sam da ga je i doktor tako shvatio. Prijateljski svakako, uz mala prijateljksa peckanja, za koje je doktor majstor nad majstorima.




Ja uopste nisam mislila na dr.W. vec tebe i Urbanog.


Veruj mi ja sam pratila, slucajno se tako zadesilo, od pocetka, Gerila je samo prezila i cekala da napadne, a moras se braniti ili ajde de, moze se i ignorisati, ali za ovo zadnje skoro pa da i nije bilo sanse.
dr.wagner dr.wagner 22:15 10.06.2014

Re: Klevete i laži

Pozdrav drugarice i drugovi

mona.liza
... a moras se braniti ili ajde de, moze se i ignorisati, ali za ovo zadnje skoro pa da i nije bilo sanse.


-Ne bih se miješao u neke antagonizme kojima ne znam prošlost i uzrok jer tu
čovjek ne može biti objektivan zbog premalo informacija ...
-Rekao sam da su teške riječi nepotrebne , ali sukob je očito bio dublji , pa
se to nastavilo , a ja se više nisam uplitao ...

-Istina , taj moj pravovremeni bijeg me spasio od gnjeva Cassiopeje ...
(kako se ovo piše Cassiopeia-e ? )

-No pustimo to ...

-Zaključak dana je da je "Najveći sin naših N&N" bio skroman i ne zahtjevan
diktator sa osjećajem za minimalizam ....


W
mona.liza mona.liza 22:29 10.06.2014

Re: Klevete i laži

dr.wagner
Pozdrav drugarice i drugovi

mona.liza
... a moras se braniti ili ajde de, moze se i ignorisati, ali za ovo zadnje skoro pa da i nije bilo sanse.


-Ne bih se miješao u neke antagonizme kojima ne znam prošlost i uzrok jer tu
čovjek ne može biti objektivan zbog premalo informacija ...
-Rekao sam da su teške riječi nepotrebne , ali sukob je očito bio dublji , pa
se to nastavilo , a ja se više nisam uplitao ...

-Istina , taj moj pravovremeni bijeg me spasio od gnjeva Cassiopeje ...
(kako se ovo piše Cassiopeia-e ? )

-No pustimo to ...

-Zaključak dana je da je "Najveći sin naših N&N" bio skroman i ne zahtjevan
diktator sa osjećajem za minimalizam ....


W

Shvatila kritiku, a i primetila da ste upozorili na vreme, za zakljucak
dr.wagner dr.wagner 22:41 10.06.2014

Re: Klevete i laži

mona.liza


-Da ne bi bilo nesporazuma , HCM je korektan sugovornik u svim aspektima ...
... ali na njega loše utječu ženske pohvale ...

W
mona.liza mona.liza 22:58 10.06.2014

Re: Klevete i laži

dr.wagner
mona.liza


-Da ne bi bilo nesporazuma , HCM je korektan sugovornik u svim aspektima ...
... ali na njega loše utječu ženske pohvale ...

W

HCM je izuzetno korektan sagovornik, tu ne moze biti nesporazuma...
Za ovo drugo sto ste rekli, prihvatam odgovornost:)
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:15 10.06.2014

Re: Klevete i laži

ali na njega loše utječu ženske pohvale


I kod najvećih nekad probije zavist.
Čudna neka boljka :)


prihvatam odgovornost:)

i ja iskušenje :)

ps
Doktore, nema nikakve pozadine iza onoga gore, bar ne da je ja znam.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:45 08.06.2014

chuj shefe

Da Tito ustane iz groba, do večeri bi ga ofarbali!


eto, barem vam se zbog nechega isplati da verujete u vaskrsenje

pozdrav iz kluba starih iz Beit Jalle
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:01 09.06.2014

Re: chuj shefe

Da se javljaš iz Nazareta...
blogovatelj blogovatelj 23:47 08.06.2014

Znao je Joža...

Na njegovoj su se palubi sunčale Elizabet Tejlor i Sofia Loren.


Bio je Drug Stari istančana ukusa. Ovi sa jahtama danas na njih privode nepismene bedevije.
Čitam blog, a sve mi Karagaća u glavi. Jasno ga vidim kako čita ove redove, kako mu u krajičku oka suza zaiskri a knedla mu se u grlu steže, što od tuge, što od miline.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:01 09.06.2014

Re: Znao je Joža...

Čekaj samo kad krene Prva proleterska
Ribozom Ribozom 23:48 08.06.2014

skromni diktator

...sa 120 opsluzitelja

Milutin Milošević Milutin Milošević 00:02 09.06.2014

Re: skromni diktator

Slabo si pročitao ovaj tekst
highshalfbooze highshalfbooze 07:23 09.06.2014

Re: skromni diktator

...sa 120 opsluzitelja


Ovi naslednici skromnog diktatora nemaju brod ni na reci, ali zato imaju 7 miliona opslužitelja.
Ribozom Ribozom 23:08 09.06.2014

Re: skromni diktator

Ovi naslednici skromnog diktatora nemaju brod ni na reci, ali zato imaju 7 miliona opslužitelja.


Nesto si pogresio.
Onaj je imao 20 miliona opsluzitelja u tom smislu.

Da dodam. Onaj je za razliku od ovih imao pravu diplomu: masin - bravarsku.
milencura milencura 04:35 09.06.2014

Majstorski!

Nakon "retrosprektive" susreta u Rijeci, nisam očekivala ovakvu priču.
Nakon Novakovog poraza, nisam očekivala da će me danas-noćas nešto još više rastužiti...
Divno donesene slike rečima.
Časno je bilo živeti s Titom je jedino što mi trenutno pada na pamet.
Doktorski, nema šta
fantomatsicna fantomatsicna 05:59 09.06.2014

Skromno

Malo me je začudila skromnost enterijera.Možda se dosta stvari već preselilo sa broda na drugo mesto?
Mene za ovaj brod osim što znam da je bio Titov ne vežu nikakve uspomene ali zamišljam da je ipak lepo kad ih imaš pa možeš i da vidiš kako je zaista izgledao.
*Ja imam dva velika prazna prostora na tvom blogu..pa ne znam da li je do mene ili...
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:30 09.06.2014

Re: Skromno

dva velika prazna prostora na tvom blogu

IZvinjavam se, ali izgleda da ima nekih problema oko postavljanja dodatnih sadržaja (slike video klipovi). Tokom postavljanja teksta, slike su se pojavile posle nekoliko pokušaja a, očigledno, klipovi se još uvek ne pojavljuju mada se u prozoru za rad vide.

Ubrzo ću postaviti linkove na klipove pa ih tako pogledajte.
princi princi 06:14 09.06.2014

Jbt, koji je to car bio!

Tito je brod intenzivnom koristio od 1954. do 1961. godine, kada je dogovarano osnivanje i utemeljivan pokret nesvrstanih. Galeb je dva puta prešao Ekvator, plovio do Burme, Indije i Cejlona. Putovanja su trajala po nekoliko meseci. Poslednje veliko putovanje Tito je imao 1961. godine, kada je posetio Afriku. Nakon toga je uglavnom puto9vao avionom, ali je Geleb često plovio bez njega i čekao ga u nekim dalekim lukama. Zbog svih ovih zasluga, brod je nazvan i "Brod mira".

Aj danas da neka Angelina Jolie ili Madona izvede tako nesto. Pa sad mi je jasno ko je uzor ovim danasnjim bg i montenigerskim krimosima. Boze, da li je smrkao nesto po tim putesestvijama ili je isao na suvo? Nije ni cudo sto se mingleovao sa Sofijom Loren, Liz Tejlor, Ricardom Bartonom... Tile, bre, bio celebrity, ono, izmislio koncept, materijal za Daily Mail. Reality zvezda.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:09 09.06.2014

filmske novosti

Evo sam se upishkio od nostalgije shugoslovenske (od koje, jebote, moze da se rikne).
70 drzavnika, harem i 8 kamila (bez pokrajina)!? I Sofija Loren. Idi bre, kad se nisam abortirao.

Josh samo more da si pribavimo, pa da ovog 'mog galeba' otkupimo i spasimo zle sudbine rdjajuce. Pa od lepote i miline da se kolektivno (obavezno kolektivno a i bratstvojedinstveno), useremo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:32 09.06.2014

Re: filmske novosti

Šta je zla sudbina. Ja se sećam Galeba, a ti ćeš Slininog doktorata
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 17:14 09.06.2014

Re: filmske novosti

Milutin Milošević
Šta je zla sudbina. Ja se sećam Galeba, a ti ćeš Slininog doktorata


Ko je 'Slina'? Ne znam ko je, niti shta je doktorirao.

Ja lichno trenutno radim na tezi o "uticaju pada testosterona na pojachano luchenje patosa", any suggestions?
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:24 09.06.2014

Re: filmske novosti

Nažalost, ja sam na društvenom smeru, a nemam vremena da se bavim nečim drugim sem te svoje teze.
kukusigameni kukusigameni 07:56 09.06.2014

preporuka

Galebaru jedan!

Pročitao uz jutarnju kafu.

Milutin Milošević Milutin Milošević 08:48 09.06.2014

Re: preporuka

Bolje galebar nego

Balegar takođe kotrljan ili prašinar kakvog mi znamo je crna zaobljena buba
snažne građe, koja se hrani balegom sisara i u nju polaže jaja

Milutin Milošević Milutin Milošević 08:51 09.06.2014

Izmena

Branko, naš domaćin u Rijeci, poslao mi je izmenu po čitanju teksta:

Brod ne nalazi u remontnom brodogradilištu „Viktor Lenac“ već u riječkoj luci, odnosno u dijelu luke koji se naziva Luka Baroš.

Naime, brod je bio dotegljen u „Viktor Lenac“ gdje je dugo bio na „mrtvom vezu“, i prvi puta je dotegljen u riječku luku (ali ne u carinski dio, već na lukobran) pred tri godine (A ja sam slučajno ostao kući pa to slikao s balkona) kada je na njemu postavljena izložba i bio je otvoren za posjetitelje. Tada je vraćen u „V. Lenac“ i ponovo je lani u julu dotegljen u luku (U riječku luku ovih je dana povodom događanja na skorašnjem festivalu Republika, uplovio znameniti brod Galeb. Galeb, školski brod Jugoslavenske ratne mornarice ili ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, postati će u periodu od 18. do 20. srpnja, jedna od lokacija na kojoj je će se odvijati program festivala kreativnosti, slobode i zabave Republika).

Kada je festival Republika završen, brod nakon toga nije više vraćan u Martinšćicu (brodogradilište „V. Lenac“ se nalazi u uvali Martinšćica 10 km udaljen od Rijeke prema Crikvenici) već je vezan unutar luke, ali u operativnom dijelu luke, u luci Baroš i to je carinski dio i zato smo morali predati dokumente (i ja!)


Izvinjavam se zbog greške i zahvaljujem Branku na ispravci


Brankova slika tegljenja Galeba u Riječku luku
tadejus tadejus 09:19 09.06.2014

Re: Izmena

Milutin Milošević
Branko, naš domaćin u Rijeci, poslao mi je izmenu po čitanju teksta:

[i]Brod ne nalazi u remontnom brodogradilištu „Viktor Lenac“ već u riječkoj luci, odnosno u dijelu luke koji se naziva Luka Baroš.



ja baš htjedoh da pitam.. nađoh na vijestima da je u luci baroš od prošlog ljeta.. za koju nedelju probaću da povedem svoje dječake u obilazak
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:37 09.06.2014

Re: Izmena

Ako i dogovoriš obilazak, ne zaboravi na mere bezbednosti - pasoši i slično
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:17 09.06.2014

Galeb i Niš

Juče sam shvatio zanimljivu podudarnost vezanu za Galeb. Naime, istog dana kada je Tito prvi put posetio Galeb, u Beogradu je poponuo brod "Niš" koji je, zbog popravke tada jedinog most preko Save, prevozio putnike između Zemuna i Beograda. Ono što je takođe zanimljivo je da je u sutrašnjim novinama vest o proslavi dana JRM bila na naslovnoj strani Politike, a da je vest o velikoj tragediji bila na unutrašnjim stranama.

Za mene je potapanje broda "Niš" imalo presudan značaj. Naime, otac i majka su mi tada živeli u Zemunu i Nišom su otišli u Beograd. Zbog nekih poslova koji su imali zakasnili su na tu nesrećnu vožnju. Obzirom da su oboje bili neplivači, verujem da ne bi pisao ovaj tekst da su stigli na vreme

Više o potapanju broda "Niš" pročitajte u tekstu na Blic-u
hajkula1 hajkula1 15:16 09.06.2014

Re: Galeb i Niš

Milutin Milošević
Juče sam shvatio zanimljivu podudarnost vezanu za Galeb. Naime, istog dana kada je Tito prvi put posetio Galeb, u Beogradu je poponuo brod "Niš" koji je, zbog popravke tada jedinog most preko Save, prevozio putnike između Zemuna i Beograda. Ono što je takođe zanimljivo je da je u sutrašnjim novinama vest o proslavi dana JRM bila na naslovnoj strani Politike, a da je vest o velikoj tragediji bila na unutrašnjim stranama.

Za mene je potapanje broda "Niš" imalo presudan značaj. Naime, otac i majka su mi tada živeli u Zemunu i Nišom su otišli u Beograd. Zbog nekih poslova koji su imali zakasnili su na tu nesrećnu vožnju. Obzirom da su oboje bili neplivači, verujem da ne bi pisao ovaj tekst da su stigli na vreme

Više o potapanju broda "Niš" pročitajte u tekstu na Blic-u



Neko je pisao blog o tome pre neku godinu. Ti?

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:19 09.06.2014

Re: Galeb i Niš

Ne, nisam pisao o tome
tyson tyson 18:02 10.06.2014

Re: Galeb i Niš

Ono što je takođe zanimljivo je da je u sutrašnjim novinama vest o proslavi dana JRM bila na naslovnoj strani Politike, a da je vest o velikoj tragediji bila na unutrašnjim stranama.
(...)
Više o potapanju broda "Niš" pročitajte u tekstu na Blic-u

Pa neki red mora da se zna, i zna se šta je važnije za izgradnju novog socijalističkog društva.

Svojevremeno je u "Vremenu" izašao dobar tekst o brodolomu 'Niša'.


Kiza car Kiza car 11:47 09.06.2014

Evo i jedne prigodne

muzičke numere...


jinks jinks 12:50 09.06.2014

...

Stvarno nema smisla što su Zagreb i Priština, između ostalih, dopustili da Galeb tako propadne - a toliko su puno istorijski dobili zahvaljujući svemu što se, između ostalih mesta, dešavalo i na tom brodu :)
anamarkana anamarkana 14:12 09.06.2014

bas je


prelepa prica o Galebu ... narocito za prave nostalgicare
docsumann docsumann 14:53 09.06.2014

dočim je


drugi školski brod nekadašnje JRM, jedrenjak Jadran, na remontu kod nas



mada su se hrvati baš nameračili da ga prisvojataaju.
mona.liza mona.liza 20:07 09.06.2014

Re: dočim je



Prisvojataju ili dogovore (ovde pise za "Galeb" da ga je Vlada CG prodala,a da je CG pripao nekim dogovorom sa VJ), pa zato te ovo pitam za Jadran?
Lep je I "Jadaran" a kakav ce tek da bude kada ga doteraju.

P.S. Imam "soft spot" za brodove, valjda sto mi je jedna baba Bokeljka:)
gedza.73 gedza.73 21:53 09.06.2014

Re: dočim je

Lep je I "Jadaran" a kakav ce tek da bude kada ga doteraju.

Samo nek' promene boju jarbolima.
'de nađoše žutu?



mona.liza mona.liza 22:48 09.06.2014

Re: dočim je

gedza.73
Lep je I "Jadaran" a kakav ce tek da bude kada ga doteraju.

Samo nek' promene boju jarbolima.
'de nađoše žutu?




Meni deluje veselo i bodro, kao ne dam se jos, a Galeb tuzno, nekako kao da je odustao, a iskreno se nadam da nije. Sto neko ovde rece, stvarno je bio pravi lepotan.
gedza.73 gedza.73 07:11 10.06.2014

Re: dočim je

Meni deluje veselo i bodro, kao ne dam se jos,

Lepa brodica, samo je loš odabir boja.
Sa pravim bojama može da izgleda vrlo elegantno.

Ako je u Doksovim rukama ne sumnjam da će jednog dana biti perfektan jedrenjak.

docsumann docsumann 18:46 10.06.2014

Re: dočim je

gedza.73
Meni deluje veselo i bodro, kao ne dam se jos,

Lepa brodica, samo je loš odabir boja.
Sa pravim bojama može da izgleda vrlo elegantno.

Ako je u Doksovim rukama ne sumnjam da će jednog dana biti perfektan jedrenjak.



mislim da su mu to original boje, misim što se nijansi tiče. sigurno su ga pokoji put prefarbavali od 1931.

tnx na komplimentu, no, u brodogradnji boje nisu moja specijalnost.
49 41 49 41 01:29 10.06.2014

Covek i pas



Izgradjena je od mahagonija 1929.
Dovukao ju je cak iz Hamburga preko cele Nemacke.
Video je 93. na jednom velikom jezeru.

kad stignem, obnovicu je rece mi tada vlasnik, kod koga smo stanovali i druzili se.

Eno ga pichi po jezeru on i njegov pas.

Obnovio je - uziva sa najboljim prijateljem; koga nije tada bio u njihovoj kuci u kojoj smo ziveli.

Nije dozvolio da propadne u Hamburgu, a mogla je.

mona.liza mona.liza 01:49 10.06.2014

Re: Covek i pas

Mnogo lepa i slika i prica
zilikaka zilikaka 21:52 10.06.2014

Re: Covek i pas

Izgradjena je od mahagonija 1929


Koliko se ja sećam, a Docs će me ispraviti, i paluba Jadrana je od mahagonija. (Ili od tikovine, bem li ga.)

U svakom slučaju, sećam se da su nam pričali da mora redovno da se kvasi, i to nikako slanom vodom, a da je problem u Tivtu bio i što ni njihova voda nije bila dovoljno dobra za te svrhe. Valjda imala previše nekakvih soli.

Inače, stvarno je lep osećaj biti na tom jedrenjaku, makar usidrenom (naravno). Nekako imaš utisak putovanja kroz vreme.
docsumann docsumann 06:27 11.06.2014

Re: Covek i pas

Koliko se ja sećam, a Docs će me ispraviti, i paluba Jadrana je od mahagonija. (Ili od tikovine, bem li ga.)


od tikovine.
49 41 49 41 13:14 11.06.2014

Tikovina,

kasnije mahagonij; bile strateske sirovine za postojeca pomorska carstva.

Lak, zilav, vrlo tvrd materijal.

James Cook, stigao na njemu do tada nepoznatog Novog Zelanda.

Maori mu rekli
-fino sto ste dosli, hvala vam za vasa ogledalca - djerdane.
Sad fino - kuci, odakle ste dosli.

Po isplovljavanju, Cook-a uhvati teska oluja; polomi mu katarke; jedva se dovuce nazad do obale.

Procena - tri meseca opravke.

Maori mu rekli, trpecemo vas mesec dana; a poslecemo da vidimo?!?

Mornari, ko mornari; tesko rade, posle piju.
Kad piju, hoce i da j...u.

To Maori, nisu mogli da podnesu; da im neko arc(h)i "imovinu".

Tako su svi zavsili, sa svojim kapetanom.

mona.liza mona.liza 21:01 11.06.2014

Re: Tikovina,

Ovde kod mene, Vancouver Wooden Boat Society odrzava Festivale drvenih brodova (ne propustam ih), kakvih lepotica i lepotana, mladih i starih moze da se vidi...
P.S. Ne ide mi postavljanje linka od ruke, a u zurbi sam (sorry), pa ako te zanima "google it"
ecce-florian ecce-florian 14:39 12.06.2014

ne daju u Temzu,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana