Društvo| Politika| Region

DEJTON 3 ili Formula: 44-44-12

Goran Nikolić RSS / 26.06.2014. u 11:56

Predsednik Srbije je krajem juna 2014 izjavio da je teško verovati da će BIH da opstane, odnosno da ne postoji lepak koji bi povezao tu državu. Dan kasnije premijer Srbije je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet (dejtonske) BIH. Predsednik RS, Milorad Dodik, konstantno izjavljuje da je pitanje samostalnosti RS samo pitanje vremena. Lideri najvažnijih hrvatskih stranaka u BIH zalažu se za novo ustavno ustrojstvo države sa hrvatskim entitetom ili barem objedinjenim kantonom, i u tim zahtevima podrška oficijelnog Zagreba je sve jača. Sarajevska politička elita ima dijametralno suprotnu verziju budućnosti BIH u odnosu na lidere RS pa i vođe hrvatskih stranaka iz BIH, a koja se svodi na jačanje nadležnosti FBIH i BIH. Zapadni međunarodni akteri poslednjih godina su dosta tihi. Oni, i pored stalnog insistiranja na funkcionalnijoj državi, u praksi podržavaju očuvanje statusa kvo, s kojim su najnezadovoljniji Hrvati.
Ono što nedostaje kada je u pitanju razrešavanje kompleksne situacije u BIH su nove ideje koje bi razbile stare matrice po kojima ako neko dobija drugi gubi i obrnuto. Dakle, ključno pitanje je mogu li tri naroda doći do rešenja kojim bi svi bili umereno zadovoljni.
Suština nove paradigme je da se najbrojnijem narodu u BIH od strane ostala dva konstitutivna (državotvorna) naroda ponude takvi ustupci, koji bi bošnjačkoj eliti dozvolili da razmišlja 'kreativno', odnosno da pristane na disoluciju zemlje.
Prvi polazni element, odnosno osnov Dejtona 3 (ne Dejtona 2, jer on implicitno podrazumeva samo redefinisanje odnosa u okviru BIH) bi bio nova formula 44-44-12, koja je u stvari (procentualni) omer u kojoj bi tri naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati dobili kontrolu nad teritorijom BiH. To je i bazični ustupak Bošnjacima, koji bi sa 33% teritorije BIH koju trenutno efektivno kontrolišu došli do 11 procentnih poena više ili dodatnih oko 5,5 hiljada km2. Naravno, ustupci bi bili napravljeni od Srba i Hrvata, čije bi se teritorije smanjile za 5%, odnosno 6%. Tako bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 22,5 hiljada km2 a Hrvatima 6,1 hiljadu km2 teritorije BIH. Najveći deo ustupaka Bošnjacima bio bi u reonu koji je vrlo slabo naseljen (najveći deo opština Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč u Kantonu 10, kao i teritorija RS dva km južno od linije Mrkonjić Grad-Šipovo).
Drugi polazni element Dejtona 3 bi bio kontinuitet teritorija sve tri jedinice (podrazumeva se da bi hergeg-bosanski Hrvati optirali za prisajedinjenje Hrvatskoj, te Posavski kanton ne bio bio izolovan). To implicira da bi većinske hrvatske opštine u centralnoj Bosni (Vitez, Kreševo, Kiseljak, Dobretići, Žepče i Usora) pripale bošnjačkoj državi. To takođe podrazumeva da bi severni pojas Distrikta Brčko (oko 180 km2), uključujući i grad Brčko pripao Srbima.
Treći važan element je ustupanje tri opštine Istočnog Sarajeva kao i teritorije opštine Trnovo severno od goraždanskog koridora Bošnjacima (oko 175 km2), što bi glavnom gradu BIH dalo strategijsku dubini i mogućnost neometanog širenja ka istoku i jugu.
Četvrti polazni element Dejtona 3 je dodatni ustupak Hrvatima u vidu postavljanja granice na Neretvi u samom gradu Mostaru.
Peti polazni element Dejtona 3 je izlazak na more Bošnjaka i Srba na današnjoj teritoriji Hrvatske južno od Ćilipija (južno Konavle). To podrazumeva da bi grad Stolac (u samom gradu etničku većinu čine Bošnjaci) i veći deo opštine Ravno pripao Bošnjacima, dok bi se ustupljena teritorija južnog Konavla grubo podjednako podelila između Bošnjaka i Srba, s tim da bi prvi dobili zapadni a drugi jugoistočni deo, koji uključuje i Prevlaku. Ustupak Hrvatskoj bi bio to što bi konačno bila teritorijalno kompaktna, odnosno da bi joj Neum izvesno pripao (sama razmena teritorija BIH i Hrvatske od oko 160 km2 ne bi nikako uticala na famozni procentulni odnos u okviru BIH: 44-44-12).
Ovo su pet polaznih elemenata od kojih bi trebalo početi pregovore tri strane uz međunarodnu medijaciju. Sabiranjem predloženih teritorijalnih ustupaka Srba i Hrvata Bošnjacima dolazimo do toga da je potrebno da Srbi ustupe još nekoliko stotina kvadratnih kilometara, što bi bio važan deo pregovora, mada bi trebalo unapred naglasiti da se ne može tražiti dodatno ustupanje gradova, jer bi to značilo veliko pomeranje stanovništva. Verovatno da bošnjačka strana ne bi pravila problem da se granice većinskih hrvatskih opština Viteza i Žepča koriguje tako da uključe što bi više okolnih hrvatskih sela, kao i da se ustupljene teritorije gradu Sarajevu od strane RS objedine u jednu gradsku opštinu. Sličan je slučaj i sa kreiranjem novih opština na teritoriji srpske države, kao što je npr. Kozarac, čime bi prava Bošnjaka bila bolje zaštićena.
Čini se da bi ovo bilo fer rešenje, koje bi sve tri strane mogle smatrati dovoljno zadovoljavajućim i održivim. Bošnjaci bi dobili punu kontrolu nad državom koja bi bila za desetinu veća od npr. Slovenije i sa tek nešto manjim brojem stanovnika. Ta bi država imala izlaz na more, teritorijalnu povezanost (što sad nije slučaj sa bošnjačkih etničkim oblastima), te bitno proširenu teritoriju glavnog grada (mada i bolan gubitak etnički bošnjačkog dela Brčkog zapadno od reke Brke, te nekoliko ulica u zapadno od Neretve, koje imaju i simbolički značaj za hercegovačke Bošnjake). Pored toga, novonastala država, koja bi se verovatno zvala Bosna, nastavljala bi pravni kontinuitet BIH. Hrvati ne samo da bi dobili svoj kanton, odnosno entitet, već pravo pripajanja (značajno bogatijoj) matici, što bi za hercegovačke i Hrvate u Posavskom kantonu bilo poželjno rešenje, pored ostalog i što bi po automatizmu postali deo EU (kao Istočni Nemci 1990). Naravno, Hrvati Centralne Bosne ne bi bili zadovoljni, kao ni (istočno) sarajevski Srbi. Za Srbe, koji bi skoro izvesno glasali za pripajanje Srbiji (koja bi zauzvrat verovatno bila uslovljena priznavanjem Kosova), ovo bi značilo, i pored bolnih ustupaka, konačno rešenje državnog pitanja, kakav-takav izlazak na more, te rešavanje pitanja teritorijalne povezanosti.Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

princi princi 12:19 26.06.2014

Ma, dobro teritorije, ali

ključno je ko kontroliše slivove i gornje tokove reka.
westvleteren westvleteren 12:38 26.06.2014

A sta drugi misle?

Sve si lepo smislio, sad treba upitati nekog Bosnjaka (valjda ih ima na blogu) sta misli o tvojim idejama. Cisto da razjasnimo da li razgovaramo u domenu fantazije ili realnosti?
krkar krkar 12:51 26.06.2014

Re: A sta drugi misle?

Cisto da razjasnimo da li razgovaramo u domenu fantazije ili realnosti?


Čiste gluposti
libela libela 19:17 26.06.2014

Re: A sta drugi misle?

westvleteren
Sve si lepo smislio, sad treba upitati nekog Bosnjaka (valjda ih ima na blogu) sta misli o tvojim idejama. Cisto da razjasnimo da li razgovaramo u domenu fantazije ili realnosti?

"Ma svi cemo ionako u EU i onda granice nece biti bitne!"
westvleteren westvleteren 11:51 27.06.2014

Re: A sta drugi misle?

"Ma svi cemo ionako u EU i onda granice nece biti bitne!"


Kao sto Sloveniji i Hrvatskoj nisu bitne
krkar krkar 12:51 26.06.2014

Mali Dario - sam svoj geostrateg


Ovako su i razni geostrateški lumeni tipa Darija Kordića delili tuđe teritorije i preseljavali narode.

I on odrapio Hag a ti očekuješ da te zovu u studio!
predatortz predatortz 13:06 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

krkar

Ovako su i razni geostrateški lumeni tipa Darija Kordića delili tuđe teritorije i preseljavali narode.

I on odrapio Hag a ti očekuješ da te zovu u studio!


Dobro, Krki, majku mu... Pa je l' moraš uvek uvredama da krećeš?

Činjenice su sledeće:
Srbi u BiH su nezadovoljni. Hrvati su mnogo nezadovoljniji od Srba. Muslimani, ili kako su se već danas probudili, bi uprkos evidentnom nezadovoljstvu druga dva naroda koja na Bosnu polažu jednaka prava, pravili državu po svojoj meri.
Kaži ti meni, kako bi tu unitarizacija pomogla?
Pa, to što ti zastupaš je jednako onome što zastupaju Šešeljevci ovde. Silom terati Kosovo da ostane u Srbiji i silom ga držati.
escherichije_colic escherichije_colic 13:41 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

Poenta je da te granice nisu bitne, zato što se na ceo taj region gleda kao na jedan neokolonijalni prostor. Ne mogu kolonijalni podanici sami crtati granice, nego im ih iscrtaju kolonijalni gospodari- u Africi lenjirom a kod nas se npr baštine neke nebuloze još iz vremena Mletačke i Dubrovačke republike (Neum/Sutorina) ko da su sveto pismo u kremen kamen munjom upisano. Nema drugog razloga tome nego da se raja drži poslušnom, da bude svesna gde joj je mesto.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:48 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

predatortz


Činjenice su sledeće:
Srbi u BiH su nezadovoljni.


Samo da skapiram, nezadovoljni su u BiH, a potpuno su happy Dodikom i SNSD-om. Da budem otvoren Savezom Nezavisnih Socijal Demokrata. Ne znam samo gde su našli tu socijaldemokratiju i od čega su jbt nezavisni, ali su time zadovoljni. A BiH ne valja.

princi princi 15:59 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

Samo da skapiram, nezadovoljni su u BiH, a potpuno su happy Dodikom i SNSD-om. Da budem otvoren Savezom Nezavisnih Socijal Demokrata. Ne znam samo gde su našli tu socijaldemokratiju i od čega su jbt nezavisni, ali su time zadovoljni. A BiH ne valja.

Dočim ih u BiH čeka nezavisna socijaldemokratija samo takva...
escherichije_colic escherichije_colic 15:59 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

uros_vozdovac
predatortz


Činjenice su sledeće:
Srbi u BiH su nezadovoljni.


Samo da skapiram, nezadovoljni su u BiH, a potpuno su happy Dodikom i SNSD-om. Da budem otvoren Savezom Nezavisnih Socijal Demokrata. Ne znam samo gde su našli tu socijaldemokratiju i od čega su jbt nezavisni, ali su time zadovoljni. A BiH ne valja.Šta može FBiH da ponudi Srbima, kad ni svoje građane ne može da zadovolji? Nismo li pre par meseci gledali socijalno motivisane demonstracije u Federaciji? Šta će njima RS kad ne mogu ni sebe da reše, to je kao kad bismo, primera radi, na svu našu muku u Srbiji, insistirali da nam na grbaču vrate i Kosova. Ono, ruku na srce, ni priključenje Srbiji ne obećava neko blagostanje za RS, ali barem bi bio uklonjen ometajući faktor međuetničkih tenzija.

Ovaj plan u celini nije loše zamišljen, jedino ne nudi rešenje za istorijsku regiju Novopazarskog sandžaka.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:04 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

princi
Samo da skapiram, nezadovoljni su u BiH, a potpuno su happy Dodikom i SNSD-om. Da budem otvoren Savezom Nezavisnih Socijal Demokrata. Ne znam samo gde su našli tu socijaldemokratiju i od čega su jbt nezavisni, ali su time zadovoljni. A BiH ne valja.

Dočim ih u BiH čeka nezavisna socijaldemokratija samo takva...


ma bio sam na sajtu SNSD upravo, zamolio kolega da mu pomognem nešto, majko mila šta je ono...

Jbg dok su takve politike, ispada da je bitno jel` `rvat ili je naš ili nije. Kad je sve ostalo svejedno jadno
martin_krpan martin_krpan 17:08 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

Ne znam samo gde su našli tu socijaldemokratiju i od čega su jbt nezavisni, ali su time zadovoljni.


predatortz predatortz 18:02 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg


Samo da skapiram, nezadovoljni su u BiH, a potpuno su happy Dodikom i SNSD-om.


Od tebe sam očekivao da razmišljaš analitičnije. Kakve sad Dodik ima veze sa celom ovom pričom, sem činjenice da ga je narod birao za funkciju koju trenutno obavlja?
Evo, ja nikad nisam, niti ću glasati za SNSD.
No, da li će RS svoje probleme sa Dodikovom većinom rešiti stapanjem sa nečim još gorim, još nefunkcionalnijim i dodati sebi još problema?
Šta će nama, pored svih realnih ekonomskih problema, dodatno opterećivanje nacionalnim i verskim frustracijama Bošnjaka?
Šta će nama teheranizacija ustanova? Šta će nama radikalni islam?
To što ne stojimo ekonomski dobro, a ne stojimo ništa lošije od Srbije, ne znači da ćemo se uvaljivanjem u još veći glib spasiti davljenja.
Ljudi, da je postojao građanski konsenzus, protiv kog ništa ne bih imao, ne bi se raspala Juga. Zbog čega ste ubeđeni da će se on roditi u BiH?
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:08 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

ma kažem ti zamolio me poznanik da mu pomognem oko sajta SNSD, pa sam izludeo, zanemari, prošlo me...
predatortz predatortz 19:18 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

uros_vozdovac
ma kažem ti zamolio me poznanik da mu pomognem oko sajta SNSD, pa sam izludeo, zanemari, prošlo me...


Sajt SNSD-a ja, kao i mnogo toga u toj stranci, ošljarski i diletantski.
No, sajt jedne stranke nema nikakve veze sa onim što se dešava u BiH.
princi princi 19:41 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

ma bio sam na sajtu SNSD upravo, zamolio kolega da mu pomognem nešto, majko mila šta je ono...

Jbg dok su takve politike, ispada da je bitno jel` `rvat ili je naš ili nije. Kad je sve ostalo svejedno jadno

Pa da, to ti i kažem, zvali su te iz SNSD-a. SDA-u, ni onom sandžačkom, nikad ne bi palo na pamet da te pozove (boli njih uvo za to kako se nacionalno vikaš i da li ti sebe smatraš za Srbina, Jugoslovena, šta već, dovoljno je nemuslimansko ime i prezime). Ni ja ne volim što je tako, ali to je balkanska ili makar bosanska realnost. A kad je tako i kad već moraju da se biraju strane, ja znam na kojoj sam.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:31 26.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

princi

Pa da, to ti i kažem, zvali su te iz SNSD-a. SDA-u, ni onom sandžačkom, nikad ne bi palo na pamet da te pozove (boli njih uvo za to kako se nacionalno vikaš i da li ti sebe smatraš za Srbina, Jugoslovena, šta već, dovoljno je nemuslimansko ime i prezime). Ni ja ne volim što je tako, ali to je balkanska ili makar bosanska realnost. A kad je tako i kad već moraju da se biraju strane, ja znam na kojoj sam.


Ma nije SNSD, kolega linuksaš zvao upomoć, ne bi sa njima ništa radio, ali neću čoveka da odbijem.
Inače linkovi na SNSD sajtu su još uvek na .yu domenu pa ti vidi
martin_krpan martin_krpan 05:18 27.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

princi
ma bio sam na sajtu SNSD upravo, zamolio kolega da mu pomognem nešto, majko mila šta je ono...

Jbg dok su takve politike, ispada da je bitno jel` `rvat ili je naš ili nije. Kad je sve ostalo svejedno jadno

Pa da, to ti i kažem, zvali su te iz SNSD-a. SDA-u, ni onom sandžačkom, nikad ne bi palo na pamet da te pozove (boli njih uvo za to kako se nacionalno vikaš i da li ti sebe smatraš za Srbina, Jugoslovena, šta već, dovoljno je nemuslimansko ime i prezime). Ni ja ne volim što je tako, ali to je balkanska ili makar bosanska realnost. A kad je tako i kad već moraju da se biraju strane, ja znam na kojoj sam.Veoma dugo pratim tvoje komentare na blogu. Komentari posebno o ekonomiji su veoma poučni, pročitao sam par knjiga po tvojoj preporuci. Ovaj komentar te je daleko najgori.
alselone alselone 07:14 27.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

Ovaj komentar te je daleko najgori.


Jebote princi potrudi se vise zbog Martina.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:11 27.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

predatortz
Od tebe sam očekivao da razmišljaš analitičnije. Kakve sad Dodik ima veze sa celom ovom pričom, sem činjenice da ga je narod birao za funkciju koju trenutno obavlja?


Ma mesa Uros babe i zabe ... Jedno je organizacija BiH u jednoj ili vise drazava a sasvim drugo je koja partija je na vlasti u svakom od tih entiteta/drzava. Kao da bi Dodikova opozicija bila mnogo bolja od vlasti. Nema tu bitne razlike - isti k...rkar samo drugo pakovanje
Kao da je u Srbiji ili Hrvatskoj nesto drugacije. Izmenjase se svi na vlasti a nista se ne krece na bolje...
princi princi 13:33 27.06.2014

Re: Mali Dario - sam svoj geostrateg

Veoma dugo pratim tvoje komentare na blogu. Komentari posebno o ekonomiji su veoma poučni, pročitao sam par knjiga po tvojoj preporuci. Ovaj komentar te je daleko najgori.

Ti mora mene s nekim da si pomešao, ja 3 blage veze nemam o ekonomiji (što, naravno, nikako ne znači da drugi, koji isto o njoj pišu, imaju).
cikaron cikaron 12:57 26.06.2014

Треба ли Босна уопште да постоји?

Ја мислим да не треба.
Ако се манемо бајки, братства и јединства, ћевапа са Башчаршије и ако пРогледамо реално и у складу са трендовима у свету (Источни Тимор, Јужни Судан, Косово), јасно је да унитарна Босна не би требала да постоји.
Будимо искрени.
Народи који живе у Босни НЕ ЖЕЛЕ да живе заједно. Срби гледају ка Србији, Хрвати ка хрватској а муслимани ка турској.
Нико никога не воли, гледамо се подозриво и смештамо клипове у точкове једни другима ... и то у "заједничкој" Босни.

Да не улазимо у неке дубље политичке анализе и паламуђења, погледајмо само нешто што ФАНТАСТИЧНО осликава стање у Босни, РЕАЛНО стење...... не идимо даље од спорта.
Босански Хрвати свим срцем навијају за Хрватску.
Срби из Босне једино навијају за Србију.
Муслимани навијају за Босну и Турску.

Шта очекивати од државе у којој 60% становника подржава друге државе и којима не пада на памет да навијају за државу чији пасош имају?
Сваки иоле бољи спортиста српске или храватске националности нема ни трунку амбиције да игра за БиХ већ само за своју матичну државу. Погледајте само састав репрензетације БиХ на светском првенству у фудбалу...састав "мултикултуралне" БиХ
од 24 играча + чланови стручног штаба само су две особе српске националности а једна хрватске....... све остало су бошњаци.

И има ли неко примедбу о мулитикултуралности и нужном опстанку унитарне БиХ?

Ценим да је најбоље да се Босна лепо подели и да сви почну да живе као добри суседи јер нас историја учи да заједно не желимо.
Зашто на силу држати на окупу државу коју нико не жели и, опет историја, опет чекати неко крвопролиће у будућности?

Свако нека газдује не своме, нека будемо добре комшије али ипак да не будемо заједно.
То је једино решење које можда гарантује мир и стабилност јер свако подржавање зејдничке БиХ коју већина грађана не жели, само представља сејање неког злог семена које овде, на балкану, увек некако исклија и излије се у море крви.
Inner Party Inner Party 13:27 26.06.2014

Dinamična i progresivna rešenja

Pa zašto bi Bošnjaci pristajali na ovakva rešenja kada:

1) ce im mladi i perspektivni balkanski političar evropskog formata Aleksandar Vucic pokloniti celu RS (tako što ce (u želji da se dodvori kome-god-treba) prestati da je podržava a posle i početi da je guši potpisivanjem nekog novog Briselskog sporazuma za Bosnu).

2) mogu samo da čekaju da se druga dva naroda malo po malo sele sa teritorije BiH, pa da im cela ta teritorija puna preostalih staraca i nepismene i sludjene raje padne u ruke bez ikakve borbe.
nim_opet nim_opet 14:12 26.06.2014

Ko o cemu, o ustipcima i granicama

Neverovatno je koliko se po zapadnom Balkanu energije, pameti, novca i ljudskih zivota trosi na krojenje granica, a posebno kada se uporedi sa tim koliko malo se trosi istih da se zivot naroda, u ma kojim granicama da su, ucini boljim. Svaki put kada postoji ma kakva perspektiva da se recimo menja nefukncionalni privredni sistem koji favorizuje odredjenu klasu, zasticene polozaje i privilegije ili strukture, pokrece se "nacionalno" pitanje, granice i teritorije. Da su i Srbija i Bosna funkcionalne privrede i imaju funkcionalne pravne, upravne i drustvene sisteme pa i da razumem - posto ih nemaju, kakve veze ima gde je granica? Kako ce promena granice recimo da poboljsa vladavinu prava? Ili da smanji korupciju? Ili etatizam u privredi? Ili neracionalno trosenje novca poreskih obveznika. Zato bi RS u bilo kakvim granicama odjednom postala drzava u kojoj sudski postupci ne traju po deset godina, gradjanske presude se izvrsavaju u razumnom roku, trziste rada funkcionise bez "dzep/rodjak" principa itd?
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:12 26.06.2014

44-44-12

Dakle, ključno pitanje je mogu li tri naroda doći do rešenja kojim bi svi bili umereno zadovoljni.

Mogu i mogli su uvek , samo što narod niko ne pita, pitaju se nazovi elite a to su nacionalne grupacije tajkuna koji samo fingiraju sukobe kako bi ostali na vlasti.
Dakle, niti je BiH država, niti je FBiH funkcionalan entitet niti je RS funkcionalna niti republika sposobna da bude samostalna.
BiH zeza geografija, pa kad već predlažeš tu formulu onda treba razmisliti ne bi li bilo pametnije da se kod svakog naroda našu neki pametni i oteraju ove što su se na ratu i sukobima obogatili i kupili političke pozicije pa neka se BiH organizuje kao Švajcarska.
Druga mogućnost je da se naprave održive celine ako već hoće da se podele i raziđu. Znači, sesti i povući lepo linije od Save pa do prema moru i recimo tih 12 % neka bude na zapadu, onih ostalih 88% isto tako pravom linijom povući na pola i onda taj istočni deo neka bude Srbima, centralni Muslimanima. Onda lepo preseliti stanovništvo sve do jednoga da se dobiju 100% etnički čiste celine. Ako ne može mirom onda ratom pa što reče pokojni Ćosić "kom opaNci, kom obOJci".Inače razlaz sa ovakvim granicama je nemoguć, a funkcionisanje sa ovakvim političkim pilećim mozgovima koje imaju nacionalne elite takođe nemoguć.
petronijevic001 petronijevic001 21:12 26.06.2014

Re: 44-44-12

Аутор блога има занимљиву идеју, која сада није реална, али то може бити оствариво у будућности.Рат између 3 народа се водио искључиво због територија, а од самог почетка 1992 године није било спорно уређење БиХ као сложене (федералне) државе.Знало се да ће БиХ бити нека врста федерације, још од првог мировног плана, па и раније, али је било спорно које ће територије припасти појединим народима.Када се решило питање територија онда је склопљем мир.
И у будућности, можда ће сукоби између народа БиХ бити решени територијалним компензацијама.


Milan Karagaća

Mogu i mogli su uvek , samo što narod niko ne pita, pitaju se nazovi elite a to su nacionalne grupacije tajkuna koji samo fingiraju sukobe kako bi ostali na vlasti.
Dakle, niti je BiH država, niti je FBiH funkcionalan entitet niti je RS funkcionalna niti republika sposobna da bude samostalna.
BiH zeza geografija, pa kad već predlažeš tu formulu onda treba razmisliti ne bi li bilo pametnije da se kod svakog naroda našu neki pametni i oteraju ove što su se na ratu i sukobima obogatili i kupili političke pozicije pa neka se BiH organizuje kao Švajcarska.
Druga mogućnost je da se naprave održive celine ako već hoće da se podele i raziđu. Znači, sesti i povući lepo linije od Save pa do prema moru i recimo tih 12 % neka bude na zapadu, onih ostalih 88% isto tako pravom linijom povući na pola i onda taj istočni deo neka bude Srbima, centralni Muslimanima. Onda lepo preseliti stanovništvo sve do jednoga da se dobiju 100% etnički čiste celine. Ako ne može mirom onda ratom pa što reče pokojni Ćosić "kom opaNci, kom obOJci".Inače razlaz sa ovakvim granicama je nemoguć, a funkcionisanje sa ovakvim političkim pilećim mozgovima koje imaju nacionalne elite takođe nemoguć.


РС може фукционисати као независна држава, чак и у данашњим границама.Постоје много мање и сиромашније државе на свету, а постоје и друге државе чија територија није
једна географска целина.

Сигурно је да би убедљива већина становника РС била за независну РС, и уз сазнање да ће постојати одређени економски, територијални и други проблеми због некомпактности територије РС.Ти проблеми су безначајна ситница у односу на историјски значај независности РС.nim_opet nim_opet 15:01 27.06.2014

Re: 44-44-12

Ти проблеми су безначајна ситница у односу на историјски значај независности РС.


Sta je istorijski znacaj nezavisnosti RS? Kad je to RS bila nezavisna pa je uspela vec da stvori nekakav istorijski znacaj? Ili je ovo vise futuristicki, o znacaju koji RS moze da ima za 50 godina?
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:30 26.06.2014

Podela

Kada bi na toj teritoriji bilo dovoljno odgovornosti i 'normalnosti' - stvari bi se podelile "kako jesu" - tj. bez 'ustupaka', 'podstaknute kreativnosti' i ostalih sharenih staklica.

Things being as they are, namely civilizacijski potencijal sva tri 'drzavotvorna' 'naroda', posebno 'najbrojnijeg' - stvari ce se reshiti na istorijski proveren, testiran nachin. Nasiljem.

Oh well.
drzura drzura 19:27 27.06.2014

haha

Peti polazni element Dejtona 3 je izlazak na more Bošnjaka i Srba na današnjoj teritoriji Hrvatske južno od ĆILIPIJA


escherichije_colic escherichije_colic 20:11 27.06.2014

Re: haha

drzura
Peti polazni element Dejtona 3 je izlazak na more Bošnjaka i Srba na današnjoj teritoriji Hrvatske južno od ĆILIPIJA
Što, šta fali- Hrvatska lepo dobije Neum i sastavi teritoriju, dobije Orašje pride da bi se izravnali procenti, Bošnjaci lepo dobiju izlaz na otvoreno more (što sada nemaju) tik uz Hrvatsku granicu, a RS dobije resto do Prevlake i pride Sutorinu što je Đuro Pucar Stari izgubio "na karte". U jednačinu se može uključiti i deo opštine Trebinje koji predstavlja Dubrovačko zaleđe, koliko znam i to je nešto što Hrvatsku žulja.

Dakle stvarno ne vidim čemu smajli, osim ako nije zbog ovog "Ćilipija" na kraju?
drzura drzura 20:28 27.06.2014

Re: haha

osim ako nije zbog ovog "Ćilipija" na kraju?


upravo zbog toga !

trebalo bi reći Ćilipa, sa dugim "i". ovo drugo "i" je dugo,inače se mjesto zove Čilipi, ali većina ljudi govori Ćilipi, ja takođe.

što se same ideje promjena granica tiče veći idiotizam nisam čuo od sretnih devedesetih, ne povratile se ...
krkar krkar 05:31 28.06.2014

Re: haha

veći idiotizam nisam čuo od sretnih devedesetih


Slušaćeš ga opet, toliki lešinari nisu onda stigli da se ogrebu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana