Društvo| Kultura| Mediji| Život| Životni stil

NEUKROTIVA SNAGA GLUPOSTI

Dragan Jakovljević. RSS / 26.06.2014. u 13:45

Ако вам школа баш и није ишла од руке; ако вас Бог није обдарио талентом за уметност ни смислом за хумор; ако нисте пронашли себе ни у једном мануелном послу; ако вам се чини да никога не занимате ни ви, ни оно што желите да саопштите; ако вам ни љубавни живот не цвета и ако сте због свега тога веома љути и на себе и на остатак света... Не очајавајте, јер решење за ваше проблеме постоји!

Уђите у неку телевизију и убедите уредника да вам повери вођење неке од оних емисија које смо крстили једноставним, домаћим називом - talk show. Ако се изборите за своју идеју и добијете шансу, то ће вам, верујте, потпуно променити живот. Како?

Искораком у студијски микрокосмос ви, барем тих сат или два, постајете неко ко има моћ да даје и одузима, да кроји и прекраја, крунише и блати, уздиже и одбацује, хвали и оспорава... Добијате прилику да у тренутку иживите све оно што се дуго бунило у вама и тражило да буде остварено. Одједном вам се пружа могућност да све своје фрустрације, страхове, мале и велике пакости, све што је у вама неуравнотежено, туге и љутње, сву жуч која се ко зна због чега нагомилавала у вама, ослободите и без последица проспете по другима, пред милионима гледалаца. Изазовно, зар не?

Водите само рачуна да количина насладе која тада почне да се разлива вашим умом, не постане превише очигледна. Јер, неко недобронамеран може да помисли како сте прекорачили границу која дели хуморно-сатирични од злобно-малициозног израза, премда вама, наравно, овај други није био ни на крај памети.

   Ипак, будете ли поштени према себи, увидећете да за вас таквог, нема већег и пријатнијег изазова од вербалног иживљавањима на некоме ко је образованији и умнији од вас, уз сазнање да му домаће васпитање и поштовање према вашим гледаоцима, не дозвољавају да вам узвратити нечим сличним. Ви сте онај који у руци држи високо подигнут мач: постајете тужилац, и судија и клонирани поротник... Бог и батина, такорећи. Сасвим довољно за почетни покушај самоизлечења.

Овакву врсту самопомоћи, на очиглед свих нас, практикују данас многи. У биографији водитеља једне емисије тог типа, за кога би се могло рећи да је "духовит у покушају", пише да је "у животу хтео да крене многим путевима, али да му нису били суђени"; да је ТВ водитељ постао тако што га је "мама одвела на курс једне станице", да је остао "несуђени дифовац" и "несуђени редитељ", али да је смисао за хумор наследио од оца-манекена.

Неко ко претендује да емисији коју води да хумористичко-сатирични печат, а при том уместо дара за хумор показује зловољу као свој главни манир, у медијском простору може опстати само вођен спознајом о неукротивој снази људске глупости.

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana