Društvo| Politika| Život

Apstinencija pameti

Nebojsa Krstic RSS / 21.06.2014. u 13:48

 

Poslednjih dana naš se društveno-politički život usložio do krajnjih granica, a njegova entropija postigla je stepen koji u čoveku proizvodi stanovitu količinu nemira. Događaji prestižu događaje, prate ih odgovarajuće izjave zvaničnika, a zebnja raste. Ja, na primer, što bi Vulin rekao, kao građanin, imam želju da živim u normalnoj, mirnoj zemlji, koja ima definisan proevropski i civilizacijski put i izvestan cilj kome teži. U takvoj situaciji, prolazne rupe na putu, zastoji u transportu i svađe učesnika u saobraćaju, sve u figurativnom smislu, lakše je podnositi ako za to vreme putnik ima osećaj da je na dobrom putu, ako su saobraćajni znaci prisutni i vidljivi, ako policija radi svoj posao, uvodi red, time štiteći svakog poštenog građanina, poreskog platišu... i ako postoji nada da ćemo kad-tad stići na obećani cilj koji nam garantuje da će nam biti bolje nego što je sad. Zato me svaka sumnja u poštenje i moralnu ispravnost policajaca izuzetno uznemirava. Reforma MUP-a je nešto što nijedna prethodna vlada nije obavila, bar ne u potpunosti, i podržavam svaki napor da se u taj sektor uvede red kako bi ga vodili ispravni ljudi, profesionalci neokaljanog integriteta i biografije.

Meni je, kao građaninu, dakle, u krajnjoj instanci sasvim svejedno da li je ono što treba uraditi uradio neko "moj" ili neko "njihov". U toj, krajnjoj instanci, svako onaj ko je uradio dobru i korisnu stvar za Srbiju i njene građane je moj. Neko zbog toga može da mi prigovori da sam loš čovek, nedovoljno stranački lojalan i ostrašćen, ali to me ni najmanje ne tangira.

Zbog svega toga, kao građanin opet, računam, imam prava da od ove vlade, iako nisam simpatizer stranaka koje je čine, očekujem da radi i ispunjava ono što je obećala. Imam prava da je kritikujem, ali i podržavam u svim naporima koji Srbiju prevode u mirnije, spokojnije i bolje uređeno društvo; imam pravo da pozdravljam svaki napredak u integraciji sa EU, imam pravo da kažem da je sklanjanje barikade sa mosta u Kosovskoj Mitrovici i uspostavljanje Parka mira hrabar čin i civilizacijski korak u dobrom pravcu i jednostavno - imam prava da od Vlade zahtevam ono na šta se u kampanji zaricala, pre svega reforme kojih, za sada, nažalost, nema na vidiku.

Kad smo kod zebnje koja me obuzima, imam pravo, a i potrebu, da primetim i opoziciju koja praktično više ne uzima učešća u političkom i društvenom životu. Izvinjavam se svakom opozicionom poslaniku čiji nastup u Skupštini Srbije demantuje moje reči, ali zaista nemam mogućnosti da dreždim ispred TV ekrana ne bih li čuo nešto od onoga što je neko od njih eventualno izgovorio. Ako se opoziciona politička aktivnost svede na skupštinske replike, onda nema od toga velike vajde. Možda će opozicionari uzeti učešća kad se vrate s godišnjeg odmora, mada, kako stvari stoje, ne bih se u to kladio. Kada sam video njegovu ekselenciju ambasadora Kirbija kako pomaže u uklanjanju otpada u Obrenovcu, dok su tog istog dana neki opozicioni prvaci sastančili, a potom u izjavama mrmljali svoju uobičajenu mantru oko potrebe međusobnog pabirčenja, sve pravdajući se kako se u "Srbiji neće pojaviti niko nov", pa zato oni moraju da se "okupljaju", bilo mi je jasno - alternativa aktuelnoj vlasti toliko je neozbiljna, neodgovorna i nekompetentna da to sad već postaje poprilično zabrinjavajuće.

A kad je već reč o "nekom novom" i o kompetenciji "starih", fokus pažnje, nažalost mora da se okrene ka intelektualnoj javnosti koja je u poslednjih desetak dana zaokupljena raspravama na temu spornih doktorskih disertacija i plagijata. Pala mi je na pamet, tim povodom, uzgredna pomisao: koji je obrazovni profil pojedinaca koji čine skup nazvan "intelektualna javnost"? Uglavnom su tu sociolozi, nekoliko osoba sa FPN-a i poneki istoričar, ekonomista i filozof. Zanimljivo je to kao pojava. Gde su svi drugi? Gde su arhitekte, građevinari, mikrobiolozi, tehnolozi, agronomi, hemičari, matematičari, mašinci, geolozi, arheolozi... Kako je moguće da ih pitanja od sudbinske važnosti za društvo i državu ne dodiruju? Kako je moguće da Medicinski fakultet sa svim svojim profesorima nema u javnosti predstavnike kojima je predmet interesovanja i "ono što ih se ne tiče", dakle, teme koje nemaju veze sa njihovom profesijom. A među medicinarima, ja sam svedok, bilo je, a i sada ima i obrazovanih i mudrih ljudi. Da li je samo u pitanju zazor od blata koje podrazumeva javni život? Da li je u pitanju strah? Konformizam? Nebriga za opšti interes?

Šta god da je uzrok, apstinencija domaće pameti iz javnog života je upadljiva, a u takvim okolnostima nema potrebe da iko postavlja pitanje zašto kolo vode diplomirani inženjeri menadžmenta i postdiplomci Fakulteta za uslužni biznis.

Iz Slovenije je stigla vest da se Janez Janša sprema za kandidaturu na sledećim izborima. On se inače nalazi na odsluženju dvogodišnje zatvorske kazne, pa će se, a to mu zakon dozvoljava, kandidovati direktno iz - zatvora. Cinik bi rekao da ova ideja otvara sasvim nove perspektive u Srbiji.

 

Objavljeno u Našim Novinama 21.6.2014.

 

 

 

 

Tagovi



Komentari (154)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 14:18 21.06.2014

E=0

Kako je moguće da ih pitanja od sudbinske važnosti za društvo i državu ne dodiruju?


Zato sto je velika vecina ideja, akcija, predloga... suzbijena, ubijena u startu, ismenjana, obesmisljena i slicno.
dr.wagner dr.wagner 18:40 21.06.2014

Re: E=0

...dan

alselone
Kako je moguće da ih pitanja od sudbinske važnosti za društvo i državu ne dodiruju?


Zato sto je velika vecina ideja, akcija, predloga... suzbijena, ubijena u startu, ismenjana, obesmisljena i slicno.


-Upravo suprotno ... pa ovo je ostvarenje "velikih ideja" od prije 30 , pa od prije 20 ,
pa onda evo nam sada i rezultati političkih izmišljotina od zadnjih 10 godina ...

-Sve je ovo rezultat što sve ideje u zadnjih 30 godina nisu kako kažeš "ismijane ,
suzbijene i ubijene u startu ..." ...

-Nema tu (a ni tamo) pravih ideja , akcija a ni prijedloga već 50 godina ...
... točnije 40 ...



Wagner
fantomatsicna fantomatsicna 08:05 22.06.2014

Re: E=0

Gde su svi drugi? Gde su arhitekte, građevinari, mikrobiolozi, tehnolozi, agronomi, hemičari, matematičari, mašinci, geolozi, arheolozi... Kako je moguće da ih pitanja od sudbinske važnosti za društvo i državu ne dodiruju?


Ćutanje je BLATO!
petargli petargli 15:06 21.06.2014

Apstinencija pameti indeed

Nebojsa Krstic
Reforma MUP-a je nešto što nijedna prethodna vlada nije obavila, bar ne u potpunosti, i podržavam svaki napor da se u taj sektor uvede red kako bi ga vodili ispravni ljudi, profesionalci neokaljanog integriteta i biografije.

Reforma (bilo koja) je kompleksan i osetljiv proces esencijalan za društvo u celini. Samokritičnost i kritičnost su mehanizmi koji mogu uspešno da kontrolišu sprovođenje reformi, zato a priori podržavanje svakog napora je neoprezno i može da dovede do okidanja opasnih reverzibilnih procesa.

Nebojsa Krstic
imam prava da od Vlade zahtevam ono na šta se u kampanji zaricala, pre svega reforme kojih, za sada, nažalost, nema na vidiku.

Na početku podržavaš napore Vlade za reformom policije, ali ih posle nekoliko pasusa osuđuješ na propast (ili su već propali?)?! Čini mi se da tekst nije konzistentan.

Ovakva konstrukcija dovodi do toga da kritika opozije u daljem tekstu deluje passé.

Nebojsa Krstic
imam pravo da kažem da je sklanjanje barikade sa mosta u Kosovskoj Mitrovici i uspostavljanje Parka mira hrabar čin i civilizacijski korak u dobrom pravcu

Pa zar nisu barikade zamenile betonske žardinjere, koje su neka vrsta barikada?

EDIT:
A kad je već reč o "nekom novom" i o kompetenciji "starih", fokus pažnje, nažalost mora da se okrene ka intelektualnoj javnosti koja je u poslednjih desetak dana zaokupljena raspravama na temu spornih doktorskih disertacija i plagijata ... Uglavnom su tu sociolozi, nekoliko osoba sa FPN-a i poneki istoričar, ekonomista i filozof. Zanimljivo je to kao pojava. Gde su svi drugi? Gde su arhitekte, građevinari, mikrobiolozi, tehnolozi, agronomi, hemičari, matematičari, mašinci, geolozi, arheolozi... Kako je moguće da ih pitanja od sudbinske važnosti za društvo i državu ne dodiruju?

Oni jedino šta mogu je da generalno osude pojavu plagijarstva, varanja na ispitima, kupovanja diplome itd. Bilo bi smešno da oni daju sud o Stefanovićevom doktoratu koji je u totalno drugoj naučnoj disciplini. Senat univerziteta je uradio nešto, pa da vidimo ...

Šta god da je uzrok, apstinencija domaće pameti iz javnog života je upadljiva, a u takvim okolnostima nema potrebe da iko postavlja pitanje zašto kolo vode diplomirani inženjeri menadžmenta i postdiplomci Fakulteta za uslužni biznis.

Ima pravo da postavlja pitanja, ako postoji sumnja da su te diplome kupljene ili pak dobijene plagijatima. Inače, meni ne smeta što diplomirani inženjeri menadžmenta i postdiplomci Fakulteta za uslužni biznis vode državu pod uslovom da su diplome stekli na pošten način.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:17 21.06.2014

Re: Apstinencija pameti indeed


Nebojsa Krstic
imam prava da od Vlade zahtevam ono na šta se u kampanji zaricala, pre svega reforme kojih, za sada, nažalost, nema na vidiku.

Na početku podržavaš napore Vlade za reformom policije, ali ih posle nekoliko pasusa osuđuješ na propast (ili su već propali?)?! Čini mi se da tekst nije konzistentan.


Promena 4 čoveka ne čini reformu policije. Začetak reforme, da. Sve druge reforme koje su najavljene u kampanji nisu ni u najavi.

Ovakva konstrukcija dovodi do toga da kritika opozije u daljem tekstu deluje passé.


Kritika opozije u daljem tekstu deluje passé?!! Nema te kritike opozicije koja deluje passé, bato.

Pa zar nisu barikade zamenile betonske žardinjere, koje su neka vrsta barikada?


Verovtno planiraju da sklanjaju ograde u par koraka. Prvi je dobar.
petargli petargli 15:51 21.06.2014

Re: Apstinencija pameti indeed

Nebojsa Krstic
Promena 4 čoveka ne čini reformu policije. Začetak reforme, da. Sve druge reforme koje su najavljene u kampanji nisu ni u najavi.

Verovtno planiraju da sklanjaju ograde u par koraka. Prvi je dobar.

OK, ti pričaš o začecima ... Meni ovako izvedeni prvi koraci ne ulivaju nadu da Vlada zna tačno šta radi, tj. da ima plan za sve četiri godine.

Na primer, smenjuješ načelnike uprava, postavljaš njihove zamenike na rukovodeća mesta, a pritom ostavljaš direktora Veljovića, koji će već danas da počne sa rukovođenjem Uprave kriminalističke policije?!
angie01 angie01 17:24 21.06.2014

,

Kad smo kod zebnje koja me obuzima, imam pravo, a i potrebu, da primetim i opoziciju koja praktično više ne uzima učešća u političkom i društvenom životu.

pre neki dan pijem kafu i upalim tv, vrtim kanale i naidjem na skupstinu i stanem tu samo zato sto sam prvi put videla da stoji i govori-( moguce je da sam propustila neke prethodne situacije, jer nisam bas redovni pratilac), poslanica Biljana Korac-Hasanovic, koja obicno samo sedi i odsutno gleda, samo sto je ne izliju u bronzi,...sad posto je ona , kako sam shvatila, pravnica ili mozda advokat po struci, jos bi mi bilo normalnije da ucestvuje aktivnije u raspravama o zakonima,...kad ona nesto tuc, muc, cita sa nekog papira, gde se vidi i da su pojedini delovi podvuceni fluorescentnim flomasterom, kao da se pripremala za ispit- ali veoma lose, neubedljivo, a to sto je izgovorila-procitala, ne umem da prepricam, jer se ni ne secam koliko je rekla NISTA,...hocu reci, vaj ona tamo uopste sedni i prima platu?...a bila je poslanica sve vreme ds vladavine.
freehand freehand 17:43 21.06.2014

Apstinencija pameti

Meni nekako izgleda da bi ti i tekst u novinama (ako nisi obavezan brojem šlajfni) pa posledično i blog bio daleko jači, fokusiraniji pa time i bolji da se sastojao samo od pretposlednjeg pasusa sa kojim se, bajdvej, apsolutno slažem.
Doduše, imali smo mi u talasima navale lekara i advokata na politiku, jedva ih preživesmo.

Za ovo pre i posle - ako bi ti se omaklo jedno tri "srk" negde usput - mogao bi Voja Radovanović da te gadno izbruka kao plagijatora.
blogovatelj blogovatelj 18:53 21.06.2014

Za nedelju dana

Premijer se sastao sa premijerkom Nemačke, ministrom spoljnih poslova Rusije i bivšim engleskim premijerom, sada lobistom.
I svi ga fale.
Dil za Srbiju je napravljen. Na globalnom nivou. Ili nije?
Das ist Walter!



A opozicija šuti. Ne progovara.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:09 21.06.2014

Re: Za nedelju dana

Dil za Srbiju je napravljen. Na globalnom nivou. Ili nije?

Kakav dil?
blogovatelj blogovatelj 20:03 21.06.2014

Re: Za nedelju dana

Kakav dil?


Ne znam kakav, to znaju oni koji su ga pravili.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:18 21.06.2014

Re: Za nedelju dana

Ne znam kakav, to znaju oni koji su ga pravili.

A otkud znaš za dil?
jokerer jokerer 20:36 21.06.2014

Re: Za nedelju dana

Nisam baš siguran da je bio dil, budući da je jedna strana (Rusi) u to vreme bila na kolenima ali u trenutku kada su naši istočni susedi primljeni u EU i NATO bilo je jasno gde je povučena granica (bar na ovim prostorima, ovo u Ukrajini je deo koji je tada izgleda ostao nedorečen). Sve nakon toga je samo strategija EU odnosno Nemačke oko ulaska u posed novodobijenih teritorija, kolonija nazovite to kako god želite.
blogovatelj blogovatelj 02:57 22.06.2014

Re: Za nedelju dana

A otkud znaš za dil?


Ne znam. Ali na dil miriše.

Dil za Srbiju je napravljen. Na globalnom nivou. Ili nije?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 03:03 22.06.2014

Re: Za nedelju dana

Ne znam. Ali na dil miriše.

Dil za Srbiju je napravljen. Na globalnom nivou. Ili nije?

Pa jest. To je zgodna formulacija.

Ovo je najbolja vlada. U istoriji Srbije. Ili nije?

upotrebljivo za sve prilike.
blogovatelj blogovatelj 07:57 22.06.2014

Re: Za nedelju dana

Ovo je najbolja vlada. U istoriji Srbije. Ili nije?


Nije najbolja. Nije ni najgora.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:27 21.06.2014

blato

Da li je samo u pitanju zazor od blata koje podrazumeva javni život?


ja bih rekao da ovaj razlog preovlađuje.
Kraja Kraja 23:22 21.06.2014

...sjajni...

...calvin russell...

...kad je trebalo pisati o prividu drzave, pisao si o visu...
...sada mi ta viska idila izgleda zillion miles away...
...time it was, and what a time it was...

...cinik bi rekao da slovenci imaju muda da bar jednog politicara stave onkraj brave...

...politicka scena u srbiji nije vise vredna ni reci...
...drzava prakticno ne postoji, samo losa inscenacija...
...kloaka...
...u senatu jedan konj, ovde skupstina puna stoke...

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:41 21.06.2014

Re: ...sjajni...

.kad je trebalo pisati o prividu drzave, pisao si o visu...

Što ti nisi pisao?
chitach chitach 01:22 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Nebojsa Krstic
.kad je trebalo pisati o prividu drzave, pisao si o visu...Što ti nisi pisao?

iskreno, meni bi najvise odgovaralo da si/je nastavio o Visu i ostalim " visovima " . nesto kao strongmen kada je vrativsi se u Srbiju nije mogao da izdrzi pa prestao da pise o svojoj usa - fazi i sjeo ispreed dragstora i poceo o politici . ( pise li on uopste vise blogove ? )


Nebojsa , kome se ti obracas ?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:56 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Nebojsa , kome se ti obracas ?

Samo inteligentnima, nemoj da se ljutiš.
chitach chitach 04:37 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Nebojsa Krstic
Nebojsa , kome se ti obracas ?Samo inteligentnima, nemoj da se ljutiš.


Zasto da se ljutim ? Ne ljutim se , samo se cudim . Ok , obracas se inteligentnima . Obracas se evo x godina inteligenciji i sta ? Da li je inteligencija reagovala ? Da li je tvoje obracanje procitala sva inteligencija ? Da li je tvoje obracanje podstaklo neku inteligenciju da ucini nesto na rjesavanju problema opisanih u tvojim obracanjima ?
Da li mislis da ciljna inteligencija nije dovoljno inteligentna da sama shvati u kakvom drustvu zivi i sa kakvom vlascu , pa ti moras x puta da to ponavljas ?
Dokle vise ? Da li vam je super da se nadmudrujete i " doskacete " jedni drugima po blogovima ? Tolika energija potrosena i sta ? Hiljade komentara , stotine blogova , preporuka na izvoz , sjajnih tekstova i sta ? Da li je to maksimum inteligencije ?
Evo jedan prijedlog . Zasto ne institucionalizujes svoja obracanja zaejdno sa ciljnom grupom i uradis nesto konkretno ? Politicki se aktiviras ? Osnujes stranku ?
highshalfbooze highshalfbooze 08:42 22.06.2014

Re: ...sjajni...

chitach
Evo jedan prijedlog . Zasto ne institucionalizujes svoja obracanja zaejdno sa ciljnom grupom i uradis nesto konkretno ? Politicki se aktiviras ? Osnujes stranku ?


Predlog za ime stranke - "Vis - Idoli inteligencije".
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:40 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Zasto da se ljutim ? Ne ljutim se , samo se cudim . Ok , obracas se inteligentnima . Obracas se evo x godina inteligenciji i sta ? Da li je inteligencija reagovala ? Da li je tvoje obracanje procitala sva inteligencija ? Da li je tvoje obracanje podstaklo neku inteligenciju da ucini nesto na rjesavanju problema opisanih u tvojim obracanjima ?

Ma jok, šalio sam se ali mi šala nije uspela.

Kome se obraćam? Hm. Otkud znam. U početku sam se obraćao čitaocima, ko god oni bili. Reakcije su bile poučne. Posle, kad sam reagovanja naučio napamet, više sam pisao da ne bih morao da kopam rupu u parku i vičem u nju, ne bi li kasnije izrasle sviraljke.

Da li mislis da ciljna inteligencija nije dovoljno inteligentna da sama shvati u kakvom drustvu zivi i sa kakvom vlascu , pa ti moras x puta da to ponavljas ?

Nemam pojma. Mislim da su događaji komplikovani i i da ih najčešće ne kapiraju ni najdarovitiji i najobavešteniji... a šta onda ostaje nama koji stvari pratimo preko medija i koji čitamo i slušamo spinovljevog spina spin...?
Dokle vise ? Da li vam je super da se nadmudrujete i " doskacete " jedni drugima po blogovima ? Tolika energija potrosena i sta ? Hiljade komentara , stotine blogova , preporuka na izvoz , sjajnih tekstova i sta ? Da li je to maksimum inteligencije ?

Good point. To se pretvorilo u razbibrigu, društvenu igru koja je sama sebi svrha.
Evo jedan prijedlog . Zasto ne institucionalizujes svoja obracanja zaejdno sa ciljnom grupom i uradis nesto konkretno ? Politicki se aktiviras ? Osnujes stranku ?

Ovo je u stvari tema svih tema. Ne šta ću ja da uradim, nego svako od nas, ili, ako hoćeš, svi mi...o tome sam često pisao i postavljao slična pitanja, od:

Otvoreno pismo Alseloneu, maxi i Freehandu

pa do danas, eto, još uvek ne znam pravi odgovor, ali lutam, pokušavam da ga nađem.

Evo jutros kad sam ustao, i bacio pogled na novine, pomislio sam koliko je glupo sve što sam pisao poslednje dve godine i koliko su u pravu bili svi nihilisti, teoretičari opšte propasti i ljubitelji Trećeg oka.
jokerer jokerer 12:01 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Dok inteligencija apstinira, luta i traži odgovore ovi na vlasti (ne samo ovi aktuelni već i svi njihovi prethodnici) u praksi dokazuju da uopšte nisu glupi.
Out of Beirut Out of Beirut 15:12 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Nebojsa Krstic: Evo jutros kad sam ustao, i bacio pogled na novine, pomislio sam koliko je glupo sve što sam pisao poslednje dve godine i koliko su u pravu bili svi nihilisti, teoretičari opšte propasti i ljubitelji Trećeg oka.

Терминална криза западне цивилизације су респектирана тема код највећих умова запада већ стотинак година. Везивати се за ту цивилизацију значи прихватати ризик везивања за својеврсни Титаник, као и скептицизам и исмејавање посматрача.

- Чек мало, рекао сам: западна цивилизација. Има ли друге, засебне цивилизације, у правом смислу те речи?

- Па, колико видимо, нема.

- Па, шта из овог следи?

- Хм, узети што се може, што је још здраво, свеједно одакле, комбиновати, и градити нови образац живота заснован на аутентичним потребама.

- Хеј, чекај мало. Ми смо одрасли с визијом урбаног, грађанског друштва, заснованог на зрелости, одмерености и понеком блефу: како да се тога одрекнемо? Како повезати наш филм с том логиком на ивици борбе за опстанак?
chitach chitach 17:02 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Nebojsa Krstic
Zasto da se ljutim ? Ne ljutim se , samo se cudim . Ok , obracas se inteligentnima . Obracas se evo x godina inteligenciji i sta ? Da li je inteligencija reagovala ? Da li je tvoje obracanje procitala sva inteligencija ? Da li je tvoje obracanje podstaklo neku inteligenciju da ucini nesto na rjesavanju problema opisanih u tvojim obracanjima ?

Ma jok, šalio sam se ali mi šala nije uspela.

Kome se obraćam? Hm. Otkud znam. U početku sam se obraćao čitaocima, ko god oni bili. Reakcije su bile poučne. Posle, kad sam reagovanja naučio napamet, više sam pisao da ne bih morao da kopam rupu u parku i vičem u nju, ne bi li kasnije izrasle sviraljke.

Da li mislis da ciljna inteligencija nije dovoljno inteligentna da sama shvati u kakvom drustvu zivi i sa kakvom vlascu , pa ti moras x puta da to ponavljas ?

Nemam pojma. Mislim da su događaji komplikovani i i da ih najčešće ne kapiraju ni najdarovitiji i najobavešteniji... a šta onda ostaje nama koji stvari pratimo preko medija i koji čitamo i slušamo spinovljevog spina spin...?
Dokle vise ? Da li vam je super da se nadmudrujete i " doskacete " jedni drugima po blogovima ? Tolika energija potrosena i sta ? Hiljade komentara , stotine blogova , preporuka na izvoz , sjajnih tekstova i sta ? Da li je to maksimum inteligencije ?

Good point. To se pretvorilo u razbibrigu, društvenu igru koja je sama sebi svrha.
Evo jedan prijedlog . Zasto ne institucionalizujes svoja obracanja zaejdno sa ciljnom grupom i uradis nesto konkretno ? Politicki se aktiviras ? Osnujes stranku ?

Ovo je u stvari tema svih tema. Ne šta ću ja da uradim, nego svako od nas, ili, ako hoćeš, svi mi...o tome sam često pisao i postavljao slična pitanja, od:

Otvoreno pismo Alseloneu, maxi i Freehandu

pa do danas, eto, još uvek ne znam pravi odgovor, ali lutam, pokušavam da ga nađem.

Evo jutros kad sam ustao, i bacio pogled na novine, pomislio sam koliko je glupo sve što sam pisao poslednje dve godine i koliko su u pravu bili svi nihilisti, teoretičari opšte propasti i ljubitelji Trećeg oka.


Hvala na iskrenom odgovoru , iskreno sam ocekivao neku doskocicu , ali si me prijatno iznenadio . Jos jedan prijedlog , napusti Srbiju na godinu dana , Srbija crpi mnogo energije pa bi jedno godina akumulacije bila vise nego potrebna .Onda se vrati , pridruzi Radulovicu ili neka se on pridruzi tebi , sasvim je svejedno . Njegovih ca. 3,5 % i tvojih 1 - 1,5 % cini pristojnih 5 % za pocetak . Ako ti je ovo previse onda batali blogovanje , predji u chitache , jer nema smisla vise . Eto ja rekoh , pa me nazovite prvim naivcem dijaspore .
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:36 22.06.2014

Re: ...sjajni...

chitach
Jos jedan prijedlog , napusti Srbiju na godinu dana , Srbija crpi mnogo energije...

:))))
Вампир-Србија?

Боже, колико си у праву...
chitach chitach 22:58 22.06.2014

Re: ...sjajni...

Predrag Brajovic

chitachJos jedan prijedlog , napusti Srbiju na godinu dana , Srbija crpi mnogo energije...:))))Вампир-Србија?Боже, колико си у праву...


...politicka scena u srbiji nije vise vredna ni reci...
...drzava prakticno ne postoji, samo losa inscenacija...
...kloaka...
...u senatu jedan konj, ovde skupstina puna stoke...


Da li moze jedan ozbiljan odgovor ? Koja je to sila koja te vukla da ponovo komentarises na temu o kojoj si sve rekao gore citiranim komentarom ?

Izvinjavam se Brajovicu , kao sto vidis pogresno sam te citirao ( citat je Krajin ) ali da ne brisem sada sve , da li se slazes sa Krajinim komentarom , i ako da onda odgovori na ovo gore postavljeno .
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 04:30 22.06.2014

well, hell

Bravo za izbor muzike. To je jedino relevantno. Ova glavna tema je toliko vec istrosena. Pada mi na pamet sledeca anologija: Beating the dead horse.
tihuj tihuj 07:28 22.06.2014

tihovanje

Gledam Micu pre neki dan na pinku gde kaze da je Tadic drzao predavanje na Megatrendu pre nekih godina. BTW verovatno si ga ti savetovao, to ti je bio posao ?
Zar ne?
frank_rizzo frank_rizzo 07:38 22.06.2014

Grana:)

Pala mi je na pamet, tim povodom, uzgredna pomisao: koji je obrazovni profil pojedinaca koji čine skup nazvan "intelektualna javnost"? Uglavnom su tu sociolozi, nekoliko osoba sa FPN-a i poneki istoričar, ekonomista i filozof. Zanimljivo je to kao pojava. Gde su svi drugi? Gde su arhitekte, građevinari, mikrobiolozi, tehnolozi, agronomi, hemičari, matematičari, mašinci, geolozi, arheolozi...


pa preko grane ili aktivno rade na tome
za pravnike, sociologe, istoricare&politicare - srbijica je 1 raj na zemlji /profesionalno misim/
freehand freehand 08:47 22.06.2014

Pošto je

... umesto da piše o onome što Mi mislimo da je trebalo da piše na svom blogu, pisao o onome što je on mislio da treba da piše - Krstiću da se izrekne zabrana pisanja do daljnjeg.
Isto bi se činilo i da je pisao ono što su Mi mislili da treba da piše, jer bi onda rzaočarao one druge Me, koji misle upravo suprotno.
Meni, doduše, ne ide baš sa razumevanjem očekivanja da neko ko kao službenik radi za vrh državne vlasti svoje i aktivnosti te vlasti svakodnevno iznosi u javnost. Mislim, ne znam ni za jedan primer takvog ponašanja a da u pitanju nije ili teška neodgovornost, apsolutna nelojalnost, potpuna inkompetencija ili psihički poremećaj.

prapra prapra 16:06 23.06.2014

Re: Pošto je

freehand
... umesto da piše o onome što Mi mislimo da je trebalo da piše na svom blogu, pisao o onome što je on mislio da treba da piše - Krstiću da se izrekne zabrana pisanja do daljnjeg.
Isto bi se činilo i da je pisao ono što su Mi mislili da treba da piše, jer bi onda rzaočarao one druge Me, koji misle upravo suprotno.
Meni, doduše, ne ide baš sa razumevanjem očekivanja da neko ko kao službenik radi za vrh državne vlasti svoje i aktivnosti te vlasti svakodnevno iznosi u javnost. Mislim, ne znam ni za jedan primer takvog ponašanja a da u pitanju nije ili teška neodgovornost, apsolutna nelojalnost, potpuna inkompetencija ili psihički poremećaj.


Kako da ti kažem. Ovaj blog je jedna salata od reči. Ako Krstić pretenduje da ga ozbiljno shvatim kada piše o politici elementarni red je da kaže nešto novo. U ovom blogu je nabacano toliko opštih mesta da sam na kraju zaboravio o čemu je blog.
freehand freehand 16:10 23.06.2014

Re: Pošto je

Kako da ti kažem.

Najbolje nikako.
Kaži Krstiću šta misliš o njegovom blogu.
Ono što sam ja napisao tiče se njegovog prava da sam bira kad će, kako i o čemu da piše.
Kao i svi drugi, uostalom.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:28 23.06.2014

Re: Pošto je

Ako Krstić pretenduje da ga ozbiljno shvatim kada piše o politici elementarni red je da kaže nešto novo.

Niko ništa nije rekao novo od Baruha Spinoze do danas. Nema smisla da ja budem prvi.
freehand freehand 16:38 23.06.2014

Re: Pošto je

Nebojsa Krstic
Ako Krstić pretenduje da ga ozbiljno shvatim kada piše o politici elementarni red je da kaže nešto novo.

Niko ništa nije rekao novo od Baruha Spinoze do danas. Nema smisla da ja budem prvi.

Pazi kad ne znam da je Spinoza išta rekao o politici, a tek sumnjam da bi i on posle Helena išta novo na tu temu imao da izjavi.
alselone alselone 16:38 23.06.2014

Re: Pošto je

freehand




Jao crkavam od smija sto si me ponovo banovao Drago.
alselone alselone 16:46 23.06.2014

Re: Pošto je

Tzv. borba za Njegovu guzu do poslednjeg pera.

Samo hrabro!

blogovatelj blogovatelj 19:27 23.06.2014

Re: Pošto je

Jao crkavam od smija sto si me ponovo banovao Drago.


Nije valjda?
Mora da si zaslužio.
alselone alselone 07:10 24.06.2014

Re: Pošto je

Mora da si zaslužio.


Znaš onaj dečiji mentalitet kad zajune za nešto? Kad toliko nešto hoće i vole da kad im objasniš kontra argumente onda samo legnu na pod i mlate nogama, njakajući. To ih prođe negde do 4, 5 godine.

E, to ti je ovo. Ukombinovano sa sujetčinom i gordošću jednog sultana i borbenošću jednog pelića. Pa kad to zajuni, ne mož ga ispraviti nikad, svaku reč kontra shvata kao da mu staješ na kljun, ovaj, žulj.
freehand freehand 07:25 24.06.2014

Re: Pošto je

da kad im objasniš kontra argumente

Biće da je ovo suština.
alselone alselone 08:35 24.06.2014

Re: Pošto je

Biće da je ovo suština.


Jesam ti odgovorio istom pricom juce za Tadica, jesi poceo da mlatis nogama, jesi postao vidra, jesi banovao na kraju? Je l' i dalje ne vidis da je razlika minimalna? Je l' i dalje gledas samo jednu stranu?
looping looping 08:51 22.06.2014

1

Gde su svi drugi? Gde su arhitekte, građevinari, mikrobiolozi, tehnolozi, agronomi, hemičari, matematičari, mašinci, geolozi, arheolozi... Kako je moguće da ih pitanja od sudbinske važnosti za društvo i državu ne dodiruju?

Jel' to neko moralno pitanje? Kad su to gorepomenuti imali pravo glasa u jednoj državi osim na izborima?

PS.
Ono što je od sudbinske važnosti za DS ne mora da bude od sudbinske važnosti za državu.
freehand freehand 13:41 22.06.2014

Re: 1

Jel' to neko moralno pitanje? Kad su to gorepomenuti imali pravo glasa u jednoj državi osim na izborima?

A gde to građani inače imaju pravo glasa u bilo kojoj državi, sem na izborima ili u organizacijama i organima u koje su izabrani ili postavljeni?
Ili ti to samo snažno ali neusmereno isijavaš?
looping looping 14:57 22.06.2014

Re: 1

freehand
Jel' to neko moralno pitanje? Kad su to gorepomenuti imali pravo glasa u jednoj državi osim na izborima?

A gde to građani inače imaju pravo glasa u bilo kojoj državi, sem na izborima ili u organizacijama i organima u koje su izabrani ili postavljeni?
Ili ti to samo snažno ali neusmereno isijavaš?

Dobar si da zamenjuješ teze. Ako dosad nisi shvatio šta političari misle o
Gde su arhitekte, građevinari, mikrobiolozi, tehnolozi, agronomi, hemičari, matematičari, mašinci, geolozi, arheolozi...

... onda ne vredi da ti objašnjavam. DS-u su sada kada je skroz puk'o potrebni gorepomenuti da se pobune.
freehand freehand 15:05 22.06.2014

Re: 1

Dobar si da zamenjuješ teze.

Koju sam tezu zamenio?
Govorio si o pravu glasa. I ja takođe.
Ili si ti neki pesnik kome reči ne znače isto što i meni, prostom pučaninu?

Ako dosad nisi shvatio šta političari misle o Gde su arhitekte, građevinari, mikrobiolozi, tehnolozi, agronomi, hemičari, matematičari, mašinci, geolozi, arheolozi...
... onda ne vredi da ti objašnjavam. DS-u su sada kada je skroz puk'o potrebni gorepomenuti da se pobune.

Nisam video nikakvo saopštenje DS. Gledam blog Nebojše Krstića. Slušam slične teze i vapaje sa raznih delova političkog spektra.
A ti im slobodno oponiri, imaš to građansko pravo. A još bi bolje bilo - mada ne i obavezno - kada bi imao i napisao neki argument tome u prilog.
looping looping 16:38 22.06.2014

Re: 1

A ti im slobodno oponiri, imaš to građansko pravo. A još bi bolje bilo - mada ne i obavezno - kada bi imao i napisao neki argument tome u prilog.

Izbori? Jel' ti to dovoljan argument?
Gledam blog Nebojše Krstića. Slušam slične teze i vapaje sa raznih delova političkog spektra.

Vapaji onih koji su živeli kao lordovi a sad nešto utanjili. Mislim, gde su bili do sada, u finoj državi pa im sad sinulo?
freehand freehand 20:17 22.06.2014

Re: 1

Izbori? Jel' ti to dovoljan argument?

Ne razumem. Kakav su izbori i za šta argument u ovom kontekstu? Da su pokazali mišljenje i volju građana koji su na njih izašli i rezignaciju, letargiju ili kurobolju onih koji nisu?
Pa ok,. super nam je, nama kojima nam je super.

Vapaji onih koji su živeli kao lordovi a sad nešto utanjili. Mislim, gde su bili do sada, u finoj državi pa im sad sinulo?

Ma ignoriši. Ili bi im uzeo i pravo da misle i govore?
looping looping 17:09 23.06.2014

Re: 1

Ma ignoriši. Ili bi im uzeo i pravo da misle i govore?

Ma jok. Jednostavno nemaju kredibilitet za tako nešto. Njihovom kritikom PV-u samo raste popularnost i nema ni šanse da se pojavi neka nova, drugačija opcija. Mislim da bi opao broj pristalica SNS-u i SPS-u kada bi zaćutali na jedno 6 meseci.

Ne razumem. Kakav su izbori i za šta argument u ovom kontekstu? Da su pokazali mišljenje i volju građana koji su na njih izašli i rezignaciju, letargiju ili kurobolju onih koji nisu?
Pa ok,. super nam je, nama kojima nam je super.

Ma da. Ti sad do kraja života pretpostavljaj šta je u glavi onih koji nisu glasali (da li su bili preplašeni, zauzeti, umorni ili nešto treće) umesto da prihvatiš rezultate izbora.

Pazi, možda je neko ko je glasao za SNS bio pametan!
Ma samo se šalim, svi znamo da je to nemoguće.
freehand freehand 17:14 23.06.2014

Re: 1

Ma jok. Jednostavno nemaju kredibilitet za tako nešto.

Da misle i govore?
A ti imaš kredibilitet da bi takvu glupost izjavio i ta im prava oduzeo?
Ma da. Ti sad do kraja života pretpostavljaj šta je u glavi onih koji nisu glasali (da li su bili preplašeni, zauzeti, umorni ili nešto treće) umesto da prihvatiš rezultate izbora.

Ja sam prihvatio rezultate izbora onog momenta kad su objavljeni.
Sad, uglavnom, govorim o posledicama. Ponekad i o uzrocima.
Pazi, možda je neko ko je glasao za SNS bio pametan!

Ne možda. sigurno.
Ma samo se šalim, svi znamo da je to nemoguće.

Pre bih rekao da je nemoguće da se ti šališ.
looping looping 17:26 23.06.2014

Re: 1

Da misle i govore?
A ti imaš kredibilitet da bi takvu glupost izjavio i ta im prava oduzeo?

Jel' znaš koja je sad godina u Srbiji, 2014? Ko kome može da oduzima pravo govora? Mislim, ako sumnjaš u tako nešto prijavi me policiji, niko nikom ne sme da oduzima pravo govora (toliko o glupostima).
Ja sam prihvatio rezultate izbora onog momenta kad su objavljeni.
Sad, uglavnom, govorim o posledicama. Ponekad i o uzrocima.

Ima nekih koji su teško živeli i pre tih izbora, a ima i onih koji su lepo živeli pre tih izbora i sada slušamo njihove vapaje.
looping looping 17:28 23.06.2014

Re: 1

'
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 17:29 23.06.2014

Re: 1

looping
Da misle i govore?
A ti imaš kredibilitet da bi takvu glupost izjavio i ta im prava oduzeo?

Jel' znaš koja je sad godina u Srbiji, 2014? Ko kome može da oduzima pravo govora? Mislim, ako sumnjaš u tako nešto prijavi me policiji, niko nikom ne sme da oduzima pravo govora.


Je l' mislis na pravo govora izmedju 4 zida ili?
looping looping 17:31 23.06.2014

Re: 1

Anonimni Pojedinac
looping
Da misle i govore?
A ti imaš kredibilitet da bi takvu glupost izjavio i ta im prava oduzeo?

Jel' znaš koja je sad godina u Srbiji, 2014? Ko kome može da oduzima pravo govora? Mislim, ako sumnjaš u tako nešto prijavi me policiji, niko nikom ne sme da oduzima pravo govora.


Je l' mislis na pravo govora izmedju 4 zida ili?

Ma jok, čuo sam od rekla-kazala da ima nekih cenzura.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 17:41 23.06.2014

Re: 1

looping
Anonimni Pojedinac
looping
Da misle i govore?
A ti imaš kredibilitet da bi takvu glupost izjavio i ta im prava oduzeo?

Jel' znaš koja je sad godina u Srbiji, 2014? Ko kome može da oduzima pravo govora? Mislim, ako sumnjaš u tako nešto prijavi me policiji, niko nikom ne sme da oduzima pravo govora.


Je l' mislis na pravo govora izmedju 4 zida ili?

Ma jok, čuo sam od rekla-kazala da ima nekih cenzura.


A rekla-kazala, bas se potrefilo, su novinari tj. oni koji hoce da govore izvan 4 zida, pa jos i da ih vise ljudi cuje? Pu majku mu koja koincidencija.
looping looping 17:51 23.06.2014

Re: 1

A rekla-kazala, bas se potrefilo, su novinari tj. oni koji hoce da govore izvan 4 zida, pa jos i da ih vise ljudi cuje? Pu majku mu koja koincidencija.

Do sada je valjda već svako zaključio da su danas srpski novinari "rekla-kazala". Nije valjda da su nam novinari umislili da su dostojni naslednici Ćuruvije ili nešto slično?
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 17:56 23.06.2014

Re: 1

looping
A rekla-kazala, bas se potrefilo, su novinari tj. oni koji hoce da govore izvan 4 zida, pa jos i da ih vise ljudi cuje? Pu majku mu koja koincidencija.

Do sada je valjda već svako zaključio da su danas srpski novinari "rekla-kazala". Nije valjda da su nam novinari umislili da su dostojni naslednici Ćuruvije ili nešto slično?


Kako zgodno. Posto su srpski novinari rekla-kazala, sve sto oni kazu nije tacno.
A jedini nacin da znamo da ima cenzure je da oni koji su joj izlozeni to kazu.
Dakle ----> cenzura je nedokaziva.

Maestralan (kvazi)logicki manevar.

looping looping 18:12 23.06.2014

Re: 1

Kako zgodno. Posto su srpski novinari rekla-kazala, sve sto oni kazu nije tacno.
A jedini nacin da znamo da ima cenzure je da oni koji su joj izlozeni to kazu.
Dakle ----> cenzura je nedokaziva.

Maestralan (kvazi)logicki manevar.

Čekaj, imamo dva izbora: da verujemo novinarima ili da ne verujemo novinarima, a šta misliš da se nađe još neka opcija, bilo koja treća opcija?
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 18:36 23.06.2014

Re: 1

looping
Kako zgodno. Posto su srpski novinari rekla-kazala, sve sto oni kazu nije tacno.
A jedini nacin da znamo da ima cenzure je da oni koji su joj izlozeni to kazu.
Dakle ----> cenzura je nedokaziva.

Maestralan (kvazi)logicki manevar.

Čekaj, imamo dva izbora: da verujemo novinarima ili da ne verujemo novinarima, a šta misliš da se nađe još neka opcija, bilo koja treća opcija?



Pa ima, naravno. Na primer jedna je opcija da se iz unisonosti napisa po medijima izvedu posredni zakljucci o slobodi govora. Ali ti si taj koji je stvar sveo na (ne)verovanje rekla-kazala izvorima.
looping looping 19:38 23.06.2014

Re: 1

Pa ima, naravno. Na primer jedna je opcija da se iz unisonosti napisa po medijima izvedu posredni zakljucci o slobodi govora. Ali ti si taj koji je stvar sveo na (ne)verovanje rekla-kazala izvorima.

Kakva unisonost? Press, Blic, B92 itd kritikuju vlast, Kurir, Politika, RTS itd hvale vlast. O kakvoj unisonosti pričaš?

Edit:
Ali ti si taj koji je stvar sveo na (ne)verovanje rekla-kazala izvorima.

Ja ne znam da li je bilo cenzure, ti tvrdiš da je bilo cenzure. Prema tome ti i još neki drugi su stvar sveli na novinske tračeve a ne ja.
freehand freehand 20:10 23.06.2014

Re: 1

Mislim, ako sumnjaš u tako nešto prijavi me policiji, niko nikom ne sme da oduzima pravo govora (toliko o glupostima).

Ma ignoriši. Ili bi im uzeo i pravo da misle i govore?

Ma jok. Jednostavno nemaju kredibilitet za tako nešto.

looping looping 07:48 24.06.2014

Re: 1

freehand
Mislim, ako sumnjaš u tako nešto prijavi me policiji, niko nikom ne sme da oduzima pravo govora (toliko o glupostima).

Ma ignoriši. Ili bi im uzeo i pravo da misle i govore?

Ma jok. Jednostavno nemaju kredibilitet za tako nešto.


kredibilitet [ muški rod ]
Dobra reputacija, kreditna sposobnost pojedinca ili neke zajednice, stečeni ugled, poverljiv partner (lat.)
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:02 22.06.2014

Прилично занимљива појава

Šta god da je uzrok, apstinencija domaće pameti iz javnog života je upadljiva, a u takvim okolnostima nema potrebe da iko postavlja pitanje zašto kolo vode diplomirani inženjeri menadžmenta i postdiplomci Fakulteta za uslužni biznis.


Узми пример "Београда на води", по мени изванредна прилика да креативни људи учествују у обликовању Београда.

Када се недавно написао блогеру Бобићу у приватној поруци зашто не узме тему Београда на води, он ме је бановао са свог блога и није ми одговорио - вероватно је мислио да сам СНС agent provocateur.

Можда овај "феномен" треба сагледати и историјски. Шта су радили креативци из опозиције после 1945 док су комунисти били на власти? Да ли су радили своје послове или су бојкотовали?


Београдска задруга http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=23&t=993&start=625
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:13 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Можда овај "феномен" треба сагледати и историјски. Шта су радили креативци из опозиције после 1945 док су комунисти били на власти? Да ли су радили своје послове или су бојкотовали?

Da li si ovo pitanje ozbiljno postavio?

Posle 1945. opozicija i svi ostali koje si pomenuo bila je a) streljana po kratkom postupku i sahranjivana u masovne grobnice (Obilić stadion, Sinđelić, Tašmajdan i desetine drugih lokacija u Beogradu i pitaj boga koliko po Srbiji), b) pohapšena i poslata u Sremsku Mitrovicu, c) ostala na slobodi, ali joj je oduzeta imovina i uskraćena građanska prava,

Da li te i dalje čudi što nisu uzimali učešća u razvojnim projektima?
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:59 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Нисам, али човек неки пут мора да се направи луд да би добио одговор...

Зашто данас апстинирају? Да ли због неких атавистичких страхова, или због тога што само раде за своју "фирму"?

Колико видим, неке јавне личности раде за Србију (а не за партију) тако разумем и твој ангажман, што ценим, али велики број блогера и новинара има само једну мантру - партијску.
freehand freehand 14:01 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Зашто данас апстинирају? Да ли због неких атавистичких страхова, или због тога што само раде за своју "фирму"?

Zato što su beli listići dosledni u svom spašavanju Srbije. Šta drugo?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:13 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Зашто данас апстинирају? Да ли због неких атавистичких страхова, или због тога што само раде за своју "фирму"?

I onda ti se, zbog te masovne apstinencije, kao predstavnice intelektualne javnosti pojave Srbijanka i Vesna. A one nisu predstavnice javnosti. A, najčešće, ni intelektualne.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:35 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Колико видим, неке јавне личности раде за Србију (а не за партију) тако разумем и твој ангажман, што ценим, али велики број блогера и новинара има само једну мантру - партијску.

Partije nisu ilegalne organizacije...barem još ne, u Srbiji. Tako da svako može da se angažuje kako god mu volja, preko stranaka, NGO, saveza izviđača, individualno...ta žvaka o onima koji rade "za Srbiju" i onima koji rade "za svoje stranke", je budalasta.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:15 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Posle 1945. opozicija i svi ostali koje si pomenuo bila je a) streljana po kratkom postupku i sahranjivana u masovne grobnice (Obilić stadion, Sinđelić, Tašmajdan i desetine drugih lokacija u Beogradu i pitaj boga koliko po Srbiji), b) pohapšena i poslata u Sremsku Mitrovicu, c) ostala na slobodi, ali joj je oduzeta imovina i uskraćena građanska prava,

Da li si ovo mislio ozbiljno, da li to znaš ili citiraš literaturu četničke i nedićevske emigracije u Čikagu kao što rade mnogi istoričari koji revidiraju istoriju.Da li ti u opozicu računaš i nemačke vojnike koji su poginuli u beogradskoj operaciji ili bili zarobljeni pa streljani i svi zakopani tamo negde u blizini stadiona Obilić.Misliš li ozbiljno da je opozicija posle izbora sedela u skupštini i onda je komunisti jednostavno postreljali ili su navatali sve poslanike predratne skupštine pa ih sve streljali iako je većina već 1941.godine zbrisala u London, Grčku, Afriku, Ameriku. Krle pročitaj još jednom Arčibalda Rajsa pa vidi koje su to sve poštenjačine bile koji su se obogatili posle 1.svetskog rata a ti im tepaš kao srpskim domaćinima. Da li stvarno ne znaš ili nećeš da znaš koliko su nedićevci, ljotićevci, Gestapo i Dražine ravnogorske frakcije pobile Srba u Srbiji u periodu 1941. do kraja 1944.godine samo zato što su im bili opozicija iliti bolje reći oporba, otporba koja se borila protiv okupacije i kupatotskih uvlakača. Nećeš reći da ti nije nepoznato da u Beogradu komunistički zločinci nisu postreljali preko stotine hiljada Srba samo zato što su Srbi i antikomunisti, pa još fiiini domaćini i svi turistički radnici , već nekoliko hiljada od čega manje od jedne osmine bez valjanih dokaza , zbog osvete, lažnih optužbi i podmetanja i oni su streljani bespotrebno i baš prek. Nije li vas sramota da se služite prevarama i neistinama kao i onom prilikom nedavne resahrane Milunke Savić gde je rečeno kako ništa nije dobila jer je Srpkinja , nije bila jugoslovenka i nije pripadala komunističkom pokretu.Pa kako ne pomenuše da je ona upravo pripadala pokretu otpora i u njenoj kući se lečili i skrivali beogradski partizanski ilegalci pa s je otkrili Nedićevci predali u logor na Banjici, a onda je nemački major kada je čuo ko je oslobodio.Ne reče vrli govornik ni to da su joj komunisti dali penziju i stan a da je kralj oslobodilac za 12 rana i orden Francuske legije časti udostojio mestom čistačice u Hiptekanoj banci umesto da je kao heroja školuje i postavi za ministarsku.
E gsn. Krle sramota kakvu intelektualnu elitu imamo i koliko je operisana od svakog morala, poštenja pa i tebi preporučujem da još jednom pročitaš ono što Arčibald Rajs napisa u poznatom "Čujte Srbi", nije obimno, pa sedi na miru i uporedi ima li značajnije razlike od ovoga što danas imamo i kako radimo.Pa onda zaboravi ideologiju pa probaj neutralno da uporediš stepen uređenosti i funkcionisanja države recimo 1970. godine i danas, a onda razmisli šta je od 5.oktobra sve urađeno da država ne profunkcioniše, pa razmisli je li normalna država koja dozvoli da poreze, komunalije, struju i bilo šta može da plaća ko hoćea može i da ne plaća ko neće.
Reforma policije, pa šta je i da li je iko išta radio na tome od 2000.godine, koji je kriterijum za prijem u policiju, koja školska sprema za koje činove, kako su deljeni činovi kapom i šakom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:21 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Da li te i dalje čudi što nisu uzimali učešća u razvojnim projektima?

Mnoooogo više ih je angažovano u državnoj administraciji, vojsci, dilomatiji, privredi, prosveti, kulturi, sudstvu, tužilaštvu nego što želiš imputirati. Sigurno, nije mogao biti angažovan na mestu šefa policije Dragi Jovanović li da ministar rosvete bide Velmar-Janković jer su oni radili ono što su radili za vreme okupacije. Da nije trebalo direktora pozorišta iz doba okupacije ostaviti da i dalje slavi Hitlera.E jedino je naša Crkva uspela a one koji su hvalili Hitlera i služili njegovoj ideji rehabilituje i čak proglasi svecima.
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:15 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Nebojsa Krstic
Колико видим, неке јавне личности раде за Србију (а не за партију) тако разумем и твој ангажман, што ценим, али велики број блогера и новинара има само једну мантру - партијску.

Partije nisu ilegalne organizacije...barem još ne, u Srbiji. Tako da svako može da se angažuje kako god mu volja, preko stranaka, NGO, saveza izviđača, individualno...ta žvaka o onima koji rade "za Srbiju" i onima koji rade "za svoje stranke", je budalasta.


Нисам баш мислио да раде само "за своје странке" али одавде (ван Србије), стичем утисак да постоји бојкот нарочито што се тиче тог пројекта "Belgrade Waterfront" који ће дефинитивно обележити Београд ако се оствари. Али то је можда само моје неинформисано гледиште.
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:29 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Milan Karagaća
Da li te i dalje čudi što nisu uzimali učešća u razvojnim projektima?

Mnoooogo više ih je angažovano u državnoj administraciji, vojsci, dilomatiji, privredi, prosveti, kulturi, sudstvu, tužilaštvu nego što želiš imputirati. Sigurno, nije mogao biti angažovan na mestu šefa policije Dragi Jovanović li da ministar rosvete bide Velmar-Janković jer su oni radili ono što su radili za vreme okupacije. Da nije trebalo direktora pozorišta iz doba okupacije ostaviti da i dalje slavi Hitlera.E jedino je naša Crkva uspela a one koji su hvalili Hitlera i služili njegovoj ideji rehabilituje i čak proglasi svecima.


Ili u prevodu:

Mnoooogo više ih je angažavno nego ubijeno!? - Gospodine Karagaćo, nije u pitanju kvantitet naravno. Pored moralnog pitanja, u ovom slučaju, male Srbije, u pitanju je bio više kvalitet - školovani u inostranstvu i preduzetni. Ali bio bih zahvalan da se jedan doktorat o pitanju brojeva konačno predstavi javnosti - ali jedan definitivan doktorat, i da se to pitanje stavi ad acta.

Što se tiče Crvke kao institucija i ideologije, ona ima tu sposobnost da se bavi dalekom prošlošču (Prvi vek), i survom sadašnjicom - jer ljudi kad im nešto fali se obraćaju bogu kroz Veru. Ali ono što ipak odvaja "našu Crkvu" - (Vi valjda imate grupni identitet te crkve) - od vojnih i državnih formacija je da oni nisu imali krvave ruke.

Dakle proglašenje dvojice svetaca se ne može svrstati u istu grupu u sa delatnošću političkih grupacija. Sa druge strane, voleo bih da zapamtite ovo za svagda, ta dva svetca su imala veooooma zanimljive biografije i da kao NI srpski "fašisti" nisu ni u kojoj meri priželjikavali ili podsticali Drugi svetski rat. Niti su imali sopstvena rešenja za "rasna pitanja" - jer fašizam je prvenstveno rasizam. (Ovo je ono što po mom SUDU donosi olakšavajuću presudu srpskim fašistima, i što mislim da im treba priznati ljudskost.)

Elem, delatnosti ta dva čoveka su počele mnogo pre "fašizma" (rođeni 1881 i 1894) dakle imali javno aktivne živote mnogo pre Drugog svetskog rata, pa i posle. U svojim veooooooma dugim životima radili su stvari po kojima ih crkva počastvuje. Ja sam inače ateista ali sam se nešto pokupio od naše istorije. Kada optužujemo ljude da su fašisti mi im oduzimamo ljudskost, što se srećom nije desilo komunistima.

Bio bih veoma voljan da gospodinom Karagaćom učestvujem u jednom konačnom spisku ubijenih van ratnih dejstava i da prevaziđemo priču o četnicima i partizanima. WTF it is 2014!

REZIME: Karagaćine primedbe smatram non sequitur.

Jedan od tih svetaca nije uspeo da odbrani doktorat na Okfordu, što je odmah sam i priznao!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:32 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Nije li vas sramota da se služite prevarama i neistinama kao i onom prilikom nedavne resahrane Milunke Savić

Koga si ovo tačno pitao? Kakve MI imamo veze sa Milunkinom sahranom?
E gsn. Krle sramota kakvu intelektualnu elitu imamo i koliko je operisana od svakog morala, poštenja pa i tebi preporučujem da još jednom pročitaš ono što Arčibald Rajs

Mislim da Arčibald Rajs iz opravdanih razloga nije bio prisutan kad su "oslobodioci" streljali po Srbiji. A da jeste, verovatno bi i njega.

Pa onda zaboravi ideologiju pa probaj neutralno da uporediš stepen uređenosti i funkcionisanja države recimo 1970. godine i danas

I Severna Koreja je prilično "uređena država".
Inače, ja sam veliki ljubitelj Jugoslavije, a veliki neljubitelj Titovog, i ma kog drugog komunizma. Hoću da kažem, zemlja je bila izvanredna, sistem je bio idiotski.
Da li si ovo mislio ozbiljno, da li to znaš ili citiraš literaturu četničke i nedićevske emigracije u Čikagu kao što rade mnogi istoričari koji revidiraju istoriju


Čitam sve što mi dođe pod ruku. Sto se revidirane istorije tiče, revidirana je pre svih bila ona koju su pisali komunisti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:34 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Da nije trebalo direktora pozorišta iz doba okupacije ostaviti da i dalje slavi Hitlera.

Ne vidim zašto je bolje što ga je zamenio neki ljubitelj Staljina.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:52 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Nebojsa Krstic
ja sam veliki ljubitelj Jugoslavije


pa dobro, pošteno govoreći, svi mi gajimo po koju nastranost...

Milan Karagaća Milan Karagaća 22:09 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Koga si ovo tačno pitao? Kakve MI imamo veze sa Milunkinom sahranom?

na sve one koji zbog svoje ideološke averzije prema komunizmu, partizanima i antifašizmu ne govore istinu o Milunki Savić.Znaš ti dobro ko je govorio na njenoj ponovnoj sahrani a i znaš ko je pisao govor.
Mislim da Arčibald Rajs iz opravdanih razloga nije bio prisutan kad su "oslobodioci" streljali po Srbiji. A da jeste, verovatno bi i njega.

Mislim da bi AR pozdravio i da su ondašnje vlasti o kojima piše streljali neke hohšaplere i kriminalce koje spominje.Da je bio sa tim kako ih zoveš pod navodnicima "oslobodiocima", neću da verujem da time hoćeš da kažeš da Beogra nije trebalo oslobađati od Nemaca i da je taj režim trebalo da nastavi da vlada Srbijom i ne zatvara logor na Banjici,i da je za njih činio šta je činio onima sa kojim je bio verujem da ga ne bi streljali jer on ne bi bio jedini koji je bio sa partizanima i novom vlasti a da baš i nije bio ljubitelj komunizma i socijalizma. Mnogo je viš onih koji su se izgovorom na to okušali opravdati za svoje izdajničko ponašanje tokom okupacije. Odnosno mngo je onih koji upravo revidiraju tim lažima istoriju kako bi rehabilitovali svoje pretke za koje bi se trebalo stideti a ne opravdavati ih ili još najpametnije ćutati.
I Severna Koreja je prilično "uređena država".
Inače, ja sam veliki ljubitelj Jugoslavije, a veliki neljubitelj Titovog, i ma kog drugog komunizma. Hoću da kažem, zemlja je bila izvanredna, sistem je bio idiotski.

Neću da verujem da spadaš u onu grupu koja zaista misli da je u Jugoslaviji ili bilo gde bio komunizam.Verujem da znaš, ali nećeš da priznaš, da je u Jugoslaviju za razliku od ostalig tzv.socijalističkih država pa i te koju spominješ bio socijalizam sa ljudskim likom.I nadam se da i sam vidiš da je ta država i njen sistem bio mnogo više sa ljudskim likom nego sistem današnje Srbije i svih državica nastalih na razvalinama SFRJ.Što se Tita tiče, nadam se da ti nije bio konkurent ili da ti nisi imao aspiracije da zauzmeš njegovo mesto, takođe ne verujem da si u njegovo vreme bio toliko eksponirani i poznati borac protiv njega i njegovog sistema i nemoj mi amo još reći da si bio u zatvoru jer siga napadao ili ispričao vic o njemu.
Sto se revidirane istorije tiče, revidirana je pre svih bila ona koju su pisali komunisti.

Komunisti su samo malo neukusno glorifkovali NOB i svoju vlast, prećutali neke manje uspešne događaje, pa i brljotine i promašaje, a ovi sadašnji revizionisti otvoreno lažu i izmišljaju da bi od izdajnika napravili patriote i navodne borce protiv okupatora.
Nego, šta stvarno misliš šta ć predsednik Nikolić odgovoriti Putinu ako ga 20.oktobra, naravno ako dođ, priupita zašto Srbija nigde ne spominje partizane ili gde su to bili pripadnici tog drugog "antifašističkog pokreta" dok su partizani i crbenoarmejci oslobađali Beograd.I šta ako ga upita da mu obrazloži kako mi to smatramo da je Beograd tada okupiran. Šta misliš hoće li biti blam ako Putin u svom govoru baš nekoliko puta pomene i oda priznanje partizanima a Nikolić ih u svom govoru ne pomene, kao štoje bio sluča kada je dolazio Medvedev pa na onoj svečanoj akademiji on pominje partizane a Boris Tadić priča o Soluncima i zahvalnosti caru Nikolaju.Nadam se da mu nisi ti pisao taj govor.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:21 22.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Koga si ovo tačno pitao? Kakve MI imamo veze sa Milunkinom sahranom?

na sve one koji zbog svoje ideološke averzije prema komunizmu, partizanima i antifašizmu ne govore istinu o Milunki Savić.Znaš ti dobro ko je govorio na njenoj ponovnoj sahrani a i znaš ko je pisao govor.

Znam. A to sigurno nismo bili MI.

Mislim da bi AR pozdravio i da su ondašnje vlasti o kojima piše streljali neke hohšaplere i kriminalce koje spominje.

Švajcarac bi bio zgađen činjenicom da su hohštapleri bez ikakvog suđenja streljali ugledne srpske domačine i sve one čija im je imovina zapala za oko.

Da je bio sa tim kako ih zoveš pod navodnicima "oslobodiocima", neću da verujem da time hoćeš da kažeš da Beogra nije trebalo oslobađati od Nemaca

Hoću da kažem da nisu komunisti nikog oslobađali, nego su pod sovjeskim šinjelom ostvarivali svoje revolucionarno preuzimanje vlasti i uvođenje diktature proletarijata staljinističkog tipa.
Mnogo je viš onih koji su se izgovorom na to okušali opravdati za svoje izdajničko ponašanje tokom okupacije.


To "izdajničko" trabunjanje je tipično za totalitarna društva, leva ili desna, i logično su pravdanje masovnih zločina koje su komunisti sprovodili, neposredno pošto su svršetkom rata prestali fašistički.

Verujem da znaš, ali nećeš da priznaš, da je u Jugoslaviju za razliku od ostalig tzv.socijalističkih država pa i te koju spominješ bio socijalizam sa ljudskim likom

Kako u kojoj fazi. Posleratni komunizam bio je monstruozan. Golootočki takođe...tek kasnije, kada Titov režim počinje da živi od Američke pomoći, stvar je omekšala.
Što se Tita tiče, nadam se da ti nije bio konkurent ili da ti nisi imao aspiracije da zauzmeš njegovo mesto,

Pa šta i da jesam?
Nego, šta stvarno misliš šta ć predsednik Nikolić odgovoriti Putinu ako ga 20.oktobra, naravno ako dođ, priupita zašto Srbija nigde ne spominje partizane ili gde su to bili pripadnici tog drugog "antifašističkog pokreta" dok su partizani i crbenoarmejci oslobađali Beograd.I šta ako ga upita da mu obrazloži kako mi to smatramo da je Beograd tada okupiran. Šta misliš hoće li biti blam ako Putin u svom govoru baš nekoliko puta pomene i oda priznanje partizanima a Nikolić ih u svom govoru ne pomene, kao štoje bio sluča kada je dolazio Medvedev pa na onoj svečanoj akademiji on pominje partizane a Boris Tadić priča o Soluncima i zahvalnosti caru Nikolaju.Nadam se da mu nisi ti pisao taj govor.


Rusi potpuno svesno i planski rehabilituju svoj antifašizam i pod tepih guraju lenjinističko- staljinistički deo istorije. Čak i vraćaju petokraku kao vojnu insigniju.

A mi, takođe planski i svesno, treba da kažemo istinu o ww2 i da tragične greške iz prošlosti više ne ponavljamo..
Unfuckable Unfuckable 04:41 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

nije trebalo oslobađati od Nemaca i da je taj režim trebalo da nastavi da vlada Srbijom i ne zatvara logor na Banjici


...kad smo već kod logora, oslobodilaca, zatvaranja, oslobađanja... ne mogu a da ne primetim - mogli su bar malo ranije da zatvore i onaj u Jasenovcu, a ne da radi punom parom do samog kraja rata.
vlad_aleksh vlad_aleksh 08:58 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Milan Karagaća
Posle 1945. opozicija i svi ostali koje si pomenuo bila je a) streljana po kratkom postupku i sahranjivana u masovne grobnice (Obilić stadion, Sinđelić, Tašmajdan i desetine drugih lokacija u Beogradu i pitaj boga koliko po Srbiji), b) pohapšena i poslata u Sremsku Mitrovicu, c) ostala na slobodi, ali joj je oduzeta imovina i uskraćena građanska prava,

Misliš li ozbiljno da je opozicija posle izbora sedela u skupštini i onda je komunisti jednostavno postreljali ili su navatali sve poslanike predratne skupštine pa ih sve streljali iako je većina već 1941.godine zbrisala u London, Grčku, Afriku, Ameriku.


Neću mnogo da Vas mučim. Samo mi objasnite zašto su u Sremsku Mitrovicu otišli Dragić Joksimović i Dragoljub Jovanović (lider levih zamljoradnika)? I zašto Dragić Joksimović nije uspeo da živ izađe iz pomenutog zatvora?
1999 1999 12:53 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Mislim da bi AR pozdravio i da su ondašnje vlasti o kojima piše streljali neke hohšaplere i kriminalce koje spominje.Da je bio sa tim kako ih zoveš pod navodnicima "oslobodiocima", neću da verujem da time hoćeš da kažeš da Beogra nije trebalo oslobađati od Nemaca i da je taj režim trebalo da nastavi da vlada Srbijom

Postovani, danas i u nasim odlicno snadbevenim knjizarama mozete pronaci literaturu ciji autori iz veoma razlicitih aspekata pokusavaju da sagledaju dogadjaje iz prve polovine proslog veka. Kako je pravo na nepristrasnost autorima onog vremena bilo uskraceno na najgrublji moguci nacin, postoje opravdani razlozi za ozbiljnu sumnju u objektivnost na taj nacin nastale istorijske gradje.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:08 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

postoje opravdani razlozi za ozbiljnu sumnju u objektivnost na taj nacin nastale istorijske gradje.

Razlozi za sumnju!? Prvih smo 40-ak godina od WW2, učili operetsku ideološku istoriju na temu "Šta je babi milo, to joj se i snilo".
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 17:38 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Nebojsa Krstic


A mi, takođe planski i svesno, treba da kažemo istinu o ww2 i da tragične greške iz prošlosti više ne ponavljamo..


Da, mogli bi da pocnemo od toga da recimo trazimo zemne ostatke nasih sunarodnika koji su ostali streljani u jamama bivsih nam bratskih republika. Na primer. Ili je to rezervisano samo za zrtve u Srebrenici?

Ima jos zivih ljudi koji nisu sahranili svoje roditelje, pa cak i bracne drugove i time nikad dobili priliku za ono sto se u psihologiji zove "closure". Ziveli su ceo svoj zivot ne oplakavsi svoje najblize, pitajuci se godinama nakon rata sta je sa njima bilo. Neki ih ceo zivot traze.
Nije dovoljna kazna sto su ceo zivot proziveli pod velom sramote kakvu ni deca nacista u Nemackoj nisu morala da podnose. Zasto? Jer im je 20-godisnjeg oca pokupila prva vojska koja je prosla kroz selo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:28 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Dakle proglašenje dvojice svetaca se ne može svrstati u istu grupu u sa delatnošću političkih grupacija. Sa druge strane, voleo bih da zapamtite ovo za svagda, ta dva svetca su imala veooooma zanimljive biografije i da kao NI srpski "fašisti" nisu ni u kojoj meri priželjikavali ili podsticali Drugi svetski rat.

Nismo mislili na iste, nadam se da ste čuli za onoga popa Macu, a možda ste slušali i priču Miše Janketića kako mu je taj isti pop Maca zaklao majku i priznao da je zaklao preko 20 žena.E i toga je naša SPC proglasila svecem. Pa ako je to Vama normalno , aferim.
Verovatno ste mislili i na svetog oca Nikolaja, pa i on je pred rat držao predavanje na Kolarcu i hvalio do nebesa Hitlera, pa on je govorio i na sahrani Ljotića, a nije sporno valjda nikome u Srbiji da je Ljotić bio otvoreni fašista.
Vidite popovi i čak patrijarh drže kolaboracionistima,čime se crkva sama svrstala na jednu i to sramnu stranu. Nigde ih nema na pomenu pogunulim partizanima i oslobodiocima Beograda u 2.svetskom ratu,što je bilo isto žrtvovanje za slobodu svoje zemlje i grada kao što su radili i oni u 1. svetskom ratu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:34 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Švajcarac bi bio zgađen činjenicom da su hohštapleri bez ikakvog suđenja streljali ugledne srpske domačine i sve one čija im je imovina zapala za oko.

E pa baš je taj Švajcarac jako lepo opisao kako su ti postali "ugledni srpski domaćini", pa je konkretno naveo ministre koji su se bavili ratnim profiterstvom i kriminalom, pa konkretnoi navede ministra Ninčića koji je bio kasnije i ministar u izbegličkoj vladi i mora se priznati imao pristojnu decu.
A da se ne pitamo kako su ti domaćini uzurpirali imovinu Jevreja.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:56 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Verovatno ste mislili i na svetog oca Nikolaja, pa i on je pred rat držao predavanje na Kolarcu i hvalio do nebesa Hitlera, pa on je govorio i na sahrani Ljotića, a nije sporno valjda nikome u Srbiji da je Ljotić bio otvoreni fašista.
Vidite popovi i čak patrijarh drže kolaboracionistima,čime se crkva sama svrstala na jednu i to sramnu stranu

Kad se racionalno pohledaju posledice, sve tri strane u ratu su se prema nama ponašale sramno. Svaka na svoj način. Tako da ja preferiram one koji su se brinuli sa naš narod, a ne za zaraćene strane.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:17 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Hoću da kažem da nisu komunisti nikog oslobađali, nego su pod sovjeskim šinjelom ostvarivali svoje revolucionarno preuzimanje vlasti i uvođenje diktature proletarijata staljinističkog tipa.

A ko je oslobađao i oslobodio ostali deo Srbije i celu Jugoslaviju jer ruski šinjel je prošao kroz Beograd i Vojvodinu. Da li stvarno možeš da zamisliš da je npr. Srpska vojska posle pobede i oslobađanja Jugoslavije u 1. svetskom ratu onda mogla jednostavno da kaže OK evo sada vlast prepuštamo ovome nekom komitetu koji su obrazovali A/U za vreme okupacije u Beogradu.
Uostalom ni 5. oktobra nije baš promenjena vlast miroljubivo, malo je falilo.
To "izdajničko" trabunjanje je tipično za totalitarna društva, leva ili desna, i logično su pravdanje masovnih zločina koje su komunisti sprovodili, neposredno pošto su svršetkom rata prestali fašistički.

ta floskula o totalitarnim društvima i svođenja različitog pod isto je neozbiljno.Vidim i u Hrvatskoj imaju istu matricu kao i vi ovde pa optužuju komuniste kako su popbili masovno ustaše koje su se eto miroljubivo povlačili, a onda amnestirate te iste ustaše i njihove zločine u Jasenovu i drugde.
Kako u kojoj fazi. Posleratni komunizam bio je monstruozan. Golootočki takođe...tek kasnije, kada Titov režim počinje da živi od Američke pomoći, stvar je omekšala.

Nebojša, pa ti si stari Beograđanin pa valjda znaš da nisu Novi Beograd gradili amerikanci, a kada smo kod kredita vidiš prvi kredit je dobijen još 1950 .gopdine od Nemačke.
Pa šta i da jesam?

Ma nisu Nebojša, a možeš sada da maštaš i da jesi jer da vas je bilo toliko protiv njega i da ste bili tako kuražni onda kao sada on ne bi sastavio ni jedan mandat.Još ćeš nam objasniti da je i onaj milion beograšana plakao na ulicama kada je umro taj zločinac a zapravo su samo glumili jer su ih da plaču naterali komunisti. I tada su pravi domaćini se podsmevali. Pa jeste bilo je i onih koji su slavili u zatvorenim krugovima ali bagre imaš stalno, pa tako su neki proslavljali i kada je Đinđić ubijen.
Rusi potpuno svesno i planski rehabilituju svoj antifašizam i pod tepih guraju lenjinističko- staljinistički deo istorije. Čak i vraćaju petokraku kao vojnu insigniju.

ja mislim da je to zavera protiv srpskih domaćina koji su sada velikorusi a za vreme drugog svetskog rata su buili na strani onih koji su pobili 20 miliona Rusa. Pa valjda si o tome čitao Desimira Tošića kako se on objašnjavao sa onim velikim domaćinima u emigraciji.Eto sreće da su svi a posebno DS naučili nešto od Desimira Tošića.
A mi, takođe planski i svesno, treba da kažemo istinu o ww2 i da tragične greške iz prošlosti više ne ponavljamo..

mi treba da prestanemo sa svesno lažemo i dajemo ogromne pare onim akoji pišu naručenu lažnu istoriju.
Ma to je očigledno, čak se izmišlja samo ne znate kako da izmislite da su četnici preobučeni u američke uniforme zapravo izvršili iskrcavanje u Normandiji, pa već se ubiste pišući kako je Beograd živeo kao moderan europski grad za vreme prijateljskog boravka Nemaca.Logor na Banjici Jajincima ako neko spomene odmah ga uhvatimo za gušu i pomenemo Jasenovac, Klanje u Vraniću običan incident iako postoji naredba đenerala da pokolju sve koji nisu za njih. Pa jedan profesor, bog dušu da mu prosti, reče posle petog oktobra da neće da može više da bidne da su partizani pobeđivali a četnici se nisu borili.Pa eto vam sada čitajte lepo Batakovića, čoveka od poverenja, pa onog Samardžića iz Kragujevca, pa Đuretića, Deretića,.... pustite Dubravku Stojanović, Olgu Milosavljević, Olgu Pintar, Petranovića,nemačke arhive, to su sve antisrpski elementi, kao i onaj Todor Kuljić,
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:18 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Tako da ja preferiram one koji su se brinuli sa naš narod, a ne za zaraćene strane.

Koliko znam jedino su partizani brinuli za narod.
A ko je po tebi brinuo za naš narod.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:51 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Koliko znam jedino su partizani brinuli za narod.
A ko je po tebi brinuo za naš narod.

Ne mislim da je bilo koji kolaboracionistički pokret (a sva tri su kolaboracionistička. Jedni kolaboriraju s Nemcima. Drugi sa sovjetima. Treći s Englezima) ima eksluzivvno pravo na brigu o narodu. S obzirom na ponašanje koje dovodi do žrtava među civilima, mislim da su kolaboranti sa sovjetima, imali najmanje obzira prema njima.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:08 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Srpska vojska posle pobede i oslobađanja Jugoslavije u 1. svetskom ratu onda mogla jednostavno da kaže OK evo sada vlast prepuštamo ovome nekom komitetu koji su obrazovali A/U za vreme okupacije u Beogradu.

Srpska vojska u ww1 je bila regularna armija, a partizanski pokret bio je revolicionarna družina koja je na tenkovima Crvene armije preotela vlast nasilnim putem.
I nasiljem je održavao.

Uostalom ni 5. oktobra nije baš promenjena vlast miroljubivo, malo je falilo.

5. oktobar je protest koji je usledio posle pokušaja krađe izbora. Dakle tu su izbori definisali vlast, a ne nasilje.
ta floskula o totalitarnim društvima i svođenja različitog pod isto je neozbiljno.

Nije to floskula...izdajnici postoje jedino u totalitarnim društvima. U demokratskim nema izdajnika jer je imanje različitog mišljenja legitimno i legalno.
Vidim i u Hrvatskoj imaju istu matricu kao i vi ovde pa optužuju komuniste kako su popbili masovno ustaše koje su se eto miroljubivo povlačili, a onda amnestirate te iste ustaše i njihove zločine u Jasenovu i drugde.

Ustaše su najveći šljam Drugog svetskog rata na koji se se gadili i SS generali, što je poznata istorijska činjenica.
Još ćeš nam objasniti da je i onaj milion beograšana plakao na ulicama kada je umro taj zločinac a zapravo su samo glumili jer su ih da plaču naterali komunisti

U svim totalitarnim društvima ljudi plaču za vođama. Što je sistem represivniji plač je jači. To se i danas dešava u Severnoj Koreji. Ta se pojava u psihologiji zove Stokholmski sindrom i prilično je ozbiljno oboljenje.
og Samardžića iz Kragujevca, pa Đuretića, Deretića,.... pustite Dubravku Stojanović, Olgu Milosavljević, Olgu Pintar, Petranovića,nemačke arhive, to su sve antisrpski elementi, kao i onaj Todor Kuljić,

Meni je najzanimljiviji britanski istoričar Stevan K. Pavlović
milisav68 milisav68 22:37 23.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Milan Karagaća

mi treba da prestanemo sa svesno lažemo i dajemo ogromne pare onim akoji pišu naručenu lažnu istoriju.





Milan Karagaća Milan Karagaća 10:56 24.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

To "izdajničko" trabunjanje je tipično za totalitarna društva, leva ili desna, i logično su pravdanje masovnih zločina koje su komunisti sprovodili, neposredno pošto su svršetkom rata prestali fašistički.

Ceneći visoko tvoje intelektualne kvalitete, obrazovanje i sposobnost rasuđivanja i razlučuivanja baba i žaba, probaj da prvo analiziraš period 1941-45 i koliko je tu bilo masovnih zločina i od kojih strana, dalje, ko je u tom periodu štitio civile i nije ih ubijao čak i ako su bili simpatizeri one druge strane a ko je takve masovno klao i likvidirao.Pa onda uzmi podatke o žrtvama od kojeg god hoćeš autora. E onda to uporedi sa čak i naduvanim brojem koje su kako kakžeš komunisti pobili.Pri tome probaj malo da budeš objektivan i da ne nasedaš na laži Cvetkovića koji je na spisak partizanskih žrtava stavio čoveka čiji na čijem spomeniku piše da je umro 1939.godine.Informacije radi tokom tog perioda stradalo je u užoj Srbji 97.728 lica a ranjeno 123.818, na Kosovu poginulo ubijeno 7.927 a ranjeno 13.960 lica i u Vojvodini poginulo ili ubijeno 41.370, a ranjeno 65.957 lica. Dakle, od strane okupatora i njihovih kolaboracionističkih partnera ukupno je na teritoriji srbije poginulo u borbama ili ubijeno 147.025 boraca NOR i civila a ranjeno 203.737 lica. Eto to su ti rezultati humanitarne misije okupatora i njegovih prijatelja koje i ti nazivaš srpskim domaćinima.Inače, na prostoru cele Jugoslavije poginulo je oko 400.000 boraca, gde su uračunati i poginuli u aprilskom ratu i oficiri i vojnici stradali u zarobljeništvu, a
broj civilnih žrtava kaožrtava zločina protiv čovečnosti, dakle žrtava koje su pobili okupatori svih vrsta i njihovi saradnički režimi i pokreti pre svega NDH i ustaše,balisti,razne handžarlije,zatim četnici, ljotićevci,nedićevci nikada nije tačno utvrđen i kreće se , zavisno od autora, od 600.000 do čak 1,400,000.
Ne mislim da je bilo koji kolaboracionistički pokret (a sva tri su kolaboracionistička. Jedni kolaboriraju s Nemcima. Drugi sa sovjetima. Treći s Englezima) ima eksluzivvno pravo na brigu o narodu. S obzirom na ponašanje koje dovodi do žrtava među civilima, mislim da su kolaboranti sa sovjetima, imali najmanje obzira prema njima.

Možda su kod tebe na Dorćolu partizani bili kolaboracionisti sa Rusima kada su videli da su isterali Nemce pa im onda pričali kako su svi tokom rata bili Prle i Tihi, ali partizani u BiH, Lici, Kordunu, Baniji, Dalmaciji, DSrbiji su se borili pre svega protiv okupatora i njihovih sluga.Pogotovo u BiH i Hrvatskoj svaka priča o nekoj borbi za boljševizam je glupost jer su se i digli na ustanak i borili isključivo protiv fašizma i zločina NDH i SS trupa i ono malo jada četničkog što su potpisali sporazume o saradnji sa NDH u borbi protiv partizana.Inače, poznato ti je kako su četnici na Neretvi rasturili Italijanske jedinice i napravili rusvaj nad ustašama i Nemcima koji su klali i ubijali ranjenike.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:23 24.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Ceneći visoko tvoje intelektualne kvalitete, obrazovanje i sposobnost rasuđivanja i razlučuivanja baba i žaba, probaj da prvo analiziraš period 1941-45 i koliko je tu bilo masovnih zločina i od kojih strana, dalje, ko je u tom periodu štitio civile i nije ih ubijao čak i ako su bili simpatizeri one druge strane a ko je takve masovno klao i likvidirao


Tu bi, čovek sa zrnom pameti, morao da se zapita čije su ajktivnosti provocirale i uzrokovale masovne i nepotrebne odmazde nad civilnim stanovništvom.

Možda su kod tebe na Dorćolu partizani bili kolaboracionisti sa Rusima kada su videli da su isterali Nemce pa im onda pričali kako su svi tokom rata bili Prle i Tihi,


Kod mene na Dorćolu se priča kako se komunisti nisu upuštali u antifašistički borbu dok su njihovi patroni bili u mirovnom paktu sa Hitlerovom Nemačkom.
alselone alselone 14:26 24.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

mirovnom paktu


Bolji termin je mirovni ugovor. Pakt podrzaumeva mnogo blizu saradnju i zajednicko vojno delovanje, Varsavski pakt, NATO pakt i slicno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:05 24.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Bolji termin je mirovni ugovor. Pakt podrzaumeva mnogo blizu saradnju i zajednicko vojno delovanje, Varsavski pakt, NATO pakt i slicno.

Zajednički su vojno delovali u Poljskoj.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:12 24.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Tu bi, čovek sa zrnom pameti, morao da se zapita čije su ajktivnosti provocirale i uzrokovale masovne i nepotrebne odmazde nad civilnim stanovništvom.

Jbte pa onaj Mišić i Stepa bili potpuno ludi što su se suprostavili Austrougarskoj, pa oni piloti što 6.aprila 1941.godine poleteše u susret nemačkim Štukama pa izginuše, pa onaj ludi major Gavrilović što je branio Beograd,.
Nego to su istorijske činjenice koje se tebi ne uklapaju u šemu, ali kaži mi zar ne tvrdite da je Draža prvi gerilac Evrope da je on 13.maja počeo ustanak protiv Nemačkog okupatora, pa oslobodio do kraja avgusta mnogaja gradovo i fakat i Loznicu, e ako je u pitanju krivica za odmazdu onda ti sada to nije bio onaj drugi antifašistički pokret.
Kod mene na Dorćolu se priča kako se komunisti nisu upuštali u antifašistički borbu dok su njihovi patroni bili u mirovnom paktu sa Hitlerovom Nemačkom.

Pa dao si se malo zeznuti, biće da je KPJ još mnogo ranije donela odluku da se valja suprostaviti fašizmu, i još od 1937.godine se razišla sa drugom Staljinom po tom pitanju, uostalom kako objašnjavaš da je drug Staljin pred zoru 5.aprila uspostavio diplomatske odnosre sa kraljevinom Jugoslavijom kada je već počelo bombardovanje Jugoslavije.Pročitaj proglas KPJ sa Majskog savetovanja i 5.zemaljske konferencije u Zagrebu, ali ti to smatraš fasifikatom.
Nego, priča se kako su ti tvoji Dorćolci lepo se snalazili kroz sitni šverc, šurovanje sa Nemcima i tsl. , a onda kada su partizani okupirali Beograd pohitali da se prijave kao omladinci ilegalci, bok te sve neki Prle i Tihi, pa natakli petokrake i onda se revnosno dokazivali kao veći i ortoksniji komunisti i od samog Lenjina, pogotovo ako je trebalo rasčistiti nerašćišćene račune sa komšijama,i tu su bili veoma konsekventni u primeni revolucionarne pravde. E onda bi malo vuna kada im rekoše da treba da se malo pokažu i na Sremskom frontu a onda poče samoranjavanje iz nehata i tako opet zajebaše one budaletine Bosance, Ličane i Šumadince da oni idu i rasčiste sremski front. Pa onda kada su se malo oporavili opet žestoki kontrolori ćoravih kutija.Pa onda sa nekoliko svedoka pa borački staž pa napredovanje, pa kad videše da se socijalizam ruši opet dokazivaše kako su oni tokom celog rata bili domaćini i monarhisti-antikomunisti a oni ih sve postreljali.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:22 24.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Jbte pa onaj Mišić i Stepa bili potpuno ludi što su se suprostavili Austrougarskoj, pa oni piloti što 6.aprila 1941.godine poleteše u susret nemačkim Štukama pa izginuše, pa onaj ludi major Gavrilović što je branio Beograd,.

Svi navedeni su vojnici koji su radili svoj posao - herojski, časno i pošteno. Ali pametna i mudra politika ih u svim navedenim slučajevima ne bi ni slala u pogibiju.
Pa dao si se malo zeznuti, biće da je KPJ još mnogo ranije donela odluku da se valja suprostaviti fašizmu, i još od 1937.godine se razišla sa drugom Staljinom po tom pitanju,

ma kakvi. Prvi i jedini sukob sa Staljinom desio se tek 48.
Pročitaj proglas KPJ sa Majskog savetovanja i 5.zemaljske konferencije u Zagrebu, ali ti to smatraš fasifikatom.

Prema proglasima KPJ imam odnos kao i ti prema proglasima Zbora.
Nego, priča se kako su ti tvoji Dorćolci lepo se snalazili kroz sitni šverc, šurovanje sa Nemcima i tsl.

Sasvim pravilno.
onda kada su partizani okupirali Beograd pohitali da se prijave kao omladinci ilegalci, bok te sve neki Prle i Tihi, pa natakli petokrake i onda se revnosno dokazivali kao veći i ortoksniji komunisti i od samog Lenjina,

ne verujem da ti je jedino znanje istorije ono koje si pokupio u Otpisanima.
E onda bi malo vuna kada im rekoše da treba da se malo pokažu i na Sremskom frontu


Sremski front i slanje nevične srpske školske omladine u sigurnu pogibelj, bio je jedan od najstrašnijih komunističkih zločina u tom periodu.
Pa onda kada su se malo oporavili opet žestoki kontrolori ćoravih kutija

Ćorave kutije su, hvala na podsećanju, odličan primer sprovođenja komunističkog terora.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:54 24.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Sremski front i slanje nevične srpske školske omladine u sigurnu pogibelj, bio je jedan od najstrašnijih komunističkih zločina u tom periodu.

To isto kaže i Amfilohije i Đuretić a naročito ubedljivo onaj Samardžić iz Kragujevca.
Vrlo je neljudski, nemoralno i bezobrazno uporno podmetati to kako je neko slao srpsku omladinu namerno da izgine. Pa Krstiću šta su i koje nacije bili u 80% partizani Krajišnici, Ličani i Šumadinci koji su išli u prvim redovima i ginuli.Pa imaj malo empatije prema žrtvama otidi u spomen park Sremskog fronta pa pogledaj odakle je poreklom većina izginulih.
Možda bi ste ti i tvoji veliki obožavaoci prijateljstva sa ondašnjom Nemačkom više voleli da nije bilo pokreta otpora pa da Hitler mobiliše Srbe i šalje na ruski front kao što je radio sa Rumunima kojih izginu tamo preko 200.000. Doduše, dosta je i Nedić poslao Srba na dobrovoljni rad u prijateljsku Nemačku koja ima nesaglediv prosperitet pod mudrim i vizionarskim rukovodstvom firera.Valjda se u arhivama mogu još uvek naći i Novo vreme a bogami i tonski zapisi njegovih nadahnutih govora kako Nemačka nudi posao za sve pa čak i besplatno skladištenje ruda, uglja i žitarica koje se vagonima odvoze iz Srbije.
No, aferim poštujem tvoje pravo kao i Amfilohijevo da je crvenu gamad i jevrejski smrad trebalo potamaniti i tamaniti tokom rata, za vas je čak i jedan Marko Nikezić bio kriminalac i hohštapler, a Draža ljudsko sjeme kako vladika na pomenu čiča Draži reče.
alselone alselone 07:09 25.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Zajednički su vojno delovali u Poljskoj.


Mislim da bi trebao da objaviš ova svoja istraživanja. Mirovni pakt.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 08:07 25.06.2014

Re: Прилично занимљива појава

Možda bi ste ti i tvoji veliki obožavaoci prijateljstva sa ondašnjom Nemačkom više voleli da nije bilo pokreta otpora pa da Hitler mobiliše Srbe i šalje na ruski front


Što Hitler nije slao Srbe na Istočni front? U tome ga sigurno nije Tito sprečio. Za to je Nedić zaslužan, naravno.
Doduše, dosta je i Nedić poslao Srba na dobrovoljni rad u prijateljsku Nemačku koja ima nesaglediv prosperitet pod mudrim i vizionarskim rukovodstvom firera.Valjda se u arhivama mogu još uvek naći i Novo vreme a bogami i tonski zapisi njegovih nadahnutih govora kako Nemačka nudi posao za sve pa čak i besplatno skladištenje ruda, uglja i žitarica koje se vagonima odvoze iz Srbije.

Nedić se dovijao kako je znao i umeo da zaštiti svoje sunarodnike. I mnoge jeste spasao žrtvujući sebe....za razliku od onih "heroja" čije nas je "herojstvo" koštalo na hiljade nevinih žrtava.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana